RO120405B1 - Procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturaţi - Google Patents

Procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturaţi Download PDF

Info

Publication number
RO120405B1
RO120405B1 RO98-01625A RO9801625A RO120405B1 RO 120405 B1 RO120405 B1 RO 120405B1 RO 9801625 A RO9801625 A RO 9801625A RO 120405 B1 RO120405 B1 RO 120405B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
aqueous phase
unsaturated mononitrile
column
effluent
acrylonitrile
Prior art date
Application number
RO98-01625A
Other languages
English (en)
Inventor
Anne M. Graham
Sanjay P. Godbole
Daniel G. Lee
Original Assignee
The Standard Oil Company
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by The Standard Oil Company filed Critical The Standard Oil Company
Publication of RO120405B1 publication Critical patent/RO120405B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C253/00Preparation of carboxylic acid nitriles
    • C07C253/24Preparation of carboxylic acid nitriles by ammoxidation of hydrocarbons or substituted hydrocarbons
    • C07C253/26Preparation of carboxylic acid nitriles by ammoxidation of hydrocarbons or substituted hydrocarbons containing carbon-to-carbon multiple bonds, e.g. unsaturated aldehydes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturaţi, selectaţi dintr-un grup constând din acrilonitril şi metacrilonitril, care cuprinde: a) reacţia unei olefine selectată dintr-un grup constând din propilenă şi izobutilenă, cu amoniac şi oxigen, într-o zonă de reacţie în prezenţa unui catalizator, pentru a produce un efluent al reactorului conţinând mononitrilul nesaturat corespunzător; b) transferarea efluentului de la reactor conţinând mononitrilul nesaturat corespunzător, către o coloană de răcire bruscă, unde efluentul de la reactor conţinând mononitrilul nesaturat corespunzător este răcit prin contact cu un prim flux apos; c) transferarea efluentului răcit din reactorul conţinând mononitrilul nesaturat, într-o coloană de absorbţie, unde efluentul răcit din reactorul conţinând mononitril nesaturat este contactat cu cel puţin un al doilea flux apos, pentru a separa şi a îndepărta mononitrilul nesaturat, sub forma unui flux de la baza coloanei de absorbţie; d) transferarea fluxului de la baza coloanei de absorbţie, într-o coloană de recuperare, în care produsul de vârf este îndepărtat şi separat într-o fază de mononitrilil nesaturat brut şi o fază apoasă, săracă în mononitrilil nesaturat, conţinând urme de impurităţi oxidante şi care mai cuprinde reducerea pH-ului fazei apoase, pentru a reduce nivelul de impurităţi oxidante, şi recircularea fazei apoase menţionată.

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturați, mononitrili care folosesc ca monomeri pentru fabricarea unor produși macromoleculari.
Acrilonitrilul trebuie să îndeplinească caracteristici extrem de rigide. Aceasta se datorește faptului că acrilonitrilul este utilizat drept monomer într-un număr mare de reacții de polimerizare și contaminarea cu anumite impurități este o caracteristică extrem de nedorită, prin faptul că acestea periclitează reacția de polimerizare. Asemenea impurități includ diferiți nitriți, peroxizi și precursori ai acestora. Specificația pentru produsul acrilonitril cere ca concentrația compușilor care conduc la un test iodometric pozitiv să fie în cantități mai mici de două zecimi dintr-o parte per milion (respectiv, 0,2 ppm). Calibrarea pentru test este efectuată față de o cantitate cunoscută de apă oxigenată. Este evident că urmele de impurități sunt dificil de identificat și mai dificil de izolat și distrus.
Distrugerea urmelor de impurități este în continuare complicată de către doi factori, (a) necesitatea de a decide cu precizie în care punct din procesul de producere a nitrililor nesaturați impuritățile trebuie distruse, și (b) importanța distrugerii impurităților fără introducerea de noi contaminanți în produsul dorit. Impuritățile apar în general în faza de reacție a procesului de producere a nitrilulut nesaturat monoolefinic α, β. Cu toate acestea, este destul de probabil ca impuritățile dăunătoare să fie introduse în alte faze ale procesului, și anume la neutralizarea cu acid diluat, la extracția cu apă etc., mai ales dacă ne gândim că aceste impurități pot fi prezente într-un domeniu de concentrații care nu depășește câteva părți per milion.
Procedeele și catalizatorii pentru producerea acrilonitrilului prin amonooxidarea propilenei și, respectiv, a izobutilenei au fost descrise în numeroase brevete US 2481826, 2904580, 3044966, 3050546, 3197419, 3198750, 3200084, 3230246 și 3248340.
Procedeele pentru recuperarea și purificarea nitrililor nesaturați monoolefinici, doriți, cum este acrilonitrilul și metacrilonitrilul, sunt descrise în brevetele US 3352764,3936360, 2904580, 3044966 și 3198750.
O prezentare a problemelor legate de separarea amestecurilor cuprinzând acrilonitril, acetonă și apă, precum și mijloacele pentru efectuarea separării prin distilare, în prezența unor mari cantități de apă adăugată, sunt date în brevetul US 2681306.
O prezentare a problemelor legate de separarea amestecurilor similare de cantități mici de diferiți compuși carbonilici saturați se poate găsi în brevetul US 3149055.
Un procedeu pentru producerea de nitrili alifatici nesaturați, substanțial puri, dintr-un amestec impur, conținând nitrilul nesaturat dorit, împreună cu aldehide alifatice nesaturate corespunzătoare și acid cianhidric ca impurități este descris în brevetul US 2836614.
Un alt procedeu pentru separarea nitrilului nesaturat, cum este acrilonitrilul sau metacrilonitrilul, de cantități mici de compuși carbonilici saturați, este descris în brevetul US 3185636.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, este de a obține mononitrili nesaturați cu randamente și cu puritate ridicată.
Prezenta invenție are ca obiectiv un procedeu îmbunătățit, pentru recuperarea și purificarea acrilonitrilului și metacrilonitrilului, în care urmele de impurități, cum sunt compușii oxidanți, sunt îndepărtați din fluxurile apoase de acrilonitril de reciclu.
Procedeul pentru producerea mononitrililor nesaturați, selectați dintr-un grup constând din acrilonitril și metacrilonitril, cuprinde:
a) reacția unei olefine selectate dintr-un grup constând din propilenă și izobutilenă, cu amoniac și oxigen într-o zonă de reacție, în prezența unui catalizator, pentru a produce un efluent al reactorului conținând mononitrilul nesaturat corespunzător,
RO 120405 Β1
b) transferarea efluentului de la reactor, conținând mononitrilul nesaturat corespun- 1 zător către o coloană de răcire bruscă, unde efluentul de la reactor conținând mononitrilul nesaturat corespunzător, este răcit prin contact cu un prim flux apos, 3
c) transferarea efluentului răcit din reactorul conținând mononitril nesaturat într-o coloană de absorbție, unde efluentul răcit din reactorul conținând mononitril nesaturat, este 5 contactat cu cel puțin un al doilea flux apos, pentru a separa și a îndepărta mononitrilul nesaturat sub forma unui flux de la baza coloanei de absorbție, 7
d) transferarea fluxului de la baza coloanei de absorbție într-o coloană de recuperare, în care produsul de vârf este îndepărtat și separat într-o fază de mononitril nesaturat brut și 9 o fază apoasă săracă în mononitril nesaturat conținând urme de impurități oxidante și care mai cuprinde reducerea pH-ului fazei apoase, pentru a reduce nivelul de impurități oxidante, 11 și recircularea fazei apoase menționate.
Avantajele prezentei invenții decurg din faptul că, prin aplicarea invenției, se obțin 13 mononitrili de puritate mare, printr-un procedeu realizat în condiții optime pentru atingerea scopului urmărit. 15 într-un exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, faza apoasă este recirculată în coloana de recuperare și pH-ul fazei apoase este redus înaintea reintroducerii acesteia 17 la vârful coloanei de recuperare.
într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, faza apoasă este 19 recirculată în coloana de răcire bruscă.
într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, pH-ul fazei apoase este21 micșorat de la 6,5...7,0 la 2,0.
într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, faza apoasă este 23 recirculată în procedeu într-o zonă care are o valoare a pH-ului mai mică decât în coloana de recuperare.25 într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, olefina selectată este propilenă și mononitrilul nesaturat este acrilonitrilul.27
Un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții cuprinde formarea în timpul procesului a unui azeotrop heterogen, cuprinzând apă și acrilonitril, precum și creșterea ra- 29 portului de apă față de acrilonitril în azeotropul heterogen, pentru a favoriza extracția de impurități oxidante în faza apoasă. 31 într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, faza apoasă este tratată cu acid sulfuric sau un acid organic ales dintre acid acetic, acid acrilic, acid formic și acid 33 glicolic.
într-un alt exemplu preferat de realizare a prezentei invenții, zona de reacție este un 35 reactor în strat fluidizat.
Atunci când o olefină, propilenă sau izobutilenă, de exemplu, reacționează cu amo- 37 niac și oxigen molecular, pentru a produce nitrilul nesaturat corespunzător, cum este acrilonitril sau metacrilonitril, se produc de asemenea mici cantități de diferiți compuși, cum este 39 acidul cianhidric, nitrili alifatici saturați, cum este acetonitrilul, compuși carbonilici cu greutate moleculară relativ scăzută, cum esteacetaldehida, propionaldehida, acroleina, metacroleina 41 etc. și urme de cantități din alți compuși, care pot fi descriși în general ca fiind nitriți, peroxizi și precursori ai acestora. 43
Produsele de reacție dorite sunt recuperate prin absorbție într-un solvent adecvat, cum este apa, fază pe durata căreia se pot forma în mod adițional compuși organici grei. 45 Preferabil este ca produsele de reacție să fie recuperate mai întâi printr-o răcire bruscă și întreruperea reacției cu un acid diluat, cum este acidul sulfuric, care servește pentru a 47 neutraliza excesul de amoniac prezent în efluentul de la reacție și apoi prin absorbție în apă.
RO 120405 Β1
Produsele de reacție în procesul de amonooxidare a propilenei sunt separate de apa de absorbție într-o coloană de distilare extractivă (denumită coloană de recuperare). Produsul de vârf al coloanei de recuperare este un azeotrop al acrilonitrilului cu apa, iar produsul din bază este un flux apos conținând acetonitril, care este îndepărtat într-o altă coloană de distilare (denumită coloană de stopare). într-o instalație pentru producerea metacrilonitrilului, nitrilul recuperat este metacrilonitril, iar produsele secundare recuperate sunt compușii corespunzători ce se formează din izobutilenă.
Este de preferat ca orice compus, ce se adaugă la nitrilul conținând nitrit, să fie adăugat înainte de purificarea nitrilului în coloana de produs, astfel încât produsul de reacție al impurității urmă și compusul adăugat să poată fi ușor separați și îndepărtați din fluxul de produs. Compusul adăugat este așa numitul captator (scavenger) și orice compus alcalin solubil în apă va acționa ca un captator eficient.
Locurile adecvate din punct de vedere logic, unde ar trebui adăugați acești captatori sunt fie în absorber, în coloana de stopare, fie în coloana de recuperare sau simultan în mai multe coloane. Un loc preferat pentru adăugarea unuia asemenea agent captator sub forma unei soluții apoase relativ diluate, așa cum este descris mai jos, este în produsul de vârf al coloanei de recuperare. întrucât nitrilul dorit este distilat la vârf sub forma unui azeotrop cu apă în coloana de recuperare, este posibil a se extrage în fază apoasă produsul de reacție solubil în apă al impurității nedorite, împreună cu agentul captator, pentru a îndepărta impuritățile din produs.
Produsul, nitrilul nesaturat alifatic, cum este acrilonitrilul sau metacrilonitrilul, este răcit într-o coloană de răcire bruscă (quench) cu un flux de apă acidulat prin contact contracurent. Produsul gazos din coloana de răcire bruscă este condus la partea inferioară a unui absorber, unde acrilonitrilul, acetonitrilul și alte gaze relativ solubile sunt absorbite. Gazele neabsorbite sunt conduse la o faclă și îndepărtate.
în mod convențional, fluxul de la partea inferioară a absorberului, cunoscut sub denumirea de flux de apă bogat, este condus în coloana de recuperare, unde el este distilat extractiv. Coloana de recuperare poate fi orice mijloc adecvat de contact, în care lichidul și vaporii sunt contactați în contracurent într-o multitudine de zone de comunicare sau trepte.
Vaporii de la vârful coloanei de recuperare sunt îmbogățiți în acrilonitril, alți componenți fiind în principal apă și acid cianhidric, și contaminați cu impurități nedorite, cum sunt nitriți, compuși care au caracteristici de nitriți și precursori ai acestora.
Vaporii din vârful coloanei sunt condensați și colectați într-un decantor, lichidul este supus separării lichid - lichid, stratul mai puțin dens fiind fază organică, stratul mai dens fiind fază apoasă. Faza organică fiind în principal acrilonitril contaminat cu apă și acid cianhidric, este extrasă în vederea unei purificări ulterioare. Faza apoasă este refluxată în secțiunea superioară a coloanei de recuperare.
Brevetul US 3442771 descrie un procedeu pentru îndepărtarea urmelor de impurități (de exemplu, nitriți, peroxizi și precursori ai acestora) din mononitrilii nesaturați (de exemplu, acrilonitril), contaminați cu apă.
Procedeul descris în brevetul US 3442771 reclamă adăugarea unei soluții alcaline la azeotropul parțial condensat de nitril nesaturat și apă, în care azeotropul a fost obținut sub forma unui flux de vârf de la o coloană de distilare extractivă, în special, coloana de recuperare.
Efectul soluției alcaline este de a extrage produsul de reacție al urmelor de impurități în faza apoasă a azeotropului, lăsând faza organică relativ liberă de impurități.
Azeotropul este apoi transferat într-un decantor, unde are loc separarea fazelor lichid - lichid. Faza organică, conținând acrilonitrilul brut, este apoi îndepărtată, în vederea unei purificări ulterioare, în timp ce faza apoasă, conținând produsele de reacție, este reciclată la coloana de recuperare.
RO 120405 Β1
Pentru a realiza obiectivele de mai sus și în conformitate cu scopul invenției, așa cum 1 este ea realizată și descrisă pe larg aici, procedeul din prezenta invenție cuprinde reacția unei olefine selectate dintr-un grup constând din propilenă și izobutilenă cu amoniac și oxi- 3 gen într-o zona de reacție, în prezență de catalizator, pentru a produce efluentul de la reactor conținând mononitrilul nesaturat corespunzător (respectiv, acrilonitril sau metacrilonitril), 5 transferarea efluentului de la reactor conținând mononitrilul nesaturat către o coloană de răcire bruscă, în care efluentul de la reactor, conținând mononitrilul nesaturat, este contactat 7 cu cel puțin un prim flux apos, pentru a răci efluentul de ia reactor, transferarea efluentului de la reactor, astfel răcit, conținând mononitrilul nesaturat, către o coloană de absorbție, în 9 care efluentul de la reactor, conținând mononitrilul nesaturat, este contactat cu cel puțin un al doilea flux apos, pentru a separa și a îndepărta mononitrilul nesaturat sub forma unui flux 11 de la baza coloanei de absorbție, transferarea fluxului de la baza coloanei conținând mononitrilul nesaturat către o secție de recuperare și purificare, unde mononitrilul nesaturat este 13 recuperat și purificat, și recircularea a cel puțin unui flux apos de proces, pentru a îmbunătăți eficiența procesului, în care îmbunătățirea cuprinde tratarea a cel puțin unui flux apos de 15 proces, care este recirculat în fluxul de proces, pentru a reduce valoarea pH-ului, reducând în acest fel cantitatea de urme de impurități prezente în fluxul apos de reciclu. 17
Trebuie înțeles că prin termenul de tratare, așa cum este utilizat aici, se înțelege să se includă nu numai tratamentul înainte de reintrare în fluxul de proces, ci și tratamentul 19 fluxului reciclat, imediat după reintrarea acestuia în fluxul de proces.
Desenul din singura figură anexată reprezintă o vedere schematică a unui exemplu 21 preferat de realizare a prezentei invenții.
în continuare, se face o descriere mai detaliată a modului specific de realizare a in- 23 venției de față, în care nitrilul nesaturat monoolefinic este acrilonitril, mediul de absorbție utilizat este apa, iar nitrilul alifatic saturat este acetonitril. 25
Referindu-ne la figură, se poate vedea că fluxul de alimentare al apei bogate este introdus în coloana de recuperare 1, la un taler de alimentare notat cu 3, care se găsește la 27 aproximativ două treimi din înălțime către vârful coloanei de recuperare echipată cu talere de fracționare. Pot fi utilizate și alte mijloace de contactare lichid-vapori, cum ar fi, de exem- 29 piu, coloane cu umplutură sau altele asemenea, dar talerele sită sunt preferate.
Vaporii distilați la vârful coloanei în punctul 2 sunt condensați în condensatorul de 31 vapori 4, care este un condensator dual, iar condensatul trece apoi către un decantor 5, unde are loc separarea de faze, stratul organic (faza de acrilonitril brut) fiind îndepărtat în vederea 33 unei purificări ulterioare, iar stratul apos (faza apoasă săracă în acrilonitril) fiind returnat în secțiunea superioară a coloanei de recuperare 1. Refluxul de strat apos poate fi retumat în 35 coloana de recuperare 1, la talerul de alimentare 3, sau aproape de vârful coloanei de recuperare 1 sau între talerul de alimentare 3 și vârful coloanei 2, în conformitate cu caracteristi- 37 cile de operare dorite în coloană.
Un avantaj al introducerii refluxului de strat apos în coloana de recuperare, într-un 39 punct situat mai jos decât talerul de vârf, este faptul că se evită formarea de componenți organici solubili în apă, incluzând produsul de reacție format cu urmele nedorite de impurități, 41 care tind să se deplaseze spre talerul de vârf, și ca urmare să se acumuleze în fluxul de reflux al stratului apos. 43
Este evident pentru un specialist care lucrează în domeniu că procedeul din prezenta invenție ar fi operabil chiar dacă refluxul de strat apos ar fi introdus sub talerul de alimentare, 45 dar nu există nici un motiv special pentru a face acest lucru. Cu cât este situat mai jos sub talerul de alimentare punctul de recirculare al refluxului de strat apos, cu atât mai mult 47 acrilonitril ar trebui să fie stripat în secțiunea inferioară a coloanei de recuperare 1.
RO 120405 Β1
Pot fi utilizate și alte mijloace de separare a fazei organice din faza apoasă a condensatului. De exemplu, condensatul poate fi trecut direct prin materiale, cum sunt silicagel, site moleculare și altele asemenea, care îndepărtează în mod preferențial apa și componenții solubili în apă. O centrifugă lichid - lichid poate fi de asemenea utilizată pentru a separa faza organică mai ușoară de faza apoasă mai grea.
Sarcina termică necesară pentru a produce refierberea în baza coloanei de recuperare 1 poate fi asigurată prin transfer de căldură în orice aparat refierbător convențional, de exemplu, prin îndepărtarea lichidului în sau aproape de partea inferioară a coloanei 1, așa cum este arătat la poziția 6 din figură, și schimbând căldura lichidului într-un refierbător cu termosifon 7. Efluentul din refierbătorul cu termosifon este returnat în partea inferioară a coloanei de recuperare 1 în punctul 8. Aburul viu 9 poate fi injectat fie pentru a suplimenta, fie pentru a înlocui aportul termic necesar în coloana de recuperare 1. Un flux din baza coloanei, bogat în acetonitril, este condus din coloana de recuperare 1 într-o coloană de stripare, care nu este arătată în schema din figură.
în procedeul din prezenta invenție, fluxul de apă de reciclu, care intră în partea superioară a coloanei de recuperare 1, este tratat în vederea creșterii pH-ului fluxului care intră în coloana de recuperare. Acest tratament poate fi cu un acid mineral, cum este acidul sulfuric sau cu acizi oganici, cum sunt acidul acetic, acidul acrilic, acidul formic sau acidul glicolic, selecție determinată de considerații privind costuri, disponibilități, compatibilități, probleme metalurgice etc. în plus, temperatura, timpul de staționare și alte caracteristici ale fluxului de reciclu la valori scăzute ale pH-ului și înainte de reintrarea în proces pot fi minime sau pot fi extinse în funcție de compatibilitatea cu produsul util.
De exemplu, acidul sulfuric poate fi adăugat la fluxul apos de reciclare către coloana de recuperare, pentru a-i reduce valoarea pH-ului de la 6,5...7,0 până la 2 și nivelul de peroxid măsurat al acestuia până la jumătate. în cazul în care temperatura și timpul de staționare al reciclului sunt crescute față de cel necesar, doar pentru a transporta materialul de la coloana de recuperare către coloana de răcire bruscă(quench), este de așteptat o nouă reducere în ceea ce privește cantitatea de peroxid măsurată. Fluxul poate fi apoi adăugat înapoi în coloana de răcire bruscă (quench), recuperând valoarea acidului sulfuric utilizat, sub forma unei reduceri echivalente în ceea ce privește cantitatea de acid necesară pentru a menține pH-ul fluidului de răcire bruscă (quench).
Se dau, în continuare, trei exemple care ilustrează realizarea prezentei invenții.
Exemplul 1 de mai jos intenționează să simuleze această procedură de tratament.
Exemplul 1.0 cantitate de 100 ppm nitrit de sodiu a fost adăugată la apa din decantorul de recuperare (pH=7, tamponat cu bicarbonat, 7% acrilonitril, 3% cianură de sodiu). Această apă a fost apoi tratată cu acid sulfuric până la o valoare a pH -ului de 5,5; 4,0; 3,0 și 2,0. Drept probă de control, o porțiune din probă a fost lăsată netratată, la o valoare a pHului egală cu 7,0. Peroxidul a fost măsurat folosind testul iodometric standard (ACRN -18-1), după diluarea probelor în acetonitril liber de peroxizi, pentru a aduce concentrațiile în domeniul de calibrare al testului.
Proba de control a măsurat 97 ppm, probele tratate până la un pH de 5,5; 4,0; 3,0 și 2,0 au măsurat 86, 72, 56 și, respectiv, 47 ppm. Pentru a confirma că această reducere în ceea ce privește peroxidul este pe deplin ireversibilă, probele tratate au fost apoi aduse la o valoare a pH-ului de 5,5, pH-ul tipic al fluidului de răcire bruscă prin adăugare de amoniac. Nivelurile de peroxid măsurate au fost de 86, 78, 61 și 53 ppm.
RO 120405 Β1
Așa cum s-a menționat anterior, o altă procedură de tratament posibil de urmat, în 1 aplicarea prezentei invenții, este redirijarea fluxului de reciclu către un loc din proces unde există o valoare mai scăzută a pH-ului în comparație cu cel al punctului vechi de reciclu. De 3 exemplu, faza apoasă din decantorul de recuperare care conține 70 ppm peroxid este în mod obișnuit recirculată în coloana de recuperare care are un pH cuprins între 6 și 8. Este 5 prevăzut ca în punerea în practică a acestui aspect al invenției, acest flux să fie direcționat către coloana de răcire bruscă, care este reglat la o valoare mai mică a pH -ului (de exemplu, 7
5,8 până la 5,5).
Creșterea conținutului de peroxid măsurat în lichidul de flux de răcire, care poate fi 9 atribuit reciclului, se estimează a fi mai mică decât cantitatea prezentă în fluxul de reciclu.
Temperatura și timpul de staționare pe durata recirculării pot fi crescute, pentru a rea- 11 liza o reducere suplimentară a peroxidului măsurat. Exemplul 2 menționat aici în continuare este o simulare a acestui aspect al invenției. 13
Exemplul 2. Un vârf de 100 ppm ion nitrit (o parte sau întreg conținutul de oxidant din fluxurile procesului de acrilonitril se consideră că ar fi și se comportă ca și când ar fi așa, 15 ion nitrit sau derivat al nitritului) a fost adăugat la alimentarea simulată a coloanei de recuperare, fluxului simulat de apă de răcire bruscă și, drept control, fluxului de apă demineralizată. 17 Conținutul de peroxid a fost măsurat folosind testul iodometric standard (ACRN -18-1), după diluarea probei în acetonitril liber de peroxid, pentru a aduce concentrațiile în domeniul de 19 calibrare al testului. Proba de control a măsurat 100 ppm, proba de alimentare simulată a coloanei de recuperare 98 ppm, iar proba de apă de răcire bruscă simulată 75 ppm. 21 în final, s-a preconizat de asemenea ca tratamentul fluxului recirculat să fie efectuat prin modificarea raportului apă față de acrilonitril în azeotropul heterogen generat în timpul 23 procesului de acrilonitril. Nivelul de peroxid măsurat în faza apoasă poate fi mult mai ridicat decât nivelul din faza de acrilonitril a azeotropului. Aceasta este în special adevărat când 25 azeotropul este generat într-un punct unde pH-ul este reglat aproape natural. Orice tehnică ce duce la creșterea volumului de apă care trebuie separată dintr-un asemenea condensat, 27 poate conduce prin urmare la extracția unei cantități mai mari de oxidant, în fluxul apos de reciclu. Astfel, el poate fi direcționat sau tratat așa cum se descrie aici, pentru a reduce ni- 29 velul de peroxid măsurat, apoi recirculat. Este cel mai avantajos de pus în practică această parte a invenției asupra fazei apoase din decantorul de recuperare. Exemplul 3 de mai jos 31 este o simulare a acestui aspect al prezentei invenții.
Exemplul 3. A fost preparată o probă de acrilonitril cu un vârf de nitrit (5 ppm). 90% 33 din acest acrilonitril a fost agitat prin scuturare împreună cu 10 ml de apă tamponată cu bicarbonat cu valoarea pH -ului 7 (faza apoasă simulată din decantorul de recuperare), 35 pentru a simula aproximativ compoziția azeotropului. Fazele au fost separate, iar peroxidul măsurat în fiecare din ele cu testul iodometric standard. Faza de acrilonitril a conținut 0,80 37 ppm peroxid măsurat, reprezentând 43% din cantitatea originală totală, adăugată, iar faza apoasă a conținut 6,7 ppm, respectiv, 52% din total. 39
Testul a fost repetat, dar cu un raport de volume de 90:20. Faza de acrilonitril a măsurat 0,55 ppm peroxid, de această dată, respectiv 30%, iarfaza apoasă a măsurat 4,4 ppm, 41 respectiv 68%. Cu un raport de volume de 90 : 30, faza de acilonitril a conținut 0,35 ppm peroxid măsurat, respectiv 19% din cantitatea totală adăugată, iar faza apoasă 3,2 ppm, 43 respectiv 75% din total.

Claims (9)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturați, selectați dintr-un grup constând din acrilonitril și metacrilonitril, care cuprinde:
    a) reacția unei olefine selectate dintr-un grup constând din propilenă și izobutilenă, cu amoniac și oxigen într-o zonă de reacție, în prezența unui catalizator, pentru a produce un efluent al reactorului conținând mononitrilul nesaturat corespunzător,
    b) transferarea efluentului de la reactor conținând mononitrilul nesaturat corespunzător către o coloană de răcire bruscă, unde efluentul de la reactor, conținând mononitrilul nesaturat corespunzător, este răcit prin contact cu un prim flux apos,
    c) transferarea efluentului răcit din reactorul conținând mononitril nesaturat într-o coloană de absorbție unde efluentul răcit din reactorul conținând mononitril nesaturat este contactat cu cel puțin un al doilea flux apos, pentru a separa și a îndepărta mononitrilul nesaturat sub forma unui flux de la baza coloanei de absorbție,
    d) transferarea fluxului de la baza coloanei de absorbție într-o coloană de recuperare, în care produsul de vârf este îndepărtat și separat într-o fază de mononitril nesaturat brut și o fază apoasă săracă în mononitril nesaturat conținând urme de impurități oxidante, caracterizat prin aceea că, mai cuprinde reducerea pH-ului fazei apoase pentru a reduce nivelul de impurități oxidante și recircularea fazei apoase menționate.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că faza apoasă este recirculată în coloana de recuperare și pH-ul fazei apoase este redus înaintea reintroducerii acesteia la vârful coloanei de recuperare.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că faza apoasă este recirculată în coloana de răcire bruscă.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că pH-ul fazei apoase este micșorat de la 6,5...7,0 la 2,0.
  5. 5. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că faza apoasă este recirculată în procedeu într-o zonă care are o valoare a pH-ului mai mică decât coloana de recuperare.
  6. 6. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că olefină selectată este propilenă și mononitrilul nesaturat este acrilonitrilul.
  7. 7. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că acesta cuprinde formarea în timpul procesului a unui azeotrop heterogen, cuprinzând apă și acrilonitril, precum și creșterea raportului de apă față de acrilonitril în azeotropul heterogen, pentru a favoriza extracția de impurități oxidante în faza apoasă.
  8. 8. Procedeu conform oricăreia dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că faza apoasă este tratată cu acid sulfuric sau un acid organic ales dintre acid acetic, acid acrilic, acid formic și acid glicolic.
  9. 9. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că zona de reacție este un reactor în strat fluidizat.
RO98-01625A 1998-05-13 1998-11-26 Procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturaţi RO120405B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US09/078,384 US5869730A (en) 1998-05-13 1998-05-13 Oxidant reduction by manipulation and/or treatment of aqueous acrylonitrile process streams

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120405B1 true RO120405B1 (ro) 2006-01-30

Family

ID=22143710

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-01625A RO120405B1 (ro) 1998-05-13 1998-11-26 Procedeu pentru producerea mononitrililor nesaturaţi

Country Status (15)

Country Link
US (1) US5869730A (ro)
EP (1) EP0957084B1 (ro)
JP (2) JP4272283B2 (ro)
KR (1) KR100587188B1 (ro)
CN (1) CN1145607C (ro)
AT (1) ATE287872T1 (ro)
BG (1) BG64505B1 (ro)
BR (1) BR9805434B1 (ro)
DE (1) DE69828776T2 (ro)
ES (1) ES2236874T3 (ro)
RO (1) RO120405B1 (ro)
RU (1) RU2242459C2 (ro)
TR (1) TR199802494A3 (ro)
TW (1) TW534899B (ro)
ZA (1) ZA9810259B (ro)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5869730A (en) * 1998-05-13 1999-02-09 The Standard Oil Company Oxidant reduction by manipulation and/or treatment of aqueous acrylonitrile process streams
US6002040A (en) * 1998-05-14 1999-12-14 The Standard Oil Company Reduced pressure drop in acrylonitrile absorber via direct contact spray heat exchange
US6860971B2 (en) * 1998-06-15 2005-03-01 Gregory J. Ward Process for recovery of olefinically unsaturated nitriles
US6107509A (en) * 1999-03-31 2000-08-22 The Standard Oil Company Process for the recovery of acrylonitrile and methacrylontrile
US6873087B1 (en) * 1999-10-29 2005-03-29 Board Of Regents, The University Of Texas System High precision orientation alignment and gap control stages for imprint lithography processes
CA2415395C (en) * 2000-07-18 2009-12-01 The Standard Oil Company Improved process for the purification and recovery of acetonitrile
KR100676808B1 (ko) 2001-01-10 2007-02-05 이 아이 듀폰 디 네모아 앤드 캄파니 산화 반응기 생산 용량의 증가 방법
US6984749B2 (en) * 2002-12-04 2006-01-10 Bp Corporation North America Inc. Method for inhibiting polymerization during the recovery and purification of unsaturated mononitriles
JP2004217656A (ja) * 2003-01-14 2004-08-05 Solutia Inc アクリロニトリル精製プロセスにおける凝縮させた冷却オーバーヘッドの再循環
US8585870B2 (en) * 2008-03-05 2013-11-19 E I Du Pont De Nemours And Company Process to C-manufacture acrylonitrile and hydrogen cyanide
JP6525666B2 (ja) * 2015-03-27 2019-06-05 キヤノン株式会社 トナー及びトナーの製造方法
CN106892842A (zh) * 2015-12-17 2017-06-27 英尼奥斯欧洲股份公司 回收塔

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2481826A (en) * 1947-02-28 1949-09-13 Allied Chem & Dye Corp Process for making aliphatic nitriles
MX67287A (ro) * 1959-02-24
US3044966A (en) * 1959-08-05 1962-07-17 Standard Oil Co Attrition resistant oxidation catalysts
NL293857A (ro) * 1962-06-11
US3198750A (en) * 1962-12-26 1965-08-03 Standard Oil Co Mixed antimony oxide-uranium oxide oxidation catalyst
US3200084A (en) * 1962-10-15 1965-08-10 Standard Oil Co Mixed antimony oxide-cerium oxide oxidation catalysts
CA742727A (en) * 1962-11-28 1966-09-13 The Standard Oil Company Process for preparing olefinically unsaturated nitriles
US3352764A (en) * 1966-05-02 1967-11-14 Standard Oil Co Absorption and distillation process for separating crude unsaturated nitriles from acetonitrile with selective solvent recycle
GB1199697A (en) * 1967-11-13 1970-07-22 Nitto Chemical Industry Co Ltd Process for the Removal of Unreacted Ammonia in the Production of Acrylonitrile
US3936360A (en) * 1971-04-07 1976-02-03 The Standard Oil Company Process for distillation and recovery of olefinic nitriles
US4166008A (en) * 1977-07-29 1979-08-28 The Standard Oil Company Process for recovery of olefinic nitriles
KR850001603B1 (ko) * 1980-12-03 1985-10-24 아사히 가세이 고오교오 가부시기가이샤 불포화 니트릴의 제조법
US4334965A (en) * 1980-12-31 1982-06-15 Standard Oil Company Process for recovery of olefinic nitriles
JPH08231487A (ja) * 1995-02-28 1996-09-10 Asahi Chem Ind Co Ltd アクリロニトリルの製造方法
KR100186952B1 (ko) * 1996-06-18 1999-04-01 문성수 동합금 및 철-니켈 합금 소재에 팔라듐 또는 팔라듐 합금을 무전해 도금하는 방법
AU734725B2 (en) * 1996-10-23 2001-06-21 Ascend Performance Materials Llc Process for purifying acrylonitrile
US5869730A (en) * 1998-05-13 1999-02-09 The Standard Oil Company Oxidant reduction by manipulation and/or treatment of aqueous acrylonitrile process streams

Also Published As

Publication number Publication date
JP4272283B2 (ja) 2009-06-03
BR9805434A (pt) 1999-12-14
US5869730A (en) 1999-02-09
BR9805434B1 (pt) 2009-01-13
EP0957084A3 (en) 2000-07-12
ATE287872T1 (de) 2005-02-15
TR199802494A2 (xx) 1999-12-21
JPH11322696A (ja) 1999-11-24
ZA9810259B (en) 1999-05-18
TW534899B (en) 2003-06-01
EP0957084B1 (en) 2005-01-26
DE69828776T2 (de) 2006-04-06
CN1235154A (zh) 1999-11-17
TR199802494A3 (tr) 1999-12-21
RU2242459C2 (ru) 2004-12-20
KR19990087002A (ko) 1999-12-15
EP0957084A2 (en) 1999-11-17
BG102955A (en) 2000-04-28
BG64505B1 (bg) 2005-05-31
CN1145607C (zh) 2004-04-14
KR100587188B1 (ko) 2006-08-30
DE69828776D1 (de) 2005-03-03
ES2236874T3 (es) 2005-07-16
JP2009102391A (ja) 2009-05-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2009102391A (ja) 水性アクリロニトリルプロセス流の操作および/または処理によるオキシダントの低減
US7071348B2 (en) Process for the purification of olefinically unsaturated nitriles
US3352764A (en) Absorption and distillation process for separating crude unsaturated nitriles from acetonitrile with selective solvent recycle
WO1996016953A1 (en) Improved process for recovering ethylene oxide
JPH0672944A (ja) アクリル酸及び酢酸の回収方法
KR840001470B1 (ko) 아크릴로니트릴 정제방법
US4377444A (en) Recovery and purification of olefinic nitriles
US11814337B2 (en) Process for recovering acetonitrile
US3442771A (en) Extractive distillation process for separating nitrites,peroxides and precursors thereof from crude unsaturated nitriles saturated with water by alkaline addition
US20230192600A1 (en) Acetonitrile separation process
JPS6133809B2 (ro)
MXPA98009900A (es) Reduccion de oxidante por manipulacion y/o tratamiento de corrientes acuosas de proceso de acrilonitrilo
JPS5953458A (ja) メタクリロニトリルの精製回収方法
JPS59144746A (ja) メタクリロニトリルの精製方法
JPS6133814B2 (ro)
KR810001375B1 (ko) 올레핀 나트릴의 회수방법
JPS5955863A (ja) メタクリロニトリルの精製回収方法
KR810001374B1 (ko) 올레핀 니트릴의 회수방법
JPS6133811B2 (ro)
JPS6158468B2 (ro)
JPS6158465B2 (ro)
JPS6158466B2 (ro)
JPS5980649A (ja) メタクリロニトリルの精製方法
JPS61180757A (ja) 不飽和ニトリルの回収方法
JPS5989651A (ja) メタクリロニトリルの回収精製方法