RO117680B1 - Vehicul cu suprastructura - Google Patents

Vehicul cu suprastructura Download PDF

Info

Publication number
RO117680B1
RO117680B1 RO96-01271A RO9601271A RO117680B1 RO 117680 B1 RO117680 B1 RO 117680B1 RO 9601271 A RO9601271 A RO 9601271A RO 117680 B1 RO117680 B1 RO 117680B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
boxes
vehicle
loading
vehicle according
roof
Prior art date
Application number
RO96-01271A
Other languages
English (en)
Inventor
Klaus Hoenersch
Rudolf Helget
Walter Hurler
Original Assignee
Klaus Hoenersch
Rudolf Helget
Walter Hurler
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE4442939A external-priority patent/DE4442939A1/de
Application filed by Klaus Hoenersch, Rudolf Helget, Walter Hurler filed Critical Klaus Hoenersch
Publication of RO117680B1 publication Critical patent/RO117680B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P1/00Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading
    • B60P1/02Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading with parallel up-and-down movement of load supporting or containing element
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P3/00Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects
    • B60P3/055Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects for transporting bottles
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D21/00Understructures, i.e. chassis frame on which a vehicle body may be mounted
    • B62D21/02Understructures, i.e. chassis frame on which a vehicle body may be mounted comprising longitudinally or transversely arranged frame members
    • B62D21/04Understructures, i.e. chassis frame on which a vehicle body may be mounted comprising longitudinally or transversely arranged frame members single longitudinal type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
  • Loading Or Unloading Of Vehicles (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)
  • Details Of Rigid Or Semi-Rigid Containers (AREA)
  • Pallets (AREA)
  • Automatic Cycles, And Cycles In General (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un vehicul cu suprastructura, alcatuit din niste cutii de incarcare (1) si din niste cutii de depozitare (2) cu pozitie fixa, amplasate de o parte si de alta a unei grinzi centrale (4), preferabil in perechi. Cutiile de incarcare (1) pot fi ridicate sau coborate, la nivelul rampelor de incarcare-descarcare, cu ajutorul unor instalatii de ridicat (9), iar in pozitia normala de mers a vehiculului, cand intre partea superioara a cutiilor de incarcare (1) si o rigidizare a acoperisului (15) exista un spatiu liber, aceste cutii de incarcare (1) sunt blocate in pozitia respectiva cu niste instalatii de siguranta (10).

Description

Invenția se referă la un vehicul cu suprastructură, fiind utilizat la transportul mărfurilor aflate, în general, în containere, de exemplu, lăzi cu băuturi, cutii, recipienți etc.
Sunt cunoscute vehicule cu suprastructură, prevăzute cu un stivuitor cu furcă, fixat pe peretele din spate al vehiculului, in partea de dinafară, pentru a prelua încărcătura atât 5 din vehicul, în cazul descărcării acesteia pe rampele de descărcare, cât și preluarea încărcăturii de pe rampele de încărcare și introducerea acesteia în interiorul vehiculului.
Aceste ansambluri prezintă dezavantajul unui consum mare de timp și al unui preț de cost ridicat, deoarece stivuitorul nu poate prelua decât o parte din sarcină, la operația de încărcare, fiind necesare mai multe operații de acționare a stivuitorului pentru a se putea lua io toată încărcătura.
Un alt dezavantaj al acestor ansambluri pentru încărcare și descărcare constă în faptul că trebuie să existe un stivuitor pentru ca încărcătura să poată fi preluată. Din acest motiv, la multe vehicule, se impune și transportarea unui stivuitor pliant, astfel ca la locul de încărcare-descărcare să nu fie necesară prezența unui stivuitor cu furcă, special destinat 15 acestor operații. Prin transportarea unui asemenea stivuitor se micșorează sarcina utilă maximă și spațiul util maxim de încărcare a vehiculului, astfel că acest ansamblu duce la scăderea economicității transportului
Deși este posibil să se fixeze stivuitorul cu furcă, pe perlele din spate a! vehiculului, spre în afară, totuși acest aranjament trebuie să fie asigurat față de posibilitatea de a se des2C prinde în timpul transportului, necesiând mijloace suplimentare de blocare.
Mai sunt cunoscute vehicule cu suprastructură (DE 41 14 044 A1), prevăzute cu o instalație pentru transportul lăzilor, materialelor sub formă de bucăți, mărfurilor și materialelor diverse, în stare stivuită. Instalația este formată dintr-un cadru metalic portant, fixat pe șasiu, și dintr-o structură mobilă, care formează, pe ambele laturi ale vehiculului, compartimente 25 dispuse pe aceste laturi și deschise, compartimente a căror poziție se poate regla, pe înălțime. într-o poziție coborâtă pe sol, pentru încărcare-descărcare a materialului și o poziție ridicată, pentru deplasarea vehiculului. Compartimentele respective sunt amplasate sub un acoperiș fix. Și aceste vehicule cu suprastructură prezintă dezavantajul că necesită dispozitive special adaptate pentru încărcarea-descărcarea materialului respectiv.
în publicația DE 94 08 236, este prezentat un autocamion destinat, în special, trans- portului băuturilor, prevăzut cu o platformă joasă, pentru încărcare. La acest vehicul, cel puțin anumite părți ale platformei de încărcare sunt suspendate pe un cadru de mijloc, care se sprijină pe arbori și pot bascula până la sol. Pereții laterali ai vehiculul și acoperișul suprastructurii sunt suspendați, rigid, pe cadrele de mijloc dispuse la partea superioară a capetelor 35 părților platformei basculante.
Astfel de vehiculele, cunoscute în stadiul tehnicii, sunt dezavantajoase deoarece stabilitatea acestora, mai ales la eforturi de torsiune, în lungul axei longitudinale mediane a vehiculul, este relativ mică, deoarece legătura dintre puntea din față și puntea din spate, ale vehiculul respectiv, are loc, în principal, numai prin intermediul unei grinzi centrale și prin 40 intermediul arborelui articulat, pentru antrenarea arborelui din spate. în acest caz, aproape toate forțele active trebuie preluate de aceste părți componente ale structurii, mai ales de grinda centrală, respectiv-de cadrul central.
Un alt dezavantaj al vehiculelor cu suprastructură, cunoscute, este că acestea nu se pot încărca și descărca pe rampe. încărcarea acestor vehicule este posibilă numai cu ajuto45 rul unor stivuitoare cu furcă sau alte instalații similare, de ridicare, exterioare.
Problema tehnică, ce apare în cazul transportului de diferite materiale cu vehiculele, constă în mărirea stabilității vehiculului și îmbunătățirea condiților ca aceste materiale să fie încărcate sau descărcate pe rampe și, în special, pe rampele frontale, unde încărcătura trebuie ridicată sau coborâtă la nivelul rampelor respective, cu utilizarea unor mijloace simple 50 și disponibile în orice moment, pentru efectuarea operațiilor respective.
RO 117680 Β1
Problema a fost rezolvată prin prevederea unei rigidizări a acoperișului vehiculul pentru preluarea a cel puțin unei părți din eforturile care acționează asupra vehiculului, iar cutiile de încărcare a materialului se pot ridica din pozițiile lor în exploatare normală de mers până la înălțimea rampei. în timpul exploatării normale de mers a vehiculul, rămâne, în permanență, un spațiu liber între cutia de încărcare și acoperiș. Cutiile de încărcare se pot coborî 55 dintr-o poziție de transport, până la suprafața carosabilului, cutiile fiind fixate direct sau indirect pe ambele laturi ale unei grinzi centrale, dispusă în lungul vehiculul. Aceste cutii de încărcare sunt dispuse pe o instalație de preluare care se poate ridica sau coborî, cu ajutorul unui dispozitiv de ridicare. Deasupra cutiilor de încărcare, se află un acoperiș care prezintă o rigidizare pentru preluarea a cel puțin unei părți din forțele care acționează asupra vehicu- 60 lui. Grinzile de rigidizare a acoperișului sunt dispuse în diagonală, deasupra cutiilor de încărcare și pe toată lungimea utilă a vehiculul. Structura de rigidizare a acoperișului este fixată pe niște suporturi verticale, în mare măsură perpendiculare pe suprafața carosabilă. Suporturile verticale, la rândul lor, sunt fixate pe niște grinzi transversale, amplasate de-a curmezișul axei longitudinale a vehicului. Cutiile de încărcare se pot ridica, din poziția normală de 65 transport, până la înălțimea rampe;. în timpul exploatării normale de transport rămânâd un spațiu liber între cutiile de încărcare și acoperișul vehicului. Mijlocul de preluare a cutiilor de încărcare poate fi pneumatic sau hidraulic sau sub formă de arbore filetat. Acest mijloc de preluare de încărcare a cutiilor este dispus pe grinda centrală și este prevăzut cu niște șine de ghidare, pe care alunecă cutiile ce încărcare. Pentru fixarea cutiilor de încărcare, în pozi- 70 ția de mers, s-au prevăzut niște dispozitive de siguranță, sub forma unui cilindru pneumatic.
Vehiculul cu suprastructură, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- stabilitate mult mai mare, deoarece forțele totale care acționează asupra vehicului nu acționează numai asupra grinzii centrale, o parte a acestor forțe fiind preluată de structura acoperișului; 75
- permite ridicare cutiilor de încărcare din poziția de mers normal, până la nivelul rampelor, în special, a celor frontale;
- vehiculul poate fi ușor încărcat sau descărcat cu mijlocele aflate la dispoziție chiar și manual.
Invenția va fi prezentată, în continuare, în legătură și cu fig. 1...5, care reprezintă: 80
- fig. 1, vedere laterală a unui vehicul prevăzut cu suprastructură, conform invenției;
- fig. 2, vedere de sus, a vehicului cu suprastructură;
- fig. 3, secțiune longitudinală în lungul planului lll-lll, conform fig. 1:
- fig. 4, secțiune după planul IV-IV din fig. 1;
- fig. 5, vedere a unui exemplu de realizare a unei rigidizări a acoperișului. 85
Vehiculul cu suprastructură, conform invenției, prezentat în fig. 1, este alcătuit din niște cutii de încărcare 1, amplasate de o parte și de alta a unei cutii de depozitare 2. Cutiile de încărcare 1 se pot coborî și urca. în timp ce cutia de depozitare 2 este situată deasupra osiei vehiculului și este destinată pentru adăpostirea elementelor de comandă și de deservire pentru ridicarea și coborârea cutiilor de încărcare 1 .în mod alternativ, cutia de depozitare 2 90 mai poate fi utilizată și pentru încărcarea unei cutii de încărcare 1 sau pentru trecerea unei astfel de cutii de încărcare din partea din spate a vehicului în partea din față a acestuia, prin străbaterea spațiului cutiei de depozitare 2.
Acest lucru este avantajos atunci când vehiculul trece cu partea din spate la o rampă frontală, nefigurată. 95
Cutiile de încărcare 1 pot fi ridicate la înălțimea unei rampe frontale, nefigurate, care este, de obicei, la o înălțime de 1000 mm, asfe încât, așa cum este prezentat în fig. 1 prin linie întreruptă, toate cutiile de încărcare 1, respectiv fundurile acestora, sunt situate la
RO 117680 Β1 aceeași înălțime ca fundurile cutiilor de depozitare 2. Condiția de îndeplinit, pentru a se putea realiza încărcarea prin cutia de depozitare 2, este ca latura din spate a vehiculului să fie prevăzută cu uși, jaluzele sau alte mijloace asemănătoare, pentru încărcarea cutiilor de încărcare 1 și a cutiei de depozitare 2.
Cutiile de încărcare 1 și cutiile de depozitare 2, așa cum este redat în fig. 2, în care s-a renunțat la prezentarea rigidizării complete a acoperișului, sunt amplasate simetric față de o axă longitudinală mediană 3 a vehicului. Pentru simplificare, s-a renunțat și la prezentarea, în acest desen, a cabinei conducătorului auto. Simetric și paralel, față de axa longitudinală 3 se extinde o grindă centrală 4, care constă dintr-o țeavă profilată cu patru muchii, standardizată, și pe care sunt fixate niște contrafișe transversale, nefigurate, cât și cutiile de încărcare 1 și elementele componente, care delimitează cutiile de depozitare 2 Spațiile în care se află cutiile de încărcare 1 și cutiile de depozitare 2 sunt delimitate de niște pereți transversali 5,6.
Fiecare din cutiile de încărcare 1, care poate fi coborâtă sau urcată, este ghidată de niște șine de ghidare 8. Ridicarea sau coborârea cutiilor de încărcare 1 se realizează prin intermediul unor instalații de ridicare 9. care au în componență niște cilindri hidraulici. Aceste instalații de ridicare 9 sunt fixate pe grinda centrală 4. Șinele de ghidare 8 sunt amplasate vertical, deci în mare măsură perpendiculare pe calea de rulare, și pot fi fixate pe grinzile superioare și inferioare transversale, nereprezentate. în exemplul de realizare prezentat, șinele de ghidare 8 sunt fixate pe grinda centrală 4.
Se înțelege că pentru ridicarea sau coborârea cutiilor de încărcare 1, în locul cilindrilor hidraulici, se pot utiliza și alte mijloace echivalente ca, de exemplu, cilindri pneumatici sau, de exemplu, un electromotor care acționează un angrenaj melcat sau un arbore filetat pentru ridicat. S-a optat pentru varianta cu cilindri hidraulici sau pneumatici, din cauză că la multe vehicule există deja insatalații hidraulice și/sau pneumatice în dotare, iar acționarea cutiilor de încărcare 1 are loc, de preferință, în mod hidraulic sau pneumatic.
Pentru a se evita coborârea necontrolată a cutiilor de încărcare 1, mai ales în timpul exploatării în mers a vehicului, sunt prevăzute niște instalații de siguranță 10, executate. în exemplu de realizare de față, sub forma unor cilindri pneumatici, care acționează o instalație adecvată de blocare. Insatalațiile de siguranță 10 sunt fixate pe niște grinzi transversale 11, 12, 13, 13' și sunt orientate pe verticală. Dacă apare o defecțiune în circuit, de exemplu, o pierdere de presiune, sau o manevră greșită, care poate crea o coborâre a cutiilor de încărcare 1, atunci această instalație de siguranță 10 rămâne în stare blocată și nu există nici un pericol ca această cutie de încărcare 1 să se lovească, în mod necontrolat, de suprafața căii de rulare.
Așa cum este prezentat în fig. 4, se poate recunoaște, cu ușurință, dispoziția grinzilor transversale și verticale 11,12,13,13' și a șinelor de ghidare 8, care sunt fixate pe grinda centrală 4, ca și dispunerea cilindrilor hidrauluici din instalația de ridicare 9 pe grinda centrală 4, precum și dispunerea instalației de siguranță 10.
Un arbore cardanic 14 este amplasat în zona grinzilor transversale 13 și 13'. Rezultă, în mod clar, că legătura dintre puntea din față și puntea din spate ale vehicului are loc numai prin grinda cetrală 4, care, în acest fel, trebuie să preia și cea mai mare parte a eforturilor care apar, și prin arborele cardanic 14, care, însă, transmite numai momentul de cuplu al motorului de acționare la puntea din spate a vehicului.
în jurul cutiilor de încărcare 1 și al cutiilor de depozitare 2, este dispus un cadru fix care constitue o rigidizare a acoperișului. Sub această rigidizare, se află cutiile de încărcare 1 care pot fi coborâte. în cazul în care cutiile de încărcare 1 se coboară până la
RO 117680 Β1
150 suprafața carosabilului, sau, așa cum s-a mențiomat anterior, se ridică până la nivelul unei rampe frontale, atunci rigidizarea 15, precum și grinzile verticale și transversale, cu care este legată această rigidizare fixă 15. rămân într-o poziție fixă.
Aceasta înseamnă că, în timpul unei exploatări normale în mers, când cutiile de încărcare 1 sunt ridicate la o înălțime de circa 400 mm deasupra suprafeței carosabile, rămâne un spațiu liber între cutiile de încărcare 1, respectiv cutiile de depozitare 2 și rigidizarea 15.
Deasupra cutiilor de încărcare 1 și a cutiilor de depozitare 2 este dispusă rigidizarea 15, care este acoperită cu tablă sau cu un panou, asfel încât cutiile de încărcare 1 și cutiile de depozitare 2 și, în special, instalația de ridicare și coborâre 9 sunt protejate, în mare parte, împotriva intemperiilor. în afară de aceasta, pot fi preluate de către rigidizarea 15 unele eforturi, astfel că se realizează o stabilitate suficientă a suprastructurii vehiculului, adică forțele care apar sunt dirijate, cel puțin parțial, în rigidizarea 15 a acoperișului și sunt preluate de această rigidizare 15. deoarece rigidizarea 15, împreună cu grinzile vericale și transversale, formează un schelet- cadru robust și stabil. Grinzile verticale, care unesc între ele grinzile transversale superioare și inferioare ale suprastructurii vehiculul, pot fi folosite și ca șine de ghidare, în locul șine'or de ghidare 8, respectiv, șinele de ghidare 8 pot fi integrate. în mod avantajos, în aceste grinzi verticale, astfel încât cheltuiala pentru montaj se micșorează în cadrul exemplului cescris.
Legătura dintre cilindrii hidraulici ai instalației de ricare-coborâre 9 și cutiile de încărcare 1 are loc într-o instalație de preluare 20, așa cum este prezentat în fig. 4, care este legată fix cu cilindrii hidraulici și în care cutiile de încărcare 1 ar putea fi suspendate în mod simplu, astfel încât este posibilă o înlocuire ușoară și lipsită de probleme a cutiilor de încărcare 1. în mod alternativ, cutiile de încărcare 1 pot fi legate fix și cu instalația de preluare 20. Cilindrii hidraulici ai instalației de ridicare - coborâre 9, dispuși pe grinda centrală 4. sunt cuplați cu instalația de preluare 20 în formă de șa, respectiv, de punte, la care, pe de altă parte, sunt fixate cutiile de încărcare 1, prin intermediul grinzii transversale 11.
Așa cum s-a descris anterior, acoperișul vehiculului prezintă o rigidizare a sa, pentru preluarea cel puțin a unei părți din forțele care acționează asupra vehiculul, iar cutiile de încărcare 1 se pot ridica, din poziția lor de exploatare normală în mers, până la înălțimea rampei de încărcare sau descărcare. în timpul în care vehiculul se află în mers, există, în permanență, un spațiu liber între partea superioară a cutiilor de încărcare 1 și acoperiș. Prin prevederea unei rigidizări 15 a acoperișului, care preia cel puțin o parte din eforturile care acționează asupra vehiculului, acest vehicul este mult mai stabil în mers, deoarece forțele totale care acționează asupra vehiculului nu trebuie să acționeze numai asupra grinzii centrale 4, ci cel puțin o parte din aceste forțe trebuie să fie preluate de rigidizarea 15a acoperișului.
Prin crearea posibilității de ridicare a cutiilor de încărcare 1 din poziția de mers normal până la înălțimea rampelor, mai ales a rampelor frontale, vehiculul cu suprastructură, conform invenției, poate fi ușor încărcat sau descărcat la rampele respective, deoarece instalația 9 poate fi ridicată la înălțimea efectivă a rampei, astfel încât vehiculul poate fi încărcat sau descărcat cu ajutorul cărucioarelor cu saci, cărucioarelor de ridicare sau chiar manual.
în timpul mersului vehiculului cu cutiile de încărcare 1 în poziție ridicată la înălțimea rampelor sau în situații asemănătoare, această stare implică o poziție ridicată a centrului de greutate, aspect care creează eforturi mari în grinda centrală și, implicit, caracteristici nefavorabile ale exploatării în mers a vehiculului. Pentru rezolvarea acestei probleme, s-a impus crearea unui spațiu liber între partea superioară a cutiilor de încărcare 1 și structura de
155
160
165
170
175
180
185
190
RO 117680 Β1 rigidizare a acooperișului. Deși acest spațiu liber nu poate fi destinat încărcăturii, acest dezavantaj se compensează cu prisosință prin posibilitatea încărcării și descărcării la rampă în condiții destul de avantajoase.
Cutiile de încărcare 1 pot fi dispuse, față de grinda centrală 4, în perechi, adică câte două cutii de încărcare 1 dispuse simetric față de grinda centrală 4, sau se mai poate prevedea ca, în cazul în care sunt necesare dispozitive adecvate, în mod similar, fiecare cutie de încărcare 1 să fie mobilă în mod individual.
în realizarea avantajoasă a invenției, se poate prevedea ca grinzile de susținere a rigidizării acoperișului 15 să fie dispuse în diagonală, peste cutiile de încărcare 1. pe întreaga lungime utilă a suprastructurii vehiculului. Printr-o dispunere corespunzătoare a grinzilor rigidizării acoperișului 15, în diagonală și deasupra cutiilor de încărcare 1, și pe toată lungimea utilă a suprastructurii vehiculului, se poate mări, în plus, rigiditatea suprastructurii. în mod avantajos, rigidizarea acoperișului poate fi fixată, în mare măsură, vertical față de suprafața părții carosabile, pe suporturi vertica'e. Suporturile verticale nu se deplasează în acest caz împreună cu rigidizarea menționată a acoperișului care formează cu suporturile descrise un cadru robust care poate prelua forțe relativ mari, care apar în timpul mersului. în acest mod se formează, din rigidizarea acoperișului 15 și din suporturile verticale, un cadru stabil, care evită o torsionare prea puternică a cnnzii centrale 4. Suporturile verticale mai pot fi fixate și transvesal față de axa vehiculului, pr intermediul unor suporturi transvesale. Aceste suporturi transversale pot fi dispuse, în măsura în care nu împiedică coborârea cutiilor de încărcare 1, sub cutiile de încărcare 1 sau. de exemplu, între cutiile de încărcare 1 individuale, ceea ce contribuie la rigidizarea întregii construcții a vehiculului.
Așa cum s-a descris mai sus coborârea sau ridicarea cutiilor de încărcare 1 este realizată cu o instalație 9 de ridicare cj acționare hidraulică sau pneumatică. Pentru ca instalațiile de acționare individuală să fie a' mentate cu o sursă de putere mică, acestea pot fi plasate în anumite locuri de pe construcția vehiculului, la care este posibilă o alimentare corespunzătoare. De aceea, instalațiile de ridicare 9 pot fi dispuse în mod avantajos pe grinda centrală 4, deoarece, din motive de simetrie față de grinda centrală 4, care este orientată paralel cu axa longitudinală 3 a vehiculului, este posibilă o repartizare uniformă a forțelor în toate direcțiile. în acest caz se poate prevedea, ca pentru fiecare pereche de cutii de încărcare 1. să existe o instalație de ridicare 9 proprie, astfel ca nu toate cutiile de încărcare 1 să trebuiască a fi ridicate simultan, ci chiar să se poată ridica sau coborî o singură pereche de cutii de încărcare 1. în mod avantajos, fiecare cutie de încărcare 1 poate fi condusă pe cel puțin două șine de ghidare 8. Prin aceasta, se evită teșirea cutiilor de încărcare 1 la operațiile de ridicare și coborâre, chiar atunci când cutiile de încărcare 1 sunt încărcate neuniform cu marfă. Șinele de ghidare 8 pot fi integrate chiar în suporturile verticale, anterior menționate. astfel încât nu ocupă un spațiu suplimentar. De asemenea, se poate prevedea ca fiecare cutie de încărcare 1 să fie asigurată prin cel puțin o instalație de siguranță 10. Prin prevederea unor asemenea instalații de siguranță 10, se evită coborâri nedorite ale cutiilor de încărcare 1 pe carosabil, în special, în timpul în care vehiculul se deplasează. De asemenea, instalația de siguranță 10 poate fi un cilindru pneumatic sau ceva similar, care are rolul de a bloca cutiile de încărcare 1 în poziție ridicată, împotriva unei coborâri necontrolate.

Claims (13)

  1. Revendicări
    1. Vehicul cu suprastructură, pentru transportul recipientelor, lăzilor sau a altui fel de bunuri încărcate, în special, a lăzilor cu băuturi, având prevăzute mai multe cutii de încărcare (1), pentru preluarea recipientelor, lăzilor sau a altui fel de bunuri încărcate, cel puțin o parte
    RO 117680 Β1
    245 a cutiilor de încărcare (1 )fiind fixate direct sau indirect pe ambele laturi ale unei grinzi centrale (4)care se extinde pe direcția longitudinală a vehiculului, aceste cutii de încărcare (1) fiind dispuse pe o instalație de preluare (20) care se poate ridica și coborî cu ajutorul unei instalații de ridicare (9), deasupra cutiilor de încărcare (1) fiind prevăzut un acoperiș fix, caracterizat prin aceea că acoperișul prezintă o rigidizare (15) pentru preluarea cel puțin a unei părți din forțele care acționează asupra vehiculului, iar instalația de ridicare (9) prezintă mijloace de ridicare a cutiilor de încărcare (1), din poziția normală de transport până la înălțimea rampei, la descărcarea pe rampe, prin crearea unui spațiu liber între cutiile de încărcare (1) și acoperiș, în timpul exploatării normale de transport.
  2. 2. Vehicul conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că grinzile rigidizării acoperișului (15) sunt dispuse în diagonală deasupra cutiilor de încărcare (1), pe toată lungimea utilă a vehiculului.
  3. 3. Vehicul conform revendicărilor 1 sau 2, caracterizat prin aceea că rigidizarea acoperișului (15) este fixată la suporturi verticale, în mare măsură perpendiculare pe suprafața carosabilă.
  4. 4. Vehicul conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că suporturile verticale sunt fixate pe niște grinzi transversale (11,12,13,13') care se desfășoară de-a curmezișul axei longitudinale a vehiculului.
  5. 5. Vehicul conform revendicării 1 sau 4, caracterizat prin aceea că grinzile transversale constau din grinzi transversale superioare (11,12) și grinzi transversale inferioare (13.13').
  6. 6. Vehicul conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că instalația de ridicat (9) este acționată hidraulic sau pneumatic.
  7. 7. Vehicul conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că instalația de ridicat (9) este realizată sub formă de arbore filetat pentru ridicat.
  8. 8. Vehicul conform revendicărilor 1...7, caracterizat prin aceea că instalația de ridicat (9) este dispusă pe grinda centrală (4).
  9. 9. Vehicul conform revendicărilor 1...8, caracterizat prin aceea că fiecare cutie de încărcare (1) este condusă de cel puțin două șine de ghidare (8).
  10. 10. Vehicul conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că șinele de ghidare (8) sunt integrate în suporturile verticale sau sunt fixate pe acestea.
  11. 11. Vehicul conform revendicărilor 1 ...10, caracterizat prin aceea că fiecare cutie de încărcare (1) este asigurată prin cel puțin o instalație de siguranță (10).
  12. 12. Vehicul conform revendicării 11, caracterizat prin aceea că instalația de siguranță (10) este realizată sub forma de cilindru pneumatic.
  13. 13. Vehicul conform revendicărilor 1 ...12, caracterizat prin aceea că cutiile de încărcare (1) se pot închide prin jaluzele sau uși.
RO96-01271A 1993-12-21 1994-12-19 Vehicul cu suprastructura RO117680B1 (ro)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4343655 1993-12-21
DE4442939A DE4442939A1 (de) 1993-12-21 1994-12-02 Fahrzeug mit einem Aufbau
PCT/EP1994/004224 WO1995017319A1 (de) 1993-12-21 1994-12-19 Fahrzeug mit einem aufbau

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO117680B1 true RO117680B1 (ro) 2002-06-28

Family

ID=25932292

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO96-01271A RO117680B1 (ro) 1993-12-21 1994-12-19 Vehicul cu suprastructura

Country Status (19)

Country Link
US (1) US5803698A (ro)
EP (1) EP0733003B1 (ro)
JP (1) JP3724588B2 (ro)
CN (1) CN1142802A (ro)
AT (1) ATE156072T1 (ro)
AU (1) AU685211B2 (ro)
BR (1) BR9408388A (ro)
CA (1) CA2179629C (ro)
CZ (1) CZ289358B6 (ro)
DE (2) DE9420587U1 (ro)
DK (1) DK0733003T3 (ro)
ES (1) ES2107909T3 (ro)
GR (1) GR3025227T3 (ro)
HU (1) HU215300B (ro)
PL (1) PL174711B1 (ro)
RO (1) RO117680B1 (ro)
RU (1) RU2141905C1 (ro)
SK (1) SK283476B6 (ro)
WO (1) WO1995017319A1 (ro)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102004004346A1 (de) * 2004-01-29 2005-08-18 Leikeim, Volker H. Fahrzeuganordnung mit verlagerbarem Warenträger
DE19542816C2 (de) * 1995-11-16 2001-03-01 Scherer Rosmarie Transportfahrzeug
DE29813993U1 (de) 1998-08-05 1998-10-08 Hurler Walter Fahrzeug mit Ladeboxen zur Aufnahme von Ladegut
DE19860238A1 (de) * 1998-12-24 2000-06-29 Iveco Magirus Einsatzfahrzeug für Rettungsdienste
FI107523B (fi) * 1999-04-01 2001-08-31 Seppo Raikamo Säilytysrakenne
DE10017796A1 (de) * 2000-04-10 2001-11-08 Wolfgang Menath Tiertransportvorrichtung
DE10252682A1 (de) 2002-11-13 2004-05-27 Walter Hurler Fahrzeug mit Ladeboxen oder Ladeflächen
EP1613504B1 (en) * 2003-03-25 2009-08-05 Mark James Long A load carrying vehicle
DE102005006201A1 (de) * 2005-02-11 2006-08-31 Audi Ag Dachanordnung für Kraftfahrzeuge
US20070207022A1 (en) * 2006-03-06 2007-09-06 Simmons Robert J Modular caddy load-handling trailer docking system
US7568877B1 (en) * 2007-10-31 2009-08-04 Nespor Ronald R Cargo handling apparatus
CN102887102A (zh) * 2012-10-23 2013-01-23 成都电业局 一种移动式安全工器具库房
US9555731B2 (en) * 2014-02-28 2017-01-31 GM Global Technology Operations LLC Truck body with rapid load/unload cargo pods
CN107901815B (zh) * 2016-04-26 2019-12-03 内蒙古中威工程招标代理有限公司 智能型电力电缆应急抢修车
DE102016108561B4 (de) 2016-05-10 2022-03-03 SSM Ingenieure GmbH Transportgestell zur Integration in einem Laderaum
ES1169284Y (es) * 2016-10-24 2017-01-31 Vallor Equipamientos S L Vehículo industrial modificado para el reparto de mercancía
EP3755574B1 (en) * 2018-02-21 2023-08-16 Volvo Truck Corporation A chassis assembly for a delivery vehicle

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1523636A (en) * 1922-11-09 1925-01-20 William G Dunn Automobile body frame
US3180503A (en) * 1963-05-20 1965-04-27 Frank J Shaw Detachable tail gate lift for a truck
US3319975A (en) * 1965-06-28 1967-05-16 Clyde H Carlson Palletized truck body with center spine
BE758511Q (fr) * 1968-09-25 1971-04-16 Budd Co Vehicule pour le transport de passagers entre un terminus d'aeroport etun avion parque
US3666130A (en) * 1969-04-14 1972-05-30 Charles J Ellerd Power driven articulated container transporting device
DE2217126A1 (de) * 1972-04-10 1973-10-18 Kloeckner Humboldt Deutz Ag Nutzfahrzeug mit einem aufbau zum transport von getraenken oder dergl.
DE7409281U (de) * 1974-03-16 1975-12-04 Fahrzeugfabrik Lampferhoff J Kg Nutzfahrzeug, insbesondere Lastkraftwagen mit Mittelrahmen
IE45797B1 (en) * 1977-10-12 1982-12-01 Daly J & Co Ltd Improvements in or relating to delivery vehicles
DE2936708C2 (de) * 1979-09-11 1986-04-30 M.A.N. Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG, 8000 München Omnibusgerippe für einen Linienbus
FR2504465A1 (fr) * 1981-04-28 1982-10-29 Utilisation Ration Gaz Vehicule de transport a plateaux mobiles, notamment pour bouteilles de gaz
DE8234715U1 (de) * 1982-12-10 1983-03-24 Clerck Fahrzeugbau GmbH, 5600 Wuppertal Fahrzeug mit Mittelrahmen
US4570973A (en) * 1984-03-21 1986-02-18 Federal Motors, Inc. Fire truck torque box aerial frame
GB8617088D0 (en) * 1986-07-14 1986-08-20 Hydraroll Ltd Load handling system
IT9005164A1 (it) * 1990-05-03 1991-11-04 Carrozzeria Pezzaioli Snc Di Pezzaioli Giorgio Ed Autocarro con attrezzatura per il trasporto di casse, di colli, merci o materiali vari
DE4037191C2 (de) * 1990-11-22 1995-06-08 Fritsch Michael Fahrzeug zum Transport von Lasten
US5096216A (en) * 1990-12-20 1992-03-17 Mccalla William R Transport trailer with collapsible shelves, and method of using such trailer
US5145307A (en) * 1990-12-27 1992-09-08 Airborne Express, Inc. Cargo vehicle
DE4341906C2 (de) * 1993-12-09 1997-02-20 Josef Paul Nutzfahrzeug, insb. Getränkefahrzeug, mit tiefliegender und absenkbarer Ladepritsche

Also Published As

Publication number Publication date
HU215300B (hu) 1998-11-30
GR3025227T3 (en) 1998-02-27
DE59403582D1 (de) 1997-09-04
DE9420587U1 (de) 1995-09-07
HUT74377A (en) 1996-12-30
RU2141905C1 (ru) 1999-11-27
DK0733003T3 (da) 1998-03-02
BR9408388A (pt) 1997-08-19
EP0733003A1 (de) 1996-09-25
EP0733003B1 (de) 1997-07-30
ATE156072T1 (de) 1997-08-15
PL317047A1 (en) 1997-03-03
SK80796A3 (en) 1997-02-05
CZ289358B6 (cs) 2002-01-16
AU1384095A (en) 1995-07-10
CN1142802A (zh) 1997-02-12
US5803698A (en) 1998-09-08
ES2107909T3 (es) 1997-12-01
CA2179629A1 (en) 1995-06-29
PL174711B1 (pl) 1998-09-30
CA2179629C (en) 2009-12-01
JPH09511195A (ja) 1997-11-11
JP3724588B2 (ja) 2005-12-07
SK283476B6 (sk) 2003-08-05
HU9601678D0 (en) 1996-08-28
WO1995017319A1 (de) 1995-06-29
AU685211B2 (en) 1998-01-15
CZ178896A3 (en) 1996-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO117680B1 (ro) Vehicul cu suprastructura
US9227756B2 (en) Intermodal transport platform
KR101464806B1 (ko) 판 형상 화물의 수송용 날개식 컨테이너 및 그것을 적재하는 트레일러
KR20030018003A (ko) 조합된 레일/도로 수송용 철도 스테이션에서 레일 카의수송 및 비스듬한 하역을 위한 시스템과 그 사용 방법
US4500248A (en) Truck with exchangeable load carrier
EP0278558B1 (en) Road transport vehicle suitable for two separate loads
CA2511950C (en) Vehicle with loading boxes or loading surfaces
CN110884512A (zh) 凹底架结构和驮背运输车
US6464446B1 (en) Vehicle with loading boxes for receiving loads
US4708572A (en) Vehicle for the delivery of drinks
SK281097B6 (sk) Nákladný železničný vozeň
CN108367698A (zh) 用于集装箱的运输车辆
US4865510A (en) Inside loader for road traffic, designed as a semi-trailer for a semi-tractor, especially for transporting plate glass
US4865511A (en) Inside loader for road traffic, designed as a semi-trailer for semi-tractor, especially for transporting plate glass
US4753566A (en) Inside loader for road traffic, designed as a semi-trailer for a semi-tractor, especically for transporting plate glass
CN211592551U (zh) 凹底架结构和驮背运输车
CN212766472U (zh) 一种矿用自卸车的车架总成及矿用自卸车
KR200238601Y1 (ko) 적재량을 극대화 한 윙바디 트레일러
CN209906293U (zh) 一种叉车式igv车辆
GB2358173A (en) Tractor activated tiltable load carrying trailer
US6805527B1 (en) Fork lift truck
CA2728396A1 (en) Collapsible intermodal transport platform
EP1034105B1 (en) Rail transport unit for transporting palletised or high volume loads
GB2331970A (en) Rail transport unit for transporting palletised or high volume loads
WO2001045971A1 (en) Trailer