RO120539B1 - Procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici - Google Patents

Procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici Download PDF

Info

Publication number
RO120539B1
RO120539B1 RO99-01213A RO9901213A RO120539B1 RO 120539 B1 RO120539 B1 RO 120539B1 RO 9901213 A RO9901213 A RO 9901213A RO 120539 B1 RO120539 B1 RO 120539B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
reaction
process according
alcohol
acid
reaction mixture
Prior art date
Application number
RO99-01213A
Other languages
English (en)
Inventor
Wilhelm Gick
Original Assignee
Celanese Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=7830133&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO120539(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Celanese Gmbh filed Critical Celanese Gmbh
Publication of RO120539B1 publication Critical patent/RO120539B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C67/00Preparation of carboxylic acid esters
    • C07C67/08Preparation of carboxylic acid esters by reacting carboxylic acids or symmetrical anhydrides with the hydroxy or O-metal group of organic compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici, prin reacţia acizilor di- sau poli-carboxilici sau a anhidridelor acestora, cu alcooli, în prezenţa unui catalizator care conţine titan, zirconiu sau staniu. Procedeul conform invenţiei este caracterizat prin faptul că se lasă să reacţioneze mai întâi un amestec de acid sau anhidridă acidă şi alcool, la 100 până la 160°C, cu îndepărtarea apei, eventual formată, reacţia se aduce la bun sfârşit, prin adaus de catalizator şi prin ridicarea temperaturii până la circa 250°C, amestecul de reacţie se neutralizează cu o soluţie de hidroxid alcalin sau alcalin pământos, apoasă, apoi se separă alcoolul în exces, iar esterul brut, rămas se usucă şi se filtrează.

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru obținerea de plastifianți esterici din acizi disau policarboxilici sau din anhidridele acestora și alcooli, prin reacția compușilor inițiali, în prezența unor catalizatori cu metal, plastifianți care sunt utilizați în mare măsură, în domenii foarte diferite, la fabricarea de mase plastice, agenți de acoperire, mase de etanșare, articole din cauciuc și gumă. Ei acționează, prin schimb fizic, cu substanțe termoplastice polimere, fără să reacționeze chimic, de preferință, prin posibilitatea lor de dizolvare și de umflare. Prin aceasta, se formează un sistem omogen, al cărui interval termoplastic este deplasat față de polimerii inițiali, la temperaturi mai scăzute, cu rezultatul că, de exemplu, posibilitatea de schimbare a formei și elasticitatea se măresc și duritatea se micșorează.
Pentru a deschide domenii cât mai largi de folosire a plastifianților, ei trebuie să îndeplinească un număr de cerințe. în cazul ideal, ei ar trebui să fie lipsiți de miros, de culoare și să fie rezistenți la acțiunea luminii, frigului și căldurii. în plus, este de așteptat ca ei să fie rezistenți față de apă, greu inflamabili și puțin volatili și să nu dăuneze sănătății. Apoi, obținerea plastifianților trebuie să fie simplă și, pentru a corespunde condițiilor ecologice, să aibe loc prin evitarea de deșeuri, cum ar fi produse secundare care nu se pot valorifica mai departe și evitarea apelor de canalizare cu conținut de substanțe toxice.
Dintre cei mai importanți plastifianți cunoscuți fac parte esterii acizilor di- și policarboxilici cu alcooli, adică alcooli primari neramificați sau ramificați cu circa 6 până la 13 atomi de carbon, care se folosesc ca niște compuși individuali sau chiar și ca amestecuri. Obținerea esterilor a avut loc conform procedeului clasic, prin reacția acizilor sau anhidridelor de la acizi cu un alcool sau cu un amestec de alcooli diferiți, în prezența unui acid, de preferință, acid sulfuric, drept catalizator. în mod obișnuit componenta alcoolică se folosește în exces. S-a căutat să se rezolve inconvenientele privind culoarea și mirosul produsului de reacție, printr-o alegere anumită a acidului folosit drept catalizator, prin condiții blânde de reacție și prin măsuri costisitoare de purificare.
O evoluție, în continuare, este obținerea de esteri adecvați ca plastifianți prin folosirea de catalizatori de esterificare cu conținut de metal. Sunt adecvați, de exemplu: staniul, titanul, zirconiul, care se utilizează ca metale fin divizate sau, în mod adecvat, sub forma sărurilor lor, oxizilor lor sau a compușilor organici solubili ale acestor metale. Acești catalizatori sunt catalizatori de temperatură ridicată, ei ating activitatea lor completă abia la temperaturi de esterificare de peste 180°C; reprezentanți care pot fi dați ca exemple sunt pulberea de staniu, oxid de staniu(ll), oxalat de staniu(ll), ester de acid titanic, cum arfi tetraizopropilortotitanat sau tetrabutilortotitanat precum și esteri de zirconiu cum ar fi tetrabutilzirconat. O importanță deosebită au găsit în procesele de producție tehnice alchiltitanații și titan-chelații, adică titanați de polialcooli. Un astfel mod de lucru este descris de exemplu în publicațiile de brevet US 5434294 și în DE 1945359.
Din EP-A-0 424 767 mai este cunoscut un procedeu, pentru esterificarea în prezența tetrabutiltitanatului a anhidridei de acid ftaliccu izodecanol, tetrabutiltitanatul fiind catalizatorul, la 230°C. în continuarea esterificării amestecul de reacție se tratează cu soluție de sodă și alcoolul în exces se separă prin distilare. Prin tratarea cu soluția de sodă, semiesterii de acid ftalic prezenți în amestecul de reacție sunt neutralizați formând sărurile corespunzătoare. Aceste săruri se formează ca precipitat vâscos, care se filtrează greu, în timp îndelungat cu aparatură costisitoare. Deci, o obținere pură a esterului de acid ftalic este legată de dificultăți mărite.
Deci procedeele moderne pentru obținerea de plastifianți esterici nu satisfac în toate privințele cerințele descrise detaliat mai sus, în ceea ce privește procesul de producție și produsul de reacție.
RO 120539 Β1
Problema pe care o rezolvă invenția este de a îmbunătăți procedeele cunoscute și 1 prin armonizarea și simplificarea treptelor parțiale consecutive să se optimalizeze întregul proces al procedeului și să se simplifice obținerea produsului de reacție de calitate supe- 3 rioară, astfel încât acest produs de reacție să se poată utiliza în cât mai multe domenii de aplicare. 5
Invenția constă dintr-un procedeu pentru obținerea de plastifianți esterici, prin reacția acizilor di- sau policarboxilici sau a anhidridelor acestora cu alcooli, în prezența unui cata- 7 lizator care conține titan, zirconiu sau staniu. Procedeul este caracterizat prin aceea că se lasă să reacționeze un amestec de acid sau anhidridă de acid cu alcool, mai întâi la 100 9 până la 160°C, cu îndepărtarea apei eventual formate, reacția se aduce la sfârșit cu adaus de catalizator și prin ridicarea temperaturii până la circaa 250°C, amestecul de reacție se 11 neutralizează cu o soluție de hidroxid de metal alcalin sau alcalin pământos, apoi alcoolul în exces este îndepărtat și esterul brut rămas se usucă și se filtrează. 13
Noul procedeu se remarcă printr-o siguranță mare la realizarea în instalații tehnice.
El este și continuu, ușor de realizat și furnizează plastifianți de înaltă puritate. Deosebit de 15 remarcabilă este separarea fără probleme și separarea completă a semiesterului format la reacție ca produs secundar, a catalizatorului conținut în amestecul de reacție și a reactivilor 17 folosiți pentru neutralizare, îndepărtarea completă a acestor produse secundare și substanțe auxiliare rezultă între altele în proprietățile remarcabile de culoare precum și a stabilității la 19 culoare remarcabile a produsului rezultat din procedeu. Este de remarcat și conductibilitatea foarte mică a produselor, care le deschide o aplicare largă pentru mase plastice în domeniul 21 izolărilor cablurilor.
Acizii adecvați drept substanțe inițiale pentru procedeul conform invenției sunt acizii 23 di- și policarboxilici alifatici și aromatici. Acizii carboxilici alifatici pot fi saturați sau nesaturați și conțin cel puțin patru atomi de carbon. Exemple pentru astfel de compuși sunt acidul 25 succinic, acidul glutaric, acidul adipic, acidul suberic, acidul azelaic, acidul maleic și acidul fumărie. Dintre acizii carboxilici aromatici se pot menționa mai ales acidul ftalic și trimelitic. 27 Acizii pot fi folosiți atât sub formă pură cât și sub formă de amestecuri. în locul acizilor se pot folosi cu succes și anhidridele acestora. 29
Drept alcooli, se folosesc, mai ales, compușii cu lanț drept sau ramificat saturați alifatici cu mai mult decât 6 atomi de carbon în moleculă. Ei conțin de cele mai multe ori o grupă 31 primară de hidroxil, totuși nu se exclud nici alcoolii secundari drept parteneri de reacție ai acizilor. Ca exemple pentru reprezentanți ai acestei clase de compuși sunt n-octanol-(1), n- 33 octanol-(2), 2-etil-hexanol-(1), n-nonilalcool, decilalcool și așa numiții oxo-alcooli, aceasta înseamnă amestecuri de alcooli cu lanț drept și ramificat cu mărimea corespunzătoare a 35 moleculelor, care se obțin prin oxoreacție din olefine urmată de hidrogenare. Și alcoolii pot fi folosiți drept compuși puri sau sub formă de amestecuri de compuși izomeri structurali sau 37 compuși cu diferite mărimi ale moleculei.
S-au remarcat mai ales pentru noul mod de lucru obținerile de esteri ai acidului ftalic 39 cu alcooli C8 până la C12 și dintre aceștia mai ales pentru obținerea di-(2-etilhexil)-ftalatului.
Drept catalizatori de esterificare, se folosesc, conform noului procedeu, titan, zirconiu 41 sau staniu ca metale sub formă fin diviizată sau, de preferință, drept compuși. Compuși adecvați sunt oxid de staniu(ll), oxalat de staniu(ll), fenolați, acilați și chelați ai titanului și ai 43 zirconiului precum și esteri ai titanului și ai zirconiului cum ar fi tefra(izopropil)ortotitanat, tetrabutilortotitanat și tetrabutilzirconat. Cantitatea de catalizator folosit se poate extinde într- 45 un interval larg. Se pot utiliza atât 0,01 % în greutate, cât și mai mult decât 5 % în greutate de catalizator față de amestecul de reacție. Dat fiind că dacă se utilizează cantități mai mari 47 de catalizatori, abia dacă se obțin avantaje, concentrația de catalizatori este în mod obișnuit de 0,01 până la 1,0 % de preferință 0,01 până la 0,5 % în greutate, față de amestecul de 49 reacție.
I
RO 120539 Β1
Deși esterificarea se poate face cu cantități stoichiometrice de alcool și acid, mai ales, când se folosesc agenți de angrenare pentru îndepărtarea apei de reacție, se preferă utilizarea unui exces de alcool de 0,05 până la 0,6 mol pe mol de acid di- respe ctiv policarboxilic, anhidridă de acid, pentru a se ajunge la o reacție cât mai completă a acidului.
Conform invenției, se realizează esterificarea în două trepte. în prima treaptă are loc, fără adausul unui catalizator, formarea semiesterului acidului dicarboxilic. Temperaturile care trebuie respectate, în acest caz, depind în mare măsură de substanțele inițiale. Viteze de reacție mulțumitoare se ating începând cu circa 100°C și de preferință începând cu 120°C. Este posibil ca să se termine formarea de semiesteri la aceste temperaturi. Este însă mai avantajos să se mărească temperatura, în mod continuu, până la circaa 160°C. La utilizarea de acizi carboxilici (în loc de anhidride de acid carboxilic) drept componentă de esterificare, apa formată ca azeotrop se scoate cu alcoolul din sistemul de reacție, în măsura în care temperatura de reacție se găsește peste punctul de fierbere al azeotropului (adică într-un interval de 90 până la 100°C, sub presiune normală). Desfășurarea și terminarea esterificării se poate în acest caz observa prin formarea de apă. Folosirea de presiune scăzută sau ridicată nu se exclude, dar se limitează numai la cazuri speciale. Pentru a evita apariția de diferențe de concentrație se recomandă să se agite conținutul reactorului sau să se amestece în totalitate din când în când, de exemplu prin introducerea unui gaz inert.
în treapta a doua, se desăvârșește esterificarea acizilor d/'-sau policarboxilici. Ea are loc în prezență de catalizatori menționați și descriși mai înainte, la temperaturi, care se află peste temperaturile menținute în prima treaptă și ajung până la cca. 250°C. La această temperatură este vorba despre o valoare orientativă, care se respectă în mod adecvat. Temperaturi mai joase pot fi, de exemplu, suficiente, dacă în cazul special se ajunge la o viteză de reacție suficient de ridicată sau dacă se cer numai reacții parțiale. Se mențin temperaturi mai ridicate, dacă trebuie să se excludă apariția de produse de descompunere, care, între altele, sunt dăunătoare pentru culoare. De preferință, se lucrează la temperatura de fierbere a alcoolului folosit. Reacția poate fi efectuată într-un reactor propriu al acestei trepte sau și în vasul de reacție al primei trepte. Apa formată în timpul reacției se îndepărtează ca azeotrop, alcoolul preluând rolul agentului de antrenare. Și în această treaptă de reacție, se recomandă să se amestece bine, din timp în timp, conținutul reactorului pentru a egaliza diferențele de concentrație și să se accelereze îndepărtarea apei de reacție.
După terminarea reacției, amestecul de reacție conține pe lângă produsul de reacție dorit, d/'-sau poliesterul, mai ales însă acizi di- și policarboxilici parțial esterificați, alcool în exces și catalizatorul.
Pentru prelucrarea plastifiantului esteric brut, amestecul ieșit din reactor se neutralizează mai întâi cu hidroxid de metal alcalin sau alcalino pământos. Reactivul alcalin ajunge, în acest caz, sub formă de soluție apoasă spre folosire, care conține 5 până la 20, de preferință 10 până la 15% în greutate hidroxid față de soluție. Cantitatea de agent de neutralizare care trebuie folosit se orientează în funcție de cota parte de componente acide, acid liber și semi-esteri din produsul brut. Această cotă parte se determină sub formă de cifră de acid (conf. DIN 53169). Conform invenției se folosește reactivul alcalin într-un exces, care corespunde la cantitatea de două ori până la de patru ori, care este necesară stoichiometric pentru neutralizarea ionilor H+. Utilizarea hidroxizilor aleși din care hidroxidul de sodiu s-a dovedit a fi deosebit de bun, ca soluție apoasă de o anumită concentrație și într-un exces definit asigură că părțile componente acide ale amestecului de reacție se separă sub formă cristalină, excelent filtrabilă, se separă bine. în același timp catalizatorul se descompune în mare măsură în produse care se filtrează ușor. Tratamentul alcalin al esterului brut nu este legat de respectarea unor anumite temperaturi. El are loc în mod corespunzător scopului imediat după treapta de esterificare fără o răcire prealabilă a amestecului de reacție.
RO 120539 Β1
Excesul alcalin sau alcalino pământos, se află aici, față de produsul de reacție, numai 1 în cantități mici, reacționează cu esterul la sarea de acid carboxilic, care are o formă cristalină și se poate filtra fără dificultăți. 3
După neutralizare se separă alcoolul liber din amestecul de reacție. S-a dovedit a fi bună pentru această treaptă de lucru, distilarea cu abur, care poate avea loc într-o formă 5 simplă prin introducerea de vapori de apă în produsul brut. Un avantaj al distilării cu vapori de apă este că, în desfășurarea ei, distruge și ultimile resturi de catalizator și se transformă 7 în produse de hidroliză ușor de filtrat. în această ordine de idei poate, de exemplu, să fie avantajos să se adauge amestecului de reacție înainte de distilare un adsorbant cu suprafață 9 mare, de exemplu cărbune activ, pentru a ușura separarea produselor derivate din catalizator. 11
După îndepărtarea alcoolului liber urmează uscarea esterului. într-o formă simplă și eficace a acestei trepte de lucru, se introduce un gaz inert prin produs. După aceea esterul 13 brut se filtrează, pentru a-l elibera de substanțe solide, de săruri de acizi carboxilici (eventual, parțial esterificați) produse de hidroliză ale catalizatorului și de absorbant. Filtrarea are 15 loc în aparate de filtrare convenționale, la temperaturi normale sau la temperaturi până la 150C. Filtrarea poate fi ajutată prin folosirea de agenți auxiliari de filtrare, cun ar fi celuloza, 17 diatomitul, rumegușul, folosirea acestora este însă limitată la cazuri de excepție.
Procedeul conform invenției micșorează timpul pentru separarea drastică a substan- 19 țelor solide conținute în esterul brut, la valori care asigură realizarea economică a acestui procedeu la scară industrială și evită formarea de cantități și compoziții ale apelor de 21 canalizare dăunătoare din punct de vedere ecologic.
Esterii obținuți prin procedeul revendicat prezintă o calitate excepțională, care 23 corespunde și cerințelor ridicate în orice privință.

Claims (8)

  1. 25 Revendicări
    1. Procedeu pentru obținerea de plastifianți esterici, prin reacția acizilor di- sau policarboxilici sau ale anhidridelor acestora cu alcooli în prezența unui catalizator care conține 29 titan, zirconiu sau staniu, caracterizat prin aceea că se lasă să reacționeze un amestec de acid sau anhidridă acidă și alcool mai întâi la 100 până la 160'C cu îndepărtarea apei even- 31 tual formate, reacția se duce la capăt prin adaus de catalizator și prin ridicarea temperaturii până la 250’C, amestecul de reacție se neutralizează cu o soluție apoasă de hidroxid alcalin 33 sau alcalino-pământos, apoi se îndepărtează alcoolul în exces, se usucă și se filtrează esterul brut rămas. 35
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, catalizatorul este tetra(izopropil)ortotitanat, tetrabutilorto-titanat sau tetrabutilzirconat. 37
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1 sau 2, caracterizat prin aceea că alcoolul se află într-un exces stoichiometric de 0,05 până la 0,6 mol pe mol de acid di- respectiv 39 policarboxilic.
  4. 4. Procedeu conform uneia sau mai multora dintre revendicările 1...3, caracterizat 41 prin aceea că, în timpul reacției, apa de reacție formată se îndepărtează ca azeotrop cu alcoolul utilizat din amestecul de reacție. 43
  5. 5. Procedeu conform uneia din revendicările 1 ...4, caracterizat prin aceea că reacția se aduce la bun sfârșit la temperatura de fierbere a alcoolului utilizat. 45
  6. 6. Procedeu conform uneia sau mai multora dintre revendicările 1...5, caracterizat prin aceea că soluția de hidroxid alcalin sau alcalino pământos este de 5 până la 20 % în 47 greutate, de preferință, 10 până la 15 % în greutate față de soluție.
    RO 120539 Β1
    1 7. Procedeu conform uneia sau mai multora dintre revendicările 1...6, caracterizat prin aceea că soluția de hidroxid alcalin sau alcalino pământos se folosește într-un exces
    3 care corespunde la cantitatea dublă până la de patru ori cantitatea care este stoichiometric necesară, pentru a neutraliza ionii H+ prezenți în amestecul de reacție.
    5 8. Procedeu conform uneia sau mai multora dintre revendicările 1...7, caracterizat prin aceea că alcoolul în exces din amestecul de reacție se separă, prin distilare, cu vapori
  7. 7 de apă, eventual în prezența unui adsorbant.
  8. 9. Procedeu conform uneia dintre revendicările 1...8, caracterizat prin aceea că, 9 drept substanțe inițiale, se folosesc acidul ftalic și 2-etilhexanol.
RO99-01213A 1997-05-22 1998-05-16 Procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici RO120539B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19721347A DE19721347B9 (de) 1997-05-22 1997-05-22 Verfahren zur Herstellung von Esterweichmachern
PCT/EP1998/002899 WO1998052901A2 (de) 1997-05-22 1998-05-16 Verfahren zur herstellung von esterweichmachern

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120539B1 true RO120539B1 (ro) 2006-03-30

Family

ID=7830133

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO99-01213A RO120539B1 (ro) 1997-05-22 1998-05-16 Procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici

Country Status (22)

Country Link
US (1) US6310235B1 (ro)
EP (1) EP0984917B1 (ro)
JP (1) JP2001526672A (ro)
KR (1) KR20010012754A (ro)
CN (1) CN1190407C (ro)
AT (1) ATE253035T1 (ro)
AU (1) AU736462B2 (ro)
BR (1) BR9809662A (ro)
CA (1) CA2290663C (ro)
DE (2) DE19721347B9 (ro)
DK (1) DK0984917T3 (ro)
ES (1) ES2209150T3 (ro)
HK (1) HK1027341A1 (ro)
ID (1) ID20315A (ro)
MX (1) MX215587B (ro)
PL (1) PL194776B1 (ro)
PT (1) PT984917E (ro)
RO (1) RO120539B1 (ro)
SA (1) SA99200261B1 (ro)
TW (1) TW434218B (ro)
WO (1) WO1998052901A2 (ro)
ZA (1) ZA984271B (ro)

Families Citing this family (52)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10043545A1 (de) 2000-09-05 2002-03-14 Oxeno Olefinchemie Gmbh Verfahren zur Herstellung von Carbonsäureestern
DE10236279A1 (de) 2002-08-08 2004-02-19 Basf Ag Verfahren zur Abtrennung von Veresterungskatalysator
GB0320206D0 (en) 2003-08-29 2003-10-01 Exxonmobil Chem Patents Inc Improvements in or relating to plasticiser
US7291748B2 (en) * 2005-07-28 2007-11-06 Basf Corporation C10/C7 ester mixtures based on 2-propylheptanol
US7276621B2 (en) * 2005-08-12 2007-10-02 Eastman Chemical Company Production of di-(2-ethylhexyl) terephthalate
CN100453521C (zh) * 2006-12-13 2009-01-21 井冈山学院 羧酸乙基二异丙基酯的制备方法及其应用
CN100480230C (zh) * 2006-12-13 2009-04-22 井冈山学院 羧酸二乙基二异丙基酯的制备方法及其应用
CN100537512C (zh) * 2006-12-13 2009-09-09 井冈山学院 羧酸异丙基二乙基酯的制备方法及其应用
US20080183004A1 (en) * 2007-01-30 2008-07-31 Nan Ya Plastics Corporation Method of preparing cyclohexanepolycarboxylic acid ester without phthalatic and plasticizer prepared by the same
CN101631763B (zh) * 2007-03-13 2013-01-02 埃克森美孚化学专利公司 酯生产中的改进
WO2008110304A1 (en) * 2007-03-13 2008-09-18 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Improvement in ester production
WO2009065906A2 (de) * 2007-11-20 2009-05-28 Cognis Oleochemicals Gmbh Verfahren zur herstellung einer organischen zusammensetzung beinhaltend einen n-nonylether
US8729292B2 (en) * 2008-12-16 2014-05-20 Basf Se Method for regeneration of raw ester
CN101607905B (zh) * 2009-07-24 2013-04-10 镇江联成化学工业有限公司 环烷烃类酸酐增塑剂的制备方法
WO2011054782A1 (de) 2009-11-05 2011-05-12 Basf Se Kleb- und dichtstoffe enthaltend ester auf basis von 2-propylheptanol
CN101875609B (zh) * 2010-06-04 2013-04-10 镇江联成化学工业有限公司 用富马酸生产副产物与回收醇制备pvc增塑剂的方法
CN101973884A (zh) * 2010-09-26 2011-02-16 昆山合峰化工有限公司 偏苯三甲酸三异壬酯的制备方法
US9365715B2 (en) 2010-12-23 2016-06-14 Styrolution Europe Gmbh Thermoplastic elastomer composition and method for the production thereof
WO2013025277A1 (en) 2011-08-15 2013-02-21 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Esters and their preparation and use
CN102766046B (zh) * 2012-08-15 2015-03-04 张开益 环保型增塑剂dida的制备方法
ES2675527T3 (es) 2013-12-06 2018-07-11 Basf Se Composición plastificante que contiene derivados de tetrahidrofurano y ésteres de ácido 1,2-ciclohexano dicarboxílico
RU2016132589A (ru) 2014-01-09 2018-02-12 Басф Се Композиция пластификатора, которая содержит производные фурана и сложные эфиры 1,2-циклогександикарбоновой кислоты
DE102015207291A1 (de) 2014-04-24 2016-03-10 Basf Se Weichmacher-Zusammensetzung, die Furanderivate und 1,2-Cyclohexandicarbonsäureester enthält
TW201605945A (zh) 2014-07-08 2016-02-16 巴斯夫歐洲公司 包含二羧酸的酯及1,2-環己烷二羧酸的酯之模製化合物
TW201609628A (zh) 2014-07-08 2016-03-16 巴斯夫歐洲公司 包含脂族二羧酸二酯及對苯二甲酸二烷基酯之塑化劑組成物
WO2016016285A1 (de) 2014-08-01 2016-02-04 Basf Se Verfahren zur aufarbeitung eines rohesters, der veresterungskatalysator-hydrolyseprodukt in suspendierter partikulärer form enthält
KR102366484B1 (ko) 2014-08-18 2022-02-23 주식회사 클랩 액체 매질을 포함하는 유기 반도체 조성물
TWI706979B (zh) 2014-08-19 2020-10-11 德商巴斯夫歐洲公司 包含聚合二羧酸酯的塑化劑組成物
TWI686444B (zh) 2014-09-04 2020-03-01 德商巴斯夫歐洲公司 包含聚合二羧酸酯的塑化劑組成物
TW201619119A (zh) 2014-10-09 2016-06-01 巴斯夫歐洲公司 包含飽和二羧酸之環烷基酯及1,2-環己烷二羧酸酯的塑化劑組成物
TW201619120A (zh) 2014-10-09 2016-06-01 巴斯夫歐洲公司 包含飽和二羧酸之環烷基酯及對苯二甲酯之塑化劑組成物
EP3247481B1 (en) * 2015-01-16 2020-08-12 Archer Daniels Midland Co. Purification of plasticizers
RU2706647C2 (ru) 2015-01-30 2019-11-19 Басф Се Пластифицирующая композиция, содержащая полимерные сложные эфиры дикарбоновых кислот и диалкиловые сложные эфиры терефталевой кислоты
WO2016193134A1 (de) 2015-05-29 2016-12-08 Basf Se Verfahren zur herstellung cyclischer ester
US20180282511A1 (en) 2015-09-30 2018-10-04 Basf Se Plasticizer composition containing polymeric dicarboxylic acid esters and terephthalic acid dialkyl esters
EP3356459B1 (de) 2015-09-30 2019-11-13 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung, die polymere dicarbonsäureester und dicarbonsäurediester enthält
EP3356457B2 (de) 2015-09-30 2022-12-21 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung, die polymere dicarbonsäureester und 1,2-cyclohexandicarbonsäureester enthält
EP3178908A1 (en) 2015-12-11 2017-06-14 Basf Se The use of 2,5-furandicarboxylic acid esters as lubricants
RU2729055C2 (ru) 2016-01-20 2020-08-04 Басф Се Пластифицирующая композиция, которая содержит алифатический сложный эфир дикарбоновой кислоты и сложный диэфир, выбранный из сложных эфиров 1,2-циклогександикарбоновой кислоты и сложных эфиров терефталевой кислоты
EP3433309B1 (de) 2016-03-23 2020-05-13 Basf Se Polymer-zusammensetzung, enthaltend einen cycloalkyl-alkyl-dicarbonsäurediester als weichmacher
EP3491053A1 (de) 2016-08-01 2019-06-05 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung
WO2018024591A1 (de) 2016-08-01 2018-02-08 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung
WO2018024597A1 (de) 2016-08-01 2018-02-08 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung
EP3491054A1 (de) 2016-08-01 2019-06-05 Basf Se Weichmacher-zusammensetzung
KR101742923B1 (ko) 2016-11-01 2017-06-01 주식회사 엘지화학 에스테르계 조성물의 제조방법
WO2019185409A1 (de) 2018-03-29 2019-10-03 Basf Se Pvc-zusammensetzung, enthaltend wenigstens einen weichmacher der wenigstens eine carbonsäureestergruppe aufweist und wenigstens eine carbodiimidverbindung
EP3747860B1 (de) 2019-06-04 2023-07-26 Basf Se Neue weichmacher auf cyclohexanon-basis
KR20210059399A (ko) 2019-11-15 2021-05-25 한화솔루션 주식회사 프탈레이트계 화합물의 수소화 방법
EP4105259A1 (en) 2021-06-18 2022-12-21 Basf Se Polyalkylene oxide ester polymer, its preparation and use
CA3223056A1 (en) 2021-06-18 2022-12-22 Stephan Hueffer Biodegradable graft polymers
EP4386020A1 (en) 2022-12-12 2024-06-19 Basf Se Biodegradable graft polymers for dye transfer inhibition
WO2024126268A1 (en) 2022-12-12 2024-06-20 Basf Se Biodegradable graft polymers for dye transfer inhibition

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3056818A (en) * 1955-10-13 1962-10-02 Goodrich Co B F Titanium and zirconium esterification catalysts
DE1905095A1 (de) * 1969-02-01 1970-08-13 Dynamit Nobel Ag Verfahren zur Herstellung von Phosphor enthaltenden Verbindungen
DE1945359B2 (de) * 1969-09-08 1973-05-10 Verfahren zur gewinnung von estern
GB1426057A (en) * 1972-04-24 1976-02-25 Ici Ltd Production of esters
DE2612355C3 (de) * 1976-03-24 1983-11-17 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Abtrennung von Katalysatoren aus rohen Weichmacherestern
JPS55130937A (en) * 1979-03-29 1980-10-11 Sekisui Chem Co Ltd Preparation of ester
DE3935796A1 (de) * 1989-10-27 1991-05-02 Basf Ag Di-decylphthalat-gemisch und seine verwendung als weichmacher
US5434294A (en) * 1994-04-04 1995-07-18 Aristech Chemical Corporation Method of making plasticizers
SE514045C2 (sv) * 1995-09-20 2000-12-18 Bengt G Nilsson Användning av en diester som hydrofileringsmedel i PVC, PVC- material, diestrar och framställning av diestrar

Also Published As

Publication number Publication date
SA99200261B1 (ar) 2006-05-13
TW434218B (en) 2001-05-16
CN1190407C (zh) 2005-02-23
DE19721347B9 (de) 2005-09-29
HK1027341A1 (en) 2001-01-12
JP2001526672A (ja) 2001-12-18
PL194776B1 (pl) 2007-07-31
EP0984917A2 (de) 2000-03-15
MX9910734A (es) 2000-04-30
DE19721347A1 (de) 1998-11-26
AU736462B2 (en) 2001-07-26
KR20010012754A (ko) 2001-02-26
CN1257472A (zh) 2000-06-21
BR9809662A (pt) 2000-07-11
DK0984917T3 (da) 2003-12-01
DE59810029D1 (de) 2003-12-04
CA2290663A1 (en) 1998-11-26
AU7766198A (en) 1998-12-11
DE19721347C2 (de) 2000-03-23
ID20315A (id) 1998-11-26
EP0984917B1 (de) 2003-10-29
MX215587B (es) 2003-08-04
US6310235B1 (en) 2001-10-30
CA2290663C (en) 2006-01-24
WO1998052901A3 (de) 1999-05-14
PT984917E (pt) 2004-02-27
WO1998052901A2 (de) 1998-11-26
ATE253035T1 (de) 2003-11-15
ES2209150T3 (es) 2004-06-16
ZA984271B (en) 1998-11-30
PL337028A1 (en) 2000-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO120539B1 (ro) Procedeu pentru obţinerea de plastifianţi esterici
MXPA99010734A (en) Method for producing ester plasticizers
CN102030637B (zh) 使多元醇酯的颜色变浅的方法
CN100491321C (zh) 适用于聚酯生产的羧酸/二醇混合物的生产方法
CN102030636B (zh) 使多元醇酯的颜色变浅的方法
KR100666883B1 (ko) 고순도 비스-β-히드록시에틸테레프탈레이트의 제조방법
CN102627561B (zh) 增塑剂柠檬酸三丁酯的生产工艺
JPH07309809A (ja) テレフタル酸ジメチルの回収方法
CA2163635A1 (en) Method of making plasticizers
CN102503823A (zh) 一种脂肪酰柠檬酸酯类化合物的合成工艺
CN101973870A (zh) 乙二醛分子内歧化法制备羟基乙酸
JPH01113345A (ja) エーテル基含有アルコールのメタクリル酸エステルの製造法
JPS6118543B2 (ro)
KR102528326B1 (ko) 에스테르계 화합물의 제조방법
EP3684747B1 (en) Method of preparing glycol esters with low color and peroxide content
KR100440738B1 (ko) 디-2-프로필헵틸프탈레이트및그의제조방법
CN116693390A (zh) 一种鲸蜡硬脂醇与脂肪酸的组合物及其制备方法与应用
JPS6220178B2 (ro)
JPS6055052B2 (ja) ベンゼンカルボン酸エステルの製造方法
JPH05194723A (ja) ポリオキシテトラメチレングリコ−ルの精製方法
TWI402255B (zh) 酯類可塑劑之製造方法
KR20090092067A (ko) 무수세 공정의 가소제 제조방법
JPH0713038B2 (ja) 脂環式アルコ−ルのメタクリル酸エステルの製造法
KR20080082169A (ko) 프탈산이 없는 시클로헥산폴리카르복실산 에스테르의 제조방법 및 이로부터 제조된 가소제
CN1163883A (zh) Dmt精制过程中残渣的利用