NO303696B1 - FremgangsmÕte ved fremstilling av celluloseholdige legemer - Google Patents

FremgangsmÕte ved fremstilling av celluloseholdige legemer Download PDF

Info

Publication number
NO303696B1
NO303696B1 NO920108A NO920108A NO303696B1 NO 303696 B1 NO303696 B1 NO 303696B1 NO 920108 A NO920108 A NO 920108A NO 920108 A NO920108 A NO 920108A NO 303696 B1 NO303696 B1 NO 303696B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
nozzle
air gap
cellulose
length
hole diameter
Prior art date
Application number
NO920108A
Other languages
English (en)
Other versions
NO920108D0 (no
NO920108L (no
Inventor
Stefan Zikeli
Heinrich Firgo
Dieter Eichinger
Raimund Jurkovic
Original Assignee
Chemiefaser Lenzing Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chemiefaser Lenzing Ag filed Critical Chemiefaser Lenzing Ag
Publication of NO920108D0 publication Critical patent/NO920108D0/no
Publication of NO920108L publication Critical patent/NO920108L/no
Publication of NO303696B1 publication Critical patent/NO303696B1/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01DMECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
    • D01D4/00Spinnerette packs; Cleaning thereof
    • D01D4/02Spinnerettes
    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01DMECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
    • D01D5/00Formation of filaments, threads, or the like
    • D01D5/06Wet spinning methods
    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01FCHEMICAL FEATURES IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED FOR THE MANUFACTURE OF CARBON FILAMENTS
    • D01F2/00Monocomponent artificial filaments or the like of cellulose or cellulose derivatives; Manufacture thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Spinning Methods And Devices For Manufacturing Artificial Fibers (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)
  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte av den art som er angitt i krav l's ingress ved fremstilling av et celluloseholdig formlegeme, hvor en celluloseholdig aminok-sydoppløsning presses gjennom en dyse, føres derefter gjennom en luftspalte, strekkes eventuelt i denne og koaguleres til slutt i et utfellingsbad.
Det er kjent at fibre av høypolymerer med gode bruksegen-skaper bare kan oppnås når det kan oppnås en "fiberstruk-tur" (Ullmann, 5. opplag Vol. A10, 456). Blant annet er det dertil nødvendig å rette opp mikroorienterte områder i polymeren, f.eks. fibrider, i fibrene. Denne orientering bestemmes av fremstillingsfremgangsmåten og beror på fysikalske eller fysiokjemiske prosesser. I mange tilfeller bevirkes denne orientering ved en strekking.
Utslagsgivende for de oppnådde fiberegenskaper er i hvilket fremgangsmåtetrinn og under hvilke betingelser denne strekking skjer. Ved smeltespinning strekkes fibrene i varm plastisk tilstand, mens molekylene fremdeles er bevegelige. Oppløste polymerer kan spinnes tørt eller våt. Ved tørrspinning skjer strekkingen, mens oppløsningsmid-delet slipper ut hhv. fordamper; trådene som er ekstrudert i et utfellingsbad, strekkes under koaguleringen. Fremgangsmåter av denne art er kjent og rikelig beskrevet. I alle disse tilfeller er det imidlertid viktig at overgangen fra flytende tilstand (uavhengig om smelte eller oppløs-ning) til fast tilstand, skjer slik at det under tråddan-nelsen også kan oppnås en orientering av polymerkjedene eller -kjedepakkene (dvs. fibrider, fibriller osv.).
For å forhindre en plutselig fordampning av et oppløsnings-middel fra en tråd under tørrspinningen, foreligger det flere muligheter.
Problematikken ved den meget raske koagulering av polymeren ved våtspinningen (såsom f.eks. i tilfellet cellulosehol- dige aminoksydoppløsninger) kunne hittil imidlertid bare løses ved kombinasjon av tørr- og våtspinning.
Således er det kjent å innføre oppløsninger via en luftspalte i koagulasjonsmediet. I EP-A-295 672 er det beskrevet fremstilling av aramidfibre som innføres via en luftspalte i et ikke-koagulerende medium, strekkes og derefter koaguleres.
I DD-PS 218 121 er det beskrevet spinning av cellulose i amidoksyder via en luftspalte, idet det er truffet tiltak som skal forhindre sammenklebning.
Ifølge US-PS 4 501 886 skal det spinnes en oppløsning av cellulose-triacetat ved hjelp av en luftspalte.
I US-PS 3 414 645 er det likeledes beskrevet fremstilling av aromatiske polyamider av oppløsninger i en tørr-våt-spinnefremgangsmåte.
Ved alle disse fremgangsmåter oppnås i luftspalten en viss orientering, idet allerede utslippet av en seigt flytende oppløsning gjennom en liten åpning nedad påtvinger opp-løsningspartiklene en orientering på grunn av tyngdekraften. Denne orientering gjennom tyngdekraften kan økes enda mer, når ekstruderingshastigheten av polymeroppløsningen og avtrekkshastigheten av tråden justeres slik at det oppnås en strekking.
En fremgangsmåte av denne art er beskrevet i AT-PS 3 87 792 (hhv. i de korresponderende US-PS 4 246 221 og 4 416 698). En oppløsning av cellulose i NMMO (NMMO = N-metylmorfolin-N-oksyd) og vann formes, strekkes i luftspalten og utfelles derefter. Strekkingen foretas ved et strekkingsforhold på minst 3. Dertil trengs det en luftspaltelengde på 5 - 70 cm.
En ulempe ved denne fremgangsmåte består i at ekstremt høye avtrekkshastigheter er nødvendige for å oppnå tilsvarende tekstile egenskaper og finheter ved trådene. Dessuten har det i praksis vist seg at en lang luftspalte på den ene side fører til fibersammenklebninger og på den annen side ved store uttrekk også til spinneusikkerhet og trådbrudd. For å forhindre dette er det derfor nødvendig med for-holdsregler. En fremgangsmåte av denne art er beskrevet i AT-PS 365 663 (hhv. i det korresponderende US-PS 4 261 943) . For en storproduksjon må imidlertid hulltallet i en spinnedyse være meget høyt. I et slikt tilfelle er tiltak for å forhindre overflatesammenklebning av de ferskt ekstruderte tråder som gjennom en luftspalte kommer inn i utfellingsmiddelet, helt utilstrekkelige.
Oppgaven for foreliggende oppfinnelse består i å tilveie-bringe en spinnefremgangsmåte ved hjelp av hvilken en raskt koagulerende oppløsning kan spinnes til tråder med for-bedrede fiberegenskaper til tross for anvendelsen av en kort luftspalte.
Denne oppgave løses ifølge oppfinnelsen ved en fremgangsmåte av den innledningsvis nevnte art ved det som er angitt i krav l's karakteriserende del. Ytterligere trekk fremgår av kravene 2 - 4.
Ved anvendelse av slike langkanaldyser med liten diameter oppnås det allerede i dysekanalene ved hjelp av skjær-krefter en orientering av polymeren. Således kan den etterfølgende luftspalte holdes kort: dens lengde er fortrinnsvis på høyst 35 mm, fortrinnsvis høyst 10 mm. Dermed reduseres forstyrrelsesmottageligheten meget sterkt; det forekommer bare vesentlig mindre titersvingninger og gir således ingen trådsprekker; nabotråder vil som følge av den kortere luftspalte ikke lengre klebe sammen slik at hulltettheten i spinnedysen kan økes, hvorved produktivite-
ten stiger.
Endelig har den spunnede tråd også gode tekstile egenskaper: Det ble funnet at spesielt bruddutvidelsen kan forbedres. Bruddarbeidsevnen - dvs. produktet fra forlengelse og fasthet - forholder seg derved omvendt proporsjonalt til hulldiameteren. Dessuten forbedres slyngefastheten og den tilhørende bruddforlengelse, noe som resulterer i en forbedret slitasjemotstand av vevet tekstil som er spunnet av disse fibre. Disse egenskaper forbedres likeledes ved minskende hulldiameter.
Fortrinnsvis er dysekanalen på inngangssiden kjegleformet utvidet og er på utgangssiden sylinderformet. Anvendelsen av slike dyser kan anbefales på grunn av den enklere fremstilling; det er vanskelig å fremstille f.eks. en 1500fim lang dyse med en gjennomgående diameter på bare f. eks. 100/xm. En dyse hvor den minste diameter bare strekker seg på utgangssiden (f. eks. til 1/4 eller 1/3 av lengden) og som utvider seg kjegleformet i retning av inngangssiden, kan produseres vesentlig lettere og gir også gode resulta-ter .
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av de følgen-de eksempler: 2276 g cellulose (faststoff- eller tørrinnhold 94 %, DP=750[DP = gjennomsnittlig polymerisasjonsgrad]) og 0,02 % rutin som stabilisator, suspenderes i 26 139 g 60% vandig N-metylmorfolinoksyd-oppløsning. 9415 g vann avdestilleres i 2 timer ved 100°C og vakuum inntil 50 til 300 mbar. Den således dannede oppløsning vurderes ved hjelp av viskositet og under mikroskop.
Parameter for spinneoppløsningen:
Cellulose "Buckey V5" (a = 97,8 % viskositet ved 25°C
og 0,5 masse% cellulosetetthet: 10,8 cP) 10 %
Derefter presses denne oppløsning ved en spinnetemperatur på 75°C gjennom en spinnedyse, føres i en 9 mm lang luftspalte og koaguleres derefter i et utfellingsbad som består av en 2 0% vandig NMMO-oppløsning. Tabell 1 inneholder de ved dette forsøk oppnådde egenskaper av fibrene og de tilhørende prosessparametre. Eksemplene 1 til 3 tjener kun til sammenligning, eksemplene 4 til 6 er oppfinnelseseksempler. Spesielt skal det fremhe-ves de fremragende verdier på 4 7,8 for den kondisjonerte fiberfasthet i eksempel 6; en slik verdi oppnås ved de konvensjonelle dyser først ved en uttrekning på 100!
Ved en sammenligning av eksemplene 1 til 3 med eksemplene 4 til 6 fremgår det umiddelbart at en anvendelse av dysene ifølge oppfinnelsen også forbedrer bruddforlengelse. Dessuten fremgår det av eksemplene 4 til 6 at produktet av fasthet og bruddforlengelse (FFk<*>FDk) ved synkende hulldiameter øker slyngefastheten samt bruddforlengelsen ved målingen av slyngfastheten. En sammenligning av eksempel 1 med eksempel 5 (ved disse to eksempler er hulldiameteren lik) viser at også disse verdier forbedres ved bruk av langkanaldysen ifølge oppfinnelsen i forhold til dysen med kort kanal og lik diameter.
Eksemplene 2 og 3 viser at fiberegenskapene ved mindre dysekanallengde avhenger av uttrekket i luftspalten; de forbedres ved økende uttrekk. Eksemplene 4 og 5 viser at man ved sammenlignbare forhold (uttrekk, hulldiameter) forbedrer vesentlig samtlige tekstile egenskaper - unntatt bruddutvidelsen - ved en langkanaldyse ifølge oppfinnelsen. Eksempel 6 viser at samtlige tekstile egenskaper forbedres vesentlig ved anvendelse av en liten hulldiameter på 50 ( im.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte ved fremstilling av et celluloseholdig formlegeme hvor en celluloseholdig aminoksydoppløsning presses gjennom en dyse, føres derefter gjennom en luftspalte, strekkes eventuelt i denne og koaguleres til slutt i et utfellingsbad, og at den minste hulldiameter i den anvendte dyse utgjør høyst 150/xm, fortrinnsvis høyst 70/xm, karakterisert vedat dysekanalens lengde er minst 1000/xm, fortrinnsvis ca. 1500/xm, og at den minste hulldiameter utstrekker seg over minst 1/4, fortrinnsvis minst 1/3, av dysekanalens lengde ved dens utløpsside.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1,karakterisert vedat luftspaltens lengde er høyst 35, fortrinnsvis høyst 10 mm.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 eller 2,karakterisert vedat dysekanalen på inngangssiden er utvidet kjegleformet og er på utgangssiden sylinderformet.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3,karakterisert vedat det anvendes en konisk utvidelse med en åpningsvinkel på ca. 8°.
NO920108A 1991-01-09 1992-01-08 FremgangsmÕte ved fremstilling av celluloseholdige legemer NO303696B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0003291A AT395863B (de) 1991-01-09 1991-01-09 Verfahren zur herstellung eines cellulosischen formkoerpers

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO920108D0 NO920108D0 (no) 1992-01-08
NO920108L NO920108L (no) 1992-07-10
NO303696B1 true NO303696B1 (no) 1998-08-17

Family

ID=3479723

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO920108A NO303696B1 (no) 1991-01-09 1992-01-08 FremgangsmÕte ved fremstilling av celluloseholdige legemer

Country Status (24)

Country Link
US (1) US5252284A (no)
EP (1) EP0494852B1 (no)
JP (1) JPH04308220A (no)
AT (1) AT395863B (no)
BG (1) BG60111A3 (no)
BR (1) BR9200043A (no)
CA (1) CA2059043A1 (no)
CZ (1) CZ282528B6 (no)
DE (1) DE59202175D1 (no)
DK (1) DK0494852T3 (no)
ES (1) ES2072746T3 (no)
FI (1) FI97155C (no)
HU (1) HU212340B (no)
MX (1) MX9200080A (no)
NO (1) NO303696B1 (no)
PH (1) PH29990A (no)
PL (1) PL169309B1 (no)
RO (1) RO107701B1 (no)
RU (1) RU2072006C1 (no)
SI (1) SI9112009A (no)
SK (1) SK279852B6 (no)
TR (1) TR27259A (no)
YU (1) YU47623B (no)
ZA (1) ZA9110195B (no)

Families Citing this family (53)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5451364A (en) * 1992-01-17 1995-09-19 Viskase Corporation Cellulose food casing manufacturing method
USH1592H (en) * 1992-01-17 1996-09-03 Viskase Corporation Cellulosic food casing
US5658524A (en) * 1992-01-17 1997-08-19 Viskase Corporation Cellulose article manufacturing method
ATA53792A (de) * 1992-03-17 1995-02-15 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung cellulosischer formkörper, vorrichtung zur durchführung des verfahrens sowie verwendung einer spinnvorrichtung
US5417909A (en) * 1992-06-16 1995-05-23 Thuringisches Institut Fur Textil- Und Kunststoff-Forschung E.V. Process for manufacturing molded articles of cellulose
ATE217896T1 (de) * 1993-02-16 2002-06-15 Mitsubishi Rayon Co Lösung von cellulose zur formung und verfahren zur herstellung von formmassen daraus
MY115308A (en) * 1993-05-24 2003-05-31 Tencel Ltd Spinning cell
US5652001A (en) * 1993-05-24 1997-07-29 Courtaulds Fibres Limited Spinnerette
AT399729B (de) * 1993-07-01 1995-07-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung cellulosischer fasern sowie vorrichtung zur durchführung des verfahrens und deren verwendung
AT401271B (de) * 1993-07-08 1996-07-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung von cellulosefasern
AT402738B (de) * 1993-07-28 1997-08-25 Chemiefaser Lenzing Ag Spinndüse
AT403584B (de) * 1993-09-13 1998-03-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren und vorrichtung zur herstellung cellulosischer flach- oder schlauchfolien
US5603884A (en) * 1994-11-18 1997-02-18 Viskase Corporation Reinforced cellulosic film
DE59502659D1 (de) * 1994-12-02 1998-07-30 Akzo Nobel Nv Verfahren zur herstellung cellulosischer formkörper und ein garn aus cellulosischen filamenten
US5984655A (en) * 1994-12-22 1999-11-16 Lenzing Aktiengesellschaft Spinning process and apparatus
US5658525A (en) * 1995-08-04 1997-08-19 Viskase Corporation Cellulose food casing manufacturing method
GB9605504D0 (en) * 1996-03-15 1996-05-15 Courtaulds Plc Manufacture of elongate members
ID17252A (id) * 1996-04-29 1997-12-11 Akzo Nobel Nv Proses pembuatan obyek yang terbuat dari selulosa
US6221487B1 (en) 1996-08-23 2001-04-24 The Weyerhauser Company Lyocell fibers having enhanced CV properties
US6235392B1 (en) 1996-08-23 2001-05-22 Weyerhaeuser Company Lyocell fibers and process for their preparation
US6773648B2 (en) 1998-11-03 2004-08-10 Weyerhaeuser Company Meltblown process with mechanical attenuation
US6605648B1 (en) * 1999-04-06 2003-08-12 Phillips Plastics Corporation Sinterable structures and method
EP1065301A1 (de) * 1999-07-01 2001-01-03 MELITTA HAUSHALTSPRODUKTE GmbH & Co. Kommanditgesellschaft Reaktive, faserförmige Cellulosekoagulate
US6368703B1 (en) 1999-08-17 2002-04-09 Phillips Plastics Corporation Supported porous materials
US6869445B1 (en) 2000-05-04 2005-03-22 Phillips Plastics Corp. Packable ceramic beads for bone repair
DE10043297B4 (de) * 2000-09-02 2005-12-08 Thüringisches Institut für Textil- und Kunststoff-Forschung e.V. Verfahren zur Herstellung von Cellulosefasern und Cellulosefilamentgarnen
AT410319B (de) * 2001-07-25 2003-03-25 Chemiefaser Lenzing Ag Celluloseschwamm und verfahren zu dessen herstellung
DE10200405A1 (de) * 2002-01-08 2002-08-01 Zimmer Ag Spinnvorrichtung und -verfahren mit Kühlbeblasung
DE10200406A1 (de) * 2002-01-08 2003-07-24 Zimmer Ag Spinnvorrichtung und -verfahren mit turbulenter Kühlbeblasung
DE10204381A1 (de) * 2002-01-28 2003-08-07 Zimmer Ag Ergonomische Spinnanlage
DE10206089A1 (de) * 2002-02-13 2002-08-14 Zimmer Ag Bersteinsatz
DE10213007A1 (de) * 2002-03-22 2003-10-09 Zimmer Ag Verfahren und Vorrichtung zur Regelung des Raumklimas bei einem Spinnprozess
DE10223268B4 (de) * 2002-05-24 2006-06-01 Zimmer Ag Benetzungseinrichtung und Spinnanlage mit Benetzungseinrichtung
DE10314878A1 (de) * 2003-04-01 2004-10-28 Zimmer Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung nachverstreckter Cellulose-Spinnfäden
JP4234057B2 (ja) * 2003-06-30 2009-03-04 ヒョスング コーポレーション 高均質セルロース溶液から製造したセルロースディップコード及びタイヤ
AT6807U1 (de) * 2004-01-13 2004-04-26 Chemiefaser Lenzing Ag Cellulosische faser der gattung lyocell
DE102004024029A1 (de) * 2004-05-13 2005-12-08 Zimmer Ag Lyocell-Verfahren und -Vorrichtung mit Steuerung des Metallionen-Gehalts
DE102004024030A1 (de) 2004-05-13 2005-12-08 Zimmer Ag Lyocell-Verfahren mit polymerisationsgradabhängiger Einstellung der Verarbeitungsdauer
DE102004024028B4 (de) * 2004-05-13 2010-04-08 Lenzing Ag Lyocell-Verfahren und -Vorrichtung mit Presswasserrückführung
KR100595751B1 (ko) * 2004-11-11 2006-07-03 주식회사 효성 셀룰로오스 멀티 필라멘트의 제조방법
KR100966111B1 (ko) 2005-03-15 2010-06-28 주식회사 효성 셀룰로오스 멀티 필라멘트의 제조방법
US8029259B2 (en) * 2008-04-11 2011-10-04 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Maschinenfabrik Array of nozzles for extruding multiple cellulose fibers
US8303888B2 (en) * 2008-04-11 2012-11-06 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Process of forming a non-woven cellulose web and a web produced by said process
US8029260B2 (en) * 2008-04-11 2011-10-04 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Maschinenfabrik Apparatus for extruding cellulose fibers
EP2565303A1 (de) 2011-09-02 2013-03-06 Aurotec GmbH Extrusionsverfahren
EP2565304A1 (de) 2011-09-02 2013-03-06 Aurotec GmbH Extrusionsverfahren und -vorrichtung
EP2719801A1 (de) 2012-10-10 2014-04-16 Aurotec GmbH Spinnbad und Verfahren zur Verfestigung eines Formkörpers
GB2511528A (en) 2013-03-06 2014-09-10 Speciality Fibres And Materials Ltd Absorbent materials
JP6810309B2 (ja) 2015-04-09 2021-01-06 Spiber株式会社 極性溶媒溶液及びその製造方法
WO2016163337A1 (ja) 2015-04-09 2016-10-13 Spiber株式会社 極性溶媒溶液及びその製造方法
ES2965516T3 (es) * 2017-10-06 2024-04-15 Chemiefaser Lenzing Ag Dispositivo para la extrusión de filamentos y fabricación de materiales no tejidos hilados
EP3674454A1 (en) * 2018-12-28 2020-07-01 Lenzing Aktiengesellschaft Cellulose filament process
CN111270322B (zh) * 2020-02-15 2021-02-02 江苏标丽精密机械有限公司 一种用于化纤设备的水浴牵伸槽装置

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2341555A (en) * 1939-01-05 1944-02-15 Baker & Co Inc Extrusion device
US3414645A (en) * 1964-06-19 1968-12-03 Monsanto Co Process for spinning wholly aromatic polyamide fibers
US3767756A (en) * 1972-06-30 1973-10-23 Du Pont Dry jet wet spinning process
US4246221A (en) * 1979-03-02 1981-01-20 Akzona Incorporated Process for shaped cellulose article prepared from a solution containing cellulose dissolved in a tertiary amine N-oxide solvent
US4416698A (en) * 1977-07-26 1983-11-22 Akzona Incorporated Shaped cellulose article prepared from a solution containing cellulose dissolved in a tertiary amine N-oxide solvent and a process for making the article
ZA785535B (en) * 1977-10-31 1979-09-26 Akzona Inc Process for surface treating cellulose products
US4261943A (en) * 1979-07-02 1981-04-14 Akzona Incorporated Process for surface treating cellulose products
US4501886A (en) * 1982-08-09 1985-02-26 E. I. Du Pont De Nemours And Company Cellulosic fibers from anisotropic solutions
JPS5930909A (ja) * 1982-08-09 1984-02-18 Asahi Chem Ind Co Ltd 紡糸用口金
DD218124A1 (de) * 1983-08-16 1985-01-30 Waschgeraetewerk Veb Verfahren zur charakterisierung tensidhaltiger loesungen in waschgeraeten
SU1224362A1 (ru) * 1984-06-29 1986-04-15 Предприятие П/Я А-3844 Способ получени целлюлозных волокон
JPS6414317A (en) * 1987-06-18 1989-01-18 Du Pont Colored aramid fiber
FR2617511B1 (fr) * 1987-07-01 1989-12-15 Inst Textile De France Procede de preparation d'une solution de filage de cellulose en presence d'oxyde d'amine tertiaire et d'additif
DE4012479A1 (de) * 1990-04-19 1991-10-24 Degussa Titandioxidpresslinge, verfahren zu ihrer herstellung sowie ihre verwendung
ATA92690A (de) * 1990-04-20 1992-06-15 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung einer loesung von cellulose in n-methylmorpholin-n-oxid und wasser

Also Published As

Publication number Publication date
RU2072006C1 (ru) 1997-01-20
ATA3291A (de) 1992-08-15
PH29990A (en) 1996-10-29
FI920072A0 (fi) 1992-01-08
HU212340B (en) 1996-05-28
FI97155C (fi) 1996-10-25
ZA9110195B (en) 1992-10-28
MX9200080A (es) 1992-07-01
CS2292A3 (en) 1992-08-12
EP0494852A3 (en) 1993-03-17
BG60111A3 (en) 1993-10-15
DE59202175D1 (de) 1995-06-22
SI9112009A (en) 1994-12-31
YU47623B (sh) 1995-10-24
FI920072A (fi) 1992-07-10
EP0494852A2 (de) 1992-07-15
DK0494852T3 (da) 1995-07-10
YU200991A (sh) 1994-01-20
NO920108D0 (no) 1992-01-08
TR27259A (tr) 1994-12-22
RO107701B1 (ro) 1993-12-30
ES2072746T3 (es) 1995-07-16
HU9200064D0 (en) 1992-04-28
AT395863B (de) 1993-03-25
SK279852B6 (sk) 1999-04-13
FI97155B (fi) 1996-07-15
PL293115A1 (en) 1992-08-24
PL169309B1 (pl) 1996-06-28
JPH04308220A (ja) 1992-10-30
BR9200043A (pt) 1992-09-08
CA2059043A1 (en) 1992-07-10
EP0494852B1 (de) 1995-05-17
NO920108L (no) 1992-07-10
CZ282528B6 (cs) 1997-08-13
US5252284A (en) 1993-10-12
HUT64110A (en) 1993-11-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO303696B1 (no) FremgangsmÕte ved fremstilling av celluloseholdige legemer
US5417909A (en) Process for manufacturing molded articles of cellulose
US6852413B2 (en) Lyocell multi-filament for tire cord and method of producing the same
EP0213208B1 (en) Polyethylene multifilament yarn
JP4326401B2 (ja) リヨセルモノフィラメント、リヨセルマルチフィラメント及びリヨセルフィラメントの製造方法
KR860000202B1 (ko) 고강도, 고인장계수의 결정성 열가소성성형물의 제조공정 및 신규섬유
AU648618B2 (en) A method for producing a cellulose shaped article
KR100575378B1 (ko) 셀룰로오스 섬유의 제조방법
JP4935690B2 (ja) 炭素繊維前駆体繊維の製造方法
US4859393A (en) Method of preparing poly (p-phenyleneterephthalamide) yarns of improved fatigue resistance
US4902774A (en) Poly(p-phenyleneterephthalamide) yarn of improved fatigue resistance
US5714101A (en) Process of making polyketon yarn
US4119693A (en) Process for spinning poly (ethylene oxide) monofilament
JP3565297B2 (ja) ポリベンザゾール繊維の製造方法および製造装置
JPH04240207A (ja) ポリビニルアルコール系繊維及びその製造法
US4301106A (en) Spinning process for nylon 4 fiber
AU607104B2 (en) Method of preparing poly(p-phenyleneterephthalamide) yarns of improved fatigue resistance
JP2001207330A (ja) ポリケトン繊維の製造方法
JPH0345122B2 (no)
SI9111976A (sl) Postopek za pripravo celuloznega oblikovanca
KR20110073979A (ko) 셀룰로오스 멀티필라멘트 제조방법