NL8602055A - Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel. - Google Patents

Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel. Download PDF

Info

Publication number
NL8602055A
NL8602055A NL8602055A NL8602055A NL8602055A NL 8602055 A NL8602055 A NL 8602055A NL 8602055 A NL8602055 A NL 8602055A NL 8602055 A NL8602055 A NL 8602055A NL 8602055 A NL8602055 A NL 8602055A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
electrolyte
strip
ejectors
descending
channels
Prior art date
Application number
NL8602055A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Centro Speriment Metallurg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Centro Speriment Metallurg filed Critical Centro Speriment Metallurg
Publication of NL8602055A publication Critical patent/NL8602055A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D5/00Electroplating characterised by the process; Pretreatment or after-treatment of workpieces
    • C25D5/08Electroplating with moving electrolyte e.g. jet electroplating
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D7/00Electroplating characterised by the article coated
    • C25D7/06Wires; Strips; Foils
    • C25D7/0614Strips or foils
    • C25D7/0635In radial cells

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electroplating Methods And Accessories (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Manufacturing Of Magnetic Record Carriers (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)

Description

86.3072/vdKl/cd
Korte aanduiding: Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel.
Door Aanvraagster wordt als uitvinder genoemd: Maurizio Podrini
De uitvinding heeft betrekking op een elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een inrichting die bijzonder geschikt is voor het op elektrolyti-5 sche wijze afzetten van metalen en metaallegeringen met een hoge stroomdichtheid, die het mogelijk maakt om de stromings-omstandigheden van het elektrolyt te regelen om de bekledings-werkwijze en de kwaliteit van de verkregen bekleding te optimaliseren.
10 Bij de continue elektrolytische afzetting van metalen of metaallegeringen op een metalen strook, in het bijzonder stalen strook, worden werkwijzen met hoge stroomdichtheid, waar- 2 bij stroomdichtheden van meer dan 50 A/dm aanwezig zijn, steeds meer toegepast; momenteel worden dichtheden van 15 80-120 A/dm bereikt, doch men verwacht dat in de toekomst aanzienlijk hogere waarden zullen worden toegepast.
Het is vanzelfsprekend bekend dat hoewel hoge stroomdichtheden hoge te verkrijgen afzettingssnelheden mogelijk maakt, het eveneens noodzakelijk is om er voor te zorgen dat het 20 elektrolyt een aanzienlijke snelheid bezit ten opzichte van de te bekleden strook, om de dikte van de laag van het aan metaalionen voor afzetting verarmde elektrolyt dat in aanraking is met de metalen strook te minimaliseren. Alleen op deze wijze kan namelijk de snelheid en doelmatigheid van de elektroly-25 tische bekledingswerkwijze worden gehandhaafd,
In dergelijke afzettingswerkwijzen waarbij een hoge doelmatigheid van de werkwijze en overeenkomstige hoge produktkwa-liteit zijn vereist, tezamen met lage produktiekosten, moeten echter vanzelfsprekend een hele reeks uitvoeringsparameters 30 worden geoptimaliseerd, waarbij enkele van de meest belangrijke het constante parallellisme tussen de strook (kathode) en te- * genelektroden (anoden), spanningsverlies tussen de elektrolyt, mate waarin het elektrolyt wordt belucht door de ontwikkeling van gas bij de anoden, en de stroomdichtheid zijn.
35 Ten aanzien van de parameters waarvan bij een eerste blik duidelijk herkenbaar is dat zij belangrijk zijn, namelijk het * elektroden en langs de strook zelf, stromingsvoorwaarden van het 8802055
? -A
-2- parallellisme tussen elektroden en spanningsverlies, is een zeer doelmatig antwoord de introductie en verbetering van wat bekend is als radiale cellen gebleken. In deze inrichtingen wordt namelijk een grote draaiende trommel gedeeltelijk onder-5 gedompeld in het elektrolyt en de te bekleden metalen strook is in nauw kontakt met het ondergedompelde gedeelte van de trommel en wordt tezamen daarmee bewogen. De anoden bevinden zich op een kleine afstand vanaf het trommeloppervlak; het elektrolyt leidt men door de ruimte tussen de trommel - en IQ derhalve de strook - en de anoden. Omdat de strook nauw tegen het ondergedompelde oppervlak van de trommel wordt gehouden is het probleem van het handhaven van een constante afstand tussen de strook en de anoden opgelost. Dan kan ofwel de trommel als geleider dienen of anders kunnen stroomdragende 15 walsen in aanraking met de strook zeer dicht bij het punt worden geplaatst waar deze in het elektrolyt gaat; op deze wijze wordt het probleem van het spanningsverlies eveneens overwonnen.
De andere problemen, in het bijzonder diemet betrekking 2Q tot de elektrolytsnelheid en beluchting zijn echter pas onlangs als zodanig onderkend, en tot nu toe is geen bevredigende oplossing gevonden.
Aangetoond is dat de bekledingskwaliteit, en in het geval van elektrolytische afzetting van een legering, de uni-25 formiteit van de samenstelling daarvan afhangt van de uniformiteit van de relatieve snelheid tussen strook en elektrolyt. Onlangs is eveneens vastgesteld dat een vast verband moet worden gehandhaafd tussen de stroomdichtheid en de turbulentie van het elektrolyt, om een zeer hoge kwaliteit van 30 de bekleding te verkrijgen (zie Nederlandse octrooiaanvrage 8601722). Al deze beperkingen betekenen dat de bestaande gegevens en voorstellen van de stand der techniek tamelijk ongeschikt zijn om het verkrijgen van produkten met een voldoende hoge kwaliteit te garanderen om de sterk geperfectioneerde 35 inrichtingen en ermee verbonden werkwijzen, en eveneens de betreffende kosten te rechtvaardigen.
Om namelijk een geschikte cellengte voor het commerciële elektrolytisch bbkleden te waarborgen is het noodzakelijk om trommels met een zeer grote diameter, bijvoorbeeld 2 m, te 4Q bezitten zodat de omtrekslengte van de ondergedompelde helft ö ö ü 2 0 5 5 % % < -3- . ongeveer 3 m bedraagt, en dit is te lang om een regelmatige, constante stroming van elektrolyt door de cel mogelijk te maken (waarbij moet worden bedacht dat de strook tot 1,8 m breed en de ruimte tussen de elektroden van 6-8 mm tot 5 2,5-3 cm ten hoogste kan bedragen). Deze grote lengte maakt verder een doelmatige dispersie van het gas dat onvermijdelijk wordt afgegeven bij de anoden niet mogelijk. Om deze problemen te overwinnen wordt het elektrolyt toegevoerd in het laagste gedeelte van de houder die de trommel bevat en verdeeld in 10 twee stromen die omhoog bewegen en klotsen tegen het cilindrische oppervlak van de trommel in een richting die loodrecht is op de generatricen daarvan. Zelfs deze plaatsing is echter niet bevredigend, omdat enerzijds het elektrolyt de strook treft die beweegt in de tegengestelde richting terwijl ander-15 zijds beide bewegen in dezelfde richting, zodat het vereiste dat een constante relatieve snelheid aanwezig dient te zijn vanzelfsprekend niet in acht wordt genomen.
Daarom zijn voorstellen gedaan voor opstellingen waarbij de trommel is omgeven door een aantal kamers die het elektrolyt, 2Q waarvan de beweging van kamer tot kamer wordt geregeld, bevatten. Deze opstelling blijkt echter te ingewikkeld en moeilijk uit te balanceren om een probleemvrije werking in elke installatie te waarborgen.
Voorstellen zijn eveneens gedaan voor installaties waarin 25 êên der beide stromen van het elektrolyt rond de trommel wordt gevoerd vanaf de bodem en de andere vanaf de top, om de gewenste uniformiteit in de relatieve snelheid, tussen strook en elektrolyt te verkrijgen. Bij deze oplossing moet echter de trommel worden gebruikt om de stroom naar de strook te 3Q voeren en dit blijkt geen bevredigende oplossing te zijn, om een groot aantal redenen. In het geval daarentegen waarbij de stroom wordt gevoerd via drukwalsen die bovenstrooms en benedenstrooms van de trommel in aanraking zijn met de strook, blijkt dat in het gedeelte waar het elektrolyt van de bodem naar 35 de top stroomt, de maximale opbouw van anodegas plaatsvindt nabij het punt waar de stroom in de strook wordt gevoerd, wat de plaats is waar het spanningsverlies minimaal is en de tegengestelde effekten van gasconcentratie en minimaal spanningsverlies elkaar opheffen. In het andere gedeelte vindt echter 860205? -4- de tegengestelde situatie plaats en is een maximale gasconcentratie aanwezig waar zich het maximale spanningsverlies op de strook bevindt. Het zal duidelijk zijn dat de afzettings-werkwijzen in beide delen derhalve onder verschillende omstan-5 digheden plaatsvinden, zodat de afzettingen eveneens verschillend zijn en er een afname in de algemene kwaliteit van het gerede produkt is.
Bovendien is het feit aanwezig dat radiale celinrichtingen slechts één zijde van de strook kunnen bekleden, namelijk die IQ welke niet in aanraking is met de trommel. De handel vereist echter eveneens aanzienlijke hoeveelheden twee-zijdig beklede stroken. Daarom zijn installaties voor het op radiale wijze elektrolytisch bekleden gebouwd voor het bekleden van beide zijden, waarbij de strook 180° wordt gedraaid, en in de tegen-15 gestelde richtingen ten opzichte van de oorspronkelijke loopt door dezelfde groep cellen of een groep die daaraan evenwijdig is. Deze laatste oplossing is echter economisch onbevredigend, omdat de tweede sectie van de installatie uitsluitend werkt wanneer de twee-zijdige strook vereist is. Voorts zijn de 2Q stromingsvoorwaarden tijdens het bekleden van de tweede zijde tegengesteld aan die van het bekleden van de eerste, waardoor zij aanleiding geven tot alle nadelige effekten op de kwaliteit van het eindprodukt die reeds zijn genoemd.
Nu de mogelijkheden van de omgekeerde beweging tussen 25 strook en elektrolyt, alsmede de mogelijkheid om stroom te voeren naar de te bekleden strook zijn uitgeput, zonder dat bevredigende oplossingen zijn gevonden voor het vraagstuk van het maximaliseren van de kwaliteit van het eindprodukt, is het duidelijk dat momenteel elektrolytische bekledingsinrich-3Q tingen in de vorm van een radiale cel uitsluitend kunnen worden toegepast bij bijzondere, beperkte procesomstandigheden, tenzij zij worden vervaardigd onder aanvaarding van een prq-dukt met slechtere, wisselende kwaliteit,
De uitvinding beoogt in het bijzonder een elektrolytische 35 bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel te verschaffen die op bevredigende wijze onder een aantal uitvoe— ringsomstandigheden (strooksnelheid,. stroomdichtheid en elek-trolyt-beluchting) kan worden toegepast.
Voor dit oogmerk is volgens de uitvinding een strukturele 8602055 -5- oplossing voorgesteld, die voornamelijk is gebaseerd op de waarneming dat - wanneer de andere omstandigheden gelijk zijn (en mits het elektrolyt een bepaalde snelheid bezit, zodat de stroming voldoende turbulent is)- om een optimale kwaliteit 5 van de bekledingen te verkrijgen bij een hoge stroomdichtheid, een bepaalde relatieve snelheid aanwezig dient te zijn tussen strook en elektrolyt, doch uitsluitend de absolute waarde van deze relatieve snelheid is belangrijk, niet de richting van de elektrolytstroom ten opzichte van de strook.
IQ Dit concept heeft volledig nieuwe vooruitzichten geopend voor elektrolytische bekledingsinstallaties onder toepassing van een radiale cel, die het mogelijk maken om de elektrolytstroom in de elektrolytische bekledingszones te richten in elke richting die geschikt blijkt om de opbrengst en algemene 15 doelmatigheid van de werkwijze te waarborgen.
Hieruit volgt derhalve een technische vernieuwing die bestaat uit de bepaalde aanwijzing ten aanzien van de plaatsing van de middelen voor het circuleren van het elektrolyt om een gemakkelijke regeling van de stroomrichting en snelheid daarvan 2G mogelijk te maken.
De uitvinding heeft derhalve in het bijzonder betrekking op een eletrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel bestaande uit een draaiende trommel met een horizontale as die de te bekleden strook die in aanraking is met 25 het cilindrische oppervlak daarvan meetrekt, en stellen elektroden die in paren 2ijn geplaatst, gericht naar het cilindrische oppervlak van de trommel, om tezamen met het strook-oppervlak twee kanalen te vormen waar de strook doorheen gaat, een vanaf de top naar de bodem - bekend als het dalende kanaal -3G en de andere vanaf de bodem naar de top - bekend als het stijgende kanaal -, welke elektroden naar beneden op enige afstand van elkaar eindigen, en eveneens is voorzien van tenminste een paar leidingen, aangebracht in het lagere eindge-deelte van de elektrode-eenheden, voor de gedwongen doorvoer 35 van elektrolyt in de dalende en stijgende kanalen, die wordt gekenmerkt doordat de leidingen van elk paar buisvormige middelen bezitten voor het voeden van ejectors die zijn aangebracht in elk der leidingen om elektrolyt door de dalende en stijgende kanalen te trekken, vanuit een vat dat boven de kanalen en in 8502035 t -6- verbinding daarmee .is geplaatst, waarbij elk der leidingen middelen bezit voor het voeren van elektrolyt in de tegengestelde richting tot diegene waarin de ejectors werken om het elektrolyt uit de leidingen door de dalende en stijgende 5 kanalen naar het vat te persen, en eveneens is voorzien van samenwerkende middelen om te waarborgen dat in de stijgende en dalende kanalen de elektrolytstroom aanwezig is in de ingestelde richting en met de gewenste snelheid.
De ejectors van elk der genoemde paren worden bij voor-1Q keur gevoed door dezelfde toevoerinrichting via een driareg-klep, om de toevoer aan een of de ander of beide of geen der ejektoren mogelijk te maken.
Om de richting en snelheid van de elektrolytstroom in zowel de stijgende als dalende kanalen onafhankelijk van el-15 kaar mogelijk te maken en om geschikt te zijn voor de werkelijke procesomstandigheden, is voorzien in geschikte middelen die voornamelijk bestaan uit driewegkleppen, middelen voor het regelen van de stromen van de vereiste pompen, en stro-mingsregelende kleppen. Bij voorkeur zijn de leidingen eveneens 2Q onderling verbonden door middel van de driewegkleppen benedenstrooms van de ejectors, en buizen die de driewegkleppen verbinden, welke buizen eveneens de mogelijke functie bezitten van omloopleiding voor de driewegkleppen die de ejektors voeden,
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht met twee 25 mogelijke uitvoeringsvormen die zijn toegelicht in de fig.
1 en 2, die uitsluitend dienen ter toelichting doch niet ter beperking van de uitvinding.
In fig. 1 trekt trommel 1, die draait rond zijn eigen as, strook 2 mee· die daardoor beweegt in de richting van de 30 pijlen, en een dalende weg in kanaal 6 volgt, tussen anode 4 en trommel 1, en daarna een stijgende weg in kanaal 5, tussen anode 3 en trommel 1. Stroom-dragende walsen zijn weergegeven met 41 en 42. De elektroden 3 en 4 zijn op de bodem verbonden met de leidingen 8 respektievelijk 9, en bij de top met de 35 vaten 22 en 25, voorzien van afzonderlijke kleppen en overlopen 38 en 39 die opvangzones 23- en 26 voor het elektrolyt dat binnenstroomt via leidingen 35 en 36 begrenzen. Elke turbulentie in en spatten uit de zones 23 en 26 wordt afgeschermd met de elementen 24 en 27.
8602058 -7-
Volgens het weergegeven stroomschema worden de bovenste vaten 22 en 25, die met elkaar zijn verbonden, gevuld met behulp van pomp 29 die vers elektrolyt uit vat 28 via t-stuk 40, regelklep 43 en leiding 35 aflevert. Aldus wordt kanaal 5 5 eveneens gevuld. Pomp 30 voert eveneens verse elektrolyt uit vat 28 via leiding 30 naar driewegklep 12 die, in de weergegeven stand, ejector 10 voedt die, op zijn beurt, via leiding 8 verse elektrolyt uit zone 23 via kanaal 5 trekt. Klep 14, in de weergegeven stand, maakt het onttrekken via leiding IQ 16 van de primaire vloeistof van ejector 10 en van de secundaire vloeistof onttrokken via leiding 8 mogelijk.
Op deze wijze wordt de rechterzijde van de inrichting, namelijk die van het stijgende kanaal 5, in werking gesteld en werkzaam maakt.
15 De linkerzijde van de inrichting, namelijk die van het dalende kanaal 6 wordt, op zijn beurt op de volgende wijze in werking gesteld en werkzaam gemaakt.
Het door pomp 29 afgegeven elektrolyt komt bij T-stuk 40 en een gedeelte daarvan wordt gevoerd naar buis 19 (waarvan 2Q de stroomsnelheid wordt geregeld door regelklep 44) en via deze naar driewegklep 32 die, in de weergegeven stand, het elektrolyt in tegengestelde richting ten opzichte van die van de werking van ejector 11, voert door. middel van buis 34 en driewegklep 15, naar leiding 9 waar vandaan het elektrolyt opstijgt 25 in kanaal 6 en zone 26, en dit verlaat via overloop 39 en via leiding 20 wordt afgegeven aan vat 28.
Opgemerkt wordt dat in praktijk vat 28 kan worden gevormd uit een reeks vaten en inrichtingen, niet alleen voor opslag doch eveneens de zuivering van het elektrolyt dat terugstroomt 30 uit de elektrolytische bekledingscellen - bijvoorbeeld ter verwijdering van het gas dat onvermijdelijk ontstaat bij de anoden 3 en 4 - en voor het herstellen van de optimale samenstelling en pH van het elektrolyt.
Fig. 1 van de tekeningen heeft betrekking op een stroom-35 schema waarin het elektrolyt en de strook voor het bekleden in tegenstroom ten opzichte van elkaar bewegen.
Het zal echter duidelijk zijn dat door geschikte wijziging van de instelling van de kleppen 12, 14, 15, 31 en 32, elke gewenste elektrolytstroming kan worden gewaarborgd in de ka-40 nalen 5 en 6.
*302055 ^ < -8-
Wanneer het derhalve bijvoorbeeld vereist is om een tweezijdig bekleed produkt te verkrijgen, kan de strook 180° worden gedraaid door een geschikte inrichting en in tegengestelde richting ten opzichte van die welke tot nu toe is genoemd door 5 de cellen worden gevoerd: in dit geval is alles dat moet worden gedaan het omkëren van de instelling van de kleppen 12, 14, 15, 31 en 32 om de tegenstroming volledig te handhaven.
Het voorgaande put-echter niet de mogelijkheden uit die door de uitvinding worden geboden om aan vanzelfsprekende proces-1Q eisen en/of behoeften ten aanzien van de kwaliteit van het produkt te voldoen. Men heeft namelijk reeds waargenomen dat een bepaald verband tussen de vloeistof-stromingstoestand (turbulentie) en toegepaste stroomdichtheid moet worden gehandhaafd om een uitstekende bekledingskwaliteit te verkrij-15 gen.
Aannemende dat de toegepaste stroomdichtheid en de algemene eigenschappen van de inrichting betekenen dat de optimale relatieve snelheid tussen het elektrolyt en de strook 2 m/s bedraagt, wanneer de circulatie uitsluitend in tegenstroom 20 is, omdat het noodzakelijk is voor het elektrolyt om een bepaalde snelheid te bezitten, zijn de maximaal toelaatbare strooksnelheden betrekkelijk laag, ongeveer 1,5 m/s. Onder dergelijke omstandigheden maakt de elektrolytsnelheid een voldoende verdunning van het bij de anoden gevormde gas niet 25 mogelijk, zodat de procesdoelmatigheid afneemt, evenals de produktkwaliteit. In dit geval (fig, 2) is het voldoende dat in het dalende kanaal 6 de circulatie van elektrolyt in dezelfde richting als strook 2 plaatsvindt, doch met een voldoende hoge snelheid om de gewenste absolute relatieve snelheid 3Q te handhaven.
In de opbouw volgens fig, 2 vindt de werking plaats door de instelling van de driewegkleppen 12, 14, 15, 31 en 32 zodanig te kiezen dat de vloeistof die door 30 wordt verpompt wordt gevoerd naar beide ejectors via klep 12, die het elek-35 trolyt dat komt uit de vaten 22 en 25 onttrekt via leidingen 8 en 9. In de weergegeven opbouw zijn de driewegkleppen 31 en 32 ingesteld om het elektrolyt direkt via pomp 29 te kunnen voeren naar de vaten 22 en 25.
Zoals kan worden waargenomen wordt een differentiële 40 convergerende elektrolytstroming gewaarborgd met deze opbouw.
860 2 0 SS
<fh -v -9-
In een moderne elektrolytische bekledingsinstallatie kunnen echter strooksnelheden van meer dan 2 m/s goed worden toegepast; het is duidelijk dat onder deze omstandigheden, met de voorgaande relatieve snelheden tussen strook en elek-5 trolyt, het in geen geval uitvoerbaar zal zijn om een produkt met de best.mogelijke kwaliteit te verkrijgen.
In dergelijke gevallen zal het voldoende zijn om het elektrolyt in beide kanalen te leiden met een voldoende hoge snelheid in dezelfde richting als de strook om de gewenste re-10 latieve snelheid te handhaven.
Een andere mogelijke plaatsing is die welke een te verkrijgen divergerende differentiële stroming mogelijk maakt; hierbij wordt het elektrolyt afgegeven aan de twee leidingen 8 en 9 in tegengestelde richting ten opzichte van die waarin 15 de ejectors 10 en 11 werken.
Het is derhalve duidelijk dat het volgens de onderhavige uitvinding, door eenvoudigweg de instelling van enkele drie-wegkleppen te veranderen, mogelijk is om elke gewenste en/of noodzakelijke elektrolytstroming in de elektrolytische bekle-2Q dingscellen te verkrijgen, waarbij in alle gevallen voor het produkt de hoogste kwaliteit wordt gewaarborgd.
Tenslotte bestaat nog een andere manier om de uitvinding toe te passen. Wanneer het noodzakelijk is om een zeer dunne bekleding te vormen is het in plaats van het verwijderen van 25 een aantal cellen uit de produktielijn, wat moeilijk kan zijn onder handhaving van de juiste plaats van de draaikannen, met de betreffende inrichting voldoende om de stroomdichtheid te verlagen en daardoor de elektrolytstroming in de cellen, door toepassing van slechts één der ejectors, bijvoorbeeld nummer 30 10, door afsluitklep 37 te sluiten en de kleppen 15 en 14 zo danig in te stellen dat het elektrolyt dat stroomt uit leiding 8 gaat door buizen 16 en 17 en direkt opstijgt in leiding 9.
Het laatste punt om te worden opgemerkt is de werking van deel 7, dat een scheidingsruimte vormt tussen de kanalen 35 5 en 6; het oppervlak van dit deel 7 dat is gericht naar de trommel bevindt zich daar dichterbij dan de oppervlakken van de elektroden 3 en 4, Dit oppervlak is eveneens zeer ruw om het drukverlies van de vloeistof die lekt uit de hoge-druk-leiding naar de lage-drukleiding aanzienlijk te verhogen. Aldus 40 zijn lekstroomsnelheden die gelijk zijn aan zelfs minder dan 860205s -10- -r 20% van de stroomsnelheid in de hoge-drukafdeling waargenomen.
De uitvinding is beschreven aan de hand van enkele uitvoeringsvormen, doch vanzelfsprekend kunnen door de deskundige veranderingen en wijzigingen worden aangebracht zonder buiten 5 het kader der uitvinding te treden.
- Conclusies -
36 0 2 0 5 S

Claims (3)

1. Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel, voorzien van een roterende trommel met een horizontale as die de te bekleden strook die in aanraking is met het cilindrische oppervlak meetrekt, en stellen elektroden 5 die in paren, gericht naar het cilindrische oppervlak van de trommel, zijn geplaatst zodat zij tezamen met het oppervlak van de strook twee kanalen vormen waar de strook doorheen gaat, éên vanaf de top naar de bodem - bekend als het dalende kanaal- en de andere vanaf de bodem naar de top - bekend als IQ het stijgende kanaal -, welke elektroden naar beneden toe op enige afstand van elkaar eindigen en eveneens is voorzien van tenminste ëén paar leidingen, aangebracht in het onderste einddeel van de elektrode-eenheden, voor de gedwongen doorvoer van elektrolyt in de dalende en stijgende kanalen, met het 15 kenmerk, dat elk paar leidingen buisvormige middelen bezit voor het voeden van ejectors die zijn geplaatst in elk der leidingen om elektrolyt te trekken door de dalende en stijgende kanalen, uit een vat dat is geplaatst boven de kanalen en daarmee is verbonden, waarbij elk der leidingen middelen be-20 zit voor het voeren van elektrolyt in de tegengestelde richting ten opzichte van die waarin de ejectors werken om het elektrolyt uit de leidingen door de dalende en stijgende kanalen naar het vat te persen, en eveneens is voorzien van samenwerkende middelen om er voor te zorgen dat in de stij gende en dalende 25 kanalen de elektrolytstroming in de vastgestelde richting en met de gewenste snelheid aanwezig is.
2. Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de ejectoren van elk paar worden gevoed door dezelfde voedings- 3Q inrichting via een driewegklep.
3. Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de leidingen onderling zijn verbonden door driewegkleppen die benedenstrooms van de ejectors zijn aangebracht en door buizen 35 die de driewegkleppen verbinden, welke buizen eveneens de mogelijke funktie van omloopleiding voor de driewegkleppen die de ejectors voeden bezitten. __________ 8602055
NL8602055A 1985-08-12 1986-08-12 Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel. NL8602055A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT48471/85A IT1182818B (it) 1985-08-12 1985-08-12 Dispositivo a cella radiale per elettrodeposizione
IT4847185 1985-08-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8602055A true NL8602055A (nl) 1987-03-02

Family

ID=11266745

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8602055A NL8602055A (nl) 1985-08-12 1986-08-12 Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel.

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4661230A (nl)
JP (1) JPS6237392A (nl)
AT (1) AT392090B (nl)
AU (1) AU580505B2 (nl)
BE (1) BE905228A (nl)
BR (1) BR8603872A (nl)
CA (1) CA1309060C (nl)
DE (2) DE3625527A1 (nl)
ES (1) ES2000601A6 (nl)
FR (1) FR2586037B1 (nl)
GB (1) GB2179958B (nl)
IT (1) IT1182818B (nl)
LU (1) LU86550A1 (nl)
NL (1) NL8602055A (nl)
NO (1) NO166730C (nl)
SE (1) SE465579B (nl)
ZA (1) ZA866017B (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
HU208556B (en) * 1985-12-24 1993-11-29 Gould Inc Process and apparatjus for galvanizing copper-folia
US4661213A (en) * 1986-02-13 1987-04-28 Dorsett Terry E Electroplate to moving metal
JPH08993B2 (ja) * 1987-03-17 1996-01-10 川崎製鉄株式会社 金属ストリツプの電解処理装置
JP2549557B2 (ja) * 1989-03-14 1996-10-30 富士写真フイルム株式会社 電解処理装置
KR100310126B1 (ko) * 1997-06-06 2002-02-19 이토가 미찌야 감광체드럼이통합된회전형현상유니트
IT1303624B1 (it) * 1998-07-22 2000-11-15 Techint Spa Dispositivo per elettrodeposizione a cella circonferenziale a flussidifferenziati.
US6183607B1 (en) * 1999-06-22 2001-02-06 Ga-Tek Inc. Anode structure for manufacture of metallic foil
EP3851218A1 (de) 2014-11-06 2021-07-21 TI Automotive (Heidelberg) GmbH Mehrwandiges rohr

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3634223A (en) * 1970-02-25 1972-01-11 United States Steel Corp Contact assembly
JPS593557B2 (ja) * 1980-04-08 1984-01-24 川崎製鉄株式会社 ストリツプの通板めつき用ラジアルセル
JPS58113390A (ja) * 1981-12-28 1983-07-06 Kawasaki Steel Corp ラジアルセル型めつき装置
JPS5980791A (ja) * 1982-10-27 1984-05-10 Sumitomo Metal Ind Ltd ストリツプの近接電解装置
JPS59126793A (ja) * 1983-01-07 1984-07-21 Kawasaki Steel Corp ラジアルセル型めつき装置
JPS59162298A (ja) * 1983-03-07 1984-09-13 Kawasaki Steel Corp 金属ストリツプの高電流密度めつき方法
JPS59215495A (ja) * 1983-05-19 1984-12-05 Kawasaki Steel Corp ラジアルセル型電気めつき装置
JPS6052595A (ja) * 1983-09-02 1985-03-25 Fuji Photo Film Co Ltd 電解処理方法並びにその装置
JPS6082700A (ja) * 1983-10-07 1985-05-10 Kawasaki Steel Corp ラジアルセル型めつき槽におけるカウンタ−フロ−装置
JPS6164896A (ja) * 1984-09-06 1986-04-03 Kawasaki Steel Corp 金属ストリップの電解処理装置

Also Published As

Publication number Publication date
NO862972L (no) 1987-02-13
NO166730C (no) 1991-08-28
SE465579B (sv) 1991-09-30
DE3625527A1 (de) 1987-02-12
NO166730B (no) 1991-05-21
CA1309060C (en) 1992-10-20
US4661230A (en) 1987-04-28
ZA866017B (en) 1987-03-25
AU580505B2 (en) 1989-01-12
LU86550A1 (fr) 1986-12-02
SE8603383D0 (sv) 1986-08-11
BE905228A (fr) 1986-12-01
GB2179958A (en) 1987-03-18
BR8603872A (pt) 1987-03-24
IT8548471A0 (it) 1985-08-12
IT1182818B (it) 1987-10-05
JPS6237392A (ja) 1987-02-18
GB2179958B (en) 1989-08-16
NO862972D0 (no) 1986-07-24
FR2586037B1 (fr) 1989-01-06
ATA212686A (de) 1990-07-15
AT392090B (de) 1991-01-25
SE8603383L (sv) 1987-02-13
ES2000601A6 (es) 1988-03-01
GB8617996D0 (en) 1986-08-28
FR2586037A1 (fr) 1987-02-13
DE3625527C2 (nl) 1990-04-05
AU6083186A (en) 1987-02-19
DE8620279U1 (nl) 1991-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2549678A (en) Method of and apparatus for electroforming metal articles
US4647345A (en) Metallurgical structure control of electrodeposits using ultrasonic agitation
NL8602055A (nl) Elektrolytische bekledingsinrichting in de vorm van een radiale cel.
JPS6082700A (ja) ラジアルセル型めつき槽におけるカウンタ−フロ−装置
EP0134580A1 (en) Method and apparatus for electrolytic treatment
CA1278764C (en) Electrodeposition of metals on strip in vertical cells
US4559113A (en) Method and apparatus for unilateral electroplating of a moving metal strip
US4762602A (en) Method and apparatus for processing metal strip in vertical electroplating cells
US5009750A (en) Process and apparatus for the manufacture of a metal foil
US4634504A (en) Process for the electrodeposition of metals
US20170241035A1 (en) Method and apparatus for electroplating
JP2558134B2 (ja) 高能率電解クロムめっき鋼板の製造方法
US4990223A (en) Method and apparatus for the electrolytic coating of one side of a moving metal strip
KR101493863B1 (ko) 강판 도금장치 및 강판 도금방법
CN218435990U (zh) 一种镀液喷淋线
JPS5996294A (ja) ストリツプの電解表面処理方法
JPH09137291A (ja) 高電気密度下で粗さの小さい被膜を得るための塩化物ベースの電解浴中での金属ストリップの電気亜鉛メッキ方法
JPH0730688Y2 (ja) 垂直型電気めっき装置
JPS63171897A (ja) 電気めつき装置
JPS60152697A (ja) 金属ストリツプの連続表面処理装置
JPH02228494A (ja) 亜鉛系合金電気めつき鋼板の製造方法
JPH02236297A (ja) 鉄系電着方法及び装置
KR970005685Y1 (ko) 전기도금조 내의 유속 균일화 장치
van Ditzhuijzen et al. Advantages and applications of the radial jet electrolysis process
JPH0762593A (ja) 竪型噴流電解装置

Legal Events

Date Code Title Description
DNT Communications of changes of names of applicants whose applications have been laid open to public inspection

Free format text: CENTRO SVILUPPO MATERIALI S.P.A.

BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed