SE439314B - Forfaringssett for polymerisation av vinylmonomerer, varvid krustbildning i reaktorn forhindras med anvendning av en beleggning - Google Patents

Forfaringssett for polymerisation av vinylmonomerer, varvid krustbildning i reaktorn forhindras med anvendning av en beleggning

Info

Publication number
SE439314B
SE439314B SE7800769A SE7800769A SE439314B SE 439314 B SE439314 B SE 439314B SE 7800769 A SE7800769 A SE 7800769A SE 7800769 A SE7800769 A SE 7800769A SE 439314 B SE439314 B SE 439314B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
polymerization
acid
experiment
coating liquid
reactor
Prior art date
Application number
SE7800769A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7800769L (sv
Inventor
S Koyanagi
N Hasegawa
T Shimizu
S Katsushima
I Kaneko
Original Assignee
Shinetsu Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP710077A external-priority patent/JPS5392885A/ja
Priority claimed from JP13535677A external-priority patent/JPS5468886A/ja
Priority claimed from JP14098977A external-priority patent/JPS5473887A/ja
Application filed by Shinetsu Chemical Co filed Critical Shinetsu Chemical Co
Publication of SE7800769L publication Critical patent/SE7800769L/sv
Publication of SE439314B publication Critical patent/SE439314B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/002Scale prevention in a polymerisation reactor or its auxiliary parts
    • C08F2/004Scale prevention in a polymerisation reactor or its auxiliary parts by a prior coating on the reactor walls

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

7800769-7 på ytor av tillhörande utrustning, t.eX. omröraren.
Vid de tidigare kända metoderna förorsakas olägenheter av olika slag genom avsättning av polymerinkruster på polyme- risationsreaktorns innerväggar och på ytor av omröraren och liknande detaljer som kommer i beröring med monomeren eller monomererna, såsom nedsättning av polymerutbytet, försämring av kylningsförmågan hos polymerisationsreaktorn och försämrad kvalitet av polymerprodukterna genom att polymerinkruster lossnar från ytorna och till sist kommer in i produkterna samt även genom att allt för mycket tid och arbete erfordras för att avlägsna polymerinkrusterna från ytorna efter varje polymerisa~ tionsförlopp. Dessutom uppträder hälsoproblem för arbetarna genom inandning av de flyktiga monomererna, t.ex. vinylklorid, som på sistone framstått som mycket allvarliga.
Ett flertal metoder har föreslagits för att förhindra avsästning av polymerínkruster på polymerisationsreaktorns innerväggar och på ytor av omröraren och dylikt. Som exempel har i amerikanska patentet nr 3.669.946 beskrivits en metod enligt vilken polymerisationsreaktorns innerväggar före poly- merisationen belägges med en polär organisk förening, såsom ett organiskt färgämne, och en polär organisk förening exempli- fierad av aminföreningar, kinonföreningar, aldehydföreningar och liknande.
Ehuru den ovannämnda beläggningsmetoden är rätt effektiv i avseende på förhindrande av avsättning av polymerinkruster, fd*ekommer vid densamma de polära organiska föreningarna i form av en lösning i ett organiskt lösningsmedel, och följakt- ligen kan metoden icke vara fri från de besvärande giftighets- och säkerhetsproblem vid hanteringen, som sammanhänger med användning av ett organiskt lösningsmedel, medan å andra sidan användning av vatten som lösningsmedel i stället för det organiska lösningsmedlet resulterar i en mycket nedsatt effektivitet i avseende på förhindrandet av avsättning av polymerinkruster.
Den ovannämnda metoden avseende beläggning med en polär organisk förening är vidare vid emulsíonspolymerísatíon eller vid polymerisation, där ett emulgermedel ingår i polymerísa- tionsbehandlingen, rätt ineffektiv i avseende på förhindrande ?800769“7 av avsättning av polymerinkruster, i motsättning till effekti- viteten vid pärlpolymerisation i ett vattenhaltigt medium för polymerisation av vinylklorid, styren och en monomerblandning som huvudsakligen består av dessa monomerer.
Till skillnad från polymerisation av vinylklorid, där polymerisationsreaktorer av rostfritt stål vanligtvis användes, kan polymerisationsreaktorer av rostfritt stål icke användas för emulsionspolymerisatíon av styren och sampolymezdsation av styren och butadien eller akrylnitril, styren ooh butadien eller liknande, på grund av den oerhört stora mänßd av poly~ 'merinkruster som avsä;tes på reaktorvëggarna. l dessa fall användes i stället polymerisationsreaktorer med inre glasbe- läggning, trots vissa olägenheter på grund av den låga värme- överföringskoefficienten och kortare driftstid liksom svårig- heten att tillverka en stor reaktor med glasbeläggning.
Den i det ovannämnda amerikanska patentet beskrivna metoden är fullt effektiv vid pärlpolymerisatíon av vinyl- klorid, men man kan inte förvänta sig någon inkrustförnind- rande effekt vid annan polymerisation av ovannämnda monomerer.
För att komma till rätta med ovan angivna problem vid den tidigare tekniken har i belgiska pntenten nr 837.056, 844.215 och 845.168 angivits metoder, enligt vilka innerväggarna av polymerisationsreaktorn och andra ytor som kommer i beröring med monomeren eller monomererna belägges med en polär organisk förening, t.ex. ett organiskt färgämne, eller en specifik kombination av två slag av polära organiska föreningar, eventu~ ellt med tillsats av ett metallsalt och eventuellt efterföljt av behandling av de belagda ytorna med ett oxiderings~ eller reduceringsmedel. vid de i ovannämnda belgiska patent angivna metoderna ingår i beläggningsvätskan vanligtvis ett organiskt lösnings- .medel, såsom metylalkohol, etylalkohol, toluen, metylenklorid, dimetylformamid och liknande, och som följd härav kan man inte undvika olägenheter på grund av användningen av de organiska lösningsmedlen, även om effektiviteten i avseende på förhind- randet av polymerinkruoter är tillfredsställande. När vatten användes som lösningsmedel i stället för de organiska lösnings- medlen, blir effekten av polymerinkrustförhindrandet avsevärt reducerad, såsom framgår av exemplen i de belgiska patenten.
Pag-R QUALITY 7800769-7 Av det ovan sagda framgår att det fastlagte att avsätt- ningen av polymerinkruster reduceras i hög grad genom belägg- ning av innerväggarna av polymerisationsreaktorn med en or- ganisk lösning av polära organiska föreningar, såsom orga- niska färgämnen, medan å andra sidan någon tillfredsställande metod ännu ej angivits som, då innerväggarna av polymerisa- tionsreaktorn är belagda med en vattenhaltig beläggningsvätska, förhindrar polymerinkruster lika effektivt som i fallen med de organiska beläggningsvätskorna. Antagligen beror detta på svårigheten att bilda vattenolösliga beläggníngsskikt som uppvisar effekten att förhindra polymerinkruster på inner- väggarna av polymerisationsreaktorn när beläggningsvätskan är en vattenhaltig dispersion eller en vattenhaltig lös- ning.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är sålunda att ange ett nytt och förbättrat förfaringssätt för polymerisa- tion av vinylmonomerer, där avsättning av polymerinkruster på ytorna, t.ex. innerväggarna av polymerisationsreaktorn, effektivt förhindras genom beläggning av ytorna med en vatten- haltig heläsgningsvätska i stället för med beläggningsvätskor innehållande organiska lösningsmedel såsom vid de tidigare kända förfaringssätten.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att ange ett förfaringssätt för polymerisation av vinylmonomerer, där polymerisationen utföres i en polymerisationsreaktor vars ytor, såsom innerväggarna av reaktorn, är belagda med en vat- tenhaltig beläggningsvätska och efterföljes av torkning för att bilda ett vattenolösligt beläggningsskikt på ytorna, i syfte att effektivt förhindra avsättning av polymerinkruster på ytorna.
Ytterligare ett ändamål med föreliggande uppfinning är att ange ett förfaringssätt för framställning av polymer- produkter, såsom polyvinylkloridharts, av överlägsen kvali- tet. Ännu ett ändamål med föreliggande uppfinning är att ange ett förfaringssätt för polymerieation av vínylmonomorer, där avsättning av polymerinkruster effektivt förhindras oav- sett slaget av polymerisation, såsom pärlpolymerisation, 7800769-7 emulsionspolymerisation, masspolymerisation och liknande, oav- sett om polymerisationen är homopolymerisation eller sampoly~ merisation, och oavsett vilket slag av polymerisationsinitia- tor och tillsatsämnen som tillsättes till polymerisationsbland- ningen.
Ovan angivna ändamål med uppfinningen ernås på ett till- fredsställande sätt genom att före inföandet av polymerisa- tionsingredienserna i polymerisationsreaktorn belïjga inner- väggarna och andra ytor, som kommer i kontakt med mcnomeren eller monomererna, med en vattenhaltig beläggningsvätska som innehåller åtminstone ett alkalimetall- eller ammoníumsalt av anjoníska fägämnen av sulfonsyraform eller kaiboxylsyraform med pH-värdet inställt på cza 7 eller därunder, efterföljt av t o rkning .
Det ovan beskrivna förfaringssättet enligt föreliggande uppfinning är så effektivt att en överraskande minskning upp- träder med avseende på mängden polymerinkruster avsatta på de olika ytor som kommer i kontakt med monomeren eller monomererna, såsom innerväggarna av polymerisationsreaktorn, ytor av omrörar- bladen, axlar och liknande, och förfaringssättets effektivitet påverkas därvid icke av slaget av polymerisation, t.ex. pärl- polymerisation, emulsionspolymerisation, masspolymerisation och liknande, slaget av vinylmonomerer som skall polymeriseras, sammansättningen.av polymerisationsblandningen m.m. Effekti~ viteten av förfaringssättet visar sig vidare såväl i polyme- risationsreaktorer av rostfritt stål som i polymerisations- reaktorer med glasbeläggning. En mycket viktig fördel ernås därför genom att man kan använda en polymerisationsreaktor av rostfritt stål vid sådan polymerisation, där en sådan reaktor av rostfritt stål icke har kunnat användas praktiskt vid ti- digare känd teknik på grund av den utomordentligt stora mängden av avsatta polymerinkruster. Förfaringssättet enligt uppfin- ningen är vidare fördelaktigt genom att det undanröjer de prob- lem som sammanhänger med användningen av organiska lösningsme- del, såsom hälsoproblem för arbetarna på grund av giftigheten av lösningsmedlen och även risken för eldsvåda till följd av de brännbara organiska lösningsmedlen, enär man vid förfarings- sättet enligt uppfinningen använder en vattenhaltigfhelägg- ningsvätska.
PQÖR Qunmrrl 7eon?ss¥7 Mekanismen av det enligt uppfinningen ernådda förhind- randet av polymerinkruster är antagligen deniflï adhesionen av de filmer, som bildas genom torkning av beläggningsvätskan på ytorna, är mycket stark på grund av olöslígheten alter den mycket låga lösligheten i vatten av de filmbildande ämnen som från början förekom i beläggningsvätskan och att de så bildade filmerna kan.vid varje slag av polymerisation effek- tivt förhindra adsorption av alla slag av dissocierade och odissocierade ämnen i polymerisationsblandningen vid ytorna ehuru detta icke är fullt klarlagt.
Förfaringssättet enligt uppfinningen skall nu beskrivas i närmare detaljer här nedan.
De anjoniska färgämnen av sulfonsyraform eller karboxyl- syraform som användes vid förfaringssättet enligt uppfinningen i form av ett alkalimetallsalt eller ammoniumsalt exemplifieras här nedan. (l) Färgämnen av sulfonsyraformer: C.I. Acid Yellow 38, C.I. Food Yellow 3, C.I. Reactive Yellow É, C.I. Direct Orange 2, C.I. Direct Orange 10, C.l. Acid Hed 18, 0.1. Acid Red 52, C.I. Acid Red 73, C,I. Direct Red lëö, 0.1.
Direct Red 92, C.I. Direct Violet l, C.I. Direct Violet 22, 0.1. Acid Violet ll, C.I, Acid Violet 78, 0.1. Mcrdant Violet 5, C.I. Direct Blue 6, C.I. Direct Blue 71, C.I. Direct Blue 106, 0,1. Reactive Blue 2, C.I. Reactive Blue 4, C.I. Reactive Blue l8, C.I. Acid Blue ll6, C.I. Acid Blue 158, C.I. Acid Black 1, 0.1. Acid Black 2, 0.1. Direct black 58, Solubilízed Vat Black l, C.I. Fluorescent Brightening Agent BO, C.I. Fluorescent Brightening Agent 32, C.I. Acid Blue l, U.l.
Acid Blue 40, C.I. Acid Blue 59, 0.1. Acid Blue llï, 0.1.
Acid Orange 7, C.I. Direct Blue l, C.I. Direct Blue 86, C.I. Direct Orange 26, C.I. Direct Red 31, C. I. Direct Black 19, C.I. Direct Black 32, C.I. Direct Black 77, 0.1.
Direct Green 1, C.l. Acid Orange 5, C.I. Acid Black 124, O.I. Acid Red 52 och C.I. Acid Red. 80. (2) Fäzgämnen av karboxylsyraformer och färgämnen av både sulfonsyraformer och karboxylsyraformer: C.T. Direct Yellow 1, C.I. Direct Red l, C.I. Mordant Hlack Q, I Û.I. Azoic Brown 2, C.f. Direct Brown l, U. . Direct Brown 101, 7 _ 78Û0769“? \ C,I. Direct Green 26, C.I. Acid Red 87, G.l. Direct Brown 37 och C.I. Direct Orange 97.
De ovan nämnda anjoniska färgämnena benämnas hädanefter C.l. Mordant Yellow P6, komponent (a).
Vattenlösningen av komponenten (a) i en relativt låg konoerxttrzeioïon om cza 0,1 - l vikt-ïå har ett pH-vêirde av om- kring 10. En sådan alkalisk vattenlösning av komponenten (a) kan ieke ge någon tillfredsställande effekt i avseende på förhindrandet av polymerinkruster när den pàföres inner- vaggarna av reaktorn och efterföljes av torkning för att bilda belüggningsfilmer på ytan. Enligt föreliggande upp- finning är det väsentligt att man injusterar on-värdet av vattenlösningen av komponenten (a) på ett värde av omkrinfi 7 eller därunder, eller hellre på omkring 5 eller darunder, genom användning av-ett pH-reglerande medel. pH~regleringsmedlen som skall användas för injustering av pH-värdet av vattendispersionen eller vattenlösningen av komponenten (a) exemplifieras av olika slag av organiska och oorganiska syror, såsom svavelsyra, saltsyra, fosforsyra, salpetersyra, kolsyra, överklorsyra, molybdensyra, volfram- syra, myrsyra, ättiksyra, oxalsyra, mjölksyra, maleinsyra, glykolsyra, tíoglykolsyra, fytinsyra och sura salter av dessa syror om sådana finns. Bland de ovan nämnda föreningarna föredrages helst svavelsyra, fosforsyra, salpetersyra, molybden- syra, mjölksyra, glykolsyra, tioglykolsyra, fytinsyra och sura salter därav, om sådana finns, i avsikt att erhålla bästa re- sultat av förhindrandet av polymerinkruster. Dessa pn-inställ- ningsmedel användes lämpligen i form av en vattenlöening.
Den vattenhaltiga beläggningsvätska som skall päföras på ínnerväggarna av reaktorn framställes genom att ïürst upp- lösa eller dispergera komponenten (a) i vatten, efterföljt av tillsättning av det ovannämnda pH-inställningsmedlet för att bringa pH-värdet av den vattenhaltiga lösningen att antaga ett värde av o:a 7 eller därunder. Koncentrationen av kom- ponenten (a} i beläggningsvätskan hållas företrädesvis inom området czu 0,01 till cza 5 vikt-% med hänsyn Lagen till lös- lighoten av komponenten (a) i vatten, dot praktiska utrörnnnet vaoovasév av beläggningsoperationen vid påförandet av beläggnínflsvätskan och nedsättningen av lösligheten av komponenten (e) i vatten när pIï-všårfiet sänkes till 7 eller dñrunder.
Den så framställda vattenhaltzlga "rsefläggnirxrsviítskfirl med ett nH-vširde av 7 eller därunder' påföres: på de inre ytorna av reaktorn och andra ytor och torkas för att bilda en be- låzgningsfilm med inkrustförhindrande verkan. Dot är att rekommendera att ytterligare förbättra hanterbdrheten av den vattenhaltiga beläggningsvätskan eller utsprídandet av be1ägfnin:svätskan på ytorna genom att tillsätta en liten mängd, t.ex. från cza l % till 20 vikt-%, av en envärd alkohol med 3 - 5 kolatomer i molekylen. Den envärda alkohol som är lämplig för ändamålet exemplifieras av n-propylalkohol, iso- propylalkohol, n-butylalkohol, isobutylalkohol, sek«butylalkohol, tert-butylalkohol, n-amylalkohol, tert-amylalkohol, isoamyl- alkohol, sek~amylalkohol och liknande, bland vilka isobutyl- alkohol föredreges med hänsyn till sin mindre oangenäma lukt.
Tillsättningen av den envärda alkoholen till belägg- ningsvätskan är effektiv icke endast genom att förbättra det praktiska utförandet av beläggningsoperationen utan även genom att i förhöjd grad förhindra avsäztning av polymerírkruster.
Användning av metylalkohol eller etylalkohol såsom envärd alkohol är icke att rekommendera för det ovannämnda ändamålet på grund av den större mängd som erfordras för att uppnå önskat resultat. Ä andra sidan är en envärd alkohol med mer än 5 kolatomer i molekylen olämplig pâ grund av dess lägre löslighet i vatten.
Alternativt kan effektiviteten av förfaringssättot enligt uppfinningen förbättras genom att tillsätta ett vattenlöslígt katjoniskt färgämne som i molekylen har minst ett par konjuge- rade dubbelbindningar och minst en kväveatom - hädanefter be- nämnt komponent (b) - eller en vattenlöslig kiselsyra, en silikatförening eller ett vattenlösligt salt av andra metaller än alkalimetaller - hädanefter benämnt komponent (c) - i kom- bination med komponenten (a).
Tillsäxtningen av komponenten (b) till beläggningsf vätskan har den verkan att den minskar beläggningsmängden och nedsätter den.torkningstemperatur som erfordras för*att få 7800769-7 tiiiraekiigt varaktiga teiäggningefilmeinmea full effektivitet med avseende på förhindrandet av polymerinkrusteravsättningar. Ä andra sidan är den till beläggningsvätskan satta komponenten (c) effektiv i avseende på att förbättra varaktigheten av be- läggningsfílmerna på ytan.
De vattenlösliga katjoniska färgämnen som är lämpliga såsom komponent (b) omfattar vattenlösliga azinfärgämnen, såsom C.I. Basic Red 2, C.I. Basic Blue 16, C,I, Basic Black 2 och liknande; vattenlösliga akridinfärßämnen, såsom 0.1. Basic Orange 14, C.I. Basic Orange 15 och liknande; vattenlösliga trifenylmetanfärgämnen, såsom C.I. Basic Blue 1, G.l. Basic Violet 3, G.I. Basic Blue 26, C.T. Basic Violet l4, O.l. Basic Blue 5, C.I. Basic Blue 7, och liknande; vatten- lösliga tiazinfärgämnen, såsom C.I. Basic Blue 9, 0,1, Basic Yellow l, C.I. Basic Blue 24, C.I. Basic Blue 25, 0,1. Basic Green 5 och liknande; vattenlösliga metinfärgämnen, såsom G.I. Basic Hed 12, C.I. Basic Yellow ll och liknande; vatten- lösliga difenylmetanfärgämnen, såsom C.I. Basic Yellow 2 och liknande; vattenlösliga xantenfä'gämnen, såsom C.I. Basic Violet 10, C.I. Basic Red l och liknande; vattenlösliga azofägämnen_ såsom C.I. Basic Orange 2, 0.1. Basic Brown l och liknande; och vattenlösliga oxazinfärgämnen, såsom C.I.
Basic Blue 12, C.I. Basic Blue 6, och liknande.
De föreningar som är lämpliga såsom komponent (c) i före- liggande uppfinning exemplifieras av vattenlösliga kiselsyror och silikater, såsom ortokiselsyra, metakiselsyra, mesodi- kiselsyra, mesotrikiselsyra, mesotetrakiselsyra, natriummeta- silikat, natriumortosilikat, natriumdisilíkat, natriumtetra- silikat, kaliummetasilikat, kaliumvätedisilikat, litíumorto- silikat, hexalitiumortodisilikat, vattenglas, l2-kiselvolfram- syra, iso-12-kiselvolframsyra, l0-kiselvolframsyra, ka1ium-l2- kiselvolframat, kaliumiso-12-kiselvólframat, kalium-lO-kise1- volframat, natrium-12-kiselvolframat, kiselmolybdensyra, kalium- kiselmolybdat, natriumkiselmolybdat och liknande; och vatten- lösliga salter, såsom salter av oxisyror, ättiksyra, salpeter- syra, hydroxider och halogenider av metaller som tillhör de alkaliska jordmetallerna, t.ex. magnesium, kalcium, barium och liknande; zinkgruppens metaller, t.ex. zink och liknande; 'PÜOR QUÄLITÄ, 7800769-7 10' aluminiumgruppens metaller, t.ex. aluminium; tenngruppens metaller, t.ex. titan, tenn och liknande; järngruppens me- taller, t.ex. järn, nickel och liknande; kromgruppens me- taller, t.ex. krom, molybden och liknande; mangangruppens metaller, t.ex. mangan; koppargruppens metaller, t.ex. koppar, silver och liknande; och platinagruppens metaller, t.eX. platina.
När komponenten (b) eller komponenten (c) användes i kombination med komponenten (a), ligger viktförhållandet av komponenten (b) eller (0) till komponenten (a) företrädesvis inom området från l00:0,l till l00:l0O0 eller företrädesvis inom området från 1005 till l00:lO0 för att erhålla stark vidhäftning av beläggningsfilmerna mot polymerisationsreak- torns innerväggar. Den totala koncentrationen av komponenter- na (b) och/eller (c) och komponenten (a) i den vattenhaltiga beläggningsvätskan ligger fd~eträdesvis inom samma område, d.v.s. från 0,01 till 5 vikt-%, liksom i belä;gningsvä;skan med enbart komponenten (a). I I vilket fall som helst skall pH-värdet hos den vatten- haltiga beläggningsvätskan enligt föreliggande uppfinning vara cza 7 eller därunder. Detta gäller emedan de beläggnings- filmer som erhålles med en alkalisk beläggningsvätska med högre pH-värde än 7, t.ex. ungefär 10, och efterföljande torkning kan lösas ut vid kontakt med ett vattenhaltigt me- dium, varigenom erhålles mindre tillfredsställande effekt i avseende på fönhindrandet av inkrustbeläggningar. När ingre- dienserna i beläggningsvätskan enligt föreliggande uppfinning, dJv.s. komponenterna (a), (b) och (c), användes smn en or- ganisk' lösning, blir dessutom de resultenænde belägg- ningsfilmerna lösliga när de kommer i kontakt med ett vatten» haltigt medium, vilket ger en mindre tillfredsställande effekt i avseende på förhindrandet av polymerinkruster.
Mekanismen genom vilken en beläggningsfilm med förbätt- rad effekt i avseende på förhindrandet av polymerinkruster' erhålles vid användning av en sur beläggningsvätdia, är antag- ligen följande. 0 Det vattenlösliga anjoníska färgämnet såsom komponent (a) innehåller minst en grupp representerad av -SO3M eller -COOM, där M är en alkalimetall- eller ammoniumjon 7800769-7 .11 som befinner sig i ett odissocierat tillstånd i en organisk lösning men blir dissocierad i en vattenhaltig lösning enligt följande ekvationer som representerar dissooíationsjämvikterna. (1) -sošm -l--=~ -soš +M*' (2) -ooom F* -coo“ + m* När pH-värdet hos lösningen bringas att anta ett värde av 7 ellfr därunder genom tillsättning av det ovan nämnda pH- inställningsmedlet till lösningen i jämvikt, kommer ett nytt jämviktstillstånd att utbildas enligt följande ekvationer. (a) -soš + m* + H* ë> -sošn + m* (4) -coo' e+ M* + H* å -coofl + M* På grund av den mycket låga koncentrationen av komponen- ten (a) i beläggningsvätskan, t.ex. 0,01 till 5 vikt-%, kommer inga utfällningar att bildas genom att pH~värdet vid tillsätt- ning av pH-inställningsmedlet sänkas till ett värde av 7 eller därunder eller företrädesvis till ett värde av 5 eller där- under.
Genom torkning av den på ytorna påförda belñggnings- vätskan avlägsnas vattnet ur beläggningsvätskan och följakt- ligen förskjutes de av ekvationerna (3) och (4) represente- rade jämviktstillstånden åt höger, vilket resulterar i bil- dandet av beläggningsfilmer som är olösliga eller svårlösliga i vatten och som ger utmärkt effekt i avseende på förhindran- det av inkrustbildning.
Vid förfaringssättet enligt föreliggande uppfinning be- läggas innerväggarna av polymerisationsreaktorn och andra ytor som kommer i beröring med monomeren eller monomererna först med den vattenhaltiga beläggningsvätskan och torkas sedan genom upphettning till en temperatur av 40 - lO0°C. Alterna- tivt påföres den.vattenhaltiga beläggningsvätskan på ytorna som på förhand uppvärmts till en temperatur av 40 - 10000.
I båda fallen måste de belagda ytorna vara tillräckligt torra innan de tvättas med vatten. Därefter följer polymerisation utförd på konventionellt sätt. Mängden beläggning på reaktor- väggarna och andra ytor är enligt upnfinningen ungefär densamma som vid de tidigare kända förfaringssätten där vissa slag av beläggningsmaterial användes. Sålunda kan en tillräckligt wanna..
PQQR QUALITY 7800769-7 12 stark effekt med avseende på förhindrandet av polymerinkruster erhållas med en mängd beläggning på reaktorväggarna och ytorna av omrörare och dylikt, som är större än 0,001 g/mg (i torrt tillstånd.
Effektivíteten av förfaringssättet enligt föreliggande unnfinning är icke begränsad till något speciellt slag av poly- merisation. Sålunda är förfaringssättet effektivt vid varje slags polymerisation, innefattande pärlpolymerisation, emul- sionspolymerisation och masspolymerisation, och effektiviteten i avseende på förhindrandeäav polymerinkruster påverkas icke heller av de tillsatsämnen.som konventionellt införas i poly- merisationsblandningen, såsom suspendermedel, t.ex. Pärtiellt förtvàlad polyvinylalkohol, metylcellulosa och liknande; an- joniska ytaktiva medel, t.ex. natriumlaurylsulfat, natrium- dodecylbensensulfonat, natriumdioktylsulfosuccinat och lik- _nande; icke-joniska ytaktiva medel, t.ex. sorbitanmonolau- rat, polyoxietylenalkyletrar och liknande;fyllmedel; t,ex. kalciumkarbonat, titandioxid och liknande; stabilisatorer, t.ex. trehasiskt blysulfat, kalciumstearat, dibutyltenndi- laurat, dioktyltennmerkaptid och liknande; smörjmcdel, t.ex. risvax, stearinsyra och liknande; mjukningsmedel, t.eX. dioktylftalat, dibutylftalat och liknande; kedjeöverförings- medel, t.eX. trikloreten, , merkaptaner och liknande; pH- inställningsmedel; polymerisationsinitiatorer, t.ex. diiso- prnpylperoxidikarbonat,d§d"~azobis-2,4-dimetylvaleronitril, lauroylperoxid, kaliumpersulfat, kumenhydroperoxid, p-mentan- hydroperoxid och liknande.
Vinylmonomerer som kan polymeriseras enligt förelig~ gande uppfinning omfattar vinylhalogenider, såsom vinylklorid, vinylestrar, såsom vinylacetat och vinylpropionat, akrylsyra, metakrylsyra och estrar och salter därav, maleinsyra, fumar- syra och estrar eller anhydrider därav, díenmonomerer, såsom butadien, kloropren och ísopren, styren, akrylonitril, vinyli- denhalogenider och vinyletrar.
Förfaringssättet enligt föreliggande uppfinning är speciellt lämpligt för heterogen friradikalpolymerisation, ovid vilken den bildade polymeren utskiljes ur polymerisa- tionsblandningen.allteftersom polymerisationsreaktionen 78Û0769"'7 13' fortskrider. Tyoiskt exempel på ett sådant slag av polymerisa~ tion är framställningen av homo- eller sampolymerer av en vi- nylhalogenid, vinylidenhalogenid eller en monomerblandning som huvudsakligen är sammansatt därav, genom pärl- eller emulsionspolymerisation i ett vattenhaltigt medium.
Förfaringssättet enligt föreliggande uppfinning är även effektivt i avseende på förhindrandet av avsättning av polymeïe inkruster på väggarna av polymerisationsreaktorer av rostfritt stål, i vilka företages polymerisation av styren, metylmetakrylat, akrylonitril och liknande, framställning av gummilatex, såsom SBR och Näk genom emulsionspolymerisation sand framställning av ABS-hartser. I det följande förklaras förfaringssättet enligt uppfinningen i närmare detalj genom exempel som hänför sig dels till uppfinningen, dels till kontrollförsök.
I den till varje exempel hörande tabellen är ett försök som är utmärkt med stjärntecken ett kontrollförsök och ett förß Sök som saknar sådant tecken ett försök enligt föreliggande uppfinning.
Tabellerna har samma numrering som de tillhörande exemplen och är samlade i slutet av denna beskrivning.
Exempel 1.
T detta exempel användes en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 100 liter och utrustad med omrörare. En vattenhaltig beläggningsvätska framställes genom att upplösa C.I. Acid Black 2 i en koncentration av l vikt-% och genom att inställa pH-värdet på det värde som anges i tabell 1 genom användning av svavelsyra. Polymeri- sationsreaktorns innerväggar och omrörarens yta belades med den enligt ovan framställda beläggningsvätskan i en belägg- ningsmängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillstånd), varefter följde torkning under de förhållanden som är angivna i samma tabell, och tvättning med vatten. 1 den så behandlade polymerisations- reaktorn infördes 26 kg vinylkloridmonomer, 52 kg dejoniserat vatten, 26 g partiellt förtvålad polyvinylalkohol och 8 g cí,Cí' -azobis-2,4-dimetylvaleronitril. Polymerisationen utfördes genom uppvärmning av polymerisationsblandningen till 57°G i 8 timmar och under omröring. '7800769-7 14 Efter ïullbordandet av varje polymerisationsförlopp be- stämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväg~ garna, varvid erhölls de resultat i g/m2 som är angivna i tabellen. Resultaten i tabellen visar hur pH-inställningen och toikningsvillkoren (temperatur och tid) inverkar på bildandet av polymerinkruster. Med hänvisning till speciellt försök nr 5 och nr 6 och vid jämförelse av dem ser man att utsträokningen.av torkningstiden från 10 till 30 minuter resulterade i en minskning av polymerinkrustbildningen från 500 till 200 g/m2. Detta tyder på att otillräcklig torkning ger ett otillfredsställande resultat med avseende på förhind- randet av inkruster.
Exempel 2.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 1000 liter och ytan av omröraren belades till en beläggningsmängd om 0,1 g /m2 (i torrt tillstånd) med en vattenhaltig beläggningsvätska som framställts genom att upplösa ett i tabell 2 angivet anjoniskt färgämne (be- läggningsförening) i en koncentration av l vikt-w och med ett i tabellen angivet pH-värde som inställts genom till- sättninn av ett pH-inställningsmedel angivet i tabellen, varefter följde torkning med värme och noggrann tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 200 kg vinylkloridmonomer, 400 kg dejoniserat vatten, 40 g diisopropylperoxidikarbonat, 250 g partiellt förtvålad polyvinylalkohol och 25 g hydroxipropylmetylcellulosa, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5700 i 12 timmar under omröring. Efter fulloordande av polymerisa- tionsreaktionen uttogs polymerisationsblandningen ur polyme- risationsreaktorn och reaktorn tvättades med vatten och tor- kades i syfte att bestämma mängden polymerinkruster som av- satts på reaktorväggarna, varvid de resultat erhölls som angives i tabellen.
Exempel 3.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 1000 liter och ytan av omröraren belades 15 7800769-'7 med en vattenhaltig beläggningsvätska angiven i tabell 3 i en 1 koncentration.av l vikt-% och i en beläggningsmängd om 0,1 gfind.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 200 kg vinylklorid” 400 kg dejoniserat vatten och de andra ingredienserna varihland ingår den i tabellen angivna polymerisatíonsinitiatorn och dispergelmedlet, och polymerisa- tionsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5700 i 10 timma under omröring. Efter förloppet av den annivna polymerisa- tíonstiden uttogs polymerisationsblandningen ur reaktorn och månaden nå reaktorväggarna avsatta polymerinkrueter bestämdes, varvid erhölls de resultat i g/m' som anges i tabellen.
Txemnel 4.
Innerväggarna och andra i kontakt med monomeren kommande ytor av en kombinerad installation omfattande en.2-liters ver- tikal polymerisationsreaktor av rostfritt stål och en 4-liters horisontell polymerisationsreaktor av rostfritt stål, beladee med en vattenhaltig beläggningsvätska, angiven i tabell 4, i en koncentration av 1 vikt-% och i en mängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillstånd), varefter följde torkning under de i tabellen angiv- na förhållandena, tvättning med vatten och sluttorkning.
I 2-liters polymerisationsreaktorn infördes 800 3 vinyl- klorid och 0,3 g diisopropylperoxidikarbonat, och poly- merisationsreaktionen utfördes genom uppvärmning vid en tempe- ratur av 6000 i 2 timmar, varvid omröraren drevs med en has- tighet av 900 varv per minut. Polymerisationsblandningen i denna polymerisationsreaktor överfördes sedan till 4~liters polymerisatíonsreaktorn som på förhand hade fyllts med 800 g vinylkloriå' och 0,4 g diisopropylperoxidikarbonat, och i denna fortsattes polymerisationsreaktionen genom upp- värmning vid en.temperatur av 5700 i 10 timmar, varvid om- röraren drevs med en hastighet av 100 varv per minut. Efter fullhordandet av polymerisationsreaktionen uttogs polymerisa- tionsblandníngen ur reaktorn och mängderna avsatta polymer- inkruster på innerväggarna av båda polymerisationsreaktorerna Ibestämdes, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel 5.
Innervängarne av en glesbelagd polymerisationuremftor med en volym av 100 liter och ytan av omröraren helaoes med to of: ouzatzvi; 7800769-7 16 en.vattenhaltig beläggningsvätska angiven i tabell 5 nedan, i en koncentration av 1 vikt-% och i en beläggningsmängd av 0,1 g/mz (i torrt tillstånd), varefter följde torkning via 9000 i lO minuter och noggrann tvättning med vatten. I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 20 kg vinyl- klorídn 40 kg dejoniserat vatten, lš g kaliumpersulfat och 250 g natriumlaurylsulfat, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5000 iil2 timmar under omröring.
Efter förloppet av den ovan angivna polymerisationstiden uttogs polymerisationshlandníngen ur reaktorn och mängden avsatt polymerinkruster på reaktorväggarna bestämdes, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/mg erhölls.
Exempel 6.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 100 liter och den däri installerade cm- röraren unnvärmdes på förhand och en beläggningsvätska, an- given i tabell 6, i en koncentration av l vikt-% påfördes på de så uppvärmda ytorna i en mängd av O,l g/m2 (räknat i torrt tillstånd), varefter följde tvättning med vatten efter torkning av beläggningsvätskan. Polymerísatíons- reaktionen utfördes i den så behandlade polymerisationsreak- torn under samma förhållanden som i exempel l. Efter fullbor- dande av polymerisationsreaktionen bestämoes mängden på reak- torväggarna avsatta polymerinkruster, varvid de i tabellen awwmræflmmnwwflm 7 Exempel 7. _Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 400 liter och ytan av omröraren belades med en beläggnlnqsvätska, angiven i tabell 7, i en koncentra- tion av l vikt-ai och i en manga av 0,1 g/mz (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning medelst värme och tvätt- ning med vatten. I den så behandlade polymsrisationsreaktorn infördes 200 kg dejoniserat vatten, l00 g styren, l kg kalciumfosfat, 1G g natriumdodecylbensensulfonat och lO0 g hensoylperoxid, och polymerísationsreaktionen utfördes vid en temperatur av QOOC i ll timmar under omröring. .Efter full- bordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden poly- n 7800769-7 meríntruster som avsatts på reaktorväggarna, och resultaten i g/mg finns angivna i tabellen.
Exempel 8. lnnexvaggarna av samma polymerísatíonsreaktor som an~ vändas i exempel 7 och ytan av omröraren belades med en be- laggningsvätsta, angiven i tabell 8, i en koncentration av l 'vikt-'iš och en belägg11ír1gsr:1?í11g«í af,j0,1 g/mf (»'5í*-;n:;:= i. *i haft :%i*wtLnd,, varaft r följde torkning med värme och tvättning med vatten. Polymerísationsreaktionen av styren utfördes un- der samma förhållanden som i exempel 7, och efter flllbor- dande av polymeærísatrionsrefllatiorlen :lttogïs polymerníszltions- blandningen ur reaktorn, som därefter tvättades med vatten.
Denna operationsoykel upprepades och antalet polymerisa- tlonsförlopp upptecknades efter vilka mängden polymerinkruster icke översteg l g m2. Resultaten är angivna i tabellen.
Exempel 9. lnnerväfigarna av en polymerisatíonsreaktor av rostfritt stål och med en volym av 400 liter samt ytan av omröraren be- lades med en beläggningsvätska, angiven 1 tabell 9, i en kon- centration av 1 vikt-% och i en beläggningsmängd av 0,1 g/mg (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade poly- merisationsreaktorn infördes 180 kg dejonlserat vatten, 75 kg~l,3-butadíen, 25 kg styren, 4,5 kg natrium- laurylsulfat, 250 g tert-dodecylmerkaptan och 300 g kalium- persulfat, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5000 i l2 timmar under omröring. Efter full- bordande av polymerísationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/m erhölls.
Exempel 10. _ lnnerväggarna av en polymerísationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 400 liter samt ytan av omröraren belaues mad en beläggníngsvätska, angiven i tabell 10, i en koncentra- tion av 1 vikt-% och en beläggningsmängd av 0,1 g/m? (räknat 1 torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade polymerísatíons- QUALITY 7800769-'7 18 reaktorn infördes 180 kg dejoniserat vatten, 74 kg l,3-butadien- monomer, 26 kg akrylonitrilmonomer, 4 kg natriumokaat, l kg oljesyra, 500 g tert-dodecylmerkaptan, 100 g natriumpyrofosfat och 500 g kaliumpersulfat, och polymerisationsrealctionen ut- fördes vid en temperatur av 4000 i 12 timmar under omröring.
Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen.bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel ll.
Innerväggarna av en glasbelagd polymerisationsreaktor med en volym av 400 liter samt ytan av omröraren helades med en beläggningsvätska, angiven i tabell ll, i en koncentration av 1 vikt~% och i en beläggningsmängd av 0,1 g/mg (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och tvätt- ning med vatten. I den så behandlade polymerísationsreaktorn infördes 180 kg dejoniserat vatten, 40 kg 1,3-butadienmonomer, 54 kg metylmetakrylatmonomer, 4 kg styrenmonomer, 4,5 kg natriumlaurylbensensulfonat, 280 g tert-dodecylmerkaptan och 300 g kaliumpersulfat, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5000 i 10 timmar under omröring. Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkrueter som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/m2 erhölls.
Fxempel 12.
Vattenhaltiga beläggningsvätskor framställdes genom att upplösa ett vattenlösligt anjoniskt färgämne (beläggnings- förening), angivet i tabell 12, i vatten i en koncentration av 1 vikt-% med efterföljande inställning av pH-värdet genom till- sättning av det i tabellen angivna pH-inställningsmedlet, och tillsättning av en envärd alkohol, också angiven i tabellen, i en mängd som anges som viktdelar per 100 viktdelar av den.vat- enhaltiga lösning som erhålles vid upplösning av färgämnet i vatten.
Innerväggarna av en polymerísationsreaktor av rostfritt stål och med en volym av 1000 liter samt ytan av omröraren belades med den så framställda beläggningsvätskan i en belägg- ningsmängd av 0,1 g/mg (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme under de i tabellen angivna för- hållandena. vsoovss-7 19 I den så behandlade polymerisationsreaktozn infördes 200 kg vinylklorídt 400 kg dejoniserat vatten, 250 g partiellt förtvålad polyvinylalkohol, 25 g hydroxipropyl- metyloellulosa och 75 g diisopropylperoxídikarbonat, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5700 i 10 timmar under omröring.
Eftêr fu1lb0IäänÖ9 HVpolymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, var- vm de i tabellen angivna resultaten 1 g/m? emelie. Bra. försök nr 87 och nr 88 visar att användningen av metanol eller etanol resulterade i något högre inkrustbildning jämfört med andra försök, där andra alkoholer med flera kolatomer använ- des, Försök nr 89 och 90, i vilka ytaktiva medel användes i stället för de envärda alkoholerna, visar vidare att de yt- aktiva medlen har en ofördelaktig inverkan på förhindrandet av polymerinkrustavsättning.
Exempel 13.
Ett av de anjoniska färgämnen (förening (a) enligt C.ï.- nomenklatur) och ett av de katjoniska färgämnen (förening (b) enligt C.T. nomenklatur) och ett av de pH-inställningsmedel, som alla anges i tabell 13, upplöstes i vatten i sådana mäng- der att den totala koncentrationen av de tre föreningarna blev c:a 0,1 vikt-% och lösníngens pH-värde inställdes på det i samma tabell angivna värdet genom tillsättning av pH-inställ- ningsmedlet. Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 100 liter belades med den enligt ovan framställda beläggningsvätskan, och pärlpolyme- risatíon av vinylkloríd företogs under i huvudsak samma förhållanden som i exempel l, men med den skillnaden att beiaggningsmangaen var 0,01 g/mz i stället för 0,1 g/mz (räknat i torrt tillstånd). Efter fullbordande av poiymeri- sationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som av- satts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna re- sultaten i g/m erhölls.
Exempel 14.
Ett av de anjoniska färgämnen (förening (a) enligt 0.1.- nomenklatur), ett av de katjoniska färgämnen (förening (b) enligt C.I.-nomenklatur) och ett av de pH-justeringsmedel, 'Poonouzamrïo 7800769-'7 20 som alla anges i tabell 14, upplöstes i vatten i sådana mängder att totalkoncentrationen av de tre föreningarna blev c:a 0,1 vikt-% och pH-värdet av lösningen inställdes till det i samma tabell angivna värdet genom att tillsätta pH-ínställningsmedlet.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en.volvm av 120 liter ooh ytan av omröraren belades med den så framställda beläggningsvätskan i en beläggningsmängd av 0,01 g/mg (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och noggrann tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 50 g styrenmonomer, 43,2 kg dejoniserat vatten, l00 g hydroxi- apatit, 0,62 g natriumvätesulfit, 125 g bensoylperoxid och 25 g tert-butylperbensoat, och polymerísationsreaktionen ut- fördes vid en temperatur av 9000 i 7 timmar under omröring.
Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel 15.
De anjoniska färgämnen (förening (a) enligt C.ï.-nomen- klatur), katjoniska färgämnen (förening (b) enligt C.I1~nomen- klatur), och pH-inställningsmedel, som anges i tabell lš, upp- löstes i vatten i sådana mängder att den totala koncentrationen av de tre föreningarna uppgick till cza 0,1 vikt-ä, och pä- 'ërdet av lösningen inställdes på det värde, som anges i samma tabell, genom att tillsätta pH-inställninqsmedlet, lnnerväg- garna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 400 liter och ytorna av omröraren belades med den så framställda beläggningsvätskan i en mängd av 0,01 g/m2 (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 80 kg vinylidenklorid, 20 kg vinylklorid, 200 kg dejoniserat vatten, l50 g bensoylperoxid, 125 g partiellt förtvå- lad polyvinylalkohol och 25 g metylcellulosa, och polymerisa- tionsreaktionen utfördes vid en temperatur av 6000 i 12 timmar under omröring. Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen in _ 7800769-'7 bestämdes den på reaktorns väggar avsatta mängden polymerin- kruster, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel 16. _ ïnnerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 200 liter och ytan av omröraren helades med en beläggningsvätska, angiven i tabell 16, i er koncentra- tion av 0,1 vikt-% och i en mängd av 0,01 g/mg (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 50 kg styren, 50 kg dejoniserat vatten, 125 g pdrtiellt ïörtvå- lad polyvinylalkohol, 25 g mctylcellulosa och 150 g bensoyl- peroxid, och polymerisationsreaktioner utfördes vid en tempe- ratur av 90°C i 7 timmar under omröring. Efter fullhordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel 17.
Innervåggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 250 liter och ytan av omröraren belades med en beläggningsvätska, angiven i tabell 17, i en koncentra- tion av 0,1 vikt-% och i en beläggningsmängd av 0,0] g/m2 (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och noggrann.tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 60 kg styren, 4Q kg akrylonitril, 100 kg de- joniserat vatten, 2 kg hydroxiapatit, 40 g natriumiaurylsul- fat, 300 g tert~dodecylmerkaptan och 400 g lauroylperoxid.
Polymerísationsreaktionen utfördes under stegvis förhöjning av temperaturen med början vid 7000 i l timme, varefter tempera- turen ökades från 7000 till 8000 under 2 timmar och slutligen hölls vid 8000 i 1 timme, för att framställa sampolymer av styren och akrylonitril.
Efter fullbordande av polymerísatíonsreaktionen bestäm- des mängden pclymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls. __. _. pose QUALITY, in 7800769-7 22 Exempel 18.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 1000 liter och ytan av omzörareu belaoes med en beläggningsvätska, angiven i tabell 18, i en koncentra- tion av 0,1 vikt-% och en beläggningsmängd av 0,01 g/mg (räk- nat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och noggrann tvättning med vatten. 7 I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 200 kg vinylklorid, 400 kg dejoniserat vatten, 250 g hydroxipropylmetylcellulosa, 250 g sorbitanmonolaurat och 50 g tionen utfördes vid en temperatur av 5700 i 12 timmar under omröring.
Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen uttogs polymerisationsblandningen ur reaktorn, som därefter tvättades med vatten. Upprepade polymerisationsförlopp utfördes under samma förhållanden som ovan för att fastställa antalet poly- merisationsförlopp som kunde utföras utan att mängden avsatta polymerinkruster översteg 1 g/m2. Resultaten är angivna i tabellen.
Exempel 19.
Samma experimentella förfaringssätt som i exempel 13 upprepades, med den skillnaden att de använda beläggnings- vätskorna var blandade med en envärd alkohol angiven i tabell 19, varvid erhölls de resultat med avseende på polymerinkrust- avsättning som angives i tabellen. Vid dessa försök torkades de belagda ytorna genom upphettning vid 5000 i 10 minuter.
Tillsättningen av den envärda alkoholen.till beläggnings- vätskan förbättrade effektivt utspridningen av beläggnings- vätskan över ytorna av den av rostfritt stål utförda reaktorn, vilket underlättade beläggningsoperationen.
Exempel 20.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 100 liter och den yta av omröraren som kommer i kontakt med monomeren belades i en mängd av 0,1 g/m2 med en belïggningsvätska, som framställts genom att i vatten upplösa något av de i tabell 20 angivna anjoniska färgämnena (förening (a) enligt C.I.-nomenklatur) och något av de i ta- bellen angivna metallsalterna (förening (c) ) i ett viktför- hållande, angivet i tabellen, och i en total koncentration av l vikt-%, varefter följde inställning av pH-värdet genom vaoovse-1 23 tillsättning av saltsyra och efterföljande torkning med värna och noggrann tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 26 kg vinylklorid, 52 kg dejoniserat vatten, 26 g par- tieiit fön-fvåiaa poiyv-Lnyiaikohoi och a g ømøf' -azobie-zfi- dimetylvaleronitril. Polvmerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5700 i 8 timmar under omröring. Efter full- bordande av polymerisationsreaktionen bestämdes den mängd po- lymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten erhölls.
Exempel 21.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av l0O0 liter och ytan av omröraren belades _ med en beläggningsvätska, angiven i tabell 21, i en koncentra- tion av l vikt-% och i en.beläggningsmängd av 0,1 g/m2 (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning under de förhål- landen som är angivna i tabellen. l den så behandlade polymerisationsreaktoiïi irifördes 200 kg vinylklorid, 400 kg dejoniserat vatten och andra i tabellen angivna ingredienser. Polymerisationsreaktionen utfördes vid en.temperatur av 5700 i lO timmar under omröring.
Efter avslutande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden på reaktorväggarna avsatta polymerinkruster, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/ng erhölls.
Försök nr 225 och nr 224 avsåg att visa effektiviteten av förfaringssättet enligt föreliggande uppfinning vid sampoly~ merisation av vinylklorid och vinylacetat. Den använda mängdeni vinylklorid var 200 kg i vartdera försöket, medan mängdernn vinylaoetat var lO kg i försök 225 och 57,5 kg i försök 224.
Exemnel 22.
De med monomeren i beröring kommande innerväggarna och andra ytor av en installation bestående av en kombination av en 2-liters polymerisationsreaktor av rostfritt stal av den vertikala typen och en 4-liters polymerisationsreaktor av rostfritt stål av den horisontella typen belades med en be- läggningsvätska, angiven i tabell 22, i en koncentration av 1 vikt-% och i en beläggningsmüngd av O,l g/n' (räknat i torrt _%_\ P00 RR: QUALÉV ' vslvuffasfz' 24 tillstånd, varefter följde torkning med värme, tvättning med vatten och sluttorkning. " I den så behandlade polymerisationsreaktorn av den ver- tikala typen infördes 800 g vinylklorid och 0,5 g diis0~ propylperoxidikarbonat. Polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 6000 i 2 timmar, varvid omröraren drevs med en hastighet av 900 varv/minut, Polymerísatiansblandningen överfördes därefter till polymerisationsreaktorn av den hori- sontella typen, i vilken på förhand hade införts P00 g vinyl- kloridi och 0,4 g diisopropylperoxidikarbonat. Poly- merisationsreaktionen fortsatte där vid en temperatur av 5700 under ytterligare 10 timmar, varvid omröraren drevs med en hastighet av 100 varv/minut. Efter fullhordande av polymerisa- tionsreaktionen_bestämdes mängderna polymerinkruster som avsatts pà ínnerväggarna av båda polymerisationsreaktorerna, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/m2 erhölls.
»Exempel 23. _ Innerväggarna av en polymerisationsreaktor med glasbeläg¿~ ning och en volym av lOO liter samt ytan av omröraren belades med en heläggningsvätska, angiven i tabell 25, i en koncentra- tion av l vikt-% och i en beläggningsmängd av 0,1 g/m2 (räknat i torrt tillstånd), varefter följde torkning med värme och nogerann tvättning med vatten. 1 I den så behandlade polymerisationsreaktcrn infördes PO kg vinylklonífi, 40 ke dejoniaexat vatten, lï g kaliumpersulfat och 250 g natriumlaurylsulfat, och polyme~ rísatíonsreaktionen utfördes vid en temperatur av SÜÛC i l2 timmar under omröring. Efter fullbordande av polymerisa~ tionsreaktíonen bestämdes mängden på reaktorväggarna avsatta polymerinkruster, varvid de i tabellen angivna resultaten i o* / 2 hfl" c~ iD/m er. Ü .Lu .v Exempel_?4. ._Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 100 liter och andra delar som kommer i be~ röring med monomeren uppvärmdes på förhand,och de så uppvärmda iytorna»be1ades med en.heläggníngsvätska, angiven i tabell ?4, Ki en koncentration av l vikt-% och en mängd av 0,1 ä/m2(räknat /fl DDR uiiALHY vaooves-7 i torrt tillstånd) direkt efterföljt av tvättning men vaitent lolymerisetionen av vinylklorid utfördes under väsentligen samma förhullenden som i exempel 20. Efter fullboruunde ev po1;- mezisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkrueter som ev- satts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resnltatei _í9%2eflwDe.
Exemnel 25. lnnerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 400 liter och de ytor av omröraren, som kommer i kontakt med monomeren, belades med en beläggnin¿s- vätska, angiven i tabell 25, i en koncentration av l vikt ' och i en mängd av 0,1 g/m¿ (räknat i torrt tillstïnå, efter- ïöljt av torkning med värme och tvättning med vatten. l den så behandlade polymeríeatïoncronktnfm infördes 200 kg dejoníserat vatten, lO0 kg styren, l kg kalcium- fosfst, 10 g natriumdodecylbensensulfonst och l00 g beneoyl- neroxid, och polymerisutionsreaktionen utfördes vid en tem~ peratur av 9000 i ll timmer under omröring. Éïter tullbordan- de av polymerisntionsreaktionen bestämdes mïngden polymer~ inkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid erhölls de i tabellen angivna resultaten i g/mg.
Exempel 26. lnnerväggarna av samma polymerisationsreaktor som använ- des i exempel 25 och de ytor av omröraren, som kommer i xontaxt med monomeren, belades med beläggningsväteka, angiven i tabell 26, i en koncentration av l vikt-% och i en beläggningsmängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillståndfi, efterföljt av torkning med värme och tvättning med vatten.
Polymerisationsreaktionen utfördes i den så behandlade polymerisationsreaktorn under väsentligen samma förhållanden som i exempel 25. Efter fullbordande av polymerisntionsreak- tionen uttogs polymerisationsblandníngen ur reaktorn som där- efter tvättsdes med vatten. Polymerisationsfërlonpet upvrepa- des ett flertal gånger för att bestämma det antal polymerisa- tionsförlopp som kunde utföras utan att polymerinkrustavsätt- ningen översteg 1 2/m2. Resultaten är angivna i tahellen.
Mèñdíäš nuAuTv i vsoovss-7 ' Zb 1 Exempel 27. 'f Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål och en volym av 400 1 och de ytor av omröraren, som kom- mer i kontakt med monomeren, belades med en beläggningsvätska, angiven i tabell 27, i en koncentration av 1 vikt-% och i en mängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillstånd), efterföljt av torkning med värme och noggrann tvättning med vatten.
I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 180 kg dejoníserat vatten, 75 kg 1,3-butadienn 25 kg Styren, ' 4,5 kgimtriumiaurylsuifat, 280 g term-flode- cylmerkaptan och 300 g kaliumpersulfat, och polymerisations- reaktionen utfördes vid en temperatur av 5000 i 12 timmar under omröring. Efter fullbordande av polynerisationsreaktio- nen bestämdes mängden polymeravsättningar på reaktorväggarna, varvid erhölls de i tabellen angivna resultaten i g/mg; Exempel 28.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 400 liter och ytorna av omröraren.be1ades med en beläggningsvätska, angiven i tabell 2%, i en koncentra- tion av l vikt-% och en beläggningsmängd av 0,1 g/m? (i torrt tillstånd), efterföljt av torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 180 kg dejoniserat vatten, 74 kg 1,5~butadien¿ é 26 kg akrylonitrilmonomer, 4 kg natriumoleat, 1 kg oijesyra, 500 g tert-dodecylmerkaptan, 100 g natriumpyrofosfat och 500 g kaliumpersulfat, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 4000 i 12 timmar under omröring. Efter full- bordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden poly- _merinkruster som avsatts på reaktorväggarna, och de erhållna resultaten är angivna i tabellen i g/m2.
Exempel 29.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor med glas- beläggning och en.vo1ym av 400 1 samt ytorna av omröraren be- lades med en beläggningsvätska, angiven i tabell 29, i en 7 koncentration av l vikt-% och i en mängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillstånd) efterföljt av torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 27 'rsoovssfz 180 kg dejoniserat vatten, 40 kg 1,5-butadienn 54 kg metylmetakrylatmonomer, 4 kg styren, 4,5 kg natridm- laurylbensensulfonat, 280 g tert-dodeoylmerkaptan och 500 g kaliumpersulfat, och polymerísationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 5000 i 10 timmar under omröring. Efter full- bordande av polymerisationsreaktionen uttogs polymerisations- blandningen ur reaktorn som därefter tvättades med vatten, och mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna bestäm- des, varvid erhölls de resultat i g/m2 som är angivna i tabel- len.
Exempel 30.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 200 liter och ytan av omröraren belades med beläggningsvätska, angiven i tabell 50, i en koncentration av l vikt-% och en mängd av 0,1 g/m2 (i torrt tillstånd), efter- följt av torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 50 kg polybutadienf latex med ett fastmasseinnehåll av 50 %, 50 kg styren, 20 kg akrylonitril, 100 g tert-dodecylmerkaptan, 500 g kaliumoleat och 500 g kaliumpersulfat. Polymerisatíonsreak- tionen utfördes vid en temperatur av 5000 i 15 timmer under omröring, varvid erhölls en polymeremulsion av ett ABS-harts.
Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten i g/mg erhölls.
Exempel 51.
Vattenhaltiga beläggningsvätskor framställdes, vilka var och en erhölls genom att upplösa ett anjoniskt färgämne (förening (a) enligt 0.1.-nomenklatur) och ett metallsalt (förening (e) ) och sedan inställa pH-värdet medelst saltsyra och tillsätta en envärd alkohol i en mängd av 10 viktdelar per 100 viktdelar av vattenlösningen av färgämnet och metallsaltet.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål och med en volym av 100 liter samt ytan av omröraren, som kommer i kontakt med monomeren, belades med den så framställda beläggninysvätskan i en beläggningsmängd av 0,l n/m' (i torrt tillstånd), efterföljt av torkning med värme och tvättning med PooR QUALITr 7800769-7 28 vatten. 7 I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes e26 kg vinylklorià, V 52 kg dejoniserat vatten, 26 g par- tiellt förtvålad polyvinylalkohol och 8 g dlflí' ~azobis-2,4- dimetylvaleronitril, och polymerisationsreaktionen utfördes evid en temperatur av 5700 i 8 timmar under omröring. Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen bestämdes mängden polymerinkruster som avsatts på reaktorväggarna, varvid de i tabellen angivna resultaten' erhölls.
Exempel 52.
Innerväggarna av en polymerisationsreaktor av rostfritt stål med en volym av 50 liter och ytan av omröraren, som kommer i kontakt med monomeren, belades med en beläggningsvätska, an~ given i tabell 32, i en koncentration av l vikt-% och i en be- iagglingsmzinga av 0,1 g/mz (i ton-t tiiistanaä, efterföijt av torkning med värme och tvättning med vatten. I den så behandlade polymerisationsreaktorn infördes 20 kg dejoniserat vatten, 10 kg styren, 100 g kalciumfosfat, 10 g natriumdodecylbensen-' sulfonat och 10 g bensoylperoxid, och polymerisationsreaktionen utfördes vid en temperatur av 9000 i ll timmar under omröring.
Efter fullbordande av polymerisationsreaktionen uttogs polymerisationsblandningen ur reaktorn, som därefter tvättades med vatten, och polymerisationsförlopp upprepades under samma förhållanden som ovan för att bestämma det antal polymerisa- _ tionsförlopp som kunde utföras utan att avsättningen av poly- merínkruster översteg l g/m2. Resultaten är angivna i tabellen. 7800769-7 29 Tabell l Försök Beläggníngs- pH~instä11- pH- Torkning Inxruster nr förening ningsmedel värde med eller ( /m2) __~_. utan vägng g X ïngen -- -- -- 1500 01.11.0111 Inack 2 Ja 5,0 90%, 10 min. O a* am Nej 10,8 rss., 10 min. 1200 4* (1,0 Nej 10,8 9000, 10 min. 1000 535 dIO Ja. 5,0 r-tø, 10 min. 300 6* 0:0 Ja 5,0 r.t., 50 min. 200 Xnm.: r.t. betecknar rumstemperatur Tabell 2 Försök Beläggnings- pH-instä11- pH- Torkníng Inkruster nr förening ningsmedel värde med värme 2 (g/m ) 7* Ej använd __ __ _.. 1500 a* 011010 mack 2 Ingez 10,8 9000, 10 min. 1000 9* dzo Svavelsyra 9,5 d:0 500 10* 0:0 am 0,0 0:0 32-0 11 d:0 d:o 7,0 d:o 51 _? dzo dzo 6,0 dzo 15 15 dzo dzo 5,0 dzo 2 14 dzo dzo 3,0 dzo 2 15 030011000 oxalsyra 3,5 60%, Yellow l 30 min. 5 16 C.I.Acíd Black 1 Saltsyra 2,5 dzo 11 17 C.I.Acid dzo 6,5 äzo 12 Blue 158 18 C.I.Direct Fosforsyra 5,0 dzo 2 Blue 6 19 C.I.Direct Fytinsyra 5,0 dzo 2 Violet 22 20 mnmoraant saupetersyra 5,0 5o°0, Violet 5 60 min. 5 21 C.I.Direct Molybdensyra 4,5 dzo 5 Black 38 22 C.I.Acíd Mjölksyra 6,5 dzo 11 Blue 116 POQR QUALITY 1»asà 2ea§é 'à III' 25 24 255 26 27 28 29 5307 31 52 53 34 ' 55 36 _37 5 Försök "Bfèïläggnings- fdreníng C.I.Dírect Blue 106 C.I.Direct Blue 71 C.I.Mordant Blue 1 cßiaeaetive ¶ Blue'2 c.I.¿ci0 _Violet'78 ' C.I.Reactive Blue 18 .C.I.Direot Orange 2 0.I.Aeia Rea 75 0._ï.mrect'1aea 1 5 C.I.Direct Víolet'l C.I.Mbrdant Yellow 26 C;I.F0od _Yellow 3, C.I.Acid 5Yellow 38 C.I.Reactive Blue 4 C,I.Direct Red 186 30 5pH-inställ- pg- Torknâng Inkruster qingsmedel varde med varme (g/m2) mgölksyra 6,0 50%, i min-o 8 Maleinsyra 6,0 d:o 9 Fosf0rsyra 4,0 40°C, ~ 120 min. 4 ' dzo 4,5 d:o 4 Glykolsyra. 5,0 d:o5 2 ¶ Tíoglykolsyra 4,00 dfo 2 oxalsyra 6 ,0' 90%, 10 min. 25 dzo 5,5 dzo ' 20 Ätfiiksyra 4,5 dso 20 dzo 5,0 dgo 16 d:o 5,0 dzo 13 Sšaüelsyrá' 6,5 0:0 18 dzo 5,5 dzo 12 dfo 4,5 dzo 10 dzoe 3,5 dzo 8 31 7800769-7 0 Tabell 3 0 Försök Beläggníngs- Torkníng Använd initia- Disperger~ Inkruster nr vätska med värme tor, kg. 0 medel, kg. (g/må) samma som i: as Försöknr 15 90%, nxvmw, PvA, 0,25 0 10 min. 0,075 59 Försök nr 14 d:o KPS Na-LS, 1 0,15 2,5 40 Försök nr 18 dzo AFS, 0,13 Na-DES, 2 + järnklorid 2,5 0,00l5 41 Försök nr 28 dzo IPP, Na-LS, 2,5 0 0,075 + cetyl- alkohol, 2,5 42* rörsöknr 4 am KFs Na-Ls, 1.600 0,13 2,5 43* Försök nr 4 dzo DMVN 0,075 PVA, 0,25 800 Anm.= DMVN = oxpfl-azobis-z,4-aimety1va1er°nitri1 KPS = kaliumpersulfat APS = ammoniumpersulfat IPP = díisopropylperoxidikarbonat PVA = partiellt förtvålad polyvinylalkohol Na-LS = natriumlaurylsulfat Na~DBS = natriumdodecylbensensulfonat Tabell 4 Försök Beläggnings- Torkníng Inkruster (g/mg) bildade i: nr vätska, med värme 2-liters 4-liters samma som i: reaktorn' reaktorn 44* Ej använd -- 900 800 45 Försök nr 13 90°0 10 1 10 min. 46 Försök nr 27 d:o 5 2 47* Försök nr 4 am 700 700 00011 QUALITY, - 1000169-1 32 Tabell 5 1 Försök nr Beläggningsvätska Torkníng med värme Inkruster (g/m2) samma som i: 48* Ej använd -- 700 49 Försök nr 15 90°0, 10 min. 0 50 Försök nr 14 dzo O 51* Försök nr 4 <1=ö 400 Tabell 62 Försök nr Beläggningsvätska Temperatur till Inkruster (g/m2) 5 samma som i: vilken väggen och omröraren uppvärmdes * 52 Försök nr 15 90°0 2 55- Försök nr 27 7o°c 5 54* Försökínr 4 90°c 1000 Tabell 7 Försök nr Beläggningsvätska Torkning med värme Inkruster (g/mg) samma som? i: 55* Fj använd 5 2 __ 280 56 Försök nr 19 6000, 50 min. 0 57 Försök nr '28 40%, 120 min. 2 50* Försök nr 10 90°0, 10 min. 200 Tabell 8 Försök nr Beläggningsvätska Torkning med värme Antal polymerisa~ samma som i: tionsförlopp 59* Ej använd --. 0 60 Försök rr 14 90%, 10 min. 15 0 - 61* Försök rr 4 ars 0 70800769- 7 35 Tabell 9 Éörsök nr Beläggnïnåsvätska Torkning med värme Inkruster (g/m2) samma som 1: 62* E; använd -- 430 63 Försök nr 14 90%, 10 min. 1 64 Försök nr 28¶ dzo 2 65* Försök nr 4 0:0 300 se* Försök nr 10 0:0 250 Tabell 10 Försök nr Beläggningsväiska Torkning med värme Inkruster (g/mn) samma som i: 67* Ej använd ~- 530 es Försök nr 14 90%, 10 min. 1 69* Försök nr 4 dm 280 70* Försök nr 10 dzo 270 Tabell ll Försök nr Beläßgningsvätska Torkníng med värme Inkruster (g/hf) samma som i: TIK Ej använd _ -- 130 72 Försök nr 14 90%, 10 min. 0 73* Försök nr 4 0:0 100 PQGR Qvzanzwgj* veaànvas-'zoli ¿ »i 5774 a'75 . 786 medel, 1,0 . - | - I - Tabell 12 'Far- Beläggfiings- pH;íns%ä11- pH- millsatt 8 æorkning In- sök förening ningsmedel värde alkohol, med värme krus er hro delar 0 (g/m7) * Ingen -_ 7 -_ Ingen, _ 1500 0.I.Ac1a svavelsyra 6,0. Ingen 90°c, 15 *Black 2 i 10 min. 76 a=Q 0:05 6,0 71s0buty1- 0:0 1 _ _ i alkohol, lO 77 d:o d:o 5,0 dm _ dzo O 78 0.I;Acid f salïsyra 6,5 _n-butyl- dzo 6 Blue 158 _ alkohol, 5 79 c.1.n1rect m01ybaensyra 4,5 sek-bufiy1- e0°c, 2 7 'Black 58 alkohol, 10 50 min. so 0.1.Ac1a mjölksyra 6,5 tert-buty1- 50°0, 5 5 Blue ll6 alkohol, lO 60 min. 81 C.I.Díreot dzo 6,0 tert-amyl- dzo 4 Blue 106 alkohol, 5 _ 82 0.I.Mordant salpeteršyra 5,0 sek-amyl- d:o 2 Violet 5 * 7 7 alkohol, 10 285 0.I.Direct 7fytinsyra 5,0 iso-butyl- 6000, 1 7 * Violet 22 7 alkohol, 5 50 min. 84 c.I.Dire@t ättiksyra 5,0 n~bumy1- 90°0, 7 Violet l alkohol, 10 10 min. 85 0.I.k@1a 7 glykolsyra 5,5 fiert-amy1- 40°c, 1 Violet 78 alkohol, 10 l2O min.
C.I.Mordant fosforsyra 4,0 iso-butyl- d:o 2 Blue l alkohol, 10 87 c.I.Acia svavelsyra 6,0 metanol, 10 090°c, 10 Black 2 lO min. se 0:0 d=o 6,0 etano1, 10 Ä 0:0 10 89* d:o 0:0 5,0 natrium- 0:00 500 ' lauryl- sulfat, 0,02 i 90* dáo d:o 5,0 polyetylenr azo 500 glykol, ytaktivt 35 í 70007691-7 Tabell lš\ Förening Vikt- pH-in- pH- Torkning Inkruster För- Förening sök (a) (b) förhål- ställ- värde med värme ( /N23 nr lanfie ) nings- _ g * ~~- a b medel ”_ *_ 91* Ingen _Ingen -- Inget -- -- 1500 92* .Acid Ingen 100/0 Inget 10,8 9000, 1000 Black 2 , 10 min. 95* Ingen Basic O/100 Inget 5,0 d:o 1000 Orange 14 94 Acid a=c 100/20 Pl 6,0 58%, 10 Black 2 1 min. 95 dzo dzo dzo Pl 2,5 dzo 0 96 dm d:o * 100/50 P1 2,5 dzo O 97 min. 98 Ac ia Bcsic 100/25 Pl 5 , 0 5000 , 10 Blue 59 Blue 9 10 min. 99 d:o dzo dzo P2 2,5 dzo 0 100 dzo Basic dzo Pl 2,0 7000, O Rod 2 7 min. 101 Acid Basic ioo/zo Pl 2,5 50%, 4 Orange 7 Blue l 10 min. 102 Acid Basic 100/50 Pl 5,0 <1=c 5 Blue 40« Orange 15 105 Acid ussic 100/15 Pl 2 ,5 c = c 5 Blue 1 Yellow 11 104 nircci Basic 100/20 Pl 2,5 <1=c 0 Blue l Blue 12 105 nirsci iacsiic 100/40 P] 5,0 50%, 1 Orange 26 Red 1 " 10 min. 106 Direct Basic 100/25 Pl 2,5 mc 5 Brown 37 Blue 24 107 Dir-cci Basic 1100/52 P] 2,0 a=c 2 Green 26 Blue 25 ' 108 Direct Basic 100/25 P3 2,5 <1=c 1 Blue 71 Violet 14 109 Direct Basic 100/27 d:o 4 Red 51 Blue 9 110 Direct Basic 100/18 0:0 5 Brown 1 Green 5 Anm.: 'I kolumnen "pH-instäl1ningsmedel": Pl = fytinsyra P2 = 2-natriumsalt av fytinsyra P = 2-trietanolaminsalt af fytinsyra 7 J POOR QUALITYL 11.11. ' i ?s»oo769-vc_ H 36 . Tabell 'l4ï _ llFör- Förening Förening Viktför~9 pH-in- pH- Torkning Inkruster sök (a) (b) hållande ställ- värde med värme (g/må) 'P nr . P (a)/(b) nings- " ' medel 111* Ingen Ingen 2--- Inget --- -«- 280 112* Acid Ingen 100/0 Inget 10,8 90°C 220 - Black 2 ^ 9 ' 10 min. 115 d=c i Baaic loo/2o P1 2,0 5o°o, o , Blüe 9 ^ 10 min. 114 i d-c Basic Rad-l loo/4o¿ P1 3,0 dcc 2 115 - i d=c Basic loo/Bo P1 2,5 d=c o 7 . Blue 51 _ 116 d = c Basic loo/'fio P1 2 , 5 d = c 1 f I Blue 6 117 d = c Basic 1oo/45 P1 2 , 5 d: c 2 _ Blue 12 I 118 Birect Basic 100/23 P4 2,5 dzo 3 Blue 86 Orange 2 119 Acid Basic loo/le P1 2 , o 7000 , 1 Orange 3 Violet 3 5 min. 120 Bircci Baaic loo/27 P1 2 , 0 d = c o Black 19 Ycllcw ll i 121 Biraci Baaic - i loo/zo P1 2 , 5 d = c 5 Blue 71 Red 12 2 122 Acid Baaic 1oo/25 P1 i 4,0 d=c _ 3 Blue 158 Green 55 ' 123 Biraci Baaic loo/zo P5 2,5 4o°c, o Brown l * Orange 15 15 min. 124 Iniraci Basic loo/so P1 4,0 d=c 2 Green l Blue 16 125» Birccfc Baaic loo/54 P1 5,0 4o°c, i 1 I Green 26 Black 72 15 min. 126 Acid Baaic loo/ze P1 2,5 50%, o g Bcd eo Bad 2 ' lo min. 127 Acid Basic loo/zs P1 2 , 5 d: c 5 Bad 52 Bad l ^ 128 Acid Basic loo/4o P1 2,5 d=c 2 Yellow 7 Blue 25 " 129 Acid Baaic loo/2o P1 2 , 5 d: c o Orange 3 Orange 14 Anm.: I kolumnen "pH-instäl1ningsmedel": P1 = fytlnsyra _ P4 = 2-etylaminsalt av fytinsyra B = 2-ammoniumsalt av fytinsyra 5 _ 1000769-7m 57 Tabell 15 För- Förening Förening Viktför- pH-in- pH- Torkning Inkruster sök (a) (b) hållande ställ- värde med värme _ ( /m2) nr (a)/(b) nings- g medel 130* Ingen Ingen --- Inget --- --- 900 131* Acid Ingen 100/0 Inger 10,0 90%, 800 Black 2 10 min. 132 Aeia Basic 100/40 Pl 5,0 0:e 1 Blue 59 Green 5 153 Acid Basic 100/20 P1 2,0 dzo 0 Black 124 Blue 25 154 Direct Basis 100/30 P2 3,0 0:e 0 Black 32 Orange 14 135 nireer Besre 100/23 Pl 2,0 4000, 7, Black 77 Orange 15 15 min. 156 Direct Basic 100/35 Pl 2,5 dzo 1 Orange 97 Blue 16 157 Acid Basic 100/24 Pl 2,0 dm 1 Blue 113 Orange 2 150 Direct Besiö 100/27 P1 2 , 5 90°0, 0 Brown 37 Red 12 2 min. 139 Direct Basic 100/50 Pl 5,0 dzo 2 Blue 71 Brown l .
Anm.: I kolumnen "pH~instä1lningsmede1"1 Pl = fytinsyra P2 I Z-natrixmsalt av fytinsyra Tabell 16 Försök Beläggningsvätska, Torkning med värme Inkrusæer nr %amma som i: g/m'} 140* Ej använd --- 800 14.1* Försök nr 4 90°0, 10 min. 600 142 Försök nr 96 50%, 10 min. 0 145 Försök nr 99 dzo l 144 Försök nr 104 dzo 2 145 Försök nr 108 dzo 5 146 Försök nr 113 60%, 10 min. 0 147 Försök nr 120 70°0, 7 min. 0 148 Försök nr 124 40°0, 15 min. 0 149 Försök nr 129 50°0, 10 min. 2 150 Försök nr 134 d:0 5 151 Försök nr 137 40%, 15 min. 1 - . ' 0 r0§n10nöurEr1 7000769-7 38 r _ Tab-sn '17 Försök Beläggñinïgévätska, _ sTorkning med värme lmcrusšel' _ nr ensamma som i: s __ _____(g[m_)___ i 152* n; snvänö ___ 1000 ma* Försök nr 4 90°0, 10 min. 800 _ 154 Försök nr 99 50%, 10 min. 0 7155 7 ' Försök nr 105 ' dzo 3 156 Försök nr 107 _ dzo 5 7 157 Försök nr 113 60%, 10 min. 0 158 i Försök nr 134 ' i 50%, 10 min. 0 159 Försök nr 137 dzo 2 Tabell 18 Försök Beläggningsvätska,' Torkning med värme Antal polymerisa- nr samma som i: _ _ tionsförlopp 16035 Ej använd --- O 161* Försök nr 4 50°0, 10 min. 0 162 Försök nr 95 50%, 10 min. 50 163 1 Försök nr 96 dzo 7 4-0 164 Försök nr 99 (130 ' ' 20 165 Försök nr 104 dm 14 166 Försök nI' 115 d:0 26 Tabell 19 Försök Använd beläggningsvätska Inkrusëer nr __(.2;/_m;.2 _ 167 Blandningw av den i försök nr 94 använda i beläggningsvätskan med 10 % isobutyïalkohol 7 168 Blandning av den i försök nr 101 använda beläggningsvätskan med 5 'få sek-butylalkohol O 169 i Blandning av den i försök nr 103 använda f beläggningsvätskan med 10 % tert-butyl- alkohol f 2 170 Blandning av den i försök nr 106 använda beläggrlingsvätskan med 10 % tert-amyl- alkohol . 0 171 Blandning av den Vi försök nr 110 använda belâggningsvätskan med 10 % sek-amyl- alkohol " _ 3 Amna Alla procentsatser avser vikt. 59 ?800769'7 Tabell 20 F01» Förening Förenifig viktför- pn- ïerkning 1nkr0e1er sök (0 (e) ?å1}%0%e värde mea vfi1we ¿/m“) III' 8. C 201% Ingen Ingen --- --- --- 1500 202* Aeia Ingen 100/0 10,0 9000, 1000 Black 2 10 min. 205 0:0 netrium- 100/100 6,0 0:0 12 silikat 204 0:0 0:0 100/100 5,0 :O 0 205 d=e 0=e 100/100 5,0 1 206 Meraent kalium- 100/50 5,0 '= 5 Violet 5 silíkat 207 Direct natrium- 100/100 5,0 dzo 2 Blue 71 silikat 200 1010 0:0 100/100 5,0 00°0, 0 Black 1 - 30 min. 209 Direct 0:0 100/25 4,5 90°0, 1 Black 1 5 min, 210 Mordant 0:0 25/100 3,5 d:o O Bleek 5 _ 211 Direct Rea 1 a=o 100/20 5,0 0:0 2 5 212* Ingen age 0/100 10,0 age 000 215* Ingen iïrn(ä1)- 0/100 5,0 90°0, 1150 ori 10 min. 214* Ingen iârngäïïä- 0/100 5,0 a=e 1200 0I'l 215 Aeia järn(I1)- 100/13 5,0 a=e 0 Black 2 kleria 216 Aeia ke1e1um- 100/a 5,0 9000, 0 Black 2 klorid 10 min. 217 bireet kepper(11)- 100/7 5,0 40°0 1 Blue 6 acetat, 120 min. 218 åïraeât jä:n(šI)- 100/15 5,0 90°0, 1 ue ni ra 10 min. 219 nireet zink~ 100/7 5,0 0:0 1 Orange 10 klorid' 220 êeíâ järn(1I)- 100/7 4,0 90°0, 2 e ow 58 klorid 5 min, 221 A010 ¿ärn(11)- 100/5 5,0 9000, 0 ß1eek 2 k1er1a/zink- 10 min, acetat (M4) 120013» QÜPJ-*ïrrïl vahflveefv DMVN = of .dl Lazebís-Z , flf-dimetylvaleronítril LPO = laurylperoxid IPP 2= diisopropylperoxidikarbonat KFS = kaliumpersulfat HPMC = hydroxipropylmetylcellulosa SM = sorbitanmønolaurat PVA = partíe1lt_förtvå1ad polyrinylalkohol Na-LS = natríumlaurylsulfat 40 , Tabell 21 " För- Beläggningš- Torkníng Anwänd Använt Använd Inkrus- , sök vätska, med värme initiator disperger- tillsats ter (g/m°) 2'nr samma som 1: kg medel kg kg 222 Försök nr 204 6000, DMVN HPMC, 0,25 Ingen 0 120 min. ' 0,05 +SML, 0,25 223 Försök nr 205 7000 d:0 PVA, 0,25 Ingen 0 5 60 min. 224 Försök nr 208 8000, d:o7 d:o .Ingen 0 , 50 min. 5225 Försök nr 210 9000, LPO, d:o stearin- 0 5 min. 1,3 syra, 0,25 226 Försök nr 220 dzo DMVN, PVA, 0,25 Ingen O _ 5 _0,075 227 Försök nr 216 a=o 5 DMVN, arma, 0,25 Ingen o " 0,05 + SML,O,25 228 2Försök nr 219 dzo LPO, PVA, 0,25 stearin~ 0 _ 1,5 syra, 0,25 229 Försök nr 221 a=0 IPP, BvA,o,25 (XX) 0 0,05 + metyl- cellulosa 0,05 _ 250* Försök nr 215 9000, DMVN, PVA, 0,25 Ingen 1200 ' 10 min. 0,075 _ 231* Försök nr 213 a;o Krs, Na-Ls, Ingen 15oo 0,13 2,5 _Anm.: (kx) = natriumstearat, 2,5 + risvax, 5,0 + åioktyltennmerkaptid, 1,75 + rpolyetenvax, 0,25. 7000769-7 41 __. _ . _ Tabell 22 Försök Beläggníngsvätska, Torkning Inkruster(g/ma) biläade i: nr samma som i: med värme 2-líters- 4~1íters- kärflet _}«_:_§._I_*I_L_§1¿___V__ 252* Ingen -~- 900 200 25535 Försök nr 4 90°c, 10 min. 700 700 25 Försök nr 204 70%, 60 min. 2 0 255 Försök nr 215 90°0, 10 niin. 1 0 256 Försök nr 221 90°0, 5 min. 2 1 Tabell 23 Försök Beläggningsvätska, Torkníng med värme Inkruster (g/m2) nr samma som 1: __ 257* Ingen --- 700 258* Försök nr 4 90%, 10 min. 400 239 Försök nr 206 dm O 240 Försök nr 210 d:0 0 241 Försök nr 221 d:o 0 7 Tabell 24 Försök Beläggníngövätska, Temperarur vartil1 vägg Inkrusšer -nr samma som 1 och omrorare uppvarmts (g/m ) 242* Ingen s __- 1500 245* Försök nr 4 *"“""' 90°c 1000 244 Försök nr 204 a0°c o 245 Försök nr 216 50°0 2 246 Försök nr 210 40°0 5 247 Försök nr 221 90°0 0 Tabell 25 Försök Beläggningövätska, Torkning med värme Inkruster (E/hg) nr samma som 1: 248* Ingen ~-- 280 249* Försök nr 10 ' 90°0, 10 min. 200 250 Försök nr 204 d:0 0 251 Försök nr 205 d:o 0 252 Försök nr 208 _ s0°c, 30 min. 0 255 Försök nr 215 90°0, 10 min. 0 254 Försök nr 210 d:o 0 255 Försök nr 221 d:o 0 20012 0011112] s 1 10007094? 42 _. s. .s .n_._.._: rnösll íö Försök Belfággniriäššfaffåka, Torrkning med värme Antal polymerisa- 'nr samma' som i: s tionsförlopp 25633 *Ingen --- 0 257* Försök nr 4 90%, 10 min. 0 258 Försök nr 204 dzo ' 16 _2259 Försök nr 216 dzo 34 260 Försök nr 221 0:0 0 40 _ Tabell 27 Försök Beläggningsvätska, 'Torkning med värme Inkruster (g/mz )r nr Samma SOIII l: 261* Ingen --- 430 262* Försök nr 4 9o°0, 10 min. 500 263 Försök nr 205 dzo 0 264 Försök nr 215 dzo 0 .265 Försök nr 221 am s 0 Tabell 28 _ l Försök Beläggningsvätska, Torkning med värme Inkruster (g/mz) nr samma som 1: 266* Ingen ' --- :'50 ö 267* Försök nr 4 90%, 10 min. 200 ' 268 Försök nr 205 dzo 0 269 Försök nr 221 0:0 O Tabell 29 Försök 'Belëggningsvätska,_ Torkning med värme Inkruster (g/mg) nr samma som 1: 270* ' Ingen --- 130 271* Försök nr 4 9o°0, 10 min. 100 272 Försök nr 205 s d:o 0 ' 275 Försök nr_221 an» 0 . _ Tabell '50 Försök Bsläggningsvärslrn, Törkning msn värms Inkrnstsr (g/mz) nr samma som 1: 274* Ingen l ___ 180 275* Försök nr 4 90%, 10 min. 180 _ 276* Försök nr 212 ö: 130 277 Försök nr 205 d:o 0 278 Försök nr 221 dm 0 7800769-*7 43 Tabell 31.' För- Förening förening Viktïör- pH- Tšllsatt Torkning ínhrußgor sök (a) (0) hållande värde Alkohol med värme (gj@"; __._,_____ ___.._-_. íëlíßl-. -..M _..--..-."-.. _ _. -___ l-.- . _ -_ 279* lngen Ingen --- --- ïngên -~- 1500 22.0* pmm Ingen 100/0 10,8 :ny-dn 9000, 1000 Black 2 lC min. 281 d:o natrium~ 100/100 3,0 Al dzo 0 silíkat 282 am am 100/20 6, A? om 1 za: Direct am 100/5 s, A1 70% , o Yellow 1 '“ 60 min.
Qf-iaf., :v10 famn; 1 Violet 5 silikat * 10 mo. zsafa Direct nawiwn- 100/100 5 , 0 Al a = 0 0 Blue 71 silikat :fas r-:iøfaawt a: 0 25/100 , 5 A 90% , z Black 5 “ G min. 28"/ Acid dm 15/100 5,0 AT Gm 1 Blue ll6 J Direct am 100/20 6,0 A4 dm 1 Red l 209 Acid gär-mn)- 100/1: 5,0 AA 9000, o :Black 2 Kim-id "' 10 min.. 290 dzo järn(IIï)- lO0/15 5,0 A4 d:0 U 0 klorid 291 z o zink- 100/13 f. , o A1 0 m 1 acetat ' Anm.: I kolumnen "Tíllsatt alkohol": Al = isoäutylalkohol A2 = sek-butylalkohol A5 = sek-amylalkohol A4 = tert-amylalkohol Tabell 32 Föïsök Belängningsväïska, Torkning med värmo Antal polymerisa~ .fl_l"_..-_ ëåïlíafl ï= Li_<2§§§§°l".1w2.-_-- 2 2 Ingen --- O 292,* Försök nr 4 00%, 10 min.. 294 Försök nr 282 dzo 15 295 Försök nr 281 d:o 40 296 Försök nr 285 dzo 54 297 Försök nr 289 d:o 44 POOR QUALII".

Claims (8)

7800769-'7 W PATENTKRAV
1. l. Förfaringssätt för polymerisation av vinylmonomer eller en blandning av vinylmonomerer, vilken polymerisation innebär heterogen friradikalpolymerisation som genomföres som pärl- eller emulsionspolymerisation i ett vattenhaltigt medium eller som masspolymerisation i en polymerisationsreaktor med en yta som kommer i kontakt med nämnda monomer eller monomerblandning, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämnda yta före polymerisationen belägges med en vattenhaltig belägg- ningsvätska som innehåller minst en förening (a) utvald ur den grupp som omfattar alkalimetallsalter och ammoniumsalter av -vattenlösliga anjoniska färgämnen med sulfonsyraform eller karboxylsyraform och som genom användning av ett pH-instäl1- _ ningsmedel givits ett pH-värde icke överstigande 7, varvid koncentrationen av alkalimetallsaltet eller ammoniumsaltet av det vattenlösliga anjoniska färgämnet i den vattenhaltiga beläggningslösningen ligger inom området från 0,01 till 5 vikt-% och mängden beläggning på ytan icke understiger 0,001 g/m2 i torrt tillstånd, samt att den så belagda ytan torkas vid en temperatur mellan 40 och l00°C.
2. Förfaringssätt enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a't därav, att den vattenhaltiga beläggningsvätskan dess- utom innehåller en envärd alkohol med 3 - 5 kolatomer i mole- kylen i en mängd från l till 20 vikt- % baserat på belägg- ningsvätskan.
3. Förfaringssätt enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a t därav, att pH-värdet av den vattenhaltiga beläggnings- vätskan är 5 eller därunder.
4. Förfaringssätt enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a t därav, att pH-inställningsmedlet utväljes ur den grupp som omfattar svavelsyra, fosforsyra, salpetersyra, molybden- syra, mjölksyra, glykolsyra, tioglykolsyra, fytinsyra och sura salter därav. as 7800769-7
5. Förfaringssätt enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a t därav, att den vattenhaltiga beläggningsvätskan dess- utom innehåller minst en förening (b) utvald ur den grupp som består av vattenlösliga katjoniska färgämnen med minst ett par konjugerade dubbelbindningar och minst en kväveatom i molekylen.
6. Förfaringssätt enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k - n a t därav, att förhållandet mellan förening (b) och före- ning (a) ligger mellan l00:0,l och l00:l000, räknat per vikt.
7. Förfaringssätt enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k - n a t därav, att den vattenhaltiga beläggningsvätskan dessutom innehåller minst en förening (c) utvald ur den grupp som be- står av natrium- eller kaliumsilikat, kalcium-, zink-, järn(II)- eller järn(III)klorid, järn(II)nitrat samt kopparueller zink- acetat.
8. Förfaringssätt enligt patentkrav 7, k ä n n e t e c k - n a t därav, att viktförhållandet mellan förening (c) och förening (a) ligger mellan l00:0,l 0Ch l00:l000. ___,__.._..__._..:.._._._____.... ..__. i V .V_.._.,..__..-~....._A...._ POÛR QUA få
SE7800769A 1977-01-25 1978-01-23 Forfaringssett for polymerisation av vinylmonomerer, varvid krustbildning i reaktorn forhindras med anvendning av en beleggning SE439314B (sv)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP710077A JPS5392885A (en) 1977-01-25 1977-01-25 Polymerization of vinyl monomer
JP13535677A JPS5468886A (en) 1977-11-11 1977-11-11 Polymerization of vinyl monomer
JP14098977A JPS5473887A (en) 1977-11-24 1977-11-24 Polymerization of vinly monomer

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7800769L SE7800769L (sv) 1978-07-26
SE439314B true SE439314B (sv) 1985-06-10

Family

ID=27277476

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7800769A SE439314B (sv) 1977-01-25 1978-01-23 Forfaringssett for polymerisation av vinylmonomerer, varvid krustbildning i reaktorn forhindras med anvendning av en beleggning

Country Status (32)

Country Link
US (1) US4173696A (sv)
AR (1) AR217275A1 (sv)
AT (1) ATA51178A (sv)
BR (1) BR7800427A (sv)
CA (1) CA1102489A (sv)
CH (1) CH638228A5 (sv)
CU (1) CU34859A (sv)
DD (1) DD135285A5 (sv)
DE (1) DE2801219A1 (sv)
DK (1) DK152656C (sv)
ES (1) ES466003A1 (sv)
FI (1) FI64379C (sv)
FR (1) FR2378045A1 (sv)
GB (1) GB1595566A (sv)
GR (1) GR64894B (sv)
HU (1) HU178739B (sv)
IE (1) IE46146B1 (sv)
IL (1) IL53844A0 (sv)
IN (1) IN147427B (sv)
IT (1) IT1093267B (sv)
MX (1) MX148096A (sv)
NL (1) NL178693C (sv)
NO (1) NO155886C (sv)
NZ (1) NZ186234A (sv)
PH (1) PH14814A (sv)
PL (1) PL118847B1 (sv)
PT (1) PT67571B (sv)
RO (1) RO76719A (sv)
SE (1) SE439314B (sv)
SU (1) SU791249A3 (sv)
TR (1) TR20093A (sv)
YU (1) YU39135B (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4272622A (en) * 1979-05-22 1981-06-09 Shin-Etsu Chemical Co., Ltd. Method for preventing polymer scale deposition in the polymerization of an ethylenically unsaturated monomer in an aqueous medium
DE2946461A1 (de) * 1979-11-17 1981-05-27 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung von vinylchlorid-polymerisaten
JPS5869203A (ja) * 1981-10-20 1983-04-25 Shin Etsu Chem Co Ltd ビニル系単量体の重合方法
US4451625A (en) * 1982-08-05 1984-05-29 Air Products And Chemicals, Inc. Reduction of wall fouling in the suspension polymerization of vinyl chloride homopolymer
FR2535325B1 (fr) * 1982-10-27 1987-10-30 Toyo Soda Mfg Co Ltd Procede de polymerisation non aqueuse du chlorure de vinyle
JPS59202201A (ja) * 1983-04-28 1984-11-16 Shin Etsu Chem Co Ltd 重合体スケ−ル付着防止剤およびそれを使用する方法
IN165525B (sv) * 1984-07-23 1989-11-04 Shinetsu Chemical Co
IT1190641B (it) * 1986-05-16 1988-02-16 Enichem Polimeri Procedimento per la polimerizzazione in sospensione acquosa di monomeri vinilici contenenti alogeno
PH26338A (en) * 1988-08-10 1992-04-29 Shinetsu Chemical Co Method of preventing polymer scale formation
JP3317803B2 (ja) * 1994-11-15 2002-08-26 信越化学工業株式会社 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
US5654198A (en) * 1995-06-05 1997-08-05 National Starch And Chemical Investment Holding Corporation Detectable water-treatment polymers and methods for monitoring the concentration thereof
IT1281413B1 (it) * 1995-08-29 1998-02-18 Cirs Spa Anticrosta ecologico per rivestire i reattori di polimerizzazione
JP3665502B2 (ja) * 1999-04-08 2005-06-29 信越化学工業株式会社 エチレン性二重結合含有単量体の重合体の製造方法
JP2001011102A (ja) * 1999-06-25 2001-01-16 Shin Etsu Chem Co Ltd エチレン性二重結合を有する単量体の重合体を製造する方法
CN106986957A (zh) * 2017-05-04 2017-07-28 宜宾天原集团股份有限公司 本体法聚氯乙烯防粘釜生产方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES355836A1 (es) * 1967-08-02 1970-04-01 Dow Chemical Co Un procedimiento para reducir la acumulacion de polimero sobre las superficies interiores de una vasija de reaccion.
DE91560C (sv) * 1970-05-07
DE2044259C2 (de) * 1970-09-07 1985-08-22 Shinetsu Chemical Co., Tokio/Tokyo Verfahren zur Suspensions-Polymerisation von Vinylchlorid
JPS5224953B2 (sv) * 1974-12-27 1977-07-05 Shinetsu Chemical Co
US4068059A (en) * 1977-02-17 1978-01-10 The B. F. Goodrich Company Internally coated reaction vessel for use in olefinic polymerization

Also Published As

Publication number Publication date
FR2378045A1 (fr) 1978-08-18
PL118847B1 (en) 1981-10-31
ES466003A1 (es) 1978-10-01
SU791249A3 (ru) 1980-12-23
PL204213A1 (pl) 1978-09-25
GB1595566A (en) 1981-08-12
YU39135B (en) 1984-06-30
IE780172L (en) 1978-07-25
MX148096A (es) 1983-03-14
NZ186234A (en) 1980-03-05
IN147427B (sv) 1980-02-23
HU178739B (en) 1982-06-28
FI780218A (fi) 1978-07-26
PT67571B (en) 1979-06-20
DK152656C (da) 1988-08-15
CH638228A5 (de) 1983-09-15
DD135285A5 (de) 1979-04-25
DK152656B (da) 1988-04-05
RO76719A (fr) 1981-05-30
NO155886B (no) 1987-03-09
DE2801219C2 (sv) 1988-12-22
IT1093267B (it) 1985-07-19
BR7800427A (pt) 1978-08-22
NL178693C (nl) 1986-05-01
TR20093A (tr) 1980-07-08
SE7800769L (sv) 1978-07-26
PT67571A (en) 1978-02-01
ATA51178A (de) 1981-02-15
IE46146B1 (en) 1983-03-09
FR2378045B1 (sv) 1980-09-12
FI64379B (fi) 1983-07-29
NL7800661A (nl) 1978-07-27
AR217275A1 (es) 1980-03-14
YU9278A (en) 1983-01-21
NO780208L (no) 1978-07-26
NL178693B (nl) 1985-12-02
CU34859A (es) 1981-04-20
IT7819557A0 (it) 1978-01-24
US4173696A (en) 1979-11-06
NO155886C (no) 1987-06-17
IL53844A0 (en) 1978-04-30
DK28578A (da) 1978-07-26
GR64894B (en) 1980-06-07
CA1102489A (en) 1981-06-02
PH14814A (en) 1981-12-14
FI64379C (fi) 1983-11-10
DE2801219A1 (de) 1978-08-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE439314B (sv) Forfaringssett for polymerisation av vinylmonomerer, varvid krustbildning i reaktorn forhindras med anvendning av en beleggning
DE3019390C2 (sv)
JP3260962B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
DE69304574T2 (de) Polymerablagerungshinderndes Mittel
CS214886B2 (en) Method of preventing the formation of polymerous deposits
JPH07138302A (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JPH0725912A (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP3130400B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤、及びそれを利用する重合体の製造方法
KR810001533B1 (ko) 비닐 단량체의 중합 방법
JPH07116245B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JP3276498B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP3197434B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP3260954B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP3251412B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP3260953B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JP2694497B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤、重合体スケールの付着防止に有効な重合器及びそれを利用する重合体の製造方法
JP3260529B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JPH08109202A (ja) 重合体の製造方法
JPH0617372B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JPH06192303A (ja) 重合体スケール付着防止剤、重合体スケールの付着防止 に有効な重合器及びそれを利用する重合体の製造方法
JPH0129484B2 (sv)
JPH0655769B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JPH08311110A (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体の製造方法
JPH0617371B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JPH0615565B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7800769-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7800769-7

Format of ref document f/p: F