SE421982B - Kretsanordning for instellning av rorstrommen i en rongengenerator - Google Patents

Kretsanordning for instellning av rorstrommen i en rongengenerator

Info

Publication number
SE421982B
SE421982B SE7800886A SE7800886A SE421982B SE 421982 B SE421982 B SE 421982B SE 7800886 A SE7800886 A SE 7800886A SE 7800886 A SE7800886 A SE 7800886A SE 421982 B SE421982 B SE 421982B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
current
values
memory
tube
glow
Prior art date
Application number
SE7800886A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7800886L (sv
Inventor
B Hermeyer
R Ochmann
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of SE7800886L publication Critical patent/SE7800886L/sv
Publication of SE421982B publication Critical patent/SE421982B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05GX-RAY TECHNIQUE
    • H05G1/00X-ray apparatus involving X-ray tubes; Circuits therefor
    • H05G1/08Electrical details
    • H05G1/26Measuring, controlling or protecting
    • H05G1/30Controlling
    • H05G1/34Anode current, heater current or heater voltage of X-ray tube

Description

releases-sr i 2D nïngsorganj vilket innebär att ofta endast en grov approximation av den verkliga rörströmskaraktäristiken för röntgenröret är möjlig, eller också ett stort antal in- ~stäiiningsorgan. i båda fallen måste ett antal instäiiningsorgan finnas för varje typ av röntgenrör och dessa organ nödvändiggör omfattande inställningsoperationer för serviceteknikern. I 7 I Inställning för en arbetspunkt (t ex en rörspänning av l0O kV och en rörström som är bestämd av kvoten mellan rörets_nominella effekt och rörspänningen) krävs också l det förstnämnda fallet och avvikelser (t ex på grund av förändringar i emis- sionskaraktäristiken) i de olika förinställda värdena som valts med hjälp av inställ- 'ningsparametrarna måste accepteras. Dessa avvikelser beror i första hand på att man måste kunna utnyttja röntgengeneratorn i förening med olika typer av röntgenrör med kraftigt avvikande emissionsegenskaper. Dessa avvikelser kan ej helt kompenseras genom endast få inställningsorgan. Avvikelserna beror i andra hand på att rör av en och samma typ uppvisar olika stråiningsegenskaper. Dessutom förändras emissionsegen- skaperna hos ett röntgehrör med rörets ålder, vilket innebär att förnyad inställning blir nödvändig efter viss tid.
Kretsanordningen av inledningsvis beskrivet slag uppvisar en fördel i jäm- förelse med sådana kända anordningar, se exempelvis US patentskriften 3 521 067, I genom att rörströmmen kan förinstälias jämförelsevis noggrant och på jämförelsevis enkelt sätt. Minnesanordningen i denna kretsanordníng består av ett permanentminne, företrädesvis ett programmerbart permanentminne, som är särskilt anpassat till ett röntgenrör och i vilket glödströmvärdena för att uppnå lika rörspänningar och rör- strömmar i röntgenröret är lagrade. lnskrivningen av glödströmvärdena-i minnena som en funktion av den rörström och rörspänning som skall inställas kan utföras av tili- verkaren under den nödvändiga provningen av röntgenröret, under viiken_röret testas med olika kombinationer av rörström och rörspänning. Vid byte av rören behöver emel- iertid endast permanentminnet utbytas. Någon inställning av en servicetekniker krävs ej längre. 7 Den beskrivna kretsanordningen uppvisar emellertid ytterligare några nack- delar. Emissionsegenskaperna hos ett röntgenrör, som har en tendens att förändras med tiden, är ej inberäknad. Organisatoriska åtgärder måste vidtagas för att förhindra blandning av permanentminnen som tillhör olika röntgenrör. Vid användning av röntgen- rör för vilka tillverkaren inte tillhandahåller något permanentminne som är säfskilt anpassat till det ifrågavarande röret, så måste inskrivningen av glödströmvärdena i permanentminnet utföras genom användarens försorg. Det är då nödvändigt att uppmäta _emíssionsegenskaperna hos röntgenröret för samtliga rörspänning-rörströmkombinationer för vilka ett giödströmvärde skall bestämmas och lagras. 7 D Ändamålet med uppfinningen är att åstadkomma en kretsanordníng för inställning av rörströmmen i en röntgengenerator som möjliggör noggrann förinställning av rör- strönnen på enkelt sött. För detta ändamål är en kretsanordning enligt uppfinningen 7800886-9 3 kännetecknad av att en mätanordning är anordnad för uppmätning av aktuella värden på rörspänningen, rörströmmen och/eller det aktuella värdet på glödströmmen, samt att lagrings- och minnesorgan är anordnade för lagring av glödströmmens aktuella värde på den adress som bildas av förinställningsvärdena på rörspänningen och rör- strömmen och/eller för att lagra glödströmmens värde på en adress som bildas av de aktuella värdena på rörspänningen och rörströmmen.
En ytterligare kretsanordning enligt uppfinningen innefattande en styrkrets för den rörström som aktiveras efter påbörjande av en röntgepexponering och även innefattande en mätanordning för uppmätning av i varje fall glödströmmen, är känne- tecknad av att glödströmvärdet, som uppmätes efter det att rörströmstyrningen genom styrkretsen upphört och under exponeringen, lagras på den adress i mínnesanordningen som bildas genom kodningsanordningen ur de förinställda värdena på rörström och rör- spänning.
Gemensamt för båda lösningarna är att innehållet i mínnesanordningen korri- geras för varje exponering till överensstämmelse med de värden på rörström och rör- spänning eller glödström som uppmätes under exponeringen. Enligt den första lösningen, då det utlästa glödströmvärdet avviker från det rätta värdet så att de förinställda värdena på rörström och rörspänning ej uppnås, bildas en ny adress ur de uppmätta värdena på rörström och rörspänning, medan det ursprungliga glödströmvärdet lagras på denna nya adress. Enligt den andra lösningen, då det lagrade glödströmvärdet av- viker från rätt glödströmvärde, så sker lagring på den ursprungliga adressen i minnes- anordningen av det rätta (nya) glödströmvärdet som alstras genom styrning av glöd- strömmen.
Eftersom de lagrade glödströmvärdena korrigeras under de olika röntgenexpo- neringarna i kretsanordningen enligt uppfinningen, så behöver de rätta glödström~ värdena ej finnas i mínnesanordningen från första början. Denna ständigt pågående korrektion av glödströmvärdena innebär dessutom att förändrade emissionsegenskaper hos röntgenröret till följd av åldring_inberäknas. I De två lösningarna kan också kombineras, vilket medför den fördelen att två glödströmvärden korrigeras för en exponering. I så fall sker först mätning av värdena på rörström och rörspänning, vilket utföres just efter det att exponeringen påbörjats, mätvärdena påföres motsvarande ingångar hos kodningsanordningen, som där- efter avger en ny adress, och detta i varje fall om glödströmvärdet avviker från det rätta värdet, vilket innebär att rörströmmen och rörspänningen också avviket från de förinställda värdena. På den nya adressen (som erhålles efter det att exponeringen påbörjats) utföres lagring av ursprungliga glödströmvärdet, som utlästs innan expo- nering påbörjats. Därefter sker omkoppling av glödströminställningsorganet för rör- 'strömreglering. Vid slutet av rörströmregleringen uppnås de förinställda värdena på rörström och rörspänñing. Det därvid uppmätta värdet på glödströmmen utgör det rätta glödströmvärdet, som behövs för modlflering av den förinställda rörspänningen. Det ;7aoos86-9 så E r glödströmvärde som erhålles efter det att rörströmregleringen avslutats lagras på den ursprungliga adressen i minnesanordningen. Den ursprungliga adressen bildas genom att ingången till kodningsanordningen återigen anslutes till en läsanordning.
Emellertid kan de uppmätta värdena på rörspänning och rörström, motsvarande de för- inställda värdena vid slutet av rörströmregleringen, även tillföras kodningsanord- ningens ingång. _ ' Ett föredraget utföringsexempel på kretsanordningen enligt uppfinningen är kännetecknat av att minnesanordningen dessutom innefattar ett parmanentminne, i vilket de karaktäristiska strömvårdena, som är associerade med de förinställda värdena på rörström och rörspänning, är lagrade i minnespositioner med de adresser som bildas av kodningsanordningen, medan kretsanordningen dessutom innefattar ett direktaccess- minne för lagring av korrektionsvärden, samt en summeringsanordning för summering av de värden som är lagrade i permanentminnet och direktaccessminnet på den adress som bil dêš HV kodningsanordningen, medan den dessutom innehåller en subtraktionsanordning för att subtrahera innehållet i den adresserade minnespositionen i permanentminnet från glödströmvärdet och för inskrivning av ett på detta sätt erhållet korrektions- värde på dun adress l direktaccessminnet som bildas av kodningsanordningen.
K De lagrade glödströmvärdena kan då vara desamma för samtliga röntgenrör av viss typ (vilket innebär att identiskt programmerade permanentminnen kan användas för alla röntgenrör av en och samma typ). De lagrade glödströmvärdena svarar mot - karakrärisriken för ef: sarskm urval: röntgenrör. nå rönrgenrörer är i drift sker lagring av avvikelserna från de i permanentminnet lagrade glödströmvärdena i direkt- accessminnet för detta speciella röntgenrör. Glödströmvärdet på utgången av summe- ringsanordniñgen tillföres kodningsanordningen, vilket värde sålunda består av ett karaktäristiskt värde som är lagrat 1 permanentminnet och en avvikelse från det karaktäristiska värdet som gäller för det ifrågavarande röret.
Eftersom skillnaden mellan det lagrade värdet på den motsvarande adressen i permanentminnet och det verkliga glödströmvärdet i glödströmkretsen alltid lagras på den adresserade minnespositionen i direktaccessminnet genom subtraktionskretsen, så uppnås att summan av värdena som är lagrade på de två adresserna motsvarar det nya glödströmvärdet som är anpassat till röret (andraflösningen). Som följd av an- .vändningen av ett permanentminne, vars innehåll ej kan raderas genom avbrottssignaler så uppnås, då innehållet i direktaccessminnet raderas genom exempelvis nämnda av- brottssignaler, att de värden som är karaktäristiska för detta slags röntgenrör ännu finns kvar i permanentminnet. Vid idriftsättning av ett nytt röntgenrör finns dess- utom alltid en grundinställning. Storleken av de korrektionsvärden som lagras i direkt- accessminnet kan begränsas så att en ändring av korrektionsvärdena, till följd av exempelvis avbrottssignaler, ej kan medföra avvikelser av icke önskvärd storlek från det karaktäristiska värdet, vilket skulle kunna skada röret i vissa fall.
Ett utföringsexempel på kretsanordningen enligt uppfinningen kommer att be- skrivas i det följande under hänvisning till ritníngarna, där: fig l visar en krets- s 7800886-9 anordning enligt uppfinningen; jig_š visar ett utföringsexempel på en anordning för omvandling av de analoga mätvärdena för rörströmmen och rörspänningen till digitalsignaler; jlg_å visar en beräkningsenhet med funktion av summeringsanordning och subtraktionsanordríng.
De förinställda värdena på rörspänningen UI och I' i digitalform, samt rör- numret n (i fallet med en röntgengenerator till vilken olika röntgenrör kan anslutas) tillföres från mellanminnen l, 2 respektive 3, via omkopplare 20, 2l till en kod- ningsanordníng Å, vilken på grundval därav bildar en adress. Denna adress bestämmer en minnesposition i minnesanordningen, som företrädesvis består av ett programmer- bart permanentminne (PROM) 5 och ett direktaccessminne 6, vars adressingångar är an- slutna till kodningsanordningens H utgång. Permanentminnet 5 lagrar emissionskarak- tärístiken för de n olika röntgenrören (normalt är n mindre än eller lika med 3) på sådant sätt att minnespositionen med den genom kodningsanordningen bildade adressen innehåller det glödströmvärde som är associerat med de förinställda värdena på rör- ström och rörspänning som tillföres kodningsanordningens ingång. Glödströmvärdet är ett karaktäristiskt värde för den valda rörtypen. Emellertid uppvisar karaktäris- tikorna för röntgenrör av en och samma typ mindre avvikelser inbördes. Avvikelsen i glödströmmen från det för det använda röntgenröret typiska värdet lagras som ett korrektionsvärde på en motsvarande adress i direktaccessminnet 6 (RAM). l additions- kretsen 7, som är ansluten till permanentminnet 5 och direktaccessminnet 6, utföres addition av nämnda karaktäristiska värde och korrektionsvärdet, varvid kan inträffa att korrektionsvärdet är negativt. Summan av de tvâ värdena lagras i ett minne ll under en röntgenexponering och tillföres, via en omkopplare 22 och en digital-analog- omvandlare 8, till förinställningsvärdeingången hos en styrkrets 9 som bestämmer glödströmmen för ett röntgenrör l0. Röntgenröret l0 är anordnat att ingå i en mät- anordning l0' för att bestänma värdena IH, IR och UR som anger glödströmmen, rör- strömmen respektive rörspänningen.
Under "förberedelsen", dvs innan röntgenexponering inledes, så leder katoden en glödström vars värde tillföres förinställningsvärdeingången 9l hos glödström- kretsen på beskrivet sätt. Under en exponering tiilföres en högspänning UR till röntgenröret på vanligt sätt och rörströmmen IR uppträder. Samtidigt sker omkoppling av omkopplarna 20 och Zl. Analogsignalen IR tiliföres, via en analog-digitalomvandiare 24 och omkopplaren 20, till "ström"-ingången hos avkodningsanordningen Å. Den upp- mätta rörströmmen IR överensstämmer med det förinställda värdet på rörströmmen I' endast om det utlästa glödströmvärdet överensstämmer med glödströmvärdet som behövs för denna rörström/rörspänning-kombination. Annars kommer det alltid att finnas en avvikelse, som via den inre resistênsen i spänningsgeneratorn (ej visad) kan påverka rörspänningen om någon rörspänningsreglering ej finns för att hålla rörspänningen obe- roende av rörströmmen. För att kunna taga hänsyn till sådana ändringar i rörspänningen uppmätes även rörspänningen (på ej visat sätt) och det analoga mätvärdet UR tlllföres, via en analog-digitalomvandlare l3 och omkopplaren Zl, till "spänning"-ingången hos 7800386-9 6 kodningsanordningen Ä. Den nödvändiga tiden för att åstadkomma omkoppling av de företrädesvis elektroniska eller snabba elektromagnetiska omkopplarna 20 och Zl och för analog-digitalomvandlingen är normalt liten i jämförelse med exponeringens längd.
Efter slutförandet av analog-digitalomvandlingen adresseras en minnesposi- tion i minnesanordningen 5, 6 via kodningsanordningen Å, varvid nämnda position svarar mot de verkliga värdena UR och IR på rörspänningen respektive rörströmmen.
En utgång hos minnet ll är ansluten till plusingången hos en summatíonsanordning lä, vars minusingång är ansluten till permanentminnets 5 utgång. Summeringsanordningen lä alstrarskillnaden mellan det verkliga glödströmvärdet i glödströmkretsen, som upptagits innan exponeringen påbörjades, och ett karaktäristiskt glödströmvärde som är lagrat på den just adresserade adressen i permanentminnet. Skillnaden uppträder på dataingången 61 hos direktaccessminnet 6 och inskrives i direktaccessminnet 6 genom en skrivsignal på skrivingången 62, dvs påfden nyss bildade adressen från avkodningsanordningen Å. 7 När de förinställda värdena UI och ll på rörspänning och rörström överens- stämmer med de uppmätta verkliga värdena UR och IR, så är samma adress i minnena 5 och 6 som under "förberedelsen“ tillgänglig och den i summeringsanordningen lb K alstrade skillnaden överensstämmer med det ursprungliga innehållet | direktaccess- minnet 6. Om i stället de förinställda värdena och de verkliga värdena avviker från varandra, vilket inträffar efter montering av ett nytt rör eller till följd av att röret åldrats, så inskrives avvikelsen i glödströmvärdet från det från permanent- minnet 5 erhållna glödströmvärdet som ett korrektionsvärde i direktaccessminnet 6 på den adress som är bestämd genom de uppmätta verkliga värdena UR och IR på rör- spänning och rörström. Summan av det (nya) korrektionsvärdet och det karaktäristiska värdet lagrat på motsvarande adress i permanentminnet 5 överensstämmer med det först upptagna och i minnet ll lagrade värdet på rörströmmen.
I Om de verkliga värdena på rörspänning och rörström som därvid uppmätes in- skrives i kombination för nästföljande exponering, så kommer den motsvarande glöd- strömmen att vara rätt och den önskade rörströmmen erhålles. På grund av statistiska variationer i exponeringsparametrarna under en normal röntgenexponering uppnås så- lunda redan härigenom automatisk reglering för en stor del av arbetsområdet för röret. I den del av kopplingsschemat i fig l, som beskrivits ovan, sker ingen kor- rektion av det glödströmvärde som svarar mot kombinationen av de förinställda värdena "i i minnena 5 och 6, utan i stället det glödströmvärde som är associerat med kombina- och ll på rörspänning och rörström och som är lagrade på den motsvarande adressen tionen av de uppmätta värdena IR och UR på rörström och rörspänning, vilka är lag- rade på motsvarande adress i minnena S och 6.
Emellertid är det såsom alternativ möjligt att korrigera det glödströmvärde 7800886-9 som är associerat med de förinställda värdena på rörspänning och rörström. Detta tillgår enligt följande: genom manövrering av omkopplaren 22 och omkopplaren 92 i styrkretsen 9, så omkopplas styrkretsen från "glödströmreglering" till rörström- reglering. Konstruktionen av en sådan styrkrets för antingen glödströmreglering eller rörströmreglering är närmare beskriven i nämnda publikation.
Efter en tid som är längre än den tid som behövs för inställning av rör- strömmen, så utföres omkoppling av en omkopplare 23 som är anordnad att förbinda plusingången hos summeringsanordningen lå till minnets ll utgång eller analog-digi- talomvandlarens l2 utgång, och samtidigt omkopplas en omkopplare Zb, varvid sist- nämnda omkopplare tillför analog-digitalomvandlaren l2 det uppmätta verkliga värdet IH på glödströmmen i stället för det verkliga värdet IR på rörströmmen som uppmätes genom mätanordningen lO'. Samtidigt aktiveras återigen den adress som är bestämd genom de förinställda värdena ll och UI .
Detta kan åstadkommas genom återföring av omkopplarna 20 och Zl till det i fig l visade läget eller genom att ström- och spänningingångarna hos kodningsanord- ningen 4 matas med de uppmätta värdena IR och UR på rörström och rörspänning, vilka måste överensstämma med de förinställda värdena sedan rörströmstyrningen avslutats.
Summeríngsanordningen lb bildar då skillnaden mellan det verkliga värdet IH på glöd- strömmen, som uppträder på utgången av analog-digitalomvandlaren l2, och det karak- täristiska glödströmvärdet, som är lagrat i permanentminnet 5 på den adress som är bestämd genom de förinställda värdena U| och ll på rörspänning och rörström. Efter tillföring av en skrivsignal till ingången 62 lagras denna skillnad på denna adress i direktaccessminnet 6, vilket utgöres av ett icke-destruktivt minne för att förhindra förlust av däri lagrad datainformation efter avstängning av anordníngen.
Vid byte av röntgenrör raderas innehållet i direktaccessminnet 6 genom åter- ställnlngsingângen 63. lnskrivning av korrektionsvärdena för det nya röntgenröret kan åstadkommas genom successiv inmatning av de olika tänkbara kombinationerna på rörström och rörspänning, varvid korrektionsvärdena i så fall bestämmcs automatiskt utan att någon manuell inställning behövs.
Vid byte av ett röntgenrör mot ett röntgenrör av annan typ är det princi- piellt sett ej nödvändigt att också ersätta permanentminnet 5. Emellertid.måste i så fall större korrektionsvärden tillåtas.
Det är alternativt möjligt att fylla permanentminnet med de karaktäristiska värdena för endast ett slags rör och att utnyttja detta permanentminne för drift av mer än ett rör så länge som dessa rör är av samma typ. l så fall kräver varje rönt- genrör ett direktaccessminne med samma minneskapacitet som permanentminnet, varvid varje gång ett minne utväljes via mellanminnet 3. I så fall är det emellertid möj- ligt att såsom alternativ utnyttja ett enda direktaccessminne med motsvarande större minneskapacitet. Via mellanminnet 3 utväljes då den del av direktaccessminnet som är förenad med den aktuella rörtypen. _ 7800886-93 8 Analog-digitalomvandlarna l2 och l3 för omvandling av de analoga mätvär- dena IR och UR kan, som framgår av fig 2, utbytas mot en enda analog-digitalom- vandlare 123, om analoginsignalerna tillföres densamma i tidsföljd. För detta ända- mål är ingången till analog-digitalomvandlaren l23 via en omkopplare 30, som kan omkopplas under exponeringen, ansluten till den ledning som överför analogvärdet av rörspänningen eller till omkopplaren ZÄ, via vilken det aktuella värdet på rör- strömmen (och senare det aktuella värdet på glödströmmen) tillföres. Digital- analogomvandlarens utgång kan via en omkopplare 3l , som arbetar synkront med om- kopplaren 30, anslutas till två register 32 och 33 som buffertlagrar det aktuella_ digitalvärdet på rörström respektive rörspänning. iSubtraktionskretsen lä och summeringsanordningen 7 kan, som framgår av fig 3, ersättas med en beräkningsenhet Sü med en ingång 35 som kan omkopplas för addition eller subtraktion och som är ansluten till permanentminnets 5 utgång, medan dess andra ingång 36 via en omkopplare 37 kan anslutas till antingen direktaccess- minnets 6 utgång eller till omkopplaren 23, genom vilken glödströmvärdet tillföres i digitalform. Beräkningsenhetens 3% utgång är via en omkppplare 38 anslutningsbar till antingen ingången hos buffertminnet ll eller också till ingången 61 hos direkt- accessminnet 6. Omkoppling från addition till subtraktion och omkoppling av omkopp- larna 37 och 38 från det ena läget till det andra utföres synkront i början av en röntgenexponering.
Stvrkretsen som bestämmer tidsstyrningen av det signalbehandlingsförlopp ' som beskrivits under hänvisning till fig l - 3 (t ex omkoppling av omkopplarna 20 - ZÄ, 30 och 31 liksom 37 och 38, lagring av data i minnena ll och 6, osv) innefattar en pulsgenerator #0, vars operation är avstämd till slutförandet av en röntgenexpo- nering. Dess uppbyggnad får anses som känd av fackmannen ned kännedom om den be- skrivna signalbehandlingen. Styrkretsen kan alternativt bestå av en beräkníngsen- het i form av en mikrodator eller en mikroprocessor. Denna beräkningsenhet alstrar då kodningen, adresseringen av minnesanordningen 5, 6 additionen av värdena i de in- gående mellanminnena under förberedelsefasen, och efter det att exponeringen inletts rtillser densamma att förnyad kodning genomföres på grundval av utgångsvärdena från _analog-digitalomvandlaren, samt subtraktion av de karaktäristiska glödströmvärdet som är lagrat i permanentminnet 5 från det lagrade, först upptagna glödströmvärdet, samt även inskrivning i direktaccessminnet av subtraktionens resultat. Slutligen in- ställes återigen adressen som är bestämd genom de förinställda värdena på rörström och rörspänning och det karaktäristiska glödströmvärdet från minnet S subtraheras från värdet I på den verkligen uppmätta glödströmmen. Man inser att kodningsanord- 7 H ningen, subtraktionsanordningen, summationsanordningen, samtliga omkopplare och minnen (l, Z, 3, ll, 32 och 33) kan ersättas med en mikrodator eller mikroprocessor.
Alltefter minneskapacíteten för de använda minnena kan enbart glödström- 7800886-9 värden för vissa kombinationer av rörström och rörspänning lagras. Emellertid kan även glödströmvärdena för andra kombinationer bestämmas, t ex genom linjär inter- polation mellan olika glödströmvärden. I så fall måste mellanminnena l, 2, 3 till- föra olika adresser och de på dessa adresser lagrade värdena måste utläsas. Expo- neringspänningen som skall inställas kan då ligga mellan två förinställda värden för vilka värdet på glödströmmen är lagrati minnena 5 och 6. De tvâ minnesposi- tioner där de intilliggande, förinställda värdena är lagrade (i kombination med den önskade exponeríngsströmmen) måste utläsas och tillföras en interpolationsanordníng (ej visad), vilken utför en linjär interpolation mellan förinställningsvärdena (denna interpolation kan enkelt utföras med hjälp av nämnda mikrodator eller mikro- processor). I ovan beskrivna fall kan korrektionsvärdet ej ínskrivas på en och samma adress utan måste tillföras båda de adresser som användes för interpola- tionen, varvid bestämningen av korrektionsvärdet inbegriper utnyttjandet av en väg- ningsfaktor som använts vid interpolationen för bestämning av glödströmvärdet.

Claims (3)

1. vsoosse-9 10 Patentkrav. I. Kretsanordning för inställning av rörströmmen i en röntgengenerator, vilken innefattar en kodningsanordning (Ä) för att bilda en adress ur förínställnings- I värdet på rörström (ll) och rörspänhing (UI), en adresserbar minnesanordning (5,6) i vilken de med olika rörströmmar och rörspänningar förenade glödströmvär- dena är lagrade och varifrån ett på den bildade adressen lagrat glödströmvärde (IH) kan utläsas, samt vidare innefattande ett glödströminställningsorgan (9), vilket är styrbart i beroende av det utlästa glödströmvärdet samt är anordnat att anpassa det utlästa glödströmvärdet, k ä n n e t e c k nya d av att en mät- anordning (lU', 12, 13) är anordnad för uppmätning av aktuella värden på rör- spänningen (UR), rörströmmen (IR) och/eller det aktuella värdet på glödströmmen (IH), samt att lagrings- och minnesorgan (4,5,6,7,lH,20,2l,23) är anordnade för lagring av glödströmmens (IH) aktuella värde på den adress som bildas av förin- ställningsvärdena på rörspänningen (UI) och rörströmmen (Il) och/eller för att lagra glödströmmens (IH) värde på en adress som bildas av de aktuella värdena på rörspänningen (UR) och rörströmmen (IR).
2. Kretsanordning för inställning av rörströmmen i en röntgengenerator enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av att kretsanordningen dessutom innefat- tar ett buffertminne (ll) för lagring av det utlästa glödströmvärdet för styrning av glödströminställningsorganet (9) under en röntgenexponering, varvid de verkli- ga värdena på rörström (IR) och rörspänning (UR), vilka uppmätes under expone- ringen med hjälp av en mätanordning, tíllföres i stället för förinställningsvär- dena för rörström (ll) och rörspänning (UI) till kodningsanordningens ingång, vil- ken bildar en adress ur de uppmätta värdena, medan det i buffertminnet (ll) lag- rade glödströmvärdet lagras i en minnesposition i minnesanordningen (5,6) som är associerad med den ur de uppmätta värdena (IR och UR) bildade adressen.
3. Kretsanordning för inställning av rörströmmen i en röntgengenerator enligt patentkravet l, samt även innefattande en styrkrets (9) för rörströmmen, som ak- _ tiveras sedan en röntgenexponering påbörjats, och en mätanordning för uppmätning av åtminstone glödströmmen, k ä n n e t e c k n a d av att det glödströmvärde (IH) som uppmätes efter det att rörströmstyrníngen genom styrkretsen (9) avslutats och minnesanordningen (5,6) som bildas av under exponeringen lagras på den adress | kodningsanordningen (Ä) ur förinställningsvärdena (ll, UI) för rörström och rör- spänning. 7800886-9 11 Ä- Kretsanordning enligt patentkravet 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d av att minnesanordningen dessutom innefattar ett pcrmancntminne (5) l vilket de ned förinställningsvärdena för rörström och rörspänning (ll och UI) förenade, karak- täristiska glödströmvärdena är lagrade i minnespositïoner ned genom kodnings- anordningen bildade adresser, samt även innefattande ett direhtaccessminne (6) för lagring av korrcktionsvärden, samt en sunmeringsnnordning (7) för summering av de lagrade värdena i permanentminnet och direktaccessminnet på den adress som bildas av kodningsanordningen, varvid en subtraktíons- och lnskrivningsanordnlng är anord- nad för att subtrahera innehållet i den adresserade minnespositionen i permanent- minnet från glödströmvärdet och för att inskriva det sålunda bildade korrektions- värdet i direktaccessminnet (É) på den adress som bildas av kodningsanordningen. 5. Kretsanordning enligt patentkravet Å, k ä n n e t e c k n a d av att direktaccessminnet (6) innefattar en återställningsingång (63) för radering av 'detta minne vid byte av röntgenrör. . 1 '6. Kretsanordning enligt något av föregående patentkrav, vilken innefattar en analog-digitalomvandlare (123) för omvandling av de analoga nätvärdena för rör- spänning och rörström eller glödström till ett digitalvärde, k ä n n e t e c k n a r av att analog-digitalomvandlaren (123) är anordnad att sekventiellt avkänna mätvär- dena och att-lagra erhållna digitalvärden på rörspänning och rörström eller glöd- ström l ett'spänningsvärderegister (33) respektive ett strömvärderegister (32)« 7. Kretsanordnlng enligt något av patentkraven Z - 6, k ä n n e t e c k n a d av att kodnlngsanordningen (N), summationsanordnlngen (7) och subtraktlonsanord- ningen (lå) bildar en tidssekventlellt arbetande, styrbar beräkningsenhet. jß. Kretsanordnlng enligt patentkravef Å, k ä n n e t e c k n a d av att sum- meringsanordnlngen (7)'och subtraktionsanordnlngen (ih) är anordnade att ingå i en beräkningsenhet (BÅ), som har en första ingång (35) ansluten till permanentminnets (5) utgång och som är omkopplingsbart för addition eller subtraktion, och med en andra ingång (36) ansluten via en omkopplare (37) till antingen dïrektaccessminnet (6) eller till en mälanordning (l0') f§r uppmätniug pv glödsïrömvärdena. ANFURDA PUBLIKATIONER: US 3 521 067 (250-103)
SE7800886A 1977-01-28 1978-01-25 Kretsanordning for instellning av rorstrommen i en rongengenerator SE421982B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2703420A DE2703420C2 (de) 1977-01-28 1977-01-28 Verfahren zum Einstellen des durch eine Röntgenröhre fließenden Röhrenstromes und Schaltungsanordnung zur Durchführung des Verfahrens

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7800886L SE7800886L (sv) 1978-07-29
SE421982B true SE421982B (sv) 1982-02-08

Family

ID=5999726

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7800886A SE421982B (sv) 1977-01-28 1978-01-25 Kretsanordning for instellning av rorstrommen i en rongengenerator

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4177406A (sv)
JP (1) JPS6026280B2 (sv)
BE (1) BE863367A (sv)
CA (1) CA1114520A (sv)
DE (1) DE2703420C2 (sv)
ES (1) ES466337A1 (sv)
FR (1) FR2379228A1 (sv)
GB (1) GB1599707A (sv)
IT (1) IT1092473B (sv)
NL (1) NL7800809A (sv)
SE (1) SE421982B (sv)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS55159596A (en) * 1979-05-31 1980-12-11 Shimadzu Corp X-ray tube electric current setting device
JPS567399A (en) * 1979-06-30 1981-01-26 Shimadzu Corp Electric current regulator for x-ray tube
DE2949331A1 (de) * 1979-12-07 1981-06-11 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Einrichtung zur bestimmung der temperatur der heizwendel einer roentgenroehre
JPS56159097A (en) * 1980-05-08 1981-12-08 Shimadzu Corp X-ray tube current compensator circuit
US4348590A (en) * 1980-10-27 1982-09-07 General Electric Company X-ray tube anode voltage compensator
DE3122185A1 (de) * 1981-06-04 1982-12-30 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Verfahren zum betrieb eines roentgengenerators und roentgengenerator zur durchfuehrung dieses verfahrens
JPS5823198A (ja) * 1981-07-31 1983-02-10 Toshiba Corp X線装置
US4578767A (en) * 1981-10-02 1986-03-25 Raytheon Company X-ray system tester
DE3303450A1 (de) * 1982-02-04 1983-08-11 Canon K.K., Tokyo Steuereinrichtung fuer kopiergeraete oder dergleichen
JPS60148100A (ja) * 1984-01-12 1985-08-05 Toshiba Corp X線装置
GB2174492A (en) * 1985-04-29 1986-11-05 Philips Nv X-ray examination system and method of controlling an exposure therein
US4930145A (en) * 1988-08-15 1990-05-29 General Electric Company X-ray exposure regulator
US5250877A (en) * 1991-06-04 1993-10-05 Rockwell International Corporation Method and apparatus for driving a gas discharge lamp
US5136210A (en) * 1991-08-30 1992-08-04 Gte Products Corporation Glow discharge lamp
US5514937A (en) * 1994-01-24 1996-05-07 Motorola Apparatus and method for compensating electron emission in a field emission device
DE4416556A1 (de) * 1994-05-11 1995-11-16 Philips Patentverwaltung Röntgengenerator
US7288928B2 (en) * 2005-06-27 2007-10-30 Greenwich Instruments Co., Inc. Solenoidal Hall effects current sensor
JP2008077883A (ja) * 2006-09-19 2008-04-03 Shimadzu Corp X線高電圧装置
JP6257948B2 (ja) * 2012-08-07 2018-01-10 東芝メディカルシステムズ株式会社 X線撮影システム
CN104302081B (zh) * 2014-09-24 2017-06-16 沈阳东软医疗系统有限公司 一种ct球管中灯丝电流的控制方法和设备
US10165663B2 (en) 2016-04-05 2018-12-25 General Electric Company X-ray systems having individually measurable emitters
CN107049347B (zh) * 2017-06-14 2020-11-03 珠海和佳医疗设备股份有限公司 X射线机管电流的校准方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3521067A (en) * 1968-04-15 1970-07-21 Picker Corp X-ray tube current stabilization
DE2422844C3 (de) * 1974-05-10 1978-10-19 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Röntgendiagnostikapparat, bei dem die Röntgenröhrenspannung über den Röntgenröhrenheizstrom geregelt wird
US4072865A (en) * 1976-06-24 1978-02-07 American Radiologic Systems, Inc. Automatic control system

Also Published As

Publication number Publication date
IT7819599A0 (it) 1978-01-25
GB1599707A (en) 1981-10-07
NL7800809A (nl) 1978-08-01
SE7800886L (sv) 1978-07-29
CA1114520A (en) 1981-12-15
DE2703420A1 (de) 1978-08-03
ES466337A1 (es) 1978-10-01
JPS6026280B2 (ja) 1985-06-22
IT1092473B (it) 1985-07-12
JPS5395593A (en) 1978-08-21
FR2379228A1 (fr) 1978-08-25
DE2703420C2 (de) 1985-11-21
FR2379228B1 (sv) 1983-01-07
US4177406A (en) 1979-12-04
BE863367A (fr) 1978-07-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE421982B (sv) Kretsanordning for instellning av rorstrommen i en rongengenerator
EP0062583B1 (en) Fuel injection system with fuel mapping
US4642519A (en) Digital wave observation apparatus
US3995266A (en) Device for setting an electric command variable
JPH1198014A (ja) A/d変換回路
US6594615B2 (en) Learning proximity detector
JPS6359520B2 (sv)
JPS6127995B2 (sv)
JPS5926999B2 (ja) 多点測定装置
JPS6224235A (ja) カメラの撮影パラメ−タの自動決定および調整方法並びに装置
US4573142A (en) Memory circuit for producing analog output
US2560256A (en) Recording voltmeter
US6980141B2 (en) Analog input for electronic circuit
CN100492537C (zh) 对非易失性存储器进行的增加/减小、芯片选择和可选择写入
JP4380906B2 (ja) 電源装置の電圧、電流設定表示装置
JPS5933199Y2 (ja) X線管電流自動切替回路
JPH0628339B2 (ja) アナログ・ディジタル変換装置
US4510867A (en) Control system for ink zone adjusters
JP3128802B2 (ja) 遅延装置
SU1117602A1 (ru) Устройство дл позиционного регулировани температуры движущегос объекта
JPS635877B2 (sv)
JPS569069A (en) Deciding device
SU471687A1 (ru) Устройство дл запоминани полного телевизионного сигнала
JPWO2020089725A5 (ja) 電源回路、半導体装置
JP2524808B2 (ja) リニアライズ機能付き電動ポジショナ