SE526422C2 - Anordning och sätt att tillföra livsmedelsdeg - Google Patents

Anordning och sätt att tillföra livsmedelsdeg

Info

Publication number
SE526422C2
SE526422C2 SE0103477A SE0103477A SE526422C2 SE 526422 C2 SE526422 C2 SE 526422C2 SE 0103477 A SE0103477 A SE 0103477A SE 0103477 A SE0103477 A SE 0103477A SE 526422 C2 SE526422 C2 SE 526422C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sheet
conveyor
dough
mat
weight
Prior art date
Application number
SE0103477A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0103477D0 (sv
SE0103477L (sv
Inventor
Torahiko Hayashi
Michio Morikawa
Shigeo Uesawa
Eiji Kuribayashi
Original Assignee
Rheon Automatic Machinery Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rheon Automatic Machinery Co filed Critical Rheon Automatic Machinery Co
Publication of SE0103477D0 publication Critical patent/SE0103477D0/sv
Publication of SE0103477L publication Critical patent/SE0103477L/sv
Publication of SE526422C2 publication Critical patent/SE526422C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C5/00Dough-dividing machines
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C5/00Dough-dividing machines
    • A21C5/02Dough-dividing machines with division boxes and ejection plungers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C3/00Machines or apparatus for shaping batches of dough before subdivision
    • A21C3/02Dough-sheeters; Rolling-machines; Rolling-pins
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C3/00Machines or apparatus for shaping batches of dough before subdivision
    • A21C3/10Machines or apparatus for shaping batches of dough before subdivision combined with dough-dividing apparatus
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T83/00Cutting
    • Y10T83/141With means to monitor and control operation [e.g., self-regulating means]
    • Y10T83/145Including means to monitor product
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T83/00Cutting
    • Y10T83/182With means to weigh product

Description

n olio nog LW T C)\ Jäs FO PO 2 förutbestämd längd och med konstant volym. Dessa stycken matas av en transportör som är belägen under kapanordningen i en formningsbehållare. Denna behållare har en degmatningssektion som består av ett flertal valsar anordnade i form av ett V. Då degen tillföres denna sektion formas den till ett ark av deg- matarens många valsar. Den föres därpå på en transportör som är belägen under degmataren samt överföres till en efterföljande anordning för att behandlas av denna.
Anordningen för att tillföra matdeg medger att ett stort block matdeg kontinuerligt kan formas till ett ark. Sedan kan stycken av deg kapas från detta. I detta fall kan avskrap av matdeg finnas kvar. Dessa har icke tillräcklig storlek och kan sålunda inte användbart utnyttjas. Det är sålunda önskvärt att ett system användbart kan utnyttja kvarblivna rester för att för- hindra att dessa går till spillo.
De publicerade japanska patentdokumenten nr 46-6932 och 60-110237 beskriver en anordning för att kapa ett degark i stycken som har förutbestämd vikt. Anordningen matar ett degark utmed dess längd. Därpå registrerar en våganordning kontinuer- ligt vikten av degarket under det att arket matas. Då vikten motsvarar ett förutbestämt värde påverkas en kapningsanordning för att kapa arket till ett degstycke som har förutbestämd vikt. Kapningsanordningen befinner sig exempelvis i en anlägg- ning för att tillverka bröd eller konditorivaror och användes för att färdigställa ett degstycke som har förutbestämd vikt.
Typen och formen av bröd varierar i beroende av förekommande smakvariationer. Det är sålunda önskvärt att en anordning för att färdigställa bröd eller konditorivaror åstadkommer många typer och olika former hos dessa.
Sökanden bakom föreliggande ansökning föreslår några typer av anordningar för att först forma matdeg till ett degark. Det föreslås även en anordning för att tillverka några typer av livsmedelsprodukter som produceras av degarket efter det att detta kapats i stycken som har olika vikt i motsvarighet till aktuella produkttyper. Anordningar enligt teknikens ståndpunkt av 0 Inna nya 0 Q IQ nøflooo a n nunnan 0 a 0 oo to 0 0 o anno :Oo o coon n 0 nøøooo 0 0 oo 9 g 0 nu c IQ I 0 nn 0 . 0 000000 0 Juno Q 0000 0 registrerar endast ett smalt viktområde för degarket då det kapas i stycken. Det är sålunda önskvärt att tillhandahålla en kapningsanordning som kan registrera ett bredare viktområde så att många typer av produkter kan tillverkas.
En konventionell anordning kan endast tillverka produkter med ett fåtal olika vikter och dimensioner. Sålunda föreligger önskemål om en anordning och ett sätt att kapa matdeg som kan tillhandahålla produkter med inom ett brett område varierande vikt och storlek.
Kortfattad redogörelse för uppfinningen För att övervinna ovan diskuterade nackdelar har föreliggande uppfinning tillkommit. Enligt en första grundtanke tillhanda- hålles en anordning för att tillföra matdeg. Anordningen inne- fattar en behållare till vilken ett stort block matdeg till- föres, en kapningsanordning belägen under behållarens nedre öppningsport för att kapa blocket i små block som har väsent- ligen samma volym, en degmatare med ett flertal valsar anordna- de i form av ett V för att forma de små blocken till ett ark matdeg, en överföringstransportör för att överföra de små blocken till degmataren, en matningstransportör för att trans- portera de matdegark som är formade av degmataren så att de har konstant tjocklek, en vågtransportör som registrerar vikten av den del av arket som transporteras av matningstransportören och som pålägges vågtransportören då arket transporteras samt en kapningsanordning för att kapa matdegarket då det av vågtrans- portören registrerade mätvärdet motsvarar ett förutbestämt värde.
Vågtransportören inkluderar första och andra vågtransportörer som är anordnade i serie i matningsriktningen. Den andra våg- transportören registrerar i sin tur den del av matdegarket som kapas från det första arket sedan dess vikt registrerats av den första vågtransportören. Tiden för kapningsanordningens kap- ningsoperation accelereras eller fördröjes då registreringen av den andra vågtransportören icke motsvarar det förutbestämda värdet. o lIno ooø l o 00 OI -vfl-l 1 J O\ JÄ PJ TJ 4 Både den första och den andra vågtransportören kan tillsammans registrera en del av matdegarket. Summan av registreringarna jämföres med det förutbestämda värdet.
Den andra vågtransportören mäter åter den del av matdegarket som är kapad från arket sedan dess vikt har registrerats av den första vâgtransportören. Inställningen av tidpunkten för kap- ningsanordningens kapningsoperation påskyndas eller fördröjs då registreringen av den andra vågtransportören icke motsvarar det förutbestämda värdet.
En mjöltillföringsanordning kan vara belägen uppströms om mat- ningstransportören. Den tillför mjöl till matningstransportö- rens matningsyta för att förhindra att det matdegark som till- föres från degmataren vidhäftar vid matningsytan. Även ett par mjöltillförselanordningar kan vara lämpligt be- lägna. De kan vara belägna intill matningstransportörens sido- ytor för att tillföra mjöl till sidorna av matdegarket som tillföres av degmataren och transporteras av matningstranspor- tören.
En mjöltillförselanordning kan även vara belägen nedströms om matningstransportören. Den tillför mjöl till matdegarkets övre yta.
En anordning är belägen nedströms om matningstransportören för att avlägsna mjöl från bottenytan av det matdegark som trans- porteras av matningstransportören.
En anordning är belägen nedströms om mjöltillförselanordningen för att avlägsna mjöl från matdegarkets övre yta. Mjölet till- föres av mjöltillförselanordningen.
En optisk sensor kan vara belägen intill degmatarens inlopps- port. Den avkänner matdeg som avges i ett givet eller bestämt läge på degmataren. I beroende av resultaten av avkänningen kan överföringstransportörens matningshastighet styras för att hålla tillförseln av matdeg från överföringstransportören kon- to 0 0000 oc; 0 0 OI Û f. f, Å Û f) nu ul v g " o: O: '"° 'É :o ~< _ (__ oc nu I , stant.
En optisk sensor kan även vara belägen intill degmatarens av- givningsport. Den avkänner matdegen som avges från degmataren och pålägges matningstransportören. I beroende av resultaten av avkänningen styres hastigheten av degmatarens avgivna mängd för att förhindra att det bröddegark som avges från degmataren blir alltför mjukt.
Den andra vâgtransportören kan vara längre än den första våg- transportören.
Vågtransportörens uppströmsände är anordnad i ett läge som ligger högre än matningstransportörens nedströmsände. Kapnings- anordningen är belägen mellan det ställe där matdegarket börjar lämna matningstransportören och det ställe där matdegarket börjar komma i kontakt med vågtransportören.
Enligt en andra aspekt på uppfinningen tillhandahållas en ytterligare anordning för att tillföra matdeg. Anordningen innefattar ett kärl till vilket ett stort block matdeg till- föres, en kapningsanordning belägen vid en nedre öppningsport i kärlet för att kapa blocket till små block som har väsentligen samma volym, en degmatare med ett flertal valsar som är anord- nade i form av ett V för att forma de små blocken till ett mat- degark, en överföringstransportör för att överföra de små blocken till degmataren, en matningstransportör för att trans- portera det matdegark som är format av degmataren så att det har konstant tjocklek, en uppriktningsanordning för att in- ställa mitten av det matdegark som transporteras av matnings- transportören, en uppdelnings- och separeringsanordning belägen nedströms om uppriktningsanordningen för att uppdela bröddeg- arket i matningsriktningen, vågtransportörer för att registrera vikten av delar av arken som är avdelade från arket och som på- föres vågtransportörerna då arken transporteras, samt kapnings- anordningar för att kapa matdegarken då vågtransportörernas mätvärden motsvarar ett förutbestämt värde. nu i o O none ICO t o un cam coin a Uppdelnings- och separeringsanordningen uppdelar matdegarket i två eller flera ark i matningsriktningen.
Vågtransportörerna som är anordnade parallellt kan bringas att närma sig eller röra sig bort från varandra.
Enligt en tredje aspekt på uppfinningen åstadkommes ett sätt att tillföra matdeg. Det inkluderar stegen att forma ett block matdeg till ett ark som har given bredd och tjocklek, tillföra matdegarket till första och andra vågtransportörer belägna i serie i matningsriktningen för att registrera eller mäta vikten av en del av arket, registrera eller mäta vikten av en del av arket med de första och andra vågtransportörerna samt kapa ark- delen, då summan av den första och andra vågtransportörens mät- värden eller då den andra vågtransportörens mätvärde motsvarar ett förutbestämt värde, medelst en kapningsanordning belägen uppströms om de första och andra vågtransportörerna.
Enligt en fjärde aspekt på uppfinningen åstadkommes ett sätt att tillföra matdeg. Det inkluderar stegen att forma ett block matdeg till ett ark som har given bredd och tjocklek, tillföra matdegarket till ett flertal första vågtransportörer anordnade parallellt och kapa en del av arket då summan av de första våg- transportörernas mätvärden motsvarar ett förutbestämt värde eller då arket tillföres andra vågtransportörer anordnade parallellt och summan av de första och andra vågtransportörer- nas mätvärden motsvarar det förutbestämda värdet eller summan av de andra vågtransportörernas mätvärden motsvarar det förut- bestämda värdet.
Kortfattad redogörelse för ritningarna Fig. 1 är en sidovy av en anordning för att tillföra matdeg enligt uppfinningen.
Fig. 2 är ett snitt utmed linjen I-I i fig. 3 genom en del av tillförselsektionen försedd med en behållare, en kapningsanord- ning och en överföringstransportör. o: i I 0 OI 0000 o I o o I 0000 Du: I 0 to L 'l P3 \.\ 47:.
FO FO Ifizli 7 Fig. 3 är ett snitt genom och en frontvy av mattillförsel- sektionen och degmatardelen.
Fig. 4 är en planvy av en första utföringsform av anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen.
Fig. 5 är en schematisk perspektivvy av den första utförings- formen av anordningen för att tillföra matdeg enligt upp- finningen.
Fig. 6 är en schematisk perspektivvy av den första utförings- formen av anordningen för att tillföra matdeg enligt upp- finningen. Utföringsformen är modifierad.
Fig. 7 är en schematisk sidovy av kapningsanordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och den första och andra vågtransportören till den andra utförings- formen av uppfinningen.
Fig. 8 är en utvidgad och schematisk sidovy av matkapnings- anordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och den första vågtransportören visad i fig. 7.
Fig. 9 är en schematisk planvy av matkapningsanordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och en tredje utföringsform av de första och andra vågtransportörerna.
Fig. 10 är en schematisk planvy av matkapningsanordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och en fjärde utföringsform av de första och andra vågtransportörerna visade i fig. 9.
Fig. 11 är en schematisk planvy av matkapningsanordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och en femte utföringsform av de första och andra vågtransportörerna visade i fig. 9.
Fig. 12 är en schematisk planvy av matkapningsanordningen till anordningen för att tillföra matdeg enligt uppfinningen och en Iso I ouoo o sjätte utföringsform av de första och andra vågtransportörerna visade i fig. 9.
Redogörelse för föredragna utföringsformer av uppfinningen Först med hänvisning till fig. 1 skall nu beskrivas en ut- föringsform av en anordning för att tillföra matdeg. Fig. 1 är en planvy av anordningen 1 för tillförsel av matdeg. Anord- ningen 1 inkluderar en behållare 3, en degtillföringssektion som har en kapningsanordning 7 och en överföringstransportör 11, en degmatare 9, en uppriktningsanordning 15 och en uppdel- nings- och separeringsanordning 17, en kapningsanordning 27, vågsektioner 23 och 25 samt en formare 31.
Degtillföringsdelen har en ram 5. En behållare 3 som mottager ett stort block matdeg F, såsom bröddeg etc., är fäst vid ramen vid dess överdel. Vidare är på ramen 5 kapningsanordningen 7 belägen utmed behållarens nedre öppning för att kapa och upp- dela blocket av matdeg F i stycken som har given volym. Under kapningsanordningen 7 är överföringstransportören 11 belägen för att transportera de matdegstycken som är kapade av kap- ningsanordningen 7.
Degmataren 9 har ett flertal valsar som är anordnade i form av ett V. Under dessa är överföringstransportören 13 belägen för att mata ett ark matdeg F. Det har gjorts av degmataren 9 så att det har konstant tjocklek.
Vid nedströmsänden av överföringstransportörens 13 matningsbana är uppriktningsanordningen 15 belägen för att avkänna mitten av bredden av den del av matdegsarket F som matas av överförings- transportören 13 och upprikta mitten efter en given punkt.
Uppdelnings- och separeringsanordnngen 17 är belägen för att uppdela matdegarket F1 vid uppriktningsanordningens 15 ned- strömsände. Anordningen 17 har en skivliknande skäranordning 19. Den kapar matdegarket F1 utmed dess mittlinje i transpor- törens 13 matningsriktning efter det att arket centrerats. Vid kapningsanordningens 19 nedströmsände är även en separerings- I oo to 0 oooo o o oo o o o I I O o l o g o o o o o Oooo o ooo oo g; a . lo o o o o o o oo g o o no o I n o o o o o c o oooo o o transportör 2l belägen för att separera de trånga matdegarken Fl som är uppdelade av kapningsanordningen 19.
Nedströms om separeringstransportörens 21 överföringsbana finnes en våg- eller vägningssektion. Den inkluderar intill- liggande första och andra vågtransportörer 23 och 25. Vågtrans- portörerna 23, 25 väger delar av matdegarken Fl på dessa då separeringstransportören 21 matar dem. En kapningsanordning 27 är belägen över stället mellan separeringstransportören 21 och den första vågtransportören 23. Kapningsanordningen 27 har kap- ningsblad och arbetar för att kapa det ena eller båda matdeg- arken Fl då vikten av de matdegark Fl som registrerats av våg- transportörerna 23, 25 uppnår ett förutbestämt värde.
Ett band 24 är beläget över och nedströms om separeringstrans- portören 21. Separeringstransportören är belägen uppströms om kapningsanordningen 27. Bandet 24 trycker matdegarken Fl mot separeringstransportörens 21 yta, så att arkens bottenytor blir plana. Bottenytan till matdegarken Fl kan sålunda bringas i jämn kontakt med ytorna till de första och andra vågtransportö- rerna 23, 25, så att transportörerna kan genomföra exakta väg- ningsoperationer.
En formare 31 är belägen nedströms om kapningsanordningen 27 för att till förutbestämd form forma de kapade styckena av mat- degarken Fl.
Liksom i fig. l är en mjöltillförselanordning FSl belägen upp- ströms om matningstransportörens 13 matningsbana. Den tillför mjöl till transportbandet för att förhindra att matdegen Fl vidhäftar vid transportbandet. På sidorna av transportören 13 finnes borstar Bl, Bl' för att tillföra mjöl till matdegarket Fl. Såsom tydligt visas i fig. 5 roteras borstarna Bl, Bl' för att bringa mjöl att nedfalla på arkets sidor. Liksom i fig. 1 är en mjöltillförselanordning FS2 belägen nedströms om mat- ningstransportörens l3 matningsbana för att tillföra mjöl på matdegarket Fl yta. En borste B2 är belägen under matnings- transportörens nedströmsände, där uppdelnings- och separerings- anordningen 17 är belägen, för att avlägsna mjöl som har till- 0 0 0 00 00 0000 0 0 0 000000 0 0 0 0 0 I 00 0 000 000: 0 000 0 526 /É-fÉQ 000000 0 0 00 000000 0 0 0 0000 000 0 0000 I 0 0 0 000000 0 0 00 0 0 0 00 0 förts av mjöltillförselanordningen FS1 från matdegarkets Fl nedre yta. En borste B3 är belägen nedströms om uppdelnings- och separeringsanordningen l7 för att avlägsna mjöl som har tillförts av mjöltillförselanordningen FS2 från matdegarkets Fl överyta.
En styranordning 29, t.ex. en dator, är inrättad att styra systemets samtliga operationer.
Nedan skall operationssystemet för att tillföra matdeg för- klaras. Då ett stort block matdeg F tillföres behållaren 3 strömmar blocket i behållaren 3 nedåt till kapningsanordningen 7 från behållarens 3 nedre öppning. Därpå kapas blocket i stycken, vart och ett av vilka har viss längd och nedfaller på överföringstransportören ll. Överföringstransportören ll matar varje matdegstycke till degmataren 9. Då styckena lämnar deg- mataren 9 har de formats till ett matdegark Fl som har lik- formig tjocklek.
Därpå matas matdegarket Fl av matningstransportören 13 till uppriktningsanordningen 15 där mitten av matdegarkets Fl bredd uppriktas i linje med en given punkt. Matdegarket Fl uppdelas av uppdelnings- och separeringsanordningen 17 vid mittpunkten utmed dess längd och matas till den första vågtransportören 23.
Om emellertid ett matdegark icke behöver uppdelas är vare sig uppdelnings- och separeringsanordningen 17 eller uppriktnings- anordningen 15 nödvändiga. I detta fall behöver de icke finnas tillstädes eller också behöver de icke sättas i arbete.
Den första vågtransportören 23 registrerar kontinuerligt vikten av den del av matdegarket Fl som är pålagd densamma då arket frammatas. Då den registrerade vikten uppnår ett förutbestämt värde arbetar kapningsanordningen 27 för att kapa matdegarket Fl, så att ett stort stycke av matdegen F2 erhålles. Det matas därefter till den andra vågtransportören 25 där dess vikt åter registreras.
Då den andra vågtransportören 25 åter registrerar vikten av det stora stycket kommer, om mätvärdet faller inom den tillåtna 526 422 ëí 0 0 oonaoa Q 0 a Qøuooc 0 0 0 I 0 I 00 con 000! I 000 0 11 gränsen, den första vågtransportörens 23 vägningsoperation och kapningsanordningens 27 kapningsoperation att fortsätta. Kap- ningsanordningen 27 kapar sålunda kontinuerligt matdegarket Fl för att bilda stora stycken matdeg F2. Dessa matas för att be- handlas i ett efterföljande steg.
Då den andra vågtransportören 25 åter registrerar vikten av det stora stycket kommer, om mätvärdet icke faller inom det tillåt- na området och är mindre än det förutbestämda värdet, tidpunk- ten för kapningsanordningens 27 kapningsoperation att fördröjas under en återkopplingsstyrning. Om i motsats härtill det regis- trerade värdet är större än det förutbestämda värdet påskyndas operationen. Sålunda kan de stora styckena matdeg F2 uppvisa en vikt inom ett förutbestämt område och kan matas till formaren 31.
Såsom nedan diskuteras kan både de första och andra vågtrans- portörerna 23, 25 arbeta samtidigt för att uppmäta en del av matdegarket Fl i stället för det fall då den första vägtrans- portören 23 registrerar vikten av en del av matdegen Fl och den andra vågtransportören 25 därefter åter registrerar vikten. I detta fall kommer, om summan av de första och andra vågtrans- portörernas mätvärden uppnår ett förutbestämt värde, kapnings- anordningen 27 initieras att kapa matdegarket Fl så att det stora matdegstycket F2 kan tillverkas. Detta arrangemang är lämpligt för det fall då ett stort matdegstycke F2 som skall åstadkommas är alltför stort för att den första vågtransportö- ren 23 skall kunna registrera detta.
Vid inloppet till formaren 31 kavlas det stora matdegstycket F2 av ett par valsar 311 för att forma ett tunt matdegark. Därpå rullar en valsanordning 312 ihop arket för att åstadkomma ett långsträckt stångliknande matdegstycke. Detta matas därpå till en efterföljande anordning.
Nedan skall varje operationssteg beskrivas i detalj.
Fig. 2 är ett snitt genom och en sidovy av degtillförselanord- ningen. Denna inkluderar behållaren 3, kapningsanordningen 7 n f n n ÉÄI* . “ÄH fi. _; : z z .0 . 0. 0:0 0:0 0:00 0:0 : 12 och överföringstransportören ll. Kapningsanordningen 7 användes för att på varje förutbestämt avstånd kapa matdegen F som ned- faller från behållarens 3 nedre öppning, så att matdegstycken av konstant vikt kan avdelas från matdegblocket F. Kapnings- anordningen 27 har ett par parallella roterande axlar 35A och 35B intill öppningen utmed dess längd. Ett flertal blad 33 är fästa på varje axel.
Vid kapningsanordningen 7 gäller att då en styranordning 22 (fig. 1), t.ex. en dator, avger ett kommando till en drivmotor 39 (fig. 3) för att driva denna, arbetar drivmotorn 39 för att på insidan rotera axlarna 35A och 35B. Ett element 43 är anord- nat vid ena änden av en av axlarna. Den roterar samtidigt som axlarna försedda med blad bringas att rotera. Därjämte är en sensor 45 belägen i ett läge där den kan motverka elementet 43.
Då sensorn 45 avkänner elementet 43 alstrar den en signal för att stoppa rotation av drivmotorn 39. Då, såsom i fig. 2, blad- paret 33A roterar så att deras ändar rör sig nedåt och bort från varandra och därpå det följande bladparet 33B närmar sig varandra, avkänner sensorn 45 elementet 43 och stoppar rotation av drivmotorn 39. Kapningsanordningen kan sålunda uppdela mat- degblock F så att de erhåller samma volym. Volymen bestämmas av den givna rotationsvinkeln för ett av bladen, dvs delningen mellan bladparet 33A, 33A och bladparet 33B, 33B som är fästa på de roterande axlarna 35A, 35B. Matdegblocken F som har upp- delats av kapningsanordningen matas till överföringstransportö- ren 11 i den riktning som anges av bokstaven T, såsom i fig. 3 till degmataren 9.
Fig. 3 är ett schematiskt snitt och vy framifrån av degtill- föringssektionen och degmataren 9. Degmataren 9 har ett vals- uppbärande element 53R till höger i fig. 3 och ett valsstödjan- de element 53L till vänster i fig. 3. Valsstödelementet 53R uppbäres av en ram under det att valsstödelementet 53L är an- slutet till motorn. Valsstödelementen 53R och 53L har en grupp valsar 55A, 55B, 55C och 55D resp. en grupp valsar 57A, 57B, 57C och 570. Grupperna valsar är anordnade i form av ett "V".
Ingen beskrivning av denna degmatare göres eftersom den är väsentligen densamma som en tidigare känd anordning. oo o o Cool ooo o o o I oo ÖIOI l I 0 0 o O o ooøu I I O ÛO IIIO 0 o o Q o U I o o O OI I I o i I O o o 0 Q n g CO ICO OC IC 13 En optisk sensor 9A är belägen intill degmatarens 9 ingångs- port. Den avkänner den hastighet med vilken matdegen tillföres från överföringstransportören 11 till ingångsporten för att hålla denna hastighet konstant. Detta innebär att matdegblocket tillföres degmatarens 9 ingångsport. Den optiska sensorn 9A av- känner nivån för blockets huvud eller överdel och styr över- föringstransportörens 11 hastighet så att överdelen alltid kan hållas vid given nivå.
En optisk sensor 9B är belägen intill degmatarens 9 avgivnings- port. Den avkänner avståndet till ett läge på matdegarket Fl och styr degmatarens 19 tillförselhastighet, så att matdegarket Fl kan förhindras att bli mjukt och extremt sträckt då det på- lägges matningstransportören 13. Äter utgående från fig. l skall matdegarkets Fl uppriktnings- anordning (för att centrera detta) beskrivas. Den inkluderar en glidande arm 151. Denna kan röra sig vinkelrätt mot matnings- riktningen för matningstransportörens 13 band lll (eller utmed bredden av bandet). Den glidande armen l5l uppbär en vals 152.
Valsen 152 stöder bandet 111. Då ett drivelement 153, t.ex. en kulskruv, rör glidarmen 151 kan bandet 111 röra sig horison- tellt åt höger eller vänster av valsen 152. Dessutom är senso- rer 154 (fig. 6) belägna intill matningstransportörens 13 sidor för att avkänna bredden av matdegarket Fl. Varje sensor av- känner ett avstånd till arkets sida. Utgående från sensorernas mätvärden beräknas arkets mittläge.
Det mittläge som har beräknats jämföres med ett förutbestämt värde. Om det förekommer en skillnad mellan det beräknade mitt- läget och det förutbestämda värdet sändes ett korrigeringsvärde till uppriktningsanordningens 15 drivelement 153, så att glid- armen 151 kan röra sig åt vänster eller höger för att upprikta matdegarkets F1 mittläge efter det förutbestämda läget.
Vid ovan diskuterade utföringsform är uppriktningsanordningen belägen nedströms om matningstransportören. Den kan emeller- tid vara belägen uppströms om uppdelnings- och separerings- anordningen 17. 00 0 to 0 0 000000 o 14 Utgående från fig. 1, 4 och 5 skall uppdelnings- och separe- ringsanordningen 17 närmast beskrivas. Den är belägen nedströms om uppriktningsanordningen 15. Den inkluderar en kapningsanord- ning 19 som kapar matdegarket F1 i matningsriktningen, en kap- ningsvals 191 som kommer i kontakt med kapningsanordningens 19 kapningskant och en drivmotor 192 (fig. 4) som roterar kap- ningsvalsen 191. Slitsar är utformade på kapningsanordningen 19, så att kapningsanordningens kontaktarea med matdegen kan minska då kapningsanordningen kapar arket. Matdegarket kan även förhindras att vidhäfta vid kapningsanordningen 19.
Separeringstransportören 21 är belägen nedströms om kapnings- anordningen 19. Den har smala avgrenade transportörer 21A, 21B för att separera arket som är uppdelat av kapningsanordningen 19. Såsom i fig. 9 och 10 kan emellertid de smala avgrenings- transportörerna 21A, 21B vara belägna så att det inte finnes något gap mellan dessa. Styrplattor 37A, 37B kan vara belägna nedströms om kapningsanordningen 19 så att de uppdelade arken F1D1, F1D2 kan separeras medelst ett förutbestämt avstånd mellan dessa.
I stället för tvâ ark kan matdegen Fl uppdelas i tre eller flera ark. I detta fall är ett givet antal kapningsanordningar 19 belägna i vissa lägen. De uppdelade arken kan ha samma eller olika bredd.
Vid utföringsformen i fig. 4 och 5 är matdegarket Fl uppdelat i två ark. Dessa matas separat av separeringstransportören 21. I fig. 6 behöver emellertid kapningsanordningen 19 icke sättas i verksamhet, varför arket icke uppdelas. I detta fall användes icke styrplattorna 37A, 37B. Även i detta fall hålles separe- ringstransportörens 21 avgreningstransportörer tillsammans. I stället för separeringstransportören 21 kan en enda bred trans- portör användas.
I fig. 1, 4 och 5 är vågsektionens första och andra vägtrans- portörer 23, 25 belägna nedströms om separeringstransportören 21. Under delarnas överföring registrerar vågtransportörerna kontinuerligt vikten av de delar av matdegarken F1 som matas från separeringstransportören 21. Om bottenytan av delarna icke är plan kan de icke bringas i jämn kontakt med de första och andra vågtransportörerna 23, 25 under registreringen av delar- nas vikt. Som resultat härav kan de icke jämnt uppdela delarnas vikt, så att vågtransportörerna icke kan exakt registrera vikten. Ett band 24 är därför beläget över separeringstranspor- tören 21 som befinner sig uppströms om den första vägtranspor- tören 23 för att trycka matdegarken mot transportören 23.
Bandet trycker matdegarken Fl mot separeringstransportören 21 med jämn kraft. Bottenytan till matdegarken F1 kan sålunda vara plan. Sålunda kan bottenytorna bringas i jämn kontakt med matningsytan till den första vågtransportören 23 då arken matas av denna. Vikten av matdegarken F1 kan även delas lika av mat- ningsytan.
De första och andra vågtransportörerna 23, 25 är uppburna av en ram 33 och är försedda med första och andra vågtransportör- sektioner 23A, 23B resp. 25A, 25B. Dessa transportörsektioner är förenade i serie med varandra nedströms om avgreningstrans- portörerna 21A, 21B. De registrerar vikten av matdegstyckena som matas från avgreningstransportörerna 21A, 21B.
Första och andra vågunderlag 231A, 231B och 251A, 251B är be- lägna under de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 23B resp. 25A, 25B (fig. 1) (men vågunderlagen 231A och 251A är icke visade). Dessa vågunderlag är fästa på ramen 33. Trans- portband är uppburna av vågunderlagen. Drivmotorer 232A och 232B är förenade med de första och andra vågtransportörsektio- nerna 23A, 23B resp. 25A, 25B.
Kapningsanordningarna 27A, 27B är belägna intill uppströmsänden av de första vågtransportörsektionerna 23A, 23B. Kapningsanord- ningarna 27A, 27B har blad 271A, 271B. Slitsar kan utformas på dessa för att förhindra matdegen Fl att vidhäfta.
Styranordningen 29 reglerar drivmotorerna till de första och andra vågtransportörsektionerna och kapningsanordningarna 27A, 27B. Detta innebär att då matdegarken matas från avgrenings- transportörerna 21A, 21B till de första vågtransportörsektio- 12 n / ,~. n I":§":§ år: 'z 'å '": 'E z a ._ o .« 2 ='= = .= .=:.' 16 nerna 23A, 23B, om mätvärdet motsvarar det förutbestämda värdet, så kommer kapningsanordningarna 27A, 27B att arbeta för att sänka bladen 271A, 271B för att kapa matdegen Fl. Dessa större stycken matdeg F2 som kapas av bladen matas från de första vågtransportörsektionerna 23A, 23B till de andra våg- transportörsektionerna 25A, 25B där deras vikt åter registre- ras. Om dessa mätvärden skiljer sig från det förutbestämda värdet matas en signal som anger detta tillbaka, så att tid- punkten för kapningsanordningarnas 27A, 27B kapningsoperationer påskyndas eller fördröjes i motsvarighet till dessa resultat.
Precisionen hos mätvärdena kan sålunda ökas.
Hastigheten för de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 23B är större än separeringstransportörernas hastighet.
Likaså är hastigheten för de andra vågtransportörsektionerna 25A, 25B större än de första vågtransportörsektionernas 23A, 23B hastighet. Hastigheterna är inställda på detta sätt, efter- som intilliggande matdegstycken F2 som är anordnade baksida mot framsida är åtskilda från varandra, så att gapet mellan dessa är utvidgat.
Med hänvisning till fig. 7 och 8 skall nu en kapningsanordning 27' samt första och andra vågtransportörer 23', 25' beskrivas.
Den första vågtransportören 23' är försedd med ett ark matdeg, t.ex. bröddeg. Det tillföres av separeringstransportören 21, sedan den formats av en degtöjningsanordning eller en degark- kavlingsanordning som är belägen uppströms om den första våg- transportören. Den andra vågtransportören 25' är belägen ned- ströms om och intill den första vågtransportören 23'. Nedströms om den andra eller sekundära vågtransportören 25' är en mat- ningstransportör 310 belägen för att transportera matdegen F2 till efterföljande anordning, t.ex. formaren 31 (fig. 1). Vid separeringstransportörens 21 ände är därjämte kapningsanord- ningen 27' belägen för att kapa matdegen Fl. Såsom vid ovan diskuterade första utföringsform registrerar de första och andra vågtransportörerna 23' och 25' kontinuerligt en del av matdegens F1 vikt under deras transport härav. Även kapnings- anordningen 27' kapar denna del av matdegen Fl utgående från resultatet av mätningarna eller registreringarna.
”I > \ s» w w 17 Konventionella anordningar kan användas både till degtöjnings- anordningen för att omforma matdeg till ett ark eller en remsa och till arkkavlingsanordningen. Den första utföringsformens degtöjningsanordning kan användas till denna andra utförings- form. I stället för en separeringstransportör 21 kan även en vanlig matningstransportör användas för att överföra matdeg- arket som formas av arkkavlingsanordningen. Ingen närmare beskrivning av matningstransportören 310 skall här göras efter- som den tillhör teknikens ståndpunkt.
Den första vågtransportören 23' uppmäter vikten av en del av matdegen Fl som överföres av separeringstransportören 21.
Liksom i fig. 8 är den första vågtransportören 23' belägen på en nivå som är något högre än separeringstransportörens 21.
Skillnaden mellan nivåerna är så liten att matdegarkets Fl främre kant lätt kan röra sig fram till och ned på den första vågtransportören 23' från separeringstransportören 21 i mot- svarighet till den sträcka som den första vågtransportörens 23' band rör sig sedan den främre kanten kommer i kontakt med den första vågtransportörens 23' inmatningsände. Liksom i fig. 7 och 8 är den första vågtransportören 23' även uppburen av en belastningsmätare eller -cell 23L på ett underlag 23S.
Den andra vågtransportören 25' registrerar vikten av den del av matdegen F2 som kapas av den första vågtransportören 23' efter det att den kapas av kapningsanordningen 27'. Liksom vid den första vågtransportören 23' är den andra vågtransportören 25' uppburen av en belastningsmätare 25L på ett underlag 255. Den andra vågtransportörens 25' nivå är densamma som nivån för den första vågtransportören 23'. Den andra vågtransportören 25' är längre än den första vågtransportören 23', så att den andra vågtransportören 25' kan uppta hela den kapade delen av mat- degen F2.
Belastningsmätarna 23L och 25L till de första och andra våg- transportörerna 23' och 25' är anslutna till en styranordning 29, t.ex. en dator, som tillföres signaler svarande mot belast- ningsmätarnas mätvärden. none n 0 0 n oo canon; 0 0 0 oo nu coon n nano 0 0 nvooaø 0 0 1 nu 0 0 0 1 010001 Bfïß 422 18 Kapningsanordningen 27' har ett kapningsblad 271'. Det rör sig uppåt och nedåt av en drivanordning 27D', t.ex. en luft- cylinder, för att kapa matdegen Fl intill förbindelsen mellan separeringstransportören 21 och den första vågtransportören 23'. Mer i detalj är, såsom visas i fig. 8, kapningsanordningen 27' belägen uppströms om den första vågtransportören 23', så att den kan kapa matdegarket Fl mellan punkten 2lP där matdeg- arket Fl börjar tas av separeringstransportören 21 och den punkt 23'P där arket börjar påföras den första vågtransportören 23'.
Styr- och regleranordningen 29 kan styra samtliga operationer för separeringstransportören 21, de första och andra vägtrans- portörerna 23', 25', kapningsanordningen 27', etc.
Vid operationen styres separeringstransportören 21 och den första och den andra vågtransportören 23', 25' för att röra sig med samma hastighet. De överför därvid matdegarket Fl från separeringstransportören 21 till den första vågtransportören 23'. Då matdegarket Fl matas av den första vågtransportören 23' registrerar belastningsmätaren kontinuerligt vikten av den del av matdegarket F1 som är påförd den första vågtransportören 23'. I en jämförelsesektion jämföres mätvärdena med det förut- bestämda värdet. Då ett av belastningsmätaren registrerat mät- värde motsvarar det förutbestämda värdet arbetar kapningsanord- ningen 27' för att med kapningsbladet 271' kapa matdegarket Fl.
Om stycket F2 är litet styrs kapningsoperationen så att den utföres relativt snabbt.
Då stycket F2 avskiljes från matdegarket Fl drives de första och andra vågtransportörerna 23', 25' så att deras hastighet kan öka. Därvid överföres stycket F2 till den andra vägtrans- portören 25'. Då en sensor (icke visad) avkänner att styckets F2 bakre ände har passerat den första vågtransportörens 23' nedströmsände, dvs då stycket F2 har överförts till den andra vågtransportören 25', så styrs därpå de första och andra våg- transportörerna 23', 25' så att deras hastighet kan återgå till normal hastighet eller också bli densamma som separeringstrans- portörens 21 hastighet. Den första vågtransportören 23' styrs 0000 c 0 O o o 19 så att den främre kanten till det efterföljande matdegarket Fl rör sig fram till och på den första vågtransportören 23' strax efter det att den första vågtransportörens hastighet har åter- gått från högre till normal hastighet. Sålunda förekommer ingen skillnad mellan separeringstransportörens 21 och den första vågtransportörens 23' hastigheter, så att matdegarket F icke kommer att uttänjas.
Därpå registrerar belastningsmätaren 25L till den andra våg- transportören 25' vikten av stycket F2. Mätvärdet jämföres med ett förutbestämt värde i styranordningens 29 jämförelsesektion.
Om de motsvarar varandra beslutar styranordningen huruvida kap- níngsanordningens 27' kapningsläge är korrekt. Om det registre-_ rade mätvärdet är större eller mindre än det förutbestämda värdet beslutar styranordningen huruvida läget av kapnings- anordningen 27' är felaktigt. I så fall styrs kapningsanord- ningen 27' för att förändra tidpunkten för kapningsoperationen.
Detta innebär att om mätvärdet är större än det förutbestämda värdet fastlägges att vikten av stycket F2 är stor och att tid- rymden för att utföra kapningsanordningens 27' kapningsopera- tion måste förkortas. I detta fall användes lämpliga parametrar för att modifiera det förutbestämda värdet för att påskynda tidpunkten för kapningsoperationen. Om i motsats härtill det registrerade mätvärdet är mindre än det förutbestämda värdet fastlägges att styckets F2 vikt är för liten. I detta fall för- ändras den inställda tidrymden så att den blir större. Därpå jämföres det modifierade förinställda värdet ("modifikationen") med mätvärdet. Utgående härifrån utföres kapningsoperationen.
Vikten av ett stycke 3A kan sålunda motsvara det modifierade värdet. En modifikation kan automatiskt beräknas genom att man upprättar en datatabell eller en empirisk ekvation baserad på förhållandet mellan parametrarna och skillnaden mellan mät- värdena och det förutbestämda värdet, genom att återfinna en lämplig parameter från datatabellen etc. och genom att modifie- ra det förutbestämda värdet till det modifierade värdet. Auto- matisering av denna modifikation kan sålunda enkelt utföras.
F of 0 Ii U 4¿i2 J f...
Då ett relativt stort stycke matdeg har formats från matdeg- arket rör sig det relativt stora stycket fram till och på de första och andra vågtransportörerna 23' och 25'. I detta fall fungerar den andra vågtransportören 25' som en vågtransportör tillsammans med den första vågtransportören 23'. De mätvärden som registrerats av de första och andra vågtransportörernas 23', 25' belastningsmätare 23L, 25L summeras sålunda och jäm- föres med det förutbestämda värdet vid styr- och regleranord- ningens 29 jämförelsesektion. Då summan av mätvärdena motsvarar det förutbestämda värdet kapas matdegarket Fl. Därpå accelere- ras de första och andra vågtransportörernas 23', 25' hastig- heter. Då därefter hela stycket F2 rör sig utmed den andra våg- transportören 25' väges detta. Såsom ovan diskuterats gäller att då den andra vågtransportörens 25' mätvärden icke motsvarar det förutbestämda värdet modifieras detta.
Den främre änden av det påföljande arket av matdegen Fl kan röra sig fram till och på den första vågtransportören 23', även om en del av det föregående stycket F2 fortfarande befinner sig på denna. I detta fall kan, om den första vågtransportören 23' påbörjar registreringen av vikten av det följande arket, detta mätvärde innehålla ett fel. Det är sålunda önskvärt att det påföljande matdegarket Fl rör sig fram till och på den första vågtransportören 23' efter det att stycket F2 har fullständigt lämnat den första vågtransportören 23'. Följaktligen inställes kapningsanordningens 27' kapningsläge på sådant sätt i upp- strömsriktningen, att det befinner sig långt från den första vågtransportörens 23' ingångsände.
Såsom ovan diskuterats befinner sig den första vågtransportören 23' på något högre nivå än separeringstransportören 21. Avstån- det mellan den punkt 21P där matdegarket Fl börjar lämna sepa- reringstransportören 21 och punkten 23'P där arket börjar på- föras den första vågtransportören 23' kan vara större än då nivåerna sammanfaller. Därjämte kommer kapningsanordningen 27' icke att skada separeringstransportören 21 då den kapar matdeg- arket Fl, även om kapningsanordningen 27' är belägen över sepa- reringstransportörens 21 ände. Eftersom dessutom den första vågtransportören 23' registrerar vikten av en del av matdeg- II o n I OIIU CCI 0 I 00 0 o in P3 Cr “FL BJ BJ 21 arket Fl som befinner sig på denna och en annan del som är upp- lyft för att befinna sig långt bort från separeringstransportö- ren 21, kan en exakt viktregistrering genomföras. Det antal modifikationer som behöver utföras för att korrekt registrera vikten av stycket F2 kan sålunda reduceras. Därjämte kan kap- ningsanordningens 27' kapningsläge befinna sig långt från den första vågtransportörens 23' ingångssida.
Ovanstående diskussion beskriver utförandena då styranordningen 29 styr kapningsanordningen 27' för att kapa matdegarket Fl då den första vågtransportörens 23' registrerade mätvärde motsva- rar det förutbestämda värdet eller då summan av de första och andra vågtransportörernas 23', 25' mätvärden motsvarar det förutbestämda värdet. Såsom ovan angivits kan emellertid, då matdegarket Fl pålägges de första och andra vågtransportörerna 23', 25' för att åstadkomma ett stort stycke F2, kapningsanord- ningen 27' arbeta för att kapa matdegarket Fl då den andra våg- transportörens 25' mätvärde motsvarar det förutbestämda värdet.
Detta eftersom vikten av den del av matdegen Fl som befinner sig på hela den första vågtransportören 23' är konstant och kan bestämmas i förväg.
Såsom ovan diskuterats beträffande denna utföringsform kapas stycket F2 då den första vågtransportörens 23' mätvärde mot- svarar det förutbestämda värdet eller då summan av de första och andra vågtransportörernas 23', 25' registrerade mätvärden motsvarar det förutbestämda värde som inställts av styranord- ningen 29. Därefter jämföres mätvärdet med ett annat förut- bestämt värde. Om nödvändigt kontrolleras kapningsanordningen 27' för att justera tiden för kapningsoperationen, så att vikten av stycket F2 kan bli optimal. Varje stycke F2, som kan ha en vikt inom ett brett område, kan sålunda registreras korrekt. Vidare kan delar av detsamma kapas. Detta innebär att både små och relativt stora stycken med korrekt vikt kan kapas.
Om det förutbestämda antalet stycken F2 som har förutbestämd vikt kapas och det förutbestämda värdet därefter förändras i styranordningen 29 så kan stycken F2 som har annan vikt än föregående stycken F2 kontinuerligt kapas. Denna utföringsform 0 0 U Qøloao U 0 I to 0 0 n o 0 in 0 n noooao Q Oona 0 onto 0 f°e 422 åå- \J (_ 22 är sålunda användbar för massproduktion av stycken som har samma vikt eller produktion av många typer av små stycken.
Fig. 9 åskådliggör en tredje utföringsform av kapningsanord- ningen för matdeg samt de första och andra utföringsformerna.
Vid denna utföringsform befinner sig en uppdelnings- och sepa- reringsanordning 17 på matningstransportören 13. Den inkluderar ett roterande knivblad 19 för att kapa matdegarket Fl i mat- ningsriktníngen i ett flertal ark, då arket matas av matnings- transportören 13. Därjämte inkluderar uppdelnings- och separe- ringsanordningen 17 styrelement 37A, 37B. Arken F1D1, F1D2 upp- delas av det roterande knivbladet 19. Styrelementen styr dem för att åtskilja dem en given sträcka.
Matdegarket F1 transporteras av matningstransportören 13. Då arket kapas av det roterande knivbladet 19 till ett flertal ark F1D1, F1D2 styrs dessa för att separeras av styrelementen 37A, 37B en given sträcka och matas därefter parallellt. Uppdel- nings- och separeringsanordningen 17 kan användas på vanligt sätt. Om den användes är den belägen på matningstransportören 13. Om den icke användes förs den bort från matningstranspor- tören 13. I detta fall uppdelas icke matdegarket Fl.
Uppdelnings- och separeringsanordningen 17 kan ha inställbar placering för att vara belägen på lämpliga ställen utmed mat- ningstransportörens 13 bredd, så att arket kan uppdelas efter önskat breddförhållande för ett ark i förhållande till ett annat ark.
Kapningsanordningarna 27A, 27B är belägna i arkens F1D1, F1D2 matningsbanor för att kapa dessa ark. Kapningsanordningarna 27A, 27B har korta kapningsblad. Varje anordning är densamma som ovan diskuterade kapningsanordning 27. Inga ytterligare detaljer anges sålunda för dessa anordningar.
Vågtransportörsektionerna 23A, 23B är belägna parallellt för att registrera vikten av styckena F2D1, F2D2 sedan de har upp- delats av kapningsanordningarna 27A, 27B. Vågtransportörsektio- nerna 25A, 25B är vidare anordnade parallellt för att motsvara Innn n n nn n n n n n nnnn nnn n n On nnn Inn n n nn n n nn 0 0 n n n n n n n nn nn n n nn n n n n n n n n n n n n n n nnn n n n n n n n n n n n n nnnn n n n n n O n n n n n n n n n n n nnn nnn 9000 nnn n 23 vågtransportörsektionerna 23A, 23B. Var och en av vägtranspor- törsektionerna 25A, 25B är densamma som för den andra vägtrans- portören 25.
Då matdegarket Fl kapas och uppdelas i arken F1D1, FlD2 av upp- delnings- och separeringsanordningen 17 under det att arket matas av matningstransportören 13, separeras arken F1D1, FlD2 något av styrelementen 37A, 37B samt transporteras. Då arken FlD1, FlD2 rör sig fram till och på vågtransportörerna 23A, 23B registrerar de vikten av de delar av dessa som rör sig fram till och upp på transportörerna. Då mätvärdena (eller deras avkända vikt) motsvarar de förutbestämda värdena bringas kap- ningsanordningarna 27A, 27B att arbeta separat för att uppdela arken FlDl, FlD2. Deras vikt registreras därefter av vägtrans- portörsektionerna 25A, 253. Såsom diskuterats i samband med ovanstående utföringsformer bestämmes därpå om vikten är korrekt.
Fig. 10 åskådliggör en fjärde utföringsform av kapningsanord- ningen för matdeg samt de första och andra vågtransportörerna.
Om arken FlD1, FlD2 är relativt stora rör de sig, liksom i denna figur, fram till och på båda vågtransportörsektionerna 23A, 23B och 25A, 25B. Såsom ovan angivits kommer i detta fall, då summan av vågtransportörsektionernas 23A, 23B och 25A, 25B registrerade mätvärden motsvarar de förutbestämda värdena, arken att kapas av kapningsanordningarna 27A, 27B till stycken F2Dl, F2D2.
Vid denna utföringsform gäller för respektive vågtransportör- sektionslina, vilka är anordnade i serie, att de förutbestämda värdena kan bringas att skilja sig. Ett relativt brett ark Fl kan sålunda uppdelas i ett flertal delark och därefter kan del- arken individuellt viktregistreras och kapas. Denna utförings- form medger sålunda att många stycken som har samma vikt kan tillverkas eller stycken som har olika vikt kan tillverkas samtidigt.
Fig. 11 åskådliggör en femte utföringsform av kapningsanord- ningen för matdeg och den första och andra vågtransportören. kf! i J CN .,f:> ?J J flfiäOfiš CI ÛIÖCI: ".II. -: 'flifOt :OIC:I I :OII:I O 3. '- : .GI. §.-.2- :ICO 24 Denna utföringsform använder de första och andra transportör- sektionerna 23A, 23B, 25A och 258 till den första utförings- formen. De modifieras emellertid för att ej bibringas ett gap mellan transportörsektionerna, vilka är anordnade parallellt, liksom vid den fjärde utföringsformen. Arket av matdeg Fl rör sig fram till och på båda de första vågtransportörsektionerna 23A, 23B. Om ett stycke F2D är relativt litet och om summan av de mätvärden som registreras av de första vågtransportörsektio- nerna 23A, 23B motsvarar det förutbestämda värdet, kommer kap- ningsanordningen 27 att kapa stycket F2D. Om ett stycke F2D är relativt stort, och om summan av de mätvärden som registreras av de första vågtransportörsektionerna 23A, 23B och de mät- värden som registreras av de andra vågtransportörsektionerna 25A, 25B motsvarar det förutbestämda värdet, eller om summan av mätvärdena av de första och andra vågtransportörsektionerna 25A, 25B motsvarar det förutbestämda värdet, kommer kapnings- anordningen 27 att kapa stycket F2D.
Då stycket F2D överföres till de andra vågtransportörsektioner- na 25A, 25B, registrerar respektive sektioner dettas vikt.
Viktvärdena summeras. Summan jämföres med det förutbestämda värdet. Utgående från denna jämförelse tages därefter ställning till huruvida vikten av stycket F2D är korrekt. Om nödvändigt modifieras det förutbestämda värdet.
Vid denna utföringsform kan ett flertal av en grupp av våg- transportörsektioner och ett flertal av den andra gruppen våg- transportörsektioner, vilken grupp är anordnad i serie efter den första gruppen (de första och andra vågtransportörsektio- nerna 23A, 23B, 25A, 25B) anordnas så att det icke finnes något gap mellan dessa. Detta arrangemang medger att ett relativt brett matdegark kan kapas och uppdelas i ett eller flera stycken. Exempelvis kan uppdelnings- och separeringsanordningen 17 användas för att uppdela matdegarket Fl i ett flertal del- ark.
Fig. 12 åskådliggör det fall vid vilket ett smalt matdegark Fl matas av matningstransportören 13. I detta fall användes ena halvan av matningstransportören 13 för att transportera matdeg- oooo u a o o c o n ola: 000 O 0 O o l n I O O I ICC' I I no 0000 I o i O 0 b 0 O 0 I I II I CW ro (,\ -fx arket Fl och mätningen utföres av en av seriekombinationen av de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 25A och 23B, 25B.
Bredden av de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 23B, 25A, 253 kan minska för att motsvara bredden av det mat- degark som skall tillverkas. Om i detta fall arket uppdelas i stycken F1D1, F1D2 och om de separeras från varandra, så kan de utskiljas från de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 23B, 25A och 25B. Det är sålunda önskvärt att de första vågtransportörsektionerna 23A, 23B är så anordnade att de kan närma sig eller röra sig bort från de andra vågtransportör- sektionerna 25A, 25B. Exempelvis kan en stång som har skruvar till höger och vänster användas för att ingripa med underlagen till de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 23B och 25A, 25B.
Två transportörer kan även användas till de linjära kombinatio- nerna av de första och andra vågtransportörsektionerna 23A, 25A och 23B, 25B.
Uppfinningens fördelar Enligt denna uppfinning kommer degstrukturen icke att förstöras av valsmekanismen som innefattar ett par motstående valsar.
Matdegarkets vikt registreras på transportörerna och kapas där- efter så att inga påkänningar pålägges matdegarket då det upp- delas. Den av den första vågtransportören uppmätta vikten kan användas för att jämföra vikten med det förutbestämda värdet då arket uppdelas. Vidare kan summan av de första och andra våg- transportörernas registrerade mät- eller viktvärden användas för att uppdela arket. Stycken som kapas från arket kan sålunda uppvisa vikter inom ett brett område, så att små och åtora stycken kan kapas från arket.

Claims (8)

10 15 20 25 (_17 FJ m>C^ I PATENTKRÄV
1. Anordning för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande en matningstransportör för matning av matdegsarket, en vågtransportör, belägen nedströms matningstransportören, för mätning av en vikt hos arket eller degdelen satt därpå, varvid uppströmsänden av vågtransportören är anordnad vid en något högre position än nedströmsänden hos matningstransportören, en kapningsanordning för kapning av matdegsarket på matningstransportören nära halvvägs mellan punkten där arket börjar tas av' matningstransportören och punkten där arket börjar sättas på vågtransportören, och en styrenhet för styrning av matningstransportören, vågtransportören och kapningsanordningen, varvid styrenheten styr kapningsanordningen att kapa arket för att forma degdelen när en mätning av en ökande vikt hos arket satt på vågtransportören motsvarar ett inställt värde, sedan styr styrenheten vågtransportören att mäta vikten hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av en vikt hos degdelen med det inställda värdet.
2. Anordning för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande en matningstransportör för matning av matdegsarket, och 10 15 20 25 30 rfwf - _ t1¿fD L:A.a 27 en vàgtransportör, belägen nedströms nmtningstransportören, för- mätning av en vikt hos arket ellerj matdegsdelen satt därpå, innefattande seriellt en första vågtransportör och en andra vågtransportör, varvid den första vågtransportören mäter matdegsarket satt därpå, den andra vågtransportören mäter vikten hos arket eller matdegsdelen satt därpå, och varvid därigenonl mäter vågtransportören den totala vikten hos arket satt därpå och vikten hos delen satt därpå, och varvid uppströmsänden av den första vågtransportören är anordnad vid en högre position än nedströmsänden hos matningstransportören, en kapningsanordning för kapning av matdegsarket på matningstransportören nära halvvägs mellan punkten där arket börjar tas av matningstransportören och punkten där arket börjar sättas pá den första vàgtransportören, och en styrenhet för styrning av matningstransportören, de första och andra vågtransportörerna, och kapningsanordningen, varvid styrenheten styr kapningsanordningen. att kapa arket för att forma degdelen när en mätning av en ökande vikt hos arket satt på den första vågtransportören eller den andra vågtransportören motsvarar ett inställt värde, sedan styr styrenheten den andra vågtransportören till att mäta vikten hos degdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av vikten hos degdelen med det inställda värdet.
3. Anordning för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande 10 15 20 25 30 en matningstransportör för matning av nmtdegsarket till en uppdelningsanordning, uppdelningsanordningen, anordnad nedströms matningstransportören, för uppdelning av arket i dess matningsriktning, en separeringstransportör inkluderade grentransportörer för transport av respektive uppdelade ark, vàgtransportörer, belägna nedströms respektive grentransportör, för' mätning av en vikt hos det uppdelade arket eller den uppdelade matdegsdelen därpå, en kapningsanordning för kapning av varje uppdelat matdegsark på separeringstransportören, och en styrenhet för styrning av matningstransportören, uppdelningsanordningen, separeringstransportören, vågtransportörerna och kapningsanordningen, varvid styrenheten styr uppdelningsanordningen att uppdela eller inte uppdela arket i dess matningsriktning för att forma ett uppdelat eller odelat ark med en bredd över ett flertal av vågtransportörerna anordnade parallellt, sedan styr styrenheten kapningsanordningen att kapa arket för att forma matdegsdelen när en mätning av den totala vikten hos inställt arket satt över vàgtransportörerna motsvarar ett värde, sedan styr styrenheten vågtransportörerna att mäta den totala vikten hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre den vid vilken arket och hastighet än matas, styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av en total vikt hos degdelen med det inställda värdet.
4. Anordning för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande 10 15 20 25 30 (1 | 3 t). Je PJ m) en matningstransportör för matning av nmtdegsarket till en uppdelningsanordning, uppdelningsanordningen, anordnad nedströms matningstransportören, för uppdelning av arket i dess matningsriktning, en separeringstransportör innefattande grentransportörer för transport av respektive uppdelade ark, vàgtransportörer, anordnade nedströms respektive grentransportör, för* mätning av en vikt hos det uppdelade arket eller den uppdelade matdegsdelen därpå, där varje vågtransportör seriellt är försedd med en första och en andra vågtransportör, varvid den första vågtransportören mäter en vikt hos det uppdelade matdegsarket satt därpå, den andra vågtransportören mäter vikten hos det uppdelade arket eller den uppdelade matdegsdelen satt därpå, och därigenom mäter vågtransportören den totala vikten hos det uppdelade arket satt därpå och vikten hos delen satt därpå, en kapningsanordning för kapning av varje uppdelat matdegsark på separeringstransportören, och en styrenhet för styrning av matningstransportören, uppdelningsanordningen, separeringstransportören, vàgtransportörerna och kapningsanordningen, varvid styrenheten styr uppdelningsanordningen att uppdela eller inte uppdela arket i dess matningsriktning för att forma ett uppdelat eller ett odelat ark med en bredd över ett flertal av vàgtransportörerna anordnade parallellt, sedan styr styrenheten kapningsanordningen att kapa arket för att forma matdegsdelen när en mätning av den totala vikten hos arket satt på vàgtransportörerna motsvarar ett inställt 10 15 20 25 värde, sedan styr styrenheten vågtransportörerna att mäta den totala vikten hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av en total vikt hos degdelen med det inställda värdet.
5. Metod för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande de följande stegen ett upp på en vars uppströmsände är anordnad vid en något en matningstransportör matar matdegsark vàgtransportör, högre position än nedströmsänden hos matningstransportören, vågtransportören, som är belägen nedströms matningstransportören, mäter en vikt hos matdegsarket satt därpå, en kapningsanordning verkar för att kapa arket på matningstransportören nära halvvägs mellan punkten där arket börjar tas av' matningstransportören och punkten där .arket börjar för att forma en sättas på vågtransportören, matdegsdel, när en mätning av en ökande vikt hos arket satt pà vågtransportören motsvarar ett inställt värde, och vågtransportören mäter igen en vikt hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och en styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av vikten hos matdegdelen med det inställda värdet.
6. Metod för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande de följande stegen 10 15 20 25 nfflf o -.-o f¿;2 T 31 ett upp på en inkluderande an en matningstransportör matar matdegsark vàgtransportör, belägen nedströms därav, första och en andra vågtransportör anordnade seriellt, den första vågtransportören, vars uppströmsände är anordnad vid en något högre position än nedströmsänden av matningstransportören, mäter en vikt hos matdegsarket satt därpå, eller vidare mäter den andra vågtransportören, som är belägen nedströms den första vågtransportören, en vikt hos matdegsarket satt därpå, en kapningsanordning verkar för att kapa arket på matningstransportören nära halvvägs mellan punkten där arket börjar tas av matningstransportören och punkten där arket börjar sättas på vågtransportören, för att forma en matdegsdel, när en mätning av en total vikt hos arket satt på vågtransportören motsvarar ett inställt värde, den andra vågtransportören mäter igen en vikt hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den arket matas med, och en styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av en total vikt hos degdelen med det inställda värdet.
7. Metod för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande de följande stegen en matningstransportör matar ett matdegsark till en uppdelningsanordning anordnad nedströms därav, uppdelningsanordningen delar longitudinellt upp matdegsarket för att forma uppdelade matdegsark, 10 15 20 25 30 1.6 4 32 í\.') 0 4.. (JÜ en separeringstransportör, som inkluderar grentransportörer, transporterar varje uppdelat ark via varje respektive grentransportör, vågtransportörerna, anordnade nedströms respektive grentransportör, mäter en vikt hos det uppdelade matdegsarket satt därpå, en kapningsanordning verkar för att kapa matdegsarket på separeringstransportören för att forma. matdegsdelar när en mätning av en ökande vikt hos varje uppdelat ark satt på vågtransportören motsvarar ett inställt värde, vågtransportören mäter igen en vikt hos varje matdegsdel transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas med, och en styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av vikten hos degdelen med det inställda värdet, varvid, i fallet med ett uppdelat eller ett odelat matdegsark, som skall matas till kapningsanordningen, med en bredd över ett flertal av vågtransportörerna anordnade parallellt, mäter varje vågtransportör en vikt hos arket satt därpå, kapningsanordningen verkar för att kapa arket för att forma en matdegsdel när en mätning av en total vikt av arket satt på vågtransportörerna motsvarar ett inställt värde, och sedan mäter varje vågtransportör igen en vikt hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av total kapningsanordningen genom jämförelse av en vikt hos matdegsdelen med det inställda värdet.
8. Metod för att tillföra matdegsdelar formade genom kapning av ett matdegsark, innefattande de följande stegen 10 15 20 25 30 en matningstransportör matande ett matdegsark till en uppdelningsanordning anordnad nedströms därav, uppdelningsanordningen delar longitudinellt upp matdegsarket för att forma uppdelade matdegsark, en separeringstransportör, som inkluderar grentransportörer, transporterar varje uppdelat ark via varje respektive grentransportör upp på varje respektive vågtransportörer, innefattande en första transportör och en andra transportör anordnade seriellt, de första och andra vågtransportörerna, anordnade nedströms respektive grentransportör, mäter en vikt hos det uppdelade matdegsarket satt därpå, en kapningsanordning verkar för att kapa matdegsarket på separeringstransportören för att forma matdegsdelar när en mätning av en total vikt hos det uppdelat arket satt på de första och andra vågtransportörerna motsvarar ett inställt värde, vågtransportören mäter igen en vikt hos varje matdegsdel transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas med, och en styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom att jämföra en mätning av vikten hos degdelen med det inställda värdet, varvid, i fallet med ett uppdelat eller ett odelat matdegsark, som skall matas till kapningsanordningen, med en bredd över ett flertal av vågtransportörerna anordnade parallellt, mäter varje vågtransportör en vikt hos arket satt därpå, kapningsanordningarna verkar för att kapa arket för att forma en matdegsdel när en mätning av en total vikt hos arket satt på vågtransportörerna motsvarar ett inställt SLU 34 värde, och sedan mäter varje vågtransportör igen en vikt hos matdegsdelen transporterad därpå vid en högre hastighet än den vid vilken arket matas, och styrenheten styr en tidpunkt för en kapningsoperation av kapningsanordningen genom jämförelse av en mätning av en total vikt hos matdegsdelen med det inställda värdet.
SE0103477A 2000-02-21 2001-10-18 Anordning och sätt att tillföra livsmedelsdeg SE526422C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP2000042912A JP3773741B2 (ja) 2000-02-21 2000-02-21 食品生地切断方法および装置
PCT/JP2000/007987 WO2001060165A1 (fr) 2000-02-21 2000-11-13 Procede et dispositif d'alimentation en matiere alimentaire

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0103477D0 SE0103477D0 (sv) 2001-10-18
SE0103477L SE0103477L (sv) 2001-12-14
SE526422C2 true SE526422C2 (sv) 2005-09-13

Family

ID=18565916

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0103477A SE526422C2 (sv) 2000-02-21 2001-10-18 Anordning och sätt att tillföra livsmedelsdeg

Country Status (18)

Country Link
US (4) US6524090B1 (sv)
EP (2) EP1174032B1 (sv)
JP (1) JP3773741B2 (sv)
KR (1) KR100440367B1 (sv)
CN (1) CN1178583C (sv)
AT (2) ATE504209T1 (sv)
AU (1) AU756843B2 (sv)
CA (1) CA2371336C (sv)
CH (1) CH695013A5 (sv)
DE (2) DE10084492B4 (sv)
ES (4) ES2233116B1 (sv)
GB (1) GB2364015B (sv)
HK (1) HK1046218B (sv)
NZ (1) NZ514909A (sv)
RU (1) RU2225115C2 (sv)
SE (1) SE526422C2 (sv)
TW (1) TW476622B (sv)
WO (1) WO2001060165A1 (sv)

Families Citing this family (65)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3773741B2 (ja) * 2000-02-21 2006-05-10 レオン自動機株式会社 食品生地切断方法および装置
EP1520475A1 (en) * 2003-10-01 2005-04-06 Doge Food Processing Machinery S.r.l. Device for laminating a sheet of dough
WO2006030454A1 (en) * 2004-09-16 2006-03-23 Marel Hf A portioning device
DK1973410T3 (da) * 2006-01-20 2014-01-27 Mecatherm Sa Fremgangsmåde til mængdedeling af dej
US20070196540A1 (en) * 2006-01-31 2007-08-23 Sweet Life, Inc. Assembly line technique for food production and pull-apart food product and method
US20070178205A1 (en) * 2006-01-31 2007-08-02 Sweet Life, Inc. Assembly line technique for pull-apart food production
EP2028948A2 (en) * 2006-05-01 2009-03-04 Wm. Wrigley Jr. Company Apparatus and method for producing center-filled confectionery products
US20080073370A1 (en) * 2006-09-22 2008-03-27 Anderson David B Apparatus and methods for portioning and dispensing a frozen product
JP4919339B2 (ja) * 2006-11-10 2012-04-18 レオン自動機株式会社 食品生地の切断方法及びその装置
JP5186131B2 (ja) * 2007-04-17 2013-04-17 レオン自動機株式会社 生地計量コンベア及び生地計量切断装置
DE102007025858A1 (de) 2007-06-01 2008-12-04 Grünenthal GmbH Verfahren zur Herstellung einer Arzneimitteldarreichungsform
US8163323B2 (en) 2007-08-10 2012-04-24 New French Bakery, Inc. Baking system and process with intermediate proofing
US7806678B2 (en) * 2007-12-14 2010-10-05 General Mills Marketing, Inc. System and apparatus for removing trim from dough products
DE102007063295A1 (de) * 2007-12-27 2009-07-02 Natec Gmbh Schneiden einer weichen Lebensmittelmasse
US20110104418A1 (en) * 2008-06-25 2011-05-05 Joseph Ryan Fish Pre-marked building materials and method of manufacture
NL2002035C (nl) * 2008-09-29 2010-03-30 Rademaker B V Werkwijze en inrichting voor op een transporteur aanbrengen van een deeglaag.
WO2010048487A2 (en) * 2008-10-23 2010-04-29 Insitu Food, Inc Dough preparing machine
JP5175693B2 (ja) * 2008-11-21 2013-04-03 株式会社オーディオテクニカ 米飯成形装置および同米飯成形装置の制御方法
US8789459B2 (en) * 2008-12-05 2014-07-29 Terry Tae-Il Chung Food heating device
US20100139497A1 (en) * 2008-12-05 2010-06-10 Prince Castle Inc. Food heating device
US8434404B1 (en) * 2009-03-23 2013-05-07 Casa Herrera, Inc. Sheeter with spiraled stripper wire and conveyer belt with landing zone
ES2385920T3 (es) * 2009-05-15 2012-08-03 Aew Delford Systems Limited Aparato y métodos para cortar productos alimenticios en porciones
AT508444B1 (de) * 2009-07-07 2013-03-15 Koenig Maschinen Gmbh Vorrichtung zur teigbandführung
IT1394886B1 (it) * 2009-07-17 2012-07-20 Sacmi Sistema di ispezione e pesatura di oggetti, in particolare preforme.
DE102009038208A1 (de) 2009-08-20 2011-02-24 Vemag Maschinenbau Gmbh Liniensynchronsisierung
DE102009043668A1 (de) * 2009-10-01 2011-04-07 Werner & Pfleiderer Industrielle Backtechnik Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Portionierung einer Mehrzahl von Teigsträngen in einzelne Teigportionen
CN102090427B (zh) * 2009-12-09 2012-07-18 黄连福 面带连续对折、炼状缝合及切块成型方法及装置
DE102010009639A1 (de) * 2010-02-27 2011-09-01 Bizerba Gmbh & Co. Kg Waage
US8805553B2 (en) 2010-04-08 2014-08-12 Schreiber Foods, Inc. Method for dynamically controlling a manufacturing process using product over-delivery
ITPD20100143A1 (it) * 2010-05-05 2011-11-06 Turri F Lli S R L Macchina per la lavorazione di pasta, particolarmente del tipo per la panificazione
KR101030073B1 (ko) 2010-05-31 2011-05-11 코코 인터내셔널 주식회사 뻥튀기 제조장치
US9095144B1 (en) * 2010-09-02 2015-08-04 General Mills, Inc. Weighing apparatus and conveyors systems incorporating a weighing apparatus
JP5495330B2 (ja) * 2010-12-16 2014-05-21 鈴茂器工株式会社 生地分割装置および方法
EP2683251B1 (en) 2011-03-11 2021-08-25 Intercontinental Great Brands LLC Method of forming multilayer confectionery
PL2734053T3 (pl) * 2011-07-21 2019-07-31 Intercontinental Great Brands Llc Zaawansowane formowanie gum do żucia
EP3536161A1 (en) 2011-07-21 2019-09-11 Intercontinental Great Brands LLC Advanced gum forming and cooling
CN103004911B (zh) * 2011-09-27 2014-11-05 黄正达 牛角面包锥形面皮自动裁切转向方法及装置
AU2013268506B2 (en) * 2012-06-01 2015-10-01 Rheon Automatic Machinery Co., Ltd. Food dough spreading device and food dough spreading method
ES2543303T3 (es) * 2012-08-02 2015-08-18 Radie B.V. Dispositivo para pesar masa
CN103039546A (zh) * 2012-12-19 2013-04-17 山东银鹰炊事机械有限公司 一种重量驱动馒头机
CN103988859A (zh) * 2013-02-20 2014-08-20 朱培池 轧馄饨皮机
EP2967104A1 (en) 2013-03-15 2016-01-20 Altria Client Services LLC Method and machine for making uniform products
ES2726537T3 (es) 2013-09-05 2019-10-07 Radie Bv Dispositivo para el pesaje de masa y procedimiento para operar dicho dispositivo
CN103931689A (zh) * 2014-01-08 2014-07-23 青岛海科佳电子设备制造有限公司 一种双线双刀刀切馒头机
EP3131405A1 (en) 2014-03-03 2017-02-22 Intercontinental Great Brands LLC Method for manufacturing a comestible
KR101446218B1 (ko) * 2014-03-26 2014-10-06 이기열 식품반죽 성형설비의 반죽시트 성형기
US10098355B2 (en) 2014-11-19 2018-10-16 Bakery Systems, Inc. System and method for weighing items
US9635865B1 (en) * 2015-05-18 2017-05-02 Norman Schmidt Dough feeder
JP6362187B2 (ja) 2016-01-27 2018-07-25 レオン自動機株式会社 連続生地の秤量切断システムおよび方法
AT518494B1 (de) * 2016-03-24 2018-04-15 Koenig Maschinen Gmbh Vorrichtung zum Schnitt von Teilbändern
DE102016111311B3 (de) * 2016-06-21 2017-12-07 Fritsch Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Portionieren von Teigmasse
JP6471138B2 (ja) * 2016-11-22 2019-02-13 レオン自動機株式会社 秤量カット配列システム
TWI636732B (zh) * 2017-01-26 2018-10-01 統一企業股份有限公司 Dough positioning forming device
JP6834763B2 (ja) * 2017-05-12 2021-02-24 トヨタ自動車株式会社 繊維強化樹脂材料の製造装置
CN107318915A (zh) * 2017-06-12 2017-11-07 尚宝泰机械科技(昆山)有限公司 一种面条分割设备
PL3495104T3 (pl) * 2017-12-05 2021-04-06 Marel A/S Urządzenie do porcjowania żywności
AT521636B1 (de) * 2018-09-11 2020-12-15 Koenig Maschinen Gmbh Teigbandformorgan mit Schneideeinrichtung
CN110027743A (zh) * 2019-04-12 2019-07-19 佛山市瑞普华机械设备有限公司 一种三明治面包的理料装置
CN110326638B (zh) * 2019-07-17 2023-12-01 安徽中乐食品机械有限公司 一种反馈校准式双通道均衡分体称量输送装置及其应用
IT201900014769A1 (it) * 2019-08-14 2021-02-14 Tag Srl Macchina comprendente gruppi di nastri trasportatori aventi celle di carico elettroniche.
WO2021112026A1 (ja) * 2019-12-02 2021-06-10 レオン自動機株式会社 食品生地整形装置
KR102319519B1 (ko) * 2019-12-05 2021-10-28 김동용 컨베이어형 식품 제조장치
CN115708523A (zh) * 2022-12-15 2023-02-24 安徽十地农业科技有限公司 面带成型分切设备及分切方法
TWI829587B (zh) * 2023-05-03 2024-01-11 新麥企業股份有限公司 可調整切割力之麵團切割機
KR102608209B1 (ko) * 2023-06-07 2023-12-01 주식회사 와이티아이컴퍼니 반죽 절단 성형장치

Family Cites Families (44)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US719923A (en) * 1902-10-24 1903-02-03 Henry P P West Dough cutting and weighing machine.
FR2088621A1 (en) * 1970-04-20 1972-01-07 Bongard Jean Weighing and dividing dough
US3739900A (en) * 1971-03-15 1973-06-19 V Gugler Apparatus for continuously panning dough
US3789459A (en) * 1972-10-31 1974-02-05 Methods Inc Method and apparatus for increasing portion yield from industry standard frozen fish blocks
JPS529753B2 (sv) * 1974-02-25 1977-03-18
US4016788A (en) * 1974-07-19 1977-04-12 The Metal Box Company Limited Conveyor systems
DE2730843C2 (de) * 1977-07-08 1985-11-07 Peter 2805 Brinkum Suhling Vorrichtung zum Herstellen von Scheiben-Portionen
JPS55104832A (en) * 1979-02-02 1980-08-11 Kunihiko Murai Vinyl sheet air tower shaped water cultivating apparatus
FR2477378A1 (fr) * 1980-03-06 1981-09-11 Puma Procede et dispositif pour pesage et decoupe de la pate et plus precisement de la pate a pain
JPS5735267Y2 (sv) * 1980-07-24 1982-08-04
JPS5952721A (ja) * 1982-09-20 1984-03-27 Taisei Kikai:Kk もやし類の定量供給装置
JPS60110237A (ja) * 1983-11-18 1985-06-15 レオン自動機株式会社 生地の連続計量、分割方法およびその装置
US4849234A (en) 1984-11-13 1989-07-18 Nabisco Brands, Inc. Method of machining doughy material
US4880371A (en) 1984-11-13 1989-11-14 Nabisco Brands, Inc. Apparatus of machining doughy material
US4941375A (en) * 1985-03-26 1990-07-17 Amca International Corporation Slice thickness control for an automatic slicing machine
DE3727596A1 (de) * 1987-08-19 1989-03-02 Gortat Manfred Teigabwiege-automat
JPH0683627B2 (ja) * 1988-01-27 1994-10-26 レオン自動機株式会社 パン又はペストリーの製造方法
US4794996A (en) * 1988-02-26 1989-01-03 Amca International Group Control for an automatic slicing machine
US5109936A (en) * 1989-06-28 1992-05-05 Cahin Systems Corporation Dynamic weight control system
JPH03183430A (ja) * 1989-12-12 1991-08-09 Rheon Autom Mach Co Ltd 食品加工工程中の品質管理方法
JP2579826B2 (ja) * 1990-04-17 1997-02-12 レオン自動機 株式会社 連続した帯状パン生地を製造する方法及び装置
JPH0771442B2 (ja) * 1990-07-13 1995-08-02 レオン自動機株式会社 パン生地の連続切断方法及び装置
DE4032135C2 (de) * 1990-10-10 1994-09-29 Neuenkirchener Eisengieserei U Schneidevorrichtung
JP2558196B2 (ja) * 1991-12-05 1996-11-27 レオン自動機株式会社 パン生地等の均一な連続生地の供給方法および装置
NL9200302A (nl) * 1992-02-19 1993-09-16 Blom & Maters Maschf Werkwijze en inrichting voor het bereiden en verwerken van deeg, meer in het bijzonder brooddeeg of zanddeeg.
TW213852B (sv) 1992-03-30 1993-10-01 Reon Zidoki Kk
NL9200828A (nl) * 1992-05-08 1993-12-01 M A Rademaker B V Maschf Werkwijze voor het positioneren van deegstukken en inrichtingen voor de uitvoering ervan.
JP3430266B2 (ja) * 1992-09-11 2003-07-28 株式会社はくばく 麺線への粉体添加装置
US5209939A (en) * 1992-09-25 1993-05-11 The Pillsbury Company Method for controlling the weight of cut pieces of dough
JP2720374B2 (ja) * 1993-12-09 1998-03-04 レオン自動機株式会社 パン生地の品質測定方法および生産量定量化方法
US5408721A (en) * 1993-12-27 1995-04-25 Wall; James C. Automatic dustpan member for central vacuum cleaning system
US5673609A (en) * 1994-02-07 1997-10-07 Machine Masters, Inc. Masa handling apparatus and method for handling masa
JP3023495B2 (ja) * 1994-02-25 2000-03-21 株式会社北村製作所 最中種製造装置
US5566600A (en) * 1994-10-11 1996-10-22 Formax, Inc. Conveyor/classifier system for versatile hi-speed food loaf slicing machine
DE19501790A1 (de) * 1995-01-21 1996-07-25 Werner & Pfleiderer Lebensmitt Verfahren und Vorrichtung zur Aufbereitung von Teigstücken zur Herstellung von Kleingebäck, wie etwa rustikaler Brötchen
US5733583A (en) * 1995-06-16 1998-03-31 Interko, Inc. Stress-free dough sheeting system
JP2750843B2 (ja) * 1996-01-09 1998-05-13 レオン自動機株式会社 分割されたパン生地の連結供給方法および装置
JP3499116B2 (ja) * 1997-10-29 2004-02-23 レオン自動機株式会社 計量生地供給方法及び装置
JP3330860B2 (ja) * 1997-11-25 2002-09-30 レオン自動機株式会社 帯状の食品生地の生産システム及び帯状の食品生地の生産システムの使用方法
US6117472A (en) * 1997-11-25 2000-09-12 Rheon Automatic Machinery Co., Inc. Process for preparing dough pieces
JPH11346638A (ja) * 1998-06-08 1999-12-21 Tomu:Kk 製麺機
JP3766241B2 (ja) * 1999-09-08 2006-04-12 レオン自動機株式会社 食品生地供給装置
JP3773741B2 (ja) * 2000-02-21 2006-05-10 レオン自動機株式会社 食品生地切断方法および装置
US6441321B1 (en) * 2000-06-02 2002-08-27 Creative Automation, Inc. Method for controlling weight of divided portions

Also Published As

Publication number Publication date
RU2225115C2 (ru) 2004-03-10
DE10084492B4 (de) 2010-08-26
ES2361488T3 (es) 2011-06-17
ES2233116B1 (es) 2006-07-01
AT502518A1 (de) 2007-04-15
ES2233116A1 (es) 2005-06-01
KR20020005693A (ko) 2002-01-17
WO2001060165A1 (fr) 2001-08-23
EP2020183A3 (en) 2012-04-18
AT502518B1 (de) 2008-01-15
ES2528645T3 (es) 2015-02-11
DE60045817D1 (de) 2011-05-19
CA2371336C (en) 2004-11-09
TW476622B (en) 2002-02-21
JP3773741B2 (ja) 2006-05-10
GB2364015B (en) 2004-06-16
SE0103477D0 (sv) 2001-10-18
CH695013A5 (de) 2005-11-15
US6524090B1 (en) 2003-02-25
CN1353576A (zh) 2002-06-12
US6800313B2 (en) 2004-10-05
RU2001131359A (ru) 2004-02-10
CN1178583C (zh) 2004-12-08
GB0124830D0 (en) 2001-12-05
HK1046218B (zh) 2005-05-13
ES2302567B1 (es) 2009-10-08
SE0103477L (sv) 2001-12-14
US6685457B2 (en) 2004-02-03
NZ514909A (en) 2003-11-28
US20040009253A1 (en) 2004-01-15
DE10084492T1 (de) 2002-06-27
AU756843B2 (en) 2003-01-23
US20030124234A1 (en) 2003-07-03
AU1308701A (en) 2001-08-27
US20040241301A1 (en) 2004-12-02
KR100440367B1 (ko) 2004-07-14
EP1174032A1 (en) 2002-01-23
EP2020183A2 (en) 2009-02-04
EP1174032A4 (en) 2006-02-15
EP1174032B1 (en) 2011-04-06
JP2001231432A (ja) 2001-08-28
US7270051B2 (en) 2007-09-18
EP2020183B1 (en) 2014-12-31
ES2302567A1 (es) 2008-07-16
CA2371336A1 (en) 2001-08-23
HK1046218A1 (en) 2003-01-03
GB2364015A (en) 2002-01-16
ATE504209T1 (de) 2011-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE526422C2 (sv) Anordning och sätt att tillföra livsmedelsdeg
RU2201083C2 (ru) Устройство для подачи пищевого теста (варианты)
JP4919339B2 (ja) 食品生地の切断方法及びその装置
US9296120B2 (en) Method of producing drafts of sliced food products with desired weights and a dual scale weighing system for producing drafts of desired weights
JP6668643B2 (ja) ベルトコンベヤシステムの制御方法
US20150064315A1 (en) Device for Weighing Dough and Method for Operating such Device
JP3972047B2 (ja) 食品生地切断装置
KR101307207B1 (ko) 식품생지의 절단방법 및 장치
JP2001095468A (ja) 食品生地成形システム
EP2852544B1 (en) Sheet feeder with dual discharge
JP2000245329A (ja) 計量生地供給方法および装置
JP6982283B2 (ja) 加工処理装置
JPH11346638A (ja) 製麺機
JPS6158549A (ja) 自動餅切断装置
SE525212C2 (sv) Förfarande och anordning för kontinuerlig formning av materialmattor av olika bredd

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed