RO120129B1 - Dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare - Google Patents

Dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare Download PDF

Info

Publication number
RO120129B1
RO120129B1 RO99-00394A RO9900394A RO120129B1 RO 120129 B1 RO120129 B1 RO 120129B1 RO 9900394 A RO9900394 A RO 9900394A RO 120129 B1 RO120129 B1 RO 120129B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
connecting bolt
traction
traction device
bolt
support plate
Prior art date
Application number
RO99-00394A
Other languages
English (en)
Inventor
John Staub
Kurt Rommerskirchen
Original Assignee
Eisenbahntechnik Halberstadt Gmbh
Ringfeder Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eisenbahntechnik Halberstadt Gmbh, Ringfeder Gmbh filed Critical Eisenbahntechnik Halberstadt Gmbh
Publication of RO120129B1 publication Critical patent/RO120129B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61GCOUPLINGS; DRAUGHT AND BUFFING APPLIANCES
    • B61G9/00Draw-gear
    • B61G9/04Draw-gear combined with buffing appliances
    • B61G9/045Draw-gear combined with buffing appliances with only metal springs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61GCOUPLINGS; DRAUGHT AND BUFFING APPLIANCES
    • B61G9/00Draw-gear
    • B61G9/20Details; Accessories
    • B61G9/22Supporting framework, e.g. cradles; Spring housings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Clamps And Clips (AREA)
  • Devices For Conveying Motion By Means Of Endless Flexible Members (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)
  • Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare. Dispozitivul conform invenţiei este format, în principal, dintr-o placă (8) de sprijin, asamblată cu vehiculul, o unitate (7) elastică şi un element (1) de tracţiune, pentru montarea unităţii (7) elastice, la un braţ (6) de cuplare al unui cârlig de tracţiune sau la un cuplaj automat de tracţiune. Elementul (1) de tracţiune este format din două eclise (2 şi 3), distanţate între ele, care sunt legate în spate, printr-un bolţ (4) de legătură, pe care se sprijină unitatea (7) elastică, iar în faţă, este prevăzut un bolţ (5) de racordare, asamblat cu braţul (6) de cuplare, ambele eclise (2 şi 3) deplasându-se longitudinal, în placa (8) de sprijin.

Description

Invenția se referă la un dispozitiv de tracțiune, pentru vehiculele feroviare, format, în principal, dintr-o placă de susținere, care se racordează pe șasiul vehiculului, o unitate elastică și un element de tracțiune care face legătura dintre unitatea elastică și un braț de cuplare al unui cârlig de tracțiune sau al unui cuplaj automat.
Este cunoscut un dispozitiv de tracțiune EP 0551824, la care elementul de tracțiune are o formă de bară de tracțiune, prevăzut la un capăt cu o furcă.
La acest dispozitiv bara de tracțiune, care se prinde printr-o placă de tracțiune, și o piuliță centrală, poziționată la capătul din spate al dispozitivului elastic, trece printr-o gaură aflată aproximativ în mijlocul plăcii de sprijin, care este fixată pe vehicul.
Capătul în formă de furcă al barei de tracțiune este fixat cu ajutorul unui bolț, care face legătura cu un braț de cuplare sau un cârlig de tracțiune.
La un dispozitiv de tracțiune de acest tip este posibil sa fie avantajos ca bolțul să se scoată pentru schimbarea cârligului de tracțiune, dispozitivul de tracțiune rămânând complet legat cu vehiculul. Totuși, datorită frecărilor dintre bara de tracțiune și gaura plăcii de sprijin, nu se exclude în acest loc, o uzură mărită. De aceea, se iau măsuri pentru a împiedica o rotație nedorită a barei de tracțiune deci și a cârligului de tracțiune.
în documentul DE 3423808, se descrie un dispozitiv de tracțiune pentru vehiculele feroviare la care elementul de tracțiune și cârligul de tracțiune formează o singură piesă, care înconjoară, ca un cadru, placa de sprijin și dispozitivul elastic. Această piesă este fixată întrun dispozitiv în spatele celui elastic, care oscilează orizontal și se continuă în direcția de oscilație pe placa de sprijin.
Principalul dezavantaj al soluțiilor menționate constă în soluțiile tehnice greoaie și scumpe, care, în caz de demontare, pentru înlocuirea unor părți componente uzate, necesită manoperă mare.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția de față, constă în simplificarea construcției, astfel încât costurile de fabricație să devină minime, dublată de mărirea perioadei de exploatare.
Dispozitivul de tracțiune pentru vehicule feroviare, conform invenției, rezolvă problema tehnică, menționată, prin aceea că este format din două eclise, fixate la distanță între ele, care în spate, sunt unite printr-un bolț de legătură, care acționează împreună cu dispozitivul elastic și în același timp un bolț de racordare în față, care preia și brațul de cuplare, iar cele două eclise sunt fixate pe placa de sprijin, deplasabilă longitudinal.
Invenția va fi prezentată, în continuare, în câteva variante de execuție revendicate, în legătură și cu fig. 1 ...9, care reprezintă:
- fig. 1, vedere laterală a unui dispozitiv de tracțiune;
- fig. 2, vedere de sus a dispozitivului,
- fig. 3, secțiune cu un plan vertical în zona bolțului;
- fig. 4, varianta constructivă de montaj a bolțului din fig. 3;
- fig. 5a, altă variantă constructivă de montaj a bolțului din fig. 3;
- fig. 5b, vedere pe direcția X a variantei de montaj prezentată în fig. 5a;
- fig. 5c, vedere pe direcția Y a variantei de montaj prezentată în fig. 5a;
- fig. 6a, 6b și fig. 7...9 se referă la forme alternative de execuție a zonei din dreapta a dispozitivului de tracțiune, din fig. 1;
- fig. 9b, vedere de sus a dispozitivului prezentat în fig. 9a.
Conform fig. 1 și 2, dispozitivul de tracțiune are o placă de sprijin 8, care este rigidizată pe niște flanșe 8a laterale, cu care, dispozitivul se montează pe niște suporți ce aparțin șasiului, iar în direcția de tracțiune se sprijină pe niște tampoane laterale corespunzătoare ale vehiculului.
RO 120129 Β1
Dispozitivul mai cuprinde o unitate elastică 7, care, în exemplul de execuție prezentat, 1 este formată din două semicarcase de tip telescop, ce acționează împreună 7a și 7b, în care este montat un amortizor cu arc. 3
Dispozitivul mai cuprinde un element de tracțiune 1, care face legătura dintre unitatea elastică 7 și un braț de cuplare 6, al unui cârlig de tracțiune sau al unui cuplaj automat de 5 tracțiune.
Conform fig. 1, pe bolțul brațului de cuplare 6 sunt prevăzute niște bucșe distanțiere 7 6a, din material plastic, iar elementul de tracțiune 1 este format din două eclise 2 și 3 distanțate vertical. 9
Atât eclisa 2 de sus, cât și eclisa 3 de jos, sunt fixate în respectiva placă de sprijin deplasabilă longitudinal. Ambele eclise, 2 și 3 au opritoare de presiune 2b respectiv 3b, 11 care acționează împreună cu suprafața frontală a plăcii de sprijin și transmit astfel forța de întindere unității elastice 7. 13
Dacă unitatea elastică 7 la atingerea cursei maxime a dispozitivului de tracțiune, ajunge la o poziție stabilă a blocului, așa cum este cazul la resortul pentru fricțiune, se poate 15 renunța la opritoarele de tracțiune marcate în fig. 2 prin limite 2c respectiv 3c la eclisele 2 și 3. Aceste opritoare 2c și 3c, limitează traiectoria maximă de tracțiune, deoarece sunt fixate 17 în spatele suprafeței plăcii de sprijin 8.
Elementul se mai compune dintr-un bolț de legătură 4 care se află în legătură meca- 19 nică cu unitatea elastică 7 și un bolț 5 de racordare, în față.
Aceste bolțuri sunt reprezentate în fig. 1 și sunt montate în găurile 2a, respectiv 3a, 21 de la eclisa 2 superioară și respectiv eclisa 3 inferioară și sunt utilizate pentru solidarizarea acestora. 23
Bolțul 5 de racordare, din față, folosește, de asemenea, pentru prinderea brațului de cuplare 6. Privit din punctul de vedere al motajului de ansamblu, elementul 1 de tracțiune se 25 aseamănă unui element al unui lanț de antrenare simplu, cum se utilizează, de regulă, în tehnica de antrenare. 27
Așa cum se vede din fig. 3 și 4, bolțul de racordare 5 se introduce de jos prin gaura până când atinge șaiba opritoare 10, care este fixată de eclisa superioară 2, printr-un cor- 29 don de sudură 10a (sau în altă variantă, prin șuruburi).
Conform fig. 3, o placă de susținere 11 montată prin niște șuruburi 11a pe eclisa infe- 31 rioară 3, menține bolțul de racordare 5 pe poziție.
în altă variantă de montaj, conform fig. 4, placa de susținere 11a fost înlocuită cu un 33 inel de siguranță 9, care pătrunde într-o canelură a bolțului, aflată în exteriorul eclisei 3 inferioară și pe de altă parte, printr-un șurub de fixare 13 montat în placa opritoare 10 a eclisei 35 superioare 2, acționează împreună cu bolțul de racordare 5 ca un distanțier între cele două eclise 2 și 3. într-o altă variantă constructivă, eclisele 2 și 3 mai pot fi fixate în poziția lor cu 37 ajutorul unor punți 14 (fig. 3).
Pentru demontare poate fi prevăzut un filet auxiliar 5a, care după demontarea plăcii 39 de susținere 11 (fig. 3) sau a inelului de siguranța 9 (fig. 4), face posibilă demontarea bolțului 5 de racordare, în jos. 41
Montajul explicitat în fig. 5a... 5c, a bolțului 5 de racordare, față de eclisele 2 și 3 cuprinde și funcția de fixare amintită anterior, caz în care punțile 14 nu sunt utilizate. 43
Pentru aceasta, bolțul 5 de racordare și eclisa 2 sunt structurate ca o legătură tip baionetă, bolțul de racordare 5, în porțiunea care se extinde în afara eclisei 2 fiind prevăzut 45 cu două degajări 5b, în formă de caneluri, astfel încât bolțul de racordare 5, după ce trece
RO 120129 Β1 printre cele două plăcuțe de susținere 2d, prin rotire la 90°, acestea intră în niște canale și îl blochează, deoarece cele două plăcuțe de susținere 2d sunt sudate pe eclisa superioară 2, și micșorează gaura 2a. în poziția conform fig. 5d, tăblițele de susținere 2d și degajările 5b în formă de caneluri de la bolțul de racordare 5, se află în poziție de montaj.
La eclisa 3 de jos, este fixată o placă de susținere 11 sub formă de furcă, cu niște șuruburi 11a. Această placă de susținere 11, pătrunde prin brațele furcii 11 b în secțiunile laterale 5d de la bolțul de racordare 5, care în acest fel, este asigurat în direcție axială ca și în rotire. Demontarea bolțului de racordare 5 se face foarte ușor, după îndepărtarea plăcii de susținere 11 în formă de furcă, urmată de rotirea bolțului de racordare 5 cu 90° și extragerea lui.
Bolțul 4 de legătură din spate poate fi fixat față de cele două eclise 2 și 3, ca și bolțul 5 de racordare din față, care a fost descris putând folosi și alte elemente de construcție combinate, cum ar fi inelul de siguranță 9, placa de înșurubare 10, placa de susținere 11, montat, care se poate vedea din fig. 6a până la 9b, iar structura explicată pe bazafig. 5a...5c, sub formă de legătură de tip baionetă și utilizarea plăcii de susținere sub formă de furcă 11 se pot aplica și montajului bolțului 4 de legătura.
în exemplele conform fig. 6a, 6b și 7, bolțul 4 de legătura are o secțiune cilindrica.
Acest bolț acționează în sensul unei bune repartizări a forței în unitatea elastică 7, prin conectarea intermediară a unui adaptor, care prezintă o suprafață rotunjită de sprijin, potrivită diametrului bolțului.
Conform fig. 6a, se folosesc, ca adaptor 12, două piese de presiune 12a, sub formă de reazeme, care sunt sudate fiecare la baza semicarcasei 7a de la unitatea elastică 7 și înconjoară sub formă de semicerc, bolțul de legătură 4. Așa cum s-a reprezentat în fig. 7, piesele de presiune 12a, și baza carcasei 7a pot fi o singură piesă, de exemplu, executată prin tăiere cu flacără oxiacetilenică urmată apoi de îndoirea piesei de presiune 12a față de baza carcasei cu 90°.
Bolțul 4 de legătură, prezentat în fig. 8, are o secțiune în formă de semicerc, suprafața 4a plană se află în contact cu baza carcasei 7a a unitățiii elastice 7.
Conform fig. 9a și 9b, într-o altă variantă de execuție, bolțul de legătură este sub formă pătrată, unde este posibilă, de asemenea, și o secțiune dreptunghiulară. Pentru fixarea unui astfel de bolț de legătură 4, este normal ca eclisa 2 de sus și eclisa 3 de jos, să fie prevăzute cu deschideri pătrate corespunzătoare, 2a respectiv 3a.
Cu bolțul conform fig. 8, forțele de tracțiune care apar sunt transmise direct prin suprafața 4a plană pe carcasa exterioară 7a, a unității elastice 7. Pentru fixarea bolțului 4 de legătură, pătrat, față de eclisele 2 și 3 se pot utiliza niște inele de siguranța 9, care pătrund doar în zonele de colț ale canalelor din bolțul de legătură 4 (vezi fig. 9b).
Lista semnelor de referința *
-1 element de tracțiune
- 2 eclisă superioară
- 2a gaură
- 2b opritor presiune
- 2c opritor tracțiune
- 2d placă de susținere
- 3 eclisă inferioară
- 3a gaură
- 3b opritor presiune
RO 120129 Β1
- 3c opritor tracțiune1
- 4 bolț de legătură - 4a suprafață plană
- 5 bolț de racordare3
- 5a filet auxiliar pentru demontare bolț
- 5b secțiune în formă de canelură5
- 5c nivelare
- 5d secțiune laterală7
- 6 braț cuplare,
- 6a bucșă distanțare9
- 7 dispozitiv elastic
- 7a carcasă cilindrică exterioară11
- 7b carcasă cilindrică inferioară
- 8 placă de sprijin13
- 8a flanșă
- 9 inel de siguranță15
-10 șaibă opritoare 10a
- 10a cordon de sudură17
-11 placă de susținere
-11a șurub19
- 11b braț furcă
-12 adaptor de sprijin21
- 12a semibucșă de sprijin în formă de nervură
-13 șurub de fixare23
-14 punte.

Claims (8)

  1. 25 Revendicări
    1. Dispozitiv de tracțiune pentru vehicule feroviare, format, în principal, dintr-o placă de sprijin (8), ce poate fi montată pe șasiul vehiculului, un dispozitiv elastic (7), un element 29 de tracțiune (1) prin care un dispozitiv elastic (7) este montat cu un braț de cuplare (6), al unui cârlig de tracțiune sau al unui cuplaj automat de tracțiune, caracterizat prin aceea că 31 elementul de tracțiune (1) este format din două eclise (2,3) aflate la distanță unele de altele, și care vin în contact cu o unitate elastică (7) printr-un bolț (4) de legătură din spate și printr- 33 un bolț (5) de racordare, montat în față, preia brațul (6) de cuplare, ambele eclise (2 și 3) fiind montate în placa de sprijin (8), deplasabile longitudinal. 35
  2. 2. Dispozitiv de tracțiune, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că bolțul de legătura (4) și bolțul de racordare (5) se montează în respectivele găuri (2a, 3a) de la ecli- 37 sele (2 și 3) și sunt asigurate față de aceste eclise.
  3. 3. Dipozitiv de tracțiune, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că, pentru 39 susținerea bolțului (1) de legătura și/sau a bolțului (5) de racordare, sunt prevăzute niște inele (9) de siguranță, care pătrund într-un canal al bolțului aflat în afara ecliselor (2 și 3). 41
  4. 4. Dispozitiv de tracțiune, conform revendicării 2 sau 3, caracterizat prin aceea că, pentru susținerea bolțului (4) de legătura și/sau a bolțului (5) de racordare, se folosesc plăci 43 (10 și 11) sudate prin cordoane (10a) sau fixate cu șuruburi (11a) de eclisele (2 și 3).
  5. 5. Dispozitivul de tracțiune, conform uneia din revendicările 2 până la 4, caracterizat 45 prin aceea că bolțul (4) de legătură și/sau bolțul (5) de racordare și una din cele două eclise
    RO 120129 Β1
    1 (2 sau 3) de preferință eclisa (2), sunt structurate conform tipului de legătură baionetă și sunt corespondente, în timp ce bolțul (4) de legătură, respectiv bolțul (5) de racordare este fixat
    3 la cealaltă eclisă (3 respectiv 2) printr-o placă de susținere (11) structurată ca o furcă, ce asigură blocarea în direcție verticală și în rotație.
    5
  6. 6. Dispozitiv de tracțiune, conform uneia din revendicările de la 1 la 5, caracterizat prin aceea că bolțul (4) de legătura prezintă o secțiune cilindrică și acționează împreună cu
  7. 7 dispozitivul elastic (7) prin conectarea intermediară a unui adaptor (12) cu suprafețele conjugate rotunjite.
    9 7. Dispozitivul de tracțiune,conform uneia din revendicările de la 1 la 5 caracterizat prin aceea că bolțul (4) de legătură, într-o variantă constructivă are o secțiune semicirculară 11 și prin suprafața plană (4a) se sprijină pe unitatea elastică (7).
  8. 8. Dispozitivul de tracțiune, conform uneia din revendicările de la 1 până la 5, carac13 terizat prin aceea că bolțul (4) de legătură, în altă variantă constructivă, în secțiunea sa este pătrat sau dreptunghiular și se află în legătura directă de acționare cu unitatea elastică (7).
RO99-00394A 1996-10-09 1997-10-08 Dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare RO120129B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19641572A DE19641572A1 (de) 1996-10-09 1996-10-09 Zugeinrichtung für Schienenfahrzeuge
PCT/EP1997/005462 WO1998015446A1 (de) 1996-10-09 1997-10-08 Zugeinrichtung für schienenfahrzeuge

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120129B1 true RO120129B1 (ro) 2005-09-30

Family

ID=7808248

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO99-00394A RO120129B1 (ro) 1996-10-09 1997-10-08 Dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0929432B1 (ro)
AT (1) ATE191408T1 (ro)
CZ (1) CZ92599A3 (ro)
DE (2) DE19641572A1 (ro)
PL (1) PL184381B1 (ro)
RO (1) RO120129B1 (ro)
SK (1) SK45999A3 (ro)
WO (1) WO1998015446A1 (ro)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN101698414B (zh) * 2009-11-09 2011-06-01 青岛四方车辆研究所有限公司 用于轻轨的半永久车钩

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1004517A (en) * 1908-07-02 1911-09-26 Farlow Draft Gear Co Draft and buffing gear for cars.
DE715271C (de) * 1939-11-08 1941-12-18 Ringfeder Gmbh Gefederte Zug- und Stossvorrichtung fuer Fahrzeuge
LU64428A1 (ro) * 1970-12-21 1972-06-20
DE3423808A1 (de) * 1984-06-28 1986-01-02 Ringfeder Gmbh, 4150 Krefeld Zugeinrichtung fuer schienenfahrzeuge
DE4201122A1 (de) * 1992-01-17 1993-07-22 Duewag Ag Wageneinheit, insbesondere fuer den guetertransport

Also Published As

Publication number Publication date
EP0929432B1 (de) 2000-04-05
DE59701419D1 (de) 2000-05-11
PL184381B1 (pl) 2002-10-31
ATE191408T1 (de) 2000-04-15
WO1998015446A1 (de) 1998-04-16
CZ92599A3 (cs) 1999-12-15
DE19641572A1 (de) 1998-04-16
EP0929432A1 (de) 1999-07-21
SK45999A3 (en) 2000-01-18
PL332862A1 (en) 1999-10-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5024010A (en) Device in a quick coupling
KR20000020615U (ko) 굴삭기의 굴착장비 착탈용 커플러
CN100545074C (zh) 悬挂导轨,尤其是悬挂式输送机或起重机的行驶导轨的装置
KR200413756Y1 (ko) 트랙터 작업기용 유압식 연결장치
CA2408160A1 (en) Fill and compaction roller using replaceable cleat assemblies with extended service life
ES2249877T3 (es) Anillo articulado para la elevacion de cargas.
RO120129B1 (ro) Dispozitiv de tracţiune, pentru vehicule feroviare
CA2445005A1 (en) Reinforcement member for a bushing tip plate and method of reinforcing the plate
SK20899A3 (en) Crossing assembly for point switches and processing
KR19990088296A (ko) 건설기계의간이어태치먼트착탈장치부착아암
CN109763412A (zh) 铣刨机齿座与齿套安装结构
KR200342448Y1 (ko) 철도용 레일 고정지지구
KR20030011435A (ko) 교량용 신축 이음장치
CN210104194U (zh) 圆织机船梭
CN217056096U (zh) 用于制动器摩擦片磨损用报警装置
CN214359923U (zh) 一种伸缩臂油缸固定连接件
KR100436200B1 (ko) 중장비용 어태치먼트 커플링 장치
JPH0742189A (ja) アタッチメント汎用アダプタ
KR200220498Y1 (ko) 도로용 차선분리대
CN205944839U (zh) 一种破碎筛分设备及其电控柜上下车安装机构
KR200310979Y1 (ko) 굴삭기의 어태치먼트 장착용 클램프
KR20050107980A (ko) 굴삭기 버켓의 탈장착 구조
ITTO950427A1 (it) Martinetto di sollevamento per un autoveicolo.
KR0127729Y1 (ko) 크레인용 사각지대 투시거울 조립체
FI78267B (fi) Traktorframvikt.