SE457361B - Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin - Google Patents

Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin

Info

Publication number
SE457361B
SE457361B SE8401563A SE8401563A SE457361B SE 457361 B SE457361 B SE 457361B SE 8401563 A SE8401563 A SE 8401563A SE 8401563 A SE8401563 A SE 8401563A SE 457361 B SE457361 B SE 457361B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
machine
main frame
frame
tool frame
machine according
Prior art date
Application number
SE8401563A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8401563D0 (sv
SE8401563L (sv
Inventor
J Theurer
Original Assignee
Plasser Bahnbaumasch Franz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Plasser Bahnbaumasch Franz filed Critical Plasser Bahnbaumasch Franz
Publication of SE8401563D0 publication Critical patent/SE8401563D0/sv
Publication of SE8401563L publication Critical patent/SE8401563L/sv
Publication of SE457361B publication Critical patent/SE457361B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B27/00Placing, renewing, working, cleaning, or taking-up the ballast, with or without concurrent work on the track; Devices therefor; Packing sleepers
    • E01B27/12Packing sleepers, with or without concurrent work on the track; Compacting track-carrying ballast
    • E01B27/13Packing sleepers, with or without concurrent work on the track
    • E01B27/16Sleeper-tamping machines
    • E01B27/17Sleeper-tamping machines combined with means for lifting, levelling or slewing the track

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)

Description

457 361 z arbetsförskjutningen av maskinens huvudram samt lyftverktygen måste verktygsramarna med stoppningsaggregatem förbli på ort och ställe fram till avslutandet av stoppningsförloppet och därefter medelst cylinderkolvdrivanordningen snabbt förskjutas framåt längs sina styrpelare i arbetsriktningen, tills stoppningsverktygen befinner sig i centrerat läge i förhållande till nästföljande syllar, som skall understoppas. Genom sänkning av stoppningsaggregatet inledas en ny arbetscykel. Nämnda litteraturställe visar även fig. 1 en sidovy av ett utföringsexempel med blott en mot maskinens huvudram förskjutbar verktygsram.
Vidare är - enligt AT-PS 372 721 - känd en körbar anläggning för ren- göring av makadambädden i spår, som omfattar en med spårlyftanordningen ut- rustad makadambäddsrengöringsmaskin, ett antal röjnings-transportfordon och en mellan dessa och rengöringsmaskinen inkopplad stoppningsmaskin med ytter- ligare två spårlyftanordningar. Maskinens stoppningsaggregat är härvid anord- nade förskjutbara i längdriktningen gemensamt med den omedelbart framför an- bragta spårlyftanordningen vid chassiramen via drivanordningar. Via skjut- ningsdrivanordningarna bibringas stoppningsaggregaten en för den stegvisa framåterskjutningen erforderlig relativrörelse i förhållande till den kontinuerligt framåt sig förskjutande chassiramen resp. fordonsför- bandet. Denna anordning gör det möjligt att lyfta ett spår under för- loppet av makadambäddrengöringen i blott ett arbetsförlopp genom flera över ett större spårlängdområde fördelade, på varandra följande lyft- förlopp med en - tidigare blott genom flerfaldig insats av en spårstopp- ningsnivelleringsmaskin uppnåelig - total lyftsträcka. ~Spåret fixeras vid en provisorisk nivå genom understoppning, utan att den tillåtna böj- påkänningen hos rälerna överskrides genom lyftförloppet vid något som helst ställe av spåret. Till skillnad från insatsändamålet vid konven- tionella stoppningsmaskiner, tjänar här stoppningsförloppet icke blott till att åstadkomma slutgiltigt komprimerat syllunderlag för ett vid börnivån anbragt spår utan uteslutande till provisoriskt understöd av det till en mellannivå upplyfta spåret före makadambäddrengöringen. EJ heller genomföres vid den kända anläggningen någon lägeskorrigering av spåret i sidled. 3 457 36,1 Slutligen är - enligt en artikel i tidskriften “Der Eisenbahningenieur”, häfte 6, juni 1983 - känd en av samma sökande för första gången byggd prototyp av en kontinuerligt (non-stop) körbar “_ " spårstoppnings-nivellerings- och riktmaskin, vid vilken stoppnings-, lyft- och riktaggregaten är anordnade gemensamt på en verktygsbärarram, som stöder med sin bakre, stoppningsaggregatet uppvisande ände via en flänshjulsats mot spåret och vars främre, som längdbalk utformade ände är lagrad vid maskinhuvudramen förskjutbar i längdriktningen samt ledbar i alla riktningar.
Den för denb stegvisa frammatningen av stoppningsaggregatet erforderliga relativrörelsen av verktygsbärramen i förhållande till den kontinuerligt framåt sig förskjutande maskinhuvudramen åstadkommes medelst en som hydraulcylinder- flänshjulsats mot spåret och vars främre som längdbalk utformade ände är lagrad vid maskinhuvudramen förskjutbar i längdriktningen samt ledbar i alla riktningar. Den för den stegvisa frammatningen av stoppningsaggregatet erforderliga relativrörelsen av verktygsbärramen i förhållande till den kontinuerligt framåt sig förskjutande maskinhuvudramen âstadkommes medelst en som hydraulcylinderkolvdrivanordning utformad inställningsdrivanordning. En maskin med denna konstruktion har visat sig vara mycket fördelaktig vid provanvändning. Ändamålet med uppfinningen att åstadkomma en kontinuerligt (non-stop) körbar spårstoppnings-nivellerings- och riktmaskin av ovan angivet slag, som utmärker sig genom sin speciella, konstruktiva enkel- het. - .
Detta har enligt uppfinningen åstadommits därigenom, att vid den ovan angivna kontinuerligt (non-stop) körbara spårstoppnings-nivel- lerings- och riktmaskinen verktygsramen med stoppnings-, lyft- och rikt- aggregaten bildar en gemensam arbetsenhet, som vid åtminstone två i maskinens längdriktning på avstånd från varandra belägna ställen är längdinställbart förbunden med maskinhuvudramen, varvid en gemensam längdinställningsdrivanordning är förbunden med den - med alla för spårets båda räler anordnade stoppnings-, lyft- och riktaggregat utrus- tade - verktygsram och maskinhuvudramen. 457 361 4 Med denna utformning enligt uppfinningen är förbunden en betydande reducering av de konstruktiva,tillverkningstekniska och kostnadsmässiga åt- gärderna, varjämte i förhållande till kända utföranden av kontinuerligt (non-stop) körbara spårstoppningsmaskiner erhålles en möjlighet med ytter- ligare ökning av arbetsframskridandet. En sådan effektökning är möjlig att förverkliga, eftersom de vid stegvis frammatnig av arbetsenheten från det ena stoppningsstället till nästföljande stoppningsställe accelererande och därefter åter bromsande massorna måste omfatta blott verktygsramen med stopp- nings-, lyft- och riktaggregaten, så att vid samma kraftförbrukning av längd- inställningsdrivanordningen man kan uppnå en snabb avslutning av frammat- ningsrörelsen och därigenom en förkortning av hela arbetscykeln av stopp- ningsaggregatet. s 7 Ytterligare en fördel med maskinen enligt uppfinningen erhålles medelst den relativt stela, för överföring av vertikala krafter lämpliga för- bindelsen av verktygsramen med maskinhuvudramen vid åtminstone två på avstånd från varandra belägna ställen. Makadambädden erbjuder som bekant vid nedsänkning av stoppningsaggregatet ett relativt högt motstånd mot in- trängandet av stoppningsverktygen, vilket vid kraftig krustbildning i makadamen resp. vid stoppningsaggregat med ett flertal stoppningshackor, t.ex. 16 hackor, vid mellansyllstoppningsmaskinen kan uppgå till storleksord- ningen flera ton. Tack vare den i vertikal riktning stela förbindelsen mellan verktygsramen och maskinhuvudramen står därför för huvudramen med sin betydande totala massa till förfogande som vederlag för upptagande av dessa vertikalkrafter. Samma sak gäller även för överförande av lyftkrafterna från det kombinerade spårlyft--och riktaggregatet till maskinhuvudramen.
Dessutom blir det möjligt att minska avståndet i längdriktningen mellan stoppningsaggregat i det bakre ändläget av verktygsramen till näst- följande efterordnade maskinboggi till ett minimum av blott ett säkerhets- avstånd och sålunda minska den totala längden av maskinen i motsvarade grad men samtidigt bibehålla det för en tillräcklig spårlyftsträcka utan överpåkänning av rälerna förutbestämda avståndet mellan spårlyft- och riktaggregatet till den därför framför anordnade maskinboggin. Enligt en vidareutveckling av uppfinningen är så anordnat att de s 457 361 till de vid huvudramen anbragta energimataranordningarna anslutna, aktiva drivorganen för längdinställningsanordningen är förbundna med huvudramen eller med verktygsramen. För konstrukturen står sålunda till förfogande talrika variationsmöjligheter med avseende på det för tillfället lämpligaste_ anordnandet av de aktiva drivorganen vid maskinen, varvid såväl beaktas syn- punkterna på bästa möjliga kraftangrepp som utnyttjandet av till förfogande stående konstruktionsutrymme.
Enligt ytterligare ett kännetecken på uppfinningen är så anordnat att den gemensamma längdinställningsdrivanordningen är utformad som en separat, dubbelverkande hydraulisk cylinderkolvanordning, vars som aktivt drivorgan utformade cylinder är ledbart förbunden med maskin- huvud- ramen företrädesvis i huvudsak vid maskinmitten i tvärriktningen.Denna ut- föringsform av längddrivinställningsanordningen utmärkes av en konstruktiv enkelhet, robusthet och tillförlitlighet. Dessutom kan inställningsrörelsen styras automatiskt mycket finkänsligt och med enkla tekniska medel och framför allt automatiskt.
Enligt en lämplig utföringsform av uppfinningen är så anordnat att den sett i arbetsriktningen bakre änden av verktygsramen är lagrade i två vid de mitt emot varandra belägna yttre sidoområdena av huvudramen an- bragta längdstyrningar och den främre änden på verktygsramen består av två, i de yttre områdena eller en i huvudsak vid huvudramens tvärmitt lagrad, som längdstyrningiar) utformade längsgående balkar. Därigenom erhålles i det enklaste fallet ett solitt trepunktsstöd för verktygsramen vid huvudramen, varvid det med den högsta viktandelen av arbetsaggregatet belastade och med arbetskrafter påverkade bakre änden av verktygsramen erhåller ett för säker överföring av dessa krafter lämpat dubbelstöd vid maskinhuvudramen.
Enligt ett annat lämpligt kännetecken på uppfinningen är så anord- nat att de med verktygsramen förbundna delarna av de båda bakre, i de yttre sidoområdena av huvudramen anbragta, som styrpelare eller rull- resp. styrbanor utformade längdstyrningarna är anbragta i det övre om- rådet åv verktygsramen vid stoppningsaggregaten. Denna utföringsform gynnar det direkta kraftflödet från stoppningsaggregaten till de med huvudramen förbundna delarna av de båda längdstyrningarna. 457 361 6 En annan lämplig utföringsform av uppfinningen kännetecknas därigenom att den eller de vid främre änden av verktygsramen anbragta, längdstyr- ningeniarnal bildande, längdbalken i området mellan spårlyft- och riktaggre- gatet och den framför denna anbragta maskinboggien är lagrad vid maskinhuvud- ramen företrädesvis vid en nedåt sig sträckande konsol. Denna anordning gör det möjligt att utnyttja det ovanför den främre längdstyrningen resp. längd- styrningsanordningarna belägna konstruktionsutrymet på vanligt sätt för an- bringande av maskinens driv- och energiförsörjningsanordningar.
Dessutom erhålles vid lågt anordnande av den eller de främre längdbalkarna genom den därmed förbundna sänkningen av den totala tyngdpunkten hos verktygsramen med de för båda rälerna i spåret anordnade stoppnings-, lyft- och riktaggregaten en ännu högre stabilitet hos arbetsenheten. En speciellt lämplig ytterligare utföringsvariant kännetecknas därigenom, att för längdstyrning av verktygsramen har anordnats rullstyrningar, som omfattar åtminstone två, vid verktygsramen eller vid huvudramen kring horisontella, tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande axlar lagrade rullar, som är anordnade att bringas till anliggning mot en övre resp. undre horisontell, i maskinens längdriktning sig sträckande rull- resp. styrbana vid huvudramen eller verktygsramen företrädesvis spelfritt.
Genom denna rullstyrning reduceras vid denna stegvisa frammatning av arbetsenheten de friktionskrafter, som skall övervinnas, till ett minimivärde på det rena rullmotståndet. Detta bidrar i avsevärd grad till snabbt förlopp att frammatningsrörelsen och därmed av maskinen: arbetscykel. Vid spelfri anliggning av rullarna mot de båda horisontella rull- resp. styrbanorna, som kan förverligas t.ex. genom en höjdinställ- resp. Justerbar anordning av den ena av de båda rullarna, undvikes även genom ett eventuellt spelrum av rullstyrningarna förorsakade slagliknande vibrerande påkänningar av rullarna och deras styrbanor samt den därmed förbundna ljudutvecklingen.
Lämpligen är åtminstone en av rullarna i rullstyrningen vid ena eller båda sidorna försedd med mot sidokanten eller -kanterna på ifråga- varande-rull- eller styrbana till anliggning förbara sidokanter. Denna 457 361 rulle övertar därigenom samtidigt funktionen av ett höjd- och styrorgan.
Enligt en annan lämplig utföringsform är så anordnat att verktygs- ramen med de för båda rälerna i spåret anordnade stoppnings-, lyft- och rikt- aggregaten förutom en med spårplanet i huvudsak parallellt rörelseplan är in- ställbart resp. svängbart anordnat tvärs mot längdriktningen till huvudramen via åtminstone en drivanordning. På detta sätt kan stoppningsaggregaten även i mycket trånga spârkurvor hållas exakt i sidocentrerinställning i förhållan- de till ifrågavarande räler.
Ytterligare en utföringsform av sistnämnda uppfinningsvariant känne- tecknas därigenom, att åtminstone den bakre änden på verktygsramen är lagrad längs en horisontell, tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande axel resp. styrpelare, vars yttre ändar är förbundna med var sin av de båda mitt för varandra i sidled belägna rullstyrningarna. Denna typ av tvärförskjutbar förbindelse mellan verktygsram och huvudram utmärkes genom sin speciellt konstruktiva enkelhet och höga belastningsbarhet medelst vikt- och arbets- krafter från stoppnings- lyft--och riktaggregatet.
I sistnämnda fallet erhålles ytterligare fördelar vid en utförings- form som kännetecknas därigenom att axeln resp. styrpelaren är utformad som vid sin längdmitt en kolv uppvisande, genomgående kolvstång i den om- slutande, dubbelverkande hydraulisk cylinder, som är förbunden med kolven bildar tvärförskjutningsdrivanordningen och är förbunden med den ifrågavaran- de änden av verktygsramen. Därmed förenas väsentliga delar av rullstyr- ningarna, styrningen i tvärriktningen på verktygsramen och tvärförskjutbar- drivanordningen till en synnerligen enkelt uppbyggd och utrymmesbesparande konstruktionsenhet. Även denna anordning bidrar i mycket hög grad till en önskad minskning av framställningskostnaderna.
Ett annat kännetecken på uppfinningen är att se däri att de båda med den bakre änden på verktygsramen förbundna rullstyrningarna för varje ramsida bildar vid ovan- och undersidan av en de båda sidohuvudlänkbalkarna hos maskinhuvudramen till anliggning förbara, åtminstone ensidigt med en sidofläns försedda rullarna eller rullparen. 457 361 Denna utföringsform utmärker sig genom en speciell konstruktiv enkelhet, eftersom anordnandet av egna rull- resp. styrbanor ej längre erfordras och den övre, den undre samt åtminstone en sidobegränsningsyta hos den i maskin- längdriktningen sig sträckande och som regel rektangulärt tvärsnitt upp- visande huvudbärbalken hos maskinhuvudramen utnyttjas för höj- och sidomässig -styrning av rullarna.
En annan lämplig utföringsform av uppfinningen består däri, att verk- tygsramen och huvudramen via i området av längdstyrningarna anbragta dämp- ningsorgan är kroppsljudhämmande samt stötdämpande förbundna med varandra.
Dessa dämpningsåtgärder vid längdstyrningarna minskar icke blott påkän- ningarna på maskinhuvudramen genom arbets- och massakrafterna från arbets- aggregatet utan man erhåller dessutom komfortabla arbetsbetingelser för maskinens manöverperson.
Lämpligen kännetecknas anordningen enligt uppfinningen därigenom att den gemensamma längdinställningsdrivanordningen består av två dubbel- verkande, hydrauliska cylinderkolvanordningar, vilkas ifrågavarande som aktivt drivorgan utformade cylinder är förbunden med verktygsramen, före- trädesvis ovanför var och en av de till ifrågavarande skena hörande stopp- ningsaggregaten. Denna anordning möjliggör uppbringandet av relativt stora inställningskrafter och en mycket snabb stegvis franmatning av den stoppnings-, lyft- och riktaggregaten för spårets båda räler uppbärande verk- tygsramen.
Enligt en annan utföringsvariant av uppfinningen kännetecknas upp- fin- ningen därigenom, att de båda bakre längdstyrningarna består av var sin med huvudramen förbunden, i maskinens längdriktning sig sträckande styrpelare, ' kring vilken är anordnad en kolv och en med verktygsramen förbunden hydraul- cylinder för bildandet av längdinställningsdrivanordningen. Längdstyrningarna bildar därför med längdinställningsdrivanordningarna alltid en kompakt, konstruktiv och funktionell enhet, som lämpar sig framför allt för utrustning av maskinen med på relativt stort avstånd ovanför de båda rälerna anbragta, i maskinlängdriktningen sig sträckande huvudlängdbalkar. 9 457 361 En annan utföringsvariant av uppfinningen kännetecknas därigenom, att verktygsramen uppvisar vid främre och bakre änden två över de båda rälerna utskjutande anordnade, i maskinlängdriktningen sig sträckande styrpelare, som är glidbart styrda i med huvudramen förbundna styrningsbussningar eller liknande. Denna konstruktionsvariant kännetecknas genom en mycket exakt, praktiskt taget spelfri höjd- och sidostyrning av verktygsramen i förhållande till huvudramen.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är så anordnat, att den gemensamma längdinställningsdrivanordningen är utformad som med en det aktiva drivorganet bildande drivmotor förbunden ändlös kedjedriv- anordning, vilken lämpligen är anordnad vid maskinhuvudramen företrädes- vis vid dennas tvärmitt och med vars ena i maskinens längdriktning sig sträckande kedjepart verktygsramen står i medbringarförbindelse. Denna ut- föringsform av längdinställningsdrivanordningen utmärkes genom sin robusta och i hög grad underhållsfria konstruktion.
Enligt en alternativ utföringsform av uppfinningen kan den gemen- sanma längdinställningsdrivanordningen även att den gemensamma längdin- ställningsdrivanordningen består av en kuggstångsdrivanordning med en i maskinlängdriktningen sig sträckande kuggstång och ett i denna ingripan- de och med en det aktiva drivorganet bildande drivmotor förbundet kugg- hjul, varvid lämpligen kuggstången är anbragt vid maskinhuvudramen och kugghjulet samt drivmotorn i verktygsramen.
Vid denna samt vid de tidigare beskrivna utföringsformerna av längdinställningsdrivanordningen är det valbart möjligt med en hydraulisk eller elektrisk drivanordning eventuellt under mellankoppling av en transmissionsväxel.
Enligt en annan utföringsvariant av uppfinningen är så anordnat att den främre och/eller den bakre änden på verktygsramen är pendlande upp- hängd medelst tvâ i längdriktningen inställbara länkarmar i maskinhuvudramen, som i förhållande till maskinlängdaxeln är belägen mitt emot varandra och är svängbart lagrade kring en horisontell, tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande axel och lämpligen är utformade som hydrauliska cylinderkolvanordningar. Därvid är det speciellt fördelaktigt, när så anordnat att de som dubbelverkande, hydrauliska.cylinder 457 361 10 kolvanordningar utformade, till längden inställbara länkarmar och längd- inställningsdrivanordningen är förbundna med en styrenhet, via vilken den verksamma längden av länkarmen är föränderlig i beroende av inställningsvägen för längdinställningsdrivanordningen enligt en i förväg bestämd vinkel- funktion.Denna anordning gör det möjligt att verktygsramen över hela sitt in- ställningsområde mellan det främre och det bakre ändläget trots sin pendlande upphängning vid huvudramen bibehåller samma höjdläge, dvs. i maskinlängdriktnigen förskjutes exakt parallellt, dessutom möjliggör den pendlande upphängningen av verktygsramen vid huvudramen via sin längd inställbara länkarmar lyftandet av hela arbetsenheten för maskinens förflyttning.
Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas med hänvisning till flera på bifogade ritningar visade utföringsexempel. Fig. 1 är därvid en sidovy av en kontinuerligt (non-stop) körbar spårstoppnings-nivellerings- och riktmaskin enligt uppfinningen, Fig. 2 är en schematiskt förenklad planvy av maskinen enligt fig. 1 vid körning i en spårkurva, och fig. 3 visar ett snitt längs linjen III-III i fig. 1. Fig. 4 visar ytterligare ett snitt genom maskinen längs linjen IV-IV i fig. 1 och fig. 5 - 9 visar var sin schematiskt kraftigt förenklade delsidovy av ytterligre olika utföringsvarianter av kontinuerligt (non-stop) körbara spårstoppnings-nivellerings- och riktmaskiner enligt uppfinningen med till var och en av de båda rälerna hörande stoppnings- lyft- och_riktaggregat.
I fig. 1 - 4 visas en kontinuerligt (non-stop) körbar spårstopp- nings-nivellerings- och riktmaskin 1, som uppvisar en på två vridboggier 2 och 3 stödande, på det av räler 4 och syllar 5 bestående spåret körbar och med en egen drivanordning 6 försedd maskinhuvudram 7. Pilen 8 be- tecknar arbetsriktningen för den kontinuerligt körbara maskinen 1. vid den främre änden på huvudramen 7 befinner sig en manöverkabin 9, vilken innehåller en kör- och styrpulpet 10 och en inmatnings- resp. registre- ringsapparat 11 för vid spårkroppen upptecknade spårkarakteristika. I ett efter kabinen 9 mellan de båda sidohuvudlängdbalkarna 12 i huvud- ramen anbragt hölje 13 har anbragts maskinens driv- och energimatar- anordningar 14 på maskinen. Vid bakre änden på maskinhuvudramen 7 be- 457 361 11 finner sig en andra manöverkabin 15, vilken förutom en kör- och styrpulpet 10 och vanliga manöverorgan för arbetsaggregaten innehåller även en central styranordning 16. _ Maskinen är utrustad med två över var sin av de båda rälerna an- bragta stoppningsaggregat 17 och ett framför dessa anbragt och för bättre överskådlighet blott i fig. 1 visat spårlyft- och riktaggregat 18, som är anordnat vid en egen, med dessa aggregat en gemensam kon- struktions- och arbetsenhet bildande verktygsram 19, vilken är förbunden med maskinhuvudramen 7 vid två i maskinriktningen på avstånd från varandra belägna ställen och inställningsbar i längdriktningen.Denna i området av arbetsaggregatet i huvudsak på fackliknande sätt utformade verk- tygsram 19 löper framåt i två i maskiens längdriktning sig sträckande, ovan- för de båda rälerna 4 förlöpande längdbalkar 20, som är lagrade i var sin rullstyrning 21 vid maskinhuvudramen 7 förskjutbara i längdriktningen. Var och en av dessa rullstyrningar 21 består av två kring horisontella, tvärs mot maskinens längdriktning förlöpande axlar 22 vridbart lagrade, på båda sidor med sidokanter försedda, spelfritt vid den övre och nedre horisontella begränsningsytan av den i tvärsnitt rektangulära längdbalken 20 till anligg- ning förbara rullar 23.
Den bakre stoppningsaggregatet 17 uppvisande änden på verktygs- ra- men 19 är via ytterligare två rullstyrningar 24 likaledes inställbart i längdriktningen förbunden med.maskinens huvudram 7. Dessa rullstyrningar 24 omfattar var och en tre, kring horisontella, tvärs mot maskinens längd- riktningen sig sträckande axlar vridbart lagrade , på ena sidan med en sido- fläns försedda rullar 25, av vilka två anligger mot ovansidan och en mot undersidan på den ifrågavarande huvudlängdbalken 12. För den i förhållande till den kontinuerligt framåt förskjutna huvudramen 7 stegvisa förskjutnings- rörelsen av stoppningsaggregatet 17 - symboliskt antytt medelst pilarna 26 - är verktygsramen 19 via en som hydraulcylinderkolvanordning utformad längd- inställñingsdrivanordning 27 kardanskt ledbart förbunden med maskinhuvudramen 7. Det främre ändläget av vertygsramen 19 med arbetsaggregatet har på rit- ningen visat med heldrgna linjer. I fig. 1 har även streckat inritats det bakre ändläget för verktygsramen 19. 457 361 Verktygsramen 19 är dessutom förskjutbar tvärs mot maskinens längd- riktning i förhållande till huvudramen 7. För detta ändamål är de båda övre rullarna 23 i de båda rullstyrningarna 21 lagrade vid ändarna på var sin genomgående kolvstång 28, som vid sin längdmitt uppbär en kolv 29, vilken med en kring kolvstången 28 anbragt och via konsoler 30 med huvudramen 7 förbunden hydraulcylinder bildar en tvärförskjutnings- driv- anordning. På liknande sätt är även de nedre rullarna 25 på de båda bakre rullstyrningarna 24 lagrade vid ändarna på en kolvstång 32, vars vid mitten anbragta kolv 33 med en kring kolvstången 32 anbragt hyraulcylinder 34 bil- dar ytterligare en tvärförskjutningsdrivanordning. Vid rätlinjigt spårförlopp befinner sig, såsom visas i fig. 3 och 4, kolvarna 29 och 33 hos de båda etvärförskjutningsdrivanordningarna och sålunda även verktygsramen 19 i mitt- läget i förhållande till huvudramen 7. De båda stoppningsaggregaten 17 be- finner sig därför, såsom visas i fig. 3, i det rätta sidocentreringläget i förhållande till de båda rälerna 4.
Fig. 2 visar maskinen 1 vid färd i en spårkurva, vars krökta spår- axel 35 har inritats streckpunkterat. För upprätthållande av sidocent- reringsläget av de båda stoppningsaggregaten 17 i förhållande till rälerna 4 även i området av spårkurvan, parallellförskjutes verktygs- ramen 19 genom samtidig tryckmatnig av de båda hydrualcylinrarna 31 och 33 mot vänstra maskinsidan i sådan grad, att de båda stoppningsaggrega- ten 17 kommer att befinna sig 4 spegelsymmetriskt läge i förhållande till spåraxeln 35. Styrningen av denna tvärförskjutnings- rörelse från manöverkabinen 15 kan ske antingen manuellt eller automa- tiskt på känt sätt med hjälp av med spårkroppen samverkande avkännar- organ.
Maskinen 1 är utrustad med ett nivelleringsreferenssystem 36 och med ett riktreferenssystem 37, vilka referenssystem för bättre övert- skådlighet har inritats blott i fig. 1. Nivelleringsreferenssystemet 36 omfattar två över var sin räl 4 förlöpande trådkordor 38, som sträcker sig mellan ett främre vid det ännu okorrigerade spåret stödande av- kännarorgan 39 och ett bakre vid det redan korrigerade spåret stödande avkännarorgan 40 och med vilket samverkar en via ytterligare ett av- kännarorgan 41 i området mellan stoppningsaggregaten 17 och spår- och 13 457 361 riktaggregatet 18 mot den ifrågavarande rälen 4 stödande höjdmätaravkännare 42 för bestämning av är-bör-höjdlägesskillnaden. Riktreferens systemet 37 omfattar en trädkorda 43, vilken sträcker sig mellan en framför och en bakom maskinen 1 i spåret styrt, icke visat mätvattenpass och med vilket samverkar en med avkännarorganet 41 förbunden pilhöjdmätaravkännare 44 för bestämning av är/bör-pilhöjdskillnaden. ' Fig. 5 visar kraftigt förenklat verktygsramen 45 för ytterligare en ut- föringsvariant av en kontinuerligt (non-stop) körbar spårstoppnings-nivel- lerings- och riktmaskin, av vilken visas blott den främre boggin 46 samt an- slutningsstâllena för verktygsramen 45 vid maskinhuvudramen 47. Pilen 48 be- tecknar körriktningen för den kontinuerligt framåt sig förskjutande maskinen resp. dess huvudram 47 under arbetsinsatsen. De båda i arbetsriktningen sig sträckande längdbalkarna 49 av den i sitt bakre område som lädram utformade verktygsramen 45 är såsom vid det tidigare beskrivna utföringsexemplet lagrade i rullstyrningar 50 med två över varandra anbragta sidflänsrullar 51. Den bakre änden av verktygsramen 45 är lagrad i två i området ovanför var och en av de båda rälerna 52 anbragta längd styrningar 53. Var och en av dessa längdstyrningar 53 består av en vid konsolerna 54 till huvudramen 47 fastgjord, i maskinens längdriktning sig sträckande avkännarpelare 55, vilken är utformad som kolvstång till en hydraulcylinder 56, vilken är fastgjord vid ovansidan pâ verktygsramen 45, och med kolven 57 för styrpelaren 55 bildar en längdinställningsdrivanordning för den stegvisa framskjutningsrörelsen av verktygsramen 45 i motsvarighet till pilen 58. I området under hydraulcylindern 56 har vid verktygsramen 45 för varje räl S2 anordnats ett tvillingsstoppningsaggregat 59 för samtidig understoppning av två omedelbart på varandra följande syllar 60. Framför stoppningsaggregaten 59 är anbragt ett kombinerat spârlyft-riktaggregatet 61 av vanlig konstruktion. Mellan detta och stoppningsaggregaten 59 befinner sig ett på båda rälerna 52 i spåret stödande avkännarorgan 62, vilket pâ redan på beskrivet sätt samverkar med maskinens referenssystem för bestämning av höjd- och sidömässiga skillnader mellan spårets är- och börförloppet. 457 361 14 Fig.6 visar likaledes schematiskt förenklat verktygsramen 63 till en annan utföringsvariant av en maskin enligt uppfinningen samt anslutningsställena för verktygsramen vid huvudramen 64 i denna maskin. Pilen 65 beteckar arbets- resp. frammatningsriktningen av den kontinuerligt framåt sig förskjutande huvudramen 64.Verktygsramen 63 uppvisar såväl vid främre som bakre änden tvâ i maskinlängdriktningen sig sträckande och över var sin av de båda rälerna 66 anbragta, utskjutande styrpelare 67, som i motsvarande styrbussningar 68 på huvudramen 64 är glidbart styrda. För den stegvisa frammatningsrörelsen av den med stoppningsaggregaten 69, ett avkännarorgan 70 och ett kombinerat spårlyft- och riktaggregat 71 utrustade verktygsramen 63 i motsvarighet till pilarna 72 är i huvudsak vid mitten i tvärriktningen av huvudramen 64 anbragt en i motsvarighet till dubbelpilen 73 reverserbar, ändlös kedje- drivanord- ning 74 med vars undre kedjepart är ledbart förbunden verktygsramen 63.
Kedjedrivanordningen 74 står i förbindelse med en likaledes vid huvudramen 64 anbragt drivmotor 75, vilken är utformad t.ex. som hydraulmotordrivenhet.
Det bakre ändläget av den med arbetsaggregaten 69, 71 en gemensam arbetsenhet bildande verktygsramen 63 har till vänster i fig. 6 inritats med streckade linjer.
Fig. 7 visar rent schematiskt en andra utföringsform av en inställ- ningsdrivanordning för den stegvisa frammatningen av en arbetsaggregaten upp- visande verktygsram 75. Denna längdinställningsdrivanordning är utformad som kuggstångsdrivanordning 77, som omfattar en vid undersidan av maskinhuvud- ramen 78 i huvudsak vid dess mitt i tvärriktningen fastgdord, i maskinlängd- riktningen sig sträckande kuggstång 79 och ett 1 denna ingripande, vid verk- tygsramens 76 ovansida lagrat och med en drivmotor 80 förbundet kugghjul 81.
Till skillnad från längdinställningsanordningen enligt fig. 6 är vid dessa båda utföringsvarianter det aktiva drivorganet för längdinställningsdriv- rörelsen anordnat vid verktygsramen 76.
Fig. 8 visar ytterligare en utföringsvariant av uppfinningen, vid vilken den med tvillingspridarstoppningsaggregaten 82 , ett avkännar- organ 83 och ett spårlyft- och riktaggregatet 84 utrustade verktygsramen 85 är pendlande upphängd vid maskinhuvudramen 85 vid två i maskinens 1s 457 361 längdriktning på stort avstånd från varandra belägna ställen. För detta ändamål har anordnats såväl vid den i arbetsriktningen sett - pilen 87 - främre som även vid den bakre änden av verktygsramen 85 två vid de mitt för varandra belägna utsidorna på verktygsramen 85 anbragta och kring var sin horisontella, tvärs mot maskinens längdriktning sig sträckande axel 88 lagrade och som hydraulcylinderkolvanordning utformade, i längdriktningen in- ställbara länkarmar 89, som med den övre änden är lagrade kring med axlarna 88 parallella axlar 90 vid huvudramen 86. Verktygsramen 85 och huvudramen 86 är vidare via var sin som dubbelverkande hydraulcylinderkolvanordning utfor- mad, i maskinlängdaxeln sig sträckande längdinställbar drivanordning 91 kar- danskt förbundna med varandra. Cylinderkamrarna i längdinställningsdriv- anordningen 91 samt länkarmen 89 är såsom antytts med streckade linjer för- bunden med dubbelverkande hydraulcylinderkolvanordnig utformad, i maskin- längdaxeln sig sträckande, längdinställbar drivanordning 91 kardanskt för- bundna med varandra. Cylinderkamrarna i längdinställningsdrivanordningen 91 samt länkarmen 89 är såsom antytts med streckade linjer förbundna med en styrenhet 92. Via denna styrenhet 92 inställes de ifrågavarande cylinder- kamrarna i länkarmarna 89 i beroende av inställningsvägen för längdinställ- ningsdrivanordningen 91 på så sätt, att verktygsramen 85 via hela sitt in- ställningsområde mellan dess främre och bakre, streckpunkterat antydda änd- läge trots sin svängningsrörelse kring axeln 90 bibehåller samma höjdläge, dvs. förskjutes i maskinlängdriktningen exakt parallellt. Sålunda bibehålles det exakta förhållandet till-den med avkännarorganet 83 förbundna höjdmät- avkännaren 93 till nivelleringsreferenssystemet 94 och likaledes pilhöjdmät- avkännaren 95 till riktreferenssystemet 95 över hela inställningsvägen för verktygsramen 85.
Vid utföringsexemplet enligt fig. 9 sträcker sig den i huvudsak lådformiga, med stoppningsaggregaten 97, ett avkännarorgan 98 och ett spårlyft- och riktaggregat 99 försedda verktygsramen 100 mot sin i för- hållande till arbetsriktningen - pilen 101 - främre ände i en enda central längdbalk 102, vilken är lagrad längdförskjutbar i en rullstyr- ning 103. Denna rullstyrning 103 är anordnad mellan två bort från maskinhuvudramen 104 sig sträckande konsoler 105 och omfattar tvâ mot 457 361 * 16 ovan- och undersidan på längdbalken 102 anliggande höjdstyrrullar 106 samt två med de mitt emot belägna sidorna på längdbalken 102 anliggande sidostyr- rullar 107. Den bakre änden på verktygsramen 100 är liksom i det tidigare beskrivna utföringsexemplet via två som hydraulcylinderkolvanordningar utfor- made, i längdriktningen inställbara länkaramar 108 pendlande upphängda vid maskinhuvudramen 104. För den stegvisa frammatningen av stoppningsaggregatet 97 med en sylldelning i taget är verktygsramen 100 kardanskt ledart förbun- den med huvudramen 104 via en som dubbelverkande hydraulcylinderkolvanord- ning utformad längdinställningsdrivanordnig 109, vilken är införd mellan de båda konsolerna 105. Länkarmen 108 styres i beroende av inställningsvägen för längdinställningsdrivanordningen 109 på samma sätt som vid de tidigare beskrivna utföringsexemplen på så sätt, att den bakre änden på verktygsramen 100 bibehåller samma höjdläge över hela inställningsvägen. Det bakre ändläget av verktygsramen 100 har antytts med streckpunkterade linjer till vänster i fig. 9.
För alla utföringsformer av uppfinningen är gemensamt för var och en av de båda rälerna i spåret anbragta stoppnings-, lyft- och rikt- aggregat samt det anordnade stora avståndet i längdriktningen mellan ifråga- varande spårlyft- och riktaggregat och efterföljande anbragta maskinboggin.
Detta avstånd möjliggör genomförandet av relativt stora spärlyftningar och sidoriktningsrörelser, utan att därigenom uppkommer en för kraftig påkänning och sålunda en kvarstående deformation av rälerna.
Inom ramen för uppfinningen finns ytterligare talrika, från de visade och beskrivna utföringsexempeln avvikande utföringsvarianter, i syn- nerhet med avseende på valet och dess speciella utföringsformer av arbetsagg- regaten. Sålunda kan t.ex. verktygsramen vara utrustad med för bearbetrning av växlar och korsningar lämpade stoppnings-, spärlyft- och riktaggregat.

Claims (20)

457 361) P A T E N T K R A V
1. Kontinuerligt (non-stop) körbar spårstoppnings-nivellerings- och riktmaskin (1) med en på boggier (2,3) stödande, driv-, energimat- nings- och styranordningar samt åtminstone en manöverkabin (15) för visuell övervakning av stoppnings-, lyft- och riktverktygen bärande maskinhuvudram (7,47,64,86,104), en mellan två för lyft- och riktför- loppet på stort avstånd från varandra anbragta boggier (2,3), åtminsto- ne ett spårlyft- och riktaggregat (l7,18,59,61;69,7l) samt dessas driv- anordningar uppbärande och med huvudramen (7,47,64,86,104) via en driv- anordning (27,53;74;77,91;109) inställbart i längdriktningen förbunden verktygsram (19;45;63;76;85;100) och med till spårlyft- och riktaggre- gatet (18;61;71) hörande nivellerings- och riktreferenssystem (36), k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att verktygsramen (19;45;63;76;85;100) med stoppnings-, lyft- och riktaggregaten (17,18;59,61;69,71;82,84;97,99) bildar en gemensam arbetsenhet, som vid åtminstone två i maskinens längdriktning på avstånd från varandra belägna ställen är längdinställbart förbunden med maskinhuvudramen (7;47;64;78;86;104), varvid en gemensam längdinställningsdrivanordning (27;53;74;77;9l;l09) är förbunden med den - med alla för spårets båda räler anordnade stoppnings-, lyft- och riktaggregat utrustade - verktygsram (19;45;63;76;85;100) och maskinhuvudramen (7;47;64;78;86;104).
2. Maskin enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att till de vid huvudramen anbragta energimataranordningarna (14) anslutna, aktiva drivorganen (56;75;80) för längdinställningsanordning- en (27;53;74;77;91;109) är förbundna med huvudramen (7;47;64;78;86;104) eller med verktygsramen (19;45;63;76;85;100).
3. Maskin enligt kravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den gemensamma längdinställningsdrivanordningen (27;91;109) är utformad som en separat, dubbelverkande hydraulisk cylinderkolvanordning, vars som aktivt drivorgan utformade cylinder är ledbart förbunden med maskinhuvudramen (7;86;l04), företrädesvis i huvudsak vid maskinmitten i tvärriktningen (fig. 1-4 och 8-9).
4. Maskin enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e c k- n a d d ä r a v, att den sett i arbetsriktningen bakre änden av verk- tygsramen (19;45;100)är lagrade i två vid de mitt emot varandra belägna ' 457 561 ,~ yttre sidoområdena av huvudramen (7;47;104) anbragta längdstyrningar och den främre änden på verktygsrmen (19;45;100) består av två, i de yttre områdena eller en i huvudsak vid huvudramens (7;47;104) tvärmitt lagrad, som längdstyrning(ar) utformade längsgående balk(ar) (fig.1-5 och 9).
5. Maskin enligt kravet 4, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de med verktygsramen (19;45l förbundna delarna av de båda bakre, 1 de yttre sidoområdena av huvudramen (7;47) anbragta, som styrpelare (S5) eller rull- resp. styrbanor utformade längdstyrningarna är anbragta i det övre området av verktygsramen vid stoppningsaggregaten (17;59) (fig. 1-S).
6. Maskin enligt något av kraven 1 - 5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den eller de vid främre änden av verktygsramen (l9;45;l00) anbragta, längdstyrningen(arna) bildande, längdbalken i om- rådet mellan spårlyft- och riktaggregatet (18;61,99) och den framför denna anbragta maskinboggien (2;46) är lagrad vid maskinhuvudramen (7;47;104) företrädesvis vid en nedåt sig sträckande konsol (30;105l (fig. 1-5 och 9).
7. Maskin ênligt något av kraven 1 - 6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att för längdstyrning av verktygsramen (19;45;100) har anord- nats rullstyrningar (21,24;50;103), som omfattar åtminstone två, vid verktygsramen (19;45;100) eller vid huvudramen (7;47;104) kring horison- tella, tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande axlar (22) lagrade rullar (23, 2É;5l,l06), som än anordnade att bringas till anliggning mot en övre resp. undre horisontell, i maskinens längdriktning sig sträckande rull- resp. styrbana vid huvudramen (7;47;104) eller verktygs- ramen (19;45;100l företrädesvis spelfritt (fig. 1 till 5 och 9).
8. Maskin enligt kravet 7, k ä n n e t e c k n a d d ä råa v, att åtminstone en rulle (22, 24;51) i rullstyrningen (21;24;50) är anordnad på ena eller båda sidorna med vid sidokanten (erna) på ifrågavarande rull- eller styrbana till anliggning förbara sidofläñsar (fig.1-5).
9. Maskin enligt något av föregående krav, k ä n n e- 457 361' l9 t e c k n a d d ä r a v, att verktygsramen (19) med de för båda rälerna i spåret anordnade stoppnings-, lyft- och riktaggregaten (17,18) förutom en med spårplanet i huvudsak parallellt rörelseplan är inställbart resp. svängbart anordnat tvärs mot längdriktningen till huvudramen (7) via åtinstone en drivanordning (fig.1 - 4).
10. Maskin enligt kravet 9, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att åtminstone den bakre änden på verktygsramen (19) är lag- rad längs en horisontell, tvärs mot maskinlängdriktnigen sig sträckande axel resp. styrpelare, vars yttre ändar är förbundna med var sin av de båda mitt för varandra i sidled belägna rullstyrningarna (24) (fig. 1 till 4).
11. Maskin enligt kravet 10, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att axeln resp. styrpelaren är utformad som vid sin längd- mitt en kolv (29,33) uppvisande, genomgående kolvstång (28,32) i en den omslutande, dubbelverkande hydraulisk cylinder (31,34), som är förbunden med kolven (29,33) bildar tvärförskjutningsdrivanordningen och är för- bunden med den ifrågavarande änden av verktygsramen (19) (fig. 1 - 4).
12. Maskin enligt något av kraven 7 - 11, k ä n n e- t e c k n a d d ä r a v, att de båda med den bakre änden på verktygs- ramen (19) förbundna rullstyrningarna (24) för varje ramsida bildar vid ovan- och undersidan av en de båda sidohuvudlänkbalkarna (12) hos maskinhuvudramen (7) till anliggning förbara, åtminstone ensidigt med en sidofläns försedda rullarna (25) eller rullparen (fig.1 till 4).
13. Maskin enligt något av kraven 1 - 12, k ä n n e t e c k n'a d d ä r a v, att verktygsramen och huvudramen via i området av längdstyr- ningarna anbragta dämpningsorgan är kroppsljudhämmande samt stötdämpan- de förbundna med varandra.
14. Maskin enligt något av kraven 1 - 13, k ä n n e- t e c k n a d d ä r a v, att den gemensamma längdinställningsdriv- anordningen består av två dubbelverkande, hydrauliska cylinderkolvanord- ningarna (56,57), vilkas ifrågavarande som aktivt drivorgan utformade cylinder (56) är förbunden med verktygsramen (45), företrädesvis ovanför var och en av de till ifrågavarande skena hörande stoppningsaggregaten (59) (fig. 5). 457 361 _ lo
15. Maskin enligt något av kraven 1 - 6 och 14, k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v, att de båda bakre längdstyrningarna består av var sin med huvudramen (47) förbunden, i maskinens längdriktning sig sträckande styrpelare (55), kring vilken är anordnade en kolv (57) och en med verktygsramen (45) förbunden hydraulcylinder (56) för bildandet av längdinställningsdrivanordningen (fig. 5).
16. Maskin enligt något av kraven 1 - 6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att verktygsramen (63) uppvisar vid främre och bakre änden två över de båda rälerna (66) utskjutande anordnade, i maskinlängdrikt- ningen sig sträckande styrpelare (67), som 'är glidbart styrda i med hu- vudramen (64) förbundna styrningsbussningar (68) eller liknande (fig. 6).
17. Maskin enligt något av kraven 1 och 2 samt 4 - 13, k ä n n e- t e c k n a d d ä r a v, att den gemensannn längdinställningsdriv- anord- ningen är utformad som med en det aktiva drivorganet bildande drivmotor (75) förbunden ändlös kedjedrivanordning (14), vilken lämpligen är anordnad vid maskinhuvudramen (64) företrädesvis vid dennas tvärmitt och med vars ena i maskinens längdriktning sig sträckande kedjepart verktygsramen (63) står i medbringarförbindelse (fig. 6).
18. Maskin enligt något av kraven 1 och 2 samt 4 - 13, k ä n n e- t e c k n a d d ä r a v,. att den gemensamma längdinställningsdriv- anordningen består av en kuggstångsdrivanordning (77) med en i maskin- längdriktningen sig sträckande kuggstång (79) och ett i denna ingripande och med en det aktiva drivorganet bildande drivmotor (80),förbundet kugghjul (81), varvid lämpligen kuggstången (79) är anbragt vid maskinhuvudramen (78) och kugghjulet (81) samt drivmotorn (80) i verktygsramen (76) (fig.7).
19. Maskin enligt kraven 1 och 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den främre och/eller den bakre änden på verktygsramen (85;100) är pendlande upphängd medelst två i längdriktningen inställbara länkarmar (89;108) i maskinhuvudramen (86;104), som i förhållnde till maskihlängdaxeln är belägna mitt emot varandra och är svängbart lagrade kring en horisontell, tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande ål. 4:57 361 axel (88) och iämpïigen är utformade som hydrauliska cyiinderkoivanordníngar (fig. 8,9).
20. Maskin enligt kravet 19, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de som dubbeïverkande, hydrauïisk cyïinderkoivanordningar utformade, til) ïängden instäilbara 'länkarmar (89) och ïängdinstäfl- ningsdrivanordningen (91) är förbundna med en styrenheti (92), via vilken den verksanma längden av länkar-men (89) är föränderlig i beroende av in- stälïningsvägen för 'Iängdinstä)ïningsdrivanordnigen (91) enligt en i förväg bestämd vinkeifunktion (fig. B).
SE8401563A 1983-12-16 1984-03-21 Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin SE457361B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0440783A AT382658B (de) 1983-12-16 1983-12-16 Kontinuierlich verfahrbare gleisstopfmaschine

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8401563D0 SE8401563D0 (sv) 1984-03-21
SE8401563L SE8401563L (sv) 1985-06-17
SE457361B true SE457361B (sv) 1988-12-19

Family

ID=3563595

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8401563A SE457361B (sv) 1983-12-16 1984-03-21 Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin

Country Status (12)

Country Link
JP (1) JPS60129301A (sv)
AT (1) AT382658B (sv)
AU (1) AU565230B2 (sv)
DD (1) DD216054A5 (sv)
DE (1) DE3409852A1 (sv)
DK (1) DK156838C (sv)
FR (1) FR2556752B1 (sv)
GB (1) GB2151675B (sv)
HU (1) HU189840B (sv)
IT (1) IT1196060B (sv)
SE (1) SE457361B (sv)
ZA (1) ZA842929B (sv)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATE70324T1 (de) * 1988-07-26 1991-12-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich (non stop) verfahrbare gleisstopf- , nivellier- und richtmaschine.
EP0609647B1 (de) * 1993-01-29 1997-09-10 Franz Plasser Bahnbaumaschinen-Industriegesellschaft m.b.H. Maschine zum Erneuern bzw. Reinigen einer Schotterbettung
AT3876U3 (de) 2000-06-09 2001-02-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Verfahren und maschine zur unterstopfung eines gleises
AT5705U3 (de) * 2002-07-04 2003-06-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfmaschine mit einem maschinen- und einem aggregatrahmen
AT413554B (de) * 2003-10-31 2006-03-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Stopfmaschine zum unterstopfen eines gleises
AT500949B8 (de) * 2004-10-01 2007-02-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Maschine zur durchführung einer gleislagekorrektur
ES2397739B1 (es) * 2011-11-25 2013-11-26 José Antonio IBÁÑEZ LATORRE Máquina y método de mantenimiento de vía ferrea para nivelación, alineación, compactación y estabilización de vía, con capacidad de operar sin interrupciones en su avance.
KR102391057B1 (ko) 2014-08-13 2022-04-26 플라세 & 토이러, 엑스포트 본 바흔바우마쉬넨, 게젤샤프트 엠. 베. 하. 트랙 조절용 기계
AT516873B1 (de) * 2015-03-03 2016-12-15 Plasser & Theurer Export Von Bahnbaumaschinen Gmbh Maschine zur Stabilisation eines Gleises
FR3108343B1 (fr) 2020-03-20 2022-03-25 Matisa Materiel Ind Sa MACHINE DE BOURRAGE, convoi ferroviaire DE TRAVAUX ET PROCÉDÉ DE FONCTIONNEMENT D’UN TEL convoi
FR3108342B1 (fr) 2020-03-20 2022-03-25 Matisa Materiel Ind Sa MACHINE ferroviaire DE TRAVAUX comportant un châssis de machine et une navette de travail, et convoi ferroviaire DE TRAVAUX associé
AT526337B1 (de) * 2022-12-09 2024-02-15 Plasser & Theurer Export Von Bahnbaumaschinen Gmbh Stopfmaschine zum Unterstopfen von Schwellen eines Gleises

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1534078B2 (de) * 1964-12-31 1975-11-27 Franz Plasser Bahnbaumaschinen- Industriegesellschaft Mbh, Wien Fahrbare Gleisstopf-, Nivellier- und Richtmaschine
AT342105B (de) * 1968-01-02 1978-03-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfmaschine
AT287041B (de) * 1968-12-02 1971-01-11 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopf-Nivellier-Maschine, vorzugsweise Gleisstopf-Nivellier-Richtmaschine
AT314581B (de) * 1969-07-24 1974-04-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Bettungsverdichtmaschine
AT319312B (de) * 1971-02-19 1974-12-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Einrichtung zur Steuerung der Seitenverstellung von Werkzeugaggregaten einer Gleisbaumaschine
AT372721B (de) * 1980-02-25 1983-11-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare anlage und verfahren zum reinigen der schotterbettung von gleisen
AT376258B (de) * 1982-09-09 1984-10-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine

Also Published As

Publication number Publication date
ZA842929B (en) 1984-11-28
DE3409852A1 (de) 1985-07-04
AT382658B (de) 1987-03-25
SE8401563D0 (sv) 1984-03-21
ATA440783A (de) 1986-08-15
JPH0373685B2 (sv) 1991-11-22
AU565230B2 (en) 1987-09-10
GB2151675A (en) 1985-07-24
SE8401563L (sv) 1985-06-17
JPS60129301A (ja) 1985-07-10
DK156838B (da) 1989-10-09
GB8410077D0 (en) 1984-05-31
AU2712584A (en) 1985-06-20
HU189840B (en) 1986-08-28
FR2556752B1 (fr) 1988-12-09
DK156838C (da) 1990-02-19
HUT36197A (en) 1985-08-28
DK163384A (da) 1985-06-17
DE3409852C2 (sv) 1990-08-16
GB2151675B (en) 1987-05-28
IT1196060B (it) 1988-11-10
DK163384D0 (da) 1984-03-22
IT8420178A0 (it) 1984-03-22
DD216054A5 (de) 1984-11-28
FR2556752A1 (fr) 1985-06-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE457361B (sv) Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin
SE451473B (sv) Korbar sparstoppningsmaskin med tva med varandra ledbart forbundna chassiramar
SE451474B (sv) Verktygsanordning for understoppning, nivellering och sidoriktning av ett spar
SE451741B (sv) Pa spar korbar anleggning och forfarande for kontinuerlig framstellning av ett mellan det plana underlaget och makadambedden sig streckande sandskikt
SE508826C2 (sv) Kontinuerligt rörlig rälsbyggnadsmaskin för komprimering av makadambädden till en räls samt förfarande för korrigering av sidoläget hos en räls
EP0732451A1 (de) Arbeitsfahrzeug zur Durchführung von Gleisbauarbeiten
CS225809B2 (en) The mobile machine for the packing up the sleepers,the levelling and the straightening of the tracks
AU618384B2 (en) A continuously advancing (non-stop) track tamping, levelling and lining machine
SE464476B (sv) Spaarstoppningsmaskin
JP2574415B2 (ja) 連続的に走行可能な軌道工事機
SE506866C2 (sv) Spårbyggnadsmaskin för kontrollerad nedsänkning av en räls
SE446546B (sv) Sparnivelleringsstoppningsmaskin med stabiliseringsaggregat
SE456094B (sv) Korbar sparstoppnings- nivellerings- och riktmaskin
HU202298B (en) Track building machine with track stabilizer
FI79581B (fi) Koerbar spaorstampnings-planings- och riktmaskin.
SE436847B (sv) Anordning for tillverkning av cylindriska rotationskroppar
JPH0369703A (ja) 横断方向および垂直方向に調整可能な締め固め装置を備えた自走式軌道締め固め機械
CH667119A5 (de) Kontinuierlich verfahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine.
DE3409849A1 (de) Kontinuierlich (non-stop) verfahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
SE507695C2 (sv) Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat
AT378387B (de) Fahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
AT521397B1 (de) Stopfaggregat zum Stopfen eines Gleisbettes
GB2027777A (en) Continuosly advancing track-tamping machine
NL9000029A (nl) Rijdende spoorbaanonderstopmachine met dwars en in de hoogte verstelbare stopaggregaten.
SE434963B (sv) Sett och relsfordon for att i en vesentligen kontinuerlig operation utbyta sliperblock och reler till ett jernvegsspar

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8401563-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8401563-5

Format of ref document f/p: F