NO155886B - Fremgangsmaate for polymerisasjon av vinylmonomerer. - Google Patents

Fremgangsmaate for polymerisasjon av vinylmonomerer. Download PDF

Info

Publication number
NO155886B
NO155886B NO780208A NO780208A NO155886B NO 155886 B NO155886 B NO 155886B NO 780208 A NO780208 A NO 780208A NO 780208 A NO780208 A NO 780208A NO 155886 B NO155886 B NO 155886B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
polymerization
coating liquid
water
reactor
acid
Prior art date
Application number
NO780208A
Other languages
English (en)
Other versions
NO780208L (no
NO155886C (no
Inventor
Shunichi Koyanagi
Niichiro Hasegawa
Toshihide Shimizu
Sensaku Katusima
Ichiro Kaneko
Original Assignee
Shinetsu Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP710077A external-priority patent/JPS5392885A/ja
Priority claimed from JP13535677A external-priority patent/JPS5468886A/ja
Priority claimed from JP14098977A external-priority patent/JPS5473887A/ja
Application filed by Shinetsu Chemical Co filed Critical Shinetsu Chemical Co
Publication of NO780208L publication Critical patent/NO780208L/no
Publication of NO155886B publication Critical patent/NO155886B/no
Publication of NO155886C publication Critical patent/NO155886C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/002Scale prevention in a polymerisation reactor or its auxiliary parts
    • C08F2/004Scale prevention in a polymerisation reactor or its auxiliary parts by a prior coating on the reactor walls

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Nærværende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for polymerisasjon av vinyl-monomer eller -monomerer, og da spesielt en ny og forbedret fremgangsmåte for polymerisasjon av vinyl-monomer eller -monomerer i nærvær av en polymerisasjoninitiator i en polymerisas jonsreaktor, og hvorved den uønskede avsetningen av polymerskall på innerveggene til polymerisasjonsreaktoren samt på andre overflater og deler, f.eks. omrøreren, hvilke kommer i kontakt med monomeren eller monomerene, reduseres betraktelig.
Det er fra tidligere kjent forskjellige typer av polymerisasjons-metoder for polymerisasjon av vinyl-monomer eller -monomerer, som f.eks. suspensjonspolymerisasjon, emulsjonspolymerisasjon, løs-ningspolymerisasjon og massepolymerisasjon, og ingen av disse er fri for problemer med hensyn til polymerskall-utfelling på innerveggene til polymerisasjonsreaktoren og den øvrige utrustningens flater såsom omrøreren.
Mange ulemper ved de tidligere kjente fremgangsmåter er forårsaket av polymerskallavsetning på innerveggene til polymerisasjonsreaktoren samt flatene til omrøreren og øvrig utrustning som kommer i kontakt med monomeren eller monomerene. De nevnte ulemper omfatter redusert polymer-utbytte, reduksjon av polymerisasjonsreaktorens kjølekapasitet samt uønsket polymerproduktkvalitet på grunn av polymerskall, som løsner fra flatene og på den måten kommer inn i produktet. En videre ulempe består i at det kreves meget arbeide og tid for å fjerne polymerskallet fra flatene etter hver polymerisas jonskjøring, og dette er videre forbundet med helserisiko for arbeiderne som inhalerer de flyktige monomerene såsom vinylklorid, og denne helserisiko bedømmes i dag som meget alvorlig.
Det er foreslått en rekke fremgangsmåter som sikter til å unngå polymerskall-avsetning på polymerisasjonsreaktorens innervegger samt øvrige flater på omrører og lignende utrustning. Det er f.eks. foreslått en fremgangsmåte hvor innerveggene til polymerisas jonsreaktoren før polymerisasjonen belegges med en polar organisk forbindelse såsom et organisk fargestoff og en polar organisk forbindelse såsom amin-forbindelser, kinon-forbindelser, aldehyd-forbindelser og lignende. Det kan her vises til US patent nr. 3,669.9^6.
Selv om den ovenfor nevnte belegg-metoden er betydelig effektiv
med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning, så anvender man ved fremgangsmåten polare organiske forbindelser oppløst i et organisk løsningsmiddel i form av en løsning, og følgelig kan den nevnte metode ikke være fri for ulemper i form av toksisitet og verneproblemer ved den håndtering som er forbundet med anvendelse av et organisk løsningsmiddel. På den annen side vil det å anvende vann som løsningsmiddel istedenfor et organisk løsningsmiddel resultere i en så dårlig effekt med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning at vann som løsningsmiddel fortoner seg upraktisk.
Videre er den ovenfor nevnte fremgangsmåte med å belegge med en polar organisk forbindelse direkte ineffektiv i forbindelse med emulsjonspolymerisasjon, eller i forbindelse med polymerisasjon som omfatter anvendelse av et emulgeringsmiddel i polymerisasjonsblandingen når det gjelder å hindre polymerskall-avsetning, og dette står i kontrast med den effekt som oppnås ved suspensjonspolymerisasjon i et vandig medium i forbindelse med polymerisasjon av vinylklorid, styren og en monomerblanding som i hovedsak består av disse monomerer.
Til forskjell fra polymerisasjonen av vinylklorid og hvorved vanlig-vis polymerisasjonsreaktorer av rustfritt stål anvendes, kan ikke polymerisasjonsreaktorer av rustfritt stål anvendes for emulsjons-polymerisasjon av styren og kopolimerisasjon av styren og butadien eller akrylonitril, styren og butadien eller lignende på grunn av store mengder polymerskall-avsetning på reaktorveggene. I disse tilfeller anvendes glassforede polymerisasjonsreaktorer til tross for at disse er beheftet med visse ulemper med hensyn til varme-overføringskoeffisient, kortere brukstid såvel som vanskeligheter med å fremstille en reaktor med så stort volum på grunn av glass-forets dårlige bearbeidbarhet.
Den i ovenfor nevnte US patent beskrevne fremgangsmåten er virke-lig effektiv ved suspensjonspolymerisasjon av vinylklorid, men ingen effekt med hensyn til å hindre skallavsetning kan forventes ved polymerisasjonen av disse monomerer.
I de belgiske patenter nr. 857.056, nr. 844.215 og nr. 845.168 er det beskrevet fremgangsmåter hvor det tilsiktes å løse de ovenfor nevnte problemer, og ifølge de nevnte patenter belegges polymerisas jonsreaktorens innervegger og øvrige flater, som kommer i kontakt med monomeren eller monomerene, med en polar organisk forbindelse, f.eks. et organisk fargestoff, eller med en spesiell kombinasjon av to typer polare organiske forbindelser, og, hvis ønsket, med tilsetning av et metallsalt, og, hvis nødvendig, etterfulgt av en behandling av de belagte flater med et oksydasjonsmiddel eller reduksjonsmiddel.
I de ovenfor nevnte belgiske patenter beskrevne metodene anvendes
i de fleste tilfeller beleggvæsken i et organisk løsningsmiddel som metylalkohol, etylalkohol, toluen, metylenklorid, dimetyl-formamid og lignende, og følgelig unngås ikke ulemper på grunn av anvendelsen av de organiske løsningsmidlene selv om effekten med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning er tilfredsstillende. Når det anvendes vann som løsningsmiddel istedenfor organiske løs-ningsmidler vil effekten med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning reduseres, og dette viser eksemplene som er beskrevet i de belgiske patenter.
Som det vil fremgå av ovennevnte, er det kjent at polymerskall-avsetningen reduseres i betydelig grad når polymerisasjonsreaktorens innervegger belegges med en organisk løsning av de polare organiske forbindelsene såsom organiske fargestoffer, mens på den annen side hittil ingen tilfredsstillende metode er kjent hvorved polymerisasjonsreaktorens innervegger belegges med en vandig beleggvæske i den hensikt effektivt å hindre polymerskall-avsetning, hvilket altså oppnås ved bruk av organiske beleggvæsker. Dette skyldes sannsynligvis vanskeligheten med å danne vannuløselige beleggsjikt, som oppviser effekt med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning på polymerisasjonsreaktorens innervegger i det tilfelle beleggvæsken er en vandig dispersjon eller en vandig løsning.
Det er således et formål med nærværende oppfinnelse å fremskaffe en ny og forbedret fremgangsmåte for polymerisasjon av vinylmonomerer, hvorved polymerskall-avsetning på overflatene såsom polymerisasjonsreaktorens innervegger effektivt hindres ved å belegge de aktuelle flater med en vandig beleggvæske istedenfor beleggvæske som inneholder organiske løsningsmidler slik disse anvendes ifølge tidligere kjente fremgangsmåter.
Et annet formål med nærværende oppfinnelse er å fremskaffe en fremgangsmåte for polymerisasjon av vinylmonomerer, hvorved polymerisasjonen utføres i en polymerisasjonsreaktor, som har overflater, såsom reaktorens innervegger, som er belagt med en vandig beleggvæske, og hvor man etter foretatt belegging foretar tørking for dannelse av vannuløselige beleggsjikt på overflatene, for på den måte å effektivt hindre polymerskall-avsetning på overflatene .
Et ytterligere formål med nærværende oppfinnelse er å fremskaffe en fremgangsmåte for fremstilling av polymerprodukter, såsom polyvinylkloridharpiks av utmerket kvalitet.
Ytterligere formål med nærværende oppfinnelse er å fremskaffe en fremgangsmåte for polymerisasjon av vinylmonomerer, hvorved polymerskall-avsetning effektivt hindres uansett typen av polymerisas jon, massepolymerisasjon aller lignende, og uansett om polymerisasjonen er en homopolymerisasjon eller kopolymerisasjon,
og uansett typen anvendt polymerisasjonsinitiator og additiver som tilsettes polymerisajonsblandingen.
De ovenfor nevnte formål er tilfredsstillende oppnådd ved fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse, og som i alt vesentlig er karakterisert ved at polymerisasjonsreaktorens overflater før polymerisasjonen belegges med en vandig beleggvæske som inneholder minst ett alkalimetallsalt eller ammoniumsalt av et vann-løselig, anionisk fargestoff av sulfonsyre-type eller karboksylsyre-type, hvorved nevnte beleggvæske ytterligere kan inneholde en eller flere av følgende forbindelser, nemlig a) en monovalent alkohol med 3 til 5 karbonatomer i molekylet, og i et mengdeforhold som tilsvarer 1 til 20 vekt-% beregnet på nevnte opprinnelige beleggvæske, b) en forbindelse fra gruppen bestående av vannløselige, kationiske fargestoffer med i det minste ett par konjugerte dobbeltbindinger og i det minste ett nitrogenatom i molekylet,og c) en forbindelse utvalgt fra gruppen bestående av kiselsyre, silikatforbindelser og vannløselige salter av metaller unntatt alkalimetaller, og hvorved pH-verdien reguleres til 5 eller lavere ved hjelp av et pH-regulerende middel; at den således belagte overflate tørkes ved en temperatur på 40-100°C, hvorved beleggmengden på overflaten ikke blir mindre enn 0,001 g/m 2regnet som tørrstoff.
Øvrige karakteristiske trekk ved fremgangsmåten vil fremgå av underkravene.
Den ovenfor beskrevne fremgangsmåte ifølge nærværende oppfinnelse er overraskende effektiv med hensyn til å redusere mengden av polymerskall-avsetning på de forskjellige overflater, som kommer i kontakt med monomeren eller monomerene, hvorved disse overflater i første rekke utgjøres av polymerisasjonsreaktorens innervegger, flater til omrørerbladene og omrørerakselen og lignende. Fremgangsmåtens effektivitet er ikke avhengig av anvendt polymerisas jonsmetode , f.eks. suspensjonspolymerisasjon, emulsjons-polymerisasjon, massepolymerisasjon og lignende, og heller ikke avhengig av typen vinylmonomerer som skal polymeriseres, sammen-setningen av polymerisasjonsblandingen etc. Videre kan metodens effektivitet vises enten i polymerisasjonsreaktorer av rustfritt stål eller i glassforede polymerisasjonsreaktorer. Således oppnås en stor fordel ved anvendelse av en polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål ved polymerisasjonen, da lignende rustfrie stålreaktorer ikke tidligere har kunnet komme til praktisk anvendelse på grunn av de betydelig store mengder polymerskall-avset-ninger. Fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse er videre fordelaktig da man unngår problemer som er knyttet til anvendel-* se av organiske løsningsmidler såsom helseproblemer for de arbei-dere som blir utsatt for løsningsmidlenes toksisitet og eventuel-le brannfarer knyttet til de organiske løsningsmidlenes lettan-tendelighet, mens altså nærværende fremgangsmåte anvender seg av en vandig beleggvæske.
Mekanismen ved den ifølge nærværende fremgangsmåte oppnådde hindring i dannelsen av polymerskall er antagelig at adhesjonen av filmene, som dannes ved tørking av beleggvæsken på overflatene, er meget sterk på grunn av uløseligheten eller den meget lave løseligheten i vann for de filmdannende stoffer som opprinnelig forekommer i beleggvæsken, og de således dannede filmene kan effektivt hindre adsorpsjonen (selv om dette ikke er helt klarlagt) av samtlige slag dissosierte og udissosoerte stoffer i polymerisas jonsblandingen på overflatene, og da ved alle polymerisasjons-typer.
Fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse skal i det følgende beskrives mer i detalj.
De anioniske fargestoffene av sulfonsyre-typer eller karboksylsyre-typer, som anvendes ved fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse' i form av et alkalimetall- eller ammonium-salt, skal man i det følgende gi eksempler på.
(1) Fargestoffer av sulfonsyre-type:
"CI. Acid Yellow 38", "CI. Food Yellow 3", "CI. Reactive Yellow 3", "CI. Direct Orange 2", "CI. Direct Orange 10", "CI. Acid Red 18", "CI. Acid Red 52", "CI. Acid Red 73", "CI. Direct Red 186", "CI. Direct Red 92", "CI. Direct Violet 1", "CI. Direct Violet 22", "CI. Acid Violet 11", "CI. Acid Violet 78", "CI. Mordant Violet 5", "CI. Direct Blue 6", "CI. Direct Blue 71", "CI. Direct Blue 106", "CI. Reactive Blue 2", "CI. Reactive Blue 4", "CI. Reactive Blue 18", "CI. Acid Blue 116", "CI. Acid Blue 158", "CI. Acid Black 1", "CI. Acid Black 2-, "CI. Direct
Black 38", "CI. Solubilized Vat Black 1", "CI. Fluorescent Brightening Agent 30", "CI. Fluorescent Brightening Agent 32", "CI. Acid Blue 1", "CI. Acid Blue 40", "CI. Acid Blue 59", "CI. Acid Blue 113", "CI. Acid Orange 7", "CI. Direct Blue 1", "CI. Direct Blue 86", "CI. Direct Orange 26", "CI. Direct Red 31", "CI. Direct Black 19", "CI. Direct Black 32", "CI. Direct Black 77", "CI: Direct Green 1", "CI. Acid Orange 3", "CI. Acid Black 124", "CI. Acid Red 52", og "CI. Acid Red 80".
(2) Fargestoffer av karboksylsyre-type samt fargestoffer av både sulfonsyre- og karboksylsyre-type
"CI. Direct Yellow 1", "CI. Direct Red 1", "CI. Mordant Black 5", "CI. Azoic Brown 2", "CI. Direct Brown 1", "CI. Direct Brown 101", "CI. Direct Green 26", "CI. Acid Red 87", "CI. Mordant Yellow 26", "CI. Direct Brown 37", og "CI. Direct Orange 97".
De ovenfor nevnte anioniske fargestoffene vil heretter nevnes som komponent (a).
Den vandige løsningen av komponent (a), som foreligger i en rela-tivt lav konsentrasjon på ca. 0,1 til 1 vekt-%, har en pH-verdi på ca. 10. En slik vandig alkalisk løsning av komponenten (a) be-høver ikke å oppvise noen tilfredsstillende effekt med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning når den påføres reaktorens innervegger og etterfulgt av tørking i den hensikt å danne beleggfilmer på overflaten. Det er ifølge nærværende oppfinnelse viktig å justere pH til den vandige løsningen av komponenten (a) til en verdi på ca. 7 eller derunder, og da fortrinnsvis en pH på ca. 5 eller mindre, og hvorved man anvender et pH-regulerende middel.
De pH-regulerende midler som anvendes for reguléring av pH-verdien i den vandige dispersjonen eller løsningen av komponenten (a) kan eksemplifiseres ved hjelp av forskjellige typer organiske og uorganiske syrer såsom svovelsyre, saltsyre, fosforsyre, salpetersyre, karbonsyre, perklorsyre, molybdensyre, wolframsyre, maur-syre, eddiksyre, melkesyre, maleinsyre, glykolsyre, thioglykol-syre, fytinsyre og sure salter av disse syrer, hvis tilgjengelig. De mest foretrukne forbindelser av de nevnte er svovelsyre, fosforsyre, salpetersyre, molybdensyre, melkesyre, glykolsyre, thio-
glykolsyre, fytinsyre og sure salter derav, hvis tilgjengelig,
og da med hensyn til å oppnå mest mulig effekt når det gjelder å hindre polymerskall-avsetning. Disse pH-regulerende midlene anvendes mest hensiktsmessig i form av en vandig løsning.
Den vandige beleggvæsken som skal påføres reaktorens innervegger fremstilles ved først å oppløse eller dispergere komponenten (a) i vann, hvoretter det tilsettes det ovenfor nevnte pH-regulerende midlet for at pH-verdien i den vandige væsken skal bli ca. 7 eller lavere. Konsentrasjonen av komponenten (a) i beleggvæsken er fortrinnsvis i størrelsesorden fra ca. 0,01 til ca. 5 vekt-%, hvorved man må ta hensyn til løseligheten til komponenten (a) i vann, bearbeidbarheten av beleggvæsken i forbindelse med selve beleggprosessen samt senkingen av løseligheten til komponenten (a) i vann når pH-verdien senkes til 7 eller lavere.
Det således fremstilte vandige beleggvæsken med pH-verdi på 7 eller lavere påføres reaktorens innervegger samt øvrige overflater, hvoretter det foretas tørking for derved å danne en beleggfilm som hindrer skall-avsetning. Det anbefales at bearbeidbarheten til den vandige beleggvæsken eller spredningen av beleggvæsken på overflaten ytterligere forbedres ved tilsetning av en mindre mengde, d.v.s. ca. 1 til 20 vekt-% monovalent alkohol med fra 3 til 5 karbonatomer i ett molekyl. Egnet monovalent alkohol for formålet er f.eks. n-propylalkohol, isopropylalkohol, n-butyl-alkohol, isobutylalkohol, sek.-butylalkohol, tert.-butylalkohol, n-amylalkohol, tert.amylalkohol, isoamylalkohol, sek.-amylalkohol og lignende, hvorved isobutylalkohol foretrekkes på grunn av mindre ubehagelig lukt.
Tilsetningen av monovalent alkohol til beleggvæsken er effektiv ikke bare med hensyn til å forbedre bearbeidbarheten ved beleggprosessen men også med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning.
Metylalkohol eller etylalkohol som en monovalent alkohol anbefales ikke for ovennevnte formål på grunn av den store mengde som kreves for å oppnå de ønskede resultater, mens derimot en monovalent alkohol med mer enn fem karbonatomer i et molekyl ikke egner seg på grunn av den lave løseligheten i vann.
Nærværende fremgangsmåtes effektivitet kan alternativt forbedres ved tilsetning av et vannløselig kationisk fargestoff med i det minste ett par av en konjugert dobbeltbinding i et molekyl og i det minste ett nitrogenatom (i det følgende kalt komponent (b)) eller en vannløselig kiselsyre, en silikatforbindelse eller et vannløselig salt av metaller med unntakelse for alkalimetaller (i det følgende kalt (c)) i kombinasjon med komponenten (a).
Tilsetningen av komponenten (b) til beleggvæsken er effektiv med hensyn til å redusere beleggmengden og med hensyn til å senke tørketemperaturen for derved å gi en tilstrekkelig holdbar beleggfilm med fult tilstrekkelig virkning med hensyn til å hindre polymerskall-avsetning. På den annen side er tilsetningen av komponenten (c) til beleggvæsken effektiv med hensyn til å forbedre holdbarheten til beleggfUrnene på overflaten.
De vannløselige kationiske fargestoffene som egner seg som komponent (b) omfatter vannløselige azin-f argestof f er såsom "CI. Basic Red 2", "CI. Basic Blue 16", "CI. Basic Black 2" og lignende, vannløselige akridin-f argestof f er såsom "CI. Basic Orange 14", "CI. Basic Orange 15" og lignende; vannløselige tri-fenylmetan-f argestof fer såsom "CI. Basic Blue 1", "CI. Basic Violet 3", "CI. Basic Blue 26", "CI. Basic Violet 14", "CI. Basic Blue 5", "CI. Basic Blue 7" og lignende; vannløselige tiazin-f argestof f er såsom "CI. Basic Blue 9", "CI. Basic Yellow", "CI. Basic Blue 24", "CI. Basic Blue 25", "CI. Basic Green 5" og lignende; vannløselige methin-fargestoffer såsom "CI. Basic Red 12", "CI. Basic Yellow 11" og lignende; vann-løselige difenylmetan-f argetsof f er såsom "CI. Basic Yellow 2" og lignende; vannløselige xanten-f argestof f er såsom "CI. Basic Violet 10", "CI. Basic Red 1" og lignende; vannløselige azo-f argestof f er såsom "CI. Basic Orange 2", "CI. Basic Brown 1" og lignende; og vannløselige oksazin-f argestof f er såsom "CI. Basic Blue 12", "CI. Basic Blue 6" og lignende.
Egnede forbindelser som komponent (c) er ifølge nærværende oppfinnelse f.eks. vannløselige kiselsyrer eller silikater såsom ortokiselsyre, metakiselsyre, mesodikiselsyre, mesotrikiselsyre, mesotetrakiselsyre, natriummetasilikat, natriumortosilikat, natriumdisilikat, natriumtetrasilikat, kaliummetasilikat, kalium-hydrogendisilikat, litiumortosilikat, heksalitiumortosilikat, vannglass, 12-silikowolframsyre, iso-12-silikowolframsyre, 10-silikowolframsyre, kalium-12-silikowolframat, kalium-iso-12-silikowolframat, kalium-10-silikowolframat, natrium-12-siliko-wolframat, silikomolybdensyre, kaliumsilikomolybdat, natrium-silikomolybdat og lignende; og vannløselige salter såsom salter av oksysrer, eddiksyre, salpetersyre, hydroksyder og halegoni-der og metaller tilhørende jordalkalimetallene, f.eks. magnesium, kalsium, barium og lignende; sinkgruppe-metaller, f.eks. sink og lignende; aluminiumgruppe-metaller, f.eks. aluminium; tinn-gruppe-metaller, f.eks. titan, tinn og lignende; jerngruppe-metaller, f.eks. jern, nikkel og lignende; krom-gruppe-metaller, f.eks. krom, molybden og lignende; mangan-gruppe-metaller, f.eks. mangan; kobber-metaller, f.eks. kobber, sølv og lignende; og pla-tinagruppe-metaller, f.eks. platina.
Når komponenten (b) eller komponent (c) anvendes i kombinasjon med komponenten (a) ligger vektmengden av komponenten (b) eller (c) i forhold til komponenten (a) fortrinnsvis i området fra 100:0,1 til 100:1,000 eller fortrinnsvis fra 100:3 til 100:100
i den hensikt å oppnå sterk adhesjon av beleggfilmen til polymerisas jonsreaktorens innervegger. Den totale konsentrasjonen av komponenten (b) og/eller (c) og komponenten (a) i den vandige beleggvæsken er fortrinnsvis i samme området, d.v.s. fra 0,01 til 5 vekt-% slik som i beleggvæsken med komponenten (a) alene.
Ifølge nærværende oppfinnelse bør i hvert tilfelle pH-verdien til den vandige beleggvæsken være ca. 7 eller lavere. Dette for-di de erholdte beleggfilmene med en alkalisk beleggvæske, hvor pH er høyere enn 7, f.eks. 10 eller lignende, ved den etterføl-gende tørkingen kan oppløses ved kontakt med et vandig medium, og hvorved man får mindre tilfredsstillende effekt med hensyn til å forhindre skall-avsetning. Når videre ingrediensene i beleggvæsken ifølge nærværende oppfinnelse, d.v.s. komponentene (a) t.o.m. (c), anvendes som en uorganisk løsning, så er de erholdte beleggfilmene løselig ved kontakt med et vandig medium, og dette fører til mindre tilfredsstillende effekt med hensyn til å forhindre skall-avsetning.
Mekanismen hvorved man erholder en beleggfilm med markant forbedret effekt med hensyn til å forhindre polymerskalldannelse under anvendelse av en sur beleggvæske er antagelig følgende:
Det vannløselige anioniske fargestoffet, slik som komponenten (a), oppviser i det minste en gruppe som kan uttrykkes ved forme-len -S03M eller -COOM, hvor M betyr et alkalimetall- eller ammo-niumion, som foreligger i udissosiert tilstand i en organisk løs-ning, men som dissosierer i en vandig løsning i henhold til føl-gende ligninger som representerer dissosiasjonslikevekten:
Når pH-verdien til løsningen er brakt til 7 eller lavere ved tilsetning av det tidligere nevnte pH-regulerende midlet til løs-ningen i likevekt, så vil man få etablert en ny likevekt i henhold til følgende ligninger:
På grunn av den meget lave konsentrasjonen av komponenten (a) i beleggvæsken, d.v.s. 0,01 til 5 vekt-%, vil ikke noe bunnfall dannes ved senkingen av pH-verdien under tilsetningen av det pH-regulerende midlet til en verdi på 7 eller mindre, fortrinnsvis 5 eller lavere.
Tørking av beleggvæsken, som er påført overflaten, fjerner vannet fra beleggvæsken, og følgelig vil likevekten som er uttrykt ved hjelp av ligningene (3) og (4) forskyves mot høyre, hvilket resulterer i dannelsen av beleggfilmer som er uløselige eller tungt løselige i vann, og som har utmerket virkning med hensyn til å forhindre skalldannelse.
Ved fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse blir innerveggene til polymerisasjonsreaktoren og øvrige overflater, som kommer i kontakt med monomeren eller monomerene, først belagt med den vandige beleggvæsken og deretter tørket ved oppvarming ved en temperatur på 40 til 100°C. Alternativt påføres den vandige beleggvæsken flatene når disse på forhånd er oppvarmet ved en temperatur på 40 til 100°C. I et hvert tilfelle må de belagte flatene være tilstrekkelig tørre f ør de vaskes med vann, og hvoretter polymerisasjon foretas på konvensjonell måte. Beleggmengden på reaktorveggene og øvrige flater er ved fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse omtrent i samme størrelsesorden som ved tidligere kjente fremgangsmåter, hvor visse typer belegg-materialer anvendes. Tilfredsstillende sterk effekt med hensyn til å forhindre polymerskalldannelse kan nemlig oppnås med en beleggmengde som er større enn 0,001 g/m <2>, og da regnet som tørr-stoff på reaktorveggene og flatene til omrøreren og lignende ut-styr .
Effektiviteten til fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse er ikke begrenset til noen spesielle typer av polymerisasjon. Følgelig er fremgangsmåten effektiv ved en hver type for polymerisas jon, nemlig suspensjonspolymerisasjon, emulsjonspolymerisasjon og massepolymerisasjon, og effektiviteten med hensyn til å forhindre polymerskalldannelse påvirkes heller ikke av de konvensjonelle tilførte additiver til polymerisasjonsblandingen såsom suspensjonsmidler, f.eks. spesielt forsåpet polyvinylalkohol, metylcellulose og lignende; anioniske overflateaktive midler, f.eks. natriumlaurylsulfat, natriumdodecylbenzensulfonat, natriumdioktylsulfosuccinat og lignende; ikke-ioniske overflateaktive midler, f.eks. sorbitanmonolaurat, polyoksyetylenalkyl-etere; fyllstoffer, f.eks. kalsiumkarbonat, titandioksyd og lignende; stabilisatorer, f.eks. tribasisk blysulfat, kalsiumstearat, dibutyltinndilaurat, dioktyltinnmerkaptid og lignende; smøremidler, f.eks. risvoks, stearinsyre og lignende; myknere f.eks. dioktylftalat, dibutylftalat og lignende; kjedeoverfør-ingsmidler, f.eks. trikloretylen, merkaptaner og lignende; pH-regulerende midler: polymerisasjonsinitiatorer, f.eks. diisopropylperoksydikarbonat, a,a'-azobis-2,4-dimetylvaleronitril, lauroylperoksyd, kaliumpersulfat, kumolhydroperoksyd, p-metan-hydroperoksyd og lignende.
Vinylmonomerene som skal polymeriseres ved hjelp av fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse omfatter vinylhalogenider som vinylklorid, vinylestere såsom vinylacetat og vinylpropionat, akrylsyre, metakrylsyre og estere og salter derav, maleinsyre, fumarsyre og estere eller anhydrider derav, dien-monomerer såsom butadien, kloropren og isopren, styren, akrylonitril, vinyliden.---. halogenid og vinyletere.
Fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse er spesielt egnet
for heterogen fri-radikal-polymerisasjon, hvorpå den dannede poly-meren separeres ut av polymerisasjonsblandingen alt etter som polymerisasjonsreaksjonen fortsetter. Et typisk tilfelle av en slik polymerisasjonstype er fremstillingen av homo- eller ko-polymerer av et vinylhalogenid, vinylidenhalogenid eller en monomerblanding som hovedsakelig består av disse, og da ved suspen-sjons- eller emulsjons-polymerisasjon i et vandig medium.
Fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse er også effektiv med hensyn til å forhindre polymerskall-avsetning på den rustfrie polymerisasjonsreaktorens innervegger ved suspensjonspolymerisasjon av styren, metylmetakrylat, akrylnitril og lignende, ved fremstilling av gummitypene såsom SBR og NBR ved emulsjons-polymerisasjon og ved fremstilling av ABS-harpikser.
Nærværende fremgangsmåte skal i det følgende nærmere illustreres ved hjelp av eksempler. I tabellen som hører til hvert eksempel angir merket <*> sammenligningsforsøk, og forsøkene som ikke har dette merke er utført i henhold til nærværende oppfinnelse.
Eksempel 1
En polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål på 100 liter og ut-styrt med en omrører ble anvendt i dette eksempel. En vandig
beleggvæske ble fremstilt ved oppløsming av "CI. Acid Black 2" i en konsentrasjon på 1 vekt-% og ved regulering av pH ved hjelp av svovelsyre til en verdi som angis i tabell 1. Polymerisasjonsreaktorens innervegger og overflaten til omrøreren ble belagt med
beleggvæsken som ble fremstilt som angitt ovenfor, hvorved beleggmengden var 0,1 g/m regnet som tørrstoff, og hvorved den etter-følgende tørking skjedde under de betingelser som fremgår av
tabellen. Deretter foretok man vasking med vann. I den således behandlete polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 26 kg vinylklorid-monomer, 52 kg avionisert vann, 26 g av delvis forsåpet polyvinylalkohol og 8 g ©c,oc'-azobis-2,4-dimetylvaleronitril og polymerisasjonen ble utført ved oppvarming av polymerisasjonsblandingen i 8 timer ved 57°C under omrøring.
Etter at hver polymerisasjonskjøring er avsluttet ble mengden av utfelt polymerskall på reaktorveggen bestemt som g/m , se tabell. De i tabellen angitte resultater viser betydningen av pH-regulering og tørkebetingelsene (temperatur og tid) når det gjelder dannelsen av polymerskall. Ved sammenligning av forsøkene nr. 5 og nr. 6 fremgår det at en økning av tørketiden fra 10 til J>0 min. resulterer i redusert dannelse av polymerskall, nemlig fra J>00 til 200 g/m . Dette kan tolkes slik at utilstrekkelig tørking resulterer i utilfredsstillende hindring av skalldannelse.
Eksempel 2
Innerveggene til en 1000 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og flatene til omrøreren ble belagt med en beleggmengde som tilsvarte 0,1 g/m , regnet som tørrstoff, av en vandig beleggvæske som var fremstilt ved oppløsning av et anionisk fargestoff (beleggforbindelse) som angitt i tabell 2, hvorved konsentrasjonen var 1 vekt-% og hvorved pH, som angitt i tabellen ble regulert ved tilsetning av et pH-regulerende middel, og hvoretter tørking ble foretatt ved oppvarming, og hvorved denne tørking ble etterfulgt av vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble tilført 200 kg vinylklorid-monomer, 4-00 kg avionisert vann, 40 g diisopropylperoksydikarbonat, 250 g partielt forsåpet polyvinylalkohol og 25 g hydroksypropylmetylcellulose. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 12 timer under omrøring. Etter avsluttet polymerisasjonsreaksjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av polymerisasjonsreaktoren, og reaktoren ble vasket med vann samt tørket. Deretter bestemte man mengden utfelt polymerskall på reaktorveggene, og resultatene av undersøkelsen fremgår av tabellen.
Eksempel 3
Innerveggene til en 1000 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en vandig beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-# som angitt i tabell j5, og hvorved beleggmengden var 0,1 g/m , regnet som tørrstoff.
Til denne således behandlede polymerisasjonsreaktor ble det til-ført 200 kg vinylklorid-monomer, 400 kg avionisert vann samt andre tilsatte stoffer omfattende polymerisasjonsinitiator og disperger-ingsmiddel som angitt i tabellen. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 10 timer under omrøring. Etter avsluttet polymerisasjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, og mengden av polymerskall-avsetning på reaktorveggene ble bestemt og angitt i g/m o, se tabell 3.
Merk: DMVN = » 3 o.'-azobis-2,4-dimetylvaleronitril
KPS = kaliumpersulfat, APS = ammoniumpersulfat
IPP = diisopropylperoksydikarbonat, Na-LS = natriumlajirylgul-PVA = partielt forsåpet polyvinylalkohol, fat, NA-DBS= natriumdodecylbenzensulfonat,
Eksempel 4
I en kombinert installering ble innerveggene og øvrige overflater, som kommer i kontakt med monomeren til en 2 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og vertikal type samt en 4 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og horisontal type belagt med en vandig beleggvæske. Beleggvæskens konsentrasjon var 1 vekt-# som angitt i tabell 4, beleggmengden var 0,1 g/m regnet som tørrstoff, og tørking ble foretatt som angitt i tabellen. Til slutt ble det vasket med vann og den endelige tørkingen ble foretatt.
Til den 2 liter store polymerisasjonsreaktoren ble tilsatt 800 g vinylklorid-monomer og 0,3 g diisopropylperoksydikarbonat, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved oppvarming til en temperatur på 60°C 1 to timer under omrøring ved en hastighet på
900 o.p.m. Deretter ble polymerisasjonsblandingen overført fra denne polymerisasjonsreaktoren til den 4 liter store polymerisasjonsreaktoren, som på forhånd var tilsatt 800g vinylklorid-monomer og 0,4 g diisopropylperoksydikarbonat, og i denne polymerisasjonsreaktoren ble polymerisasjonsreaksjonen utført ved oppvarming til en temperatur på 57°0 i 10 timer under omrøring ved en hastigeht på 100 o.p.m. Etter avsluttet polymerisasjonsreaksjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, og mengdene av polymerskall-utfelling på innerveggene i begge polymerisasjons-reaktorene ble bestemt, og resultatene fremgår av tabell 4.
Eksempel 5
Innerveggene til en 100 liter glass-foret polymerisasjonsreaktor og overflaten til omrøreren ble belagt med en vandig beleggvæske, Beleggvæskens konsentrasjon var 1 vekt-# som angitt i tabell 5» og beleggmengden var 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking ved 90°G i io minuter samt grundig vasking i vann. Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det til-ført 20 kg vinylklorid-monomer, 40 kg avionisert vann, 13 g kaliumpersulfat og 250 g natriumlaurylsulfat. Polymerisasjons-reaks jonen ble utført ved en temperatur på 50°C i 12 timer under omrøring. Etter avsluttet polymerisasjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, og menden av polymerskall-avsetning på reaktorveggene ble bestemt. Resultatene angis i g/m 2, se tabell 5.
Eksempel 6
Innerveggene til en 100 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål.med tilhørende omrører ble på forhånd oppvarmet, og en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-% som angitt i tabell 6, ble påført de således oppvarmede overflatene. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff, og etter tørk-ingen av beleggvæsken ble det vasket med vann. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført i den således behandlede polymerisasjonsreaktoren under samme betingelser som angitt eksempel 1. Etter fullført polymerisasjonreaksjon ble mengden av utfelt polymerskall på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av tabell 6.
Eksempel 7
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-% som angitt i tabell 7> Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m 2 regnet som tørrstoff. Etter beleggingen fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann. Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilført 200 kg avionisert vann, 100 kg styrenmonomer, 1 kg kalsiurn-fosfat, 10 g natriumdodecylbenzensulfonat og 100 g benzoylperoksyd, Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 90°C i 11 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av utfelt polymerskall på rekatorveggene bestemt i g/m , se resultatene i tabell 7»
Eksempel 8
Innerveggene til den samme polymerisasjonsreaktoren som ble anvendt i eksempel 7 samt overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-$ som angitt i tabell 8. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og vasking med vann. Polymerisasjonsreaksjonen for styren ble utført under de samme betingelser som angitt i eksempel 7, og etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble polymerisasjonsblandingen tatt ut av reaktoren, som deretter ble vasket med vann. Denne prosessyklus ble gjentatt, og antall polymerisasjonskjøringer for å oppnå en polymerskallmengde som tilsvarer 1 g/m 2 ble notert. Resultatene fremgår av nedenstående tabell.
Eksempel 9
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-% som angitt i tabell 9. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann. Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det til-ført l80 kg avionisert vann, 75 kg 1,3-butadien-monomer, 25 kg styren-monomer, 4,5 kg natriumlaurylsulfat, 280 g tert.-dodecyl-merkaptan og 300 g kaliumpersulfat. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 50°C i 12 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskall-utfelling på reaktorveggene bestemt i g/m 2, slik som fremgår av tabell 9*
Eksempel IQ
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-# som angitt i tabell 10. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m 2 regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann. Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilført l80 kg avionisert vann, 7^ kg 1,3-butadien-monoraer, 26 kg akrylonitril-monomer, 4 kg natriumoleat, 1 kg oljesyre, 500 g tert.-dodecyl-merkaptan, 100 g natriumpyrofosfat, 300 g kaliumpersulfat. Polymerisas jonsreaks jonen ble utført ved en temperatur på 40°C i 12 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskall-utfelling på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av nedenfor stående tabell.
Eksempel 11
Innerveggene til en 400 liter stor glass-foret polymerisasjonsreaktor og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 1 vekt-# som angitt i tabell 11. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m o regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og vasking med vann. Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt l80 kg avionisert vann, 40 kg 1,3-butadien-monomer, 5^ kg metyl-metacrylat-monomer, 4 kg styren-monomer, 4,5 kg natriumlauryl-benzensulfonat, 280 g tert.-dodecylmerkaptan og 300 g kaliumpersulfat. Polymerisasjonsreaksjon ble utført ved en temperatur på 50°C i 10 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-utfelling på reaktorveggene bestemt i g/m , slik som fremgår av nedenfor stående tabell.
Eksempel 12
Vandige beleggvæsker ble fremstilt ved oppløsning av et vannløse-lig anionisk fargestoff (beleggforbindelse), slik som angitt i tabell 12, i vann i en konsentrasjon på 1 vekt-$, og deretter ble det foretatt regulering av pH-verdien ved tilsetning av det pH-regulerende midlet, slik som angitt i tabellen. Deretter ble det tilsatt en monovalent alkohol, slik som angitt i tabellen, i en mengde som er angitt i vektsdeler per 100 vektsdeler av den vandige løsningen som fåes ved oppløsning av fargestoffet i vann.
Innerveggene til en 1000 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål samt overflaten til omrøreren ble belagt med den således fremstilte beleggvæsken. Beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og under de samme betingelser som er angitt i tabellen.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 200 kg vinylklorid-monomer, 400 kg avionisert vann, 250g partielt forsåpet polyvinylalkohol, 25 g hydroksypropylmetylcellulose og 75 g diisopropylperoksydikarbonat. Polymerisasjonsreaksjon ble utført ved en temperatur på 57°C i 10 timer under omrøring.
Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskall-utfelling på reaktorveggene bestemt i g/m, og resultatene fremgår av tabellen. Blant annet viser forsøkene nr. 87 og nr. 88 at bruk av metanol eller etanol resulterer i noe større skalldannelse sammenlignet med andre forsøk hvor andre alkoholer med flere karbonatomer i molekylet ble anvendt. Forsøkene nr. 89 og 90, hvor overflateaktive midler ble anvendt istedenfor de monovalente alkoholer, viser videre at de overflateaktife midlene har en ugunstig effekt med hensyn til å forhindre polymerskall-avsetning.
Eksempel 13
Hvert av de anioniske fargestoffene (forbindelse (a) med betegnelsen C.I.), de kationiske fargestoffer (forbindelse (b) med betegnelsen CI.) og de pH-regulerende midlene, slik som angitt i tabell 13, ble oppløst i vann i slike mengder at den totale konsenr trasjon av de tre forbindelsene ble ca. o,l vekt-$. pH til løs-ningen ble regulert til den verdi som er angitt i samme tabell ved tilsetning av pH-regulerende middel.
Innerveggene til en 100 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål ble belagt med den ovenfor fremstilte beleggvæske, og suspensjonspolymerisasjon av vinylklorid-monomer ble foretatt under i hovedsak samme betingelser som angitt i eksempel 1 bortsett fra at beleggmengden var 0,01 g/m 2 istedenfor 0,1 g/m<2 >regnet som tørrstoff. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskallutfelling på reaktorveggene bestemt i g/m , slik som angitt i tabellen.
Merk: I kolonnen "pH-regulerende middel" betyr:
P-^ = Fytinsyre
?2 = 2-natriumsaltet av fytinsyre P^ = 2-trietanolaminsalt av fytinsyre
Eksempel 14
Hvert av de anioniske fargestoffene (forbindelse (a) med betegnelsen C.I.), de kationiske fargestoffene (forbindelse (b) med betegnelsen CI.) og pH-regulerende midler, slik som angitt i tabell 14, ble oppløst i vann og i mengder slik at man erholdt en total konsentrasjon av de tre forbindelsene på ca. 0,1 vekt-#. Løsningens pH ble regulert til den verdi aom er angitt i samme tabell ved tilsetning av pH-regulerende middel.
Innerveggene til en 120 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med den således fremstilte beleggvæsken i en mengde som tilsvarte 0,01 g/m som tørrstoff. Deretter fulgte tørking ved oppvarming og grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 50 kg styren-monomer, 4^,2 kg avionisert vann, 120 g hydroksyapatitt, 0,62 g natriumhydrogensulfitt, 125 g benzoylperoksyd og 25 g tert.-butylperbenzoat. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur ved 90°C i 7 timer under omrøring. Etter full-ført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskallutfelling på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av tabellen.
Merk: I kolonnen betyr "pH-regulerende middel" betyr:
P-j_ = Fytinsyre
P^ = 2-etylaminsalt av fytinsyre
P^ = 2-ammoniumsalt av fytinsyre
Eksempel 15
Hvert av de anioniske fargestoffene (forbindelse (a) med betegnelsen CI.)* de kationiske fargestoffene (forbindelse (b) med betegnelsen CI.) og de pH-regulerende midlene, slik som angitt i tabellen 15, ble oppløst i vann og i mengder slik at man erholdt en total konsentrasjon av de fire forbindelsene på ca. 0,1 vekt-#. Løsningens pH ble regulert til en verdi som er angitt i samme tabell ved tilsetning av pH-regulerende middel.
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med den således fremstilte beleggvæsken i en mengde som tilsvarte 0,01 g/m som tørrstoff. Deretter fulgte tørking ved oppvarming og vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 80 kg vinylidenklorid-monomer, 20 kg vinylklorid-monomer,
200 kg avionisert vann, 150 g benzoylperoksyd, 125 g partielt forsåpet polyvinylalkohol og 25 g metylcellulose. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 60°C i 12 timer under om-røring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskallutfelling på reaktorveggene bestemt- og resultatene fremgår av tabellen.
Merk: I kolonnen "pH-regulerende middel" betyr:
P1 = Fytinsyre
Pg = 2-natriumsalt av fytinsyre
Eksempel 16
Innerveggene til en 200 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var 0,1 vekt-% som angitt i tabell 16. Beleggmengden tilsvarte 0,01 g/m regnet som tørrstoff. Deretter foretok man tørking ved oppvarming samt vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 50 kg styren-monomer, 50 kg avionisert vann, 125 6.partielt forsåpet polyvinylalkohol, 25 g metylcellulose og 150 g benzoylperoksyd. Polymerisasjonsreaksjon ble utført ved en temperatur på 90°C i 7 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden av polymerskallavsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av tabellen.
Eksempel 17
Innerveggene til en 250 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske med en konsentrasjon på o,l vekt-# som angitt i tabell 17, hvorved beleggmengden tilsvarte 0,01 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 60 kg styren-monomer, 40 kg akrylonitril-monomer, 100 kg avionisert vann, 2 kg hydroksyapatitt, 40g natriumlaurylsulfat, 300 g tert.-dodecylmerkaptan og 400 g laurylperoksyd. Polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved trinnvis økning av tempreaturen ved begynnelses-temperaturen på 70°C i 1 time, hvoretter økningen i temperatur fra 70°C til 80°C varte ca. 2 timer, for til slutt å holde 80°C i 1 time for fremstilling av kopolymeren bestående av styren og akrylonitril.
Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-avsetningen på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av nedenstående tabell 17.
Eksempel 18
I
Innerveggene til en 1,000 liter jstor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en
beleggvæske med en konsentrasjon på 0,1 vekt-% som angitt i tabell 18, og med en beleggmengde som!I tilsvarte 0,01 g/m 2 r<I>egnet som tørr-stoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktor ble det tilført 200 kg vinylklorid-monomer, 400 kg avionisert vann, 250 g hydroksypropylmetylcellulose, 250 g soybitanmonolaurat og 5© g azobis-2,4-dimetylvaleronitril] og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 12 timer under omrøring.
Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, som deretter ble vasket]med vann, og polymerisasjonskjøringene ble gI jentatt under de samm!e betingelsene som angitt ovenfor, og herved registrerte man antall polymerisa-sjonskjøringer uten at det blei erholdt en polymerskall-avsetning
2 '
som oversteg 1 g/m . Resultatene fremgår av nedenstående tabell.
i
Eksempel 19
Man anvendte samme forsøksbetingelser som angitt i eksempel 1J> bortsett fra at de anvendte beleggvæsker var blandet med en monovalent alkohol, slik som fremgår av tabellen 19, og resultatene med hensyn til polymerskall-avsetning fremgår av den nevnte tabell. Ved forsøkene ble de belagte flatene tørket under oppvarming ved 50° i 10 minutter.
Tilsetningen av den monovalente alkoholen til beleggvæsken var virkningsfull med hensyn til å forbedre spredningen av beleggvæsken over flatene til reaktoren av rustfritt stål, og dette for-enklet belegg-fremgangsmåten.
Merk: Alle prosenter er i vekt-#
Eksempel 20
Innerveggene til en 100 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, som kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med en beleggmengde på o,l g/m ved hjelp av en beleggvæske, som var fremstilt ved å oppløse hvert av de anioniske fargestoffene (forbindelse (a) med CI.-betegnelsen) i vann samt oppløsning av metallsaltene (forbindelse (c))
i et vektforhold som angitt i tabell 20, hvorved den totale konsentrasjonen var 1 vekt-%. Deretter fulgte justering av pH-verdien ved tilsetning av saltsyre, hvoretter man foretok tørking under oppvarming og grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det til-ført 26 kg vinylklorid-monomer, 52 kg avionisert vann, 26 g partielt forsåpet polyvinylakohol og 8 g ■<=>%'-azobis-2,4-dimetyl-valeronitril, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 8 timer under omrøring. Etter fullført polymerisas jonsreaks jon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av tabell 20.
Eksempel 21
Innerveggene til en 1,000 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske med en konsentrasjon på 1 vekt-# som angitt i tabell 21, hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under samme betingelser som angitt i tabellen.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det til-ført 200 kg vinylklorid-monomer, 400 kg avionisert vann og andre tilsetningsstoffer som angitt i tabellen, og polymerisasjons-reaks jonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 10 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene er angitt i g/m 2 i tabellen.
Forsøks nr. 223 og nr. 224 ble utført for å vise effekten som oppnås med fremgangsmåten ifølge nærværende oppfinnelse ved polymerisas jon av vinylklorid og vinylacetat. Mengden vinylklorid som ble anvendt var 200 kg i hvert forsøk, mens mengden anvendt vinylacetat var 10 kg i forsøk nr. 223 og 37,5 i forsøk nr. 224.
Mpt-w Kalsiumstearat, 2,5 + risvoks, 3,0 + dioktyltin-
erK* merkaptid, 1,75 + polyetylenvoks, 0,25-
DMVN = °S °^'-azobis-2,4-dimetylvaleronitril
LPO = Laurylperoskyd
IPP = Diisopropylperoksyd.
KPS = Kalsiumpersulfat
HPMC = Hydroksypropylmetylcellulose
SML = Sorbitanmonolaurat
PVA = Partiell forsåpet polyvinylalkohol
Na-LS= Natriumlaurylsulfat
Eksempel 22
Innerveggene og øvrige overflater, som kommer i kontakt med monomeren, til en kombinert installasjon bestående av en 2 liter stor polymerisasjonsreaktor av vertikal type av rustfritt stål samt en 4 liter stor polymerisasjonsreaktor av horisontal type av rustfritt stål ble belagt med en beleggvæske med en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabellen 22, hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming, vasking med vann og deretter tørking.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktor av vertikal type ble det tilført 800 g vinylklorid-monomer, 0,3 g diisopropylperoksydikarbonat, og polymerisasjonsreaksjon ble utført ved en temperatur på 60°C i 2 timer under omrøring ved en hastighet på 900 u.p.m. Deretter ble polymerisasjonsblandingen overført til polymerisasjonsreaktoren av horisontal type, som på forhånd var tilsatt 800 g vinylklorid-monomer og 0,4 g isopropylperoksydi-karbonat, og her fortsatte man polymerisasjonsreaksjonen ved en temperatur på 57°c i ytterligere ti timer under omrøring ved en hastighet på 100 o.p.m. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-avsetning på innerveggene i begge polymerisa-sjonsreaktorene bestemt, og resultatene er i tabellen angitt i g/m .
Eksempel 23
Innerveggene til 100 liter stor glassforet polymerisasjonsreaktor og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, hvor konsentrasjonen var l-vekt-% som angitt tabell 23, slik at beleggmengden tilsvarte o,l g/m<2> regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 20 kg vinylklorid-monomer, 40 kg avionisert vann, 13 g kaliumpersulfat og 250 g natriumlaurylsulfat, og polymerisasjons-reaks jonen ble utført ved en temperatur på 50°C i 12 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonreaksjon, ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene angis i tabllen i g/m .
Eksempel 24
i
Innerveggen til en 100 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål samt øvrige deler, som kommer i kontakt med monomeren, ble på forhånd oppvarmet og'de således oppvarmede overflatene
i l
ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på
1 vekt-% som angitt i tabell 24, og hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m 2 regnet som tørrstoff. Deretter fu<I>lgte direkte vasking med vann. Polymerisasjonsreaksjonen av vinylklorid ble utført under i hovedsak samme betingelser som angitt i forbindelse med eksempel 20. Etter fullfI ørt polymerisasjonsrejaksjo<n> ble mengden polymerskall-avsetning på rekatorveggene jbestemt, og resultatene angis i g/m <2> i ti i abellen.
i
Eksempel 25
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, hvilke flater kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt itabell 25, og hvorved beleggmengden var 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking ved oppvarming samt vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 100 kg avionisert vann, 100 kg styren-monomer, 1 kg kalsium-fosfat, 10 g natriurndodecylbenzensulfonat og 100 g benzoylperoksyd, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 90°C i 11 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjons-reaks jon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene angis i tabellen i g/m .
Eksempel 26
Innerveggene til den samme polymerisasjonsreaktoren som ble anvendt i eksempel 25 samt overflaten til omrøreren, hvilke flater kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 26, og hvorved beleggmengden tilsvarte o,l g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann.
med
Polymerisasjonsreaksjonen ble utført den således behandlede polymerisasjonsreaktoren under i hovedsak samme betingelser som angitt i eksempel 25. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon> ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, som deretter ble vasket med vann, og polymerisasjonskjøringen ble gjentatt* Man noterte antallet polymerisasjonskjøringer som måtte til for at man skulle erholde en polymerskall-utfelling som oversteg 1 g/m <2>. Resultatene fremgår av tabellen.
Eksempel 27
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, hvilke flater kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 27, og hvorved beleggmengden tilsvarte o,l g/m o regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt grundig vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt l80 kg avionisert vann, 75 kg 1,3-butadien-monomer, 25 kg styren-monomer, 4,5 kg natriumlaurylsulfat, 280 g tert.-dodecyl-merkaptan og 300 g kaliumpersulfat, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 50°C i 12 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene angis i
tabellen i g/m 2.
Eksempel 28
Innerveggene til en 400 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 28, og hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m p regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt l80 kg avionisert vann, 74 kg 1,3-butadien-monomer, 26 kg akrylonitril-monomer, 4 kg natriumoleat, 1 kg oljesyre, 500 g tert.-dodecylmerkaptan, 100 g natriumpyrofosfat og 300 g kaliumpersulfat, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 40°C i 12 timer under omrøring. Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene angis i tabellen i g/m .
Eksempel 29
Innerveggene til en 400 1 stor glassforet polymerisas jonsreaktor og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 29, og hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt l80 kg avionisert vann, 40 kg 1,3-butadien-monomer, 54 kg metylmetakrylat-monomer, 4 kg styren-monomer, 4,5 kg natrium-laurylbenzen-sulfonat, 280 g tert.-dodecylmerkaptan og 300 g kaliumpersulfat, og polymerisasjonsreaksjon ble utført ved en temperatur på 50°C i 10 timer under omrøring. Etter fullført polymerisas jonsreaks jon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren, som deretter ble vasket med vann. Deretter ble polymerskall-avsetningen på reaktorveggene bestemt, hvorved denne i tabellen angis i g/m 2.
Eksempel 30
Innerveggene til en 200 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 30, og hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det tilsatt 30 kg polybutadien-latex med et faststoff-innhold på 50%, 50kg styren-monomer, 20 kg akrylonitril-monomer, 100 g tert.-dodecylmerkaptan, 500 g kaliumoleat og 5°0 g kaliumpersulfat, og polymerisasjonreaksjon ble utført ved en temperatur på 50°G i 15 timer under omrøring, for derved å fremstille polymeremulsjon av en ABS-harpiks. Etter fullført polymerisasjonreaksjon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene angis i tabellen i g/m 2.
Eksempel 31
Det ble fremstilt to vandige beleggvæsker ved å oppløse henholds-vis et anionisk fargestoff (forbindelse (a) med betegnelsen CI.) og et metallsalt (forbindelse (c)) i en total konsentrasjon som angitt i tabell 31» Deretter fulgte regulering av pH-verdien med saltsyre, hvoretter man tilsatte en monovalent alkohol i en mengde på 10 vekts-deler basert på 100 vekts-deler vandig løsning av fargestoffet og metallsaltet.
Innerveggene til en 100 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, hvilke flater kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med den således fremstilte beleggvæsken, hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming samt vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktoren ble det til-ført 26 kg vinylklorid-monomer, 52 kg avionisert vann, 26 g partielt forsåpet polyvinylalkohol og 8 g <x*o0-azobis-2,4-dimetyl-valeronitril, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 57°C i 8 timer under omrøring. Etter fullført polymerisas jonsreaks jon ble mengden polymerskall-avsetning på reaktorveggene bestemt, og resultatene fremgår av tabellen.
Eksempel 32
Innerveggene til en 50 liter stor polymerisasjonsreaktor av rustfritt stål og overflaten til omrøreren, hvilke flater kommer i kontakt med monomeren, ble belagt med en beleggvæske, som hadde en konsentrasjon på 1 vekt-% som angitt i tabell 32, og hvorved beleggmengden tilsvarte 0,1 g/m regnet som tørrstoff. Deretter fulgte tørking under oppvarming og vasking med vann.
Til den således behandlede polymerisasjonsreaktor ble det tilsatt 20 kg avionisert vann, 10 kg styren-monomer, 100 g kalsium-fosfat, 10 g natriumdodecylbenzensulfonat og 10 g benzoylperoksyd, og polymerisasjonsreaksjonen ble utført ved en temperatur på 90°C i 11 timer under omrøring.
Etter fullført polymerisasjonsreaksjon ble polymerisasjonsblandingen tømt ut av reaktoren. Deretter fortok man vasking med vann, og polymerisasjonskjøringene ble gjentatt under de samme betingelser som angitt ovenfor, hvorved man noterte antall polymerisa-sjonskjøringer som var nødvendig for å få en polymerskall-utfelling som oversteg 1 g/m <2>. Resultatene fremgår av tabellen.

Claims (5)

1. Fremgangsmåte for polymerisasjon av en vinylmonomer eller en blanding av vinylmonomerer, hvorved polymerisasjonen utføres i en polymerisasjonsreaktor, som har en overflate som kommer i kontakt med nevnte monomer eller blanding av monomerer, karakterisert ved at nevnte overflate før polymerisasjonen belegges med en vandig beleggvæske som inneholder minst ett alkalimetallsalt eller ammoniumsalt av et vannløselig, anionisk fargestoff av sulfonsyre-type eller karboksylsyre-type, hvorved nevnte beleggvæske ytterligere kan inneholde en eller flere av følgende forbindelser, nemlig a) en monovalent alkohol med 3 til 5 karbonatomer i molekylet, og i et mengdeforhold som tilsvarer 1 til 20 vekt-% beregnet på nevnte opprinnelige beleggvæske, b) en forbindelse fra gruppen bestående av vannløselige, kationiske fargestoffer med i det minste ett par konjugerte dobbeltbindinger og i det minste ett nitrogenatom i molekylet, og c) en forbindelse utvalgt fra gruppen bestående av kiselsyre, silikatforbindelser og vann-løselige salter av metaller unntatt alkalimetaller, og hvorved pH-verdien reguleres til 5 eller lavere ved hjelp av et pH-regulerende middel; at den således belagte overflate tørkes ved en temperatur på 40-100°C, hvorved beleggmengden på overflaten ikke blir mindre enn 0,001 g/m 2 regnet som tørrstoff.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det anvendes et vektforhold mellom forbin-delsen b) eller c) og den opprinnelige beleggvæsken på fra 100:0,1 til 100:1.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 ved anvendelse av bare den opprinnelige beleggvæske og eventuelt også forbindelse b) eller c), karakterisert ved at det anvendes en konsentrasjon av alkalimetallsaltet eller ammoniumsaltet av det vannløselige, anioniske fargestoffet i den vandige beleggvæsken på fra 0,01 til 5 vekt-%, beregnet på den opprinnelige beleggvæske .
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at i tilfelle den nevnte beleggvæske er tilsatt en forbindelse b), så tilsettes også en forbindelse a).
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at i tilfelle den nevnte beleggvæske er tilsatt en forbindelse c), så tilsettes også en forbindelse a).
NO780208A 1977-01-25 1978-01-20 Fremgangsmaate for polymerisasjon av vinylmonomerer. NO155886C (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP710077A JPS5392885A (en) 1977-01-25 1977-01-25 Polymerization of vinyl monomer
JP13535677A JPS5468886A (en) 1977-11-11 1977-11-11 Polymerization of vinyl monomer
JP14098977A JPS5473887A (en) 1977-11-24 1977-11-24 Polymerization of vinly monomer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO780208L NO780208L (no) 1978-07-26
NO155886B true NO155886B (no) 1987-03-09
NO155886C NO155886C (no) 1987-06-17

Family

ID=27277476

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO780208A NO155886C (no) 1977-01-25 1978-01-20 Fremgangsmaate for polymerisasjon av vinylmonomerer.

Country Status (32)

Country Link
US (1) US4173696A (no)
AR (1) AR217275A1 (no)
AT (1) ATA51178A (no)
BR (1) BR7800427A (no)
CA (1) CA1102489A (no)
CH (1) CH638228A5 (no)
CU (1) CU34859A (no)
DD (1) DD135285A5 (no)
DE (1) DE2801219A1 (no)
DK (1) DK152656C (no)
ES (1) ES466003A1 (no)
FI (1) FI64379C (no)
FR (1) FR2378045A1 (no)
GB (1) GB1595566A (no)
GR (1) GR64894B (no)
HU (1) HU178739B (no)
IE (1) IE46146B1 (no)
IL (1) IL53844A0 (no)
IN (1) IN147427B (no)
IT (1) IT1093267B (no)
MX (1) MX148096A (no)
NL (1) NL178693C (no)
NO (1) NO155886C (no)
NZ (1) NZ186234A (no)
PH (1) PH14814A (no)
PL (1) PL118847B1 (no)
PT (1) PT67571B (no)
RO (1) RO76719A (no)
SE (1) SE439314B (no)
SU (1) SU791249A3 (no)
TR (1) TR20093A (no)
YU (1) YU39135B (no)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4272622A (en) * 1979-05-22 1981-06-09 Shin-Etsu Chemical Co., Ltd. Method for preventing polymer scale deposition in the polymerization of an ethylenically unsaturated monomer in an aqueous medium
DE2946461A1 (de) * 1979-11-17 1981-05-27 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung von vinylchlorid-polymerisaten
JPS5869203A (ja) * 1981-10-20 1983-04-25 Shin Etsu Chem Co Ltd ビニル系単量体の重合方法
US4451625A (en) * 1982-08-05 1984-05-29 Air Products And Chemicals, Inc. Reduction of wall fouling in the suspension polymerization of vinyl chloride homopolymer
FR2535325B1 (fr) * 1982-10-27 1987-10-30 Toyo Soda Mfg Co Ltd Procede de polymerisation non aqueuse du chlorure de vinyle
JPS59202201A (ja) * 1983-04-28 1984-11-16 Shin Etsu Chem Co Ltd 重合体スケ−ル付着防止剤およびそれを使用する方法
IN165525B (no) * 1984-07-23 1989-11-04 Shinetsu Chemical Co
IT1190641B (it) * 1986-05-16 1988-02-16 Enichem Polimeri Procedimento per la polimerizzazione in sospensione acquosa di monomeri vinilici contenenti alogeno
PH26338A (en) * 1988-08-10 1992-04-29 Shinetsu Chemical Co Method of preventing polymer scale formation
JP3317803B2 (ja) * 1994-11-15 2002-08-26 信越化学工業株式会社 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
US5654198A (en) * 1995-06-05 1997-08-05 National Starch And Chemical Investment Holding Corporation Detectable water-treatment polymers and methods for monitoring the concentration thereof
IT1281413B1 (it) * 1995-08-29 1998-02-18 Cirs Spa Anticrosta ecologico per rivestire i reattori di polimerizzazione
JP3665502B2 (ja) * 1999-04-08 2005-06-29 信越化学工業株式会社 エチレン性二重結合含有単量体の重合体の製造方法
JP2001011102A (ja) * 1999-06-25 2001-01-16 Shin Etsu Chem Co Ltd エチレン性二重結合を有する単量体の重合体を製造する方法
CN106986957A (zh) * 2017-05-04 2017-07-28 宜宾天原集团股份有限公司 本体法聚氯乙烯防粘釜生产方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES355836A1 (es) * 1967-08-02 1970-04-01 Dow Chemical Co Un procedimiento para reducir la acumulacion de polimero sobre las superficies interiores de una vasija de reaccion.
DE91560C (no) * 1970-05-07
DE2044259C2 (de) * 1970-09-07 1985-08-22 Shinetsu Chemical Co., Tokio/Tokyo Verfahren zur Suspensions-Polymerisation von Vinylchlorid
JPS5224953B2 (no) * 1974-12-27 1977-07-05 Shinetsu Chemical Co
US4068059A (en) * 1977-02-17 1978-01-10 The B. F. Goodrich Company Internally coated reaction vessel for use in olefinic polymerization

Also Published As

Publication number Publication date
IT7819557A0 (it) 1978-01-24
FI64379B (fi) 1983-07-29
NZ186234A (en) 1980-03-05
DK152656B (da) 1988-04-05
CU34859A (es) 1981-04-20
PT67571A (en) 1978-02-01
HU178739B (en) 1982-06-28
GB1595566A (en) 1981-08-12
NL178693C (nl) 1986-05-01
DE2801219C2 (no) 1988-12-22
YU9278A (en) 1983-01-21
NO780208L (no) 1978-07-26
US4173696A (en) 1979-11-06
YU39135B (en) 1984-06-30
PL118847B1 (en) 1981-10-31
IE780172L (en) 1978-07-25
CH638228A5 (de) 1983-09-15
DK152656C (da) 1988-08-15
BR7800427A (pt) 1978-08-22
IE46146B1 (en) 1983-03-09
AR217275A1 (es) 1980-03-14
TR20093A (tr) 1980-07-08
SU791249A3 (ru) 1980-12-23
ES466003A1 (es) 1978-10-01
DD135285A5 (de) 1979-04-25
PT67571B (en) 1979-06-20
FR2378045B1 (no) 1980-09-12
CA1102489A (en) 1981-06-02
RO76719A (fr) 1981-05-30
ATA51178A (de) 1981-02-15
FR2378045A1 (fr) 1978-08-18
SE439314B (sv) 1985-06-10
FI64379C (fi) 1983-11-10
NL7800661A (nl) 1978-07-27
DK28578A (da) 1978-07-26
IT1093267B (it) 1985-07-19
GR64894B (en) 1980-06-07
IL53844A0 (en) 1978-04-30
SE7800769L (sv) 1978-07-26
PH14814A (en) 1981-12-14
IN147427B (no) 1980-02-23
PL204213A1 (pl) 1978-09-25
NO155886C (no) 1987-06-17
NL178693B (nl) 1985-12-02
FI780218A (fi) 1978-07-26
MX148096A (es) 1983-03-14
DE2801219A1 (de) 1978-08-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO155886B (no) Fremgangsmaate for polymerisasjon av vinylmonomerer.
NO151414B (no) Fremgangsmaate for polymerisasjon av etylenisk umettede monomerer
EP0091965B1 (en) Process for preventing deposition of polymer scale during polymerization of vinyl monomer
US5292834A (en) Method of preventing polymer scale deposition
US5142003A (en) Agents to prevent polymer scale deposition and a method therefor
JP3110601B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
IL91230A (en) A method of preventing the formation of polymer deposits on the sides
JPS629123B2 (no)
JP2764654B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤および重合体スケールの付着防止方法
NO163860B (no) Fremgangsmaate for aa hindre polymerskallavsetning ved polymerisasjon av etylenisk umettede monomerer.
US5244986A (en) Method of preventing polymer scale deposition
EP0534436B1 (en) Polymer scale preventive agent, polymerization vessel effective in preventing polymer scale deposition, and process of producing polymer using said vessel
BE863075A (fr) Procede de polymerisation de monomeres vinyliques
JPH07116245B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
KR810001533B1 (ko) 비닐 단량체의 중합 방법
JP3130400B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤、及びそれを利用する重合体の製造方法
EP0458267B1 (en) Method of preventing polymer scale deposition
JPH0129484B2 (no)
JP3276498B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JPS629122B2 (no)
JPH0617372B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JP2764653B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤および重合体スケールの付着防止方法
JP3197434B2 (ja) 重合体スケール付着防止剤及びそれを使用する重合体製造方法
JPH0655769B2 (ja) 重合体スケールの付着防止方法
JPH08109202A (ja) 重合体の製造方法