DK156127B - Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne navnelig, jernbanevogne - Google Patents

Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne navnelig, jernbanevogne Download PDF

Info

Publication number
DK156127B
DK156127B DK554278AA DK554278A DK156127B DK 156127 B DK156127 B DK 156127B DK 554278A A DK554278A A DK 554278AA DK 554278 A DK554278 A DK 554278A DK 156127 B DK156127 B DK 156127B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
carriage
portal
transition
connection according
transition connection
Prior art date
Application number
DK554278AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK156127C (da
DK554278A (da
Inventor
Hans Bickel
Hans-Hermann Engelhardt
Original Assignee
Sig Schweiz Industrieges
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sig Schweiz Industrieges filed Critical Sig Schweiz Industrieges
Publication of DK554278A publication Critical patent/DK554278A/da
Publication of DK156127B publication Critical patent/DK156127B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156127C publication Critical patent/DK156127C/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D17/00Construction details of vehicle bodies
    • B61D17/04Construction details of vehicle bodies with bodies of metal; with composite, e.g. metal and wood body structures
    • B61D17/20Communication passages between coaches; Adaptation of coach ends therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Control Of Driving Devices And Active Controlling Of Vehicle (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Current-Collector Devices For Electrically Propelled Vehicles (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
  • Automotive Seat Belt Assembly (AREA)
  • Non-Mechanical Conveyors (AREA)

Description

DK 156127 B
Den foreliggende opfindelse angâr en overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne, navnlig jernbanevogne, og af den art, som er angivet i indledningen til krav 1.
Ved en kendt forbindelse af denne art, jfr. US-PS 28 26 998, er de to ledkæder eller ledelementkæder anbragt oven over og neden under overgangsforbindelsen, og den nedre ledkæde er forbundet med en let hvælvet broplade, der ved vognkasseenden er svingbar om en tværgâende akse. Yderligere brodele, hvor-pâ bropladen pâ skælagtig mâde ligger glidbart an, er st0t-tet mod en portalrammes tærskel, dels umiddelbart og dels gennem en bærekonstruktion, der ligesom portalrammen er st0t-tet mod en underliggende kobling. Det er herved en ulempe, at koblingen skal medvirke i selve funktionen af overgangs-fo.rbinde.lsen, og at den belastes af portalhalvdelene. Derved er anvendelsen af ikke-belastbare koblinger udelukket. Lige-ledes tillader denne kendte konstruktion ikke st0rre h0jde-forskelle mellem de to vognkasser, hvilket ellers kan fore-komme, nâr der optræder et fjederbrud pâ den ene af vognene.
Der kendes en yderligere overgangsforbindelse, jfr. US-PS 10 12 451, ved hvilken hver portalhalvdel dels forneden ligger an imod en koblingsbærer og dels foroven er forbundet med en i vognens tagomrâde anbragt ledkæde. Denne kæde ind-befatter en teleskopindretning, der ved vognsiden er svingbar om en lodret akse, som er beliggende i afstand fra vogn-kassens endeflade indefter i vognen. I et omrâde lidt uden-f or et plan gennem vognkassens endeside er der til den ved f jederkraft for-spændte teleskopindretning fastgjort en vægt- eller svingarm, som kan dre je sig om en derpâ vinkelret akse, og hvis anden ende er tilsluttet en rammedel af den tilh0rende portalhalvdel. Og-sâ ved denne overgangsforbindelse er portalhalvdelene st0t-tet mod en koblingsbærer, hvorved portalen f01ger koblingens sidebevægelser. Den overgangsbro, som benyttes af passage-rerne ved overgang fra den ene vogn til den anden, omfatter en fra vognkassens endeside udstâende stiv plade og en over-liggende broplade, der er svingbart bevægeligt fæstnet til 2
DK 156127 B
portalrammens tærskel omkring en tværakse og er skælagtigt glidbar pâ den nævnte stive plade.
Opfindelsen har til formai at tilvejebringe en overgangsforbin-delse, ved hvilken de to med hinanden forbundne portalhalvdele/ i modsætning til,hvad der er tilfældet ved de f0rnævnte kendte overgangsforbindelser,til stadighed fastholdes i en veldefine-ret midterstilling, og ved hvilken gangbrodelene er sââedes styret, at de i aile stillinger, ligeledes i modsætning til, hvad der er tilfældet ved de f0rnævnte kendte overgangsforbindelser, tillader passagererne at gà over broen og opholde sig pâ denne pâ farefri mâde ôg uden ubehagelige forstyrrelser og pâvirkninger.
Dette opnâs if0lge opfindelsen ved, at overgangsbroen er un-derst0ttet pâ en bærekonstruktion, der er beliggende inde i en i og for sig kendt, fuldstændigt lukket forbindelsesbælg, og at ledelementkæderne er udformet længdeforskydelige til at kunne optage længdevariationer.
Der opnâs herved ogsâ den fordel, at overgangsforbindelsen ikke beh0ver at blive underst0ttet af selve koblingen, med mindre dette n0dvendigg0res af den benyttede art af kobling.
Den nævnte bærekonstruktion, der er fastgjort dels til enden af selve vognkassen og dels til den tilh0rende portalhalvdels ramme, holder portalhalvdelen og ogsâ vægten af éventuelle passagerer, der befinder sig i overgangsforbindelsen. Ligeledes muligg0r bærekonstruktionen, at begge dele af overgangsbroen, nemlig bropladen og de nævnte brodele, kan lejres sving-bart bevægeligt omkring tværakser,uden at et af disse elemen-ter beh0ver at være stift anbragt, fordi ingen af elementerne skal ud0ve nogen bære- og st0ttefunktion for det andet element, da begge i fællesskab er st0ttet imod bærekonstruktionen.
I en overgangsforbindelse af den omhandlede art, som jfr. den indledende del af krav 2 har en 0vre f0ringsindretning for midterportalen beliggende oven over overgangsbroen og omfat- 3
DK 156127 B
tende en om en lodret akse svingelig arm anbragt ved den 0ver-ste del af vognkassens endevæg kan fi01ge opfindelsen den nævn-te arm, jfr. den kendetegnende del af krav 2, pâ længdeforsky-delig mâde danne f0ring for en slæde, hvortil der er fæstnet en bærearm, som kan skrâstilles eller er svingbar om en tvær-akse og er forbundet med den tilh0rende portalhalvdel igen-nem et led. Det er en særlig fordel ved denne udf0relsesform af den 0vre ledelementkæde, at denne derved er i stand til ikke alene at styre portalen, men ogsâ fuldstændigt at op-tage dennes vægt sâvel som en passagerbelastning derpâ, nâr dette er n0dvendigt. Denne n0dvendighed foreligger, nâr kob-lingen mellem vognene ikke mâ eller ikke b0r belastes.
De her nævnte træk ved opfindelsen muligg0r, at passa-gererne som nævnt kan benytte overgangsforbindelsen pâ sikker og komfortabel mâde. Passagererne vil fâ god beskyttelse mod vejr, vind med videre, idet den ydre, om overgangsforbindelsen rundtgâende forbindelsesbælg, der ogsâ indeslutter selve over-gangsbroen, effektivt tætner imod træk, vand, sne, st0v, sand, r0g og st0j. En sâdan tætning er især betydningsfuld ved kli-mastyrede vogne pâ grund af den gode termiske og akustiske isolation, som derved er muliggjort. Ydermere kan man ved brug af en sâdan god tætning undlade at benytte ekstra ende-vægsd0re og/eller sektionsd0re, hvilket betyder en bespa-relse i bâde vægt og omkostninger.
Opfindelsen if0lge krav 1 eller 2 er ogsâ fordelagtig derved, at der i overgangsforbindelsen vil forekomme et udnytteligt rum med stort tværsnit, ligesom det stort set plane gulv i rum-met kan forl0be uden nævneværdige spring eller skrâflader. Derved kan overgangsforbindelsen udnyttes bâde til bekvem passage for passagererne ved normal drift samt som stâpladsomrâde ved spidsbelastning og som n0dudgang fra den ene vogn til den anden. Delene i overgangsforbindelsen har tilstrækkelig bevægelighed til·, at overgangsforbindelsen kan forl0be jævnt ved aile forekommende indbyrdes bevægelser og stillinger mellem de to vogne. Forbindelsen er tilfredsstillende ogsâ 4
DK 156127 B
langs kurver med lille radius, ved vogne med styrbar side- hældning, ved store uregelmæssigheder i skinnelgemet og ved aile bevægelser, der optræder pâ grund af vognfjedrin-gen og vognsairanenkoblingen. Ydermere opnâs en fordelagtig mulighed for enkel og sikker forbindelse og adskillelse af overgangsforbindelsen ved sammenkobling og frakobling af vognene. Der kan herved benyttes sâvel automatiske koblin-ger sorti manuelt betjente koblinger, ligesom permanente eller halvpermanente koblinger kan benyttes.
Overgangsforbindelsen if0lge opfindelsens krav 1 eller 2 er velegnet til optagelse af aile relative drejninger og forskydninger, som under k0rslen forekommer i aile retninger mellem de to vogne. Som det er nærmere forklaret nedenfor, kan de pâgæl-dende bevægelser opdeles i 6 bevægelseskomponenter i et rum-ligt kartesisk koordinatsystem, nemlig forskydninger i og drejninger om aile tre hovedakser.
Den i krav 3 angivne udformning af bærekonstruktionen og ledforbindelsen betegner en særlig hensigtsmæssig udf0relse for opfindelsen.
En anden foretrukken udf0relsesform er angivet i krav 6.
Den deri nævnte afdækning indebærer ikke blot et tiltalen-de udseende af overgangsforbindelsen set indefra, men medvir-ker tillige til at give passagererne en ekstra sikkerhedsf0-lelse. Ydermere g0r afdækningen selve forbindelsesbælgen usynlig og utilgængelig indefra, sâledes at den beskyttes mod hærværk. Dækpladerne i afdækningen er fortrinsvis anbragt som angivet i krav 7, og jfr. krav 8 kan pladerne være ind-rettet til dannelse af en helt âbningsfri forbindelse. Pladerne kan ogsâ være sâledes, at de har et afsnit oven over teleskopf0ringen, som sâledes pâ sin side vil være anvende-lig til afst0tning af den elastiske tætningsmembran eller -bælg.
5
DK 156127 B
Ved det i krav 11 angivne opnâs en f0ringsfunktion, som kan være helt uafhængig af en underst0tningsfunktion, og som ogsâ ved tværaccelerationer kan s0rge for fastholdelse af en vel-defineret beliggenhed af overgangsforbindelsen, nâr denne i ait væsentligt er ophængt i bærearmene.
For at aflaste koblingen for vægten af overgangsforbindelses-indretningen og for at kunne ophænge portalhalvdelene pâ bærearmen, er de to f0ringsarme ved en foretrukken udf0rel-sesform forsynet med et bevægelsesbegrænsende anslag ved deres fælles midterledforbindelse, hvorved f0ringsarmene danner en stiv ophængningsbjælke, som st0tter sig pâ begge de pâgældende slæder. Derved fordeles belastningen omtrent ensartet til begge vognkasserne via de nævnte svingarme.
Ved ekstreme h0jdeforskelle mellem vognene, eksempelvis ved bortfald af den ene vogns luftfjedring, vil hele overgangs-forbindelsens vægt kunne overf0res til den anden vognf idet der hertil kan være anbragt bevægelsesbegrænsende anslag imellem de pâgældende f0ringsarme og slæder. Sâdanne anslag vil bevirke, at overgangsforbindelsens vægt i pâkommende tilfælde overtages af den vognkasse, hvis affjedring er in-takt.
Ved det i krav 16 angivne opnâs, at de til vognkasserne h0-rende portalhalvdele i afkoblet tilstand vil være beliggende i udskudt tilstand fra vognen, medens de i vognkassernes sammenkoblede tilstand vil være beliggende omtrent midtvejs mellem de modstâende vognender.
Ligesom der som nævnt kan benyttes en afskærmning i overgangsforbindelsens loftomrâde, kan der ved en foretrukken udf0relsesform ogsâ benyttes indvendige afskærmninger ved siderne af overgangsforbindelsen til afdækning af gummibæl-gen. Disse afskærmninger kan være anbragt hængselagtigt svin-geligt om lodrette akser pâ de ved siderne anbragte vogn- 6
DK 156127 B
kasseportals0j1er.
Opfindelsen forklares i det f0lgende nærmere under henvisning til tegningen, hvor fig. 1 er et sidebillede af en overgangsforbindelse if0lge opfindelsen mellem to vogne med markeret middeltværplan MQE, fig. 2 et skematisk tværsnit gennem den i fig. 1 viste overgangsforbindelse med tilstedeværende passagerer, fig. 3 et skematisk længdesnit, der viser de vigtigste kon-struktionsdele, fig. 4 skematiske afbildninger af fem forskellige muligheder for udformning af overgangsforbindelsen analogt med fig.
1, fig. 5 skematiske fremstillinger af bevægelsesmulighederne ved de i fig. 4 viste overgangsforbindelser/ fig. 6 skematiske billeder af de mulige stillingskombina- tioner if0lge fig. 5, vist i henholdsvis side- og oven-afbildning, fig. 7 en skematisk afbildning af en lukket overgangsbro vist med bevægelsesplaner illustreret ved symboler, fig. 8 et ovenbillede af en overgangsforbindelse, vist i snit med indtegnede sidemembraner, fig. 9 et længdesnit gennem overgangsbroen, fig. 10 et ovenbillede af den omtalte afdækning vist med sidemembraner i- snit, fig. 11 et længdesnit gennem den 0vre f0ring og afdækning, og fig. 12 forskellige situationsbilleder af overgangsforbindelsen vist skematisk.
De seks mulige bevægelseskomposanter, som de sammenkoblede vogne kan bevæge sig i gensidigt, er vist i tabel I: 7
DK 156127 B
Tabel I
i klart sprog forkortet Symbol
Forskydning parallelt med længdeaksen langs x ±
Forskydning parallelt med tværaksen langs y y
Forskydning parallelt med h0jdeaksen langs z &
Drejning om længdeaksen omkring x x
Drejning om tværaksen omkring y y
Drejning om h0jdeaksen omkring z z
Middeltværplanet (MQE) spiller en karakteristisk rolle ved sammenligning mellem forskellige udf0relser for overgangsfor-bindelsen mellem de sammenkoblede vogne, bâde med hensyn til art af de konstruktionsdele, som ligger i eller st0der op til dette plan, og med hensyn tilrelativbevægelserne i forhold til begge sammenkoblede vogne. Alt efter udformningen af forbin-delsen befinder der sig i MQE-planet f01gende byggedele: - en gennemgâende foldebælg - en ikke-adskillelig midterportal indskudt som mellemled mellem to bælge - adskillelsesplanet mellem to portalhalvdele, der tilsammen udg0r en adskillelig midterportal - symmetriplanet for et ikke-adskilleligt, stift tunnelr0r - skilleplanet for et adskilleligt, i sammen-koblet tilstand stift tunnelr0r.
Tabel I viser de forskellige bevægelsesmuligheder for MOE-planet i forhold til vognbevægelserne langs og omkring Y- og Z-aksen.
I fig. 1 er skematisk vist et sidebillede af vognkarrosse-rierne 1 og 2 h0rende til to sammenkoblede jernbanevogne 3 og 4. Begge vognene 3 og 4 er ved enderne forsynet med vogn-koblinger 6 og 7. Ved de med 12 og 16 betegnede, modstâende endesider af vognene er anbragt overgangsforbindelsesdele 9 og 10, som tilsammen danner en overgangspassage mellem de to 8
DK 156127 B
vogne, sâledes som det eksempelvis er vist i tværsnit i fig.
2. Det omtalte MQE-plan, som er af stor betydning, er i fig.
1 betegnet med 14. I fig. 2 er vist to personer, som er til stede i overgangsforbindelsen, idet de star eller gâr pâ en broplade 18 i forbindelsesdelen 9. Som det umiddelbart vil ses, er personerne fuldstændigt afskærmet fra omgivelserne.
I begge figurer 1 og 2 er angivet akserne x, y og z i et kar-tesisk koordinatsystem, som vil blive nærmere betragtet neden-for.
For udformningen af optimale overgangsforbindelsern mellem jernbanevogne skal det tages i betragtning, at disse forbindel-ser skal virke som opholds- og gennemgangsrum for passagerer, og at overgangsbrodelene under k0rslen til stadighed udf0rer en rumlig bevægelse svarende til den relative bevægelse mellem de to vogne. I sâdanne overgangsforbindelser skal tilvejebrin-ges en afskærmning af passagererne imod pâvirkninger udefra, ligesom overgangen i sig selv skal beskyttes mod skadelige pâvirkninger bâde udefra og indefra. Der kan derfor skelnes mellem en gruppe af besvægelsesfunktioner og en gruppe af afskærmningsfunktioner, og reelt er der taie om et typisk "menneske-maskine-problem". I tabel II er illustreret sammen-hængen mellem de enkelte forhold, som er af betydning undervejs fra opgavestillingen til opgavel0sningen.
9 , DK 156127 B
I I M I
CD O. d CD I P O Ë M
tn Λ Η I I B) Ê (I)O £! Φ ®tn y I ® 0) ni œ fii i H(D>(üd,Q>d fôcoûi a en <ü o>ë x P p > φ cd <d d o <d en -HH x ui u Ό S n'a en d cd Φ to h enP fü / (D>iOtn-HO^!<D P H H ·· fi, tnH CD -O ri4 Λ! / QtnPOtncntnd <! fi -14 ni ® fi 0¾ cd en / dennendd ^ ih iw / *> , I,
IHHJH-ΗΉ® ffliwni/ I CD I CD CD
CücoiS.rdK3tr>-HCD fî I i3 k H
Tl ω d ce d π-^d CD· S
d <d CD ,14 O fü cd ,14 d en 4->0(DSJgcdw*H Cd Λη ρμ Λ en m Λ Μ 01Ό d en +J+J ® ^-h Ü £ / CÜ-HCJ-H rtf-p-fJ-pr-ld-PCD Λ / S+J-Hû -TlHUidM-IHCdcn+J Ë / . /'3-HHddM(d a>
/ | /pnOCnHdrQHË S
CD / CD / en / Pu i /
H / Ë - -PI / IM
(D / CD CD d d / βω
.μ / +JrH H cd / I (ü H
+) / IH tn en / I 0 ,14 en
>i / ord^ai CD d / rd .p Λ! H
,ϋ / did^-n/jTicü/ h d d d 51 end/ d <D en ·& / d>/ cDedna) d
CD CD / ntJid4J/ Ή 0/ rQ , Ό -H
o en / ·· <D d 0 enf ' d-Ai>i ri d/ (d>HM-l \ -PH CD CD tn .i4 Λ *h / d dd-\ fU fd --rtfi tJ h en 0 en d 7 m cd Al d > \ -P /ω cd p ^ d ,14----- (DHd4J«i\ P en /T-i-PfdQ) h •h d "^tS h -h ed -P \ p d d / h en ë TJ (d d-H DriJ>den\s-r4fl) / -p g> \ H d en / h
oîd \ / 1 Μ O
M a \ / I CD CD 1¾ ^ \ / ri en ·π &i λ en Tl <# \ d / enP fi Ί'η o \ *d cd / tn d Ë
rîjg tn \entden/ d H tn P
K d \ d cd d / h d o en -h \ h en d -h / ·· fi ^ ^ h ÎJI \# d fi (D fi / en tnP ë « ,0 d Nfen-riri g / dd <Dd
OH -,o(ddCüd CD Ë cd P P
,14 H <ü /7 H en tJ Ë Md d en d tn d^d/doidH^; //H a > >i o d CÜO CD / cDHrden /H OStnTl •h ^g^d/ g ftPP / d / s cd en/ Ë O d cd / en / cd d H o \ cdO / ·· °<d ·©. / eo h cd > \ en ¢3 Qi°3 / 4->»d a. <d h / \ / tn cd Ë / \ / h d ω
Hl / \l / H ÎJi® d H
Hd / \ d il / cd d d cd d +J CD / d \ OTlCDd / TlHOÇn çd rj / (Ü I \ Qj CD d CD / Cdd-Hd Aj
en / end \ ë Si Ë / H P P H CD
H d TJ / h<D \ <D P CD / H S. ,14 H Ë H H CD / CD Ë \ Cn CD H / -H -P d Λ ω H Ë / en b \ H H CD CD L , P en d 0 5» J H / Ë ro \HCDTJen —d P Λ! fi H ht1 > tn ^¢0 tJ d tn tn CD tn d -h S P V CD / <D TH ><Dd ΉΤΙ d (J1 d S λ© > S 8 £ ?
Eh cd en / I «ri / -H id S, d ® fi ,¾ > > H / > CD / rl4 .fi rd «·
(d H H / H Ë 'fi / to T—! H-J H
en (DH V-^ -P CD CD CD / TlcdHCD
ft tnP \ tdHHd/ njjj+JoS-P i I I , g’oiN HHiDÎJiC IM Pdl > d \ Φ CD O O \ ,140PHd<ü
(d cü î>-i \ K ËM > \ Il tnfliHCDH
d ffl o \ ” \ H CD CD +JdTl(D^40<D
η·. \ \ -H -p H *· I (ÜËHCDOddP
\ \ +i en H τ3 Λ h +1 -H > ÛCDÆ tn \ \ (d cd H (d —d P O tnP d
\ os \ o tn d enen * cDdcdH
\ \ ocüdrdtncD dOtndcDîjicd d
\ tn! d \ fl ® M Id O fB>HCDPHtn+>P \d CD \ CD TJOCfld rd CD H d H CD CD
Aitti d \encüdP Λ '«en cd \,H tî d tn+j en cdh tn«endPTi ë τι en ^Hd Hdd H+JenddfBcD-ad o
CDH (d /7 CD CD ·> 0 CD (d (D O «P >^4ΡΉ d d O tn / ËM(Dtn^4tji Tien .ptncD^inOi CQ
dxi en/ ËfitnM,* OH dH^fl hM O
- CD cd d |> H H CD d CD CD ed H +J{ür54 ÜOtd&j d enn^! end fQTlHPtnHtnTien
CD CD
Tl CD 'fil J.
d H CD 'Soi.
CD H d I fi M d
Ijï Φ CD en d (D (d end ü fi CD (ü en en_ «o ;r! OP +» n y B.
10
DK 156127 B
Den i fig. 3 viste overgangsforbindelse bestâr af f0lgende afsnit: A Vognkobling B Elastisk bælg C Overgangsbro D Passageromrâde, sideafskærmning og trækstænger E 0vre afskærmning F 0vre f0ringssystem
Fig. 4 viser de principielle muligheder for ledforbindelser i overgangsbroer mellem to vogne, idet vognen 2 er vist hen-holdsvis udsvunget fra og parallelforskudt i forhold til vognen 1. Stillingen af MQE-planet er markeret i hvert af tilfæl-dene. De enkelte billeder a)-e) i fig. 4 kan opfattes bâde som sidebilleder og som grundridsbilleder.
I fig. 4a er vist en enkeltledsforbindelse (tilfælde 5a i fig. 5a). Herved kan kun forekomme en indbyrdes svingning, men ikke parallelforskydning mellem vognene. En sâdan farbindelse kan ikke benyttes til to sammenkoblede enkeltvogne, men f.eks. udmærket til to vogne eller vognkasser, der er anbragt pâ et fælles, sâkaldt Jakobs-drejestel. Denne koblingsart vil være uanvendelig i den her betragtede sammenhæng.
Afbildningerne i fig. 4b og 4c viser en forbindelse med to drejeled/ hvor MQE-planet i det væsentlige f0lger bevægelsen af en koblingsstang 5. Denne udsvinges ved parallelforskydning mellem vognene 1 og 2 til en vinkel β, medens den ved en indbyrdes svingning mellem vognene gennem en vinkel a indtager vinkelstillingen a/2. 1 fig. 4d er illustreret en parallelf0ringskobling, der ved indbyrdes parallelforskydning af vognene fastholder MQE-planet ved tilsvarende parallelforskydning. En indbyrdes svingning mellem vognene er ved denne forbindelse kun mulig, nâr der i forbindelsesstangsystemet er anbragt yderligere, længdeforsky-delige led, sâledes som det skematisk er vist i fig. 4e.
11
DK 156127 B
Nâr fig. 4 betragtes soin henholdsvis ovenbillede (GR) og sidebillede (AR), fremstâr de forskellige bevægelsesmuligheder som vist i diagramform i fig. 5, hvor de viste forbindelses- linier 5a)-5e) repræsenterer de tilsvarende dele af fig. 4, idet der hensigtsmæssigt er benyttet f0lgende bevægeligheds-
Ci Ci symboler: 3^; ÿz; y; z. De her og i det f0lgende benyttede symboler er sammenfattende vist i tabel III:
DK 156127 B
12
TABEL III
Drejeled-stangelement-systemet er vist i sideafbildning.
De fire hovedsymboler er: I I = stift element Ç ~) = elastisk element O, . . , i to elementer kan være = dre^eled Æ) = faBt forbundne eller helt adskilte
Bevægelighedstegnene i ledsymbolerne betyder: U = drejelig omkring) / z - eller h0jdeaksen i , .
Γ \ y " eller tværaksen pâ pilne^ " • = forskydelig i y x - eller længdeaksen i *
Udfra antallet af bevæglighedstegn fremkoituner f01gende arter af ledforbindelser: 'J = hængselagtig drejelig om en akse Λ medbringning om 0vrige to akser vu= kardanagtig svingbar om to akser l , . , , medbringning om tredie akse f e·* e < U v u = svingbar om aile akser / i
ingen overf0rsel af momenter J I
* = lineær bevægelsesfrihed, retlinet f0ring "\ medbringning i begge de andre retninger ] • · = flade-bevægelsesfrihed rskydeled
medbringning i den tredie retning I
. » * = rumlig bevægelsesfrihed 1 ingen overf0rsel af translatoriske kræfterj 13
DK 156127 B
I fig. 6 er vist fire kombinerede, principielle bevægelses-muligheder for MQE-planet imellem to vognkarosserier_ 1 og 2, vist henholdsvis i sideafbildning A og i grundrids B, idet der i aile tilfældene forekommer en parallelforskydning mel-lem vognkarosserierne 1 og 2 (herefter blot benævnt vognene).
De pâgældende eneklttilfælde betegnet med 6b) til 6e) gennem-gâs i det f0lgende mere détailleret.
Anvendelsen af et "stift r0r" som overgangsforbindelse er muligt i de i fig. 5a og 5b viste tilfælde, men er lidet egnet, nar der forekommer store vertikale forskydninger (lang bevægel-se af portalen opad og nedad). Tilfælde 5c egner sig dârligt til store sidebevægelser (stor sideforskydning af broforbindel-sen). Tilfælde 5d forener ulemperne fra tilfældene 5b og 5c og er derfor uinteressant. Tilfælde 5e synes at være bedst egnet i forbindelse med store indbyrdes bevægelser mellem vognene 1 og 2 i lodret og vandret retning.
Problemet med hensyn til optagelse af lodrette kræfter er i f0rste række sammenhængende med overf0relsen af vertikale vægt- og st0dkræfter. Naturligvis skal ogsâ længde- og tvær-kræfterne sâvel som de optrædende momenter, der aile overvejen-de er af dynamisk art, ogsâ optages ved passende konstruktive forholdsregler, men det er navnlig de lodrette kræfter, der spiller en stor rolle.
De væsentligste betingelser og muligheder med hensyn til ver-tikal afst0tning af overgangsforbindelsen er angivet sammen-fattende i henholdsvis tabel IV og fig. 6, hvor der er benyt-tet ensartet underopdeling i henholdsvis tekst og tegning.
F01gende paramétré er af særlig betydning: sammenkoblet - frikoblet belastet - ubelastet koblingsunderst0ttet - ikke-koblingsunderst0ttet normaltilstand - fjederbrudstilstand.
14
DK 156127 B
Det kan eftervises konstruktivt, at tilfælde 5e, 6e er de 0vrige tilfælde overlegent, da man i dette tilfælde kan be-nytte det mindst mulige ydre indbygningsrum, navnlig ved store bevægelser og dimensioner af overgangsforbindelsen, ved for-holdsvis indskrænkede pladsforhold for de mekaniske dele og disse bevægelser, samt ved de i0vrigt normalt optrædende forhold imellem indbygningsmassen og de forekommende bevægelser. Da overgangsforbindelsen i MQE-planet stort set er for-met som et rektangel pâ h0jkant, kan man ved kraftige sidefor-skydninger tolerere en tilh0rende drejning af MQE-planet omkring h0jdeaksen. Ved ekstreme vertikale forskydninger kan der af pladshensyn tolereres en forskydning af MQE-planet langs Z-aksen, men ikke en drejning af planet omkring Y-aksen. Netop herved viser tilfælde 5e, 6e sin overlegenhed ved den her betragtede anvendelse.
Nâr en 10sning sâledes koncentreres om tilfældet 5e i fig. 5,
Cl ved hvilket MQE-planet beskrives ved symbolet z, kan f01gende muligheder udelukkes: - aile "etpunktsled" jfr. tilfælde 5a - aile overgange if01ge tilfælde 5b, herunder navnlig de tidligere 10sninger fra TEE & EWIII og I0sningen if01ge US-PS 417 567 - aile l0sninger jfr. tilfælde 5c, herunder jfr. CH-PS 424 852 og DE-PS 690 101 - I0sninger i henhold til det lidet brugbare tilfælde 5d.
Den af de kendte l0sninger, som vel kommer nærmest til den foreliggende opfindelse, er vist i US-PS 2 826 998. I den pâ-gældende indretning er imidlertid benyttet et led-element-system, som ikke tilfredsstiller moderne krav til en n0jagtig og entydig bevægelsesf0ring sâvel som tilpasningsevne ved store relativbevægelser, store overgangstværsnit og automa-tiske koblingsindretninger. Desuden bygger denne kendte 10s-ning pâ byggeelementer, sâsom foldebælge og bladfjedre, der slet ikke kan leve op til moderne fordringer med hensyn til 15
DK 156127 B
let vedligeholdelse, varme- og lydisolation sâvel som st0j-svaghed.
Til en skematisk grafisk fremstilling jfr. fig. 7 er valgt et led-element-system eller en bevægelsesplan-fremstilling.
I denne er stive elementer vist som tegnede bând med retvink-lede ender, medens elastiske elementer er vist som bând med afrundede ender, medens drejeled er illustreret med cirkler.
Ved hvert af ledsymbolerne er anf0rt de tilh0rende symboler for bevægelsesmulighederne, refererende til de med tal eeks rumlige hovedbevægelsesretninger. En sâdan skematisk fremstilling er fordelagtig, fordi det ved en mere konstruktionsagtig fremstilling er vanskeligt at overskue de enkelte bevægelses-muligheder og navnlig samspillet mellem disse, og hertil kom-mer, at det for opfindelsen ikke er særligt vigtigt, hvorledes de enkelte konstruktionselementer er udformet, idet de sâgar muligvis kan forudsættes at være kendt i forvejen. Til gengæld kan man pâ bevægelighedsplanet vise indretningen if0lge opfindelsen pâ meget overskuelig mâde med hensyn til anbringelsen af leddene og valget af elementsbevægelserne.
Nedenfor vil konstruktive udf0relseseksempler for overgangs-forbindelsen if0lge opfindelsen blive nærmere beskrevet.
Fig. 7 viser skematisk en grundudf0relse for overgangsfor-bindelsen if0lge opfindelsen, medens fig. 8-11 viser en til-svarende udf0relse set i henholdsvis side- og længdesnit. I fig. 7 er aile led betegnet med bevægelighedssymbolerne i hen-hold til tabel III, medens der for overskuelighedens skyld kun er medtaget de vigtigste henvisningstal. Til forenkling af fremstillingen vil fig. 7-11 blive beskrevet under êt, idet der herved ogsâ skal henvises til fig. 1-3.
Mellem to sammenkoblelige vognkarosserier 1 og 2 h0rende til jernbanevogne 3 og 4, der kan sammenkobles eller frikobles ved hjælp af en vognkobling 6 og 7, er anbragt to lukkede og ligeledes fra hinanden adskillelige overgangsindretninger 9 16
DK 156127 B
og 10. Anbringelsen og funktionen af byggeelementerne i den fra endefladen 12 af den ene vogn 1 udragende overgangsindretning frem til MQE-skilleplanet 14 er n0jagtigt symmetrisk med den til vognen 2 h0rende overgangsindretning, og i det f01gende skal derfor kun venstre side i figurerne 7-11 beskrives nær-mere. Den bevægelige overgangsindretning 9 har en broplade 18, som pâ hængselagtig mâde er svingbart fæstnet om en tvær-akse 23 til en tærskel 20 ved d0râbningen i vognens endeflade. Til en tærskel 21 i en portaldel 24 er om tværaksen 26 fast-hængslet broelementer 25, der i0vrigt ligger glidende an mod den fra vognen udragende broplade. Broelementerne 25 bestâr af enkelte,' ved siden af hinanden beliggende elementer 50-54, der slutter sig godt til bropladen 18 ogsâ ved optrædende drejninger omkring dennes længdeakse. Nedenunder den herved passérbare overgangsbro 18, 25 er der anbragt en bære- og f0-ringsindretning, der omfatter en brounderst0tningsdel 29, der pâ kardanledsagtig mâde er forbundet med vognen 1 og dels virker som underst0tnings- og f0ringsorgan for den med vognen 1 forbundne broplade 18- og dels pâ i længderetningen teleskopagtigt forskydelig mâde er forbundet med en brost0tte-del 30, der selv er forbundet med portaldelen 24 ved hjælp af et kardanled 31.
I den sammenkoblede tilstand indtager portaldelene 24 med hensyn til afstand og vinkelstilling en mellemstilling i for-hold til de to vognendeflader 12 og 16, Pâ kendt mâde kan overgangsforbindelsen være indesluttet i en helt lukket, omgivende gummimembran 42. Til sideafskærmning imellem denne gummimembran 42 og det med 43 betegnede passa-gerrum i overgangen kan der være anbragt sidedækplader 44, som f.eks. er fasthængslet til vognen 1 ved hjælp af et hæng-sel 46 med lodret akse, medens skærmpladerne 44 st0tter sig glidende mod den midterste del af portaldelen 24. Ydermere kan der være anbragt fjedertrækstænger 28.
Ogsâ opefter kan passagerrummet 43 være skærmet af en bevæge- 17
DK 156127 B
lig afskærmning. En sâdan kan bestâ af vandrette metalplader 66, 67, 68, der i forhold til hinanden er teleskopagtigt forskydelige i længderetningen, se delene 75 og 76, og er underst0ttet ved ledforbindelser med vognen 1, henholdsvis portaldelen 24. De i udf0relseseksemplet valgte arter af disse sâvel som de 0vrige ledforbindelser er angivet ved artssym-boler i bevægelighedsplanen if0lge fig. 7.
Til sammenkobling af vognene 3 og 4 kan benyttes de manuelt eller automatisk sammenkoblelige vognkoblinger 6 og 7. Væg-ten af overgangsindretningen vil i sammenkoblet tilstand nor-malt blive bâret af en 0vre f0ringsindretning med dele beteg-net med 57-64, men ved en til formâlet afpasset udformning af vognkoblingen 6, 7 kan dog vægten ogsâ helt eller delvist optages ved, at overgangsindretningen hviler imod koblingen.
Den 0vre portalf0ring, der er vist forst0rret i fig. 11, be-stâr af en mekanisk ledelementkæde indskudt mellem vognen og den tilh0rende portaldel. Svingarmen 58 er bevægeligt fast-gjort til vognen 1 omkring en vertikal akse 57. Svingarmen 58 bærer slæden 59, som er styret i længderetningen. Til slæden 59 er der drejeligt om en tværakse 61 fasthængslet en enkelt eller dobbelt bærearm 60, der ved sin anden ende ved hjælp af et led 63 er adskilleligt ledforbundet med den 0vre ende af portaldelen 24.
Slæden 59 er ved hjælp af et fjedersystem 64 pâvirket til ud-skubning fra den tilh0rende vognende, sâledes at portaldelen 24 i ikke-sammenkoblet tilstand vil indtage en yderste stil-ling i forhold til vognen, medens portaldelene 24 i sammenkoblet tilstand vil være beliggende omtrent midt imellem enderne af de sammenkoblede vogne 3 og 4.
Bevægelsesbegrænsende anslag 62 er anbragt imellem bærearmen 60 og slæden 59 til begrænsning af den nedadgâende bevægelse af portaldelen 24.
18
DK 156127 B
Alt efter om vognkoblingen 6, 7 (fig. 9) er belastet med vægten af overgangsindretningen eller ikke er belastet hermed, vil der fremstâ to forskellige udf0relsesformer. I f0rstnævnte tilfælde vil den 0vre f0ringsindretning kun under visse om-stændigheder, nemlig ved ekstremt store forskelle i h0jdebelig-genheden af vognene 1 og 2, blive pâvirket af vægten af overgangsindretningen. Denne vil i dette tilfælde normalt være un-derst0ttet af vognkoblingen 6, 7. Hvis denne kobling imidlertid ikke kan belastes med vægten af overgangsindretningen, ma denne vægt optages i det 0vre f0ringsSystem. I dette tilfælde benyttes et yderligere anslag 78, som tjener til at begrænse bevægelsen af de to bærearme 60 imod hinanden. Derved opnâs at de to bærearme 60 danner et stift bæreàg, der ved begge ender er nedhængende mod slæderne 58 og ved midten er belastet med vægten af overgangsindretningen.
Den tilh0rende ledelementkæde er vist i fig. 7. Den passable gangbro, der i fig. 8 og 9 er vist i enkeltheder, er anbragt imellem enden af den tilh0rende vogn 1 eller 2 og den tilh0ren-de portaldel 24 i gulvh0jde med den pàgældende vogn. Den halvrundede broplade 18 er hængslet til vognenden bevægeligt om en tværakse 23. Den modstàende plade 25 er fasthængslet til portaldelen 24 om en tværakse 26 og st0tter sig glidende mod bropladen 18. Den ene af disse plader, her pladen 25, er opdelt i enkeltbevægelige pladestrimler 50-54 med henblik pâ optimal tilpasning til anvendelsesbetingelserne. Neden under bropla-derne 18 og 25 er anbragt de teleskopiske bærestænger 29 og 30 imellem vognen 1 og portaldelen 24 til optagelse af belast-ningen. I det viste udf0relseseksempel er den som et tele-skopr0r udformede brost0tte 29 fasthængslet pâ kardanagtig mâde (23, 31) neden under den med vognen forbundne broplade 18. Den tilh0rende teleskopstang 30, som f0res i teleskopr0ret 29, er fasthængslet omkring en tværakse 31 neden under den med portaldelen 24 forbundne broplade 25. Den med vognen forbundne broplade 18 ligger glidende an mod teleskopr0ret 29.
Den 0vre, indre afskærmning af en overgangsindretning, som pâ 19
DK 156127 B
adskillelig mâde er fuldstændigt indesluttet i en elastisk membran, f.eks. gummimembranen 42, er vist i fig. 10 og 11.
Denne afskærmning udg0res af dækplader, evt. metalplader 66, 67 og 68. Den ene endeplade er fasthængslet til overgangs-forbindelsens midterportal 24, idet den er svingbar om h0jde-aksen ved hjælp af et led 73 og om tværaksen ved hjælp af et led 72. Den anden endeplade 68 er forbundet bevægeligt til selve vognen ved hjælp af et kardanled 71. De to plader 66 og 68, der delvist overlapper hinanden, kan som vist i fig.
10 og 11 være forsynet med segmentplader 67 til komplettering af afskærmningen, idet segmentpladerne, der er svingbare om vertikalaksen 79, kan være fastgjort til den ene eller den anden endeplade 66, 68. Den samlede pladestruktur er styret ved hjælp af en teleskopf0ring med dele 75 og 76, der i det illustrerede tilfælde udg0res af en stang 75 fastgjort til vognen og en cylinder 76 fasthængslet til portaldelen.
Det er i den forbindelse fordelagtigt at anbringe segmentpladerne 67 pâ en sâdan mâde, at de er styret ved hjælp af tryk-fjedre 69 og endeanslag 70, hvorved disse plader ved store af-stande mellem endepladerne 66 og 68 dækker over de sideâbnin-ger, som kan fremkomme mellem disse, medens segmentpladerne 67 i0vrigt optages mellem pladerne 66 og 68 i den sammenskudte stilling af disse. Derved forhindres en ukontrolleret klapning af pladerne under indflydelse af accelerationskræfter.
Som vist i fig. 11 er endepladerne 66 udformet som lommeelemen-ter, hvis underside tjener som endeplade, medens oversiden 74 tjener som st0tteelement for gummimembranen 42. Med hensyn til virkemâden for de bevægelsesbegrænsende anslag 62 og 78 for bærearmen 60 skal f0lgende bemærkes: I fig. 12 er i skematiske enkeltbilleder i fire vandrette af-snit a)-d) og i tre kolonner A, B og C vist forskellige til-stande af overgangsforbindelsen. Afsnittene a) og b) viser en overgang, som i en normal situation st0tter sig pâ vognkob-lingen 6, 7, men i0vrigt er i konstant f0ringsforbindelse med 20
DK 156127 B
derme. Afsnittene c) og d) viser en overgangsforbindelse, sorti ved samvirke med vognkoblingen 6, 7 kun f0res af denne i vand-ret retning, men ikke er underst0ttet af koblingen. I afsnittene a), c) er overgangen vist i ubelastet tilstand, medens den i afsnittene b) og d) er vist belastet med passagerer.
I kolonne A er vognene vist i sammenkoblet tilstand og i normale situationer, medens kolonne B viser vogne, der ligele-des er sammenkoblede, men med ekstrem h0jdeforskel imellem de to vogne. Kolonne C viser en vogn i frakoblet tilstand og der-med naturligvis med overgangsindretningen i ubelastet tilstand.
Funktionen af de 0vre, bevægelsesbegrænsende anslag ved hen-holdsvis vognenderne og portaldelene vil tydeligt fremgâ af afbildningerne i fig. 12. De afsnit af overgangsforbindelsen, som er lastbærende, d.v.s. bærearme, trækfjederstænger eller vognkoblinger, er pâ tegningen vist skraveret.
Det ved portalen anbragte anslag, der forener de to 0vre bære-arme til et enkelt, gennemgâende bæreelement, træder i funk-tion i tilfældene Ac og Ad i fig. 12, medens anslagene ved vognenden træder i funktion i tilfælde Ba, Bb, Bc, Bd og Ce.
21 _____
DK 156127 B
-π “ αΠ h d S )
O tx» 0) -P
H O H (D
> H tP P
P fl) Ο P
a) a) g d -P
μ -p tP CO -P <D I
W H jjiiH HW P -P
rd fy a> nj tx> H fl) β · H P Λ tP β P G'00
Q) Oh (d H * P O H
H i—I °ld H i—IP P β !> 4J (d Pu g W Ό 0·Ηβ
>, Ad ·π β H H W Q) CD
tp d -ri il! β ni P Cn ^3 Cn H -p Q) Q) tp CD β 0) β h p p h 'd a) p β β mou!
a) eu aj <i) a) -p > -h tnH -P
HP > p > Μ Ο. β CD P P W
to B p a) 'îd Ad H +J > X « h —:--- w ο ω p •r| 00 I β Q) -p
4J c\j tP P Q) P Λ P
h >h a) a) >rdpo) r- 0) tp fl) Λ en tp . — *j5? .* Ad β P (fl H H β β fl) (o Ad (d β Q) -P h -h a; a; -n
-H l+» -P CD P Oh -P -P -P P H
β en w ft β ο β , tn. , CD g Ad a) a) d f « ρ ·Ρ tp > g aî »<d -P w 0) Ρ > Ο π) β g p w en β g -Ρ ;®· d η •ho +) η Ρ <ϋ > cp H Q) w h -p p -p β g & ,0 ο ω h a) -P > (d û) a) en Ο β P (d H CD β ^ _ g> $
Ad β 0) H g fl) P CD
β Ad -ri CD O CD tP 0 J3 'd δ1 tp Pu ^ w en-H û) W Ό β ο Ο -----——- > -p ω d id h
OH X
ga; tn
p tQ H P P
d +j a) +! fl) fl)
fl) >1 en W g ÇP
tn β d id P β -P
d ph ¢1 W n a) rd «d OjCD'd £! *·ο tn
Cn eni Q) O _ ^H
p H g -P w *0 C^P
(DH p CD Q) 0) (d (d
S Q) . - ————————————— fl) H *β H X
0 fl W -PPQ) H CO W
d (Di h an) a) β Q)
hh P en ^ tp g > P
rd H 0) fi ft β POO GP
•H en H HP X H fl) g Cn en-P fi P g Λ H r- fi o o p l> d S Λ ·η·Η rd - Cn en w>0) H H -P +) fi .fi Hd vo O O „,g fi tp W (d fl) W H > G Q) dl +j« Ad cp a) p d'd d) m c □ -q. > g rd fi p Q) fl) fl) en!>fl)en CQ Hg PP-PP fl) enH CP β S. β β < cn o -P a) fi a) tp > β g Cn (d en-h
Eh P -P H Ο ·η β H 0) fl) tn-P O P
fl) © >d Ë P H Q) H H Λ pfl)>rd
P fi- > β β H β H 0) P _ <D
β β ·Η 0) g β en Η ο fl) «Id > olfl ·η
ρ X -P Οι O a) Id <; Ad g Oh OH QhH
ui'-' en g -P
1 / β tn / 3 .S / qoiqo^ag: qoiqo^uouiures tp fi / O -P / a) -p / ----- Ό II) / «id P / g g. a) / p (DO/ O tn / h tP / ω >i / p
J +> xosa0g:xoA ο pueqsTTq prurqjopsÇjuÊOA
/ h αθίΐθ -sqgTxp ροΛ ·ε5[θ·3Ρ 'is^sjoj

Claims (21)

22 DK 156127 B Patentkrav.
1. Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne, navn-lig jernbanevogne, og bestâende af en delbar, af to portal-halvdele bestâende midterportal, og hvor der mellem hver vogn-kasseendevæg (12) og den tilh0rende portalhalvdel (24) er an-bragt mindst to led- eller ledelementkæder samt en gangbar, flerdelt, bevægelig overgangsbro (18, 25), der tærsklen (20) i vognkasseendevægsâbningen omfatter en om en tværakse (23) hængselagtigt svingbar broplade (18), og hvor der ved portal-delens (24) tærskel (21) er anbragt brodele (25), som er i gli-dende skælagtig anlægsforbindelse med bropladen (18) og hinan-den, kendetegnet ved, at overgangsbroen (18, 25) er underst0ttet pâ en bærekonstruktion (29, 30), der er belig-gende inde i en i og for sig kendt, fuldstændigt lukket for-bindelsesbælg (42), og at ledelementkæderne er længdeforskyde-lige til at kunne optage længdevariationer.
2. Overgangsforbindelse if0lge krav 1 og udformet med en 0vre f0ringsindretning (57-62) for midterportalen (24) beliggende oven over overgangsbroen og omfattende en om en lodret akse (57) svingelig arm (58) anbragt foroven pâ vognkassens ende-væg (12), kendetegnet ved, at armen (58) er ind-rettet til længdeforskydeligt at f0re en slæde (59), hvortil der er fæstnet en bærearm (60), som er skràstillelig om en tværakse (61) og er forbundet med portalhalvdelen (24) gennem et led eller en ledforbindelse (63).
3. Overgangsforbindelse if0lge krav 1, kendetegnet ved, at bærekonstruktionen udg0res af en brof0ring med en til vognkassen (1) kardanledsagtigt forbundet, ved kassesiden anbragt brost0tte (29), der dels underst0tter den med vognkassen forbundne broplade (18) og dels teleskopisk i længderet-ningen forskydeligt f0rer en brost0tte (30) pâ portaisiden, hvilken brost0tte (30) er forbundet til den tilh0rende portalhalvdel (24) pâ kugleledsagtig mâde. 23 DK 156127 B
4. Overgangsforbindelse if01ge krav 1, kendetegnet ved, at overgangsbroen (18, 25) bestâr af to broplader (18 og 25), af hvilke den ene i længderetningen er opdelt i hovedsageligt parallelle, bevægelige elementer (50-54).
5. Overgangsforbindelse if01ge krav 3, kendetegnet ved, at der imellem brost0tterne (29 og 30) og den nedre bro-plade (18 hhv. 25) er anbragt friktionsmindskende ruller (32).
6. Overgangsforbindelse if0lge krav 1 eller 2, kendetegnet ved en afdækning, der ved hver vognende omfatter to dækplader (66 og 68), hvoraf den ene plade (68) er hængs-let forbundet til vognkassen (1 hhv. 2) bevægelig omkring en tvær- og langsgâende akse (71), medens den anden plade (66) er hængslet forbundet til overgangens midterportal (24) bevægelig omkring en tvær- og langsgâende akse (72 hhv. 73).
7. Overgangsforbindelse if01ge krav 6, kendetegnet ved, at dækpladerne (66 og 68) delvis overlapper hinan-den og er f0rt via en teleskopf0ring (75, 76), der med sin ene ende (75) er hængslet forbundet med vognkassen (1 hhv. 2) og med sin anden ende (76) er hængslet forbundet til midter-portalen (24).
8. Overgangsforbindelse if01ge krav 6 eller 7, kendetegnet ved, at der pâ mindst den ene af dækpladerne (66 eller 68) er anbragt yderligere, om lodrette akser (78) svingbare segmentplader (67) til overdækning af tilbage-værende âbninger.
9. Overgangsforbindelse if0lge krav 8, kendetegnet ved, at segmentpladerne (67) er sâledes styret ved hjælp af fjedre (69) og endeanslag (70), at de ved store afstande mel-lem dækpladerne (66, 68) dækker de ellers herved forekommen-de âbninger, medens de ved sammenskudte dækplader er indskudt imellem disse. 24 DK 156127 B
10. Overgangsforbindelse if0lge krav 6 eller 7, kendetegnet ved, at en med den ene dækplade (66) forbundet og fortrinsvis oven over teleskopf0ringen (75/ 76) anbragt dæk-pladedel (74) er indrettet til underst0tning af den 0vre del af en elastisk tætningsmembran (42).
11. Overgangsforbindelse if01ge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at den omfatter en i og for sig kendt/ nedre, adskillelig koblingsstang (6), der er forbundet med vognkassen (1) pâ kugleledsagtig og i længderetningen fjedrende mâde og gennem en ledforbindelse er i medbring-ningsforbindelse med den tilh0rende portaldel (24) i længde-og tværretningen samt er enten stift forbundet med eller helt adskillelig fra den tilsvarende koblingsstang (7) h0ren-de til den anden vognkasse (2).
12. Overgangsforbindelse if01ge krav 2, kendetegnet ved, at bærearmens (60) svingningsvinkel begrænses af et anslag (62) pâ en sâdan mâde, at portalen (24) i tilfælde af ekstreme h0jdeforskelle mellem de sammenkoblede vognkas-ser (1 og 2) i det væsentlige vil være ophængt i den 0verst-liggende vognkasse (1 eller 2).
13. Overgangsforbindelse if01ge krav 1, kendetegnet ved, at to samvirkende bærearme (60) er forsynet med bevægel-sesbegrænsende anslag (78) ved deres fælles midterledforbindelse (63) .
14. Overgangsforbindelse if01ge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at portalhalvdelenes (24) under-sider er styret i vandret retning ved hjælp af vertikale tap-pe (5) og modsvarende udsparinger i vognkoblingsorganerne (6 eller 7).
15. Overgangsforbindelse if01ge ethvert af kravene 2-14, kendetegnet ved, at bærearmene (60) danner et 25 DK 156127 B ophængningsâg, der i den sammenkoblede tilstand st0tter sig mod begge slæderne (59) og via leddet (63) bærer og styrer de to sammenkoblede portaldele (24).
16. Overgangsforbindelse if01ge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at begge portaldelene (24) mellem vognkassen (1 hhv. 2) og bærearmen (60) er forsynet med en trykfjeder (64), der virker i vognlængderetningen bort fra den tilh0rende vognkasse (1 hhv. 2).
17. Overgangsforbindelse if0lge ethvert af kravene 2-16, kendetegnet ved, at slæden (59) er udformet sont en rulleslæde.
18. Overgangsforbindelse if0lge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at der er anbragt stive træk-stænger (28a) mellem vognkasserne (1, 2) og deres tilh0rende portalhalvdele (24).
19. Overgangsforbindelse if0lge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at overgangen indvendigt er afskær-met mod gummibælgens (42) sidedel af bevægelige sideafskærm-ningsdele (44), der hver om en lodret akse er anbragt hængsel-agtigt (46) svingbart ved den pâgældende vognkasseportals sides0jler (fig. 8).
20. Overgangsforbindelse if0lge ethvert af kravene 7-19, kendetegnet ved, at overgangen foroven er afskærmet mod den 0vre del af gummibælgen (42) af bevægelige dækdele (66, 67 og 68 i fig. 11), idet denne loftskonstruktion er bâret og styret ved hjælp af teleskopf0ringen (75, 76).
21. Overgangsforbindelse if0lge ethvert af de foregâende krav, kendetegnet ved, at der mellem vognkasserne (1, 2) og deres tilh0rende portalhalvdele (24) er anbragt fjedertræk-stænger (28), der i ubelastet tilstand fastholder portal-halvdelene (24) omtrent i disses mellemste h0jdestilling.
DK554278A 1977-12-09 1978-12-08 Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne navnelig, jernbanevogne DK156127C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1512977A CH627981A5 (de) 1977-12-09 1977-12-09 Uebergangseinrichtung zwischen zwei gekuppelten fahrzeugen, insbesondere eisenbahnfahrzeugen.
CH1512977 1977-12-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK554278A DK554278A (da) 1979-06-10
DK156127B true DK156127B (da) 1989-06-26
DK156127C DK156127C (da) 1989-11-13

Family

ID=4406612

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK554278A DK156127C (da) 1977-12-09 1978-12-08 Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne navnelig, jernbanevogne

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4252065A (da)
JP (1) JPS5941426B2 (da)
AT (1) AT363510B (da)
AU (1) AU523327B2 (da)
BE (1) BE872566A (da)
CA (1) CA1127459A (da)
CH (1) CH627981A5 (da)
DE (1) DE2757201C2 (da)
DK (1) DK156127C (da)
FR (1) FR2411116A1 (da)
GB (1) GB2009691B (da)
HU (1) HU177510B (da)
IT (1) IT1161715B (da)
NL (1) NL188336C (da)
NO (1) NO147589C (da)
SE (1) SE434375B (da)
SG (1) SG31584G (da)
ZA (1) ZA786562B (da)

Families Citing this family (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3024635A1 (de) * 1980-06-30 1982-01-21 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8000 München Wagenuebergangseinrichtung
FR2492758A1 (fr) * 1980-10-29 1982-04-30 Dietrich & Cie De Dispositif etanche d'intercirculation entre vehicules de chemin de fer, de metros, ou de tramways
GB2093781B (en) 1981-02-26 1985-07-31 Urban Transportation Dev Articulated passenger vehicle
DE3305062A1 (de) * 1983-02-14 1984-08-16 Hübner Gummi- und Kunststoff GmbH, 3500 Kassel Uebergangsbruecke fuer schienenfahrzeuge
IT1159369B (it) * 1983-03-11 1987-02-25 Fiat Ferroviaria Savigliano Passaggio di intercomunicazione fra le casse di due carrozze di un veicolo ferrotramviario e veicolo ferrotramviario utilizzante tale passaggio di intercomunicazione
DE3401555A1 (de) * 1984-01-18 1985-07-25 Linke-Hofmann-Busch, Waggon-Fahrzeug-Maschinen Gmbh, 3320 Salzgitter Gefuehrtes mittelportal fuer einen uebergangsschutz
DE3417129C2 (de) * 1984-05-09 1997-06-19 Huebner Gummi & Kunststoff Übergangsschutz zum lösbaren Einbau zwischen zwei aufeinanderfolgenden, gelenkig miteinander verbundenen Fahrzeuggliedern
DE3418679A1 (de) * 1984-05-19 1985-11-21 Linke-Hofmann-Busch, Waggon-Fahrzeug-Maschinen Gmbh, 3320 Salzgitter Gefuehrtes mittelportal mit vorbestimmten abstand zwischen mittelportal und fahrzeug
DE3427613A1 (de) * 1984-07-26 1986-02-06 Sig Schweizerische Industrie-Gesellschaft, Neuhausen Am Rheinfall Allseitig geschlossene uebergangseinrichtung zwischen zwei gekuppelten fahrzeugen oder fahrzeugteilen
CH670803A5 (da) * 1984-08-16 1989-07-14 Sig Schweiz Industrieges
DE3430112A1 (de) * 1984-08-16 1986-02-27 Sig Schweizerische Industrie-Gesellschaft, Neuhausen Am Rheinfall An ein fahrzeugende befestigbarer uebergangseinrichtungsteil sowie uebergangseinrichtung mit zwei uebergangseinrichtungsteilen
DE3439807A1 (de) * 1984-10-31 1986-04-30 Hübner Gummi- und Kunststoff GmbH, 3500 Kassel Abdeckung der spurfuge zwischen dem faltenbalg und der drehscheibenfoermigen uebergangsplattform von schienen- und strassengelenkzuegen
FR2573714B1 (fr) * 1984-11-23 1989-05-19 Faiveley Ets Couloir d'intercirculation entre deux voitures de transport en commun
JPS61291265A (ja) * 1985-06-19 1986-12-22 川崎重工業株式会社 車両用連結幌
JPH038530Y2 (da) * 1985-06-19 1991-03-01
JPH035498Y2 (da) * 1985-06-19 1991-02-13
JPS62125948A (ja) * 1985-11-26 1987-06-08 財団法人鉄道総合技術研究所 車両用連結幌の異常偏倚規制装置
JPS62258856A (ja) * 1986-05-02 1987-11-11 株式会社 成田製作所 相互押付け方式の車輌用連結幌
DE3639898C2 (de) * 1986-11-21 1995-04-13 Duewag Ag Innenverkleidung für eine Wagenteile eines Schienenfahrzeuges verbindende Gelenkeinrichtung
FR2613306B1 (fr) * 1987-04-03 1989-06-23 Carel Fouche Ind Dispositif de liaison formant un couloir de passage entre deux voitures ferroviaires, en particulier des voitures de grande largeur
DE3806702A1 (de) * 1988-03-02 1989-09-14 Huebner Gummi & Kunststoff Gliederbruecke als teil eines trennbaren wagenueberganges
DE3839716A1 (de) * 1988-11-24 1990-05-31 Huebner Gummi & Kunststoff Stirnseite eines eisenbahnreisezugwagens
FR2706839B1 (da) * 1993-06-22 1995-07-21 Gec Alsthom Transport Sa
US5724892A (en) * 1994-10-03 1998-03-10 Fiat-Sig Schienenfahrzeuge Ag Inner covering for the connecting corridors between rail vehicles
CN1076293C (zh) * 1996-07-01 2001-12-19 许布纳橡胶塑料有限公司 两个互相铰接在一起的车辆例如客车或地下铁道车辆之间的过道
US6694890B2 (en) * 2001-03-14 2004-02-24 Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority Method and apparatus for providing a between car barrier for transportation vehicles
US20040187725A1 (en) * 2001-03-14 2004-09-30 Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority Method and apparatus for providing a partitioned between-car barrier for transportation vehicles
AT413684B (de) * 2002-06-17 2006-05-15 Siemens Sgp Verkehrstech Gmbh Zugwechsel mittels frontübergang
AT503047B1 (de) * 2003-10-31 2007-09-15 Siemens Transportation Systems Zugverband mit zumindest zwei miteinander gekuppelten schienenfahrzeugen
JP4188852B2 (ja) * 2004-01-28 2008-12-03 株式会社成田製作所 鉄道車両用パネル装置
DE102004011865A1 (de) * 2004-03-11 2005-09-29 Hübner GmbH Übergangsbrücke eines Übergangs mit einem Balg zwischen zwei durch ein Gelenk miteinander verbundener Fahrzeuge
DE202006009083U1 (de) * 2006-06-09 2007-10-18 Hübner GmbH Aus mehreren Fahrzeugteilen kuppelbares Gelenkfahrzeug
DE502007004172D1 (de) * 2006-06-09 2010-08-05 Huebner Gmbh Aus mehreren Fahrzeugteilen kuppelbares Gelenkfahrzeug
AT10938U1 (de) * 2008-09-23 2010-01-15 Ultimate Transp Equipment Gmbh Fahrzeugübergang
DE102010005250B4 (de) * 2010-01-20 2013-03-21 Db Fernverkehr Ag Schienenfahrzeug für einen Fahrbetrieb auf Gleisanlagen mit Schotter-Oberbau
ES2525822T3 (es) * 2011-12-22 2014-12-30 HÜBNER GmbH & Co. KG Pasarela entre dos vehículos de un vehículo articulado unidos de manera articulada
US20150101505A1 (en) * 2013-10-10 2015-04-16 Irwin Tsai Apparatus for Covering a Connection Between Railcars
RU187115U1 (ru) * 2018-11-06 2019-02-19 Общество с ограниченной ответственностью "ХЮБНЕР ООО" Межвагонный переход, включающий ограждение
DE102019200149A1 (de) * 2019-01-08 2020-07-09 Robert Bosch Gmbh Steuergerät, ein zumindest teilautomatisiert fahrendes Fahrzeug, ein Fahrzeugverband und ein Verfahren
EP3771606B1 (en) * 2019-08-02 2023-06-07 Dellner Couplers AB Gangway for connecting a first car of a multi-car vehicle to a second car
DE102020102872A1 (de) * 2020-02-05 2021-08-05 HÜBNER GmbH & Co. KG Schutzvorrichtung zur Anordnung in einen Zwischenraum zwischen zwei gekuppelten Fahrzeugen
ES2957475T3 (es) * 2020-06-09 2024-01-19 Huebner Gmbh & Co Kg Elemento de transición entre dos partes de vehículo conectadas mediante una articulación o un acoplamiento

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1012451A (en) * 1910-12-29 1911-12-19 Nat Malleable Castings Co Vestibule system for railroad-cars.
US1225161A (en) * 1916-04-13 1917-05-08 William H Miner Means for supporting vestibule-diaphragm face-plates.
DE937592C (de) * 1954-07-03 1956-01-12 Hansa Waggonbau G M B H Vorrichtung zum Abstuetzen eines Faltenbalges zwischen zwei miteinander gekuppelten Durchgangsfahrzeugen, insbesondere Schienenfahrzeugen
DE1021877B (de) * 1956-04-24 1958-01-02 Maschf Augsburg Nuernberg Ag UEbergangseinrichtung fuer Fahrzeuge
US2826998A (en) * 1956-07-13 1958-03-18 Budd Co Car diaphragm assembly
GB964210A (en) * 1961-09-25 1964-07-22 Wild A G & Co Ltd Improvements in or relating to gangways for corridor type railway coaches
DE2543475A1 (de) * 1974-10-08 1976-04-22 Alpha Eng Mit einem anderen fahrzeug kuppelbares fahrzeug

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2193156A (en) * 1939-03-17 1940-03-12 Vernon F Antoine Articulated vehicle construction
US3486464A (en) * 1968-01-29 1969-12-30 Budd Co Retractable and extensible railway car diaphragm
JPS56565Y2 (da) * 1973-08-20 1981-01-09
US3884155A (en) * 1974-06-17 1975-05-20 Boeing Co Articulate railway vehicle stabilizing linkage apparatus

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1012451A (en) * 1910-12-29 1911-12-19 Nat Malleable Castings Co Vestibule system for railroad-cars.
US1225161A (en) * 1916-04-13 1917-05-08 William H Miner Means for supporting vestibule-diaphragm face-plates.
DE937592C (de) * 1954-07-03 1956-01-12 Hansa Waggonbau G M B H Vorrichtung zum Abstuetzen eines Faltenbalges zwischen zwei miteinander gekuppelten Durchgangsfahrzeugen, insbesondere Schienenfahrzeugen
DE1021877B (de) * 1956-04-24 1958-01-02 Maschf Augsburg Nuernberg Ag UEbergangseinrichtung fuer Fahrzeuge
US2826998A (en) * 1956-07-13 1958-03-18 Budd Co Car diaphragm assembly
GB964210A (en) * 1961-09-25 1964-07-22 Wild A G & Co Ltd Improvements in or relating to gangways for corridor type railway coaches
DE2543475A1 (de) * 1974-10-08 1976-04-22 Alpha Eng Mit einem anderen fahrzeug kuppelbares fahrzeug

Also Published As

Publication number Publication date
GB2009691A (en) 1979-06-20
GB2009691B (en) 1982-08-11
CA1127459A (en) 1982-07-13
ZA786562B (en) 1979-10-31
IT1161715B (it) 1987-03-18
NL188336C (nl) 1992-06-01
DK156127C (da) 1989-11-13
DK554278A (da) 1979-06-10
FR2411116A1 (fr) 1979-07-06
CH627981A5 (de) 1982-02-15
NL188336B (nl) 1992-01-02
NL7811998A (nl) 1979-06-12
HU177510B (en) 1981-10-28
NO784127L (no) 1979-06-12
SE7812406L (sv) 1979-06-10
BE872566A (fr) 1979-03-30
SE434375B (sv) 1984-07-23
AU523327B2 (en) 1982-07-22
ATA798778A (de) 1981-01-15
JPS5486117A (en) 1979-07-09
FR2411116B1 (da) 1983-10-28
JPS5941426B2 (ja) 1984-10-06
DE2757201C2 (de) 1980-02-07
NO147589C (no) 1983-05-11
NO147589B (no) 1983-01-31
IT7812889A0 (it) 1978-12-01
DE2757201B1 (de) 1979-06-07
US4252065A (en) 1981-02-24
SG31584G (en) 1985-06-07
AT363510B (de) 1981-08-10
AU4220678A (en) 1979-06-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK156127B (da) Overgangsforbindelse mellem to sammenkoblede vogne navnelig, jernbanevogne
JPS6158342B2 (da)
US3890904A (en) Railway system
US9358991B2 (en) Multi-car vehicle
US20130133547A1 (en) Device For Pivoting One Or More Front Flaps Of A Track-Guided Vehicle, And Front Flap Module
WO2018054000A1 (zh) 轨道交通系统
KR102395126B1 (ko) 양방향 풍력 저항 제동장치
WO2018186707A1 (ko) 궤간을 달리하는 기차용 궤도를 연결하여 주기 위한 궤도용 연결부재 및 위 궤도용 연결부재에 적응하는 기차용 차륜
US7124692B2 (en) Overhead suspended transportation system and method
JP2017537600A (ja) 電気自動車充電ステーション用の伸縮可能な電気結合装置
US3030897A (en) Railway car end passages
JP2011519775A (ja) 連節車両または連節バスを形成するために解放可能なように連結される少なくとも2車両間の貫通路
CN101528526B (zh) 用于机械连接车辆的装置
WO2018054002A1 (zh) 用于跨座式轨道交通系统的轨道
US2925049A (en) Intercommunication passage for railway coaches
WO2018054011A1 (zh) 轨道交通系统
CN207274689U (zh) 折棚风挡及轨道车辆
ES2890824T3 (es) Instalación de transporte aéreo
WO2018054001A1 (zh) 轨道交通系统
JPH02124358A (ja) 都市鉄道型の乗客集団輸送装置
CN109572719B (zh) 一种侧挂式高架轨道交通道岔系统
CN209700641U (zh) 一种侧挂式高架轨道交通道岔系统
JP2014065404A (ja) 鉄道車両
DK167315B1 (da) Overgangsindretningspart og overgangsindretning med to saadanne parter
WO2018053999A1 (zh) 轨道交通系统

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed