FI86372B - Avgivningsmedel, som frisaetter en biologiskt aktiv bestaondsdel med vaesentligen konstant hastighet. - Google Patents

Avgivningsmedel, som frisaetter en biologiskt aktiv bestaondsdel med vaesentligen konstant hastighet. Download PDF

Info

Publication number
FI86372B
FI86372B FI852894A FI852894A FI86372B FI 86372 B FI86372 B FI 86372B FI 852894 A FI852894 A FI 852894A FI 852894 A FI852894 A FI 852894A FI 86372 B FI86372 B FI 86372B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
container
coating
membrane
active substance
release
Prior art date
Application number
FI852894A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI852894L (fi
FI852894A0 (fi
FI86372C (fi
Inventor
Ubaldo Conte
Paolo Colombo
Alberto Reiner
Original Assignee
Sigma Tau Ind Farmaceuti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sigma Tau Ind Farmaceuti filed Critical Sigma Tau Ind Farmaceuti
Publication of FI852894A0 publication Critical patent/FI852894A0/fi
Publication of FI852894L publication Critical patent/FI852894L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86372B publication Critical patent/FI86372B/fi
Publication of FI86372C publication Critical patent/FI86372C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/20Pills, tablets, discs, rods
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/20Pills, tablets, discs, rods
    • A61K9/2072Pills, tablets, discs, rods characterised by shape, structure or size; Tablets with holes, special break lines or identification marks; Partially coated tablets; Disintegrating flat shaped forms
    • A61K9/2086Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat
    • A61K9/209Layered tablets, e.g. bilayer tablets; Tablets of the type inert core-active coat containing drug in at least two layers or in the core and in at least one outer layer

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Silver Salt Photography Or Processing Solution Therefor (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)
  • Feeding, Discharge, Calcimining, Fusing, And Gas-Generation Devices (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
  • Lubricants (AREA)

Description

1 86372
Luovutusväline, joka vapauttaa biologisesti aktiivisen aineen olennaisesti vakionopeudella Tämän keksinnön kohteena on luovutusväline aktiivisen aineen vapauttamiseksi vakionopeudella nestefaasiin, johon aktiivinen aine on joko luonnostaan liukeneva tai voidaan saattaa liukenevaksi.
Tämä vakionopeuden omaava vapauttamismenetelmä esitetään matemaattisesti yhtälöllä
dQ
- = vakio dt jossa dQ, on vapautumisnopeus ja Q on aikana t vapautunut ai-dt nemäärä; tai vaihtoehtoisesti integroidussa muodossa, kuten Q = vakio · t mikä osoittaa, että vapautuneen aineen määrä on ajan lineaarinen funktio.
Termiä "aktiivinen aine" käytetään tässä laajimmassa mielessään, ts. käsittäen minkä tahansa kemiallisen aineen tai ai-neseoksen, joka tulee aikaansaamaan bioaktiivisen tai farmakologisen vaikutuksen joko käyttöpaikassaan tai siitä etäällä olevassa paikassa. Niinpä hyönteistentorjunta-aineet, lannoitteet, lääkeaineet ja ravintoaineet sisältyvät, vaikka eivät rajoittavina esimerkkeinä, mainittuun käsitteeseen "aktiivinen aine".
Tarve aikaansaada välineitä, jotka soveltuvat aktiivisen aineen vapauttamiseen ohjelmoidun vapautussuunnitelman mukaan ympäristöön, jossa aine on tarkoitettu olemaan aktiivinen, on jo kauan tunnettu useilla teknologisilla aloilla, kuten esim. hyönteistentorjunta-aine-, lannoite-, lääkeaine- ja terveysra-vintoteollisuudessa.
Ohjelmoidun vapauttamisen tarkoituksena on saavuttaa selektii-visyys ja tarkkuus toimitettaessa optimi annos bioaktiivista ainetta haluttuun kohteeseen, vaikuttaen hyvin vähän kohteen 2 86372 ulkopuolella oleviin paikkoihin, ennaltavalittuina aikoina ja niin kauan kuin voi olla toivottavaa tehokkuuden maksimin saavuttamiseksi.
Maanviljelyalalla eräänä tavoitteena on esim. aikaansaada voimakas ja pitkäaikainen hyönteistentorjunta, samalla rajoittamalla maaperän ja veden saastuminen mahdollisimman pieneksi. Farmakologisella alalla tavoitteena on säilyttää lääkkeen plasmataso pitkän aikaa jatkuvasti terapeuttisesti tehokkaalla alueella, jne.
Kontrolloidun vapauttamissysteemien ja -laitteiden joukosta sellaiset, joissa käytetään vakiovapauttamisnopeutta, ovat herättäneet erikoista mielenkiintoa.
Vaikka tämän keksinnön käyttökelpoisuus ei mitenkään rajoitu farmaseuttiselle alalle, seuraavassa viitataan yksinkertaisuuden vuoksi terapeuttisesti tehokkaiden aineiden antoon, jossa vakiovapauttamisnopeuden omaavien annostusmuotojen aikaansaannin tarve on erityisen tärkeä.
Farmaseuttisella alalla käyttöä varten keksinnön mukaisella välineellä voi olla tavallinen annostusmuoto, kuten tablettien, kapselien, pastillien, kiekkojen, peräsuoli- ja vagina-lääkepuikkojen, pallojen ja sentapaisten muoto. Useita niin sanottuja "jatkuvan vapautuksen" tai "hitaan vapautuksen" annostusmuotoja on saatavissa markkinoilta. Kuitenkin sellaisista potilaista otettujen verinäytteiden farmakokineettinen analyysi, joille on annettu tällaisia annostusmuotoja, osoittaa plasmapitoisuuden huipun (joka usein aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia) läsnäolon, jota seuraa pitoisuuden äkillinen putoaminen paljon terapeuttisen tehokkuuden kynnyksen alapuolelle. Parhaassa tapauksessa tietty terapeuttisen aktiivisuuden piteneminen voidaan saavuttaa, mutta tavanmukaisten välittömästi vapautuvien antomuotojen haitat eivät tule eliminoiduiksi.
Viime aikoina on tullut markkinoille suun kautta annettava 3 86372 indometasiinia sisältävä farmaseuttinen aineseos, joka vapauttaa aktiivisen aineen vakionopeudella. Tämä uusi antomuo-to (OROS) käsittää ydintabletin, joka sisältää lääkeaineita ja täyteaineita, joista ainakin yhdellä on osmoottinen aktiivisuus, ja joka on päällystetty puoliläpäisevällä polymeeri-membraanilla. Membraani on ainoastaan vettä läpäisevä, ja se on varustettu pienellä aukolla. Tabletinoton jälkeen osmoottinen aine ytimessä aiheuttaa veden sisäänvirtauksen, joka aikaansaa lääkeaineen liukenemisen. Osmoottinen paine-ero saattaa kyllästetyn lääkeliuoksen virtaamaan ulos aukosta. Niin kauan kuin liukenematonta lääkettä ja/tai osmoosiainetta on jäljellä, painegradientti on vakio ja lääkkeenantonopeus aukon kautta pysyy myös vakiona.
Kuitenkin, johtuen lääkepitoisuuden jatkuvasta vähenemisestä systeemissä, lääkeliuos tulee vähertmän kyllästetyksi , ja osmoottisen paineen gradientti sekä lääkkeenantonopeus pienenevät eksponentiaalisesti kohti nollaa. Systeemi lakkaa toimimasta, kun iso-os-moottinen tilanne on alkanut.
Vaikka noin 70 % lääkesisällöstä itse asiassa vapautetaan vakionopeudella, tässä systeemissä esiintyy se paha haitta, että koko lääkeliuos johdetaan membraanissa olevan aukon kautta.
Tämä erittäin tarkka aktiivisen aineen vapauttamisen paikallistaminen sekä sen suuri pitoisuus (kyllästetyn lääkeliuoksen mm\\’ ulosvirtauksen tapahtuessa itse asiassa ainoastaan OROS-table- tin pistemäiseltä alueelta) voivat aiheuttaa, erikoisesti kun aktiivisena aineena on niin aggressiivinen kuin indometasiini, :\j vaurioita mahan limakalvoalueella, jotka joutuvat alttiiksi : .·. vapautetulle lääkkeelle tai sijaitsevat välittömässä lähei- syydessä.
Tämän keksinnön päätarkoituksena on aikaansaada sellainen luovu-tusväline aktiivisen aineen vakionopeudella tapahtuvaa va-'·[ * pauttamista varten, jossa ei esiinny tunnettujen välineiden ja systeemien haittoja.
4 86372
Keksinnön mukaisesti on näin ollen aikaansaatu luovutusväline, joka liuotusnesteen läsnäollessa vapauttaa biologisesti aktiivisen aineen olennaisesti vakionopeudella pitkänä ajanjaksona, jolle luovutusväli-neelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Tämän keksinnön mukaan luovutusväline aktiivisen aineen vapauttamiseksi vakionopeudella liuotusnesteeseen käsittää näin ollen polymeerimateriaalia olevan kiinteän matriisi-tyyppisen säiliön, joka on liukenematon ja paisumaton liuotusnesteessä. Säiliö on huokoinen ja se on tarkoitettu sisältämään aktiivista ainetta säiliön huokosissa. Säiliö käsittää tabletin, jonka muodostaa polymeerimateriaalin homogeeninen seos ja lisäaine, joka liukenee liuotusnesteeseen negatiivisella liu-kenemislämmöllä.
Päällyste ympäröi kauttaaltaan säiliötä. Tämä päällyste käsittää kaksi membraania.
Ensimmäinen, vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani on homogeeninen peittäen kauttaaltaan säiliön ja on valmistettu kaivonmuodostavasta polymeerimateriaalista, joka on liukenematon liuotusnesteeseen ja ainetta läpäisevä. Ensimmäisen membraanin paksuuden määrittelee kaava D · S · Cs paksuus = h = -
; R
jossa: D on diffuusiovakio membraanin poikki; S on pinta-ala, jonka läpi diffuusio tapahtuu;
Cs on aineen kyllästyspitoisuus liuotusnesteessä; ja R on aineen vapautumisnopeus.
Toinen, suojaava membraani on homogeeninen ja peittää kauttaaltaan vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin, suojaavan membraanin ollessa valmistettu liuotusnesteeseen liukenevasta kalvonmuodostavas-. . ta polymeerimateriaalista. Erityisen merkityksellinen keksinnön tar-' koituksia varten on vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin pak-‘ ‘ suus h. Paksuuden arvo h johdetaan Fick'in laista. Fick'in laki ·;· osoittaa, että kun muuttumaton tilanne on saavutettu, vapautumisnopeus : Pysyy vakiona ja ajasta riippumattomana, jos liuote on suljettu poly- * . meerimembraanin kauttaaltaan ympäröimään "säiliöön", ja liuotteen ter-] modynaaminen aktiivisuus pidetään vakiona säiliössä. Kun systeemin ·...· energiana on liuotteen diffuusioenergia membraanin poikki, Fick'in laki esitetään kaavalla 5 86372 dQ _ r _ D S CS dt " R - h
Koska suureitten D, S, Cg ja h otaksutaan pysyvän vakiona, membraanin poikki aikayksikössä diffundoivan liuotteen määrä on vakio, ts. diffuusio tapahtuu nolla-astekinetikkan mukaan.
Keksinnön mukaisen välineen toimintaa voidaan selostaa seuraavasti. Liuotusneste, esimerkiksi kehonneste, liuottaa ensin suojaavan membraanin ja hydratoi vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin. Liuotusneste tunkeutuu sen jälkeen kiinteän säiliön sisään, ja siten alkaa aktiivisen aineen liukeneminen joko siksi, että se on luonnostaan liukeneva, tai siksi, että sen liukenemista edistää sopivien puskuriaineiden läsnäolo, kuten myöhemmin tarkemmin selitetään. Sen jälkeen sisäliuoksen pitoisuus tulee saavuttamaan kyllästysarvon Cg. Tästä hetkestä alkaen, niin kauan kuin aktiivisen aineen pitoisuus pysyy arvossa Cg, luovutusnopeutta kontrolloivan membraanin pinnasta vapautunut määrä tulee olemaan suoraan verrannollinen aikaan, ts. vapautuminen tulee olemaan nolla-asteen vapautuskinetii-kan mukainen. Sen sijaan päällystämätön kiinteä säiliö tulisi vapauttamaan aktiivisen aineen verrannollisena ajan neliöjuureen (Higuchi'n laki).
On ilmeistä, että nolla-asteen kinetiikan määräävien olosuhteiden ylläpitämiseksi niin kauan kuin mahdollista on olennaista, että aktiivisen aineen pitoisuus pysyy olennaisesti arvossa Cg ja että pH systeemin sisällä sekä luovutusnopeutta V : kontrolloivan membraanin diffuusiokerroin, pinta-ala ja paksuus • · pysyvät olennaisesti vakioina välineen käyttöjakson aikana.
: Nämä tavoitteet saavutetaan tämän keksinnön avulla sekä valit- semalla sopivasti polymeerimateriaalit kiinteää säiliötä ja vapautusnopeutta kontrolloivaa-membraania varten, että valit-.·. ; semalla sopivat lisäaineet, erikoisesti ne lisäaineet, jotka edistävät kanavaverkon muodostumista kautta kiinteän säiliön, puskuroimalla aktiivisen aineen liuos, ehkäisemällä kiinteän säiliön paisuminen ja plastisoimalla vapautusnopeutta kontrolloiva membraani. Erikoisesti kiinteän säiliön kvalitatiivisen 6 86372 ja kvantitatiivisen koostumuksen määrää pääasiallisesti aktiivisen aineen liukoisuus, kuten ilmenee seuraavasta keksinnön eri sovellutusmuotojen selostuksesta sekä niiden komponenttien vastaavista käyttäytymisistä.
Kiinteä matriisityyppinen säiliö
Kiinteä matriisityyppinen säiliö käsittää sopivimmin 3-20 pai-no-% polymeerimateriaalia, 30-90 paino-% aktiivista ainetta ja 5-50 paino-% lisäainetta, joka liukenee liuotusnesteeseen liu-kenemislämmön ollessa negatiivinen.
Polymeerimateriaalin pitäisi olla paisumaton ja aktiivisen aineen liuotusnesteeseen liukenematon, jotta vältetään vapau-tumisnopeutta kontrolloivan membraanin muutokset, kuten krak-kaamalla sekä farmaseuttisia annostusmuotoja, myös elimistön kanssa yhteensopivia varten. Polymeerimateriaaleina käytetään selluloosa-asetaattia, suuren viskositeetin omaavaa hydroksi-propyylimetyyliselluloosaa, selluloosa-asetaattipropionaattia, etyyliselluloosaa ja polymetakrylaatteja.
Liuotusnesteeseen liukenevana negatiivisen liukeneraislämmön omaavana lisäaineena on yleensä polyoli, mm. sokerit, kuten mannitoli, dekstroosi, sorbitoli, ksylitoli ja sentapaiset. Tämän lisäaineen ja sen määrän vaikutus riippuu tarkasti aktiivisen aineen liukoisuudesta. Happoa, esim. sitruunahappoa, voidaan kuitenkin käyttää.
Kun aktiivinen aine on liuotusnesteeseen liukeneva, lisäaine toimii pääasiallisesti plastisoivana aineena vapauttamisno-peutta kontrolloivaa membraania kohti.
Negatiivinen liukenemislämpö on lisäaineen olennainen ominaisuus, jotta se voi toimia plastisoijana, välttäen säiliön tilavuuden suurenemisen ja siitä johtuvan vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin muuntumisen.
Kun aktiivinen aine on niukasti liukeneva, lisäaine toimii myös edistämällä kanavaverkon muodostumista kiinteässä säi- 7 86372 liössä, siten vähitellen lisäten sen huokoisuutta. Niinpä sekä aktiivisen aineen liukenemisprosessi sekä sen helppous saavuttaa membraanin sisäpinta liuotusnesteen täyttämien kanavien kautta tulevat maksimoiduiksi. Tämä myötävaikuttaa aktiivisen aineen pitoisuuden systeemin sisällä olevassa liuoksessa säilyttämiseen kyllästysarvossa Cg.
Kun lisäaine toimii pelkästään plastisoijana, riittää, että kiinteä säiliö sisältää n. 5 - n. 15 paino-% lisäainetta, kun taas sen toimiessa myös kanavoijana kiinteä säiliö tulee sisältämään n. 15 - n. 50 paino-% lisäainetta.
a
Kun aktiivinen aine on liukeneva, se toimii itse kanavoijana. Kun aktiivinen aine on niukasti liukeneva, sitä avustetaan kanavoivalla lisäaineella. Kummassakin tapauksessa kiinteän säiliön huokoisuus lisääntyy kuta enemmän aktiivista ainetta liukenee, kuitenkin vaikuttamatta tällöin kiinteän säiliön ulko-dimensioihin.
Jos aktiivisen aineen liukoisuuteen vaikuttaa liuotusnesteen pH-arvo, kiinteä säiliö tulee tarkoituksenmukaisesti sisältämään yhden tai useamman puskuriaineen, joka valitaan tällä alalla tunnettujen kriteerien mukaan riippuen liuotettavan bioaktiivisen aineen kemiallis-fysikaalisista ominaisuuksista. Systeemin sisäinen pH tulee siis pysymään olennaisesti vakiona, avustaen jälleen aktiivisen aineen yhtenäistä liukenemista. Näissä tapauksissa kiinteä matriisityyppinen säiliö tulee so-pivimmin sisältämään jopa 30 paino-%, sopivimmin 5-20 paino-% puskurlainetta.
Vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani
Ensimmäisen, vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin polymeerimateriaalina pitää olla kalvonmuodostava polymeeri, joka läpäisee aktiivisen aineen, mutta on liuotusnesteeseen liukenematon. Nämä ovat olennaisia edyllytyksiä sille, etteivät membraanin piirteet, erikoisesti sen paksuus ja pinta-ala ole altiina muutoksille, jotka vuorostaan vaikuttaisivat aktiivisen aineen vapautumiskinetiikkaan. Polymeerin pitää olla elimistön kanssa yhteensopiva farmaseuttisia annostusmuo- 8 86372 toja varten. Vapauttamisnopeutta kontrolloivan membraanin materiaaleina käytetään vinyylipolymeerejä ja -kopolymeerejä, selluloosa-asetaattia, hydroksipropyylimetyyliselluloosaa, selluloosa-asetaattipropionaattia, etyyliselluloosaa, akryyli-polymeerejä ja -kopolymeerejä.
Jotta vapauttamisnopeutta kontrolloivan membraanin ominaispiirteet eivät muuttuisi ajan mukana, kiinteän säiliön sisältämän negatiivisen liukenemislämmön omaavan lisäaineen tähän membraaniin kohdistama plastisoiva vaikutus on olennainen. Vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani voi lisäksi itse sisältää plastisoivaa ainetta, esim. dimetyylipolysiloksaania t tai risiiniöljyä.
Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin paksuus määrätään yllä mainitulla yhtälöllä. Yleensä paksuus tulee olemaan välillä 0,04-0,01 mm. Käytännössä paksuus voidaan sopivasti ilmaista päällysteen painona (mg) kiinteän säiliön pinta-alan cm2:ä kohti, sopivan päällysteen vastatessa arvoa 4-8 mg/cm2.
Suoiaava membraani
Toisen, suojaavan membraanin polymeerimateriaalina pitää olla kalvonmuodostava polymeeri, joka on liuotusnesteeseen helposti liukeneva tai dispergoituva. Farmaseuttisia annostusmuotoja varten tämän polymeerin pitäisi olla elimistön kanssa yhteensopiva.
Sopivasti suojaavan membraanin polymeerimateriaalina on liu-- * keneva selluloosajohdannainen, sopivimmin pienen viskositeetin 1 omaava hydroksipropyylimetyyliselluloosa.
··· · Osa aktiivisesta aineesta voidaan sisällyttää suoj aavan mem- braanin polymeerimateriaaliin, niin että aktiivisen aineen annetaan tulla välittömästi käytettäväksi (esim. jotta nopeas-: ti saavutetaan terapeuttisesti tehokas plasmataso), kompensoi- den siten aktiivisen aineen vapautumisen viivästymisen. Tämä viivästys on ilmeisesti yhteydessä siihen aikaan, joka tarvitaan vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin hydratoimi- * • * * * 9 86372 seen ja oikeiden toimintatasapaino-olosuhteiden välineessä saavuttamiseen. Tätä tarkoitusta varten 5-20 paino-% aktiivista ainetta voidaan lisätä suojaavaan membraaniin.
Kuten edellä on mainittu, elimistön kanssa yhteensopivia polymeerimateriaaleja käytetään farmaseuttisten annostusmuotojen valmistukseen. Tyhjentynyt luovutusväline tulee sen vuoksi helposti poistetuksi. On myös mahdollista käyttää elimistön hajottavia polymeerejä, edellyttäen ettei välineen käyttöaikana (esim. ainakin 10-12 tuntia suun kautta tapahtuneen lääk-keen-annon jälkeen) mitään huomattavia hajaantumisilmiöitä esiinny.
Sellaisen sovellutusmuodon mukaan, joka on erikoisen edullinen tapauksessa, jossa käytetään suun kautta annettavaa farmaseuttista annostusmuotoa, keksinnön mukaisella välineellä on kak-soiskuperan kiekon muoto. Kuviot 1 ja 2 esittävät pitkittäisiä poikkileikkauksia kahdesta tällaisesta sovellutusmuodosta. So-pivimmin kaksoiskuperan kiekon matriisityyppisen säiliön läpimitta on välillä 6-16 mm, kaksoiskuperan kiekon pallosegment-tien taivutussäde on välillä 10-18 mm ja kaksoiskuperan kiekon läpimitan ja paksuuden suhde on välillä 2-5.
Siinä tapauksessa, että annostusyksikköön sisältyvän aktiivisen aineen määrä on pienempi kuin noin 200 mg, vastakkaisten pallosegmenttien reunat ovat olennaisesti liittyneet yhteen, t. ja kiekko saa kuviossa 1 esitetyn linssimäisen litteän muodon.
• · Kun aktiivisen aineen määrä ylittää 200 mg annostusyksikköä kohti, kiekolla tulee olemaan kuviossa 2 esitetty muoto, sen käsittäessä sylinterimäisen rungon, jonka ylä- ja alapuolella ; ; ovat pallosegmentit.
Keksinnön mukaisen välineen valmistus voi käsittää seuraavat vaiheet: (1) Aktiivisen aineen sekä lisäaineen, joka liukenee liuotus-nesteeseen negatiivisella liukenemisilmiöllä, sekoittamisen kiinteän matriisityyppisen säiliön polymeerimateriaalin liuok- 10 86372 sen kanssa orgaanisessa liuottimessa, granuloimisen, kuivauksen ja voiteluaineen lisäämisen kuivaan granulaattiin; (2) vaiheessa (1) saadun seoksen puristamisen tablettipuristi-messa tunnetun tekniikan mukaisesti paineella 2500-4000 kP/cm2, siten aikaansaaden kiinteän matriisityyppisen säiliön; (3) asettamalla vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani säiliön päälle saattamalla vaiheen (2) mukainen säiliö kosketuksiin ensimmäistä kalvonmuodostavaa polymeeriä sisältävän faasin kanssa; ja (4) asettamalla suojaava membraani vapautumisnopeutta kontrolloivalla membraanilla päällystetyn säiliön päälle saattamalla vaiheen (3) mukainen tuote kosketuksiin toista kalvonmuodostavaa polymeeriä sisältävän faasin kanssa.
Vaiheet (3) ja (4) voidaan suorittaa astiassa tunnettujen menettelyjen mukaan. Näissä tapauksissa ensimmäinen ja toinen kalvonmuodostava polymeeri voidaan viedä liuoksina orgaanisissa liuottimissa. Vaihtoehtoisesti vaiheet (3) ja (4) voidaan suorittaa tunnettujen nestekerrosmenettelyjen mukaan.
Keksinnön mukainen väline aikaansaa useita etuja aikaisempien välineiden suhteen.
‘"I Ainakin 70 paino-% aktiivisesta aineesta vapautuu nolla-aste- kinetiikalla, useimmissa tapauksissa 4-8 tunnissa. Tämä voidaan osoittaa kvantitatiivisesti in vitro-pienoismalleilla. Lisäksi aktiivisen aineen vapautuminen tapahtuu välineen koko pinnalta, eikä vain sen rajoitetulta vyöhykkeeltä. Niinpä ak-tiivisen aineen liuoksen virtaus välineen ulkopinnalla on hitaampi kuin virtaus aikaisemmissa välineissä, ja vaara aktii-visen aineen liiallisen tason vapautumisesta rajoitettuun ym-päristöön tulee siten minimoiduksi. Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin tahaton repeytyminen on erittäin epätodennäköistä johtuen kiinteän säiliön ja membraanin mitoituksen stabiliteetista sekä jälkimmäisen plastisoidusta tilasta. Jos membraani kuitenkin repeytyisi, tämä ei kuitenkaan aiheuttaisi aktiivisen aineen koko sisällön äkillistä vapautumista ympä- 11 86372 ristöön. Kiinteä säiliö tulisi pelkästään vapauttamaan aktiivista ainetta nopeudella, joka on verrannollinen ajan neliöjuureen, toimien vapautumista kontrolloivana modulaattorina.
Aktiivisen aineen liukoisuus on myös yleensä riippumaton liuo-tusnesteen pH-arvosta ja sen mahdollisista vaihteluista, välineessä olevan aktiivisen aineen kyllästetyn liuoksen pH-arvon pysyessä itse asiassa muuttumattomana.
Lopulta saavutetaan huomattava stabiliteetti ja lujuus välineen käsittelyn ja varastoinnin aikana johtuen osaksi suojaa-vasta membraanista.
Seuraavat rajoittamattomat esimerkit esittävät sellaisia keksinnön mukaisia luovutusvälineitä, joissa aktiivisena aineena on suun kautta annettava lääke. Näissä esimerkeissä välineellä on tyypillinen kaksoiskuperan kiekkotabletin muoto.
Esimerkki 1
Tablettien valmistus indometasiinin lvsiinisuolasta (a) Kiinteiden matriisitvvppisten säiliöiden valmistus 1000 matriisityyppisen säiliön valmistukseen käytettiin seu-raavia tuotemääriä:
Indometasiinin lysiinisuolaa 100 g (aktiivista ainetta)
Selluloosa-asetaattipropionaattia 10 g (keskimääräinen molekyylipaino n. 75 000) tyyppiä Eastman Kodak 482-20
Dinatriumfosfaattia 80 g : Mannitolia 70 g : : : Talkkia 60 g
Magnesiumstearaattia 3 g
Aktiivinen aine, natriumfosfaatti, mannitoli ja talkki syötettiin jauheensekoittimeen ja sekoitettiin perusteellisesti siinä, kunnes saatiin täysin homogeeninen seos.
Polymeerimateriaalin liuos valmistettiin 55 mlsssa asetonin ja isopropanolin 1:1 seosta. Edellä saatu jauheseos kostutettiin 12 86372 sen jälkeen tällä liuoksella. Tulokseksi saatu materiaali granuloitiin 800 ^um siivilän läpi, kuivattiin ja granuloitiin edelleen 420 ^um siivilän läpi.
Saatu granulaatti sekoitettiin magnesiumstearaatin kanssa, ja seos puristettiin paineella 3000 kP/cm syvennyksillä varustettujen meistien avulla, syvennysten läpimitan ollessa 12 mm, tuottaen siten kaksoiskuperia linssimäisiä kiinteitä matriisi-tyyppiriä säiliöitä (ks. kuviota 1).
Näiden säiliöiden geometriset piirteet olivat seuraavat: läpimitta 12 mm kaksoiskuperan säiliön muodostavien pallo- 14 mm segmenttien taivutussäde läpimitan suhde paksuuteen 4
Esillä oleva pinta 2 pallosegmentin pinta-ala 1,15 cm 2 pallosegmenttiparin pinta-ala 2,30 cm 2 sivupinnan ala 0,30 cm 2 kokonaispinta-ala 2,60 cm (b) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin päälleasetus Lääkkeenvapauttamisnopeutta kontrolloivan membraanin päälle-asettamiseksi käytettiin seuraavia tuotteita: pienen läpäisevyyden omaavaa akryylipolymeeriä 4,5 g (EUDRAGIT ® RS, Rohm Pharma) suuren läpäisevyyden omaavaa akryylipolymeeriä 18,2 g :;v (EUDRAGIT ® RL, Rohm Pharma) ·"·’ risiiniöljyä 0,6 g asetonia 110 ml :. *: isopropanolia 110 ml .:. Vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani asetettiin astiassa • ••\ ruiskuttamalla polymeeriliuosta lyhyinä sarjoina, aina välillä *1* kuivaten kylmällä ilmalla.
:...: Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin paksuus oli 0,06 mm, i3 86372 vastaten 5,4 mg päällystettä kaksoiskuperan kiinteän matriisi- 2 tyyppisen säiliön pinta-alan cm :ä kohti.
(c) Suojaavan membraanin päälleasetus
Suojaavan membraanin päälleasettamiseksi käytettiin seuraavia tuotteita: hydroksipropyylimetyyliselluloosaa 3,0 g (Pharmacoat 606, Shin Etsu Chemical) titaanidioksidia 1,0 g magnesiumkarbonaattia 2,5 g indometasiinilysinaattia 5,0 g liuotinseosta 88 ml (asetoni:isopropanoli = 1:1)
Polymeeriliuosta suojaavan membraanin asetusta varten vietiin astiassa sellaisten matriisityyppisten säiliöiden päälle, jotka edellisessä vaiheessa oli päällystetty vapautumisnopeutta kontrolloivalla membraanilla.
Polymeeriliuokseen suojaavan membraanin asetusta varten lisättiin aktiivista ainetta 10 paino-% koko ainemäärästä.
Indometasiinilysinaatin vapautumisen kineettiset piirteet määritettiin sekä in vitro-malleissa että in vivo.
• · In vitro-malli 1 In vitro-kokeet suoritettiin sekä (i) päällystämättömillä - kiinteillä matriisityyppisillä säiliöillä että (ii) valmiilla : laitteilla, ts. säiliöillä, jotka oli päällystetty sekä vapau- tumisnopeutta kontrolloivalla membraanilla että suojaavalla membraanilla, johon sisällytettiin aktiivisen aineen se osa, : ·.: joka halutaan saada välittömästi käytettäväksi.
Näiden kokeiden suorittamiseen käytettiin USP XXI "siipi"-laitetta lämpötilaltaan 37°C olevan tislatun veden ollessa ···* liuottimena.
Tulokset olivat seuraavat: i4 86372 A - Indimetasiinilysinaatin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) Nopeus (mg/h) 30 20 40 60 54 54 90 65 43 120 75 37,5 B - Indometasiinilysinaatin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautu-misnopeutta kontrolloivalla membraanilla että osan lääkeainetta sisältävällä suojaavalla membraanilla
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) Nopeus (mg/h) 1 14 14 2 25 12,5 3 40 13,3 4 57 14,25 5 77 15,4 6 93 15,5
Edellä saadut tulokset osoittavat, että lääkeaine on täysin vapautunut kiinteästä matriisityyppisestä säiliöstä noin 5 tunnissa. Kun vapautumisnopeutta kontrolloiva membraani on ··· asetettu, vapautumisnopeus in vitro pysyy olennaisesti vakiona kuudennen tunnin aikana.
In vivo-kokeet
Terveelle vapaaehtoiselle henkilölle annettiin sama laite.
: Seuraavat aktiivisen aineen plasmatasot todettiin:
Aika (tuntia) (^uq/ml) .·. : 1 1,6 2 2,5 ' 5 3,2 8 1,5 12 1,1 .' . · 24 0,8 is 86372
Esimerkki 2
Metisoprinoli-tablettien valmistus (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus 1000 kiinteän matriisityyppisen säiliön valmistamiseen käytettiin seuraavia tuotemääriä: metisoprinolia 500 g (aktiivinen aine) selluloosa-asetaattipropioniattia 25,0 g (kuten esimerkissä 1) mannitolia 10 g magnesiumstearaattia 8,0 g
Sekoitus-, granulointi- ja puristusmenettelyt suoritettiin kuten esimerkissä 1.
Näin saatujen kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden geometriset piirteet (ks. kuviota 2) olivat identtiset esimerkissä 1 esitetyn sovellutusmuodon piirteiden kanssa, paitsi että si- 2 vuseinämän pinta-ala oli 1,32 cm , kokonaispinta-ala oli 2 3,62 cm ja läpimitan suhde paksuuteen oli 2.
(b) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin päälleasetus
Polymeerimateriaalin liuos ja asetusmenettelyt olivat samat kuin esimerkissä 1. Membraanin paksuus oli 0,07 mm, vastaten 2 .. 6 mg päällystettä kiinteän säiliön pinta-alan cm :ä kohti.
: (c) Suojaavan membraanin päälleasetus
Noudatettiin samoja menettelyjä kuin esimerkissä 1, paitsi • ·'; ettei lainkaan aktiivista ainetta sisällytetty suojaavaan membraaniin.
. . In vitro-malli
Menettelyt ja laite samat kuin esimerkissä 1.
« · a A - Metisoprinolin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä [:* säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 30 225 60 312 ;*·*: 90 365 120 405 ie 86372 B - Metisoprinolin vapautuminen kiinteästä matriisityyppises-t.ä säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautumisnopeut-ta kontrolloivalla membraanilla että suojaavalla membraa-nilla
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 1 53 2 115 3 173 4 223 5 273 6 315 7 357
Esimerkki 3
Asetyyli-L-karnitiinikloridi-tablettien valmistus (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus 1000 kiinteän matriisityyppisen säiliön valmistamiseen käytettiin seuraavia tuotemääriä: asetyyli-L-karni tii.nia 500 g (aktiivinen aine) selluloosa-asetaattipropionaattia 40 g (kuten esimerkissä 1) mannitolia 50 g ·; talkkia 15 g magnesiumstearaattia 10 g .·. : Sekoitus-, granulointi- ja puristusmenettelyt olivat samat kuin ’ * '" 2 - _ esimerkissä 1, paitsi että käytettiin painetta 4000 kP/cm .
’ Kiinteiden säiliöiden geometriset piirteet (ks. kuviota 2) olivat samat kuin esimerkissä 2.
: (b) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin päälleasetus
Polymeerimateriaalin liuos ja asetusmenettelyt olivat samat *·· kuin esimerkissä 1. Membraanin paksuus oli 0,08 mm, vastaten 6,5 mg päällystettä kiinteän säiliön pinta-alan cm^:ä kohti.
.*·*. (c) Suojaavan membraanin päälleasetus
Noudatettiin samoja menettelyjä kuin esimerkissä 1, paitsi i7 86372 ettei lainkaan aktiivista ainetta sisällytetty suojaavaan membraaniin.
In vitro-malli
Menettelyt ja laite samat kuin esimerkissä 1.
A - Asetyyli-L-karnitiinin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 30 158 60 242 90 335 120 395 B - Asetyyli-L-karnitiinin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapau-tumisnopeutta kontrolloivalla membraani11a että suojaa-valla mombraanilla
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 1 60 2 135 3 210 4 280 ..I:' 5 348 6 411
Esimerkki 4
Klometasiinilysinaatti-tablettien valmistus "V (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus 1000 kiinteän matriisi tyyppisen säiliön valmistamiseen käytettiin seuraavia tuotemääriä: klometasiinilysinaattia, vastaten 150 g •· klometasiinia (aktiivinen aine) dinatriumfosfaattia * 40 g *!’.! selluloosa-asetaattipropionaattia 10 g (kuten esimerkissä 1) mannitolia 20 g .·*·. talkkia 40 g magnesiumstearaattia 5 g is 86372
Sekoitus-, granulointi- ja puristusmenettelyt olivat samat kuin esimerkissä 1.
Kiinteiden säiliöiden geometriset piirteet (ks. kuviota 1) olivat samat kuin esimerkissä 1.
(b) ja (c) samoin kuin esimerkissä 1.
In vitro-malli
Menettelyt ja laite samat kuin esimerkissä 1.
A - Klometasiinilysinaatin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 30 63 60 91 90 105 120 124 B - Klometasiinilysinaatin vapautuminen kiinteästä matriisi-tyyppisestä säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautu-misnopeutta kontrolloivalla membraanilla että suojaavalla membraanilla, johon oli sisällytetty osa lääkeaineesta
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 1 is 2 40 :Y: 3 61 4 78 5 95 e ii6
Esimerkki 5
Trimebutiini-tablettien valmistus " (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus ··· 1000 kiinteän matriisi.tyyppisen säiliön valmistamiseen käytet- tiin seuraavia tuotemääriä: i9 86372 trimebutiinia, emästä 140 g (aktiivinen aine) selluloosa-asetaattipropionaattia 10 g (kuten esimerkissä 1) vedetöntä sitruunahappoa 100 g mannitolia 45 g talkkia 35 g magnesiumstearaattia 3 g
Sekoitus-, granulointi- ja puristusmenettelyt olivat samat kuin esimerkissä 1.
Kiinteiden säiliöiden geometriset piirteet (ks. kuviota 1) olivat samanlaiset kuin esimerkissä 1.
(b) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin päälleasetus
Polymeerimateriaalin liuos ja asetusmenettelyt olivat samat kuin esimerkissä 1. Membraanin paksuus oli 0,05 mm, vastaten 2 5 mg päällystettä kiinteän säiliön pinta-alan cm kohti.
(c) Suojaavan membraanin päälleasetus Noudatettiin samoja menettelyjä kuin esimerkissä 1.
. In vitro-malli
Menettelyt ja laite samat kuin esimerkissä 1.
:Y: A - Trimebutiinin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä '· I säiliöstä Y · Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) : Y: 30 20 60 64 : 90 80 .·;·! 120 105 B - Trimebutiinin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä Y.: säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautumisnopeutta kontrolloivalla membraanilla että suojaavalla membraanil-la, johon on sisällytetty osa lääkeaineesta 20 86372
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 1 18 2 30 3 50 4 67 5 90 6 103
Esimerkki 6
Trimebutiini-tablettien valmistus
Keksinnön mukaisia trimebutiini-tabletteja valmistettiin myös seuraavasti: (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus 1000 kiinteän matriisityyppisen säiliön valmistamiseen käytettiin seuraavia tuotemääriä: trimebut.i inia, emäksistä 13 5 g etyyliselluloosaa 25 g vedetöntä sitruunahappoa 100 g talkkia 44 g magnesiumstearaattia 1 g
Seosta, joka käsitti trimebutiinin, sitruunahapon, talkin ja . 18,0 g etyyliselluloosaa, sekoitettiin perusteellisesti 20 mi- nuutin ajan.
Seosta hierrettiin yhdessä 70 ml:n kanssa 10-prosenttista etyyliselluloosan liuosta etyyliasetaatissa. Saatu seos granu-;: t loitiin 800 ^um:n siivilän läpi. Rakeet kuivattiin, sekoitet- :V: tiin magnesiumstearaatin kanssa ja seos puristettiin läpimi taltaan 12 mm olevilla syvennyksillä varustettujen meistien o .·. : avulla paineella 3000 kp/cm . Kiinteiden säiliöiden (ks. ku- ... viota 1) geometriset piirteet olivat samat kuin esimerkissä 1.
(b) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin päälleasetus Tämä membraani asetettiin astiassa ruiskuttamalla Eudragit ____* RL/Eudragit RS 4:l-seoksen 6-8-prosenttista liuosta isopropa- ... nolin ja asetonin 1:1-seoksessa, liuoksen sisältäessä 1 paino-% risiiniöljyä (22 mg polymeeriä vietiin säiliötä kohti).
21 86372 (c) Suojaavan membraanin päälleasetus Käytettiin 6-prosenttista hydroksipropyylimetyyliselluloosa-liuosta isopropanoli-CH2Cl2''seoksessa (vastaten 60-70 mg polymeeriä säiliötä kohti). Liuos sisälsi myös trimebutiinia 15 mg säiliötä kohti.
In vitro-malli
Menettelyt ja laite olivat samat kuin esimerkissä 1.
A - Trimebutiinin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 20 47 40 64,8 60 77,0 80 87,8 100 94,5 180 115 B - Trimebutiinin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautumisnopeutta kontrolloivalla membraanilla että suojäävällä membraanilla, johon oli sisällytetty osa lääkeaineesta · Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) V : 0,5 22,5 VV 1 45,0 :'V 2 82,5 ! 3 105,0 4 120,0 5 127,5 V Esimerkki 7 •. Diltiatsemi-tablettien valmistus *:‘ (a) Kiinteiden matriisityyppisten säiliöiden valmistus 1000 kiinteän matriisi tyyppi sen säiliön valmistamiseen käytet-tiin seuraavia tuotemääriä: 22 8 6 3 72 diltiatsemi-HCl 120 g (aktiivinen aine) selluloosa-asetaattipropionaattia 14 g (ks. esimerkkiä 1) mannitolia 20 g talkkia 183 g magnesiumstearaattia 3 g
Sekoitus-, granulointi- ja puristusmenettelyt olivat samat kuin esimerkissä 1. Saatiin kiinteitä säiliöitä, joista kukin painoi 340 mg ja joiden paksuus oli välillä 3,2-3,3 mm.
(b) ja (c) Vapautumisnopeutta kontrolloivan membraanin (25 mg polymeeriä säiliötä kohti) sekä suojaavan membraanin (ilman aktiivisen aineen sisällyttämistä) päälleasetus suoritettiin samoin kuin esimerkissä 6.
In vitro-malli Λ - Di 11 i a isoin i n vapautuminen kiinteästä ma t r i i s i tyyppi ses t ä säiliöstä
Aika (min) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) 15 40,0 30 57,6 45 69,6 60 80,4 ; 75 85,2 B - Diltiatsemin vapautuminen kiinteästä matriisityyppisestä : säiliöstä, joka oli päällystetty sekä vapautumisnopeutta : : : kontrolloivalla membraanilla että suojaavalla membraanilla
Aika (tuntia) Vapautunut kokonaislääkemäärä (mg) *··': 0,5 14,4 :V: 1 29,5 \ 2 67,6 3 89,9 * · '•f 4 102,3

Claims (10)

23 8 6 3 7 2
1. Luovutusväline, joka liuotusnesteen läsnäollessa vapauttaa biologisesti aktiivisen aineen olennaisesti vakio-nopeudella pitkänä ajanjaksona, tunnettu siitä, että se käsittää a) säiliön, joka käsittää (i) kiinteän huokoisen matriisin valmistettuna homogeenisesta polymeerimateriaalista, joka on liukenematon ja paisuma-ton liuotusnesteessä, joka polymeerimateriaali on selluloo-sa-asetaatti, suuren viskositeetin omaava hydroksipropyyli-metyyliselluloosa, selluloosa-asetaattipropionaatti, etyy-liselluloosa tai polymetakrylaatti, jonka matriisin geometriset dimensiot säilyvät olennaisesti muuttumattomina mainitun ajanjakson aikana, ja (ii) lisäaineen, joka liukenee liuotusnesteeseen ja jolla on negatiivinen liukenemislämpö mainitun nesteen suhteen, joka lisäaine on polyoli tai happo, ja joka lisäaine sijaitsee matriisin huokosissa, joka säiliö lisäksi on tarkoitettu sisältämään aktiivista ainetta matriisin huokosissa, b) ensimmäisen homogeenisen ja yhtenäisen kalvonmuodostavaa polymeeriä olevan päällysteen säiliön päällä, jolloin päällysteen pinta-ala ja paksuus säilyvät olennaisesti vakiona mainitun ajanjakson aikana, tämän polymeerin ollessa liuotusnesteeseen liukenematon, päällysteen läpäistessä sekä mainittua nestettä että aktiivisen aineosan liuosta tässä nesteessä, joka kalvonmuodostava polymeeri on vinyylipoly-meeri tai -kopolymeeri, selluloosa, selluloosa-asetaatti, hydroksipropyylimetyyliselluloosa, selluloosa-asetaattipro- . . pionaatti, etyyliselluloosa, jokin akryylipolymeeri tai jokin akryylikopolymeeri ensimmäisen päällysteen paksuuden noudattaessa olennaisesti seuraavaa yhteyttä: paksuus = D x S x C0 *:* R : jossa D on diffuusiovakio ensimmäisen päällysteen poikki, S on ensimmäisen päällysteen pinta-ala, 24 86372 Cs on aktiivisen aineen kyllästysvakio liuotusnesteessä, ja R on vapautumisnopeus, sekä c) toisen homogeenisen ja yhtenäisen, ensimmäisen päällysteen päälle sijoitetun päällysteen, joka on liuotusnestee-seen liukenevaa kalvonmuodostavaa polymeerimateriaalia, kuten pienen viskositeetin omaavaa hydroksipropyylimetyy-liselluloosaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että säiliö sisältää puskuria.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen väline, tunnettu siitä, että puskuria on jopa noin 30 % matriisin painosta.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että lisäainetta, joka liukenee liuotusnesteeseen negatiivisella liukenemislämmöllä, on läsnä määrässä, joka on välillä n. 5 - n. 50 % säiliön painosta.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että lisäaineena on mannitoli, dekstroosi, sorbitoli tai ksylitoli.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että matriisi muodostaa n. 3 - n. 20 % säiliön painosta.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että aktiivista ainetta on lisäksi tarkoitettu olemaan läsnä mainitussa toisessa polymeeripäällysteessä.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että plastisoivaa ainetta on läsnä ensimmäisessä päällys-teessä.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että säiliön ulkopintana on kaksoiskupera kiekko, jota ·*’ rajoittavat ympyränmuotoisella leikkauksella kaksi vastak kaista pallosegmenttiä, kiekon läpimitan ollessa välillä 25 86372 6-16 mm, kaksoiskuperan kiekon pallosegmenttien taivutussä-teen ollessa välillä 10-18 mm, ja kaksoiskuperan kiekon läpimitan suhteen paksuuteen ollessa välillä 2-5.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että säiliötä rajoittavat välissä oleva sylinterimäinen seinämäsegmentti sekä kaksi vastakkaista päätepallosegment-tiä, jotka leikkaavat sylinterimäistä seinämäsegmenttiä.
FI852894A 1984-07-26 1985-07-25 Avgivningsmedel, som frisaetter en biologiskt aktiv bestaondsdel med vaesentligen konstant hastighet. FI86372C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT4863284 1984-07-26
IT8448632A IT1206166B (it) 1984-07-26 1984-07-26 Dispositivo per rilasciare una sostanza in un fluido di dissoluzione con cinetica di ordine zero e procedimento per la sua preparazione

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI852894A0 FI852894A0 (fi) 1985-07-25
FI852894L FI852894L (fi) 1986-01-27
FI86372B true FI86372B (fi) 1992-05-15
FI86372C FI86372C (fi) 1992-08-25

Family

ID=11267748

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI852894A FI86372C (fi) 1984-07-26 1985-07-25 Avgivningsmedel, som frisaetter en biologiskt aktiv bestaondsdel med vaesentligen konstant hastighet.

Country Status (23)

Country Link
US (1) US4681755A (fi)
EP (1) EP0169821B1 (fi)
JP (1) JPS6143109A (fi)
KR (1) KR920005808B1 (fi)
AT (1) ATE60709T1 (fi)
AU (1) AU578299B2 (fi)
BR (1) BR8503539A (fi)
DE (1) DE3581673D1 (fi)
DK (1) DK166992B1 (fi)
ES (1) ES8801123A1 (fi)
FI (1) FI86372C (fi)
GR (1) GR851844B (fi)
IE (1) IE58120B1 (fi)
IL (1) IL75915A (fi)
IN (1) IN162047B (fi)
IT (1) IT1206166B (fi)
MX (1) MX173488B (fi)
NO (1) NO171004C (fi)
PH (1) PH22507A (fi)
PT (1) PT80865B (fi)
TR (1) TR23019A (fi)
YU (1) YU46156B (fi)
ZA (1) ZA855553B (fi)

Families Citing this family (40)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3686275T2 (de) * 1985-01-11 1993-03-18 Teijin Ltd Praeparate mit verzoegerter freisetzung.
DE3505433A1 (de) * 1985-02-16 1986-08-21 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Direkttablettierhilfsmittel
SE450087B (sv) * 1985-10-11 1987-06-09 Haessle Ab Korn med kontrollerad frisettning av farmaceutiskt aktiva emnen som anbringats teckande pa ett kompakt olosligt kernmaterial
SE455836B (sv) * 1985-10-11 1988-08-15 Haessle Ab Beredning med kontrollerad frisettning innehallande ett salt av metoprolol samt metod for framstellning av denna beredning
US4898733A (en) * 1985-11-04 1990-02-06 International Minerals & Chemical Corp. Layered, compression molded device for the sustained release of a beneficial agent
US4775536A (en) * 1986-02-24 1988-10-04 Bristol-Myers Company Enteric coated tablet and process for making
US4891223A (en) * 1987-09-03 1990-01-02 Air Products And Chemicals, Inc. Controlled release delivery coating formulation for bioactive substances
SE8703881D0 (sv) * 1987-10-08 1987-10-08 Haessle Ab New pharmaceutical preparation
US5219621A (en) * 1987-10-16 1993-06-15 Elan Corporation, Plc Methods of treatment with diltiazem formulations
IL88083A (en) * 1987-11-06 1992-11-15 Tanabe Seiyaku Co Controlled release pharmaceutical dosage form and its preparation
US4859470A (en) * 1988-06-02 1989-08-22 Alza Corporation Dosage form for delivering diltiazem
US4931287A (en) * 1988-06-14 1990-06-05 University Of Utah Heterogeneous interpenetrating polymer networks for the controlled release of drugs
GR1000503B (el) * 1988-12-07 1992-07-30 Ferring Bv Μεθοδος και συσκευη χρησιμη για την παροχη ιατρικων συνθεσεων στην κυστη και στην ουροποιητικη οδο.
FR2640876B1 (fi) * 1988-12-28 1993-09-24 Jouveinal Sa
US4983399A (en) * 1989-10-18 1991-01-08 Eastman Kodak Company Direct compression carrier composition
US5378475A (en) * 1991-02-21 1995-01-03 University Of Kentucky Research Foundation Sustained release drug delivery devices
US5407686A (en) * 1991-11-27 1995-04-18 Sidmak Laboratories, Inc. Sustained release composition for oral administration of active ingredient
US20030170290A1 (en) * 1993-06-16 2003-09-11 Shug Austin L. Delayed release carnitine
WO1995005168A1 (en) * 1993-08-19 1995-02-23 Shug Austin L Delayed release carnitine
US5783212A (en) * 1996-02-02 1998-07-21 Temple University--of the Commonwealth System of Higher Education Controlled release drug delivery system
US5902598A (en) * 1997-08-28 1999-05-11 Control Delivery Systems, Inc. Sustained release drug delivery devices
US6342611B1 (en) * 1997-10-10 2002-01-29 Cytovia, Inc. Fluorogenic or fluorescent reporter molecules and their applications for whole-cell fluorescence screening assays for capsases and other enzymes and the use thereof
US6337091B1 (en) 1997-10-27 2002-01-08 Temple University - Of The Commonwealth System Of Higher Education Matrix for controlled delivery of highly soluble pharmaceutical agents
FR2772615B1 (fr) 1997-12-23 2002-06-14 Lipha Comprime multicouche pour la liberation instantanee puis prolongee de substances actives
SA99191255B1 (ar) 1998-11-30 2006-11-25 جي دي سيرل اند كو مركبات سيليكوكسيب celecoxib
US20040121014A1 (en) * 1999-03-22 2004-06-24 Control Delivery Systems, Inc. Method for treating and/or preventing retinal diseases with sustained release corticosteroids
US6217895B1 (en) * 1999-03-22 2001-04-17 Control Delivery Systems Method for treating and/or preventing retinal diseases with sustained release corticosteroids
US6375972B1 (en) 2000-04-26 2002-04-23 Control Delivery Systems, Inc. Sustained release drug delivery devices, methods of use, and methods of manufacturing thereof
US20060159743A1 (en) * 2001-10-25 2006-07-20 Depomed, Inc. Methods of treating non-nociceptive pain states with gastric retentive gabapentin
ITMI20012481A1 (it) 2001-11-23 2003-05-23 Univ Parma Sistemi modulari per il rilascio controllato di sostanza a controllo spaziale e temporale
US8871241B2 (en) 2002-05-07 2014-10-28 Psivida Us, Inc. Injectable sustained release delivery devices
JP2005533101A (ja) * 2002-07-10 2005-11-04 ワーナー−ランバート・カンパニー、リミテッド、ライアビリティ、カンパニー アロステリック阻害剤又はマトリックス金属タンパク質分解酵素−13の、セレコキシブでもバルデコキシブでもないシクロオキシゲナーゼ−2の選択的阻害剤との組合せ物
US6986901B2 (en) * 2002-07-15 2006-01-17 Warner-Lambert Company Llc Gastrointestinal compositions
US20040010035A1 (en) * 2002-07-15 2004-01-15 Ciociola Arthur A. Gastrointestinal compositions
US7063862B2 (en) * 2003-06-03 2006-06-20 Biokey, Inc. Pharmaceutical composition and method for treating
US20060024368A1 (en) * 2004-07-30 2006-02-02 Reza Fassihi Compressed composite delivery system for release-rate modulation of bioactives
US8128460B2 (en) * 2006-09-14 2012-03-06 The Material Works, Ltd. Method of producing rust inhibitive sheet metal through scale removal with a slurry blasting descaling cell
CN101863942B (zh) * 2009-04-14 2013-05-22 北京赛而生物药业有限公司 一种异丙肌苷的制备方法及其口服制剂
EP2515864A4 (en) * 2009-12-23 2013-09-11 Psivida Inc DELAYED RELEASE DELIVERY DEVICES
JP4877538B2 (ja) * 2010-06-08 2012-02-15 東洋製罐株式会社 シームレス缶体

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3275519A (en) * 1965-10-01 1966-09-27 Jacob A Glassman Peroral pellet and the method of making same
US3577512A (en) * 1968-10-11 1971-05-04 Nat Patent Dev Corp Sustained release tablets
US3832252A (en) * 1970-09-29 1974-08-27 T Higuchi Method of making a drug-delivery device
US4118336A (en) * 1974-03-25 1978-10-03 Toyo Jozo Company, Ltd. Novel cellulose microcapsules and preparation thereof
US4140756A (en) * 1976-06-10 1979-02-20 Mead Johnson & Company Film-coated matrix core tablet
US4180560A (en) * 1976-10-26 1979-12-25 Syntex Corporation Inert core implant pellet
US4218433A (en) * 1977-03-03 1980-08-19 Nippon Kayaku Kabushiki Kaisha Constant-rate eluting tablet and method of producing same
US4173626A (en) * 1978-12-11 1979-11-06 Merck & Co., Inc. Sustained release indomethacin
US4309405A (en) * 1979-08-09 1982-01-05 American Home Products Corporation Sustained release pharmaceutical compositions
FR2471186A1 (fr) * 1979-12-10 1981-06-19 Roussel Uclaf Nouveaux comprimes a delitescence colique, ainsi que leur procede de preparation
DE3013059A1 (de) * 1980-04-03 1981-10-08 Sandoz-Patent-GmbH, 7850 Lörrach Neue galenische zusammensetzung
JPS5835110A (ja) * 1981-08-28 1983-03-01 Tetsuo Kato 徐放性マイクロカプセル
IT1153487B (it) * 1982-04-15 1987-01-14 Prophin Lab Spa Prodotti farmaceutici in forma-ritardo e procedimento per ottenerli
US4557925A (en) * 1982-07-08 1985-12-10 Ab Ferrosan Membrane-coated sustained-release tablets and method
US4505890A (en) * 1983-06-30 1985-03-19 E. R. Squibb & Sons, Inc. Controlled release formulation and method
US4539198A (en) * 1983-07-07 1985-09-03 Rowell Laboratories, Inc. Solid pharmaceutical formulations for slow, zero order release via controlled surface erosion: expanded range

Also Published As

Publication number Publication date
IL75915A (en) 1988-09-30
DK339385A (da) 1986-01-27
JPS6143109A (ja) 1986-03-01
DE3581673D1 (de) 1991-03-14
IE58120B1 (en) 1993-07-14
ES545679A0 (es) 1987-12-16
ES8801123A1 (es) 1987-12-16
PT80865B (pt) 1987-09-18
DK339385D0 (da) 1985-07-25
IN162047B (fi) 1988-03-19
EP0169821A2 (en) 1986-01-29
AU4525185A (en) 1986-01-30
KR920005808B1 (ko) 1992-07-20
TR23019A (tr) 1989-01-23
FI852894L (fi) 1986-01-27
DK166992B1 (da) 1993-08-16
YU46156B (sh) 1993-05-28
BR8503539A (pt) 1986-04-22
IE851796L (en) 1986-01-26
KR860000800A (ko) 1986-02-20
EP0169821A3 (en) 1987-05-06
NO171004C (no) 1993-01-13
NO852966L (no) 1986-01-27
FI852894A0 (fi) 1985-07-25
YU121485A (en) 1990-12-31
PH22507A (en) 1988-09-12
IL75915A0 (en) 1985-12-31
GR851844B (fi) 1985-12-02
EP0169821B1 (en) 1991-02-06
NO171004B (no) 1992-10-05
MX173488B (es) 1994-03-08
PT80865A (en) 1985-08-01
IT8448632A0 (it) 1984-07-26
FI86372C (fi) 1992-08-25
IT1206166B (it) 1989-04-14
AU578299B2 (en) 1988-10-20
ZA855553B (en) 1986-03-26
US4681755A (en) 1987-07-21
ATE60709T1 (de) 1991-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI86372B (fi) Avgivningsmedel, som frisaetter en biologiskt aktiv bestaondsdel med vaesentligen konstant hastighet.
US5458887A (en) Controlled release tablet formulation
KR100878882B1 (ko) 치료학적으로 유효한 성분의 지속 방출을 위한 약학적조성물
US5004614A (en) Controlled release device with an impermeable coating having an orifice for release of drug
FI111516B (fi) Hyödyllisen aineen kontrolloiduksi annostelemiseksi tarkoitettu väline
US5229131A (en) Pulsatile drug delivery system
US6881420B2 (en) Compositions and dosage forms for gastric delivery of irinotecan and methods of treatment that use it to inhibit cancer cell proliferation
EP1731142A1 (en) Specific time-delayed burst profile delivery system
WO1999040942A1 (fr) Preparations a liberation controlee
NO175763B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av et farmasöytisk preparat hvor DL-tryptofan, eventuelt i kombinasjon med fumarsyre, anvendes som hjelpestoffer
CA2470747C (en) Extended release pharmaceutical tablet of metformin
MXPA01012456A (es) Proceso y sistema para liberacion controlada de suministro de droga.
AU660057B2 (en) Controlled release drug dispersion delivery device
TWI615155B (zh) 滲透活性的陰道遞送系統
ZA200500834B (en) Oral dosage form comprising a liquid active agent formulation and controlling release thereof by an expandable osmotic composition
IE900336L (en) A system for the controlled release of active agents and a¹process for its preparation
RU2079301C1 (ru) Способ регулируемого выделения активного вещества из состава
CA1235654A (en) Delivery device for zero-order release of an active principle in a fluid phase
JP2861388B2 (ja) 徐放性錠剤
ITMI952696A1 (it) Formulazioni farmaceutiche per il rilascio controllato e costante di principi attivi costituite da matrici idrofile parzialmente rivestite
IE62640B1 (en) Novel dosage form

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SIGMA-TAU INDUSTRIE FARMACEUTICHE