FI59322B - Foerfarande foer framstaellning av foedoaemnen i kornform - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av foedoaemnen i kornform Download PDF

Info

Publication number
FI59322B
FI59322B FI753542A FI753542A FI59322B FI 59322 B FI59322 B FI 59322B FI 753542 A FI753542 A FI 753542A FI 753542 A FI753542 A FI 753542A FI 59322 B FI59322 B FI 59322B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
granules
extruded
nozzles
extracts
pressure
Prior art date
Application number
FI753542A
Other languages
English (en)
Other versions
FI59322C (fi
FI753542A (fi
Inventor
Pierre Risler
Jean Gireau
Pierre Rose
Jean-Pierre Bisson
Original Assignee
Maggi Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maggi Ag filed Critical Maggi Ag
Publication of FI753542A publication Critical patent/FI753542A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI59322B publication Critical patent/FI59322B/fi
Publication of FI59322C publication Critical patent/FI59322C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L23/00Soups; Sauces; Preparation or treatment thereof
    • A23L23/10Soup concentrates, e.g. powders or cakes
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23PSHAPING OR WORKING OF FOODSTUFFS, NOT FULLY COVERED BY A SINGLE OTHER SUBCLASS
    • A23P10/00Shaping or working of foodstuffs characterised by the products
    • A23P10/20Agglomerating; Granulating; Tabletting
    • A23P10/25Agglomeration or granulation by extrusion or by pressing, e.g. through small holes, through sieves or between surfaces

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Formation And Processing Of Food Products (AREA)
  • Seasonings (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Storage Of Fruits Or Vegetables (AREA)
  • Seeds, Soups, And Other Foods (AREA)
  • Non-Alcoholic Beverages (AREA)
  • Jellies, Jams, And Syrups (AREA)

Description

GSSr^l γβ! ««.kuulutusjulkaisu cq-zoo
IBJ (“) UTLAGC N I N GSSKRI FT
0¾¾ C rta Patentti .iiy:inn~tty 10 00 1931 * Patent no .Melat (51) K».ik.Vci.3 A 23 L 1/00, 1/40 SUOMI—FINLAND (21) P»t»nttlh*k*mu« — Ptt«nun*öknin| 7535^2 (22) HaktmiiptHrl— AiwSknlngidaf l6.12.75 (23) AlkupWv*-GIMgk«t*da( 16.12.75 (41) Tullut lulkinksl — BHvlt offvntlif l8.06.76
Patentti· ja rekisterihallitus .... ........... . _ * (44) Nlhttvtkslpanon Ja kuuLhilkaltun pvm. —
Patent· och registerstyrelsen ' ' AmMcm utiagd och utl.skrHtvn pwbiicarad 30.01.8l
(32)(33)(31) «Vy4*«y •cueikm.i-evjird pfionm 17.12.7U
Ranska-Frankrike(FR) 7lll603 (71) Maggi A.G., 83IO Kempttal, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Pierre Risler, Montmorency, Jean Gireau, Montrouge, Pierre Rose,
Ennery, Jean-Pierre Bisson, Boulogne-Billancourt, Ranska-Frankrike(FR) (7l) Leitzinger Oy (5l) Menetelmä ravintoaineiden valmistamiseksi rakeiden muodossa - Förfarande för framställning av födoämnen i kornform Tämän keksinnön kohteena on menetelmä ravintoaineiden valmistamiseksi rakeiden muodossa, joiden tiheys on 30 - 600 g/1 ja jotka ovat veteen liukenevia, pursot-tamalla ravintoaine jauheen tai tahnan muodossa paineen alaisena ja kuumentaen.
Dehydroiduilla ruokavalmisteilla, erityisesti dehydroiduilla keitoilla on yleisesti ottaen se vakava haittapuoli, että ne liukenevat erittäin huonosti jopa kuumaan veteen, jolloin on ryhdyttävä määrättyihin toimenpiteisiin, jotta saataisiin estetyksi kokkareiden muodostuminen valmiiseen tuotteeseen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uusi menetelmä ravintoaineiden vai" mistamiseksi rakeiden muodossa, jolle menetelmälle on tunnusomaista se, että termoplastinen veteen liukeneva aines, jonka muodostaa yksi tai useampi seuraa-vista: hedelmä-, vihannes- ja viljauutteet, tärkkelys, erityisesti modifioitu tärkkelys ja dekstriini, kumi,aiginaatti, liha- ja kalauutteet, mikrobiologista alkuperää olevat proteiinit, erityisesti hiivauutteet ja -autolysaatit, proteii-nihydrolysaatit ja gelatiinit, ja joka aines myöskin saattaa sisältää mausteita, aromi- ja väriaineita, rasvoja,sokeria ja suolaa ja jonka kosteuspitoisuus on korkeintaan 20 paino-#, pursotetaan lämpötilassa 60 - 125°C ja paineessa 1-15 hau- alennettuun paineeseen, joka on 0,01 - 0,3 bar ja pursotettu tuote leikataan kappaleiksi.
59322 2
Oheisessa piirustuksessa on esitetty eräs keksinnön mukaisella menetelmällä saatu suoritusmuoto.
Kuvio 1 on kaaviomainen leikkaus keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetusta rakeesta, jonka halkaisija on 6 mm ja joka kuvio on suurennettu 12,8 kertaa.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuja rakeita.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetuilla rakeilla on se ominaisuus, että ne liukenevat lähes silmänräpäyksellisesti veteen. Ne liukenevat erittäin nopeasti kuumaan veteen. Yllättävää kyllä ne liukenevat olennaisesti ottaen välittömästi myös kylmään veteen impregnaatio- ja pintarasvojen poissaollessa.
Kuten piirustuksessa on esitetty (kuvio 1) keksinnön mukaan valmistetuilla rakeilla on huokoinen sisäinen solurakenne 1. Tämä rakenne on suhteellisen säännöllinen ja sitä voidaan verrata sienityyppiseen rakenteeseen. Solujen 2 keskikoko vaihtelee laajoissa rajoissa riippuen valmistusolosuhteista, jolloin koko rajat ovat normaalisti muutamasta 1/100 mm:stä yhteen millimetriin. Suhteellisen homogeenisen rakenteensa ansiosta, jossa rakenteessa ei ole mitään olennaisia epäsäännöllisyyksiä, keksinnön mukaan valmistetut rakeet eroavat ratkaisevasti hienompien hiukkasten agglomeraatiolla saaduista jyväsistä.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettujen rakeiden ulkorakenne eroaa niiden sisärakenteesta. Niihin kuuluu pinta 3, joka yleensä on suhteellisen tasainen ilman minkäänlaista karkeutta, ja jolloin jyvien ulkosivulla olevista avoimista soluista johtuva kokosyöpymisvaikutus on äärimmäisen rajoitettu. Toisin sanoen rakeiden pinta muodostuu erittäin ohuesta, hienohuokoisesta kalvosta.
3 59322
Lyhyesti sanoen näiden rakeiden ulkonäkö muistuttaa huomattavasti hoh-kakiven ulkonäköä.
Rakeiden näennäistiheydestä, joka on 30 - 600 g/1, ei ole paljoakaan huomautettavaa. Tämä on välitön seuraus huokoisesta solurakenteesta ja tämä tiheys voidaan määrätä ennakolta valitsemalla valmistusolo-suhteet huolellisesti.
Rakeiden muoto ja koko voidaan myöskin määrätä ennakolta riippuen val-mistusolosuhteista. Käytännössä minimiinitat, jollaisina rakeita voidaan valmistaa suuremmitta vaikeuksitta, ovat 1 - 1,5 mm:n luokkaa, toisin sanoen rakeet pysyvät silmäkooltaan 1 mm seulalla (U.R. Standard No. 18). Rakeet valmistetaan edullisesti 2,5 - 15 mm suuruisina.
Rakeet, jotka saadaan menetelmällä, jossa käytetään ainoastaan yhtä suutinta (tai useita samanlaisia suuttimia tai jopa samanlaisilla aukoilla varustettua moninkertaista suutinta) ja jossa pursotettu tuote leikataan säännöllisin jaksoin, ovat kaikki olennaisesti identtisiä muodoltaan ja kooltaan eikä liian suuria tai liian pieniä rakeita muodostu. Joitakin mahdollisia raemuotoja on esitetty kuviossa 2 esimerkin muodossa. Käyttämällä samanaikaisesti useita erilaisia suuttimia tai valitsemalla epäsäännöllinen leikkausjaksotus on luonnollisesti helposti mahdollista saada aikaan lopputuote, joka muodostuu muodoltaan ja kooltaan toisistaan eroavista rakeista. Tämä tulos voidaan myöskin saada aikaan sekoittamalla ensimmäisestä valmistusjaksosta saatu lopputuote jonkun muun valmistusjakson lopputuotteeseen.
Rakeet ovat yleensä suhteellisen kovia, kestävät hyvin puserrusta. Esimerkiksi muodoltaan yleisestiottaen pallomaisella 6 mm halkaisijalla varustetulla kokonaisella pikalihaliemirakeella on 2,5 - 20 Newtonin luokkaa oleva puristuksen vastustuskyky.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetuilla raemaisilla dehyd-roiduilla ruokavalmisteilla, joiden vesipitoisuus saattaa nousta jopa 10 %:iin niiden kuivapainosta, on lisäksi erittäin korkea imukyky. Tällöin ’’laihat*' rakeet, toisinsanoen vähän tai ei lainkaan rasvoja sisältävät rakeet, kykenevät imemään aina 25 %:iin asti niiden painosta rasvoja, aromeja, väriaineita jne.. Ne ovat kuitenkin olennaisesti 4 59322 ei-hygroskooppisia, koska ne voidaan saattaa useiksi päiviksi alttiiksi ilman kosteudelle ilman että niistä tulee tahmeita.
Tässä keksinnössä "termoplastinen lähtöaine" on jauhemaista tai tahna-maista materiaalia, joka on joko sellaisenaan termoplastista tai joka sisältää riittävästi termoplastisia ainesosia, jotta se kykenee pehmenemään lämpövaikutuksen ja valinnaisesti paineen alaisena ja kovettumaan jäähdyttyään. Tahnan ollessa kysymyksessä termoplastisuuden edellytys toteutuu helposti. Jauheen ollessa kysymyksessä termoplastisuuden saavuttamiseksi jauheen aineshiukkasten pitää pysytä lämpövaikutuksen ja valinnaisesti paineen alaisena sulautumaan toisiinsa pehmeän, enemmän tai vähemmän taipuisan massan muodostamiseksi.
Tämä lähtöaine voidan valita suuresta joukosta ruoka-aineita, joita käytetään yksittäisesti tai yhdistelmänä, jolloin tarkemmin sanoen ruoka-aineet voidaan ryhmittää kahteen luokkaan: polysakkarideihin ja vastaaviin perustuvat aineet ja proteiineihin perustuvat aineet. Jompi kumpi näistä kahdesta luokasta kattaa esimerkiksi uutteet, joita saadaan hedelmistä, vihanneksista, jyvistä, tärkkelyksistä, erityisesti modifioiduista tärkkelyksistä ja dekstriineistä, kumit, alginaatit, liha- ja kalauutteet, mikrobiologista alkuperää olevat proteiiit, erityisesti hiivauutteet ja -autolysaatit, proteiinihyd-rolysaatit, gelatiinit jne. Lähtöaine voi sisältää myös muita ainesosia, esim. mausteita, aromeja, väriaineita, rasvoja, sokereita, suoloja jne., jolloin kokonaisuuden on säilyttävä termoplastisena.
Yleisestiottaen edullisia lähtöaineita ovat vähärasvaiset tai rasvattomat lähtöaineet, esim. hedelmien ja vihannesten uutteet, dekstrii-nit, kumit, vähärasvaiset tai rasvattomat jauhemaiset tai hiutalemaiset pikalihaliemet tai seokset tällaisten lihalienten valmistamiseksi, seokset, jotka normaalisti sisältävät, paitsi vihannesuutteita, hiiva-autolysaatteja, lihauutteita, proteiinihydrolysaatteja, aromeja antavia aineita, mausteita, sokeria, suolaa, glutamaattia ja vastaavia.
Lähtöaineen (jauheen tai tahnan) vesipitoisuus on tärkeä tekijä, mutta ei ratkaiseva, koska se voi vaihdella laajoissa rajoissa kohoten aina 20 %:iin asti rakeen kuivapainoon perustuen. Sillä on suora vaikutus lopputuotteen ominaisuuksiin ja tietyn lopputuotteen valmistamiseksi 5 59322 saattaa olla välttämätöntä muuttaa lähtöaineen vesipitoisuutta.
Lähtöaineen lämpötila pursotinlaitteessa on luonnollisesti keksinnön mukaisessa menetelmässä tärkeä tekijä, koska juuri tämä lämpötila varmistaa lähtöaineen plastisuuden ja saa aikaan sen, että aine kulkee sopivasti puristussuuttimien läpi. Sen pitäisi olla riittävän korkea tämän plastisuuden varmistamiseksi, nimittäin 60°C luokkaa, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa käsitellyn uutteen pilaantumista. 125°C lämpötilaa voidaan pitää ylärajana, jota ei ole syytä ylittää. Voidaan kuitenkin todeta, että suuttimien läheisyydessä lämpötila voi olla tämän rajan yläpuolella, koska lähtöaineen viipymisaika siinä on erittäin lyhyt. Mikäli ei ryhdytä erityisiin toimenpiteisiin, tämä lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin varsinaisessa pursotinlaitteessa vallitseva lämpötila. Tämä johtuu siitä, että lähtöaineeseen kohdistuvat puristusvoimat aiheuttavat lämpötilan nousun ainakin silloin kun aineen täytyy kulkea niiden pienten aukkojen läpi, jotka muodostavat suuttimet, ja lisäksi puristusvoimat aiheuttavat paineen muodostumisen sillä puolella suuttimia, jolta aine niihin tulee, joka paine on tavallisesti 1-15 baria (suunnilleen 1-15 ilmakehää) normaalissa toiminnassa. On kuitenkin edullista välttää lämmön liiallista kohoamista suutinten läheisyydessä.
Näiden pienten aukkojen halkaisija, joka osittain määrää paineen tason pursotinlaitteessa, voidaan valita huomattavan vapaasti riippuen lopputuotteen aiotuista mitoista. Pursotus on kuitenkin vaikea suorittaa käytännöllisesti, jos aukkojen mitat ovat vähemmän kuin 25/100 mm. 0,5-5 mm:n luokkaa olevat suuttimen halkaisijat näyttävät olevan optimiarvoja rakeen muodossa olevien dehydroitujen ruokatuotteiden valmistamiseksi jauhemaisesta lähtöaineesta, jonka vesipitoisuus on 1,5 - 10%. Suuttimien muodolla on vain vähäinen merkitys, koska lyhyillä tai pitkillä suuttimilla, kartiomaisilla suuttimilla tai jopa kaksiosaisilla suuttimilla (toinen kapea, toinen leveämpi) saadut tulokset eivät ole mitenkään huomattavassa määrin parempia kuin tavanomaisilla sylinterimäisillä suuttimilla saadut teokset. Jonkun määrätyn muotoisen lopputuotteen aikaansaamiseksi on tietenkin mahdollista käyttää suuttimia, joiden poikkileikkaus ei ole pyöreä, esim. poikkileikkaukseltaan neliön, soikion tai jopa apilanlehden jne. muotoisia suuttimia. Lisäksi pursotetun tuotteen, eli saatujen rakeiden, pinnan • jälkikäsittelyyn voidaan vaikuttaa käyttämällä jäähdytettyjä tai hieman lämmitettyjä suuttimia tai suuttimia, joiden ulompi osa on jääh- 6 59322 dytetty tai hieman lämmitetty.
Toisaalta suutinten lähtöaineen virtaussuunnan puolella olevassa kammiossa vallitseva ilmanpainetta alempi paine tai tyhjö on eräs ratkaiseva tekijä. Tämän tyhjön poissaollessa kohtalaisiin lämpötiloihin lämmitettyä lähtöainetta pursottamalla saatu tuote ei saavuta tällaisia tarkoituksia varten välttämätöntä paisunutta rakennetta. Sen sijaan tyhjön läsnäolo lähtöaineen virtaussuunnan puolella suuttimista katsoen saa aikaan toisaalta sen, että ainakin osa vedestä häipyy nopeasti höyryn muodossa ja samoin ainakin osa kaasuista, jotka alunperin olivat läsnä uutteessa ja toisaalta vastaavasti sen, että lämpötila laskee äkillisesti, jolloin pursotettuun tuotteeseen muodostuu vaadittu rakenne ja jäykkyys. Käytännössä ilmanpainetta alhaisempi paine on noin 0,01 - 0,3 baria (noin 0,01 - 0,3 ilmakehää) olennaisesti teknologiasta ja kustannuksista johtuvista syistä.
Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän suoritusmuodossa jauhe tai tah-namaista lähtöainetta syötetään jollakin tavanomaisella syöttölaitteella ilmanpaineessa, paineen alaisena tai tyhjötilassa ja tarvittaessa inertin kaasun alaisena pursotinlaitteeseen, jonka lieriössä on lämpötila 60 - 100°C. Tämä uute kuljetetaan sen jälkeen kohti puris-tussuutinta (s) esim. männän avulla (kertakäyttö) tai käyttämällä yksinkertaista tai kaksoisruuvia (jatkuvakäyttö), jolloin kierteen nousu on joko kiinteä tai muuttuva uutteen ollessa valinnaisesti lämmitetty, jolloin se asteettain plastisoituu siihen kohdistuvan lämmön ja paineen vaikutuksesta. Tämän jälkeen kuuma materiaali kulkee pu-rissuuttimien läpi ja saapuu kammioon, jossa vallitsee tyhjö, jota kammiota voidaan kutsua myös paisuntakammioksi. Paineen äkillisen alenemisen vaikutuksesta osa tässä kuumassa uutteessa läsnäolevasta vedestä (jopa 50%) ja kaasuista poistuu samalla kun kuuman uutteen lämpötila putoaa useita kymmeniä asteita. Tällöin saadaan huokoisen, suhteellisen jäykän säikeen muodossa oleva paisunut tuote.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa säije jätetään paisumaan täydellisesti ja katkaistaan tämän jälkeen säännöllisessä järjestyksessä esim. pyö-rösahan avulla. Yhtenäisillä mitoilla varustetut, aikaansaadut rakeet muistuttavat ulkonäöltään pieniä palloja tai "viipaleita".
Toisessa, edullisessa vaihtoehdossa säije katkaistaan ennenkuin sen paisuminen on tapahtunut täydellisesti, eli hyvin lähellä puristin- 7 59322 suuttimia ja tyhjötilassa. Saadut pallot jatkavat paisumistaan muodostaen lopulta huomattavan kokoisia pallomaisia tai munanmuotoisia rakeita.
Kolmannessa vaihtoehdossa säikeen katkaisemisella heti sen jälkeen kun se poistuu suuttimista aikaansaadut pallot kerätään yksittäisiin muotteihin, joissa ne paisuvat saaden siten muotin muodon.
Kuten jo on mainittu lähtöaineen saattaminen tyhjön vaikutuksen alaiseksi saa aikaan sen, että lähtöaineen rakenne muodostuu halutun kaltaiseksi ilman että sitä tarvitsee lämmittää korkeaan lämpötilaan.
Tästä syystä tässä materiaalissa läsnäolevat herkät ainesosat, erityisesti aromia antavat ainesosat, säilyvät suuressa määrin. Tämän mukaisesti saaduilla rakeilla on huomattavan hyvät maku- ja aromiominaisuu-det. Lisäksi huokoisen rakenteensa johdosta ne kykenevät absorboimaan suuria määriä erilaisia aineita, esim. rasvoja, aromeja jne. Tämän mukaisesti on tarvittaessa mahdollista suihkuttaa näille rakeille rasvoja ja aromaattisia ainesosia, jotka on tarvittaessa laimennettu sopivaan liuottimeen. Ne voidaan luonnollisesti myös jälkikäsitellä, esim. jälkikuivata.
Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa pursotukseen käytetyn lähtöaineen rasvapitoisuus on alhainen tai olematon ja aine on millä tahansa granulometrialla varustetun tahnan tai jauheen muodossa vesipitoisuuden ollessa 1,5 - 10%. Käytetty pursotin-laite on lämmitetty ruuvipursotin, joka pidetään 80 - 100?C:ssa ja joka on varustettu halkaisijaltaan 0,5 - 5 mm olevilla suuttimilla. Paisuntakammiossa oleva paine on 0,05 - 0,15 barin luokkaa (noin 0,05 -0,15 ilmakehää). Paisunut säije leikataan tyhjötilassa välittömästi sen poistuttua puristinsuuttimista. Saadut rakeet putoavat tämän jälkeen eräänlaiselle lautaselle ja ne voidaan kuljettaa paisuntakammion ulkopuolelle ilmalukon kautta sen jälkeen kun ne ovat täysin paisuneet. Yleisestiottaen näiden rakeiden näennäistiheys on 50 - 500 g/1 ja ne ovat sellaisenaan käytettäviä muodostaen esim. pikahedelmä- ja kasviuutteita, pikalihaliemiä jae. Niitä voidaan myös käsitellä erilaisilla aineksilla. Erityisesti ne voidaan impregnoida tai päällystää rasvoilla, edullisesti määrässä 8-18 painoprosenttia, rakeen muodossa olevien pikarasvalihalienten muodostamiseksi, joiden liuottamisessa kuumaan veteen ei tarvita mitään erityistoimenpiteitä. Jos rakeet on valmistettu dekstriinistä, on mahdollista lisätä aromeja, erityisesti 8 59322 kasviaromeja (sublimoimalla saatuja kemikaaleja» mausteita, kahvia, teetä, yrttikeittouutteita jne.), jolloin väriaineet, alkoholi jne. muodostavat esim. perusaineet alkoholittomia tai alkoholipitoisia pikajuomia varten, jotka liukenevat välittömästi kylmään veteen.
Esimerkit Käytetyt laitteet: - 1 syöttösuppilo (BUSS RT 46) vetoisuudeltaan 10 litraa.
- 1 pursotin (BUSS ASV 46) teoreettiselta tuotantoteholtaan 20 kg/h, jossa on höyryllä lämmitettävä säiliö ja kiinteällä kierteen nousulla varustettu ruuvi, jonka halkaisija on 42 mm ja pituus 21 cm puristussuhteen ollessa 1.
- 1 vetoisuudeltaan 80 litran paisuntakammio, joka on varustettu yhdellä nesterengaspumpulla (SIHI).
- 1 lauhdutin - 1 pyörösaha - 1 jäähdytettävä tärytinlautanen - 1 purkausilmalukko
Kaikissa seuraavissa esimerkeissä käytettiin näitä laitteita.
Esimerkki 1
Koostumukseltaan seuraavanlaista jauhemaista lähtöainetta, jonka vesi-pitoisuus on 4%, pursotetaan 380 kg käyttämällä yllä kuvattuja laitteita, jolloin pursotin on varustettu neljällä sylinterimäisel-lä puristinsuuttimella, joiden halkaisija on 3,5 mm: kuivattua hiivauutetta 60 kg kuivattua proteiinihydrolysaattia 60 kg sokeria 20 kg suolaa 160 kg jauhettua valkosipulia 0,8 kg sellerisuolaa 0,4 kg neilikkasuolaa 0,1 kg laakerisuolaa 0,1 kg pippurisuolaa 0,5 kg timjamisuolaa 0,1 kg mononatrium glutamaattia 68 kg kuivattua sipulikonsentraattia 10 kg 380 kg 9 59322
Toimintaparametrit ovat seuraavat:
- pursottimen säiliön lämpötila 100°C
- kiertymisnopeus 45 rpm - leikkausterän pyörimisnopeus 840 rpm - paine puristinkammiossa 80 mbar - rakeet kerätään tärytinlautaselle, joka ennen käyttöä jäähdytetään nestemäisellä typellä.
Tällöin saadaan noin 375 kg pikalihaliemirakeita, jotka muistuttavat herneitä ja joiden näennäistiheys on 310 g/1. Nämä rakeet liukenevat välittömästi kylmään veteen. Liuottamalla näitä rakeita kuumaan veteen 20 g/1 saadaan aikaan lihaliemi, jonka laatua voidaan edullisesti verrata vastaavien saatavissa olevien lihalienten laatuun.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 mukaiset lihaliemirakeet, jotka poistuvat paisuntakammi-osta lämpötilassa 65 - 80°C, siirretään päällystyskoneeseen. Noin 60°C lämpötilassa pidettyä jähmeätä naudanrasvaa suihkutetaan tämän jälkeen rakeille määrän vastatessa 17 %:n impregnaatioastetta.
Valmistetaan lihaliemi liuottamalla nämä 17 % rasvaa sisältävät rakeet kuumaan veteen 20 g/1, jolloin laatua voidaan edullisesti verrata vastaavien saatavissa olevien rasvapitoisten lihalienten laatuun.
Esimerkki 3
Koostumukseltaan seuraavanlaista jauhemaista lähtöainetta, jonka vesipitoisuus on noin 4,5 %, pursotetaan 380 kg käyttämällä yllä esitettyjä laitteita, jolloin pursotin on varustettu yhdellä suuttimel-la, jossa on 4 sylinterimäistä, halkaisijaltaan 3,5 mm:n aukkoa: kuivattua hiivauutetta 60 kg malto-dekstriini MD 05 60 kg sokeria 20 kg suolaa 160 kg sellerisuolaa 0,5 kg pippurisuolaa 0,5 kg mononatriumglutamaattia 68 kg 5 9 3 2 2 10 väkevöityä kanauutetta 11 kg 380 kg
Toimintaparametrit ovat seuraavat:
- pursottimen säiliön lämpötila 100°C
- kiertymisnopeus 45 rpm - katkaisuterän pyörimisnopeus 840 rpm - paine pursotinkammiossa 80 mbar - rakeet kerätään tärytinlautaselle huoneen lämpötilassa Tällöin saadaan 375 kg pikakanaliemirakeita, jotka ulkonäöltään muistuttavat herneitä ja joiden näennäistiheys on noin 100 g/1. Kanalien-tä valmistetaan liuottamalla nämä rakeet kuumaan veteen määrän ollessa 25 g/1.
Esimerkki 4
Esimerkin 2 mukaista menettelyä seuraten esimerkin 3 mukaisiin pika-kanaliemirakeisiin lisätään 15% jähmeää kanarasvaa. Tällä tavoin saadaan rasvoilla impregnoituja rakeita. Näiden rakeiden liuottaminen kuumaan veteen määrän ollessa 25 g/1 antaa kanaliemen.
Esimerkki 5 10 kg malto-dekstriini MD 05:ttä (myyjä: Roquettes FrÄres), jonka vesipitoisuus on 4,5%, pursotetaan käyttämällä yllä esitettyjä laitteita, jolloin pursotin on varustettu suuttimella, jossa on 4 sylinteri-mäistä, halkaisijaltaan 3 mm olevaa aukkoa.
Toimintaparametrit ovat seuraavat:
- pursottimen säiliön lämpötila 120°C
- kiertymisnopeus 30 rpm - katkaisuterän pyörimisnopeus 370 rpm - paine paisuntakammiossa 50 mbar - rakeet kerätään tärytinlautaselle huoneen lämpötilassa.
Tällä tavoin saadaan suunnilleen 9,8 kg malto-dekstriinirakeita. Nämä malto-dekstriinirakeet liukenevat välittömästi kylmään veteen ja ovat kooltaan pienen herneen kokoisia ja niiden näennäistiheys on noin 60 g/1.
11 5 9 3 2 2
Pippurin oleohartsia suihkutetaan näille rakeille määrän ollessa 10%. Tuloksena olevien rakeiden, joita voidaan käyttää makua antavana aineena, pysymisominaisuus on parempi kuin vastaavan makua antavan aineen, jonka runkoaineena on suola tai glukoosi, Tätä maltodekstriiniin perustuvaa raemaista makuainetta voidaan käyttää seoksina erilaisiin lihaliemiin.
Lisäksi on mahdollista suihkuttaa samat perusrakeet eri esansseilla, joita ovat esim. inkivääri, pomeranssi jne., eräänlaisen pikajuoman perusaineiden aikaansaamiseksi.
Esimerkki 6 80 kg vadelmamehua valmistetaan puristamalla 100 kg vadelmia, jonka jälkeen mehusta poistetaan tuoksu poistamalla siitä aineita höyryn avulla, jolloin poistetut aromaattiset arvot otetaan talteen ja konsentroidaan. Hajuton mehu konsentroidaan noin 50%:iin kuiva-ainetta ja tämän jälkeen suihkukuivataan jäännöskosteuspitoisuuteen, joka on noin 5%. Tällöin saadaan 14· kg väriltään punaista jauhetta, joka siirretään yllä esitettyihin laitteisiin, jolloin pursotin on varustettu suuttimella, jossa on 5 sylinterimäistä, halkaisijaltaan 3 mm olevaa aukkoa»
Toimintaparametrit ovat seuraavat:
- pursottimen säiliön lämpötila 120°C
- kiertymisnopeus 30 rpm - katkaisuterän pyörimisnopeus 370 rpm - paine paisuntakammiossa 50 mbar rakeet kerätään tärytinlautaselle huoneen lämpötilassa.
Tällä tavoin saadaan noin 13,7 kg rakeita, jotka aromatisoidaan suihkuttamalla ne konsentroiduilla aromaattisilla arvoilla, jotka on otettu talteen toiminnan alkuvaiheessa höyryllä tapahtuneen ainesosien poistamisen aikana. Tällä tavoin saadaan pikavadelmamehurakeita ja liuottamalla nämä rakeet kylmään veteen määrän ollessa 100 g/1 saadaan virkistävää vadelmajuomaa.
Esimerkki 7
Toistetaan esimerkin 5 mukainen menettely käyttäen lähtöaineena 14 kg 12 59322 tämän esimerkin mukaisen vadelmajauheen seosta ja 3,5 kg malto-deks-triini MD 05:ttä. Pursotuksen jälkeen saadaan tällöin 17,1 kg rakeita, jotka aromatisoidaan yllä esitetyllä tavalla. Tällä tavoin saadaan pikavadelmamehurakeita ja liuottamalla nämä rakeet kylmään karbonoi-tuun veteen määrän ollessa 90 g/1 saadaan helmeilevää vadelmajuomaa.

Claims (3)

13 59322 P&tepttiye&t^ykeet
1. Menetelmä ravintoaineiden valmistamiseksi rakeiden muodossa, joiden tiheys on 30 - 600 g/1 ja jotka ovat veteen liukenevia, pursottamalla ravintoaine jauheen tai tahnan muodossa paineen alaisena ja kuumentaen, tunnettu siitä, että termoplastinen veteen liukeneva aines, jonka muodostaa yksi tai useampi seuraa-vista: hedelmä-, vihannes- ja viljauutteet, tärkkelys, erityisesti modifioitu tärkkelys ja dekstriini, kumi,alginaatti,liha- ja kalauutteet, mikrobiologista alkuperää olevat proteiinit, erityisesti hiivauutteet ja -autolysaatit, proteii-nihyarolysaatit ja gelatiinit, ja joka aines myöskin saattaa sisältää mausteita, aromi- ja väriaineita, rasvoja,sokeria ja suolaa ja jonka kosteuspitoisuus on korkeintaan 20 paino-?, pursotetaan lämpötilassa 60 - 125°C ja paineessa 1 - 15 bar alennettuun paineeseen, joka on 0,01 "0,3 bar ja pursotettu tuote leikataan kappaleiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että termoplastinen aines sisältää 1,5-10 paino-? kosteutta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aines pursotetaan aukkojen läpi, joiden halkaisija on ainakin 0,25 mm. 1». Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pursotettu tuote leikataan kappaleiksi ennen paisumista.
FI753542A 1974-12-17 1975-12-16 Foerfarande foer framstaellning av foedoaemnen i kornform FI59322C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7441603 1974-12-17
FR7441603A FR2294653A1 (fr) 1974-12-17 1974-12-17 Produits alimentaires deshydrates et procede de fabrication de tels produits

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI753542A FI753542A (fi) 1976-06-18
FI59322B true FI59322B (fi) 1981-04-30
FI59322C FI59322C (fi) 1981-08-10

Family

ID=9146279

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI753542A FI59322C (fi) 1974-12-17 1975-12-16 Foerfarande foer framstaellning av foedoaemnen i kornform

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4060645A (fi)
JP (1) JPS5940422B2 (fi)
AT (1) AT347762B (fi)
AU (1) AU500432B2 (fi)
BE (1) BE835655A (fi)
CA (1) CA1067744A (fi)
CH (1) CH600802A5 (fi)
DE (1) DE2549391B2 (fi)
DK (1) DK163560C (fi)
ES (1) ES443508A1 (fi)
FI (1) FI59322C (fi)
FR (1) FR2294653A1 (fi)
GB (1) GB1498120A (fi)
IT (1) IT1054664B (fi)
NL (1) NL161661C (fi)
SE (1) SE422737B (fi)
ZA (1) ZA757414B (fi)

Families Citing this family (46)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS53130499A (en) * 1977-04-20 1978-11-14 Kyowa Shinkuu Gijiyutsu Kk Production of granular miso
US4118518A (en) * 1977-04-27 1978-10-03 The R.T. French Company Method of producing concentrated sauce product
US4210678A (en) * 1978-08-24 1980-07-01 The R. T. French Co. Method of sterilizing spices
US4208442A (en) * 1978-10-23 1980-06-17 General Foods Corporation Composition for use in preparing a baked coated comestible
US4232052A (en) * 1979-03-12 1980-11-04 National Starch And Chemical Corporation Process for powdering high fat foodstuffs
US4415599A (en) * 1982-05-13 1983-11-15 Carnation Company Gravy or sauce mix
SE466882B (sv) * 1983-06-01 1992-04-27 Tetra Pak Holdings Sa Saett att bereda en poroes livsmedelsprodukt baserad paa malda fisk- eller koettraavaror
DE3408971A1 (de) * 1984-03-12 1985-09-19 Milupa Ag, 6382 Friedrichsdorf Verfahren zur herstellung keimarmer lebensmittelpraeparate
DE3515617A1 (de) * 1985-04-30 1986-10-30 Heinz Schaaf Nahrungsmittel-Extrusionstechnik, 6277 Bad Camberg Verfahren zum extrudieren von nahrungsmitteln und vorrichtung
DE3619743A1 (de) * 1986-06-12 1987-12-17 Ireks Arkady Gmbh Lebensmittelzubereitung auf malzbasis
CH670743A5 (fi) * 1987-04-06 1989-07-14 Nestle Sa
US5216945A (en) * 1987-04-06 1993-06-08 Nestec S.A. Apparatus for preparation of a flavoring agent
JPH02150248A (ja) * 1988-11-30 1990-06-08 Q P Corp 炒りどうふ用調味料
CH681042A5 (fi) * 1989-07-03 1992-12-31 Bucher Guyer Ag Masch
US5143740A (en) * 1989-12-02 1992-09-01 Nestec S.A. Process for preparing cereal flakes
CH681194A5 (fi) * 1990-12-07 1993-02-15 Nestle Sa
DE69101434T2 (de) * 1991-05-29 1994-06-23 Nestle Sa Verfahren zur Erzeugung pasteurisierter Granulate aus Getreidemehl.
JP3103600B2 (ja) * 1995-06-13 2000-10-30 エイチ. スターナー、マーク 脱水エンドウ豆スープを調製する方法及び装置
ZA978012B (en) * 1996-09-23 1999-03-09 Nestle Sa Cookin aid
US5846580A (en) * 1996-11-14 1998-12-08 Thomas J. Lipton Co., Division Of Conopco, Inc. Complete flavor mix transformed into the glassy state
US5773075A (en) * 1996-12-13 1998-06-30 Kalamazoo Holdings, Inc. High temperature countercurrent solvent extraction of Capsicum solids
EP0888721A1 (fr) * 1997-07-04 1999-01-07 Societe Des Produits Nestle S.A. Aide culinaire de type bûchette
EP0888724B1 (fr) * 1997-07-04 2003-10-08 Societe Des Produits Nestle S.A. Aide culinaire de type granité
EP0888723B1 (fr) * 1997-07-04 2003-03-26 Societe Des Produits Nestle S.A. Aide culinaire de type bûchette
EP0888722A1 (fr) * 1997-07-04 1999-01-07 Societe Des Produits Nestle S.A. Aide culinaire de type granité
EP0950358A1 (fr) * 1998-03-20 1999-10-20 Societe Des Produits Nestle S.A. Aide culinaire de type barre
DE19838387C5 (de) * 1998-08-24 2006-08-10 Cpc Deutschland Gmbh Verfahren zur Herstellung von Brühwürfeln
EP1124443B1 (en) 1998-11-04 2005-02-09 Firmenich Sa Solid delivery systems for aroma ingredients
NO309253B1 (no) 1999-03-25 2001-01-08 Nutreco Aquaculture Res Ct As Fremgangsmåte ved fremstilling av fôrpelleter og anlegg for bruk ved gjennomföring av fremgangsmåten
US6607771B2 (en) 1999-09-06 2003-08-19 Firmenich Sa Process for the preparation of granules for the controlled release of volatile compounds
DE10122244A1 (de) * 2001-05-08 2003-01-02 Bestfoods De Gmbh & Co Ohg Verfahren zur Herstellung eines lagerstabilen braunen Saucenfonds
NO319624B1 (no) 2003-09-15 2005-09-05 Trouw Internat Bv Fiskefôr for laksefisk i ferskvann og anvendelse av slikt fôr.
NO323529B1 (no) * 2004-05-13 2007-06-04 Trouw Internat Bv Framgangsmate for reduksjon av innholdet av uonskede naeringsstoffer i avlopsvann fra fiskeoppdrettsanlegg.
FR2873896B1 (fr) * 2004-08-06 2007-06-01 Juris Union Ltd Particule(s) solides(s) soluble(s) a base de fibre(s) alimentaire(s)
EP1745704B1 (fr) 2005-07-20 2012-02-29 Nestec S.A. Dispositif pour fabriquer un produit granulaire par extrusion et découpage
US7413757B2 (en) * 2005-09-15 2008-08-19 The Quaker Oats Company Method of making a colored, flour-based food product and product thereof
EP2164343B1 (en) * 2007-07-05 2015-12-09 Dow Global Technologies LLC In situ, liquid-activated film coated tablets and a process for making the same
EP2689668A1 (en) * 2007-09-28 2014-01-29 Nestec S.A. Instant drink powder
CN103237462B (zh) * 2010-10-29 2016-11-16 雀巢产品技术援助有限公司 脱水食品
US10045553B2 (en) 2014-12-18 2018-08-14 Mark H. Sterner Legume/grain based food product with prebiotic/probiotic source
WO2019015932A1 (en) * 2017-07-18 2019-01-24 Unilever N.V. SALTED CONCENTRATE SHAPED
USD874786S1 (en) * 2017-08-07 2020-02-11 Intercontinental Great Brands Llc Food product
WO2020126707A1 (en) * 2018-12-20 2020-06-25 Unilever N.V. Savoury composition
WO2020126738A1 (en) * 2018-12-20 2020-06-25 Unilever N.V. Savoury composition
USD994267S1 (en) 2020-07-31 2023-08-08 Ferrara Candy Company Confection
USD951586S1 (en) * 2020-07-31 2022-05-17 Ferrara Candy Company Confection

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1924826A (en) * 1927-11-08 1933-08-29 Anderson Puffed Rice Company Production of puffed products
US2439384A (en) * 1942-01-27 1948-04-13 Union Starch & Refining Compan Solid corn syrup manufacture
US2858226A (en) * 1956-04-17 1958-10-28 Vern F Kaufman Tomato juice dehydration process
US2954296A (en) * 1959-02-13 1960-09-27 Gen Foods Corp Process for preparing puffed cereal product
US3057739A (en) * 1960-03-07 1962-10-09 Pillsbury Co Method for dehydrating food products
USRE26256E (en) * 1961-04-03 1967-08-29 Gelatinized stauch products
US3325295A (en) * 1964-08-13 1967-06-13 E J Brach & Sons Method for producing expanded confections
FR1567465A (fi) * 1967-05-17 1969-05-16
US3617302A (en) * 1968-07-08 1971-11-02 Kraftco Corp Preparation of a flowable particulate composition
US3650769A (en) * 1969-04-29 1972-03-21 Pillsbury Co Vacuum puffed foods
US3637397A (en) * 1969-07-17 1972-01-25 Procter & Gamble Puffed instant coffee spheres
DE2249295A1 (de) * 1971-10-29 1973-05-10 Ralston Purina Co Expandiertes nahrungs- oder futtermittel in stueckform und verfahren zu seiner herstellung
US3753729A (en) * 1972-02-10 1973-08-21 Cpc International Inc Method for preparing food snack compositions
US3779772A (en) * 1972-04-28 1973-12-18 J Forkner Method of making expanded food products

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5186148A (fi) 1976-07-28
JPS5940422B2 (ja) 1984-09-29
FI59322C (fi) 1981-08-10
ZA757414B (en) 1976-11-24
DK163560B (da) 1992-03-16
FI753542A (fi) 1976-06-18
CH600802A5 (fi) 1978-06-30
DE2549391B2 (de) 1981-01-15
NL7514458A (nl) 1976-06-21
BE835655A (fr) 1976-05-17
DE2549391A1 (de) 1976-06-24
IT1054664B (it) 1981-11-30
AT347762B (de) 1979-01-10
US4060645A (en) 1977-11-29
DK163560C (da) 1992-08-03
GB1498120A (en) 1978-01-18
DK571675A (da) 1976-06-18
AU500432B2 (en) 1979-05-24
ATA953775A (de) 1978-05-15
CA1067744A (fr) 1979-12-11
AU8701075A (en) 1977-06-23
SE422737B (sv) 1982-03-29
FR2294653B1 (fi) 1980-08-29
NL161661B (nl) 1979-10-15
FR2294653A1 (fr) 1976-07-16
SE7513793L (sv) 1976-06-18
ES443508A1 (es) 1977-05-01
NL161661C (nl) 1980-03-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI59322B (fi) Foerfarande foer framstaellning av foedoaemnen i kornform
CN100448373C (zh) 保持了风味和香味的干粉及其制备方法
US4384009A (en) Method of manufacturing dehydrated meat product
US6830768B2 (en) Snack product
EP0717935B1 (fr) Céréales aux légumes
EP0468251B1 (fr) Procédé de préparation de pâtes alimentaires aromatisées
AU736505B2 (en) Snack
US4154864A (en) Extracts of vegetable materials
CN100384342C (zh) 粉末组合物
RU2004130318A (ru) Система введения пробиотиков
US20050266134A1 (en) Granulated flavor and method for producing the same
JP2019511249A (ja) 顆粒
US3666491A (en) Instant soup product and method of preparation
JP2001502167A (ja) 調理用添加物
US3605649A (en) Controlled expansion of puffed snacks
RU2747237C2 (ru) Природные инкапсулированные ароматизирующие продукты
JPS5937942B2 (ja) 脱水食品
US6399129B1 (en) Cooking aid of the lump type
CA2262793A1 (en) Cooking aid of the bar type
SU1829916A3 (ru) Cпocoб пpигotobлehия эkctpузиohhыx пpoдуktob
MX2013003355A (es) Producto alimenticio deshidratado.
EP3585187A1 (en) Method of making a puffed, dehydrated food product
JPS621694B2 (fi)
RU2086163C1 (ru) Способ производства экструзионных продуктов
JP3157379B2 (ja) 外観、食感の改善された粉末食品素材

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: MAGGI A.G.