FI71728B - Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat Download PDF

Info

Publication number
FI71728B
FI71728B FI811228A FI811228A FI71728B FI 71728 B FI71728 B FI 71728B FI 811228 A FI811228 A FI 811228A FI 811228 A FI811228 A FI 811228A FI 71728 B FI71728 B FI 71728B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cis
isomers
mixture
solution
crystallization
Prior art date
Application number
FI811228A
Other languages
English (en)
Other versions
FI71728C (fi
FI811228L (fi
Inventor
Ronald Frank Mason
Derek Alexander Wood
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of FI811228L publication Critical patent/FI811228L/fi
Publication of FI71728B publication Critical patent/FI71728B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71728C publication Critical patent/FI71728C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C255/00Carboxylic acid nitriles
    • C07C255/49Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings of a carbon skeleton
    • C07C255/53Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings of a carbon skeleton containing cyano groups and hydroxy groups bound to the carbon skeleton

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

1 71728
Menetelmä syklopropaanikarboksyylihappoesterijohdannaisten valmistamiseksi
Keksinnön kohteena on tuholaisille myrkyllisten syklo-5 propaanikarboksyylihappoesterijohdannaisten valmistus.
Syklopropaanikarboksyylihappoesterijohdannaiset, joilla on yleinen kaava I
^Rl i/ ^
10 H CH = C<f . O—V V
\/ :’2 / \_. / A CN j CH3-J--V------C0_ 0 CH___X X (I) w
15 3 H
1 2 jossa R ja R ovat itsenäisesti kloori, bromi tai metyyli, ovat tunnettuja yhdisteitä, joilla on tuholaismyrkkyvaikutus, ks. esimerkiksi GB-patenttijulkaisu no. 1 413 491 tai US-20 patenttijulkaisu no. 4 024 163. Nämä yhdisteet kuuluvat tuho-laismyrkky-yhdisteisiin, joita alalla tavallisesti nimitetään "kasvinsuojeluhyönteismyrkyiksi". Kaavan I mukaiset yhdisteet sisältävät kaksi asymmetria-keskusta happo-osan syklopropaani-renkaassa ja kolmannen asymmetria-keskuksen alkoholi-osassa, 25 mikä johtaa 8 mahdollisen isomeerin olemassaoloon. Paras tuholaismyrkkyvaikutus on yleensä yhdisteillä, joilla on cis-konfiguraatio syklopropaani-renkaalla, kuten Itaya et ai ovat esittäneet julkaisussa "Synthetic Pyrethroids", ACS Symposium Series 42, sivut 45 - 54, ja isomeeri, jolla on suurin tuho-30 laismyrkkyaktiivisuus, on yleensä se isomeeri, jota sopivasti nimitetään IR cis S-isomeeriksi, jossa IR cis- tarkoittaa konfiguraatiota happo-osassa ja S- tarkoittaa konfiguraatiota alkoholi-osassa, kuten Elliott et ai ovat esittäneet julkaisussa Nature 248 (1974) 710 - 711.
35 Yritykset valmistaa yksittäisiä IR cis S-isomeerejä perustuvat joko synteesi-teihin, jotka luonnostaan tuottavat välituotteita, jotka sisältävät syklopropaanikarboksyylihappo- 71728 osan yksinomaan IR cis-konfiguraatiossa, tai tiehen, joka käsittää optisen hajotusvaiheen IR cis-yhdisteiden erottamiseksi IS cis-yhdisteistä. IR cis-välituotteen esteröinti kaavan I mukaisen yhdisteen tuottamiseksi johtaa IR cis R- ja IR cis 5 S-lopputuotteiden seoksen tuottamiseen. Näiden lopputuotteiden erottaminen on mahdollista fysikaalisin menetelmin, ainakin teoriassa, koska IR cis R- ja IR cis S-yhdisteet eivät ole enantiomeerejä. Vaikka IR cis R- ja IR cis S-yhdisteiden tällainen erottaminen on osoittautunut olevan suhteellisen 1 2 10 helposti saavutettavissa, kun R ja R ovat molemmat bromi- atomeja, se on kuitenkin osoittautunut vaikeammaksi ja kal- . 1 2 liimmaksi muissa tapauksissa, esim., kun R ja R ovat molemmat klooriatomeja.
GB-patenttihakemuksessa no. 8037693 kuvataan kaavan I 15 mukainen yhdiste IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seok-sena, joka on oleellisesti vapaa IS cis S- ja IR cis R-isomeereistä. Tällainen yhdiste sisältää, painoista laskettuna, kaavan I mukaisen yhdisteen tuholaismyrkkynä aktiivi-sinta (IR cis S-) isomeeriä nelinkertaiseen määrään asti 20 verrattuna yhdisteeseen, joka sisältää yhtä suuret painomää-rät kaavan I mukaisen yhdisteen kaikkia kahdeksaa isomeeriä.
Tämän keksinnön mukaisesti esitetään menetelmä yhdisteen, jolla on kaava I
25 1 /;—\ r v\ H <3H = 2 O-y ÄCN / i // \ (i) --CO—O —CH--(' ')
W
-“3 H
1 2 jossa R ja R ovat itsenäisesti kloori, bromi tai metyyli, IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seoksen valmistamiseksi, 35 oleellisesti vapaana IS cis S- ja IR cis R-isomeereistä, jonka menetelmän mukaisesti kaavan I mukaisen yhdisteen IS cis
S- ja IR cis R-isomeerien seos liuotetaan, yksinään tai IR
3 71 72 8 cis S- ja IS cis R-isomeerien läsnäollessa, orgaaniseen amiini-emäkseen, joka on trietyyliamiini tai di-isopropyyli-amiini; syntyneestä kaavan I mukaisen yhdisteen cis-isomeerien liuoksesta orgaanisessa amiini-emäksessä kiteytetään IR cis 5 S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seos, oleellisesti vapaana IS cis S- ja IR cis R-isomeereistä; ja saadut kiteet otetaan talteen liuoksesta.
. i 2
On edullista, että R ja R ovat molemmat kloori- tai bromiatomeja, ja edullisesti ne ovat molemmat klooriatomeja.
10 Orgaaninen amiini-emäs saa aikaan rasemoitumisen kaa van I mukaisen yhdisteen alkoholi-osan <X-hiiliatomilla, niin että kaavan I mukaisen yhdisteen cis-isomeerien seos liuoksessa orgaanisessa amiini-emäksessä pyrkii tulemaan kaikkien neljän cis-isomeerin raseemiseksi liuokseksi, ts. liuokseksi, 15 joka sisältää yhtä suuret määrät IR cis S-, IS cis S-, IR cis R- ja IS cis R-isomeerejä, edellyttäen, että alkuseos oli optisesti inaktiivinen.
Nyt on yllättäen keksitty, että orgaanisilla amiini-emäksillä, jotka ovat käyttökelpoisia keksinnön menetel-20 mässä, ei ainoastaan ole se ominaisuus, että ne aiheuttavat rasemoitumisen kaavan I mukaisen yhdisteen alkoholi-osan (X-hiiliatorni11a, vaan ne ovat myös liuottimia, joihin kaavan I mukaisen yhdisteen isomeerien IR cis S-/IS cis R-enantiomeeri-pari on olennaisesti vähemmän liukoinen kuin IS cis S-/IR cis 25 R-enantiomeeri-pari.
Kun IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seos keksinnön menetelmässä kiteytyy cis-isomeerien liuoksesta, pyrkii liuos tulemaan suhteellisen tyhjentyneeksi IR cis S- ja IS cis R-isomeereistä. Tätä pyrkimystä vastatasapainottaa 30 orgaanisen amiini-emäksen vaikutus aiheuttamalla cis-isomeerien seoksen pyrkimyksen tulla kaikkien neljän cis-isomeerin raseemiseksi seokseksi. Siten, kun IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seos poistetaan liuoksesta kiteyttämällä, muodostuu IR cis S- ja IS cis R-isomeerien lisämääriä rasemoitu-35 maila. Tämä prosessi jatkuu kunnes ryhdytään joihinkin muihin toimenpiteisiin, esim. poistamalla IR cis S- ja IS cis R-isomeerien kiteytynyt l:l-seos, esimerkiksi suodattamalla, 4 71728 tai kunnes lopullinen tasapaino on saavutettu.
Edullisesti orgaaninen amiiniemäs on trietyyliamiini.
Vaikka pienten vesimäärien läsnäolo orgaanisessa amiini-emäksessä voidaan sietää, tulisi vesimäärän olla pie-5 nempi kuin 2 paino-% emäksestä, edullisesti vähemmän kuin 1 %, vielä edullisemmin vähemmän kuin 0,5 % ja liuottaminen orgaaniseen amiini-emäkseen ja kiteyttäminen syntyneestä liuoksesta toteutetaan edullisesti oleellisesti vedettömissä olosuhteissa.
10 Kun lähtöaine on osittain tai kokonaan kiteinen, on kaavan I mukaisen yhdisteen IS cis S- ja IR cis R-isomeerien täydellisen liukenemisen takaamiseksi edullista liuottaa kaavan I mukaisen yhdisteen isomeerien seos orgaaniseen amiini-emäkseen korotetussa lämpötilassa, esim. lämpötilassa 50 -15 80 °C, edullisesti 60 - 70 °C:ssa. Jos halutaan, voidaan saa tu liuos suodattaa kaikkien kiinteiden osasten poissaolon varmistamiseksi liuoksessa ennen kiteyttämistä. Jos lähtöaine kuitenkin on öljyn muodossa, esim. käytettäessä cis-isomeerien vastavalmistettua raseemista seosta, liuotetaan kaavan I mu-20 kaisen yhdisteen isomeerien seos edullisesti orgaaniseen amiini-emäkseen ympäristön lämpötilassa.
Kiteyttäminen voidaan edullisesti toteuttaa ympäristön lämpötilassa tai sen alapuolella olevassa lämpötilassa ja, kun korotettuja lämpötiloja on käytetty cis-isomeerien seok-25 sen saamiseksi liukenemaan orgaaniseen amiini-emäkseen, suoritetaan kiteyttäminen edullisesti jäähdyttämällä liuos ympäristön lämpötilaan tai sen alapuolella olevaan lämpötilaan. Optimilämpötilat kiteyttämistä varten riippuvat, ainakin osaksi, kaavan I mukaisen yhdisteen cis-isomeerien pitoisuuk-30 sista liuoksessa, kuten alaan perehtyneet helposti oivaltavat, mutta yleensä ne ovat 0 - 20 °C. Edullisesti kiteytyminen pannaan alulle ymppäämällä muutamalla kiteellä kaavan I mukaisen yhdisteen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
IR cis S- ja IS cis R-isomeerien kiteisen 1:1-seoksen 35 talteenotto sakan päällä olevasta liuoksesta voi tapahtua eri tavoin, kuten suodattamalla, linkoamalla tai dekantoimalla.
Jäljelle jäänyt liuos väkevöidään ja lisäkiteyttäminen 5 71728 voi tapahtua väkevöidystä liuoksesta, tai kaavan I mukaisen yhdisteen cis-isomeerien lisämääriä voidaan liuottaa siihen ja kiteyttäminen suorittaa saadusta liuoksesta.
On selvää, että helpoimmin saatavissa oleva lähtöaine 5 keksinnön menetelmää varten on kaavan I mukaisen yhdisteen kaikkien neljän cis-isomeerin raseeminen seos, vaikka menetelmässä voidaan yhtä hyvin käyttää lähtöaineita, jotka sisältävät cis-isomeerien epätasaisia seoksia. Siten keksinnön menetelmällä on etuina, että se antaa tuotteen, joka sisältää 10 suuren osan sopivan kaavan I mukaisen yhdisteen tuholaismyrk-kynä aktiivisinta isomeeriä ja että siihen ei liity asymmetrisiä synteesivaiheita tai optisia hajotusvaiheita.
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavin esimerkein, joista esimerkit 1 - 5 ja 7 toteutettiin oleellisesti vedet-15 tömissä olosuhteissa, trietyyliamiinin vesipitoisuuden ollessa 0,1 paino/paino-%.
Esimerkki 1 5,8 g c<~syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloori-vinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaanikarboksylaatin (sp. 58 -20 77 °C) cis-isomeerien kiteytettyä raseemista seosta liuotet tiin 10 mlraan trietyyliamiinia kuumentaen 70 °C:seen. Liuoksen annettiin jäähtyä ympäristön lämpötilaan sekoittaen ja se ympättiin muutamalla kiteellä CX -syaani-3-fenoksibentsyyli- 3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaanikarboksylaa-25 tin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Kiteytynyt sakka erotettiin ja kuivattiin antamaan 3,4 g värittömiä kiteitä, sp. 80 - 83 °C, joiden suurteho-nestekromatografiällä osoitettiin sisältävän 94 paino-% lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
30 Suodoksen haihduttaminen puoleen tilavuudestaan, mitä seurasi kiteyttäminen, kuten edellä antoi vielä 1,3 g värittömiä kiteitä, sp. 82 - 84 °C, joiden osoitettiin suurteho-nestekromatograf iällä sisältävän enemmän kuin 94 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
35 Toisen kiteyttämisen jälkeen jäljellejäävän trietyyli- amiini-liuoksen samanlainen analyysi osoitti IS cis S- ja IR cis R-isomeerien väkevyyksien suhteen IR cis S- ja IS cis R- 6 717 2 8 isomeerien väkevyyksiin olevan n. 16:9.
Siten kahdessa käsittelyvaiheessa saatiin lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien 94-%:sen puhdas l:l-seos 81 %:n saaliilla.
5 Esimerkki 2 106 g C\-syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloori-vinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin cis-isomeerien seosta, joka sisälsi 42 paino-% TS cis S- ja IR cis R-isomeerejä ja 58 paino-% IR cis S- ja IS cis R-10 isomeerejä, liuotettiin 212 ml:aan trietyyliamiinia sekoittaen ja kuumentaen 70 °C:seen. Liuoksen annettiin jäähtyä sekoittaen ja 30 °C:ssa se ympättiin muutamalla kiteellä oc-syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-di-metyylisyklopropaani-karboksylaatin IR cis S- ja IS cis R-15 isomeerien l:l-seosta. Sekoittamista jatkettiin ja 58 tunnin kuluttua, kun oli saavutettu loppulämpötila 21 °C, erottunut kiinteä aine suodatettiin erilleen, imettiin kuivaksi ja kuivattiin edelleen tyhjöuunissa 55 °C:ssa antamaan 72,9 g kiteistä tuotetta, sp. 82 - 84 °C, jonka osoitettiin suurteho-20 nestekromatografiällä sisältävän 95 paino-% lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Suodos väkevöitiin 70 ml:ksi, kuumennettiin 70 °C:seen ja annettiin jäähtyä sekoittaen ja ympäten, mitä seurasi kiinteän aineen eristäminen kuten edellä antamaan vielä 15,3 g 25 kiteistä tuotetta, sp. 82 - 84 °C, joka sisälsi 95 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Suodos tästä toisesta vaiheesta haihdutettiin 25 mlrksi ja sitä käsiteltiin kuten toisessa vaiheessa antamaan vielä 7,7 g kiteistä tuotetta, sp. 83 - 84 °C, joka sisälsi 95 pai-30 no-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Siten saatiin kolmessa käsittelyvaiheessa lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien 95-%:sen puhdas l:l-seos 90 % :n saaliilla.
Esimerkki 3 35 118,7 g oc-syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloori-
vinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaanikarboksylaatin cis-isomeerien seosta, joka sisälsi 69 paino-% IS cis S- ja IR
7 71728 cis R-isomeerejä ja 31 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerejä, liuotettiin 236 ml:aan trietyyliamiinia ja liuos saatettiin samanlaiseen käsittelyyn kuin esimerkissä 3. Saatiin 61,7 g kiteistä tuotetta, sp. 81 - 83 °C, joka sisälsi 5 95 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Suodos haihdutettiin 70 mlrksi ja käsiteltiin kuten esimerkin 2 toisessa vaiheessa antamaan vielä 24,4 g kiteistä tuotetta, sp. 76 - 80 °C, joka sisälsi 90 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
10 Siten kahdessa käsittelyvaiheessa 73 paino-% lähtöai neesta saatiin muodossa, jossa oli enemmän kuin 90 % puhdasta IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Esimerkki 4 906 g c<.-syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloori-15 vinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin cis- isomeerien seosta, joka sisälsi 42 paino-% IS cis S- ja IR cis R-isomeerejä ja 58 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerejä, liuotettiin 1812 ml:aan trietyyliamiinia kuumentaen 70 °C:seen. Syntynyt liuos suodatettiin huokoisuusasteen 20 no. 3 sintterin läpi ja annettiin jäähtyä samalla sekoittaen polytetrafluorietyleeni-lapaisella sekoittimella. 26 °C:ssa liuos ympättiin muutamalla kiteellä ex.-syaani-3-fenoksi-bentsyyli-3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
25 Sekoittamista jatkettiin 2 päivää, jolloin liuos saavutti loppulämpötilan 20 °C. Erottunut kiinteä aine suodatettiin erilleen, imettiin kuivaksi, pestiin kerran 500 ml :11a 60 -80 petrolieetteriä -10 °C:ssa ja kuivattiin muuttumattomaan painoon tyhjöuunissa ympäristön lämpötilassa antamaan 638 g 30 kiteistä tuotetta, sp. 82 - 84 °C, jonka suurteho-neste- kromatografiällä osoitettiin sisältävän 94 paino-% lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Suodos haihdutettiin 800 ml:ksi, kuumennettiin 60 °C:seen, annettiin jäähtyä sekoittaen ja ympättiin 35 30 °C:ssa muutamalla kiteellä cv-syaani-3-fenoksibentsyyli- 3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaanikarboksylaa-tin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Sekoitta- 8 71728 mistä jatkettiin 3 päivää, ja liuos saavutti 23 °C:n loppu-lämpötilan. Erottunut kiinteä aine suodatettiin erilleen, imettiin kuivaksi, pestiin kerran 200 ml:11a trietyyliamiinia -10 °C:ssa ja kerran 200 mlrlla 60 - 80 petrolieetteriä 5 -10 °C:ssa ja kuivattiin kuten edellä antamaan vielä 178 g kiteistä tuotetta, sp. 83 - 85 °C, joka sisälsi 98 paino-% IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Suodos tästä toisesta vaiheesta haihdutettiin 200 ml:ksi ja sitä käsiteltiin samalla tavalla kuin toisessa vaiheessa, 10 mutta sekoittaen viisi päivää, antamaan vielä 51 g kiteistä tuotetta, sp. 82 - 84 °C, joka sisälsi 92 paino-% IR cis S-ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.
Siten saatiin kolmessa käsittelyvaiheessa lähtöaineen IR cis S- ja IS cis R-isomeerien 94-%:sen puhdas l:l-seos 15 yli 95 %:n saaliilla.
Esimerkki 5
Vertailutarkoituksia varten käytettiin useita eri orgaanisia amiineja emäs-liuotinsysteemeinä seuraavassa testimenetelmässä. 5,0 g c?k-syaani-3-fenoksibentsyyli-3- (2,2-20 dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin cis-isomeerien seosta, jossa IS cis S- ja IR cis R-isomeerien painosuhde IR cis S- ja IS cis R-isomeereihin oli 2:1, liuotettiin 10 ml:aan orgaanista amiinia kuumentaen (ei yli 60 °C:n). Syntyneen liuoksen annettiin jäähtyä ympäristön 25 lämpötilaan sekoittaen ja ympättiin muutamalla kiteellä ex -syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-di-metyylisyklopropaani-karboksylaatin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Sekoittamista jatkettiin yli yön ja liuos saatettiin jatkokäsittelyyn, analyysiin jne. sopivasti.
30 Tulokset on annettu seuraavassa taulukossa I. Liuosten ja lopputuotteiden analyysit suoritettiin suurtehoneste-kromatografiällä. Tapauksissa, joissa kiteytymistä ei tapahtunut ympäristön lämpötilassa, liuokset jäähdytettiin -10 °C:seen kiteytymiseen pääsemiseksi.
9 71728
Taulukko I
Testi Orgaaninen amiini Huomautukset
No.
5 i trietyyliamiini Hidas kiteytyminen. Kahden päi vän sekoittamisen jälkeen sakka suodatettiin ja kuivattiin antamaan 2,0 g 98-%:sen puhdasta IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Suodos sisälsi cis-isomeerien pääasiallisesti 2Q raseemisen seoksen. Lähtöaineen hajoamista ei ollut havaittavissa .
ii di-isopropyyliamiini Hidas kiteytyminen. Kahden päi
vän sekoittamisen jälkeen sakka suodatettiin ja kuivattiin antamaan 2,0 g 98-%:sen puhdasta IR
15 cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Suodos sisälsi cis-isomeerien pääasiallisesti raseemisen seoksen. Havaittiin lähtöaineen n. 5 %:n hajoaminen.
iii tri-n-propyyliamiini Nopea kiteytyminen. Sekoittami- 2q sen jälkeen yli viikonlopun sak ka suodatettiin, pestiin 60 - 80 petrolieetterillä ja kuivattiin antamaan 3,3 g kiteistä ainetta, jolla oli pääasiallisesti sama koostumus kuin lähtöaineella.
iv tri-n-butyyliamiini Hidas kiteytyminen. Sekoittami- 25 sen jälkeen yli viikonlopun sak ka suodatettiin, pestiin 60 - 80 petrolieetterillä ja kuivattiin antamaan 3,9 g kiteistä ainetta, jolla oli pääasiallisesti sama koostumus kuin lähtöaineella.
30 v dietyyliamiini Ei kiteytymistä. Sekoitettiin kaksi tuntia -10 °C:ssa, vieläkään ei kiteytymistä. Yhden päivän kuluttua havaittiin lähtöaineen n. 20 %:n hajoaminen.
vi n-heksyyliamiini Ei kiteytymistä. Oli tapahtunut 35 nopea lähtöaineen hajoaminen.
10 71 728
Testi Orgaaninen amiini Huomautukset
No.
vii n-butyylimetyyli- Ei kiteytymistä, ei viidenkään amiini päivän kuluttua. Yhden päivän kuluttua havaittiin n. 50 %:n 5 lähtöaineesta hajonneen. 9 päi vän kuluttua havaittiin yli 90 %:n lähtöaineesta hajonneen.
viii N-sykloheksyyli- Ei kiteytymistä vielä kolmen- metyyliamiini kaan päivän kuluttua. Kolmen päivän kuluttua havaittiin n.
50 %:n lähtöaineesta hajonneen.
ix N-sykloheksyyli- Ei kiteytymistä kolmen päivän isopropyyliamiini kuluttua. Lähtöaineen hajoaminen hyvin vähäistä. Liuos sisälsi cis-isomeerien pääasiallisesti raseemisen seoksen.
15 x etyylidi-isopropyyli- Nopea kiteytyminen. Sekoittami- amiini sen jälkeen yli viikonlopun sak ka suodatettiin ja kuivattiin antamaan 3,0 g kiteistä ainetta, jolla oli pääasiallisesti sama koostumus kuin lähtöaineella.
2Q xi Ν,Ν-dimetyylianiliini Ei kiteytymistä.
xii 2,6-lutidiini Ei kiteytymistä. Lähtöaineen ha joamista ei havaittu. Lähtöaineen isomeerikoostumus muuttumaton. 1
Esimerkki 6
Veden läsnäolon vaikutuksen arvioimiseksi emäs-liuotin-systeemissä suoritettiin kokeita esimerkin 5 mukaisella menetelmällä. Kussakin tapauksessa emäsliuotin oli trietyyli-amiini. Tulokset on annettu taulukossa II.
11 71728
Taulukko II
Testi % vettä trietyyli- Huomautuksia
No. amiinissa (paino/paino)
5 i 0,10 Ks. taulukko I
ii 2 Hidas kiteytyminen. Kahden päivän sekoittamisen jälkeen sakka suodatettiin ja kuivattiin antamaan 0,9 g 98-%:sen puhdasta IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta. Suo-dos sisälsi cis-isomeerien pääasiallisesti raseemisen seoksen.
iii 5 Ei kiteytymistä vielä viiden- kään päivän kuluttua.
15
Esimerkki 7 3125 g vastavalmistettua 'X-syaani-3-fenoksibentsyyli- 3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin cis-isomeerien raseemista seosta, jonka puhtaus 20 oli 96,3 paino-% ja joka oli keltaisen öljyn muodossa, liuotettiin 4,65 Isaan trietyyliamiinia ympäristön lämpötilassa. Liuos ympättiin muutamalla kiteellä <x-syaani-3-fenoksi-bentsyyli-3-(2,2-dikloorivinyyli)-2,2-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta ja 25 sekoitettiin 24 tuntia 15 °C:ssa. Kiteytynyt sakka suodatettiin erilleen, pestiin 750 ml:11a kylmää trietyyliamiinia ja 1 litralla 60 - 80 petrolieetteriä ja kuivattiin antamaan 1738 g värittömiä kiteitä, sp. 81 - 83 °C.
Suodos haihdutettiin n. 1400 g:ksi öljyä, joka liuotet-30 tiin 2 l:aan trietyyliamiinia ympäristön lämpötilassa. Liuos ympättiin kuten edellä ja sekoitettiin 48 tuntia 15 °C:ssa. Kiteytynyt sakka suodatettiin erilleen, pestiin 500 ml:11a kylmää trietyyliamiinia ja 500 ml:11a 60 - 80 petrolieetteriä ja kuivattiin antamaan 864 g värittömiä kiteitä, sp. 81,5 -35 83,5 °C.
Suodos haihdutettiin n. 511 g:ksi oranssinväristä öljyä, joka liuotettiin 750 ml:aan trietyyliamiinia ympäristön 12 71 728 lämpötilassa. Käsittely kuten edellä, sekoittaen 15 °C:ssa 48 tuntia, antoi vielä 96 g värittömiä kiteitä, sp. 82,5 -84 °C.
Yhdistetyn kiteisen tuotteen (kokonaissaalis 2698 g, 5 86 paino-%) osoitettiin suurteho-nestekromatografiällä si sältävän 94 paino-% cx-syaani-3-fenoksibentsyyli-3-(2,2-di-kloorivinyyli)-3,3-dimetyylisyklopropaani-karboksylaatin IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seosta.

Claims (3)

71728
1. Menetelmä yhdisteen, jolla on kaava I ^r1 _// \ «/" = c^r2 Γλ=/ X cn /—( /\ i
10 CH3--CO—0 -CH-< ^ (I) CH3 H 1 2 jossa R ja R ovat itsenäisesti kloori, bromi tai metyyli, IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seoksen valmistamiseksi, 15 oleellisesti vapaana IS cis S- ja IR cis R-isomeereistä, tunnettu siitä, että liuotetaan kaavan I mukaisen yhdisteen IS cis S- ja IR cis R-isomeerien seos, yksinään tai IR cis S- ja IS cis R-isomeerien läsnäollessa, orgaaniseen amiini-emäkseen, joka on trietyyliamiini tai di-isopropyyli-20 amiini; kiteytetään syntyneestä kaavan I mukaisen yhdisteen cis-isomeerien liuoksesta orgaanisessa amiini-emäksessä IR cis S- ja IS cis R-isomeerien l:l-seos, oleellisesti vapaana IS cis S- ja IR cis R-isomeereistä; ja saadut kiteet otetaan talteen liuoksesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n - .... ..1.2 n e t t u siitä, että R ja R merkitsevät klooria.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiteyttäminen liuoksesta suoritetaan ympäristön lämpötilassa tai sen alapuolella olevassa 30 lämpötilassa.
FI811228A 1980-04-23 1981-04-21 Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat. FI71728C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8013308 1980-04-23
GB8013308 1980-04-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811228L FI811228L (fi) 1981-10-24
FI71728B true FI71728B (fi) 1986-10-31
FI71728C FI71728C (fi) 1987-02-09

Family

ID=10512950

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811228A FI71728C (fi) 1980-04-23 1981-04-21 Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat.

Country Status (39)

Country Link
US (1) US4427598A (fi)
JP (1) JPS56166163A (fi)
AR (1) AR247469A1 (fi)
AT (1) AT372675B (fi)
AU (1) AU536528B2 (fi)
BE (2) BE888336A (fi)
BG (1) BG35744A3 (fi)
BR (1) BR8102377A (fi)
CA (1) CA1162560A (fi)
CH (1) CH646419A5 (fi)
CS (1) CS248016B2 (fi)
DD (1) DD158239A5 (fi)
DE (1) DE3115881A1 (fi)
DK (1) DK157677C (fi)
EG (1) EG14923A (fi)
ES (1) ES501504A0 (fi)
FI (1) FI71728C (fi)
FR (1) FR2481274B1 (fi)
GR (1) GR74495B (fi)
HU (1) HU186407B (fi)
IE (1) IE51195B1 (fi)
IL (1) IL62685A (fi)
IN (1) IN155977B (fi)
IT (1) IT1137380B (fi)
LU (1) LU83308A1 (fi)
NL (1) NL8101937A (fi)
NO (1) NO151619C (fi)
NZ (1) NZ196881A (fi)
OA (1) OA06792A (fi)
PH (1) PH18642A (fi)
PL (1) PL129835B1 (fi)
PT (1) PT72894B (fi)
RO (1) RO83587B (fi)
SE (1) SE453188B (fi)
SU (1) SU1349697A3 (fi)
TR (1) TR21337A (fi)
YU (1) YU42395B (fi)
ZA (1) ZA812595B (fi)
ZW (1) ZW8981A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1206483A (en) * 1982-11-11 1986-06-24 Johannes Van Berkel Process for preparing cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
DE3401483A1 (de) * 1984-01-18 1985-07-25 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur herstellung bestimmter enantiomerenpaare von permethrinsaeure-(alpha)-cyano-3-phenoxy-4-fluor-benzyl-ester
CA1275108A (en) * 1985-01-16 1990-10-09 Laszlo Pap Insecticidal composition comprising more than one active ingredients
US4997970A (en) * 1987-06-15 1991-03-05 Fmc Corporation Conversion of pyrethroid isomers to move active species
US5128497A (en) * 1990-01-03 1992-07-07 Fmc Corporation Conversion of pyrethroid isomers to more active species
GB9127355D0 (en) * 1991-12-24 1992-02-19 Ici Plc Isomerisation process
GB0229803D0 (en) * 2002-12-20 2003-01-29 Syngenta Ltd Chemical process

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1413491A (en) 1972-05-25 1975-11-12 Nat Res Dev 3-substituted-2,2-dimethyl-cyclopropane carboxylic acid esters their preparation and their use in pesticidal compositions
US4024163A (en) 1972-05-25 1977-05-17 National Research Development Corporation Insecticides
FR2375161A1 (fr) * 1976-04-23 1978-07-21 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane optiquement actif de structure (r) en ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane de structure (s)
FR2348901A1 (fr) * 1976-04-23 1977-11-18 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire alpha-cyane optiquement actif en ester d'acide chiral d'alcool secondaire alpha-cyane racemique
FR2383147A2 (fr) * 1977-03-09 1978-10-06 Roussel Uclaf Procede de transformation d'un ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane optiquement actif en ester d'acide chiral d'alcool secondaire a-cyane racemique
US4176195A (en) 1978-07-20 1979-11-27 Sumitomo Chemical Company, Limited Pesticidal α-cyanobenzyl ester enantiomer pair
US4261921A (en) 1979-06-06 1981-04-14 Fmc Corporation Process for preparation of a crystalline insecticidal pyrethroid enantiomer pair
CA1150301A (en) * 1979-11-27 1983-07-19 Michael J. Bull Cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
US4260633A (en) 1980-04-21 1981-04-07 Zoecon Corporation Pesticidal esters of amino acids

Also Published As

Publication number Publication date
PT72894A (en) 1981-05-01
AR247469A1 (es) 1995-01-31
NO151619C (no) 1985-05-08
OA06792A (fr) 1982-12-31
NO151619B (no) 1985-01-28
PL230784A1 (fi) 1982-02-15
AT372675B (de) 1983-11-10
JPH0215531B2 (fi) 1990-04-12
NL8101937A (nl) 1981-11-16
SE8102525L (sv) 1981-10-24
DE3115881A1 (de) 1982-04-29
FR2481274A1 (fr) 1981-10-30
BR8102377A (pt) 1981-12-22
DE3115881C2 (fi) 1989-03-16
DK157677C (da) 1990-06-18
CA1162560A (en) 1984-02-21
DK178281A (da) 1981-10-24
IT1137380B (it) 1986-09-10
SE453188B (sv) 1988-01-18
PH18642A (en) 1985-08-23
JPS56166163A (en) 1981-12-21
PL129835B1 (en) 1984-06-30
SU1349697A3 (ru) 1987-10-30
IN155977B (fi) 1985-04-20
ES8203074A1 (es) 1982-02-16
US4427598A (en) 1984-01-24
HU186407B (en) 1985-07-29
PT72894B (en) 1982-04-05
CS248016B2 (en) 1987-01-15
IL62685A (en) 1984-06-29
EG14923A (en) 1986-09-30
ES501504A0 (es) 1982-02-16
DD158239A5 (de) 1983-01-05
RO83587A (ro) 1984-05-23
ATA179581A (de) 1983-03-15
YU105081A (en) 1984-04-30
BE888336A (nl) 1981-10-09
BG35744A3 (en) 1984-06-15
ZA812595B (en) 1982-04-28
ZW8981A1 (en) 1981-07-15
IL62685A0 (en) 1981-06-29
FI71728C (fi) 1987-02-09
TR21337A (tr) 1984-04-16
CH646419A5 (de) 1984-11-30
AU536528B2 (en) 1984-05-10
AU6967581A (en) 1981-10-29
FI811228L (fi) 1981-10-24
DK157677B (da) 1990-02-05
RO83587B (ro) 1984-07-30
BE897395A (nl) 1984-01-30
GR74495B (fi) 1984-06-28
IT8121308A0 (it) 1981-04-21
YU42395B (en) 1988-08-31
NZ196881A (en) 1983-09-30
FR2481274B1 (fr) 1986-03-07
IE51195B1 (en) 1986-10-29
LU83308A1 (fr) 1981-12-01
NO811340L (no) 1981-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4260633A (en) Pesticidal esters of amino acids
KR940010763B1 (ko) α-시아노-3-페녹시-4-플루오로벤질 퍼메트레이트의 특정 거울상이성체 쌍의 제조방법
CA1045632A (en) Insecticides
FI71728B (fi) Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat
US4544510A (en) Process for preparing cyclopropane carboxylic acid ester derivatives
US3666798A (en) Production of optically active chrysanthemic acid
FI71729B (fi) Foerfarande foer framstaellning av cyklopropankarboxylsyraesterderivat
KR930004358B1 (ko) α-시아노-3-펜옥시-4-플루오로벤질 퍼메트레이트의 특정 에난티오머쌍의 제조방법
US4179446A (en) Sex pheromone produced by the female Japanese beetle: specificity of male response to enantiomers
KR850001178B1 (ko) 시클로프로판 카르복실산 에스테르 유도체의 제조방법
GB2075011A (en) Process for Preparing Cyclopropane Carboxylic Acid Ester Derivatives
KR850001176B1 (ko) 시클로프로판 카르복시산 에스테르유도체 제조방법
GB2074573A (en) Process for Preparing Cyclopropane Carboxylic Acid Ester Derivatives
SU341221A1 (ru) Способ разделени рацемической смеси d,l-транс- и/или d,l-цис-хризантемовых кислот
SI8111051A8 (sl) Postopek za pripravo zmesi cis-izomerov estrskih derivatov ciklopropankarboksilne kisline
DE3629387A1 (de) Verfahren zur diastereomerentrennung von cyclopropancarbonsaeureestern
CS211391B2 (cs) Způsob přípravy (S)-a-kyano-3-řenoxybenzyl-(S)-2-( 4-chlorfenyl )- isovalerátu

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: SHELL INTERNATIONALE RESEARCH MAATSCHAPPIJ B.V.