RO120256B1 - Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat - Google Patents

Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat Download PDF

Info

Publication number
RO120256B1
RO120256B1 RO98-01646A RO9801646A RO120256B1 RO 120256 B1 RO120256 B1 RO 120256B1 RO 9801646 A RO9801646 A RO 9801646A RO 120256 B1 RO120256 B1 RO 120256B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
furnace
acid
melting furnace
spent acid
gas
Prior art date
Application number
RO98-01646A
Other languages
English (en)
Inventor
Jaakko Poijarvi
Antti Jalonen
Johannes Holmi
Jari Ojala
Original Assignee
Outokumpu Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Outokumpu Oyj filed Critical Outokumpu Oyj
Publication of RO120256B1 publication Critical patent/RO120256B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/96Regeneration, reactivation or recycling of reactants
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B17/00Sulfur; Compounds thereof
    • C01B17/48Sulfur dioxide; Sulfurous acid
    • C01B17/50Preparation of sulfur dioxide
    • C01B17/501Preparation of sulfur dioxide by reduction of sulfur compounds
    • C01B17/503Preparation of sulfur dioxide by reduction of sulfur compounds of sulfuric acid
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/10Process efficiency
    • Y02P20/129Energy recovery, e.g. by cogeneration, H2recovery or pressure recovery turbines

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Waste-Gas Treatment And Other Accessory Devices For Furnaces (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat, format la spălarea dioxidului de sulf, existent în gazele arse, generate în producţia pirometalurgică a metalelor. Acidul uzat, separat este concentrat şi alimentat apoi în furnalul de topire primar şi regenerat în dioxid de sulf, apă şi oxigen.

Description

Invenția se referă la o metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat, acidul uzat menționat fiind format la spălarea dioxidului de sulf existent în gazele arse generate în producția pirometalurgică a metalelor.
Gazele fierbinți care iau naștere în procesele de topire a mineralelor și concentratelor sulfurice conțin în principal dioxid de sulf, metale grele, arsen, halogeni și alți compuși. Este important ca acest concentrat să ardă cât mai complet posibil, iar conținutul în oxigen al gazelor arse generate în procesul de topire să fie cât mai scăzut posibil, deoarece un conținut ridicat în oxigen în gazele arse conduce la formarea trioxidului de sulf și, ulterior, în procesul de purificare a gazului, la generarea acidului uzat. S-a constatat că praful, în particular praf care conține cupru, catalizează formarea SO3. Mai probabil SO3ia naștere în recuperatorul de căldură („waste heat boiler”) și, pentru a preveni aceasta, este esențial ca, respectiv, conținutul în oxigen al gazelor arse să fie scăzut, iar cantitatea de aer epuizat să fie cât mai mică posibil.
Se cunoaște că procedeul de spălare a gazelor generate poate fi divizat în separare uscată și separare umedă. Procedeele de separare uscată sunt realizate cu ajutorul unui topitor, caz în care gazele arse din spațiul pentru gaz din furnal sunt, în general, maiîntîi dirijate într-un schimbător de căldură unde căldura gazelor este recuperată, gazele răcite fiind apoi conduse într-un filtru electric. O cantitate remarcabilă de compuși ai metalelor grele conținute în gaze, exceptând mercurul și compușii lui, se separă la răcire. Gazul obținut este adesea condus către producția de acid sulfuric, și în acest caz, separarea umedă a gazelor are loc în uzina de acid sulfuric, în scrubere, turnuri de spălare și filtre electrice umede.
Scopul spălării umede a gazelor este de a răci ulterior gazele menționate până la o temperatură adecvată, prin răcire directă cu apă și, simultan, pentru a separa din gaze atât solidul, cât și impuritățile volatile, ca metale grele, arsenul, halogenii și seleniul. La spălarea umedă, SO3 conținut în gaze este spălat ca acid uzat, atunci când vine în contact cu apa. Cantitatea de acid uzat creat este de ordinul 2...4% din cantitatea de dioxid de sulf alimentat la spălarea umedă, și conținutul de H2SO4 este de ordinul 10...30%.
Acidul uzat este considerat o pierdere aleatoare, deoarece conține metalele grele și arsenul existente în gazele arse. Dacă acidul uzat nu poate fi alimentat în nici un proces, cum ar fi obținerea zincului, a fertilizatorilor sau în concentrarea mineralelor, este în general neutralizat cu var și condus spre bazine, dar neutralizarea acidului uzat și stocarea gipsului sunt metode costisitoare de îndepărtare a acidului uzat. Această soluție este restânsă de cerințele noi și stringente pentru protecția mediului.
Este cunoscută o metodă de purificare a acidului uzat prin regenerarea acestuia întrun furnal special construit pentru acest scop. Această metodă, în particular aplicată în industria chimică, dar de asemenea, și în industria metalurgică, este descrisă în articolul „Regenerating SpentAcid”, Sander, U., Daradimos, G., Chem, Eng.Prog. (1978), 74, pag. 57-67. Articolul explică că această regenerare a acidului uzat în dioxid de sulf și apă este o reacție endotermă care necesită o energie cel puțin 275 kJ/mol și are loc la temperaturi de peste 1000°C. Temperatura în furnalul de regenerare este ridicată până la un nivel suficient, cu ajutorul combustibilului. în același articol, se menționează, de asemenea, că este avantajos ca acidul uzat să fie concentrat la 70% H2SO4 înaintea combustiei.
Conform prezentei metode, acidul uzat, separat din gazele arse de la topirea minereurilor sau concentratelor sulfurice, este concentrat și alimentat înapoi în furnalul de topire primar, în spațiul pentru gaz al furnalului menționat, și regenerat înapoi în dioxid de sulf, apă și oxigen, conform următoarei reacții:
H2SO4 -< H2O + 1/2O2 + SO2(1)
RO 120256 Β1
După cum se vede din această ecuație, acidul uzat este regenerat înapoi în dioxid 1 de sulf, apă și oxigen. Dioxidul desulf creatîn timpul regenerării acidului uzat este recuperat, pe lângă restul de dioxid de sulf, pentru a produce fie acid sulfuric, fie sulf elementar. O 3 trăsătură esențială a metodei este aceea că acidul uzat este alimentat în spațiul pentru gaz al furnalului de topire primar, în care caz se utilizează căldura ridicată a gazului. Atunci când 5 acidul este alimentat în spațiul pentru gaz, de unde gazele sunt mai departe trimise în recuperatorul de căldură, temperatura gazelor este foarte mare, uzual de ordinul 7
1000.. .1600°C. Alimentarea cu acid uzat în gazele arse scade temperatura acestora, temperatura scăzută având ca rezultat creșterea duratei de lucru și reducerea solicitării acestuia. 9 Termenul “furnal de topire primar” se referă la un furnal în care este alimentat minereul sau concentratul. De exemplu, la topirea concentratului de cupru și nichel este un furnal de topire 11 în suspensie, cum ar fi un furnal cu topire instantanee, un furnal cu reverberație sau un convertor. în furnalul de topire în suspensie, acidul uzat este alimentat, avantajos, prin ștuțul 13 prin care gazele fierbinți sunt conduse în recuperatorul de căldură, dar gazele pot fi de asemenea alimentate în spațiul gazului din partea inferioară a furnalului sau, în cazuri excep- 15 ționale, chiar în zona de reacție. în general, se poate menționa că dacă acidul uzat a fost alimentat în spațiul propriu-zis de reacție al furnalului de topire, în care concentratul și oxi- 17 genul reacționează, energia necesară pentru regenerarea acidului uzat artrebui alimentată în furnal separat, deoarece de exemplu, dacă cantitatea de căldură a concentratului de cupru 19 și nichel este consumată în reacțiile dintre concentrat și oxigen, ea nu este suficientă pentru regenerarea acidului uzat.în cazuri speciale, în care cantitatea de căldură este ridicată, este 21 posibil să fie alimentat acidul uzat, concentrat în zona de reacție, caz în care gradul de îmbogățire în oxigen în gazul rezultat în proces poate fi substanțial ridicat. în acest caz, 23 cantitatea de gaz recuperat din furnalul de topire în suspensie este redusă și capacitatea determinată în relație cu recuperatorul de căldură și producția de cupru a liniei de spălare 25 a gazului este crescută. S-a constatat că alimentarea acidului uzat în spațiul pentru gaz din furnalul primar- furnalul de topire - conduce la un rezultat avantajos pentru că ștuțul, adică 27 gura de încărcare a furnalului, care conduce de la furnal la recuperatorul de căldură, este menținut mai curată ca înainte, deoarece, la temperaturi mai joase, cantitatea de praf depus 29 în gura de încărcare este mai mică. S-a dovedit experimental că alimentarea cu acid uzat în spațiul pentru gaz scade temperatura gazului care merge la boiler la o valoare medie de 31
30.. .100°C. Singurul dezavantaj determinat de temperatura scăzută este acela că rezultă o cantitate mai mică de vapori în recuperatorul de căldură, adică redusă de o cantitate 33 corespunzătoare descreșterii temperaturii, dar avantajele realizate prin aplicarea metodei menționate sunt multiple în comparație cu dezavantajul menționat. Alimentarea acidului uzat 35 în gazele arse nu conduce la creșterea cantității de SO3 obținută în boiler, deoarece s-a constatat că aproape tot acidul uzat se regenerează la temperaturile din spațiul 37 gazului.Invenția este descrisă cu referire la figura în care furnalul de topire primar 1 este un furnal de topire în suspensie, la care este legat un schimbător de căldură 2 și un filtru electric 39
3. Concentratul, gazul de reacție și materialele adiționale necesare sunt alimentate în vasul de reacție 4, de unde particulele topite cad în furnalul inferior 5. Gazele arse și praful din coș 41 sunt dirijate printr-ο conductă a cuptorului vertical spre recuperatorul de căldură. Conform schemei prezentate, acidul uzat concentrat este alimentat în spațiul pentru gaz din furnalul 43 de topire primar 7, în acest caz, în partea superioară a cuptorului vertical 6 din furnalul de topire în suspensie, unde imediat se regenerează conform reacției de mai sus. După cum 45 s-a menționat deja, este avantajos ca acidul uzat să fie concentrat înaintea alimentării în spațiul furnalului. Concentrarea acidului uzat este în general realizată întâi prin evaporare 47
RO 120256 Β1 indirectă sub vid, când se realizează o concentrație a acidului de aproximativ 50% H2SO4și, după aceea, cu ajutorul evaporării directe prin imersie, când se realizează concentrația dorită a acidului de 70...80% H2SO4. în timpul concentrării, halogenii și arsenul existenți în acidul uzat sunt vaporizați în gazele arse și îndepărtate cu condensul, iar sulfații metalelor grele (Cu, Zn și Cd) sunt cristalizați ca monohidrați. Acidul uzat este îndepărtat din tancul de sedimentare ca lichid aflat deasupra cristalelor de sulfați; în acest caz, acidul uzat care trebuie regenerat este în cea mai mare parte lipsit de impurități. Cantitatea totală de metale grele din acidul concentrat este de ordinul a câteva grame pe litru, iar conținutul de halogeni de ordinul a câteva zeci de miligrame pe litru. Metalele grele și halogenii conținuți în acidul uzat concentrat rămân în circulație, dar ridică puțin nivelul impurităților în gaz și în praful din coșul furnalului care vine spre scruberul de gaze din furnalul de topire. Dacă cenușa nu este alimentată în furnalul de topire, dar este tratată separat, se obține o cale separată de descărcare pentru metalele grele și arsen. în alte cazuri, sulfatul metalic cristalizat monohidrat se Înmoaie și soluția mumă servește drept cale de descărcare pentru metale grele și parțial pentru arsen, și condensul obținut pentru evaporare este o cale de descărcare a halogenilor și a restului de arsen. Depunerea moale a cristalelor de sulfați metalici (Cu, Zn, Cd, etc.) poate fi utilizată, de exemplu, ca materie primă în procesul electrolitic al zincului. Se prezintă în continuare 2 exemple de realizare în care regenerarea termică a acidului uzat este studiată în teste la scară de producție atât într-un furnal de topire „flash” de cupru, cât și un furnal de topire „flash” de nichel. Metoda poate fi de asemenea aplicată în procesele altor metale ca,, de exemplu în procesul pirometalurgic al zincului.
Exemplul 1. Acidul concentrat uzat (H2SO4 72%) este alimentat în conducta cuptorului vertical al furnalului de topire „flash” de cupru cu viteza de formare a acidului uzat a întregului topitor, adică circa 20 l/min. Acidul uzat este pompat printr-o duză antiacid, utilizând dispersie de aer sub presiune, sub formă de jet fin în conducta cuptorului vertical a furnalului de topire „flash”. Presiunea acidului este de 5 bari și presiunea aerului pulverizat de 3 bari. Rularea testului durează 4 h. Alimentarea furnalului de topire „flash” a fost de 80 t/h și curentul de gaze arse din schimbătorul de căldură de circa 20000 Nm3/h. Conținutul de SO3din gaz a fost măsurat după filtrul electric plasat după recuperatorul de căldură. Temperatura gazului în schimbător a coborât până la circa 25°C. Gradul de regenerare a SO3 a fost de 90%fig.
Exemplul 2. Aranjamente de teste similare celor din exemplul 1 au fost aplicate unui furnal de topire „flash” de nichel. Rularea testului a durat 55 h. Alimentarea furnalului de topire flash este de 25 t/h, și debitul de gaze arse în recuperator de circa 12000 Nm3/h. Temperatura gazului în recuperator a coborât până la 60°C.Rezultatele testului sunt ilustrate în tabelul 2
Tabelul 2
Conținutul în S03, g/Nm3 (medie) Gradul de regenerare, %
înainte de test 10 -
După test 10 100
Din rezultatele prezentate în exemplele de mai sus, este evident că, conținutul de SO3 nu a crescut substanțial în timpul alimentării acidului uzat; dacă acidul nuarfi regenerat, ar duce spre o creștere de aproximativ 50 g/Nm3 a conținutului de SO3 în curentul de gaze arse din furnalul de topire „flash” de cupru după filtrul electric, și spre o creștere de aproximativ 60 g/Nm3 a conținutului de SO3 în curentul de gaze arse din furnalul de topire „flash de nichel.
RO 120256 Β1
Din punct de vedere tehnic, alimentarea acidului uzat în conducta cuptorului vertical 1 al furnalului de topire „flash” a fost realizată ușor și nu s-au observat semne de uzură sau coroziune în duză. 3

Claims (8)

  1. Revendicări 5
    1. Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat, format prin spălarea gazelor 7 ce conțin dioxid de sulf, rezultate în procesele de obținere a metalelor pe cale pirometalur- gică, prin concentrarea acidului sulfuric uzat și îndepărtarea metalelor grele, halogenilor și 9 a arsenului, caracterizată prin aceea că acidul sulfuric concentratși purificat este alimentat în spațiul pentru gaze dintr-un furnal de topire primar, unde are loc descompunerea termică 11 a acidului în dioxid de sulf, apă și oxigen, energia termică necesară reacției fiind furnizată de gazele fierbinți rezultate în timpul procesului de topire. 13
  2. 2. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că furnalul de topire primar este un furnal de topire în suspensie. 15
  3. 3. Metodă conform revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că acidul sulfuric concentratși purificat este alimentat printr-un ștuțde alimentare în spațiul pentru gaze la par- 17 tea inferioară a furnalului de topire în suspensie sau în zona de reacție a acestuia.
  4. 4. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că furnalul detopire este 19 un furnal cu topire instantanee.
  5. 5. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că furnalul detopire este 21 un furnal cu reverberație.
  6. 6. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că furnalul de topire este 23 un convertor.
  7. 7. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că acidul sulfuric este 25 concentrat la un conținut de H2SO4 de 70...80%, în greutate.
  8. 8. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că temperatura în 27 furnalul de topire este de 1000...1600°C.
RO98-01646A 1997-12-09 1998-12-04 Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat RO120256B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI974456A FI103517B (fi) 1997-12-09 1997-12-09 Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120256B1 true RO120256B1 (ro) 2005-11-30

Family

ID=8550080

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-01646A RO120256B1 (ro) 1997-12-09 1998-12-04 Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat

Country Status (19)

Country Link
US (1) US6180078B1 (ro)
JP (1) JP4187330B2 (ro)
KR (1) KR100432551B1 (ro)
CN (1) CN1116916C (ro)
AR (1) AR017806A1 (ro)
AU (1) AU749609B2 (ro)
BG (1) BG64002B1 (ro)
BR (1) BR9805233A (ro)
CA (1) CA2255812C (ro)
DE (1) DE19857015B4 (ro)
ES (1) ES2154998B1 (ro)
FI (1) FI103517B (ro)
ID (1) ID21440A (ro)
PE (1) PE20000122A1 (ro)
PL (1) PL330140A1 (ro)
RO (1) RO120256B1 (ro)
RU (1) RU2213046C2 (ro)
SE (1) SE519099C2 (ro)
ZA (1) ZA9810767B (ro)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI109364B (fi) 2000-12-20 2002-07-15 Outokumpu Oy Menetelmä pesuhapon väkevöimiseksi
JP4574884B2 (ja) * 2001-03-27 2010-11-04 住友重機械工業株式会社 排ガス処理システムの硫酸回収方法及び硫酸回収装置
FI110874B (fi) * 2001-12-13 2003-04-15 Outokumpu Oy Menetelmä ja laitteisto metallurgisen sulatusuunin jätelämpökattilan kapasiteetin nostamiseksi
US7592290B2 (en) * 2004-04-08 2009-09-22 Sulzer Metco(Canada) Inc. Supported catalyst for stream methane reforming and autothermal reforming reactions
FI20106156A (fi) * 2010-11-04 2012-05-05 Outotec Oyj Menetelmä suspensiosulatusuunin lämpötaseen hallitsemiseksi ja suspensiosulatusuuni
FI124714B (en) * 2013-10-25 2014-12-15 Outotec Finland Oy PROCEDURE AND ARRANGEMENTS FOR SUPPLYING GAS PROCESS FROM A SUSPENSION MIXTURE TO A REMOVAL HEATER
CN107010598B (zh) * 2017-04-24 2023-08-11 鞍山创鑫环保科技股份有限公司 一种高浓酸洗废液再生工艺及系统
CN107814361A (zh) * 2017-09-30 2018-03-20 东营方圆有色金属有限公司 一种废硫酸的处理回收方法及装置

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA544488A (en) * 1957-08-06 Badische Anilin- And Soda-Fabrik Aktiengesellschaft Production of gases containing sulfur dioxide
GB642128A (en) * 1940-10-26 1950-08-30 United Chemical And Metallurg Improvements relating to methods of decomposition of waste sulphuric acid to sulphurdioxide
AT184921B (de) * 1950-08-08 1956-03-10 Basf Ag Verfahren zur Aufarbeitung schwefelsäurehaltiger Massen auf schwefeldioxydreiche Gase
GB739483A (en) * 1951-03-20 1955-11-02 Wikdahl Lennart Method of carrying out exothermic chemical reactions in the gaseous phase
FI49845C (fi) * 1972-10-26 1975-10-10 Outokumpu Oy Sulfidimalmien tai -rikasteiden liekkisulatuksessa käytettävä menetelm ä ja laite.
DE2339859A1 (de) * 1973-08-07 1975-02-27 Metallgesellschaft Ag Verfahren zur aufarbeitung waessriger abfallschwefelsaeure
DE2417005A1 (de) * 1974-04-08 1975-10-09 Metallgesellschaft Ag Verfahren zur herstellung von kontaktschwefelsaeure
DE2432250A1 (de) * 1974-07-05 1976-01-29 Metallgesellschaft Ag Verfahren zur aufarbeitung waessriger, organische verunreinigungen enthaltender abfallschwefelsaeure
US4155749A (en) * 1978-05-31 1979-05-22 Dravo Corporation Process for converting non-ferrous metal sulfides
DE2839794C3 (de) * 1978-09-13 1981-05-14 Norddeutsche Affinerie, 2000 Hamburg Verfahren zur Verarbeitung hüttenmännischer Zwischenprodukte, sulfidischer Erze und/oder Erzkonzentrate
SU865782A2 (ru) * 1980-01-10 1981-09-23 Предприятие П/Я В-8830 Способ сульфатизирующего обжига сульфидных материалов

Also Published As

Publication number Publication date
DE19857015A1 (de) 1999-06-10
CN1223168A (zh) 1999-07-21
FI103517B1 (fi) 1999-07-15
PE20000122A1 (es) 2000-03-03
CA2255812C (en) 2009-02-10
ES2154998B1 (es) 2001-12-01
CN1116916C (zh) 2003-08-06
AU9413998A (en) 1999-07-01
KR19990062893A (ko) 1999-07-26
JP4187330B2 (ja) 2008-11-26
RU2213046C2 (ru) 2003-09-27
AU749609B2 (en) 2002-06-27
DE19857015B4 (de) 2012-03-08
ES2154998A1 (es) 2001-04-16
ZA9810767B (en) 1999-05-31
FI103517B (fi) 1999-07-15
AR017806A1 (es) 2001-10-24
PL330140A1 (en) 1999-06-21
ID21440A (id) 1999-06-10
SE519099C2 (sv) 2003-01-14
BG102992A (en) 1999-07-30
KR100432551B1 (ko) 2004-09-04
FI974456A0 (fi) 1997-12-09
BR9805233A (pt) 2001-03-20
BG64002B1 (bg) 2003-09-30
CA2255812A1 (en) 1999-06-09
SE9804131D0 (sv) 1998-11-30
JPH11235515A (ja) 1999-08-31
SE9804131L (sv) 1999-06-10
US6180078B1 (en) 2001-01-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Wiȩckowska Catalytic and adsorptive desulphurization of gases
CA1080938A (en) Method of extracting and recovering mercury from gases
US4083944A (en) Regenerative process for flue gas desulfurization
EP2723473B1 (en) Apparatus and method for removing sulfur dioxide from flue gases
JPS602247B2 (ja) アルミニウム製造におけるアルミナ−氷晶石廃棄物質の回収方法
CN100427390C (zh) 一种密闭电石炉炉气净化的方法
RO120256B1 (ro) Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat
HUT67738A (en) Process for removing hydrogen sulphide and/or carbon disulphide from exhaust gases
US3671185A (en) Purification of waste gases
JPH06200267A (ja) 石炭の硫黄及び灰分の含有量を減少させる方法
CN202161911U (zh) 烟气处理设备
US4076793A (en) Method for sulfur dioxide control
JP3764568B2 (ja) ガス精製方法及びガス精製装置
Bienstock Sulfur dioxide: its chemistry and removal from industrial waste gases
US2784960A (en) Reduction of metallic sulfide ores
Rosenbaum Sulfur dioxide emission control by hydrogen sulfide reaction in aqueous solution: the citrate system
JPS60501756A (ja) 煙道ガスからco↓2の回収における銅抑制剤の回収方法
AU696509B2 (en) Process for removing SO2 from gases which contain it, with direct production of elemental sulfur
MXPA98010370A (en) Method for thermal regeneration of acid agot
CN213885676U (zh) 一种冶金用烟尘收集装置
US4235853A (en) Method for sulfur dioxide control II
CN216614549U (zh) 一种高炉煤气脱硫脱氯净化装置
JPH029703A (ja) イオウの回収方法
SE462550B (sv) Foerfarande foer att avlaegsna svavelinnehaallet i avgaser med laag halt av svaveldioxid eller svaveldioxid och svavelvaete
CN1389584A (zh) 高效实现脆硫铅锑矿中主要有价金属分离的工艺及装置