NL8101388A - Polyvinylideen fluoride behandeld ter verbetering van zijn hechting aan metalen, en werkwijze voor de behandeling. - Google Patents

Polyvinylideen fluoride behandeld ter verbetering van zijn hechting aan metalen, en werkwijze voor de behandeling. Download PDF

Info

Publication number
NL8101388A
NL8101388A NL8101388A NL8101388A NL8101388A NL 8101388 A NL8101388 A NL 8101388A NL 8101388 A NL8101388 A NL 8101388A NL 8101388 A NL8101388 A NL 8101388A NL 8101388 A NL8101388 A NL 8101388A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
polyvinylidene fluoride
methacrylic acid
pvdf
metals
water
Prior art date
Application number
NL8101388A
Other languages
English (en)
Other versions
NL190930B (nl
NL190930C (nl
Original Assignee
Ugine Kuhlmann
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ugine Kuhlmann filed Critical Ugine Kuhlmann
Publication of NL8101388A publication Critical patent/NL8101388A/nl
Publication of NL190930B publication Critical patent/NL190930B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL190930C publication Critical patent/NL190930C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F259/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of halogen containing monomers as defined in group C08F14/00
    • C08F259/08Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of halogen containing monomers as defined in group C08F14/00 on to polymers containing fluorine

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

f r VO 1557
Polyvinylideenfluoride Gehandeld ter verbetering van zi.in hechting aan metalen, en werkwijze voor de behandeling._
De uitvinding heeft betrekking op een polyvinylideenfluoride (PvDF), dat op zodanige wijze is behandeld dat het zonder bemiddeling rechtstreeks aan metallische oppervlakken hecht. De uitvinding heeft eveneens betrekking op de vervaardiging van een dergelijk polymeer.
5 Het PVDF is bekend vanwege zijn bestandheid tegen chemische mid delen, ultraviolette stralen, alsmede afslijting. Al deze eigenschappen maken het materiaal ideaal geschikt om uitwendig te worden gebruikt en in het bijzonder voor de beschemiig van metalen. Deze laatste toepassing heeft echter geen gehele bevrediging kunnen geven omdat PVDF niet recht-10 streeks op metalen hecht. De enkele bekende bekfedhgen 0p basis van PVDF maken steeds de toepassing van een tussenhechtlaag tussen het metaal en het PVDF noodzakelijk.
Men heeft vastgesteld, dat het produkt verkregen door het fixeren van entsels van aerylzuur of methacrylzuurpolymeren op een skelet van 15 PVDF niet alleen de kwaliteiten van het PVDF behoudt,maar ook de eigenschap bezit rechtstreeks aan metalen zonder tussenkomst van lijm te hechten. Een dergelijk geënt polymeer wordt verkregen door entpolymeri-satie van aerylzuur of methacrylzuur op de macromoleculaire PVDF-keten.
Eet enten van deze polyacrylzuurschakels vindt gewoonlijk plaats op een 20 PVDF-homopolymeerskelet, Echter kunnen met het homopolymeer een ccpoly-meer dat tenminste 90 % vinylideenfluoride-resten bevat, gelijk worden gesteld daar dergelijke copolymeren nog de eigenschappen van het PVDF-homopolymeer bezitten.
De entpolymerisatie is op zichzelf bekend. Zij bestaat in het in 25 aanraking brengen van het PVDF, dat actieve plaatsen op zijn skelet bevat met het entin@=n veroorzakende acrylmonomeer gedurende U — 12 uren bij een temperatuur tussen 50 en 80°C. De reactie wordt bij voorkeur uitgevoerd bij aanwezigheid van water, dat een in water oplosbare vertrager bevat, zoals bijvoorbeeld CuSO^ of FeSO^ om maximaal de vorming van 30 acrylhomopolymeer te vermijden, dat de viscositeit van het entpolymeri-satiemilieu verhoogt en dat moet worden afgescheiden en weggeworpen. De entpolymerisatie kan eveneens worden uitgevoerd bij aanwezigheid van een oplosmiddel voor het PVDF.Omeei geaat polymeer te verkrijgen dat een goede hechting aan metalen bezit en de eigenschappen van het PVDF heeft behou-35 den, verdient het aanbeveling op het PVDF-skelet tenminste 2 gew.$ van het totaalgewicht van het geënte polymeer poly-acryl-entingen te fixeren.
81 01 388
* W
-2-
Als men entomstandigheden toepast, die leiden tot hoge gehalten gefixeerd methacrylzuur is het mogelijk dit geënte produkt met niet "behandeld polymeer te mengen om oplossingen te verkrijgen die hechtende bekledingen geven.De hoge entingsgehalten, in het "bijzonder die van meer dan 25 gev.$ 5 polyacrylzuurentseis op het PVDF-skelet, die worden verkregen met sterk bestraalde produkten zijn niet van zeer groot belang omdat het PVDF sterk wordt afgebroken door een te sterke blootstelling aan gammastralen.
Een der middelen om actieve plaatsen op het skelet te creëren bestaat in het bestralen van het PVDF voorafgaande aan de entpolymeri-10 satie. De bestraling van polyvinylideenfluoride is bekend, zij is in het bijzonder beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 137.137· Het polyvinylideenfluoride wordt onderworpen aan de lucht aan ioniserende bestralingen. Deze ioniserende bestralingen zijn in de praktijk afkomstig van een gamma- of betastralingsbron. De vereiste dosis voor het verkrij- 15 gen van een doelmatige enting is een minimale bestraling van het poly- . . . 5 . .
vmylideenfluoride met tenminste 3.10 rads. Het polyvinylideenfluoride kan worden bestraald in de vorm van het ruwe polymeer of reeds min of meer omgezette polymeer. Om een maximale toegankelijkheid van de actieve plaatsen te verkrijgen,bestraalt men het polyvinylideenfluoride gewoonlijk 20 in de vorm van poeder, waarvan de deeltjesgrootte kan variëren, van <ζ&·0,2 tot 100^ucfook in de vorm van filamenten kleiner dan 200yU. Na bestraling kan het polyvinylideenfluoride rechtstreeks in aanraking worden gebracht met het monomeer voor de entpolymerisatie of bij een temperatuur van gewoonlijk beneden 10°C worden bewaard totdat de entbewerkingen 25 plaat svinden.
De bescherming van de metalen met behulp van het geënte polymeer geschiedt op de gebruikelijke en klassieke wijze door de metaaldelen te bekleden met thermoplasten. De bekledingen kunnen worden verkregen door drogen in de warmte, waarbij een temperatuur van 200°C geschikt is, van 30 een oplossing van een geënt PVDF in een oplosmiddel, bijvoorbeeld dime'thylformamide, of van een plastisol van hetzelfde geënte PVDF in latente oplosmiddelen, zoals dimethylftalaat, diïsobutylketon, isoforon, cyclohexanon of mengsels daarvan. De bekledingen kunnen ook worden verkregen door neerslaan van geënt PVDF-poeder op het vooraf op ongeveer 35 2Ö0 - 380°C verhitte metaaloppervlak; verschillende neerslagen afgewis seld met behandelingen in een droogstoof kunnen worden uitgevoerd om de dikte van de bekleding te regelen. De verkregen bekledingen hechten in het bijzonder sterk op metaal, op gegalvaniseerd ijzer of aluminium.
8101388 Λ * -3-
Qp dit laatste metaal zijn de bekledingen bestand tegen een verblijf van TO uren in water van 12Q°C zonder schijnbare beschadiging.
Voor het aanbrengen van de bekleding worden de platen bij voorkeur aan voor elk metaal geschikte oppervlakte-behandelingen onderworpen en 5 algemeen toegepast voor het aanbrengen van een willekeurige bekleding of verflaag zoals ontvetten, zandstralen, behandelingen gecombineerd met fosfor of chroom bevattende verbindingen, enz.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van onderstaande voorbeelden.
10 Voorbeeld I.
3
In een geroerd vat van 500 cm brengt men onder stikstof 50 g polyvinylideenfluoride in de vorm van poeder verkregen uit een latex en bestraald met 0,8 Mrad, 93 g water dat 7 g methacrylzuur bevat en 0,030 g opgelost CuSO^, 5^0. Men verwarmt 6 uren op 60°C. Men scheidt 15 de geënte vaste stof door filtratie af, zuigt af en wast met water op het filter, droogt het produkt vervolgens in een droogstoof bij 100°C.
Men wint 5¼ g droog polymeer, dat 9>8 % methacrylzuur bevat. Het gehalte aan zuur wordt alkalimetrisch bepaald met een metharolische kaliumcarbonaatoplossing, waarbij het geënte polymeer wordt opgelost in 20 dimethylfcrmamide en aan de oplossing 25 % water voor de titrering wordt toegevoegd. Ket einde van de neutralisatie word" gevolgd met de pH-meter. Voorbeeld II.
In dezelfde reactor als in voorbeeld I brengt men 50 g poedervormig polyvinylideenfluoride, verkregen uit een met 0,¼ Mrad bestraalde 25 latex, 100 g water, dat 5 g methacrylzuur bevat en 0,03 g opgelost CuSO^ 5Hg0. Men verwarmt 6 uren op 85°C.
Men scheidt de geënte vaste stof af door filtratie, zuigt af en wast onder herdispergeren van het produkt in water en hernieuwt de fil-tratffe. Man droogt het dan in een droogstoof bij 120°C.
30 Men wint 53,2 g polymeer, dat 7,^5 % methacrylzuur bevat. In de waswateren bepaalt men de resthoeveelheid methacrylzuur acidimetrisch.
Men vindt 0,7¼ g zuur en door analyse van dubbele bindingen 0,72 g methacrylzuur.
Voorbeeld III.
35 Men lost tot 20 gew.% op in het dimethylformamide elk der beide geënte polymeer verkregen in de voorbeelden I en II alsmede het niet bestraalde aanvankelijke polyvinylideenfluoride. Men bereidt eveneens 1/¼ oplossing door een deel van de oplossingen van het niet bestraalde aan- 8101388 * «t -4-.
vankelijke polymeer en het polymeer yan yoorheeld II in gelijke gewichts-hoeyeelheden temengen. Plaatjes ijzer en aluminium, die zijn ontyet, gereinigd met een fosfochroommengsel, gespoeld en gedroogd worden met deze vier oplossingen bekleed door dompelen en vervolgens gedroogd in de 5 droogstoof gedurende een kwartier hij 210°C. Alle bekledingen hechten met uitzondering van die welke slechts polyvinylideenfluoride bevat, die zich van zijn onderlaag afscheidt door enkel krassen met de nagel.
De zes andere plaatjes worden geplaatst in een autoclaaf die half met water is gevuld en 72 uren op 120°C verhit. Na deze behandeling 10 is het onmogelijk zelfs maar een begin van loslaten van de bekleding te verkrijgen door haar met een mes te krassen.
Voorbeeld IV.
In een geroerde reactor van 2 liter brengt men onder stikstof-atmosfeer 500 g polyvinylideenfluoride verkregen door suspensie-polyme-15 risatie in de vorm van een poeder van 40 tot 100^u met schijnbare dichtheid van ongeveer 0,7· Het werd bestraald met 1 Mrad. Men voegt eveneens toe 930 g water, dat 0,3 g CuSO^HgO en 70 g gedestilleerd methacrylzuur bevat. Men verwarmt 6 uren op 60 C.
Men scheidt de geënte vaste stof af door filtratie, en zuigt haar 20 af en wast met water op het filter en droogt vervolgens in een droogstoof bij 120°C. Men wint een geënt polymeer waarvan het methacrylzuur gehalte 12 % bedraagt.
Plaatjes ijzer, die als ze eerst zijn ontvet en gereinigd worden in een droogstoof op 300°C verhit, en bekleed door bepoederen met het 25 aanvankelijke niet bestraalde polyvinylideenfluoride-poeder en poeder van het met 12 % methacrylzuur geënte polymeer. Men voert verschillende poedercycli-passages door de droogstoof uit totdat een bekledingsdikte van ongeveer 200^u is verkregen. Men beëindigt door een behandeling van 15 minuten in de droogstoof en plotseling afkoelen van het uit de droog-30 stoof komende produkt in koud water. Gekrast met een mes en aldus ingeleid laat de bekleding van het niet bestraalde aanvankelijke PVDF tamelijk makkelijk los in tegenstelling tot de bekleding van het geënte polymeer die uitstekend hecht zelfs na een verblijf van 72 uren in water van 100°C.
35 Voorbeeld V.
In de in voorbeeld I toegepaste reactor brengt men 100 g PVDF verkregen uit een latex en bestraald met 1 Mrad, 200 g water , dat 10 g acrylzuur bevat en 0,05 gopgelost CuS0^,5H20. Men verwarmt 6 uren op 8101388 -5- * 83°C.
Men scheidt het geënte polymeer door filtratie af, zuigt af en vast met vater cp een filter en droogt het produkt vervolgens in de
• O
droogstoof bij 100 C.
5 Men wint 101,5 g droog polymeer, dat ^,9 % acrylzuur "bevat op basis van de geanalyseerde zuurte.
Als aangegeven in voorbeeld III bereidt men een 20 %'s oplossing in dimethylformamide met het geënte polymeer en bekleedt een alumi-niumplaat en een metaalplaat ermede, die men 15 minuten in de droogstoof 10 bij 210°C moffelt. Men stelt voor deze bekledingslaag van het met acryl-suur geënte polymeer dezelfde bestandheid tegen kokend vater vast als voor de methacrylzuurentingen toegepast in voorbeeld III.
Voorbeeld VI.
3
In een roervat van 500 cm brengt men onder stikstofatmosfeer 50 15 g polyvinylideenfiuoride in poedervorm verkregen uitgaande van een latex en bestraald met 3 Mrads, 75 g vater, dat 25 methacrylzuur bevat en 0,025 g opgelost CuSO^ 5Hg0. Men verwarmt 6 uren op 60°C. Men scheidt de geënte vaste stof af door centrifugeren, herdispergeerbaar in vater, centrifugeert opnieuw en droogt het produkt in de droogstoof bij 100°C.
20 Men wint 62 g droog polymeer, dat 2k % methacrylzuur bevat.
Men lost 1 g van dit produkt met 5 g zuiver niet bestraald PVDF op in 30 g dimethylformami de. De plaatjes ontvet aluminium worden bekleed met de oplossing door dompelen en vervolgens een kwartier bij 210°C gedroogd. Men neemt hetzelfde gedrag vaar tegenover kokend vater als voor 25 de andere geënte polyvinylideenfiuoride bekledingen toegepast in de voorbeelden III en V.
8101 3 8 8

Claims (4)

1. Copolymeer, dat aan metalen hecht, "bestaande uit polyvinylideen-fluoride, dat op zijn skelet entsels van polyacrylzuur of methacrylzuur "bevat, met het kenmerk, dat de op het skelet van het polyvinylideen-fluoride gefixeerde polyacrylzuur-entsels 2 tot 25 gew.% "betrokken op het 5 copolymeer "bedragen.
2. Werkwijze voor het vervaardigen van een geënt polyvinylideen-fluoride, dat aan metalen hecht, door entpolymerisatie van een acryl-monomeer op een skelet uit polyvinylideenfluoride, dat is "bestraald met tenminste 3.10^ rads, met het kenmerk, dat men 2 tot 25 gew.% entingen 10 afkomstig van acrylzuur of methacrylzuur fixeert.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de entingen worden gefixeerd "bij aanwezigheid van water, dat een in water oplosbare vertrager bevat. U. Bekleding op metaal, verkregen uitgaande van een oplossing in een T5 oplosmiddel van een polyvinylideenfluoride, dat op zijn skelet 2 tot 25 gew.$ entingen van acrylzuur of methacrylzuurpolymeer bevat.
5. Bekleding op metaal, verkregen door neerslaan in de warmte van een polyvinylideenfluoride, dat op zijn skelet 2 tot 25 gew.% entingen van polymeer acrylzuur of methacrylzuur bevat. 8101 388
NL8101388A 1980-03-21 1981-03-20 Entcopolymeren uit homo- of copolymeren van vinylideenfluoride alsmede het gebruik daarvan voor het bekleden van metalen. NL190930C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8006318A FR2478649B1 (fr) 1980-03-21 1980-03-21 Polyfluorure de vinylidene traite en vue de son adherence sur metaux, procede de traitement
FR8006318 1980-03-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8101388A true NL8101388A (nl) 1981-10-16
NL190930B NL190930B (nl) 1994-06-01
NL190930C NL190930C (nl) 1994-11-01

Family

ID=9239936

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8101388A NL190930C (nl) 1980-03-21 1981-03-20 Entcopolymeren uit homo- of copolymeren van vinylideenfluoride alsmede het gebruik daarvan voor het bekleden van metalen.

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS56133309A (nl)
BE (1) BE887892A (nl)
CH (1) CH647536A5 (nl)
DE (1) DE3110384C2 (nl)
DK (1) DK156441C (nl)
FR (1) FR2478649B1 (nl)
GB (1) GB2072203B (nl)
IT (1) IT1135264B (nl)
LU (1) LU83242A1 (nl)
NL (1) NL190930C (nl)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU608173B2 (en) * 1988-08-22 1991-03-21 Commonwealth Scientific And Industrial Research Organisation Acid treated polyacrylic acid grafted fluorocarbon polymer surface for cell attachment
JPH03501978A (ja) * 1988-08-22 1991-05-09 コモンウェルス・サイエンティフィック・アンド・インダストリアル・リサーチ・オーガニゼイション 細胞の付着および増殖のための材料
GB2309701B (en) * 1996-01-31 1999-06-16 Aea Technology Plc Organic electrolyte composition
DE69700162T2 (de) * 1996-01-31 1999-09-02 Aea Technology Plc Gegraftetes Polyvinylidenfluorid als fester Polymerelektrolyt für eine elektrochemische Zelle, und elektrochemische Zelle, die diesen Elektrolyten enthält
JPH09231977A (ja) * 1996-02-27 1997-09-05 Elf Atochem Japan Kk 電極およびその製法
US20060051741A1 (en) 2002-10-04 2006-03-09 Protosera Inc. Plate for mass spectrometry, process for preparing the same and use thereof
JP2003173781A (ja) * 2001-09-28 2003-06-20 Mitsubishi Materials Corp 密着層用塗料並びに二次電池用電極及びこれらを用いた二次電池
JP2004220911A (ja) * 2003-01-15 2004-08-05 Mitsubishi Materials Corp リチウムポリマー電池用負極材料及びこれを用いた負極、並びにこの負極を用いたリチウムイオン電池及びリチウムポリマー電池
EP1505117A1 (en) * 2003-08-01 2005-02-09 Arkema PVDF-based PTC paints and their applications for self-regulated heating systems
WO2006045630A2 (en) * 2004-10-19 2006-05-04 Arkema France Metal surfaces coated with fluoropolymers
FR2876626B1 (fr) * 2004-10-19 2007-01-05 Arkema Sa Utilisation d'un polymere fluore pour proteger la surface d' un materiau inorganique contre la corrosion
JP5148604B2 (ja) 2006-06-26 2013-02-20 ソルヴェイ(ソシエテ アノニム) 接着特性を有するポリマー組成物
FR2902794B1 (fr) * 2006-11-10 2010-06-18 Solvay Polymeres fluores greffes
PL2660254T3 (pl) 2010-12-28 2017-02-28 Kureha Corporation Kopolimer na bazie fluorku winylidenu i jego zastosowanie

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1371843A (fr) * 1963-06-25 1964-09-11 Centre Nat Rech Scient Perfectionnements apportés aux membranes semi-perméables
JPS5442931B2 (nl) * 1971-09-16 1979-12-17
DE2559260C3 (de) * 1975-12-31 1982-04-01 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Verfahren zur Modifizierung von Polyvinylidenfluorid

Also Published As

Publication number Publication date
NL190930B (nl) 1994-06-01
FR2478649A1 (fr) 1981-09-25
GB2072203B (en) 1984-07-25
DK156441C (da) 1990-01-02
DE3110384A1 (de) 1982-02-25
LU83242A1 (fr) 1983-02-22
FR2478649B1 (fr) 1985-06-21
IT8119461A0 (it) 1981-02-02
JPH0138124B2 (nl) 1989-08-11
CH647536A5 (fr) 1985-01-31
NL190930C (nl) 1994-11-01
IT1135264B (it) 1986-08-20
BE887892A (fr) 1981-09-11
GB2072203A (en) 1981-09-30
DK126481A (da) 1981-09-22
JPS56133309A (en) 1981-10-19
DK156441B (da) 1989-08-21
DE3110384C2 (de) 1984-03-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8101388A (nl) Polyvinylideen fluoride behandeld ter verbetering van zijn hechting aan metalen, en werkwijze voor de behandeling.
JPS582825B2 (ja) オレフイン樹脂−金属接着構造物及びその製造方法
JP2001526324A (ja) クロムを含有しない腐食保護処理液及び腐食防止法
EP1221347A2 (de) Verfahren zur Aufbringung einer fluoralkylfunktionellen Organopolysiloxan-Beschichtung mit beständigen Wasser und Öl abweisenden Eigenschaften auf polymere Substrate
US6696106B1 (en) Primer for radiation curable coating compositions
DE69302890T2 (de) Verfahren zur Innenbeschichtung von Metallbehältern
CA1182621A (en) Method of treating a polymerising reactor
US3347692A (en) Method of coating articles with graft copolymers of polypropylene and acrylic acid
EP1470933A2 (de) Lack enthaltende Schutzschicht
JP2965579B2 (ja) ポリオレフィン製品の接着性を改良する方法
DE69511731T2 (de) Metallsubstrat mit höherer korrosionsbeständigkeit und verbesserter lackierfähigkeit
DE2156879A1 (de) Beschichtungen mit Polyvinylchloridpulver und Verfahren zu ihrer Herstellung
NL8220495A (nl) Composieten van vellen met siliciumcarbidewhiskers.
JP2003277991A (ja) アルミニウム合金の塗膜形成方法
DE2063259A1 (de) Verfahren zum Aufbringen eines Über zugs auf eine Kunststoffoberflache
JPS62136274A (ja) 放射線硬化型樹脂の塗装方法
DE1921114A1 (de) Verfahren zum Beschichten der Oberflaechen von Gegenstaenden
DE69028231T2 (de) Formkörper auf Kunststoffbasis mit verbesserter Benetzbarkeit und Haftung sowie Verfahren zu deren Herstellung
US3552996A (en) Method of coating 4-methyl pentene-1 polymers
JP3638419B2 (ja) 前処理剤組成物及びそれを用いた塗装方法
JPS60217243A (ja) ポリオレフイン系合成樹脂製品の塗装方法
KR20060013270A (ko) 반응성 유기인산염을 사용한 프라이머 하도 코팅제와 이를이용한 다층 박막 코팅 방법
JPS6274477A (ja) クリ−ンル−ムの艶消塗装仕上げ方法
Polato et al. Process to Improve the Adhesive Properties of Polyolefin Products
JPH0511121B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19991001