RO117790B1 - Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si intermediari pentru realizarea procedeului - Google Patents

Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si intermediari pentru realizarea procedeului Download PDF

Info

Publication number
RO117790B1
RO117790B1 RO98-00083A RO9800083A RO117790B1 RO 117790 B1 RO117790 B1 RO 117790B1 RO 9800083 A RO9800083 A RO 9800083A RO 117790 B1 RO117790 B1 RO 117790B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
compound
ppm
formula
dimethyl
dichloro
Prior art date
Application number
RO98-00083A
Other languages
English (en)
Inventor
Per Dausell Klemmensen
Hans Kolind-Andersen
Ib Winckelmann
Original Assignee
Cheminova Agro As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8098295&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO117790(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Cheminova Agro As filed Critical Cheminova Agro As
Publication of RO117790B1 publication Critical patent/RO117790B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C61/00Compounds having carboxyl groups bound to carbon atoms of rings other than six-membered aromatic rings
    • C07C61/16Unsaturated compounds
    • C07C61/40Unsaturated compounds containing halogen
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C61/00Compounds having carboxyl groups bound to carbon atoms of rings other than six-membered aromatic rings
    • C07C61/16Unsaturated compounds
    • C07C61/35Unsaturated compounds having unsaturation outside the rings
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C62/00Compounds having carboxyl groups bound to carbon atoms of rings other than six—membered aromatic rings and containing any of the groups OH, O—metal, —CHO, keto, ether, groups, groups, or groups
    • C07C62/02Saturated compounds containing hydroxy or O-metal groups
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D307/00Heterocyclic compounds containing five-membered rings having one oxygen atom as the only ring hetero atom
    • C07D307/77Heterocyclic compounds containing five-membered rings having one oxygen atom as the only ring hetero atom ortho- or peri-condensed with carbocyclic rings or ring systems
    • C07D307/93Heterocyclic compounds containing five-membered rings having one oxygen atom as the only ring hetero atom ortho- or peri-condensed with carbocyclic rings or ring systems condensed with a ring other than six-membered

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Abstract

Prezenta inventie se refera la un procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si la intermediari pentru realizarea procedeului. Procedeul este realizat in mai multe etape, cu formarea unor intermediari care, in final, sunt transformati in acizi ciclopropan-carboxilici predominant sub forma de izomer Z atat in forma optic pura, cat si ca racemic, mentinandu-se in permanenta in reactie zinc metalic.

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu de preparare a acizilor ciclopropancarboxilici și la intermediari pentru realizarea procedeului. Esterii acizilor ciclopropancarboxilici sunt compuși activi, utilizați ca insecticide, cunoscuți sub denumirea “piretroide” și prezintă o importanță deosebită, datorită faptului că au proprietăți insecticide, deosebite și, în același timp, prezintă o toxicitate scăzută față de mamifere.
Interesul pentru această clasă de compuși a condus la elaborarea de procedee avantajoase din punct de vedere economic, pentru prepararea lor și a intermediarilor lor.
O clasă de compuși piretroizi, care prezintă activitate insecticidă deosebită o constituie clasa de compuși având formula generală I:
în care atomii de carbon, marcați 1 și 3, sunt atomi de carbon asimetrici și R’ este ales dintrun grup de radicali cunoscuți pentru faptul că induc activitate insecticidă moleculei, de exemplu, RS-a-cian-3-fenoxibenzil sau S-a-cian-3-fenoxibenzil sau 2-metilbifenil-3-il-metil sau 2,3,5,6-tetrafluor~4-metilbenzil.
Din GB 2 000 764, se cunoaște faptul că configurația stereoizomeră a fragmentului acid al compusului cu formula I trebuie să aibă geometria 1R, cis, Z pentru a avea o activitate insecticidă maximă, adică configurația absolută la atomul de carbon 1 este R, cei doi atomi de hidrogen de la atomii de carbon 1 și 3 sunt în pozițiile cis și atomul de clor și gruparea ciclopropan sunt de aceeași parte a dublei legături carbon-carbon. Este foarte important să poată fi preparat izomerul activ al compusului cu formula I, printr-un procedeu simplu și economic, și totodată să se obțină un compus care să prezinte activitate insecticidă, puternică, pentru a minimiza cantitatea de insecticid, necesară a fi aplicată pentru tratarea culturilor agricole, a locuințelor etc.
Atunci când se dorește prepararea compușilor cu formula la, este necesară aplicarea unei proceduri stereospecifice sau izolarea stereoizomerului dorit, dintr-un amestec racemic, prin procedee fizice de separare. Izolarea stereoizomerului este un procedeu scump și rar utilizat pe scară industrială.
Se cunoaște faptul că compusul cu formula II (cunoscut sub denumirea Biocartol) poate reacționa cu un compus halogenat cu un singur atom de carbon cum ar fi CHBr3, CHCI3 sau CHCIF2 în prezența unei baze tari pentru a rezulta derivați de acid ciclopropancarboxilici.
De asemenea, se cunoaște faptul că compusul racemic cu formula IVa, de mai jos, poate fi preparat prin ciclizarea 4-diazoacetoxi-5,5-diclor-6,6,6-trifluor-2-metil-2-hexenei întro suspensie de acetil acetonat de cupru (II) în dioxan, la fierbere, în care inelul ciclopropanic se formează, într-o ultimă etapă, dintr-o secvență de reacții. în plus, se sugerează faptul că compusul racemic cu formula IVb, de mai jos, poate fi preparat prin reacția dintre esterii acidului c/s-3-formil-2,2-dimetil-ciclopropan-carboxilic și 1,1,1-triclor-2,2,2-trifluoretan, în prezența zincului. Este, de asemenea, cunoscut faptul că compusul cu formula I poate fi preparat, pornind de la compusul cu formula II, care este cu ușurință preparat într-o formă optic pură Ha, din substanța naturală (+)-3-carena sau într-o formă racemică llb prin ozonoliza acidului crisantemic sau a derivaților acestuia. Esterul metilic al acidului trans-3-dîf
RO 117790 Bl metoximetil-2,2-dimetil-ciclopropan-carboxilic care este accesibil din punct de vedere 50 comercial, de exemplu, de la Aldrich-Chemie, este, de asemenea, o sursă de compus llb, prin hidroliza și epimerizare-lactonizare.
Acest procedeu de sinteză este foarte specific în ceea ce privește stereoizomeria produșilor, astfel încât geometria compusului lla poate fi regăsită în compusul la. în acest fel, sunt evitate scindările de racemați, care sunt costisitoare, precum și pierderile de ran- 55 dament prin formarea de izomeri inutili.
cis llb: 1RS, cis
Biocartol
Procedee de sinteză a fragmentului acid (1 R,cis, Z) din esterii piretroidici cu formula 65 la (R’=H) pornind de la Biocartol lla, via intermediarii lila și/sau IVa sunt prezentate în schema de reacție.
Biocartol Πα: IR llb:IRS
CFjCCIXH NaO-l-Bu DMF, THF
Hlb: (IRS, cis)
CFjCdX, MY, -----------------».
IVa: (IR, cis) IVb: (IRS.cis)
Ib; (lRS,cis,Z)(R'= H)
Aceste procedee de sinteză pot fi utilizate, în același mod, pentru a prepara fragmentul acid (1RS, cis, Z) racemic din esterii piretroizi cu formula Ib (R’=H), pornind de la Biocartol llb racemick via intermediarul lllb.
Suntk de asemeneak cunoscute procedee de sinteză a compușilor cu formula I (R-H) (într-o singură etapă)k pornind de la compuși cu formula II, în care intermediarii cu formulele III și IV nu sunt izolați, dar totuși sunt identificați și caracterizați prin cromatografie gazoasă. Aceste procedee sunt utile pentru prepararea compușilor la, pornind de la compuși lla și a compușilor Ib, pornind de la compuși llb.
De asemenea, se cunoște un procedeu de sinteză a compușilor cu formula
în care Χυ X2 și X3 atunci când sunt identici sunt aleși din grupul constând din clor și brom și atunci când cel puțin doi sunt diferiți, sunt aleși din grupul constând din fluor, clor și brom
RO 117790 Bl constând în reacția în prezența unui agent bazic ales din grupul constând din alcanolați de metal alcalin, hidruri de metal alcalin și hidroxizi de metal alcalin ai unui compus cu formula
HO—CH C=O \ / o cu un compus halogenat, cu formula
în care Xn X2 și X3 au semnificația de mai sus, pentru a obține un compus cu formula
H
COOH și reacția acestuia din urmă, cu un agent acid sau un agent de deshidratare sau încălzirea acestuia din urmă, pentru obținerea compusului dorit (US 4 281 182).
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, este prepararea acizilor ciclopropancarboxilici printr-un procedeu simplu și economic.
Procedeu de preparare, conform invenției, a acizilor ciclopropan-carboxilici cu formula generală I
OR' în care R’ reprezintă H și cei doi atomi de hidrogen de pe inelul ciclopropanic sunt în poziție relativă c/s, constă în aceea că un compus cu formula generală II
reacționează cu un compus cu formula CF3-CCIX2, în care X reprezintă un atom de halogen, de preferință, clor sau brom, în mediu inert și în prezență de Zn, ca atare, sau de material metalic, generat electrochimie, la temperaturi de O...15O°C, de preferință 20...100°C, pentru
RO 117790 Bl
formarea compușilor intermediari cu formulele III și IV,
CI Fc-4_x o PI X >Ao^o
Ă f3c^ \ a 150
HO >W
ΗΛ H HAH
(III) (iv)
după care, atunci când compusul cu formula II este în mare parte transformat în compușii 155 intermediari cu formulele III și IV, se adaugă un agent de deshidratare, pentru tranformarea, mai întâi, a compusului intermediar III, în compusul intermediar IV și apoi a compusului intermediar IV în compusul final cu formula generală I, predominant sub formă de izomer Z, atât în formă optic pură, cât și ca racemic, menținându-se, în permanență, în reacție zinc metalic. 160
De preferință, mediul inert este dimetilformaldehida, agentul de deshidratare este anhidrida acetică, iar o parte sau tot reactantul metalic este înlocuit prin material metalic, generat electrochimie.
Unul dintre intermediarii pentru realizarea procedeului definit mai sus fiind reprezentat de compusul cu formula III, în care X este clor, este acidul 3-(2,2,-diclor-3,3,3- 165 trifluor-1 -hidroxipropil)-2,2-dimetil-( 1R, 3S)ciclopropancarboxilic.
Un alt intermediar pentru realizarea procedeului definit mai sus fiind reprezentat de forma cis a compusului cu formula III, în care X este clor, este acidul c/s-3-(2,2,-diclor-3,3,3trifluor-1-hidroxipropil)-2,2-dimetil-ciclopropancarboxilic.
Cel de al treilea intermediar, pentru realizarea procedeului definit mai sus, fiind 170 reprezentat de compusul cu formula IV, în care X este clor, este (1R,5S)-4-(1,1 ,-didor-2,2,2trifluoretil)-6,6-dimetil-3-oxabiciclo[3.1 .o]hexan-2-onă.
Invenția de față prezintă următoarele avantaje:
-procedeul este simplu și ușor de realizat;
-acizii obținuți pot fi utilizați pentru prepararea esterilor ciclopropan-carboxilici 175 corespunzători.
Se dau, în continuare, mai multe exemple de realizare a invenției.
Randamentele și puritățile sunt determinate prin cromatografie gazoasă (GC) și/sau lichidă, precum și prin spectroscopie RMN.
Exemplul 1 (exemplu comparativ). Prepararea acidului 3-(2,2-diclor-3,3,3-trifluor-1- 180 hidroxipropil)-2,2-dimetil-(1R, 3S)-ciclopropan-carboxilic (lila, X=CI) pornind de la Biocartol lla
La o soluție constituită din 2,84 g (0,02 moli) compus lla și 3,36 g 1,1-diclor-2,2,2trifluoretan într-un amestec de 5 g DMF anhidră și 25 ml THFanhidru, sub agitare, răcită extern până la -70°C, se adaugă încet 27 ml dintr-o soluție 1M de fbutoxid de potasiu, astfel 185 încât temperatura amestecului de reacție să se mențină sub -55°C. Reacția ulterioară are loc la aceeași temperatură, timp de 30 min și apoi amestecul de reacție este tratat cu cantitatea calculată de HCI apos, concentrat. După încălzirea spontană la temperatura camerei, soluția rezultată este turnată într-un amestec de apă-metil /-butii eter. Faza apoasă și faza organică sunt separate și faza apoasă este extrasă cu încă 2x 25 ml metil /-butii eter 190 (MTBE). Faza organică combinată este uscată pe Na2SO4 și evaporată la presiune redusă. Se obține 1,1 g produs prin cristalizare din hexan și sunt izolate 0,4 g de compus lila (28 % din cantitatea teoretică), cu punct de topire 126...129°C (descomp.) și o puritate determinată prin RMN mai mare de 95 %. Rotația specifică: [a]D 25= -11° (1,28 g/100 ml THF).
RO 117790 Bl 1H-RMN (250 MHz, CDCI3+CD3OD): 1,21 ppm (s, 3H); 1,31 ppm (s, 3H); 1,7 ppm (m,
2H), 4,51 ppm (d, J=8,8Hz, 1H); 4,8 ppm (semnal larg, 2H) de la izomerul major; 1,27 ppm (s, 3H); 1,39 ppm (s, 3H) de la izomerul minor.
13C-RMN (63 MHz, CDCI3+CD3OD): 16,1 ppm (q); 28,4 ppm (s); 28,6 ppm (q);
29.5 ppm (d); 35,8 ppm (d); 71,4 ppm (d); 88,9 ppm(qs, 32 Hz); 122,9 ppm (qs, 282 Hz);
174,8 ppm (s).
în mod identic, acidul c/s-3-(2,2-diclor-3,3,3-trifluor-1-hidroxipropil)-2,2-dimetilciclopropan-carboxilic (lllb, X=CI) este preparat, pornind de la compusul llb.
Punct de topire=127...130°C.
1H-RMN (250 MHz, CDCI3): 1,24 ppm (s, 3H); 1,31 ppm (s, 3H); 1,8 ppm (m, 2H); 4,50 ppm (d, J=868Hz, 1H).
13C-RMN (63 MHz, CDCI3): 15,4 ppm (q); 28,1 ppm (s); 29,0 ppm (q); 29,2 ppm (d); 35,7 ppm (d); 71,0 ppm (d); 87,5 ppm(qs, 32 Hz); 121,9 ppm (qs, 277 Hz); 177,4 ppm (s).
Exemplul 2 (exemplu preparativ). Prepararea acidului 3-(2,2-diclor-3,3,3-trifIuor-1hidroxipropil)-2,2,-dimetil-(1R, 3S)-ciclopropan-carboxilic (lila, X=CI) pornind de la Biocartol Ila ml dintr-o soluție 1M de f-butoxid de potasiu (13 mmoli) în THF, sunt răciți până la aproximativ -70°C sub atmosferă de azot uscat. La aceasta se adaugă, prin picurare, un amestec constituit din 0,7 g (5 mmoli) compus Ila, 1,22 g (8 mmoli) 1,1 -diclor-2,2,2-trifluoretan, 1,0 g DMF anhidră în 5 ml THF anhidru sub răcire și agitare, astfel încât temperatura să nu depășească -55°C. După 90 min, se adaugă încet 2 ml (2 mmoli) t-butoxid de potasiu și imediat 0,31 g (2 mmoli) de 1,1-diclor-2,2,2-trifluoretan. După un timp de reacție de 6 h, se adaugă 4 ml HCI concentrat sub răcire continuă la o temperatură mai mică de 55°C, după care amestecul de reacție este lăsat să stea pentru încălzire spontană, la temperatura camerei. Amestecul de reacție este prelucrat ca în exemplul 1. Se obțin 0,9 g compus lila sub formă de pulbere (61 % din cantitatea teoretică) care, analizat prin RMN, prezintă o puritate mai mare de 95 %.
în același mod, este preparat acidul c/s-3-(2,2-diclor-3,3,3-trifluor-1-hidroxipropil)2,2,-dimetil-ciclopropan-carboxilic (lllb, X=CI) pornind de la compus llb.
Exemplul 3. Prepararea (1R, 5S)-4-(1,1-diclor-2,2,2-trifluoretil)-6,6-dimetil-3oxabiciclo[3.1.0]hexan-2-onei (IVa, X=CI) pornind de la compus lila
Un amestec constituit din 1,52 g (0,005 moli) compus cu formula lila dizolvat în 10 ml anhidridă acetică este agitat la 85°C, timp de 2 1/4 h, răcit la temperatura camerei, tratat cu NaHCO3 apos și extras de două ori cu MTBE care este uscat pe Na2SO4 și evaporat. Sunt izolate 1,35 g produs care este purificat prin cromatografie pe silicagel (CH2CI2). Sunt izolate 1,23 g compus cu formula IVa (puritate 93,4 % GC; randament 83 %).
Recristalizarea a 0,51 g din acest compus din 10 ml n-hexan conduce la 0,31 g compus sub formă de ace incolore de puritate mai mare de 95 % (prin analiză RMN) și un punct de topire=91...93°C. Rotația specifică [a]D 25=+5° (1,27 g/100 ml CHCI3).
1H-RMN (250 MHz, CDCI3): 1,25 ppm (s, 3H); 1,26 ppm (s, 3H); 2,13 ppm (d, J=5,9 Hz, 1H); 2,38 ppm (d, J=5,9Hz, 1H); 4,63 ppm (s,1H).
13C-RMN (63 MHz, CDCI3): 15,1 ppm (q); 23,4 ppm (s); 25,3 ppm (q); 30,0 ppm (d);
31.6 ppm (d); 77,6 ppm (d); 85,1 ppm(qs, 34 Hz); 121,5 ppm (qs, 284 Hz); 171,9 ppm (s).
Examinarea cristalografică cu raze X a compusului recristalizat cu formula IVa indică următoarea structură a cristalului:
RO 117790 Bl
Forma cristalului: monoclinic; grup spațial; P2/1, a=9,3871 (17)Â; c=6,2997(12)Â; α=90°; β=110,505(12)°; γ=90°.
Volumul celulei unitare=588,79(33)Â.
Numărul de molecule pe celulă unitară, Z=2.
Densitate calculată=1,5627 Mg/m3.
F(000)=280.0000.
Radiația Ka a Mo=0,71073Â; μ=5,717 cm'1; 298 K.
Coordonatele atomilor individuali în celula unitară sunt prezentate în tabelul următor.
250
255
Atom X Y Z
C11 0,3223(2) 0,7909 0,2218(3)
C12 0,3155(2) 0,7445(4) 0,6668(3)
F1 0,5513(4) 0,6180(7) 0,5499(10)
F2 0,4148(6) 0,5328(7) 0,2415(12)
01 -0,0170(6) 0,5798(7) -0,2696(7)
02 0,1060(5) 0,5573(5) 0,0998(6)
C1 -0,0700(6) 0,7212(8) -0,0046(9)
C2 0,0025(7) 0,6177(8) -0,841(9)
C3 0,1273(6) 0,6235(7) 0,3045(9)
C4 0,0806(6) 0,7265(8) 0,2502(9)
C5 -0,1548(6) 0,6869(7) 0,1514(9)
C6 -0,2043(7) 0,5552(10) 0,1695(10)
C7 -0,2674(8) 0,7845(12) 0,1647(15)
C8 0,2905(6) 0,6752(7) 0,3986(8)
C9 0,4102(8) 0,5711(13) 0,4301(19)
H1 -0,1052(76) 0,8094(88) -0,108(11)
H3 0,1286(54) 0,5547(63) 0,4182(78)
H4 0,0299(61) 0,8053(72) 0,3330(83)
H6a -0,2553 0,5325 0,2692
H6b -0,1131 0,5042 0,2146
H6c -0,2669 0,5305 0,0223
H7a -0,3201 0,7626 0,2682
H7b -0,3404 0,7966 0,0219
H7c -0,2142 0,8607 0,2216
260
265
270
275
280 în mod identic, este preparat compusul 4-(1,1-diclor-2,2,2-trifluoretil)-6,6-dimetil-3oxabiciclo[3.1.0]hexan-2-onă (compus IVa, X=CI) pornind de la compus lllb.
RO 117790 Bl
Ή-RMN (250 MHz, CDCI3): 1,25 ppm (s, 3H); 1,26 ppm (s, 3H); 2,13 ppm (dd, J=0,8 și 5,9 Hz, 1H); 2,38 ppm (d, J=5,9Hz, 1H); 4,63 ppm (d,J00,8 Hz, 1H).
13C-RMN (63 MHz, CDCIj): 15,1 ppm (q); 23,4 ppm (s); 25,3 ppm (q); 30,1 ppm (d);
31.7 ppm (d); 77,6 ppm (d); 85,1 ppm(qs, 34 Hz); 121,5 ppm (qs, 284 Hz); 171,9 ppm (s).
Exemplul 4 (exemplu comparativ). Prepararea acidului 3-(2-brom-2-clor-3,3,3trifluor-1-hidroxipropil)-2,2-dimetil-(1RS, cis)-ciclopropan-carboxilic (compusul lllb. X=Br) pornind de la Biocartol llb.
Se prepară ca în exemplul 2, dar cu 1-brom-1-clor-2,2,2-trifluoretan în loc de 1,1diclor-2,2,2-trifluoretan. Rescristalizarea din toluen conduce la o pulbere albă (compus lllb) cu punct de topire=170...172°C și o puritate mai mare de 95 % (RMN, mai mulți izomeri).
1H-RMN (250 MHz, DMSO-d6): 1,14 ppm (s, 3H); 1,24 ppm (s, 3H); 1,53 ppm (dd, J=9,1 și 9,6 Hz, 1H); 1,65 ppm (d, J=9,1Hz, 1H); 4,17 ppm (d, J=9,6 Hz, 1H); 6,2 ppm (s larg,1H); 11,9 ppm (s larg, 1H).
13C-RMN (63 MHz, DMSO-d6): 15,7 ppm (q); 27,2 ppm (s); 27,8 ppm (q); 28,3 ppm (d); 35,8 ppm (d); 69,8 ppm (d); 79,5 ppm(qs, 30 Hz); 122,3 ppm (qs, 282 Hz); 172,0 ppm (s).
Datele spectrale sunt pentru izomerul major.
Exemplul 5 (exemplu comparativ). Prepararea aciduluiZ-cis-3-(2-clor-3,3,3-trifluor1-propenil)-2,2-dimetil~ciclopropan-carboxilic (compus Ib) pornind de la compus llb.
Se agită la reflux, timp de aproximativ 4 h, la 65°C o suspensie constituită din 1,96 g (0,03 moli) pulbere de Zn într-o soluție formată din 0,71 g (0,005 moli) compus llb și 2,81 g (0,015 moli) 1,1,1-triclor-trifluoretan în 10 ml DMF anhidră, până când analiza GC indică faptul că compusul llb a fost transformat, în mare parte, în compușii intermediari lllb și IVb și în mică măsură în compusul Ib. Se adaugă 1,02 g (0,01 moli) anhidridă acetică și se agită, în continuare, la 60°C, timp de aproximativ 5 h, menținându-se în permanență, în reacție ,zinc metalic. Produsul este izolat prin extracția cu MTBE a amestecului de reacție căruia i se adaugă, în prealabil, HCI apos. Faza care onține MTBE este uscată pe Na2SO4 și evaporată.
Randamentul în compus Ib: 0,57 g (puritate mai mare de 95 %, 47 % din cantitatea teoretică). Recristalizarea din n-heptan conduce la un produs cu punct de topire=106...108°C ( US 4 333 950, punct de topire pentru compus lb=108...110°C).
Exemplul 6. Prepararea acidului Z-3-(2-clor-3,3,3-trilfuor-1-propenil)-2,2-dimetil(1 R,3R)-ciclopropan-carboxilic (compus la) pornind de la compus IVa.
Se agită la 70°C. timp de 7 /2 h. o suspensie constituită din 0,26 g (0,004 moli) pulbere de Zn într-o soluție formată din 0,72 g (0,0026 moli) compus cu formula IVa în 3 ml DMF și după răcire la temperatura camerei, se adaugă 10 ml apă și 5 ml HCI concentrat. Amestecul este extras de trei ori cu MTBE, soluția rezultată fiind uscată pe Na2SO4 și evaporată. Rezultă 0,65 g cristale care, conform analizei GC. sunt aproape 100 % pure.
Randament: aproximativ 100 %. Rescristalizarea din 10 ml n-heptan conduce la 021 g cristale albe cu punct de topire=105...108°C. Rotația specifică: [a]D 25=+47° (1,14 g/100 ml, CHCI3).
1H-RMN (250 MHz,CDCI3): 1,32 ppm (s, 2 x 3H); 1,99 ppm (d, J=8,3 Hz, 1H); 2,23 ppm (d, J=9,3 și 8,3 Hz, 1H); 6,87 ppm (d, J=9,3Hz, 1H); 10,8 ppm (s larg, 1H).
La 6,58 ppm (d, J=9,6 Hz) semnalul este suspectat a corespunde unui conținut de aproximativ 5 % izomer E care dispare complet la recristalizarea substanței.
13C-RMN (63 MHz, CDI3): 14,9 ppm (q); 28,6 ppm (s); 29,5 ppm (q); 31,6 ppm (d);
32.7 ppm (d); 120,5 ppm (qs, 38 Hz); 121,1 ppm (qs, 271 Hz); 129,7 ppm (qd, 5 Hz); 176,6 ppm (s).
RO 117790 Bl
Reacția unei cantități mici de compus la. cu un exces de clorură de tionil și apoi cu un exces de metanol, conduce la esterul metilic al compusului cu formula la. Analiza acestui ester pe o coloană chirală GC indică o puritate optică mai mare de 95 % exces enantiomeric.
Exemplul 7. Prepararea acidului Z-3-(2-clor-3,3,3-trifluor-1-propenil)-2,2,-dimetil- 335 (1 R,3R)-ciclopropan-carboxilic (compus la) pornind de la compus IVa.
Se utilizează o microcelulă de electroliză cu curgere (de la firma Electrocell Ab, Suedia), cu un catod din plumb și un anod din grafit, electrozii având, fiecare, o suprafață de 10 cm2. Drept membrană selectivă pentru ioni este utilizată o membrană selectivă pentru cationi Selemion(R) CMV, de la firma japoneză Ashi Glass C. Se dizolvă, cu atenție, 10 ml 340 acid sulfuric concentrat în 300 ml metanol. Din acest amestec se toarnă 150 ml drept catolit și 150 ml drept anolit. Se pornesc pompele de circulație și atunci când temperatura se stabilizează la 50°C se adaugă catolitului o soluție constituită din 2,0 g (0,0072 moli) compus cu formula IVa în 10 ml metanol. Cablurile electrozilor sunt fixate, este pornită sursa de curent și voltajul constant este fixat la 4,0V. La momentul 0, curentul este de 0,30 Ai. 345 Probele sunt luate la aproximativ fiecare 30 min, și după 270 min curentul este oprit și cablurile îndepărtate. Curentul la sfârșitul experimentului este de 0,20 A. Catolitul este descărcat și prelucrat prin distilarea metanolului într-un evaporator rotativ la 50°C și 100 mm Hg după a dăugarea a 50 ml apă. Faza apoasă este apoi extrasă cu metil t-butil eter care este apoi uscat și evaporat. Se obțin 1,68 g produs sub forma unui ulei care este amestecat 350 cu 10 ml soluție apoasă 2 N NaOH și lăsat să stea sub agitare, timp de 2 h. Faza apoasă este acidulată cu HCI apos concentrat și extrasă cu metil t-butil eter care este apoi uscat și evaporat. Se obțin 1,33 g cristale care conform analizei GC au o puritate mai mare de 95 %. Randament: aproximativ 75 %.
Exemplul 8. Prepararea acidului Z-3-(2-clor-3,3,3-trifluor-1-propenil)-2,2-dimetil- 355 (1 R,3R)-ciclopropan-carboxilic (compus la) pornind de la Ha
Se agită într-o autoclavă din teflon, timp de aproximativ 2 h, la 50°C, o suspensie constituită din 2,94 g (0,045 moli) pulbere de zinc și o soluție formată din 2,13 g (0,015 moli) compus cu formula lla și 7,12 g (0,038 moli) 1,1,1-triclortrifluoretan în 25 ml DMF anhidră. După cele 2 h, autoclava este deschisă și analiza prin GC indică faptul că tot compusul lla 360 este transformat într-un amestec de compuși intermediari lila și IVa și într-o cantitate mică de compus la. Se adaugă 1,84 g (0,018 moli) anhidridă acetică. Autoclava este închisă, încălzită timp de 15 min la 50°C și redeschisă. Analiza GC indică faptul că tot compusul lila a fost transformat în compus IVa. Se adaugă 1,18 g (0,018 moli) pulbere de Zn, se închide din nou autoclava și se lasă să stea sub agitare, la 70°C, timp de aproximativ 2 h. Autoclava 365 este deschisă și produsul este izolat prin extracția cu MTBE a amestecului de reacție căruiai se adaugă HCI apos concentrat. Faza MTBE este uscată pe Na2SO4 și evaporată. Randamentul în compus la: 2,48 g (puritate mai mare de 95 %, 68 % din cantitatea teoretică). Recristalizarea din n-heptan conduce la un produs cu punct de topire=106...107°C.

Claims (7)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici, cu formula generală I
    OR
    375 (O
    RO 117790 Bl în care R’ reprezintă H și cei doi atomi de hidrogen de pe inelul ciclopropanic sunt în poziție relativă cis, caracterizat prin aceea că un compus cu formula generală II reacționează cu un compus cu formula CF3-CCIX2, în care X reprezintă un atom de halogen, de preferință clor sau brom, în mediu inert și în prezență de Zn ca atare, sau de material metalic, generat electrochimie, la temperaturi de O...15O°C, de preferință 20,..100°C. pentru după care, atunci când compusul cu formula II este, în mare parte, transformat în compușii intermediari cu formulele III și IV, se adaugă un agent de deshidratare, pentru tranformarea, mai întâi, a compusului intermediar III în compusul intermediar IV și apoi a compusului intermediar IV în compusul final cu formula generală I predominant sub formă de izomer Z, atât în formă optic pură cât și ca racemic, menținându-se în permanență în reacție zinc metalic.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că mediul inert este dimetilformamida.
  3. 3. Procedeu conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că agentul de deshidratare este anhidrida acetică.
  4. 4. Procedeu conform revendicărilor 1...3, caracterizat prin aceea că o parte sau tot reactantul metalic este înlocuit prin material metalic, generat electrochimie.
  5. 5. Intermediar pentru realizarea procedeului definit în revendicarea 1, caracterizat prin aceea că fiind reprezentat de compusul cu formula III, în care X este clor, este acidul
    3- (2,2,-diclor-3,3,3-trifluor-1 -hidroxipropil)-2,2-dimetil-(1 R, 3S)ciclopropancarboxilic.
  6. 6. Intermediar pentru realizarea procedeului definit în revendicarea 1, caracterizat prin aceea că fiind reprezentat de forma cis a compusului cu formula III, în care X este clor, este acidul c/s-3-(2,2,-diclor-3,3,3-trifluor-1-hidroxipropil)-2,2-dimetil-ciclopropancarboxilic.
  7. 7. Intermediar pentru realizarea procedeului definit în revendicarea 1, caracterizat prin aceea că fiind reprezentat de compusul cu formula IV, în care X este clor, este (1R,5S)-
    4- (1,1 ,-diclor-2,2,2-trifluoretil)-6,6-dimetil-3-oxabiciclo[3.1 ,o]hexan-2-onă.
RO98-00083A 1995-07-21 1996-07-17 Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si intermediari pentru realizarea procedeului RO117790B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK085495A DK171797B1 (da) 1995-07-21 1995-07-21 Cyclopropanderivater og fremgangsmåde til fremstilling af cyclopropancarboxylsyrer, ved hvilken disse cyclopropanderivater indgår som mellemprodukter.
PCT/DK1996/000326 WO1997003941A1 (en) 1995-07-21 1996-07-17 A process for the preparation of cyclopropane carboxylic acids and intermediates therefor

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO117790B1 true RO117790B1 (ro) 2002-07-30

Family

ID=8098295

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-00083A RO117790B1 (ro) 1995-07-21 1996-07-17 Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si intermediari pentru realizarea procedeului

Country Status (32)

Country Link
US (1) US5986130A (ro)
EP (1) EP0842137B1 (ro)
JP (3) JP3457005B2 (ro)
KR (1) KR100284147B1 (ro)
CN (2) CN1258514C (ro)
AR (2) AR002899A1 (ro)
AT (1) ATE191446T1 (ro)
BR (1) BR9609740A (ro)
CA (1) CA2224818C (ro)
CZ (1) CZ293407B6 (ro)
DE (1) DE69607627T2 (ro)
DK (2) DK171797B1 (ro)
EA (1) EA000683B1 (ro)
EE (1) EE03521B1 (ro)
ES (1) ES2145467T3 (ro)
GR (1) GR3033832T3 (ro)
HK (2) HK1015350A1 (ro)
HU (1) HU218983B (ro)
IL (2) IL137108A (ro)
MX (1) MX9800440A (ro)
NO (1) NO309264B1 (ro)
NZ (1) NZ313133A (ro)
PL (1) PL182824B1 (ro)
PT (1) PT842137E (ro)
RO (1) RO117790B1 (ro)
SI (1) SI0842137T1 (ro)
SK (1) SK282494B6 (ro)
TR (1) TR199800090T1 (ro)
TW (1) TW339331B (ro)
UA (1) UA59338C2 (ro)
WO (1) WO1997003941A1 (ro)
ZA (1) ZA965688B (ro)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK174698B1 (da) * 1998-02-18 2003-09-22 Cheminova Agro As Fremgangsmåde til fremstilling af cyclopropancarboxylsyrer
GB9808619D0 (en) * 1998-04-22 1998-06-24 Zeneca Ltd Chemical process
CN100500307C (zh) * 2007-04-02 2009-06-17 浙江工业大学 一种基于连续输送的条烟异步分拣法
AR097362A1 (es) 2013-08-16 2016-03-09 Cheminova As Combinación de 2-metilbifenil-3-ilmetil (z)-(1r)-cis-3-(2-cloro-3,3,3-trifluorprop-1-enil)-2, 2-dimetilciclopropanocarboxilato con por lo menos un insecticida, acaricida, nematicida y/o fungicida

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2000764B (en) * 1977-03-23 1982-04-28 Ici Ltd Halogenated esters
FR2396006A1 (fr) * 1977-06-27 1979-01-26 Roussel Uclaf Nouveaux composes a noyau cyclopropanique, procede de preparation et application a la preparation de derives cyclopropaniques a chaine dihalovinyliques
CA1146581A (en) * 1977-12-16 1983-05-17 Pieter A. Verbrugge Intermediates in the preparation of cyclopropylcarboxylate esters and process for their manufacture
US4333950A (en) * 1979-05-24 1982-06-08 Fmc Corporation (+)-4-Substituted-2-indanol insecticidal ester derivatives
FR2607133B1 (fr) * 1986-11-20 1989-05-05 Roussel Uclaf Nouveaux derives de l'acide 2,2-dimethyl cyclopropane carboxylique portant en 3 une chaine halogenee saturee, leur procede de preparation et leur application comme pesticides

Also Published As

Publication number Publication date
EE9800019A (et) 1998-08-17
PL324867A1 (en) 1998-06-22
PL182824B1 (pl) 2002-03-29
TR199800090T1 (xx) 1998-04-21
CN1117061C (zh) 2003-08-06
AU701546B2 (en) 1999-01-28
JP2002201188A (ja) 2002-07-16
CZ293407B6 (cs) 2004-04-14
SI0842137T1 (en) 2000-08-31
GR3033832T3 (en) 2000-10-31
KR19990035782A (ko) 1999-05-25
EA000683B1 (ru) 2000-02-28
EA199800143A1 (ru) 1998-08-27
AR002899A1 (es) 1998-04-29
NO309264B1 (no) 2001-01-08
SK282494B6 (sk) 2002-02-05
NO980256L (no) 1998-01-20
JPH11509534A (ja) 1999-08-24
AR010461A2 (es) 2000-06-28
HU218983B (hu) 2001-01-29
EP0842137A1 (en) 1998-05-20
DE69607627D1 (de) 2000-05-11
IL122624A (en) 2000-12-06
DE69607627T2 (de) 2000-07-27
CN1513829A (zh) 2004-07-21
HK1066210A1 (en) 2005-03-18
UA59338C2 (uk) 2003-09-15
CZ18698A3 (cs) 1998-06-17
JP3457005B2 (ja) 2003-10-14
DK171797B1 (da) 1997-06-02
TW339331B (en) 1998-09-01
WO1997003941A1 (en) 1997-02-06
JP2002193879A (ja) 2002-07-10
DK0842137T3 (da) 2000-09-04
EE03521B1 (et) 2001-10-15
IL137108A (en) 2003-10-31
HUP9802288A3 (en) 1999-03-01
PT842137E (pt) 2000-09-29
ZA965688B (en) 1997-01-24
HUP9802288A2 (hu) 1999-01-28
AU6513696A (en) 1997-02-18
ATE191446T1 (de) 2000-04-15
SK7198A3 (en) 1998-09-09
CN1258514C (zh) 2006-06-07
ES2145467T3 (es) 2000-07-01
CA2224818A1 (en) 1997-02-06
EP0842137B1 (en) 2000-04-05
IL122624A0 (en) 1998-08-16
DK85495A (da) 1997-01-22
NO980256D0 (no) 1998-01-20
CN1196043A (zh) 1998-10-14
MX9800440A (es) 1998-04-30
KR100284147B1 (ko) 2001-04-02
BR9609740A (pt) 1999-12-21
CA2224818C (en) 2008-02-26
HK1015350A1 (en) 1999-10-15
JP3807605B2 (ja) 2006-08-09
US5986130A (en) 1999-11-16
NZ313133A (en) 1999-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH0643369B2 (ja) ピレトリン酸と関連したシクロプロパンカルボン酸のエステル及びそれらの製造方法
US5256803A (en) Process for the preparation of (2R,3R)-cis)-β-phenylglycidic acid
RO117790B1 (ro) Procedeu de preparare a acizilor ciclopropan-carboxilici si intermediari pentru realizarea procedeului
JPS6025952A (ja) 光学活性2,2−ジメチルシクロプロパン−1−カルボン酸誘導体の製造法
HU203309B (en) Process for producing unsaturated alcohol derivatives
US4083855A (en) Method for producing a γ-lactone
MXPA98000440A (en) Procedure for the preparation of carboxilic and intermediary cyclopropan acids of the mis
AU701546C (en) A process for the preparation of cyclopropane carboxylic acids and intermediates therefor
US4902835A (en) Fluorinated butene derivatives and methods for their preparation
US5262571A (en) Cycloalkyl-based chiral auxiliaries and method making the same
JPH0417938B2 (ro)
JPH0119376B2 (ro)
JPH0380788B2 (ro)
CA1155455A (en) Intermediates in the preparation of cyclopropanecarboxylate esters and process for their manufacture
DK161704B (da) Cyclopropancarboxylsyrelactonderivater og fremgangsmaader til fremstilling deraf
US4071542A (en) Synthesis of hydroxycyclopenten-1-ones
JPS6025956A (ja) 2,2−ジメチルシクロプロパンカルボン酸メンチルエステル
JPS5821901B2 (ja) 2−(2,2−ジクロルビニル)−3,3−ジメチルシクロプロパンカルボン酸エステルの製造方法
JPS5817451B2 (ja) γ↓−クロル↓−δ↓−不飽和カルボン酸エステルの製法
HU203520B (en) Process for producing disubstituted cyclopropane derivatives
JPH05213823A (ja) 光学活性2−イソプロペニル−シクロブタンカルボン酸エステル類の製造法