NL8900749A - Stoomstrijkijzer. - Google Patents

Stoomstrijkijzer. Download PDF

Info

Publication number
NL8900749A
NL8900749A NL8900749A NL8900749A NL8900749A NL 8900749 A NL8900749 A NL 8900749A NL 8900749 A NL8900749 A NL 8900749A NL 8900749 A NL8900749 A NL 8900749A NL 8900749 A NL8900749 A NL 8900749A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
steam
temperature
control circuit
steam generator
soleplate
Prior art date
Application number
NL8900749A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8900749A priority Critical patent/NL8900749A/nl
Priority to US07/467,695 priority patent/US5042179A/en
Priority to ES90200681T priority patent/ES2074116T3/es
Priority to DE69019861T priority patent/DE69019861T2/de
Priority to EP90200681A priority patent/EP0390264B1/en
Priority to KR1019900003927A priority patent/KR900014679A/ko
Priority to CN90101658A priority patent/CN1032497C/zh
Priority to JP2078553A priority patent/JP2740329B2/ja
Publication of NL8900749A publication Critical patent/NL8900749A/nl
Priority to HK168996A priority patent/HK168996A/xx

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F75/00Hand irons
    • D06F75/08Hand irons internally heated by electricity
    • D06F75/10Hand irons internally heated by electricity with means for supplying steam to the article being ironed
    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F75/00Hand irons
    • D06F75/08Hand irons internally heated by electricity
    • D06F75/26Temperature control or indicating arrangements
    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D23/00Control of temperature
    • G05D23/19Control of temperature characterised by the use of electric means
    • G05D23/1927Control of temperature characterised by the use of electric means using a plurality of sensors
    • G05D23/193Control of temperature characterised by the use of electric means using a plurality of sensors sensing the temperaure in different places in thermal relationship with one or more spaces
    • G05D23/1932Control of temperature characterised by the use of electric means using a plurality of sensors sensing the temperaure in different places in thermal relationship with one or more spaces to control the temperature of a plurality of spaces
    • G05D23/1934Control of temperature characterised by the use of electric means using a plurality of sensors sensing the temperaure in different places in thermal relationship with one or more spaces to control the temperature of a plurality of spaces each space being provided with one sensor acting on one or more control means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Irons (AREA)

Description

N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Stoomstrijkijzer.
De uitvinding heeft betrekking op een elektrisch stoomstrijkijzer, bevattende een huis, een daarmee verbonden van stoomuitlaten voorziene zoolplaat, een eerste verwarmingselement voor het verwarmen van de zoolplaat, een stoomgenerator die via een stoomleiding in verbinding staat met de stoomuitlaten in de zoolplaat en een tweede verwarmingselement voor het verwarmen van de stoomgenerator. Een dergelijk stoomstrijkijzer is bekend uit EP-A 232 924. Het in deze oktrooiaanvrage beschreven strijkijzer levert ten opzichte van reeds eerder bekende stoomstrijkijzers een relatief grote hoeveelheid stoom. Deze grote stoomproduktie dient niet alleen voor het bevochtigen van het strijkgoed, maar tevens voor het mede opwarmen daarvan. Dit laatste onder meer ten gevolge van het kondenseren van de stoom in het textiel. Om redenen van energiebesparing wordt de stoomproduktie onderbroken wanneer het strijkijzer niet gehanteerd wordt.
In een strijkproces worden perioden van aktief strijken, de strijkcycli, afgewisseld met pauzes om het zojuist gestreken strijkgoed te verleggen of te vervangen door ongestreken strijkgoed. Zoals reeds beschreven in de bovenvermelde oktrooiaanvrage EP-A 232 924 kunnen in een strijkcyclus globaal twee fasen worden onderscheiden. Tijdens de eerste fase wordt het strijkgoed verwarmd en bevochtigd met behulp van de in het strijkgoed gebrachte stoom, tijdens de tweede fase wordt het vocht uit het strijkgoed gedampt waarbij het gelijktijdig onder druk glad gemaakt wordt.
Het bekende stoomstrijkijzer heeft als bezwaar dat de stoomafgifte tijdens een strijkcyclus konstant is en het strijkijzer ook tijdens de bovengenoemde tweede fase een grote hoeveelheid stoom afgeeft. Het is een doel van de uitvinding om een stoomstrijkijzer te verschaffen waarbij de stoomproduktie varieert al naar gelang de fase in de strijkcyclus.
Het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft daartoe het kenmerk dat het stoomstrijkijzer een regelschakeling bevat voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen tijdens een strijkcyclus. Hierdoor kan tijdens de bovenbeschreven tweede fase van een strijkcyclus de stoomproduktie aanzienlijk lager zijn dan tijdens het begin van een cyclus. De stoomproduktie kan indien gewenst aan het einde van een cyclus zelfs geheel achterwege blijven. Deze regeling brengt een aantal voordelen met zich mee. Het uitdampen van het vocht uit het strijkgoed verloopt sneller omdat minder stoom wordt ingebracht en het strijkgoed is droger na afloop. Verder treedt een zekere energiebesparing op doordat per strijkcyclus minder water verstoomd moet worden, hoeft er minder vaak water bijgevuld te worden en komt er minder waterdamp in de ruimte waarin gestreken wordt zodat deze minder intensief geventileerd hoeft te worden. Bovendien is gebleken dat op deze wijze een beter strijkresultaat verkregen wordt.
De genoemde regelschakeling kan tamelijk eenvoudig zijn en bijvoorbeeld uitsluitend bedoeld zijn om gedurende een korte tijd aan het begin van een strijkcyclus het maximale vermogen in het tweede verwarmingselement op te wekken en daarna dat element op een lager en nagenoeg konstant niveau te bedrijven. Het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft als verder kenmerk dat de regelschakeling zodanig is ingericht dat het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen althans gedurende een deel van een strijkcyclus afneemt. Hierbij is, bij een juiste regeling, de stoomproduktie aangepast aan de stoombehoefte. Echter kan de regelschakeling ook zijn ingericht om de warmteafgifte toe te laten nemen tijdens een strijkcyclus. Dit wordt bijvoorbeeld geeist wanneer de stroomgenerator voorzien is van een drukketel waarin een buffervoorraad stoom is opgeslagen die later in de strijkcyclus moet worden aangevuld.
Een eerste uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft het kenmerk dat de regelschakeling tijdmeetmiddelen bevat en is ingericht voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen ten minste mede als functie van de verstreken tijd tijdens een strijkcyclus. Aangezien de lengte van een strijkcyclus bepaald wordt door het te strijken oppervlak en de strijksnelheid van de gebruiker, welke parameters slechts een beperkte variatie vertonen, voldoet een tijdsgestuurde stoomproduktie in een groot aantal gevallen.
Een tweede uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft het kenmerk dat het stoomstrijkijzer is voorzien van middelen voor het meten van de warmte-afgifte door het eerste verwarmingselement en de regelschakeling is ingericht voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen ten minste mede als functie van de genoemde warmte-afgifte. Hierbij wordt de stoomproduktie gestuurd door de hoeveelheid warmte die nodig is om het strijkgoed door en door te verwarmen. De stoomproduktie wordt dus dynamisch aangepast aan het strijkgoed, hetgeen tot een optimaal strijkresultaat leidt bij een beperkt stoomgebruik.
Om de na een pauze tussen twee strijkcycli, in welke pauze de stoomafgifte is onderbroken, weer snel stoom beschikbaar te hebben, heeft het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding het kenmerk, dat de regelschakeling is ingericht voor het handhaven van de temperatuur van de stoomgenerator wanneer er geen stoom gevraagd wordt. Dit kan worden gerealiseerd door met behulp van een temperatuursensor de temperatuur van de stoomgenerator op een vaste waarde te houden, welke bijvoorbeeld op of net beneden het kookpunt ligt bij de heersende druk in de stroomgenerator.
Voordat met strijken kan worden begonnen moet, nadat het strijkijzer is aangezet, de stoomgenerator op temperatuur worden gebracht. Aangezien in het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding de stoomproduktie wordt gereguleerd door de toevoer van elektrische stroom naar het tweede verwarmingselement dient de kooktemperatuur van het water bij de gewenste druk in de stoomgenerator vastgesteld te worden voordat het strijkijzer gereed is voor gebruik. De kooktemperatuur dient bij ieder gebruik daadwerkelijk te worden gemeten aangezien deze, als gevolg van optredende drukverschillen in de atmosfeer, of bij gebruik op verschillende hoogten, met een aantal graden kan variëren.
Hiertoe heeft het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding het kenmerk dat de regelschakeling een temperatuursensor bevat voor het meten van de temperatuur van de stoomgenerator en dat de regelschakeling is ingericht voor het bepalen van de kooktemperatuur van het water in de stoomgenerator door middel van het meten van de temperatuursverandering per tijdseenheid. Tijdens het met een konstant vermogen opwarmen van de stoomgenerator stijgt de temperatuur van de stoomgenerator ongeveer lineair. Als de watertemperatuur de kooktemperatuur nadert wordt er water in stoom omgezet waardoor de mate van temperatuurstijging vermindert. Door deze vermindering te detekteren wordt het kookpunt bepaald waarna de kooktemperatuur wordt gemeten en opgeslagen in een in de regelschakeling aanwezig geheugen.
Bij voorkeur heeft het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding het kenmerk, dat in de stoomleiding een stoomklep is aangebracht waarmee de stoomleiding afsluitbaar is en dat de stoomgenerator een drukketel bevat die geschikt is voor het daarin opbouwen van een overdruk ten opzichte van de omgevingsdruk. Hiermee is het mogelijk dat tijdens een pauze of stand-by periode de stoomgenerator met gesloten stoomklep verwarmd wordt totdat daarin een aanzienlijke overdruk heerst ten opzichte van de omgevingsdruk en een daarmee overeenkomende temperatuur, bijvoorbeeld ongeveer 105 Pa en ongeveer 120°C. Bij deze druk en temperatuur bevat de stoomgenerator als het ware een buffervoorraad stoom die, nadat de stoomklep aan het begin van een strijkcyclus geopend is, via de stoomleiding en de stoomuitlaten aan het strijkgoed wordt afgegeven. Doordat de druk binnen de stoomgenerator daalt, gaat het water koken en wordt stoom gevormd totdat de temperatuur na een aantal sekonden is afgenomen en de overdruk is verminderd tot een drempelwaarde van bijvoorbeeld 0,2.10^ Pa. De afnemende druk betekent een afnemende stoomafgifte gedurende de eerste fase van een strijkcylcus. Na een aantal sekonden, bijvoorbeeld een tijdsinterval met een vooraf ingestelde lengte of waarvan de lengte bepaald wordt door de druk of temperatuur in de stoomgenerator, wordt door de regelschakeling het tweede verwarmingselement ingeschakeld voor het op peil houden van de stoomafgifte gedurende de rest van de strijkcyclus. Door het tweede verwarmingselement met een vaste duty-cycle in- en uit te schakelen wordt de stoomafgifte op een vooraf bepaald niveau gestabiliseerd. Door de duty-cycle te variëren bijvoorbeeld als funktie van de tijd en/of als funktie van de warmte-afgifte van de zoolplaat kan de stoomafgifte gevarieerd worden in afhankelijkheid van de stoombehoefte.
Een uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft verder het kenmerk dat de regelschakeling een temperatuursensor bevat voor het meten van de temperatuur van de stoomgenerator en een druksensor voor het meten van de druk in de stoomgenerator en dat de regelschakeling is ingericht voor het bepalen van de maximale temperatuur van het water in de stoomgenerator door het meten van de temperatuur wanneer de druk in de stoomgenerator gelijk is aan een vooraf bepaalde druk of een vooraf bepaald verschil met de omgevingsdruk. Op deze wijze wordt de maximale gewenste temperatuur van het water bepaald aan de hand van de oplopende druk in de stoomgenerator.
Deze uitvoeringsvorm kan als verder kenmerk hebben dat de genoemde temperatuursensor aan het tweede verwarmingselement is aangebracht en dat de regelschakeling is ingericht voor het meten van de temperatuur van het water in de stoomgenerator door de temperatuur van het tweede verwarmingselement te meten enige tijd nadat de druk in de stoomgenerator de vooraf bepaalde waarde of het vooraf bepaalde verschil heeft bereikt en het tweede verwarmingselement is uitgeschakeld.
Wanneer de druk in de stoomgenerator oploopt tot de druk waarbij de druksensor aanspreekt wordt de stroomtoevoer naar het tweede verwarmingselement onderbroken. Na verloop van enkele sekonden heeft het verwarmingselement en de daaraan bevestigde temperatuursensor de temperatuur van het water in de stoomgenerator aangenomen. Dit wordt gekonstateerd doordat de temperatuur van het verwarmingselement niet verder daalt. De dan heersende temperatuur is nauwkeurig de temperatuur van het water in de stoomgenerator waarbij stoom gevormd wordt bij hernieuwde warmteafgifte. Het meten van de temperatuur van het tweede verwarmingselement in plaats van de temperatuur in de stoomgenerator heeft als voordeel dat de sensor niet apart in de ketel hoeft te worden aangebracht en dat de kooktemperatuur duidelijk vastgesteld kan worden doordat de gemeten temperatuursdaling een duidelijk waarneembare knik vertoont.
Een extra voordeel van het aan het tweede verwarmingselement aanbrengen van de temperatuursensor is dat deze tevens voor de droogkookbeveiliging kan worden gebruikt. Dit spaart een aparte sensor uit.
Een uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft verder als kenmerk dat de regelschakeling is voorzien van een oriëntatiedetektor en dat de regelschakeling is ingericht voor het sluiten van de stoomklep wanneer de oriëntatiedetektor een ongebruikelijke oriëntatie aangeeft. Met behulp van de oriëntatiedetektor wordt gedetekteerd of de stand van het strijkijzer zodanig is dat heet water de stoomleiding kan bereiken. Als dat het geval is wordt de stoomklep gesloten zodat wordt voorkomen dat ten gevolge van de heersende overdruk via de stoomleiding en stoomuitlaten heet water naar buiten treedt. Als oriëntatiedetektor kan bijvoorbeeld een Hall sensor of een kwikschakelaar gebruikt worden.
Een uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding kan als kenmerk hebben dat de regelschakeling tevens is ingericht voor het regelen van de stroomtoevoer naar het eerste verwarmingselement en daardoor van de temperatuur van de zoolplaat, en voor het tijdens het opwarmen van het strijkijzer eerst op temperatuur brengen van de stoomgenerator en vervolgens van de zoolplaat. Doordat de regelschakeling zowel de verwarming van de stoomgenerator, de grootte van de stoomproduktie en de verwarming van de zoolplaat regelt kan gewacht worden met het verwarmen van de zoolplaat totdat de stoomgenerator op temperatuur is en totdat de gebruiker daadwerkelijk met strijken begint.
Een andere uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding kan echter als kenmerk hebben dat de regelschakeling tevens is ingericht voor het regelen van de temperatuur van de zoolplaat en voor het tijdens het opwarmen van het strijkijzer nagenoeg gelijktijdig op temperatuur brengen van de stoomgenerator en de zoolplaat. Op deze wijze bereiken de zoolplaat en de stoomgenerator beide in de kortst mogelijke tijd de gewenste temperatuur. Wanneer beide elementen een relatief laag vermogen hebben kunnen de twee elementen gelijktijdig ingeschakeld zijn, maar anderzijds kunnen ze ook afwisselend geschakeld worden wanneer ze ieder een hoog vermogen hebben. Dit laatste heeft als voordeel dat ieder element afzonderlijk tijdelijk met een hoog vermogen bedreven kan worden zodat zowel een snelle opwarming van de zoolplaat als een hoge stoomproduktie verkregen wordt.
Tijdens het strijkproces treden pauzes op tussen strijkcycli, in het algemeen om het strijkgoed te verleggen of te vervangen. Tijdens deze pauzes wordt geen stoom afgegeven. Een uitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft het kenmerk dat de regelschakeling een aanwezigheidsdetektor of een bewegingsdetektor bevat. Door in de handgreep van het strijkijzer een schakelaar, lekstroomschakelaar of fotocel aan te brengen waarmee de aanwezigheid van de gebruiker wordt gedetekteerd kan de stoomafgifte tijdens de pauzes worden onderbroken en weer direkt worden hervat als de gebruiker het strijkijzer opnieuw opneemt. Het detekteren van de pauze kan ook plaats vinden met behulp van een bewegingsdetektor, die bijvoorbeeld voorzien is van een kwikschakelaar of een Hall-element.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding heeft het kenmerk, dat de regelschakeling een schakelaar bevat voor het inschakelen van uitsluitend het eerste verwarmingselement of uitsluitend het tweede verwarmingselement. De twee verwarmingselementen zijn dan nooit gelijktijdig ingeschakeld, hierdoor kan ieder van de twee elementen een hoog vermogen hebben zonder dat de elektrische aansluitingen gedimensioneerd moeten zijn voor de som van de twee vermogens. De reaktietijd voor het opwarmen van zoolplaat en stoomgenerator afzonderlijk is daardoor minimaal. Een dergelijke schakelaar kan bijvoorbeeld bestaan uit twee afzonderlijke schakelaars, voor ieder verwarmingselement één, en een regelcircuit waardoor de schakelaars selektief gestuurd worden.
Om de regeling van de warmte-afgifte aan de zoolplaat direkt ten goede te laten komen aan het opwarmen van het strijkgoed heeft het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding verder als kenmerk dat de zoolplaat een lage warratekapaciteit heeft. Dit heeft tevens het voordeel dat, bij afschakelen van het eerste verwarmingselement, bijvoorbeeld geregeld door een signaal van de aanwezigheids- of bewegingsdetektor de zoolplaat snel afkoelt hetgeen de veiligheid ten goede komt.
De uitvinding wordt nu nader toegelicht aan de hand van de tekening, waarin figuur 1 schematisch een doorsnede van het stoomstrijkijzer volgens de uitvinding toont, figuur 2 schematische een mogelijke uitvoeringsvorm van de regelschakeling weergeeft, figuren 3a, 3b, 3c en 3d het stoomdiagram van een mogelijk regelprogramma tonen, figuren 4a tot en met 4e een aantal varianten tonen van de mate van stoomafgifte tijdens een strijkcyclus, en figuur 5 het temperatuursverloop van de temperatuur van het tweede verwarmingselement laat zien, tijdens de opwarmfase,
In figuur 1 is schematisch een dwarsdoorsnede van een stoomstrijkijzer volgens de uitvinding weergegeven. Het strijkijzer bestaat uit een huis 10 en waaraan een zoolplaat 20 is bevestigd. Het huis is zo gevormd dat een handgreep 11 er deel van uitmaakt. Verder zijn in het huis onder andere een stoomgenerator 40 die gelijktijdig als waterreservoir dienst doet, een kompartiment 12 voor het onderbrengen van de regelschakeling, en een kontrolepaneel 60 aangebracht.
Aan de bovenzijde van de zoolplaat bevinden zich een eerste verwarmingselement 21 en een temperatuursensor 22, bijvoorbeeld een NTC-weerstand. Het verwarmingselement is bijvoorbeeld een geleidende folie waarin een sporenpatroon is gevormd.
Aan de onderzijde van de stoomgenerator bevindt zich het tweede verwarmingselement 41, bijvoorbeeld eveneens een folie voorzien van een sporenpatroon. Op de elektrische isolatie van het verwarmingselement is een temperatuursensor 42 aangebracht. De bodem van de stoomgenerator kan zijn voorzien van een laag kapillair materiaal waardoor het gehele oppervlak van de bodem vochtig blijft, ook als de stoomgenerator bijna leeg is en als de bodem schuin of zelfs vertikaal staat. Hierdoor wordt plaatselijk oververhitten van de stoomgenerator voorkomen. Het strijkijzer is verder voorzien van een vuldop 45, een stooraklep 46 en een sproeier 47. De vuldop 45 is weergegeven als een inklapbare vuldop, maar een andere konstruktie is uiteraard ook mogelijk. De stoomklep 46 dient voor het openen en sluiten van het stoomleiding tussen de stoomgenerator 40 en de, niet getekende, stoomdoorvoerkanalen in de zoolplaat welke uitmonden in stoomuitlaten aan de onderzijde daarvan. De sproeier 47, tenslotte dient voor het extra bevochtigen van het strijkgoed.
Het strijkijzerhuis bevat verder een regelschakeling voor het regelen van de temperatuur van de zoolplaat en van de stoomproduktie in de stoomgenerator. De regelschakeling is ondergebracht in een kompartiment 12 in de handgreep 11. Deze plaats is gekozen om de hoge temperaturen in de buurt van de zoolplaat of de stoomgenerator te vermijden.
Voor de voeding van de regelschakeling is bijvoorbeeld voorzien in een scheidingstransformator 51. Hierdoor heeft de regelschakeling geen direkte verbinding met de netspanning en kan de regelschakeling met behulp van een lage elektrische spanning bedreven worden hetgeen de veiligheid ten goede komt. Bij een afdoende elektrische isolatie kan de scheidingstansformator achterwege blijven. Het strijkijzer is via het snoer 100 met het elektriciteitsnet verbonden.
Het strijkijzer is tevens voorzien van een handaanwezigheidsdetektor 54, die deel uitmaakt van de regelschakeling. De aanwezigheidsdetektor kan bijvoorbeeld een schakelaar zijn die gesloten (of geopend) is wanneer de handgreep vastgehouden wordt en die geopend (of gesloten) is wanneer de handgreep losgelaten is. Als aanwezigheidsdetektor kan echter ook een tiptoets- of lekstroomschakelaar dienen, een fotocel die gevoelig is in het zichtbare of infrarode gebied, of een bewegingsdetektor waarmee het hanteren van het strijkijzer wordt gedetekteerd.
Het kontrolepaneel 60 bevat een weergeefpaneel voor het weergeven van voor de gebruiker nuttige informatie, zoals een indikatie van de ingestelde temperatuur van de zoolplaat en kan tevens voorzien zijn van verdere aanduidingen zoals het aangeven dat de zoolplaat de ingestelde temperatuur al dan niet heeft bereikt, de hoeveelheid water in de stoomgenerator etc. Verder bevat het kontrolepaneel schakelaars voor het instellen van de temperatuur, het instellen van de mate van stoomafgifte voor het bedienen van de sproeier en het doen afgeven van een extra stoomstoot.
Bij de transformator 51 zijn twee relais 52 en 53 aangebracht om, in antwoord op stuursignalen van de regelschakeling, de twee verwarmingselementen 21 en 41 in en uit te schakelen.
In figuur 2 is een mogelijke uitvoeringsvorm van de regelschakeling schematisch weergegeven.
De netspanning, bijvoorbeeld 220V/50 Hz wordt via de aansluitingen 101 en 102 toegevoerd aan de primaire zijde van de transformator 151, en via twee relaisschakelaars 152 en 153 aan de twee verwarmingselementen 121 en 141 voor de zoolplaat en de stoomgenerator respektievelijk. Met de sekondaire aansluitingen van de transformator 151 is een gelijkrichter 170 verbonden aan de uitgang waarvan een afvlakkondensator 171 en een laagspanningsvoedingsschakeling 172 zijn aangesloten. De voedingsschakeling 172 levert gestabiliseerde spanningen van bijvoorbeeld 5 en 24 Volt voor de regelschakeling. De wijze waarop de voedingsspanningen worden verkregen en waarop deze aan de diverse delen van de schakeling worden toegevoerd wordt hier niet verder aangegeven.
De verwarmingselementen 121 en 141 hebben een groot vermogen, bijvoorbeeld 1300 W ieder, om de opwarmtijd van de zoolplaat en de stoomgenerator zo kort mogelijk te laten zijn. Aangezien een totaal vermogen voor ruim 2600 W groter is dan het maximale vermogen dat een normale elektrische installatie in een woonhuis aan een enkel huishoudelijk apparaat kan leveren, en omdat voor het op temperatuur houden van de zoolplaat en de stoomgenerator met een veel lager gemiddeld vermogen kan worden volstaan worden de twee verwarmingselementen niet gelijktijdig ingeschakeld. Daartoe zijn de relaisschakelaars 152 en 153 zo aangebracht dat met het relais 152 de zoolplaat 121 in- en uitgeschakeld wordt terwijl het relais 153, dat alleen effekt heeft wanneer de zoolplaat uitgeschakeld is, het tweede verwarmingselement 141 in en uit kan schakelen. Opgemerkt wordt dat de verwarmingselementen 121 en 141 ook met andere schakelelementen, bijvoorbeeld triacs kunnen worden geschakeld. In dat geval is uiteraard een anders uitgevoerd schakelcircuit noodzakelijk.
De schakelaars 152 en 153 worden gestuurd door een mikrokomputer 155 met regelprogrammatuur. De mikrokomputer is bijvoorbeeld van het type NEC 7556. Aan de uitgangen van de microprocessor, die in de tekening aan de rechterkant zijn aangegeven, bevinden zich twee interfaceschakelingen 156 en 157 voor het konverteren van de uitgangssignalen van de mikroprocessor naar een voor de relais 152 en 153 aangepaste stoomsterkte.
Aan de linkerkant van de mikroprocessor 155 zijn de aansluitingen van de detektoren en de schakelaars aangegeven waarop het regelprogramma reageert. Bij de verwarmingselementen 121 en 122 zijn teraperatuurvoelers 122 en 142 aangebracht, bijvoorbeel NTC-weerstanden, voor het meten van de temperatuur van de verwarmingselementen. Verder is in het voedingscircuit van de verwarmingselementen een schakeldetektor 154 aangebracht, die een tweewaardig signaal afgeeft waarvan de waarde afhangt van het wel of niet ingeschakeld zijn van een van de verwarmingselementen.
De regelschakeling bevat een fasedetektor 158, met behulp waarvan het schakelen van de schakelaars 152 en 153 op tijdstippen plaats kan vinden waarop de netwisselspanning door nul gaat. Dit voorkomt storende interferentie in het elektriciteitsnet en verlengt de levensduur van de schakelaars. Andere kondities die aan de mikroprocessor worden toegevoerd zijn de aanwezigheid van de gebruiker, waarvoor een signaal door de aanwezigheidsdetektor 154 wordt gegenereerd, de druk in de stoomgenerator, die met behulp van een druksensor of prestostaat 143 wordt gedetekteerd en de stand van de bedieningsschakelaars op het bedieningspaneel 161. Ook andere niet verder aangegeven signalen kunnen worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld een detektor voor de stand van de vuldop mogelijk zodat de verwarmingselementen worden afgeschakeld als de vuldop open is, en een oriëntatieschakelaar waarmee de stoomklep gesloten wordt als het ijzer in een ongebruikelijke stand wordt gehouden opdat geen heet water via de stoomuitlaten naar buiten kan treden.
De druksensor kan bijvoorbeeld een eenvoudige schakelaar zijn die geopend is wanneer de druk in de stoomgenerator beneden een drempelwaarde ligt en die gesloten is wanneer de druk groter dan de drempelwaarde is.
Het bedieningspaneel 161 bevat een aantal schakelaars voor het instellen van de temperatuur van de zoolplaat, het kiezen van een mate van stoomafgifte en voor het vragen om een maximale stoomhoeveelheid gedurende een korte tijd (stoorastoot).
Buiten het bedienen van de schakelaars 152 en 153 geeft de mikroprocessor, via de interfaces 156 en 157, informatie voor de gebruiker op een weergeefpaneel 162. Deze informatie heeft bijvoorbeeld betrekking op de ingestelde en werkelijke temperatuur van de zoolplaat en op de hoeveelheid water die nog in de stoomgenerator aanwezig is.
Naast het regelen van de temperatuur van de zoolplaat en van de stoomafgifte kan de mikroprocessor verder de veiligheid van het strijkijzer verhogen door het ijzer na enige tijd van niet gebruik automatisch uit te schakelen. Dit wordt bijvoorbeeld in twee stappen gerealiseerd. In de eerste plaats wordt de verwarming van de zoolplaat uitgeschakeld zodra de aanwezigheidsdetektor 154 aangeeft dat de gebruiker met strijken is gestopt. Wanneer de temperatuur van de zoolplaat gedaald is tot een waarde die als veilig beschouwd kan worden met betrekking tot het schroeien van het strijkgoed wordt de zoolplaat op deze temperatuur gehouden. De veilige temperatuur kan bijvoorbeeld 70¾ van de ingestelde temperatuur zijn, maar ook een vaste waarde, bijvoorbeeld 100°C of minder als de ingestelde temperatuur lager is. Aangezien het verwarmingselement 121 een groot vermogen heeft, bereikt na het weer oppakken van het strijkijzer de zoolplaat na korte tijd opnieuw de ingestelde temperatuur. Zowel het snel afkoelen als het snel opwarmen betekent dat de zoolplaat een aanzienlijk lagere warmtekapaciteit moet hebben dan op het ogenblik bij strijkijzers gebruikelijk is.
Als het strijkijzer een langere tijd, bijvoorbeeld 10 minuten, niet is gebruikt worden de verwarmingselementen geheel uitgeschakeld, zodat het ijzer volledig afkoelt. Verder wordt in dat geval de stoomklep geopend zodat de overdruk in de stoomgenerator verdwijnt. Bij langdurig niet-gebruik wordt de kans op een onveilige sitatie dus tot een minimum beperkt.
In de figuren 3a, 3b, 3c en 3d is een mogelijk regelprogramma in de vorm van een stroomdiagram weergegeven. In dit stroomdiagram zijn vier delen te onderscheiden die ieder aan de hand van een van de figuren wordt beschreven. Figuur 3a toont de kontrole van het strijkijzer, figuur 3b de opwarmfase, figuur 3c geeft het deel van het programma weer dat uitgevoerd wordt wanneer er daadwerkelijk gestreken wordt, en figuur 3d toont het programmadeel dat doorlopen wordt wanneer het strijken is onderbroken. De kontrole van het strijkijzer weergegeven in figuur 3a wordt tijdens iedere programma cyclus doorlopen. Per cyclus wordt slechts één van de overige programmadelen doorlopen.
Zoals aangegeven in figuur 3a wordt, wanneer het programma wordt gestart (blok 300), de konditie "niet gereed gegenereerd en worden beide verwarmingselementen uitgeschakeld (blok 301). Het volgende blok, 302, is tevens het begin van iedere prograramacyclus. Daarin wordt de temperatuur van de stoomgenerator, Tstoom' 9eme^en en vergeleken met een maximale waarde, bijvoorbeeld 300°C. Indien deze maximale temperatuur niet is overschreden wordt de temperatuur van de zoolplaat, Tzool, vergeleken met een maximale waarde, bijvoorbeeld eveneens 300^C (303). Is een van de twee temperaturen hoger dan het daarvoor staande maximum worden, zoals met blok 304 is aangegeven, beide verwarmingselementen uitgeschakeld en wordt de toestand "oververhit" gegenereerd en op het weergeefpaneel aangegeven.
Zijn beide temperaturen beneden het maximum dan wordt gekontroleerd of de vulklep open of gesloten is (blok 305). Is deze geopend dan worden beide verwarmingselementen uitgeschakeld, de konditie "niet gereed" gegenereerd (306; 308) en wordt een eventueel bestaande bijna-leeg indikatie voor de stoomgenerator afgezet (307). Tevens wordt de stoomklep geopend. Aangezien de vulklep duidelijk zichtbaar is kan een aanduiding op het weergeefpaneel dat deze open is achterwege blijven.
Is de vulklep gesloten dan wordt de aanwezigheid van water in de stoomgenerator bepaald (309). Water wordt geacht aanwezig te zijn als de temperatuur lager is dan een zekere waarde welke bijvoorbeeld 200°C bedraagt. Is de temperatuur hoger dan is er blijkbaar geen water in de stoomgenerator en hangt het verdere verloop van het programma af van de instelling van het strijkijzer op droogstrijken of stoomstrijken (blok 310). In geval droogstrijken gewenst is, wordt het verwarmingselement van de stoomgenerator afgeschakeld en de konditie "water op" op het bedieningspaneel aangegeven (312). Indien stoomstrijken de keuze is, worden beide verwarmingselementen uitgeschakeld en wordt naast de konditie “water op" een duidelijk zichtbaar en eventueel een hoorbaar signaal gegenereerd (311). Een andere aktie, zoals bijvoorbeeld automatisch overschakelen op droogstrijken is uiteraard ook mogelijk.
Tijdens de kontroles kan eveneens geverifieerd worden of de stand van het strijkijzer een tijdens normaal gebruik voorkomende stand is (blok 313) dat wil zeggen dat het laagste punt de zool of de hiel is. Indien het ijzer een abnormale stand inneemt, bijvoorbeeld op zijn kop of met de punt omlaag kan immer heet water via de stoomleiding en de stoomuitlaten naar buiten treden. Om dit te voorkomen, wordt, zoals aangegeven met blok 314, de stoomklep gesloten bij een abnormale stand van het strijkijzer.
Indien bij een van de kontroles blijkt dat de toestand van het strijkijzer strijken niet toelaat begint het programma opnieuw bij de kontrole van de temperatuur (blok 302). Zijn daarentegen alle kontroles doorlopen dan wordt nagegaan of de konditie "gereed" is ingetreden (315). Zo ja, gaat het programma naar de aktieve strijkstand of naar de stand-by stand. Zo nee, dan treedt de opwarmfase in waarvan het verloop verder beschreven wordt aan de hand van figuur 3b.
Het programmadeel dat in figuur 3b is weergegeven, wordt uitgevoerd als het strijkijzer gekontroleerd is en geen ongewenste kondities zijn gevonden maar niet gereed is voor gebruik. Aan het begin van dit programmadeel wordt, volgens blok 320, de stoomklep gesloten. Indien de begintemperatuur van het water, Tw niet bekend is (321), wordt deze gemeten (blok 322). Vervolgens wordt de konditie "water op" getest (323). Indien deze konditie waar is, is blijkbaar droogstrijken gewenst en wordt de toestand van de stoomgenerator niet verder in beschouwing genomen. Indien deze konditie niet waar is en er wel water aanwezig is in de stoomgenerator wordt de stoomdruk gekontroleerd (324). Bij onvoldoende stoomdruk wordt het verwarmingselement van de stoomgenerator aangezet en dat van de zoolplaat uitgezet (325). Is de druk voldoende dan schakelt de stoomgenerator uit en de zoolplaat aan (326).
De temperatuur van de zoolplaat wordt vergeleken met de stand-by temperatuur, Tsb (328). Dit is de temperatuur waarop de zoolplaat wordt gehouden als het strijkijzer niet in gebruik is. De stand-by temperatuur kan afhangen van de ingestelde temperatuur bijvoorbeeld en 70% daarvan bedragen, of kan gelijk zijn aan een vaste waarde, bijvoorbeeld 100°C, of lager wanneer de ingestelde temperatuur lager is dan deze vaste waarde.
Als de temperatuur van de zoolplaat lager is dan de stand-by temperatuur wordt het verwarmingselement in de zoolplaat ingeschakeld, dat van de stoomgenerator uitgeschakeld en de konditie "niet gereed" treedt in of blijft gehandhaafd (329). Als de zoolplaat op temperatuur is, wordt het verwarmingselement daarvan uitgeschakeld (330).
Voordat het signaal "gereed" wordt gegeven, wordt eerst gewacht totdat het verwarmingselement van de stoomgenerator een aantal sekonden, bijvoorbeeld 5, is uitgeschakeld (331). In deze tijd neemt de temperatuursensor van het verwarmingselement de temperatuur van het water in de stoomgenerator aan, zodat deze, van de druk in de stoomgenerator afhankelijke, temperatuur als regelgrootheid gebruikt kan worden voor de regeling van de stoomafgifte. Na afloop van deze periode wordt de watertemperatuur opgeslagen in het geheugen. Verder wordt ook de tijd geregistreerd gedurende welke de stoomgenerator wordt verhit. Hieruit kan samen met de begintemperatuur de hoeveelheid water in de stoomgenerator berekend worden (332). Twee registers taan en tu^t die aangeven hoe lang er gestreken is en hoelang het strijkijzer in stand-by stand staat, worden beide op nul gezet, en de konditie "gereed" wordt gezet (333). Het strijkijzer is nu gereed voor gebruik.
Het programma doorloopt vervolgens opnieuw het kontroledeel te beginnen bij blok 302 (figuur 3a). Indien het strijkijzer gereed is voor gebruik (315) wordt al naar gelang de stand van de handgreepschakelaar het strijkprogramma (figuur 3c) of het stand-by programma (figuur 3d) uitgevoerd.
In figuur 3c is het deel van het programma geïllustreerd dat tijdens het strijken wordt uitgevoerd. Iedere keer dat het programma dit deel doorloopt wordt het register tu^t, dat de tijdsduur van de huidige "stand-by" periode aangeeft op nul gezet (341). Het verloop van het programma daarna hangt af van de keuze stoomstrijken of droogstrijken (342). In geval de keuze droogstrijken is, wordt de temperatuur van de zoolplaat Tzoo·^ vergeleken met de ingestelde temperatuur (343). Afhankelijk van de uitkomst van deze vergelijking wordt de verwarming van de zoolplaat in- of uitgeschakeld (344; 345).
Wanneer met stoom gestreken wordt, wordt de stoomklep open gezet (346), waarna de inhoud van het register taan, dat het tijdsverloop aangeeft vanaf het begin van de huidige strijkcyclus wordt vergeleken met een van tevoren bepaalde duur, bijvoorbeeld 5 seconden (347). Zolang deze tijd niet is overschreden wordt geen verdere actie door het programma ondernomen dan het regelen van de temperatuur van de zoolplaat op de hierboven beschreven wijze. Gedurende deze tijdsduur wordt zonder extra verwarming van de stoomgenerator stoom via de stoomuitlaten afgegeven. De voor de stoomvorming benodigde energie wordt geleverd door een daling van de watertemperatuur in de stoomgenerator. Hier wordt eraan herinnerd dat in de stoomgenerator een overdruk heerst C n van ongeveer 10 Pa, en dus een temperatuur van ongeveer 120 C.
Na afloop van deze tijd kan het verwarmingselement van de de stoomgenerator ingeschakeld worden. Of dit gebeurt is afhankelijk van het gemiddelde vermogen dat aan de stoomgenerator moet worden toegevoerd. Het verwarmingselement wordt ingeschakeld naar gelang de stoombehoefte tijdens een strijkcyclus. Het element wordt enige tijd ingeschakeld en even later weer uitgeschakeld, waarna het programma verder gaat en de zooltemperatuur op de hierboven beschreven wijze met behulp van de temperatuursensor regelt. De verhouding tussen aan- en uittijd, en dus het gemiddelde vermogen dat aan de stoomgenerator wordt geleverd, is bijvoorbeeld konstant, heeft een van te voren bepaald tijdsverloop of is afhankelijk van de warmte-afgifte door de zoolplaat. Deze warmte-afgifte. wordt gemeten door de verhouding te bepalen van de tijdsduur gedurende welke het verwarmingselement van de zoolplaat is ingeschakeld en de tijdsduur wanneer het is uitgeschakeld. Is het aan de stoomgenerator te leveren vermogen bijvoorbeeld 600 W en het vermogen van het verwarmingselement 1300 W dan zullen de aan- en uittijden zich verhouden als 6:7. 600 W komt overeen met een stoomafgifte van ongeveer 15 g/min. In het stroomschema volgens figuur 3c is de regeling van de stoomafgifte door het schakelen van het verwarmingselement ondergebracht in het blok 348.
Aan de hand van de bepaling van de waterhoeveelheid in de opwarmfase is de tijdsduur te berekenen gedurende welke het verwarmingselement aan moet zijn om al het water in de stoomgenerator te laten verstomen. In blok 349 wordt deze berekende tijdsduur, gekorrigeerd voor verliezen, vergeleken met de werkelijke tijdsduur dat het element ingeschakeld is geweest. Is de berekende tijdsduur verstreken dan wordt een signaal gegeven dat water bijvuld dient te worden, de bijna-leeg-indikatie of BLI (350).
Het stroomschema in figuur 3d wordt doorlopen wanneer het strijkijzer gebruiksgereed is, maar niet wordt gehanteerd. Zodra dit programmadeel wordt doorlopen wordt het register taan, ^at tijdsduur binnen de huidige strijkcyclus aangeeft, op nul gezet, wordt de stoomklep gesloten verwarmingselement van de stoomgenerator aangezet en de zoolplaatverwarming uitgeschakeld. Het verdere verloop hangt af van de waarde in register tuj^ die de tijdsduur van de huidige stand-by periode aangeeft.
Is deze waarde hoger dan een tamelijk korte tijd, bijvoorbeeld 30 sekonden (352), dan wordt een geluidssignaal gegeven (353). Heeft het strijkijzer meer dan een tamelijk lange periode, bijvoorbeeld tien minuten, stand-by gestaan (354) worden beide verwarmingselementen uitgeschakeld zodat het ijzer volledig afkoelt en eventueel de stoomklep geopend.
Zolang de tien minuten nog niet verstreken zijn, wordt het strijkijzer in de stand-by conditie gehouden. Als de "water op" conditie bestaat (357), wordt de temperatuur van de zoolplaat f^ool met de stand-by temperatuur Tsfa vergeleken (358). De zoolplaat wordt vervolgens in- of uitgeschakeld afhankelijk van de uitkomst van de vergelijking (359, 360). Wanneer daarentegen water in de stoomgenerator aanwezig is, wordt de druk in de stoomgenerator gemeten (361). Heeft deze de maximale waarde dan wordt de verwarming van de stoomgenerator afgezet (362) en de zoolplaattemperatuur gekontroleerd en zonodig bijgesteld (358, 359, 360). Wanneer de mate van stoomafgifte is ingesteld op een minder dan maximale initiële stoomafgifte, wordt niet de druk binnen maar de temperatuur van de stoomgenerator gemeten (362). Heeft deze de gewenste waarde dan wordt het verwarmingselement uitgezet (363) en overgegaan op regeling van de zoolplaattemperatuur (318, 359, 360). Als de temperatuur of de druk in de stoomgenerator niet voldoende is, wordt de stoomgeneratorverwarming ingeschakeld (364). Evenals in het programmadeel dat aktief is tijdens het strijken kan ook hier, door het meten van de tijdsduur dat de stoomgeneratorverwarming ingeschakeld is een indikatie gegeven worden wanneer de stoomgenerator bijn leeg is, het BLI-signaal (365, 366).
Het weergegeven stroomschema is slechts bedoeld om een indruk te krijgen van de werking van het regelprogramma en heeft niet de pretentie gedetailleerd het programma weer te geven. Zo zijn in het deel dat doorlopen wordt tijdens het strijken (figuur 3c) de regelingen voor de sproeier en het geven van een extra hoeveelheid stoom (stoomstoot) niet aangegeven. In het weergegeven schema heeft, in de opwarmfase en stand-by fase, de regeling van de temperatuur of druk in de stoomgenerator voorrang boven de regeling van de zoolplaattemperatuur, dit kan echter ook anders zijn.
In de figuren 4a, 4b, 4c, 4d en 4e zijn een aantal mogelijke varianten getoond van de wijze waarop de stoomafgifte geregeld kan worden als funktie van de tijd.
In figuur 4a is een stoomprogramma weergegeven dat start bij een stoomafgifte van 35 g/min, tijdens de strijkcyclus zakt naar 15 g/min en op dat niveau wordt gestabiliseerd. In dit geval is er sprake van slechts één stoomprogramma dat in alle omstandigheden wordt toegepast.
Ook het programma getoond in figuur 4b start steeds bij een niveau van ongeveer 35 g/min, maar zakt daarna naar een niveau dat vooraf is ingesteld met een bedieningsknop op het strijkijzer. De hoeveelheid stoom kan bijvoorbeeld worden geïndiceerd met 1, 2 of 3 oplichtende stippen, voor bijvoorbeeld een stoomafgifte van 15, 20 of 25 g/min.
In het verloop volgens figuur 4c is er sprake van 3 verschillende startniveaus van de stoom. Ze worden wel alle 3 op hetzelfde niveau van ongeveer 15 g/min gestalibiseerd. De bediening en indikatie is gelijk aan de hiervoor vermelde variant.
In figuur 4d is een kombinatie van de twee voorgaande varianten getoond. Zowel begin- als eindniveau van de stoom zijn variabel. In de getoonde grafieken zijn ze niet afzonderlijk instelbaar. Elk startniveau heeft dus een eigen eindniveau. De bediening en indikatie is gelijk aan wat bij figuur 4b is beschreven.
In de variant volgens figuur 4e daalt het eindniveau van de stoom geleidelijk als funktie van de tijd.
Het beginniveau van de stoom is altijd afhankelijk van de begindruk in de stoomgenerator, die bepaald wordt door een prestostaat of door regeling van de temperatuur. Bij de varianten volgens figuur 4a, 4b en 4e is die druk altijd gelijk aan de schakeldruk van de prestostaat, dat wil zeggen aan de overdruk. De snelheid waarmee het stoomniveau afneemt is afhankelijk van de leidingweerstand en kan konstant zijn of ingesteld worden met een daarvoor aangebracht regelventiel. In de opwarmfase wordt de stoomgenerator op druk gebracht en in de stand-by fase op druk gehouden, na zonodig opnieuw op druk gebracht te zijn.
Tijdens een strijkcyclus wordt de stoomklep geopend en nemen druk en temperatuur in de tank af terwijl de stoom wegvloeit. Het stoomniveau wordt op een bepaald niveau gestabiliseerd door een adequate hoeveeelheid energie aan de tank toe te voeren. Voor 15 g/min is dat 600 W. Dat betekent dat een element van 1300 W 600/1300ste deel van de tijd moet aanstaan.
De aan- en uittijden worden zodanig gekozen dat de gebruiker geen merkbare fluktuaties in de stoomproduktie kan waarnemen. De uittijd van de tank wordt gebruikt om de zoolplaat bij te warmen. Het is gebleken dat een cyclustijd van drie tot vier sekonden daaraan voldoet. Tijdens het eerste afnemende deel in de grafieken wordt geen energie aan de stoomgenerator toegevoerd zodat dan het volle vermogen beschikbaar is voor de zoolplaat die dan vanuit de stand-by temperatuur moet worden opgetrokken naar de werktemperatuur.
Het bepalen van het startpunt voor energietoevoer naar de stoomgenerator is op twee manieren mogelijk een vaste openingstijd van de stoomklep, bijvoorbeeld ongeveer vijf sekonden, of totdat het water een bepaalde temperatuur heeft bereikt.
De varianten volgens figuur 4c en 4d met verschillende beginniveaus van de stoom vragen een andere aanpak. Immers niet alle stoomniveaus kunnen met behulp van één prestostaat worden geregeld.
Deze aanpak is geïllustreerd in figuur 5. In de opwarmfase wordt het water opgewarmd tot het moment dat de prestostaat inschakelt. De temperatuur is dan Ta> Het verwarmingselement van de stoomgenerator wordt dan uitgeschakeld en de temperatuur van de stoomgenerator, het element en de sensor zakken dan zeer snel naar de watertemperatuur TM. Dat punt is goed herkenbaar aan een scherpe knik in de temperatuurkromme. Tw wordt vastgelegd in het geheugen als de temperatuur die behoort bij de hoogste stoomdruk en dus ook bij de hoogste initiële stoomafgifte.
Een initiële stoomafgifte wordt afgeleid van Tw door in de stand-by fase de stoomgenerator niet op druk te regelen maar op een temperatuur, bijvoorbeeld TW-5°C voor de middelwaarde van het stoomafgifteniveau en TW-10°C voor lage niveau van stoomafgifte. Dit geschiedt door steeds enkele sekonden vermogen aan de stoomgenerator te geven, als de temperatuur onder de gewenste waarde zakt.
Een uitvoeringsvorm van het strijkijzer kan voorzien zijn van een stoomgenerator die bij atmosferische druk werkt. In dat geval is de druksensor afwezig en dient de kontrole van de stoomgenerator, zoals in het schema van figuur 3 weergegeven in de blokken 324 en 361, plaats te vinden op grond van het verschil tussen de temperatuur van de stoomgenerator en het kookpunt van water bij de heersende atmosferische druk. Dit kookpunt dient tijdens de opwarmfase bepaald te worden, bijvoorbeeld in het met blok 332 aangegeven programmadeel. Tevens vervalt dan het blok 347 aangezien de stoomgenerator in dat geval geen buffervoorraad stoom bevat.
TABEL I
Inschriften behorende bij figuur 3a.
Blok: Inschrift:
300 START
301 Niet Gereed; Stoomgenerator uit; Zoolplaat uit 302 Tstoom < 300°C? 303 Tzool < 300°C? 304 Stoomgenerator uit, Zoolplaat uit; Oververhit 305 Vulklep dicht? 306 Stoomgenerator uit; Zoolplaat uit; Stoomklep open
307 Reset BLI
308 Niet gereed 309 Tstoom < 200°C? 310 Stoomstrijken? 311 stoomgenerator uit; Zoolplaat uit; Water op; Signaal 312 Stoomgenerator uit; Water op 313 Stand strijkijzer o.k.? 314 Sluit stoomklep 315 Gereed?
TABEL II
Inschriften behorende bij figuur 3b.
Blok: Inschrift: 315 Gereed? 320 Sluit stoomklep 321 T„,begin bekena? 322 T„,begin vastleggen 323 Water op? 324 Stoomgenerator onder druk? 325 Stoomgenerator aan; Zoolplaat uit 326 Stoomgenerator uit; Zoolplaat aan 327 Leg opwarmtijd stoomgenerator vast 323 Tzool > Tsb? 329 Zoolplaat aan; Stoomgenerator uit; Niet gereed 330 Zoolplaat uit 331 Stoomgenerator langer dan 5 s uit? 332 Bereken stoomtijd 333 "Gereed"; taan = 0; tu^t = 0
TABEL III
Inschriften behorende bij figuur 3c.
Blok: Inschrift: 315 Gereed? 340 Handgreepschakelaar aan? 341 tuit = 0 342 Stoomstrijken? 343 ^zool ^ ^i^ 344 Zoolplaat aan 345 Zoolplaat uit 346 Open stoomklep 147 t > 5 s? ^aan 348 Stoomgeneratie regeling 349 Overblijvende stoomtijd > 0?
350 BLI
TABEL IV
Inschriften behorende bij figuur 3d.
Blok: Inschriften: 315 Gereed? 340 Handgreepschakelaar aan? 351 taan = 0; Sluit stoomklep; Zoolplaat uit 352 tuit > 30 s? 353 Geluidssignaal aan 354 tu|t > 10 min? 355 Zoolplaat uit; Stoomgenerator uit
356 STOP
357 Water op? 358 Looi > Lb? 359 Zoolplaat aan 360 Zoolplaat uit 361 Stoomgenerator onder druk? 362 Stoomketel op gewenste temperatuur? 363 Stoomgenerator uit 364 Zoolplaat uit; Stoomgenerator aan 365 Overblijvende stoomtijd > 0?
366 BLI

Claims (16)

1. Elektrisch stoomstrijkijzer, bevattende een huis, een daarmee verbonden van stoomuitlaten voorziene zoolplaat, een eerste verwarmingselement voor het verwarmen van de zoolplaat, een stoomgenerator die via een stoomleiding in verbinding staat met de stoomuitlaten in de zoolplaat en een tweede verwarmingselement voor het verwarmen van de stoomgenerator, met het kenmerk, dat het stoomstrijkijzer een regelschakeling bevat voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen tijdens een strijkcyclus.
2 stoomstrijkijzer volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat de regelschakeling zodanig is ingericht dat het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen althans gedurende een deel van een strijkcyclus afneemt.
3, stoomstrijkijzer volgens konklusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de regelschakeling tijdmeetmiddelen bevat en is ingericht voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen ten minste mede als funktie van de verstreken tijd tijdens een strijkcyclus.
4 Stoomstrijkijzer volgens konklusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het stoomstrijkijzer is voorzien van middelen voor het meten van de warmte-afgifte door het eerste verwarmingselement en dat de regelschakeling is ingericht voor het regelen van het door het tweede verwarmingselement afgegeven vermogen ten minste mede als funktie van de de genoemde warmte-afgifte.
5 Stoomstrijkijzer volgens konklusie 1, 2, 3 of 4, met het kenmerk, dat de regelschakeling is ingericht voor het handhaven van de temperatuur van de stoomgenerator wanneer er geen stoom gevraagd wordt.
6 Stoomstrijkijzer volgens konklusie 1, 2, 3, 4 of 5, met het kenmerk, dat de regelschakeling een temperatuursensor bevat voor het meten van de temperatuur van de stoomgenerator en dat de regelschakeling is ingericht voor het bepalen van de kooktemperatuur van het water in de stoomgenerator door middel van het meten van de temperatuursverandering per tijdseenheid.
7 Stoomstrijkijzer volgens konklusie 1, 2, 3, 4 of 5, met. het kenmerk, dat in de stoomleiding een stoomklep is aangebracht waarmee de stoomleiding afsluitbaar is en dat de stoomgenerator een drukketel bevat die geschikt is voor het daarin opbouwen van een overdruk ten opzichte van de omgevingsdruk.
8. Stoomstrijkijzer volgens konklusie 7, met het kenmerk, dat de regelschakeling een temperatuursensor bevat voor het meten van de temperatuur van de stoomgenerator en een druksensor voor het meten van de druk in de stoomgenerator en dat de regelschakeling is ingericht voor het bepalen van de maximale temperatuur van het water in de stoomgenerator door het meten van de temperatuur wanneer de druk in de stoomgenerator gelijk is aan een vooraf bepaalde waarde of een vooraf bepaald verschil met de omgevingsdruk.
9. Stoomstrijkijzer volgens konklusie 8, met het kenmerk, dat de genoemde temperatuursensor aan het tweede verwarmingselement is aangebracht en dat de regelschakeling is ingericht voor het meten van de temperatuur van het water in de stoomgenerator door de temperatuur van het tweede verwarmingselement te meten enige tijd nadat de druk in de stoomgenerator de vooraf bepaalde waarde of het vooraf bepaalde verschil heeft bereikt en het tweede verwarmingselement is uitgeschakeld.
10. Stoomstrijkijzer volgens konklusie 7, 8 of 9, met het kenmerk, dat de regelschakeling is voorzien van een oriëntatiedetektor en dat de regelschakeling is ingericht voor het sluiten van de stoomklep wanneer de oriëntatiedetektor een ongebruikelijke oriëntatie aangeeft.
11. Stoomstrijkijzer volgens één der voorgaande konklusies, met het kenmerk, dat de regelschakeling tevens in ingericht voor het regelen van de stroomtoevoer naar het eerste verwarmingselement en daardoor van de temperatuur van de zoolplaat, en voor het tijdens het opwarmen van het strijkijzer eerst naar de gewenste temperatuur brengen van de stoomgenerator en vervolgens van de zoolplaat.
12. Stoomstrijkijzer volgens één van de konklusies 1 tot en met 10, met het kenmerk, dat de regelschakeling tevens is ingericht voor het regelen van de temperatuur van de zoolplaat en voor het tijdens het opwarmen van het strijkijzer nagenoeg gelijktijdig op temperatuur brengen van de stoomgenerator en de zoolplaat.
13. Stoomstrijkijzer volgens één van de voorgaande konklusies, met het kenmerk, dat de regelschakeling een aanwezigheidsdetektor bevat.
14. Stoomstrijkijzer volgens één van de konklusies 1 tot en met 12 met het kenmerk, dat de regelschakeling een bewegingsdetektor bevat voor het detekteren van strijkbewegingen.
15. Stoomstrijkijzer volgens één van de voorgaande konklusies, met het kenmerk, dat de regelschakeling een schakelaar bevat voor het inschakelen van uitsluitend het eerste verwarmingselement of uitsluitend het tweede verwarmingselement.
16 Stoomstrijkijzer volgens konklusie 15, met het kenmerk, dat de zoolplaat een lage warmtekapaciteit heeft.
NL8900749A 1989-03-28 1989-03-28 Stoomstrijkijzer. NL8900749A (nl)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900749A NL8900749A (nl) 1989-03-28 1989-03-28 Stoomstrijkijzer.
US07/467,695 US5042179A (en) 1989-03-28 1990-01-18 Steam iron having plural heating elements and a control circuit regulating timed heating element power
ES90200681T ES2074116T3 (es) 1989-03-28 1990-03-22 Plancha electrica.
DE69019861T DE69019861T2 (de) 1989-03-28 1990-03-22 Dampfbügeleisen.
EP90200681A EP0390264B1 (en) 1989-03-28 1990-03-22 Steam iron
KR1019900003927A KR900014679A (ko) 1989-03-28 1990-03-23 전기 증기 다리미
CN90101658A CN1032497C (zh) 1989-03-28 1990-03-26 蒸气熨斗
JP2078553A JP2740329B2 (ja) 1989-03-28 1990-03-27 電気スチームアイロン
HK168996A HK168996A (en) 1989-03-28 1996-09-12 Steam iron

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900749A NL8900749A (nl) 1989-03-28 1989-03-28 Stoomstrijkijzer.
NL8900749 1989-03-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8900749A true NL8900749A (nl) 1990-10-16

Family

ID=19854362

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8900749A NL8900749A (nl) 1989-03-28 1989-03-28 Stoomstrijkijzer.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5042179A (nl)
EP (1) EP0390264B1 (nl)
JP (1) JP2740329B2 (nl)
KR (1) KR900014679A (nl)
CN (1) CN1032497C (nl)
DE (1) DE69019861T2 (nl)
ES (1) ES2074116T3 (nl)
HK (1) HK168996A (nl)
NL (1) NL8900749A (nl)

Families Citing this family (66)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH04135299U (ja) * 1991-06-03 1992-12-16 株式会社日立ホームテツク アイロン
JPH04135300U (ja) * 1991-06-03 1992-12-16 株式会社日立ホームテツク アイロン
JPH051498U (ja) * 1991-06-25 1993-01-14 株式会社日立ホームテツク アイロン
JPH051499U (ja) * 1991-06-25 1993-01-14 株式会社日立ホームテツク アイロン
FR2679270A1 (fr) * 1991-07-19 1993-01-22 Philips Electronique Lab Fer a repasser muni d'un detecteur de la nature des tissus.
DE4325453A1 (de) * 1993-07-29 1995-02-02 Philips Patentverwaltung Elektrisches Bügeleisen
FR2710474B1 (fr) * 1993-09-24 1995-11-17 Seb Sa Dispositif de détection de courant électrique par micro-fuite.
FR2710351B1 (fr) * 1993-09-24 1995-11-24 Seb Sa Procédé de repassage d'un article textile à gestion automatique du cycle de vapeur, et appareil de repassage pour la mise en Óoeuvre dudit procédé.
US5595672A (en) * 1994-05-19 1997-01-21 Pentalpha Enterprises Ltd. Automatic power interrupting apparatus for an electric appliance
BR9603892A (pt) * 1995-01-23 1997-10-07 Philips Electronics Nv Ferro de engomar a vapor
DE19524333C1 (de) * 1995-07-04 1996-08-14 Rowenta Werke Gmbh Dampfbügeleisen
US5659805A (en) * 1996-02-16 1997-08-19 Eastman Kodak Company Camera for indicating camera orientations on photographic film
US5799420A (en) * 1997-01-10 1998-09-01 Black & Decker Inc. Steam iron water tank with air trap and gear mounts
US6307182B1 (en) 1997-04-25 2001-10-23 Toastmaster, Inc. Electric appliance having a proximity sensor
FR2766502B1 (fr) * 1997-07-22 1999-09-17 Seb Sa Fer comportant deux moyens de chauffe avec un mode d'asservissement en temperature particulier
EP0903097B1 (de) * 1997-09-23 2002-11-20 Imperial-Werke oHG Verfahren zum Betreiben eines Haushaltgerätes zum drucklosen Dampfgaren
CN1138886C (zh) * 1997-10-29 2004-02-18 皇家菲利浦电子有限公司 带有预期功率控制的蒸汽熨斗
KR100494256B1 (ko) * 1998-04-28 2005-06-13 마츠시타 덴끼 산교 가부시키가이샤 다리미
DE29813063U1 (de) * 1998-07-22 1998-11-12 Buchmann Richard Dipl Phys Dr Leistungssteigerung von Dampfbügelstationen ohne Erhöhung des Netzanschlußwertes
DE19912248A1 (de) * 1999-03-18 2000-09-21 Voegele Ag J Verfahren zum Beheizen der Einbaubohle eines Straßenfertigers, sowie elektrische Heizeinrichtung
SG83185A1 (en) * 2000-01-25 2001-09-18 Koninkl Philips Electronics Nv Steam iron
US6453587B1 (en) * 2001-05-18 2002-09-24 Ehsan Alipour Self lifting iron
US6711840B1 (en) 2001-11-13 2004-03-30 Euro-Pro Operating, Llc Combined steam cleaner and steam iron apparatus and circuit
US6953912B2 (en) * 2001-11-21 2005-10-11 Celaya Emparanza Y Galdos, Internacional, S.A. Domestic steam iron with autonomous steam assembly heated by separate heating element
CN2530971Y (zh) * 2001-12-31 2003-01-15 广东德豪润达电气股份有限公司 一种低温蒸汽电熨斗
US7065907B2 (en) * 2002-08-26 2006-06-27 Koninklijke Philips Electronics N.V. Electric steaming device
DE10332656A1 (de) 2003-01-25 2004-07-29 Electrolux Home Products Corporation N.V. Verfahren zur Behandlung von Textilien in einem Haushaltswäschetrockner
KR100504501B1 (ko) 2003-04-14 2005-08-02 엘지전자 주식회사 증기분사식 드럼세탁기의 세탁방법
WO2005014917A1 (en) * 2003-08-12 2005-02-17 Laurastar S.A. Ironing system with sensor
ATE501301T1 (de) * 2003-12-16 2011-03-15 Koninkl Philips Electronics Nv Dampfbügeleisen
CN1973079B (zh) * 2004-06-23 2011-06-22 皇家飞利浦电子股份有限公司 在蒸汽熨烫过程期间用于控制熨烫温度的方法和相应的蒸汽熨斗
CN100582570C (zh) * 2004-12-22 2010-01-20 皇家飞利浦电子股份有限公司 用于产生蒸汽的设备
PT1690978E (pt) * 2005-02-11 2007-01-31 Laurastar Sa Sistemas de engomar
KR100763386B1 (ko) * 2005-02-25 2007-10-05 엘지전자 주식회사 세탁기의 제어방법
WO2006124998A2 (en) * 2005-05-13 2006-11-23 Unovo, Inc. Automatic standby electric clothes iron
US7051462B1 (en) 2005-07-08 2006-05-30 Euro-Pro Operating, Llc Combined steam cleaner and steam iron apparatus and circuit
CN101233274B (zh) * 2005-07-29 2011-03-16 皇家飞利浦电子股份有限公司 从蒸汽熨斗产生蒸汽喷发的方法
US7395619B2 (en) * 2006-01-27 2008-07-08 Tunbow Electrical Limited Steam iron
EP1932966A1 (fr) 2006-12-15 2008-06-18 Laurastar S.A. Fer à repasser
US7926208B2 (en) * 2007-02-12 2011-04-19 Applica Consumer Products, Inc. Fast heat/fast cool iron with steam boiler
CN201121277Y (zh) * 2007-09-29 2008-09-24 厦门灿坤实业股份有限公司 一种蒸汽熨斗
CN201284436Y (zh) * 2008-09-17 2009-08-05 小田(中山)实业有限公司 蒸汽熨斗
US20100257761A1 (en) * 2009-04-08 2010-10-14 Lung Wai Choi Electric iron with a synchronizing temperature display
CN201485722U (zh) * 2009-05-14 2010-05-26 漳州灿坤实业有限公司 一种智能式电熨斗
CN102021808B (zh) * 2009-09-14 2012-01-18 佛山市顺德区盛熙电器制造有限公司 一种蒸汽挂烫机及其智能档位控制方法
CN101824740A (zh) * 2009-12-04 2010-09-08 广东新宝电器股份有限公司 一种蒸汽电熨斗
EP2516723B1 (de) * 2009-12-22 2015-11-25 BSH Hausgeräte GmbH Dampfstation mit dampferzeuger
ES2398173B1 (es) * 2010-07-21 2014-01-21 Bsh Electrodomesticos España S.A. Aparato calentable electricamente, y procedimiento para el control de tal aparato
ES2402498B1 (es) * 2010-08-23 2014-04-07 Bsh Electrodomésticos España, S.A. Dispositivo eléctrico de planchado
DE102012201234B4 (de) 2012-01-27 2018-03-29 BSH Hausgeräte GmbH Elektrisch beheizbares Gerät mit Dampferzeuger und Verfahren zur Steuerung eines elektrisch beheizbaren Gerätes mit Dampferzeuger
CN102620276B (zh) * 2012-04-16 2013-08-21 南通市利浪节能电器有限公司 电加热蒸汽发生器的节能控制系统
DE202012007632U1 (de) * 2012-08-08 2013-11-11 Anthony Goldenfeld Haushaltsgerät mit Dampferzeuger
CN103915817B (zh) * 2013-01-06 2018-06-15 海尔集团公司 加热电路自动控制方法和装置及洗衣机
CN103911819A (zh) * 2013-01-06 2014-07-09 海尔集团公司 加热控制电路和洗衣机
CN107237112B (zh) * 2016-03-28 2019-02-22 佛山市顺德区美的电热电器制造有限公司 一种挂烫机蒸汽控制方法及挂烫机
EP3907081A1 (en) 2017-08-01 2021-11-10 Cricut, Inc. Heat press
EP3502345A1 (en) * 2017-12-22 2019-06-26 Koninklijke Philips N.V. Textile treatment device and portable device for obtaining a classification of a textile
FR3081888B1 (fr) 2018-05-31 2020-05-15 Seb S.A. Appareil de repassage equipe d'un organe de commande de vapeur
EP4013617A4 (en) 2019-08-18 2023-09-20 Cricut, Inc. HOT PRESS, COMPONENTS, APPARATUS, SYSTEMS AND METHODS
US11306429B2 (en) 2020-03-04 2022-04-19 Conair Llc Garment steaming device
US11629453B2 (en) 2020-03-04 2023-04-18 Conair Llc Garment steaming device
US11505893B2 (en) 2020-03-04 2022-11-22 Conair Llc Garment steaming device
USD930925S1 (en) 2020-03-04 2021-09-14 Conair Corporation Garment steamer
US11261561B2 (en) 2020-03-04 2022-03-01 Conair Llc Garment steaming device
CN111636180A (zh) * 2020-05-21 2020-09-08 宁波凯波集团有限公司 电子控制蒸汽电烫斗及其控温方法
CN114857569B (zh) * 2022-04-22 2023-04-14 珠海格力电器股份有限公司 一种蒸汽量的调节方法、挂烫机及其控制系统、存储介质

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4203101A (en) * 1977-01-11 1980-05-13 Towsend Marvin S Electric power interrupting apparatus
WO1982003520A1 (en) * 1981-04-07 1982-10-14 Robert C Franklin Appliance non-use detection safety power shut-off system
FR2543180B1 (fr) * 1983-03-21 1985-07-05 Maksa Christian Fer a repasser a vapeur sous pression avec generateur de vapeur integre
IT8323096V0 (it) * 1983-09-28 1983-09-28 Costa Lorenzo & C Olimpic Ferro da stiro a vapore ad accumulo.
GB8511730D0 (en) * 1985-05-09 1985-06-19 Gorby Ltd John Press for fabrics
NL8600048A (nl) * 1986-01-13 1987-08-03 Philips Nv Stoomstrijkijzer.
US4745260A (en) * 1986-01-22 1988-05-17 Black & Decker Inc. Automatic switching apparatus for an electric appliance
JPS645900A (en) * 1987-06-30 1989-01-10 Yoshida Kogyo Kk Method of decorating metallic product and metallic product thereof
JPH01242100A (ja) * 1988-03-25 1989-09-27 Matsushita Electric Ind Co Ltd 誘導加熱式アイロン
JPH0691339B2 (ja) * 1988-07-14 1994-11-14 ロック構造株式会社 高架橋用フェンス

Also Published As

Publication number Publication date
DE69019861T2 (de) 1996-02-22
CN1046005A (zh) 1990-10-10
US5042179A (en) 1991-08-27
KR900014679A (ko) 1990-10-24
JP2740329B2 (ja) 1998-04-15
CN1032497C (zh) 1996-08-07
DE69019861D1 (de) 1995-07-13
HK168996A (en) 1996-09-20
EP0390264A1 (en) 1990-10-03
EP0390264B1 (en) 1995-06-07
ES2074116T3 (es) 1995-09-01
JPH02280800A (ja) 1990-11-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8900749A (nl) Stoomstrijkijzer.
US4763425A (en) Automatic clothes dryer
CA2991252A1 (en) A pressure cooking device
KR900000753A (ko) 가열 장치 및 이의 열 제어 방법
US5780812A (en) Lamp heated iron with temperature control means
JP2007029142A (ja) 炊飯器
JP2000253999A (ja) 電気貯湯容器
JPH06241406A (ja) スチーム発生器の制御装置
JPH06193807A (ja) スチーム発生器の水位制御方法
JP4273635B2 (ja) 電気湯沸かし器
JP3287500B2 (ja) 炊飯加熱方法
JP4023040B2 (ja) 電気湯沸かし器
JP2001000317A (ja) 炊飯器
JPH057531A (ja) 電気湯沸器
JPH0646423Y2 (ja) 電気湯沸しポット
JPH0456615B2 (nl)
JPS6137218A (ja) 御粥炊飯器
JPH0736594Y2 (ja) 電気貯湯容器の不使用安全装置
KR0161251B1 (ko) 밥의 상태 선택을 제어하는 방법
JP2744223B2 (ja) コードレスアイロン
JPS6249053B2 (nl)
JPH05228052A (ja) 炊飯器
JPH0466568B2 (nl)
JPH04359728A (ja) 加湿装置
JPS59217437A (ja) 給湯装置の制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed