NL8202605A - Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen. - Google Patents

Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen. Download PDF

Info

Publication number
NL8202605A
NL8202605A NL8202605A NL8202605A NL8202605A NL 8202605 A NL8202605 A NL 8202605A NL 8202605 A NL8202605 A NL 8202605A NL 8202605 A NL8202605 A NL 8202605A NL 8202605 A NL8202605 A NL 8202605A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
magnesium
fatty acid
titanium halide
acid salt
titanium
Prior art date
Application number
NL8202605A
Other languages
English (en)
Other versions
NL190376B (nl
NL190376C (nl
Original Assignee
Toho Titanium Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP9967481A external-priority patent/JPS581707A/ja
Priority claimed from JP15616281A external-priority patent/JPS5857408A/ja
Priority claimed from JP20358981A external-priority patent/JPS58104904A/ja
Priority claimed from JP20955781A external-priority patent/JPS58113207A/ja
Priority claimed from JP20955681A external-priority patent/JPS58113206A/ja
Application filed by Toho Titanium Co Ltd filed Critical Toho Titanium Co Ltd
Publication of NL8202605A publication Critical patent/NL8202605A/nl
Publication of NL190376B publication Critical patent/NL190376B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL190376C publication Critical patent/NL190376C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

* I
-" ,J~ ^ 'V''' ' J~ · - -------- - _ ♦ m
I VO
I 1
Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polyme-risatie van alkenen.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor de bereiding van een katalysatorcomponent op titaanbasis (hierna eenvou-digweg aangeduid als een katalysatorcomponent) van een katalysator voor toepassing bij de polymerisatie van alkenen bestaande uit de katalysa-5 torcomponent op titaanbasis en een organoaluminiumverbinding, waarbij de polymerisatie zowel homopolymerisatie als copolymerisatie omvat.
D.w.z. dat de uitvinding betrekking heeft op een werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent met een zodanig hoge activiteit dat vanneer zij wordt toegepast voor de.polymerisatie 10 van alkenen zij een hoge activiteit vertoont en stereoregelmatig poly-meer in hoge opbrengst kan worden verkregen en meer in het bijzonder op een werkwijze voor de bereiding van een katalysatorcomponent hierin bestaande dat een vetzuurzout van magnesium in aanraking wordt gebracht met een elektronendonor en een titaanhalogenide van de algemene formule 15 TiX^, waarin X een halogeenatoom voorstelt,
Een titaanhalogenide is in de.techniek welbekend als katalysatorcomponent voor gebruik bij de polymerisatie van alkenen.
Echter is bij de polymerisatie met het titaanhalogenide bekend als de gebruikelijke katalysatorcomponent de opbrengst aan polymeer per een-20 heid gewicht van de katalysatorcomponent of het titaandeel in de katalysatorcomponent (hierna eenvoudigweg aangeduid als de polymerisatie-activiteit per eenheidsgewicht van de katalysatorcomponent of van titaan) dermate laag dat de zogenaamde ontassingswerkwijze voor het navolgend verwijderen van katalysatortresidu’s uit het verkregen polymeer onontbeer-25 lijk is om een industrieel aanvaardbaar polymeer te verkrijgen. Bij het ontassingsprocede worden. alcoholen of chelaterende middelen in grote hoeveelheden toegepast zodat voor de ontassingswerkwijze een toestel nodig is voor het terugwinnen daarvan alswel het ontassingstoestel zelf, zodat er derhalve vele daarmede gepaard gaande problemen bestaan met 30 betrekking tot hulpbronnen, energie en dergelijke. Derhalve werpt het ontassingsprocede grote problemen op die dringend in de techniek moeten worden opgelost.
Een aantal studies is verricht en een aantal suggesties 8202605 λ τ.
2 m gedaan voor het verhogen van de polymerisatieaetiviteit per eenheid ge-Tjdcht titaan in de katalysatorcomponent, zodat het gecompliceerde ont-as singsprocede kan vervallen.
In het'bijzonder is recentelijk een groot aantal sug-5 gesties gedaan zodanig dat de polymerisatieaetiviteit per eenheid ge-wicht titaan in de katalysatorcomponent opmerkelijk vordt verhoogd bij de polymerisatie van alkenen met een katalysatorcomponent hereid door aaribrengen van een overgangsmetaalverbinding als een actief bestanddeel zoals een titaanhalogenide op een dragermateriaal zodat het actieve - 10 bestanddeel doelmatig kan verken.
Zo openbaart het ter visie gelegde Japanse octrooi • publicatie-nummer 126590/'75 een verkwijze voor de bereiding van een katalysatorcomponent vaarbij een magnesiumhalogenide als een drager in aanraking wordt gebracht met een aromatisch carbonzure ester door mecha-15 nische middelen ter vorming van een vast reactieprodukt en het aldus ver-kregen vaste reactieprodukt in aanraking wordt gebracht met titaante-trachloride in de vloeibare fase voor het verkrijgen van de katalysatorcomponent. Echter heeft het bekende gebruik van magnes iumchloride als drager als. boven beschreven het nadeel dat het chloordeel aanwezig in 20 het gewoonlijk als drager toegepaste magnesiumchloride een nadelige in-vloed heeft op het bereide polymeer^aanleiding gevend tot op te lossen problemen,zoals vereisten voor een dergelijke hoge activiteit dat er een hoofdzakelijke bevrijding moet zijn van het nadelig effect als ge-volg van het chloordeel of als vereist voor het regelen van een concen-25 tratie van het magnesiumchloride zelf op een voldoende laag niveau.
Zo zijn er pogingen gedaan andere materialen dan magnesiumchloride als doelmatige drager te gebruiken. Bij geen dezer pogingen is men er echter in geslaagd een zodanige werkwijze te verschaf-fen die bevredigend is voor in de teehniek gestelde eisen waar zowel 30 een hoge polymerisatieaetiviteit per eenheid gewicht van de katalysatorcomponent en hoge opbrengst aan stereoregelmatig polymeer nodig zijn.
Als een voorbeeld van bovengenoemde pogingen openbaart het Japanse ter inzage gelegde octrooi nr. 120980/’7^+ een verkwijze voor de bereiding van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie 35 van alkenen hierin bestaande dat men magnesinmacetaat laat reageren met een aluminiumverbinding onder vorming van een reactieprodukt gevolgd door 8202605 a ΐ 3 het in aanraking- brengen van het reactieprodnkt met een titaantetra-halogenide voor het verkrijgen van een katalysatorcomponent resulterend in een speciale ongeschiktheid voor de polymerisatie van propeen vaarbij een hoge ophrengst aan stereoregelmatig polymeer is vereist en vaarop 5 de onderhavige uitvinding is gericht als uit een nader te vermelden ver-gelijkend voorbeeld zal blijken.
Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een verbeterde verkvij ze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen, die in staat is zovel de hoeveelheid kata-10 lysatorresidu's in het bereide polymeer als het halogeengehalte daarin sterk te verminderen bij een hoge polymerisatieactiviteit per eenheid gevicht van de katalysatorcomponent en bij een hoge opbrengst aan stereoregelmatig polymeer.
Een andesr doel van de uitvinding is het verschaffen 15 "van een verkvijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen vaarbij de katalysatorcomponent gemakkelijk op industriele schaal kan worden bereid.
- De uitvinding heeft allereerst betrekking op een werk- : wijze voor de bereiding van een katalysatorcomponent voor de poly-20 merisatie van alkenen hierin bestaande dat men met elkaar in aanraking brengt (a) een vetzuurzout van magnesium, (b) een elektronendonorver-binding en (c) een titaanhalogenide van de algemene formule: TiX^, waarin X een halogeenatoom voorstelt, welke drie bestanddelen (a), (b) en (c) tegelijkertijd tezamen worden verpoedeirL bij aanwezigheid van 25 enig oplosmiddel of genoemd vetzuurzout van magnesium wordt verpoederd met genoemde elektronendonor of met genoemd titaanhalogenide bij afwe-zigheid van enig oplosmiddel ter vorming van een samen verpoederd pro-dukt, welk tezamen verpoederd produkt dan in aanraking vordt gebracht met genoemd titaanhalogenide of met genoemde elektronendonor vaarbij 30 genoemd tezamen verpoederd produkt gevormd door het tezamen verpoederen van het vetzuurzout van. magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast tezamen verpoederd produkt vormt.
Ten tveede heeft de uitvinding betrekking op een verk-wijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymeri-35 satie van alkenen hierin bestaande dat men (a) een vetzuurzout van.magnesium, -(b) een elektronendonor en (c) een titaanhalogenide van de alge- . - - 8202605 A v k mene formule: TiX^ ,waarin X een halogeenatoom voorstelt met elkaar in aan-raking brengt waarbij genoemde drie bestanddelen (a), (b) en (c) tege-lijkertijd worden gemengd bij aanvezigheid van een organiscb oplosmiddel of twee bestanddelen gekozen nit genoemde drie bestanddelen. (a), (b) en 5 (c) met elkaar worden gemengd bij aanwezigheid van een organisch oplos middel onder vorming van een gemengd produkt, waarbij genoemd gemengd produkt dan onmiddellijk of nadat het oplosmiddel emit is verwijderd, met het resterende bestanddeel wordt gemengd, waarbij genoemd gemengd produkt gevormd door het mengen van het vetzuurzout van magnesium met 10 <ie elektronendonorverbinding in hoofdzaak een vast gemengd produkt vormt door verwijderen. van het· oplosmiddel emit of in hoofdzaak in suspensie.
Ten derde heeft de uitvinding betrekking op de berei-ding van een katalys at orcomponent voor de polymerisatie van alkenen hierin bestaande dat men (a) vetzuurzout van magnesium, (b) een elek-15 tronendonorverbinding, (c) titaanhalogenide van de algemene formule:
TiX^, waarin X een halogeenatoom voorstelt, met elkaar in aanraking brengt waarbij genoemde drie bestanddelen (a), (b) en (c) tegelijker-tijd worden gemengd bij afwezigheid van enig oplosmiddel of twee uit genoemde drie bestanddelen (a), (b) en (c) worden gemengd met elkaar 20 bij afwezigheid van enig oplosmiddel onder vorming van een gemengd produkt waarbij genoemd gemengd produkt dan wordt gemengd met het resterende bestanddeel welk gemengd produkt gevormd door het mengen van het vetzure zout van magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast gemengd produkt vormt.
25 Voorbeelden van vetzure zouten van magnesium die bij de uitvinding kunnen worden toegepast oravatten magnesium-palmitaat, . magnesium-stearaat, magnesiumbehenaat, magnesiumacrylaat, magnesiumadi-paat, magnesiumacetyleen, dicarboxylaat, magnesiumacetoacetaat, magne-siumazelaat, magnesiumcitraat, magnesiumglyoxylaat, magnesiumglutaraat, 30 magnesiumcrotonaat, magnesiumsuccinaat, magnesiumisovaleraat, magnesium-isobutyraat, magnesiumoctanoaat, magnesiumvelaraat, magnesiumdecanoaat, magnesiumnonanoaat, magnesiumdococenoaat, magnesiumundecenoaat, magne-siumelaxdaat, magnesiumlinoleaat, magnesiumhexanoaat, magnesiumheptoaat, magnesiummyristaat, magnesiumlauraat, magnesiumbutyraat, magnesiumoxalaat, 35 magnesiumtartraat, magnesiumsuberaat, magnesiumsebacaat, magnesiumsor-baat, magnesiumtetrolaat, magnesiumhydroacrylaat, magnesiumpimelaat,.
8202605 <* -ί ♦ 5 _ 1 magnesiumpyruvaat, magnesiumfumaraat, magne siumpropiolaat, magnesrum-male aat , magnesiummalonaldehydaat, magnesiummalonaat en dergelijke, waaronder bij voorkeur verzadigde vetzure zouten van magnesium, liefst magnesiumstearaat, magnesiumoctanoaat, magnesiumdecanoaat en magnesium-5 lauraat.
Het. vetzure zout van magnesium wordt bij voorkeur toe-gepast in een zodanige toestand dat het daarin aanwezige vocht eruit is verwijderd en een minimum bedraagt.
De bij de uitvinding toegepaste elektronendonor wordt 10 gekozen uit organische verhindingen die tenminste een atoom gekozen uit zuurstof, stikstof, zwavel en fosforus bevatten*hijvoorbeeld ethers, alcoholen, esters, ketonen, aminen, fosfinen, fosfine amiden en dergeli jke. Als specifieke voorbeelden van de elektronendonor worden genoemd alifatische ethers zoals diethylether, aromatische ethers als anisool, 15 alifatische carbonzure esters zoals ethylacetaat en methylmethacrylaat, - aromatische carbonzure esters zoals ethylbenzoaat, ethyltoluaat en - ethylanisaat, ketonen zoals aeeton, fosfinen zoals trifenylfosfine, fosfi- : . ne amiden zoals hexafosfine amide en dergeli«jke of mengsels. daarvan,.
waaronder liefst aromatische carbonzure esters, nog liever ethylbenzo-20 aat, ethyl p-anisaat en ethyl p-toluaat.
Voorbeelden van het- titaanhalogenide voorgesteld door de algemene formule TiX^ waarin X een halogeenatoom is, omvatten titaan-tetrachloride, titaantetrabromide, titaahtetrajodide en dergelijke, waar-bij het titaantetrachloride wordt geprefereerd. Het titaanhalogenide kan 25 worden toegepast in de vorm van een complex ervan met de elektronendonor.
De hoeveelheid van de voor de bereiding van de kataly-satorcomponent toe te passen bestanddelen is niet speciaal beperkt ten-zij deze een nadelige invloed heeft op de werking van de eruit gevormde katalysatorcomponent maar de elektronendonor wordt gewoonlijk toegepast 30 in een hoeveelheid van 0,1 tot 5 mol, bij voorkeur 0,3 tot 2 mol, en het titaanhalogenide wordt normaliter toegepast in een hoeveelheid van meer dan 0,01 mol, bij voorkeur meer dan 1 mol per mol vetzuurzout van magnesium.
Volgens de eerste en tweede werkwijzen verschaft vol-35 gens de onderhavige uitvinding kunnen de twee als boven uitgekozen bestanddelen zijn het vetzure zout van magnesium en de elektronendonor, 8202605 i t 6 f de elektronendonor en het titaanhalogenide of het titaanhalogenide en het vetzure zout van magnesium en het resterende bestanddeel kan het titaanhalogenide, het vetzure zout van magnesium respectievelijk de elektronendonor· zijn.
5 Het tezamen verpoederen bij de eerste verkwijze volgens de uitvinding geschiedt door gebruik van een molen zoals een kogelmolen of een trilmolen bij een temperatuui· nonnaliter bene&en.80°C, bij voor-keur in het gebied van -10 tot 50°C.
De tijd voor het tezamen verpoederen bij de eerste 10 verkwijze volgens de uitvinding is niet specifiek beperkt doch ligt in het algemeen in het gebied van 10 minuten tot 100 uren.
Volgens de eerste verkwijze volgens de uitvinding kun-nen het vetzure zout van magnesium, de elektronendonor en het titaanhalogenide met elkaar in aanraking worden gebracht bij aanwezigheid van 15 een oplosmiddel.
Bij de tweede verkwijze volgens de uitvinding zijn zowel de wijze van het in aanraking brengen van de bestanddelen als de temper atuur vaarbij de bestanddelen met elkaar in aanraking worden gebracht niet speciaal beperkt doch in het algemeen worden de bestanddelen met 20 elkaar in aanraking gebracht met gebruik van een reactor die is uitge-rust met een roerder bij een temperatuur varierend van kamertemperatuur tot een temperatuur lager dan de kookpunten van zowel het titaanhalogenide als het organische oplosmiddel. De contacttijd daarin is niet speciaal beperkt doch ligt in het algemeen in het gebied van 1 minuut tot 25 100 uren, bij voorkeur 10 minuten tot 10 uren.
Bij de tweede verkwijze volgens de uitvinding worden het vetzure zout van magnesium en de elektronendonor met elkaar in aanraking gebracht bij aanwezigheid van een organisch oplosmiddel onder vorming van een gemengd produkt voor het vormen van een vast gemengd 30 produkt door het verwijderen van het oplosmiddel daarna uit het gemeng-de produkt. Daarom is het aldus gevormde gemengde produkt in hoofdzaak een suspensie van het vaste gemengde produkt in het oplosmiddel.
Bij de eerste en derde werkwijze verschaft volgens de uitvinding vormt het tezamen verpoederde produkt of het gemengde produkt 35 gevormd door het tezamen verpoederen of mengen van het vetzure zout van magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast tezamen verpoederd 8202605 .......ι^.χ^ι^^χ_^££^^2^_-^^Ιΐπίΐ-·ΐ·ΧΐΙΐ£-ί11ΐίίΐ11^·1ιί^ΜΐίίΜ^ τΓ^-·ι~^|Τ-:-^ν-ρ--—-, |M-j|-,t|„j ·ΓιΐϊΚτιιι-Γίΐιτ-ιΤιήΐηΐΐΜ'”^'~ -~ j b 7 product of een vast gemengd produkt.
Het organische oplosmiddel dat wordt toegepast bij de tweede werkwijze volgens de· uitvinding kan worden gekozen uit elke organische verhinding die vloeibaar is bij 1Q°C en atmosferische druk 5 bij voorkeur uit alifatische en aromatische koolwaterstoffen met 5 tot 10 koolstofatomen. AIs specifieke voorbeelden van de organische oplosmiddelen worden genoerad n-pentaan, n-hexaan, n-heptaan, benzeen, tolueen en der-gelijke. -
Bij de derde werkwijze verschaft volgens de uitvinding t0 worden in het algemeen het vetzure zout van magnesium, de elektronen-donor en het titaanhalogenide voldoende met elkaar in aanraking gebracht eenvoudig door met elkaar te vermengen met een geschikt middel zoals roeren bij een temperatuur in het gebied varierend van kamertemperatuur tot de temperatuur lager dan het kookpunt van het toegepaste titaanhalo-15 genide, bij voorkeur 20 tot 100°C zonder noodzaak van mengen bij aan-wezigheid van een oplosmiddel of de bestanddelen tezamen te verpoederen.
De contacttijd hierbij is. niet specifiek beperkt mits het vetzure zout . van magnesium, de elektronendonor en de titaanverbinding voldoende met . — elkaar kunnen reageren,doch ligt in het algemeen in het gebied van 10 20 minuten tot 10 uren. Aldus kunnen drie bestanddelen als boven met elkaar in aanraking worden gebracht volgens eenvoudige methoden order zeer milde omstandigheden.
Het vaste tezamen verpoederde produkt of het vaste ge-mengde produkt bij de werkwijzen volgens de onderhavige uitvinding wordt 25 in aanraking gebracht met het titaanhalogenide door .gebruik van een reactcr voorzien van een roerder in het algemeen bij een temperatuur in het gebied van kamertemperatuur tot een temperatuur lager dan het kookpunt van het titaanhalogenide, bij voorkeur 20 tot 1Q0°C, De contacttijd daarbij is niet specifiek beperkt mits het vaste tezamen verpoederde produkt 30 of het vaste gemengde produkt voldoende kan reageren met het titaanhalogenide doch bedraagt in het algemeen 10 minuten tot 10 uren. Het eind-produkt verkregen met de werkwijzen volgens de uitvinding als boven be-schreven kan worden gewassen met een inert organisch oplosmiddel, waar- .. .-.
bij de wasbehandeling voltooid wordt geacht als geen halogeenatoom in _______ 35 - het oplosmiddel na het wassen wordt aangetoond. Dientengevolge wordt- - -j_.
een na aldus wassen verkregen produkt onderworpen aan een vaste-stof--.: . ·;_ -- , 8202605 • - * 8 vloeistofscheiding voor het drogen of. een geschikte hoeveelheid inert organisch oplosmiddel wordt verder toegevoegd aan het verkregen produkt voor het vormen van een suspensie die onmiddellijk als de katalysatorcomponent voor gehrnik bij de polymerisatie van alkenen volgens de uit-5 vinding kan worden toegepast.
Alle bovenbeschreven werkwijzen volgens de uitvinding worden bij voorkeur uitgevoerd bij aanwezigheid van zuurstof, water enz.
De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt gecambi-neerd met een organoaluminiumverbinding door het vormen van een kata- 10 lysator voor de polymerisatie van alkenen. De organoaluminiumverbinding wordt toegepast in een molverhouding van 1 tot 1000, bij voorkeur 1 tot 30Q per titaanatoom in de katalysatorcomponent. Bij de polymerisatie van alkenen kan een derde bestanddeel zoals een elektronendonor worden toegevoegd.
15 * De polymerisatie van alkenen kan worden uitgevoerd al dan niet bij aanwezigheid van een organisch oplosmiddel, en alkeen-monomeren kunnen in de gasvormige of vloeibare toestand worden gebruikt.
De polymerisatietemperatuur ligt beneden 200°C, bij o 2 voorkeur beneden 100 C en de polymerisatiedruk ligt beneden 100 kg/cm 20 absoluut, bij voorkeur beneden 50 kg/cm absoluut.
Voorbeelden van alkenen die met behulp van de katalysatorcomponent bereid volgens de uitvinding kunnen worden gehomopolymeri-seerd of gecopolymeriseerd omvatten etheen, propeen, buteen-1, U-methyl-penteen-1 en dergelijke.
25 De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van onderstaande voorbeelden en vergelijkende voorbeelden.
Voorbeeld I ' (Bereiding van katalysatorcomponent) 30 g van een voorafbehandeld magnesiumstearaat bereid 30 door het calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumstearaat bij 70°C gedurende 5 uren in vacuo en 6,3 g ethylbenzoaat worden gebracht in een 1,2 liter trilmolenpot, waarvan 3/5 van het totaal volume is ge-vuld met een roestvrijstalen kogel met een diameter van 15 inm in een at-mosfeer van stikstof voor het tezamen verpoederen voor behandeling bij 35 kamertemperatuur gedurende 20 minuten bij een trillingsgetal van 1U60 3 trillingen/minuut en trillingsamplitude van 3,5 mm. In een 200 cm rond- 8202605
-S
9 kolf uitgerust met een koeler en een roerder waarin de lucht is vervangen 3 door stikstof worden 50 cm titaantetrachloride en 10 g van het vaste
tezamen verpoederde produkt gebraeht voor reactie onder roeren bij 65°C
gedurende 2 uren. Nadat de reactie is voltooid wordt bet reactiemeng- 3 5 sel afgekoeld tot kamertemperatuur. Een wasbehandelmg met 100 cm ge-dehydrateerde n-heptaan wordt herbaald tot geen chloor in bet n-heptaan na het wassen meer kan worden aangetoond voor bet voltooien van de wasbehandeling en bet verkrijgen van de katalysatorcomponent. De aldus verkregen katalysatorcomponent'wordt onderworpen aan een vaste-stof-10 vloeistofscbeiding met bet resultaat dat bet titaangebalte in de aldus afgescbeiden vaste stoffen wordt bepaald op 2,35 gew.$.
Folymerisatie van propeen
Aan een 1,5 1 autoclaaf voorzien van een roerder, waar- 3 in de lucbt zorgvuldig is vervangen door stikstof, worden 500 cm gede-15 hydrateerd n-beptaan, 109 mg trietbylalnminium, 0,92 mg titaan van de als boven verkregen katalysatorcomponent en 35 mg ethyl-p-toluaat in een atmosfeer van stikstof gebracht» Daarna wordt het verkregen mengsel verwarmd tot 60°C en onderworpen aan propeenpolymerisatie onder een druk van h kg/cm absoluut gedurende 2 uren onder toevoer van propeengas.
20 Na voltooixng van de polymerisatiereactie wordt aldus- verkregen vast polymeer verzameld door filtreren en gedroogd door verwarmen op 80°C onder verlaagde druk. Anderzijds wordt bet filtraat geconcentreerd ter verkrijging van polymeer oplosbaar in een oplosmiddel dat bij de poly-merisatie is gebruikt. De hoeveelbeid polymeer die oplosbaar is in bet 25 bij de polymerisatie toegepaste oplosmiddel wordt voorgesteld door (A) en de hoeveelbeid van het als boven verkregen vaste polymeer wordt voorgesteld door (b). Het vaste polymeer wordt. onderworpen aan extractie met kokende n-beptaan gedurende 6 uren voor het verkrijgen van in kokende n-beptaan onoplosbaar polymeer waarvan de boeveelheid wordt voorgesteld 30 door (C). De polymerisatieactiviteit (D) per eenheid gewicht van de katalysatorcomponent wordt voorgesteld door de forraule (D) s [(A) + (B)l (g)_ hoeveelheid kat. component (g) - - - - en de opbrengst (E) aan kristallijn polymeer wordt voorgesteld door de formule 8202605 - < 10 (E) = -|§j— x 100g
Voorts vordt de totale opbrengst (F) aan kristallijn polymeer voorge-steld door de formule (F) = x 100? 5 Het chloorgehalte in het verkregen produkt vordt voor-
gesteld door (G). De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A. Voorbeeld II
De methoden van voorbeeld I voor de bereiding van de , katalysatorcomponent vorden berhaald met uitzondering dat het magnesium-10 stearaat tezamen vordt verpoederd met ethylbenzoaat gedurende U0 uren voor het bereiden van de katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,k2 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen vordt de methode van - voorbeeld I herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysator-15 component vordt toegevoegd in een hoeveelheid van 0,88 mg als titaan.
De aldus verkrvgen resultaten zijn. getoond in tabel A.
Vergeli.jkend voorbeeld 1 \k,2 g Watervrij magnesiumacetaat, U0,8 g aluminiumtri- 3 · "3 isopropoxyde en 50 cur decaline vorden gebracht in een 20u cm rond- 20 bodemkolf in een stikstofatmosfeer en vorden onder roeren gemengd ge.- durende 10 uren bij een temperatuur van 170 - 230°C. Hadat het oplos- middel is vervijderd vordt het verkregen reactiemengsel onder verlaagde druk gedroogd vaarbij een ruv vast poeder vordt verkregen. Het aldus 3 verkregen ruve vaste poeder vordt 10 maal met 100 cm vatervrije n-hep- 25 taan gevassen. Daarna vordt het oplosmiddel uit het aldus gevassen vaste poeder vervijderd en het verkregen vaste poeder vordt gedroogd onder 3 verlaagde druk· ter verkrijging van een vast poeder vaaraan dan 80 cm titaantetrachloride vorden toegevoegd voor menging onder roeren gedurende 2 uren bij 150°C. Ha voltooide reactie vordt het reactiemengsel 3 30 afgekoeld tot kamertemperatuur. Een vasbehandelmg met 100 cm gedehy-drateerde n-heptaan vordt herhaald totdat geen chloor meer in het n-hep-taan na het vassen kan vorden aangetoond om de vasbehandeling te vol-tooien en een katalysatorcomponent te verkrijgen. De aldus verkregen ka- 8202605 11 .t aly s at or c omponent wordt aan een vaste stof/vloeistofscheiding onder-worpen met als gevolg dat het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen wordt bepaald. op 12,2 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen 5 van voorbeeld I ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen ka-talysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,35 nig als titaan. Aldus verkregen resultaten-zijn vermeld in tabel A. Als blijkt uit deze resultaten wordt het bereiden polymeer niet verkregen in een hoeveelheid die voldoende is om de polymerisatiekarakteristieken ervan:_ 10 te bepalen.
Voorbeeld III
De maatregelen van voorbeeld I voor de bereiding van de katalysatorcomponent worden herhaald met uitzondering dat het in de handel beschikbare magnesiumstearaat wordt gecalcineerd bij T10°C ge-15 durende 5 uren onder vacuum. Het. titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,h6 gev.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld I ook herhaald met uitzondering dat 13,7 mg tri-ethylaluminium en 1,18 mg als · titaan van de katalysatorcomponent worden 20. toegepast en dat geen ethyl-p-toluaat wordt gebruikt. De verkregen resultaten zijn vermeld in tabel A.
Voorbeeld IV
De maatregelen van voorbeeld III voor de bereiding van de katalysatorcomponent worden herhaald met uitzondering dat het in de 25 handel beschikbare magnesiumstearaat wordt gesmolten boven 130°C en dan snel wordt afgekoeld om te worden vastgemaakt. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,53 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen 30 katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,09 mg als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld V _
De maatregelen van voorbeeld III voor de bereiding van _ ....- de katalysatorcomponent worden herhaald. met uitzondering dat het in de ;r-35 handel beschikbare magnesiumstearaat wordt gecalcineerd onder roeren .:/ --bij 11 Q°C- gedurende 5 uren in vacuo. Het titaangehalte in de afgeseheidett. - - 8202605
« V
12 vaste stoffen bedraagt 2,13 gew.$.
Voorbeeld VI
De maatregelen van voorbeeld IU worden herhaald met uitzondering dat 7,6 g ethylbenzoaat wordt toegevoegd voor het berei-5 den van een katalysatorcomponent. Het titaangebalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,29 gev.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,28 mg 10 als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn vermeld in tabel A. Voorbeeld VII
De maatregelen van voorbeeld III worden herhaald met uitzondering dat 5,3 g ethylbenzoaat wordt gebruikt om eegakatalysatorcomponent.-te bereiden. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stof-15 fen bedraagt 2.28 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,10 mg als titaan. De verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
20 Voorbeeld VIII
' De maatregelen van. voorbeeld VI worden herhaald met uitzondering dat een voorbehandeld magnesiumoctanoaat bereid door calcine- . ♦ o ren van een in de handel beschikbaar magnesiumoctanoaat bij 150 C gedu-rende 7 uren onder vacuum wordt gebruikt in plaats van magnesiumstearaat 25 voor het bereiden van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in·de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,5¾ gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,20 mg als 30 titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld ΊΧ
De maatregelen van voorbeeld III worden herhaald met uitzondering dat een voorbehandeld magnesiumlauraat bereid door calcine-ren van in de handel beschikbaar magnesiumlauraat bij 50°C gedurende 35 5 uren onder vacuo wordt toegepast in plaats van magnesiumstearaat voor het bereiden van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte -van. de af- 8202605 ftMMBU—i————s=»————---------- „ « 13 gescheiden vaste stoffen bedraagt 2,58 gevr.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkre-gen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveeheid van 1,31 mg 5 als titaan. De verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld X
De maatregelen van voorbeeld III worden herhaald met uitzondering dat een voorbehandeld magnesiumdecanoaat bereid door calci-neren van in de handel beschikbaar magnesiumdecanoaat bij 50°C gedurende 10 5 uren in vacuo wordt toegepast in plaats van magnesiumstearaat voor het bereiden van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,31 gev.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld II ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen 15 katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,3^ mg als titaan. De verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld XI ~ -___
De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uit-zoniering dat het vaste tezamen verpoederde produkt in aanraking wordt 20 gebracht met titaantetrachloride bij 55°C ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,32 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen 25 katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,07 mg als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld XII
De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uit-— -zondering dat het vaste tezamen verpoederde produkt in aanraking wordt 30 gebracht met titaantetrachloride bij 75°C ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 3,22 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen 35 katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,12 mg -als titaan. De verkregen resultaten zijn getoond in tabel A. .
8202605 1¾.
Voorbeeld XIII
De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uit-zondering dat het vaste tezamen verpoederde produkt in aanraking wordt gebracht met titaantetrachloride gedurende 3 uren ter bereiding van een 5 katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,k6 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook berhaald met uitzondering.dat de:. aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,03 mg 10 als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A. Voorbeeld XIV
De maatregelen van voorbeeld VIII worden herhaald met uitzondering dat 12,8 g ethylbenzoaat wordt toegepast ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste 15 stoffen bedraagt 2.hi gew.$.
Bij de polymerisatie van. propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,13 mg als titaan- De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
20 Voorbeeld XV
De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uitzondering dat 1,6 g ethyl-p-anisaat wordt toegepast in plaats van ethylbenzoaat ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,61 gew.$.
25 Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 0,98 mg als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld XVI
30 De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uit zondering dat 6,9 g ethyl-p-toluaat wordt toegepast in plaats van ethylbenzoaat ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,T2 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen 35 van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 0,89 mg 8202605 15 Λ ± 9 als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Voorbeeld XVII
De maatregelen van voorbeeld IV worden herhaald met uitzondering dat bet magnesiumstearaat tezamen wordt verpoederd met ethyl-5 benzoaat bij ongeveer 0°C ter bereiding van een katalysatorcomponent.
Het titaangehalte in de afgescbeiden vaste stoffen bedraagt 2,21 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van -voorbeeld III. ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 1,20 mg als 10 titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
Vergelijkend voorbeeld 2
De maatregelen van voorbeeld I worden herhaald met uit-. . . zondering dat 30 g in de handel beschikbaar watervrij magnesiumehloride wordt gebruikt in .plaats van het voorbehandelde magne siumstearaat en 15 9,5 g ethylbenzoaat worden toegepast ter bereiding van een katalysator component. Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 1,30 gew.l.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen . van voorbeeld III ook herhaald met uitzondering dat de aldus verkregen 20 katalysatorcomponent wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 0,68 mg als titaan. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
• Voorbeeld XVIII
(Bereiding van katalysatorcomponent) 25 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid 25 door calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumstearaat bij 110°C gedurende 7 uren onder vacuum, 6,3 g ethylbenzoaat en 10,^ g titaante- . trachloride worden gebracht in een 1 1 vibrerende molen, 3/5 van het totaal volume waarvan is gevuld met een roestvrij stalen kogel met een diameter van 15 mm, in een stikstofatmosfeer om tezamen te worden verpoederd 30 voor behandeling bij kamertemperatuur gedurende 20 uren bij een vibre-ringsgetal van 1460 v.p.m. en een vibreringsamplitude van 3,5 mm. In een 3 200 cm rondbodemkolf voorzxen van een koeler en een roerder, waarxn de lucht is vervangen door stikstof, worden 10 g van het tezamen verpoe- ; # 3 derde produkt gebracht om te worden gewassen met 100 cm ontwaterde n- .. .- 35 heptaan zolang herhaald tot geen chloor meer wordt aangetoond in het- n- ______ heptaan na wassen om de wasbehandeling te voltooien en een katalysator— - 8202605
* V
16 component te verkrijgen. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt onderworpen aan vaste-stof/vloeistofscheiding met als resultaat dat het titaangehalte in de:aldus afgescheiden vaste stoffen wordt bepaald op 3,82 gev.$.
5 Polymerisatie van propeen
Aan fcen 1,5 1 autoclaaf voorzien van een roerder, waar-in de luclit grondig is vervangen door stikstof, worden 500 cm gede-hydrateerde n-heptaan, 2T,3 mg triethylaluminium en 2,28 mg als titaan van de als boven verkregen katalysatorcomponent gebracht in een stikstof-' 10 atmosfeer. Daarna wordt het verkregen mengsel verwarmd tot 60°C en onder-worden aan propeenpolymerisatie onder een druk van 1 kg/cm absoluut ge-durende 2 uren onder inleiden van propeengas. Ha voltooilng van de polymerisatie wordt het aldus verkregen vaste polymeer verzameld door filtratie en gedroogd door verwarmen bij 80°C onder verlaagde druk. An-15 derzijds wordt het filtraat geconcentreerd ter verkrijging van polymeer dat oplosbaar is in het bij de polymerisatie gebruikte oplosmiddel. Aldus verkregen resultaten. zijn vermeld in tabel A.
Voorbeeld XIX _ ________ ‘ (Bereiding van katalysatorcomponent) 20 25 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid
door calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumstearaat bij 110°C
gedurende 7 uren in vacuo en 10,1 g titaantetrachloride worden gebracht in een 1,2 1 vibrerende molen, waarvan 3/5 van het totaal volume is ge- vuld met een roestvrijstalen kogel met een diameter van 15 mm, in een 25 stikstofatmosfeer om tezamen te worden verpoederd voor behandeling bij kamertemperatuur gedurende 20 uren bij een vibrerend getal van ΐ!6θ v.p.m.
3 en een vxbrer mgs amplitude van 3,5 mm. In een 200 cm rondbodemkolf voorzien van een koeler en roerder, waarin de lucht is vervangen door stikstof, worden 10 g van het tezamen verpoederde produkt, 1.,68 g ethylbenzo-30 aat en 50 cm^ tolueen gebracht om te reageren onder roeren bij 65°C gedurende 2 uren. Na voltooilng van de reactie wordt het reactiemengsel 3 afgekoeld tot kamertemperatuur. Een wasbehandelmg met 100 cm watervrije n-heptaan wordt herhaald tot geen chloor meer in het n-heptaan na het wassen wordt aangetroffen. om de wasbehandeling te voltooien en een kata-35 lysatorcompanent te verkrijgen. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt onderworpen aan een vaste-stof-vloeistofscheiding met als gevolg dat het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen wordt be- 8202605 > -·
• 1T
paald op 3,61 gev.%.
Bij de polymerisatie van propeen vorden de maatrege— len van. voorbeeld XVIII ook herhaald. "
De verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
5 Voorbeeld XX
De maatregelen van voorbeeld XVIII vorden herhaald met o uitzondering-dat de temperatuur van het tezamen verpoederen 0 C be-draagt ter bereiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte van de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,85 gev.%.
10 Bij de polymerisatie van propeen vorden de maatregelen van voorbeeld XVIII ook herhaald.
De verkregen. resultaten zijn getoond in tabel A,
Voorbeeld XXI
De maatregelen van voorbeeld XVIII vorden herhaald met 15 uitzonderi'ng dat 25 g van een voorbehandeld magnesiumoctanoaat bereid door calcineren van in de handed beschikbaar magnesiumoctoaat bij 70°C ·- . gedurende 7 uren in vacuo vordt toegepast ter bereiding van een kataly satorcomponent . Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen be-draagt 3,50 gev.%.
20 Bij de polymerisatie van propeen vorden. de maatregelen van voorbeeld XVIII ook herhaald.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel A.
8202605 ' 18 ·* ' V / Μ
bd LA on co O CO -4 ON
co oo o * "ΙΕ τ-'τ- CM VO -4 • ON On -4· W un 00 O' ο o t- cn - on on o . " -=r T- T- UN NO Γ0 1- • ON On
PO
H
LiN -4 t- Ο O VO UN
E 00 o « «on ,- t— Ό po T-
• ON ON
ro
H
M
H UN UN 00 O CM UN CM
!> N- no o " " CO
r— t— CO VO OO r-
Z · ON ON
OO
H
M
>· vo vo t— o On un j·
CM r— O * » O
- cvi CNJ CO UN on *- • On On -4 j> +3· oo un ο ο T- ro ON CO O * “ -4 J E T- T- UN VO -4 t-
• ON ON
1¾ PO
09 t»
M CO r- O O- 00 0J
<{ S -4 -4 Ο * Λ CM
CVI 0J T- C~ -4
e+ · On ON
-4
Ph .4 UN 00· 0-4^-4 Z oo t— O " * T- t- ,- -4 VO -4 <“ • On On -4
H
H-4 ONPO O CO P- UN UN Ο " Λ -4
- ,- i- -4 Ό PO
• On ON ·-
PO
' * h-4 PO *- o un vo cm
PO PO O " * PO
- T— r- 00 oo UN »— • On On
PO
H 00 CO
· . «4 On t— O " "t— ,Ο CM CM O CO UN -4 -4 On On ' •
PO
I I
+3 o -pc +5 a
cd a 1 cd P *h S
Ό P >s Ό Λ4 P 0 £3 I
Φ +3 H O +30 "-3 *H -P
Ο ·Η · ·Η Ρ Ο ρ ·η a ρ -ρ η —< , Έ φ ·ι-3 03 φ Ρ ·Η cd Η Η Φ ·Η Ρ -Ρ Φ ·Η -Ρ .¾ Cd -PO 3¾ Β h h (Π g Ο +3 a φ Ή φ Κ, φ cd Pica cd· cn &0 a P _ HCOO > η ·η P Is ·Η Λ C Ps'-' p a § o-π o p ·η p ^^ oH^-ppja P ft ΦΗ ΌΜ a M 60 -PM Λ3 ^ ij Ον ΗΗΑ
Φ a η ρ ·Η edcd cd £ a cdO
Ό · ·π Η Ό φ •(d+J— a * -Ρ Λ Pi·—· JS a^ η a cd-o ,a m ΛΡ ao ·ηλο gp w ft ° Φ · H · a ·Η H —' H a Φ—' jt+ C3 — W) «ί — , p) φ φ Φ J3 ·Η a Ρ ΦΟΛ Φ Φ Ρ Ρ Η ·Η Ρ Ό fit ρ a ρ a bo ρ phi 8 ρ p S ρ η ο·η ρ >opo >- ρ !> a c £> in £> cdH op
O Ρ Η B H PP PO· HSU ,£H -P cd HP
o o a & a <j op opp op a g ο -ρ λρ > sj oh ο·- κ a sc ο ό aa oa &na ο c 8202605 19 01 J· CO r~ O urv o 00 S -4· J· O * " ^ r- t~ on la co 04 • on on 04 *
H
<U <- “ . I 04 II I I ' 03 p > >
i_i fT) r— 00 LA 00 04 ,ON
y M 0, CO t— Λ Λ VO
X LA -- - O LA CO -
- · ON ON
oo w co vo vo g t-· co ' s t-- oj 04 ro vo on --
: · ON ON
CO
Ph cn o CO o cn 04 -¾ u ·> on ao v— « * vo Γ VO 5? " P- vo oo -“ ^ . on On bo 00
H
p H
e a oj · r- j- ο--— .co <U > * oo t— 04 " * > LA V$ on T-
_ /V. - ♦ ON ON
“ , CO
^ H '
> VO -— IA OOJ- IA
g T- o o * " 04 P= 0404 0 C-
M . ON ON
(xj -=0 ^ j> 'co j· oo o -— ρζ <j jxj la -=r o n o ^ S ,-,- CO vo Pt *-
• ON ON
> p· ON CO O 00 oo ON
δ NO VO o « Λ o ^ i- r- VO vo J- --
• ON ON
pf
M Pf O LA o ON LA CO
b<j NO LA O » " -=0 - r- P- LA VO -d· --
• ON ON
CO
h .la oj vo o c- oo -g H ON oo o " " o brf *“· t— 'SO -~T ^ r σ\ σ\ -=f H -LA t- ο Ο LA CM la -X £ ' £ § vo ^ ~
• ON ON
pf I I * +5 0 +5 S 43 ft
oj Oj I id (D -Η H
-d w <u x -«3 ^ o § c I
03 +3 Η Ο +50-7 -rl +5 λ irt, 34 O * 34 ·Η * ·Ρ Pj 2
Jh*H ft Sic d .
(D «ο d <U S ·Ηθ3Η H
03 -rt U -P 03 *H -P -M ti -PO S ft eoo m a a +3 ra<u ·η φ _
5,¾ ¢8 §,01 cfl· oi^bO i—' Φ S
ί S 60 > Η ·Η 03 > ·Η 38¾ S ^1¾¾ o S ft
0·Η 60 O S 60 ·Η φ Ρ< ' Ο Η +3 Pi'S
S ft OH -d ft pH «J P 60 34 ft O dd^ Φ B‘H ID ·Η -—· c3 cti'—' εβ -η· -Τ' .ft ft-p 2 O P' -d . .H +> 7 ΦΡΡ · ai +5 Ο Μ · Q +5 H ft ft iJftO.
Η Λ aJ-d ,β —- J3 >Q ft'-' ·Η Λ oiPhw OS'—· ¢) .- Ο Η · « ·Η Η Η Μ Φ !4fi 60 <0 ”~3 ?°,2~ (D (U^'HS Φ Φ Ο β ΦΦ SO H*P ^ 'd -- JQ <003540360 03 <UHI SO OS aJH O'H.
U > O 03 O !> ft S S> SX SH
O b Η B <U <U 0)0 rl h ,Qr-| +5c8 §. δ§·5§·5 Si s§s && .- 8202605 20
Voorbeeld XXII
(Bereiding van katalysatorcomponent) 60 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid
door calcineren van in de bandel beschikbaar magnesiumstearaat bij 110°C
3 5 gedurende T uren in vacuo, 15,8 g ethylbenzoaat en 135 cm n-beptaan 3 worden· gebracht in een 300 cm glazen reactor m een stikstofatmosfeer en gemengd onder roeren gedurende 1 uur bij kamert emperatuur gevolgd door drogen onder verlaagde druk ter verkrijging van een vast gemengd 3 produkt. In een 200 cm .rondbodemkolf voorzien van een koeler en een 3 10 roerder, waarin de lucht is vervangen door stikstof, worden 50 cm ti-taantetrachloride en 10 g vast gemengd produkt gebracht voor reactie onder roeren bij 65°C gedurende 2 uren. Na voltooiing van de reactie wordt bet reactiemengsel afgekoeld tot ^5°C en met rust gelaten voor vervijdering van de resulterende bovenstaande vloeistof door afschenken.
3 15 Een wasbehandeling met 100 cm watervrije n-beptaan wordt berbaald totdat geen cbloor meer wordt aangetoond in bet n-beptaan na bet wassen voor bet voltooien van de wasbehandeling en ter verkrijging van een kataly-satorcomponent. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt onderwor-pen aan vaste-stof/vloeistofscheiding met als gevolg dat bet titaangebal-20 te in de aldus afgescheide vaste stoffen wordt bepaald op 2,6b gew.$.
Polymerisatie van propeen
Aan een 1,5 1 autoclaaf voorzien van een roerder, waar- 3 in de lucbt grondig is vervangen door stikstof, worden 500 cm ontwa-terde n-beptaan, 13,6 mg triethylaluminium en 1 ,U1 mg als titaan van 25 de als boven verkregen katalysatorcomponent gebracht in een stikstofatmosfeer. Daarna wordt bet verkregen mengsel verwarmd tot 60°C en on-derworpen aan propeenpolymerisatie onder een druk van ^ kg/cm absoluut gedurende 2 uren onder toevoer van propeengas. Ha voltooiing van de poly-merisatiereactie wordt bet aldus verkregen vaste polymeer vervangen door 30 filtratie en gedroogd door verwarmen bij 80°C onder verlaagde druk.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
Voorbeeld XXIII
De maatregelen van voorbeeld XXII worden berbaald met uitzondering dat 108,8 mg triethylaluminium, Ui-,8 mg ethyl-p-toluaat en 35 1,13 mg als titaan van de aldus verkregen katalysatorcomponent worden ingebracbt voor de polymerisatie van propeen. De aldus verkregen resulta- 8202605 21 ten zijn getoond in tabel B.
Voorbeeld XXIV
• 20 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid
door calcineren van in de bandel beschikbaar magnesiumstearaat bij 110°C
5 gedurende 7 uren in vacuo, 3,3 g ethylbenzoaat en cm n-pentaan wor- den gebracht in een 300 cm glazen reactor in een stikstofatmosfeer voor menging onder roeren gedurende 1 uur bij kamertemperatuur en daarna ver- warmd. tot Uo°C ter verwijdering van bet oplosmiddel waarbij een vast 3 .
gemengd produkt wordt verkregen. Aan een 200 cm rondbodemkolf voorzien 10 van een koeler en roerder vaarin de lucht is vervangen door stikstof, worden 50 cm titaantetrachloride en 10 g van het vaste gemengde produkt gebracht voor reactie onder roeren bij 65°C gedurende 2 uren. Na voltooi— ing van de reactie wordt bet reactiemengsel afgekoeld tot U5°C en met rust gelaten voorverwijdering van de resulterende bovenstaande vloei- 3 • 15 stof door afscbenken. Een wasbehandelmg met 100 cm ontwaterde n-beptaan wordt berhaald totdat geen chloor meer wordt aangetoond in het n-hep---. taan na bet wassen ter voltooilng van de wasbehandeling en ter verkrij-ging van de katalysatorcomponent. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt onderworpen aan.een vastestof/vloeistofscheiding met bet re-20 sultaat dat bet titaangehaite in de aldus afgescbeiden vaste stoffen wordt bepaald op 2,37 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld XXII herhaald.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
25 Voorbeeld XXV
De maatregelen van voorbeeld XXII worden berhaald met uitzondering dat het vaste gemengde produkt wordt omgezet met titaantetrachloride bij 50°C. Het titaangehaite in de afgescbeiden vaste . stoffen bedraagt 2,32 gew.jS. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in 30 tabel B.
Voorbeeld XXVI
De maatregelen van voorbeeld XXII worden berhaald met uitzondering dat bet vaste gemengde produkt wordt omgezet in titaantetrachloride bij 80°C. Het titaangehaite in de afgescheiden vaste stoffen 35 bedraagt 2,kT gew.#. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
8202605 22
Voorbeeld XXVII
De maatregelen van voorbeeld XXII warden herhaald met uitzondering dat 30 g van het voorbehandelde magnesiumstearaat, 5,7 g ' ethylbenzoaat en TO cm n-heptaan warden toegepast voor de bereiding van 5 een katalysatorcomponent..Het titaangehalte in de vaste afgescheiden stoffen bedraagt 2,kb gew.$. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
Voorbeeld XXVIII
De maatregelen van voorbeeld XXII worden herhaald met 10 uitzondering dat 20 g van een voorbehandeld magnesiumoctanoaat bereid door het calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumoctanoaat bij 70°C gedurende 7 uren in vacuo, 7»5 g ethylbenzoaat en kj cm"5 n-hep-taaa worden toegepast voor de bereiding van een katalysatorcomponent.
Het titaangehalte in de afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,63 gew.%.
15 ' Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld XXII ook herhaald met uitzondering dat 108,8 mg triethyl-aluminium, 39»2 mg ethyl-p-toluaat en 0,91 mg als titaan van de katalysatorcomponent daaraan worden toegevoegd. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
20 Voorbeeld XXIX
(Bereiding van katalysatorcomponent) 10 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid
door calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumstearaat bij 110°C
3 3 gedurende 7 uren in vacuo, 1,6 cm ethylbenzoaat, 30 cm titaantetra- 3 3 25 chloride en 20 cm tolueen worden gebracht in een 200 cm glazen reactor in een stikstofatmosfeer om onder roeren te reageren bij 65°C gedurende 2 uren. Na voltooixng van de reactie wordt het reactiemengsel afgekoeld tot U5°C en met rust gelaten voor het verwijderen van de resulterende 3 bovenstaande vloexstof door afschenken. Eenwasbehandeling met 100 cm 30 watervrije n-heptaan wordt herhaald tot geen chloor meer wordt aange-toond in het n-heptaan na het wassen om de wasbehandeling te voltooien en een katalysatorcomponent te verkrijgen. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt aan een vastestof/vloeistofscheiding onderworpen met het gevolg dat het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen 35 wordt bepaald op 2,82 gew
Polymerisatie van propeen ________________
Aan een 1,5 1 autoclaaf voorzien van een roerder, waar- 3 in de lucht grondig xs vervangen door stxkstof, worden 500 cm ontwaterde 8202605 __ • 23 m n-heptaan, 13,6 mg triethyialuminium en 1,1¾ mg als titaan van de katalysatorcomponent verkregen als boven gebracht in een stikstofatmosfeer.
Daarna wordt het verkregen- mengsel verwarmd tot 60 C en onderworpen aan propeenpolymerisatie onder een druk van ^ kg/cm absoluut gedurende 2 . 5-'tu*eir: onder toevoer van propeengas. Ha voltooiing van de polymerisatie-reactie wordt aldus verkregen vast polymeer verzameld door filtratie en gedroogd door verwarmen bij 80°C onder verlaagde druk.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel B.
Voorbeeld XXX
10 De maatregelen van voorbeeld XXIX worden herhaald met 3 uitzondering dat-2,0 cm ethylbenzoaat wordt toegepast voor bet berei-den van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgeschei-den vaste stoffen bedraagt 2,h2 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen 15 van voorbeeld XXIX herhaald. De aldus verkregen resultaten zijn getoond :, in tabel B.
• Voorbeeld XXXI ______rj.
_ : De maatregelen van voorbeeld XXIX worden herhaald met :. - - uitzondering dat de reactietemperatuur T5°C i svterr verkrij ging. van. een 20 katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,79 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen : - _ .van voorbeeld XXIX herhaald. De aldus verkregen resultaten zijn getoond. ____ in tabel B.
25 Voorbeeld XXXII _______________
De maatregelen van voorbeeld XXIX worden herhaald met uitzondering- dat 10 g van een voorbehandeld magnesiumoctanoaat bereid door calcineren van in de handel aanwezig magnesiumoctanoaat bij 70°C gedurende 7 uren in vacuo wordt toegepast ter verkrijging van een kata-30 lysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,71 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld XXIX herhaald. De aldus verkregen resultaten zijn getoond~ in tabel B. .. .
8202605 2k »» j—(, H CO Τ-ΙΛ 0-4-4 0
M « 00 CM CO " " VO
W OJ x— x— x— LA 00 »— H · os os on
HOs ITS O Ο O »- CM
bd « CSJCSl LA " " VO
s« on i— i— vo on » Q · os os on W o on' so' ο T- csi la W -4 on o " " vo x on t- T- T- Los on T- • os os on
Wo o -4 O -4 CM A
H " on CM OS " "1A
X on *- r- cm ia on «“ jxj · os os on « ΗΊ hos iao on^ov o03 H · J4 34 o " * <- >on r-^* on vo -4 t— W * os os W -4 f_j pq h vo os cm. -4 os on vo >« vo vo o * « vo W -4 r-T- O LA on T- W · Os Os »4 on pq HOO VOCO t— LA o on
no >. « CM.»— VO Λ . CM
bd LA CM CM O VO -4· r- <; w * Os Os •mt*
Eh etA t— 34 Ov *“ on on « go t— vo * « vo ' la ψ- o vo on x- . - · Os os on *>t- ooo cm vo co -=r h « covo o " « ο·
WtA CM CM CO LA on »-· X · Os Os -4 H VO LA T- r— O OS t— h * cnm Os * * la
x— x— »— »— t— LA
Q * os os on
LA
« T- co HO IAC01 34 " «00· h « vo la vo vo on la; ^ t— r— T—· On On t— - * w & ts o i +> §
d ft ft | 43 -H O
» o W d I ai * s- ! ft Ο Η Ό Ο +3-. 43 ,r3 *H += Ο Ό 0 O Ai ·Η d ·Η ft Ϊ
0J4J ft " Η . rC
S Ό ft ft ·Η H ft
^.γ4·Η +3 Ο ·Η +3* 03<—'+3<U'—»SftB
ΗΛΟ W IDE) Ο & 4= ^ ΠΟ &%. ·Η Φ ft O ft aj icaaJbOoia) ca — fcO S —' 01¾
ft s λ Μ > <3θ >»·η aj -a ho -η gw o S
•HO H 43 *rt '-'χ ft ^ <0 H 'Z- +5 W·'—· ft Ό bfl'-'· O'-' OftftO +=(OO AJ W ^ O fc ij H Cl 0 -H n <sj -H PQ ft a) O'-' cd-H'-' ^ Λ ft'—' ^ Οι Ο ·Η Ο H ·—- O ' β3Λ WO Λ ft_ Λ ft Η Λ ·Η Ο Λ · Λ I ·γ» Λ W ft Ο G 01 ΟΗ·ΡΌ Η Λ Μ S ft) « δΟΟ ·ο <*0 Ο .
Ο Ο p aj Ό Ο πτ) Ο Ο Ο GO Η ·Η ft Ό Λ ocqw*h ο ο Η ο so os βπ ο ·η ft !> 0 ·η S ϊ> ft ? ftO >\ ft w d Η ο OH'fttQ ΟΟ OOG HU ΛΗ +3cd Hft
O OftOO 00 OGO OiO ftO 0+3 Λ J
>WOBH wgWOAi W ft . O ft Eh w op- 8202605 25
Voorbeeld XXXIII
(Bereiding van katalysatorcomponent) 10 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid door bet calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumstearaat bij 5 110°C gedurende 7 urea onder een vacuum, 1,6 cm? etbyibenzoaat en 50 cm titaantetrachloride worden gebracht in een 200 cm rondbodemkolf voorzien van een roerder, waarin de lucbt is vervangen door stikstof, voor reactie bij 65°C gedurende 2 uren. Daarna wordt de resulterende bovenstaande vloeistof verwijderd door afscbenken. Een wasbehandeling 3 10 met 100 cm ontwaterde n-heptaan wordt berbaald tot geen cbloor meer wordt aangetoond in het n-beptaan na bet wassen voor bet voltooien van de wasbehandeling en ter verkrijging van een katalysatorcomponent. De aldus verkregen katalysatorcomponent wordt onderworpen aan een vastest of/vloeistof scheiding met bet gevolg dat het titaangebalte in de aldus 15 afgescbeiden vastestoffen wordt bepaald op 2,h2 gev.%.
Polymer! satie. van -proueen _
In een 1,5 1 autoclaaf voorzien van een roerder, waarin.
3 de lucbt grondig is vervangen door stikstof,. waarin 500 cm gedehydra-teerde n-heptaan, 13,6 mg trietbylaluminium, en 1,1b mg als titaan 20 van de katalysatorcomponent verkregen als boven in een stikstofatmos- feer. Daarna wordt bet verkregen mengsel verwarmd tot 60°C en onderworpen aan propeenpolymerisatie onder een druk van ^ kg/cm absoluut gedurende 2 uren onder toevoer van propeengas, Ha voltooiing van de polymerisatie-reactie wordt bet aldus verkregen vaste polymeer verzameld door filtra-· 25 tie en gedroogd door verwarmen bij 80°C onder verlaagde druk.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C.
Voorbeeld XXXIV
De maatregelen van voorbeeld XXXIII worden herhaald 3 met uitzondering dat 1,3 cm etbyibenzoaat wordt toegepast voor de be-30 reiding van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte i n de aldus af-gescheiden vaste stoffen bedraagt 2,62 gew,^.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld XXXIII berbaald met uitzondering dat 108,8 mg triethyl-aluminium, kh,9 mg etbyl-p-toluaat en 0,92 mg als titaan van de kataly-35 satorcomponent worden toegepast.
De aldus verkregen. resultaten zijn getoond in tabel C.
8202605 2β
Voorbeeld XXXV
De maatregelen van voorbeeld XXXIII vorden herhaald 3 met uitzondering dat 1,0 cm ethylbenzoaat· vordt toegepast voor het bereiden van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de. aldus af-5 gescheiden vaste stoffen bedraagt. 2,57 gev.?5.
Bij de polymerisatie van propeen vorden de maatregelen van voorbeeld XXXIII herhaald met uitzondering dat 108,8 mg triethyl-aluminium, ^,9 mg ethyl-p-toluaat en 0,91 mg als titaan van de katalysa-torcomponent vorden toegepast, 10 De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C.
Voorbeeld XXXVI
De. maatregelen van voorbeeld XXXIII vorden herhaald met uitzondering dat 10 g van een voorbehandeld magnesiumoctanoaat bereid • o door calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumoctanoaat bij 70 C 0 15 gedurende 7 uren onder vacuum voor het bereiden van een katalysatorcom-ponent. Het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen be- . draagt 2,88 gev.jS.
Bij de polymerisatie van propeen vorden de maatregelen van voorbeeld XXXIII ook herhaald met uitzondering dat 108,8 mg tri-20 ethylaluminium, 52,3 mg ethyl-p-toluaat en 0,91 mg als titaan van de ka-talysatorcomponent vorden toegepast.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C. Voorbeeld XXXVII
De maatregelen van voorbeeld XXXIII vorden herhaald 25 met uitzondering dat 10 g van een voorbehandeld· magnesiumlauraat vordt toegepast voor het bereiden van een katalysatorcomponent. De titaancom-ponent in de aldus afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,21 gev.%.
Bij de polymerisatie van propeen vorden de maatregelen van voorbeeld XXXIII herhaald met uitzondering dat 5^+Λ mg triethylalu- . 30 minium, 22,5 mg ethyl-p-toluaat en 0,^5 mg als titaan van de katalysatorcomponent vorden toegepast.
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C.
Voorbeeld XXXVIII
De maatregelen van voorbeeld XXXIII vorden herhaald 35 met uitzondering dat 10 g van een voorbehandeld magnesiumdecanoaat bereid - door het calcineren van in de handel beschikbaar magnesiumdecanoaat bij 8202605 . μμ———μ————^ . ι. — -. . ----- 2Τ ' TO°C gedurende Τ uren onder vacuum wordt toegepast voor het bereiden van een katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,22 gew.$.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatrege-5 len van voorbeeld XXXIII ook herhaald met uitzondering dat 108,8 mg . - .
triethylaluminium, 52,3 mg ethyl-p-toluaat en 0,91 mg als titaan van de katalysatorcomponent worden toegepast.
De aldus verkregen resuitaten zijn getoond in tabel C.
Voorbeeld XXXIX
10 De maatregelen van voorbeeld XXXIII worden herhaald met uitzondering dat 10 g van een voorbehandeld magnesiumstearaat bereid door bet calcineren van in de bandel beschikbaar magnesiumstearaat bij , 3 110° C gedurende 7 uren onder vacuum warden gebracht in een 200 cnr rond-bodemkolf voorzien van een roerder, in welke kolf de lucht grondig is .
' ^ O
15 vervangen door stikstof. Daarna wordt 1,6 cnr ethylbenzoaat daaraan toe- gevoegd en.’gemengd onder roeren gedurende 30 minuten bij kamertempe- .. -..- . ratuur gevolgd door het toevoegen van 50 cm titaantetrachloride door -. ~; ·.
reactie onder roeren bij 65°C gedurende ..2 uren voor bereiding van een ' katalysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgescheiden vaste 20 stoffen bedraagt 2,38 gew.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen . van voorbeeld XXXIII ook herhaald. “ 1
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C. —
Voorbeeld XL
25 De maatregelen van voorbeeld.XXXIII worden herhaald 3 3 met uitzondering dat 1,6 cm ethylbenzoaat wordt gebracht in een 220 cm rondbodemkolf voorzien van een roerder, en waarin de lucht grondig is vervangen door stikstof. Daarna worden 50 cm titaantetrachloride daaraan toegevoegd en gemengd onder roeren gedurende 30 minuten bij kamertempe-30 ratuur gevolgd door toevoegen van een vooraf behandeld magnesiumstearaat bereid door calcineren van magnesiumstearaat uit- de handel . bij 110°C gedurende 7 uren onder vacuum voor reactie onder roeren bij 65°C gedurende 2 uren ter bereiding van een katalysatorcomponent. -Het titaange— halte in de aldus afgescheiden vaste stoffen bedraagt 2,39 "gew.$. — 35 Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen van voorbeeld XXXIII ook herhaald.
8202605 28
De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C,
Voorbeeld XL·!
De maatregelen van. voorbeeld XXXIII worden herhaald .3 met uitzondering dat 50 cm titaantetrachloride vordt gebracht in een 3 5 200 cm rondbodemkolf voorzien van een roerder, en in welke kolf de lucht is vervangen door stikstof. Daarna worden 10 g van een voorbehan-deld magnesitimstearaat bereid door het calcineren van in de handel be-schxkbaar magnesiumstearaat bij 110°C gedurende J uren in vacuo daaraan toegevoegd en gemengd onder roeren gedurende 30 minuten bij kamertem- 3 10 peratuur gevolgd door toevoeging van 1,6 cm ; ethylbenzoaat voor reactie onder roeren bij 65°C gedurende 2 uren voor het bereiden van een kata-lysatorcomponent. Het titaangehalte in de aldus afgeschelden vaste stoffen bedraagt 2,36 gev.%.
Bij de polymerisatie van propeen worden de maatregelen • 15 van voorbeeld XXXIII 00k herhaald. De aldus verkregen resultaten zijn getoond in tabel C.
8202605 ' 29 3 ^ ^ ^ $ 5 oj >-<- o vo -a- *~ w · σ\ σ\ • on o o ια οο· t~ oo
lJ * LA -=f' -Ο « « 1A
χ pn t— t— oj vo n~ *“* . on on on fl co co on co vo o on □ * ,=r j· λ · " ^
Cj CM r- r- T— vo LA »~
Q · ON ON
^ on w
MIA ’- C— O CVJ
> « on cm on » * •λ C r- t- - <- 01 c— ^ »-
CJ * ON ON
w -st
Ο H
>'CVJ lACJ O ^ χ * on on on ^s on co j W cu fw * « o M x . vo -a- *- pq .a· on on « > _tf· VO CM CU lO fc-> vo & 5 " OJ OJ " * OJ.
g W ^ ^ ^ ^ 5t- on *- la oj o « Ο on f- * «00 oj oj <- e- -5" jn !*j · on on pTj· vo vo on ο o on·
X O ON r- Λ «CO
χ a- oj t— ο on
X · ON ON
I NO
H VO LA O ON t— . On ο h « -=r -a· t- " ^ X oj <- r- «-
s> · ON ON
S <n +3 H -P ft cd | | oj ·η g
ΌΧ X Ό I 0 Ο fl I
0 ·Η Η Ο -P Ο ·ο ·Η -P
λ frt d Ο * & *rf · ·Η %\ 5J
a a ft U > -P H Ai Λ (D.r^pQ 0 £ ·Η a3 H M . _4
0 ,-j dJ aj <1)*H .{J Js$ fl} -P O S £* S
ip bo « id- a +3¾¾ m g ** ·π «> ft X H 60 tdSO XcadbiJ δ* w SP^W n, 2 Η Ο 0 0 > H-HCd 0 £ ·η αχ <ua Ο ·Η ·Η ^ 0+3 ·Η <D ?·* OH +3p> C P4 +3 <73 ^ rtf x-s 4J 60^· ^ ^ i 3Γ Q ^ C? ..- o 0 d -η <; ·η a ajoaoip H 5 ft&l 2 S ° Ό ••Htagw (U w · o3 Λ — ¢0--^ +» ,' ^ ·£ ηλ·ηοι λ up i ·ηλ rai4 oa a> η > ^ ο h H«a ^a g)o ooJjaoH <u ο o (Do.aaj Η *h Jj 'e
Ο Φ 03 g ft 0 0 H 0 g0 0 S 0H O’H
r. >0X0 > Sj > diO X JhX 0H 00 o 0hh 00 00 a na ah -pa na ο o ft o 0 o 0 o a 0 00 ft o o-p λο
- ..... > WOPt+3 Kg KO.M CL+ A . O ft Ehm OH
8202605

Claims (16)

1. Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcampo- nent voor de polymerisatie van alkenen, bier in bestaande dat men met elkaar in aanraking brengt (a) een vetzuurzout van magnesium, (b) een elektronendonor en (c) een titaanhalogenide van de algemene formule 5 TiX^, waarin X voorstelt een halogeenatoom, waarbij deze drie bestand-delen (a), (b) en (c) tegelijkertijd tezamen worden verpoederd bij afwe-zigbeid van enig oplosmiddel of genoemd vetzuurzout van magnesium semen wordt verpoederd met genoemde elektronendonor of met genoemd titaanhalogenide bij afwezigheid van enig oplosmiddel onder vorming van een tezamen 10 verpoederd produkt, welk tezamen verpoederd produkt dan in aanraking wordt gebracbt met. genoemd titaanhalogenide respectievelijk met genoemde elektronendonor, waarbij bet tezamen verpoederde produkt gevormd door bet tezamen verpoederen van bet vetzuurzout van magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast tezamen verpoederd produkt vormt .u 15 2. Werkwijze voor bet bereiden van een katalysatorcompo- nent voor de polymerisatie van alkenen, hierin bestaande dat men met elkaar in aanraking brengt (a) een vetzuurzout van magnesium, (b) een elektronendonor en (c) een titaanhalogenide van de algemene formule TiX^, waarin X voorstelt een halogeenatoom, waarbij genoemde drie be-20 standdelen (a), (b) en (c) tegelijkertijd worden gaaengd bij aanwezig-heid van een organiscb oplosmiddel of twee bestanddelen gekozen uit genoemde drie bestanddelen (a), (b) en(c) met elkaar worden gemengd bij aan-wezigheid van een organiscb oplosmiddel onder vorming van een gemengd i produkt, waarbij genoemd gemengd produkt dan rechtstreeks of nadat bet op-25 losmiddel daaruit is verwijderd, met het resterende bestanddeel wordt gemengd, waarbij genoemd gemengd produkt gevormd door bet mengen van het vetzure zout van magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast gemengd produkt vormt door het verwijderen van bet oplosmiddel daaruit of in hoofdzaak een suspensie vormt. 30 3· Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcompo- nent voor de polymerisatie van alkenen hierin bestaande dat men (a) een vetzuurzout van magnesium, (b) een elektronendonor en (c) een titaanhalogenide van de algemene formule TiX^, waarin X voorstelt een halo-geenatoom^met elkaar in aanraking brengt, waarbij genoemde drie bestand- 8202605 ‘ 31 m- % delen (a), (b) en (c?) tegelijkertijd vorden gemengd bij aaawezigheid van enig oplosmiddel of twee uit genoemde drie bestanddelen· (a), (b) en (c) gekozen bestanddelen met elkaar worden gemengd bij zafwezigheid van enig oplosmiddel onder . vorming van een gemengd produkt, waarbij ge-5 noemd gemengd produkt dan wordt gemengd met bet restbestanddeel, waarbij genoemd gemengd produkt gevormd door het mengen van het vetzure zout van magnesium met de elektronendonor in hoofdzaak een vast gemengd produkt vormt. U. Werkwijze volgens conclusies 1-3» met het kenmerk, 10 dat genoemd vetzuurzout van magnesium een verzadigd vetzuurzout van magnesium is.
5. Werkwijze volgens conclusie U, met het kenmerk, dat genoemd vetzuurzout van magnesium wordt gekozen uit magnesiumstearaat, magnesiumoctanoaat, magnesiumdecanoaat en magnesiumlauraat.
6. Werkwijze volgens conclusies 1· - 3, .met het kenmerk,. dat genoemde elektronendonor een aromatische carbonzure ester is.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat -. . ·' genoemde aromatische carbonzure ester is gekozen uit ethylbenzoaat, ,. ethyl-p-anisaat en ethyl-p-toluaat. .---
8. Werkwijze volgens conclusies 1-3» met het kenmerk, dat genoemd titaanhalogenide titaantetrachloride is.
9. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat genoemde elektronendonor wordt toegepast in een hoeveelheid van 0,1 tot 5 mol per mol genoemd vetzuurzout van magnesium.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat genoemde elektronendonor wordt toegepast in een hoeveelheid van 0,3 tot 2 mol per mol genoemd vetzuurzout van magnesium.
11. Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat genoemd titaanhalogenide wordt toegepast in een hoeveelheid groter .. 30 dan 0,01 mol per mol van genoemd vetzuurzout van magnesium.
12. Werkwijze volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat genoemd titaanhalogenide wordt toegepast in een hoeveelheid groter dan 1 mol per mol van genoemd vetzuurzout van magnesium.
13. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het 35 tezamen verpoederen wordt uitgevoerd bij een temperatuur heneden 80°C·. -. gedurende een tijdsperiode varierend van 10 minuten tot -t0Q;.-uren. - - . -- 8202605 . ' 32 · ο— - * ϊ> m * · ία 1^. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat het tezamen verpoederen wordt uitgevoerd bij een temperatuur van -10 tot +50°C.
15- Werkwijze volgens conclusie.1, met het kenmerk, dat ge- 5 noemd vast tezamen. verpoederd produkt in aanraking wordt gebracht met bet titaanhalogenide bij een temperatuur in het gebied varierend van kamertemperatuur- tot een'temperatuur lager dan het kookpunt van het gebruikte titaanhalogenide gedurende een tijdsperiode van 10 minuten tot 10 uren. 16„ Werkwijze' volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat 10 genoemd vast . tezamen verpoederd produkt in aanraking wordt gebracht met het titaanhalogenide bij· een temperatuur van 20 tot 100°C. 17« Werkwijze volgens condusies2 - 3, met het kenmerk, dat de heide gekozen bestanddelen zijn het vetzure zout van magnesium en de elektronendonor en het restbestanddeel het titaanhalogenide is. 15 18. - Werkwijze volgens conclusies 2-3, met het kenmerk, dat de beide gekozen bestanddelen de elektronendonor en het titaanhalogenide ,zijn en het. restbestanddeel het vetzure zout van magnesium is. 19. ' Werkwijze volgens conclusies 2-3, met het kenmerk, dat genoemde twee gekozen bestanddelen het titaanhalogenide en het vetzure 20 zout van magnesium zijn en het restbestanddeel de elektronendonor.
20. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het mengen bij aanwezigheid van het organische oplosmiddel wordt uitge-vperd bij een temperatuur in het gebied varierend van kamertemperatuur tot een temperatuur lager dan het kookpunt van zowel het titaanhalogeni- 25 de als het organische oplosmiddel gedurende een tijdsperiode varierend van 10 minuten tot 10 uren.
21. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het vaste gemengde produkt in aanraking wordt gebracht met het tiaanhalo-genide bij een temperatuur varierend van kamertemperatuur tot een tem- 30 peratuur beneden het kookpunt van het titaanhalogenide gedurende een tijdsperiode van 10 minuten tot 10 uren.
22. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat genoemd organisch oplosmiddel is gekozen uit elke organische verbinding die vloeibaar is bij 10°C onder atmosferische druk.
23. Werkwijze volgens conclusie 22, met het kenmerk, dat ge noemd organisch oplosmiddel is gekozen uit n-pentaan, n-hexaan, n-heptaan, 8202605 f 33 benzeen en tolueen. 2b. Werkwijze volgens condusie 3, met bet kenmerk, dat genoemd vast gemengd produkt in aanraking vordt gebracht met bet ti-taanhalogenide bij een temperatuur in bet gebied van katnertemperat uur 5 tot een temperatuur beneden bet kookpunt van bet titaanhalogenide gedu--rende een tijdsperiode varxerend van 10 minuten tot 10 uren.
25. Werkwijze volgens conclusie 2b t met bet kenmerk, dat genoemd vast gemengd produkt in aanraking vordt gebracht met bet ti-.. taanhalogenide bij een temperatuur van 20 tot 100°C. < 8202605
NLAANVRAGE8202605,A 1981-06-29 1982-06-28 Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen en werkwijze voor het polymeriseren van alkenen. NL190376C (nl)

Applications Claiming Priority (10)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP9967481A JPS581707A (ja) 1981-06-29 1981-06-29 α−オレフイン類重合用触媒成分の製造方法
JP9967481 1981-06-29
JP15616281A JPS5857408A (ja) 1981-10-02 1981-10-02 α−オレフイン類重合用触媒成分の製造方法
JP15616281 1981-10-02
JP20358981 1981-12-18
JP20358981A JPS58104904A (ja) 1981-12-18 1981-12-18 オレフィン類重合用触媒成分の製造方法
JP20955781 1981-12-26
JP20955781A JPS58113207A (ja) 1981-12-26 1981-12-26 オレフィン類重合用触媒成分の製造方法
JP20955681A JPS58113206A (ja) 1981-12-26 1981-12-26 オレフィン類重合用触媒成分の製造方法
JP20955681 1981-12-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8202605A true NL8202605A (nl) 1983-01-17
NL190376B NL190376B (nl) 1993-09-01
NL190376C NL190376C (nl) 1994-02-01

Family

ID=27525970

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8202605,A NL190376C (nl) 1981-06-29 1982-06-28 Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen en werkwijze voor het polymeriseren van alkenen.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4439537A (nl)
AT (2) AT377625B (nl)
DE (1) DE3224027A1 (nl)
FR (3) FR2508464B1 (nl)
GB (1) GB2103630B (nl)
IT (1) IT1152263B (nl)
NL (1) NL190376C (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8302885D0 (en) * 1983-02-02 1983-03-09 Ici Plc Catalyst
GB2143834B (en) * 1983-07-20 1987-06-03 Toho Titanium Co Ltd Polymerization catalyst
JPS6023404A (ja) * 1983-07-20 1985-02-06 Toho Titanium Co Ltd オレフィン類重合用触媒成分
US4540756A (en) * 1983-11-01 1985-09-10 Hercules Incorporated Process for making low crystallinity polyolefins
US4612299A (en) * 1984-07-09 1986-09-16 Amoco Corporation Magnesium carboxylate supports
JPS6155104A (ja) * 1984-08-24 1986-03-19 Toho Titanium Co Ltd オレフィン類重合用触媒成分
GB8708810D0 (en) * 1987-04-13 1987-05-20 Ici Plc Transition metal composition
US7354880B2 (en) 1998-07-10 2008-04-08 Univation Technologies, Llc Catalyst composition and methods for its preparation and use in a polymerization process
US6180735B1 (en) 1998-12-17 2001-01-30 Univation Technologies Catalyst composition and methods for its preparation and use in a polymerization process
US6713573B2 (en) * 2000-11-30 2004-03-30 Univation Technologies, Llc Catalyst modifiers and their use in the polymerization of olefin(s)
US20030069372A1 (en) * 2001-10-09 2003-04-10 Formosa Plastics Corporation, U.S.A. Olefin polymerization catalyst and process for preparing polyolefins with said catalyst

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE906647C (de) * 1954-02-04 Josef Knoerl Kombinationsklangschieber in Stabform
DE573891C (de) * 1930-12-02 1933-04-06 Karl Eck Harmonielehrschieber
DE820239C (de) * 1949-12-28 1951-11-08 Eberhard Gross Hilfsmittel fuer schematische UEbersicht des Harmoniesystems
DE909409C (de) * 1951-12-04 1954-04-15 Josef Knoerl Kombinationsklangschieber in Stabform
DE1233242B (de) * 1962-08-07 1967-01-26 Josef Todt Hilfsgeraet fuer den musiktheoretischen Unterricht
CH414209A (de) * 1964-09-03 1966-05-31 Helbling & Co Inh A & C Brunne Hilfsmittel zur Veranschaulichung des Tonraumes und seiner musiktheoretischen Gesetzmässigkeiten
CA920299A (en) * 1968-08-01 1973-01-30 Mitsui Petrochemical Industries Process for the polymerization and/or copolymerization of olefins with use of ziegler-type catalytsts supported on carrier
DE1795420A1 (de) * 1968-09-27 1972-01-05 Hoechst Ag Verfahren zur Polymerisation von alpha-Olefinen
US3647772A (en) * 1968-12-19 1972-03-07 Mitsui Petrochemical Ind Process for polymerizing or copolymerizing olefins with carrier-supported catalyst
LU61917A1 (nl) * 1970-10-23 1972-06-28
NL161467C (nl) * 1970-12-02 1980-02-15 Stamicarbon Werkwijze voor het polymeriseren van etheen.
JPS5211710B2 (nl) * 1973-03-26 1977-04-01
US3875075A (en) * 1973-04-16 1975-04-01 Standard Oil Co Catalyst for the polymerization of ethylene and terminal olefins
JPS5250037B2 (nl) * 1974-03-06 1977-12-21
IT1038179B (it) * 1975-05-16 1979-11-20 Montedison Spa Procedimento di polimerizzazione di alfa olefine con almeno treatoni di carbonto
GB1571491A (en) * 1976-03-01 1980-07-16 Bp Chem Int Ltd Supported ziegler polymerization catalyst and components thereof
US4170568A (en) * 1976-03-01 1979-10-09 Bp Chemicals Limited Polymerization catalyst
JPS52104593A (en) * 1976-03-01 1977-09-02 Mitsui Petrochem Ind Ltd Polymerization of olefins
IT1085542B (it) * 1976-05-14 1985-05-28 Battelle Memorial Institute Procedimento per la preparazione di catalizzatori di polimerizzazione di olefine
JPS5952166B2 (ja) * 1976-06-29 1984-12-18 三井化学株式会社 ポリオレフインの製造方法
JPS58448B2 (ja) * 1976-09-27 1983-01-06 三井化学株式会社 ポリオレフインの製造方法
GB1569228A (en) * 1976-12-13 1980-06-11 Mitsubishi Chem Ind Process for the polymerisation of olefins and catalyst therefor
JPS55135105A (en) * 1979-04-10 1980-10-21 Mitsui Petrochem Ind Ltd Titanium catalyst component for olefin polymerization
US4364853A (en) * 1981-09-18 1982-12-21 Stauffer Chemical Company Catalyst for polymerizing olefins

Also Published As

Publication number Publication date
FR2518553B1 (fr) 1986-04-04
FR2508464B1 (fr) 1985-11-29
DE3224027C2 (nl) 1993-08-05
US4439537A (en) 1984-03-27
DE3224027A1 (de) 1983-02-03
FR2518552A1 (fr) 1983-06-24
GB2103630B (en) 1985-05-15
FR2508464A1 (fr) 1982-12-31
IT1152263B (it) 1986-12-31
AT386213B (de) 1988-07-25
ATA251482A (de) 1987-12-15
IT8222113A0 (it) 1982-06-29
AT377625B (de) 1985-04-10
NL190376B (nl) 1993-09-01
FR2518553A1 (fr) 1983-06-24
ATA935075A (de) 1984-08-15
GB2103630A (en) 1983-02-23
NL190376C (nl) 1994-02-01
FR2518552B1 (fr) 1986-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4315835A (en) Components of catalysts for polymerizing alpha-olefins and the catalysts formed from the components
JP4394280B2 (ja) エチレン重合又は共重合での使用に適した触媒系、及び該触媒系を調整するための工程
NL8202605A (nl) Werkwijze voor het bereiden van een katalysatorcomponent voor de polymerisatie van alkenen.
JPH0832737B2 (ja) オレフイン類重合用固体触媒成分
CA2040598A1 (en) Process for producing polyolefins
JPS6363562B2 (nl)
DE3032318A1 (de) Verfahren zur herstellung einer titanhaltigen katalysatorenkomponente fuer polymerisation von (alpha)-olefinen
NL7909036A (nl) Werkwijze voor het bereiden van een alfa-alkeen- polymeer.
DE2922298A1 (de) Polymerisation von olefinen
DE2909903A1 (de) Katalysator fuer die polymerisation von olefinen
EP0035896B1 (en) Method for treating an olefin polymer to remove catalyst residue therefrom and shaped articles of the treated polymer
NL7909320A (nl) Werkwijze voor het bereiden van alkeenpolymeren.
DE3538951A1 (de) Katalysator zur polymerisation von olefinen und verfahren zu dessen herstellung
EP0565173A1 (en) Process for preparing polyolefins with broad molecular-weight distribution
US4332697A (en) Process for the preparation of catalyst component for the polymerization of α-olefins
FR2558073A1 (fr) Catalyseur organometallique et procede d&#39;oligomerisation d&#39;alpha-olefines utilisant ce catalyseur
JPS6248681B2 (nl)
JPS5831085B2 (ja) オレフィン重合用触媒組成物
JPH03273009A (ja) オレフィン重合用固体触媒成分の製造方法
DE2243633A1 (de) Verfahren zur polymerisation olefinischer kohlenwasserstoffe und katalysator hierfuer
JPS6334171B2 (nl)
JPS642121B2 (nl)
JPS599561B2 (ja) ポリプロピレンの精製法
JP2715105B2 (ja) オレフイン類重合用触媒
JPH06104692B2 (ja) オレフイン重合用触媒担体の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19980101