NL194981C - Brandgevaar-bestrijding. - Google Patents

Brandgevaar-bestrijding. Download PDF

Info

Publication number
NL194981C
NL194981C NL8802168A NL8802168A NL194981C NL 194981 C NL194981 C NL 194981C NL 8802168 A NL8802168 A NL 8802168A NL 8802168 A NL8802168 A NL 8802168A NL 194981 C NL194981 C NL 194981C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fire
particle size
glass particles
weight
glass
Prior art date
Application number
NL8802168A
Other languages
English (en)
Other versions
NL8802168A (nl
Original Assignee
Glaverbel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Glaverbel filed Critical Glaverbel
Publication of NL8802168A publication Critical patent/NL8802168A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194981C publication Critical patent/NL194981C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C99/00Subject matter not provided for in other groups of this subclass
    • A62C99/0009Methods of extinguishing or preventing the spread of fire by cooling down or suffocating the flames
    • A62C99/0045Methods of extinguishing or preventing the spread of fire by cooling down or suffocating the flames using solid substances, e.g. sand, ashes; using substances forming a crust
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62DCHEMICAL MEANS FOR EXTINGUISHING FIRES OR FOR COMBATING OR PROTECTING AGAINST HARMFUL CHEMICAL AGENTS; CHEMICAL MATERIALS FOR USE IN BREATHING APPARATUS
    • A62D1/00Fire-extinguishing compositions; Use of chemical substances in extinguishing fires
    • A62D1/0007Solid extinguishing substances
    • A62D1/0014Powders; Granules

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Fire-Extinguishing Compositions (AREA)
  • Fireproofing Substances (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

1 194981
Brandgevaar-besirijdingsmatêriaai
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een brandgevaarbestrijdingsmateriaal dat glasdeeltjes en ten minste één hulpmateriaal omvat.
5 Dergelijk brandgevaar-bestrijdingsmaterialen worden met name toegepast bij de bestrijding van zogenoemde ’’klasse D”-branden, wat branden zijn die worden veroorzaakt door brandende metalen. Hierbij is het de bedoeling om het ontsnappen van gesmolten metalen uit een insluitingsvat te voorkomen. Een dergelijk brandgevaar-bestrijdingsmateriaal is bekend uit het Franse octrooischrift FR-A 1.152.808. Het materiaal volgens de Franse publicatie bevat maximaal 20% glas. Het overige bestaat in hoofdzaak uit zout. 10 Wanneer dit materiaal bij een brand wordt toegevoegd zal eerst het zout smelten en het zuurstof van het geoxideerde metaal oplossen waarna het zout aan het oppervlak van het metaal hecht. Het glas zou hierbij als katalysator werken, en ook smelten, om het zout versneld te doen smelten.
Hoewel dit bekende brandgevaarbestrijdingsmateriaal in de praktijk bevredigende resultaten geeft heeft het toch een aantal nadelen. Doordat het zout de beschermende laag vormt bestaat het gevaar dat bij 15 toevoeging van water het zout smelt en het onderliggende metaal met het water in contact komt. Bovendien bestaat het gevaar dat te weinig brandgevaar-bestrijdingsmateriaal wordt toegevoegd doordat een grote hoeveelheid zout moet worden toegevoegd om een gewenste afscherming te krijgen.
De onderhavige uitvinding heeft derhalve tot doel om een verbeterd brandgevaar-bestrijdingsmateriaal te verschaffen. Met name heeft de uitvinding tot doel een brandgevaar-bestrijdingsmateriaal te verschaffen dat 20 een zeer effectieve bescherming waarborgt, zelfs wanneer het in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd.
Tevens heeft de uitvinding tot doel een brandgevaar-bestrijdingsmateriaal te verschaffen dat ook een goede bescherming biedt wanneer na het blussen water met het materiaal in contact komt.
De uitvinding verschaft de hiervoor genoemde doelen door middel van het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens de aanhef, dat wordt gekenmerkt doordat het materiaal voor ten minste 50% 25 uit grof gemalen glasdeeltjes bestaat en het hulpmateriaal bestaat uit ofwel glasparels met een diameter kleiner dan genoemde grof gemalen glasdeeltjes, of uit een zout, waarbij genoemd materiaal voorzien is van een hydrofobe bekleding.
Door het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens de uitvinding wordt het voordeel verkregen dat een beschermende laag over het brandende materiaal wordt gevormd die bestaat uit glas. Door de grote 30 hoeveelheid glas wordt al gauw ruim voldoende brandgevaar-bestrijdingsmateriaal toegevoegd. Voorts zijn de glasachtige deeltjes op zichzelf niet corrosief, in tegenstelling tot veel zouten die volgens de stand der techniek worden toegepast.
Ook wanneer later water op de onheilslocatie komt is met het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens de uitvinding een goede afdekking gewaarborgd.
35 Het heeft een bijzonder gunstig effect wanneer een mengsel van glasdeeltjes met verschillende diameters wordt toegepast. Het is gebleken dat de kleinere glasdeeltjes (de glasparels, ook wel bolletjesvor-mige glasdeeltjes genoemd) de tussenruimtes tussen de grof gemalen glasdeeltjes opvullen doordat deze kleinere deeltjes makkelijk smelten waardoor een ondoorlaatbare laag bovenop de plaats van een brandgevaar wordt gevormd. De toepassing van dergelijke kleine glasdeeltjes als hulpmiddel in plaats van 40 een hulpmiddel van zout heeft als extra voordeel dat er geen neiging is voor de verkregen glasachtige massa om op te lossen in water, dat wordt gebruikt voor het bestrijden van secundaire brand bij dezelfde locatie. Bovendien is het zeer verrassend dat optimale hoeveelheden van het totale hulpmateriaal onafhankelijk is van het feit of het hulpmateriaal een zout is of giaspareis met een diameter kleiner dan de grof gemalen glasdeeltjes. Het toevoegen van een hydrofobe bekleding op het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal 45 heeft als voordeel dat het samenklonteren wordt voorkomen. Samenklontering kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door atmosferisch vocht.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm is ten minste 50% van het aantal glasparels aanwezig in een deeltjesgrootte van beneden 50 pm. Mogelijk heeft een kleinere diameter van de glasparels tot gevolg dat deze makkelijker smelten en de ruimte tussen de grof gemalen glasdeeltjes makkelijker opvullen.
50 Volgens de verdere voorkeursuitvoeringsvorm heeft ten minste 50% van het aantal van de grof gemalen glasdeeltjes een deeltjesgrootte van beneden 200 pm. Hierdoor wordt een zeer goed vloeiend materiaal verkregen.
Tevens heeft het een gunstig effect op de manier waarop het materiaal zich gedraagt op de plaats van een brand. Ook werd gevonden dat dergelijke kleine deeltjes niet noodzakelijkerwijs wegzinken in gesmolten 55 natrium- en natrium-kaliumlegeringen wanneer de glasachtige deeltjes een grotere dichtheid zouden hebben dan het gesmolten metaal, onder voorbehoud dat een voldoende hoeveelheid wordt gebruikt voor het snel uitdoven van de brand. Het is niet volledig duidelijk waarom dit zo is. Het kan zo zijn dat de deeltjes 194981 2 opgehouden worden ten gevolge van oppervlaktespanningseffecten of het kan zijn dat hiervoor andere redenen zijn. Wanneer de deeltjes naar beneden zinken kan er extinctie worden verkregen door een verdere toepassing van het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal. Een ander voordeel van gebruikmaking van dergelijke kleine deeltjes is dat zij makkelijker kunnen worden gesinterd onder vorming van een aanslui-5 tende deken boven het brandende metaal om zodoende te leiden tot een meer snelle en effectieve smoring van de brand.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm bestaat de hydrofobe bekleding van de zoute deeltjes uit een stearaat of een silicoon, en van de glasdeeltjes silicoon en/of organosilaangroepen bevat die een hydrofobe bekleding vormen. Stearaten en siliconen vormen een effectieve hydrofobe bekleding op zoutdeeltjes.
10 Organo-silanen en siliconen kunnen op een glasmateriaal heel sterk hechtende lagen vormen waardoor een langdurige bescherming tegen opname van atmosferisch vocht door de glasdeeltjes wordt verkregen en waardoor de vloeibaarheid wordt bevorderd. Volgens een verdere voorkeursuitvoeringsvorm bevatten de glasdeeltjes een hoog gehalte aan lood. Dergelijke materialen hebben een relatief laag vloeipunt en tevens kunnen zij een laag gehalte aan alkali-metaal-ionen hebben waardoor zij naar verhouding ongevoelig zijn 15 voor vocht. Bovendien is de toepassing van een glasmateriaal met een hoog loodgehalte voordelig wanneer er enig risico is dat het brandende metaal radioactiviteit vertoont. Zo hoeft bijvoorbeeld brandend metaal-koelmiddel bij een kernreactor niet noemenswaardig te zijn verontreinigd door radioactief materiaal, maar het is verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen door gebruik te maken van een brandblusmiddel met een hoog loodgehalte om zodoende enige afscherming te krijgen tegen nucleaire straling. Veel geschikte 20 mengsels van glasachtig materiaal met een hoog loodgehalte zijn bekend als glasachtige emailles.
Volgens een andere voorkeursuitvoeringsvorm bezitten de glasdeeltjes een hoge absorptiecoëfficiënt voor infrarode straling. Het is bekend dat de aanwezigheid van ijzeroxide in glasmateriaal de absorptie van infrarode straling bevordert. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het glasachtige materiaal wordt gevormd onder reducerende omstandigheden. Toepassing van een dergelijk glasachtig materiaal maakt een 25 benadering van dichtbij van het reddingspersoneel mogeiijk nadat een aanvangslaag ervan is aangebracht op een ’’klasse D’’-brand of voor het regelen van de stroming van het hete gesmolten metaal. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een border wordt gevormd waardoor een metaalstroom wordt gedwongen in één of meer gekozen richtingen te stromen zodat de metaalstroom op die manier geleid kan worden naar een gewenste locatie. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor andere te nemen stappen en maakt het 30 ontsnappen van een niet noodzakelijk personeel mogelijk. Bovendien zal dit glas warmtestraling uit het gesmolten metaal absorberen, waardoor de temperatuur relatief sneller zal afnemen.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een brandgevaar-bestrijdingsmateriaal dat is voorzien van het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens de uitvinding.
Tevens heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het bestrijden van een brandgevaar, welke 35 werkwijze omvat het aanbrengen van een materiaal volgens de uitvinding op de plaats van de brand.
Voor de meest effectieve bestrijding van een brand verdient het de voorkeur dat het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal wordt aangebracht onder vorming van een ondoorlaatbare deken boven de plaats van de brand.
Diverse uitvoeringsvormen van de uitvinding zullen thans nader worden beschreven.
40
Voorbeelden
Vaste glasdeeltjes werden vervaardigd door het grof vermalen van glasafval. Glasafval werd grof gemalen onder oplevering van glasdeeltjes met een gemiddelde deeltjesgrootte (G50) tussen 25 en 35 pm.
De glasdeeltjes werden hydrofoob gemaakt door ze te bekleden met silicon DC 1107 van Dow Coming. 45 Volgens een variant werden de glasdeeltjes bekleed met een ander hydrofoob middel, fluorkoolstof FC 129 (van 3M) in een hoeveelheid van 0,5 g/kg glasachtige deeltjes.
Volgens een tweede variant werden de glasdeeltjes intensief gemengd met 0,4 gew.% en van een fijnverdeeld anti-aankoekmiddel, dat een hydrofoob siliciumoxide was met een soortelijk oppervlak van 120 m2/g, in de handel verkrijgbaar als AEROSIL (handelsmerk) R 972.
50 Volgens een derde variant werden de glasdeeltjes intensief gemengd met fijnverdeeld hydrofoob siliciumoxide dat commercieel verkrijgbaar is als CAB-O-SIL (handelsmerk) N70-TS in een hoeveelheid van 0,15 gew.% van de glasparels. Het siliciumoxide had een soortelijk oppervlak van 70 rr^/g.
Volgens een vierde variant werden de glasdeeltjes vermengd met 0,2 gew.% fijnverdeeld siliciumoxide, in de handel verkrijgbaar als CELLITE (handelsmerk).
55 Volgens andere varianten werden de glasdeeltjes eerst vermengd met één of ander van de fijnverdeelde siliciumoxiden, zoals eerder genoemd, waarna zij werden bekleed met siliciumoxiden, zoals eerder genoemd, waarna zij werden bekleed met silicon. Verder is gevonden, dat dit resulteerde in een meer • 3 194981 gelijkmatige bekleding van de giasdeeiijes dan het bekiede voorafgaande aan hei vermengen van met hei fijnverdeelde siliciumoxide.
Er zijn diverse proeven uitgevoerd teneinde de doelmatigheid van de brandblusmiddelen volgens de uitvinding vast te stellen.
5
Voorbeeld I
Er werd een reeks proeven uitgevoerd bij magnesiumbrand. Volgens een richtlijn International Standard (ISO/TC 21 SC2) van 5 maart 1987 wordt voor dit doel voorgesteld 40 pond (18.12 kg) magnesiumkrullen over te brengen in een stalen pan van 610x610 mm en 115 mm diep. Het metaal wordt aangestoken met 10 een oxi-acetyleen gasvlam, terwijl pogingen zijn ondernomen de brand te blussen op het moment, dat de vlam de helft van het oppervlak van het magnesium bereikt.
Volgens een eerste vergelijkingsproef werd een droge-poederbrandblusser van bekende type voorzien van 9 kg grofgemalen glasdeeltjes met de volgende deeltjesgrootteverdeling: lagere deeltjesgrootte (G^) 6,5 pm, gemiddelde deeltjesgrootte (G^) 26 pm en bovenste deeltjesgrootteverdeling (G90) 81,6 pm.
15 De lage deeltjesgrootteverdeling is de deeltjesgrootte, die zodanig is gekozen, dat 10% van het aantal deeltjes een kleinere deeltjesgrootte heeft en 90% van het aantal deeltjes een hogere deeltjesgrootte heeft. De bovenste deeltjesgrootteverdeling is de deeltjesgrootte, die zodanig is gekozen, dat 90% van het aantal van de deeltjes een kleinere deeltjesgrootte heeft en 10% van het aantal deeltjes een hogere deeltjesgrootte heeft. De gemiddelde deeltjesgrootte is de deeltjesgrootte zodanig gekozen, dat 50% van het aantal deeltjes 20 een kleinere deeltjesgrootte heeft en 50% van de deeltjes een grotere deeltjesgrootte heeft.
De volgende anti-aankoekmiddelen werden gebruikt: AEROSIL (handelsmerk) R 972 fijnverdeeld siliciumoxide en silicon DC 1107 hydrofoob bekledingsmateriaal. Het brandblusapparaat werd samengeperst onder gebruikmaking van kooldioxide-cilinder. De constructie van het spruitstuk van het brandblusapparaat was zodanig, dat de grofgemalen glasdeeltjes werden verdeeld in een glasstroom, die een voldoende lage 25 snelheid had om geen verspreiding van de vlam te veroorzaken. Dergelijke constructies zijn op zichzelf bekend voor de klassieke droge-poederbrandblusapparaten. Het toegepaste brandblusapparaat was van het type GIP10ABC van Sicli. Gebleken is, dat het volledig uitdoven van de brand kon worden bereikt door toepassing van dit brandblusapparaat. Nadat de proefpan werd afgekoeld gedurende 24 uur kon 5,82 kg glaspoeder van het oppervlak van de massa worden weggeblazen, waarbij het achtergebleven terug te 30 winnen metaalmagnesium ca. 15 kg woog. Voor vergelijkingsdoeleinden werden twee brandblusapparaten van het zelfde type voorzien van een vulling van een poeder, dat thans op de markt is voor het blussen van klasse D-branden onder de handelsnaam Sicli HPJ10. Ofschoon er een duidelijke uitdoving van de brand waar te nemen was, dat wil zeggen dat er geen vlammen zichtbaar waren, is gebleken dat de temperatuur van de proefpan alsmaar toenam. Er bleek geen onverbrand magnesium achter te blijven na 24 uur.
35
Voorbeeld II
Wanneer de zelfde hoeveelheid magnesium werd aangestoken, welk magnesium het zelfde gebied omvatte, doch was geplaatst op een plaat zonder zijwanden was het mogelijk een beduidelijke uitdoving van de brand te verkrijgen in verloop van ca. 30 minuten onder gebruikmaking van 9 kg glasbrandblusdeeltjes, 40 waarna de vlam echter opnieuw aanwakkerde. Dit geeft echter tijd voor andere stappen, die tijdens de tijd, dat de brand gedoofd is. Deze proef werd herhaald, waarbij het mogelijk is gebleken een volledig uitdoven van de brand te verkrijgen onder gebruikmaking van twee brandblussers waarvan elk gevuld was met 9 kg poeder volgens de uitvinding. Het gebruikte poede was het zelfde ais boven beschreven, behaive dat 10 gew.% van de grofgemalen glasdeeltjes werd vervangen door met siliconebeklede glasparels met de 45 volgende deeltjesgroottekarakteristieken: lagere deeltjesgrootte (G10) 25 pm, gemiddelde deeltjesgrootte (Gsq) 65 pm, en boven deeltjesgrootte (G90) 125 pm. Na afkoeling van de plaats van de brand kon 14 kg van het poedervormige brandblusmiddel worden weggeblazen van de plaats van de brand, terwijl de hoeveelheid opnieuw terug te winnen achtergebleven metaalmagnesium 13,6 kg bedroeg.
50 Voorbeeld III
Volgens een tweede vergelijkingsproef werden de twee charges van 18 kg magnesium elk gemengd met 1,8 kg vloeistof. De vloeistof was 95% water en 5% van een olie, die te koop is onder de handelsnaam JIDAC 20 Z. Drie droge poederbrandblusapparaten van het bekende type werden gevuld, waarvan er twee met 6 kg grof gemalen glasdeeltjes en één met 9 kg grof gemalen glasdeeltjes. De gebruikte glasdeeltjes 55 hadden de zelfde deeltjesgrootteverdeling als in de eerste vergelijkingsproef, terwijl de zelfde anti- aankoekmiddelen werden gebruikt. De brandblussers werden onder druk gezet onder gebruikmaking van kooldioxide. Volledige uitdoving van de brand kon worden bereikt met twee brandblussers, doch na 194981 4 verscheidene minuten bleek er een schoorsteen te ontstaan in het deken van glasmateriaal, dat de proefpan bedekte, terwijl meer en meer waterdamp ontsnapte. De brand werd weer na 23 minuten aangewakkerd, terwijl het derde brandblusapparaat werd gebruikt voor het uitdoven van de brand zo snel mogelijk en zo succesvol mogelijk. Na afkoeling van de proefpan gedurende 24 uur kon 11,77 kg glaspoeder van de massa 5 worden afgeblazen, terwijl ca. 10 kg onverbrand achtergebleven magnesium kon worden weggeblazen.
Voor vergelijkingsdoeleinden werden twee brandblussers van het zelfde type elk voorzien van 6 kg Sicli s HJP10 poeder, terwijl een derde brandblusapparaat werd gevuld met 9 kg van dat poeder. Partiële uitdoving vond plaats met twee brandblussers, terwijl een grote scheur ontstond onmiddellijk in de massa van het poeder in de proefpan, waardoor het noodzakelijk was het derde blusapparaat te gebruiken. Na het af laten 10 koelen van de proefpan gedurende 24 uur kon 4,12 kg van het poeder van de massa worden afgeblazen, terwijl ca. 5 kg magnesium kon worden teruggewonnen.
Voorbeeld IV
40 Pond (18.12 kg) zeer fijn aluminiumpoeder met een gemiddelde deeltjesgrootte beneden 20 pm en een 15 soortelijk oppervlak van ca. 3000 cm2/g werd aangestoken onder de ISO proefcondities zoals eerder vermeld. Het gebruikte brandblusmiddel werd gebaseerd op grofgemalen glasafval tot de volgende deeltjesgrootteverdeling: lagere deeltjesgrootteverdeling (G10) 6,5 pm, gemiddelde deeltjesgrootteverdeling (Gsq) 26 pm en bovenste deeltjes grootte-verdeling (G90) 81,6 pm. De glasdeeltjes werden hydrofoob gemaakt door bekleding met silicon DC 1107 van Dow Corning, terwijl zij gemengd werden met 0,4 gew.% 20 AEROSIL (handelsmerk) R 972 fijnverdeeld hydrofoob siliciumoxide anti-aankoekmiddel en 5 gew.% kaliumchloride, bekleed met stearaat. De brand werd gedoofd onder gebruikmaking van twee brandblussers, waarvan elk 9 kg van het poeder bevatte. 2 kg Poeder bleef ongebruikt achter in het tweede brandblusapparaat. Na afkoeling van de plaats bleek er ca. 14 kg onverbrand aluminium poeder achter te blijven.
25 Voorbeeld V
Deeltjes van grofgemalen glasmateriaal werden gebruikt voor het vormen van een dam rondom gesmolten staal, dat werd afgevoerd uit een insluitingsvat. Het gebruikte glas was soda-kalk, dat ca. 0,6 gew.% FE203, 0,15gew. S03, 0,04 gew.% TI02 en 0 tot 3 gewichtdelen per miljoen kobalt bevatte, in een redox toestand "tweewaardig ijzer als een deel van het totale ijzer” ca. 25%. In een plaatdikte van 4 mm heeft dit glas een 30 infrarode energiedoorlaatbaarheid van ca. 50%. De glasdeeltjes hadden een hydrofobe siliconen laag en een gemiddelde deeltjesgrootte van beneden 120 pm.
Voorbeeld VI
20 liter van een zware stookolie werd aangestoken en werd vervolgens gedoofd onder gebruikmaking van 35 een brandblusapparaat, dat 6 kg poeder bevatte. Het gebruike poeder had de volgende samenstelling: 59,6% silicon-bekleed grof gemalen glasafval met de volgende deeltjesgroottesamenstelling: lagere deeltjesgrootte (G10) 6,5 pm, gemiddelde deeltjesgrootte (G^) 26 pm, en bovenste deeltjesgrootte (G0O) 81,6 pm, 20% stearaat-bekleed natrium bicarbonaat, 20% stearaat-bekleed kalium-chloride en 0,4% AEROSIL (handelsmerk). Een soortelijk resultaat werd verkregen bij het blussen van een brand van 20 liter 40 methanol.
Voorbeeld VII
35 pond (15,9 kg) natrium werd aangestoken onder de richtlijnen van ISO condities. Een volledige uitdoving van de brand werd verkregen onder gebruikmaking van ca. 15 kg poeder. Het gebruikte poeder had de in 45 voorbeeld VI beschreven samenstelling, behalve dat het natrium bicarbonaat en kaliumchloride-gehalte werd verlaagd tot 15%, terwijl het grof gemalen glasafval werd verhoogd tot 69,6% van het poeder. Volgens een variant werden het natrium-bicarbonaat en kaliumchloride vervangen door een equivalente hoeveelheid van een stearaat-bekleed natriumchloride.
Een zeer geschikt mengsel voor glasdeeltjes voor toepassing bij de bestrijding van een brandgevaar 50 (brand en stroming) van gesmolten natrium, dat enigszins was verontreinigd met radio-actieve elementen is als volgt 72% PbO, 14% SiOz, 14% B203. Dit glas heeft een verwekingspunt van 477°C. Het verwekings-punt van een glasmateriaal wordt gedefinieerd als de temperatuur, waarbij het materiaal een viscositeit heeft van 107 es poise.
55 Voorbeeld VIII
Volgens een andere proef werd 1,77 kg natrium aangestoken. Een met argon gevuld brandblusapparaat dat 9 kg poeder bevatte werd gebruikt voor het doven van de brand. Het poeder bevatte 70 gew.% grof

Claims (8)

25 KC1 uitstekend matig goed G + KCI zeer goed zeer goed uitstekend G + AH matig uitstekend matig G + AQ goed uitstekend matig G + AQ + KCI zeer goed zeer goed goed 30 G + KC1 + grafiet uitstekend zeer goed uitstekend Het grof gemalen glas G had in voorbeelden 4 en 6 weergegeven deeltjesgroottesamenstelling, terwijl het glas was bekleed met silicone. 35 De glazen korrels werden eveneens bekleed met silicone. De grote korrels AH hadden een gemiddelde deeltjesgrootte van 65 pm, terwijl de kleine korrels AQ de volgende deeltjesgrootteverdeling hadden: lagere deeltjesgrootte (G10) 11 pm, gemiddelde deeltjesgrootte (G50) 26 pm, en bovenste deeltjesgrootte (G90) 58 pm. Het kaliumchloride KCI werd bekleed met stearaat. 40 In alle gevallen werd een geringe hoeveelheid AEROSIL (handelsmerk) ingemengd in het poeder. De resultaten voor het poeder ”G + KCI” zijn van toepassing op poeders, die tussen 60 en 80 gew.% grof gemalen glasdeeltjes bevatten en tussen 40 en 20 gew.% kaliumchloride. De resultaten voor de poeders “G + AH:: en ”G + AQ” zijn van toepassing op poeders, die tussen 90 en 95 gew.% grof gemalen glasdeeltjes en tussen 10 en 5 gew.% glaskorrels bevatten. 45 De resultaten voor het poeder "G + AQ + KCI” zijn van toepassing op poeders, die tussen 80 en 90 gew.% kaliumchloride en tussen 10 en 5 gew.% kleine glaskorrels bevatten. De resultaten voor het poeder ”G + KCI + grafiet” zijn van toepassing op poeders, die tussen 53 en 70 gew.% grof gemalen glasdeeltjes, tussen 25 en 35 gew.% kaliumchloride en tussen 12 en 5 gew.% grafiet bevatten, 50
1. Brandgevaarbestrijdingsmateriaal dat glasdeeltjes en ten minste één hulpmateriaal omvat, met het 55 kenmerk, dat genoemd materiaal voor ten minste 50% uit grof gemalen glasdeeltjes bestaat en het hulpmateriaal bestaat uit ofwel glasparels met een diameter kleiner dan genoemde grof gemalen glasdeeltjes, of uit een zout, waarbij genoemd materiaal voorzien is van een hydrofobe bekleding. 194981 6
2. Brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat ten minste 50% van het aantal glasparels aanwezig is in een deeltjesgrootte van beneden 50 pm. 4
3. Brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat ten minste 50% van het aantal van de grof gemalen glasdeeltjes een deeltjesgrootte heeft van beneden 5 200 pm.
4. Brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het oppervlak van de zoute deeltjes is bekleed met een stearaat of een silicoon, en waarbij het oppervlak van de glasdeeltjes silicoon en/of organo-silaangroepen bevat die een hydrofobe bekleding vormen.
5. Brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de 10 glasdeeltjes een hoog gehalte aan lood bevatten.
6. Brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de glasdeeltjes een hoge absorptiecoëfficiênte voor infrarode straling bezitten.
7. Brandgevaar-bestrijdingsapparaat, dat is voorzien van het brandgevaar-bestrijdingsmateriaal volgens één der voorgaande conclusies 1-6.
8. Werkwijze voor het bestrijden van brandgevaar, welke methode omvat het aanbrengen van een materiaal volgens één der voorgaande conclusies.
NL8802168A 1987-09-07 1988-09-02 Brandgevaar-bestrijding. NL194981C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8720996 1987-09-07
GB878720996A GB8720996D0 (en) 1987-09-07 1987-09-07 Fire hazard control

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL8802168A NL8802168A (nl) 1989-04-03
NL194981C true NL194981C (nl) 2003-04-10

Family

ID=10623392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8802168A NL194981C (nl) 1987-09-07 1988-09-02 Brandgevaar-bestrijding.

Country Status (19)

Country Link
US (2) US4968441A (nl)
JP (1) JP2724727B2 (nl)
AT (1) AT397769B (nl)
BE (1) BE1002380A3 (nl)
CA (1) CA1308549C (nl)
CH (1) CH675361A5 (nl)
DE (1) DE3830122C2 (nl)
DK (1) DK498188A (nl)
ES (1) ES2012114A6 (nl)
FR (1) FR2620035B1 (nl)
GB (2) GB8720996D0 (nl)
GR (1) GR1000401B (nl)
IE (1) IE60140B1 (nl)
IT (1) IT1223795B (nl)
LU (1) LU87325A1 (nl)
NL (1) NL194981C (nl)
NO (1) NO883944L (nl)
PT (1) PT88424B (nl)
SE (1) SE501874C2 (nl)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8720996D0 (en) * 1987-09-07 1987-10-14 Glaverbel Fire hazard control
JPH0659330B2 (ja) * 1989-04-27 1994-08-10 信越半導体株式会社 金属火災用消火剤及びこれを使用する消火方法
JPH0817833B2 (ja) * 1989-09-28 1996-02-28 日本碍子株式会社 ナトリウム―硫黄電池における火災の消火方法
CA2090139C (en) * 1992-03-05 2006-01-24 Roger Grondin Glass material for treating hard surfaces, comprising particles of broken glass, and a process for making said particles
ES2079933T3 (es) * 1993-08-24 1996-01-16 Anlagen Und Reaktorsicherheit Disposicion para la inertizacion pasiva de la mezcla de gases en la vasija de seguridad de una central nuclear.
CA2127341C (en) * 1994-07-04 2006-09-19 Ronald Albert Porter Fire extinguishing composition
DE10003793A1 (de) * 2000-01-28 2001-09-06 Febbex Ag Steinsel Verfahren und Löschmittel zum Löschen eines Öl- und/oder Fettbrandes
EP1254681A4 (en) * 2000-02-03 2003-05-28 Hatsuta Seisakusho FIRE EXTINGUISHING PROCESS WITH FIRE EXTINGUISHING EQUIPMENT
EP1742882A4 (en) * 2004-04-19 2009-06-03 Glass Plus Llc METHOD AND DEVICE FOR THE REMOVAL OF POLLUTION BY HYDROCARBONS AND THE EXTINCTION OF FIRES
US7041221B2 (en) * 2004-04-19 2006-05-09 Brian Arnott Method for removing oil spills
GB0515088D0 (en) * 2005-07-22 2005-08-31 Imerys Minerals Ltd Particulate glass compositions and methods of production
DE102006019739B4 (de) * 2006-04-28 2008-07-10 Patentverwertung GbR (vertretungsberchtigte Gesellschafter: Bärbel Knopf, Fischersteeg 11 System zum Löschen von Bränden und Verfahren zu dessen Einsatz
DE102008006778A1 (de) 2008-01-30 2009-08-06 Patentverwertung GbR (vertretungsberechtigter Gesellschafter: Bärbel Knopf, 15754 Heidesee) Brandschutzmittel und Verfahren zu dessen Einsatz
US20100243280A1 (en) * 2009-01-12 2010-09-30 Rinoud Hanna Fire retardant composition and method
JP2010221007A (ja) * 2009-02-24 2010-10-07 Hatsuta Seisakusho Co Ltd 消火剤貯蔵容器及び消火器
JP5660170B2 (ja) * 2012-08-16 2015-01-28 堺化学工業株式会社 硝酸塩を含有する粒子状組成物、及び、その製造方法
EP2787059A1 (de) 2013-04-04 2014-10-08 Petra Sterrer Brandschutzformkörper
DE102013226945A1 (de) * 2013-12-20 2015-06-25 Continental Teves Ag & Co. Ohg Löschmittel für Metallbrände und Feuerlöscher
DE202014010728U1 (de) 2014-05-16 2016-06-03 Genius Patentverwertung Gmbh & Co. Kg Brandschutzplatte
DE202014010383U1 (de) 2014-05-16 2015-10-12 Genius Patentverwertung Gmbh & Co. Kg Brandschutzplatte
DE102016011955A1 (de) 2015-10-16 2017-04-20 NEBUMA GmbH universelles Löschmittel
RU2717066C1 (ru) * 2019-05-27 2020-03-17 ФЕДЕРАЛЬНОЕ ГОСУДАРСТВЕННОЕ БЮДЖЕТНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ "ВСЕРОССИЙСКИЙ ОРДЕНА "ЗНАК ПОЧЕТА" НАУЧНО-ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙ ИНСТИТУТ ПРОТИВОПОЖАРНОЙ ОБОРОНЫ МИНИСТЕРСТВА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ПО ДЕЛАМ ГРАЖДАНСКОЙ ОБОРОНЫ, ЧРЕЗВЫЧАЙНЫМ СИТУАЦИЯМ И ЛИКВИДАЦИИ ПОСЛЕДСТВИЙ СТИХИЙНЫХ БЕДСТВИЙ" (ФГБУ ВНИИПО МЧС России) Порошковый огнетушащий состав для тушения натрия и щелочных металлов

Family Cites Families (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2294532A (en) * 1942-05-02 1942-09-01 Joseph J Fahey Method and means for extinguishing burning molten magnesium and the like
US2368209A (en) * 1942-05-02 1945-01-30 Joseph J Fahey Art of extinguishing burning magnesium and the like
US2367384A (en) * 1942-09-22 1945-01-16 Shell Dev Method of removing oil from water
US2730841A (en) * 1954-08-19 1956-01-17 Charles E Searight Production of silicone-coated glass beads
FR1152808A (fr) * 1956-06-25 1958-02-26 Composition extinctrice pulvérulente
GB837311A (en) * 1956-11-30 1960-06-09 Gallery Chemical Company Method of protecting active metals
US3090749A (en) * 1959-01-30 1963-05-21 Ansul Chemical Co Fire extinguisher compositions for metal fires
US3055435A (en) * 1959-02-06 1962-09-25 Ansul Chemical Co Dry chemical fire extinguishers
NL253384A (nl) * 1959-07-06
DE1467023A1 (de) * 1964-02-28 1969-01-23 Degussa Verfahren zur Inkorporierung von Wasser in feinst verteilter Kieselsaeure
US3407138A (en) * 1964-09-02 1968-10-22 Dow Chemical Co Method and composition for extinguishing and preventing fires in flammable liquids
DE1195220B (de) * 1964-11-13 1965-06-16 Perlite G M B H Deutsche Verwendung von Perlite zum Aufsaugen von auf Wasser schwimmendem OEl
GB1229231A (nl) * 1968-01-30 1971-04-21
GB1218521A (en) * 1968-01-31 1971-01-06 Steinkohlen Elek Zitat Ag A process for extinguishing fires involving synthetic resins containing halogens
GB1205136A (en) * 1968-08-27 1970-09-16 Atomic Energy Authority Uk Improvements in or relating to fire extinguishers
GB1315822A (en) * 1969-05-14 1973-05-02 Atomic Energy Authority Uk Powder fire extinguisher
US3830738A (en) * 1970-02-16 1974-08-20 Ici Ltd Surface treatment of particulate solids
GB1348372A (en) * 1970-02-16 1974-03-13 Ici Ltd Foam-compatible powder compositions
US3963627A (en) * 1970-02-16 1976-06-15 Imperial Chemical Industries Limited Surface treatment of particulate solids
JPS4933880A (nl) * 1972-07-31 1974-03-28
CA995006A (en) * 1972-10-31 1976-08-17 Eugene F. Rossi Reduction kiln having a controllable distribution system
US3963626A (en) * 1973-05-03 1976-06-15 The United States Of America As Represented By The United States Energy Research And Development Administration Fire extinguishant for fissionable material
US4173538A (en) * 1975-10-08 1979-11-06 Herbline Celestin L Extinguishing product comprising an uninflammable powder and liquid
CA1080534A (en) * 1976-01-23 1980-07-01 Pitney-Bowes Carrier particle with core of metal, sand or glass and coating of telomer of tetrafluoroethylene
US4183980A (en) * 1976-10-21 1980-01-15 Grefco, Inc. Perlite filler coated with polydimethylsiloxane
US4226727A (en) * 1978-07-21 1980-10-07 Energy & Minerals Research Co. Persistent fire suppressant composition
US4255489A (en) * 1979-03-12 1981-03-10 Grefco, Inc. Perlite filler
JPS55163057A (en) * 1979-05-15 1980-12-18 Dainippon Ink & Chemicals Powdered fireeextinguishing substance and its preparation
JPS579468A (en) * 1980-06-17 1982-01-18 Dainippon Ink & Chemicals Manufacture of powdered fire-extinguishing substance preventing reignition
JPS58122576A (ja) * 1982-01-18 1983-07-21 Ricoh Co Ltd 転写材キヤリアシ−ト
JPS5977871A (ja) * 1982-10-27 1984-05-04 三井建設株式会社 燃焼抑制用具
GB8508093D0 (en) * 1985-03-28 1985-05-01 Glaverbel Modifying wettability of glass beads
US4686253A (en) * 1986-02-20 1987-08-11 United States Gypsum Company Lightweight joint compound having improved paintability
GB8720996D0 (en) * 1987-09-07 1987-10-14 Glaverbel Fire hazard control

Also Published As

Publication number Publication date
SE8803123D0 (sv) 1988-09-06
AT397769B (de) 1994-06-27
ES2012114A6 (es) 1990-03-01
PT88424A (pt) 1989-07-31
US4968441A (en) 1990-11-06
SE501874C2 (sv) 1995-06-12
IT8867786A0 (it) 1988-09-02
DE3830122A1 (de) 1989-03-16
IE60140B1 (en) 1994-06-01
ATA218588A (de) 1993-11-15
NO883944D0 (no) 1988-09-05
NL8802168A (nl) 1989-04-03
CH675361A5 (nl) 1990-09-28
IT1223795B (it) 1990-09-29
NO883944L (no) 1989-03-08
GR1000401B (el) 1992-06-30
IE882596L (en) 1989-03-07
GB2209467B (en) 1992-03-25
GB2209467A (en) 1989-05-17
FR2620035B1 (fr) 1991-01-25
BE1002380A3 (fr) 1991-01-22
JPS6470081A (en) 1989-03-15
JP2724727B2 (ja) 1998-03-09
CA1308549C (en) 1992-10-13
FR2620035A1 (fr) 1989-03-10
DK498188A (da) 1989-03-08
LU87325A1 (fr) 1989-03-08
GB8720996D0 (en) 1987-10-14
DK498188D0 (da) 1988-09-07
GR880100569A (en) 1989-06-22
GB8820573D0 (en) 1988-09-28
US5061382A (en) 1991-10-29
DE3830122C2 (de) 1999-04-22
PT88424B (pt) 1995-05-04
SE8803123L (sv) 1989-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL194981C (nl) Brandgevaar-bestrijding.
KR920008954B1 (ko) 용융 알루미늄-리튬 합금 또는 용융 리튬의 보호 피복방법
EP0395322B1 (en) Method for extinguishing a metal fire and fire extinguishing agent therefor
US4915853A (en) Method for fire extinguishment of hardly extinguishable dangerous material
US3475332A (en) Fire extinguishing
US3090749A (en) Fire extinguisher compositions for metal fires
US4149976A (en) Powder for extinguishing fires of liquid substances or of a mixture of liquid substances
CN1216170C (zh) 含稀土镁合金精炼用熔剂
US5082575A (en) Method for fire-extinguishment on hardly extinguishable burning materials
US2294532A (en) Method and means for extinguishing burning molten magnesium and the like
CN113976841A (zh) 一种镁合金熔体浇注用保护剂和镁合金铸件及其制备方法
JPH062168B2 (ja) 難消火性危険物用消火剤及びこれを使用する消火方法
EP0309881B1 (en) Method for extinguishing difficult to extinguish burning materials
JPH01250275A (ja) 難消火性危険物用消火剤及びこれを使用する消火方法
US3840075A (en) Extinguishant for metal fires
CN101455888A (zh) 干粉灭火剂及其制备方法
JPH0194870A (ja) 塩化シランの消火方法
US3095372A (en) Powders for extinguishing fires
Sharma et al. Metal fire extinguishment
JPH10314335A (ja) 金属火災用消火剤
SU931269A1 (ru) Смесь дл защиты поддонов и изложниц
JPH0728936B2 (ja) 消火剤
JPS6260572A (ja) 消火剤
RU2070346C1 (ru) Способ защиты конструкции от вытекающего расплавленного металла
RU2064363C1 (ru) Шлакообразующая смесь для защиты стали в промежуточном ковше в процессе разливки

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
NP1 Patent granted (not automatically)
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20080902