SE426146B - Anordning for elektrisk hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar - Google Patents

Anordning for elektrisk hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar

Info

Publication number
SE426146B
SE426146B SE7801575A SE7801575A SE426146B SE 426146 B SE426146 B SE 426146B SE 7801575 A SE7801575 A SE 7801575A SE 7801575 A SE7801575 A SE 7801575A SE 426146 B SE426146 B SE 426146B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chain
fixture
link
welding
guides
Prior art date
Application number
SE7801575A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7801575L (sv
Inventor
B Ebel
G Krumholz
P Rahn
Original Assignee
Meyer Roth Pastor Maschf
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19742408971 external-priority patent/DE2408971C3/de
Priority claimed from DE19742461252 external-priority patent/DE2461252C3/de
Application filed by Meyer Roth Pastor Maschf filed Critical Meyer Roth Pastor Maschf
Publication of SE7801575L publication Critical patent/SE7801575L/sv
Publication of SE426146B publication Critical patent/SE426146B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21LMAKING METAL CHAINS
    • B21L3/00Making chains or chain links by bending the chain links or link parts and subsequently welding or soldering the abutting ends
    • B21L3/02Machines or devices for welding chain links

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Resistance Welding (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)

Description

7801575-7 riktverkan inrikta den länk som skall svotsas utan omständliga vänd- ningsanordningar och att hålla denna länk inriktad fram till den slutliga fixeringen i svetslägct medelst stukstàlen och/eller elek- troderna.
Den till grund för uppfinningen liggande uppgiften är att åstad- komma en förbättrad anordning för genomförande av detta förfarande.
Denna uppgift löses enligt uppfinningen därigenom, att styr- 'ytorna i området för sina mot svetsläget vända ändar har var sin åtminstone delvis horisontellt sig sträckande, som riktkant verkan- de ändkant och att avståndet mellan ändkanterna och fixturen är så stort, att de båda intill den kättinglänk, som skall svetsas, belägna kättinglänkarna är med sina båda skänklar förbara till an- liggning mot ändkanterna.
Tiden för transport och inriktning av länken kan på så sätt reduceras till ett minimum.
I området för styrningarnas mot fixturen vända ändkanter kan det finnas ett riktelement. Härigenom förbättras vändningen och den exakta placeringen av den länk som skall svetsas relativt fix- turen.
En ytterligare förbättring kan uppnås därigenom, att riktele- mentet på sin bort från tillhörande styrnings ändkant vända sida är kilformigt avsmalnande. Härigenom undviks en fasthakning av se- parata länkar på riktelementen och àstadkoms en praktiskt taget ryckfri genomgång av kättingen, Enligt en ytterligare föredragen utföringsform av uppfinningen är vartdera riktelementets bredd mindre än spännvidden mellan en kättinglänks skänklar. Detta har den fördelen, att riktelementet kan anordnas praktiskt taget omedelbart intill den riktplanet be- stämmande ändkanten hos respektive styrning. Under inriktningen befinner sig riktelementet i det fria utrymmet mellan skänklarna hos den mot ändkanten anliggande länken, så att inriktningen av länken till riktplanet inte hindras, medan å andra sidan i det för inriktningen speciellt viktiga ändområdet av styrningarna vid vidaretransporten den mot styrningens botten anliggande länkskänkeln styrs exakt till riktläget på styrningarnas ändkanter och samtidigt en justering av den mellan de båda mot änd- respektive riktkanterna hos styrningen anliggande länkarnas inspända länken som skall svet- sas åstadkoms relativt fixturen.
Den med ett spår för upptagning av en länkskänkel försedda fix- turen kan ha en näsa på ömse sidor om spåret, vilka näsor har mot 7801575-7 spåret lutande glidytor. Härigenom säkerställs på enkelt sätt, att den mellan de båda i riktplanet inriktade länkarna inspända länken som skall svetsas grips säkert och förs till svetsläget vid höjning av fixturen.
Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till de bifogade ritningarna, som visar en föredragen utförings- form. Fig 1 visar schematiskt från sidan en maskin enligt uppfin- ningen. Fig 2, 3 och 4 visar i större skala olika faser av inrikt- ningsförloppet. Fig 5 visar en sektion längs linjen V-V i fig 2.
Fig 6 visar en sektion längs linjen VI-VI i fig 3. Fig 7 visar en sektion längs linjen VII-VII i fig 4.
I ett inte närmare visat maskinstativ är ovanför en vertikalt rörlig fixtur 1 anordnade två stukstàl 2, 3 och tvà företrädesvis parvis utformade elektroder 4, S. Såväl stukstålen som elektroder- na är på känt sätt rörliga, så att de kan föras till anliggning mot den av fixturen 1 till svetsläget 27' förda länk 27, som skall svetsas.
Fixturen 1 är lösbart fäst på en styrstâng 6, vilken är anslu- ten till en knäledsmekanism 7. Mellan mekanismens länk 8 och styr- stången 6 finns ett mellanstycke 9, via vilket fixturens 1 nivå i upplyft läge kan inställas i anpassning till olika storlek på kättinglänkarna.
Knäledsmekanismen är i området för sin länk 10 ansluten till en drivanordning 11, som vid den visade utföringsformen är utbil- dad som en dubbelverkande hydraulcylinder. För att begränsa retur- slaget är ett lösbart anslag 13, exempelvis i form av ett ringspänn- element, anordnat på kolvstången 12. Detta anslag måste vara så anordnat relativt kolvstången, att kolvstångens inställningsområde i varje enskilt fall befinner sig utanför cylinderns tätningar.
För att påverka'knäledsmekanismens slaghastighet är kolvstången lämpligen lösbart ansluten till den nedre länken 7', så att man via på avstånd från varandra anordnade hål 14 kan inställa olika utväxlingsförhållanden för igångsättningen av drivcylinderns ställ- kraft.
Lyftanordningen är dock inte begränsad till utformningen av knäledsmekanism. Det inses lätt, att lyftanordningen lika väl kan vara utformad som kamskiva eller liknande. Ett väsentligt krav på samtliga lyftanordningar är dock, att en spärrning i upplyft läge, dvs l svetsläget, skall vara möjlig för att kunna uppta de av stuk- stålen och elektroderna utövade tryckkrafterna. 7801575-7 I kättinggenomloppsriktningen sett (pilen 15) finns på ömse sidor om fixturen styrningar 16, 17 för kättingsträngen. Härvid 'är de rännformiga styrningarnas sidoväggar 18 inställbara med av- seende på rännvidden, varvid kättinglänkarna styrs så, att de bildar en vinkel mot rännbottnen på 450.
Styrningarna slutar på så stort avstånd från fixturen, att tillräckligt utrymme kvarblir för att den kättinglänk 27 som skall svetsas skall kunna inrikta sig fritt över fixturen l och grann- länkarna 28 och 29 skall kunna på nedan beskrivet sätt anlägga sig mot resp styrnings 16 och 17 ändkant 20 resp 20'.
Som framgår av ritningarna lutar de båda styrningarna l6 och l7 företrädesvis symmetriskt mot en vertikalt genom svetsläget gående axel 23. Styrningarnas in- och utgångsändar befinner sig således nedanför svetsläget, så att det vid anordning av ett trans- porthjul 24 och 25 för till- och bortförseln på avstånd från ränn~ ändarna kan bildas en till sin längd bestämd och inställbar kätting- längd 26, som genom sin vikt alstrar den till understödjande av riktelementens verkan erforderliga spännkraften.
I stället för att alstra spännkraften genom egenvikten hos en kättinglängd är det också möjligt att anordna transporthjulen 24 och 25 intill styrningarna och genom en ringa hastighetsskill- nad mellan bortförselhjulet 25 och tillförselhjulet 24 åstadkomma enlätt förspänning av den mellan de båda transporthjulen befint- liga kättingsträngen.
Anordningen enligt uppfinningen arbetar på följande sätt.
Fixturen l befinner sig i nedsänkt läge, så att kättingsträngen via en inte närmare visad kättingtransportanordning förflyttas så mycket, att den länk 27 som skall svetsas når till ett läge nedan- för svetsläget. Fig 2 och 5 visar härvid de enskilda länkarnas läge under transportrörelsen. Så snart transportslaget upphört anligger de båda grannlänkarna 28, 29 med det genom deras båda genomgående skänklar bildade planet helt mot tillhörande styrnings l6 respektive 17 ändkant 20 och 20'. Eftersom de båda ändkanterna 20, 20' ligger i ett och samma plan inriktar sig även de båda grannlänkarna 28, 29 i motsvarande grad för att därmed inrikta länken 27 under det ytterligare inflytande av spännkraften (fig 3 och 6). Därefter lyfts fixturen l via lyftanordningen så mycket, att den för länken 27 till det med streckade linjer visade läget 27', varvid grann- länkarna 28, 29 intar ett motsvarande lutande läge. Eftersom styr- ningarna bildar en vinkel u mot hcrisontalplanet på företrädesvis s 7801575-7 200, utövar grannlänkarna en optimal riktkraft på länken 27, så att denna i svetsläget 27' utan ytterligare riktelement är inrik- tad praktiskt taget exakt vertikalt på fixturen (fig 4 och 7).
I anslutning därtill matas stukstålen och elektroderna mot länken 27. Efter genomförd svetsning förs först elektroderna och därefter sedan en av svetsbetingelserna bestämd tid förflutit stukstålen tillbaka. Därefter sänks fixturen 1 för frigivning av den numera färdigsvetsade kättinglänken. Medelst transportanord- ningen förs efterföljande kättinglänk till sitt förutbestämda läge ovanför fixturen l, varvid den redan svetsade länken övertar funk- tionen av grannlänk, medan den nya grannlänken på den andra sidan på det i fig 2 visade sättet kommer till anliggning mot styrningens botten under en vinkel av 450. Därefter genomförs den tidigare be- skrivna svetsningen på nytt.
Det inses lätt, att man med svetsanordningen enligt uppfinningen kan åstadkomma höga tillverkningshastigheter, eftersom alla rörelse- förlopp kan genomföras med mycket korta slag, dvs på så kort tid som möjligt, varvid som slutprodukt en helt svetsad kätting tas ut ur maskinen.
Som framgår av fig 2 finns det dessutom i området för styr- ningarnas 16 och l7 ändkanter 20 respektive 20' ett fast riktele- ment l9 respektive l9', som på sin bort från ändkanten vända sida är kilformigt avsmalnande i riktning mot styrningen. Av fig 5 fram- går, att varje riktelement har i riktning mot styrningarnas sido- kanter lutande sidoflanker 21, vilka åstadkommer en exakt överfö- ring av den på styrningarnas botten liggande, genomgående länk- skänkeln vid transportslaget till riktplanet.
Som dessutom framgår av fig 3 och 5 är riktelementets 20 bredd sådan, att denna är mindre än den fria vidden mellan en kättinglänks skänklar, så att grannlänkarnas 23, 29 skänklar i riktläget med säkerhet anligger mot riktkanterna 20, 20'.
Fig 4 och tillhörande sektion enligt fig 7 visar ytterligare den uppfinningsmässiga utformningen av den med ett spår 22 för upp- tagning av en länkskänkel försedda fixturen l, vilken dessutom har en näsa Bl, 31' på ömse sidor om spåret 22. Näsorna 31, 31' har i riktning mot spåret lutande glidytor 32, 32'.
Som ett alternativ till vad som visas i fig 2-4 kan ändkanterna 20, 20' vara utformade som lösa delar av styrningarna 16, 17. Häri- genom kan man för de för en kraftig nötning utsatta ändkanterna an-

Claims (8)

  1. 7801575-7 vända ett högvärdigt, slitstarkt material, medan de övriga delar- na av styrningarna kan göras av normalt stål. Åtminstone är det fördelaktigt, om ändarna av styrningarna i området för ändkanterna är försedda med en exempelvis genom svetsning pålagd beläggning av slitstarkt material. På samma sätt kan riktelementen 19, 19' vara lösbart förbundna med styrningarna 16, 17. Förutom möjligheten till utbyte av nedslit- na riktelement vinner man här dessutom den fördelen, att man vid rännor med avseende på bredden omställbara sidoväggar kan använda till kättingstorleken dimensionsanpassade riktelement 19, 19'. PATENTKRÄV l. Anordning för elektrisk hopsvetsning av omedelbart på var- andra följande kättinglänkar (27, 28, 29) med svetselektroder (4, 5), stukstål (2, 3) och en fixtur (l) för den kättinglänk (27), som skall svetsas, nedanför svetsläget (27') samt med till svetsläget hörande, med sidoväggar (18) försedda styrytor (16, 17), vilka med avseende på svetsläget (27') förlöper stigande för den ingående kättingsträngen och sjunkande för den utgående kättingsträngen och på vilka kättinglänkarnaxüd kättingsträngens in- och utgângsändar är anliggande styrda på sina genomgående skänklar, varvid det i området för de bort från fixturen (l) vända ändarna av styrytorna (16, 17) finns medel för att alstra en väsentligen i kättingriktningen verkande spännkraft, k ä n - n e t e c k n a d därav, att styrytorna (16, 17) i området för sina mot svetsläget (27') vända ändar har var sin åtminstone del- vis horisontellt sig sträckande, som riktkant verkande ändkant (20; 20') och att avståndet mellan ändkanterna (20, 20') och fix- turen (l) är så stort, att de båda intill den kättinglänk (27), som skall svetsas, belägna kättinglänkarna (28, 29) är med sina båda skänklar förbara till anliggning mot ändkanterna (20, 20').
  2. 2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att det i omrâdet för styrytornas (16, 17) ändkanter (20, 20') finns vardera ett riktelement (l9; 19').
  3. 3. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att riktelementet (l9; l9') på sin bort från ändkanten (20; 20') vända sida är kilformigt avsmalnande. 7 7801575-7
  4. 4. Anordning enligt krav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att riktelementets (19; l9') bredd är mindre än den fria vidden mellan en kättinglänks (27, 28, 29) skänklar.
  5. 5. Anordning enligt något av krav 2-4, k ä n n e t e C k n a d därav, att riktelementet (l9; l9') har i riktning mot tillhörande styrytas (l6; 17) sidoväggar lutande sidoflanker (21).
  6. 6. Anordning enligt något av krav l-5, k ä n n e t e c k - n a d därav, att ändkanten (20; 20') är utformad som lösbar del av tillhörande styryta (l6; l7).
  7. 7. Anordning enligt något av krav 2-6, k ä n n e t e c k - n a d därav, att riktelementet (19: l9') är lösbart förbundet med tillhörande styryta (l6; 17).
  8. 8. Anordning enligt något av krav 1-7, k ä n n e t e c k - n a d därav, att fixturen (l) har ett spår (22) för upptagning av en länkskänkel och åtminstone en näsa (3l; 3l') på ömse sidor om spåret (22), vilken näsa har en i riktning mot spåret (22) lutande glidyta (32; 32'). ANFORDA PUBLIKATIONER:
SE7801575A 1974-02-25 1978-02-10 Anordning for elektrisk hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar SE426146B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19742408971 DE2408971C3 (de) 1974-02-25 1974-02-25 Verfahren zum elektrischen Verschweißen unmittelbar aufeinanderfolgender Kettenglieder und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DE19742461252 DE2461252C3 (de) 1974-12-23 1974-12-23 Vorrichtung zum elektrischen Verschweißen unmittelbar aufeinanderfolgender Kettenglieder

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7801575L SE7801575L (sv) 1978-02-10
SE426146B true SE426146B (sv) 1982-12-13

Family

ID=25766698

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7502020A SE414599B (sv) 1974-02-25 1975-02-24 Forfarande och anordning for fortlopande hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar
SE7801575A SE426146B (sv) 1974-02-25 1978-02-10 Anordning for elektrisk hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7502020A SE414599B (sv) 1974-02-25 1975-02-24 Forfarande och anordning for fortlopande hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4012618A (sv)
JP (1) JPS59302B2 (sv)
FR (1) FR2261820B1 (sv)
GB (1) GB1502019A (sv)
IT (1) IT1029689B (sv)
SE (2) SE414599B (sv)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4149058A (en) * 1977-07-28 1979-04-10 Meyer, Roth & Pastor Maschinenfabrik Gmbh Successive welding of immediately consecutive chain links
DE2912677C2 (de) * 1979-03-30 1986-06-19 Meyer, Roth & Pastor Maschinenfabrik GmbH, 5000 Köln Vorrichtung zum fortlaufenden Schweißen von C-förmig vorgebogenen, ineinandergehängten Kettengliedern
JPS5987998A (ja) * 1982-11-11 1984-05-21 Mizumoto Kikai Seisakusho:Kk 鎖環起立保持装置
DE3347139C1 (de) * 1983-12-27 1985-08-01 Friedrich 7531 Keltern Zettl Kettenloetautomat
IT1202126B (it) * 1985-12-24 1989-02-02 Ferdinando Grotto Macchina atta a saldare una catena ornamentale ad anelli incrociati tipo corda a due principi con saldatura simultanea destra e sinistra e con ricupero delle anime in filo dei principi della catena
US7878227B2 (en) 2005-04-13 2011-02-01 Peerless Chain Company Debarking chain with passing links
CN100439005C (zh) * 2006-01-27 2008-12-03 王洪军 金属圆环链全自动全液压闪光对焊的方法及其装置
GR1007955B (el) * 2011-12-22 2013-08-19 Αντωνιος Παναγιωτη Αναγνωστοπουλος Μεθοδος και συστημα παραγωγης οπλισμου αρμων συστοδιαστολης φορεων νταουελ
CN102848123B (zh) * 2012-09-01 2014-10-15 无锡市福克斯煤矿机械制造有限公司 全自动金属圆环链闪光对焊机的旋转管机构
WO2017027297A1 (en) 2015-08-07 2017-02-16 Peerless Chain Company Debarking chain having bent links
CN111660028B (zh) * 2020-06-29 2022-04-19 镇江市黄墟锚链有限公司 一种用于锚链生产的焊接装置
USD986104S1 (en) * 2020-09-23 2023-05-16 Vhernier S.P.A. Set of chain links for jewelry

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2405510A (en) * 1943-04-03 1946-08-06 Daniel C Maytag Electric welding apparatus
US2464875A (en) * 1947-03-21 1949-03-22 Swift Electric Welder Company Chain welding and chain welding machine
DE1527503C2 (de) * 1965-06-15 1975-04-10 Frank 4351 Horneburg Becker Vorrichtung zum Herstellen geschweißter Kettenglieder
DE1577057B2 (de) * 1966-12-05 1974-11-21 Becker-Pruente Gmbh, 4354 Datteln Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen einer Kette mit abbrenngeschweißten und entgrateten Kettengliedern
DE1801955C3 (de) * 1968-10-09 1974-02-21 Meyer, Roth & Pastor, 5000 Koeln Einrichtung zum Einbringen von Kettengliedern in die Schweißstation einer Widerstandsschweißmaschine und zum Kettentransport
DE2347768C3 (de) * 1973-09-22 1979-10-25 Wafios Maschinenfabrik Wagner, Ficker & Schmid, 7410 Reutlingen Verfahren zum Herstellen von insbesondere hochfesten Ketten und Vorrichtung zum Durchführen des Verfahrens

Also Published As

Publication number Publication date
JPS59302B2 (ja) 1984-01-06
FR2261820A1 (sv) 1975-09-19
FR2261820B1 (sv) 1978-08-18
SE7502020L (sv) 1975-08-26
GB1502019A (en) 1978-02-22
JPS50124869A (sv) 1975-10-01
IT1029689B (it) 1979-03-20
SE7801575L (sv) 1978-02-10
US4012618A (en) 1977-03-15
SE414599B (sv) 1980-08-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE426146B (sv) Anordning for elektrisk hopsvetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar
JP5898231B2 (ja) 調整可能なキャリッジを持つ吊上装置
US3904019A (en) Method and conveying path for the separation of at least one signature from a stream of signatures
CN109623174A (zh) 一种管材上料装置
SE436847B (sv) Anordning for tillverkning av cylindriska rotationskroppar
DE2254795B2 (de) Brennschneidmaschine
US3339626A (en) Mold part conveying and juxtapositioning apparatus
US4102228A (en) Cutting apparatus
SE507695C2 (sv) Spårstoppningsmaskin med spårlyft- och riktaggregat
DE506714C (de) Hoehenfoerderer mit kastenfoermigem Geruest und schwingbar an Foerderketten gelagerten Gabeln
EP0922659A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Zuführen von Bogen
SE443101B (sv) Anordning for kontinuerlig sammansvetsning av c-formiga, i forveg bojda, i varandra ingripande kedjelenkar
SE417577B (sv) Anordning for kontinuerlig, elektrisk svetsning av omedelbart pa varandra foljande kettinglenkar
US1511540A (en) Method of forging ingots, billets, and the like
CN107601271A (zh) 一种辙叉吊具
SU513637A3 (ru) Устройство дл подъема рельсошпальной решетки
SU861462A1 (ru) Путеперекладчик
US4289443A (en) Apparatus for singly discharging cylindrical workpieces from an inclined rollway
EP0499797A1 (de) Ausrichtvorrichtung für zu bearbeitende Hölzer
SU1188330A1 (ru) Станок дл монтажа и демонтажа механизированных крепей
DE556275C (de) UEber den zu verschweissenden Schienenstraengen angeordneter Steifrahmen
US1363088A (en) Loading apparatus
SU1392001A1 (ru) Роликовый конвейер
SU1031855A1 (ru) Устройство дл выравнивани положени звеньев т говых круглозвенных цепей скребкового конвейера
DE2802737A1 (de) Verfahren und vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens fuer den tunnel- und streckenvortrieb, insbesondere fuer strecken im untertagebetrieb mit streckenquerschnitten unter 20 m hoch 2