RO116215B1 - Instalatie de rectificare a sinelor - Google Patents
Instalatie de rectificare a sinelor Download PDFInfo
- Publication number
- RO116215B1 RO116215B1 RO96-00929A RO9600929A RO116215B1 RO 116215 B1 RO116215 B1 RO 116215B1 RO 9600929 A RO9600929 A RO 9600929A RO 116215 B1 RO116215 B1 RO 116215B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- rail
- frame
- rollers
- guide
- installation according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E01—CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
- E01B—PERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
- E01B31/00—Working rails, sleepers, baseplates, or the like, in or on the line; Machines, tools, or auxiliary devices specially designed therefor
- E01B31/02—Working rail or other metal track components on the spot
- E01B31/12—Removing metal from rails, rail joints, or baseplates, e.g. for deburring welds, reconditioning worn rails
- E01B31/17—Removing metal from rails, rail joints, or baseplates, e.g. for deburring welds, reconditioning worn rails by grinding
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)
- Finish Polishing, Edge Sharpening, And Grinding By Specific Grinding Devices (AREA)
- Bearings For Parts Moving Linearly (AREA)
- Constituent Portions Of Griding Lathes, Driving, Sensing And Control (AREA)
- Grinding Of Cylindrical And Plane Surfaces (AREA)
Abstract
Inventia se refera la o instalatie de rectificare a sinelor de cale ferata. Instalatia conform inventiei este alcatuita dintr-un cadru portant (3), care poate rula pe o sina (2) fiind prevazuta cu role de palpare (4) cu axele de rotatie (5), care este echipat cu un organ abraziv (14) a carui pozitie fata de sina (2) este reglabila si care se poate roti in jurul unei axe de pivotare (7), orientata in directia longitudinala a sinei si se reazema pe un cadru portagregate (8) cu rolele de ghidare (22) ce pot rula pe sinele (2), la care atat rolele de palpare (4), cat si rolele de ghidare (22) prezinta suprafete de rostogolire (43, 44) pentru rulare pe sina (2) si care este prevazuta cu un organ de ghidare (40) astfel alcatuit, incat sa poata fi aplicat pe o suprafata laterala verticala (39)a sinei si este astfel legat cu cadrul portagregate (8), incat sa permita reglarea distantei in raport cu cadrul portant (3), axele de rotatie (5) ale rolelor de palpare (4) sunt dispuse orizontal si paralel cu axele de rotatie (23) ale rolelor de ghidare (22), punctul de rezemare (46) al rolei de ghidare (22), definit prin contactul dintre suprafata de rostogolire (44) si sina (2), fiind distantat fata de punctul de rezemare (45) al rolei de palpare (4) si situat la o cota superioara fata de acesta din urma, instalatia fiind prevazuta cu un mecanism de pivotare (30), care asigura o rabatere a cadrului portagregate (8) in raport cu cadrul portant (3).
Description
Invenția se referă la o instalație de rectificare a șinelor de cale ferată, având un cadru portant prevăzut cu role de palpare cu ajutorul cărora rulează pe șine și este echipat cu un organ abraziv a cărui poziție relativă față de șină poate fi reglată corespunzător, cadru care poate pivota în jurul unei axe orientate în direcția longitudinală a liniei ferate și se reazemă pe un cadru portagregate prevăzut cu role de ghidare ce rulează pe șine, la care atât rolele de palpare,cât și cele de ghidare, prezintă suprafețe de rulare pentru deplasarea în lungul șinei prin rostogolire și care mai este prevăzută cu un organ de ghidare astfel alcătuit încât să rămână în contact cu suprafața laterală verticală a șinei și este așa fel legat cu cadrul portagregate încât să se poată distanța în raport cu cadrul portant.
O instalație de acest tip este prezentată în documentația de brevet DE 1274610 A. Această mașină de rectificat șine se deplasează manual și prezintă un cadru portant ce se reazemă pe capul șinei prin intermediul unor role de palpare, pe cadru fiind montat un organ abraziv echipat cu un motor de acționare și a cărui poziție în raport cu șina poate fi reglată cu ajutorul unei tije filetate. Cele două capete ale cadrului portant pot pivota în jurul punctelor în care se reazemă pe cadrul portagregate, care, la rândul său, se reazemă pe șină prin intermediul unor role de ghidare ale căror axe de rotație sunt dirijate orizontal. Rolele de ghidare sunt prevăzute cu buze de bandaj și sunt montate într-un cadru-suport bifurcat dispus pe rigle de ghidare fixate pe cadrul portagregate, astfel încât să se poată deplasa în raport cu acesta în direcția axelor de rotație a rolelor. Ansamblul alcătuit din cadrul portant și cadrul portagregate poate fi deplasat transversal față de linia ferată și adus în diverse poziții în care să fie fixat, cu ajutorul unor piulițe de strângere, de rolele de ghidare imobilizate în raport cu capul de șină. Legătura dintre cadrul portant și cadrul portagregate se realizează prin două culise, fixate de cadrul portant printr-un pivot orientat în lungul liniei ferate și de cadrul portagregate printr-un al doilea pivot, decalat față de primul.
în documentația de brevet DE 2908244 A este descrisă o instalație de rectificare având un cadru orientat în direcția liniei ferate și ale cărui capete sunt legate fiecare cu câte un element de rezemare, așa fel încât să poată pivota în jurul unei axe dispuse paralel cu linia ferată și să poată fi blocat de o parte și de alta a zonei de rectificare a șinei. Un dispozitiv de blocare permite fixarea cadrului în orice poziție dorită, obținută prin rabatere. Pe un ghidaj longitudinal montat pe cadru se poate deplasa în lungul șinei o sanie care poartă organul abraziv, iar respectivul ghidaj longitudinal este echipat cu palpatoare care urmăresc și, respectiv, copiază profilul de șină în timpul rabaterii transversale a cadrului. Pentru a permite anumite modificări ale poziției ghidajului longitudinal și implicit ale organului abraziv în raport cu axa de pivotare, se prevede ca respectivul ghidaj longitudinal să se reazeme pe cadru prin intermediul unor coloane glisante, dispuse perpendicular pe direcția liniei ferate, și să fie echipat cu arcuri de readucere.
în documentația de brevet WO 91/08343 se prezintă o instalație ce poate fi fixată de corpul unei șine și care este echipată cu un organ obraziv a cărui poziție poate fi reglată transversal față de șină și care se poate deplasa în lungul unui ghidaj longitudinal care lucrează ca un element portant și este dispus paralel cu șina. Acest element portant este ghidat la ambele sale capete așa fel încât să parcurgă o traiectorie curbilinie, în principiu paralelă cu profilul ideal de șină; în plus, respectivul
RO 116215 Bl element se mai reazemă pe șină prin intermediul unor role care se rostogolesc, în sens transversal, pe capul de șină și asigură astfel păstrarea distanței dintre discul abraziv și profilul de șină efectiv.
La un alt tip de mașină de rectificare a șinelor, care face obiectul docu- 50 mentației de brevet DE 4316252 A1, organul abraziv este montat pe o consolă pivotantă, legată cu un cadru ridicător și care se poate roti în jurul unei axe orientate în lungul liniei ferate. Cadrul ridicător se poate deplasa pe verticală și se reazemă pe o sanie care, la rândul său, este astfel montată pe un cadru portant încât să se poată deplasa în plan orizontal, perpendicular pe direcția longitudinală a șinei. Cadrul 55 portant însuși este montat pe șasiul unui aparat de rulare ce se deplasează pe șine, poziționarea precisă a organului abraziv într-un anume punct aparținând profilului de șină supus rectificării presupune efectuarea a trei deplasări independente, fiecare din acestea fiind comandată prin propriile sale sisteme de acționare hidraulice sau de tipul cu tijă filetată, și anume o deplasare în sens transversal, o deplasare pe verticală și 6o o mișcare de rotire a organului abraziv. O dispoziție generală similară apare și în documentația de brevet US 4993193.
Obiectivul pe care și-l propune prezenta invenție constă în realizarea unei instalații de tipul celor prezentate mai sus, care să permită copierea simplă și precisă a unui profil de cap de șină, concomitent cu asigurarea unui grad maxim de confort 65 și securitate a muncii pentru personalul de deservire.
Obiectivul astfel definit se realizează cu ajutorul unei instalații de tipul celor descrise și caracterizate prin aceea că, axele de rotație a rolelor de palpare sunt paralele cu axele de rotație a rolelor de ghidare și au o poziție orizontală, atunci când un punct de rezemare a rolei de ghidare și definit ca fiind punctul de contact între 7 o suprafața de rulare și șină este distanțat, în condițiile de poziționare mai sus definite, față de un punct de rezemare a rolei de palpare, iar pentru pivotarea cadrului portagregate în raport cu cadrul portant, se prevede un mecanism de pivotare corespunzător.
Prin adoptarea acestui mod special de dispunere a rolelor de palpare și a 7 5 rolelor de ghidare, se asigură condițiile necesare pentru o prelucrare lesnicioasă și cu un grad ridicat de precizie, atât a suprafeței orizontale de rulare, cât și a celor două suprafețe laterale verticale ale unui cap de șină, iar prin introducerea mecanismului de pivotare sunt îndeplinite, la nivelul maxim posibil, cerințele ergonomice. Mișcările oscilatorii în jurul axului de pivotare pe care le execută, în timpul rectificării 80 suprafeței de rulare și a muchiilor superioare ale capului de șină, rolele de palpare care lucrează ca role de copiere nu sunt câtuși de puțin afectate sau împiedicate, deoarece rolele de ghidare nu sunt în contact cu șina, iar întreaga instalație se reazemă pe șină exclusiv prin intermediul rolelor de palpare amintite mai sus. în consecință, profilul de șină poate fi urmărit cu maximă precizie de ambele părți ale 8 5 zonei supuse rectificării și poate fi copiat în dreptul punctului în care are loc efectiv operația de rectificare, de însuși organul abraziv, de exemplu, obținerea unei suprafețe plane în zona unei îmbinări sudate. Prin rabatarea completă a cadrului portant, în vederea rectificării suprafețelor laterale ale capului de șină, și prin poziționarea la o cotă superioară a punctelor de rezemare a rolelor de ghidare în raport cu cea a 90 punctelor de rezemare a rolelor de palpare, sunt create condițiile pentru coborârea automată a întregii instalații până la realizarea contactului între rolele de ghidare și
RO 116215 Bl suprafața șinei. Această coborâre prezintă avantajul unei mai bune poziționări a organului abraziv pe suprafața laterală a șinei supuse rectificării și permite totodată extinderea în jos a zonei ce poate fi prelucrată. în afară de aceasta și independent de poziția în care a fost rabătut organul abraziv, trebuie amintit că organul de ghidare reușește să prevină o eventuală alunecare a instalației de pe șină. Scutit în mare măsură de urmărirea respectării reglementărilor de securitate a muncii, personalul de deservire se poate concentra asupra echilibrării instalației poziționate pe șină și a deservirii corecte a mecanismului prin care se comandă mișcările de pivotare prin care se declanșează automat celelalte mișcări pe care le execută cadrul portant și cadrul portagregate.
în cele ce urmează ne propunem o detaliere a invenției, pe baza unui exemplu concret de realizare, prezentat în fig. 1...7, și anume:
- fig.1, vedere laterală a unei instalații de rectificare a șinelor, concepută și realizată potrivit prevederilor prezentei invenții;
- fig.2, vedere în plan a instalației din fig.1, la care organul abraziv este rabătut lateral, pentru a permite rectificarea unui flanc de cap de șină;
- fig.3, vedere laterală (detaliu) a zonei de instalație în care este dispus mecanismul de acționare a mișcării de pivotare;
- fig.4, vedere oblică, simplificată și prezentată la scară mărită, a zonei din fig.3;
- fig.5, vedere frontală a instalației, privită în direcția săgeții (/(vezi fig.1);
- fig.6, altă vedere frontală a instalației, privită în direcția săgeții VI (vezi fig.2); -fig.7, alt exemplu de realizare a invenției, într-o reprezentare cu grad ridicat de schematizare;
Instalația 1 de rectificare a șinelor 2 de cale ferată, reprezentată în fig.1 și 2, cuprinde un cadru portant 3 de formă alungită și care se reazemă, respectiv rulează, prin intermediul a două role de palpare 4, echipate cu axele de rotație 5 și distanțate între ele în sens longitudinal pe șina 2 ce urmează a fi supusă rectificării. Cadrul portant 3 este legat la extremități cu un cadru portagregate 8 și se poate roti în jurul unei axe de pivotare 7 dispuse în lungul șinei și materializate printr-un arbore 6, cadrul portagregate 8 este prevăzut cu un jug 9 dezvoltat pe verticală și care depășește extremitățile cadrului portant 3. Pe o consolă 10 fixată de cadrul portagregate 8, este dispus un motor de acționare 11, legat prin un arbore conducător flexibil 12 cu un agregat de rectificat 13, montat pe cadrul portant 3. Acest regat de rectificat este alcătuit dintr-un organ abraziv 14, montat pe cadrul portant 3 și poziționat centric față de rolele de palpare 4 și un angrenaj conic 15 cu care se cuplează arborele conducător 12. Organul abraziv 14 este format dintr-o piatră-oală 16, acționată cu ajutorul unei curele trapezoidale 17 care face legătura cu angrenajul conic 15, organul abraziv 14 se poate roti în jurul unei axe de rotație 18 dispusă perpendicular pe direcția longitudinală a șinelor de cale ferată. Piatra-oală 16 se poate deplasa în direcția axei sale de rotație 18, respectiv perpendicular, pe șina 2 supusă rectificării, iar poziționarea se realizează cu ajutorul unui mecanism de ajustare 20 acționat, de preferință, electric și care poate fi comandat de la distanță cu ajutorul unui buton 19 montat în partea superioară a jugului 9.
RO 116215 Bl
140
Așa cum rezultă mai clar din fig.3 și 4, cadrul portagregate 8 este echipat, la fiecare din capete,cu câte o rolă de ghidare 22. Aceste role de ghidare 22 ale căror axe de rotație 23 sunt orizontale, respectiv paralele cu planul liniei ferate, sunt prevăzute cu buze de bandaj 21 așa fel alcătuite încât, prin aplicare pe suprafețele laterale verticale 39 ale șinei 2, să preia funcția de organe de ghidare 40. Acestea sunt astfel concepute încât să permită reglarea poziției lor în raport cu cadrul portant 3. în acest scop, rolele de ghidare 22 sunt dispuse pe un ghidaj transversal 24 orientat în direcția axelor de rotație 23 și sunt deplasabile în raport cu cadrul portagregate 8. Ghidajul transversal 24 este alcătuit dintr-o garnitură-manșetă glisantă 25 legată cu lagărele 26 ale rolei de ghidare 22 și se poate deplasa liber, prin intermediul unui reazem flotant, în lungul unui suport alunecător 27 cu secțiune pătrată. Suportul alunecător 27 este montat într-o carcasă 28 deschisă pe una din laturi și este prevăzută, în partea de jos, cu un lagăr monobloc 29 în care pătrunde arborele 6 legat cu cadrul portant 3.
în interiorul suportului alunecător 27 este dispus un element de presiune 41, având forma unui arc 42 și legat cu garnitura-manșetă glisantă 25 și care are rolul de a menține rola de ghidare 22 într-o poziție centrică în raport cu ghidajul transversal 24, respectiv centrată în raport cu cadrul portagregate 8 (vezi fig.5). Atât rolele de palpare 4, cât și rolele de ghidare 22, prezintă suprafețe de rostogolire, identificate cu simbolurile 43 și, respectiv 44, al căror rol îl constituie rularea în lungul șinei 2. Prin contactul dintre suprafața de rostogolire 43 a rolei de palpare 4 și șina 2, se definește punctul de rezemare 45 al respectivei role, punctul de rezemare corespunzător rolei de ghidare fiind identificat prin simbolul de referință 46. Așa cum se poate vedea în fig.3 și îndeosebi în fig.5, atunci când axele orizontale de rotație 5 a rolelor de palpare 4 sunt orientate paralel cu axele de rotație 23 rolelor de ghidare 22, punctul de rezemare 46 a rolei de ghidare 22 este situat la o cotă superioară cotei la care este situat punctul de rezemare 45 a rolei de palpare 4, cu alte cuvinte, este distanțat pe verticală de acesta din urmă.
Pentru rabaterea cadrului portant 3 în raport cu cadrul portagregate 8, este prevăzut.un mecanism de pivotare 30, dispuș ii dreptul zonei de legătură a celor două cadre 3 și 8 și care este conceput și realizat sub forma unui angrenaj conic 31. Acesta din urmă este format dintr-o roată conică 33, având o coroană dințată 32 dispusă de-a lungul perimetrului și care este fixată pe cadrul portant 3 și dintr-o roată motoare 34 fixată de cadrul portagregate 8. Roata dințată conică 33 are forma unui semicerc, este montată coaxial cu axa de pivotare 7, respectiv cu arborele 6, și este cuprinsă într-un plan vertical, perpendicular pe direcția longitudinală a șinei, în același timp, roata motoare 34 care are, comparativ, un diametru sensibil mai mic, are axa 35 dispusă perpendicular pe axa de pivotare 7 și este montată într-un suport 36 aparținând cadrului portagregate 8. Roata motoare 34 poate fi pusă în rotație cu ajutorul unei manivele 37, fixate pe jugul 9 și al unei tije flexibile 38, ceea ce are drept urmare declanșarea sau, respectiv, dirijarea mișcării de pivotare executate de cadrul portant 3.
La începerea lucrului, instalația este deplasată manual în lungul unei șine 2 și mișcată încoace și încolo în dreptul zonei ce urmează a fi rectificată.
145
150
155
160
165
170
175
180
RO 116215 Bl
Cadrul portagregate 8, respectiv jugul 9, rămâne tot acest timp în poziție verticală și spre deosebire de cadrul portant 3 - nu sunt făcute să basculeze. Acest lucru prezintă avantajul că asigură un mod de lucru corect din punct de vedere argonomic, cu personalul de deservire lucrând în picioare și cu posibilitatea de a da comenzile de reglare prin intermediul elementelor de manevrare dispuse sus pe jugul 9. în afară de aceasta, motorul de acționare 11 nefiind supus basculării, poate fi un motor în patru timpi, cu caracteristici îmbunătățite în ceea ce privește emisiunile de noxe și cu un nivel mai redus de zgomot.
în momentul rectificării suprafeței orizontale de rulare 47 a unei șine 2, instalația 1 se află în poziția din fig. 1 și 5. Cadrul portant 3 reazemă pe șina 2 prin intermediul rolelor de palpare 4 ale căror axe de rotație 5 sunt orientate, de astă dată, orizontal. Cadrul portagregate 8 reazemă de asemenea, prin intermediul ghidajului transversal 24, pe rolele de palpare 4, în timp ce rolele de ghidare 22, datorită faptului că punctele lor de rezemare 45 sunt situate la o cotă mai ridicată, nu sunt în contact cu șina 2. Buzele de bandaj 21 ale rolelor de ghidare 22 sunt astfel dimensionate încât sunt prelungite în jos dincolo de muchiile capului de șină și, lucrând ca organe de ghidare 40, împiedică o alunecare laterală a instalației 1 de pe șina 2. Mecanismul de ajustare 20, comandat prin butonul 19, permite mecanismului de deservire să regleze avansul organului abraziv 14, respectiv al pietrei-oală 16, în timp ce forța de apăsare necesară efectuării operației de rectificare este furnizată de greutatea proprie a instalației 1.
Atunci când este necesară prelucrarea uneia din muchiile capului de șină sau, așa cum se arată în fig.2 și 6, uneia din fețele laterale verticale 39 ale unui cap de șină 52, este suficientă o simplă rabatere a cadrului portant 3 cu ajutorul mecanismului de pivotare 30, comandat cu ajutorul manivelei 37. 0 rotație a arborelui 6 în jurul axei de pivotare 7 are drept urmare o basculare a rolelor de palpare 4 care, acționând ca role de copiere, urmăresc profilul capului de șină 52. în felul acesta, se declanșează automat o deplasare a cadrului portant 3, precum și a cadrului portagregate 8, cuplat cu primul prin arborele 6 - deplasările efectuându-se transversal față de direcția longitudinală a șinei. Datorită buzelor de bandaj 21, rolele de ghidare 22 își păstrează poziția centrică în raport cu șina 2, cu axele de rotație 23 orientate orizontal. Rezultă de aici o deplasare în sens transversal a garniturii-manșetă glisante 25 față de suportul alunecător 27 al ghidajului transversal 24, ceea ce are drept urmare o comprimare a elementului de presiune 41 de pe fața opusă celei supuse operației de rectificare și, în consecință, presarea organului abraziv 14 pe suprafața laterală 39 a capului de șină 52. Această forță de presare creșteproporțional cu rabaterea cadrului portant 3 și înlocuiește astfel automat forța de presare exercitată de greutatea proprie a instalației și care descrește în mod inevitabil.
în momentul în care pivotarea cadrului portant 3 și, în același timp, deplasarea în sens transversal a acestuia au atins maximul posibil, axele de rotație 5 ale rolelor de palpare 4 ajung într-o poziție aproximativ verticală (vezi fig.6). Aceasta permite o coborâre pe verticală a întregii instalații 1 pe o lungime egală cu distanța între punctul de rezemare 46 a suprafeței de rostogolire 44 a rolei de ghidare 22 aflată în poziția sa inițială și, respectiv, suprafața de rulare 47 a șinei 2. Linia întreruptă 48
RO 116215 Bl din fig.6 indică traiectoria curbilinie descrisă de axa de pivotare 7 între cele două poziții extreme posibile. Cum ambele suprafețe laterale 39 ale capului de șină 52 sunt în egală măsură accesibile organului abraziv 14, rezultă că nu este necesară o rotire a instalației 1 în raport cu șina 2.
în fig. 7 se prezintă o variantă constructivă de alcătuire a unei instalații de rectificare a șinelor, iar pentru componentele funcțional identice s-a păstrat simbolurile de referință folosite în fig. 1 până la 6. Această instalație 49 se deosebește de cea descrisă anterior, prin aceea că organul de ghidare 40 nu este subordonat șinei 2 supuse prelucrării, ci este conceput și realizat ca o rolă cu dublă buză de bandaj 50 ce poate să se deplaseze prin rulare pe șina 2 opusă. Această rolă cu dublă buză de bandaj este legată printr-un ghidaj transversal 24 cu cadrul portagregate 8 și poziția sa în raport cu acesta poate fi reglată corespunzător. Ghidajul transversal 24 este alcătuit sub formă de grindă telescopică 51 ce poate fi alungită sau, respectiv, scurtată și este prevăzută cu un element de presiune 41. Rolele de ghidare 22 montate pe cadrul portagregate 8 nu sunt deplasabile față de acesta din urmă și deci nu sunt prevăzute cu buze de bandaj pentru a nu stânjeni deplasările transversale ale instalației.
Claims (12)
- Revendicări1. Instalație de rectificare a șinelor de cale ferată, alcătuită dintr-un cadru portant (3) care poate rula pe o șină (2), fiind prevăzut cu role de palpare (4) cu axele de rotație (5), care este echipat cu un organ abraziv (14) a cărui poziție față de șina (2) este reglabilă și care se poate roti în jurul unei axe de pivotare (7), orientată în direcția longitudinală a șinei și se reazemă pe un cadru portagregate (8) cu rolele de ghidare (22) ce pot rula pe șinele (2), la care atât rolele de palpare (4), cât și rolele de ghidare (22) prezintă suprafețe de rostogolire (43, 44) pentru rulare pe șină (2), și care este prevăzută cu un organ de ghidare (40) astfel alcătuit încât să poată fi aplicat pe o suprafață laterală verticală (39) a șinei și este astfel legat cu cadrul portagregate (8) încât să permită reglarea distanței în raport cu cadrul portant (3), caracterizată prin aceea că axele de rotație (5) a rolelor de palpare (4) sunt dispuse orizontal și paralel cu axele de rotație (23) a rolelor de ghidare (22), punctul de rezemare (46) a rolei de ghidare (22), definit prin contactul dintre suprafața de rostogolire (44) și șină (2), fiind distanțat față de punctul de rezemare (45) a rolei de palpare (4) și situat la o cotă superioară față de acesta din urmă, și că este prevăzută cu un mecanism de pivotare (30) care asigură o rabatere a cadrului portagregate (8) în raport cu cadrul portant (3).
- 2. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că organele de ghidare (40) în formă de buză de bandaj (21) sunt distanțate între ele în direcția axei de rotație (23) și legate cu rola de ghidare (22), care este astfel rezemată încât să se poată deplasa în raport cu cadrul portagregate (8), în lungul unui ghidaj transversal (24) dispus în direcția axei de rotație (23).
- 3. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că ghidajul transversal (24) este astfel alcătuit încât să permită o rezemare cu alunecare liberă,225230235240245250255260265RO 116215 Bl în direcție transversală față de linia ferată, a rolelor de ghidare (22) de pe cadrul potagregate (8), și că este prevăzut un element de presiune (41) pentru readucerea cadrului portagregate (8) într-o poziție centrică în raport cu rolele de ghidare (22).
- 4. Instalație conform revendicării 2 sau 3, caracterizată prin aceea că ghidajul transversal (24) prezintă o garnitură-manșetă glisantă (25) legată cu lagărele (26) rolelor de ghidare (22) și care este astfel montată încât să se poată deplasa pe un suport alunecător (27) legat cu cadrul portagregate (8).
- 5. Instalație conform revendicării 4, caracterizată prin aceea că garnituramanșetă glisantă (25) și suportul alunecător (27) prezintă secțiuni transversale pătrate.
- 6. Instalație conform uneia din revendicările 1 până la 5, caracterizată prin aceea că organul abraziv (14) este alcătuit în formă de piatră-oală (16) a cărei axă de rotație (18) este dirijată perpendicular pe direcția longitudinală a șinelor.
- 7. Instalație conform uneia din revendicările 1 până la 6, caracterizată prin aceea că mecanismul de pivotare (30) este alcătuit sub forma unui angrenaj conic (31).
- 8. Instalație conform revendicării 7, caracterizată prin aceea că angrenajul conic (31) este format dintr-o roată conică (33) fixată de cadrul portant (3) și montată într-un plan vertical, perpendicular pe direcția longitudinală a șinei, respectiv coaxial cu axa de pivotare (7), și dintr-o roată motoare (34) legată cu cadrul portagregate (8).
- 9. Instalație conform revendicării 8, caracterizată prin aceea că roata conică (33) prezintă o coroană dințată (32) ce acoperă cel puțin 18O°din contur și că diametrul roții conice (33) reprezintă un multiplu al diametrului roții motoare (34).
- 10. Instalație conform uneia din revendicările 1 până la 9, caracterizată prin aceea că este echipată cu un motor de acționare (11) montat pe cadrul portagregate (8) și care este legat printr-un arbore conducător flexibil (12) cu un agregat de rectificare (13), prevăzut cu un organ abraziv (14).
- 11. Instalație conform uneia din revendicările 1 până la 10, caracterizată prin aceea că organul abraziv. (14) este astfel alcătuit încât să se poată deplasa într-o direcție perpendiculară pe axa de pivotare (7), și că poziția sa în raport cu șina (2) supusă prelucrării poate fi reglată cu ajutorul unui mecanism de ajustare (20) comandat de la distanță.
- 12. Instalație conform revendicării 11, caracterizată prin aceea că respectivul cadru portagreagate (8) prezintă un jug (8) dezvoltat pe verticală și pe care sunt montate elementele de deservire a mecanismului de ajustare (20) și a mecanismului de pivotare (30).
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19518457A DE19518457A1 (de) | 1995-05-19 | 1995-05-19 | Vorrichtung zum Schleifen von Schienen |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO116215B1 true RO116215B1 (ro) | 2000-11-30 |
Family
ID=7762378
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO96-00929A RO116215B1 (ro) | 1995-05-19 | 1996-05-06 | Instalatie de rectificare a sinelor |
Country Status (18)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5735734A (ro) |
EP (1) | EP0743395B1 (ro) |
CN (1) | CN1090703C (ro) |
AT (1) | ATE177804T1 (ro) |
BG (1) | BG61981B1 (ro) |
CA (1) | CA2176910C (ro) |
CZ (1) | CZ285480B6 (ro) |
DE (2) | DE19518457A1 (ro) |
DK (1) | DK0743395T3 (ro) |
ES (1) | ES2131890T3 (ro) |
HR (1) | HRP960225B1 (ro) |
HU (1) | HU222131B1 (ro) |
NO (1) | NO307388B1 (ro) |
PL (1) | PL180671B1 (ro) |
RO (1) | RO116215B1 (ro) |
RU (1) | RU2113578C1 (ro) |
SK (1) | SK63296A3 (ro) |
YU (1) | YU49105B (ro) |
Families Citing this family (40)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19640373C2 (de) * | 1996-09-30 | 2003-10-23 | Wilhelm Rixen Maschb Gmbh | Schienenkopfschleifmaschine |
CH690963A5 (fr) * | 1996-12-20 | 2001-03-15 | Speno Internat S A | Dispositif pour la finition du reprofilage en voie et en continu de la surface du champignon d'au moins un rail d'une voie ferrée. |
DE50008420D1 (de) * | 1999-03-25 | 2004-12-02 | Wilfried Scherf | Anordnung von schleifmodulen mit schleifwerkzeugen in schienenschleifmaschinen |
DE20002815U1 (de) | 2000-02-16 | 2000-05-18 | ROBEL Bahnbaumaschinen GmbH, 83395 Freilassing | Vorrichtung zum Schleifen von Schienen |
DE20006303U1 (de) | 2000-04-03 | 2000-08-10 | Christian Breidenbach Schienenschweissungen GmbH, 50321 Brühl | Schienenschleifvorrichtung für Ein-Schienen-Systeme |
FR2812670B1 (fr) * | 2000-08-01 | 2002-10-04 | Turripinoise De Mecanique S A | Meuleuse de profils de rails |
US7134372B2 (en) * | 2001-11-08 | 2006-11-14 | Blue Ip, Inc. | CNC slitter machine |
DE20210021U1 (de) | 2002-06-28 | 2002-11-14 | ROBEL Bahnbaumaschinen GmbH, 83395 Freilassing | Schleifmaschine |
DE10245515B4 (de) * | 2002-09-27 | 2005-05-25 | Noell Crane Systems Gmbh | Lastverladekran und Bearbeitungseinrichtung für Katzfahrbahnen |
US7442115B1 (en) | 2003-05-15 | 2008-10-28 | Racine Railroad Products, Inc. | Railway grinder |
CA2487387C (en) * | 2004-12-01 | 2010-02-23 | David Fenton | Rail grooming machine and method of use |
ATE456703T1 (de) * | 2005-08-24 | 2010-02-15 | Volkerrail Nederland Bv | Lokales schleifen einer schiene |
DE202006004970U1 (de) * | 2006-03-29 | 2006-06-08 | Robel Bahnbaumaschinen Gmbh | Vorrichtung zum Schleifen von Schienen eines Gleises |
CN101450459B (zh) * | 2007-12-07 | 2010-10-27 | 湖州星星研磨有限公司 | 轮轱精整抛光时的轮轱驱动方法及驱动装置 |
ES2382976T3 (es) * | 2008-10-20 | 2012-06-15 | Schweerbau Gmbh & Co. Kg | Procedimiento y dispositivo para mecanizar por arranque de virutas una pieza de trabajo con una cuchilla geométricamente determinada |
CN101992412B (zh) * | 2009-08-20 | 2012-10-17 | 上海康顺磁性元件厂有限公司 | 一种加工磁性材料间隙的专用磨床 |
DE202010007264U1 (de) | 2010-05-26 | 2010-08-26 | Robel Bahnbaumaschinen Gmbh | Schleifmaschine zum Schleifen von Schienen eines Gleises |
RU2456144C2 (ru) * | 2010-08-05 | 2012-07-20 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Юго-Западный государственный университет" (ЮЗГУ) | Способ формирования профиля головки рельсов |
CN102168394A (zh) * | 2011-03-08 | 2011-08-31 | 四川省成都普什机电技术研究有限公司 | 无碴轨道板序号高效率加工方法 |
CN102152182B (zh) * | 2011-03-08 | 2012-07-04 | 四川省成都普什机电技术研究有限公司 | 无碴轨道板高效磨削加工方法 |
CN102229002B (zh) * | 2011-03-16 | 2013-06-26 | 曹振海 | 一种钢轨焊缝仿形铣装置 |
US9073164B2 (en) * | 2011-10-07 | 2015-07-07 | Bombardier Transportation Gmbh | Precision rail profiling device for railway crossovers |
US9073167B2 (en) * | 2011-10-07 | 2015-07-07 | Bombardier Transportation Gmbh | Precision rail profiling device for railway turnouts and crossings |
EP2620546A1 (en) | 2012-01-26 | 2013-07-31 | Tirso a.s. | Robotic device for welding-on of crane's railways |
CN102837236B (zh) * | 2012-09-13 | 2015-02-04 | 湖南海捷精密工业有限公司 | 适用于钢轨修磨的移动式数控磨削装置及其控制方法 |
RU2539309C1 (ru) * | 2013-09-19 | 2015-01-20 | Открытое акционерное общество Научно-исследовательский и конструкторско-технологический институт подвижного состава (ОАО "ВНИКТИ") | Устройство для шлифовки головки рельса |
CN103753372B (zh) * | 2014-01-09 | 2016-06-22 | 张文学 | 数控道岔打磨机 |
CN104631234B (zh) * | 2015-01-23 | 2016-06-29 | 德阳路通铁路技术开发有限公司 | 一种钢轨双联自动除锈机 |
CN104929002B (zh) * | 2015-07-13 | 2017-08-25 | 刘剑 | 一种便携式曲线控制高精度钢轨仿形打磨机 |
CN105544327B (zh) * | 2016-01-29 | 2017-05-24 | 西南交通大学 | 一种钢轨快速在线检测复能装置 |
DE202017000696U1 (de) * | 2017-02-09 | 2017-03-16 | Robel Bahnbaumaschinen Gmbh | Schleifmaschine zum Schleifen von Schienen eines Gleises |
CA2999319C (en) * | 2017-04-04 | 2019-06-11 | Bombardier Transportation Gmbh | Apparatus and method for correcting damage to rails and railway crossovers |
DE102017208906A1 (de) | 2017-05-26 | 2018-11-29 | Robel Bahnbaumaschinen Gmbh | Schienen-Schleifmaschine und Verfahren zum Schleifen von Schienen eines Gleises |
CN107175555A (zh) * | 2017-07-19 | 2017-09-19 | 西藏天仁科技发展有限公司 | 一种双向钢轨肥边打磨机 |
WO2020003357A1 (ja) * | 2018-06-25 | 2020-01-02 | 三菱電機株式会社 | エレベータのガイドレール加工装置 |
DE202018004312U1 (de) * | 2018-09-17 | 2018-10-10 | Goldschmidt Thermit Gmbh | Vorrichtung zum Reprofilieren und Entgraten von Schienen |
CN109577118B (zh) * | 2018-12-27 | 2020-11-17 | 陈科宇 | 一种钢轨维护装置及其使用方法 |
RU188497U1 (ru) * | 2019-02-06 | 2019-04-16 | Общество с ограниченной ответственностью "Сервисно-ремонтная компания" | Рельсошлифовальная установка |
CN110370132A (zh) * | 2019-08-06 | 2019-10-25 | 牟晓峰 | 一种基于轨道打磨作业的打磨作业装置及其打磨方法 |
CN113481769B (zh) * | 2021-06-29 | 2023-03-14 | 苏州睿友智能装备有限公司 | 一种智能钢轨廓形研磨设备 |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2118621A (en) * | 1935-02-15 | 1938-05-24 | Henry J Perazzoli | Track grinder |
US2148766A (en) * | 1937-09-17 | 1939-02-28 | Mall Arthur William | Track grinding machine |
US2324263A (en) * | 1941-12-31 | 1943-07-13 | Rails Co | Combination cutting and surfacing grinder |
DE1084166B (de) * | 1956-03-01 | 1960-06-23 | Beteiligungs & Patentverw Gmbh | Schleifmaschine fuer Schienen, Schienenstoesse und Riffeln |
US3154892A (en) * | 1962-03-13 | 1964-11-03 | Electro Thermit G M B H | Apparatus for grinding rails |
US3205623A (en) * | 1963-07-23 | 1965-09-14 | Railway Automation Maintenance | Rail slotter |
DE1274610B (de) * | 1965-08-17 | 1968-08-08 | Elektro Thermit Gmbh | Auf einer oder beiden Schienen eines Gleises von Hand verfahrbare Schienenschleifmaschine |
US3511960A (en) * | 1966-02-11 | 1970-05-12 | Soudure Electr Aulogene Proced | Electric arc welding |
US4862647A (en) * | 1987-08-31 | 1989-09-05 | Loram Maintenance Of Way, Inc. | Rail grinding machine |
IT1239247B (it) * | 1990-05-08 | 1993-09-28 | Rotafer | Macchina rettificatrice tangenziale, particolarmente per rotaie ferroviarie |
EP0665332B1 (de) * | 1994-02-01 | 1998-04-15 | Franz Plasser Bahnbaumaschinen-Industriegesellschaft m.b.H. | Einrichtung zum Schleifen von Schienen |
-
1995
- 1995-05-19 DE DE19518457A patent/DE19518457A1/de not_active Withdrawn
-
1996
- 1996-04-19 ES ES96106162T patent/ES2131890T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1996-04-19 AT AT96106162T patent/ATE177804T1/de active
- 1996-04-19 EP EP96106162A patent/EP0743395B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1996-04-19 DK DK96106162T patent/DK0743395T3/da active
- 1996-04-19 DE DE59601438T patent/DE59601438D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1996-05-06 RO RO96-00929A patent/RO116215B1/ro unknown
- 1996-05-08 US US08/646,974 patent/US5735734A/en not_active Expired - Lifetime
- 1996-05-09 PL PL96314145A patent/PL180671B1/pl not_active IP Right Cessation
- 1996-05-15 NO NO962005A patent/NO307388B1/no not_active IP Right Cessation
- 1996-05-16 YU YU29296A patent/YU49105B/sh unknown
- 1996-05-16 HU HU9601309A patent/HU222131B1/hu not_active IP Right Cessation
- 1996-05-16 SK SK632-96A patent/SK63296A3/sk unknown
- 1996-05-16 HR HR19518457A patent/HRP960225B1/xx not_active IP Right Cessation
- 1996-05-16 RU RU96109213A patent/RU2113578C1/ru not_active IP Right Cessation
- 1996-05-17 BG BG100598A patent/BG61981B1/bg unknown
- 1996-05-17 CN CN96103875A patent/CN1090703C/zh not_active Expired - Fee Related
- 1996-05-17 CZ CZ961434A patent/CZ285480B6/cs not_active IP Right Cessation
- 1996-05-17 CA CA002176910A patent/CA2176910C/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CA2176910C (en) | 2006-05-09 |
CN1138647A (zh) | 1996-12-25 |
BG100598A (en) | 1997-09-30 |
HRP960225A2 (en) | 1997-08-31 |
HRP960225B1 (en) | 1999-10-31 |
BG61981B1 (bg) | 1998-11-30 |
HU222131B1 (hu) | 2003-04-28 |
PL314145A1 (en) | 1996-11-25 |
DK0743395T3 (da) | 1999-09-27 |
HU9601309D0 (en) | 1996-07-29 |
US5735734A (en) | 1998-04-07 |
RU2113578C1 (ru) | 1998-06-20 |
CN1090703C (zh) | 2002-09-11 |
NO962005D0 (no) | 1996-05-15 |
YU29296A (sh) | 1998-08-14 |
HUP9601309A3 (en) | 2002-02-28 |
ES2131890T3 (es) | 1999-08-01 |
ATE177804T1 (de) | 1999-04-15 |
DE59601438D1 (de) | 1999-04-22 |
DE19518457A1 (de) | 1996-11-21 |
YU49105B (sh) | 2003-12-31 |
HUP9601309A2 (hu) | 1998-04-28 |
CZ143496A3 (en) | 1996-12-11 |
NO962005L (no) | 1996-11-20 |
NO307388B1 (no) | 2000-03-27 |
CZ285480B6 (cs) | 1999-08-11 |
PL180671B1 (pl) | 2001-03-30 |
EP0743395B1 (de) | 1999-03-17 |
SK63296A3 (en) | 1996-12-04 |
EP0743395A1 (de) | 1996-11-20 |
CA2176910A1 (en) | 1996-11-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RO116215B1 (ro) | Instalatie de rectificare a sinelor | |
US4989373A (en) | Flat glass edging-bevelling machine | |
CA2141511C (en) | Rail grinding machine for grinding rails of a track | |
CN104722823B (zh) | 大型结构件直焊缝铣削装置 | |
CN205415217U (zh) | 一种智能石材磨光机 | |
US5265379A (en) | Device for the reprofiling of the rails of railway track | |
KR101973089B1 (ko) | 철도 레일의 용접부위 연마장치 | |
US5839315A (en) | Bend-straightening machine | |
CN112792644A (zh) | 建筑墙面自动打磨机器人及自动打磨方法 | |
JP6355811B1 (ja) | 走行式研磨装置 | |
US20020043137A1 (en) | Brake lathe suspension arm | |
CN113136751A (zh) | 一种钢轨复合打磨车 | |
CZ292558B6 (cs) | Zařízení pro broušení kolejnic | |
CN110000658B (zh) | 一种钢轨精磨机 | |
DE3161060D1 (en) | Edge grinding machine for plate-shaped workpieces, particularly plates of glass or stone | |
EP0390296A1 (en) | A device for carrying out cleaning and similar maintenance treatments with aircrafts | |
JPH0722884B2 (ja) | 自動グラインダ装置 | |
CN214641416U (zh) | 一种健身器材加工用焊接支架 | |
CN113174790B (zh) | 一种钢轨复合打磨方法 | |
CN210790388U (zh) | 一种新型汽车维修用便于调节的零部件打磨装置 | |
US3889575A (en) | Device for profiling the rail head of vignoles rails | |
CN113275978A (zh) | —种智能化轨道打磨车 | |
JPS603302A (ja) | レ−ル頭部の削成装置 | |
RU51384U1 (ru) | Устройство для шлифования рельсовых путей | |
JPH055630B2 (ro) |