SE453188B - Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraesterderivat - Google Patents

Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraesterderivat

Info

Publication number
SE453188B
SE453188B SE8102525A SE8102525A SE453188B SE 453188 B SE453188 B SE 453188B SE 8102525 A SE8102525 A SE 8102525A SE 8102525 A SE8102525 A SE 8102525A SE 453188 B SE453188 B SE 453188B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cis
isomers
mixture
crystallization
solution
Prior art date
Application number
SE8102525A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8102525L (sv
Inventor
R F Mason
D A Wood
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of SE8102525L publication Critical patent/SE8102525L/sv
Publication of SE453188B publication Critical patent/SE453188B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C255/00Carboxylic acid nitriles
    • C07C255/49Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings of a carbon skeleton
    • C07C255/53Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings of a carbon skeleton containing cyano groups and hydroxy groups bound to the carbon skeleton

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

453 188 klass av pesticidiska föreningar som vanligtvis benämns "pyretroid-insek- ticider".
Föreningar med formeln I innehållande två asymmetricentra i cyklopropan- ringen av syraresten och ett tredje asymmetricentrum i alkoholresten ger upphov till åtta möjliga isomerer. I allmänhet föreligger en överlägsen pesticidisk aktivitet hos föreningarna med cis-konfiguration omkring cyk- lopropanringen, såsom anges av Itaya et_gl i "Synthetic Pyrethroids", ACS Symposium Series 42, sid. 45 - 54, och den isomer som har den största pes- ticidiska aktiviteten är i allmänhet den isomer som bekvämt betecknas lRcisS-isomeren, där lRcis betecknar konfigurationen i syraresten och S betecknar konfigurationen i alkoholresten, såsom anges av Elliott et_al 1 nature ggg (1974) 710-7ii.
Försök att framställa separata lRcisS-isomerer baserar sig antingen pâ syntesvägar, som i sig ger mellanprodukter innehållande cyklopropankarb- oxylsyraresten med exklusiv lRcis-konfiguration, eller på en syntesväg, som innefattar ett optiskt uppspjälkningssteg i syfte att separera lRcis- -föreningar från lScis-föreningar. Förestring av en lRcis-mellanprodukt för framställning av ett derivat med formeln I ovan leder till framställ- ning av en blandning av lRcisR- och lRcisS-slutprodukter. Separation av dessa slutprodukter är möjlig medelst fysikaliska metoder, åtminstone teo- retiskt, eftersom lRcisR- och lRcisS-föreningarna icke är enantiomerer.
Ehuru man relativt lätt kan uppnå en dylik separation av lRcisR- och lRcisS-föreningar när R] ra svårare och mera kostsamt i andra fall, exempelvis då R] och RZ båda är kloratomer.
Vår egen svenska patentansökan 80,D8254-8 beskriver en förening med for- meln I i form av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna i huvudsak fri från lS cis S- och lR cis R-isomererna. En dylik förening in- nehåller viktmässigt upp till fyra gånger så mycket av den pesticidiskt mest aktiva(lR cis S-) isomeren av en förening med formeln I jämfört med en förening innehållande lika stora mängder av samtliga åtta isomerer med formeln I.
Enligt föreliggande uppfinning tillhandahålls ett förfarande för fram- ställning av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomerer i huvud- och R2 båda är bromatomer, har det visat sig va-- 3 453 188 sak fri från lS cis S- och lR cis R-isomerer av en förening med formeln CH co _ o - ca (;) C53 n vari R] och R2 oberoende av varandra är klor, brom eller metyl, vilket för- farande innebär att man upplöser en blandning av lS cis S- och lR cis R- ~isomererna av föreningen med formel I, separat eller i närvaro av lR cis- S- och lS cis R-isomererna, i en organisk aminbas, som innehåller 5-7 kol- atomer och som är en sekundär amin innehållande tvâ grenade alkylgrupper eller en tertiär amin och som innehåller mindre än 2 vikt% vatten, från den erhållna lösningen av cis-isomererna med formel I i den organiska aminbasen utkristalliserar en 1:1-blandning av 1R cis S- och 15 cis R- isomererna i huvudsak fri från 15 cis S- och IR cis R-isomererna och utvinner den kristallina 1:1-blandningen av 1R cis S- och 15 cis R-iso- mererna från den överliggande lösningen medelst sådana metoder som filtre- ring, centrifugering eller dekantering.
Det är föredraget att R1 och R2 båda är klor- eller bromatomer och att de isynnerhet båda är kloratomer.
Den organiska aminbasen orsakar racemisering vid a-kolatomen i alkohol- resten av föreningen med formel I, varför blandningen av cis-isomerer med formel I i lösning i den organiska aminbasen tenderar att bli en racemisk lösning av samtliga fyra cis-isomerer, dvs. en lösning innehållande lika stora mängder av lR cis S-, lS cis S-, lR cis R- och lS cis R-isomererna, förutsatt att begynnelseblandningen var optiskt inaktiv.
Vi har gjort den överraskande upptäckten att de organiska aminbaser som kan användas vid förfarandet enligt uppfinningen icke endast har förmåga att åstadkomma racemisering vid o-kolatomen i alkoholresten av föreningen med formel I utan att de även är lösningsmedel, i vilka lR cis S-/lS cis R- -enantiomerparet av isomererna med formel I är väsentligt mindre lösligt än lS cis S-/lR cis R-enantiomerparet. 453 188 g 4 i 1 l När l:l-blandningen av lR cis S- och lS cis R-isomererna vid förfarandet É enligt uppfinningen utkristalliserar från lösningen av cis-isomerer, ten- E derar lösningen att bli relativt utarmad med avseende på lR cis S- och lS cis R-isomererna. Denna tendens motverkas av den organiska aminbasens förmåga att få blandningen av cis-isomerer att bli en racemisk blandning av samtliga fyra cis-isomerer. När således l:l-blandningen av lR cis S- och lS cis R-isomererna avlägsnas frân lösningen genom kristallisation bildas ytterligare mängder av lR cis S- och lS cis R-isomererna genom ra- cemisering. Denna process fortsätter till dess någon ytterligare åtgärd vidtas, exempelvis avlägsnande av den kristalliserade l:l-blandningen av lR cis S- och lS cis R-isomerer, exempelvis genom filtrering, eller till dess ett slutligt jämviktstillstånd uppnås.
De föredragna organiska aminbaserna innehåller 6 kolatomer. Trietylamin och diisopropylamin har visat sig vara mycket effektiva organiska amin- baser. Av dessa föredras trietylamin speciellt.
Ehuru närvaron av små mängder vatten i den organiska aminbasen kan tole- reras, bör vattenmängden vara mindre än 2 vikt%, räknat på basen och med fördel mindre än l %, i synnerhet mindre än 0,5 % och upplösningen i den organiska aminbasen och kristallisation ur den erhållna lösningen utförs företrädesvis under i huvudsak vattenfria betingelser.
När utgångsmaterialet är helt eller delvis kristallint är det i syfte att ombesörja fullständig upplösning av lS cis S- och lR cis R-isomererna av föreningen med formel I föredraget att upplösa blandningen av isomererna med formel I i den organiska aminbasen vid förhöjd temperatur, exempelvis vid en temperatur av 50-8006, lämpligen vid 60-7006. Om så önskas kan den erhållna lösningen filtreras i syfte att ombesörja att eventuella fasta partiklar i lösningen avlägsnas före kristallisationen. När emellertid ut- gångsmaterialet föreligger i form av en olja, exempelvis vid användning av en nyframställd racemisk blandning av cis-isomererna, upplöses med för- del blandningen av isomererna med formel I i den organiska aminbasen vid omgivningens temperatur.
Kristallisation kan med fördel utföras vid omgivningens temperatur eller därunder och när förhöjda temperaturer har använts i syfte att bringa 453 188 blandningen av cis-isomerer i lösning i den organiska aminbasen åstadkomms kristallisationen företrädesvis genom kylning av lösningen till omgivning- ens temperatur eller därunder. Den optimala temperaturen för kristallisa- tion är åtminstone delvis beroende på koncentrationerna av cis-isomererna av föreningen med formel I i lösningen, såsom torde vara uppenbart för fackmannen, men ligger i allmänhet inom intervallet 0-20°C. Lämpligen ini- tieras kristallisationen genom tillsats av några groddkristaller av l:l- -blandningen av lR cis S- och lS cis R-isomererna av föreningen med for- mel I.
Utvinningen av den kristallina l:l-blandningen av lR cis S- och lS cis R- -isomererna från den överliggande lösningen kan åstadkommas medelst såda- na metoder som filtrering, centrifugering eller dekantering.
Den kvarvarande lösningen kan därefter koncentreras och ytterligare kris- tallisation kan åstadkommas med den koncentrerade lösningen, eller också kan ytterligare mängder av cis-isomererna av föreningen med formel I upp- lösas däri och kristallisation åstadkommasfrån den på så sätt erhållna lösningen.
Det torde vara uppenbart för fackmannen att det mest lättillgängliga ut- gångsmaterialet vid förfarandet enligt uppfinningen är en racemisk bland- ning av samtliga fyra cis-isomerer av föreningen med formel I, ehuru för- farandet är lika användbart på utgángsmaterial innehållande omaka bland- ningar av cis-isomererna. Förfarandet enligt uppfinningen har således den fördelen att det ger en produkt, som innehåller en hög andel av den pes- ticidiskt mest aktiva isomeren av föreningen med formel I och att det icke inbegriper några asymmetriska syntes- eller optiska uppspjälknings- steg.
Uppfinningen innefattar även den medelst förfarandet enligt uppfinningen framställda l:l-blandningen av lR cis S- och lS cis R-isomerer av en för- ening med formel I i huvudsak fri fràn lS cis S- och lR cis R-isomerer, en pesticidisk komposition innefattande nämnda blandning i kombination med en lämplig bärare härför samt ett sätt att bekämpa insekter och/eller hmlsterpå en plats, vilket sätt innebär att man på platsen applicerar en effektiv mängd av nämnda blandning eller en komposition innehållande 453 188 nämnda blandning. Sammansättningen av lämpliga pesticidiska kompositioner beskrivs exempelvis i den brittiska patentskriften l 413 49l.
Uppfinningen åskådliggörs närmare medelst följande utföringsexempel, av vilka exemplen l-5 och 7 utfördes under i huvudsak vattenfria betingelser, varvid trietylaminens vattenhalt var 0,1 vikt%.
Exempel l ,8 g av en kristalliserad racemisk blandning av cis- -isomererna av ofcyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)~2,Z-dimetylcyk- «lopropankarboxylat (smältpunkt 58-77°C) upplöstes i lO ml trietylamin un- der uppvärmning till 70°C. Lösningen fick svalna till omgivningens tempe- ratur under omröring och försattes därefter med några groddkristaller av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av afcyano-3-fenoxi- bensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat. Det precipi- tat som utkristalliserade avskiljdes och torkades för erhållande av 3,4 g färglösa kristaller med smältpunkten 80-83°C, vilka vid högprestandavät- skekromatografi visade sig innehålla 94 vikt% av en l:l-blandning av lR- cis S- och lS cis R-isomererna av utgångsmaterialet.
Koncentrering av filtratet till halva volymen, följt av kristallisation enligt ovan, gav ytterligare l,3 g färglösa kristaller med smältpunkten 82-84°C, vilka vid högprestandavätskekromatografi visade sig innehålla mer än 94 vikt% av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna.
Liknande analys av den trietylaminlösning som kvarblev efter den andra kristallisationen visade att förhållandet mellan koncentrationerna av lS- cis S- och lR cis R-isomererna och koncentrationerna av lR cis S- och lS cis R-isomererna var ca. l6:9.
I två behandlingssteg erhölls således en 94% ren lzl-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av utgângsmaterialet i ett utbyte av 81%.
Exempel 2 l06 g av en blandning av cis-isomererna av oëcyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2- v.. 455 188 -diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat innehållande 42 vikt% av lS cis S- och lR cis R-isomererna och 58 vikt% av lR cis S- och lS cis R- -isomererna upplöstes i 2l2 ml trietylamin under omröring och uppvärmning till 70°C. Blandningen fick svalna under omröring och försattes vid 30°C med några groddkristaller av en l:l blandning av lR cis S- och lS cis R- isomererna av a-cyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklo- propankarboxylat. Omröringen fortsattes och efter 58 timmar, då blandningen hade nått en sluttemperatur av 2l°C, avfiltrerades det utfällda fasta ma- terialet, sögs torrt och torkades ytterligare i vakuumugn vid 55°C för er- hållande av 72,9 g kristallin produkt med smältpunkten 82-84°C, vilken vid högprestandavätskekromatografi visade sig innehålla 95 vikt% av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av utgångsmaterialet.
Filtratet koncentrerades till 70 ml, värmdes till 70°C och fick svalna un- der omröring och försattes med groddkristaller, följt av isolering av det fasta materialet enligt ovan, varvid man erhöll ytterligare l5,3 g kris- tallin produkt med smältpunkten 82-8406 innehållande 95 vikt% av en l:l- -blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna.
Filtratet från detta andra steg koncentrerades till 25 ml och behandlades såsom i det andra steget, varvid man erhöll ytterligare 7,7 g kristallin produkt med smältpunkten 83-84°C innehållande 95 vikt% av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna.
I tre behandlingssteg erhölls Således en 95% ren l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av utgångsmaterialet i ett utbyte av 90 É.
Exempel 3 ll8,7 g av en blandning av cis-isomererna av ufcyano-3-fenoxibensyl-3- -(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat innehållande 69 vikt% av lS cis S- och lR cis R-isomererna och 31 vikt% av lR cis S- och lS cis R- -isomererna upplöstes i 236 ml tiretylamin och lösningen underkastades samma behandling som i exempel 2. Man erhöll 6l,7 g kristallin produkt med smäiwunkten a1-sa°c innehananae 95 vikta av en m-biananing av lR cis S- och lS cis R-isomererna. 453 188 Filtratet koncentrerades till 70 ml och behandlades såsom i det andra ste- get i exempel 2, varvid man erhöll ytterligare 24,4 g kristallin produkt med smältpunkt 76-8006 innehållande 90 vikt% av en l:l-blandning av IR cis S- och lS cis R-isomererna.
I två behandlingssteg erhölls således 73 vikt% av utgångsmaterialet i form av en mer än 90 % ren l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna.
Exempel 4 906 g av en blandning av cis-isomererna av a-cyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2- -diklorvinyi)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat innehållande 42 vikt% av lS cis S- och lR cis R-isomererna och 58 vikt% av lR cis S- och lS cis R- -isomererna upplöstes i l8l2 ml trietylamin under uppvärmning till 70°C.
Den erhållna lösningen filtrerades genom ett sinterfilter nr. 3 och fick svalna medan den omrördes med spade med polytetrafluoretylenblad. Vid 2600 försattes lösningen med några groddkristaller av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av ufcyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklor- vinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat. Omröringen fortsattes 2 dagar, varvid lösningen nådde en sluttemperatur av 2000. Det utfällda fasta ma- terialet avfiltrerades, sögs torrt, torkades en gäng med 500 ml 60-80 petroleumeter vid -l0°C och torkades till konstant vikt i vakuumugn vid omgivningens temperatur, varvid man erhöll 638 g kristallin produkt med smältpunkt 82-84°C, vilken vid högprestandavätskekromatografi visade sig innehålla 94 vikt% av en lzl-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomerer- na av utgångsmaterialet.
Filtratet koncentrerades till 800 ml, uppvärmdes till 60°C, fick svalna under omröring och försattes vid 3000 med några groddkristaller av en lzl- -blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av o-cyano-3-fenoxibensyl- -3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat. Omröringen fort- sattes 3 dagar, varvid lösningen nådde en sluttemperatur av 2300. Det ut- fällda fasta materialet avfiltrerades, sögs torrt, tvättades en gång med 200 ml trietylamin vid -l0°C och en gång med 200 ml 60-80 petroleumeter vid -l0°C och torkades enligt ovan, varvid man erhöll ytterligare l78 g kristallin produkt med smältpunkten 83-8500 och innehållande 98 vikt% av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna. _ 453 188 Filtratet från detta andra steg koncentrerades till 200 ml och behandlades på samma sätt som i andra steget men under omröring fem dagar, varvid man erhöll ytterligare 5l g kristallin produkt med smältpunkten 82-84°C och innehållande 92 vikt% av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-iso- merefnö .
I tre behandlingssteg erhölls således en 94 % ren l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av utgångsmaterialet i ett utbyte överstigande 95%.
Exempel 5 För jämförelseändamâl användes flera olika organiska aminer som bas-lös- ningsmedelssystem vid följande testförfarande: 5,0 g av en blandning av cis-isomererna av arcyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimet- ylcyklopropankarboxylat, i vilket viktförhäflandetlS cis S- och lR cis R- -isomererna till lR cis S- och lS cis R-isomererna var 2:1, upplöstes i l0 ml av den organiska aminen under uppvärmning (icke över 60°C). Den er- hållna lösningen fick svalna vid omgivningens temperatur under omröring och försattes med några groddkristaller av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av a-cyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)- -Zjëdimetylcyklopropankarboxylat. Omröringen fortsattes över natten och lösningen underkastades därefter ytterligare behandling, analys, etc., så- som befanns lämpligt. Resultaten återges i tabell I nedan.Analyserna av lösningarna och slutprodukterna utfördes med högprestandavätskekromato- grafi. När kristallisation icke inträdde vid omgivningens temperatur kyldes lösningarna till -l0°C i syfte att försöka åstadkomma kristalli- sation. 453 188 l0 TABELL I Försök nr. Organisk amin Kommentarer i trietylamin Långsam kristallisation. Efter två dagars omröring filtrerades precipitatet och tor- kades för erhållande av 2,0 g 98% ren lzl- -blandning av lR cis S- och lS cis R-iso- mererna. Filtratet innehöll en i huvudsak racemisk blandning av cis-isomererna. Man kunde inte påvisa någon sönderdelning av utgångsmaterialet. ii diisopropylamin Långsam kristallisation. Efter tvâ dagars omröring filtrerades precipitatet och tor- kades för erhållande av 2,0 g 98% ren l:l- -blandning av lR cis S- och lS cis R-iso- mererna. Filtratet innehöll en i huvudsak racemisk blandning av cis-isomererna. Man kunde påvisa ca 5% sönderdelning av utgångs- materialet. iii tri-n-propylamin Snabb kristallisation. Efter omröring över helgen filtrerades precipitatet, tvättades med 60-80 petroleumeter och torkades för erhållande av 3,3 g kristallint material med i huvudsak samma sammansättning som utgångsmaterialet. iv tri-n-butylamin Långsam kristallisation. Efter omröring över en helg filtrerades precipitatet, tvättades med 60-80 petroleumeter och torkades för er- hållande av 3,9 g kristallint material med i huvudsak samma sammansättning som utgångs- materialet. v dietylamin Ingen kšistallisation. Omrördes två timmar vid -l0 C och fortfarande ingen kristalli- sition. Efter en dag kunde man oåvisa ca. % sönderdelning av utgångsmaterialet. vi n-hexylamin Ingen kristallisation. Snabb sönderdelning av utgângsmaterialet hade inträtt. vii n-butylmetylamin Ingen kristallisation, ens efter fem dagar.
Man kunde efter en dag påvisa ca. 50% sön- derdelning av utgångsmaterialet. Over 90% sönderdelning pâvisades efter 9 dagar. viii N-cyklohexylmetyl- Ingen kristallisation ens efter tre dagar. amin Ca. 50% sönderdelningen av utgångsmateria- let påvisades efter 3 dagar.
Försök nr. 453 188 11 Organisk amin Kommentarer ix xi xii Exempei 6 N-cyk1ohexyIisopro- Ingen kristalïisation efter tre dagar. pyïamin etyïdiisopropyïamin N,N-dimetyïaniïin 2,6-ïutidin Mycket Iiten sönderdeïning av utgångs- materialet. Lösningen innehöII i huvud- sak en racemisk bïandníng av cis-iso- mererna.
Snabb kristaïïisation. Efter omröring över en he1g fiïtrerades precipitatet och tor- kades för erhåiïande av 3,0 g krístaïlint materiaï med i huvudsak samma sammansätt- ning som utgångsmaterialet.
Ingen kristaiïisation.
Ingen kristaI1isation. Man kunde inte på- visa någon sönderdeïning av utgângsmate- riaïet. Utgângsmateriaiets isomersamman- sättning var oförändrad.
Försök i syfte att utvärdera effekten av närvaron av vatten i bas-Iösnings- medeïssystemet utfördes i enïighet med exempe1 5. I samt1iga faII var bas- -Iösningsmedïet triety1amín. Resultaten återges i tabe11 II nedan.
TABELL II Försök nr. % vatten i trietyïamin Kommentarer (vikt%) i 0,10 se tabe11 I ii 2 Långsam kristaïïisation. Efter 2 dagars omröring fi1trerades precipitatet och torkades för erhåïïande av 0,9 g av en 98% ren 1:1-biandning av IR cis S- och IS cis R-isomererna. FiI- tratet innehöïi i huvudsak en racemisk bïandning av cis-iso- mererna. iii 5 Ingen kristaïïisation ens ef- ter fem dagar. 453 188 12 Exempel 7 3l25 g av en nyframställd racemisk blandning av cis-isomererna av of -cyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarb- oxylat i form av en gul olja och med en renhet av 96,3 vikt% upplöstes i 4,65 liter trietylamin vid omgivningens temperatur. Lösningen försattes med nâgra groddkristaller av en l:l-blandning av lR cis S- och lS cis R- -isomererna av a-cyano-3-fenoxibensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetyl- cyklopropankarboxylat och omrördes 24 timmar vid l5°C. Det utkristallise- rade precipitatet avfiltrerades, tvättades med 750 ml kall trietylamin och med l liter 60-80 petroleumeter och torkades för erhållande av l738 g färglösa kristaller med smältpunkten 81-83°C.
Filtratet indunstades till ca. l40O g av en olja, som upplöstes i 2 liter trietylamin vid omgivningens temperatur. Lösningen försattes med grodd- kristaller i enlighet med ovanstående och omrördes 48 timmar vid l5°C. Det utkristalliserade precipitatet avfiltrerades, tvättades med 500 ml kall trietylamin och med 500 ml 60-80 petroleumeter och torkades för erhållan- de av 864 g färglösa kristaller med smältpunkten 8l,5-83,500.
Filtratet indunstades till ca 5ll g av en organgefärgad olja, som upplös- tes i 750 ml trietylamin vid omgivningens temperatur. Behandling i enlig- het med ovanstående och omröring 48 timmar vid l5°C gav ytterligare 96 g färglösa kristaller med smältpunkten 82,5-84°C.
Den kombinerade kristallina produkten (totalt utbyte 2698 g, 86 vikt%) visade sig vid högprestandavätskekromatografi innehålla 94 vikt% av en l:l~blandning av lR cis S- och lS cis R-isomererna av ofcyano-3-fenoxi- bensyl-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylat.

Claims (6)

,5 453 188 PATENTKRAV
1. Förfarande för framställning av en 1:1-blandning av 1R cis S- och 1S cis R-isomererna, i huvudsak fri från 1S cis S- och 1R cis R-isomererna, av en förening med formeln (I) 1 och R2 oberoende av varandra är klor, brom eller metyl, vari R k ä n n e t e c k n a t därav, att man upplöser en blandning av 15 cis S- och 1R cis R-isomererna av föreningen med formel I, separat eller i närvaro av 1R cis S- och 15 cis R-isomererna, i en organisk aminbas, som innehåller 5-7 kolatomer och är en sekundär amin innehållande två grenade alkylgrupper eller en tertiär amin och som innehåller mindre än 2 vikt-% vatten, från den erhållna lösningen av cis-isomererna med formel I i den organiska aminbasen utkristalliserar en 1:1~blandning av 1R cis S- och 1S cis R-isomererna, i huvudsak fri från 18 cis S~ och 1R cis R-isomererna, och utvinner den kristallina 1:1- blandningen av IR cis S- och 1S cis R-isomererna från den överliggande lösningen medelst sådana metoder som filtrering, centrifugering eller dekantering.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att R1 och R2 båda är klor.
3. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a t därav, att den organiska aminbasen innehåller 6 kol- atomer.
4. Förfarande enligt något av kraven 1 - 3, k ä n n e - t e c k n a t därav, att den organiska aminbasen är tri- etylamin eller diisopropylamin. 453 188 W
5. Förfarande enligt något av kraven 1 - 4, k ä n n e - t e c k n a t därav, att upplösningen i den organiska amin- basen och kristallisationen ur den erhållna lösningen åstad- kommes under i huvudsak vattenfria betingelser.
6. Förfarande enligt något av kraven 1 - 5, k ä n n e - t e c k n a t därav, att kristallisationen ur lösningen åstadkommes vid omgivningens temperatur eller vid en tempe- ratur därunder.
SE8102525A 1980-04-23 1981-04-21 Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraesterderivat SE453188B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8013308 1980-04-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8102525L SE8102525L (sv) 1981-10-24
SE453188B true SE453188B (sv) 1988-01-18

Family

ID=10512950

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8102525A SE453188B (sv) 1980-04-23 1981-04-21 Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraesterderivat

Country Status (39)

Country Link
US (1) US4427598A (sv)
JP (1) JPS56166163A (sv)
AR (1) AR247469A1 (sv)
AT (1) AT372675B (sv)
AU (1) AU536528B2 (sv)
BE (2) BE888336A (sv)
BG (1) BG35744A3 (sv)
BR (1) BR8102377A (sv)
CA (1) CA1162560A (sv)
CH (1) CH646419A5 (sv)
CS (1) CS248016B2 (sv)
DD (1) DD158239A5 (sv)
DE (1) DE3115881A1 (sv)
DK (1) DK157677C (sv)
EG (1) EG14923A (sv)
ES (1) ES501504A0 (sv)
FI (1) FI71728C (sv)
FR (1) FR2481274B1 (sv)
GR (1) GR74495B (sv)
HU (1) HU186407B (sv)
IE (1) IE51195B1 (sv)
IL (1) IL62685A (sv)
IN (1) IN155977B (sv)
IT (1) IT1137380B (sv)
LU (1) LU83308A1 (sv)
NL (1) NL8101937A (sv)
NO (1) NO151619C (sv)
NZ (1) NZ196881A (sv)
OA (1) OA06792A (sv)
PH (1) PH18642A (sv)
PL (1) PL129835B1 (sv)
PT (1) PT72894B (sv)
RO (1) RO83587B (sv)
SE (1) SE453188B (sv)
SU (1) SU1349697A3 (sv)
TR (1) TR21337A (sv)
YU (1) YU42395B (sv)
ZA (1) ZA812595B (sv)
ZW (1) ZW8981A1 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1206483A (en) * 1982-11-11 1986-06-24 Johannes Van Berkel Process for preparing cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
DE3401483A1 (de) * 1984-01-18 1985-07-25 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur herstellung bestimmter enantiomerenpaare von permethrinsaeure-(alpha)-cyano-3-phenoxy-4-fluor-benzyl-ester
CA1275108A (en) * 1985-01-16 1990-10-09 Laszlo Pap Insecticidal composition comprising more than one active ingredients
US4997970A (en) * 1987-06-15 1991-03-05 Fmc Corporation Conversion of pyrethroid isomers to move active species
US5128497A (en) * 1990-01-03 1992-07-07 Fmc Corporation Conversion of pyrethroid isomers to more active species
GB9127355D0 (en) * 1991-12-24 1992-02-19 Ici Plc Isomerisation process
GB0229803D0 (en) * 2002-12-20 2003-01-29 Syngenta Ltd Chemical process

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1413491A (en) 1972-05-25 1975-11-12 Nat Res Dev 3-substituted-2,2-dimethyl-cyclopropane carboxylic acid esters their preparation and their use in pesticidal compositions
US4024163A (en) 1972-05-25 1977-05-17 National Research Development Corporation Insecticides
FR2375161A1 (fr) * 1976-04-23 1978-07-21 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane optiquement actif de structure (r) en ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane de structure (s)
FR2348901A1 (fr) * 1976-04-23 1977-11-18 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire alpha-cyane optiquement actif en ester d'acide chiral d'alcool secondaire alpha-cyane racemique
FR2383147A2 (fr) * 1977-03-09 1978-10-06 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane optiquement actif en ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane racemique
US4176195A (en) 1978-07-20 1979-11-27 Sumitomo Chemical Company, Limited Pesticidal α-cyanobenzyl ester enantiomer pair
US4261921A (en) 1979-06-06 1981-04-14 Fmc Corporation Process for preparation of a crystalline insecticidal pyrethroid enantiomer pair
CA1150301A (en) * 1979-11-27 1983-07-19 Michael J. Bull Cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
US4260633A (en) 1980-04-21 1981-04-07 Zoecon Corporation Pesticidal esters of amino acids

Also Published As

Publication number Publication date
PT72894A (en) 1981-05-01
AR247469A1 (es) 1995-01-31
NO151619C (no) 1985-05-08
OA06792A (fr) 1982-12-31
FI71728B (fi) 1986-10-31
NO151619B (no) 1985-01-28
PL230784A1 (sv) 1982-02-15
AT372675B (de) 1983-11-10
JPH0215531B2 (sv) 1990-04-12
NL8101937A (nl) 1981-11-16
SE8102525L (sv) 1981-10-24
DE3115881A1 (de) 1982-04-29
FR2481274A1 (fr) 1981-10-30
BR8102377A (pt) 1981-12-22
DE3115881C2 (sv) 1989-03-16
DK157677C (da) 1990-06-18
CA1162560A (en) 1984-02-21
DK178281A (da) 1981-10-24
IT1137380B (it) 1986-09-10
PH18642A (en) 1985-08-23
JPS56166163A (en) 1981-12-21
PL129835B1 (en) 1984-06-30
SU1349697A3 (ru) 1987-10-30
IN155977B (sv) 1985-04-20
ES8203074A1 (es) 1982-02-16
US4427598A (en) 1984-01-24
HU186407B (en) 1985-07-29
PT72894B (en) 1982-04-05
CS248016B2 (en) 1987-01-15
IL62685A (en) 1984-06-29
EG14923A (en) 1986-09-30
ES501504A0 (es) 1982-02-16
DD158239A5 (de) 1983-01-05
RO83587A (ro) 1984-05-23
ATA179581A (de) 1983-03-15
YU105081A (en) 1984-04-30
BE888336A (nl) 1981-10-09
BG35744A3 (en) 1984-06-15
ZA812595B (en) 1982-04-28
ZW8981A1 (en) 1981-07-15
IL62685A0 (en) 1981-06-29
FI71728C (sv) 1987-02-09
TR21337A (tr) 1984-04-16
CH646419A5 (de) 1984-11-30
AU536528B2 (en) 1984-05-10
AU6967581A (en) 1981-10-29
FI811228L (fi) 1981-10-24
DK157677B (da) 1990-02-05
RO83587B (ro) 1984-07-30
BE897395A (nl) 1984-01-30
GR74495B (sv) 1984-06-28
IT8121308A0 (it) 1981-04-21
YU42395B (en) 1988-08-31
NZ196881A (en) 1983-09-30
FR2481274B1 (fr) 1986-03-07
IE51195B1 (en) 1986-10-29
LU83308A1 (fr) 1981-12-01
NO811340L (no) 1981-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR940010763B1 (ko) α-시아노-3-페녹시-4-플루오로벤질 퍼메트레이트의 특정 거울상이성체 쌍의 제조방법
CA1045632A (en) Insecticides
JPH0660146B2 (ja) 鏡像体型異性体およびその製造方法
JPS5988454A (ja) 鏡像体型異性体から成る結晶性物質の取得方法
SE453188B (sv) Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraesterderivat
US4544510A (en) Process for preparing cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
US4510160A (en) Insecticidal product and preparation thereof
FR2470117A1 (fr) Derives d'esters d'acides cyclopropanecarboxyliques, leur preparation et leur application comme pesticides
DK173881B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af enantiomerparrene (1R-3R-alfaS + 1S-3S-alfaR) og (1R-3S-alfaS + 1S-3R-alfaR) ud fra blandingen af alle 8 stereoisomere af forbindelsen R/S-cyano-3-phenoxy-4-fluorbenzyl-3R/S-(2,2-dichlorvinyl)-2,2-dimethyl-1R/S-
SE453080B (sv) Forfarande for framstellning av en 1:1-blandning av 1r cis s- och 1s cis r-isomererna av vissa cyklopropankarboxylsyraester-derivat
GB2075011A (en) Process for Preparing Cyclopropane Carboxylic Acid Ester Derivatives
KR850001178B1 (ko) 시클로프로판 카르복실산 에스테르 유도체의 제조방법
KR850001176B1 (ko) 시클로프로판 카르복시산 에스테르유도체 제조방법
Ács et al. The role of binary phase diagrams in separation of stereoisomeric mixtures
CS199725B2 (en) Process for the separation of stereoisomere vinylcyclopropancarboxylic acids
SI8111051A8 (sl) Postopek za pripravo zmesi cis-izomerov estrskih derivatov ciklopropankarboksilne kisline
DE3126923A1 (de) Neue sulfamoylbenzolderivate, verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung als arzneimittel
DE3629387A1 (de) Verfahren zur diastereomerentrennung von cyclopropancarbonsaeureestern

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8102525-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8102525-6

Format of ref document f/p: F