FI93812C - Jäätä murtava laiva - Google Patents

Jäätä murtava laiva Download PDF

Info

Publication number
FI93812C
FI93812C FI884246A FI884246A FI93812C FI 93812 C FI93812 C FI 93812C FI 884246 A FI884246 A FI 884246A FI 884246 A FI884246 A FI 884246A FI 93812 C FI93812 C FI 93812C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fixed
ship
vessel
outwardly
horizontal
Prior art date
Application number
FI884246A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI884246A (fi
FI93812B (fi
FI884246A0 (fi
Inventor
Jens-Holger Hellmann
Richard Hoelscher
Hermann J Janssen
Alfred Kleemann
Karl-Heinz Rupp
Joachim Schwarz
Guenter Varges
Heinrich Waas
Original Assignee
Thyssen Nordseewerke Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6820774&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI93812(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Thyssen Nordseewerke Gmbh filed Critical Thyssen Nordseewerke Gmbh
Publication of FI884246A0 publication Critical patent/FI884246A0/fi
Publication of FI884246A publication Critical patent/FI884246A/fi
Priority to FI932656A priority Critical patent/FI110250B/fi
Priority to FI932657A priority patent/FI110251B/fi
Publication of FI93812B publication Critical patent/FI93812B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93812C publication Critical patent/FI93812C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/08Ice-breakers or other vessels or floating structures for operation in ice-infested waters; Ice-breakers, or other vessels or floating structures having equipment specially adapted therefor
    • B63B35/12Ice-breakers or other vessels or floating structures for operation in ice-infested waters; Ice-breakers, or other vessels or floating structures having equipment specially adapted therefor having ice-cutters
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/08Ice-breakers or other vessels or floating structures for operation in ice-infested waters; Ice-breakers, or other vessels or floating structures having equipment specially adapted therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Shovels (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Prevention Of Electric Corrosion (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Surface Acoustic Wave Elements And Circuit Networks Thereof (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)
  • Barrages (AREA)
  • Cleaning Of Streets, Tracks, Or Beaches (AREA)
  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)

Description

9381 2 Jäätä murtava laiva
Keksintö koskee jäätä murtavaa laivaa, jossa on laitteet sen ohjattavuuden parantamiseksi laivan rungon 5 sivuseinämiin järjestetyillä ja laivan kyljistä sivulle suuntautuvilla, jäätä murtavilla kiinteillä laivan osilla, esimerkiksi leikkuureunoilla tai vastaavilla, jotka muodostavat laivan vedenalaisen osan leveimmän kohdan.
Jo ennestään tunnetaan jäätä murtavien keulavantai-10 den varustaminen leikkuureunoilla laivan jäänmurto-ominaisuuksien parantamiseksi. Nämä leikkuureunat ovat profiileja, jotka suuntautuvat laivan pituussuuntaan ja on järjestetty laivan rungon sivuseinämäpinnoista sivuille suuntautuvina. Rajoitetuissa kulkuväyläolosuhteissa, etenkin ka-15 peissa suluissa, jäätä murtavia keulavantaita, joiden leveys on suurempi kuin keulavantaaseen liittyvän laivan osan leveys, voidaan käyttää vain silloin, kun ei tarvita maksimikantavuutta ja/tai -stabiliteettia, jotka määräytyvät kulkuväylän rajoituksiin liittyvän laivan leveyden 20 mukaan.
Tähän tulee lisäksi vielä se, että tällaisten jäätä murtavien laivojen ohjaaminen on hyvin usein vaikeaa jääolosuhteissa, nimenomaan silloin, kun useita laivoja liikkuu saattueena ja jäänmurtaja johtaa saattuetta, sillä . 25 jäänmurtajan nopeus määräytyy aina sen laivan nopeuden mukaan, joka liikkuu hitaimmin saattuessa, joten eri laivojen välisten etäisyyksien ollessa hyvin suuria murretun väylän sivusuunnassa rajoittava jääpeite työntyy saattueen viimeisten laivojen kohdalla jäänmurtajan murtamassa väy-30 Iässä olevaan veteen, niin että viimeisten laivojen ja jääpeitteen välinen kitkavastus kasvaa, mikä vähentää puolestaan laivojen kulkunopeutta, mutta tätä tilannetta ei voida kuitenkaan eliminoida lyhentämällä laivojen välisiä etäisyyksiä, koska tällöin voi syntyä helposti yhteentör-35 mäyksiä, nimenomaan silloin, kun jäänmurtajalla ei ole 9381 2 2 riittävää kulkutilaa saattueen irrottamiseksi jäiden puristuksesta ajamalla taaksepäin. Tämän vuoksi onkin usein välttämätöntä, että jäänmurtaja murtaa kulkuväylää sivusuunnassa ohitusväylän murtamiseksi jääpeitteeseen, mitä 5 varten jäänmurtajan on kuitenkin ajettava suhteellisen suuri kaari. Lisäksi jäänmurtajan kääntyminen on väylän rajaavan jääpeitteen vuoksi tuskin mahdollista, ja sivusuunnassa tapahtuva jään murtaminen aiheuttaa usein myös vaikeuksia.
10 Lisäksi on otettava huomioon, että seuraavan laivan leveyttä suuremman kulkuväylän murtaminen vapaaseen jääpeitteeseen on sellaisella jäätä murtavalla laivalla, jossa on laivan rungon sivuseinämiin järjestetyt ja laivan kyljistä sivuttain ulospäin suuntautuvat, jäätä murtavat 15 laivan osat, esimerkiksi leikkuureunat tai vastaavat, sulun leveyttä hyväksi käyttäen mahdollista vain silloin, kun laivan jäänmurtopään leveys pienenee ennen laivan tulemista sulkuun ja tulee ennalleen taas sulun jälkeen. Jo tunnetut jäänmurtajat eivät täytä tätä vaatimusta.
20 CA-julkaisusta 1 153 633 tunnetaan jääpeitteisissä vesissä kulkeva, mutta vailla jäätä murtavia ominaisuuksia oleva kuljetusalus, jonka rungossa, jossa ei ole pönttöni-maista keulaosaa, on sivulle sovitettuja evämäisiä levennyksiä, jotka on asennettu kaltevasti laivan rungon pi-.25 tuusakselin suhteen ja joilla ei ole minkäänlaista jäätä murtavaa vaikutusta, vaan ainoastaan jäätä syrjäyttäviä ominaisuuksia. Näiden evämäisten levennysten etummainen pari on järjestetty keulan alueelle ja toinen pari perän alueelle, jolloin niiden kaltevan asennon johdosta voidaan 30 syrjäyttää ja ohjata pois ainoastaan murrettua jäätä, sil-lä jäätä murtavia ominaisuuksia ja vaikutuksia ei näillä evämäisillä levennyksillä voida saavuttaa. Kaltevaan asentoon asetetut levennykset ovat käännettävissä laivan ulko-seinämään ja siitä esille. Levennysten jäätä syrjäyttävät 35 pinnat ovat kaarevia, niin että murretuille jäälohkareille 9381 2 3 saadaan liukupinnat, joita pitkin ne voidaan syrjäyttää. Koska kysymyksessä on kuljetusalus, joka liikkuu jääpeitteisissä vesissä, on sen edellä avaamattomassa jäässä kuljettava aina jäänmurtaja puuttuvien jäänmurto-ominaisuuk-5 sien vuoksi. Kuitenkin myös jäätä syrjäyttävä vaikutus on vain vähäinen, koska levennykset on mitoitettu suhteellisen lyhyiksi.
Keksinnön tarkoituksena on kehittää sellainen alussa mainittua tyyppiä oleva jäätä murtava laiva, jonka oh-10 jattavuus paranee jäätyneillä vesillä liikuttaessa sekä eteenpäin- että taaksepäinajossa. Taaksepäin ajettaessa murretut jäälohkareet murskataan lisäksi vielä pienemmiksi kappaleiksi, jotta potkurin kohta saadaan pysymään mahdollisuuksien mukaan jäättömänä ja ettei ainakaan suuria jää-15 lohkareita pääse potkurin alueelle.
Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi ehdotetaan sellaista alussa mainittua tyyppiä olevaa, jäätä murskaavaa laivaa, jolle keksinnön mukaan on tunnusomaista, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien takasivul-20 la oleva, laivan rakennemuotoon liittyvä ylimenokohta käsittää ainakin yhtä porrasta muodostettaessa ainakin kaksi taittokohtaa vesiviivassa ja että sivulle ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien takasivut on suunnattu laivan normaalin kelluntavesiviivan alapuolella olevasta • 25 pisteestä laivan perän suuntaan ja jälleen ylöspäin kel luntavesiviivan yli ja että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien takasivun kaarirakenne vesiviivan alueella on muodostettu mieluimmin vaakasuorana.
Näiden ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan 30 osien etu- ja/tai takapinnoissa on vesiviivojen ylä- ja/ .. tai alapuolella mieluimmin vaakasuorat porrastukset kaari- rakenteissa. Lisäksi on mahdollista, että yksi tai useampia, mieluimmin vaakasuoria porrastuksia ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien kaaripoikkileikkauksissa 35 varustetaan vielä toisella vaakasuoralla, kapealla osalla.
93812 4
Erilaisten syvyysasentojen avulla ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat voidaan painaa alaspäin tai nostaa ylöspäin joko osittain tai niiden koko pituudella. Ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien yhdestä 5 tai useammasta porrastuksesta koostuva kaarirakenne on varustettu mieluimmin teräväreunaisilla, pyöristetyillä tai viistoilla reunoilla.
Keksinnön muita edullisia rakenteita esitetään epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
10 Keksintöä selostetaan lähemmin oheisissa piirustuk sissa. Tällöin kuvio 1 esittää kaaviona alhaaltapäin laivan runkoa, jossa on ponttonin muotoinen keula ja keulaan sijoitetut leikkuureunat, 15 kuvio 2 esittää laivan rungon osakuvana laivan keu laa, jossa on siihen muodostettu, sivulle suuntautuva, kiinteä laivan osa, esimerkiksi leikkuureuna, kuvio 3 on suurennettu detaljikuva leikkuureunan etumaisesta ulkoreunasta kuvion 2 alueelta A, 20 kuvio 4 on pystyleikkaus suorassa kulmassa laivan pitkittäiskeskiakseliin nähden leikkuureunan alueella, kuvio 5 on osakuva laivan rungon keulaosasta, jossa on kaksi sivusuunnassa ulostyöntyvää, kiinteää, peräkkäin sijoitettua laivan osaa, siis leikkuureunaa, . 25 kuvio 6 on osakuva kuvion 5 mukaisesta laivan keu- ' lasta ylhäältäpäin laivan tehdessä kaarrosta, kuvio 7 on detaljikuva leikkuureunojen etumaisesta ulkoreunasta, kuvio 8 on pystyleikkaus suorassa kulmassa laivan 30 pitkittäiskeskiakseliin nähden etumaisen leikkuureunan kohdalta, kuvio 9 on osakuva laivan rungon keulasta, jossa on sivulle suuntautuva, kiinteä, porrastettu laivan osa, siis leikkuureuna, 35 kuvio 9a on detaljikuva leikkuureunan etumaisesta ulkoreunasta, 9381 2 5 kuvio 10 on osakuva kuvion 5 mukaisesta laivan keulasta ylhäältäpäin laivan tehdessä kaarrosta, kuvio 11 on pystyleikkaus suorassa kulmassa laivan pitkittäiskeskiakseliin nähden kuvion 9 mukaisen leikkuu-5 reunan alueelta,
Kuviossa 1 esitetyssä rakenne-esimerkissä jäätä murtavan laivan rungon 10 numerolla 11 merkityssä keulassa on ponttonin muotoinen keulaosa 12, johon liittyy laivan keulan vedenalaisen osan V-muotoinen osa. Ponttonin muo-10 toinen keulaosa 12 käsittää etuosassaan eteenpäin kallis tetun pinnan.
Kuvion 1 mukaisen laivan keulassa on suurimmalle osalle laivan leveyttä ulottuva, eteenpäin kallistettu päätypinta 13. Tämän päätypinnan 13 ulommissa sivureunois-15 sa on kaksi pituussuunnassa osaksi kaarevaa sivureunaa 14, jotka ovat laivan rungossa tai suuntautuvat ulospäin sivulle niiden yläpuolella olevaan laivan runkoon nähden. Päätypinta 13 kaareutuu alaspäin edestä taaksepäin kasvavana laivan poikittaissuunnassa.
20 Kuvion 1 mukaisessa laivan rungossa kaarien 15 ala pinta molempien sivureunojen 14 välissä kääntyy laivan pituuden siitä pisteestä, jossa päätypinta 13 kohtaa laivan keskiosan tasossa 16 laivan pohjan 17, ainakin kaarien päätasoon 18 asti taaksepäin ja jälleen pienemmän määrän 25 laivan poikittaissuunnassa alaspäin. Sivureunat 14 jatku-' vat tällöin laivan pituuden suurimman osan läpi pallemai- sena vahvistuksena 19 taaksepäin. Nämä pallemaiset vahvistukset 19 päättyvät takaosassa potkuritunnelien sivurajoihin.
30 Laivan rungon 10 ponttonin muotoisen keulaosan 12 sivureunat 14 on varustettu keulan 11 kohdalla sivusuunnassa laivan rungon sivuseinämistä 21, 22 ulos suuntautuvilla, jäätä murtavilla kiinteillä osilla 230, esimerkiksi leikkuureunoilla tai vastaavilla, ja joita selostetaan 35 vielä lähemmin myöhemmin. Näiden leikkuureunojen kohdalla on kysymys rakenteen sivusuunnassa tapahtuvasta muuttumisesta laivan rungon 10 pääkaariprofiiliksi.
9381 2 6
Eteenpäin ylös kallistettu päätypinta 13 voi muuttua kuviossa 1 esitetyssä laivan rungossa 10 taaksepäin vedenalaiseksi keulaosaksi, jossa on alhaalla V-muotoiset, vinot kaaret. Päätypinta on muodostettu vähitellen tapah-5 tuvan ja suhteellisen loivan siirtymärakenteen rungon varsinaiseksi vedenalaiseksi osaksi, jossa on alhaalla V-muotoiset, vinot kaaret. Kauempana takana kaaret ovat puoli-suunnikkaan muotoisia, ja pohjaviivat, siis laivan pohja 17, ja siihen liittyvät vinot sivuvirvat muodostavat ne, 10 jolloin ne ovat jyrkempiä kuin niiden edessä olevat V-kaa-ret.
Sivureunat 14 on laivan keulassa järjestetty ainakin tietyssä osassa rakennevesiviivan 20 alapuolella kahdeksi, laivan keskiosan tasoon 16 nähden yhdensuuntaiseksi 15 sivurajatasoksi niin, että ne muodostavat yhdessä laivan vedenalaisen rakenteen leveimmän kohdan. Eteenpäin kaltevassa etupinnassa 13 on sen pituussuunnassa keskellä, nimenomaan rakennevesiviivan 20 alapuolella, likipitäen vaakasuorassa laivan poikittaissuunnassa kaarien alarajaosat, 20 jolloin päätypinta 13 muodostaa tällä alueella ainakin melkein saman tason. Sivureunat 14 jatkuvat eteenpäin pää-typinnan 13 kautta rakennevesiviivan 20 yläpuolelle ja muuttuvat kahdeksi katamaraania muistuttavaksi keulavan-taaksi, joita vastapäätä laivan keskiosan taso 16 muuttuu • 25 muodoltaan ja suuntautuu ylöspäin molempia keulavantaita 23 jyrkempänä. Lisäksi ainakin sivureunojen pituussuunnassa niiden yläpuolella laivan rakenne muuttuu ulospäin ontoiksi, koveriksi kaariksi. Laivan perä on merkitty numerolla 25. Kuitenkin myös jäätä murtavan laivan eri tavalla 30 muodostetun laivan rungon keulaosa ja peräosa voi olla varustettu sivulle ulospäin suuntautuvilla laivan osilla 230.
Laivan rungon kummassakin sivuseinämässä 21, 22 on laivan kyljestä ulospäin suuntautuvana, jäätä murtavana 35 laivan osana 130 leikkuureuna 30, jolloin tämän leikkuu- 7 9581 2 reunan asemesta laivan runkoon voi olla järjestetty myös kiinteä leikkuureuna. Laivan molempiin kylkiin järjestetyt leikkuureunat suuntautuvat tällöin sivusuunnassa laivan vedenalaisen leveyden yli ja muodostavat jään kanssa kos-5 ketukseen tulevan laivan rungon alueen leveimmän osan. Seuraavassa selostetaan leikkuureunoilla 30 varustettuja laivan runkorakenteita, jolloin rungoissa voi olla myös muunlaiset leikkuureunarakenteet.
Kuvioiden 2-11 mukaisissa suoritusmuodoissa lai-10 van rungon 10 sivuseinämiin 21, 22 on järjestetty kiinteästi niistä sivulle suuntautuvia laivan osia 230, kuten esim. leikkuureunoja.
Kuviot 2-11 esittävät sivulle suuntautuvien, leikkuureunoiksi 235 muodostettujen kiinteiden laivan osi-15 en 230 erilaisia toteutusmuotoja.
Kumpikin laivan rungon sivuseinämiin 21 ja 22 muodostetuista, ulospäin suuntautuvista, kiinteistä laivan osista 230 ja 235 käsittää siinä kohdassa 233, 233a, 233b, jossa se muuttuu laivan peräosassa laivan muotoon, ainakin 20 kaksi polveketta 231, 231a (kuvio 2); 231, 231a, 231b (kuvio 5), 231, 231b, 231c, 231d, 231e (kuvio 9) vesiviival-la, jolloin sivulle ulospäin suuntautuvan, kiinteän laivan osan 230 takaosa 232, 232a, 232b on johdettu normaalin kelluntavesiviivan alapuolella olevasta pisteestä laivan . 25 perään ja sitten jälleen ylöspäin kelluntavesiviivan ylä puolelle (kuvio 2). Kiinteän laivan osan 230 takasivun 232, 232a, 232b kaarimuoto on tehty tällöin vesiviivan kohdalla mieluimmin vaakasuoraksi (kuvio 4). Sivulle ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat 230 on muodostettu 30 samoin profiilirunkoina (kuvio 2). Leikkuureunan 235 etu-· mainen ulkoreuna on kuviossa 3 esitettyä rakennetta.
Kuvioissa 5-8 esitetyssä rakennemuodossa laivan runkoon 10 muodostettu, sivulle ulospäin suuntautuva, kiinteä laivan osa 230 käsittää kaksi peräkkäin sijoitet-35 tua erillistä laivan osaa, toisin sanoen leikkuureunat 93812 8 230a, 230b. Tämä rakenne ei ole kuitenkaan rajoitettu näihin kahteen erilliseen, ulospäin suuntautuvaan, kiinteään laivan osaan 230a, 230b, vaan on myös mahdollista, että käytetään useita erillisiä, sivulle ulospäin suuntautuvia, 5 kiinteitä laivan osia. Myös tässä rakennemuodossa erilliset, sivulle ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat 230a, 230b on muodostettu profiilirunkoina.
Näiden ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien 230 ja 230a, 230b etusivuilla 234, 234a, 234b ja/tai 10 takasivuilla 232, 232a, 232b on vesiviivojen ylä- ja/tai alapuolella mieluimmin vaakasuorat porrastukset 238, 238a, 238b kaarirakenteissa.
Tämän lisäksi on mahdollista, että sivulle ulospäin suuntautuva, kiinteä laivan osa 230 muodostetaan porras-15 tettuna kuvioissa 9-11 esitetyllä tavalla. Eri porrastukset on merkitty 230c, 230d, 230e. Kuvioissa 4, 6, 7 ja 11 esitetty jääpeite on merkitty viitenumerolla 200.
Nämä ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat, jotka on muodostettu laivan rungon molemmille puolille, on ·’20 tehty kiinteinä laivan runkoon, kun taas kiinteät laivan osat 230 ja 230a, 230b ja 230c, 230d, 230e voi olla järjestetty laivan runkoa pitkin liikkuvina riippumatta siitä, onko kysymys erillisistä, ulospäin suuntautuvista laivan osista 230 tai useista, laivan rungon kumpaankin sivu-, 25 seinämään järjestetyistä, sivulle ulospäin suuntautuvista, kiinteistä laivan osista.
Lisäksi on mahdollista, että yksi tai useampia, mieluimmin vaakasuoria porrastuksia 238, 238a, 238b ulospäin suuntautuvissa, kiinteissä laivan osissa 230, 230a, 30 230b ja 230c, 230d, 230e varustetaan toisella vaakasuoral la, sivulle suuntautuvalla kapealla ulokkeella 237 (kuvio 4).
Yhdestä tai useammasta porrastuksesta muodostettu ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien 230 kaari-35 rakenne käsittää teräväreunaiset, pyöristetyt tai viisto- 93812 9 tut reunat. Tällainen viisto reuna esitetään kuviossa 8 ja se on merkitty viitenumerolla 236. Koska sivulle ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien 230 takapinnat suuntautuvat normaalin kelluntavesiviivan alapuolella ole-5 vasta pisteestä laivan perään päin ja jälleen ylöspäin kelluntavesiviivan yli, jäälohkareet painuvat alaspäin laivan liikkuessa taaksepäin. Siinä kohdassa, jossa ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien 230 takapinnan kaarirakenne on tehty mieluimmin vaakasuorana, on mahdol-10 lista, että särjetyt jäälohkareet liukuvat ylöspäin laivan kulkiessa eteenpäin. Laivan rungon keulassa olevasta tietystä ylileveydestä ja sivulle ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien rakenteesta johtuen laivan käänty-vyys paranee ja kitkavoimat pienenevät samanaikaisesti 15 laivan kylkien ulkopinnassa. Sivulle ulospäin suuntautuviin, kiinteisiin laivan osiin 230 tehty ja laivan perän suuntaan nouseva reuna toimii jäänmurto- ja jäänpoistopin-tana laivan liikkuessa taaksepäin. Sivulle ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivanosien 230c, 230d, 230e porras-* 20 tettu järjestely ja rakenne edistävät laivan kääntyvyyttä.
Näin vältetään laivan keulan juuttuminen kiinni väylään.

Claims (9)

9381 2 10
1. Jäätä murtava laiva, jossa on laitteet sen ohjattavuuden parantamiseksi laivan sivuseinämiin (21, 22) 5 järjestetyillä ja sivulle laivan kyljistä suuntautuvilla, jäätä murtavilla kiinteillä laivan osilla (130) kuten leikkuureunoilla tai vastaavilla (30), jotka muodostavat laivan vedenalaisen osan leveimmän kohdan, tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osi-10 en (230) takasivulla oleva, laivan rakennemuotoon liittyvä ylimenokohta (233, 233a, 233b) käsittää ainakin yhtä porrasta (238, 238a, 238b) muodostettaessa ainakin kaksi taittokohtaa (231, 231a, 231b, 231c, 231d, 231e) vesivii-vassa ja että sivulle ulospäin suuntautuvien, kiinteiden 15 laivan osien (230) takasivut (232, 232a, 232b) on suunnattu laivan normaalin kelluntavesiviivan alapuolella olevasta pisteestä laivan perän suuntaan ja jälleen ylöspäin kelluntavesiviivan yli ja että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) takasivun (232, 232a, 232b) '20 kaarirakenne vesiviivan alueella on muodostettu mieluimmin vaakasuorana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laiva, tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) etusivuilla (234, 234a, 234b) ja taka- 25 sivuilla (232, 232a, 232b) on vesiviivojen vedenpäälli- sellä ja vedenalaisella alueella vaakasuorat porrastukset (238, 238a, 238b) kaarirakenteissa, jolloin ainakin yksi vaakasuora porrastus ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230; 230a, 230b; 230c, 230d, 230e) kaari-30 poikkileikkauksissa on varustettu toisella vaakasuoralla, kapealla ulokkeella (237).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laiva, tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) etusivuilla (234, 234a, 234b) on vesi- 35 viivojen vedenpäällisellä ja vedenalaisella alueella vaa kasuorat porrastukset (238, 238a, 238b) kaarirakenteissa, 93812 11 jolloin ainakin yksi vaakasuora porrastus ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230; 230a, 230b; 230c, 230d, 230e) kaaripoikkileikkauksissa on varustettu toi sella vaakasuoralla, kapealla ulokkeella (237).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laiva, tun nettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) takasivuilla (232, 232a, 232b) on ve-siviivojen vedenpäällisellä ja vedenalaisella alueella vaakasuorat porrastukset (238, 238a, 238b) kaarirakenteis-10 sa, jolloin ainakin yksi vaakasuora porrastus ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230; 230a, 230b; 230c, 230d, 230e) kaaripoikkileikkauksissa on varustettu toisella vaakasuoralla, kapealla ulokkeella (237).
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1-4 15 mukainen laiva, tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat (230) voidaan joko kokonaan upottaa veteen tai nostaa ylös erilaisten kellu-misasentojen avulla.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1-4 20 mukainen laiva, tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvat, kiinteät laivan osat (230) voidaan joko osittain tai kokonaan upottaa veteen tai nostaa ylös erilaisten kellumisasentojen avulla.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laiva, . 25 tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiin teiden laivan osien (230) ainakin yhdestä porrastuksesta koostuva kaarirakenne on varustettu terävillä reunoilla (236).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laiva, 30 tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) ainakin yhdestä porrastuksesta koostuva kaarirakenne on varustettu pyöristetyillä reunoilla (236).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laiva, 35 tunnettu siitä, että ulospäin suuntautuvien, kiinteiden laivan osien (230) ainakin yhdestä porrastuksesta koostuva kaarirakenne on varustettu viistotuilla reunoilla (236). 93812 12
FI884246A 1988-02-18 1988-09-15 Jäätä murtava laiva FI93812C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI932656A FI110250B (fi) 1988-02-18 1993-06-10 Jäätä murtava laiva
FI932657A FI110251B (fi) 1988-02-18 1993-06-10 Jäätä murtava laiva

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE8802053U DE8802053U1 (de) 1988-02-18 1988-02-18 Eisbrechendes Schiff
DE8802053 1988-02-18

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI884246A0 FI884246A0 (fi) 1988-09-15
FI884246A FI884246A (fi) 1989-08-19
FI93812B FI93812B (fi) 1995-02-28
FI93812C true FI93812C (fi) 1995-06-12

Family

ID=6820774

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI884246A FI93812C (fi) 1988-02-18 1988-09-15 Jäätä murtava laiva

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4942837A (fi)
EP (1) EP0328720B1 (fi)
JP (3) JP2656340B2 (fi)
KR (2) KR940007216B1 (fi)
CN (1) CN1028215C (fi)
CA (1) CA1301559C (fi)
DE (2) DE8802053U1 (fi)
FI (1) FI93812C (fi)
NO (1) NO172975C (fi)
PL (3) PL164405B1 (fi)
RU (1) RU2053922C1 (fi)
SU (1) SU1762746A3 (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI85126C (fi) * 1989-09-13 1992-03-10 Masa Yards Oy Isgaoende fartyg.
DE4101034A1 (de) * 1991-01-16 1992-07-23 Thyssen Nordseewerke Gmbh Eisbrechendes schiff
US5325803A (en) * 1991-01-16 1994-07-05 Thyssen Nordseewerke Gmbh Icebreaking ship
FI94508C (fi) * 1991-03-18 1995-09-25 Masa Yards Oy Jäätä murtava laiva
FI912775A0 (fi) * 1991-04-04 1991-06-10 Insinoeoeritoimisto Lehtonen & Stamform foer fartyg.
US6712016B1 (en) 2002-09-06 2004-03-30 Polaris Industries Inc. Personal watercraft having ventilated sponsons
US6651579B1 (en) 2002-09-16 2003-11-25 Polaris Industries Inc. Personal watercraft having tuneable sponsons
US6807920B1 (en) 2002-12-03 2004-10-26 Polaris Industries Inc. Personal watercraft having adjustable angle sponsons
KR100977839B1 (ko) * 2007-10-25 2010-08-25 삼성중공업 주식회사 쇄빙선의 추진 시스템 및 이를 위한 쇄빙선 형상
NO20080956L (no) * 2008-02-05 2009-08-06 Moss Maritime As Isforsterket skip for boring og produksjon i arktiske farvann
EA022074B1 (ru) * 2010-03-31 2015-10-30 Мерск Сепплай Сервис А/С Ледокольное судно
DK177707B1 (da) * 2010-03-31 2014-03-24 Maersk Supply Service As Fremgangsmåde til brydning af is
RU2467912C2 (ru) * 2011-01-12 2012-11-27 Общество с ограниченной ответственностью "Газпром добыча шельф" Морской объект для эксплуатации в арктических условиях
CN103231780B (zh) * 2013-05-23 2015-08-12 中国船舶重工集团公司第七○二研究所 一种冰区工作船
UA117143C2 (uk) * 2013-10-11 2018-06-25 Ульстейн Дізайн Енд Солюшнз Ас Судно з покращеною формою корпусу
CN103979082B (zh) * 2014-05-06 2016-03-30 江苏海事职业技术学院 一种破冰船舶结构
KR200482986Y1 (ko) * 2014-11-18 2017-04-05 대우조선해양 주식회사 스퍼드캔용 점토 제거장치
CN105346683A (zh) * 2015-11-27 2016-02-24 胡益锋 一种快速连续破冰机构
US10793228B2 (en) 2016-12-02 2020-10-06 Polaris Industries Inc. Structure and assembly for recessed deck portion in pontoon boat
RU172029U1 (ru) * 2017-01-30 2017-06-26 Юрий Арсентьевич Чашков Ледокол с улучшенными характеристиками взламывания льда
KR101950005B1 (ko) * 2017-04-17 2019-02-20 (주)아이엠엔지니어링 포스맥에 기능성 코팅층을 형성하는 코팅방법
CN109094743B (zh) * 2018-09-19 2021-08-31 中船重工船舶设计研究中心有限公司 一种大型极地运输船构型
RU2731137C1 (ru) * 2019-05-29 2020-08-31 Федеральное государственное казенное военное образовательное учреждение высшего образования "Военный учебно-научный центр Военно-Морского Флота "Военно-морская академия им. Адмирала Флота Советского Союза Н.Г. Кузнецова" Плавучий пирс
US11192610B2 (en) 2019-10-30 2021-12-07 Polaris Industies Inc. Multiple chine pontoon boat
CN112478070B (zh) * 2020-12-04 2022-03-08 江苏科技大学 一种应用于极地船舶球鼻首的破冰装置
CN113212712B (zh) * 2021-05-10 2022-04-22 江苏科技大学 一种具有自破冰功能的极区潜体舱口盖
CN115416818A (zh) * 2022-09-22 2022-12-02 中国船舶集团有限公司第七○八研究所 一种三艏柱港口破冰船

Family Cites Families (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE721159C (de) * 1940-12-04 1942-05-28 Erich Grundt Dipl Ing Vorbau mit Wellenschluckertaschen fuer Schiffe
CA889641A (en) * 1969-02-28 1972-01-04 H. German William Ship construction
NO123932B (fi) * 1970-02-13 1972-02-07 Fredriksstad Mek Verksted As
US3690281A (en) * 1970-12-21 1972-09-12 Exxon Research Engineering Co Stern construction for icebreaking vessels
DE2212145A1 (de) * 1972-03-14 1973-09-20 Weser Ag Leitvorrichtung fuer eisschollen an schiffen
CA1014016A (en) * 1973-08-30 1977-07-19 Heinrich Waas Icebreaker vessel
US3983830A (en) * 1975-06-06 1976-10-05 Sun Oil Company (Delaware) Method and apparatus for assembly of a modular barge
CA1043181A (en) * 1977-01-21 1978-11-28 Bengt M. Johansson Icebreaking locomotive
DE2823072A1 (de) * 1978-05-26 1979-11-29 Weser Ag Vorschiff fuer eisbrechende schiffe
US4369725A (en) * 1978-06-30 1983-01-25 Mitsui Engineering & Shipbuilding Co., Ltd. Method and means for increasing the maneuverability of a ship in ice-covered waters
JPS558982A (en) * 1978-06-30 1980-01-22 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd Method of turning sailing of vessel at frozen sea and construction of hull
JPS5529631A (en) * 1978-08-21 1980-03-03 Nippon Kokan Kk <Nkk> Icebreaker
CA1153633A (en) * 1979-12-10 1983-09-13 Charles D. Pole Navigation in ice covered waterways
US4326476A (en) * 1979-12-17 1982-04-27 Upper Lakes Shipping Ltd. Navigation in ice covered waterways
SU895799A1 (ru) * 1980-01-04 1982-01-07 Центральное Конструкторское Бюро Министерства Речного Флота Рсфср В Г.Горьком Судова ледокольна приставка
SU918173A1 (ru) * 1980-04-23 1982-04-07 Palikhov Gleb A Носова оконечность ледокола
SU903243A1 (ru) * 1980-05-22 1982-02-07 Ленинградский Институт Водного Транспорта Ледокольный комплекс судов
JPS588693U (ja) * 1981-07-08 1983-01-20 川崎重工業株式会社 膨出部を有する氷海用船舶
ZA828107B (en) * 1981-11-05 1983-09-28 Thyssen Nordseewerke Gmbh A ship
AR229710A1 (es) * 1981-11-05 1983-10-31 Thyssen Nordseewerke Gmbh Barco con la proa en forma de ponton
US4436046A (en) * 1982-02-01 1984-03-13 Braley William W Ice-breaking hull
JPS5981691U (ja) * 1982-11-25 1984-06-01 石川島播磨重工業株式会社 氷海中を航行する船舶の氷抵抗減少装置
SU1070047A1 (ru) * 1983-01-07 1984-01-30 Предприятие П/Я В-8662 Мореходна модель судна
JPS6020990U (ja) * 1983-07-22 1985-02-13 極東マツク・グレゴ−株式会社 カ−・デツキ
JPS6127236A (ja) * 1984-07-18 1986-02-06 Hitachi Lighting Ltd 平板バリソンによるインジエクシヨンブロ−成形法
FI75772C (fi) * 1985-04-01 1988-08-08 Waertsilae Oy Ab Fartygs bottenkonstruktion.
JPS628200U (fi) * 1985-07-02 1987-01-19
DE3523763A1 (de) * 1985-07-03 1987-01-08 Thyssen Nordseewerke Gmbh Heckschuerze fuer eisbrechende schiffe
JPS6220990U (fi) * 1985-07-23 1987-02-07
JPS6223896A (ja) * 1985-07-23 1987-01-31 Nippon Kokan Kk <Nkk> 氷海船舶

Also Published As

Publication number Publication date
FI884246A (fi) 1989-08-19
JPH01249587A (ja) 1989-10-04
CN1035468A (zh) 1989-09-13
PL277466A1 (en) 1989-09-04
NO883731D0 (no) 1988-08-19
SU1762746A3 (ru) 1992-09-15
DE3874318D1 (de) 1992-10-08
JP2847035B2 (ja) 1999-01-13
PL164405B1 (pl) 1994-07-29
NO172975C (no) 1993-10-06
PL164206B1 (pl) 1994-06-30
NO883731L (no) 1989-08-21
NO172975B (no) 1993-06-28
JP2847036B2 (ja) 1999-01-13
FI93812B (fi) 1995-02-28
CN1028215C (zh) 1995-04-19
EP0328720A1 (de) 1989-08-23
KR890012857A (ko) 1989-09-19
FI884246A0 (fi) 1988-09-15
CA1301559C (en) 1992-05-26
DE8802053U1 (de) 1989-06-15
EP0328720B1 (de) 1992-09-02
US4942837A (en) 1990-07-24
RU2053922C1 (ru) 1996-02-10
PL164327B1 (pl) 1994-07-29
JPH07237585A (ja) 1995-09-12
KR940007216B1 (ko) 1994-08-10
KR940007217B1 (ko) 1994-08-10
JPH07237584A (ja) 1995-09-12
JP2656340B2 (ja) 1997-09-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI93812C (fi) Jäätä murtava laiva
FI75532C (fi) Fartyg.
FI125961B (fi) Jäätä murtava alus ja menetelmä jäätä murtavan aluksen käyttämiseksi
KR101122512B1 (ko) 쇄빙 방법, 동력-구동식 선박 및 그 이용
FI79678B (fi) Fartygsskrov.
FI85967B (fi) Isbrytare.
RU2406641C2 (ru) Ледокольное судно
JP2825631B2 (ja)
FI62649B (fi) Isbrytande fartyg
RU2586100C1 (ru) Ледокольное судно
FI110251B (fi) Jäätä murtava laiva
FI74672C (fi) Fartygsskrov.
FI74671B (fi) Stoetbar isbrytartillbyggnadsanordning.
FI74673C (fi) Bottenform foer fartyg.
JPH0348078B2 (fi)
FI127090B (fi) Jäätä murtava alus
FI78432C (fi) Anlaeggning foer isbrytande fartyg.
SU956346A1 (ru) Ледокол
FI85678C (fi) Fartygsskrov
JPS59500368A (ja) サ−フボ−ド

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MF Patent cancelled

Owner name: THYSSEN NORDSEEWERKE GMBH