FI91169B - Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta - Google Patents

Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta Download PDF

Info

Publication number
FI91169B
FI91169B FI894436A FI894436A FI91169B FI 91169 B FI91169 B FI 91169B FI 894436 A FI894436 A FI 894436A FI 894436 A FI894436 A FI 894436A FI 91169 B FI91169 B FI 91169B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
component
magnesium
calcium
iron
Prior art date
Application number
FI894436A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI91169C (fi
FI894436A (fi
FI894436A0 (fi
Inventor
Helmut Lischka
Werner Gmoehling
Gerd Hieber
Original Assignee
Sueddeutsche Kalkstickstoff
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sueddeutsche Kalkstickstoff filed Critical Sueddeutsche Kalkstickstoff
Publication of FI894436A0 publication Critical patent/FI894436A0/fi
Publication of FI894436A publication Critical patent/FI894436A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91169B publication Critical patent/FI91169B/fi
Publication of FI91169C publication Critical patent/FI91169C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21CPROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
    • C21C1/00Refining of pig-iron; Cast iron
    • C21C1/02Dephosphorising or desulfurising
    • C21C1/025Agents used for dephosphorising or desulfurising

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Refinement Of Pig-Iron, Manufacture Of Cast Iron, And Steel Manufacture Other Than In Revolving Furnaces (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)

Description

5 91169
Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta
Keksintö koskee ainetta, joka on tarkoitettu rikin poistamiseen raudasta, menetelmää aineen valmistamiseksi sekä menetelmää rikin poistamiseksi raudasta aineen avulla. Aine sisältää kalsiumkarbidin ja metallisen komponentin partikkeleja 10 seoksena, jossa kummankin komponentin partikkelien tärypaino ja raekoko ovat samalla alueella.
Raakaraudan rikinpoisto masuunin ulkopuolella injektiometal-lurgisella menetelmällä on laajasti käytetty menetelmä teräk-15 sen valmistuksessa. Rikkipitoisuuden vähentämiseksi raakaraudassa on käytännössä kaksi menetelmää osoittautunut hyväksi, nimittäin rikin poisto torpedovalusangossa ja raakaraudan käsittely panostusvalusangossa terästehtaassa. Kummankin menetelmän mukaan rikki poistetaan injektiometallurgisesti, so.
20 rikinpoistoseos puhalletaan upotettavan hapenpuhallusputken läpi inertin kaasuvirran välityksellä raakarautasulaan.
Menetelmää sovellettaessa ovat käytännössä osoittautuneet edullisiksi rikinpoistoseokset, jotka sisältävät kalsiumkar-25 bidia ja magnesiumia sekä mahdollisesti muita lisäaineita, kuten esim. kaasua erottavat hiilet, maa-aikaiikarbonaatit, kalsiumoksidi ja kalsiumfluoridi tai kalkkityppi. Esimerkkeinä mainittakoon muutamat julkaisut, joissa on kuvattu tällaisia seoksia: DE-OS 25 31 047, DE-OS 26 50 113, DE-OS 27 08 30 424, DE-OS 27 41 588, DE-OS 35 44 562, ja Stahl und Eisen 105 (1985) nr. 11, sivut 627-630.
Haitallista muutamille näistä menetelmistä on sellaisen ai-neseoksen käyttö, joka ei ole sekoitusstabiili. Magnesium, 35 joka mahdollistaa nopean ja tarkoituksenmukaisen raakaraudan rikinpoiston, ei ole siten määrältään annosteltavissa riittävällä tarkkuudella.
2
Sikäli kuin edellä mainitut menetelmät käsittävät magnesiumin erillisen lisäyksen rikinpoistoseokseen yhteisinjektion muodossa, tarvitaan suuret laiteinvestoinnit, jotta komponentit voidaan tarkalleen annostella. Jotta yhteisinjektiossa voi-5 daan annostella tarkoituksenmukaisesti, tarvitaan usein magnesiumia seoksena kuonan, alumiiniromun tai muiden oksidisten yhdisteiden kanssa. Myös nämä aineet erottuvat, eivätkä siten ratkaise ongelmaa.
10 Edellä mainituista syistä tehtiin kokeita magnesiumia sisältävien rikinpoistoaineiden valmistamiseksi pellettien, täyte-lankojen tai päällystämisen avulla, joiden tarkoitus oli antaa näille aineille yksinkertaisempi käsittely ja parempi menetelmätehokkuus. Tällainen rikinpoistoaine julkaistaan 15 esim. kuulutusjulkaisussa DE-AS 12 99 670. Siinä on moniker-rosrakenne, ja se sisältää magnesiumin ja kalsiumkarbidin ohella muita rikkiä poistavia vaikuttavia ainesosia. Tässä julkaisussa julkaistujen puristeiden mitat ja kokoomus ovat kuitenkin sopimattomia käytettäviksi yhteisinjektiomenetel-20 massa.
Lisäksi on julkaisusta DE-OS 24 22 072 tunnettu rikinpoistoaine kalsiumkarbidin pohjalta, joka on päällystetty mag-nesiummetallilla. Päällystäminen tapahtuu tämän julkaisun 25 menetelmän mukaan höyrystämällä kalsiumkarbidirakeita magne-siumhöyryllä. Menetelmä on nykyisten taloudellisten näkökohtien mukaan liian kallis tämän tuotteen käyttämiseksi yh-teisinjektioon vaikka se teknisesti soveltuisikin. Rikinpoisto kalsiumkarbidi-magnesium-metalliseoksella, joka on täyte-30 langan muodossa tai tankojen muodossa, kuten esitetään julkaisussa DE-OS-27 38 379, eroaa ymmärrettävistä syistä yh-teisinjektiomenetelmästä. Lopuksi nähdään patentista US-4 541 867 hiilellä päällystetyn rakeisen aineen valmistaminen, jota voidaan käyttää lisäyksenä terässuliin ja näiden rikinpois-35 toon. Aine voi koostua mm. magnesiumista ja kalsiumkarbidis-ta. Päällyste valmistetaan sekoittamalla aineen osat polyme-roituvan öljyn kanssa, polymeroimalla ne termisesti ja hajottamalla se lopuksi osittain termisesti. Myös tämä valmistus- li 91169 3 menetelmä vaatii suhteellisen suuret laiteinvestoinnit ja suuren energiakulutuksen.
Yleisesti huomautettakoon, että johtuen magnesiumhöyryn kor-5 keasta paineesta raakaraudan lämpötiloissa, magnesiumin syöttö sulaan muodostaa ongelmia, Magnesiumkomponentin annos-teltavuus on lisäksi olennaista menetelmälle, mutta tätä nykyisin tunnetut rikinpoistoaineet eivät tyydyttävästi täytä. Erikoisesti kun magnesiumia puhalletaan ilman yhteisinjektion 10 toista osaa, kalsiumkarbidia, syntyy rautajätettä ja hapenpu-hallusputken tukkeutumista. Eräs tunnettujen seosten yleisluontoinen haitta on siinä, että niissä täyteaineiden, jotka eivät osallistu rikinpoistoon, osuus on 20-34 paino-%. Eräs toinen tunnettujen seosten haitta, joissa on magnesiumia sekä 15 täyteaineita, kuten alumiinia, alumiinioksidia tai kuulamyl-lypölyä, on siinä, että nämä erottuvat suhteellisen nopeasti, niin että magnesiumosuus on alussa korkea ja sen jälkeen laskee. Tämän epähomogeenisuuden tähden tarvitaan suurempi materiaalin syöttö, millä on huonommat vaikutukset.
20
Keksinnön tarkoituksena on muodostaa vapaasti virtaava, vähä-kuonainen ja hinnaltaan edullinen aine, joka sisältää kalsiumkarbidia ja metallista komponenttia, joka soveltuu injektioon raakarautasulatteiden rikinpoistossa, ja jolla ei ole 25 mainittuja haittoja.
Kuten jo edellä mainittiin, ovat kalsiumkarbidin ja metallisen komponentin partikkelien tärypainot ja raekoot keksinnön mukaisessa aineseoksessa samalla alueella. Keksinnön mukai-30 selle aineelle on erityisesti tunnusomaista se, että sekä kalsiumkarbidin että metallisen komponentin partikkelit on päällystetty tartunta-aineella ja hienojakoisella pölyllä.
Keksinnön mukainen aine rautasulatteiden rikinpoistoa varten 35 muodostuu kahdesta komponentista, jotka eivät erkane myöskään pitempään seisotettaessa, kuljetuksessa, pitemmässä varastoinnissa siilossa tai pneumaattisessa syötössä ja jotka sen vuoksi ovat hyvin annosteltavissa. Siten voidaan hyvin säätää 4 metallisen komponentin sisäänpuhallusnopeutta, jolla on perustavaa laatua oleva merkitys tarkoituksenmukaiselle rikinpoistolle, josta on tuloksena optimaalinen kustannus/hyöty-5 vaikutus. Keksinnön mukaista ainetta voidaan käyttää yksin rikinpoistoon. Se on yhtä sopiva kuitenkin yhteisinjektioon liitettynä muihin rikinpoistoaineisiin, joita kuvataan esim. julkaisussa EP-0 226 994 AI.
10 Keksinnön mukaisen aineen metallinen komponentti voi olla kalsium, magnesium tai näiden seos. Edullisesti rikinpoisto-aineena käytetään magnesiummetallia. Kummankin komponentin kulloinenkin osuus seoksessa ei ole sinänsä kriittinen ja voi vaihdella laajoilla alueilla. Tavallisesti keksinnön mukainen 15 aine sisältää 10-90 paino-% kalsiumkarbidia, edullisesti 20-80 paino-% ja 90-10 paino-%, edullisesti 80-20 paino-% metallista komponenttia.
Kumpaakin keksinnön mukaista olennaista komponenttia käyte-20 tään sellaisessa muodossa, että niiden tärypaino ja niiden raekoko ovat samalla alueella. Säännönmukaisesti metallisen komponentin tärypaino yhtenäistetään kalsiumkarbidin tärypai-non kanssa, sen tähden tärypaino asetetaan edullisesti alueelle 0,7-1,0 g/cm3, erikoisen edullisesti alueelle 0,8-0,9 25 g/cm3. Kummankin komponentin valmistus vastaavalla tärypainol-la tapahtuu sinänsä tunnetuilla menetelmillä.
Kummankin komponentin raekoko asetetaan myös samalle alueelle vastaavan jauhamisen avulla. Edullisesti raekoko on alueella 30 0,1-3 mm, erikoisen edullisesti 0,3-1 mm.
Käyttöä varten rautasulatteiden rikinpoistoon sekoitetaan kummatkin komponentit keskenään, tehdään juokseviksi ja puhalletaan sitten hapenpuhallusputken kautta. Käyttämällä osa-35 siä, joilla on sama koko ja samat tärypainot, voidaan valmistaa hyvin tasainen seos, jossa ei tapahdu erkanemista myöskään pitemmän ajanjakson aikana.
Il 91169 5
Keksinnön mukaisen aineen kummankin komponentin osaset päällystetään. Päällystämistä varten osasille levitetään tartunta-aine ja lopuksi hienojakoinen pöly. Päällyste muodostaa edullisesti 1-10 paino-% laskettuna koko rakeen painosta.
5 Tartunta-aineeksi lisätään lisäksi öljyistä nestettä, joka tarttuu osasiin. Sopivia tähän ovat esim. kasviöljyt, sili-koniöljyt ja mineraaliöljyt. Toisessa vaiheessa päällystetään sitten hienojakoinen pöly. Sopivia päällystämiseen ovat sili-kaattiset pölyt tai oksidiset pölyt, joita muodostuu esim.
10 alumiiniteollisuudessa. Esimerkkejä ovat hienojakoiset piiha-pot, bentoniitti ja/tai uunisuodatinpöly kalsiumpiin valmistuksesta ja/tai rautapii ja/tai muut rautaseokset sekä muut oksidiset yhdisteet, kuten esim. kalsiumaluminaatit.
15 Johtuen näiden edullisten aineiden ominaisuuksista on erottuminen vielä vähäisempää ja annosteltavuus siten vielä tarkemmin mahdollista. Eräs tyypillinen ja erikoisen edullinen kokoomus sisältää 45 paino-% magnesiumia, 45 paino-% teknistä kalsiumkarbidia, jonka CaC^-pitoisuus tavallisesti on 65-80 20 paino-%, 0,5 paino-% öljyä ja 9,5 paino-% päällystysainetta.
Keksinnön mukaisen aineen päällysteellä aikaansaadaan kumpaankin ainesosaan, kalsiumkarbidiin ja metalliseen komponenttiin, sama-aineiset pinnat. Sama-aineinen pinta, esim.
25 piihappoa sisältävän päällysteen muodossa, antaa aineelle ei vain erinomaiset juoksevuusominaisuudet, vaan vaikuttaa erikoisesti ainesosasten erottumista vastaan, niin että kuljetuksessa, käsittelyssä ja siilovarastoinnissa aineen homogeenisuus täysin säilyy.
30
Tartuntavällaineena käytetään suuren viskositeetin öljyjä, erikoisesti sellaisia, jotka ovat kasviperäisiä, mutta myös silikoniöljyjä ja/tai mineraaliöljyjä. Karbidin hajoamisen estämiseksi pidetään edullisempina vedettömiä tai vähän vettä 35 sisältäviä öljyjä, joiden paino-osuus on keskim. 0,1-1 paino-%. Ne muodostavat perustan lujasti tarttuvalle, aukottomalle päällysteelle, joka antaa aineelle halutut ominaisuudet.
6
Eräs toinen tämän edullisen suoritusmuodon etu on siinä, että öljy sitoo myös hienoja osasia karbidissa ja magnesiumissa ja tekee tällä tavoin rikinpoistoaineen pölyttömäksi. Sitä pait-5 si karbidikomponentin herkkyys kosteuteen nähden vähenee.
Tartuntakerroksen päälle levitetään hienojakoisen pölyn kerros. Tähän käytetään pölyaineita, joiden raekoko on alle 10 μιη. Hienojakoisen pölyn osuus rikinpoistoaineessa on 2-10 10 paino-%.
Rikinpoistoaineen valmistus tapahtuu keksinnön mukaan siten, että jauhetaan kalsiumkarbidia ja metallista komponenttia vaadittavaan raekokoon, sekoitetaan saadut partikkelit inert-15 tikaasuatmosfäärissä, ja lopuksi kostutetaan partikkelit öl jyisellä tartunta-aineella ja päällystetään ne lisäämällä hienojakoista ainetta, jolloin tuloksena saadaan seos, jossa kalsiumkarbidin ja metallisen komponentin partikkelien täry-paino ja raekoko ovat samalla alueella. Menetelmä voi tapah-20 tua sekä panoksittain rumpu-, allas- tai katkokartiosekoitta-jissa, kuin myös jatkuvasti, esim. kieräsekoittimissa. Vaikka päällystetyistä osasista muodostuva aine on vähemmän syttyvä hienojakoinen magnesium, tapahtuu sekoitusvaihe kuitenkin myös tarkoituksenmukaisesti kuivassa inerttikaasuatmosfää-25 rissä, jotta valmistuksessa, jossa magnesium ja kalsiumkar-bidi ovat vapaina, kosteus suljetaan pois ja samalla suljetaan pois vaara pölyräjähdyksestä, johtuen mahdollisesti mukana olevasta hienojakoisesta magnesiumista.
30 Keksinnön mukainen aine voidaan puhaltaa ilman mitään lisäaineita tai ohennusaineita argonilla tai typellä kannatinai-neena metallisulaan. Myöskin sitä voidaan käyttää yhteisin- 11 91169 7 jektio-osa-aineena muiden rikinpoistoaineiden kanssa. Tarvitsematta pelätä rautajätettä aine voidaan puhaltaa sellaisenaan tai yhdessä toisen rikinpoistoseoksen kanssa nopeudella 10-100 kg/min ongelmitta, jolloin edullinen 5 puhallusnopeus on välillä 20-40 kg/min. Suuri puhallusnopeus mahdollistaa puhallusaikojen olennaisen lyhenemisen ja sitäpaitsi voidaan raakarautavalusangon täyttöastetta kohottaa, johtuen aineen rauhallisesta puhalluskäyttäytymisestä.
10 Rikinpoistomenetelmän tuottavuutta parannetaan keksinnön mukaisen aineen käytöllä huomattavasti. Magnesiumin rajun höyrystymisreaktion välttämiseksi kuumassa raakarautasulat-teessa aine sisältää olennaisesti aktiivisesti rikkiä poistavaa kalsiumkarbidia ja vain vähäisessä määrin inaktiiveja 15 komponentteja.
Keksinnön mukaisesti asetetaan käytettäväksi siten aine, joka mahdollistaa teknisesti, metallurgisesti ja taloudellisesti äärimmäisen joustavan rikinpoistomenetelmän.
20
Keksintöä selostetaan seuraavien kuvioiden ja esimerkkien avulla.
Kuvio 1 esittää diagrammia, jossa esitetään kokoomuksen 25 muutosta raekoon ja ominaispainon suhteen yhtenäistetyssä seoksessa, joka käsittää 55 paino-% kalsiumkarbidia ja 45 paino-% magnesiumia kuohkeuttamisen jälkeen siilossa (+). Poistettaessa seosta havaitaan magnesiumpitoisuuden olevan välillä 46,4-42,3 paino-%, joka merkitsee hajonta-aluetta 30 4,1 paino-% magnesiumia.
Samanlainen, mutta päällystetty seos, jossa oli 45 paino-% kalsiumkarbidia, 45 paino-% magnesiumia ja 10 paino-% päällystettä (□) osoitti kuohkeuttamisen ja poisoton jälkeen 35 magnesiumpatoisuutta välillä 46,2 - 44,6 paino-% Mg, joka vastasi hajontaa 1,6 paino-%.
8
Kuvio 2. Tässä tapauksessa seos käsitti 20 paino-% magnesiumia, raekooltaan 0,3-1 mm, ja hienoksi jauhettua kalsiumkar-bidia, raekooltaan <0,1 mm (vrt. esimerkki 8). Diagrammi osoittaa magnesiumin erottumista kuohkeuttamisessa ja lopuk-5 si tapahtuvassa poisotossa, jolloin magnesiumpatoisuudet olivat välillä 24,2 - 17,0 paino-% Mg, joka vastaa hajontaa 7,2 paino-% Mg.
Kuvio 3. Esittää diagrammia, jossa on esitetty tekniikan 10 tason (yhtenäinen viiva) mukaisen seoksen rikinpoistoasteen muutokset; edelleen annetaan rikinpoistosisällön Sk .
1/1000 % hajonta keksinnön mukaiselle seokselle (vipovii-voitettu alue).
15 Joka tapauksessa puhalletaan rautasulaan sama seoskoostumus ja sama määrä seosta.
Tekniikan tason mukaisella seoksella oli rikinpoistovaikutus käsittelyn alussa suurempi kuin lopussa, minkä mukaan seos 20 silloin seurauksena sihtiefektistä siilossa sisältää vähemmän magnesiumia. Jos käytetään keksinnön mukaista seosta, jää rikinpoistoefekti suhteellisen kapean hajonta-alueen sisäpuolella vakioksi.
25 Esimerkit
Raakaraudan (RE) rikinpoisto tapahtui panosvalusangossa, joka sisälsi 230 t rautaa lämpötilassa 1 350°C. Kulloinkin käytetyt seokset rikinpoistoa varten puhalletaan sisään upotettavalla hapenpuhallusputkella pneumaattisesti argonin 30 avulla.
Esimerkki 1 esittää vertailuesimerkkiä kaupasta saatavalla seoksella rikinpoistoa varten (Mg 50 = 50 paino-% magnesium-metallia + 50 paino-% kuulamyllypölyä (AI2O3)).
Esimerkit 2 ja 3 suoritettiin keksinnön mukaisella aineella CaM 45, jolla oli edullinen koostumus. CaM 45 käsittää 45 paino-% teknistä kalsiumkarbidia, 45 paino-% magnesium- 35 91169 9 metallia, 9,5 paino-% uunisuodatinpölyä FeSi-tuotannosta ja 0,5 paino-% silikoniöljyä. Yhteisinjektiokokeet 4 ja 5 tapahtuivat aineella CaM 45 yhdessä aineen CaD C5 kanssa (95 paino-% teknistä kalsiumkarbidia + 5 paino-% lieskahiil-5 tä).
Esimerkki 6 esittää yhteisinjektiota aineella CaM 25, jonka koostumus on: 25 paino-% magnesiummetallia, 65 paino-% teknistä kalsiumkarbidia, 9,5 paino-% uunisuodatinpölyä 10 CaSi-tuotannosta ja 0,5 paino-% silikoniöljyä, yhdessä aineen CaD 45 kanssa.
Lyhennykset: E = raakaraudan rikinpoistoaste 15 S*. = rikkipitoisuus (paino-% . 10~3) raakaraudassa ennen käsittelyä SK = rikkipitoisuus (paino-% . 10-3) raakaraudassa käsittelyn jälkeen S = Sa. - S· 20 E % = Δ S . 100 i --— ------ 10 ! in . o «n m m νο ! dP * «, «i * i r~ o m in oo m W co ι σι <τ σι co <t
| i I
_!__i ; | i ! ta i en in m (N rs) m | m *£ o o (n vo «a· r" W ^j· in »r rr rr (0 h $ c c c cc · · c c -
U -H -H -H -H -H c C -H -H
-h E E E E E -H -H E E
w EE
29 (Tinr^fNio h n *· nj i—i «—· «—i .—i t— <—i ·—i
W
Φ · ··««·«· o' · C ccccccc C C Ή ·Η ·Η *H ·Η ·Η *Η ·Η “ ·* ε e e ε ε ε ε ε 5 ε \ \ w \ s. s. s.
3 \ (Τ' O' O' O' O' O' O’ D> jg σ> μ λ; m m j* μ μ μ 3 i-Π ^mcN^r^Hoo »4 ID CN <Ν ι-Η ^ γ—I m ^ _ - - - -
1 Π3 f H S
w -H C ^
S1 2 Μ & .μ ° 1/1 m σι CT CT
2 uj c h in ^ ^ <D -H <d <** M >_______
-P
<D LH 00 O CN O O
C I r- o co <o ro cm ^ m ^TrHvoooromm ^_ <T> 0 m m σ' σ> n i i il iii <£< ** VT*
I I •H W
U *h «» in m m m m m m m g, 8 S ^
8 5 8 5 s 2Q SQ2Q
tJ'fOiflnjajioioiCio
^__Σ CJ u U CJ UUUU
•H
^ w a 2 *—1 ru cn in o_ 91169 11
Esimerkki 7
Siiloa, jossa oli 25-30 t seosta 1, 2 ja 3 käsiteltiin yhteensä 10 x 3 min pituisen ajan kuohkeutuslaitteen kautta, käyttäen 10 m3 kaasua/min. Yksittäisten kuohkeutusvaiheiden 5 välillä oli 5 min tauko, jotta seos saattoi jälleen asettua. Koko kuohkeutuskäsittely kesti 80 min. Sen jälkeen seos purettiin ja testattiin. Purkausaika kesti n. 60 min 25 t erälle, jolloin joka 5 min kuluttua otettiin 6 kg näyte-erä (10-12 koetta). Purkamisaika 6 kg materiaalierälle oli 10 n. 20 s. Nämä 6 kg vähennettiin norminmukaisella koe-erän jakajalla magnesiumpitoisuuden analyysiin riittäväksi määräksi .
Taulukko 1 15
Rikinpoistoseos Mg-pitoisuus CaCa-pitoisuus Raekoko paino-% paino-% (mm) 1 CaM 45 päällystettynä 45 50 0,3-1 20 2 CaM 45 päällystämättä 45 55 0,3-1 3 CaM 20 päällystämättä 20 75 Mg 0,3-1
CaC2 <0,1 (CaM 45 s seos, jossa on 45 % magnesiumpitoisuus, CaM 20 25 = seos, jossa on 20 % magnesiumpitoisuus).
Tulokset on esitetty kuviossa 1.
Päällystetty seos (CaM 45 päällystettynä) ei käytännössä 30 erkane seoksesta, päällystämätön seos (CaM 45 päällystämättömänä) osoittaa vain kevyttä seoksesta erkaantumista, jollaista suuruusluokaltaan aikaisemmin ei ole saavutettu.
Esimerkki 8 (vertailuesimerkki) 35 Tutkittiin tekniikan tason mukaista rikinpoistoainetta, jossa magnesiumin raekoko oli välillä 0,3-1 mm ja kalsium-karbidilla < 0,1 mm. Kuohkeuttaminen aiheutti tässä seoksessa selvän sihtieiektin, jolloin magnesium- ja kalsiumkarbi- 12 dikomponentit erkanevat toisistaan, mikä selvästi nähdään kuviosta 2. Magnesiumpitoisuus on alussa n. 24 paino-% ja lopussa n. 17 paino-%. Nämä erot seoksessa johtavat ongelmiin rikinpoistokäsittelyssä, sillä seoksen koostumus ja 5 siten sen tehokkuus muuttuvat käsittelyn kuluessa.
Rikinpoisto 20 paino-% magnesiumia sisältävällä seoksella, jossa on erilaiset magnesium- ja kalsiumkarbidiraekoot.
(Seos 3 taulukon 1 mukaan) 10 Tämä seos 3 syötettiin rikinpoistoon ja kuvio 3 esittää erilaiset rikin loppuarvot (S*-arvot), jotka muodostuvat rikinpoistokäsittelyssä 25 t seoserän käsittelyssä. Huomataan, että vastaten kuviosta 3 ilmenevää sihtiefektiä aluksi 15 siilosta pois otettavalla seoksella saavutetaan olennaisesti alhaisempia Se-arvoja kuin siilossa vielä olevan seoksen loppuerällä.
Käytettäessä keksinnön mukaista sekoitusstabiilia seosta 20 poikkeavat Ss-arvot vain epäolennaisesta tavoitellusta arvosta, joka esitetään vinoviivoitettuna alueena.
Il

Claims (11)

91169
1. Material, som är avsett för avsvavling av järn och vilket innehäller partiklar av kalciumkarbid och en metal-lisk komponent i en blandning, i vilken skrymdensiteter 25 och kornstorlekar av partiklama av de bäda komponentema ligger inom samma omräde, kännetecknat av att partiklarna av bäde kalciumkarbid och den metalliska komponenten är belagda med ett vidhäftningsmedel och ett finfördelat stoft. 30
1. Aine, joka on tarkoitettu rikin poistamiseen raudasta ja joka sisältää kalsiumkarbidin ja metallisen komponentin partikkeleja seoksena, jossa kummankin komponentin 5 partikkelien tärypaino ja raekoko ovat samalla alueella, tunnettu siitä, että sekä kalsiumkarbidin että metallisen komponentin partikkelit on päällystetty tartunta-aineella ja hienojakoisella pölyllä.
2. Material enligt patentkrav 1, kännetecknat av att den metalliska komponenten är magnesium. 1 Material enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknat av 35 att av nämnda komponenter 10-90 vikt-% bestär av magnesium och 90-10 vikt-% bestär av kalciumkarbid. 91169
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen aine, tunnettu siitä, että metallinen komponentti on magnesiumia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen aine, tunnettu siitä, että mainituista komponenteista 10-90 paino-% on 15 magnesiumia ja 90-10 paino-% kalsiumkarbidia.
4. Material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att de bäda komponenterna har en skrymden-sitet inom intervallen 0,7-1,0 g/cm3.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen aine, tunnettu siitä, että kummankin konqponentin tärypaino on alueella 0,7-1,0 g/cm1. 20
5. Material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att de bäda komponenterna har en komstor-lek inom intervallen 0,1-3 mm.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen aine, tunnettu siitä, että kummankin komponentin raekoko on alueella 0,1-3 mm.
6. Material enligt patentkrav 5, kännetecknat av att 10 kornstorleken är inom intervallen 0,3-1 mm.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen aine, tunnettu siitä, että raekoko on alueella 0,3-1 mm.
7. Material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att beläggningen utgör 1-10 % av de belag-da partiklarnas vikt.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen aine, tunnettu siitä, että päällyste muodostaa 1-10 % päällys- 30 tettyjen partikkelien painosta.
8. Material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att vidhäftningsmedlet är en oljig vätska, fördelaktigt en växtolja och/eller en silikonolja och/el-ler en mineralolja. 20
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen aine, tunnettu siitä, että tartunta-aine on öljyinen neste, edullisesti kasviöljy ja/tai silikoniöljy ja/tai mineraa- 3. liöljy.
9. Material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att beläggningen innehäller finfördelade kiselsyror, bentonit och/eller ugnsfilterdamm frän fram-ställning av kiselkalcium och/eller kiseljärn och/eller 25 andra järnlegeringar och/eller andra oxidiska föreningar.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen aine, tunnettu siitä, että päällyste sisältää hienojakoisia piihappoja, bentoniittia ja/tai uunisuodatinpölyä kalsium-piin tuotannosta ja/tai rautapiitä ja/tai muita rautaseok-sia ja/tai muita oksidisia yhdisteitä.
10. Förfarande för framställning av ett material enligt nägot av de föregäende patentkraven, kännetecknat av att man mal kalciumkarbid och den metalliska komponenten tili 30 erforderlig partikelstorlek, blandar de erhällna partik-larna under en atmosfär av inert gas och till slut fuktar partiklarna med ett oljigt vidhäftningsmedel och belägger desamma genom att tillsätta ett finfördelat material, varvid man erhäller som slutresultat en blandning, i vil-35 ken skrymdensiteter och komstorlekar av partiklarna av kalciumkarbid och den metalliska komponenten ligger inom samma omräde.
10. Menetelmä jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukai sen aineen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että jauhetaan kalsiumkarbidia ja metallista komponenttia vaadittavaan raekokoon, sekoitetaan saadut partikkelit inerttikaasuat-mosfäärissä, ja lopuksi kostutetaan partikkelit öljyisellä 10 tartunta-aineella ja päällystetään ne lisäämällä hienojakoista ainetta, jolloin tuloksena saadaan seos, jossa kalsiumkarbidin ja metallisen komponentin partikkelien tärypaino ja raekoko ovat samalla alueella.
11. Menetelmä rikin poistamiseksi raudasta, tunnettu siitä, että jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen aine joko yksin tai yhteisinjektiomenetelmällä yhdessä muiden rikinpoistoaineiden kanssa viedään nopeudella 10-100 kg/min rautasulaan. 20
11. Förfarande för avsvavling av järn, kännetecknat av att ett material enligt nägot av patentkraven 1-9 antin-gen ensamt eller vid saminjektionsförfarande tillsammans med andra avsvavlingsmedel införs tili en järnsmälta med 5 en hastighet av 10-100 kg/min. IJ
FI894436A 1988-09-20 1989-09-19 Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta FI91169C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3831831A DE3831831C1 (fi) 1988-09-20 1988-09-20
DE3831831 1988-09-20
IN758CA1989 1989-09-15
IN758CA1989 IN172425B (fi) 1988-09-20 1989-09-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894436A0 FI894436A0 (fi) 1989-09-19
FI894436A FI894436A (fi) 1990-03-21
FI91169B true FI91169B (fi) 1994-02-15
FI91169C FI91169C (fi) 1994-05-25

Family

ID=25872360

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894436A FI91169C (fi) 1988-09-20 1989-09-19 Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4943317A (fi)
EP (1) EP0360223B1 (fi)
JP (1) JPH02185908A (fi)
DE (1) DE3831831C1 (fi)
ES (1) ES2044001T3 (fi)
FI (1) FI91169C (fi)
IN (1) IN172425B (fi)
PT (1) PT91761B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4002284A1 (de) * 1989-12-04 1991-06-06 Foseco Int Mittel zum entschwefeln von eisenschmelzen
US5149364A (en) * 1990-03-14 1992-09-22 Elkem Metals Company Desulfurization agent
ATE142705T1 (de) * 1991-04-02 1996-09-15 Pechiney Electrometallurgie Entschwefelungsmittel für roheisen, aus calciumkarbid und organisches bindemittel
FR2679256B1 (fr) * 1991-07-18 1994-08-12 Pechiney Electrometallurgie Desulfurant pour fonte liquide a base de carbure de calcium agglomere.
FR2674867B1 (fr) * 1991-04-02 1994-05-20 Pechiney Electrometallurgie Desulfurant pour fonte constitue de carbure de calcium enrobe.
FR2676457B1 (fr) * 1991-05-16 1993-07-23 Pechiney Electrometallurgie Desulfurant pour fonte constitue de magnesium et de carbure de calcium enrobes.
DE4226833A1 (de) * 1992-08-13 1994-02-17 Alfred Dr Freissmuth Entschwefelungsmittel für Roheisen und Gußeisen
DE4236619C2 (de) * 1992-10-29 1996-11-28 Air Liquide Verfahren und Regenerator zum Aufheizen von Gasen
ATA115194A (de) * 1994-06-08 1997-07-15 Donau Chemie Ag Entschwefelungsmittel für roheisen- und gusseisenschmelzen
DE19546235C2 (de) * 1995-12-12 1997-12-11 Sueddeutsche Kalkstickstoff Entschwefelungsmittel zur Koinjektionsbehandlung von Roheisenschmelzen
US6352570B1 (en) * 2000-04-10 2002-03-05 Rossborough Manufacturing Co., Lp Magnesium desulfurization agent
US6372014B1 (en) * 2000-04-10 2002-04-16 Rossborough Manufacturing Co. L.P. Magnesium injection agent for ferrous metal
US6989040B2 (en) * 2002-10-30 2006-01-24 Gerald Zebrowski Reclaimed magnesium desulfurization agent
US7909860B2 (en) 2003-09-03 2011-03-22 Synthes Usa, Llc Bone plate with captive clips
US7731778B2 (en) * 2006-03-27 2010-06-08 Magnesium Technologies Corporation Scrap bale for steel making process
DE102011008690A1 (de) * 2011-01-15 2012-07-19 Mechthilde Döring-Freißmuth Mittel zur Behandlung von Metallschmelzen und Verwendung desselben
JP5856185B2 (ja) 2011-01-15 2016-02-09 アルマメット ゲゼルシャフト ミット ベシュレンクテル ハフツンク 溶銑を脱リンするための剤の使用
JP5930726B2 (ja) * 2012-01-18 2016-06-08 大阪鋼灰株式会社 精錬剤
CN104531951B (zh) * 2014-12-29 2017-01-18 芜湖金龙模具锻造有限责任公司 一种铁水脱硫剂

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB964299A (en) * 1962-05-29 1964-07-22 Foseco Int Treatment of molten iron
NL7306407A (fi) * 1973-05-08 1974-11-12
JPS5054513A (fi) * 1973-09-14 1975-05-14
JPS5065410A (fi) * 1973-10-15 1975-06-03
DE2531047B2 (de) * 1975-07-11 1978-07-06 Kloeckner-Werke Ag, 4100 Duisburg Verfahren zum Entschwefeln von Roheisen
US3998625A (en) * 1975-11-12 1976-12-21 Jones & Laughlin Steel Corporation Desulfurization method
JPS5261110A (en) * 1975-11-14 1977-05-20 Aikoh Co Desulfurization of iron melt
DE2708424C2 (de) * 1977-02-26 1987-03-19 Skw Trostberg Ag, 8223 Trostberg Verfahren zur Entschwefelung von Roheisenschmelzen
US4094666A (en) * 1977-05-24 1978-06-13 Metal Research Corporation Method for refining molten iron and steels
DE2741588C2 (de) * 1977-09-15 1985-02-07 Skw Trostberg Ag, 8223 Trostberg Mittel zum Entschwefeln von Eisenschmelzen
US4541867A (en) * 1984-03-20 1985-09-17 Amax Inc. Varnish-bonded carbon-coated magnesium and aluminum granules
US4572737A (en) * 1984-06-27 1986-02-25 The Boc Group, Inc. Agents for the removal of impurities from a molten metal and a process for producing same
DE3544562C2 (de) * 1985-12-17 1998-07-30 Sueddeutsche Kalkstickstoff Feinkörniges Mittel zur Entschwefelung von Eisenschmelzen
BR8606249A (pt) * 1985-12-17 1987-09-29 Sueddeutsche Kalkstickstoff Composicao finamente granulada para a dessulfuracao de ferro fundido e processo para sua preparacao
GB8712168D0 (en) * 1987-05-22 1987-06-24 Foseco Int Metallurgical treatment agents

Also Published As

Publication number Publication date
EP0360223B1 (de) 1993-08-04
EP0360223A2 (de) 1990-03-28
FI91169C (fi) 1994-05-25
FI894436A (fi) 1990-03-21
EP0360223A3 (de) 1991-05-29
JPH0438808B2 (fi) 1992-06-25
FI894436A0 (fi) 1989-09-19
JPH02185908A (ja) 1990-07-20
PT91761A (pt) 1990-03-30
DE3831831C1 (fi) 1989-11-02
ES2044001T3 (es) 1994-01-01
IN172425B (fi) 1993-07-24
US4943317A (en) 1990-07-24
PT91761B (pt) 1995-05-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91169B (fi) Aine rikin poistamiseksi raudasta, menetelmä aineen valmistamiseksi sekä menetelmä rikin poistamiseksi raudasta
FI83095B (fi) Medel foer att avlaegsna svavel ur smaelt jaern samt foerfarande foer framstaellning av medlet.
KR101818031B1 (ko) 용선의 탈황 방법 및 탈황제
RU2072394C1 (ru) Десульфуратор для расплава чугуна и способ его получения
CA2096484C (fr) Procede de traitement thermique de brasquages uses provenant de cuves d&#39;electrolyse hall-heroult
JPS5828324B2 (ja) ヨウテツノ ダツリユウザイ
US5336293A (en) Desulfurizing agent for pig iron and cast iron, and process for desulfurization
EP0891431B1 (fr) Melange desulfurant a base de carbure de calcium
KR102142198B1 (ko) 탈황제, 용선 탈황 방법 및 용선의 제조 방법
GB2077297A (en) Powdery desulphurizer composition for molten iron
RU2723870C1 (ru) Кальцийсодержащий материал для обработки металлургических расплавов и способ его получения
JPH0238539A (ja) AlまたはAl合金精錬用フラックス
KR880001380B1 (ko) 취입용 탈황제
JPH02282411A (ja) 金属溶融物の脱硫剤および脱硫方法
EP0431772B1 (en) Agent for desulphurising molten metal
UA18161U (en) Method for out-of-furnace treatment of steel in a ladle
FI97069B (fi) Päällystetystä magnesiumista ja kalsiumkarbidista koostuva valuraudan rikinpoistoaine
JP2000328132A (ja) 溶鋼に鉛を添加するための添加剤
DE8816829U1 (de) Mittel zur Entschwefelung von Eisenschmelzen
RU2001955C1 (ru) Способ обработки шлакового расплава
JPH0153330B2 (fi)
RU2048263C1 (ru) Способ повышения взрывобезопасности порошкообразных материалов из алюминия, магния и их сплавов
KR100328933B1 (ko) 전로슬로핑진정제의제조방법
SU1036759A1 (ru) Смесь дл рафинировани стали
JPH041044B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SKW TROSTBERG AKTEINGESELLSCHAFT