FI103517B - Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi - Google Patents
Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI103517B FI103517B FI974456A FI974456A FI103517B FI 103517 B FI103517 B FI 103517B FI 974456 A FI974456 A FI 974456A FI 974456 A FI974456 A FI 974456A FI 103517 B FI103517 B FI 103517B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- washing acid
- furnace
- acid
- gases
- smelting furnace
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01D—SEPARATION
- B01D53/00—Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
- B01D53/34—Chemical or biological purification of waste gases
- B01D53/96—Regeneration, reactivation or recycling of reactants
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C01—INORGANIC CHEMISTRY
- C01B—NON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
- C01B17/00—Sulfur; Compounds thereof
- C01B17/48—Sulfur dioxide; Sulfurous acid
- C01B17/50—Preparation of sulfur dioxide
- C01B17/501—Preparation of sulfur dioxide by reduction of sulfur compounds
- C01B17/503—Preparation of sulfur dioxide by reduction of sulfur compounds of sulfuric acid
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02P—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
- Y02P20/00—Technologies relating to chemical industry
- Y02P20/10—Process efficiency
- Y02P20/129—Energy recovery, e.g. by cogeneration, H2recovery or pressure recovery turbines
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Environmental & Geological Engineering (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Sustainable Development (AREA)
- Biomedical Technology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Analytical Chemistry (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
- Treating Waste Gases (AREA)
- Waste-Gas Treatment And Other Accessory Devices For Furnaces (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
Description
103517
MENETELMÄ PESUHAPON TERMISEKSI HAJOTTAMISEKSI
Tämä keksintö kohdistuu menetelmään pesuhapon termiseksi hajottamiseksi, 5 kun pesuhappo muodostuu metallien pyrometallurgisessa valmistuksessa syntyvien rikkidioksidipitoisten poistokaasujen puhdistuksen yhteydessä. Menetelmän mukaisesti pesuhappo väkevöidään ja syötetään primäärisula-tusuunin kaasutilaan, jolloin pesuhapon termiseen hajottamiseen tarvittava energia otetaan sulatuksessa syntyneiden kuumien kaasujen lämpösisällöstä.
10
Sulfidisten malmien ja rikasteiden sulatusmenetelmissä syntyvät kuumat kaasut sisältävät lähinnä rikkidioksidia, raskasmetalleja, arseenia, halogeeneja ja muita yhdisteitä. On tärkeää, että rikaste palaa mahdollisimman hyvin ja että sulatuksessa syntyvien poistokaasujen happimäärä on mahdollisimman 15 pieni, sillä poistokaasujen korkea happipitoisuus aiheuttaa lisääntynyttä rikkitrioksidin muodostumista ja edelleen kaasujen puhdistuksen yhteydessä pesuhapon syntymistä. On todettu, että pöly, erityisesti kuparipitoinen pöly, katalysoi S03:n muodostumista. Todennäköisimmin S03 muodostuu jätelämpö-kattilassa ja sen muodostumisen estämiseksi on tärkeää, että poistokaasujen 20 happipitoisuus on matala ja vuotoilmojen määrä mahdollisimman pieni.
Syntyvien kaasujen puhdistus voidaan jakaa kuivaerotukseen ja märkäerotuk-seen. Kuivaerotusmenetelmät toteutetaan sulaton yhteydessä, jolloin uunin kaasutilasta poistuvat kaasut johdetaan yleensä ensin jätelämpökattilaan, 25 jossa kaasujen lämpösisäitö otetaan talteen. Tämän jälkeen kaasut johdetaan sähkösuotimeen. Merkittävä osa kaasujen raskasmetalliyhdisteistä elohopeaa ja sen yhdisteitä lukuunottamatta erottuu jo jäähdytyksen yhteydessä. Usein syntyvä kaasu ohjataan rikkihapon valmistukseen ja tällöin kaasujen märkäero-tus tapahtuu rikkihappotehtaan yhteydessä pesureissa, pesutorneissa ja 30 märkäsähkösuotimissa.
2 103517
Kaasujen märkäpuhdistuksen tarkoituksena on jäähdyttää kaasut edelleen sopiviksi suoran vesijäähdytyksen avulla ja samalla erottaaa kaasusta kiinteät ja höyrystyvät epäpuhtaudet kuten raskasmetallit, halogeenit, arseeni ja seleeni. Märkäpuhdistuksen yhteydessä myös kaasuissa oleva S03 peseytyy 5 kaasuista pesuhappona, kun se joutuu kontaktiin veden kanssa. Syntyvän pesuhapon määrä on luokkaa 2 - 4% märkäpuhdistukseen syötettävän rikkidioksidin määrästä ja sen pitoisuus on luokkaa 10-30 % H2S04.
Pesuhappoa pidetään ongelmajätteenä, sillä se sisältää poistokaasujen 10 raskasmetallit ja arseenin. Jos pesuhappoa ei voi syöttää mihinkään muuhun prosessiin, kuten sinkin tai lannoitteiden valmistukseen tai mineraalien rikas-tukseen, neutraloidaan pesuhappo yleensä kalkilla ja pannaan jätealtaisiin, mutta pesuhapon neutralointi ja kipsin varastoiminen on kallis tapa hoitaa pesuhappo-ongelmaa. Kiristyneet ympäristönsuojeluvaatimukset rajoittavat 15 vielä tätäkin mahdollisuutta.
Eräänä käsittelytapana on käytetty pesuhapon hajottamista erillisessä, tätä varten rakennetussa polttouunissa. Tällaista, erityisesti kemian teollisuudessa, mutta myös metallurgisessa teollisuudessa käytettyä vaihtoehtoa on kuvattu 20 artikkelissa “Regenerating Spent Acid", Sander, U., Daradimos, G., Chem. Eng. Prog. (1978), 74, ss.57-67. Artikkelista käy ilmi, että pesuhapon hajottaminen rikkidioksidiksi ja vedeksi on hyvin endoterminen reaktio, joka vaatii energiaa 275 kJ/mol ja toimii parhaiten lämpötiloissa yli 1000 °C. Hajotusuunin lämpötila nostetaan riittäväksi jonkin polttoaineen avulla. Artikkelissa todetaan 25 myös, että pesuhappo on edullista väkevöidä väkevyyteen noin 70% H2S04 ennen polttoa.
Nyt kehitetyn menetelmän mukaisesti sulfidisten malmien tai rikasteiden sulatuksessa syntyvistä poistokaasuista erotettava pesuhappo väkevöidään ja 30 syötetään takaisin primäärisulatusuuniin, sen kaasutilaan ja hajotetaan siellä 3 103517 takaisin rikkidioksidiksi, vedeksi ja hapeksi seuraavan reaktion mukaisesti: H2S04 -> H20 + 'Λ02 + S02 (1)
Kuten reaktioyhtälöstä nähdään, pesuhappo hajoaa takaisin rikkidioksidiksi, vedeksi ja hapeksi. Pesuhapon hajoamisessa syntynyt rikkidioksidi otetaan nyt 5 talteen muun rikkidioksidin ohella joko rikkihapon tai elementtirikin valmistamiseksi.
Oleellista menetelmälle on, että pesuhappo syötetään primäärisulatusuunin kaasutilaan, jolloin käytetään hyväksi kaasun korkeaa lämpösisältöä. Kun 10 pesuhappo syötetään kaasutilaan, josta kaasut poistetaan edelleen jätelämpö-kattilaan, kaasuilla on korkea lämpötila, useimmiten luokkaa 1000 -1600 °C. Pesuhapon syöttö poistokaasuihin alentaa kaasujen lämpötilaa ja jätelämpö-kattilaa ajatellen lämpötilan lasku on eduksi, sillä matalampi lämpötila lisää kattilan käyttöikää ja keventää kattilan kuormitusta. Primäärisulatusuunilla 15 tarkoitetaan uunia, johon malmi tai rikaste syötetään. Esimerkiksi kupari-ja nikkelirikasteen sulatuksessa se on suspensiosulatusuuni kuten liekkisula-tusuuni, lieskauuni (reverbi) tai konvertteri. Suspensiosulatusuunissa pesuhappo syötetään edullisesti nousukuiluun, jonka kautta kuumat poistokaasut johdetaan jätelämpökattilaan, mutta kaasut voidaan syöttää myös alauunin 20 kaasutilaan tai poikkeustapauksissa jopa reaktiokuiluun. Keksinnön olennaiset tunnusmerkit käyvät esille oheisista vaatimuksista.
Yleisesti voidaan sanoa, että jos pesuhappo syötettäisiin sulatusuunin varsinaiseen reaktiollaan, jossa rikaste ja happi reagoivat, pesuhapon hajottami-25 seen kuluva energia jouduttaisiin syöttämään erikseen uuniin, sillä esimerkiksi kupari- ja nikkelirikasteen lämpösisältö kuluu rikasteen ja hapen välisiin reaktioihin eikä riitä pesuhapon hajottamiseen. Erityistapauksissa, missä rikasteen lämpöarvo on korkea, on mahdollista syöttää väkevöity pesuhappo reaktiokuiluun, jolloin voidaan olennaisesti korottaa syntyvän prosessikaasun 30 happirikastusastetta. Tällöin suspensiosulatusuunista poistuva kaasumäärä 103517 4 pienenee ja jätelämpökattilan ja kaasunpuhdistuslinjan kuparituotannon suhteen määritetty kapasiteetti kasvaa.
Pesuhapon syöttämisestä primääriuunin, sulatusuunin, kaasutilaan on havaittu 5 olevan myös se hyöty, että uunista jätelämpökattilaan menevän yhteen, ns. kattilan kurkun on todettu pysyvän puhtaampana kuin aikaisemmin, sillä matalammassa lämpötilassa pölykasvannaisten määrän kurkussa on todettu jäävän vähäisemmäksi. Käytännössä on todettu, että pesuhapon syöttö kaasu-tilaan alentaa kattilaan menevän kaasun lämpötilaa keskimäärin 30-100 °C. 10 Alentuneesta lämpötilasta on ainoastaan se haitta, että jätelämpökattilassa syntyvän höyryn määrä on lämpötilan alennusta vastaavan määrän pienempi, mutta menetelmän avulla saatu hyöty on monin verroin tätä haittaa suurempi. Pesuhapon syöttö poistokaasuihin ei lisää kattilassa muodostuvan S03:n määrää, sillä lähes kaiken pesuhapon on todettu hajonneen kaasutilan lämpö-15 tiloissa.
Keksintöä kuvataan vielä oheisen kaaviokuvan 1 avulla, jossa primäärisula-tusuunina 1 on suspensiosulatusuuni, jonka perään on yhdistetty jätelämpökat-tila 2 ja sähkösuodin 3. Rikaste, reaktiokaasu ja tarvittavat lisäaineet syötetään . 20 reaktiokuiluun 4, josta sulapartikkelit putoavat alauuniin 5. Poistokaasut ja lentopöly poistetaan nousukuilun 6 kautta jätelämpökattilaan. Kuvassa esitetyn vaihtoehdon mukaan väkevöity pesuhappo syötetään nuolen 7 mukaisesti primäärisulatuskattilan kaasutilaan eli tässä tapauksessa suspensiosulatusuu-nin nousukuilun 6 yläosaan, jossa se välittömästi hajoaa edellä esitetyn 25 reaktion mukaisesti.
Kuten jo tekniikan tason kuvauksen yhteydessä mainittiin, on edullista, että pesuhappoa väkevöidään ennen sen syöttämistä uunitilaan. Pesuhapon väkevöinti suoritetaan yleensä haihduttamalla happoa ensin epäsuoralla 30 vakuumihaihdutuksella, jolla päästään happoväkevyyteen noin 50% H2S04 ja 5 103517 sen jälkeen suoralla uppohaihdutuksella, jolla päästään haluttuun happoväke-vyyteen 70 - 80% H2S04. Väkevöinnin yhteydessä pesuhapon sisältämät halogeenit ja arseeni haihtuvat poistokaasuihin ja pestään sieltä lauhteisiin, ja raskasmetallisulfaatit (Cu, Zn ja Cd) kiteytyvät ulos monohydraatteina. Pesu-5 happo poistetaan laskeutusaltaasta ylitteenä metallisulfaattikiteiden päältä, jolloin hajotettava pesuhappo on pääosin puhdistettu epäpuhtauksista. Väke-vöity happo sisältää raskasmetalleja yhteensä muutamia grammoja litrassa sekä halogeeneja muutamia kymmeniä milligrammoja litrassa.
10 Väkevöidyn pesuhapon sisältämät raskasmetallit ja halogeenit jäävät kiertoon, mutta ne nostavat vain vähän epäpuhtaustasoja sulatusuunista kaasunpuhdis-tukseen tulevissa kaasuissa ja lentopölyissä. Jos lentopölyt jätetään syöttämättä sulatusuuniin ja käsitellään erillisesti, saadaan näin raskasmetalleille ja arseenille erillinen poistotie. Muussa tapauksessa pesuhapon väkevöinnistä 15 erottuva metallisulfaattimonohydraattikidepuuro ja sen emäliuos ovat ulosotto-tienä raskasmetalleille ja osittain arseenille, sekä haihdutuksen lauhteet halogeeneille ja lopulle arseenia. Metallisulfaattikidepuuro (Cu, Zn, Cd jne) voidaan hyödyntää esim. sinkin elektrolyyttisessä valmistusprosessissa raaka-aineena.
20
Keksintöä kuvataan vielä oheisten esimerkkien avulla, joissa pesuhapon termistä hajottamista on tutkittu tuotantomittakaavan koeajoissa sekä kupari-että nikkeliliekkisulatusuunilla. Menetelmää voidaan kuitenkin käyttää myös muiden metallien kuten sinkin pyrometallurgisessa valmistuksessa.
25
Esimerkki 1 Väkevöityä pesuhappoa (72% H2S04) syötettiin kuparin liekkisulatusuunin nousukuiluun koko sulaton pesuhapon muodostumisnopeudella, noin 20 l/min. Pesuhappoa pumpattiin haponkestävän suuttimen kautta paineilmahajotusta 30 apuna käyttäen hienoksi sumuksi liekkisulatusuunin nousukuiluun. Hapon 6 103517 paine oli 5 bar ja sumutusilman 3 bar. Koeajo kesti 4 h. Liekkisulatusuunin syöttö oli 80 t/h ja poistokaasuvirtaus jätelämpökattilaan noin 20 000 Nm3/h. Kaasun S03-pitoisuus mitattiin kattilan perässä olevan sähkösuotimen jälkeen. Kaasun lämpötila kattilassa laski noin 25 °C. S03:n hajotusaste oli 90%.
5
Esimerkki 2
Nikkelin liekkisulatusuunilla koejärjestely oli sama kuin edellä. Koeajo kesti 55 tuntia. Liekkisulatusuunin syöttö oli 25 t/h ja poistokaasun virtaus kattilaan n. 12 000 Nm3/h. Kaasun lämpötila kattilassa laski noin 60 °C.
10
Koeajon tulokset on esitetty taulukossa 2.
S03-pitoisuus, g/Nm3 (keskim.)__hajotusaste % ennen koetta 10 kokeen aikana 10 100 15
Kuten esimerkkien koetuloksista ilmenee, S03-pitoisuus ei juurikaan kasvanut pesuhapon syötön aikana, sillä jos pesuhappo ei olisi hajonut, se olisi merkinnyt kuparin liekkisulatusuunin poistokaasuvirtauksessa noin 50 g/Nm3 S03-. 20 pitoisuuden kasvua sähkösuotimen jälkeen ja noin 60 g/Nm3 S03-pitoisuuden kasvua nikkelin liekkisulatusuunin poistokaasuvirtauksessa.
Pesuhapon syöttö liekkisulatusuunien nousukuiluun toimi teknisesti moitteettomasti eikä myöskään suuttimessa havaittu mitään kulumisen tai syöpymisen 25 merkkejä.
• I
Claims (11)
1. Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi, joka pesuhappo muodostuu metallien pyrometallurgisessa valmistuksessa syntyvien rikkidioksidipitois-5 ten kaasujen puhdistuksen yhteydessä, jolloin pesuhappoa väkevöidään ja siitä poistetaan pääosa raskasmetalleista, halogeeneista ja arseenista ennen pesuhapon hajottamista, tunnettu siitä, että pesuhapon terminen hajotus saadaan aikaan syöttämällä happo primäärisulatusuunin kaasutilaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että primää- risulatusuuni on suspensiosulatusuuni.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pesu-happo syötetään suspensiosulatusuunin nousukuiluun. 15
4. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pesuhappo syötetään suspensiosulatusuunin alauunin kaasutilaan.
5. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 pesuhappo syötetään suspensiosulatusuunin reaktiokuiluun.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että primää-risulatusuuni on liekkisulatusuuni.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että primää- risulatusuuni on lieskauuni.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että primää-risulatusuuni on konvertteri. 30 103517
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pesuhap-po väkevöidään sisältämään 70 -80 % H2S04.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pesuha-5 pon hajottamiseen tarvittava energia saadaan sulatuksessa syntyneiden kuumien kaasujen lämpösisällöstä.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että primää-risulatusuunin lämpötila on 1000 -1600 °C. 10 103517
Priority Applications (19)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI974456A FI103517B1 (fi) | 1997-12-09 | 1997-12-09 | Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi |
US09/197,709 US6180078B1 (en) | 1997-12-09 | 1998-11-23 | Method for thermally regenerating spent acid |
ZA9810767A ZA9810767B (en) | 1997-12-09 | 1998-11-25 | Method for thermally regenerating spent acid |
AU94139/98A AU749609B2 (en) | 1997-12-09 | 1998-11-26 | Method for thermally decomposing spent acid |
SE9804131A SE519099C2 (sv) | 1997-12-09 | 1998-11-30 | Förfarande för termisk rening av förorenad svavelsyra |
PE1998001173A PE20000122A1 (es) | 1997-12-09 | 1998-12-02 | Metodo para regenerar termicamente un gas agotado |
ARP980106171A AR017806A1 (es) | 1997-12-09 | 1998-12-04 | Metodo para regenerar termicamente acido agotado |
BG102992A BG64002B1 (bg) | 1997-12-09 | 1998-12-04 | Метод за термично регенериране на отработена киселина |
RO98-01646A RO120256B1 (ro) | 1997-12-09 | 1998-12-04 | Metodă pentru regenerarea termică a acidului uzat |
CA002255812A CA2255812C (en) | 1997-12-09 | 1998-12-07 | Method for thermally regenerating spent acid |
ES009802561A ES2154998B1 (es) | 1997-12-09 | 1998-12-07 | Metodo para regenerar termicamente el acido gastado. |
PL98330140A PL330140A1 (en) | 1997-12-09 | 1998-12-07 | Method of thermally regenerating a waste acid |
BR9805233-0A BR9805233A (pt) | 1997-12-09 | 1998-12-08 | Método para regenerar temicamente um ácido consumido |
RU98122309/02A RU2213046C2 (ru) | 1997-12-09 | 1998-12-08 | Способ термической регенерации отработанной кислоты |
KR10-1998-0053736A KR100432551B1 (ko) | 1997-12-09 | 1998-12-08 | 폐산의열적재생방법 |
IDP981599A ID21440A (id) | 1997-12-09 | 1998-12-08 | Metoda untuk regenerasi asam terpakai secara termal |
CN98123084A CN1116916C (zh) | 1997-12-09 | 1998-12-09 | 热再生废酸的方法 |
JP34941098A JP4187330B2 (ja) | 1997-12-09 | 1998-12-09 | 廃酸の熱再生方法 |
DE19857015A DE19857015B4 (de) | 1997-12-09 | 1998-12-09 | Verfahren zum thermischen Regenerieren von Abfallsäure |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI974456 | 1997-12-09 | ||
FI974456A FI103517B1 (fi) | 1997-12-09 | 1997-12-09 | Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI974456A0 FI974456A0 (fi) | 1997-12-09 |
FI103517B true FI103517B (fi) | 1999-07-15 |
FI103517B1 FI103517B1 (fi) | 1999-07-15 |
Family
ID=8550080
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI974456A FI103517B1 (fi) | 1997-12-09 | 1997-12-09 | Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi |
Country Status (19)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6180078B1 (fi) |
JP (1) | JP4187330B2 (fi) |
KR (1) | KR100432551B1 (fi) |
CN (1) | CN1116916C (fi) |
AR (1) | AR017806A1 (fi) |
AU (1) | AU749609B2 (fi) |
BG (1) | BG64002B1 (fi) |
BR (1) | BR9805233A (fi) |
CA (1) | CA2255812C (fi) |
DE (1) | DE19857015B4 (fi) |
ES (1) | ES2154998B1 (fi) |
FI (1) | FI103517B1 (fi) |
ID (1) | ID21440A (fi) |
PE (1) | PE20000122A1 (fi) |
PL (1) | PL330140A1 (fi) |
RO (1) | RO120256B1 (fi) |
RU (1) | RU2213046C2 (fi) |
SE (1) | SE519099C2 (fi) |
ZA (1) | ZA9810767B (fi) |
Families Citing this family (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI109364B (fi) * | 2000-12-20 | 2002-07-15 | Outokumpu Oy | Menetelmä pesuhapon väkevöimiseksi |
JP4574884B2 (ja) * | 2001-03-27 | 2010-11-04 | 住友重機械工業株式会社 | 排ガス処理システムの硫酸回収方法及び硫酸回収装置 |
FI110874B (fi) * | 2001-12-13 | 2003-04-15 | Outokumpu Oy | Menetelmä ja laitteisto metallurgisen sulatusuunin jätelämpökattilan kapasiteetin nostamiseksi |
WO2005097319A1 (en) * | 2004-04-08 | 2005-10-20 | Sulzer Metco (Canada) Inc. | Supported catalyst for steam methane reforming and autothermal reforming reactions |
FI20106156A (fi) | 2010-11-04 | 2012-05-05 | Outotec Oyj | Menetelmä suspensiosulatusuunin lämpötaseen hallitsemiseksi ja suspensiosulatusuuni |
FI124714B (fi) * | 2013-10-25 | 2014-12-15 | Outotec Finland Oy | Menetelmä ja järjestely prosessikaasun syöttämiseksi suspensiosulatusuunista jätelämpökattilaan |
CN107010598B (zh) * | 2017-04-24 | 2023-08-11 | 鞍山创鑫环保科技股份有限公司 | 一种高浓酸洗废液再生工艺及系统 |
CN107814361A (zh) * | 2017-09-30 | 2018-03-20 | 东营方圆有色金属有限公司 | 一种废硫酸的处理回收方法及装置 |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CA544488A (en) * | 1957-08-06 | Badische Anilin- And Soda-Fabrik Aktiengesellschaft | Production of gases containing sulfur dioxide | |
GB642128A (en) * | 1940-10-26 | 1950-08-30 | United Chemical And Metallurg | Improvements relating to methods of decomposition of waste sulphuric acid to sulphurdioxide |
AT184921B (de) * | 1950-08-08 | 1956-03-10 | Basf Ag | Verfahren zur Aufarbeitung schwefelsäurehaltiger Massen auf schwefeldioxydreiche Gase |
GB739483A (en) * | 1951-03-20 | 1955-11-02 | Wikdahl Lennart | Method of carrying out exothermic chemical reactions in the gaseous phase |
FI49845C (fi) * | 1972-10-26 | 1975-10-10 | Outokumpu Oy | Sulfidimalmien tai -rikasteiden liekkisulatuksessa käytettävä menetelm ä ja laite. |
DE2339859A1 (de) * | 1973-08-07 | 1975-02-27 | Metallgesellschaft Ag | Verfahren zur aufarbeitung waessriger abfallschwefelsaeure |
DE2417005A1 (de) * | 1974-04-08 | 1975-10-09 | Metallgesellschaft Ag | Verfahren zur herstellung von kontaktschwefelsaeure |
DE2432250A1 (de) * | 1974-07-05 | 1976-01-29 | Metallgesellschaft Ag | Verfahren zur aufarbeitung waessriger, organische verunreinigungen enthaltender abfallschwefelsaeure |
US4155749A (en) * | 1978-05-31 | 1979-05-22 | Dravo Corporation | Process for converting non-ferrous metal sulfides |
DE2839794C3 (de) * | 1978-09-13 | 1981-05-14 | Norddeutsche Affinerie, 2000 Hamburg | Verfahren zur Verarbeitung hüttenmännischer Zwischenprodukte, sulfidischer Erze und/oder Erzkonzentrate |
SU865782A2 (ru) * | 1980-01-10 | 1981-09-23 | Предприятие П/Я В-8830 | Способ сульфатизирующего обжига сульфидных материалов |
-
1997
- 1997-12-09 FI FI974456A patent/FI103517B1/fi not_active IP Right Cessation
-
1998
- 1998-11-23 US US09/197,709 patent/US6180078B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1998-11-25 ZA ZA9810767A patent/ZA9810767B/xx unknown
- 1998-11-26 AU AU94139/98A patent/AU749609B2/en not_active Ceased
- 1998-11-30 SE SE9804131A patent/SE519099C2/sv not_active IP Right Cessation
- 1998-12-02 PE PE1998001173A patent/PE20000122A1/es not_active Application Discontinuation
- 1998-12-04 RO RO98-01646A patent/RO120256B1/ro unknown
- 1998-12-04 AR ARP980106171A patent/AR017806A1/es unknown
- 1998-12-04 BG BG102992A patent/BG64002B1/bg unknown
- 1998-12-07 PL PL98330140A patent/PL330140A1/xx unknown
- 1998-12-07 CA CA002255812A patent/CA2255812C/en not_active Expired - Fee Related
- 1998-12-07 ES ES009802561A patent/ES2154998B1/es not_active Expired - Fee Related
- 1998-12-08 ID IDP981599A patent/ID21440A/id unknown
- 1998-12-08 RU RU98122309/02A patent/RU2213046C2/ru not_active IP Right Cessation
- 1998-12-08 KR KR10-1998-0053736A patent/KR100432551B1/ko not_active IP Right Cessation
- 1998-12-08 BR BR9805233-0A patent/BR9805233A/pt not_active IP Right Cessation
- 1998-12-09 DE DE19857015A patent/DE19857015B4/de not_active Expired - Fee Related
- 1998-12-09 JP JP34941098A patent/JP4187330B2/ja not_active Expired - Fee Related
- 1998-12-09 CN CN98123084A patent/CN1116916C/zh not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE19857015B4 (de) | 2012-03-08 |
KR100432551B1 (ko) | 2004-09-04 |
CA2255812C (en) | 2009-02-10 |
RU2213046C2 (ru) | 2003-09-27 |
JP4187330B2 (ja) | 2008-11-26 |
KR19990062893A (ko) | 1999-07-26 |
DE19857015A1 (de) | 1999-06-10 |
SE519099C2 (sv) | 2003-01-14 |
US6180078B1 (en) | 2001-01-30 |
SE9804131D0 (sv) | 1998-11-30 |
AU749609B2 (en) | 2002-06-27 |
FI974456A0 (fi) | 1997-12-09 |
ID21440A (id) | 1999-06-10 |
BG64002B1 (bg) | 2003-09-30 |
BG102992A (en) | 1999-07-30 |
CN1116916C (zh) | 2003-08-06 |
PE20000122A1 (es) | 2000-03-03 |
ES2154998B1 (es) | 2001-12-01 |
AR017806A1 (es) | 2001-10-24 |
CN1223168A (zh) | 1999-07-21 |
CA2255812A1 (en) | 1999-06-09 |
AU9413998A (en) | 1999-07-01 |
JPH11235515A (ja) | 1999-08-31 |
SE9804131L (sv) | 1999-06-10 |
FI103517B1 (fi) | 1999-07-15 |
ES2154998A1 (es) | 2001-04-16 |
PL330140A1 (en) | 1999-06-21 |
ZA9810767B (en) | 1999-05-31 |
RO120256B1 (ro) | 2005-11-30 |
BR9805233A (pt) | 2001-03-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
IE44311B1 (en) | Method of extracting and recovering mercury from gases | |
PL213990B1 (pl) | Sposób rafinacji koncentratu miedzi | |
CA1079031A (en) | Wet-cleaning gases containing sulfur dioxide, halogens and arsenic | |
FI103517B (fi) | Menetelmä pesuhapon termiseksi hajottamiseksi | |
EP0000251B1 (en) | Production of hydrogen sulfide from sulfur dioxide obtained from flue gas | |
CN111304450B (zh) | 含铜污泥生产黑铜的方法及装置 | |
US3935100A (en) | Process for the treatment of waste waters containing sulfuric acid and/or ammonium sulfate | |
KR100246261B1 (ko) | 비철황화물의전환번 | |
US3306708A (en) | Method for obtaining elemental sulphur from pyrite or pyrite concentrates | |
CN212316200U (zh) | 含铜污泥生产黑铜的装置 | |
US4255388A (en) | Apparatus for the production of H2 S from SO2 obtained from flue gas | |
MXPA98010370A (en) | Method for thermal regeneration of acid agot | |
JP4044981B2 (ja) | 廃酸からの不純物除去方法 | |
CA2540870A1 (en) | Desulphurization of odorous gases of a pulp mill | |
RU2465196C2 (ru) | Способ выделения серы | |
KR820001196B1 (ko) | 배기가스내 이산화유황으로 부터 유화수소의 제조공정 | |
US1103522A (en) | Method of manufacturing sulfuric acid. | |
EP0708680A1 (en) | Oxidation process | |
FR2532660A1 (fr) | Procede de traitement des minerais galeneux ou plomb-zinc sulfures ou des concentres sulfures ou de leurs melanges | |
KR820000687B1 (ko) | 배기가스내 이산화유황으로부터 유화수소의 회수방법 | |
CN118272665A (zh) | 一种抑制高砷铜矿冶炼烟气中三氧化硫及污酸产生的方法 | |
KR100469210B1 (ko) | 가스흐름중의오염물의수를감소시키는방법및이방법을수행하기위한장치 | |
JP5040324B2 (ja) | 銅製錬排ガスの冷却洗浄方法 | |
JPH09276645A (ja) | 排ガス脱硫方法 | |
EP0091938A1 (en) | PROCESS FOR THE MANUFACTURE OF SULFURIC ACID FROM GENERATED GASES IN DISCONTINUOUS PROCESSES. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: OUTOTEC OYJ Free format text: OUTOTEC OYJ |
|
MM | Patent lapsed |