FI101800B - Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointikokatalys aattori - Google Patents

Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointikokatalys aattori Download PDF

Info

Publication number
FI101800B
FI101800B FI915563A FI915563A FI101800B FI 101800 B FI101800 B FI 101800B FI 915563 A FI915563 A FI 915563A FI 915563 A FI915563 A FI 915563A FI 101800 B FI101800 B FI 101800B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
silane
monoether
cocatalyst
bond
bonds
Prior art date
Application number
FI915563A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI101800B1 (fi
FI915563A (fi
FI915563A0 (fi
Inventor
Roger Spitz
Laurent Duranel
Thierry Soto
Original Assignee
Appryl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Appryl filed Critical Appryl
Publication of FI915563A0 publication Critical patent/FI915563A0/fi
Publication of FI915563A publication Critical patent/FI915563A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101800B1 publication Critical patent/FI101800B1/fi
Publication of FI101800B publication Critical patent/FI101800B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • C08F10/04Monomers containing three or four carbon atoms
    • C08F10/06Propene

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)

Description

101800
Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointi-kokatalysaattori - Polymerisationskokatalysator för propylen baserad pä siian och monoeter 5 Tämän keksinnön kohteena on kokatalysaattori, jota käytetään katalyyttisen aineosan eli komponentin kanssa propeenin polyme-rointiin. Tavalliseen alumiiniyhdisteeseen pohjautuvaan koka-talysaattoriin yhdistetään ulkoisten elektronien luovuttajina 10 eli donoreina seosta, jossa on vähintään kahta orgaanista yhdistettä, joista toinen on kaksi Si-O-C-sidosta sisältävä si-laani ja toinen yhdiste, jossa on vain yksi C-O-C-sidos ja/tai yksi Si-O-c-sidos.
15 Ziegler-Natta-tyyppisessä katalyytisessä systeemissä liitetään tunnetusti kaksi toisiinsa yhdistymätöntä ainetta: siirtymäme-talliin pohjautuva katalyyttinen komponentti sekä tavallisesti alumiiniyhdisteeseen pohjautuva kokatalysaattori. Katalyyttiseen komponenttiin voidaan lisätä muun muassa elektronidonori-20 aineita.
Patenteissa EP-45976 ja EP-45977 kuvataan katalyyttisiä systeemejä, jotka muodostuvat kiinteästä Ti-, Mg- tai Cl-pohjäisestä katalyyttisestä komponentista sekä kokatalysaattorista, jossa 25 on alumiiniyhdiste ja vähintään yhden Si-O- tai Si-N-sidoksen sisältävä silaani. Käytäntö on osoittanut, ettei kaikilla tämän määritelmän mukaisilla silaaneilla päästä teollisuuden tarvitsemalle tuoton tasolle. Esimerkkinä voidaan mainita, että joidenkin näiden silaanien katalyyttinen tuotto samoin kuin 30 stereoselektiivisyys ovat heikot, jopa erittäin huonot.
Suuresta määrästä tunnettuja ei-aromaattisia silaaneja sellaisilla, joissa on kaksi Si-O-C-sidosta, päästään hyviin tuloksiin eli voimakkaasti kiteisen polypropeenin teolliseen käyt-35 töön tai saadaan kopolymeerejä, joiden mekaaninen kesto on 2 101800 erittäin hyvä, esimerkiksi tilastollisia kopolymeerejä tai erittäin iskunkestäviä kopolymeerejä.
Myös japanilainen patentti 61-23802 kuvaa olefiinien polyme-5 rointikatalysaattoria, joka muodostuu katalyyttisestä komponentista a), joka sisältää magnesiumkloridia, sisäisen elekt-ronidonorin ja titaanihalogeeniyhdisteen sekä b) kokatalysaat-torista b), jossa on alkyylialumiinia, orgaanista karboksyy-liesteriä ja silaania, kaksi viimeksi mainittua ulkoisina elek-10 tronidonoreina.
Samoin japanilainen patentti 60-11924 kuvaa olefiinien polyme-rointiin sopivaa katalysaattoria, joka sisältää toisaalta katalyyttistä komponenttia a), jossa on magnesiumyhdistettä, si-15 säistä elektronidonoria, joka voi olla eetteri, kloorisilaania, joka myös toimii sisäisenä elektronidonorina, halogenoitua ti-taaniyhdistettä ja vielä yhtenä sisäisenä elektronidonorina karboksyyliesteriä ja toisaalta kokatalysaattoria b) jossa on alkyylialumiinia ja alkoksisilaania ulkoisena elektronidonori-20 na.
Kun käytetään silaania ulkoisena elektronidonorina katalyyttisissä Ziegler-Natta-systeemeissä, systeemien aktiivisuus ja tuotto paranevat. Sen sijaan selvä taloudellinen haittapuoli 25 on, että silaanit eivät ole halpoja tuotteita.
Tämän keksinnön kohteena on selektiivinen kahden elektroni-donorin yhdistäminen, joista toinen valitaan monoeettereistä ja/tai silaaneista, joissa on vain yksi Si-O-C-sidos, toinen 30 ei-aromaattisista silaaneista, joissa on kaksi Si-O-C-sidosta.
Tätä yhdistelmää käytetään ulkoisena elektronidonorina yhdessä orgaanisen kokatalysaattorina toimivan alumiiniyhdisteen samoin kuin katalyyttisen komponentin kanssa propeenien katalyyttisessä polymerointisysteemissä.
35 3
Ί 01BOO
Tämä selektiivinen yhdistelmä korvaa osan silaanista, jossa on kaksi Si-O-C-sidosta ja jota tavallisesti käytetään yksin mono-eetterin ja/tai vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävän silaanin kanssa. Korvaamisen avulla paitsi alennetaan katalyyttisen 5 systeemin kustannuksia, pystytään ylläpitämään ja jopa parantamaan silaanipohjaisen katalyyttisen systeemin ominaisuuksia määrällisesti tiettyyn tavoitteeseen pyrittäessä. Lisäksi tällainen seos vähentää kiinteän katalyyttisen yhdisteen kulutusta tietyn tuoton suhteen polymerointilaitoksessa katalyyttisen 10 aktiivisuuden lisääntymisen ansiosta.
Tämän yhdistelmän vaikutukset ovat eri syistä odottamattomia.
Eräs pääsyistä on, että kun monoeettereitä ja silaaneja käytetään yksin tai ei-selektiivisenä seoksena ulkoisina elekt-15 ronidonoreina katalyyttisissä systeemeissä propeenin polyme-roinnissa, polymeerin tuotto on pienempi kuin käytettäessä keksinnön mukaista yhdistelmää. Ei ole selitettävissä miksi valittujen yhdisteiden synerginen vaikutus johtaa parempaan kata-lyyttisen systeemin tuottoon kuin jos yhdisteitä käytettäisiin 20 yksin.
Toinen syy koskee heptaani-indeksiä (HI). Se tarkoittaa kiehuvaan heptaaniin liukenemattoman polymeerin määrää. Tämä arvo lasketaan uuttamalla liukenevaa fraktiota kiehuvalla heptaanil-25 la kahden tunnin ajan Kumagawa-tyyppisessä laitteessa. HI-arvo on, kun kyseessä ovat homopolymeerit, raakapolymeerin sisältämän isotaktisen polymeerin painoprosentti. Propeenien polyme-roinnin yhteydessä on tunnettua, että kun ulkoisena elektroni-donorina käytetään monoeetteriä ja/tai silaania, joka sisältää 30 vain yhden Si-O-C-sidoksen, isotaktisen polymeerin tuotto on huono, HI-arvot ovat huomattavan pienet. Jos taas käytetään pelkkää silaania, HI on hyvä. Näin ollen kun yhdistetään ulkoisina elektronidonoreina monoeetteriä ja/tai kaksi Si-O-C-sidosta sisältävä silaani ei-aromaattiseen kaksi Si-O-C-sidosta 35 sisältävään silaaniin, HI-arvon tulisi laskea. Sen sijaan HI-arvo pysyy selvästi samalla tasolla kuin käytettäessä katalyyt- 4 101800 tisessä systeemissä ulkoisena elektronidonorina pelkkää silaa-nia.
Lisäksi lopullisen polymeerin sulaindeksi (MI) kasvaa katalyyt-5 tisessä systeemissä ulkoisena elektronidonorina käytetyn mono-eetterin ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävän siläänin osuuden funktiona. Vaikka MI-arvot ovat korkeammat kuin polymeerillä, jossa katalyyttisen systeemin ulkoisena elektronidonorina on käytetty pelkkää silaania, ne pysyvät tavallisissa kau-10 palliselta kannalta suositeltavissa rajoissa eli arvoissa 1-40. MI on mitattu standardin ASTM-D 1238 metodin L mukaisesti.
Seurauksena MI-arvon lisäyksestä polymeroinnissa on yleisesti ketjunsiirtoaineena käytetyn vedyn kulutuksen väheneminen.
15 Tämä on tekniseltä sekä/tai taloudelliselta kannalta huomattava etu.
Keksinnössä monoeetteri ja/tai aromaattinen vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävä silaani yhdistetään ei-aromaattiseen kaksi 20 Si-O-C-sidosta sisältävään silaaniin mooliprosenttien ollessa 80:stä yli 0:aan per 20:stä alle 100:aan. Voidaan kyllä käyttää alle 5 mooli% monoeetteriä ja/tai vain yhden Si-O-C-sidok-sen sisältävää silaania, vaikutus seoksena kaksi Si-O-C-sidosta sisältävän silaanin kanssa on polymeroinnin ja polymeerien kan-25 naita hyväksyttävä, muttei enää taloudelliselta kannalta. Onkin suositeltavaa yhdistää 80-5 mooli% monoeetteriä ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävää silaania kohti 20-95 mooli% kaksi Si-O-C-sidosta sisältävää silaania, vielä edullisemmat arvot ovat 75-30 per 25-70, Monoeetterin ja/tai yhden Si-o-c-sidok-30 sen sisältävän silaanin ja ei-aromaattisen kaksi Si-O-C-sidosta sisältävän silaanin yhdistelmää käytetään ulkoisena elektronidonorina ulkoisten elektronidonoreiden käytössä tavallli-sissa olosuhteissa ja tavallisina määrinä. Monoeetterin ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävän silaanin ja kaksi Si-O-C-si-35 dosta sisältävän silaanin yhdistelmän kokonaismäärä eli mono-eetterin ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävän silaanin + 101800 5 kaksi Si-O-c-sidosta sisältävän silaanin moolisuhde kokata-lysaattorialumiiniin on 0,2 - 0,005, edullisemmin 0,1 - 0,01.
Keksinnössä käytettävää monoeetteriä voidaan kuvata kaavalla 5 R'0R", jossa R' ja R" ovat suoria tai haarautuneita hiilvetyra-dikaaleja, edullisesti tyydyttyneitä, samanlaisia tai erilaisia, ja ne sisältävät 1-12 hiiliatomia, edullisesti 1-6 hiiliatomia. Monoeetteri voi myös olla syklinen, happi vähintään 4 ja korkeintaan 12 hiiliatomia sisältävän renkaan muodossa.
10 On mahdollista, että jotkut renkaan atomit liittyvät substitu-oiviin hiilivetyradikaaleihin, silloin hiiliatomien kokonaismäärä syklisessä eetterissä ei ole yli 16. Monoeettereiden ryhmästä voidaan mainita dietyylieetteri, di-n-propyylieetteri, di-isopropyylieetteri, di-isobutyylieetteri, di-isoamyylieette-15 ri, metyylietyylieetteri, metyylipropyylieetteri, metyyli-iso-propyylieetteri, metyyli-n-butyylieetteri, raetyyli-isobutyyli-eetteri, metyylitertiobutyylieetteri, etyyli-n-propyylieetteri, etyyli-isopropyylieetteri, etyyli-n-butyylieetteri, etyyli-iso-butyylieetteri, etyylitertiobutyylieetteri, tetrahydrofuraani, 20 2-metyylitetrahydrofuraani, tetrahydropyraani, 3-metyylitetra-hydropyraani, di-n-iso-oktyylieetteri, difenyylieetteri sekä di-iso-oktyylieetteri.
Keksinnössä käytettävä vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävä 25 silaani voidaan esittää kaavana
Ri R2 R3 Si-O-R
jossa Rlf r2 ja R3 ovat suoria tai haarautuneita, tyydyttyneitä . 30 tai tyydyttymättömiä, samanlaisia tai erilaisia hiilivetyradi-kaaleja, jotka sisältävät 1-12 hiiliatomia ja R on metyyli- tai etyyliradikaali.
Silaaneista voidaan mainita trimetyylimetoksisilaani, trimetyy-35 lipropoksisilääni, trimetyyli-t-butoksisilääni, trimetyylietok-sisilaani, difenyylimetyylietoksisilaani, difenyylivinyylietok- 6 101800 sisilaani, dimetyylivinyylietoksisilääni, trifenyylimetoksisi-laani sekä difennyyli-t-butyylimetoksisilaani.
Keksinnössä käytettävä ei-aromaattinen silaani, jossa on kaksi 5 Si-O-C-sidosta, voidaan esittää kaavana
Rx R2 Si(OR)2 jossa Rx ja R2 ovat suoria tai haarautuneita ja tyydyttyneitä 10 hiilivetyjä, joissa ei ole heteroatomia, jotka ovat samanlaisia tai erilaisia ja sisältävät 1-12 hiiliatomia, ja R on metyyli-tai etyyliradikaali.
Näistä silaaneista voidaan mainita di-n-propyyli-di-metoksi-15 silaani, di-n-propyyli-dietoksisilaani, di-n-butyylidimetoksi-silaani, di-n-butyylidietoksisilaani, di-isopropyylidimetoksi-silaani, di-isopropyylidietoksisilaani, di-isoamyylidimetoksi-silaani, di-isoamyylidietoksisilaani, di-iso-oktyylidimetok-sisilaani, di-iso-oktyylidietoksisilaani, isopropyyliroetyylidi-20 metoksisilaani, isopropyyli-isobutyylidimetoksisilaani, iso-oktyylimetyylidimetoksisilääni, isoheksyylimetyylidietoksi-silaani, sykloheksyylimetyylidimetoksisilaani sekä norbornyy-limetyylidimetoksisilaani.
25 Keksinnössä yhdistetään monoeetteri ja/tai yhden Si-O-C-sidok-sen sisältävä silaani ja kaksi Si-O-C-sidosta sisältävä silaani katalyyttisessä systeemissä katalyyttiseen komponenttiin ja kokatalysaattoriin ulkoisina elektronidonoreina viimeistään polymerointireaktion alussa. Missään tapauksessa monoeetteriä 30 ei saa saattaa kosketuksiin katalyyttisen komponentin kanssa ilman, että seoksessa on läsnä kokatalysaattoria. Koska tiedetään, että yleensä elektronidonorit muodostavat viimeksi mainitun kanssa yhdistelmäkomplekseja, on suositeltavaa ennen koka-talysaattorin saattamista kosketuksiin katalyyttisen komponen-35 tin kanssa muodostaa kompleksi sekoittamalla kokatalysaattori 101800 7 ulkoisiin elektronidonoreihin, jotka puolestaan on saatettu jo sekoittaa keskenään.
Kokatalysaattori on tunnettu jo kauan. Se valitaan tavallises-5 ti sellaisista organoalumiiniiniyhdisteistä kuin aluminoksaa-nit, aluminosiloksaanit tai yhdisteet, joissa on sidoksia AI-ΚΑΙ, jossa R on alkyyliryhmä, tai A1X,R'B# jossa X on Cl tai OR' ja R' on Cj-C16, edullisesti C^C^-alkyyliradikaali, q ja s puolestaan lukuja, esim l<s<3,0<q<2, q+s=3. Esimerkkeinä 10 voidaan mainita Al(C2H5)3, A12(C2HS)2C1, Al(C2H5)3Cl3, Al(C6Hl3)3, A1(C8H17)3, A1(C2H5)2(0C2H5).
Myös katalyyttinen komponentti on sinänsä tunnettu. Yleisesti ottaen kyseessä on kiinteä komponentti, joka sisältää vähintään 15 yhtä titaaniyhdistettä ja sisäistä elektronidonoria magnesium-halogenidialustalla (tavallisesti MgCl-,) aktiivisessa muodossa. Esimerkkejä tällaisista komponenteista tuovat esiin patentit GB-1559194 ja BE-868682. Tässä keksinnössä käytettävät katalyyttiset komponentit voivat sisältää mitä tahansa tunnettua 20 elektronidonoria, suositeltavia ovat kuitekin sellaiset katalyyttiset komponentit, joiden sisäinen elektronidonori on esteri, joka valitaan seuraavien yhdisteiden ryhmästä: - tyydyttymättömät polykarboksyylihappojen mono- ja polyeste-25 rit, joissa kaksi karboksyyliryhmää haarautuu kaksoissidokseen vierekkäisessä asennossa ja joissa vähintään yksi ryhmän COOR4 hydrokarbonoidusta radikaalista R* on tyydyttynyt tai tyydytty-mätön radikaali, joka sisältää 3-20 hiiliatomia tai 6-20 hiili-atomia sisältävä aryyli- tai aryylialkyyliradikaali, 30 - aromaattisten dikarboksyylihappojen mono- ja diesterit, joissa on ortoasemassa ryhmä COOH, ja ryhmän COOR hydrokarbonoitu radikaali sisältää 1-20 hiiliatomia, 35 - aromaattisten hydroksyloitujen yhdisteiden mono- ja polyesterit, joissa on ortoasemassa vähintään kaksi hydroksyyliryhmää, 101800 δ - aromaattisten hydroksyloitujen happojen esterit, joissa vähintään yksi hydroksyyliryhmä on ortoasemassa karboksyyliryh-mässä.
5 Näiden suositeltavien yhdisteiden esterit ovat maleiini-, fu-maari-, bensoe-, metakryyli- ja erityisesti ftaalihapon este-reitä.
Katalyyttistä komponenttia ja kokatalysaattoria yhdistetään 10 propeenin polymeroinnissa sellaisissa suhteissa, että kokata-lysaattorin sisältämän alumiinin moolisuhde komponentin sisältämään titaaniin sijoittuu alueelle 0,5 - 2000, edullisesti alueelle 1-1000.
15 Keksintö soveltuu propeenin polymerointiin. Se soveltuu myös propeenin kopolymerointiin, propeenin kopolymerointiin eteenin tai C4-C12-, edullisesti C^Ce-alfaolefiinin kanssa kun propeenia on vähintään 75 mooli% koko monomeerimäärästä, joka käytetään kun kysessä ovat runsaspitoiset segmenttisekapolymeerit.
20
Propeenin polymerointi tai kopolymerointi edellä mainittua katalyyttistä systeemiä käyttäen voidaan toteuttaa liuoksena tai suspensiona inertissä nesteympäristössä, joka voi olla erityisesti alifaattinen hiilivety kuten n-heptaani, n-heksaani, iso-25 heksaani, isobutaani, tai massana vähintään yhdessä polymeroi-tavassa olefiinissä, joka pidetään nestemäisessä tai hyper-kriittisessä olotilassa.
Toimintaolosuhteet, eriytisesti lämpötilat, paineet ja kata-.30 lyyttisen systeemin määrä polymeroitaessa nestefaasissa ovat samat kuin yleensä käytetään tavallisissa Ziegler-Natta-tyyppi-sissä katalyyttisissä syteemeissä.
Suspensiona tai liuoksena inertissä nesteympäristössä suorite-35 tussa polymeroinnissa lämpötila voi olla korkeimmillaan 250 °C ja paine ilmakehän paineesta 250 baariin. Jos käytetään poly- 101800 9 merointia nestemäisessä propeeniympäristössä, lämpötilat voivat nousta kriittiseen lämpötilaan asti ja paine voi olla ilmakehän paineen ja kriittisen paineen väliltä.
5 Katalyyttistä systeemiä, joka saadaan yhdistämällä katalyyttinen komponentti, orgaaninen alumiiniyhdiste ja aiemmin kuvatun kaltainen selektiivinen yhdistelmä ulkoisia elektronidonoreita, voidaan käyttää myös polymeroitaessa propeenia tai jotain sen seosta kaasufaasissa vähintään yhden edempänä mainitun kaltai-10 sen muun olefiinin kanssa. Erityisesti voidaan suorittaa poly-merointi kaasufaasissa saattamalla kosketuksiin sanotun kata-lyyttisen systeemin kanssa seos, joka sisältää propeenia ja yhtä tai useampaa C2-C12-olef iinia, joista voidaan mainita eteeni, 1-buteeni, l-hekseeni, 4-metyyli-l-penteeni ja 1-okteeni, 15 joka katalyyttisen systeemin kanssa kosketuksissa ollessaan sisältää C2-C12-komonomeere jä 0,1 - 25 mooli%, edullisesti 1-20 mooli%.
Olefiinin tai olefiinien polymerointi kaasufaasissa kosketuk-20 sissa katalyyttiseen systeemiin voidaan toteuttaa missä tahansa reaktorissa, jossa voidaan suorittaa kaasufaasipolymerointi, erityisesti sekoitus- ja/tai leijukerrosreaktorissa. Kaasu-faasipolymeroinnin toteutusolosuhteet, erityisesti lämpötila, paine, olefiinin tai olefiinien ruiskutus sekoitus- ja/tai lei-25 jukerrosreaktoriin sekä polymerointilämpötilan ja -paineen säätely ovat samanlaiset kuin tavallisessa nykyisin alalla käyte-tävässä olefiinien kaasufaasipolymeroinnissa. Yleensä lämpötila on syntetoitavan polymeerin tai kopolymeerin sulamislämpöti-laa Tf matalampi, erityisesti arvojen + 20 °C ja (Tt - 5)°C vä-30 Iillä, ja paine on olefiinin tai olefiinien, mahdollisesti muiden reaktorissa läsnä olevien hydrokarbonoitujen monomeerien paine olennaisesti höyryfaasissa.
Polymerointi liuoksena, suspensiona, massana tai kaasufaasissa 35 voidaan toteuttaa ketjunsiirtoaineen läsnäollessa, niin että tuotettavan polymeerin tai kopolymeerin sulaindeksiä pystytään 101800 10 säätelemään. Suositeltava ketjunsiirtoaine on vety, jonka käyttömäärä voi olla enimmillään 90, edullisesti 0,1 - 60 % reaktoriin tuotujen olefiinien ja vedyn yhteistilavuudesta.
5 Katalyyttistä systeemiä voidaan käyttää myös aktiivisen esipo-lymeerin valmistamiseen. Aktiivinen esipolymeeri saadaan saattamalla kosketuksiin propeeni tai jokin sen edellä mainituista seoksista katalyyttisen systeemin kanssa suhteiden ollessa sellaiset, että olefiiniä tai olefiinejä on 2-500 grammaa, edulli-10 sesti 2-200 grammaa kohti grammaa katalyyttisen systeemin katalyyttistä komponenttia.
Seuraavat esimerkit kuvaavat keksintöä sitä kuitenkaan rajoittamatta .
15
Esimerkki
Typellä puhdistettuun ruostumatonta terästä olevaan 8 litran reaktoriin pannaan 2,5 N1 vetyä ja 6 litraa nestemäistä propee-nia.
20 20 ml:aan trietyylialuminiumliuosta (TEA) heptaanissa, pitoisuus 3 moolia/litra, lisätään seosta, jossa on kahden Si-O-C-ryhmän silaania (Ex) ja monoeetteriä tai yhden Si-O-C-ryhmän silaania (E2) halutussa moolisuhteessa TEA/(EL + E2) . Näin val-25 mistettu seos jätetään huoneen lämpöön 10 minuutiksi, sekoitetaan samalla. Sitten se injektoidaan reaktoriin. Annetaan olla kosketuksissa 10 minuuttia huoneen lämmössä, sekoitetaan samalla.
po Reaktoriin injektoidaan suspension muodossa 10 ml:ssa heptaania 70 mg magnesiumia, klooria, titaania ja dibutyyliftalaattia sisältävää katalyyttistä komponenttia, joka on saatu tunnettuun tapaan impregnoimalla hienontamalla aktivoituun magnesiumklori-diin dibutyyliftalaattia ja TiCl4, Ti-, Mg- ja Cl-painoprosentit 35 3,16 - 56.
101800 11 Lämpötila nostetaan 10 minuutissa 70 "C:een ja reaktion annetaan jatkua 1 tunnin ajan. Sitten reaktorin annetaan jäähtyä huoneen lämpötilaan, kaasut poistetaan.
5 Puuttuvat olosuhteet ja saadut tulokset ilmenevät seuraavasta taulukosta, kokeet 16-25 ja 32-34 ovat verrokkikokeita.
TAULUKON LYHENTEET: CMDMS = sykloheksyylimetyylidimetoksisilaani DEE = dietyylieetteri THF = tetrahydrofuraani ETBE = etyylitertiobutyylieetteri TMMS = trimetyylimetoksisilaani DBDMS = di-isobutyylidimetoksisilaani EDIA = eetteri-di-isoamyyli MTBE = metyylitertiobutyylieetteri DPMMS = difenyylimetyylimetoksisilaani TMES = trimetyylietoksisilaani P = tuotto grammoina polymeeriä kohti grammaa katalysaattoria 101800 12 ο ο ο αο cm ^ LnoouD^in H ...... ......
S OOH^OO^C-'OLnC^'XlC^COCDlTiinrO'tf rH γΗ γΗ
infNCNiniricoo'X'cxjoHLnLnooor'O
H · ...............
K '£>U>U>'£>C-'V£>ir>>U3>t^U>mHt^E'-[^ (Ti(Ticri<Tio^o><3^CTicr\cricr\cri(ncria^cri(n ooooooooooooooooo
OOOOOOOOOOCTirOOJUJOOOO C1| OrHVDO^^aOt^LOCO-tf^DOCOCNCNO
ixitit^Ln^LnmojmHLncriiTicncriLnt^
OQOJHCNCNCNCNCNCNCNCNHHHHHH
(N
ω
i—I
<J+OOOOOOOOOOOOOinLDLDO
(NfNfNCNHHHHHHHHrO H
!—I
ω o\°
H
I-1 ’ cnO ooooooooooooooooo HOLnr^t^c^Lnc^oominminr-r-c^r' ε <ίωωωωωωωω ω ω ω
CN WMHpQCQEnOQCQWPQPQfeCQPQPQ
W 11
COCOWCOCOWCOCOCOCOCOCOt/JCOCOC/JW
s S 2 2 S S ! ! S 2 2 ! ! 2 ! ϋ
W UUUaUUUUQQQOUOOUU
ω , o OHCNrO^LTlOf'
^ »—I CN Γ’Ί LO VD Γ^-COO^irHrHi—i^—Ι»Ητ—I H H
101600 13 oo in ro m in o t"
^t^LncN'tfint^t-'C^cn'Xi'ncointHrNiH
^>HOOOVDOLni>OOrOCriOOOO
voLnc^roLnooocNCDineoeoLncocNeoo cPiiTicriir'mc^mc^iTicricncric^criC^'xir^ ooooooooooooooooo ooooooooooooooooo
Ht^oinrocNr^ooor-oo^ooino
OCOCOI^'S'LnoO'XlrOrMCNHtNHr^'XlOO
fNHHHHHHHCNOJCNCNCNOJHHH
OOOOOOOOOOOOOOOOO rOinHHrHHrHHi—IrHrHfNCNCNi-tCNCN
; ooooooooooooooooo • ΟΟΟΟΟγΟΙ'-ΓΟΓΟΓ'-'Γ'-'ΟΟΟ γΗγ-ϊγΗιΗτΗ i—ΙιΗγΗ co co en co <WWSSSCOCOCOS coco W[i<HCQtIi222ISSW22M I I · H K P H EH P O1 P Σ g S P Σ Σ
QEhWSWQPQPPEhQHH
OOCTlOi—ICNrn^inCDC^aOCTiOrHCNrOCN
• rHiHCSlNCNCNCNCNCNCNCNCNrOrOrOrOrO

Claims (9)

101800
1. Orgaaniseen alumiiniyhdisteeseen ja ulkoiseen elektroni -donoriin pohjautuva kokatalysaattori käytettynä katalyyttises- 5 sä systeemissä propeenin polymerointiin tai kopolymerointiin eteenin tai C4-C12-alfaolefiinin kanssa liittyneenä katalyyttiseen komponenttiin, joka muodostuu vähintään yhdestä titaani-yhdisteestä ja sisäisestä elektronidonorista magnesiumkloridi-alustalla, tunnettu siitä, että ulkoinen elektronidonori saa-10 daan yhdistämällä ei-aromaattinen kaksi Si-O-C-sidosta sisältävä silaani ja monoeetteri ja/tai vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävä silaani.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kokatalysaattori, tunnettu 15 siitä, että monoeetteri ja/tai vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävä silaani yhdistetään kaksi Si-O-C-sidosta sisältävään silaaniin määrien ollessa 80-5 mooliprosenttia monoeetteriä ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävää silaania kohti 20-95 mooliprosenttia kaksi Si-O-C-sidosta sisältävää silaania. 20
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kokatalysaattori, tunnettu siitä, että monoeetterin ja/tai yhden Si-O-C-sidoksen sisältävän silaanin + kaksi Si-O-C-sidosta sisältävän silaanin moolisuhde kokatalysaattorialumiiniin on 0,2 - 0,005. 25
4. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen kokatalysaattori, tunnettu siitä, että monoeetteri valitaan tuotteista R'OR", kaavassa R' ja R" ovat suoria tai haarautuneita samanlaisia tai erilaisia hiilivetyradikaaleja ja sisältävät 1-10 hiili- 30 atomia, tai syklisiä radikaaleja, happi vähintään 4 ja korkeintaan 12 hiiliatomia sisältävän renkaan muodossa.
5. Jonkin patenttivaatimusten 1-4 mukainen kokatalysaattori, tunnettu siitä, että vain yhden Si-O-C-sidoksen sisältävä si- 35 lääni valitaan yhdisteistä R[ R2 R3 Si-O-R, kaavassa R,, R2 ja R3 ovat suoria tai haarautuneita, tyydyttyneitä tai tyydyttymät-tömiä, samanlaisia tai erilaisia hiilivetyradikaaleja ja si- 101800 sältävät 1-12 hiiliatomia, ja R on metyyli- tai etyyliradikaa- li.
6. Jonkin patenttivaatimusten 1-5 mukainen kokatalysaattori, 5 tunnettu siitä, että kaksi Si-O-C-sidosta sisältävä silaani valitaan yhdisteistä R! Rj Si(OR)2, kaavassa R, ja R2 suoria tai haarautuneita ja tyydyttyneitä hiilivetyjä, joissa ei ole he-teroatomia, jotka ovat samanlaisia tai erilaisia ja sisältävät 1-12 hiiliatomia, ja R on metyyli- tai etyyliradikaali. 10
7. Jonkin patenttivaatimusten 1-6 mukainen kokatalysaattori, tunnettu siitä, että se yhdistetään katalyyttiseen komponenttiin, joka sisältää esterin sisäisenä elektronidonorina.
15 Patentkrav
FI915563A 1990-11-27 1991-11-26 Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointikokatalys aattori FI101800B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9014800A FR2669639A1 (fr) 1990-11-27 1990-11-27 Cocatalyseur de polymerisation du propylene a base de silane et de monoether.
FR9014800 1990-11-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI915563A0 FI915563A0 (fi) 1991-11-26
FI915563A FI915563A (fi) 1992-05-28
FI101800B1 FI101800B1 (fi) 1998-08-31
FI101800B true FI101800B (fi) 1998-08-31

Family

ID=9402630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI915563A FI101800B (fi) 1990-11-27 1991-11-26 Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointikokatalys aattori

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5192732A (fi)
EP (1) EP0491584B1 (fi)
JP (1) JPH0721006B2 (fi)
CN (1) CN1033511C (fi)
AT (1) ATE114675T1 (fi)
CA (1) CA2056180C (fi)
DE (1) DE69105471T2 (fi)
ES (1) ES2064959T3 (fi)
FI (1) FI101800B (fi)
FR (1) FR2669639A1 (fi)
NO (1) NO178436C (fi)
PT (1) PT99615B (fi)

Families Citing this family (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6410663B2 (en) 1992-06-08 2002-06-25 Fina Technology, Inc. Electron donors in a Ziegler-Natta catalyst for the production of high melt flow copolymers
US5891817A (en) * 1992-06-08 1999-04-06 Fina Technology, Inc. Electron donors for improved olefin polymerization
CA2145538A1 (en) * 1992-09-25 1994-04-14 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Process for polymerizing alpha-olefin
US5414063A (en) * 1993-03-30 1995-05-09 Huntsman Polypropylene Corporation Process for the production of polypropylene
US6133385A (en) * 1994-04-06 2000-10-17 Fina Technology, Inc. Catalyst systems for improved stereoselectivity and broader molecular weight distribution in polymerization of olefins
US5767034A (en) * 1996-05-31 1998-06-16 Intevep, S.A. Olefin polymerization catalyst with additive comprising aluminum-silicon composition, calixarene derivatives or cyclodextrin derivatives
JP3418516B2 (ja) * 1996-12-25 2003-06-23 東燃ゼネラル石油株式会社 α‐オレフィン重合用触媒
WO1998045338A1 (en) * 1997-04-07 1998-10-15 Engelhard Corporation Modification of polymer molecular weight distribution by using mixed silane systems in high activity polymerization catalysts
KR100416181B1 (ko) * 1997-05-08 2004-05-24 삼성아토피나주식회사 올레핀 중합 및 공중합 방법
KR100334167B1 (ko) * 1997-05-08 2002-11-22 삼성종합화학주식회사 알파-올레핀중합방법
EP0991675A4 (en) 1997-06-14 2002-07-03 Univ Leland Stanford Junior IMPROVED IMPROVEMENTS IN THE SYNTHESIS OF HIGH-MELTING THERMOPLASTIC ELASTOMERIC ALPHA-OLEFIN POLYMERS BY MEANS OF ETHYLENE
WO1999035171A1 (en) * 1998-01-09 1999-07-15 The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Jr. University High-melting polyolefin copolymer elastomers, catalysts and methods of synthesis
KR100334163B1 (ko) * 1998-12-04 2002-10-25 삼성종합화학주식회사 올레핀중합또는공중합방법
JP2000336112A (ja) * 1999-06-01 2000-12-05 Idemitsu Petrochem Co Ltd 有機ケイ素化合物、オレフィン重合体製造用触媒およびオレフィン重合体の製造方法
JP2001040026A (ja) * 1999-08-03 2001-02-13 Japan Polychem Corp オレフィン重合用触媒
JP2001040027A (ja) * 1999-08-03 2001-02-13 Japan Polychem Corp オレフィン重合用触媒
AU2003245297A1 (en) * 2002-06-14 2003-12-31 Union Carbide Chemicals And Plastics Technology Corporation ; Catalyst composition and polymerization process using mixtures of electron donors
ES2335409T3 (es) * 2003-06-24 2010-03-26 UNION CARBIDE CHEMICALS &amp; PLASTICS TECHNOLOGY LLC Composicion catalitica y proceso de polimerizacion usando mezcla de donadores y electrones de tipo silano.
CZ2006179A3 (cs) * 2003-09-23 2007-01-31 Dow Global Technologies Inc. Kompozice katalyzátoru s interním donorem na bázi esteru momokarboxylové kyseliny a polymerační proces propylenu
KR101114748B1 (ko) * 2003-09-23 2012-03-05 다우 글로벌 테크놀로지스 엘엘씨 자가 제한 촉매 조성물 및 프로필렌 중합 방법
EP1668043B1 (en) * 2003-09-23 2012-02-29 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology LLC Self-extiguishing catalyst composition with monocarboxylic acid ester internal donor and propylene polymerization process
RU2345094C2 (ru) * 2003-09-23 2009-01-27 Дау Глобал Текнолоджиз Инк. Композиция катализатора с самоограничением реакции, включающая внутренний донор в виде сложного эфира дикарбоновой кислоты, и способ полимеризации пропилена
KR20060099512A (ko) * 2003-09-23 2006-09-19 유니온 카바이드 케미칼즈 앤드 플라스틱스 테크날러지 코포레이션 혼합된 선택성 조절제를 갖는 촉매 조성물 및 프로필렌중합 방법
MX2010002118A (es) 2007-08-24 2010-08-09 Dow Global Technologies Inc Sistema de catalizador auto-limitante con proporcion de aluminio a sca controlada y metodo.
WO2009027269A1 (en) * 2007-08-29 2009-03-05 Basell Poliolefine Italia S.R.L. Catalyst for the polymerization of olefins
CN102203140B (zh) 2008-08-21 2014-07-02 陶氏环球技术有限责任公司 高熔体流动速率的抗冲丙烯共聚物和方法
CN102186889B (zh) * 2008-08-21 2013-11-06 陶氏环球技术有限责任公司 具有混合的选择性控制剂的催化剂组合物和使用它的聚合反应方法
CN102746425B (zh) 2011-04-22 2014-04-02 中国石油天然气股份有限公司 一种含噻吩基取代硅烷的烯烃聚合反应催化剂
CN103819599B (zh) * 2012-11-16 2016-08-10 中国石油天然气股份有限公司 一种高性能薄膜用聚丙烯树脂及其制备方法
US10308740B2 (en) 2014-02-07 2019-06-04 Eastman Chemical Company Amorphous propylene-ethylene copolymers
US11267916B2 (en) 2014-02-07 2022-03-08 Eastman Chemical Company Adhesive composition comprising amorphous propylene-ethylene copolymer and polyolefins
US9593179B2 (en) 2014-02-07 2017-03-14 Eastman Chemical Company Amorphous propylene-ethylene copolymers
US10647795B2 (en) 2014-02-07 2020-05-12 Eastman Chemical Company Adhesive composition comprising amorphous propylene-ethylene copolymer and polyolefins
US10723824B2 (en) 2014-02-07 2020-07-28 Eastman Chemical Company Adhesives comprising amorphous propylene-ethylene copolymers
US10696765B2 (en) 2014-02-07 2020-06-30 Eastman Chemical Company Adhesive composition comprising amorphous propylene-ethylene copolymer and propylene polymer
US10696756B2 (en) 2015-08-07 2020-06-30 Sabic Global Technologies B.V. Process for the polymerization of olefins
EP3331924B1 (en) 2015-08-07 2019-08-21 SABIC Global Technologies B.V. Process for the polymerization of olefins
US10745499B2 (en) * 2015-08-07 2020-08-18 Sabic Global Technologies B.V. Process for the polymerization of olefins
RU2692246C1 (ru) * 2017-06-15 2019-06-24 Индийская Нефтяная Корпорация Лимитэд Внешний донор для полимеризации олефинов
TW202322824A (zh) 2020-02-18 2023-06-16 美商基利科學股份有限公司 抗病毒化合物
CA3216162A1 (en) 2021-04-16 2022-10-20 Gilead Sciences, Inc. Methods of preparing carbanucleosides using amides

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5082907A (en) * 1990-10-18 1992-01-21 Shell Oil Company Olefin polymerization catalyst
US5066737A (en) * 1990-10-22 1991-11-19 Shell Oil Company Olefin polymerization catalyst
US5077357A (en) * 1990-10-22 1991-12-31 Shell Oil Company Olefin polymerization catalyst
US4829038A (en) * 1986-06-17 1989-05-09 Amoco Corporation Alpha-olefin polymerization catalyst system including an advantageous modifier component
US4814314A (en) * 1986-09-26 1989-03-21 Mitsubishi Petrochemical Company Limited Catalyst for olefin polymerization
DE3633131A1 (de) * 1986-09-30 1988-03-31 Basf Ag Verfahren zum herstellen von ethen-alpha-mono-olefin-copolymerisaten durch copolymerisation mittels eines ziegler-katalysatorsystems
DE3819577A1 (de) * 1988-06-09 1989-12-14 Hoechst Ag Verfahren zur herstellung eines polypropylens
FR2640273B1 (fr) * 1988-12-14 1992-09-04 Atochem Procede de polymerisation en phase gazeuse de l'ethylene permettant la fabrication de polyethylene lineaire de distribution etroite de masse moleculaire
JPH072799B2 (ja) * 1988-12-16 1995-01-18 住友化学工業株式会社 高立体規則性a―オレフィン重合体の製造方法
EP0385765B1 (en) * 1989-03-02 1995-05-03 Mitsui Petrochemical Industries, Ltd. Process for polymerizing olefins and catalyst for polymerizing olefins

Also Published As

Publication number Publication date
FI101800B1 (fi) 1998-08-31
FI915563A (fi) 1992-05-28
PT99615A (pt) 1992-10-30
PT99615B (pt) 1999-05-31
NO914332L (no) 1992-05-29
ES2064959T3 (es) 1995-02-01
CN1062147A (zh) 1992-06-24
EP0491584A2 (fr) 1992-06-24
CA2056180A1 (fr) 1992-05-28
CA2056180C (fr) 1996-06-04
US5192732A (en) 1993-03-09
JPH0721006B2 (ja) 1995-03-08
JPH06100612A (ja) 1994-04-12
NO178436B (no) 1995-12-18
FI915563A0 (fi) 1991-11-26
NO914332D0 (no) 1991-11-05
CN1033511C (zh) 1996-12-11
EP0491584B1 (fr) 1994-11-30
DE69105471D1 (de) 1995-01-12
FR2669639A1 (fr) 1992-05-29
ATE114675T1 (de) 1994-12-15
NO178436C (no) 1996-03-27
EP0491584A3 (fr) 1992-07-22
DE69105471T2 (de) 1995-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI101800B (fi) Silaaniin ja monoeetteriin pohjautuvan propeenin polymerointikokatalys aattori
KR101102793B1 (ko) 올레핀 중합용 촉매 성분
EP0417346B1 (en) Process for producing solid catalyst for use in polymerization of olefins
JPH0343284B2 (fi)
JPS60181104A (ja) オレフイン重合用触媒成分の製造方法
JPH0377801B2 (fi)
EP0902794B1 (en) Catalyst
JPH0344564B2 (fi)
JPS617304A (ja) オレフイン重合用触媒成分
EP0407808B1 (en) Catalyst, process for preparation of same, and process for polymerization of olefins using same
EP0086288B1 (en) Process for producing olefin polymers
JPS61174206A (ja) オレフイン重合用触媒成分
US6630544B1 (en) Propylene polymerization process with enhanced catalyst activity
US5075270A (en) Process for preparing a catalyst component, resultant catalyst system, and process for synthesis of polymers
JPS58125706A (ja) エチレンの重合法
KR100217980B1 (ko) 폴리올레핀 제조용 촉매 및 중합방법
JPS6334166B2 (fi)
JPH0632826A (ja) α−オレフィン重合用触媒
KR100620887B1 (ko) 아릴옥시계 올레핀 (공)중합촉매를 이용한 올레핀 중합체및 올레핀/α-올레핀 공중합체 제조방법
JPS61207405A (ja) エチレンの重合法
JPH04264108A (ja) α−オレフィンの重合方法
KR100359930B1 (ko) 에틸렌 중합 또는 에틸렌/α-올레핀 공중합용 촉매의제조방법
JPH0471924B2 (fi)
JPS61204204A (ja) エチレンの重合法
JPS6349682B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired