SE507695C2 - Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat - Google Patents

Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat

Info

Publication number
SE507695C2
SE507695C2 SE9001527A SE9001527A SE507695C2 SE 507695 C2 SE507695 C2 SE 507695C2 SE 9001527 A SE9001527 A SE 9001527A SE 9001527 A SE9001527 A SE 9001527A SE 507695 C2 SE507695 C2 SE 507695C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
lifting
tool frame
machine
frame part
track
Prior art date
Application number
SE9001527A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9001527D0 (sv
SE9001527L (sv
Inventor
Josef Theurer
Friedrich Peitl
Original Assignee
Plasser Bahnbaumasch Franz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Plasser Bahnbaumasch Franz filed Critical Plasser Bahnbaumasch Franz
Publication of SE9001527D0 publication Critical patent/SE9001527D0/sv
Publication of SE9001527L publication Critical patent/SE9001527L/sv
Publication of SE507695C2 publication Critical patent/SE507695C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B27/00Placing, renewing, working, cleaning, or taking-up the ballast, with or without concurrent work on the track; Devices therefor; Packing sleepers
    • E01B27/12Packing sleepers, with or without concurrent work on the track; Compacting track-carrying ballast
    • E01B27/13Packing sleepers, with or without concurrent work on the track
    • E01B27/16Sleeper-tamping machines
    • E01B27/17Sleeper-tamping machines combined with means for lifting, levelling or slewing the track

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)
  • Attitude Control For Articles On Conveyors (AREA)

Description

507 695 Från SE-PS-7909276-3 i vårt namn är känd en spårstoppnings-, nivellerings- och riktmaskin med åtminstone ett stoppningsaggregat och en gemensamt med detta mellan på stort avstånd från varandra anbragta boggier anbragt anordning för lyftning och sidoriktning av ett spår.
Stoppningsaggregaten är härvid anordnade gemensamt med spårlyft- och riktanordningen på kompakt konstruktionssätt mellan de på stort avstånd från varandra belägna boggierna hos maskinen och lyft- och riktverk- tygen resp. lyft- och riktdrivanordningarna är styrbara medelst ett nivellerings- och riktreferenssystem. Spårlyft- och riktanordningen är utformad som genomgående styv, tistelstångsliknande verktygsram, som i sitt bakre, nära stoppningsaggregaten belägna område via lyft- och riktdrivanordningen och med sin främre ände är direkt förbunden med maskinramen. För stöd av verktygsramen vid spåret har anbragts ett som riktverktyg utformat flänshjulpar, varvid riktkrafterna via hjul- flänsarna överföres till rälerna. Som lyftverktyg har vid båda verk- tygsramens längdsidor för vardera rälen anordnats två i maskinlängd- riktningen på avstånd från varandra belägna rull-lyfttångpar och en mitt emellan dessa anbragt och i förhållande till verktygsramen via drivanordningen höj- och sidinställbar lyfthake. Varje rull-lyfttångpar består av två medelst drivanordningen oberoende av varandra på tånglik- nande sätt i tvärriktningen inställbara lyftrullar. En sådan genom sin robusta utformning i ett stycke, tisteltångsliknande verktygsram för höga laster utsättbar anordning lämpar sig på fördelaktigt sätt framför allt för användning i växelavsnitt, i vilka till följd av den höga vikten även mycket stora lyft- och riktkrafter måste överföras till spåret. Därvid insättes allt efter möjlighet den speciellt kraftiga, för valbar anliggning mot rälfoten resp. -huvudet i höjdled inställbara lyfthaken, som kan bringas till anliggning mellan syllarna vid rälfoten och i området av en syll vid rälhuvudet. För avlastning av lyfthaken resp. i stället för denna kan man använda valbart - i beroende av speciella spårhinder - även de båda rull-lyfttångparen. Denna kända anordning är emellertid även användbar i sträckspåravsnitt lämpligen med ett samtidigt anliggande av båda rull-lyfttångparen per räl för en s.k. tvåpunktslyftning. I händelse av en fogfläns eller liknande kan 507 695 härvid det ena rullyftorganet utan problem under kort tid svängas undan från rälerna, varvid lyftkrafterna obehindrat kan överföras via det andra rörlyfttångparet mot spåret.
Från SE-PS 369 429 i vårt namn är även känd en på en spårstopp- nings-, nivellerings- och riktmaskin anbragt anordning för lyftning och sidoriktning av ett spår med en dylik tvåpunktsanliggning såväl för spårlyftning som för spårriktning. Som riktverktyg användes två i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta och parvis som riktverk- tyg utformade flänshjul, vilka är anordnade mellan två medelst driv- anordningar på tångliknande sätt i tvärled inställbara, som lyftverk- tyg tjänande rull-lyfttångpar. De för varje räl anbragta lyft- och riktverktygparen är härvid lagrade på var sin egen verktygsram (se fig. 2), som med sin i arbetsriktningen främre ände är höjdinställbar i en vertikal styrpelare och ledbart anbragt på maskinramen samt förbunden med en hydraulisk lyft- och riktanordning. Genom den beskrivna två- punktslyftningen och -riktningen av denna speciellt för en effektiv bearbetning av sträckspåravsnitt utformade anordningen kan lyft- och riktkrafterna på fördelaktigt sätt under avlastning av rälfastgörings- medlen uppdelas på två på avstånd från varandra belägna rälanliggnings- ställen, varvid denna anordning är fördelaktig även för böjningsför- hållandet av rälerna resp. en förbättrad rälböjlinje såväl vid lyft- som vid riktningsförloppet.
Vidare är enligt AT-PS 362 815 känd en spårstoppningsmaskin med en gemensamt med stoppningsaggregatet mellan boggierna anbragt anord- ning för lyftning och sidoriktning av ett spår, vilken anordning upp- visar en tvärs mot maskinlängdriktningen sig sträckande, balkformig verktygsram. Denna är förbunden med en i ett plan anbragt lyft- och riktdrivanordning samt vid sina ändområden via horisontella drivanord- ningar med maskinramen. Dessutom är som ytterligare förbindelse med maskinramen anbragt ett vid mitten i maskinlängdriktningen sig sträckande, stångformigt styrelement. För stöd av verktygsramen på spåret har anbragts ett för varje räl som riktverktyg utformat fläns- hjul med mycket liten diameter. En vid verktygsramen i förhållande 507 695 till flänshjulsaxeln i maskinlängdriktningen förskjutet anbragt, i höjd- och tvärled inställbar lyfthake tjänar som enda lyftverktyg för vardera rälen. För att detta lyftverktyg vid användning skall kunna användas vid en fogfläns eller liknande spårhinder, är verktygsramen i området av det i mitten förefintliga styrelementet utformad svängbar kring en vertikal axel med hjälp av denna längddrivanordning. Däri- genom sker emellertid tvångsmässigt en ofördelaktig överföring av rikt- krafter resp. av inställningsförloppet i en något snett mot rällängd- riktningen sig sträckande riktning. Genom den relativt filigrana utformningen i förbin delse med det lilla rikt-flänshjulsverktyget hos denna - genom det enda hakformiga lyftverktyget blott för användning vid växlar avsedda - anordning kan vidare komplicerade och tunga väx- lar, i synnerhet med betongsyllar, inte lyftas och riktas på till- fredsställande sätt. Ändamålet med uppfinningen består därför i att åstadkomma en körbar spårstoppnings- och riktmaskin av ovan angivet slag med en anordning för lyftning och riktning av ett sidospår, som under upp- delandet av riktkrafterna på två riktverktyg per räl blir användbar på förbättrat sätt.
Detta har med en körbar spårstoppnings- och riktmaskin av ovan beskrivet slag enligt uppfinningen lösts därigenom, att verktygsramen består av två kring en - med avseende på det av flänshjulsaxeln bildade ramplanet - vertikal axel svängbart med varandra förbundna och i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta ramdelar, varvid lyft- och riktverktygen och ledförbindelserna för lyft- och riktdrivanord- ningarna är anordnade på den i stoppningsaggregatet belägna och i arbetsriktningen bakre - vid det i maskinramen med det i arbetsrikt- ningen främre ändområdet ledbart fastgjorda, främre verktygsramdelen svängbara - verktygsramdelen.
Med denna konstruktivt relativt enkla utformning säkerställes på ett fördelaktigt sätt även i spårområden med olika rälavstånd, i syn- nerhet i spårkurvor men även vid större spårspelrum en likformigare överföring av riktkrafterna på den ifrågavarande rälen via de båda efter varandra anbragta riktningsverktygen, varigenom som följd härav även själva riktförloppet blir noggrannare. Tack vare en sådan i alla 507 695 spårområde förbättrad resp. obegränsad "tvåpunktsanliggning" avlastas likaledes rälfästmedlen även i svårhanterliga - och i många fall genom användning av tunga betongsyllar ett väsentligt högre tvärförskjut- ningsmotstånd uppvisande - spårområden, framför allt växelavsnitt, genom halvering av krafterna. Eftersom lyft- och framför allt rikt- verktygen samt ledförbindelserna av lyft- och riktdrivanordningarna är anordnade vid den bakre ramdelen, blir denna vridbar genom påverkan av riktkraften - framför allt även i spårkurvor - automatiskt kring den vertikala axeln, tills båda efter varandra anbragta flänshjulen resp. riktverktygen i huvudsak förlöper parallellt med den ifrågavarande rälen resp. pressas individuellt likformigt mot rälen. Denna på speciellt fördelaktigt sätt automatiska anpassning till rälförloppet resp. svängningen av de båda verktygsramdelarna mot varandra sker därigenom, att de mot den bakre verktygsramdelen inverkande rikt- krafterna svänger denna - i huvudsak oberoende av den främre verktygsramdelen - så länge kring den vertikala axeln, att svängnings- rörelsen stannas och av en dikt anläggning av båda riktverktygen mot rälhuvudena. Dessutom möjliggöres genom anordnandet av de båda ram- delarna i maskinriktningen efter varandra även en fördelaktig utform- ning av en tistelstångsliknande verktygsram. Denna kan genom en speciellt robust konstruktion komma till användning för lyftning och riktning även av de tyngsta växelavsnitten samt även som universal- anordning för den kombinerade insatsen på sträckor och vid växlar på bästa sätt.
En speciellt lämplig utföringsform av uppfinningen består däri, att de båda med varandra förbundna verktygsramdelarna vid sin sväng- ningsrörelse stöder mot varandra resp. förutom den genom den vertikala axeln bildade leden är förbundna med varandra via en inställbar anslagsanordning, som lämpligen är utformad föränderlig till sin längd med hjälp av fjäderformiga resp. elastiska, som gummihålfjädrar utfor- made buffertelement. Med en sådan anslagsanordning kan såväl vid raka som kurviga spåravsnitt under resp. även efter avslutat riktningsför- lopp uppnås såväl en avlastning av riktdrivanordningen som en konti- nuerlig och snabb anpassning resp. automatisk riktning av de båda ram- delarna. Detta leder till en stabilisering framför allt även i raka 507 695 spåravsnitt, i vilka de båda flänshjulaxlarna befinner sig i ett vinkelrätt mot längdriktningen av den främre verktygsramdelen sig sträckande läge. För undvikande av en okontrollerad rörelse av de båda verktygsramdelarna i förhållande till varandra lämpar sig framför allt gummihålfjädrar, eftersom därigenom riktförloppet ej påverkas under komprimering av bufferterlementen och man kan uppnå en snabb återställ- ning av den svängda, bakre verktygsramdelen.
Enligt en annan lämplig och fördelaktig utföringsform av uppfin- ningen är den de båda verktygsramdelarna med varandra förbindande leden anbragt vid det bakre ändområdet av den främre verktygsramdelen och i det bakre ändområdet av den bakre verktygsramdelen. Med detta anord- nande vid vardera änden av den de båda verktygsramarna med varandra förbindande leden åstadkommes under avsevärt konstruktivt upprätt- hållande av den redan på det bästa sätt sig hävdade tistelstångsformiga grundkonstruktionen en enkel konstruktionsanordning utan ofördelaktig påverkan av lyft- och riktverktygen resp. leden av lyft- och riktverk- tygen.
En speciellt fördelaktig utföringsform av uppfinningen består vidare däri, att den främre, som en balk utformade och i huvudsak vid spårmitten och i maskinlängdriktningen sig sträckande verktygsramdelen i det bakre ändområdet är utformad med två på avstånd från varandra belägna och i förhållande till varandra i huvudsak gaffelformigt samt lodrätt mot ledens vertikala axel sig sträckande glidplattor, mellan vilka är lagrad en över leden utskjutande främre ändtapp på den bakre verktygsramdelen. Den gaffelformiga utformningen med de båda glid- plattorna möjliggör under samtidig avlastning av leden en störningsfri, solid överföring av lyftkrafterna från den bakre, med lyft- och rikt- verktygen förbundna verktygsramdelen till den främre verktygsramdelen.
Därvid påverkas emellertid på fördelaktigt sätt ej svängbarheten av de båda verktygsramarna i förhållande till varandra kring ledens vertikala axel på något sätt.
Enligt ytterligare en lämplig utföringsform av uppfinningen är vid den bakre verktygsramdelen som lyftverktyg för vardera rälen 507 695 anordnad en i förhållande till det lämpligen bakre flänshjulparet an- bragt och medelst drivanordningar höj- och tvärförskjutbar lyfthake, samt ett - lämpligen det i arbetsriktningen bakre - av två medelst av varandra oberoende drivanordningar i maskintvärriktningen i förhållande till varandra i huvudsak tångformigt inställbara lyftrullar bildat rull-lyfttångpar för varje räl. Med denna kombination av i praktiken redan med framgång använda lyftverktyg kan - under lämpligt utnyttjande av tvåpunktslyft- och riktställrälanliggning - utan ofördelaktig påver- kan av svängbarheten hos den bakre verktygsrumsdelen kring den verti- kala axeln sträck- och även tyngsta växelavsnitt utan problem noggrant lyftas, varvid i fallet med ett spårhinder åtminstone det ena av de båda lyftverktygen fortfarnde kan komma till användning.
En mycket lämplig och fördelaktig utföringsform av uppfinningen består vidare däri, att de båda riktverktygen med sina flänshjulsaxlar är anbragta vid den i maskinlängdriktningen bakre verktygsramdelen med ett avstånd från varandra på ca 50 cm resp. i huvudak i ett syllmellan- rum och att den främre balkformiga verktygsramdelen av den totalt i huvudsak som en tistelstång utformade rikt- och lyftanordningen uppvi- sar en längd på åtminstone ca 2 m resp. i huvudsak ett tre- och halv- faldigt syllavstånd. Ett sådant avstånd mellan riktverktygen möjliggör en problemfri och tillförlitlig, med avseende på spårkurvor i huvudsak radiell inställning av den med riktverktygen förbundna, bakre verktygs- ramdelen genom motsvarande vridning kring den vertikala axeln. Dess- utom tillförsäkras därigenom ett fördelaktigt avståndsanordnande av de båda riktanliggningspunkterna för en i hög grad skonsam överföring av riktkraften till rälerna. Genom den tillräckligt stora längden av den främre verktygsramdelen möjliggöres även i de kraftigaste spårkurvor en motsvarande bred sidoutsvängning av hela den tistelstångsformiga anord- ningen för lyftning och sidoriktning.
Enligt en speciellt fördelaktig vidareutveckling av uppfinningen är de båda kring en vertikal axel svängbart med varandra förbundna verktygsramdelarna utformade allsidigt svängbara kring en led, som är anordnad i det bakre , omedelbart intill stoppningsaggregatet belägna 507 695 ändområdet av verktygsramen i huvudsak vid maskinens resp. spårets mitt, varjämte den främre och vid maskinramen ledbart anbragta första verktygsramdelen är utformad företrädesvis balkformig genomgående fram till den bakre änden på den andra, bakre verktygsramdelen. Med denna allsidigt svängbara förbindelseanordning av de båda verktygsramdelarna tillförsäkras en ännu större rörelsefrihet hos den bakre verktygsram- delen för en samtidig säker “tvåpunktsanliggning“ vid lyft- och rikt- förloppet. Därmed säkerställas att lyft- och riktförloppet även med avseende på noggrannhet förbättras och såväl lyft- som även rikt- krafterna uppdelas för avlastning av rälfastgöringsmedlen på fördelak- tigt sätt alltid till de två i spårlängdriktningen efter varandra belägna ställena. Genom den över hela längden av verktygsramen sig sträckande utformningen av den främre, balkformiga verktygsramdelen möjliggöres en speciellt bred utsvängning i sidled av lyft- och rikt- verktyget i spårkurvor samt en upptagning även av stora lyft- och rikt- krafter.
Den bakre, andra, med lyft- och riktverktygen förbundna verk- tygsramdelen är enligt ytterligare en lämplig utföringsform av uppfin- ningen anordnad ovanför det bakre avsnittet av den balkformiga, främre, första verktygsramdelen. Genom detta anordnande kan den bakre, med lyft- och riktverktygen förbundna verktygsramdelen stöda även över hela sin längd mot den balkformiga, främre verktygsramdelen. Därvid kan man uppnå en störningsfri, god och allsidig svängbarhet hos den bakre verk- tygsramdelen med rikt- och lyftverktygen kring leden i horisontell, vertikal och alla andra riktningar.
En speciellt lämplig och fördelaktig utformning av uppfinningen består däri, att vid den bakre andra verktygsramdelen - lämpligen som tillägg till rull-lyfttångparen - för varje räl har anbragts åtminstone en medelst en drivanordning i tvärriktningen inställbar lyftrulle i huvudsak mitt emellan de båda flänshjulsaxlarna resp. riktverktygen.
Genom detta i huvudsak vid mitten försiggående anordnande av detta extrta lyftverktyg resp. lyftrulle uteslutes en lyftning av flänshjulen från rälhuvudsidan under lyft- och riktförloppet. Dessutom kan med denna utformning alltid uppnås en äkta tvåpunktslyftning resp. två- punktsriktning med rullande verktyg för en effektiv insats med exakta rikt- och lyftrörelser. 507 695 Enligt ytterligare en lämplig särteckensutformning av uppfin- ningen är i det främre området av den med lyft- och riktverktygen utrustade andra verktygsramdelen anbragt en cylinderkolvdrivanordning med en - utöver den främre änden på den bakre verktygsramdelen inställ- bar - fasthållningsanordning och förbunden med den balkformiga, första verktygsramdelen, varjämte har anbragts ett ovanför drivdelen beläget, i huvudsak näsformigt anslag. Med en sådan fasthållningsanordning blir den allsidiga svängningsrörelsen av den bakre, med rikt- och lyftverk- tygen förbundna verktygsramdelen begränsningsbar kring en viinkelrätt mot den vertikala axeln och i tvärriktningen förlöpande axel. På detta sätt uteslutes i de fall, att t.ex. de främre lyftverktygen på grund av en fogfläns eller liknande ej kan komma till användning, utesluten en okontrollerad uppsvängning av den bakre verktysramdelen. Genom det enkla, i huvudsak som en näsa utformade anslaget begränsas uppsväng- ningsrörelsen för en säker förflyttningsrörelse.
En lämplig och fördelaktig utföringsform enligt uppfinningen består däri, att de båda svängbart med varandra förbundna verktygsram- delarna förutom med leden är förbundna med varandra på båda sidor om den vid mitten anbragta, balkformiga, främre första verktygsramdelen genom en i huvudsak parallellt med denna förlöpande anordning för anslagsbegränsning, vilken lämpligen för anslagsbegränsning är utformad föränderlig till sin längd med hjälp av fjäderformiga resp. elastiska, företrädesvis som gummihålfjädrar utformade buffertelement och ledbart förbundna med varandra med sina främre ändar via en med den balk- formiga, första verktygsramdelen ledbart förbunden och via en driv- anordning i maskinlängdriktningen förskjutbart tvärok. Med hjälp av dessa på båda sidor anbragta anordningar för anslagsbegränsning åstad- kommes en speciellt solid och bra elastisk fjädrande konstruktion, var- vid vidare även mellan varje lyftriktförlopp kan åstadkomnas en speciellt snabb och vibrationsfri stabilisering av den bakre, med lyft- och riktverktygen förbunden verktygsramdelen i grundläge. Den ledbara förbindelsen mellan anordningarna och det gemensamma tväroket möjliggör utan ofördelaktig inverkan på stabiliseringseffekten en i huvudsak 507 695 10 steglös förskjutning i längdriktningen av hela verktygsramen, tills lyftverktygen kan komma till insats trots eventuellt förefintliga spårhinder.
Slutligen kännetecknas en lämplig utföringsform av uppfinningen därigenom, att de vid den bakre, vrid- resp. allsidigt svängbara verk- tygsramdelen anordnade lyft- och riktverktygen resp. lyft- och rikt- drivanordningarna är styrbara med hjälp av ett nivellerings- och rikt- referenssystem och att den tudelade verktygsramen för spårlyft- och riktanordningen gemensamt med stoppningsaggregaten är anordnade mellan de på stort avstånd från varandra belägna boggierna hos den som spår- stoppnings-, nivellerings- och riktmaskin och som regelfordon utformade maskinen som kompakt konstruktion och varjämte lämpligen alla driv- anordningar för stoppningsaggregaten och spårlyft- och riktanordningen med sina stoppnings-, lyft- och riktverktyg är utformade som hydraul- cylinderkolvanordningar. En dylik kombination av de svängbara verktygs- ramdelarna enligt uppfinningen med en som regelfordon utformad spår- stoppnings-, nivellerings- och riktmaskin möjliggör en god och stör- ningsfri spårlyftning och -riktning med stor noggrannhet i alla spårom- råden även i svårhanterliga spåravsnitt i förbindelse med stoppnings- aggregaten, för att man skall kunna fixera ett sådant noggrant spårläge även i detta läge.
I det följande skall uppfinningen närmare förklaras med hänvis- ning till på de bifogade ritningarna visade utföringsexempel. Fig. 1 är därvid en delvis schematisk sidovy av en enligt uppfinningen utformad spårstoppnings-, nivellerings- och riktmaskin med en av två i maskin- längdriktningen efter varandra anbragta och kring en vertikal axel svängbart med varandra förbundna verktygsramdelar bildad anordning för lyftning och sidoriktning av ett spår. Fig. 2 är en planvy av den i fig. 1 visade spårstoppningsmaskinen i en spårkurva - med maskinen an- tydd med streckpunkterade konturlinjer - varvid under samtidig anligg- ning av två som flänshjul utformade riktningsverktyg mot rälerna de båda verktygsramdelarna är anordnade i svängt läge i förhållande till varandra. Fig. 3 är en sidovy i större skala av den enligt uppfinning- en utformade anordningen för lyftning och sidoriktningen av ett spår enligt fig. l och 2 i ett rakt spåravsnitt och fig. 4 är en delplanvy ll av anordningen enligt fig. 3, fig. 5 visar ett deltvärsnitt genom anordningen enligt uppfinningen längs linjen V-V i fig. 3, fig. 6 visar ett rull-lyfttångpar i tvärsnitt längs linjen VI-VI i fig. 4. Fig. 7 visar ett schematiskt tvärsnitt i större skala av ett andra utförings- exempel på en enligt uppfinningen utformad anordning för lyftning och sidoriktning av ett spår längs linjen VII-VII i fig. 8,. varvid en de båda verktygsramdelarna med varandra förbindande, allsidigt verksam led är anbragt i det bakre ändområdet och fig. 8 är en delplanvy av anord- ningen enligt fig. 7.
En i fig. 1 och 2 visad spårstoppnings-, nivellerings- och rikt- maskin 1 är via två på stort avstånd från varandra belägna boggier 2 körbar på ett av räler 3 och tvärsyllar 4 bildat spår 5 med hjälp av en drivanordning 6. Mellan två vid ändarna anbragta förarkabiner 7 är en med en central styranordning 8 utrustad arbetskabin 9 och en central energiförsörjningsanläggning 10 förbundna med en maskinram 11. För bestämningen av spårlägesfel har anordnats ett av spänntrådar och på spåret 5 körbara avkänningsrullar bildat nivellerings- och rikt- referenssystem 12. Mellan de båda boggierna 2 är ett medelst hydrau- liska drivanordningar inställbart och vibrerbart stoppningsverktyg 13 uppvisande och via en hydraulisk drivanordning 14 i höjdled inställbart stoppningsaggregat 15 för varje räl 3 förbundet med en verktygsbärare 16. Denna är medelst en hydraulisk drivanordning lagrad i ett horison- tellt plan vridbart vid maskinramen 11 kring en vertikal axel 17 för anpassning till snett belägna syllar. Varje till en räl 3 hörande stoppningsaggregat 15 är anordnat på tvärs mot maskinens längdriktning förlöpande styrpelare 18 via hydrauliska drivanordningar även oberoende av varandra förskjutbara i tvärriktningen. Spårstoppnings-, nivelle- rings- och riktmaskinen 1 är utformad som regelfordon och i den medelst en pil 19 antydda arbetsriktningen förbunden med den bakre änden på en blott antydd, en makadamsopanordning uppvisande påhängsvagn 20.
Före stoppningsaggregatet 15 är i arbetsriktningen anbragt en anordning 21 för lyftning och sidoriktning av spåret 5. Denna är via två hydrauliska lyft- och riktdrivanordningar 22, 23 och en hydraulisk 507 695 12 längdförskjutningsdrivanordning 24 ledbart förbunden med maskinramen ll. För överföring av lyft- och riktkrafterna till spåret 5 är lyft- och riktverktyg 25, 26 fastgjorda vid en tistelstångsliknande verktygs- ram 27. Spårlyft- och riktanordningen 21 kan medelst som flänshjul utformade riktningsverktygen 26 stöda på spåret. Verktygsramen 27 är - såsom framgår framför allt av fig. 2 - bildad av två kring en i för- hållande till verktygsramplanet vertikalt sig sträckande axel 28 sväng- bart med varandra förbundna och i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta verktygsramdelar 29, 30. Därvid är lyft- och riktverktygen 25 och 26 och ledförbindelserna 31, 32 för lyft- och riktdrivanordningarna 22, 23 anbragta på den nära stoppningsaggregatets 15 belägna och i arbetsriktningen bakre, svängbara verktygsramdelen 30. Den vertikala axeln 28 för anordningen 21 för lyftning och sidoriktning av ett spår är - såsom framgår av fig. 2 - även i spårkurvor genom motsvarande utsvängning av den främre verktygsramdelen 29 kring ett ledställe 33 i huvudsak alltid belägen i spårlängdaxeln 34. Med 35 har betecknats maskinlängdaxeln.
Såsom visas i fig. 3 och 4 stöder de båda med varandra förbund- na verktygsramdelarna 29 och 30 i sin svängningsrörelse mot varandra resp. är - förutom med en genom den vertikala axeln 28 bildad led 36 - via en inställbar anslagsanordning 37 förbundna med varandra. Denna är med hjälp av som gummihålfjädrar utformade buffertelement 38 utformad föränderlig till sin längd. Den de båda verktygsramdelarna 29, 30 med varandra förbindande leden 36 är anbragt i det bakre ändområdet av den främre verktygsramdelen 29 och i det främre ändområdet av den bakre verktygsramdelen 30. Den främre, som en balk utformade och i huvudsak i spårets mitt och i maskinlängdriktningen förlöpande verktygsramdelen 29 uppvisar i det bakre ändområdet en gavelliknande utformning 39.
Denna bildas av två på avstånd från varandra belägna, vinkelrätt mot den vertikala axeln 28 för leden 39 sig sträckande glidplattor 40, mellan vilka är lagrad en utanför leden 36 sig sträckande, främre änd- tapp 41 på den bakre verktygsramdelen 30. På denna har anordnats som lyftverktyg 25 för vardera rälen 3 en lyfthake 42 samt ett av två i maskintvärriktningen mot varandra på tångliknande sätt inställbara 507 695 13 lyftrullar 43 bildat rullyfttångpar 44. Varje på tvärs mot maskin- längdriktningen sig sträckande styrningar 45 i sidled förskjutbart lagrade lyfthake 42 är medelst drivanordningar 46, 47 utformad för- skjutbar i höjdled och tvärled. De kring en axel 48 vridbara lyft- rullarna 43 är via drivanordningar 49 oberoende av varandra svängbara kring en i maskinlängdriktningen sig sträckande axel 50. Verktygsramen 27 kan rulla medelst de som riktningsverktyg 26 utformade flänshjul- paren 51, 52 på spåret 5. Båda flänshjulparen 51 och 52 är lagrade vridbara kring flänshjulsaxlarna 53 vid den bakre verktygsramdelen 30.
Avståndet mellan de båda i maskinlängdriktningen efter varandra anbrag- ta flänshjulsaxlarna 53 med riktningsverktygen 26 uppgår åtminstone till ca 50 cm resp. i huvudsak till storleken av ett syllmellanrum.
Den främre, balkformiga verktygsramdelen 29 hos den till sin helhet i huvudsak tistelstångsformiga lyft- och riktdrivanordning 21 uppvisar en längd på åtminstone ca 2 m resp. av ca tre och en halv gånger syll- mellanrummet. Det i det främre ändområdet för spårlyft- och riktanord- ningen 21 anbragta ledstället 33 bildas av en med ett styrblock 54 för- bunden fläns 55. Förbindelsen mellan den främre verktygsramdelen 29 och denna fläns 33 är utformad på så sätt, att en svängning kring en i huvudsak mot verktygsramplanet vertikal axel 56 kan genomföras. Dess- utom är emellertid även en ringa svängningsrörelse möjlig kring en vinkelrätt mot den vertikala axeln 56 och tvärs mot maskínlängdrikt- ningen sig sträckande axel, så att en lyftning utan problem blir möjlig under spårlägeskorrekturen resp. för förflyttningsrörelsen (se streck- punkterade linjer i fig. 3). Styrblocket 54 är lagrat förskjutbart längs två styrningar 57, som sträcker sig i maskinlängdriktningen och är förbundna med maskinramen 11.
Såsom framgår av fig. 5 är den som lyftverktyg 25 utformade och mitt emot det bakre flänshjulparet 52 anordnade lyfthaken 42 förskjut- bar i höjd- och tvärled med hjälp av hydrauliska drivanordningar 46 och 47 för valbar anliggning mot rälfoten eller -huvudet resp. för för- flyttningskörning. För detta ändamål är lyfthaken 42 lagrad förskjut- bar i höjdled i ett styrblock 58, som är förbundet med kolvstången för drivanordningarna 46, 47 för inställning i höjdled och tvärled och 507 695 14 förskjutbara i tvärriktningen längs styrningarna 45. För att lyft- haken 42 skall kunna komma till användning även mellan syllarna vid rälfoten, är den förskjutbar i motsvarighet därtill medelst längdför- skjutningsdrivanordningar 24.
Såsom visas i fig. 6 med streckpunkterade linjer kan rull-lyft- tångparet 44 genom svängning av de båda i tvärriktningen mitt för varandra anordnade lyftrullarna 43 på tångliknande sätt föras till an- liggning mot rälhuvudet. Vid uppträdandet av ett hinder vid ena räl- sidan kan den tillhörande lyftrullen 43 svängas upp under matning av den tillhörande drivanordningen 49, under det att den mitt emot belägna lyftrullen 43 fortfarande kan obehindrat för spårlyftningen pressas mot rälhuvudet. Eftersom lyftrullarna 43 är lagrade vridbara kring axeln 48, är även under framförandet av spårstoppningsmaskinen 1 en oföränd- rad anliggning möjlig mot rälhuvudet under kontinuerlig rullning där- emot.
I det följande skall funktionssättet hos den enligt uppfinningen utformade anordningen 21 för lyftning och sidoriktning av spåret 5 när- mare beskrivas med hänvisning till fig 1 - 6.
Anordningen 21 vid spårstoppnings-, nivellerings- och riktmaski- nen 1 svänges nedåt för arbetsinsats från det med streckpunkterade linjer i fig. 3 (upptill) antydda överföringsläget under matning av lyftdrivanordningen 22 mot spåret 5, tills de båda flänshjulparen 51, 52 ligger an mot de båda rälerna 3. Därvid intar de båda verktygsram- delarna 29, 30 på raka spåravsnitt samt vid förflyttningsläget det i fig. 4 visade läget eller grundläget i förhållande till varandra, i vilket flänshjulaxlarna 53 bildar en i huvudsak rät vinkel air med maskinlängdaxeln 35 resp. längdaxeln hos den främre verktygsramdelen 29 (se pilen i fig. 4). För genomförande av spårlägeskorrektur föres de båda lyfthakarna 42 under matning av drivanordningarna 46 och 47 till anliggning mot rälfoten eller rälhuvudet. Skulle lyfthaken 42 vid den önskade anliggningen mot skenfoten befinna sig precis över en syll eller något spårhinder icke möjliggöra en dylik anliggning av lyfthaken 42, kan hela anordningen 21 under matning av vridanordningen 24 för- skjutas i längdriktningen, tills under passerandet av det motsvarande 507 695 15 spårhindret en obehindrad anliggning av lyfthaken 42 kan genomföras mot rälen 3. Därvid sker en längdförskjutning av ledstället 33 längs de båda med maskinramen 11 förbundna styrningarna 57. Samtidigt lägges även de båda rull-lyfttångparen 44 an mot rälhuvudet. För genomförande av spårkorrekturen matas slutligen lyft- och riktdrivanordníngarna22, 23 under motsvarande lyftning och sidoförskjutning av spåret 5, tills en styrsignal från nivellerings- och riktreferenssystemet 12 anger med signal det rätta höj- och sidoläget och avslutar matningen. Till följd av riktkraften, som alltid verkar blott mot de båda vid ena maskin- längdsidan efter varandra anordnade flänshjulen i de båda flänshjul- paren 51, 52 sker därvid automatiskt en svängning av den bakre verk- tygsramdelen 30 kring den vertikala axeln 28, tills de båda vid ena maskinlängdsidan anbragta flänshjulet under bortkoppling av spårspel- rummet samtidigt pressas mot rälen 3.
Såsom visas i fig. 2 bildar maskinlängdaxeln 35 en korda till den visade spårkurvan, t.ex. med en radie på 80 m. De båda efter varandra anbragta riktverktygen 26 berör den motsvarnde rälen 3 i denna spårkurva. Eftersom den mellan boggierna 2 anbragta anordningen 21 via riktverktyget 26 följer spårkurvförloppet, blir en motsvarande sidout- svängning i riktning mot den yttre spårkurvrälen tvångsmässig. Denna sidosvängning utföres genom vridning av den främre verktygsramdelen 29 kring den i huvudsak vertikala axeln 56 för ledstället 33. Först genom den svängbara utformningen enligt uppfinningen av de båda verktygsram- delarna 29, 30 mot varandra kring den vertikala axeln 28 blir det möj- ligt att oberoende av storleken av denna spårkurvas radie beroende sidosvängningen pressa de båda riktverktygen 26 under uppdelning av riktkrafterna vid riktförloppet samtidigt mot rälen 3. Vid denna vrid- ning av den bakre verktygsramdelen 30 kring den vertikala axeln 29 sker en motsvarande komprimering av det som gummihålfjäder utformade buffertelementet 38. Detta medför även så snart riktdrivanordningen 29 efter genomfört riktningsförlopp styres trycklöst, en mindre automatisk återsvängning av den bakre verktygsramdelen 30 - vid rak spårsträcka inom ramen för spårspelrummet. I fig. 4 har även med streckdubbel- 507 695 16 punkterade linjer antytts läget av de båda verktygsramdelarna 29, 30 i en i motsatt riktning resp. spegelvänt till fig. 2 krökt spårkurva. vinkeln GC' har därvid ökats med graden av vridningen av den bakre verktygsramdelen 30 kring den vertikala axeln 28 i förhållande till vinkeln Gå. Den totala sidoutsvängningen resp. vridningen av den främre verktygsramdelen 29 kring den vertikala axeln 56 är möjlig med en vinkel IS på åtminstone ca 7°.
Vid det i fig 7 och 8 visade ytterligare utföringsexemplet är en anordning 59 för lyftning och sidoriktning av ett av räler 60 och tvär- syllar 61 bildat spår via ett ledställe 62 förbunden med en blott del- vis antydd maskinram 63 hos en spårstoppnings-, nivellerings- och rikt- maskin 64 med samma konstruktion som i fig. 1. Spårlyft- och rikt- anordningen 59 uppvisar likaledes en av två kring en vertikal axel 65 svängbart med varandra förbundna verktygsramdelar 66, 67 bildad verk- tygsram 68. De båda verktygsramdelarna 66, 67 i detta utförande är förutom för svängbarhet kring en vertikal axel 65 även utformade för allsidig svängning kring en led 69. Denna är anordnad i det bakre (omedelbart intill ett stoppningsaggregat hos maskinen 64 beläget) änd- område hos verktygsramen 68 i huvudsak vid maskinens resp. spårets mitt, varvid den främre och med maskinramen 3 ledbart förbundna, första verkygsramdelen 66 ända fram till den bakre änden på den andra, bakre verktygsramdelen 67 är utformad som en där sig sträckande balk. Som ett riktverktyg 70 är två i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta på flänshjulpar 71, 72 förbundna med en andra verktygsramdel 67. Som riktverktyg 73 har för varje räl 60 anordnats ett rull-lyft- tångpar 74, en mellan riktverktygen anbragt lyftrulle 75 samt en via drivanordningar i höjdled och tvärled inställbar lyfthake 76. Den bakre, med lyft- och riktverktygen 73, 70 förbundna, andra verktygsram- delen 67 är anbragt ovanför leden 69 resp. ovanför det bakre avsnittet av den balkformiga, främre, första verktygsramdelen 66.
För överföring av lyft- och riktkrafterna har anordnats med den i fig. 7 visade maskinramen 63 via en korsled förbundna lyft- och rikt- drivanordningar 77, 78. Dessas leder 79, 80 är anordnade på samma 507 695 17 sätt som lyft- och riktverktygen 73, 70 på den - enligt den medelst en pil 81 antydda arbetsriktningen - bakre, svängbara verktygsramdelen 67.
I det främre ändområdet av den andra verktygsramdelen 67 är en cylin- derkolvdrivanordning 82 förbunden med en via den främre änden på den bakre verktygsramdelen 67 inställbar fasthållningsanordning 83 med den balkformiga, första, ca 3,5 m långa verktygsramdelen 66. Ovanför driv- anordningen 82 har anbragts ett som en näsa utformat anslag 84. Båda medelst leden 69 allsidigt svängbart med varandra förbundna verktygs- ramdelarna 66, 67 är på båda sidor om den i mitten anbragta, som en balk utformade, främre verktygsramdelen 66 förbundna med varandra medelst en i huvudsak parallell med denna sig sträckande anordning 85 för anslagsbegränsning. Varje anordning 85 är längdföränderligt utfor- made med hjälp av somfjäderformiga resp. elastiska gummihålfjädrar ut- formad buffertelement 86. De båda i huvudsak stångformiga, för elastisk fjädring och för anslagsbegränsning utformade anordningarna 85 är med sina främre ändar ledbart förbundna med ett med den första verk- tygsramdelen 66 ledbart förbundet och via en drivanordning 87 i maskin- längdriktningen förskjutbart tvärok 88. Detta tvärok 88 är - såsom visas i fig. 8 - förskjutbart lagrat längs två i maskinramen 63 för- bundna styrningar 89.
Såsom visas i fig. 7 och 8 är vid raka spåravsnitt de båda flänshjulaxlarna 90, 91 anordnade i huvudsak vinkelrätt mot längdaxeln 92 för den främre första verktygsramdelen 66. Detta grundläge stabili- seras genom de båda anordningarna 85 för anslagsbegränsning med de elastiska buffertelementen 86. I detta grund- och arbetsläge är den bultliknande fasthållningsanordningen 83 förskjuten genom matning av drivanordningen 82 förbi den övre änden på den bakre verktygsramdelen 67. Med denna åtgärd säkerställes att vid en spårlyftning och en genom spårhinder icke genomförbar anliggning av den främre lyftrullen 75 och lyfthaken 76 mot rälen resp. upphöjningar den bakre verktygsramdelen 67 är begränsad i sin svängningsrörelse i vertikalt plan kring leden 69 (se streckpdubbelpunkterade linjer i fig. 7). Det som en näsa utformade anslaget 84 tjänar för utvidgning av detta anslagsområde för förflytt- ningskörning, varvid fasthållningsanordningen 83 ej skjutes över den 507 695 18 bakre verktygsramdelen 67. Genom den beskrivna svängningsrörelsen i ett i huvudsak vertikalt resp. mot spårplanet vinkelrätt plan med alla mellanlägena vid spårlyftningen kring leden 69 (se pilen i fig. 7) säkerställas alltid en dikt anliggning såväl av det bakre rullyfttång- paret 74 som av de främre lyftrullarna 75 mot rälhuvudet. Därvid kan på fördelaktigt sätt lyftkrafterna likformigt uppdelas på i maskin- längdriktningen på avstånd från varandra belägna områden. Parallellt med denna svängningsrörelse i huvudsak i vertikalt plan inom ramen för lyftförloppet sker även en svängning av den bakre verktygsramdelen 67 i ett horisontellt resp. med spårplanet parallellt plan kring leden 69 och sålunda en i alla mellanlägen given allsidig svängningsrörelse. I detta avseende visas i fig. 8 med streckdubbelpunkterade linjer de extrema utsvängningarna av den främre, balkformiga verktygsramedelen 66 och den bakre, med lyft- och riktverktygen förbundna verktygsramdelen 67. Den genom anliggning av anordningen 59 över riktverktygen 70 vid spåret betingade sidoutsvängningen sker via en i huvudsak vertikal axel hos ledstället 62 hos den främre verktygsramdelen 66 och är möjlig med en vinkel på åtminstone 7°. Därvid uppkommer en motsvarande komprimering av de elastiska buffertelementen 86 hos de båda anordningarna 85 som anslagsbegränsning. Vid inverkan av riktkraften genom riktdrivanordningen 78 sker dessutom som tillägg till denna nämnda utsvängning en vridning av den bakre verktygsramdelen 67 kring leden 68 i ett horisontellt resp. med spårplanet parallellt plan, tills båda i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta riktverktygen 70 med sina flänsar samtidigt pressas an mot den tillhörande rälen 60.
Därigenom uppnår man på fördelaktigt sätt en dikt anliggning vid samtidig uppdelning av riktkrafterna och som ytterligare följd en fördelaktig avlastning av rälfastgöringsorganet.

Claims (12)

1. l0 20 25 30 35 19 507 695 PÅTENTKRAV l. Körbar spàrstoppnings- och riktmaskin med åtminstone ett stoppningsaggregat och en anordning för lyftning och sidoriktning av ett spår, vilken maskin nära stoppningsverktygen belägna och i arbetsriktningen fram- för anordnade samt via lyft- och riktdrivorgan med maskinramen ledbart förbundna verktygsram via två i maskinlängdriktningen efter varandra anbragta och parvis som riktverktyg utformade flänshjul kan stöda mot spàret och är - för varje räl - utrustad med som åtminstone två via drivanordningar inställbara resp mot rälerna anpress- att bara lyftverktyg, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, verktygsramen (27, lande till det av flänshjulaxlarna ramplanet - vertikal axel (28, 65) förbundna och i maskinlängdriktningen efter varandra 68) består av två kring en - i förhål- (53; 90, 91) bildade svängbart med varandra anbragta ramdelar (29: 30; 66, 67), varvid lyft- och riktverktygen (25, 26; 70, 73) och ledförbindelserna (31, 32; 79, 80) för lyft- och riktdrivanordningarna (22, 23; 77, 78) är anordnade på den nära stoppningsaggregatet (15) belägna och i arbetsriktningen vid sin bakre - i förhållande till den vid maskinramen (ll) med det i arbetsriktningen främre ändomrádet ledbart fastgjorda, främre verktygsramdelen (29, 66) svängbara - vertygs- ramdelen (30: 67).
2. Maskin enligt kravet 1, d ä r a v, att de båda med varandra förbundna verktygs- k ä n n e t e c k n a d ramdelarna (29, 30) vid sin svängningsrörelse stöder mot varandra resp förutom med den genom den vertikala axeln bildade leden är förbundna med varandra via en inställbar anslagsanordning (37), som lämpligen med hjälp av fjäder- formiga, elastiska, som gummihålfjädrar utformade buffertelement (38) är utformade föränderliga till sin längd.
3. Maskin enligt kravet l eller 2, k ä n n e - 20 507 695 10 15 20 25 30 35 t e c k n a d d ä r a v, att den de båda verktygsram- delarna (29, 30) med varandra förbindande leden ( anordnad i det bakre ändområdet av den främre ramdelen (29) och i det främre ändområdet av den bakre verktygsramdelen (30).
4. Maskin enligt kravet 3, som en balk utformade k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v, att den främre, och i huvudsak vid spårets mitt och i maskinlängdrikt- (29) med två på avstånd från varandra belägna och i förhållan- ningen sig sträckande verktygsramdelen är utformad de till varandra i huvudsak gaffelformigt samt vinkelrätt mot ledens (36) (28) sig sträckande glid- (40), mellan vilka är lagrad en utanför leden vertikala axel plattor (36) sig sträckande främre ändtapp (41) på den bakre verktygsramdelen (30).
5. Maskin enligt något av kraven l - 4, k ä n- n e t e c k n a d d ä r a v, att vid den bakre verk- tygsramdelen (30) har som lyftverktyg (25) rälen anordnats en i förhållande till det lämpligen bakre (52) anbragt och medelst drivanordningar (42) för vardera flänshjulparet (46, 47) i höjdled och tvärled förskjutbar lyfthake samt en - lämpligen i arbetsriktningen efteråt anbragt - av två via av varandra oberoende drivanordningar (49) i maskintvärriktningen i förhållande till varandra i huvud- sak på tångliknande sätt inställbara lyftrullar (43) bildat rull-lyfttångpar (44) per räl.
6. Maskin enligt något av kraven 1-5, k ä n - n e t e c k n a d d ä r a v, att de båda riktverktygen (26) med sina flänshjulaxlar (53) i maskinlängdriktningen och är anordnade vid den bakre verktygsramdelen (30) på ett avstånd från varandra av ca 50 cm resp på i huvudsak ett syllavstànd och att den främre som en balk utformade verktygsramdelen (29) hos den totalt i huvudsak som en tistelstàng utformade lyft- och riktanordningen (21) och en halv gånger syllmellanrummet. uppvisar en längd på åtminstone ca 2 m resp ca tre 10 15 20 25 30 35 21 507 695
7. Maskin enligt något av kraven l-6, k ä n - n e t e c k n a d d ä r a v, att de båda kring en ver- tikal axel (65) svängbart med varandra förbundna verk- (66, 67) (69) allsidigt svängbara, vilken led är anbragt i det bakre, tygsramdelarna via en led är utformade omedelbart intill stoppningsaggregatet belägna ändområdet hos verktygsramen (68) i huvudsak vid maskinens resp spårets mitt, varjämte den främre och med maskinramen (63) ledbart förbundna, första verktygsramdelen (66) är utformad sträckande sig fram till den bakre änden på den andra, bakre verktygsramdelen (67) företrädesvis som en balk.
8. Maskin enligt kravet 7, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v, att den bakre andra, med lyft- och riktverktygen (70, 73) förbundna verktygsramdelen (67) är anbragt över det bakre avsnittet av den som en balk utformade främre, första verktygsramdelen (66).
9. Maskin enligt något av kraven l-8, k ä n - att vid den bakre, andra n e t e c k n a d d ä r a v, verktygsramdelen (67) - lämpligen som tillägg till rullyfttångparet (74) - för varje räl har anordnats åtminstone en medelst en drivanordning i tvärriktningen inställbar lyftrulle (75) i huvudsak mitt emellan de båda flänshjulaxlarna (90, 91) resp riktverktygen (70).
10. Maskin enligt något av kraven 7-9, k ä n - n e t e c k n a d d ä r a v, att i det främre ändområ- det av den med lyft- och riktverktygen (70, 73) utrusta- de, andra verktygsramdelen (67) är anbragt en cylinder- kolvdrivanordning (82) med en - fram till den övre änden på den bakre verktygsramdelen (67) inställbar - fast- hållningsanordning (83) och är förbunden med den första som en balk utformade verktygsramdelen (66) och att ovanför drivanordningen (82) har anbragts ett i huvudsak som näsa utformat anslag (84).
11. ll. Maskin enligt något av kraven l-10, k ä n- n e t e c k n a d d ä r a v, att de båda svängbart med varandra förbundna verktygsramdelarna (66, 67) förutom 22 507 695 lO 15 20 25 30 35 h: med leden (69) på båda sidor om den vid mitten anbr gta, som en balk utformade, främre första verktygsramdelen (66) är förbundna med varandra genom var sin medelst en i huvudsak parallellt med denna sig sträckande anordning (85) för anslagsbegränsning, vilka lämpligen för anslags- begränsning med hjälp av fjäderformiga resp elastiska, företrädesvis som gummihålfjädrar utformade buffertele- ment (86) är utformade föränderliga till sin längd och ledbart förbundna med varandra med sina främre ändar via ett med den som en balk utformade första verktygsramdelen (66) ledbart förbundet och via en drivanordning (87) i maskinlängdriktningen förskjutbart tvärok (88).
12. Maskin enligt något av kraven l-ll, att de vid den bakre, k ä n- n e t e c k n a d d ä r a v, vridbart resp allsidigt svängbara verktygsramdelen (30: 67) anbragta lyft- och riktverktygen (25, 26; 70, 73) resp lyft- och riktdrivanordningarna (22, 23; 77, 78) är styrbara med hjälp av ett nivellerings- och riktreferens- system (12) (27, 68) spàrlyft- och riktanordningen (21) gemensamt med stopp- (15) är anordnad mellan de pà stort och att den andra verktygsramen hos ningsaggregaten avstånd från varandra belägna boggierna (2) till en som spårstoppnings- nivellerings- och riktmaskin och som regelfordon utformade maskinen (l, 64) med kompakt konstruktion och varjämte lämpligen alla drivanordning- arna för stoppningsaggregaten (15) och spårlyft- och riktanordningen (21) med sina stoppnings-, lyft- och riktverktyg är utformade som hydraulcylinderkolvanord- ningar.
SE9001527A 1989-05-03 1990-04-27 Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat SE507695C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0106289A AT397824B (de) 1989-05-03 1989-05-03 Gleisstopfmaschine mit gleishebe- und richtaggregat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9001527D0 SE9001527D0 (sv) 1990-04-27
SE9001527L SE9001527L (sv) 1990-11-04
SE507695C2 true SE507695C2 (sv) 1998-07-06

Family

ID=3505762

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9001527A SE507695C2 (sv) 1989-05-03 1990-04-27 Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5052306A (sv)
AT (1) AT397824B (sv)
AU (1) AU626666B2 (sv)
CA (1) CA2010968C (sv)
DE (1) DE4001284C2 (sv)
ES (1) ES2024228A6 (sv)
FR (1) FR2646677B1 (sv)
GB (1) GB2231077B (sv)
IT (1) IT1242047B (sv)
NL (1) NL9000041A (sv)
SE (1) SE507695C2 (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATA195790A (de) * 1990-09-27 1992-01-15 Austria Metall Mehrzweckplattform
ES2397739B1 (es) 2011-11-25 2013-11-26 José Antonio IBÁÑEZ LATORRE Máquina y método de mantenimiento de vía ferrea para nivelación, alineación, compactación y estabilización de vía, con capacidad de operar sin interrupciones en su avance.
US9605386B2 (en) * 2014-08-12 2017-03-28 Harsco Corporation Rail vehicle having roller clamp assembly and towing arm
AT516827B1 (de) * 2015-06-02 2016-09-15 System 7 - Railsupport GmbH Stopfmaschine zum Verdichten der Schotterbettung eines Gleises
AT16726U1 (de) * 2018-09-13 2020-07-15 Plasser & Theurer Export Von Bahnbaumaschinen Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Unterstopfen von Schwellen eines Gleises
ES2932993B2 (es) * 2021-07-22 2023-06-29 Latorre Jose Antonio Ibanez Maquina de mantenimiento de via ferrea

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH546860A (de) * 1971-02-19 1974-03-15 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisnivellier-stopfmaschine.
CH536901A (fr) * 1971-12-03 1973-05-15 Matisa Materiel Ind Sa Dispositif pour le déplacement aussi bien vertical que latéral d'une section de voie ferrée
US4094251A (en) * 1974-01-04 1978-06-13 Frank Plasser Bahnbaummaschinen-Industriegesellschaft M.B.H. Mobile track tamping machine
AU506910B2 (en) * 1976-03-17 1980-01-31 Canron Ltd Railtrack lifting and aligning device
AT369068B (de) * 1978-11-30 1982-12-10 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisbearbeitungsmaschine fuer weichen, kreuzungen und streckengleise
AT374217B (de) * 1982-07-07 1984-03-26 Plasser Bahnbaumasch Franz Gleisstopfaggregat mit wegbegrenzungs-anschlag
AT376258B (de) * 1982-09-09 1984-10-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
AT380281B (de) * 1983-10-05 1986-05-12 Plasser Bahnbaumasch Franz Fahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
AT383838B (de) * 1984-06-01 1987-08-25 Plasser Bahnbaumasch Franz Kontinuierlich verfahrbare gleisstopf-nivellier- und richtmaschine
GB2201445B (en) * 1987-02-27 1991-01-02 Plasser Bahnbaumasch Franz A travelling track maintenance machine, more especially a tamping, lifting and lining machine for switches and crossings

Also Published As

Publication number Publication date
GB2231077B (en) 1993-03-17
AU5455190A (en) 1990-11-08
IT9019972A1 (it) 1991-10-09
IT1242047B (it) 1994-02-02
AU626666B2 (en) 1992-08-06
GB9009131D0 (en) 1990-06-20
IT9019972A0 (it) 1990-04-09
SE9001527D0 (sv) 1990-04-27
AT397824B (de) 1994-07-25
ATA106289A (de) 1993-11-15
FR2646677A1 (fr) 1990-11-09
FR2646677B1 (fr) 1993-08-20
SE9001527L (sv) 1990-11-04
DE4001284C2 (de) 1995-03-16
CA2010968A1 (en) 1990-11-03
CA2010968C (en) 1999-02-16
ES2024228A6 (es) 1992-02-16
GB2231077A (en) 1990-11-07
US5052306A (en) 1991-10-01
DE4001284A1 (de) 1990-11-08
NL9000041A (nl) 1990-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5137101A (en) Cross-country vehicle with stepwise locomotion
SE440374B (sv) Korbar sparbyggnadsmaskin med anordning for lyftning av spar
NL192525C (nl) Verrijdbare spoorbaanonderstopmachine.
SE451474B (sv) Verktygsanordning for understoppning, nivellering och sidoriktning av ett spar
US4928599A (en) Continuously advancing track leveling, lining and tamping machine
US4825768A (en) Mobile machine for leveling, lining and tamping a track switch
GB2077821A (en) A track maintenance machine comprising a tool support for lifting and lining tools
CZ279149B6 (cs) Pojízdný podbíjecí, nivelační a rovnací stroj s výkyvnými podbíjecími agregáty
SE446546B (sv) Sparnivelleringsstoppningsmaskin med stabiliseringsaggregat
SE456094B (sv) Korbar sparstoppnings- nivellerings- och riktmaskin
SE506866C2 (sv) Spårbyggnadsmaskin för kontrollerad nedsänkning av en räls
SE440672B (sv) Sparstoppningsmaskin med anordning for lyftning och sidoriktning av relerna, i synnerhet i omraden med vexlar
SE459015B (sv) Spaarstoppningsmaskin med aatminstone ett stoppningsverktygsaggregat
SE505670C2 (sv) Kontinuerligt (non-stop) körbar spårbyggnadsmaskin
SE507695C2 (sv) Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat
SE445746B (sv) Sparbyggnadsmaskin for fordelning och profilering av beddmakadamen i ett spar
AU627019B2 (en) Travelling track tamping machine comprising tamping units designed for transverse and vertical displacement
SE457361B (sv) Kontinuerligt koerbar spaarstoppningsmaskin
US4644868A (en) Continuously advancing track leveling, lining and tamping machine
NL193696C (nl) Rijdbare spoorbaanonderstopmachine met dwars en in de hoogte verstelbare onderstopaggregaten.
PL161307B1 (pl) Sposób bocznego przesuwania toru zlozonego z szyn i podkladóworaz maszyna do bocznego przesuwania toru zlozonego z szyn i podkladów PL
FI79581C (sv) Körbar spårstampnings-planings- och riktmaskin
SE426770B (sv) Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede
CZ285361B6 (cs) Podbíječka, strojové uspořádání a způsob podbíjení koleje
NL194646C (nl) Rijdende spoorbaanonderstopmachine met dwars en in de hoogte verstelbare stopaggregaten.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed