RO111678B1 - Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor - Google Patents

Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor Download PDF

Info

Publication number
RO111678B1
RO111678B1 RO92-01065A RO9201065A RO111678B1 RO 111678 B1 RO111678 B1 RO 111678B1 RO 9201065 A RO9201065 A RO 9201065A RO 111678 B1 RO111678 B1 RO 111678B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
general formula
compounds
compound
water
derivative
Prior art date
Application number
RO92-01065A
Other languages
English (en)
Inventor
Paul Alfred Cain
Susan Mary Cramp
Gillian Mary Little
Brian Malcolm Luscombe
Original Assignee
Rhone Poulenc Agriculture
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10699503&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO111678(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Rhone Poulenc Agriculture filed Critical Rhone Poulenc Agriculture
Publication of RO111678B1 publication Critical patent/RO111678B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D261/00Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings
    • C07D261/02Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings not condensed with other rings
    • C07D261/06Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings not condensed with other rings having two or more double bonds between ring members or between ring members and non-ring members
    • C07D261/08Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings not condensed with other rings having two or more double bonds between ring members or between ring members and non-ring members with only hydrogen atoms, hydrocarbon or substituted hydrocarbon radicals, directly attached to ring carbon atoms
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D261/00Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings
    • C07D261/20Heterocyclic compounds containing 1,2-oxazole or hydrogenated 1,2-oxazole rings condensed with carbocyclic rings or ring systems
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/72Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with nitrogen atoms and oxygen or sulfur atoms as ring hetero atoms
    • A01N43/80Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with nitrogen atoms and oxygen or sulfur atoms as ring hetero atoms five-membered rings with one nitrogen atom and either one oxygen atom or one sulfur atom in positions 1,2

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Nitrogen And Oxygen As The Only Ring Hetero Atoms (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)

Description

Prezenta invenție se referă la derivați de 4-benzoilizoxazol, la procedee pentru prepararea acestora, compoziții erbicide care îl conțin și la o metodă pentru combaterea buruienilor.
Sunt cunoscuți derivați de 4benzoilizoxazol, utilizați în compoziții erbicide, cu formula generală:
o
în care R este alchil, alchenil, alchinil, haloalchil, haloalchinil, cicloalchil, eventual substituit, ester, cian, nitro, aminocarbonil substituit sau un atom de halogen, R1 este hidrogen, alchil, alchenil, alchinil, haloalchil, haloalchinil sau cicloalchil eventual substituit, R2 este halogen, R5, -SR5, -S0R5, -S02R5, -COR5, OR5, nitro, cian, alchil substituit, iar R5 este alchil eventual substituit cu halogen, precum și procedee pentru prepararea acestora și metodă pentru combaterea buruienilor (RO 1108*19).
Sunt cunoscuți, de asemenea, derivați de 4-benzoilizoxazol cu formula generală:
o
în- care R1 este alchil, alchenil, alchinil, eventual substituite cu halogen, cicloalchil, eventual substituit, cicloalchenil, aclil, benzii, aralachil, cian, nitro, amino, halogen, iar R2 este nitro, cian, halogen, hidrogen sau alchil, compoziții care îi conțin, precum și prepararea și utilizarea lor ca erbicide (RO 107255).
Sunt cunoscuți, de asemenea, derivați de 5-arilizoxazoli cu formula generală:
metodă de tratament erbicid (RO 109335).
Invenția lărgește gama derivaților de 4-benzoilizoxazol, cu proprietăți superioare erbicide, cu noi compuși, care prezintă structura chimică corespunzătoare formulei generale I:
O R
în care R1 reprezintă ciclopropil; R2 reprezintă -S(O)nR; R3 reprezintă clor, brom sau trifluormetil; R reprezintă metil, iar n este 2.
Invenția constă și într-un procedeu pentru prepararea derivaților pentru 4benzoil-izoxazol cu formula generală I, prin reacția unui compus cu formula generală II:
în care L este o grupă scindabilă, aleasă dintre O-alchil sau Ν,Ν-dialchilamino, iar R1, R2 și R3 au semnificațiile arătate mai sus, cu o sare de hidroxilamină, în mediu de solvent, ales dintre etanol sau acetonitril, în prezența unei baze sau a unui acceptor de acid.
Invenția constă și într-un procedeu pentru prepararea derivaților cu formula generală I prin oxidarea unui compus cu formula generală III:
în care R, R1, și R2 au semnificațiile susmenționate, pentru a transforma grupa sulfenilîn grupă sulfonil, folosind acidul 3clorperoxibenzoic, într-un solvent inert, cum este diclormetanul, la o temeperatură cuprinsă între -40 și CTC.
Invenția constă și într-un procedeu pentru prepararea derivaților cu formula generală I prin reacția unui compus cu formula generală IV:
în care Ar este fenil sau piridil, R este hidrogen, cian, halogen, alchil, R1 este alchil, halogen, cicloalchil, precum și procedee de obținere, compoziții și
RO 111678 Bl
(iv) se pot prepara prin reacția unui compus cu formula generală V:
o în care Y reprezintă o grupă carboxil sau 5 un derivat reactiv al acesteia sau o grupă cian și R1 are semnificațiile susmenționate, cu un reactiv organometalic, cum este reactivul Grignard sau cu un reactiv organolitic, în solvent inert, cum io este eterul sau tetrahidrofuranul, la o temperatură de la O°C până la temperatura de reflux a amestecului.
Invenția constă, de asemenea, și dintr-o compoziție erbicidă constituită 15 dintr-o cantitate eficientă, de 0,05 până la 90 % derivat de izoxazol cu formula generală I, în asociere cu un diluant sau un material de suport acceptabil din punct de vedere agricol și/sau un agent 20 activ de suprafață.
Invenția constă, de asemenea, și dintr-o metodă de combatere a creșterii buruienilor, prin aplicarea, pe un loc, a unei cantități eficiente din punct de 25 vedere erbicid, de derivat de izoxazol cu formula generală I, într-o doză de aplicare de la 0,01 până la 4,0 kg la hectar.
Invenția prezintă avantaje prin aceea că se obțin noi compuși, derivați 30 de 4-benzoilizoxazol, cu o activitate erbicidă, remarcabil de ridicată în comparație cu compușii cunoscuți, împotriva speciilor importante de buruieni și anume coada vulpii (Setaria viridis și Setaria 35 faberii], iarbă din zona hambarului (Echinochloa crus-galli}, iarba racului (Digitaria sanguinalis] și costrei tăiat (Sorghum bici or].
Conform invenției, se realizează 40 următorii compuși:
- A) 4-(4-clor-2-metilsulfonilbenzoil)-5-ciclopropil-izoxazol;
- B) 5-ciclopropil-4-(2-metilsulfonil-
4-trifluorometilbenzoil)-izoxazol; 45
- C] 4-{4-brom-2-metilsulfonilbenzoil)-5-ciclopropil-izoxazol.
Intermediarii necesari la prepararea compușilor cu formula generală I se prepară prin aplicarea sau adaptarea 50 procedeelor cunoscute.
Compușii cu formula generală III
cu un compus cu formula generală VI:
SR
Reacția se efectuează, în general, în prezența unui catalizator acid Lewis, cum este clorurâ de aluminiu, la o temperatură între temperatura camerei și 100°C.
Compușii cu formula generală III se pot prepara, de asemenea, prin reacția unui compus cu formula generală VII:
în care L este o grupă scindabilă, cu o sare de hidroxilamină. In general, se preferă clorhidratul de hidroxilamină. In general, L este O-alchil sau N,N-dialchilamino, de exemplu, etoxi sau dimetilamino. Reacția, în general, se efectuează într-un solvent, cum este etanolul sau acetonitrilul, eventual în prezența unei baze sau a unui acceptor de acid ca trietilamina sau acetatul de sodiu.
Compușii cu formula generală II se pot prepara, de asemenea, prin reacția compușilor cu formula generală
cu un ortoformiat de trialchil sau un dialchilacetal al dimetilformamidei. In general, se utilizează ortoformiatul de trietil sau dimetilacetalul dimetilformamidei. Reacția cu ortoformiatul de trialchil, în general, se efectuează în prezența anhidridei acetice, la tempe
RO 111678 Bl ratura de reflux a amestecului și reacția cu dialchilacetalul dimetilformamidei se efectuează, eventual, în prezența unui solvent inert, la o temperatură cuprinsă între temperatura camerei până la cea 5 de reflux a amestecului.
Compușii cu formula generală VII se pot prepara prin reacția compușilor cu formula generală IX:
cu un ortoformiat de trialchil sau cu un 15 dialchilacetal de dimetilformamidă. Reacția se poate efectua așa cum s-a descris mai sus, pentru prepararea compușilor cu formula II din compușii cu formula VIII.
Se dau, în continuare, mai multe 20 exemple care ilustrează prepararea compușilor cu formula generală I și exemple de referință care ilustrează prepararea intermediarilor.
Exemplul 1. Prepararea compușilor A, B și C. La un amestec de 8,4 g
1- (4-clor-2-metilsulfonilfenil)-3-ciclopropil-
2- etoximetilenpropan-1,3-dionă și 1,64 g clorhidrat de hidroxilamină în etanol, se adaugă, sub agitare, 1,93 g acetat de sodiu. Amestecul se agită la temperatura camarei peste noapte. Se evaporă și reziduul se dizolvă în acetat de etil, se spală cu apă, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și reziduul se recristalizează din eter, obținându-se 4,4 g 4-(4-clor-2-metilsulfonilbenzoil)-5-ciclopropilzoxazol, sub formă de solid alb murdar, cu punct de topire 184 ... 185°C.
In aceleași condiții, arătate mai sus, se prepară următorii compuși cu formula generală I, din materiile prime substituite adecvat:
Compusul R1 R2 R3 Punct de topire
B Ciclopropil S02CH3 cf3 138... 138,5°C
C Ciclopropil so2ch3 Br 201 ... 202°C
Exemplul de referință 1. Un amestec de 7,1 g 1-(4-clor-2-metilsulfonilfenil)-3-ciclopropilpropan-1,3-dionă și
6,9 g ortoformiat de trietil, în anhidridă acetică, se agită și se încălzește la reflux, timp de 2 h. Amestecul se evaporă la sec, se adaugă toluen și soluția se reevaporă, obținându-se 8,4 g 1-(4 clor-2-metilsulfonilfenil]-3-ciclopropil-2etoximetilenpropan-1,3-dionă, sub formă de rășină roșie, care nu se purifică și se folosește mai departe.
In aceleași condiții ca mai sus, se prepară următorii compuși din materiile prime, substituite adecvat:
R1 R2 R3
Ciclopropil S02CH3 CF3
Ciclopropil so2ch3 Br
RO 111678 Bl
Exemplul de referință 2. Un amestec de 9,5 g 2-(4-clor-2-metilsulfonilbenzoil)-3-ciclopropil-3-oxopropionat de terț-butil și 1,5 g acid p-toluensulfonic, în toluen, se agită și se încăl- 5 zește la reflux, timp de 3 h. După răcire, amestecul se spală cu apă, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 7,1 g 1-(4-clor-2-metilsulfonilfenil)3-ciclopropilpropan-1,3-dionă sub formă de rășină roșie.
' RMN (CDCI3); 0,8-1,2 (m, 4H),
1,5-1,9 (m, 1H), 3,3 (s, 3H), 5,8 (s, 1H), 7,3-7,6 m, 2H], 7,9 (s, 1H).
In aceleași condiții de reacție ca mai sus, se prepară următorii compuși din materiile prime substituite adecvat:
R1 R2 R3 RMN
Ciclopropil S02CH3 cf3 RMN (CDCIg); 0,8-1,4 (m, 4H), 1,51,8 (m, 1H), 3,3 (s, 3H], 5,85 (s, 1H), 7,5 (d, 1H), 7,8 (d, 1H), 8,2 (s, 1H)
Ciclopropil so2ch3 Br RMN (CDCI3); 0,9-1,35 (m, 4H), 1,5-1,9 (m, 1H), 3,45 (s, 3H), 6,0 (s, 1H), 7,5 (d, 1H), 7,95 (d, 1H), 8,4 (s, 1H)
Exemplul de referință 3. Se adaugă 2 ml tetraclorură de carbon la un amestec de 4,36 g 3-ciclopropil-3oxopropionat de terț-butil și 0,57 g magneziu în metanol. Amestecul se agită timp- de 0,5 h. Se evaporă la sec și reziduul se dizolvă în toluen. Soluția se evaporă la sec și reziduul se suspendă în acetonitril. Se adaugă 6,0 g clorură de 4-clor-2-metilsulfonilbenzoil și amestecul se agită timp de 3 h. Se evaporă, din nou la sec și reziduul se dizolvă în acetat
R2 de etil. Amestecul se spală cu soluție apoasă de acid clorhidric 2M, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 9,6 g 2-(4-clor-2-metilsulfonilbenzoil)-3-ciclopropil-3-oxopropionat de terțbutil, sub formă de ulei cafeniu, care nu se purifică în continuare.
In aceleași condiții de reacție ca mai sus, se prepară următorii compuși, din materii prime, adecvat substituite:
R1 R2 R3
Ciclopropil S02CH3 cf3
Ciclopropil so2ch3 Br
RO 111678 Bl
Clorurile de benzoil se prepară prin încălzirea acizilor benzoici, substituiți adecvat, la reflux, cu clorură de tionil, timp de 3 h. Excesul de clorură de tionil se îndepărtează prin evaporare și clorurile de benzoil astfel obținute, se utilizează direct, fără purificare ulterioară.
Exemplul de referință 4. a o suspensie de 90,5 g 4-brom-2-metilsulfeniltoluen, în apă, se adaugă, sub agitare 316 g permanganat de potasiu, în timp ce se menține amestecul la reflux. Amestecul se agită și se încălzește la reflux, timp de 3 h. Amestecul se filtrează și reziduul se spală cu apă fierbinte. Filtratul se răcește la temperatura camerei și se extrage cu acetat de etil. Soluția apoasă se acidulează la pH = 1,0, se saturează cu clorură de sodiu și se extrage cu acetat de etil. Stratul organic se spală cu apă, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 44,6 g acid 4-brom-2-metilsulfonilbenzoic, sub formă de solid cafeniu deschis, punct de topire 220 ... 220,5°C.
In aceleași condiții de reacție ca mai sus, se prepară următorul compus, din materii prime adecvat substituite:
-acidul 4-clor-2-metilsulfonilbenzoici RMN (CDCIg + DMS0-d6): 3,35 (s, 3H], 7,5-7,8 (m, 2H), 7,9 (s, 1H), 8,2-
8,6 (s, lat, 1H).
Exemplul de referință 5. La o soluție de 6,0 g acid 2-metilsulfenil-4trifluorometilbenzoic și 3,6 ml anhidridă acetică, în acid acetic, se adaugă peroxid de hidrogen 30 %, la 10°C. Amestecul se lasă să se încălzească încet, la temperatura camerei și se agită timp de 0,5 h. Apoi, se agită și se încălzește la 65°C, timp de 3 h. După răcire, amestecul se toarnă peste gheață și se extrage cu eter. Stratul organic se spală cu soluție apoasă de sulfat feros, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 5,34 g acid 2metilsulfonil-4-trifluorometilbenzoic, sub formă de solid alb, cu punct de topire
155,5 ... 156,5°C.
Exemplul de referință 6. Se adaugă 25 ml n-butillitiu (soluție 2,5M în hexan), în picături, sub o atmosferă inertă, la o soluție, sub agitare, de 16,4 g 4-brom-3-metilsulfenilbenzotrifluorură, în eter, la -70°C, timp de 2 h și apoi se toarnă peste pelete de dioxid de carbon solid. Amestecul se agită timp de 10 min și i se adaugă soluție apoasă de acid clorhidric. Straturile se separă și stratul apos se extrage cu eter. Straturile organice combinate cu apă, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă și reziduul se triturează cu ciclohexan și se filtrează, obținându-se 12,4 g acid 2-metilsulfenil4-trifluormetilbenzoic, sub formă de solid alb; RMN (CDCI3 + DMSO-d6): 2,45 (s, 3H), 7,2 (d, 1H), 7,3 (s, 1H), 8,0 (d, 1H), 10,7-11,1 (s, lat, 1H).
Exemplul de referință 7. Se adaugă 4 ml nitrit de terț-butil, la un amestec de 4g 5-clor-2-metilanilină și
26,3 g dimetildisulfură în cloroform. După ce începe reacția, se adaugă simultan 17,7 ml nitrit de terț-butil și 16 g 5-clor-2-metilanilină. Amestecul se agită la temperatura camerei, timp de 2 h și se lasă să stea peste noapte. Amestecul se spală cu apă, cu soluție apoasă de acid clorhidric 2M, cu apă, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 24,6 g 4-clor-2-metilsulfeniltoluen, sub formă de ulei roșu;
RMN (CDCI3 ): 2,2 (s, 3H), 6,85 (s, 2H), 7,0 (s, 1H).
In aceleași condiții ca mai sus, se prepară următorul compus, din materiile prime substituite adecvat;
4-brom-3-metilsulfenilbenzotrifluorură, punct de fierbere 84 ... 88°C, la 2 mm Hg.
Exemplul de referință 8. O soluție răcită de 5,8 g nitrit de sodiu în 50 ml acid sulfuric concentrat, se adaugă, în picături, la o soluție, sub agitare, de 12,8 g 4-metil-3-metilsulfenilanilină, în acid acetic glacial, la 20°C. Suspensia rezultată se adaugă la un amestec de 12 g bromură de cupru
RO 111678 Bl (I), soluție apoasă de acid bromhidric
48...50 % și gheață. Amestecul se agită la temperatura camerei, timp de 3 h, apoi se diluează cu apă și se extrage cu acetat de etil. Stratul organic se spală cu apă, cu soluție apoasă de hidroxid de sodiu 2M, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul de evaporă la sec. Reziduul se triturează cu ciclohexan fierbinte și se filtrează. Filtratul se evaporă la sec și se obțin 8,6 g 4-brom-2-metilsulfeniltoluen, sub formă de ulei cafeniu;
RMN (CDCI3 ): 2,15 (s, 3H), 2,2 (s, 3H), 6,5-7,1 (m, 3H).
Exemplul de referință 9. Se adaugă lent 128 ml acid clorhidric concentrat, la o suspensie de 36,6 g 2metilsulfenil-4-nitrotoluen, în metanol. Se adaugă 36 g fier pulbere, cu agitare, în timp ce se menține temperatura sub 5D°C. Amestecul se agită la temperatura camerei, timp de 4 h. Amestecul se toarnă în apă neutralizată (prin adăugarea de carbonat de sodiu), se filtrează și reziduul se extrage cu diclormetan. Stratul organic se extrage cu diclormetan și straturile organice combinate se spală cu soluție apoasă de clorură de sodiu, se usucă peste sulfat de magneziu anhidru și se filtrează. Filtratul de evaporă la sec și reziduul se purifică pe coloană cromatografică cu silice, eluând cu un amestec de acetat de etil și n-hexan, obținându-se 12,8 g 4metil-3-metilsulfenilanilina, sub formă de solid portocaliu;
RMN (CDCI3 ): 2,2 (s, 3H], 2,35 (s, 3H), 3,45 (s, 2H), 6,1-6,9 (m, 3H).
Conform cu un alt obiect al prezentei invenții, este prevăzută o metodă de combatere a creșterii buruienilor (adică a vegetației nedorite) pe un anumit loc, care constă din aplicarea pe acel loc a unei cantități eficiente, din punct de vedere erbicid, din cel puțin derivat de izoxazol cu formula generală I. In acest scop, derivații de izoxazol se utilizează, de obicei, sub formă de compoziții erbicide, adică în asociere cu diluanți sau materiale de suport compatibile și/sau agenți activi de suprafață, cores12 punzători, pentru utilizarea în compoziții erbicide, așa cum se descrie mai jos.
Compușii cu formula generală I manifestă activitate erbicidă împotriva buruienilor dicotiledonate (adică cu frunză lată) și monocotiledonate (adică ierboase) prin aplicarea pre- și postemergență.
Prin termenul aplicare pre-emergență se înțelege aplicarea pe solul în care sunt prezente semințele sau răsadurile de buruieni, înainte de emergența (creșterea) buruienilor, deasupra suprafeței solului. Prin termenul aplicare postemergență se înțelege aplicarea pe porțiunile aeriene sau expuse ale buruienilor, care au ieșit deasupra suprafeței siolului. De exemplu, compușii cu formula generală I se pot utiliza pentru a combate creșterea;
- buruienilor cu frunză lată, de exemplu, Abutilon theophrasti, Amaranthus retroflexus, Bidens pilosa, Chenopodium album, Galium aparine, Ipomoea spp., de exemplu, Ipomoea purpurea, Sesbania exaltata, Sinapis arvensis, Solanum nigrum și Xanthium strumarium și buruienulor ierboase, se exemplu, Alopercurus myosuroides, Avena fatua, Digitaria sanguinalis, Echinochloa crus-galli, Sorghum biclor, Eleusine indica și Setaria spp., de exemplu, Setaria faberii sau Setaria viridiș și
- stufurilor, de exemplu, Cyperus esculentus.
Cantitățile de compuși cu formula generală I, aplicate, variază cu natura buruienilor, a compoziției utilizate, cu timpul de aplicare, condiții climatice și (când se utilizează pentru a combate creșterea buruienilor în zonele unde cresc recolte) natura recoltelor. Când se aplică pe o zonă de creștere de recolte, doza de aplicare trebuie să fie suficientă pentru a combate creșterea buruienilor fără a provoca daune permanente, substanțiale, recoltei. In general, luând în considerație acești factori, dozele de aplicare care dau rezultate bune sunt între 0,01 și 5 kg material activ per
RO 111678 Bl hectar. Dar se înțelege că se pot utiliza doze de aplicare mai mari sau mai mici, în funcție de cazul concret de combatere a buruienilor, întâlnit.
Compușii cu formula generală I se pot utiliza pentru a combate selectiv creșterea buruienilor, de exemplu, pentru a combate creșterea acelor specii menționate mai sus, prin aplicarea pre- sau post-emergență, în manieră direcțională sau nedirecțională, de exemplu cu un pulverizator direcționat sau nedirecționat, pe un loc de infestare cu buruieni. Acest loc poate să fie o arie utilizată sau ce urmează să fie utilizată, pentru creșterea de recolte, de exemplu, de cereale, ca grâu, orz, ovăz, porumb și orez, creșterea de fasole soia, fasole de câmp și pitică, mazăre, lucerna, bumbac, arahide, in, usturoi, morcovi, varză, rapiță cu semințe pentru ulei, floarea soarelui, sfeclă de zahăr și terenuri de iarbă permanente sau semănate înainte sau după semănarea recoltei sau înainte sau după emergența (creșterea) recoltei. Pentru combaterea selectivă a buruienilor pe un loc infestat cu buruieni, care constituie o arie utilizată sau care urmează să fie utilizată, pentru creșterea de recolte, de exemplu, recoltele menționate mai sus, sunt deosebit de corespunzătoare dozele de aplicare între 0,01 și 4,0 kg, de preferință între 0,01 și 2,0 kg, material activ per hectar.
Compușii cu formula generală I pot fi utilizați, de asemenea, pentru combaterea creșterii buruienilor, în special a celor indicate mai sus, prin aplicarea pre- sau post-emergență în grădini sau alte arii unde cresc copacii, prestabilite, de exemplu, păduri, pădurici și parcuri și plantații, de exemplu, de trestie de zahăr, palmieri pentru ulei și plantații de cauciuc. In aceste scopuri, ei se pot aplica în manieră direcțională sau nedirecțională (de exemplu prin pulverizare direcțională sau nedirecțională) pe buruieni sau pe solul în care se presupune că vor apare ele, înaintea sau după plantarea copacilor sau a plantațiilor, cu doze de aplicare între 0,25 și
5,0 kg, de preferință, între 0,5 și 4,0 kg material activ la hectar.
Compușii cu formula generală I pot, de asemenea, să fie utilizați pentru combaterea creșterii buruienilor, în special a celor indicate mai sus, pe locuri care nu sunt arii de creștere a recoltelor, dar în care combaterea buruienilor este în orice caz dorită. Exemple de astfel de arii unde nu cresc recolte sunt aerodromuri, locurile industriale, căile ferate, marginile șoselelor, canalele de irigație și alte căi ale apelor, terenuri cu tufișuri și pământ sau nedesțelenit, în special, acolo unde se dorește combaterea buruienilor pentru a reduce riscurile de foc. Când se utilizează în asemenea scopuri, în care se dorește frecvent un efect erbicid total, compușii activi sunt în mod normal aplicați în doze mai mari decât cele utilizate în ariile unde cresc plante de recoltă, așa cum sa arătat mai sus. Doza prescrisă va depinde de natura vegetației tratate și de efectul urmărit.
Aplicarea pre- sau post-emergentă și, de preferință, aplicarea preemergentă, în manieră direcțională sau nedirecțională (de exemplu prin pulverizare direcționată sau nedirecționată) în doze de aplicare între 1 ,Q și 20,0 kg, de preferință între 5,0 și 10,0 kg, material activ la hectar, este deosebit de corespunzătoare pentru acest scop.
Când se utilizează pentru combaterea creșterii buruienilor, prin aplicarea pre-emergență, compușii cu formula generală I pot fi încorporați în solul în care se așteaptă să crească buruieni. Trebuie să se țină cont de faptul că atunci când compușii cu formula generală I se utilizează pentru a combate creșterea buruienilor prin aplicarea postemergentă, adică prin aplicarea pe porțiunile aeriene sau expuse ale buruienilor crescute deasupra solului, acești compuși cu formula generală I vor mai veni în mod normal, în contact cu solul și vor exercita, de asemenea, după aceea, o combatere pre-emergentă asupra buruienilor care germinează mai târziu în sol.
RO 111678 Bl
Când se cere în special o combatere a buruienilor prelungită, aplicarea compușilor cu formula generală I poate fi repetată, dacă este nevoie.
Conform cu un alt obiect al prezentei invenții, sunt prevăzute compoziții pentru utilizare erbicidă, care conțin unul sau mai mulți derivați de izoxazol cu formula generală I, în asociere cu, și de preferință, dispersați omogen în unul sau mai mulți diluanți sau materiale de suport compatibile, acceptabile în agricultură și/sau agenți activi de suprafață (adică diluanți sau materiale de suport și/sau agenți activi de suprafață, de tipul general acceptat în domeniu, ca fiind adecvați pentru utilizarea în compoziții erbicide și care sunt compatibile cu compușii cu formula generală I]. Termenul dispesat omogen se utilizează pentru a include compozițiile în care compușii cu formula generală I sunt dizolvați în alte componente. Termenul compoziții erbicide este utilizat într-un sens larg pentru a include nu numai compozițiile care sunt gata de utilizare ca erbicide, ci și concentratele care trebuie să fie diluate înainte de utilizare. De preferință, compozițiile conțin de la 0,05 până la 90 %, în greutate, din unul sau mai mulți compuși cu formula generală I.
— - Compozițiile erbicide pot conține atât diluant sau material de suport, cât și agent activ de suprafață (de exemplu, de umezire, dispersare sau emulsionare). Agenții activi de suprafață care pot fi prezenți în compozițiile erbicide, conform prezentei invenții, pot fi de tipurile ionic sau neionic, de exemplu, sulforicinoleați, derivați cuatenari de amoniu, produse pe bază de condensate de etilenoxid cu alchil- și poliarilfenoli, de exemplu, nonil- sau octilfenoli sau esteri cu acizi carboxilici ai anhidrosorbitolilor, care au fost făcuți solubili prin eterificarea grupelor hidroxil libere, prin condensare cu etilenoxid, săruri cu metale alcaline și alcalino-pământoase ale esterilor acidului sulfuric și acizilor sulfonici, cum sunt dinonil- și dioctil-sulfosuccinații de sodiu și sărurile cu metale alcaline și alcalino-pământoase ale derivaților de acizi sulfonici cu greutate moleculară mare, cum sunt lignosulfații de sodiu și calciu și alchilbenzen sulfonații de sodiu și calciu.
In mod adecvat, compozițiile erbicide, conform prezentei invenții, pot conține până la 10 %, în greutate, de preferință, de la 0,05 până la 10 %, în greutate, agent activ de suprafață, dar, dacă se dorește, compozițiile erbicide, conform prezentei invenții, pot conține proporții mai mari de agent activ de suprafață, de exemplu până la 15 % în greutate, în concentratele lichide de suspensii emulsionabile și până la 25 %, în greutate, în concentratele lichide, solubile în apă.
Exemple de diluanți sau materiale de suport solide, corespunzătoare, sunt: silicatul de aluminiu, talcul, oxidul de magneziu calcinat, kieselgurul, fosfatul tricalcic, pulbere de plută, negrul de fum absorbant și argilele, cum sumt caolinul și bentonita. Compozițiile solide (care pot lua forma de prafuri, granule sau pulberi umectabile) sunt preparate, de preferință, prin măcinarea compușilor cu formula generală I cu diluanții solizi sau prin impregnarea diluanților sau a materialelor de suport solide cu soluții ale compușilor cu formula generală I, în solvenți volatili, evaporarea solvenților și, dacă este necesar, măcinarea produselor, astfel încât să se obțină pulberi. Formulările granulate se pot prepara prin absorbirea compușilor cu formula generală I (dizolvați în solvenți corespunzători care pot, dacă se dorește, să fie volatili) pe diluanți sau materiale de suport solide, în formă de granule și, dacă se dorește, evaporarea solvenților sau prin granularea compozițiilor în formă de pulbere, obținute ca mai sus. Compozițiile erbicide solide pot conține agenți de umezire sau de dispersare (de exemplu, cei de tipurile descrise mai sus), care, atunci când sunt solizi, pot servi și ca diluanți sau materiale de suport.
Compozițiile lichide, conform prezentei invenții, pot lua forma de soluții,
RO 111678 Bl suspensii sau emulsii apoase, organice sau apoase-organice, care pot să înglobeze un agent activ de suprafață. Diluanții lichizi, corespunzători pentru introducerea în compozițiile lichide, cum sunt apa, glicolii, alcoolul tetrahidrofurfurilic, acetofenona, ciclohexanona, izoforona, toluenul, xilenul, uleiurile minerale, animale și vegetale și fracțiile aromatice și naftenice ale petrolului (și amestecuri ale acestor diluanți). Agenții activi de suprafață care pot fi prezenți în compozițiile lichide, pot fi ionici sau neionici (de exemplu, de tipurile descrise mai sus) și pot, când sunt lichizi, să folosească și ca diluanți sau materiale de suport.
Pulberile, granulele dispersabile și compozițiile lichide sub formă de concentrate pot fi diluate cu apă sau alți diluanți corespunzători, de exemplu, cu uleiuri minerale sau vegetale, în special în cazul concentratelor lichide în care diluantul sau materialul de suport este un ulei, pentru a se obține compoziții gata de utilizare.
Când se dorește, compozițiile lichide ale compușilor cu formula generală I se pot utiliza sub formă de concentrate autoemulsionabile, conținând substanțe active, dizolvate în agenții de emulsionare, sau în solvenți care conțin agenți de emulsionare, compatibili cu substanțele active, simpla adăugare de apă la asemenea compoziții, producând compozițiile gata de folosire.
Concentratele lichide în care diluantul sau materialul de suport este un ulei, pot fi utilizate fără diluarea ulterioară, folosind metoda de pulverizare electrostatică.
Compozițiile erbicide, conform prezentei invenții, mai pot să conțină, dacă se dorește, adjuvanți convenționali cum sunt adezivii, coloizii de protecție, agenții de îngroșare, agenții de penetrare, stabilizatorii, agenții de sechestrare, agenții contra lipirii, agenții de colorare și inhibitorii de coroziune. Acești adjuvanți pot să folosească, de asemenea, ca materiale de suport sau diluanți,
Dacă nu se menționează altfel, procentajele ce urmează, sunt date în greutate.
Compozițiile erbicide, preferate, conform prezentei invenții, sunt:
- concentratele apoase de suspensii care conțin de la 10 la 70 % unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 2 la 10 % agent activ de suprafață, de la 0,1 la 5 % agent de îngroșare și de la 15 la 87,8 % apă;
- pulberile umectabile care conțin de la 10 la 90 % unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 2 la 10 % agent activ de suprafață și de la 8 la 88 % diluant sau material pe suport solid;
- pulberi solubile în apă sau dispersabile în apă, care conțin de la 10 la 90 % unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 2 la 40 % carbonat de sodiu și de la O la 88 % diluant solid;
-concentratele lichide, solubile în apă, care conțin de la 5 la 50 %, de exemplu, 10 la 30 %, unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 5 la 25 % agent activ de suprafață și de la 25 la 90 %, de exemplu, 45 la 85 %, solvent miscibil cu apa, de exemplu, dimetilformamidă sau un amestec de solvent miscibil cu apă și apă;
- concentratele lichide de suspensii emulsionabile, care conțin de la 10 la 70 %, unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 5 la 15 % agent activ de suprafață, de la 0,1 la 5 %, agent de îngroșare și de la 10 la
84,9 % solvent organic;
- granule care conțin de la 1 la 90 %, de exemplu, 2 la 10 %, unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 0,5 la 7 %, de exemplu 0,5 la 2 %, agent activ de suprafață, și de la 3 la 99,5 %, de exemplu, 88 la 97,5 %, material de suport granulat; și
- concentratele emulsionabile care conțin de la 0,05 la 90 %, de preferință, de la 1 la 60 % unul sau mai mulți compuși cu formula generală I, de la 0,01 la 10 %, de preferință, de la 1 la 10 %, agent activ de suprafață, și de la 9,99 la
RO 111678 Bl
99,94 %, de preferință de la 39 la 98,99 % solvent organic.
Compozițiile erbicide, conform prezentei invenții, mai pot să conțină compușii cu formula generală I, în asociere cu, și de preferință dispersați omogen în, unul sau mai mulți alți compuși pesticizi activi și, dacă se dorește, unul sau mai mulți diluanți sau materiale de suport compatibile, acceptabile din punct de vedere pesticid, agenți activi de suprafață și adjuvanți convenționali, așa cum s-a descris mai sus. Exemple de alți compuși activi ca pesticide care se pot include în, sau utiliza împreună cu compozițiile erbicide din prezenta invenție, sunt erbicide, de exemplu, pentru a mări gama de specii de buruieni combătute, de exemplu, alaclor /2-clor-2,6'-dietil-N(metoximetil)-acetanilidă/, atrazină /2clor-4-etilamino-6-izopropilamino1,3,5triazină/, bromoxinil /3,5-di-brom-4hidroxibenzonitril/, clortoluron /N'-(3clor-4-metilfenil]-N,N-dimetiluree/, cianazină/2-clor-4( 1 -cian-1 -metiletilamino]-6-etilamino-1,3,5-triazină/, 2,4-D /acid 2,4-diclorfenoxiacetic/, dicamba /acid 3,6-diclor-2-metoxibenzoic/, difenzoquat /săruri de 1,2-dimetil-3,5-difeniIpirazoliu/, flampropmetil/N-2-(N-benzoil-3-clor-4-fluoranilino)-propionat de metil/, fluormeturon /N'-[3-trifluoro-metilfenil)-N,N-dimetiluree/, izoproturon /N'-(4-izopropilfenil)-N,N'-dimetiluree/; insecticide, de exemplu, piretroide sintetice, cum sunt permetrinul și cipermetrinul și fungicide, de exemplu, carbamații, de exemplu, N-(1-butil-carbamoilbenzimidazol-2-il)-carbamatul de metil și triazolii, de exemplu, 1-(4-clorfenoxi)-3,3dimetil-1-(1,2,4-triazol-1-il)-butan-2-ona.
Compușii activi din punct de vedere pesticid și alte materiale active biologic, care se pot introduce în, sau utiliza împreună cu compozițiile erbicide din prezenta invenție, de exemplu, cei menționați mai sus și care sunt acizi pot, dacă se dorește, să se utilizeze sub formă de derivați convenționali, de exemplu, de săruri cu metale alcaline sau cu amine și esteri.
Cel puțin unul din derivații de izoxazol cu formula generală I sau, așa cum se preferă, o compoziție erbicidă așa cum s-a descris mai sus, de preferință un concentrat erbicid care trebuie să fie diluat înainte de utilizare, conținând cel puțin unul dintre derivații de izoxazol cu formula generală I, se livrează într-un container împreună cu instrucțiuni, legate fizic de acest container, care stabilesc maniera în care derivatul sau derivații cu formula generală I, sus-menționați sau compoziția erbicidă menționată, conținute în interior, trebuie să se utilizeze pentru combaterea creșterii buruienilor.
Containerele, în mod normal, vor fi de tipurile utilizate de obicei pentru depozitarea substanțelor chimice, care sunt solide la temperaturile ambiante normale și a compozițiilor erbicide, în special, sub formă de concentrate, de exemplu, bidoane și butoaie de metal, care pot fi lăcuite în interior și de material plastic, butelii sau sticle și materiale plastice și, când conținutul containerului este solid, de exemplu, granulat, cutii, de exemplu, din carton, materiale plastice și metal sau saci. Containerele, în mod normal, vor avea o capacitate suficientă pentru a conține cantități de derivat de izoxazol sau de compoziție erbicidă suficientă pentru a trata cel puțin un hectar de teren și a combate creșterea buruienilor pe acesta, dar nu vor depăși o mărime care este convenabilă pentru metodele cunoscute de manipulare. Instrucțiunile vor fi anexate fizic la container, de exemplu, prin tipărirea lor direct pe el sau pe o etichetă lipită sau legată de el. Instrucțiunile vor indica în mod normal că, containerul conține, după diluare, dacă este necesar, cantitatea care trebuie să se aplice, pentru a combate creșterea buruienilor, în doze de aplicare între □,□1 și 20 kg material activ per hectar, în maniera și pentru scopurile arătate mai sus.
Se dau, în continuare, mai multe exemple de compoziții erbicide, conform prezentei invenții.
Exemplul C1. Se prepară un
RO 111678 Bl % greutate/volum;
% volum/volum;
% volum/volum;
până la 100 volume;
concentrat solubil format din:
- ingredient activ (compusul A)
- soluție de hidroxid de sodiu 33 %
- alcool tetrahidrofurfurilic
- apă prin agitarea THFA, ingredientului activ (compusul A) și a 90 % din apă, în volum și adăugarea lentă a soluției de hidroxid de sodiu până când se obține un pH staționar de
7...8, apoi completarea până la volumul total cu apă.
Concentrate solubile, similare, se pot prepara așa cum s-a descris mai sus, înlocuind izoxazolul (compusul A) cu alți compuși cu formula generală I.
Exemplul C2. Se constituie o pulbere umectabilă din:
- ingredient activ (compusul A) 50 % greutate/greutate;
- dodecilbenzensulfonat de sodiu 3 % greutate/greutate;
- lignosulfonat de sodiu 5 % greutate/greutate;
- formaldehid-alchilnaftalinsulfonat de sodiu 2 % greutate/greutate;
- dioxid de siliciu microfin 3 % greutate/greutate;
- caolină 37 % greutate/greutate;
prin amestecarea ingredientelor de mai sus la un loc și măcinarea amestecului într-o moară cu jet de aer.
Pulberi umectabile similare se pot prepara așa cum s-a descris mai sus, prin înlocuirea izoxazolului (compusul A] cu alți compuși cu formula generală I.
Exemplul C3. Se constituie o pulbere
- ingredient activ (compusul A)
- dodecilbenzensulfonat de sodiu
- dioxid de siliciu microfin
- bicarbonat de sodiu prin amestecarea ingredientelor de mai 4o sus la un loc și măcinarea amestecului într-o moară cu ciocane.
Pulberi solubile în apă, similare, se pot prepara așa cum s-a descris mai sus, prin înlocuirea izoxazolului (compusul 45 A) cu alți compuși cu formula generală I.
Compușii, conform invenției, pot fi utilizați prin aplicații erbicide prin metodele de mai jos.
Metode de utilizare a compușilor 5 o erbicizi.
a) Metoda generală. Cantități corespunzătoare de compuși utilizați solubilă în apă din:
% greutate/greutate;
% greutate/greutate;
% greutate/greutate;
% greutate/greutate;
pentru a trata plantele s-au dizolvat în acetonă pentru a da soluții echivalente cu dozele de aplicare de până la 4000 g compus de testat per hectar (g/ha). Aceste soluții s-au aplicat din aparate care împrăștie prin pulverizare erbicide, aparate standard de labotator, ce dau echivalentul a 290 I împrăștiați per hectar.
b) Combaterea buruienilor preemergentă. Semințele au fost semănate în vase de plastic de 70 mm2, adânci de mm, în sol nesteril. Cantitățile de semințe per vas au fost următoarele:
RO 111678 Bl
24
Specii de semințe Număr aproximativ semințe/vas
1) Buruieni cu frunză lată:
- Abutilon theophrasti 10
- Amaranthus retroflexus 20
- Galium aparine 10
- Ipomoea purpurea 10
- Sinapis arvensis 15
- Xanthium Strumarium 2
2) Buruieni ierboase:
- Alopecurus myosuroides 15
- Ave na fatua 10
- Echinochloa crus-galli 15
- Setaria viridis 20
3) Stufuri:
Cyperrus esculentus 3
Recolte:
1) cu frunză lată:
- bumbac 3
- soia 3
2) ierboase:
- porumb 2
- orez B
- grâu B
Compușii, conform invenției, s-au 35 aplicat pe suprafața solului care conține semințele, așa cum s-a descris la (a). Un singur vas din fiecare plantă de recoltă și din fiecare buruiană a fost alocată pentru fiecare tratament, având și vase 4 o de control nepulverizate și vase de control pulverizate numai cu acetonă.
După tratament, vasele au fost așezate pe rogojini capilare, într-o seră, și s-au udat peste necesar. Evaluarea 45 vizuală a daunelor aduse recoltelor s-a făcut la 20...24 zile după pulverizare. Rezultatele au fost exprimate în procentaje de reducere a creșterii sau vătă mare adusă recoltelor și buruienilor, în comparație cu plantele din vasele de control.
c) Combaterea buruienilor: post-emergentă. Buruienile și plantele de recoltă au fost semănate direct în compost, în vase de 75 mm adâncime și 70 mm2, cu excepția Amaranthus care a fost scos din stadiul de răsad și transferat în vase, cu o săptămână înainte de pulverizare. Plantele au crescut apoi în seră până au fost gata de a fi pulverizate cu compușii utilizați pentru tratarea plantelor. Numărul de plante per vas a fost următorul:
RO 111678 Bl
26
Specii de semințe Număr plante/vas Stadiul de creștere
1) Buruieni cu frunză lată: - Abutilon theophrasti - Amaranthus retroflexus - Galium aparine - Ipomoea purpurea - Sinapis arvensis - Xanthium Strumarum 3 3 4 3 4 1 1 ...2 frunze primul verticil 1 ...2 frunze 1 ..2 frunze 2 frunze 2...3 frunze
2) Buruieni ierboase: - Alopecurus myosuroides - Ave na fatua - Echinochloa crus-galli - Setaria viridis 8...12 12...18 4 15...25 1 ...2 frunze 1 ...2 frunze 2.. .3 frunze 1.. . 2 frunze
3) Stufuri: - Cyperus esculentus 3 3 frunze
1) cu frunză lată: - Plante de recoltă: - bumbac - soia 2 2 1 frunză 2 frunze
2) ierboase: - porumb - orez - grâu 2 4 5 2...3 frunze 2...3 frunze 2...3 frunze
Compușii utilizați pentru a trata 25 plantele au fost aplicați pe plante așa cum s-a descris la (a). Un singur vas pentru fiecare specie de recoltă și de buruiană a fost alocată pentru fiecare tratament, având și probe de control 30 nepulverizate și altele pulverizate numai cu cetonă.
După tratament, vasele au fost așezate pe rogojini capilare într-o seră și udate peste saturație cu apă, o dată 35 după 24 h și apoi prin subirigare controlată. Evaluarea vizuală a daunelor provocate recoltelor și a combaterii buruienilor s-a făcut la 20...24 zile după pulverizare. Rezultatele s-au exprimat în 40 procentaje de reducere a creșterii sau de deteriorare a plantelor de cultură sau a buruienilor, în comparație cu vasele de control.
Compușii conform invenției au 45 arătat un grad foarte bun de activitate erbicidă și totodată toleranță pentru recolte asupra buruienilor utilizate, în experimentele de mai sus.
Când s-au aplicat pre- sau postemergent, în doză de 100 g/ha, compușii A, B și C au dat cel puțin 90 % reducere a creșterii uneia sau a mai multor specii de buruieni.

Claims (14)

  1. Revendicări
    1. Derivați de 4-benzoilizoxazol, caracterizați prin aceea că prezintă structura chimică corespunzătoare formulei generale I:
    în care R1 reprezintă ciclopropil; R2
    RO 111678 Bl reprezintă -S(O)nR; R3 reprezintă clor, brom sau trifluorometil; R reprezintă metil și n reprezintă 2.
  2. 2. Derivat conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că este 4-(4clor-2-metilsulfonilbenzoil)-5-ciclopropilizoxazol.
  3. 3. Derivat conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că este 5ciclopropil-4-(2-metilsulfonil-4-trifluorometilj-izoxazol.
  4. 4. Derivat, conform revendicării
    1, caracterizat prin aceea că este 4(4-brom-2-metilsulfonilbenzoil)-5ciclopropilizoxazol.
  5. 5. Procedeu pentrru prepararea derivaților de 4-benzoilizoxazol, cu formula generală I, caracterizat prin aceea că, un compus cu formula gene- în care L este o grupă scindabilă, aleasă dintre O-alchil sau Ν,Ν-dialchilamino, iar R1, R2 și R3 au semnificațiile arătate mai sus, cu o sare de hidroxilamină, în mediu de solvent, ales dintre etanol sau acetonitril, în prezența unei baze sau a unui acceptor de acid.
  6. 6. Procedeu pentrru prepararea derivaților de 4-benzoilizoxazol, cu formula generală I, caracterizat prin aceea că, un compus cu formula generală III:
    în care R, R1, și R2 au semnificațiile susmenționate, se oxidează pentru a transforma grupa sulfenil în grupă sulfonil, folosind acidul 3-clorperoxibenzoic, întrun solvent inert, cum este diclormetanul, la o temperatură cuprinsă între -40°C și O°C.
  7. 7. Procedeu pentrru prepararea derivaților de 4-benzoilizoxazol, cu formula generală I, caracterizat prin aceea că, un compus cu formula generală IV:
    în care Y reprezintă o grupă carboxil sau un derivat reactiv al acesteia sau o grupă cian și R1 are semnificațiile susmenționate, reacționează cu un reactiv organometalic, cum este reactivul Grignard sau cu un reactiv organolitic, în solvent inert, cum este eterul sau tetrahidrofuranul, la o temperatură de la O°C până la temperatura de reflux a amestecului.
  8. 8. Compoziție erbicidă, caracterizată prin aceea că este constituită din ingredientul activ, în cantitate eficientă din punct de vedere erbicid, de derivat de izoxazol cu formula generală I, în asociere cu un diluant sau un material de suport acceptabil din punct de vedere agricol și/sau un agent activ de suprafață.
  9. 9. Compoziție erbicidă, conform revendicării 8, caracterizată prin aceea că, conține O,D5 până la 90 % în greutate, ingredient activ.
  10. 10. Compoziție erbicidă, conform revendicării 8 sau 9, caracterizată prin aceea că este sub formă lichidă și conține de la 0,05 la 25 % agent activ de suprafață.
  11. 11. Compoziție erbicidă, conform revendicării 8, 9 sau 10, caracterizată prin aceea că este sub formă de suspensie apoasă concentrată, pulbere umectabilă, pulbere solubilă în apă sau pulbere dispersabilă în apă, concentrat lichid solubil în apă, suspensie concentrată lichidă emulsifiabilă, concentrat de granule sau emulsifiabil.
  12. 12. Metodă de combatere a creșterii buruienilor, pe un loc, caracterizată prin aceea că se aplică pe locul respectiv o cantitate eficientă din punct de vedere erbicid, de derivat de izoxazol cu formula generală I.
  13. 13. Metodă conform revendicării
    12, caracterizată prin aceea că, locul este o arie utilizată sau care urmează să fie utilizată, pentru creșterea recoltelor,
    RO 111678 Bl iar compusul se aplică într-o doză de aplicare de la 0,01 la 4,0 kg la hectar.
  14. 14. Metodă conform revendicării
    12, caracterizată prin aceea că, locul este o arie care nu este destinată pentru creștere de recolte, iar compusul este aplicat într-o doză de aplicare de la 1,0 la 20,0 kg la hectar.
RO92-01065A 1991-08-05 1992-08-04 Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor RO111678B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB919116834A GB9116834D0 (en) 1991-08-05 1991-08-05 Compositions of new matter

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111678B1 true RO111678B1 (ro) 1996-12-30

Family

ID=10699503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO92-01065A RO111678B1 (ro) 1991-08-05 1992-08-04 Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor

Country Status (35)

Country Link
EP (1) EP0527036B1 (ro)
JP (1) JP3078661B2 (ro)
KR (1) KR100239189B1 (ro)
CN (2) CN1036305C (ro)
AT (1) ATE144981T1 (ro)
AU (1) AU655648B2 (ro)
BG (1) BG61568B1 (ro)
BR (1) BR9203100A (ro)
CA (1) CA2075348C (ro)
CZ (1) CZ284801B6 (ro)
DE (1) DE69215028T2 (ro)
DK (1) DK0527036T3 (ro)
EG (1) EG19908A (ro)
ES (1) ES2094878T3 (ro)
FI (1) FI115136B (ro)
GB (1) GB9116834D0 (ro)
GR (1) GR3022068T3 (ro)
HK (1) HK1003790A1 (ro)
HR (1) HRP920256B1 (ro)
HU (1) HU218304B (ro)
IL (1) IL102675A (ro)
MA (1) MA22610A1 (ro)
MX (1) MX9204522A (ro)
MY (1) MY109382A (ro)
NZ (1) NZ243817A (ro)
PH (1) PH31029A (ro)
RO (1) RO111678B1 (ro)
RS (1) RS49899B (ro)
RU (1) RU2065854C1 (ro)
SI (1) SI9200163A (ro)
SK (1) SK280306B6 (ro)
TR (1) TR27328A (ro)
UA (1) UA45943C2 (ro)
ZA (1) ZA925872B (ro)
ZW (1) ZW12692A1 (ro)

Families Citing this family (82)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5334753A (en) * 1992-03-12 1994-08-02 Rhone-Poulenc Agriculture Ltd Processes for preparing ortho-substituted benzoic acids
JPH08504781A (ja) * 1992-12-18 1996-05-21 ローヌ−プーラン・アグリカルチヤー・リミテツド 4−ベンゾイルイソオキサゾール誘導体及び除草剤としてのその使用
GB9302072D0 (en) * 1993-02-03 1993-03-24 Rhone Poulenc Agriculture New compositions of matter
GB9302049D0 (en) * 1993-02-03 1993-03-24 Rhone Poulenc Agriculture Compositions of new matter
CA2117413C (en) * 1993-07-30 2006-11-21 Neil Geach Herbicidal isoxazole-4-yl-methanone derivatives
GB9316689D0 (en) * 1993-08-11 1993-09-29 Rhone Poulenc Agriculture New compositions of matter
US5962370A (en) * 1993-12-10 1999-10-05 Rhone-Poulenc Agriculture Ltd Herbicidal compositions comprising a 4-benzoylisoxazole and a triazine herbicide
GB9325284D0 (en) * 1993-12-10 1994-02-16 Rhone Poulenc Agriculture Herbicidal compositions
GB9325618D0 (en) * 1993-12-15 1994-02-16 Rhone Poulenc Agriculture New herbicides
US5795846A (en) * 1994-08-01 1998-08-18 Rhone-Poulenc Agriculture Limited Herbicidal compositions
DE69504806T2 (de) * 1994-08-01 1999-04-08 Rhone-Poulenc Agriculture Ltd., Ongar, Essex Neue herbizide zusammensetzungen
DE4427998A1 (de) * 1994-08-08 1996-02-15 Basf Ag Saccharinderivate
US5552367A (en) * 1994-11-18 1996-09-03 Rhone-Poulenc Agriculture Ltd. Synergistic herbicidal compositions comprising 4-benzoylisoxazole and dinitroaniline herbicides
GB9424853D0 (en) * 1994-12-09 1995-02-08 Bayer Ag New herbicidal compositions
US5912206A (en) * 1994-12-09 1999-06-15 Rhone-Poulenc Agrochimie Herbicidal compositions
US5627131A (en) * 1995-01-09 1997-05-06 Zeneca Limited Herbicidal compositions of 4-benzoylisoxazole and antidotes therefor
US6004904A (en) * 1995-06-19 1999-12-21 Rhone-Poulenc Inc. Use of 4-benzoylisoxazoles for the protection of turfgrass
US6043267A (en) * 1995-06-19 2000-03-28 Rhone-Poulenc Agrochimie Fungicidal compositions and the use thereof
GB9523724D0 (en) * 1995-11-20 1996-01-24 Rhone Poulenc Agrochimie New herbicidal compositions
ZA9610348B (en) * 1995-12-20 1997-07-11 Rhone Poulenc Agriculture Herbicidal compositions
DE19548428C1 (de) * 1995-12-22 1997-08-28 Hoechst Ag 2-Alkylmerkapto-4-(trifluormethyl)-benzoesäureester sowie ein Verfahren zu ihrer Herstellung
AU727325B2 (en) 1996-02-01 2000-12-07 Rhone-Poulenc Agro Process for preparing diketone compounds
GB9603127D0 (en) * 1996-02-15 1996-04-17 Rhone Poulenc Agriculture New process for preparing intermediates
GB9606015D0 (en) * 1996-03-22 1996-05-22 Rhone Poulenc Agriculture New herbicides
DE19614856A1 (de) * 1996-04-16 1997-10-23 Basf Ag Herbizide heterocyclisch anellierte Benzoylisothiazole
DE19614859A1 (de) * 1996-04-16 1997-10-23 Basf Ag Herbizide Benzoylisothiazole
DE19614858A1 (de) * 1996-04-16 1997-10-23 Basf Ag Herbizide heterocyclisch substituierte Benzoylisothiazole
US6297198B1 (en) 1996-05-14 2001-10-02 Syngenta Participations Ag Isoxazole derivatives and their use as herbicides
GB9705039D0 (en) * 1997-03-12 1997-04-30 Rhone Poulenc Agriculture Herbicidal method
DE69802190T2 (de) 1997-06-10 2002-03-14 Aventis Cropscience S.A., Lyon Neue herbizide mischungen
GB9714306D0 (en) 1997-07-07 1997-09-10 Rhone Poulenc Agrochimie New processes
GB9714302D0 (en) 1997-07-07 1997-09-10 Rhone Poulenc Agrochimie Process
GB9714305D0 (en) 1997-07-07 1997-09-10 Rhone Poulenc Agrochimie Chemical process
US5863865A (en) * 1997-10-28 1999-01-26 Zeneca Limited Herbicidal 4-benzoylisoxazoles derivatives
US5905057A (en) * 1997-11-06 1999-05-18 Rhone-Poulenc Agrochimie Herbicidal 4-benzoylisoxazole-3-carboxylate liquid compositions comprising N-alkylpyrrolidinone stabilizer
GB9804986D0 (en) 1998-03-09 1998-05-06 Rhone Poulenc Agrochimie New herbicidal compositions
GB2335658A (en) * 1998-03-25 1999-09-29 Rhone Poulenc Agriculture Processes for preparing 1-aryl-3-cyclopropyl-propane-1,3-dione intermediates
US6369276B1 (en) 1998-11-19 2002-04-09 Eagleview Technologies, Inc. Catalyst structure for ketone production and method of making and using the same
US6392099B1 (en) 1998-11-19 2002-05-21 Eagleview Technologies, Inc. Method and apparatus for the preparation of ketones
DE19853827A1 (de) 1998-11-21 2000-05-25 Aventis Cropscience Gmbh Kombinationen aus Herbiziden und Safenern
UA72496C2 (uk) * 1999-02-01 2005-03-15 Авентіс Агрікалче Лімітед Спосіб пригнічення росту бур'янів та композиція з уповільненим вивільненням гербіциду
DE19920791A1 (de) 1999-05-06 2000-11-09 Bayer Ag Substituierte Benzoylisoxazole
GB9911181D0 (en) * 1999-05-13 1999-07-14 Rhone Poulenc Agrochimie Process
US6624121B1 (en) 1999-08-10 2003-09-23 Nihon Bayer Agrochem K.K. Herbicidal tetrazolinone derivatives
CZ2002820A3 (cs) 1999-09-08 2002-06-12 Aventis Cropscience Uk Limited Nové herbicidní kompozice
DE19946853A1 (de) 1999-09-30 2001-04-05 Bayer Ag Substituierte Arylketone
BR0107624A (pt) 2000-01-17 2002-11-12 Bayer Ag Arilcetonas substituìdas
FR2815969B1 (fr) 2000-10-30 2004-12-10 Aventis Cropscience Sa Plantes tolerantes aux herbicides par contournement de voie metabolique
US6545185B1 (en) 2001-03-29 2003-04-08 Eagleview Technologies, Inc. Preparation of ketones from aldehydes
EP1387831A1 (de) 2001-05-09 2004-02-11 Bayer CropScience AG Substituierte arylketone
DE10209645A1 (de) 2002-03-05 2003-09-18 Bayer Cropscience Ag Substituierte Arylketone
FR2844142B1 (fr) 2002-09-11 2007-08-17 Bayer Cropscience Sa Plantes transformees a biosynthese de prenylquinones amelioree
DK1941798T3 (da) 2004-12-17 2012-08-27 Devgen Nv Nematicide præparater
DE102007026875A1 (de) 2007-06-11 2008-12-24 Bayer Cropscience Ag 3-Cyclopropyl-4-(3-thiobenzoyl)pyrazole und ihre Verwendung als Herbizide
EP2052615A1 (de) 2007-10-24 2009-04-29 Bayer CropScience AG Herbizid-Kombination
EP2105437A1 (de) * 2008-03-26 2009-09-30 Bayer CropScience Aktiengesellschaft Herbizid wirksame 4-(3-Aminobenzoyl)-5-cyclopropylisoxazole
DE102008037628A1 (de) 2008-08-14 2010-02-18 Bayer Crop Science Ag Herbizid-Kombination mit Dimethoxytriazinyl-substituierten Difluormethansulfonylaniliden
AR074941A1 (es) 2009-01-07 2011-02-23 Bayer Cropscience Sa Plantas transplastomicas exentas de marcador de seleccion
US8153132B2 (en) 2009-10-30 2012-04-10 Ms Technologies, Inc. Antibodies immunoreactive with mutant hydroxypenylpyruvate dioxygenase
CN102741415A (zh) 2010-02-02 2012-10-17 拜尔农科股份公司 使用hppd抑制剂作为选择剂的大豆转化
DE112011101566T5 (de) 2010-05-04 2013-05-08 Basf Se Pflanzen mit erhöhter herbizidtoleranz
CA2820706C (en) 2010-12-03 2018-05-22 Ms Technologies, Llc Optimized expression of glyphosate resistance encoding nucleic acid molecules in plant cells
US8648230B2 (en) 2011-03-18 2014-02-11 Ms Technologies, Llc Regulatory regions preferentially expressing in non-pollen plant tissue
TW201247631A (en) 2011-04-28 2012-12-01 Du Pont Herbicidal pyrazinones
EP2545774A1 (en) 2011-07-12 2013-01-16 Cheminova A/S Aqueous HPPD inhibitor suspension concentrate compositions comprising smectite clay
MX344968B (es) 2012-02-01 2017-01-12 Dow Agrosciences Llc Peptido de transito al cloroplasto.
CA2928855A1 (en) 2013-11-04 2015-05-07 Dow Agrosciences Llc Optimal maize loci
NZ746567A (en) 2013-11-04 2019-09-27 Dow Agrosciences Llc Optimal soybean loci
KR102269769B1 (ko) 2013-11-04 2021-06-28 코르테바 애그리사이언스 엘엘씨 최적 메이즈 유전자좌
TW201527312A (zh) 2013-12-31 2015-07-16 Dow Agrosciences Llc 新穎玉米泛素啓動子(一)
TW201527314A (zh) 2013-12-31 2015-07-16 Dow Agrosciences Llc 新穎玉米泛素啓動子(三)
TW201527313A (zh) 2013-12-31 2015-07-16 Dow Agrosciences Llc 新穎玉米泛素啓動子(二)
TW201527316A (zh) 2013-12-31 2015-07-16 Dow Agrosciences Llc 新穎玉米泛素啓動子(五)
TW201538518A (zh) 2014-02-28 2015-10-16 Dow Agrosciences Llc 藉由嵌合基因調控元件所賦予之根部特異性表現
CN104262279B (zh) * 2014-09-02 2016-06-22 北京颖泰嘉和生物科技股份有限公司 一种异噁唑化合物及异噁唑草酮的制备方法
CN104262278A (zh) * 2014-09-02 2015-01-07 北京颖泰嘉和生物科技有限公司 一种异噁唑草酮的制备方法
CN104529924B (zh) * 2014-12-26 2016-03-02 江苏中旗作物保护股份有限公司 5-环丙基-4-[2-甲硫基-4-(三氟甲基)苯甲酰基]异恶唑的制备方法
AU2016236461B2 (en) * 2015-03-20 2020-04-09 Bayer Cropscience Aktiengesellschaft Herbicidal compositions comprising isoxaflutole and diflufenican
WO2017050635A1 (en) 2015-09-22 2017-03-30 Bayer Cropscience Aktiengesellschaft Use of certain active ingredient combinations in tuberous root crop plants
CN115215773A (zh) * 2021-04-14 2022-10-21 潍坊中农联合化工有限公司 制备苯甲酸类化合物的方法
CN115745905B (zh) * 2022-11-21 2023-11-24 安徽宁亿泰科技有限公司 一种异噁唑草酮及其中间体的合成方法
WO2024116184A1 (en) 2022-12-01 2024-06-06 Adama Agan Ltd. Process for the preparation of 2-alkylsulfonyl substituted benzoic acid derivatives

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8920519D0 (en) * 1989-09-11 1989-10-25 Rhone Poulenc Ltd New compositions of matter
GB9025469D0 (en) * 1990-11-22 1991-01-09 Rhone Poulenc Agriculture New compositions of matter
GB9115377D0 (en) * 1991-07-17 1991-09-04 Rhone Poulenc Agriculture New compositions of matter
IL102674A (en) * 1991-08-05 1996-11-14 Rhone Poulenc Agriculture History of 4-benzoyl isoxazole, the process for their preparation and herbicides containing the same

Also Published As

Publication number Publication date
YU74892A (sh) 1995-10-03
BG96747A (bg) 1994-03-24
HU218304B (en) 2000-07-28
GB9116834D0 (en) 1991-09-18
BG61568B1 (bg) 1997-12-30
ES2094878T3 (es) 1997-02-01
FI923515A (fi) 1993-02-06
HK1003790A1 (en) 1998-11-06
FI115136B (fi) 2005-03-15
MY109382A (en) 1997-01-31
RS49899B (sr) 2008-08-07
KR100239189B1 (ko) 2000-02-01
JPH05202008A (ja) 1993-08-10
HUT61734A (en) 1993-03-01
AU2073092A (en) 1993-02-11
CN1066440C (zh) 2001-05-30
SK280306B6 (sk) 1999-11-08
HRP920256A2 (en) 1995-10-31
SI9200163A (en) 1993-03-31
BR9203100A (pt) 1993-03-30
EP0527036B1 (en) 1996-11-06
EP0527036A1 (en) 1993-02-10
NZ243817A (en) 1995-02-24
CA2075348A1 (en) 1993-02-06
DK0527036T3 (da) 1996-11-25
KR930004278A (ko) 1993-03-22
JP3078661B2 (ja) 2000-08-21
IL102675A0 (en) 1993-01-14
UA45943C2 (uk) 2002-05-15
GR3022068T3 (en) 1997-03-31
PH31029A (en) 1997-12-29
MA22610A1 (fr) 1993-04-01
ATE144981T1 (de) 1996-11-15
IL102675A (en) 1996-10-31
DE69215028D1 (de) 1996-12-12
ZA925872B (en) 1993-03-01
DE69215028T2 (de) 1997-05-07
CZ241292A3 (en) 1993-02-17
EG19908A (en) 1996-05-31
CA2075348C (en) 2003-10-07
ZW12692A1 (en) 1993-09-15
AU655648B2 (en) 1995-01-05
CN1149582A (zh) 1997-05-14
FI923515A0 (fi) 1992-08-04
HRP920256B1 (en) 1999-02-28
RU2065854C1 (ru) 1996-08-27
MX9204522A (es) 1993-08-01
CN1069268A (zh) 1993-02-24
CN1036305C (zh) 1997-11-05
CZ284801B6 (cs) 1999-03-17
SK241292A3 (en) 1995-02-08
TR27328A (tr) 1995-01-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO111678B1 (ro) Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru combaterea buruienilor
RU2105761C1 (ru) Производные 4-бензоилизоксазола, способы их получения, гербицидная композиция, способ борьбы с ростом сорняков
RU2060251C1 (ru) Производные 5-арилизоксазола, способы их получения, гербицидная композиция и способ подавления сорняков в локусе
KR100188571B1 (ko) 4-벤조일 이속사졸 유도체
RU2124505C1 (ru) Производное 4-бензоилизоксазола или его приемлемая для сельского хозяйства соль, гербицидная композиция и способ борьбы с сорняками
RO111679B1 (ro) Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru controlul cresterii buruienilor
RO111076B1 (ro) Derivati 2-cian-1,3-diona, procedee de preparare a acestora, compozitie erbicida si metoda pentru controlul cresterii buruienilor
KR100301138B1 (ko) 제초제
RO109941B1 (ro) Derivati de 4-benzilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitii erbicide si metoda pentru controlul cresterii buruienilor
CZ282743B6 (cs) 2-kyano-1,3-dionové deriváty, způsob jejich přípravy a herbicidní kompozice tyto deriváty obsahující
JP3234684B2 (ja) 新規な除草剤
RO112726B1 (ro) Derivati de 4-benzoilizoxazol, procedee pentru prepararea acestora, compozitie erbicida si metoda pentru combaterea cresterii buruienilor
JP3557230B2 (ja) 新規な除草剤
BG99768A (bg) Производни на 4-бензоилизоксазол и приложението им като хербициди
RU2104273C1 (ru) Производное 4-бензоилизоксазола, способ его получения, гербицидная композиция на его основе и способ борьбы с ростом сорняков
RU2065853C1 (ru) Производные 4-бензоилизоксазола, способы их получения, гербицидная композиция и способ подавления роста сорняков в локусе