NL7909078A - Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL7909078A
NL7909078A NL7909078A NL7909078A NL7909078A NL 7909078 A NL7909078 A NL 7909078A NL 7909078 A NL7909078 A NL 7909078A NL 7909078 A NL7909078 A NL 7909078A NL 7909078 A NL7909078 A NL 7909078A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
holder
workpieces
gate
input
Prior art date
Application number
NL7909078A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Burmeister & Wains As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK570078A external-priority patent/DK143487C/da
Application filed by Burmeister & Wains As filed Critical Burmeister & Wains As
Publication of NL7909078A publication Critical patent/NL7909078A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K9/00Arc welding or cutting
    • B23K9/02Seam welding; Backing means; Inserts
    • B23K9/028Seam welding; Backing means; Inserts for curved planar seams
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K9/00Arc welding or cutting
    • B23K9/24Features related to electrodes
    • B23K9/28Supporting devices for electrodes
    • B23K9/30Vibrating holders for electrodes
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K2101/00Articles made by soldering, welding or cutting
    • B23K2101/005Camshafts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)
  • Tyre Moulding (AREA)
  • Wire Processing (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Lining Or Joining Of Plastics Or The Like (AREA)

Description

f
V
T Tj/Se/Burmeister 56
Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken , die gedwongen worden om een gemeenschappelijke hartlijn te roteren terwijl een houder voor een vuldraad 5 periodiek heen en weer gescharnierd wordt tussen de ene en de andere zijde van de spleet, die wordt bepaald tussen de tegenover elkaar liggende, evenwijdige of nagenoeg evenwijdige eindvlakken van de werkstukken.
Met een werkwij zie van deze soort kan een rela-10 tief smalle lasspleet, door middel van één enkele vuldraad of elektrode, worden opgevuld, door twee lasrupsen, die als hoeklassen aan weerszijden van de spleet worden aangebracht •en elkaar gedeeltelijk overlappen. Het is bekend om het te periodiek scharnieren van de vuldraadhouder met de hand 15 uit te voeren hetgeen echter lastig is en inspannend omdat het de volle aandacht van de bedienende persoon vereist en vanwege de warmtedissipatie van de lasplaats. Het met de hand scharnieren van de houder wordt verder moeilijk wanneer de diameter van de werkstukken groot is en wanneer de 20 lasspleet diep is.
Volgens de huidige uitvinding wordt een werkwijze verschaft voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken, die gedwongen worden om een gemeenschappelijke hartlijn te roteren terwijl een houder voor 25 een vuldraad periodiek heen en weer gescharnierd wordt tussen de ene en de andere zijde van een spleet, die wordt bepaald tussen tegenover elkaar liggende tenminste nagenoeg evenwijdige eindvlakken van de werkstukken, waarbij de verbetering daaruit bestaat, dat de houder mechanisch wordt 30 gescharnierd met een constante of tenminste nagenoeg constante hoeksnélheidr en dat elke scharnierbeweging in gang 7909078 -2- & * f gezet. wordt door een startsignaal dat automatisch wordt opgewekt wanneer de werkstukken over tenminste nagenoeg 360° geroteerd zijn na het beëindigen van de voorgaande scharnierbeweging in de tegengestelde richting.
5 Er wordt dus een laswerkwijze verschaft, die, onafhankelijk van de vorm en de afmeting van de werkstukken een perfekte las verzekert met een uniforme overlapping bij elke verschuiving van de ene zijde van de spleet naar de andere, tengevolge van de constante hoèk-10 snelheid van de scharnierende houder, en niet beïnvloed door de af nemende hoeksnelheid van de werkstukken, als de radiale afstand van de lasplaats toeneemt. De constante hoekafstand tussen de beëindiging van elke scharnierbewe-. ging en het ibegin van de volgende verzekert op overeenkom-15 stige wijze de korrekte onderlinge plaats van de opeenvolgende overlappingen, onafhankelijk van de variërende hoeksnelheid van de werkstukken, en bij elke waarde van de gekozen, bij voorkeur konstante, lassnelheid.
De uitvinding verschaft ook een inrichting voor 20 het uitvoeren van de werkwijze en omvat middelen voor het * ondersteunen van de twee werkstukken, middelen voor het roteren van de werkstukken om een gemeenschappelijke hartlijn, en een houder voor een mechanisch toegevoerde vul-draad, welke houder kan scharnieren om een dwarsas, met 25 het kenmerk, dat de houder mechanisch gekoppeld is met een aandrijfmotor die de houder heen en weer kan scharnieren om. de as over een bepaalde hoek en met een konstante hoek-snelheid, dat een bedieningsorgaan dat een startsignaal op kan wekken voor de aandrijfmotor met de roterende werk-30 stukken “is gekoppeld door middel van een wrijvingskoppeling en dat de inrichting een aanslagorgaan omvat, dat na elke omwenteling van het bedieningsorgaan de rotatie daarvan stopt gedurende een bepaalde tijd en daarna de rotatie weer toelaat.
35 Met een inrichting van deze constructie treedt bij elke omwenteling van de werkstukken een vertraging van het startsignaal naar de aandrijfmotor op, die gelijk is aan de periode gedurende welke het bedieningsorgaan 79 o δ0 7 ff «, * -3- stilstaat, en wanneer de duur van die periode overeenkomt met de tijd welke de houder nodig heeft voor het scharnieren tussen de eindstanden, verkrijgt men de gewenste opeenvolgende hoekverschuiving van die delen van de continue 5 lasnaad, die zich schuin uitstrekken van êën zijde van de las naar de andere.
In een constructief eenvoudige voorkeursuitvoeringsvorm is het bedieningsorgaan gemonteerd op een nok-kenschijf, en is het aanslagorgaan een met een nok óp de 10 schijf samenwerkende pal, die tussen twee vaste signaalop-wekkers is aangebracht, welke geaktiveerd worden door het bedieningsorgaan, waarbij de eerste signaalopwekker, gezien in de rotatierichting , een tijdschakeling inschakelt, die nadat de periodie daarvan afgelopen is een signaal op-15 wekt om de pal in een niet-werkzame stand te verplaatsen, terwijl de tweede signaal opwekker een signaal vormt voor het inschakelen van de aandrijfmotor en een signaal voor het verplaatsen van de pal in de werkzame stand. De dubbele funktie van de tweede signaalopwekker, d.w.z. het in-20 schakelen van de aandrijfmotor en}.'het terugstellen van de pal, kan worden bereikt door een uitgangssignaalleiding van de tijdschakeling en een signaalleiding van de tweede signaalopwekker via een OF-poort naar de ingang van een flip-flop te leiden, waarvan de uitgangen de verplaatsing 25 van de pal tassen de werkzame en de niet-werkzame stand regelen.
De constructie kan verder worden vereenvoudigd door de nok uit te voeren als bedieningsorgaan voor de signaalopwekker s.
30 De inrichting kan een signaalleiding omvatten, die de ir.gangsaansluiting van de tijdschakeling verbindt net de niet-inverterende ingangsaansluiting van een ΝΙΈΤ-pocrt, waarvan de inverterende ingangsaansluiting verbonden is met een of meer met de hand bediende signaalopwek-35 kers voor het regelen van de lasbewerking, terwijl de uitgang daarvan verbonden is met de uitgang van de tijdschakeling. De uitvoeringsvorm is in het bijzonder gunstig in een situatie waarin het lassen tijdelijk wordt onderbroken 7909078 t -4- door middel van een van de handbediende signaalopwekkers, terwijl de werkstukken verder roteren. De flip-flop zal dan reeds de pal terugtrekken in de niet-werkzame stand in reaktie op het inschakelen van de eerste van de twee sig-5 naalopwekkers die langs de nokkenschijf zijn aangebracht, omdat het uitgangssignaal van die opwekker de tijdschake-ling overbrugt, waardoor de nokkenschijf verder zonder vertraging gesynchroniseerd met de werkstukken verder roteert, zodat de eerste verschuiving na het herbeginnen van de las-10 bewerking optreedt op de juiste plaats ten opzichte van de voorgaande verschuiving. Tijdens de onderbreking voert de pal één dubbele slag uit tussen de werkzame en de niet-werkzame stand bij elke omwenteling van de werkstukken, en daardoor wordt de besturing van de pal ook niet bèinvloed 15 door de onderbreking.
De handbediende signaalopwekker of opwekkers kunnen worden verbonden met êën ingang, van een EN-poort, waarbij de andere ingang daarvan verbonden is met de tweede signaalopwekker en de uitgang verbonden is met een twee**· 20 de flip-flop, waarvan de uitgangsaansluitingen de energietoevoer naar de aandrijfmotor voor êën van de rotatierich-tingsn van de motor besturen. Hierdoor wordt verzekerd,dat de aandrijfmotor van de houder automatisch kan worden, ingeschakeld alleen dan wanneer de funktie of funkties,zoals 25 bestuurd door de handbediende signaalopwekkers ingeschakeld zijn. In het bijzonder is het dus mogelijk om een of meer opeenvolgende scharnierbewegingen van de houder, indien gewenst, met de hand aan te doen vangen.
Om deze werking te bereiken, kan de inrichting 30 een OF-poort omvatten tussen de uitgang van de EN-poort en de tweede flip-flop, van wélke OF-poort de uitgang verbonden is men de flip-flop, êën ingang verbonden is met de uitgang van de EN-poort,. en de andere ingang verbonden is met een handbediende pulssignaalopwekker voor het inschakelen 35 van de aandrijfmotor, wanneer de automatische besturing uitgeschakeld is.
De inrichting kan een opnemer omvatten, die door de houder wordt geaktiveerd in de centrale stand daarvan, 7909078
Si 4 -5- en die via een handbediende schakelaar verbonden is met bedieningsmiddelen voor het onderbreken van de energietoevoer naar de aandrijfmotor en voor het vastzetten van de houder in de centrale stand. Door middel van de handbe-5 diende schakelaar kan de bedienende persoon de vuldraad in het midden van de spleet vastzetten.
De uitvinding zal nu gedetailleerder worden beschreven aan de hand van de gedeeltelijk schematische tekeningen.
10 Fig.l is een aanzicht van twee krukken, die aan elkaar gelast zijn met de werkwijze volgens de uitvinding.
Fig.2 is een aanzicht van twee verschillende werkstukken, die aan elkaar gelast kunnen worden met de werkwijze volgens de uitvinding, en die getoond worden in-15 gespannen in een tamelijk schematisch weergegeven inrichting welke de huidige uitvinding omvat.
Fig.3 is een doorsnede op een grotere schaal door de lasspleet in de inrichting van fig.2, getoond als doorsnede volgens lijn III-III in fig.2, waarbij be-20 paalde onderdelen van de inrichting voor de duidelijkheid zijn weggelaten.
Fig.4 is een doorsnede door de lasspleet en de vuldraadhouder volgens lijn IV-IV in fig.3, getoond op een nog grotere schaal.
25 Fig.5 is een schema van een pneumatisch-hydrau- lisch besturingssysteem voor de inrichting van fig.2-4.
Fig.l toont twee krukken 1, met hoofdlagers 2, drijfstanglagers 3 en krukarmen 4. De twee krukken zijn aan elkaar gelastodoor middel van een lasnaad 5, die hal-30 varwegs het gemeenschappelijke hoofdlager 2 ligt. Voordat de lasbewerkirg wordt uitgevoerd, kunnen de werkstukken trjdelijk men elkaar verbonden worden en gecentreerd door middel van een niet-getoonde ring, die in de centrale boring van het lager wordt gepuntlast en die, indien gewenst, 35 na de lasbewerking kan worden verwijderd. Tijdens het lassen roteren de twee krukken 1 om de gemeenschappelijke hartlijn van het lager 2, en het lassen kan uitgevoerd worden door middel van een inrichting, die in principe overeenkomt 790907ε r * -6- met die welke hierna wordt beschreven.
In fig.2 wordt een flens 6 getoond, die aan een as 7 gelast moet worden door middel van een meervoudige lasnaad in de relatieve smalle en diepe spleet 8, tussen de 5 tegenover elkaar liggende eindvlakken 9 en 10 van de werk stukken. Voordat de werkstukken worden vastgelast worden deze gecentreerd door middel van een korte pen 11, die in het · verlengde van de as 7 wordt aangebracht, en het oppervlak waarvan de bodem van de spleet 8 vormt. De pen 11 kan aan 10 de flens 6 worden gepuntlast, in de centrale boring 12 daarvan.
Zoals wordt getoond, is de flens 6 vastgeklemd in een klauwplaat 13, die bevestigd is op de hoofdspil van een vaste kop 14. De rotatie van de hoofdspil wordt bereikt 15 door een niet-getoond aandrijfmechanisme, dat opgesloten is in de vaste kop 14, en bij voorkeur een variabele overbrenging omvat. Het einde van de as 7 dat het verste verwijderd is van de flens 6 wordt door middel van een beweegbare kop 78 ondersteund. Tussen de einden kan de as 7, 20 indien nociig, op een of meer plaatsen (niet getoond) extra worden ondersteund.
Aan het achtereinde van de hoofdspil is een aandrijfas 15 bevestigd, die uitsteekt van de vaste kop 14.
De as 15 draagt een roteerbare nökkenschijf 16, die meege-25 sleept kan werden door wrijving tegen een flens 17 op de as en een axiaal beweegbare wrijvingsschijf 18, die met de as 15 meeroteerbaar is verbonden. De wrijvingsschijf wordt tegen de nökkenschijf 16 aangedrukt door middel van veren 19, die tussen de wrijvingsschijf en een drukring 20 werken, 30 welke met de as 15 meeroteert en axiaal ten opzichte van deze verplaatsbaar is. De veerkracht kan door middel van een moer 21 worden ingesteld.
Het uiteinde van de as 15 strekt zich uit door een vast huis 22 , dat bevestigd is aan de achterzijde van 35 de vaste kop 14,. en kontaktmiddelen omvat voor het toevoeren van lasstroom door de as 15.
De figuren 3 en 4 tonen een houder 23 voor de vuldraad, die wordt gebruikt voor het lassen, welke draad 7909078
9·. I
-7- toegevoerd wordt vanaf een niet getoonde voorraadspoel naar de lasplaats in de spleet 8, via een buis 24. Bij de las-plaats wordt de draad door een veerbelaste klauw 25 aan het vooreinde van de houder 23 geleid. Tenminste dat ge-5 deelte van de houder 23, dat aan het begin van de lasbewer- king (zie fig.3 en 4) zich geheel in de spleet bevindt, heeft zodanige afmetingen in. dwarsrichting, dat de houder tussen de twee eindstanden I en II, zoals in fig.4 getoond, kan scharnieren zonder met de twee eindvlakken 9 en 10 in 10 kontakt te komen. Het deel van de houder 23, dat buiten het werkstuk 6 uitsteekt, is in een lager 26 op een schuif 27 gelagerd, die vertikaal heen en weer kan bewegen ten opzichte van een niet getoonde wagen. Deze wagen is op een niet getoond gestel gemonteerd, dat in de axiale richting 15 van de werkstukken verplaatsbaar is langs een bedplaat - waarop de vaste kop 14 is bevestigd en waarlangs de beweegbare kop 78 verplaatsbaar is in de richting van de gemeenschappelijke hartlijn en de rotatie-as 33 van de werkstukken 6 en 7. De verplaatsing van het de onderdelen van de 20 inrichting die de lasbewerking zelf uitvoeren dragende gestel, dient voor het positioneren van de onderdelen tarop-zichte van de lasspleet 8.
Het scharnieren van de houder 23 tussen de eindstanden I en II vindt plaats om een langsas 28, die in fig.
25 3 horizontaal wordt getoond, en wordt bewerkstelligd door een hydraulische motor 29, die op de schuif 27 is gemonteerd. De uitgaande as van de motor draagt een rondsel 30 dat in aangrijping is met een tandwielsektor 31, die op de houder 23 is bevestigd. Zie ook fig.5.
30 Onder de houder 23 is een pijp 32 voor het toe voeren van 1espeeder of een schermgas scharnierend om een as evenwijdig aan de gemeenschappelijke hartlijn 33 van de werkstukZ-cen 6 en 7 aan het lager 26 bevestigd. Laspoeder kan van een niet getoonde houder op de schuif 27 worden toe-35 gevoerd via een transportinrichting 34 naar het inwendige van de pijp 32, waar het naar de las-plaats wordt getransporteerd door middel van een met de motor aangedreven schroeftransporteur. Onder invloed van een veer 35 die op 7 9 0 S 0 7 8 ψ~ -+ -8- het achtereinde van de pijp 27 werkt, wordt het vooreinde van de pijp inb.kontakt gehouden met het oppervlak van de pen 11, voordat''; de 1 asbewerking begint en daarna met het oppervlak van de successievelijk groeiende las- Het ach-5 tereinde van de pijp 32 bedient een schakelaar 36, die de beweging omhoog van de schuif 27 kan regelen, vanwaar de wijziging van het toerental van de werkstukken gesynchroniseerd met de voortschrijding van de lasbewerking wordt afgeleid.
10 De motor 29 wordt geregeld door het in fig.5 weergegeven systeem, waarbij de funkties van het systeem · afgeleid worden van een nok 37 aan de omtrek van de nokken-schijf 16, die opeenvolgend twee pneumatische signaalopwek-kers 38 en 39 bedient. Tussen de signaalopwekkers is een 15 pal 40 aangebracht, waartegen de nok 37 aankomt, wanneer de pal in de werkzame stand is, zoals in fig.5 getoond, waardoor de rotatie van de nokkenschijf wordt gestopt.
De pal 40 is bevestigd aan de zuiger van een pneumatische cilinder 41, vanwaar de twee tegengesteld werkende kamers 20 voorzien „worden van perslucht via een schakelklep 42 en twee leidingen 43 en 44. De stand van de schakelklep 42 wordt bepaald door een pneumatische flip-flop 45, die zijn ingangssignaal ontvangt voor het omschakelen van de klep via een uitgangssignaalleiding 46 van een pneumatische 25 QF-poort 47. Eén ingang 48 van de poort 47 is verbonden met de signaalopwekker 38 via een instelbare tijdschakeling 49. Een andere signaalleiding 50 loopt van de signaalopwekker 33 naar de niet-inverterende ingang 51 van een NIET-poort 52, waarvan de uitgang 53 verbonden is met de ingang -----50-------4-3'.-
Via een signaalleiding 54 is de signaalopwekker 33 verbonden net de andere ingang 55 van de OF-poort 47 en ook net een ingang 56 van een EN-poort 57. De andere ingang 58 van de poort 57 is verbonden met de inverterende ingang 35 59 van de NIET-poort 52 en de uitgang van een EN-poort 60.
De inrichting omvat drie schematisch getoonde signaalopwekkers 61,62, en 63 die betrekking hebben op de uitvoering van de lasbewerking en die bijvoorbeeld met de 7909078 f * -9- hand bediende schakelaars voor het in- en uitschakelen van de lasstroom, voor het omschakelen tussen handbediend en automatisch scharnieren van de elektrodedraadhouder 23, resp. voor het omschakelen tussen het automatisch scharnie-5 ren en vastzetten van de houder in de centrale stand in de lasspleet. De signaalopwskker 61 is met êên ingang 64 van de EN-poort 60 verbonden, terwijl de twee andere signaalop-wekkers elk met êên van de ingangen van een EN-poort 65 zijn verbonden, waarvan de uitgang weer is verbonden met de 10 andere ingang 66 van de poort 60.
Via een signaalleiding 67 is de uitgang van de EN-poort 57 verbonden met êên ingang van een OF-poort 79.
Een signaal kan aan de andere ingang van de OF-poort 79 worden afgegeven van af een handbediende signaalopwekker 80, 15 die een door een druktoets bediende pulsklep kan zijn.
De signaalopwekker 80 wordt geaktiveerd om een uitgangssignaal op te wekken wanneer het gewenst is het mechanisch scharnieren van de houder 23 d.m.v. de schakelaars 62 en 63 aan te doen vangen, nadat de automatische besturing van de 20 inrichting uitgeschakeld is. Tijdens het normale, automatisch bestuurde lasproces wordt geen uitgangssignaal door de signaalopwekker 80 afgegeven. Via een signaalleiding 81 is de uitgang van de OF-poort 79 verbonden met een pneumatische flip-flop 68, waarvan de twee uitgangen een pneu-25 matisehe schakelklep 69 besturen,die, afhankelijk van de stand van de flip-flop perslucht naar êën van de twee pneumatische- hydraulische drukomzetters 70 en 71 toevoert en tegelijkertijd de luchtkamer van de andere drukomzetter met de atmosfeer verbindt.
30 Via een dubbele stopklep 72 worden de vloeistof- kaners van de drukomzetters 70 en 71 elk met één van de twee werkkamers van de hydraulische motor 29 verbonden. Tussen elke drukomzetter en de klep 72 is een variabele smoor-klep 73 aangebracht , die door een terugslagklep 74 wordt 35 kortgesloten welke de stroming van de betreffende drukomzetter naar de motor toelaat, maar niet van de motor naar de drukomzetter.
7909078 Gekoppeld aan de uitgaande as van de motor 29 +·- * -10- is een opnemer 75 aangebracht, die een signaal uit kan zenden naar de stopklep 72 wanneer de sektor 31 en dus de vuldraadhouder 23 de centrale stand inneemt, en dit signaal kan de klep 72 aktiveren om de verbinding tussen de werk-5 kamers van dewmotor 29 en de drukomzetters 70 en 71 te blokkeren wanneer de eerdergenoemde , .handbediende signaal-opwekker 63 in een zodanige stand staat, dat de houder 23 in de centrale stand, geblokkeerd moet worden.
Tijdens normaal bedrijf van de inrichting 10 treedt de besturing van het scharnieren van de houder, wanneer de signaalopwekkers 61-63 ingesteld zijn op lassen en het automatisch heen en weer scharnieren van de houder 23, als volgt op.
In de stand van de nokkenschijf 16 zoals ge-15 toond in fig.5, neemt de houder 23 een van de eindstanden I en II in. De nok 37 heeft juist de signaalopwekker 38 ge-aktiveerd waardoor een pneumatische puls afgegeven is aan de tijdschakeling 49, die daardoor ingeschakeld is, en aan de ingang 51 van de NIET-poort 52. Daar ook een signaal 20 opstaat a.an de inverterende ingang 59 van die poort, is er geen signaal aan de uitgang 53.
Wanneer de nok 37 tegen de uitgestoken pal 40 aankomt, wordt de nokkenschijf 16 gestopt terwijl de werkstukken 6 en 7 verder roteren. De pal 40 wordt teruggetrok-25 ken om de nokkenschijf vrij te laten oja het moment, dat de periode van de tijdschakeling 49 afgelopen is, zodat een signaal afgegeven wordt aan de ingang 48 van.de OF-poort 47 en verder naar de flip-flop 45, die de klep 42 omschakelt en dus perslucht via de leiding 44 naar het onderste 30 vlak van de zuiger van de pal toevoert.
Wanneer de nok 37 daarna de signaalopwekker 39 akuiveerr, zendt deze opwekker een pneumatische signaal-puls uit via de leiding 54 naar de ingang 55 van de OF-poort 47, waardoor weer een signaal wordt afgegeven aan de 35 flio-flop 45, die de klep 42 omschakelt en dus via de leiding 43 de pal 40 terugbeweegt in de getoonde werkzame stand.
7 9 0 9 0 7 8 De s^9naalPuls van si-9naal°Pwekker 39 gaat * ψ -11- ook voort naar de ingang 56 van de EN-poort 57, en daar ook een signaal opstaat bij de ingang 58, ontvangt de flip-flop 68 een signaal via de besturingsleiding 67, de OF-poort 79, en de leiding 81, waardoor deze de klep 69 5 omschakelt zodat perslucht toegevoerd wordt naar een van de drukomzetters, b.v. omzetter 70. Van die drukomzetter stroomt de vloeistof door de bijbehorende terugslagklep 64 naar één werkkamer van de motor 29, terwijl hydraulische vloeistof van de andere werkkamer van de motor terugstroomt 10 naar de drukomzetter 71, door de bijbehorende smoorklep 73.
De instelling van de smoorklep bepaalt de snelheid waarmee de hydraulische vloeistof weg kan stromen en dus de hoek-snelheid vanide motor en van de houder 23.
Wanneer de nok 37 daarna de signaalopwekker 38 15 aktiveert, wordt de tijdschakeling 49 weer ingeschakeld en na het verlopen van de periode van de tijdschakeling wordt de pal 40 teruggetrokken, zodat de tijdelijk tegengehouden nokkenschijf 16 weer begint te roteren. Wanneer de nok 37 daarna de:;signaalopwekker 39 aktiveert, wordt weer een sig-20 naai, zoals bovenbeschreven, uitgezonden naar de flip-flop 68, die de klep 69 omschakelt, deze keer voor het roteren van de motor 29 in de tegengestelde rotatierichting.
wanneer er geen signaal opstaat van één van de handbediende signaalopwekkers 61-63, staat er geen signaal 25 op aan ss ingang 59 van de NIET-poort 52 en in dat geval ontvangt de flip-flop 45 een signaal, welke via de klep 42 het terugtrekken van de pal 40 veroorzaakt zodra de signaalopwekker 38 geaktiveerd is, d.w.z. op een moment warneer de no!< 37 nog niet bij de pal is aangekomen. Zoals 30 eerder werd beschreven, wordt door het daarna aktiveren van de signaalopwekker 38 door de nok een signaal naar de flip-flop 45 gestuurd, die de pal weer terugbeweegt in de werkzame stand.
Eet is duidelijk, dat de vertraging van de nok-35 kenschijf 16, die in principe overeenkomt met de tijd, die de motor 29 nodig heeft voorhet scharnieren van de houder 23 vanuit één eindstand naar de andere, niet precies kon-stant is en gelijk is aan de periode van de tijdschakeling 7909078 -12- 49 omdat de tijdschakeling gestart wordt door de signaalopwekker 38 vlak voordat de nokkenschijf tegengehouden wordt tengevolge van het kontakt van de nok 37 met de pal 40. In de praktijk is het mogelijk de afstand tussen de 5 signaalopwekker 38 en de pal 40 tot een zodanige lage waar de te verkleinen, dat de variatie - tengevolge van die tussenruimte - van de stilstandsperiode van de nokkenschijf praktisch onbelangrijk wordt. Deze variatie is gerelateerd aan de variërende hoeksnelheid van de werkstukken en dus 10 van de nokkenschijf tijdens de lasbewerking,
De twee eindstanden van de houder 23 kunnen bepaald warden door de in fig.5 getoonde aanslag 76, die aangebracht is op de tandsektor 31 en die in elk van de eindstanden van de arm tegen êên van de twee wigvormige aan-15 slagen 77 aankomt- Deze aanslagen kunnen vertikaal verplaatsbaar zijn, zoals met pijlen is aangegeven, waardoor de grootte van de hoekverplaatsing van de houder kan worden gevarieerd.
Door middel van de handbediende signaalopwekker 20 80, die een signaalpuls uitzendt naar één ingang van de OF-poort 79, waarvan de uitgang verbonden is met de flipflop 68, is het mogelijk, wanneer de automatische besturing uitgeschakeld is, de motor 2 9 met de hand in. te schakelen voor het verdraaien van de houder 23, wanneer de vul-25 draad een willekeurige stand langs de omtrek van de werkstukken inneemt.
Behalve voor het lassen van krukassen en drijfassen met grote flenzen, zoals getoond, is de beschreven inrichting ook bijvoorbeeld geschikt voor het lassen van 30 grote vaten met een aanzienlijke plaatdikte, bijvoorbeeld van 5 0 mm en meer.
Hcewel de aandrijfmotor 29 van de vuldraadhou-der in de tekeningen getoond is als een roterende zuiger-motor, is het duidelijk, dat het ook mogelijk is een reci-35 procerende hydraulische motor of een elektromotor te gebruiken. De besturing die in het getoonde voorbeeld pneumatisch is, zou ook uitgevoerd kunnen worden met elektronische onderdelen.
7909078

Claims (11)

1. Werkwijze voor het met een meervoudige las-rups lassen van twee werkstukken (6,7) die gedwongen worden om een gemeenschappelijke hartlijn (33) te roteren, terwijl een houder (23) voor een vuldraad periodiek heen en 5 weer gescharnierd worden tussen de ene en de andere zijde van de spleet (8), die wordt bepaald tussen tegenover elkaar liggende, tenminste nagenoeg evenwijdige eindvlakken (9,10) van de werkstukken, met het kenmerk, dat de houder (23) mechanisch wordt gescharnierd met een tenminste nage-10 noeg constante hoeksnelheid , en dat elke schamierbeweging in gang gezet wordt door een startsignaal, dat automatisch wordt opgewekt wanneer de werkstukken (6,7) tenminste nagenoeg 360° geroteerd hebben na het beëindigen van de voorgaande schamierbeweging in de tegengestelde richting.
2. Inrichting voor het uitvoeren van de werk wijze volgens conclusie 1, en omvattende middelen voor het ondersteunen van de twee werkstukken (6,7), middelen (14) voor het ^roteren van de werkstukken om een gemeenschappelijke hartlijn (33), en een houder (23) voor een mechanisch 20 toegevoerde vuldraad welke houder kan scharnieren om een dwarsas (28), met het kenmerk, dat de houder (23) mechanisch verbonden is met een aandrijf motor (29), die de houder heen en weer kan scharnieren om de as (28) over een bepaalde hoek en met een konstante hoeksnelheid, dat een 25 bedieningsorgaan (37) dat een startsignaal voor de aandrijf- motcr (29) op kan wekken, met de roterende werkstukken is verbonden via een wrijvingskoppeling (17,18) en dat de inrichting een aanslagorgaan (40> omvat, die na elke omwenteling van het aktiveringsorgaan de rotatie daarvan gedurende 30 een bepaalde nijd stopt en daarna de rotatie weer vrijgeeft.
3. Inrichting volgens conclusie 2, met het ken-ΓΓιβΙΓΚ f dat het bediening sorgaan (37) op een nokkenschijf (16) is gemonteerd, dat het aanslagorgaan (40) een met een nok op de schijf samenwerkende pal is welke aangebracht is 35 tussen twee stationaire signaalopwekkers (38,39) die geak-tiveerd worden door het bedieningsorgaan, dat de eerste 7909078 -14- signaalopwekker (38), gezien in de rotatierichting een tijdschakeling (49) inschakelt, die, nadat zijnoperiodê afgelopen is, éen signaal opwekt, om de pal in de niet-werkzame stand te verplaatsen, terwijl de tweede signaal-5 opwakker (39) een signaal opwekt, voor het inschakelen van de aandrijfmotor (29) van de houder en een signaal voor het verplaatsen van de pal in de werkzame stand.
4. Inrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat een uitgangssignaalleiding van de tijdschakeling 10 en een signaalleiding (54) van de tweede signaalopwekker (39) via een OF-poort (47) verbonden zijn met de ingang van een flip-flop (45), waarvan de uitgangen de verplaatsing van de pal tussen de werkzame en deniet-werkzame stand besturen.
5. Inrichting volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat de nok (37) uitgevoerd is als bedieningsor-gaan voor de signaalopwekkers (38,39).
6. Inrichting volgens conclusie 4, gekenmerkt-door een signaalleiding (50) welkè de ingang van de tijd- 20 schakeling (49) verbindt met de niet-inverterende ingang (51) van een NXET-poort (52), waarvan de inverterende ingang (59) verbonden is met een of meer handbediende sig-naalopwekkers (61,62,63) voor het regelen van het laspro-ces, terwijl de uitgang (53) daarvan met de uitgang van 25 de tijdschakeling (49) is verbonden.
7. Inrichting volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de handbediende signaalopwekker of opwekkers (61,62,63) met één ingang (58) van een EN-poort (57) zijn verbonden, waarvan de andere ingang (56) verbonden is met 30 de tweede signaalopwekker (39), terwijl de uitgang daarvan verbonden is met een tweede flip-flop (68), waarvan de uitgangen dé energietoevoer naar de aandrijfmotor (29) regelen voor een van de rotatierichtingen van de* motor .
8. Inrichting volgens conclusie 7, gekenmerkt 35 door een OF-poort (79) tussen de uitgang van de EN-poort (57) en de tweede flip-flop (68), waarbij van die OF-poort de uitgang verbonden is met de flip-flop.(68), êën ingang verbonden is met de uitgang van de EN-poort (57) en de an- 7509078 -15- dere ingang verbonden is met een handbediende pulssignaal-opwekker (80) voor het inschakelen van de aandrijfmotor (29), wanneer de automatische besturing uitgeschakeld is.
9. Inrichting volgens een van de conclusies 2-5 8, met het kenmerk, dat een opnemer (75), die geaktiveerd wordt door de houder (23) in de centrale stand daarvan via een handbediende schakelaar met besturingsmiddelen (72) is verbonden, voor het onderbreken van de energietoevoer naar de aandrijfmotor (29)en voor het vastzetten van de hou-10 der (23) in de centrale stand.
10. Inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de aandrijfmotor (29) een vloeistofmotor is en dat de besturingsmiddelen (72) gevormd worden door twee stop-kleppen, die elk in een afzonderlijke leiding voor de toe- 15 voer van vloeistof naar de motor zijn aangebracht.
11. Inrichting bestaande uit tenminste twee door middel van een werkwijze en/of een inrichting volgens een van as voorgaande conclusies aaneikaar gelaste werkstukken. 7909078
NL7909078A 1978-12-19 1979-12-17 Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze. NL7909078A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK570078 1978-12-19
DK570078A DK143487C (da) 1978-12-19 1978-12-19 Apparat til flerstrengssvejsning af to roterende emner
DK12479A DK143255C (da) 1978-12-19 1979-01-11 Apparat til flerstrengssvejsning af to roterende emner
DK12479 1979-01-11

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7909078A true NL7909078A (nl) 1980-06-23

Family

ID=26063359

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7909078A NL7909078A (nl) 1978-12-19 1979-12-17 Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4223824A (nl)
JP (1) JPS583476B2 (nl)
BR (1) BR7908299A (nl)
DE (1) DE2948941A1 (nl)
DK (1) DK143255C (nl)
ES (1) ES487021A1 (nl)
FI (1) FI793955A (nl)
FR (1) FR2444532A1 (nl)
GB (1) GB2038221B (nl)
IT (1) IT7967955A0 (nl)
NL (1) NL7909078A (nl)
NO (1) NO794037L (nl)
PL (1) PL220492A1 (nl)
SE (1) SE7903229L (nl)
YU (1) YU311179A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4869417A (en) * 1988-10-26 1989-09-26 Maruma Jyusharyo Kabushiki Kaisha Automatic build-up welding machine for track rollers

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1226726B (de) * 1962-04-14 1966-10-13 Siemens Ag Verfahren und Vorrichtung zum elektrischen Lichtbogenschweissen, insbesondere Auftrags-schweissen, bei dem Schweissgut durch Schmelzen mindestens einer Schweisselektrodeaufgetragen wird
DE2347134A1 (de) * 1973-09-19 1975-03-27 Cloos Fa Carl Verfahren und vorrichtung fuer das herstellen von verbindungsschweissnaehten mit endloser drahtelektrode
CH595011A5 (nl) * 1975-06-19 1978-01-31 Bbc Brown Boveri & Cie
JPS5851867B2 (ja) * 1975-09-11 1983-11-18 帝人株式会社 繊維束の収納方法及び装置
DE2543820C2 (de) * 1975-10-01 1984-10-31 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur Herstellung von Flachdruckformen mittels Laserstrahlen
CH594471A5 (nl) * 1976-07-02 1978-01-13 Bbc Brown Boveri & Cie
JPS5319459A (en) * 1976-08-03 1978-02-22 Kazuhiko Kodama Method of and apparatus for special textile with twill texture
AT347207B (de) * 1976-12-21 1978-12-11 Voest Ag Verfahren zum senkrecht-stumpfschweissen von blechen, insbesondere von vertikalstoessen von grossraumbehaeltern
US4179059A (en) * 1977-04-06 1979-12-18 Santa Fe International Corporation Automatic pipe welding apparatus and method

Also Published As

Publication number Publication date
DK12479A (da) 1980-06-20
DE2948941A1 (de) 1980-06-26
JPS583476B2 (ja) 1983-01-21
GB2038221A (en) 1980-07-23
FI793955A (fi) 1980-06-20
FR2444532A1 (fr) 1980-07-18
ES487021A1 (es) 1980-06-16
YU311179A (en) 1983-02-28
NO794037L (no) 1980-06-20
SE7903229L (sv) 1980-06-20
PL220492A1 (nl) 1980-11-03
DK143255B (da) 1981-08-03
DK143255C (da) 1982-01-18
BR7908299A (pt) 1980-07-29
IT7967955A0 (it) 1979-05-07
GB2038221B (en) 1982-08-18
JPS5584271A (en) 1980-06-25
US4223824A (en) 1980-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3973715A (en) Friction welding
CA2419967A1 (en) Gear shaping machine and method for operation of a gear shaping machine
NL7909078A (nl) Werkwijze voor het met een meervoudige lasrups lassen van twee werkstukken en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze.
JPH05146903A (ja) 管から管部分を切り取るための機械
US3319526A (en) Gear shaving machine
US3896985A (en) Indexing apparatus for rotary machine tool
JPS583477B2 (ja) 二つの加工物の多重ビ−ド溶接装置
US3669809A (en) Apparatus and methods for friction welding plastic parts which require a particular relative angular orientation
JP2001025884A (ja) 摩擦圧接装置
JPS6137450Y2 (nl)
US2899737A (en) Cutting apparatus
JPS6228338Y2 (nl)
JPS5837526Y2 (ja) ボ−ル盤における自動送り装置
JPS5922629B2 (ja) 摩擦圧接装置
JPH0626377Y2 (ja) 接着剤塗布装置
JP2004090204A (ja) 切断装置
KR960001710Y1 (ko) 공작기계의 공구대 클램핑 구조
JPS627051B2 (nl)
SU1579681A1 (ru) Устройство дл пульсирующей подачи электродной проволоки
JPH07108415A (ja) 鋸盤の切粉除去装置
JPS624453Y2 (nl)
JPH0311892B2 (nl)
JPH04101707A (ja) 回転数自動変換機構
JPH0442062Y2 (nl)
US3060811A (en) Apparatus for machining surfaces of gear teeth

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: B & W DIESEL A/S

CNR Transfer of rights (patent application after its laying open for public inspection)

Free format text: B & W DIESEL A/S

BV The patent application has lapsed