SE426770B - Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede - Google Patents

Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede

Info

Publication number
SE426770B
SE426770B SE7813052A SE7813052A SE426770B SE 426770 B SE426770 B SE 426770B SE 7813052 A SE7813052 A SE 7813052A SE 7813052 A SE7813052 A SE 7813052A SE 426770 B SE426770 B SE 426770B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
plogram
plow
frame
chassis
guide
Prior art date
Application number
SE7813052A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7813052L (sv
Inventor
S Profittlich
Original Assignee
Brenig Fa Karl & Josef
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Brenig Fa Karl & Josef filed Critical Brenig Fa Karl & Josef
Publication of SE7813052L publication Critical patent/SE7813052L/sv
Publication of SE426770B publication Critical patent/SE426770B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B3/00Ploughs with fixed plough-shares
    • A01B3/46Ploughs supported partly by tractor and partly by their own wheels
    • A01B3/464Alternating ploughs with frame rotating about a horizontal axis, e.g. turn-wrest ploughs

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Guiding Agricultural Machines (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)

Description

7815052-3 25 35 271) består av en med par av plogkroppar försedd plogram, vilken vid sin främre ände uppbärs av en till traktorns lyftarm kopplad plogframvagn och vid sin bakre ände av en mot marken stödande vagn. Plogramen hos denna plog kan genom drivelement svängas i sina båda arbetslägen och i sitt transportläge kring närmelsevis i arbetsriktningen riktade axlar. FörHt0m en lyftcylinder mellan vagnen och en vid plogramens bakre ände anordnade underredsdel, som tjänar såsom bärram både för vagnens förbindning och för -n upptagning av plogens vändaxel, finns vid denna underreds- Kdel en arbetscylinder för stöd av vridanordningen, för stabilisering av vagnen och för tyngdpunktsförskjutning mellan vagnen och plogramens bakre ände. Denna arbetscylinder är utformad såsom dubbelverkande hydraulcylinder coh står i förbindelse med plognamen över en kuliss. En cylinder- kammare i arbetscylindern är genom en tryckledning för- bunden med den enkelverkande lyftcylindern, vilken likaledes tjänar såsom tryckackumulator för arbetscylindern. Arbets- cylindern påverkas sålunda över lyftcylindern genom över- föring av den vid vagnen uppträdande stödlasten.
Vid denna tidigare kända växelplog är närmare bestämt arbetscylinderns vid kolvsidan belägna cylinderkammare över en utlösbar backventil förbunden med en trycklös ' . samlingsbehållare för hydraulvätska men en noggrann sido- ' lutningsinställning av plogen i de båda arbetslägena kan knappast uppnås. Dessutom utsätts hela hydraulikanordningen i denna plog för stora påkänningar genom de undre plogningen uppträdande belastningsväxlingarna. vid dylika växelplogar måste dessutom, så snart plogen är utlyft ur fårornas ändar, hindras att underredet stjälper genom sin rörlighet i förhållande till plogramen kring den väsentligen i plogriktningen förlöpande vändaxeln, vilket särskilt kan uppträda genom en alltför stark sidolutning av underredet vid motsvarande terrängbeskaffenhet. För att hindra denna stjälpning av underredet är anordningar kända, genom vilka underredet är förbundet med plogframvagnen på sådant -\ 7813052-3 sätt att alla erfoderliga svängrörelser av plogranen i för- hållande till traktorn är möjliga med samtidigt en vridning av underredet i förhållande till plogens framvagn hindras.
Dylika anordningar består exempelvis av en väsentligen parallellt med plogramen förd stång, som är ansluten både till plogfram- vagnen och till underredet överkardanlänkar. Det har även tidigare föreslagits att åstadkomma förbindelsen mellan plog- framvagnen och underredet hydrauliskt, så att både i området för plogframvagnen och i omrâdet för underredet finns en hydraulcylinder mellan den ifrågavarande vagnen och plogarmen, av 'varvid både hydraulcylindrarna är förbundna över en förbindelse- ledning så att underredet i förhållande till plogarmen icke kan utföra någon av framvagnen oberoende rörelse.
Dessa anordningar är förhållandevis omständliga och i fallet med rent mekaniska konstruktioner skrymmande och har dessutom nackdelen att vid en förändring av antalet plogkroppar respektive plogkroppspar även motsvarande förlängningar respektive förkortningar alltid erfodras av förbindelseelementen mellan plogframvagnen och underredet. En ytterligare nackdel hos dessa anordningar består i att anpassningen av det bakre underredet till ojämnheter i terrängen försvåras.
För att undvika de ovan angivna svårigheterna är det tidigare känt (se tyska utläggningsskriften 25 34 077), att vid plogens underrede anbringa en av underredets sidolutning beroende anordning med en automatisk spärr för begränsning av vinkel- rörelsen mellan plogarmen och underredet, vilken är lös till ett förutbestämt gränsvärde för sidolutning, men över detta gränsvärdet i spärrläge. Anordningen kan utformas rent mekaniskt eller hydrauliskt. Den är emellertid i både utföringsformerna fortfarande förhållandevis komplicerad och utsätts för på- känningar genom de under plogningen uppträdande, växlande belastningarna.
Föreliggande uppfinning har till ändamål att åstadkomma en växelplog an inledningsvis beskrivet slag med en hydrauliskt arbetande lyft- och vändanordning och med inställnings- och 7813052-5 arreteringsanordningar för sidolutning av plogramen i de båda arbetslägena, för djupreglering vid plogning och för säkring i transportläget på ett konstruktivt enkelt och robust sätt, så att hela anordningen är riskfri och enkel att hantera och kan användas även vid övertunga plogar, såsom särskilt vid flerskärsplogar och dylika med över- belastningssäkringar på de separata plogkroppsparen.
Detta kan uppnås väsentligen genom det som anges i patent- I kravets 1 kännetecknande del.
Genom uppfinningen uppnås fördelen att alla anordningar för lyfufing,vändning och inställning respektive säkring av plog- ramen både i de båda arbetslägena och transportläget vid det bredspåriga, tvâhjuliga underredet kan sammantas på enkelt, översiktigt, hanterings- och driftsäkert sätt samt riskfritt till en arbets- och funktionsenhet. Särskilt kan framplogen hållas fri från samtliga manöver- och arreteringsanordningar för den egentliga markbearbetningen och för vägtransport av plogen. För detta ändamål behöver där endast en i sidled om- ställbar kardanlänkanordning finnas för förbindelse av plog- ramen med traktorn lyftarm. Plogen löper därigenom utan någon ytterligare styrhjälp såsom ett normalt, enaxligt, tvåhjuligt släpfordon bakom traktorn, och detta både vid vägtransport och vid markbearbetning. Chassiet kan vara anordnat på statiskt och dynamiskt särskilt gynnsamt sätt i mittdelen av plogramen, varigenom både vid vägtransport och vid markbearbetning ett ytterst gynnsamt jämviktsläge mellan fram- och bakplog erhålles, som även vid fårbildning och närmare bestämt både vid sänkning och vid lyftning vid fåränderna verkar fördelaktigt. Beroende på markförhållandena kan en dylik plog både i sin främre och i sin bakre del vid motsvarande utläggning av underredsramen och lyft- och vändanordingarna bringas till ett större eller mindre antal av plogkroppspar. Härför behöver endast längre eller kortare plogramsdelar införas vid de båda ändarna av det mellersta plogramsavsnittet, utan att ändringar vid- underredsramen eller vid vänd- och arreterningsanordningarna behöver utföras. 7813052-5 Ett särskilt funktionssäkert och störningsfritt arbetssätt hos vändanordningen erhålls genom kännetecknen enligt patent~ kravet 2. Ytterligare vidareutveckling av uppfinningen anges i patentkraven 3-9, varvid genom kännetecknen enligt patent- kravet 7 den vertikala ställspindeln för den centrala djup- regleringen vid plogningen på särskilt ändamålsenligt sätt är kombinerad med transportsäkringen, emedan stödlagret för transportsäkringen samtidigt tjänar såsom ställspindelhållare.
Dessutom uppnås enligt detta kännetecken hos uppfinningen en speciellt enkel och robust säkring av plogramen i transport- -läget.
Av särskild fördel är dessutom att vid vändanordningen enligt uppfinningen både de båda synkront motriktat arbetande vänd- cylindrarna och lyftcylindern är utformade Såsom enkelverkande hydraul- cylindrar och genom separata hydraulledningar och--slangar, med inställbara returflödesstrypningar, kan vara förbundna med en till traktorns hydraulik ansluten styrutrustning pm traktorn.
Härigenom erhålls en särskilt robust konstruktion av ett fåtal störningsfria, funktionssäkra och i handeln tillgängliga komponenter, som i händelse av förslitning lätt kan_repareras eller utbytas mot reservdelar.
Så snart en av de båda synkront samarbetande vändcylindrarna har fullgjort det första avsnittet av en vändningsfas till det lodräta läget av plogramen, vid vilket endast lyftkrafter erfodras, övertar den andra vändcylindern fallkrafterna hos den excentriskt lagrade plogramen och en ställbar strypventil för varje vänd- cylinder'möjliggör ett mjukt förlopp av den andra vändnings- fasen till det nya arbetsläget. Vid nästföljande vändninga- förlopp växlas verkningssättet hos de båda vändingscylindrarna genom en motsvarande manövrering av traktorns styranordning.
Ett utföringsexempel av uppfinningen visas schematiskt på ritningarna. På dessa visar fig. 1 en växelplog i sidovy i arbetsläget för den högre plogkroppssidan, fig. 2 visar en bild uppifrån motsvarande fig. 1, fig. 3 visar en plog i sidovy i transportläget, fig. 4 visar en bild bakifrån 7813052-5 av plogen i transportläget i riktningen för pilen IV i fig. 3, fig. 5 visar en perspektivbild av underredet med vändanordningen, lyftanordningen och anordningarna för inställning av sidolutningen av plogramen i det högre arbetsläget, fig. 6 visar en ytterligare perspektivdetaljbild av undengfiet i plogens transportläge, fig. 7 visar den centrala bärramen hos vändanordningen i detalj i en sidovy, fig. 8 visar en bild från änden av bärramens i pilens VIII riktning i fig. 7, fig. 9 visar en del av plogramen, med delar av vändanordningen i sidovy motsvarande arbetsläget enligt fig. 1, fig. 10 visar en ytterligare sidovy av denna 'del i pilens X riktning i fig. 9 i transportläget enligt fig. 3, fig. 11 och 12 visar ytterligare detaljer av vändanordningen i detaljbilder, fig. 13 visar en delsektion i större skala av vändanordningen i plogens högra arbetsläge utefter snittlinjerna XIII-XIII i fig. 1, fig. 14 visar en detaljsektion motsvarande fig. 13 av vändanordningen i transportläget enligt snittlinjen "XIV-XIV i fig. 3, fig. 15 visar vändanordningen i ett mellan- läge vid sänkning av plogramen i det vänstra arbetsläget, fig. 16 visar en detaljsektion av plogramen med vändanordningen efter uppnående av det vänstra arbetsläget, dch fig. 17 visar en schematisk bild av hydraulanläggningen för de båda vändnings- cylindrarna och lyftcylindern hos plogen.
På ritningarna visas i fig. 1-4 en växelplog 1 i förbindelse med en traktor 2. Traktorn 2 har en lyftarmsanordning 3 med två underlyftarmar 4a, 4b, vid vilka en kopplingsskena 6 för plogen 1 är ledbart lagrad kring en vinkelrätt mot arbets- riktningen 20 belägen, horisontell svängaxeí 6a. Kopplings- eller stvrskenan 6 är över en vid plogramens 11 framände belägen kardanlänkanordning 7 med en lodrät vridaxel 8 och en i plogens arbetsriktning 20 horisontellt anordnad vridaxel 9 förbunden _ med plogens 1 framdel. Kardanlänkanordningen 7 kan vid plog- ramens 11 framände med en flerhålig stickförbindelse 12 och en vinkelrätt mot arbetsriktningen anordnad ställspindel 13 omställas i sidled. Givetvis kan för sidoomställningen även två parallella ställspindlar finnas. _» 7813052-3 Såsom visas i fig. 1 och 4 i detalj, har plogen 1 en av ett fler- tal delstycken lla, llb, llc sammansatt avvinklad plogram ll, som i arbetsläget enligt fig. 2 sträcker sig snett mot arbetsriktningen 20 och uppbär ett flertal plogkroppspar 14a, l4b, l4c, l4d, l4e, vilka vardera är förbundna med plogramen ll genom hydrauliska överlastsäkringar 15. Plogramen ll är mellan plogkroppsparen l4c, 14d uppburen vid ett i arbetsriktningen 20 förlöpande, rakt mitt- stycke llb genom ett bredspårigt exaxligt tvåhjulsunderrede 16, som är förbundet med plogramen 11 genom en bärram 17 och med tvâ vinkelrätt mot varandra förlöpande vridaxlar 18, 19 (fig. 1-3, 5, 7, 8 samt fig. 13-16), av vilka den ena 18 är anbragt vid under- redesramens 161 framände, väsentligen parallellt med underredets 16 hjulaxel 162 och den andra 19 ovanför denna såsom plogramsvänd- axel väsentligen i arbetsriktningen 20.
Mellan en bakre del 171 av bärramen 17 och underredet 16 finns vidare en snett bakåt riktad lyftcylinder 21, framför vilken två enkelverkande vändningscylindrar 22, 23 befinner sig, vilka är ledbart fästa vid den främre tvärbalken 172 av den T-formiga bär- ramen 17 vid båda sidor av vändaxeln 19 på avstånd från varandra.
Såsom framgår i detalj av fig. 7 och 8, består bärramen 17 av en längdbalk 173, som sträcker sig i plogens arbetsriktning 20, paral- lellt med plogramens vändaxel 19, och vid sina båda ändar uppbär parallellt med varandra uppåtskjutande stöd 174, 175 med framåt riktade lagertappar 176, 177, vilka bildar plogramens vändaxel 19. vinkelrätt mot längdbalken 173 sträcker sig tvärbalken 172 med vid ändsidorna anbragta lagertappar 178, 179, vilka bildar den främre svänglaqeraxeln 18 för underredsramen 161.
Vid den bakre delen 171 av bärramen 17 ingriper lyftcylindern 21, medan de båda vändningscylindrarna är ledbart lagrade mellan parvis anordnade flänsar 180, 181, vilka sträcker sig nedåt från tvärbal- kens 172 undersida och från längdbalken 173. Vid längdbalkens 173 översida finns två lagerbockar 182, 183 för den undre svänglager- axeln 184 i en styrkuliss 40, vars utformning och funktionssätt beskrivs närmare nedan.
Vid tvärbalkens 172 framsida är två sidoställda lager 185, 186 med två i höjdled ställbara ställspindlar 187, 188 anordnade för sido- 7813052-3 lutningsinställningen av plogramen ll i vart och ett av de båda arbetslägena.
Såsom särskilt framgår av fig. 5, 6 och 9-16, uppvisar mittdels- stycket llb av plogramen 11 två nedåt riktade konsoler 191, 192, vilka är svängbart förbundna med de lagertappar 176, 177, som bildar plogramens vändningsaxel 19 på bärramens 17 båda stöd 174, 175.
Mellan de båda konsolerna 191, 192 är vid plogramens ll mellan- stycke en styrficka 30 fäst, med två parallella sidoväggar 301, 302 med parvis mot varandra och spegelsymmetriskt relativt plog- ramens vändningsaxel 19 motställda styrslitsar 303, 304 i varje sidovägg för tvärbultar 221, 231 vid de med en spetsig vinkel väs- entligen omvänt V-formiga, mot varandra riktade kolvstångsändarna hos de båda vändningscylindrarna 22, 23.
Vid båda sidor av de båda sidoväggarna 301, 302 i styrfickan 30 finns de båda sidoväggarna 401, 402 av styrkulissen 40, vilken är svängbart lagrad kring axeln 184 på bärramen 17.
I de båda sidoväggarna 401, 402 av styrkulissen 40 finns likaledes cirkelbågformiga styrslitsar 403, 404 för tvärbultarna 22l, 231 i de båda vändningscylindrarna, vilka är anordnade parvis motställda mot varandra och spegelsymmetriskt relativt plogramens vändnings- axel 19.
Såsom framgår av fig. ll-16 i detalj, är styr- eller kopplingsslit- sarna 303, 304 utformade i kopplingsfickans 30 sidoväggar 301, 302 sâsom.cirkelbågsavsnitt, vilka är motställda mot varandra vid båda sidor om plogramens 11 (fig. 14) längdsymmetriplanlll, med vänd- axeln 19 såsom gemensam cirkelmittpunkt. Båda cirkelhågsavsnitten sträcker sig vid båda sidor om ett i plogramens längdsymmetriplan beläget centralt skiljeliv 305, vardera närmelsevis över en kvart- cirkelsektor eller över en cirkelbåge av dmkring 700-800, som tillsammans under inneslutning av det centrala skiljelivet 305 utgör en sträckt vinkel 306 av närnel- sevis 180°.
De såsom styrslitsar tjänande gejdslitsarna 403, 404 i styrkulissens 40 båda sidoväggar 401, 402 har ett svagt S-formigt krökt förlopp och är belägna mitt för varandra vid båda sidor om ett längdsymmetri- 78-13052-5 plan llla, som förlöper genom styrkulissens 40 svänglageraxel 184.
Styrslitsarna 403, 404 har i sitt undre cirkelbågsavsnitt väsent- ligen lika längd och samma krökning som gejdslitsarna 303, 304 i kopplingsfickans 30 sidoväggar, men ligger med sina undre slits- ändar 407, 408 tätare invid varandra än dessa.
Såsom särskilt framgår av fig. 12, ligger de undre cirkelbågsav- snitten av styrslitsarna 403, 404 närmelsevis parallellt mitt för varandra för att i sitt vidare slitsförlopp närma sig varandra och sedan i sitt övre avsnitt 409, 410 avslutas parallellt med varandra på skiljelivets 305 avstånd. Totallängden av varje styr- slits 403, 404 är väsentligen så mycket större än längden av kopp- lingsslitsarna 303, 304 som det övre avböjda avsnittet 409, 410. w Såsom framgår av de olika arbetslägena och transportlägena hos plogen l enligt fig. 13-16, är de utåt böjda, övre avsnitten 409, 410 av styrslitsarna 403. 404 anordnade i förhållande till gejd= slitsarna 303, 304 i kopplingsfickans 30 sidoväggar 30l, 302 på sådant sätt, att i vart och ett av plogrämens ll båda arbetslägen den ena av de båda styrslitsarna 403, eller 404 väsentligen cirkel- bågformigt, med vändaxeln 19 såsom cirkelmittpunkt, ansluter sig till den längst nedåt svängda kopplingsslitsen 303 respektive 304 uppåt (fig. 13), medan den andra styrslitsen med sitt avböjda, övre slitsavsnitt 409 respektive 410 befinner sig i överlappning med den i det ifrågavarande läget högst belägna änden av den motsvarande, andra kopplingsslitsen 303 respektive 304.
Såsom vidare framgår av fia. l3. befinner sig de båda nedre led- punkterna 223, 233 av vändningscylindrarna 22, 23 och svänglager- axeln 184 hos styrkulissen 40 vid hörnpunkterna av en likbent och närmelsevis liksidig triangel, vars sidor 51, 52, 53 förlöper tvärs mot det vertikala längdsymmetriplanet lU.i bärramen ll. Det ömse- sidiga avståndet 54 mellan de båda vändningscylindrarnas 22, 23 ledpunkter 223, 233 är åtminstone dubbelt så stort som kröknings- radien 311 i de cirkelbågformiga ledslitsarna 303, 304. De nedre ledpunkterna 223, 233 hos vändningscylindrarna 22, 23 är vidare anordnade på ett sådant ömsesidigt avstånd 54 respektive på ett sådant sidoavstånd från det gemensamma, lodräta längdsymmetriplanet 7813052-3 10 lll i plogramen ll och bärramen 17 att den i arbetssidolägena vid varje tidpunkt längst utförda vändningscylindern 22 eller 23 med sin cylinderaxel 222, 232 icke svängs utöver vändningsaxeln 19.
Den geometriska anordningen av de olika led- och anslutningspunk- terna, såsom de nedre ledpunkterna 223, 233 hos vändningscylindrarna 22, 23 på bärramen 17, de övre anslutningspunkterna av vändnings- cylindrarna 22, 23 medelst tvärbultarna 221 231, vilka både ingriper i de cirkelbågformiga gejdslitsarna 303, 304 i kopplingsfickan 30 4 ävensom samtidigt i styrkurvslitsarna 403, 404 i styrkulissen 40, samt vändningsaxelns 19 läge till de olika led- och anslutnings- punkterna, möjliggör ett synkront förlopp av vändningsprocessen med en vinkel av 1800 från det ena av de båda sidoarbetslägena till det andra. Vändningshastigheten hos den vid varje tidpunkt ensidigt verkande vändningscylindern 22, 23 är ställbar genom på varje vänd- ningscylinder anbragta, ensidigt verkande strypventiler 22b (fig. 5) och kan på detta sätt anpassas till de olika effekterna hos traktorhydrauliken. ' Förutom de båda sidolagren 185, 186 i bärramens 17 främre del för sidolutningsinställningen av plogramen ll i de båda arbetslägena, befinner sig på den bakre tvärbalken 163 (fig. 2, 4 och 6) av underredsramen 161, närmare bestämt företrädesvis i det genom vänd- ningsaxeln 19 förlöpande, vertikala längdsymmetriplanet lll i plog- ramen ll, ett vertikalt ställbart lager 210 med en ställspindel 211 för djupinställningen vid plogningen. I förbindelse med detta lager 210 finns på underredsramen 161 likaledes i det vertikala längdsymmetriplanet lll ett stödlager 212 för en formenlig upptag- ning av plogramen 11 i transportläget (fig. 4 och 6). Transportlag- ret 212 är utformat såsom konsoler på djupinställningsspindeln 211 och sträcker sig från den bakre tvärbalken 163 i underredsramen 161 bakom den undre ledpunkten av lyftcylindern 21 och företrädesvis även bakom underredets 16 hjulaxel 162 bakåt. Från plogramen ll sträcker sig ett sadelstöd 112 nedåt, som sadelformigt övergriper transportlagret 212, efter sänkning av plogramen ll genom lyft- cylindern 21, med en väsentligen U-formig, undre ursparing 113.
Såsom vidare framgår av ritningen, är det enaxliga tvåhjulsunder- redet 16 anordnat mellan de båda ändarna av plogramen ll, väsent- 7813Û52-5 ll ligen vid mitten. Vändningsaxeln 19 ligger noggrannt i mitten av underredet l6 i körriktningen 20 och är förskjutet i sidled med väsentligen tre fårskärbredder (fig. 2) i förhållande till trak- tonßllfårhjul 2a. En dylik anordning är mycket fördelaktig för sidolutningsinställningen av plogen, emedan härvid för varje plog- sida endast en enkel ställspindel 187, 188 erfordras, Den stora övervikten av den med plogkroppssatser respektive plogkroppspar l4a, l4b ..... försedda plogramen ll med avseende på vändninge- axeln 19 gör en särskilt arretering mellan plogram ll och bärram 17 överflödig, såsom visas i fig. 13 i det högra och fig. 16 i det vänstra arbetsläqet.
Av fiq. 17 framgår att de båda svnkront i mottakt arbetande vänd- ninqscvlindrarna 22, 23 och lyftcvlindern 21, vilka är utformade såsom enkelverkande hydraulcylindrar genom separata hydraulled- ningar och -slangar 2la, 22a, 23a med ställbara returflödesstryp- ningar 2lb, 22b, 23b, är förbundna med en styrutrustning 60 på traktorn 2, som vid 61 är ansluten till traktorhydrauliken.
Vändningsanordningen fungerar på följande sätt: Vid manövrering av den dubbelverkande traktorstyrutrustningen 60 går en av de båda vändningscylindrarna 22 eller 23 i framriktningen och den andra i backriktningen. I vilo- eller mittläget av styrutrust- ningen 60 avbryts vändningsförloppet. En för vändningsanordningen ofördelaktig omkoppling utesluts, emedan vid varje tidpunkt endast en av de båda enkelverkande vändningscylindrarna 22, 23 kan vara kopplad för framrörelse.
Likaledes är förväxling av slanganslutningarna verkningslös, eme- dan härigenom endast kopplingsspakens läge ändras vid den dubbel- verkande traktorstyrutrustningen 60. Vid vändningen av plogramen ll från ett sidoarbetsläge till det andra hålls kopplingsspaken på traktorstyrutrustningen i frammatningsläge, till dess plogramen ll har svängts från en sidolutningsställspindel 187, 188 över mellanlägena enligt fig. 14 och 15 till den andra ställspindeln 188 respektive 187. Om plogramen ll för transportställning skall bringas i mittläge (fig. 4, 6 och 14), bringas kopplingsspaken på styrutrustningen 60 vid uppnående av mittläget i viloläge. Genom nedsläpp i anslutning härtill av lyftcylindern 21 hopskjuts trans- .à- 7813052-3 12 portarreteringen och åstadkommer en tippningssäker, enkel, mekanisk förbindelse till underredsramen l6l.
Lyftcylindern 21 bör med fördel styras med en enkelverkande, egen styrutrustning 60a och icke kopplas med lyftanläggeningen, emedan en samtidig lyftning vid traktorn 2 och plogunderredet 16 skulle verka ofördelaktigt på fårändarna. Om man exmpelvis påverkar en ploglängd före fårans ände traktorlyfthydrauliken och därefter lyftcylindern 21 vid fofiatt körning av traktorn 2, ligger får- ändarna trots de stora avstånden mellan de separata plogkropps- paren l4a, l4b..... på plogramen ll väsentligt närmare tillsammans .š och ger en mycket fördelaktig fårbild med knappast nämnvärda ojämnheter.
Av fig. 14 i förbindelse med fig. Il och 12 framgår att ledslitsarna 303, 304 och styrslitsarna 403, 404 skär varandra i plogramens ll vertikala läge, med sina övre slitsändar på sådant sätt att tvär- bultarna 221, 231 i de båda vändningscylindrarna 22, 23 anligger mot mittskiljelivet 305 mellan de båda ledslitsarna 303, 304 och samtidigt befinner sig i de utåt böjda,_övre ändavsnitten 409, 410 av styrslitsarna 403, 404. Vid funktion av en av de båda enkel- verkande vändningscylindrarna 22, 23 bringar den tillhörande tvär- bulten 221 respektive 231 plogramen ll ur jämviktsläget, så.att denna under vikten av de på ena sidan anordnade plogkroppsparen tippar kring vändningsaxeln 19 i sidled och den icke påverkande, andra vändningscylindern sammanpressas mot verkan av den till- hörande returflödesstrypningen 22b respektive 23b, såsom framgår av fig. 15. Tvärbulten i den långsamt inåtgående, opåverkade vändningscylindern ligger därvid liksom tidigare an mot skiljelivet 305, medan den så småningom lösgöres ur det övre avböjda slitsav- snittet 409, 410 i den tillhörande styrslitsen 403 respektive 404 och når in i det undre cirkelbågsavsnittet av denna slits.
Den tryckpåverkade vändningscylindern förblir däremot i det övre avböjda avsnittet av den tillhörande styrslitsen men vandrar under plogramens tippning in i ledsitsen 303 respektive 304 så långt mot dess utåt belägna ände, tills dess den når det i fig. 13 visade arbetsläget, i vilket den opåverkade vändningscylindern är i det närmaste fullständigt införd, medan den andra vändnings-

Claims (9)

7813052-3 13 cylindern befinner sig i det utförda läget. Plogramen ll ligger i detta arbetsläge an både mot en av de båda sidolutningsställspind- larna 187, 188 och på djupinställningsspindeln 211 vid underreds- ramens 161 baksida, såsom schematiskt antyds i bilden uppifrån enligt fig. 2. 4 P A T E N T K R A V
1. Växelplog med en plogram, som uppbär par av plogkroppar och sträcker sig snett mot arbetsriktningen samt vid sin främre ände är kopplad till lyftarmen hos en traktor, samt med ett plog- ramen stödande, enaxligt tvåhjulunderrede, som är förbundet med plogramen genom en bärram med tvâ vinkelrätt mot varandra för- löpande vridaxlar, av vilka den ena är anordnad såsom svänglager- axel vid den främre änden av underredsramen, väsentligen parallellt med underredets hjulaxel, och den andra ovanför denna såsom plog- ramsvändaxel, väsentligen i arbetsriktningen, varvid en lyftcylin- der är anbragt mellan en bakåt riktad del av bärramen och under-~ redet samt framför denna finns åtminstone en på bärramen vinkelrätt mot arbetsriktningen svängbar vändningscylinder, som ingriper med plogramen, och varvid ytterligare spärr- eller arreterings- och inställningsanordningar är inrättade, vilka säkrar plogramen i förhållande till underredet i arbetslägena och i transportläget, k ä n n e t e c k n a d, att att två, företrädåyis enkelverkande, vändningscylindrar (22, 23) är anordnade vid bärramen (17) vid båda sidor om vändningsaxeln (19) på avstånd från varandra och med sina väsentligen omvänt V-formigt mot varandra riktade kolvstångs- ändar ingriper i gejdslitsar (303, 304, 403, 404) vid sidoväggarna (301, 302) i en på plogramen (ll) väsentligen vid mitten fäst led- ficka (30) och med sidoväggarna (401, 402) i en styrkuliss (40), som på bärramen (17) är svängbart lagrad kring en med vändninga- axeln (19) parallell axel (184), varjämte på bärramen (17) och/ eller på underredet (16) finns lager (185, 186, 210, 211, 212) för sidostöd av plogramen (ll) i de båda arbetslägena för en central djüpinställning vid plogningen och för ett vertikalt, centralt stöd i transportläget. ~> 7813052-3 14
2. Växelplog enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att de båda vändningscylindrarna (22, 23) är riktade i spetsig vinkel mot varandra, att gejd- eller ledslitsarna (303, 304) är utformade såsom två cirkelbågsavsnitt, vilka är spegelsymmetriskt motställda mot varandra vid båda sidor om plogramens (11) längd- symmetriplan (111) med vändningsaxeln (19) såsom en gemensam cirkel- mittpunkt, och vid båda sidor om ett mittskiljeliv (305) vardera sträcker sig närmelsevis över en kvartcirkelsektor respektive tillsammans över en utsträckt vinkel (306) av närmelsevis (1800), ' samt att de såsom styrslitsar (403, 404) tjänande gejdslitsarna i styrkulissens (40) sidoväggar (401, 403) har ett svagt S-formigt krökt förlopp, är motställda mot varandra vid båda sidor om ett längdsymmetriplan (llla), som förlöper genom styrkulissens (40) svängaxellager (184), likaledes spegelsymmetriskt, och, utgående från närmelsevis parallellt uppstigande undre cirkelbågsavsnitt närmar sig varandra och i sitt övre avsnitt (409, 410) är utåt böjda och på mellanlivets (305) avstånd slutar väsentligen paral- lellt med varandra.
3. Växelplog enligt patentkravet 1 och 2, k ä n n e t e c k - n a d av att längden av styrslitsarna (403, 404) genom det avböjda övre avsnittet (409, 410) är väsentligen så mycket större än led- slitsarnas (303, 304) längd som motsvarar slitsbredden.
4. Växelplog enligt patentkravg l-3, k ä n n e t e c k-n a d av att svänglageraxeln (184) för styrkulissen (40) vid den övre hörnpunkten och de båda ledpunkterna (223, 233) för vändninge- cylindrarna (22, 23) är belägna vid de båda undre hörnpunkterna i en uppstående, likbent och närmelsevis liksidig triangel, som är anordnad vinkelrätt mot bärramens (17) längdsymmetriplan (lll) (fig. 13, 15 och 16).
5. Växelplog enligt patentkravet l-4, k ä n n e t e c k n a d av att de undre ledpunkterna (223, 233) för vändningscylindrarna (22, 23) är anbragta pâ ett sådant ömsesidigt avstånd (54) eller på ett sådant sidoavstånd från bärramens (17) vertikala längd- symmetriplan (111) att den i sidoarbetslägena vid varje tidpunkt längst utförda vändningscylindern (22, 23) med sin cylinderaxel (222, 232) icke är svängd utöver vändningsaxeln (19) (fig. 13).
6. Växelplog enligt något av patentkravet l-5, k ä n n e t e c k- n a d av att det ömsesidiga avståndet (54) mellan de nedre ledpunk- terna (223, 233) för de båda vändningsoylindrarna (22, 23) är 7813052~3 15 åtminstone dubbelt så stort som krökningsradien (311) i de cirkel- bågformiga ledslitsarna (303, 304). (tig. 13).
7. Växelplog enligt något av patentkraven l-6, k ä n n e - t e c k n a d av att en vertikal ställspindel (2ll) för djupin- ställningen i plogningen är anordnad påett stödlager (212), som på underredsramen sträcker sig i det genom vändningsaxeln (19) förlöpande, vertikala längdsymmetriplanet (lll).
8. Växelplog enligt patentkravet 7, k ä n n e t e c k n a d av att från plogramen (ll) sträcker sig ett sadelstöd (112) nedåt, vilket sadelformigt övergriper stödlagret (212) i transportläget med en väsentligen U-formig ursparing (113).
9. Väselplog enligt något av patentkraven 1-8, k ä n n e - t e c k n a d av att stödlagret (212) med ställspindeln (211) är anordnat i den bakre delen av underredsramen (161), bakom den nedre ledpunkten för lyftcylindern (21) och företrädesvis bakom underreaets (19 hjulaxel (162). '
SE7813052A 1977-12-19 1978-12-19 Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede SE426770B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2756548A DE2756548C2 (de) 1977-12-19 1977-12-19 Aufsattel-Volldrehpflug mit einem den Pflugrahmen abstützenden Einachs-Zweiradfahrgestell

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7813052L SE7813052L (sv) 1979-06-20
SE426770B true SE426770B (sv) 1983-02-14

Family

ID=6026544

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7813052A SE426770B (sv) 1977-12-19 1978-12-19 Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede

Country Status (5)

Country Link
CA (1) CA1085213A (sv)
DE (1) DE2756548C2 (sv)
FR (1) FR2411546A1 (sv)
GB (1) GB2013461A (sv)
SE (1) SE426770B (sv)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0044876A1 (de) * 1980-07-25 1982-02-03 Rabewerk Heinrich Clausing Drehvorrichtung für Drehpflüge
DE3033133C2 (de) * 1980-09-03 1986-01-23 Rabewerk Heinrich Clausing, 4515 Bad Essen Aufsattel-Drehpflug
SE430642B (sv) * 1982-05-05 1983-12-05 Oeverums Bruk Ab Vendmekanism for vexelplog
US4825955A (en) * 1983-06-28 1989-05-02 Kverneland A/S Plough reversing method
NO152721C (no) * 1983-06-28 1985-11-13 Kverneland As Vendemekanisme, saerlig for semivendeplog.
FR2627932B1 (fr) * 1988-03-02 1991-06-14 Huard Sa Perfectionnements aux charrues reversibles semi-portees
DE9205455U1 (sv) * 1992-04-22 1992-07-02 Rabewerk Gmbh + Co, 4515 Bad Essen, De
EP1088474B1 (de) * 1999-10-01 2004-03-24 Lemken GmbH & Co. KG Pflug mit Hubvorrichtung
CN108496422B (zh) * 2018-06-01 2024-01-05 高台县嘉宝机械制造销售有限公司 双连杆液压调幅翻转犁
IT202000015910A1 (it) * 2020-07-01 2022-01-01 Maschio Gaspardo Spa Aratro reversibile portato
FR3126840B1 (fr) * 2021-09-10 2023-09-22 Kuhn Huard S A S Charrue réversible avec un système de blocage d’une roue combinée
DE102021214805A1 (de) * 2021-12-21 2023-06-22 Lemken Gmbh & Co. Kg Volldrehparallelpflug

Also Published As

Publication number Publication date
FR2411546B3 (sv) 1981-10-02
DE2756548C2 (de) 1979-11-29
FR2411546A1 (fr) 1979-07-13
DE2756548B1 (de) 1979-03-29
GB2013461B (sv)
GB2013461A (en) 1979-08-15
SE7813052L (sv) 1979-06-20
CA1085213A (en) 1980-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2892743C (en) Transport vehicle with variable width and track width and at least one steering axle
SE426770B (sv) Vexelplog med ett plogramen stodande, enaxligt tvahjulsunderrede
US4555897A (en) Transportable wide swath trailing implement
CA1166282A (en) Transport frame for harvesting headers
US8033376B2 (en) Steerable conveyor
US4762183A (en) Farming implement with adjustable earthworking tool framer
US11937546B2 (en) Combine header equipped with an automated header transport system and header steering mechanism
US9168784B2 (en) Self-propelled windrower tailwheel non-zero caster for stability
CA2859184A1 (en) Rear folding toolbar implement
CA2986939C (en) Semi-mounted plough
GB2311967A (en) A variable-track, four wheel steering agricultural vehicle with active suspension
US4036306A (en) Multi-unit adjustable plow pulled by vehicle and having steering wheel turnable only on adjustment of plow
US4121852A (en) Releasably retained hinged plow
NZ204080A (en) Plow with adjustable plowstrip width and steerable support wheel
US2464227A (en) Leveler
US5368434A (en) Self-propelled straddle carrier
US11944027B2 (en) Combine header equipped with an automated header transport system and drawbar
US2869305A (en) Wheel controlled harrow
SE507695C2 (sv) Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat
DK177692B1 (da) Landbrugsmaskine til nedfældning af gylle i jord
CA1112108A (en) Track removing device
SE425538B (sv) Kopplingsanordning for att till en traktor eller annat drivet fordon ansluta savel burna som bogserade eller slepade redskap
EP3166381A1 (en) Articulated headstock on a three-point linked implement for connection to a tool carrier
EP0114156A2 (en) A reversible plough
US20210307234A1 (en) Combine header equipped with an automated header transport system