RO107701B1 - Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic - Google Patents

Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic Download PDF

Info

Publication number
RO107701B1
RO107701B1 RO149074A RO14907492A RO107701B1 RO 107701 B1 RO107701 B1 RO 107701B1 RO 149074 A RO149074 A RO 149074A RO 14907492 A RO14907492 A RO 14907492A RO 107701 B1 RO107701 B1 RO 107701B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
nozzle
air gap
fibers
spinning
cellulose
Prior art date
Application number
RO149074A
Other languages
English (en)
Inventor
Stefan Zikeli
Heinrich Firgo
Dieter Eichinger
Reimund Jurkovic
Original Assignee
Chemiefaser Lenzing Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chemiefaser Lenzing Ag filed Critical Chemiefaser Lenzing Ag
Publication of RO107701B1 publication Critical patent/RO107701B1/ro

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01DMECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
    • D01D4/00Spinnerette packs; Cleaning thereof
    • D01D4/02Spinnerettes
    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01DMECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
    • D01D5/00Formation of filaments, threads, or the like
    • D01D5/06Wet spinning methods
    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01FCHEMICAL FEATURES IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED FOR THE MANUFACTURE OF CARBON FILAMENTS
    • D01F2/00Monocomponent artificial filaments or the like of cellulose or cellulose derivatives; Manufacture thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Spinning Methods And Devices For Manufacturing Artificial Fibers (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)
  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)

Description

Invenția de față se referă la un procedeu pentru realizarea unui corp de formare celulozic, la care o soluție celulozică de amino-oxid se presează printr-o duză, fiind condusă în continuare printr-o fantă de aer în dare eventual se laminează și fiind în final coagulată într-o baie de precipitare.
Este cunoscut faptul că se obțin fibre de mare utilitate din polimeri înalți, doar în condițiile în care poate fi realizată o structură fibroasă (vezi Ullmann, ed. V, voi. A10, p.456). între altele, se impune în acest scop realizarea unor zone microorientate în polimerul fibrei, cum sunt spre exemplu fibridele. Această orientare este determinată de procedeul de realizare și se bazează pe procese fizice sau fizicochimice.
în numeroase cazuri, orientarea se obține prin laminare.
Decisiv pentru însușirile obținute ale fibrei este modul în care se realizează laminarea, adică în care fază a procedeului și în ce condiții. La filarea în fază de topitură, fibrele se laminează într-o stare caldă plastică în timp ce moleculele sunt încă mobile. Polimerii dizolvați pot fi filați în stare uscată sau umedă. La filarea în fază uscată, laminarea are loc în timp ce solventul se volatilizează, respectiv se evaporă, fibrele extrudate dintr-o baie de precipitare fiind laminate în timpul coagulării. Procedeele de acest gen sunt cunoscute și au fost descrise în literatură. Este însă important ca, în toate aceste cazuri, trecerea de la starea fluidă (indiferent dacă este vorba de o topitură sau de o soluție) la starea solidă sa se realizeze în așa fel, încât în timpul formării fibrelor, să se poată obține și o orientare a catenelor polimerilor sau a pachetelor de catene ale polimerilor (fibride. fibrile etc.).
în scopul evitării unei evaporări bruște a solventului dintr-o fibră în decursul unei filări în fază uscată, există mai multe posibilități.
în schimb, problematica coagulării foarte rapide a polimerilor în timpul filării în fază umedă (de exemplu, în cazul soluțiilor celulozice de amino-oxid) a fost rezolvată până în prezent doar prin combinarea filării în fază uscată cu filarea în fază umedă.
Este cunoscut procedeul de a se introduce soluții de polimeri în mediul de coagulare printr-o fantă de aer. în brevetul de invenție european EP-A-295.672, se descrie realizarea fibrelor aramidice care se introduc într-un mediu necoagulant printr-o fantă de aer, fiind apoi laminate și coagulate.
Obiectul brevetului de invenție DD-PS 218121 îl constituie filarea celulozei din oxizi de amină printr-o fantă de aer, fiind prevăzute amenajări care evită lipirea.
Conform brevetului de invenție SUA 4501886, se filează o soluție de triacetat de celuloză printr-o fantă de aer.
în brevetul de invenție SUA 3414645, se descrie, de asemenea, realizarea unor rășini poliamidice aromate din soluții întrun procedeu de filare în fază uscată-umedă.
La toate aceste procedee, se obține în fanta de aer o oarecare orientare, dat fiind că însăși scurgerea unei soluții vâscoase printr-un orificiu mic îndreptat în jos determină pe baza forței gravitației o orientare a particulelor soluției. Această orientare grație gravitației mai poate fi amplificată încă prin reglarea, în așa măsură a vitezei de extrudare a soluției polimerice și a vitezei de derulare a firului, încât să se realizeze o laminare. Un procedeu de acest gen se descrie în brevetele de invenție SUA 4246221. respectiv în AT-PS 387792 care reprezintă echivalentul acestora. Se formează o soluție de celuloză în NMMO (NMMO = N-metilmorfolin-N-oxid) și apă. se laminează printr-o fantă de aer și se precipită în continuare, laminarea fiind realizată la un raport de laminare de cel puțin 3 și la o lungime a fantei de aer de 5 ... 70 cm.
Un neajuns al acestui procedeu constă în aceea că sunt necesare viteze de derulare extrem de ridicate în vederea obținerii unor însușiri textile și a fineței firelor, în plus, practica a dovedit că o fantă lungă de aer conduce pe de o parte la o lipire a fibrelor și pe de altă parte la o lipsă de siguranță a filării și la rupturi de fire când derularea este rapidă. Sunt necesare de aceea anumite amenajări pentru evitarea tuturor acestora. Un procedeu de acest gen se descrie în brevetul de invenție SUA 4261943, respectiv în ATPS 365663 care reprezintă echivalentul acestuia. Pentru o producție mare, numărul orificiilor unei duze de filare trebuie să fie foarte ridicat. într-un asemenea caz, amenajările pentru evitarea lipirii suprafețelor firelor proaspăt extrudate care parvin printr-o fantă de aer în mediul coagulant, sunt cu totul insuficiente.
Problema, pe care o rezolvă invenția, este realizarea unui procedeu de filare în care în pofida utilizării unei fante scurte de aer, o soluție cu coagulare rapidă să poată fi filată în fire cu însușiri îmbunătățite.
Procedeul, conform invenției, înlătură dezavantajele procedeelor cunoscute, prin aceea că. diametrul minim al orificiilor duzei utilizate este de cel mult 150 pm. de preferință cel mult 70 pm, iar lungimea canalului duzei este de cei puțin 1000 pm, de preferință de aproximativ 1500 pm. lungimea fantei de aer este de cel mult 35 mm. de preferință cel mult 10 mm. iar canalul duzei se lărgește conic către intrare și este de formă cilindrică către ieșire.
Invenția prezintă o serie de avantaje. Astfel, prin utilizarea unor asemenea duze cu canal lung și cu diametru redus, se obține chiar în canalele duzelor cu con4 cursul forțelor de forfecare o orientare a polimerului. Drept consecință, fanta de aer dispusă în continuare poate fi scurtă: lungimea ei este în mod adecvat de cel mult 35, de preferință de cel mult 10 mm. în felul acesta, defectabilitatea se reduce considerabil; există doar oscilații foarte reduse ale titrului și implicit firele nu se mai rup; firele învecinate nu se mai lipesc între ele urmare fantei de aer scurte, putându-se mări în consecință densitatea orificiilor din duza de filare și ca atare și productivitatea acesteia. Este de remarcat, în sfârșit, că firul filat prezintă însușiri textile bune: s-a constatat că s-a ameliorat, mai cu seamă, alungirea la rupere. Capacitatea de prelucrare, adică produsul dintre alungire și rezistență la rupere - este aici invers proporțională cu diametrul orificiului. în plus, se îmbunătățește rezistența la buclă a firului precum și alungirea la rupere corespunzătoare, ceea ce se manifestă printr-o stabilitate îmbunătățită la frecare a țesăturilor realizate cu asemenea fibre. Aceste însușiri se îmbunătățesc, de asemenea, odată cu micșorarea diametrului orificiilor.
întrebuințarea unor duze cu canal lărgit conic către intrare și formă cilindrică la ieșire se recomandă din cauza ușurinței cu care ele sunt realizate; este dificil să se realizeze, spre exemplu, o duza cu o lungime de 1500 pm și cu un diametru de numai spre exemplu 100 pm. în schimb, o duză la care diametrul minim este dispus doar la ieșire (spre exemplu, la 1/4 sau 1/3 din lungime) și care se lărgește conic către ieșire poate fi realizată considerabil mai ușor și furnizează totodată și rezultate bune.
Invenția se explică în cele ce urmează mai detaliat pe baza următoarelor exemple de realizare:
Se suspendă 2276 g celuloză (substanță solidă sau conținut în masă uscată 94% și grad mediu de polimerizare 750) și 0.02% rutină ca stabilizator, în 26139 g soluție apoasă de 60 % cu N-metilmorfolin-Noxid. Se elimină prin distilare timp de 2 h la 100°C și la un vacuum de la 50 la 300 mbari o cantitate de , 9415 g apă. Soluția obținută în felul acesta se apreciază pe bază de viscozitate și sub microscop.
Parametri ai soluției de filare:
Celuloză Buckeye V5 ( = 97,8%, viscozitatea la 25°C și 0,5% în greutate densitate a celulozei: 10,8 cP) - 10%; apă - 12%; NMMO - 78%.
Viscozitate complexă a masei filate la 95°C, RV 20, oscilație cu w = 0,31 (1/s) ... 1680 Pas.
în continuare, soluția se presează la tem peratură de filare de 75°C, printr-o duză de filare, fiind condusă apoi către o fantă de aer lungă de 9 mm și în final către o baie de precipitare, unde se coagulează într-o 5 soluție apoasă de 20% cu NMMO.
în tabel se prezintă însușirile fibrelor obținute și parametrii procesului corespunzător.
Exemplele 1-3., servesc doar pentru 10 comparație, iar exemplele 4-6 sunt exemple, conform invenției, de față. De remarcat în mod special valoarea deosebită de 47,8 pentru rezistența condiționată a fibrelor din exemplul 6, valoare care se poate 15 obține la duzele tradiționale abia la un laminaj de 100.
Exemplu nr. FFk cN tex FDk % FFk' FDk SF cN tex SD % Lungime canal pm Debit g min Nr. orificii 0 orificii Ag m min EA m min Laminaj
1 37,9 8,5 322 16,3 2,5 200 56,2 910 130 3,9 19,8 5,1
2 35,1 9.7 340 - - 450 63,9 800 120 5,9 28,0 4,75
3 38.5 10.2 393 - - 450 63,9 800 120 5,9 44,6 7.58
4 42.7 1 1.4 487 18,1 - 1500xl 54,8 1147 100 5,1 30,6 6,03
5 46,5 10.1 470 19,4 2,4 1500 98,2 1891 130 3,3 22,2 6,8
6 47,8 15,4 736 26,9 6,4 1500 29,8 1147 50 11,1 16,0 1,4
Legenda:
FFk - rezistența condiționată a fibrelor;
FDk - alungirea la rupere;
FFk'FDk - produsul dintre rezistență și alungire la rupere, acesta fiind măsura capacității de producție; SF - rezistența la buclă a două fibre;
SD - alungirea la rupere la măsurarea rezistenței la buclă;
Ag - viteza dc ieșire;
EA - levata finală;
Laminaj - EA/Ag.
v Canalul duzei prezintă o intrare conică a canalului (unghiul = S,Li. doar ultimii unt se desfășoară paralel;
la acest sector cilindric se referă diametrul orificiului indicat.
Făcând o comparație între exemplele 1 - 3. și exemplele 4 - 6. se constată că prin utilizarea duzelor, conform acestei invenții, se ameliorează și alungirea la rupere. în plus, rezultă din exemplele 4 - 5
6. că produsul dintre rezistență și alungire la rupere (FFkxFDk). rezistența la buclă ca și alungirea la rupere la măsura rea rezistenței la buclă cresc pe măsură ce se reduce diametrul orificiilor. O comparație între exemplul I și exemplul 5, (la care diametrul orificiilor este același) relevează faptul că aceste valori pot fi îmbunătățite și prin aplicarea, conform invenției a unor duze cu canal lung. în raport cu duzele cu canal scurt de același diametru.
Exemplele 2 și 3, arată că la duze cu canale scurte, însușirile fibrelor depind de laminajul din dreptul fantei de aer, ele ameliorându-se odată cu creșterea laminajului. Exemplele 4 și 5, indică faptul că, 5 la raporturi comparabile (laminaj, diametrul orificiilor), toate însușirile textile - cu excepția alungirii la rupere - se ameliorează în mod considerabil, prin utilizarea unei duze cu canal lung, conform invenției. Exemplul 6, arată că prin aplicarea unui diametru redus de 50 pm al orificiilor, toate însușirile textile se îmbunătățesc în mod esențial.

Claims (3)

1. Procedeu pentru obținerea unui corp de formare, celulozic, la care se presează io printr-o duză o soluție celulozică de amino-oxid, aceasta fiind condusă în continuare printr-o fantă de aer în dreptul căreia este eventual laminată și în final este coagulată într-o baie de precipitare, caracterizat prin aceea că diametrul minim al orificiilor duzei utilizate este de cel mult 150 pm, de preferință de cel mult 70 pm, iar lungimea canalului duzei este de cel puțin 1000 pm, de preferință de aproximativ 1500 pm.
2. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că lungimea fantei de aer este de cel mult 35 mm, de preferință, de cel mult 10 mm.
3. Procedeu, conform revendicărilor 1 sau 2, caracterizat prin aceea că, canalul duzei se lărgește conic către intrare și este de formă cilindrică către ieșire.
RO149074A 1991-01-09 1992-01-07 Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic RO107701B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0003291A AT395863B (de) 1991-01-09 1991-01-09 Verfahren zur herstellung eines cellulosischen formkoerpers

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO107701B1 true RO107701B1 (ro) 1993-12-30

Family

ID=3479723

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO149074A RO107701B1 (ro) 1991-01-09 1992-01-07 Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic

Country Status (24)

Country Link
US (1) US5252284A (ro)
EP (1) EP0494852B1 (ro)
JP (1) JPH04308220A (ro)
AT (1) AT395863B (ro)
BG (1) BG60111B2 (ro)
BR (1) BR9200043A (ro)
CA (1) CA2059043A1 (ro)
CZ (1) CZ282528B6 (ro)
DE (1) DE59202175D1 (ro)
DK (1) DK0494852T3 (ro)
ES (1) ES2072746T3 (ro)
FI (1) FI97155C (ro)
HU (1) HU212340B (ro)
MX (1) MX9200080A (ro)
NO (1) NO303696B1 (ro)
PH (1) PH29990A (ro)
PL (1) PL169309B1 (ro)
RO (1) RO107701B1 (ro)
RU (1) RU2072006C1 (ro)
SI (1) SI9112009A (ro)
SK (1) SK279852B6 (ro)
TR (1) TR27259A (ro)
YU (1) YU47623B (ro)
ZA (1) ZA9110195B (ro)

Families Citing this family (53)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5451364A (en) * 1992-01-17 1995-09-19 Viskase Corporation Cellulose food casing manufacturing method
USH1592H (en) * 1992-01-17 1996-09-03 Viskase Corporation Cellulosic food casing
US5658524A (en) * 1992-01-17 1997-08-19 Viskase Corporation Cellulose article manufacturing method
ATA53792A (de) * 1992-03-17 1995-02-15 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung cellulosischer formkörper, vorrichtung zur durchführung des verfahrens sowie verwendung einer spinnvorrichtung
US5417909A (en) * 1992-06-16 1995-05-23 Thuringisches Institut Fur Textil- Und Kunststoff-Forschung E.V. Process for manufacturing molded articles of cellulose
EP1033385B1 (en) * 1993-02-16 2004-10-06 Mitsubishi Rayon Co., Ltd. Method of producing a shaped article from a cellulose solution
MY115308A (en) * 1993-05-24 2003-05-31 Tencel Ltd Spinning cell
US5652001A (en) * 1993-05-24 1997-07-29 Courtaulds Fibres Limited Spinnerette
AT399729B (de) * 1993-07-01 1995-07-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung cellulosischer fasern sowie vorrichtung zur durchführung des verfahrens und deren verwendung
AT401271B (de) * 1993-07-08 1996-07-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung von cellulosefasern
AT402738B (de) * 1993-07-28 1997-08-25 Chemiefaser Lenzing Ag Spinndüse
AT403584B (de) * 1993-09-13 1998-03-25 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren und vorrichtung zur herstellung cellulosischer flach- oder schlauchfolien
US5603884A (en) * 1994-11-18 1997-02-18 Viskase Corporation Reinforced cellulosic film
AU695212B2 (en) * 1994-12-02 1998-08-06 Akzo Nobel N.V. Method of producing shaped cellulose bodies, and yarn made of cellulose filaments
US5984655A (en) * 1994-12-22 1999-11-16 Lenzing Aktiengesellschaft Spinning process and apparatus
US5658525A (en) * 1995-08-04 1997-08-19 Viskase Corporation Cellulose food casing manufacturing method
GB9605504D0 (en) * 1996-03-15 1996-05-15 Courtaulds Plc Manufacture of elongate members
ID17252A (id) * 1996-04-29 1997-12-11 Akzo Nobel Nv Proses pembuatan obyek yang terbuat dari selulosa
US6235392B1 (en) 1996-08-23 2001-05-22 Weyerhaeuser Company Lyocell fibers and process for their preparation
US6221487B1 (en) 1996-08-23 2001-04-24 The Weyerhauser Company Lyocell fibers having enhanced CV properties
US6773648B2 (en) 1998-11-03 2004-08-10 Weyerhaeuser Company Meltblown process with mechanical attenuation
US6605648B1 (en) * 1999-04-06 2003-08-12 Phillips Plastics Corporation Sinterable structures and method
EP1065301A1 (de) * 1999-07-01 2001-01-03 MELITTA HAUSHALTSPRODUKTE GmbH & Co. Kommanditgesellschaft Reaktive, faserförmige Cellulosekoagulate
US6368703B1 (en) 1999-08-17 2002-04-09 Phillips Plastics Corporation Supported porous materials
US6869445B1 (en) 2000-05-04 2005-03-22 Phillips Plastics Corp. Packable ceramic beads for bone repair
DE10043297B4 (de) * 2000-09-02 2005-12-08 Thüringisches Institut für Textil- und Kunststoff-Forschung e.V. Verfahren zur Herstellung von Cellulosefasern und Cellulosefilamentgarnen
AT410319B (de) * 2001-07-25 2003-03-25 Chemiefaser Lenzing Ag Celluloseschwamm und verfahren zu dessen herstellung
DE10200406A1 (de) * 2002-01-08 2003-07-24 Zimmer Ag Spinnvorrichtung und -verfahren mit turbulenter Kühlbeblasung
DE10200405A1 (de) * 2002-01-08 2002-08-01 Zimmer Ag Spinnvorrichtung und -verfahren mit Kühlbeblasung
DE10204381A1 (de) * 2002-01-28 2003-08-07 Zimmer Ag Ergonomische Spinnanlage
DE10206089A1 (de) * 2002-02-13 2002-08-14 Zimmer Ag Bersteinsatz
DE10213007A1 (de) * 2002-03-22 2003-10-09 Zimmer Ag Verfahren und Vorrichtung zur Regelung des Raumklimas bei einem Spinnprozess
DE10223268B4 (de) * 2002-05-24 2006-06-01 Zimmer Ag Benetzungseinrichtung und Spinnanlage mit Benetzungseinrichtung
DE10314878A1 (de) * 2003-04-01 2004-10-28 Zimmer Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung nachverstreckter Cellulose-Spinnfäden
JP4234057B2 (ja) * 2003-06-30 2009-03-04 ヒョスング コーポレーション 高均質セルロース溶液から製造したセルロースディップコード及びタイヤ
AT6807U1 (de) * 2004-01-13 2004-04-26 Chemiefaser Lenzing Ag Cellulosische faser der gattung lyocell
DE102004024028B4 (de) * 2004-05-13 2010-04-08 Lenzing Ag Lyocell-Verfahren und -Vorrichtung mit Presswasserrückführung
DE102004024030A1 (de) * 2004-05-13 2005-12-08 Zimmer Ag Lyocell-Verfahren mit polymerisationsgradabhängiger Einstellung der Verarbeitungsdauer
DE102004024029A1 (de) * 2004-05-13 2005-12-08 Zimmer Ag Lyocell-Verfahren und -Vorrichtung mit Steuerung des Metallionen-Gehalts
KR100595751B1 (ko) * 2004-11-11 2006-07-03 주식회사 효성 셀룰로오스 멀티 필라멘트의 제조방법
KR100966111B1 (ko) 2005-03-15 2010-06-28 주식회사 효성 셀룰로오스 멀티 필라멘트의 제조방법
US8029259B2 (en) * 2008-04-11 2011-10-04 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Maschinenfabrik Array of nozzles for extruding multiple cellulose fibers
US8303888B2 (en) * 2008-04-11 2012-11-06 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Process of forming a non-woven cellulose web and a web produced by said process
US8029260B2 (en) * 2008-04-11 2011-10-04 Reifenhauser Gmbh & Co. Kg Maschinenfabrik Apparatus for extruding cellulose fibers
EP2565303A1 (de) 2011-09-02 2013-03-06 Aurotec GmbH Extrusionsverfahren
EP2565304A1 (de) 2011-09-02 2013-03-06 Aurotec GmbH Extrusionsverfahren und -vorrichtung
EP2719801A1 (de) 2012-10-10 2014-04-16 Aurotec GmbH Spinnbad und Verfahren zur Verfestigung eines Formkörpers
GB2511528A (en) 2013-03-06 2014-09-10 Speciality Fibres And Materials Ltd Absorbent materials
CN107735406A (zh) 2015-04-09 2018-02-23 丝芭博株式会社 极性溶剂溶液及其制造方法
JP6810309B2 (ja) 2015-04-09 2021-01-06 Spiber株式会社 極性溶媒溶液及びその製造方法
FI3692188T3 (fi) * 2017-10-06 2023-12-05 Chemiefaser Lenzing Ag Laite filamenttien pursottamiseksi ja sulakehrättyjen kuitukankaiden valmistamiseksi
EP3674454A1 (en) * 2018-12-28 2020-07-01 Lenzing Aktiengesellschaft Cellulose filament process
CN111270322B (zh) * 2020-02-15 2021-02-02 江苏标丽精密机械有限公司 一种用于化纤设备的水浴牵伸槽装置

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2341555A (en) * 1939-01-05 1944-02-15 Baker & Co Inc Extrusion device
US3414645A (en) * 1964-06-19 1968-12-03 Monsanto Co Process for spinning wholly aromatic polyamide fibers
US3767756A (en) * 1972-06-30 1973-10-23 Du Pont Dry jet wet spinning process
US4246221A (en) * 1979-03-02 1981-01-20 Akzona Incorporated Process for shaped cellulose article prepared from a solution containing cellulose dissolved in a tertiary amine N-oxide solvent
US4416698A (en) * 1977-07-26 1983-11-22 Akzona Incorporated Shaped cellulose article prepared from a solution containing cellulose dissolved in a tertiary amine N-oxide solvent and a process for making the article
ZA785535B (en) * 1977-10-31 1979-09-26 Akzona Inc Process for surface treating cellulose products
US4261943A (en) * 1979-07-02 1981-04-14 Akzona Incorporated Process for surface treating cellulose products
US4501886A (en) * 1982-08-09 1985-02-26 E. I. Du Pont De Nemours And Company Cellulosic fibers from anisotropic solutions
JPS5930909A (ja) * 1982-08-09 1984-02-18 Asahi Chem Ind Co Ltd 紡糸用口金
DD218124A1 (de) * 1983-08-16 1985-01-30 Waschgeraetewerk Veb Verfahren zur charakterisierung tensidhaltiger loesungen in waschgeraeten
SU1224362A1 (ru) * 1984-06-29 1986-04-15 Предприятие П/Я А-3844 Способ получени целлюлозных волокон
JPS6414317A (en) * 1987-06-18 1989-01-18 Du Pont Colored aramid fiber
FR2617511B1 (fr) * 1987-07-01 1989-12-15 Inst Textile De France Procede de preparation d'une solution de filage de cellulose en presence d'oxyde d'amine tertiaire et d'additif
DE4012479A1 (de) * 1990-04-19 1991-10-24 Degussa Titandioxidpresslinge, verfahren zu ihrer herstellung sowie ihre verwendung
ATA92690A (de) * 1990-04-20 1992-06-15 Chemiefaser Lenzing Ag Verfahren zur herstellung einer loesung von cellulose in n-methylmorpholin-n-oxid und wasser

Also Published As

Publication number Publication date
SI9112009A (en) 1994-12-31
HUT64110A (en) 1993-11-29
ZA9110195B (en) 1992-10-28
FI920072A0 (fi) 1992-01-08
CS2292A3 (en) 1992-08-12
MX9200080A (es) 1992-07-01
PH29990A (en) 1996-10-29
YU47623B (sh) 1995-10-24
ATA3291A (de) 1992-08-15
DE59202175D1 (de) 1995-06-22
BG60111B2 (en) 1993-10-29
HU9200064D0 (en) 1992-04-28
FI97155C (fi) 1996-10-25
NO920108L (no) 1992-07-10
EP0494852A2 (de) 1992-07-15
PL169309B1 (pl) 1996-06-28
DK0494852T3 (da) 1995-07-10
HU212340B (en) 1996-05-28
RU2072006C1 (ru) 1997-01-20
FI920072A (fi) 1992-07-10
PL293115A1 (en) 1992-08-24
ES2072746T3 (es) 1995-07-16
CZ282528B6 (cs) 1997-08-13
FI97155B (fi) 1996-07-15
SK279852B6 (sk) 1999-04-13
AT395863B (de) 1993-03-25
EP0494852A3 (en) 1993-03-17
YU200991A (sh) 1994-01-20
NO920108D0 (no) 1992-01-08
US5252284A (en) 1993-10-12
JPH04308220A (ja) 1992-10-30
EP0494852B1 (de) 1995-05-17
CA2059043A1 (en) 1992-07-10
TR27259A (tr) 1994-12-22
BR9200043A (pt) 1992-09-08
NO303696B1 (no) 1998-08-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO107701B1 (ro) Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic
US6773648B2 (en) Meltblown process with mechanical attenuation
US5417909A (en) Process for manufacturing molded articles of cellulose
CA2641972C (en) Lyocell fibers and process for their preparation
JP5752215B2 (ja) Cv特性を強化したリヨセル繊維
JP3982589B2 (ja) 紡糸可能溶液のための遠心紡糸法
RO107703B1 (ro) Procedeu pentru obtinerea unui corp de formare, celulozic
KR20220070348A (ko) 라이오셀 타입 셀룰로오스 필라멘트 제조 방법
CA2405091C (en) Meltblown process with mechanical attenuation
US5756031A (en) Process for preparing polybenzazole filaments and fiber
EP0775221B1 (en) Process of making polybenzazole nonwoven fabric
JPS6065110A (ja) ポリ−パラフエニレンテレフタルアミド系繊維の製造法
RU2789193C2 (ru) Огнестойкое лиоцелловое волокно
US5756040A (en) Process of making polybenzazole nonwoven fabric
JPS63182411A (ja) ポリ−パラフエニレンテレフタルアミド系繊維の製造方法
CN1154725A (zh) 生产聚吲哚无纺织物的方法
SI9111976A (sl) Postopek za pripravo celuloznega oblikovanca