FI85405B - Hiss- och transportanordning foer fordon. - Google Patents

Hiss- och transportanordning foer fordon. Download PDF

Info

Publication number
FI85405B
FI85405B FI895969A FI895969A FI85405B FI 85405 B FI85405 B FI 85405B FI 895969 A FI895969 A FI 895969A FI 895969 A FI895969 A FI 895969A FI 85405 B FI85405 B FI 85405B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transfer
wheels
lift
carriage
transport
Prior art date
Application number
FI895969A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI895969A0 (fi
FI85405C (fi
Inventor
Goeran Fernstroem
Original Assignee
Sky Park Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sky Park Ab filed Critical Sky Park Ab
Publication of FI895969A0 publication Critical patent/FI895969A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85405B publication Critical patent/FI85405B/fi
Publication of FI85405C publication Critical patent/FI85405C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H6/00Buildings for parking cars, rolling-stock, aircraft, vessels or like vehicles, e.g. garages
    • E04H6/08Garages for many vehicles
    • E04H6/12Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles
    • E04H6/18Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles with means for transport in vertical direction only or independently in vertical and horizontal directions
    • E04H6/182Garages for many vehicles with mechanical means for shifting or lifting vehicles with means for transport in vertical direction only or independently in vertical and horizontal directions using car-gripping transfer means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Types And Forms Of Lifts (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Intermediate Stations On Conveyors (AREA)

Description

1 85405
Ajoneuvojen hissi- ja kuljetinlaitteisto
Esillä olevan keksinnön kohteena on ajoneuvojen, erityises-5 ti autojen, hissi- ja kuljetinjärjestelmä sellaisessa pai-koitustalossa, jossa ajoneuvo siirretään paikoitustilaan ilman kuljettajaa ja työntämättä, joka kuljetinlaitteisto käsittää nk. siirtovaunun, joka käsittää kuljetusvaunun, joka puolestaan sisältää ajoneuvon kaikki pyörät nostamaan 10 rakennetut nostolaitteet, jota siirtovaunua voidaan liikuttaa vaakatasossa paikoitustalossa ja myös pystysuunnassa hissilaitteiston avulla, joka sisältää hissilavan siirto-vaunun kannattamiseksi, ja jossa paikoitustalon kaikki kerrokset, joihin siirtovaunu on tarkoitus liikuttaa, on 15 varustettu kahdella samansuuntaisella kiskolla tai vastaavalla, jotka muodostavat vaakasuuntaisen kuljetinpolun tai -uran siirtovaunuille, jotka kaikki on tarkoitettu liikkumaan kiskoilla kahden pyöräparin avulla, jotka sijaitsevat siirtovaunun kummallakin puolella.
20
Esimerkkejä tällaisista ajoneuvon kuljetusjärjestelmistä kuvataan SE-patenttijulkaisuissa 8605279-2 ja 8703756-0.
Esillä oleva hissi- ja kuljetinlaitteisto on tarkoitettu 25 käytettäväksi paikoitustaloissa, joissa autoja siirretään vaakasuunnassa ja pystysuunnassa pohjakerroksesta rakennuksessa olevaan paikoitustilaan ilman kuljettajaa ja ajamatta autoa. Tällaiset rakennukset muodostavat osan tunnettua tekniikkaa ja ne käsittävät lukuisia kerroksia, . -30 joista jokainen sisältää lukuisia vierekkäin olevia paikoitustiloja.
Eräs tällaisten pysäköintitalojen tuoma etu on se, että niitä voidaan hoitaa ilman henkilökuntaa tai olennaisesti 35 ilman henkilökuntaa. Näin ollen kuljettaja voi ajaa autonsa ennalta määrättyyn paikkaan suhteessa kuljetinlaittee- 2 85405 seen ja maksaa vaadittu maksu automaattiseen maksulaitteeseen, josta hän saa lipun, joka kertoo mihin osaan rakennusta auto pysäköidään. Tietokone hakee anturien avulla vapaan paikoitustilan ja antaa käskyn auton siirtämisestä 5 valitsemaansa paikkaan. Kun autoa tullaan noutamaan syötetään lippu lukulaitteeseen, jossa sen sisältämät tiedot luetaan, minkä jälkeen tietokone aktivoituu ja ohjaa kuljetusjärjestelmän hakemaan auton, kun se on maksettu.
10 Tällaisten paikoitusjärjestelmien tai laitteistojen yhteydessä esiintyvä vakava ongelma on auton lukitseminen suhteessa siirtolaitteistoon helpolla ja yksinkertaisella tavalla tarvitsematta manuaalista apua. Ongelmaa vaikeuttaa se tosiasia, että eri autoilla on erikokoiset raidevä-15 lit ja myöskin erilaiset akselivälit.
Tämä ongelma on kuitenkin ratkaistu kahdella edellä mainitun patenttihakemuksen mukaisella ajoneuvon siirtojärjestelmällä tai -laitteistolla. Mainittujen patenttihakemus-20 ten mukaiset siirtojärjestelmät käsittävät kahdeksan nos-totaljaa, jotka on tarkoitus sijoittaa pareittain auton kunkin pyörän eri puolille ja täten aikaansaada pyörien nouseminen tai laskeutuminen suhteessa kannattavaan pintaan.
25
Taljat on liikkuvasti asennettu nk. kuljetusvaunulle, joka siirtää auton paikoitustilaan.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on ratkaista eri 30 ongelmia, joita syntyy tämän tyyppisissä paikoitustaloissa ja erityisesti monikerroksisissa paikoitustaloissa, joissa on kolme tai useampaa kerrosta, joista kukin käsittää suuren määrän paikoitustiloja. Siirtovaunujen siirtämiseksi eri kerrosten välillä ei tarvita suurta määrää hissi-. 35 kuiluja.
3 85405
Kaksi hissikuilua on esim. riittävästi palvelemaan kuusikerroksista paikoitustaloa, jonka kussakin kerroksessa on 24 paikoituspaikkaa. Hissien määrä on luonnollisesti riippuvainen paikoitustilojen ja kerrosten kokonaismää-5 rästä, joista voidaan laskea hissin kulkuaika, asiakkaiden tilastollinen odotusaika jne. Yksi ongelma on kuitenkin hissien sijoittaminen suhteessa paikoitustiloihin siten, että siirtovaunun matka paikoitustilasta hissille ja päinvastoin voitaisiin minimoida. Siirtovaunujen pitäisi 10 lisäksi pystyä liikkumaan optimaalisella tavalla kussakin kerroksessa riippumatta hissien sen hetkisestä asemasta, jotta hissikapasiteettia voitaisiin hyödyntää maksimaali-sesti.
15 Keksinnön mukaiselle hissi- ja kuljetinjärjestelmälle on tunnusomaista se, että yksi tai useampi hissikuilu on sijoitettu kiskojen pituussuuntaista jatketta pitkin; että siirtovaunun pyörät voidaan siirtää asemasta, jossa siirtovaunun raideväli vastaa kiskojen kantopintojen 20 välistä välimatkaa asemaan, jossa raideväli on pienempi kuin mainittu välimatka; että hissilava käsittää levyn, jonka pituus on lyhyempi kuin kiskojen välinen välimatka; että nostokiinnitykset ulottuvat lavalta sen pituussuunnassa; että kiskot keskeytyvät kunkin hissikuilun läheisyydes-25 sä, jotta nostokiinnitykset pystyvät kulkemaan pystysuunnassa; että kunkin kiskoissa olevan keskeytyksen pituussuuntainen jatke on lyhyempi kuin siirtovaunun kunkin pyöräparin pyörien akseleiden välinen välimatka; että hissilavan nostolaitteet on asennettu nostokiinnityksiin.
30
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti viitaten oheisissa piirroksissa esitettyihin sovellusesi-merkkeihin, joissa piirroksissa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti siirtovaunua; 35 4 85405 kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen siirtovaunun kaaviomai-sesti toiselta sivulta nähtynä; kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaisen siirtovaunun kaaviomai-sesti sen toiselta sivulta nähtynä; 5 kuvio 4 esittää kaaviomaisesti hissilavan, jolla lepää siirtovaunu; kuvio 5 on kaaviomainen kuva kuvion 4 mukaisesta hissila-vasta ja siirtovaunusta ylhäältä päin nähtynä; kuvio 6 on kaaviomainen leikkauskuva paikoitustalosta 10 kuvion 7 linjaa A-A pitkin; kuvio 7 esittää kaaviomaisesti paikoitustalon kerrosta; kuvio 8 on kaaviomainen leikkauskuva paikoitustalosta kuvion 7 linjaa B-B pitkin; kuvio 9 kaaviomainen tasokuva hissikuilusta ja siihen 15 liittyvästä hissilavasta; kuvio 10 esittää yksityiskohdan hissikuilusta ja siirto-vaunusta; ja kuvio 11 esittää kaaviomaisesti siirtovaunuun kuuluvan kuljetusvaunun vietynä paikoilleen paikoitustilassa.
20
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti siirtovaunua, joka periaatteessa on rakennettu SE-patenttijulkaisun 8703756-0 mukaisesti. Tämän patenttijulkaisun mukaan asennetaan ensimmäinen ja toinen pari nostotaljoja 1, 2 ja 3, 4 25 ensimmäiseen vaunuun 12. Kolmas ja neljäs nostotaljapari 5, 6 ja 7, 8 asennetaan toiseen vaunuun 13.
Vaunut 12, 13 sijoitetaan linjalle C-C peräkkäin, jota linjaa pitkin on tarkoitus ajaa ajoneuvo sitä kannattaval-30 le pinnalle ja sijoittaa se vaunujen 12, 13 yläpuolelle. Kukin nostotalja 1-8 on asennettu varren 13-20 toiseen päähän, ja varret 13-20 kääntyvät akselin ympäri sisä-tai takaisin vedetystä asennosta, jossa kaikki varret 13-20 ja nostotaljät 1-8 ovat samansuuntaisia tai olennaises-35 ti samansuuntaisia linjan C-C kanssa, uloskäännettyyn tai ulkonevaan asentoon kohtisuoraan tai olennaisesti kohti- 5 85405 suoraan uloskäännettyyn asentoon. Ulkonevassa asennossa kunkin parin nostotaljat 1-8 sijaitsevat lähekkäin tai kosketuksessa toistensa kanssa. Katsottaessa pystyleik-kausta kuviossa 2 todetaan, että nostotaljat 1-8 ovat 5 kiilanmuotoisia siten, että ulkonevissa asennoissaan kaksi yhteistyössä olevaa nostotaljaa 1-8 muodostaa ulospäin koveran pinnan. Kukin nostotaljapari on tarkoitus ajaa takaisinvedetystä asennostaan ulkonevaan asentoonsa siten, että nostotaljat työnnetään ajoneuvon pyörien 21-24 alle 10 pyörän kummaltakin puolelta sen nostamiseksi.
Viitaten kuvioihin 1 ja 3 ajetaan ajoneuvo sitä kannattavalle pinnalle, esim. rampille, joka on samalla linjalla ja samalla tasolla kantopintojen 25, 26 kanssa. Edellä 15 viitattin kahteen vaunuun 12, 13. Vaunut 12, 13 toimivat yhteityössä kuljetusvaunun 30 kanssa jota puolestaan kannattaa siirtovaunu 31. Kuljetusvaunua 30 voidaan siirtää suhteessa siirtovaunuun 31 ohjattavien pyörien 32-35 avulla, jotka kulkevat kiskoilla tai vastaavilla tangoil-20 la, esim. U-palkeilla 36, 37, jotka on asennettu siirto-vaunuun 31, katso kuvio 3.
Kummatkin vaunut 12, 13 voidaan ajaa pitkin kuljetusvaunua 30, jotta siirtovaunut 12, 13 voidaan sijoittaa ajoneuvon 25 pyörän akselin alle. Joissakin tapauksissa riittää, jos toista siirtovaunuista 12, 13 voidaan siirtää suhteessa kuljetusvaunuun 30 ja saavuttaa sama toiminto.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti muodostaa siirtovaunu 30 osan ajoneuvon hissi- ja kuljetuslaitteistosta, joka on tarkoitettu ajoneuvon siirtämiseksi paikoitustalossa oleviin paikoitustiloihin ja niistä pois. Siirtovaunua 31 voidaan liikuttaa vaakatasossa paikoitustalossa. Siirto-vaunua 31 voidaan liikuttaa myös pystysuunnassa talossa 35 hissilaitteiston avulla,joka sisältää hissilavan 40, katso kuvio 4, siirtovaunun kannattamiseksi.
6 85405
Keksinnön mukaisesti laitteisto käsittää kaksi samansuuntaista kiskoa 50, 51 tai vastaavaa laitetta, katso esim. kuvio 1, jotka muodostavat vaakasuuntaisen kuljetuspolun 5 tai -uran siirtovaunulle. Kiskoja 50, 51 on sijoitettu paikoitustalon kaikkiin kerroksiin, joissa siirtovaunuja on tarkoitus liikuttaa.
Siirtovaunuja 31 ajetaan kiskoilla 50, 51 vapaapyörien 10 avulla, kaksi tällaista pyöräparia 52, 53; 54, 55; 56, 57; 58, 59 on sijoitettu siirtovaunun kummallekin puo lelle.
Siirtovaunua 31 voidaan liikuttaa kiskoja 50, 51 pitkin 15 kuviossa 1 esitetyn suunnan 60 mukaisesti. Suunta 60 on kohtisuoraan kuljetusvaunun 30 liikkeeseen suhteessa siirtovaunuun 31.
Kuviot 6-8 ovat kaikki erilaisia kuvia esimerkinomaisesta 20 paikoitustalosta. Hissi- ja kuljetuslaitteisto käsittää yhden tai useamman hissikuilun 61, 62, katso kuvio 6.
Hissikuilut ulottuvat kuljetuspolkua pitkin, joka käsittää kiskot 50, 51 talon jokaisessa kerroksessa.
25 Siirtovaunun 31 pyörät on asennetu liikkuviksi, katso kuvio 2, asennosta 55' (kuvion 2 oikeassa laidassa), jossa siirtovaunujen raideväli vastaa kiskojen 50, 51 kantopin-tojen välistä välimatkaa asentoon 55” (kuvion 2 vasemmassa laidassa), jossa raideleveys on pienempi kuin mainittu 30 välimatka. Näin ollen pyörien 52-59 akseleita voidaan siirtää nuolen 63 osoittamissa suunnissa edullisesti tunnetujen laitteiden 64, 65, kuten hydraulisten mäntäsy-linterilaitteiden avulla.
35 Hissilava 40 käsittää levyn 41, joka kooltaan vastaa siirtovaunua 31 tasokuvassa nähtynä ja jonka pituus on 7 85405 pienempi kuin kiskojen 50, 51 välinen välimatka.
Hissilavan 40 kustakin kulmasta ulottuu nostokiinnityk-set 42, 43, 44, 45, jotka ulottuvat lavan pituussuunnassa. 5
Kiskot 50, 51 keskeytyvät hissikuilun läheisyydessä, kuviot 5 ja 10, salliakseen nostokiinnitysten 42-45 liikkumisen pystysuunnassa. Kunkin tällaisen keskeytyksen kohdalla kiskojen pituus 46 on lyhyempi kuin kunkin siir-10 tovaunun pyöräparin 52, 53; 54, 55; 56, 57; 58, 59 akseli-välimatka 47.
Tämä laitteisto mahdollistaa täten siirtovaunun 31, jonka pyörät 52-59 ovat ulkonevissa asennoissaan (asento 55' 15 kuviossa 2) ohittamaan hissikuilun, kun hissilava ei ole tasolla, joka häiritsee siirtovaunua.
Kun siirtovaunua halutaan liikuttaa pystysuunnassa ajetaan se hissikuiluun ja sijoitetaan hissilavan keskelle. Tämän 20 jälkeen hissilava saatetaan kosketukseen siirtovaunun alapuolen kanssa, jonka jälkeen lava saadaan nostamaan siirtovaunua jonkin verran siten, että sen pyörät 52-59 vapautuvat kiskoista 50, 51. Tämän jälkeen siirtovaunun pyörät 52-59 siirretään takaisin vedettyyn asentoonsa 25 (asento 55" kuviossa 2), joka asento esitetään myös kuviossa 4. Tällöin siirtovaunu ja sen pyörät eivät ole kosketuksessa kiskoihin 50, 51 rakennuksen missään kerroksessa hissin kuljettaessa niitä pystysuunnassa.
30 Sopivia tunnettuja hissejä on kiinnitetty nostokiinnityk-siin 42-45. Nämä hissit voivat esimerkiksi käsittää kaapeleita 48 tai ketjuja, jotka ulottuvat käytetyn rummun tai vastaavan yli, joka on sijoitettu hissikuilun yläpäähän ja liitetty vastapainoon. Mainitut laitteet voivat 35 olla hydraulisia moottoreita, jotka on kiinnitetty nosto-kiinnityksiin ja käsittävät vetopyöriä, jotka toimivat 8 85405 yhteistyössä hissikuilun yli poikittain ulottuvien palkkien kanssa. Luonnollisesti voidaan soveltaa myös muita tunnettuja hissin rakennusperiaatteita.
5 Kuvio 9 esittää kaaviomaisesti hissikuilun periaatteellista rakennetta ja esittää kaksi kiskoparia 50, 51; 50', 51' rakennuksen eri kerroksissa yhdessä siirtovaunun 31 kanssa.
10 Kuviossa 9 esitetyn edullisen sovellutusmuodon mukaisesti ohjataan nostokiinnitykset 42-45 liikkumaan pystysuunnassa ulottuvissa ohjaimissa 66-69. Ohjaimet ovat edullisesti U-palkin muotoisia ja nostokiinnitykset kulkevat palkkien sisäpinnalla rullien tai pyörien tukemina, joita ei esite-15 tä.
Kuten aikaisemmin mainittiin on kuljetusvaunu rakennettu liikkumaan pyörillä 32-35 suhteessa siirtovaunuun. Liike toteutetaan siirtovaunun ja kuljetusvaunun pituussuun-20 nassa.
Kuvioista 7 ja 8 nähdään, että paikoitustalo voi käsittää paikoitustilat 70 mainitun kuljetusvaunun 71 molemmilla puolilla, käsittäen kiskot 50, 51. Muissa tapauksissa 25 voivat paikoitustilat sijaita ainoastaan toisella puolella kuljetuspolkua 17. Näin ollen kuljetusvaunu on rakennettu liikkumaan toiseen suuntaan, tai tarvittaessa (kuvatun esimerkin tapauksessa) kumpaankin suuntaan pystyäkseen viemään ajoneuvon paikoitustilaan tai hakemaan sen vaaka-30 tasoisen siirtopolun 71 toiselta tai haluttaessa kummalta kin puolelta.
Kuten aikaisemmin mainittiin kulkevat kuljetusvaunun 30 pyörät 32-35 siirtovaunun kiskoilla 36-37 tai vastaavilla 35 elementeillä.
9 85405
Kuvio 11 on sivukuva paikoitustilasta sellaisena kuin se nähdään sivusta kaukana hissin kuilusta. Kukin paikoitustila käsittää kaksi kiskoa 72, 73, jotka ulottuvat pitkin paikoitustilan koko pituutta. Kuminankin kiskon 72, 73 5 toinen pää liittyy siirtovaunun kiskoihin 36, 37, kun mainittua vaunua siirretään nuolen 60 osoittamaan suuntaan asemaan vastapäätä kyseistä paikoitustilaa.
Näin ollen kuljetusvaunu voidaan ajaa pois siirtovaunulta 10 paikoitustilaan ja päin vastoin. Kuvio 11 esittää kulje-tusvaunun 30 ajettuna paikoitustilaan 70.
Kuten kuviosta 11 ilmenee sijaitsevat paikoitustilan 70 kiskot 72, 73 ja luonnollisesti siirtovaunun 31 kiskot 15 36, 37 tasolla, joka sijaitsee sen tason yläpuolella, jolla kuljetuspolun 71 kiskot 50, 51 sijaitsevat.
Kussakin paikoitustilassa on kaksi kantopintaa 74, 75 mainittuun tilaan pysäköidyn ajoneuvon pyörien kannattami-20 seksi. Kantopinnat 74, 75 sijaitsevat hieman alhaisemmalla tasolla kuin nostotaljat 1-8 vaunuissa 12, 13, kuten kuviossa 11 esitetään. Kantopintojen sijainti on esitetty katkoviivoilla kuviossa 1. Ajoneuvo, joka on nostettu kuljetusvaunun 30 nostotaljoihin voidaan siirtää paikoi-25 tustilan 70 ylle kuljetusvaunun 30 avulla, jonka jälkeen kunkin parin nostotaljat erotellaan ajoneuvon pyörien laskemiseksi kosketukseen kantopinnan kanssa. Tämän jälkeen kuljetusvaunu siirretään takaisin siirtovaunulle ja ajoneuvo jätetään paikoitustilaan.
30
Kun ajoneuvo haetaan paikoitustilasta siirretään kuljetus-vaunu mainittuun tilaan ja nostotaljat ojennetaan tai käännetään ulos nostamaan ajoneuvon pyörät. Tämän jälkeen kuljetusvaunu 30 siirretään takaisin siirtovaunulle 31 35 ajoneuvon ollessa nostotaljojen varassa.
ίο 8 5 405
Kuten aikaisemmin mainittiin kuljetetaan siirtovaunua 31 vaakasuunnassa kiskoilla 50, 51 paikoitustalon kussakin kerroksessa.
5 Siirtovaunua 31 kuljetetaan pystysuunnassa hissilaitteen avulla aikaisemmin mainitulla tavalla.
Näin ollen on mahdollista liikuttaa kuljetusvaunua kolmessa suunnassa paikoitustalossa.
10
Koska kuvattu järjestelmä ajoneuvon kuljettamiseksi mahdollistaa siirtovaunun liikuttamisen kuljetinpolulla 71 hissikuilun yli, on mahdollista sijoittaa yksi tai useampi hissikuilu paikoitustaloon kuvioiden 6 ja 7 esittämällä 15 tavalla muualle, kuin talon ulkoseinien viereen.
Näin ollen on välimatka tietyssä kerroksessa olevan paikoitustilan ja hissikuilun välillä lyhyempi kuin, jos hissikuilu olisi sijoitettu paikoitustalon ulkoseinien 20 läheisyyteen, mistä on paljon hyötyä isossa, monikerroksisessa paikoitustalossa ajateltaessa aikaa, joka kuluu vietäessä ajoneuvo paikoitustilaan tai haettaessa se sieltä.
25 Koska on mahdollista liikuttaa yhtä tai useampaa siirto-vaunua ympäri paikoitustaloa, ei hissejä tarvita muulloin, kuin siirtovaunun varsinaiseen pystysuuntaiseen kuljettamiseen.
30 Siirtovaunujen lukumäärä on edullisesti ainakin yhtä suuri, kuin paikoitustalon kerrosten lukumäärä.
Ymmärretään, että on mahdollista laskea kuinka monta siirtovaunua ja hissiä tarvitaan tiettyyn paikoitustaloon, 35 jossa on määrätty määrä kerroksia ja paikoitustiloja, jolloin asiakkaan ei tilastollisesti katsoen tarvitse li 85405 odottaa kuin tietty aika ennen, kuin hän voi ajaa autonsa pois paikoitustalosta.
Tällainen paikoitustalo on luonnollisesti varustettu 5 sopivilla, tunnetun tyyppisillä tietokoneohjatuilla laitteistoilla, joiden avulla siirtovaunujen odotusasemat ja liikesuunnitelmat optimoidaan.
Katutasoon 80 voidaan esim. sijoittaa ajoneuvojen sisään-10 ajoramppi ja ulosajoramppi hissien viereen.
Katsottaessa kuviota 7 tasokuvana katutasosta 80, sijaitsevat sisäänajorampit viitenumeroiden 82 ja 83 ja ulosajo-rampit taas viitenumeroiden 84 ja 85 kohdalla.
15
Sisään- ja ulosajorampilla on sama tai vastaava rakenne kuin edellä kuvatuilla paikoitustiloilla.
Kuljettaja ajaa ajoneuvonsa sisäänajorampilie. Kun hän on 20 maksanut vaaditun maksun tuodaan siirtovaunu ohjauslait-teiston avulla asemaan sisäänajorampin eteen, jonka jälkeen kuljetusvaunu siirretään sisäänajorampille, nostotal-;;; jät ojennetaan ja ajoneuvon pyörät nostetaan, jonka jäl keen kuljetusvaunu siirretään takaisin siirtovaunulle. 25 Tämän jälkeen siirtovaunu kuljetetaan vapaaseen paikoitustilaan, jonne se sijoittaa ajoneuvon edellä kuvatulla tavalla.
Kun ajoneuvo on tarkoitus hakea antaa sen kuljettaja tästä 30 ohjeet ohjauslaitteistolle, jonka jälkeen siirtovaunu kuljetetaan kyseiseen paikoitustilaan, josta se noutaa ajoneuvon edellä kuvatulla tavalla. Tämän jälkeen siirto-vaunu kuljetetaan ulosajorampille, jolle kuljetusvaunu siirretään, nostotaljat vedetään takaisin ja kuljetusvaunu 35 siirretään takaisin siirtovaunulle.
i2 85 405 Tämän jälkeen kuljettaja itse ajaa ajoneuvon ulosajoram-pilta. Katutasoon voidaan sisään- ja ulosajoramppien lisäksi sijoittaa myös paikoitustiloja mainittujen ramppien kummallekin puolelle.
5
Ymmärretään, että koska kuljetusvaunu pystyy ohittamaan hissikuilun ja koska siirtovaunut eivät ole sidottuja mihinkään tiettyyn paikoitustilaan tai tiettyyn hissilait-teistoon, aikaansaadaan erittäin joustava järjestelmä 10 mitä tulee siirtovaunujen ja ajoneuvojen liikkumiskuvioon.
On myös selvää, että edellä kuvattuja, esimerkinomaisia sovellutusesimerkkejä voidaan muunnella monella tavalla. Kuten aikaisemmin mainittiin, voidaan hissien käyttämiseen 15 soveltaa mitä tahansa alan ammattimiehen tuntemia sopivia välineitä. Vastaavasti voi hissilavan tai vastaavan laitteen rakenne vaihdella ja sitä voidaan soveltaa käytetyn siirtovaunun mukaan.
20 On myös mahdollista esim. vaihdella hissikuilun sijaintia kuin myös kerrosten ja paikoitustilojen lukumäärää.
Siirtovaunujen, kuljetusvaunujen ja nostolaitteiden, jotka on tarkoitettu nostamaan ajoneuvo suhteessa kuljetusvau-25 nuihin, rakenne voi myös erota esitetystä ja kuvatusta rakenteesta.
Näin ollen kuvatut sovellutusesimerkit eivät rajoita keksinnön ajatusta, koska sitä voidaan muunnella oheisten 30 patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (5)

13 85405
1. Ajoneuvojen, erityisesti autojen, hissi- ja kuljetin-järjestelmä sellaisessa paikoitustalossa, jossa ajoneuvo siirretään paikoitustilaan ilman kuljettajaa ja työntä-5 mättä, joka kuljetinlaitteisto käsittää nk. siirtovaunun, joka käsittää kuljetusvaunun, joka puolestaan sisältää ajoneuvon kaikki pyörät nostamaan rakennetut nostolaitteet, jota siirtovaunua voidaan liikuttaa vaakatasossa paikoitustalossa ja myös pystysuunnassa hissilaitteiston 10 avulla, joka sisältää hissilavan siirtovaunun kannattamiseksi, ja jossa paikoitustalon kaikki kerrokset, joihin siirtovaunu (31) on tarkoitus liikuttaa on varustettu kahdella samansuuntaisella kiskolla (50, 51; 50', 51') tai vastaavalla, jotka muodostavat vaakasuuntaisen kulje-15 tinpolun tai -uran (71) siirtovaunuille (31), jotka kaikki * on tarkoitettu liikkumaan kiskoilla (50, 51; 50’, 51') kahden pyöräparin (52, 53; 54, 55; 56, 57; 58, 59) avulla, jotka sijaitsevat siirtovaunun kummallakin puolella; tunnettu siitä, että yksi tai useampi hissikuilu 20 (61, 62) on sijoitettu kiskojen pituussuuntaista jatketta pitkin; että siirtovaunun pyörät (52-59) voidaan siirtää asemasta (55'), jossa siirtovaunun (31) raideväli vastaa kiskojen (50, 51) kantopintojen välistä välimatkaa asemaan (55"), jossa raideväli on pienempi kuin mainittu välimatka; 25 että hissilava (40) käsittää levyn, jonka pituus (L) on lyhyempi kuin kiskojen (50, 51) välinen välimatka; että nostokiinnitykset (42-45) ulottuvat lavalta (40) sen pituussuunnassa; että kiskot (50, 51) keskeytyvät kunkin hissikuilun (61, 62) läheisyydessä, jotta nostokiinnityk-30 set (42-45) pystyvät kulkemaan pystysuunnassa; että kunkin kiskoissa (50, 51) olevan keskeytyksen pituussuuntainen jatke (46) on lyhyempi kuin siirtovaunun (31) kunkin pyöräparin pyörien (52-59) akseleiden välinen välimatka; että hissilavan nostolaitteet (48) on asennettu nosto-.35 kiinnityksiin (42-45). 14 85405
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnet-t u siitä, että siirtovaunun (31) kuljetusvaunu (30) on sovitettu liikkumaan siirtovaunun (31) pituussuunnassa toiseen tai kumpaankin suuntaan pystyäkseen viemään ajo- 5 neuvon paikoitustilaan (7-9) tai hakemaan sen sieltä, joka tila sijaitsee vaakasuuntaisen kuljetinvaunun (71) yhdellä, tai haluttaessa, kummallakin puolella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laitteisto, t u n-10 n e tt u siitä, että nostokiinnitykset (42-45) liikkuvat pystysuunnassa ulottuvissa ohjaimissa (66-69), edullisesti pystysuunnassa ulottuvissa U-palkeissa, jotka myös ohjaavat kiinnityksiä.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kuljetusvaunu (30) on varustettu pyörillä ( 32—35), jotka on tarkoitettu kulkemaan kiskoilla (36, 37), jotka on asennettu siirtovaunuun (31), sekä kiskoilla (72, 73), jotka yhdistyvät edellä mainit-20 tuihin kiskoihin (36, 37) kussakin paikoitustilassa (70).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kuljetusvaunun (30) kiskot (36, 37? 72, 73) sijaitsevat kuljetuspolun (71) kiskojen (50, 51) tasoa 25 ylemmällä tasolla. 15 8 5 405
FI895969A 1988-04-14 1989-12-13 Hiss- och transportanordning foer fordon. FI85405C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8801396 1988-04-14
SE8801396A SE459110B (sv) 1988-04-14 1988-04-14 Hiss- och transportanordning foer fordon
PCT/SE1989/000205 WO1989009866A1 (en) 1988-04-14 1989-04-13 Vehicle elevator and conveyor arrangement
SE8900205 1989-04-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI895969A0 FI895969A0 (fi) 1989-12-13
FI85405B true FI85405B (fi) 1991-12-31
FI85405C FI85405C (fi) 1992-04-10

Family

ID=20372017

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI895969A FI85405C (fi) 1988-04-14 1989-12-13 Hiss- och transportanordning foer fordon.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4986714A (fi)
EP (1) EP0365638B1 (fi)
JP (1) JPH02503812A (fi)
FI (1) FI85405C (fi)
SE (1) SE459110B (fi)
WO (1) WO1989009866A1 (fi)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1221800B (it) * 1988-05-04 1990-07-12 Parking Group Spa Impianto per il parcheggio di autovetture su piu'livelli
AU4638389A (en) * 1988-11-23 1990-06-12 Robert Loison Automatic storage device with anti-intrusion and fire protection devices and size control
FR2639391B1 (fr) * 1988-11-23 1992-10-09 Loison Robert Garage automatique robotise de securite
SE463219B (sv) * 1989-10-16 1990-10-22 Sky Park Ab Linjaer vaexel saerskilt vid transfervagn i parkeringshus
DE8916249U1 (de) * 1989-11-28 1996-02-01 Paulmichl Dieter Fahrzeug U An Mechanische Autoparkanlage
US5331781A (en) * 1990-01-19 1994-07-26 Ultrapark Australia Pty. Ltd. Storage apparatus
SE464480B (sv) * 1990-02-08 1991-04-29 Duotech Innovation Ab Anordning vid vagn foer fordonstransport
SE9103161L (sv) * 1991-10-29 1993-04-05 Sven Tord Eriksson Parkerings- och/eller lageranlaeggning
JPH07113284B2 (ja) * 1991-12-03 1995-12-06 恵比寿エンジニアリング株式会社 多層複列型収納設備
DE4216457C2 (de) * 1992-05-19 1994-05-05 Fraunhofer Ges Forschung Vorrichtung und Verfahren zur Einlagerung, insbesondere Quereinlagerung eines Kraftfahrzeuges in einer Lagerbox
JPH062449A (ja) * 1992-06-19 1994-01-11 Nkk Corp パレットレス移載装置
SE505830C2 (sv) * 1994-08-16 1997-10-13 Sky Park Ic Jr Ab Transportanordning för att i ett parkeringshus automatiskt transportera ett fordon från en inkörsmodul till en parkeringsplats
TW335848U (en) * 1996-03-25 1998-07-01 Nissei Ltd A planar reciprocating type parking system
AU736667B2 (en) * 1997-03-10 2001-08-02 Shakbar Investments Ltd. Vehicle parking system
CA2248877A1 (en) * 1997-03-10 1998-09-17 Itzhak Givati Vehicle parking system
US20040037678A1 (en) * 2002-08-22 2004-02-26 Bonin Pete J. High throughput parking system
EP1836366A4 (en) * 2005-05-09 2011-03-09 Mp System Co Ltd DEVICE FOR TRANSPORTING A MOTOR VEHICLE IN A PARKING SYSTEM
FR2891854B1 (fr) * 2005-10-06 2007-12-21 Bousseau Francoise Installation a niveaux multiples pour le stationnement automatique de vehicules
CN100441820C (zh) * 2006-07-26 2008-12-10 吴炳发 一种多楼层全自动立体车库
WO2008123985A1 (en) * 2007-04-02 2008-10-16 Liberman, Barnet, L. Automated parking system for vehicles
US8016303B1 (en) 2008-06-10 2011-09-13 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Wheeled-vehicle dolly
US20100034626A1 (en) * 2008-08-08 2010-02-11 David John Reiniger Automated vehicle alignment and parking system
TWI496732B (zh) * 2009-07-31 2015-08-21 Murata Machinery Ltd 供工具利用之緩衝儲存和運輸裝置
US9487964B1 (en) * 2014-09-11 2016-11-08 John L. Mayo Building structural assembly system
CN106395552B (zh) 2015-08-03 2020-03-17 奥的斯电梯公司 无绳电梯系统导轨组件
BE1024979B1 (nl) * 2017-06-26 2018-08-29 B-Si Bvba Werkwijze en inrichting voor het automatisch parkeren van een wagen
BE1024981B1 (nl) * 2017-06-26 2018-08-30 B-Si Bvba Computerprogrammaproduct voor het automatisch parkeren van een wagen in een parkeergarage
DE102017217826A1 (de) * 2017-10-06 2019-04-11 Zf Friedrichshafen Ag Parkierfahrzeug und Verfahren zum Befördern und Parken eines Fahrzeugs

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1584212A (en) * 1924-07-24 1926-05-11 Harold P Burrell Apparatus for storing motor vehicles or other articles
US2598750A (en) * 1948-03-02 1952-06-03 Herman J Bargehr Vehicle parking system
FR1167565A (fr) * 1956-02-15 1958-11-26 Sicomatic A G Chariot élévateur pour la manutention de véhicules automobiles notamment dans desgarages
NL291677A (fi) * 1962-04-19
GB1075793A (en) * 1963-11-15 1967-07-12 Reginald George Edkins Improvements in multi-storey car parks
DE2258848A1 (de) * 1972-12-01 1974-06-06 Erich Fritz Transportable abstellvorrichtung fuer kraftfahrzeuge
CH609411A5 (fi) * 1976-12-24 1979-02-28 Rotopark Sa
JPS6229461A (ja) * 1985-08-01 1987-02-07 Toyota Motor Corp 車両の加速スリツプ制御装置
JPH0219261A (ja) * 1988-06-30 1990-01-23 Showa Alum Corp 密封包装用容器

Also Published As

Publication number Publication date
FI895969A0 (fi) 1989-12-13
WO1989009866A1 (en) 1989-10-19
EP0365638A1 (en) 1990-05-02
FI85405C (fi) 1992-04-10
SE459110B (sv) 1989-06-05
EP0365638B1 (en) 1991-07-24
SE8801396D0 (sv) 1988-04-14
US4986714A (en) 1991-01-22
JPH02503812A (ja) 1990-11-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85405B (fi) Hiss- och transportanordning foer fordon.
FI97821C (fi) Kuljetuslaite moottoriajoneuvojen kuljettamiseksi pysäköintirakennuksessa
US2752051A (en) Vehicle parking apparatus
EP0511995A1 (en) Storage apparatus
US5893696A (en) High-rise automated garage
GB2249304A (en) Automated garage.
HUT63223A (en) Parking house for motor vehicles
US5967727A (en) Transport device for conveying motor vehicles in buildings
JP2551840B2 (ja) トンネル式駐車システム
JP3186525B2 (ja) 多塔型エレベータ式立体駐車装置
JP2662819B2 (ja) 走行台車の移動式通路を設けた駐車装置
JP2592071Y2 (ja) 立体駐車場
JP2755746B2 (ja) 駐車場システム
JP3064149B2 (ja) 入出庫用リフト付き立体駐車装置
JPH0274769A (ja) 立体駐車場
JP2837062B2 (ja) 立体駐車場のエレベーター装置
JP3209924B2 (ja) 立体駐車設備
JPH0565773A (ja) 駐車装置
JPH0243471A (ja) 立体駐車装置
JP2978419B2 (ja) 機械式駐車場
JPH0355717Y2 (fi)
JPH02221567A (ja) 垂直循環式駐車装置
JP2533140Y2 (ja) 立体駐車場の入庫装置
JPH0464671A (ja) 立体駐車設備
JPH04353173A (ja) 立体駐車装置

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SKY PARK HOLDING AB

MM Patent lapsed

Owner name: SKY PARK HOLDING AB