NO161376B - Fremgangsmaate for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien. - Google Patents

Fremgangsmaate for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien. Download PDF

Info

Publication number
NO161376B
NO161376B NO822580A NO822580A NO161376B NO 161376 B NO161376 B NO 161376B NO 822580 A NO822580 A NO 822580A NO 822580 A NO822580 A NO 822580A NO 161376 B NO161376 B NO 161376B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
stated
catalytic system
magnesium
component
titanium compound
Prior art date
Application number
NO822580A
Other languages
English (en)
Other versions
NO822580L (no
NO161376C (no
Inventor
Antonio Carbonaro
Cesare Ferrero
Margherita Corbellini
Original Assignee
Agip Petroli
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Agip Petroli filed Critical Agip Petroli
Publication of NO822580L publication Critical patent/NO822580L/no
Publication of NO161376B publication Critical patent/NO161376B/no
Publication of NO161376C publication Critical patent/NO161376C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien, og det særegne ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er å bringe monomerene i kontakt med et katalytisk system bestående av komponentene: a) et reaksjonsprodukt mellom en titanforbindelse valgt fra halogenider og alkoholater, magnesiumdamper kondensert ved en lav temperatur, et alkylhalogenid og en alifatisk alkohol, samt eventuelt et inert fortynningsmiddel, b) et aluminiumtrialkyl tilsvarende formel AIR3hvori R er alkyl, og c) et aluminiumhalogenid tilsvarende formel AlRnX3_nhvori X er Cl eller Br, n er mellom 0 og 2 og R er alkyl.
Disse og andre trekk ved oppfinnelsen fremgår av patentkra-vene.
Oppfinnelsen vedrører kopolymerisering av etylen med 1,3-butadien til å gi helt spesielle produkter ved anvendelse av et nytt katalytisk system basert på en titanholdig blanding.
Katalysatoren som skriver seg fra sammenføringen av den nevnte blanding med to andre komponenter har en spesiell og overraskende effekt. Den er blant annet effektiv ved fremstilling av etylen-butadien-kopolymerer med en ny fordeling av monomerenhetene, sammen med andre egenskaper som skal omhandles mer detaljert i det følgende.
Polymerisering av etylen ved hjelp av titan-baserte katalysatorer er hyppig beskrevet i patentlitteraturen. De fremgangsmåter som er beskrevet i litteraturen er hovedsakelig basert på fordelene tilveiebragt ved katalytiske systemer med en høy spesifikk aktivitet, og ved hjelp av disse oppnås viktige forenklinger ved polymeriseringsprosessene. Slike katalytiske systemer er som en regelkarakterisert veden slik opptreden. Katalysatorer av en type som nevnt over, kan ikke kopolymere etylen med butadien med høye utbytter.
Det er tidligere foreslått fremgangsmåter for fremstilling av poly-alfa-olefiner og kopolymerer av etylen med et polyumet-tet hydrokarbon, som 1,3-butadien, og det kan således vises til UK patentskrifter 1.576.431, 1.589.095 og UK patentan-søkning 8006838.
I samsvar med det som tidligere er foreslått anvendes både titanbaserte katalytiske systemer og vanadiumbaserte
systemer, men rensetrinnet av sluttpolymeren for metallrester kan ikke utelates. Det er f.eks. kjent at vanadium utøver en oksyderende virkning av katalytisk natur, og da denne foregår inne i kopolymermassen nedsettes dens motstand mot aldring i sterk grad. I tillegg oppnås noen kopolymerer ved den tidligere kjente teknikk som viser mikrostrukturene
fordelinger som kan detekteres ved hjelp av ^C-NMR spektral-analyse og disse er langt fra det optimale valg i forbindelse med deres anvendelse ved etterfølgende reaksjoner, som f.eks. fornetning med innvirkning av svovel. En etylen-butadienkopolymer med 3,3 % av den sistnevnte monomer vil således, når den underkastes vulkanisering med svovel og akselleratorer, føre til at bare 40 % andel er uoppløselig i kokende xylener, se UK patentansøkning 8006838.
Det er i forbindelse med den foreliggende oppfinnelse overraskende funnet at det med meget høye utbytter i forhold til det anvendte overgangsmetall er mulig å oppnå krystal-linske etylen-butadien-kopolymerer med en ganske spesiell fordeling av monomerenhetene, en høy volumdensitet og en snever molekylvektfordeling, ved hjelp av en fremgangsmåte som erkarakterisert vedanvendelse av det nevnte 3-komponent katalytiske system omfattende en ny titanbasert blanding.
Aktiviteten av det katalytiske system er slik at det kan fremstilles en mengde polymer som er minst 200.000 gram polymer pr. gram elementært titan i katalysatorsystemet, og ved passende seleksjon av reaksjonsbetingelsene kan det endog oppnås mere enn 1.000.000 gram polymer pr. gram elementært titan i katalysatorsystemet.
Aktiviteter med sådant omfang var tidligere utenkelig ved etylen-butadien-kopolymeriseringer hvis man tar i betraktning den velkjente passiviserende virkning som utøves av butadien på de katalytiske aktiviteter for monoolefiner, se f.eks. D.L. Christman, G.I. Keim, Macromolecules, 1, 358 (1968), M. Nowakowaska, H. Macejewska, J. Oblog, J. Pilichowski, Polymery, 11, 320 (1966).
En ytterligere og utmerket egenskap ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er at den gir polymeriseringsproduk-ter med et slikt kornstørrelsesmønster at pulveret oppnår den nødvendige risleevne for alle de etterfølgende omdannelses-teknologiske operasjoner.
Det katalytiske system som anvendes ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen anvender magnesiumdamper kondensert ved en lav temperatur.
Den katalytiske komponent a) som anvendes ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er ny og oppnås ved å omsette den angitte blanding i to sekvenstrinn.
Under det første trinn bringes fordamping eller sublimering av magnesium til å foregå ved å oppvarme metallet i vakuum og i nærheten av, men ikke i kontakt med, de andre reagenser avkjølt til en lav temperatur.
For at reaksjonsblandingen skal opprettholdes i fluid tilstand, kan man som nevnt eventuelt tilsette et inert hydrokarbonholdig fortynningsmiddel til de avkjølte reagenser. Temperaturen av de avkjølte reagenser velges slik at den ikke overstiger partialtrykket av elementært magnesium underkastet oppvarming, og varierer generelt mellom -100°C og -10°C.
I dette første trinn fordamper (eller sublimerer) det metalliske magnesium som således kondenserer og reagerer med de avkjølte reagenser.
Det annet reaksjonstrinn, som igangsettes så snart alt metallisk magnesium er fordampet (eller sublimeret) består i oppvarming av alle de nevnte reagenser til en temperatur mellom 50°C og 100°C i en variabel tidsperiode (f.eks. 1 time) ved omrøring.
Den således oppnådde suspensjon er den nye katalytiske komponent a).
Den erkarakterisert vedat ESR (elekronspinn-resonnans) spektrum inneholdende et bredt signal UH = omtrent 100 Gauss) med en g-faktor (elektronspinn "g"-faktor) på 1,89
(± 0,01) og ved smalere signaler (A H = omtrent 30 Gauss) med g = 1,945 (± 0,005), 1.600 (± 0,005) og 1,977 (± 0,005), idet deres relative intensitet varierer ettersom forholdet ROH/Ti varieres. Når dette forhold økes har de bredere signaler en tendens til å svekkes.
Den nye katalytiske blanding som anvendes ved fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er viderekarakterisert vedrøntgenspektra inneholdende en reflektert d tilsvarende en Bragg-avstand på omtrent 5,8 A og/eller to ytterligere reflekterte dl og d2 som foregår vinkelmessig og følger den først reflektert på grunn av at den er dl = 2 d2, og intensiteten av disse øker ettersom forholdet ROH/Ti øker og ettersom det steriske omfang av gruppen R økes, mens den første reflekterte d svekkes.
Som eksempel gjengis verdiene for dl for R = CH3, iso-C3H7, C5H5CH2, som henholdsvis omtrent 8,0, 8,5 og 14,5 A.
Blant de titanforbindelser som kan anvendes ved fremstillingen av den katalytiske komponent a) foretrekkes dem hvori metallet er i sin 4-verdige tilstand på grunn av deres oppløselighet i hydrokarbonene. Som eksempel kan nevnes TiCl4, Ti(0C4H9)4og Ti(OisoC3H7)4.
Blant de halogenerte forbindelser av organisk type som kan anvendes er alkylkloridene spesielt egnet, mens kloridene av tungmetallene foretrekkes for de halogenerte forbindelser av uorganisk type, hvor metallet kan eksistere i minst to oksydasjonstilstander og som ved tidspunktet for deres anvendelse er i en tilstand over minimumtilstanden.
Spesielt viktig er bruken av alkohol som bestanddel for fremstillingsreaksjonen av komponent a). Den kan være en primær, sekundær eller tertiær alkohol. Reaktiviteten påvirkes av det radikal som bærer alkoholfunksjonen, således har f.eks. benzylalkohol vist seg å være mindre aktiv enn alkoholene med en fullstendig alifatisk kjede.
Molforholdene velges innenfor følgende områder for å optimalisere egenskapene som polymerisasjonskatalysatorer: mellom Mg og Ti-forbindelsene fra 10 til 25 (gram atomer/gram-mol): - mellom den halogenerte forbindelse og Ti-forbindelsen fra 10 til 60: - mellom alkoholen og Ti-forbindelsen fra 1 til 20.
Komponent b) i det katalytiske system er som nevnt sammensatt av en forbindelse av aluminium av typen AIR3hvori R er alkyl. De enkleste forbindelser som av denne grunn foretrekkes, blant forbindelsene av denne type, er trietylaluminium og triisobutylaluminium.
Komponent c) i det katalytiske system er også en aluminium-forbindelse, men denne er halogenert. Som komponent c) anvendes Al-triklorid eller Al-tribromid eller monoalkyl-eller dialkyl-halogenidene, som f.eks. Al-dietylmohoklorid eller Al-isobutyldibromid.
Molforholdene mellom komponentene a), b) og c) i det katalytiske system er ikke kritiske. For å optimalisere aktiviteten velges forholdene innenfor de angitte områder: et forhold mellom komponent b) og Ti-forbindelsen
inneholdt i komponent a) fra 50 til 1000,
- et forhold mellom komponentene c) og b) mellom 0,1 og 10.
For å innstille molekylvektene i polymeren kan smelteindeksen (MFI216) varieres innenfor et bredt område og hydrogen kan anvendes på konvensjonell måte.
Vedrørende selve polymerisasjonsforløpet er der ingen spesielle trekk som er distingtive i forhold til tidligere kjente metoder. Polymerisasjonstemperaturen er vanligvis mellom 50°C og 150°C. Reaksjonsproduktet kan isoleres ved hjelp av et enkelt filtreringstrinn eller ved sentrifugering av reaksjonsblandingen og ingen rensing kreves før tørketrin-net.
Innholdet av butadien- og etylen-enheter i kopolymeren varierer som en funksjon av de relative mengder av de to monomerer som tilføres.
Mens det er helt mulig å oppnå kopolymerer med en hvilken som helst ønsket blanding, er for noen anvendelser de kopolymerer som inneholder bare et fåtall butadien-umettetheter spesielt viktige, idet antallet av butadien-umettetheter da er tilstrekkelig for å tillate en konvensjonell svovelbasert vulkanisering.
Ved å innføre f.eks. fra 1 til 5 % (i mol) butadienenheter opprettholdes mange egenskaper for høydensitet-polybutadien i stor grad, mens andre vesentlige trekk forbedres (f.eks. motstanden mot høye temperaturer) som er forbundet med dannelse av et nettverk som et resultat av vulkaniseringen. Den tørre kopolymer oppnådd i henhold til fremgangsmåten for den foreliggende oppfinnelse inneholder bare meget små og uskadelige mengder uorganiske katalysatorrester og har et tilfredsstillende kornforstørrelsesmønster som muliggjør at den risler fritt ved helning. Den har en tilsynelatende spesifikk densitet på omtrent 0,35 til 0,40 gram pr. ml.
Mikrostrukturen tillater å skjelne etylen-butadienkopolymer fremstilt i samsvar med oppfinnelsen fra tilsvarende oppnådd ved tidligere kjent teknikk.
Den eneste vedføyde tegning viser delen av ^C-NMR-spekteret for de mettede karbonatomer i en kopolymer fremstilt i samsvar med prosessen som beskrevet i det foregående. Det kan iakttas tre topper som tilskrives metylengrupper (-CH2-) av butadienenhetene, som, da de er i posisjonene 32,6, 32,7 og 32,9 ppm av tetrametyldisiloksan, som allerede påpekt for lignende kopolymerer (UK patentansøkning 8006838), indikerer en fordeling av monomerenhetene som aldri tidligere er iakttatt.
Nærværet, i det rå kopolymerisasjonsprodukt, av en tydelig overvekt av metylengruppene i a-stilling på en dobbeltbin-ding, som er forskjellig fra dem som finnes i 1,4-trans-polybutadien og i etylen-butadien-blokk-kopolymerer (med 1,4-trans sekvens for butadien), tillater at angjeldende kopolymer kan vurderes til at alle eller nesten alle butadienenheter fremdeles er av 1,4-trans typen, tilsvarende en kopolymer som er forskjellig fra dem som er tidligere beskrevet.
Produktene vulkanisert med svovel og akselleratorer som kan fremstilles med kopolymerene fremstilt i samsvar med fremgangsmåten for oppfinnelsen, er for mer enn 50 % vedkommende uoppløselig kokende xylen. De fremviser en rekke egenskaper som gjør dem spesielt egnet for et antall. anvendelser, som f.eks. fornettet polyetylen-skumplast, rør for høye temperaturer, elektrisk isolasjon motstandsdyktig
mot varmesjokk.
For at oppfinnelsen bedre skal forstås, gis i det etterføl-gende noen eksempler på katalytiske systemer og kopolymerer som kan oppnås i samsvar med fremgangsmåten for oppfinnelsen.
EKSEMPEL 1
Fremstillin<g>av katalytisk komponent a)
Det første trinn av fremstillingen gjennomføres i en roterende kolbe hvor det i midten er anordnet et spiralopp-viklet wolframfilament forbundet til en elektrisk strømkilde.
Kolben i horisontal stilling neddykkes i et kjølebad mens den øvre del av apparatet har nitrogen- og vakuum-tilkoblinger.
Omkring wolframspiralene vikles 2,5 g magnesiumtråd (103 milligramatomer). Kolben fylles under et nitrogenteppe med 300 ml dehydratisert nor. heptan, 1,17 ml tetrabutyl-ortotitanat (3,45 millimol) og 31,5 ml 1-klorheksan (230 millimol). Kolben avkjøles til -70°C, vakuum etableres til IO-<3>Torr og spiralene oppvarmes elektrisk for å fordampe Mg-metallet. Det dannes på denne måte et sort bunnfall. Etter avsluttet fordampning, som tar omtrent 20 minutter, innføres nitrogen i apparatet og den fremdeles kalde dispersjon tilsettes 5,1 ml nor. butanol (55 millimol). Kolben bringes tilbake til vanlig temperatur hvoretter dens innhold oppvarmes til koking og får koke i 2 timer.
Analyse av det faste reaksjonsprodukt gir følgende prosentvise sammensetning på vekbasis: Ti = 1,7 % Mg = 19,90 % Cl = 39,2 %
OR = 39,7 %
EKSEMPEL 2
En 5-liters autoklav utstyrt med anker-røreverk fylles med 2-liter vannfritt og avluftet nor. heptan, 10 millimol Al
(isobutyl)3-5 millimol AlEtCl2«Temperaturen heves til 70°C hvoretter det innføres 2,9 bar (trykk) hydrogen, 230 g 1,3-butadien og etylen til et manometertrykk på 9,7 bar. Deretter innføres en mengde katalysator-dispersjon fremstilt i samsvar med eksempel 1 ekvivalent med 0,015 milligramatomer metallisk titan. Etylen innføres kontinuerlig slik at det opprettholdes et konstant trykk i 2 timer.
Det oppnås 245 gram kopolymer ekvivalent med 33 0.000 gram pr. gram metallisk titan.
Egenskapene av produktet er som følger:
smelteindeks med en belastning på 2,16 kg (MFI2(i6
ASTM D 1238/A): 0,40 g pr. 10 minutter,
densitet (d) (ASTM D 1505): 0,9421 kg/dm<3>, butadien-trans-enheter: 2,96 mol% (IR-metoden). maksimalt dreiemoment for vulkanisert produkt (ASTM
2084 71T): 41,1 kg cm.
Den blanding som ble anvendt var som følger:
Blandingen ble blandet ved 150°C på en åpen valsemølle.
EKSEMPEL 3
Fremstilling av katalytisk komponent a)
Apparatet og metoden er som beskrevet for eksempel 1.
Omkring wolframspiralen ble det viklet 2,45 g magnesiumtråd (100 milligramatomer). Kolben ble fylt med 300 ml dehydratisert nor. heptan, 0,312 ml titantetraklorid (2,85 millimol) og 30 ml 1-klorheksan (220 millimol). Den kalde dispersjon ble tilsatt 4,95 ml isoamylalkohol. Kolben bringes tilbake til vanlig temperatur hvoretter den oppvarmes til koking og dens innhold får koke i 2 timer. Analyse av det faste reaksjonsprodukt ga følgende prosentvise sammensetning på vektbasis: Ti = 1,33 %
Mg = 20 %
Cl = 45,5 %
OR = 33,2 %
EKSEMPEL 4
En 5-liters autoklav utstyrt med anker-røreverk ifylles to liter vannfri og avluftet nor. heptan, 10 millimol Al(iso-butyl)3, 5 millimol AlEtCl2og temperaturen heves til 70°C hvoretter det innfylles 2,9 bar hydrogentrykk, 230 gram 1,3-butadien og etylen opp til et manometertrykk på 9,7 bar. Deretter ble en mengde dispersjon fremstilt i samsvar med eksempel 3, ekvivalent med 0,0250 milligramatomer metallisk titan, også innført. Etylentilførselen fortsettes slik at trykket opprettholdes konstant i 2 timer.
Det oppnås 520 gram kopolymer ekvivalent med 430.000 gram pr. gram metallisk titan.
Egenskapene av produktet er som følger:
smelteindeks med en belastning på 2,16 kg (MFl2(i6>
ASTM standard D 1238/A): 0,66 gram pr. 10 minutter;
densitet (d) (ASTM standard D 1505): 0,9445 kg/dm<3>; trans-butadienenheter: 4,05 mol%;
helledensitet av tørt pulver, (ASTM standard D 1895-69): 0,358 kg/dm<3>
maksimalt moment for vulkanisert produkt (ASTM standard
2084 71 T): 50,3 kg cm.
For blandingsoppskriften se eksempel 2.
EKSEMPEL 5
Fremstilling av katalytisk komponent a)
Apparatet og metoden er omtrent det samme som angitt i eksempel 1.
Omkring wolframspiralene ble det viklet 2,4 gram magnesiumtråd (98 milligramatomer). Kolben ble ifylt 315 ml dehydratisert nor. heptan, 0,360 ml titantetraklorid (3,3 millimol) og 26,9 ml 1-klorheksan (198 millimol), 2,7 ml etanol tilsettes til den kalde dispersjon. Kolben bringes tilbake til vanlig temperatur hvoretter den oppvarmes og dens innhold kokes i 2 timer.
Analyse av faststoffet ga følgende sammensetning i vekt%:
Ti : 1,7 %
Mg : 22,55 %
Cl : 46,75 %
OR : 29 %
EKSEMPEL 6
En 5-liters autoklav med anker-røreverk ifylles 2 liter vannfri og avluftet nor. heptan, 10 millimol Al(isobutyl)3, 5 millimol AlEtCl2«temperaturen heves til 7 0°C hvoretter det innfylles 2,9 bar hydrogentrykk, 230 gram 1,3-butadien og etylen opp til et manometertrykk på 97 bar. En mengde katalysator innføres, fremstilt i samsvar med eksempel 5, ekvivalent med 0,0420 milligramatomer metallisk titan. Etylentilførselen fortsettes slik at trykket opprettholdes konstant i 2 timer. Det oppnås 420 gram kopolymer, ekvivalent med 4,8 deler pr. million resterende metallisk titan.
Egenskapene av produktet er som følger:
smelteindeks med en belastning på 2,16 kg (MFl2,16'
ASTM Standard D 1238/A): 0,28 gram pr. 10 minutter densitet (d) (ASTM standard D 1505): 0,9424 kg/dm<3>
- trans-butadienenheter: 31,1 % molar (IR-metoden)
- maksimalt moment for vulkanisert produkt (ASTM
2084 71 T): 50,3 kg cm.
Blandingen og vulkaniseringsbetingelsene er de samme som gj engitt under eksempel 2.

Claims (11)

1. Fremgangsmåte for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien, karakterisert vedå bringe monomerene i kontakt med et katalytisk system bestående av komponentene: a) et reaksjonsprodukt mellom en titanforbindelse valgt fra halogenider og alkoholater, magnesiumdamper kondensert ved en lav temperatur, et alkylhalogenid og en alifatisk alkohol, samt eventuelt et inert fortynningsmiddel, b) et aluminiumtrialkyl tilsvarende formel AIR3hvori R er alkyl, og c) et aluminiumhalogenid tilsvarende formel AlRnX3_nhvori X er Cl eller Br, n er mellom 0 og 2 og R er alkyl.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1,karakterisert vedat man som komponent a) i det katalytiske system anvender reaksjonsproduktet oppnådd ved oppvarming av magnesium i et vakuum, kondensering av dets damper på blandingen av titanforbindelse og alkylhalogenidet, eventuelt i nærvær av det inerte fortynningsmiddel, og etterfølgende oppvarming av den således oppnådde dispersjon til en temperatur mellom 50 og 100°C i nærvær av en alifatisk alkohol.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 og 2,karakterisert vedat komponent a) i det katalytiske system fremstilles ved sublimering av magnesium under vakuum, under negativt trykk mellom 1 Torr og 10~<5>Torr og en temperatur mellom 300 og 650°C.
4. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 - 3,karakterisert vedat komponent a) i det katalytiske system fremstilles ved å gjennomføre kondseringen av magnesiumdampene i et inert løsningsmiddel valgt blant alifatiske og aromatiske hydrokarboner.
5. Fremgangsmåte som angitt i krav 4,karakterisert vedat magnesiumdampene kondenseres ved en temperatur fra -100°C til -10°C.
6. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 - 5,karakterisert vedat molforholdet mellom alkylhalogenidet og fordampet magnesium er lik eller større enn 1.
7. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 - 6,karakterisert vedat molforholdet mellom alkylhalogenidet og titanforbindelsen er mellom 10 og 60.
8. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 - 7,karakterisert vedat molforholdet mellom den alifatiske alkohol og titanforbindelsen er lik eller større enn 1, særlig mellom 1 og 20.
9. Fremgangsmåte som angitt i krav 1-8,karakterisert vedat man som komponent a) i det katalytiske system anvender reaksjonsproduktet oppnådd ved å omsette fordampet magnesium og titanforbindelsen i et forhold Mg/Ti, uttrykt i gramatomer, på minst eller lik 1, særlig mellom 10 og 25.
10. Fremgangsmåte som angitt i krav 1-9,karakterisert vedat molforholdet mellom komponent b) i det katalytiske system og titanforbindelsen inneholdt i komponent a) i det katalytiske system varierer fra 50 til 1 000.
11. Fremgangsmåte som angitt i krav 1-10,karakterisert vedat molforholdet mellom komponentene c) og b) i det katalytiske system er fra 0,1 til 10.
NO822580A 1981-07-29 1982-07-27 Fremgangsmaate for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien. NO161376C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT23212/81A IT1137631B (it) 1981-07-29 1981-07-29 Procedimento per la polimerizzazione e copolimerizzazione in alta resa di composti olefinicamente insaturi e mezzi adatti allo socpo

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO822580L NO822580L (no) 1983-01-31
NO161376B true NO161376B (no) 1989-05-02
NO161376C NO161376C (no) 1989-08-09

Family

ID=11204932

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO822580A NO161376C (no) 1981-07-29 1982-07-27 Fremgangsmaate for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien.

Country Status (29)

Country Link
US (1) US4446289A (no)
JP (1) JPS5827707A (no)
AT (1) AT386215B (no)
AU (1) AU553262B2 (no)
BE (1) BE893965A (no)
BG (1) BG42524A3 (no)
CA (1) CA1190349A (no)
CH (1) CH654317A5 (no)
CS (1) CS241115B2 (no)
DD (1) DD202582A5 (no)
DE (1) DE3228372A1 (no)
DK (1) DK162650C (no)
ES (1) ES8406895A1 (no)
FR (1) FR2510587B1 (no)
GB (1) GB2103226B (no)
GR (1) GR76205B (no)
HU (1) HU196437B (no)
IE (1) IE53869B1 (no)
IT (1) IT1137631B (no)
LU (1) LU84288A1 (no)
NL (1) NL188164C (no)
NO (1) NO161376C (no)
PL (1) PL134909B1 (no)
RO (1) RO85330B (no)
SE (1) SE453296B (no)
SU (1) SU1688788A3 (no)
TR (1) TR21778A (no)
YU (1) YU44357B (no)
ZA (1) ZA824952B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1176299B (it) * 1984-06-22 1987-08-18 Anic Spa Metodo per la preparazione di un catalizzatore a base di zirconio o afnio e processo di polimerizzazione o copolimerizzazione di composti insaturi impiegante lo stesso
EP0176641B1 (en) * 1984-10-05 1989-02-15 Pony Industries Incorporated Hydrocarbon fluid friction reducing composition containing olefin copolymer and process for producing same
DE3581741D1 (de) * 1985-11-21 1991-03-14 Pony Ind Inc Verfahren zum polymerisieren von alpha-olefinen mit einem ziegler-katalysator.
FI87891C (fi) * 1991-07-16 1993-03-10 Neste Oy Metateskatalysator foer olefiner
FR2691970B1 (fr) * 1992-06-04 1995-08-25 Bp Chemicals Snc Procede de preparation d'un catalyseur de polymerisation.
RU2064836C1 (ru) * 1994-06-20 1996-08-10 Институт катализа им. Г.К.Борескова СО РАН Способ получения нанесенного катализатора для полимеризации этилена и сополимеризации этилена с альфа-олефинами
JP5394630B2 (ja) * 2007-10-22 2014-01-22 東邦チタニウム株式会社 アルコキシマグネシウムの合成方法、オレフィン類重合用固体触媒成分の製造方法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7018333A (no) * 1969-12-22 1971-06-24
US3859231A (en) * 1972-10-13 1975-01-07 Gulf Research Development Co Simplified process for manufacture of catalyst component
IT1054583B (it) * 1976-01-30 1981-11-30 Snam Progetti Metodo per la preparazione di tricoluri di titanio e di vanadio e prodotti cosi ottenuti
GR60862B (en) * 1976-01-30 1978-09-01 Snam Progetti Process for olephines polymerization and compositions suitable for the polymerization
US4194992A (en) * 1976-01-30 1980-03-25 Snamprogetti, S.P.A. Method for the polymerization of olefines and means suitable thereto
GB1578745A (en) * 1976-05-24 1980-11-12 Bp Chem Int Ltd Polymerisation catalyst component
US4246384A (en) * 1978-11-08 1981-01-20 Phillips Petroleum Company Magnesium reducing agent for producing titanium trihalide catalyst component
IT1115152B (it) * 1979-03-07 1986-02-03 Anic Spa Processo per la copolimerizzazione dell'etilene con idrocarburi pluriinsaturi
US4342855A (en) * 1980-08-27 1982-08-03 Idemitsu Kosan Company Limited Process for the production of polyethylene

Also Published As

Publication number Publication date
FR2510587B1 (fr) 1986-04-18
SU1688788A3 (ru) 1991-10-30
HU196437B (en) 1988-11-28
IE821816L (en) 1983-01-29
ES515557A0 (es) 1984-09-01
AU553262B2 (en) 1986-07-10
CA1190349A (en) 1985-07-09
NL8203012A (nl) 1983-02-16
RO85330A (ro) 1984-10-31
LU84288A1 (fr) 1983-04-13
DE3228372A1 (de) 1983-02-10
FR2510587A1 (fr) 1983-02-04
YU164782A (en) 1985-04-30
IE53869B1 (en) 1989-03-29
SE8204474L (sv) 1983-01-30
YU44357B (en) 1990-06-30
NO822580L (no) 1983-01-31
NO161376C (no) 1989-08-09
ATA291782A (de) 1987-12-15
ES8406895A1 (es) 1984-09-01
RO85330B (ro) 1984-11-30
DK162650C (da) 1992-04-21
ZA824952B (en) 1983-04-27
JPS5827707A (ja) 1983-02-18
DD202582A5 (de) 1983-09-21
GR76205B (no) 1984-08-03
JPH0412284B2 (no) 1992-03-04
BE893965A (fr) 1983-01-28
SE453296B (sv) 1988-01-25
BG42524A3 (en) 1987-12-15
GB2103226B (en) 1985-03-20
NL188164C (nl) 1992-04-16
GB2103226A (en) 1983-02-16
PL237693A1 (en) 1983-03-14
AU8637582A (en) 1983-02-03
IT8123212A0 (it) 1981-07-29
PL134909B1 (en) 1985-09-30
TR21778A (tr) 1985-07-03
DK323082A (da) 1983-01-30
IT1137631B (it) 1986-09-10
CS241115B2 (en) 1986-03-13
US4446289A (en) 1984-05-01
AT386215B (de) 1988-07-25
NL188164B (nl) 1991-11-18
SE8204474D0 (sv) 1982-07-27
CH654317A5 (it) 1986-02-14
DK162650B (da) 1991-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU565575B2 (en) Cationic polymerisation of 1-olefins
US4929683A (en) Living polymerization of olefin to end-functionalized polymers
EP2621965B1 (en) Polymers of isobutene from renewable sources
NO161376B (no) Fremgangsmaate for kopolymerisering av etylen og 1,3-butadien.
EP0060090A1 (en) Process for the preparation of ethylene/propylene copolymers
NO149066B (no) Krystallinske propylenpolymerer
Thaler et al. High-Molecular-Weight, High-Unsaturation Copolymers of Isobutylene and Conjugated Dienes. I. Synthesis
NO153487B (no) Fremgangsmaate og apparatur for avlasting av drikkebegre o.l. fra transportpaller.
JPH07206915A (ja) 固体触媒
CA1160206A (en) Process for the copolymerisation of ethylene with polyunsaturated hydrocarbons
US4542197A (en) Polymerization catalyst
CA2113891A1 (en) Halogenated butyl rubber analogue
Santarella et al. Cationic polymerization of dienes III. Polymerization of 1, 3-pentadiene initiated by ferric chloride in hexane
NO152562B (no) Fremgangsmaate for polymerisering og ko-polymerisering av olefiner
EP0202550B1 (en) Process for the preparation of ethylene-propylene-diene terpolymers
JPH0231085B2 (no)
NO830405L (no) Etylenpolymerer med lineaer struktur samt fremgangsmaate for deres fremstilling
EP0792296A1 (en) Catalyst system for the preparation of a rubber-like copolymer
NO791674L (no) Fremgangsmaate til fremstilling av en polyolefin-katalysator
NO137730B (no) Butadien/styren-kopolymerer som flytepunktnedsettende midler
NO842961L (no) Katalysator for polymerisering av alfa-olefiner, samt anvendelse av en slik katalysator
NO853742L (no) Fremgangsmaate for polymerisering av umettede forbindelser og katalysator for utoevelse av fremgangsmaaten.
JPS6125728B2 (no)
KR800000340B1 (ko) 폴리올레핀의 제조방법
NO156375B (no) Fremgangsmaate ved polymerisering av ethylen, katalysator for anvendelse ved denne og fremgangsmaate for fremstilling av katalysatoren.