FI74825B - Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial. - Google Patents

Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial. Download PDF

Info

Publication number
FI74825B
FI74825B FI840810A FI840810A FI74825B FI 74825 B FI74825 B FI 74825B FI 840810 A FI840810 A FI 840810A FI 840810 A FI840810 A FI 840810A FI 74825 B FI74825 B FI 74825B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
light
alkyl
carbon atoms
group
benzthiazole
Prior art date
Application number
FI840810A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840810A (fi
FI74825C (fi
FI840810A0 (fi
Inventor
Siegfried Scheler
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI840810A0 publication Critical patent/FI840810A0/fi
Publication of FI840810A publication Critical patent/FI840810A/fi
Publication of FI74825B publication Critical patent/FI74825B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74825C publication Critical patent/FI74825C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03CPHOTOSENSITIVE MATERIALS FOR PHOTOGRAPHIC PURPOSES; PHOTOGRAPHIC PROCESSES, e.g. CINE, X-RAY, COLOUR, STEREO-PHOTOGRAPHIC PROCESSES; AUXILIARY PROCESSES IN PHOTOGRAPHY
    • G03C1/00Photosensitive materials
    • G03C1/52Compositions containing diazo compounds as photosensitive substances
    • G03C1/61Compositions containing diazo compounds as photosensitive substances with non-macromolecular additives

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Spectroscopy & Molecular Physics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Pyrane Compounds (AREA)

Description

1 74825
Kaksikomponentti-diatso-valokopioaines
Keksinnön kohteena on kaksikomponentti-diatso-valoko-pioaines, joka käsittää alustan ja yhden tai useamnia valon-5 herkkiä kerroksia, joista jokainen sisältää vähintään yhden valonherkän diatsonium-suolan, liitäntäkomponentin ja happamen stabiloimisaineen, sekä vähintään yhdessä kerroksessa yhdisteen, joka absorboi valoa ultravioletilla kirjoalueella, 10 Kaksikomponentti-diatso-valokopioaineiset ovat tun nettuja. Ne koostuvat pääasiallisesti kerroksesta, jossa on vähintään yksi valonherkkä diatsoniumsuola ja vähintään yksi liitäntäkomponentti, joka alkalisessa väliaineessa yhdistyy diatsoniumsuolan kanssa muodostaen atsoväriainetta. 15 Diatso-valokopioainesten valonherkkä kerros voi käsittää yhden tai useampia kerroksia, jolloin jokainen kerros sisältää ainakin yhden diatsoniumsuolan ja ainakin yhden liitäntäkomponentin. Lisäksi ne yleensä sisältävät muita lisäaineita, kuten esimerkiksi happostabiloimisaineita 20 ennenaikaisen väriaineyhdistymisen estämiseksi, tiovirtsa-ainetta kuvataustan parantamiseksi, steerisesti estettyjä fenoleja atsoväriaineiden valonkestävyyden lisäämiseksi ja muita diatsotypiasaa tavallisia lisäaineita.
Diatso-valokopioaineksilla on hyvin jyrkkä sävyas-25 teikko ja ne antavat sentähden kopioita, joissa on hyvin voimakas kontrasti. Ne sopivat sentähden varsin hyvin jäljennösten parantamiseen, esimerkiksi viivapiirustusten, kirjakopioiden ja muiden suuripintaisten mustavalko-kopioi-den, kuten esimerkiksi rasteroitujen sävykuvien parantamiseen, 30 koska kuvanmukaisessa valotuksessa diatsonium-suola kemiallisesti vaikuttavalle säteilylle altistetuilla osa-alueilla yleensä tuhoutuu täydellisesti. Tämän ominaisuuden perusteella eivät diatso-valokopioainekset normaalisti sovi alkuperäissävykuvien jäljentämiseen, koska ne eivät 35 jäljennä yksityiskohtia vaaleilla kuva-alueilla sävyl- 2 74825 lisesti oikein.
Tällaisten diatso-valokopioainesten jäljennys-kyvyn parantamiseksi alkuperäissävykuvia varten on ennestään tunnettua käyttää useampia diatsonium-suoloja, joilla 5 on erilainen valonherkkyys GB-patenttijulkaisu 726 755) .
Voimakkaammin valoherkkä diatsonium-yhdiste hajoaa nopeammin, niin että kontrasti kuva-alueilla, joilla on suuri tiheys, vahvistuu.
Vähemmän valonherkkä diatsonium-yhdiste pysyy 10 kauemmin hajoamattomana, minkä vaikutuksesta kontrasti kuva-alueilla, joilla on pienempi tiheys, heikkenee.
Tällä menetelmällä on kuitenkin se haitta, että käytetyt diatsoniumsuolaparit, joilla on erilaiset valonherkkyydet, myös muodostavat väriaineita, joilla on erilaiset värisä-15 vyt ja lisäksi yhdistyvät eri nopeuksilla . Tämä johtaa värisävykuvan muodostumiseen, jossa suuremmalla tiheydellä syntyy toinen värisävy kuin pienemmällä tiheydellä ("kaksi-sävyisyys"). Toinen haitta on, että jäijentymisnopeuteen vaikutetaan haitallisesti seurauksena vähemmän valoherkän 20 diatsonium-suolan läsnäolosta.
On myös tunnettua lisätä valonherkkään kerrokseen keltaista väriainetta siitä valmistetun diatso-valokopio-aineksen sensitometristen ominaisuuksien tekemiseksi kokonaisuudessaan pehmeämmiksi. ts. sävvasteikon tasoittamiseksi.
25 Haitallista on tällöin, että kontrastin heikentämiseen tarvitaan huomattava määrä keltaista väriainetta. Tarvittava väriainemäärä pienentää jäijentämisnopeutta ja johtaa lisäksi kopion kokonaiskontrastin selvään vähentymiseen.
Saksalaisista patenteista 12 04 069 (joka vastaa brit-30 tiläistä patenttia 871 216) ja 12 63 505 (joka vastaa US-pa-tenttia 3 365 296) tunnetaan diatso-valokopioaineksia, joilla on mahdollista jäljentää alkuperäissävykuvia lähes oikealla sävyarvolla. DE-patenttijulkaisun 12 04 069 mukainen diatso-valokopioaines on rakenteeltaan monikerroksinen, jolloin yksi 35 näistä kerroksista on UV-valoa absorboiva kerros.
3 74825 DE-patentissa 12 63 505 kuvattu diatsovalokopio-aines käsittää vain yhden kerroksen, joka diatsonium-suolan ja liitäntäkomponentin ohella sisältää ultravio-lettia valoa absorboivan yhdisteen, joka tehokkaasti 5 absorboi säteilyä kirjoalueella 300-460 nm ja joka kemiallisesti vaikuttavan säteilyn vaikutuksesta muuttuu niin, että se ei enää voi absorboida säteilyä tällä kir-joalueella. Näiden diatso-valokopioainesten haittana on, että ultraviolettia valoa absorboivat yhdisteet värjää-10 vät ei-toivotulla tavalla vaaleat kuva-alueet, koska ne valon vaikutuksesta joko eivät hajoa ollenkaan tai hajoavat vain epätäydellisesti ja ovat siten jäljellä vielä valmiissa kopiossa. Lisäksi on ultraviolettia valoa absorboivan yhdisteen läsnäolosta johtuen kuva kehitetyssä ko-15 piossa erinomaisen läpäisemätön ultravioletti-säteilyä vastaan, mikä johtaa ei-toivotun pitkiin valotusaikoihin välialkuperäisenä käytettäessä.
DE-patentista 20 35 392 (joka vastaa US-patenttia 3 676 415) tunnetaan diatso-valokopioaines alkuperäissävyku-20 vien jäljentämiseksi, joka aines ultraviolettia valoa absorboivana yhdisteenä sisältää erikoista, alkalisessa väliaineessa täydellisesti valkaistavaa pvrylium- tai tiaoyry-lium-suolaa ja jolla on suhteellisen leveä valotustole-ranssi ja vaaleilla kuva-alueilla tuskin esiintyy värjäy-25 tyrnistä. Aines koostuu useammista päällekkäin järjestetyistä valonherkistä kerroksista, joista jokainen sisältää ainakin yhden diatsonium-suolan ja vähintään yhden liitäntäkomponentin ja joista ainakin yksi kerros sisältää alkalisessa väliaineessa valkaistavan pvrylium- tai 30 tiapyrylium-suolan ultraviolettia valoa absorboivana yhdisteenä. Pyrylium- tai tiapyrylium-suoloja saadaan esimerkiksi asetofenonista ja bentsaldehydistä kolmessa tai neljässä menetelmäteknisesti hyvin työläässä reaktiovai-heessa ainoastaan n. 20-30 %:n saannoilla, laskettuna 35 käytetyistä lähtöaineista (K. Dimroth, Angew.Chem., 72, 4 74825 vuosikerta 1960, n:o 10, sivut 331 - 342). Näiden pyrylium-tai tiapyrylium-suolojen suhteellisen vaikea saatavuus rajoittaa vastaavan diatso-valokopioaineksen kaupallista hyödyntämistä.
5 Tämän keksinnön tehtävänä oli aikaansaada diatso- valokopioaines, jolla on tasainen sävyasteikko ja joka sopii alkuperäissävykuvien jäljentämiseen, antaa korkealaatuisia sävykopioita, joissa tausta on vain hyvin heikosti tai ei lankaan värjäytynyt ja joista ilman suurempaa jäl-10 jentämisnopeuden laskua voidaan valmistaa uusia kopioita laadun kärsimättä. Aineksen tulisi tällöin olla menetelmä-teknisesti yksinkertaisesti ja hinnaltaan edullisesti valmistettavissa.
Keksinnön kohteena on täten kaksikomponentti-di-15 atso-valokopioaines, joka käsittää alustan ja yhden tai useampia valonherkkiä kerroksia, joista jokainen sisältää vähintään yhden valonherkän diatsonium-suolan, kytkentä-komponentin ja happamen stabilointiaineen, ja vähintään yksi kerros sisältää yhdisteen, joka absorboi valoa ultra-20 violetilla spektrialueella.
Keksinnön mukaiselle kaksikomponentti-diatso-valo-kopioaineelle on erikoisesti tunnusomaista se, että valoa absorboiva yhdiste on läsnä seuraavan yleisen kaavan mukaisen bentsdiatsolin värisuolana 30 jossa R^ on vety, alkyyli tai aralkyyli, R2 on vety tai mahdollisesti substituoitu alkyyli-, aralkyyli-, aryyli-, pyridyylialkyyli-, karbalkyyli-, karboksialkyyli-, karbok-siaryyli-, karbamoyyli- tai sulfamoyyliryhmä, tai R^ ja R2 ovat yhdessä heterosyklisen ryhmän jäseninä, ja R^ on vety 35 tai alkyyli; joka muuttuu alkalisen väriaineen vaikutuksesta leuko-emäk-sekseen ja menettää osittain tai täydellisesti absorptio-kykynsä säteilylle pitkäaaltoisella ultravioletilla ja lyhytaaltoisella näkyvällä spektrialueella.
5 74825 Tähän päästään siten, että voidaan asettaa käytettäväksi kaksikomponentti-diatso-valokopioaines, jolla tunnettuihin diatso-valokopioaineksiin verrattuna on tasainen sävyasteikko, joka antaa korkealaatuisia jäljennöksiä al-5 kuperäissävykuvista, joilla tausta on vain heikosti tai ei ollenkaan värjäytynyt, ja joka ilman suurempaa jäljen-tämisnopeuden laskua sopii varsin hyvin uusien kopioiden valmistukseen. Verrattuna tunnettuihin, alkalisessa väliaineessa valkaistavissa oleviin pyrylium- tai tiapyrylium-10 suoloihin keksinnön mukaiset bentstiatsoli-yhdisteet ovat olennaisesti yksinkertaisempia ja kustannuksiltaan edullisempia valmistaa ja käsitellä. Lisäksi filmikopion, joka on valmistettu käyttäen keksinnön mukaista kaksikompo-nentti-diatso-valokopioainesta, loppuunvalotettu väritön 15 tausta siirtyy happamen väliaineen, esim. happamien kaasujen tai happamien liuosten vaikuttaessa, bentstiasoli-väri-suolan uudelleenmuodostumisen vaikutuksesta keltaiselle alueelle. Tällä tavalla jälkikäsitellyllä diatso-kopiolla on jälleenkopiointi diatso-ainekselle hyvin voimakkaasti 20 rajoittunut. Filmikopioita, joita ei voida jälkikopioida, halutaan erikoisesti silloin, kun tekijänoikeudella suojatusta alkuperäiskalvosta ei saa valmistaa uutta kopiota, ns. ryöstökopiota.
Esimerkkejä keksinnön mukaisessa diatso-valokopio-25 aineksessa käytettävistä, valoa alueella n. 320 - 450 nm absorboivista yhdisteistä on koottu oheistettuun kaava-taulukkoon, jolloin kulloinkin kyseessä olevan värisuolan perustana olevaa emästä ("leuko-emästä") on karakterisoitu sen sulamispisteellä.
30 Bentstiatsoli-leuko-emäkset ovat tunnettuja ja niitä on osittain kaupallisesti saatavissa. Niitä voidaan valmistaa R^-substituoitujen o-amino-tiofenolien kondensaatiolla R^- ja R2~substituoitujen p-amino-bentsaldehydien kanssa, mahdollisesti hapattimen läsnäollessa (R. C. Elderfield, 35 "Heterocyclic Compouds", nide 5, s. 508 - ; tai H. P. Lan-kelma et ai., J. Amer. Chem. Soc. 54 (1932), s. 379).
6 74825
Myös o-amino-tiofenolien kondensaatio R^- ja R2~substitu-oitujen p-amino-bentsoehappojen kanssa (L. C. Galatis, J. Amer. Chem. Soc. 70 (1948), s. 1967) johtaa yleisen kaavan mukaisiin yhdisteisiin (Menetelmä A).
5 Yhdisteitä, joissa on vety ja R2 on karbalkyyli, karboksialkyyli, karboksiaryyli, karbamoyyli ja sulfamoyy-li, saadaan esimerkiksi R^-substituoidusta 2-(4'-aminofe-nyyli)-bentstiatsoli-johdannaisista karbalkyloimalla tai karboksialkyloimalla primäärinen aminoryhmä (menetelmä B). 10 Yleisen kaavan mukaisia bentstiatsoli-yhdisteitä, joissa R^ on vety ja R2 on mahdollisesti substituoitu aralkyyli-tähde, saadaan saattamalla R^-substituoituja 2-(4'-aminofenyyli)-bentstiatsoleja reagoimaan mahdollisesti substituoitujen bentsaldehydien kanssa vastaviksi atso-15 metiineiksi, jotka voidaan hyvin helposti natriumboraatil-la polaarisissa liuottimissa hydrata vastaaviksi 2-(4'-bentsyyliaminofenyyli)-bentstiatsoli-johdannaisiksi (J. H. Billmann et ai., J. Org. Chem. 22 (1957), s. 1068) (menetelmä C) .
20 Joitakin keksinnön mukaisesti sopivista bentstiat- soliyhdisteistä on mainittu DE-hakemusjulkaisussa 23 33 378. Niitä kuvataan siinä kromogeenisinä aineina pu-ristusherkkiä merkitsemisaineita, erityisesti kopiopaperei-ta varten, joiden arkkipinnalla on puristamalla särkyviä 25 mikrokapseleita. Kapselit sisältävät kromogeenisen aineen liuosta, joka kapseleista vapautuessaan reagoi happamen aineksen kanssa samalla tai toisella arkilla väriainetta muodostaen. Ei ollut odotettavissa, että näitä leuko-yhdis-teitä ilman päällystys- ja käyttöteknisiä haittoja voitai-30 siin sisällyttää diatsotypia-yhdistelmiin ja käyttää valoa absorboivina yhdisteinä.
Edullisia lähtöaineita keksinnön mukaisten bents-tiatsoli-leuko-yhdisteiden synteesiä varten ovat esim. 2-amino-tiofenoleina: 2-amino-tiofenoli ja 5-metyyli-2-amino-35 tiofenoli; 4-amino-bentsaldehydinä: 4-amino-bentsaldehydi, 7 74825 4-dimetyyliamino-bentsaldehydi, 4-dietyyliamino-bentsalde-hydi, 4-N-metyyli-N-(2'-syaanietyyliamino)-bentsaldehydi ja 4-N-metyyli-N(4'-metoksifenyyliamino)-bentsaldehydi.
Diatsotypia-päällystysmassoja valmistettaessa ei 5 ole tarpeen käyttää bentstiatsolien suoloja sellaisinaan aineessa. Pikemminkin on menetelmäteknisesti erikoisen yksinkertaista ja kustannusten kannalta edullista muuttaa bentstiatsoli-leukoyhdisteet keskivahvoilla tai vahvoilla epäorgaanisilla tai orgaanisilla hapoilla vasta diatsoty-10 pia-päällystysmassojen valmistuksessa herkistämisliuok-sessa suoloikseen.
Erään edullisen suoritusmuodon mukaan keksinnön mukainen kaksikomponentti-diatso-valokopioaines sisältää vain yhden valoherkän kerroksen, jossa diatsoniumsuo-15 la, kytkentäkomponentti ja bentstiatsoliyhdiste ovat läsnä. Siinä tapauksessa, että mukana on useita valoherkkiä kerroksia, valoa absorboiva yhdiste on edullisesti läsnä viimeksi läpisäteilytetyssä valoherkässä kerroksessa.
Eräässä toisessa keksinnön suoritusmuodossa sisäl-20 tää kaksikomponentti-diatso-valokopioaines seoksen, jossa on kirjoalueella 395 - 420 nm absroboivaa diatsonium-suolaa ja kirjoalueella 365 - 385 nm absorboivaa diatso-nium-suolaa.
Jos käytetään diatsonium-suoloja, joiden absorptio 25 on kirjoalueella 395 - 420 nm, käytetään edullisesti sellaisia bentstiatsoli-yhdisteitä, joilla on edellä esitetty yleinen kaava, jossa on vety ja R2 on vety tai mahdollisesti halogeenilla tai alkyyli- tai alkoksiryhmillä substituoitu alkyyli, aryyli, aralkyyli tai pyridyylialkyy-30 li. Tällainen diatsonium-suola on edullisesti läsnä ainakin yhdessä valonherkistä kerroksista.
Sopivia diatsonium-suoloja, joilla on nämä kirjo-ominaisuudet, ovat esimerkiksi 4-aminobentseenidiatsonium-suolat, jotka ovat substituoituja 3- tai 2- ja 5- tai 2-35 ja 3-asemassa, kuten 3-metoksi-4-dimetyyliamino-bentseeni- s 74825 diatsoniumsuola, 3-metoksi-4-dietyyliamino-bentseenidiat-soniumsuola, 3-metoksi-4-N-pyrrolidiini-bentseenidiatso-niumsuola, 3-(n)-butoksi-4-N-piperidiini-bentseenidiatso-niumsuola, 2,5-(n)-dibutoksi-4-N(4'-metyyli)-piperatsiini-5 bentseenidiatsoniumsuola, 2-metyyli-3-metoksi-4-dimetyyli-amino-bentseenidiatsoniumsuola, 2-metyyli-3-metoksi-4-N-morfoliini-bentseenidiatsoniumsuola, 2-kloori-3-metoksi- 4-dimetyyliamino-bentseenidiatsoniumsuola, 2,3-dimetoksi- 4-dimetyyliamino-bentseenidiatsoniumsuola, 4-dietyyli-2-10 karboksi-bentseenidiatsoniumsuola, 4-N-metyyli-N-bentsyyli- 2-trifluorimetyyli-bentseenidiatsoniumsuola, 4-dietyyli- 2-kloori-bentseenidiatsoniumsuola.
Yleisen kaavan, jossa on vety tai alkyyli ja R2 on vety, mahdollisesti halogeenilla, syaani-, alkyyli-15 tai alkoksiryhmillä substituoitu alkyyli, aralkyyli, aryy-li tai pyridyylialkyyli, tai R^ ja R2 ovat eletrosyklisen renkaan jäseniä, mukaiset bentstiatsoliyhdisteet ovat sopivia sekä diatsoniumsuoloja varten, joiden kirjo-absorptio on alueella 365 - 385 nm että myös sellaisia diatso-20 niumsuoloja varten, joiden kirjo-absorptio on alueella 395 - 420 nm. Erityisen edullisia ovat sellaiset yleisen kaavan mukaiset bentstiatsoli-yhdisteet, joissa R^ ja R2 on vety ja R^ on vety tai metyyliryhmä tai R^ on vety tai metyyliryhmä tai R^ on vety, R2 on mahdollisesti substi-25 tuoitu bentsyyliryhmä ja R^ on metyyliryhmä. Näitä bents-tiatsoliyhdisteitä saadaan varsin yksinkertaisesti. Niiden suolat absorboivat kirjoalueella 365 - 440 nm ja menettävät alkalisessa väliaineessa käytännöllisesti katsoen täydellisesti absorptiokykynsä, samalla kun muodostuu vas-30 taavia bentstiatsoli-emäksiä.
Valoa absorboivana yhdisteenä käytetään edullisesti 6-metyyli-2(4'-aminofenyyli)-bentstiatsolia, jota on kaupallisesti saatavana dehydrotiotoluidiinina, ja 6-metyy-li-2-(41-bentsyyliaminofenyyli)-bentstiatsolia.
9 74825
Valoa absorboivana yhdisteenä käytetään edullisesti 6-metvyli-2(4J-aminofenyyli)-bentstiatsolia, jota on kaupallisesti saatavana dehydrotiotoluidiinina, ja 6-metyyli-2- (41-bentsyyliaminofenyvli)-bentstiatsolia.
5 Bentstiatsoli-leuko-emästen muuttamiseksi kellan- värisiksi suoloikseen käytetään edullisesti sellaisia happoja, joita tavallisesti diatsotvpia-kerroksissa jo käytetään stabiloimisaineina ja jotka bentstiatsoli-emästen kanssa päällystysliuoksissa eivät anna saostumia. Sopivia 10 oyat esimerkiksi epäorgaaniset hapot, kuten rikkihappo, kloorivetyhappo, boorihappo tai fosforihappo, orgaaniset hapot, kuten viinihappo, sitruunahappo, p-tolueenisulfohap-po, 4-klooribentseenisulfohappo, 2,4,5-trimetyylibentseeni-sulfoheppo, 5-sulfosalisyylihappo ym. tai mainittujen hap-15 pojen seokset. Erityisen edulliseksi osoittautuvat viini-hapon ja boorihapon tai 5-sulfosalisvylihapon ja fosfori-hapon seokset, joilla saadaan pysyviä päällvstysliuoksia ja hyvin varastcintikelpoisia diatsotypia-aineksia. Lisäksi estyy näiden happoyhdistelmien vaikutuksesta diatsotypia-ai-20 nesten käsittelyn ja varastoimisen jälkeen silloin tällöin esiintyvä jäijennöstaustan keltaiseksi värjäytyminen tehokkaasti ja pysyvästi.
Bentstiatsoli-emästen muuttamiseksi värisuoloikseen käytetään n. 20-30 paino-osaa happoa, laskettuna käytetystä 25 bentstiatsoli-emäksestä. Keksinnön mukaisen bentstiatsoli-osuus valonherkässä kerroksessa, laskettuna diatsonium-suo-lasta, on väliltä 2-30, edullisesti 5-15 paino-%.
Valonherkkien kerrosten levittäminen alustalle voi tapahtua tunnetulla tavalla vesipitoisesta, vesi-alkoholi-30 pitoisesta tai puhtaasti orgaanisesta liuoksesta. Käytettäessä muovikalvoja alustana on osoittautunut edulliseksi levittää päällystysliuokset alustalle orgaanisesta väliaineesta, joka sisältää kalvonmuodostavaa sideainetta. Sideaineen osuus kokonaiskuiva-ainepitoisuudesta tällai-35 sessa orgaanisessa päällystvsliuoksessa on 50-90, edulli- 10 74 82 5 sesti 70-80 paino-%, päällystysliuoksen kokonaiskuiva-aine-pitoisuus on n. 5-20, edullisesti 7-15 paino-%. Diatsotypia-päällystysmassan osuus kokonaiskuiva-ainepitoisuudesta on väliltä 10-40, edullisesti väliltä 20-30 paino-%.
5 Sopivia kalvonmuodostavia sideaineita ovat selluloosa- eetterit, kuten etyyliselluloosa, selluloosaesterit, kuten selluloosa-asetaatti, triasetaatti-, asetopropionaatti, -butyraatti ja -asetobutyraatti, vinyylipolymeraatit, kuten polyvinyyliasetaatti, polyvinyylikoloridi, vinyylikloridi/ 10 vinyyliasetaatti-sekapolymeraatit, alkyyliakrylaattien ja akryylihapon poly-(metyylimetakrylaatti)-sekapolymeraatit ja polyfenyleenioksidit tai etyleeniglykoli/isoftaalihappo/ tereftaalihappo-terpolymeraatit.
Paitsi liitäntäkomponentteja ja keksinnön mukaista 15 tai mukaisia valoa absorboivia yhdisteitä sisältää keksinnön diatso-valokopioaines vielä muita tavallisia lisäaineita kuten esimerkiksi sitruunahappoa, viinihappoa, muurahaishappoa, p-tolueenisulfonihappoa, 5-sulfosalisyylihap-poa ym. happamina stabiloimisaineina käytettyjen diatsonium-20 suolojen ennenaikaisen liittymisen ja stabiloinnin estämiseksi. Edullisesti tällaisia happamia stabiloimisaineita käytetään väkevyyksissä 10-50 paino-%, laskettuna liitäntä-komponenteista.
Lisäksi voidaan käyttää metallisuoloja, kuten sinkki-25 kloridia, kontrastin lisäämiseksi, hiilihappo- ja karbok- syylihappoamideja sekä alifaattisten tai aromaattisten monoja dikarboksyylihappojen ja yksiarvoisten alifaattisten alkoholien karboksyylihappoestereitä sekä karboksyylihap-poestereitä sekä karboksyylihappojen ja moniarvoisten ali-30 faattisten alkoholien estereitä kehittämisen nopeuttamiseksi. Edullisesti käytetään virtsa-ainetta, N,N-dimetyyli-virtsa-ainetta, glyseriinidi- ja glyseriinitriasetaattia.
Lisäksi voidaan diatsokopion kellastumisen estämiseksi ja loppuun valotettujen kehitettyjen alueiden vaa-35 lentämiseksi sekoittaa valoherkkään kerrokseen pieniä määriä tiovirtsa-ainetta tai tiovirtsa-ainejohdannaisia sekä väriaineita, esim. metyyliviolettia.
11 7482 5 Päällekkäin olevien diatsotypia-ainesten liukukyvyn parantamiseksi voidaan valonherkkään kerrokseen lisätä epäorgaanisia hienojakoisia pigmenttejä, esim. piihappoa, alumiinioksidia, jne.
5 Valonherkän kerroksen (kerrosten)kantajiksi sopivat kaikki tavalliset läpikuultavat tai käytännöllisesti läpikuultavat ainekset, kuten esim. päällystetty tai päällystämätön kuultopaperi, selluloosaesterit, kuten sellu-loosa-2 1/2- ja selluloosatriasetaatti, polyesterit, kuten 10 polyeteenitereftalaatti, vinyylipolymeerit, kuten polyvi-nyyliasetaatti tai polystyreeni.
Keksinnön mukaisen diatso-valokopioaineksen valottaminen tapahtuu tarkoituksenmukaisesti ultraviolettia ja lyhytaaltoista näkyvää säteilyä runsaasti antavalla valo-15 lähteellä, esimerkiksi elohopea-suurpainelampulla tai fluo-resenssiloisteputkella.
Valottamisen jälkeen alkuperäissävykuvan alla käsitellään diatso-valokopioainesta alkalisella väliaineella, esimerkiksi vesipitoisen tai kuivan ammoniakin höyryillä 20 tai saatetaan niiden kanssa kosketukseen, värillisen atso-väriainekuvan muodostamiseksi valottamattomille alueille ja siten alkuperäistä vastaavan positiivikopion valmistamiseksi. Kehittämisen aikana muuttuu bentstiatsoli-yhdisteen värisuola käytännöllisesti värittömäksi leuko-emäkseksi.
25 Seuraavan kopiosukupolven valmistamiseksi on nyt käytettävissä valotuslampun lähes koko säteilykirjo, minkä johdosta jäijentämisnopeus pienenee vain vähäisesti. Sensijaan käytettäessä tunnettuja UV-absorboimisaineita valonherkässä kerroksessa (DE-kuulutusjulkaisu 12 86 879, vastaa GB-patenttia 30 1151308 tai US-patenttia 3661591), jotka valotettaessa tai käytettäessä alkalista väliainetta, eivät muuta absorptio-kykyään ultravioletilla ja lyhytaaltoisella näkyvällä kir-joalueella, ovat jäijentämisnopeudet seuraavia toisioko-pioita varten pidemmät, koska valottamista varten tarvit-35 tava kemiallisesti vaikuttava säteily suodattuu pois diatso-välialkuperäiskuvaan jääneen UV-absorboimisaineen vaikutuksesta. Lisäksi tunnetuilla, ei-poistettavilla UV-absorboimis- 12 74825 ainella havaittua ei-toivottua täplän muodostusta kuvan taustassa ei esiinny keksinnön mukaisilla diatso-valokopioainek-silla.
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä lähemmin.
5 Esimerkki 1
Diatsotypia-päällystysmassa, jolla on seuraavassa esitetty koostumus, jaettiin 4:ään osaan (lakkanäytteet A, B, C ja D).
selluloosa-asetopropionaatti 14,00 g 10 asetoni 135,00 g metanoli 35,00 g metyyliglykoli 8,00 g n-butanoli 8,00 g 5-sulfosalisyylihappo 0,40 g 15 2-hydroksi-3-naftoehappo-N(2'-metoksifenyyli)-amidi 0,88 g l-hydroksi-2-naftaehappo-N-piperididi 0,60 g 2,5-dietoksi-4-N-morfoliini-bentseenidiatsonium-tetrafluoriboraatti 1,56 g
Lakkanäytteisiin B, C ja D lisättiin bentsti-20 atsoli-leuko-emästä 6-metyyli-2(4'-aminofenyyli)- bentstiatsoli (kaava 2) määrissä 10, 20 ja 30 paino-%, laskettuna diatsonium-suolasta. Lisäksi lisättiin lakka-näytteisiin B, C ja D bentstiatsoli-leuko-emäksen muuttamiseksi värisuolakseen vielä lisää sulfosalisyyli-25 happoa määrässä 25 %, laskettuna leuko-emäksestä, ts.
0,01 g, 0,02 g ja 0,03 g. Lakkanäyte A toimii vertailuna.
Jokainen lakkanäyte levitettiin sitten 10 cm leveän vetovalulaitteen avulla, jonka rakoleveys oli 0,16 mm, tavallisella tartuntakerroksella varustetulle lasinkirk-30 kaalle polyeteenitereftalaatti-kalvolle, jonka paksuus oli 125 ;um, kuivattiin kiertoilmakuivauskaapissa 1 minuutti 100°C:ssa ja merkittiin saadut diatsokalvomallit lakkanäytteitä vastaavasti A:11a, B:llä, C:llä ja D:llä.
Jokaista näistä kalvomalleista valotettiin sitten 35 kaupallisessa yhtäjaksoisessa diatsofilmi-johdannaisessa tiheysväliltään n. 0,15:n hopea-harmaasävykiilan alla elohopeahöyry-suurpainelampun valolla niin, että hopeahar-maasävykiilan 1. valotusvaiheen aikana kehittämisen 13 74825 .
jälkeen kosteilla ammoniakki-höyryillä saatiin optinen tiheys, joka oli n. 0,02 tiheysyksikköä kalvomallin täydellisesti loppuunvalotetun ja kehitetyn taustan yläpuolella.
Arvot kalvomallien A, B, C ja D läpimenonopeuksille olivat erilaiset. Kalvomallille A määritettiin läpimeno-nopeus 1,7 m/min. Läpimenonopeuksien vertailu antaa kalvo-mallien B, C ja D tehokkaan kopioimisnopeuden laskettuna kalvomallista A,
Saatiin seuraavia arvoja:
Taulukko I
Kalvomalli Tehokas kopioimisnopeus 15 A 100 % B. 71 % C 47 % D 25 % 20 Optiset tiheydet mitattiin hopea-harmaasävykiila-kopion eri yalotusvaiheissa. Saadut tiheysarvot esitettiin graafisesti kuvassa 1 hopea-harmaasävykiilan tiheyden funktiona, jolloin kopion tiheysarvot on esitetty ordinaatalla ja alkuperäiskappaleen tiheysarvot abskissalla. Saadut käyrät 25 ovat valokuvauksessa tunnettuja ja kuvaavat jäljen- nösaineksen sensitometristä käyttäytymistä. Bentstiatsoli-yhdisteen väkevyyden vaikutus käyrän kulkuun tunnetaan, jolloin jäijennysteknisesti kiinnostavalla tiheysalueella Q,2tv1,2 käyrien nousu tulee selvästi vähäisemmäksi, ts, 30 voidaan todeta sävyasteikon selvä tasoittuminen.
Arvot käyrien A, B, C ja D nousulle ( ^-arvot) tiheysalueella 0,2-1,2 on koottu seuraavaan taulukkoon ΙΓ.
J4 74825
Taulukko II_
Kalvonalli -arvot A 1,72 5 B 1,43 C 1,23 D 1,03
10 Kopioimisnopeuden arvoista ja kalvomaJlien A, B, C
ja D 'f -arvoista nähdään, että bentstiatsoli-yhdisteiden määrän kasvaessa kopioimisnopeus pienenee ja sensito-metristen käyrien nousu pienenee, jolloin käyrän kulku lähenee ihannekäyttäytymistä sävyarvoltaan oikeille ti-15 heystoistoille,
Samanlaisia tuloksia saadaan liitteen taulukossa esitetyillä bentstiatsoli-yhdisteillä no. 1, 3-11 ja 24-32.
Esimerkki 2
Diatsotypia-päällystysmassa, jolla oli seuraavassa 20 annettu koostumus, jaettiin kahteen samanlaiseen osaan (lakkanäytteet E ja F), selluloosa-asetopropionaatti 7,00 g asetoni 67,50 g metanoli 17,50 g 25 metyyliglykoli 4,00 g n-butanoli 4,00 g 5-sulfosalisyylihappo 0,20 g 2-hydroksi-3-naftoehappo-N(21-metoksife-nvyli)-^amidi 0,24 g 3q l-hydroksi-2-naftoehappo-N-piperididi 0,17 g 4-N,N-dietyyliamino-bentseenidiatsonium-tetrafluoriboraatti 0,36 g
Lakkanäytteeseen F lisättiin 0,055 g 6-metyyli-2(41-formyyliaminofenyyli)-bentstiatsolia (kaava 12) 35 ja vielä lisää 0,01 g 5- nlfosalisyylihappoa. Vertailuna toimiva lakkanäyte E ei sisältänyt bentstiatsoli-yh-distettä eikä lisää sulfosalisyylihappoa. Näin valmistetuilla lakkanävtteillä E ja F päällystettiin sitten, 15 74825 kuten esimerkissä 1 selostettiin, polyeteeniterefta-laattikalvo ja saadut kiatsokalvomallit E ja F valotettiin yhtäjaksoisessa diatsokalvojäljennyslaitteessa hopea-harmaasävykiilan alla läpimenonopeudella 0,4 m/min ja 5 kehitettiin senjälkeen kostealla ammoniakkihöyryllä.
Saatiin hopea-harmaasävykiilansinimustia diatsokopioita. Kalvomallien E ja F sensitometriset käyrät on esitetty kuvassa 2.
Kun edellä mainitussa lakkaliuoksessa 4-N,N-die-10 tyyliamino-bentseenidiatsoniumtetrafluoriboraatti korvattiin samalla moolimäärallä (0,42 g) 4-N,N-dietyyliamino-2-etoksibentseenidiatsoniumfluoriboraattia ja puoleen näin valmistetusta lakasta lisättiin 0,055 g 6-metyyli-2(4'-pro-pionyyli-aminofenyyli)-bentstiatsolia (kaava 20) ja 15 0,01 g sulfosalisyylihappoa, silloin saatiin kalvon pääl lystämisen ja kuivaamisen jälkeen diatsokalvomallit G (vertailuksi) ja H, jotka valotettiin ja kehitettiin yhdenmukaisesti kalvomallien E ja F kanssa. Saatiin hopea-harmaa-sävykiilan sinimustia diatsokopioita. Kalvomallien G ja H 20 sensitometriset käyrät on esitetty kuvassa 3.
6-Metyyli-2(4'-formyyliaminofenyyli)-bentstiatsolin tai 6-metyyli~2(4'-propionyyliaminofenyyli)-bentstiatsolin vaikutus diatsokalvomallien P ja H sensitometrisen käyrien kulkuun on hyyin selvästi havaittavissa.
25 {f -Arvot sensitometristen käyrien E, Γ, G ja H nou sulle tiheysalueella 0,2-1,2 on koottu taulukkoon III.
Taulukko III
Kalvomalli )T -arvot 30_________ E (vertailumain 1 2,13 F 1,27 G (vertailumain 1 1,32 H 0,88 35 Samanlaisiin tuloksiin päästään käyttämällä kaava- taulukossa esitettyjä bentstiatsoli-yhdisteitä nrot 13-19 ja 21-23 ja diatsonium-suoloja, joiden maksimiabsorptio on kirjoalueella 365-385 nm.
16 74825
Esimerkki 3
Tavallisella turtuntakerroksella varustettu poleteeni-tereftalaatti-kalvo päällystettiin lakkaliuoksella, jolla oli seuraavassa esitetty koostumus, ja kuivattiin kuten 5 esimerkissä 1 selostettiin (kerrospaksuus 7,5^um). selluloosa-asetopropionaatti 7,00 g asetoni 67,50 g metanoli 17,50 g metyyliglykoli 4,00 g 10 n-butanoli 4,00 q
Tiinihappo 0,58 g boorihappo 0,14 g 2-metyyliresorsinoli 0,29 g 2,2J, 4,4’ '-tetrahydroksidif envylisulf idi 0,04 g 1 s 6-metoksi--2-hydroksi-3-naftoehappo-N(3-morfoliinipropyyli)amidi 0,32 q 2,3-dihydroksinaf taliini-6r-sulfonihappo N(41"kloorifenvylil-amidi 0,14 g 20 l^iT-dimetyylivirtsa-aine 0,10 g 2,S-dibutoksi-^^morfoliini-bentseeni^ diatsonium-fluoriboraatti 0,89 g N, N-dietyy 1 iamino^bentseenidiatsonium^-fluoriboraatti 0,08 g 25 6-^metyyli-2 (4' rrbentsyyliaminofenyyli) - bentstiatsoli (kaava 24). 0,17 g
Saatua diatsotypia-ainesta J valotettiin hooea-harmaasävykiilan alla yhtäjaksoisessa diatsokalvojäijennys-laitteessa nopeudella 0,4 m/min ja kehitettiin sen-30 jälkeen kosteilla ammoniakkihöyryillä. Saatiin alku-peräis —hopea-astekiilan neutraali musta diatsokopio. Sävyasteikon 'C-arvon määrittämiseksi esitettiin sensi-tometrisen käyrän kulku graafisesti (kuva 4).
Kun 6-metyyli-2(4'-bentsyyliaminofenyvli)-bentstiat-33 solin asemasta käytettiin samoja painomääriä kaavataulu-kossa esitettyjä bentstiatsoli-yhdisteitä numerot 25-32, saatiin samanlaiset tulokset mitä kopioiden värisävyyn, 17 7 4 8 2 5 sensitoinetristen käyrien kulkuun ja X"'-arvoihin tulee. Diatsoklavo K vertailuna ilman bentstiatsoli-yhdistettä toimii huomattavasti kovemmin, ts. sen sensitometrinen käyrä kulkee selvästi ivrkemmin, esitetty kuvassa 4.
5 Kun 6-metyyli-2(4’-bentsyvliaminofenvvli)-bentstiatsoli korvattiin samoilla paino-osilla DE-patenteissa 1 286 897 ja 1 204 069 sekä US-patentissa 3 661 591 mainittuja UV-absorboimisaineita, silloin saatiin diatsokalvo-ainekset, L, M ja N, joiden sensitometristen käyrien kulku 10 on selvästi jyrkempi ja jotka vastaavasti antavat selvästi suurempia X -arvoja. Käyrän kulku vastaa suurinpiirtein diatsotvpia-ainesta ilman UV-absorboimisainetta (kuva 4).
Edellä saadut tulokset osoittavat, että diatsotypia-äinesten, jotka koostuvat vallitsevasti tai pelkästään 15 bentseenidiatsoniun-suoloista, joiden maksimiabsorptio on kirjoalueella välillä 395-420 nm, sensitometristen käyrien kulkua ei voida käytännöllisesti muuttaa tunnetuilla UV-absor-boimisaine illa.
Seuraavaan taulukkoon 4 on koottu sävyasteikon 20 'f" -arvoja diatsokalvomalleille J, K, L, M ja N.
Taulukko IV
„ Kalvomalli Y'"' -arvo UV-absorboimisaine 25 J 1/19 6-metyyli-2(4’-bentsyyliamino- fenvvli)bentstiatsoli K 1/97 ilman L 1,78 1-/4 1 - (/2-metvyliamino- etyyli-sulfonyvli)-fenyvli7-3-o-kloorifenvvli- Λ,,-Oyratso-liini (DE-PS 12 86 897) M 1,87 7-dietvyliamino-4-metvvli-kuma- riini (US-PS 3 661 591) N 1,87 2,2'-dihvdroksi-4,4'-dimetoksi- bentsofenoni ](DE-PS 12 04 069) is 7 4 825
Esimerkki 4
Valmistettiin 10 lakkaliuosta, jotka poikkesivat toisistaan ainoastaan lisätyn UV-absorboimisaineen lajissa. Yksittäisissä lakkaliuoksissa käytettiin 9 eri UV-absorboi-5 misainetta, jolloin UV-absorboimisaineissa II-VII kulloinkin on kysymys keksinnön mukaisista bentstiatsoli-yhdis-teistä ja UV-absorboimisaineissa VIII-X on kysymys tunnetuista yhdisteistä kalvomalleja L, N ja M varten (taulukko 4). Lakkaliuoksen koostumus 10 selluloosa-asetcpropionaatti 3,50 g asetoni 33,75 g metanoli 8,75 g n-butanoli 2,00 g metyyliglykoli 2,00 g 15 viinihappo 0,29 g boorihapno 0,07 g UV-absorboimisaine (II-X) 0,05 g
Jokaista näistä lakkaliuoksista levitettiin esimerkissä 1 mainitulla vetovalimellä polveteenitereftalaatti- 20 kalvolle ja kuivattiin. Sitten määritettiin kaupallisella densitometrillä optiset tiheydet aallonpituuksilla 365 ja 405 nm sekä ennen käsittelyä kostealla ammoniakki-kaasulla että sen jälkeen.
19 7482 5
Saatiin seuraavat tulokset: • UV-absorboimisaine Optinen tiheys A (nm) ennen jälkeen käsittelyn ammoniakilla 5 ------- I - 405 0f06 0,06 II 6-metyyli-2(41-aminofenyyli)-bents- tiatsoli (kaava 2) 405 0,16 0,06 III 6-metyyli-2(41-bentsyyliaminofenyvli)- 10 bentstiatsoli (kaava 241 405 0,42 0,07 IV 2 (4* -dibentsyyliaminof enyyli) -bentstiatsoli (kaava 81 405 0,43 0,07 V 6-metyyli-2(41-fonmyyliaminofenyyli)- bentstiatsoli (kaava 12) 365 0,36 0,06 15 VI 6-metyyli-2(4'-propionvy1iaminofenyy1i)- bentstiatsoli (kaava 20) 365 0,38 0,06 VII 6-metyyli-2(4’-karbetoksiaminofenyyli)- bentstiatsoli (kaava 17) 365 0,40 0,06 VIII 1-/4'-(-metyvliamino-etyvli-sulfo- 20 nvyli)-fenyyli?-3-p-kloorifenyyli-365 0,43 0,43 pyratsoliini 405 0,12 0,12 IX 7-dietyyl iamino-4-metyyl i-kurrar iini 365 0,06 0,43 X 2,2' -djJiydroksi-r4,41 -dimetoksibentso- fenoni 365 0,27 0,16 25 Edellä esitetyt tulokset osoittavat, että ainoastaan keksinnön mukaiset bentstiatsoli^johdannaiset II-VII aitmo-niakkihövryjen vaikutuksesta menettävät absorptio-kykynsä käytännöllisesti täydellisesti, mikä huomataan selvästi optisen tiheyden putoamisesta 0,06-0,07:ään. Tämän takia 30 ei esiintynyt UV-absorboimisaineen aiheuttamaa taustan värjäytymistä.
20 74 82 5
Lisäksi voidaan diatsokalvo-välialkuperäiskappaleista, jotka sisältävät yhtä keksinnön mukaista benisiiatsoli-johdannaista UV-absorboimisaineena, valmistaa uusia diatsokalvokopioita ilman valotusnopeuden pienenemistä, 5 koska yäli-alkuperäis-diatsokalvon alkalisessa kehityksessä keksinnön mukainen bentstiatsoli-UV-absorboimisaine menettää absorptio-kykynsä jäijennyslampun kemiallisesti vaikuttavalle säteilylle.
Sensijaan jää käytettäessä tunnettuja UV-absor-10 boimisaineita optinen tiheys ennen ja jälkeen alkalisen käsittelyn ammoniakkikaasulla joko muuttumattomaksi (VII), se kasvaa (XI) tai se pienenee ainoastaan murto-osan (X). Tämän johdosta jää jäljelle myös alkalisen käsittelyn jälkeen suuri jäämä-absorptio, joka johtaa ei-toivottuun 15 kopiotaustan värjäytymiseen ja vähentää toisiokopioiden valmistuksessa käsittelynopeutta.
Esimerkki 5
Tavallisella tartuntakerroksella varustettu poly-eteenitereftalaatti-kalvo päällystettiin käyttäen 10 cm:n 20 levyistä vetovalinta,jonka rakoleveys oli 0,09 mm, ensimmäisellä kerroksella seuraavassa esitettyä koostumusta 0.
Koostumus O
Selluloosa-asetopropionaatti 3,5 g asetoni 33,75 g 25 metanoli 8,75 g metyyliglukoli 2,00 g n-butanoli 2,00 g viinihappo 0,12 g boorihappo 0,03 g 30 2-hydroksi-3-naftoehappo-N(21 -metoksi- fenyyli)-amidi 0,22 g l-hydroksi-2-naftoehappo-N-piperididi 0,15 g 4-N,Ν-dipropyyliamino-bentseenidiatso- nium-tetraf luoriboraatti 0,20 g 35 6-metvyli-2-/¾'-(p-klooribentsyyliamino)-fe- nyyli?-bentstiatsoli (kaava 27) 0,04 a 2i 74825 Näin saatu diatso-valokopioaines 0 kuivataan hyvin.
Monikerrosrakenteisen diatso-valokopioaineksen, joka sisältää kaavan 27 mukaisen keksinnön mukaisen vh-5 disteen, valmistamiseksi levitettiin diatsotvpia-ai-neksen 0 ensimmäiselle kerroksella toinen kerros seuraavassa esitettyä koostumusta Q 10 cm:n levyisellä vetovalimella, jonka rakoleveys oli 0,09 mm, ja kuivattiin .
1Q Koostumus Q
Selluloosa-asetobutyraatti 3,5 g etanoli 35,00a vesi 1,5 g viinihappo 0,12 σ 15 boorihappo 0,03 a 2-hydroksi-3-naftoehappo-N(21-metoksi- fenyyli)'amidi 0,2 2 g l’-hydroksi-2-naftoehappo-N-piperididi 9,15 g 21 5-rbibutoksi^4-N-morfoliini-bentseeni-20 diatsoniumtetrafluoriboraatti 0,45 a Näin saatu diatso-valokopioaines P valotettiin hopea- harmaasävykiilan alla yhtäjaksoisessa diatsokalvo-jäijen- nyslaitteessa nopeudella 0,4 m/min ja kehitettiin 25 senjälkeen kosteilla ammoniakkihöyryillä. Saatiin alkuperäisen sinimusta diatsokalvokopio. Sävyasteikon Y~ -arvon määrittämiseksi esitettiin diatsotvpia-aineksen P sensitometrisen käyrän kulku graafisesti kuvassa 5. Samanlaisiin tuloksiin päästään, kun 6-metyyli-30 2/$J-(p-klooribentsyyliamino)-fenyyliy-bentstiatsolin asemesta käytetään samoja painomääriä kaavataulukkoon koottuja bentstiatsoli-johdannaisia.
Saadut tulokset osoittavat, että keksinnön mukainen, monikerrosrakenteinen diatso-valokopioaines jäljentää 35 optiset tiheysarvot suhteellisen suurella tiheysalueella sävyarvollisesti lähes oikein.
22 7 4 8 2 5
Vertailua varten on kuvassa 5 esitetty diatsotypia-ainesten 0 ja Q sensitometriset käyrät, jotka valmistettiin koostumusten 0 ja Q avulla ja jotka käsiteltiin kuten monikerrosrakenteisen diatsotvpia-aineksen P yhtey-5 dessä selostettiin.
Taulukko V
Kalvomalli V* -arvot 0 0,93 10 p 3'32 8 1,96
Esimerkki 6
Tavallisella tartuntakerroksella varustettu ooly-eteenitereftalaatti-kalvo päällystettiin, kuten esimer-15 kissä 1 selostettiin, diatsolakkaliuoksella, jolla oli seuraavassa esitetty koostumus, ja kuivattiin, selluloosa-asetopropionaatti 7,00 g asetoni 67,50 g metanoli 17,50 g 20 metvyliglykoli 4,00 g n-^butanoli 4,00 g 5- sulfosalisyylihanpo 0,23 q fosforihappo (85-%:nen) 0,13 g 2^-metyyliresorsiini 0,19 c 25 2,2',4,4'-tetrahydroksi-difenyvlisulfidi 0,04 g 6- metoksi~2-hydroksi-3-na£toehanpo-N(3-mor- foliini-propyvli)-amidi 0,32 g 2,3-dihydroksinaftaliini-6-sulfonihapr>o-N (4 * — kloorifenyyli)-amidi 0,14 g 30 N,N'^dimetyylivirtsa-aine 0,10 g 2,5~dibutoksi-4-morfoliini-bentseeni- diatsonium-fluoriboraatti 0,89 g N,N-dietyyliamino-bentseenidiatsonium- fluoriboraatti 0,08 g
O C
6-me tyyli-^-2(41-bentsyyliaminofenvyli)- -bentstiatsoli 0,12 g (kaava 24) 23 74825 Tällä tavalla saatu diatso-valokopioaines R valotettiin hopea-harmaasävykiilan alla yhtäjakoisessa diatsokalvo-jäljennyslaitteessa nopeudella 0,4 m/min ja kehitettiin senjälkeen kosteilla ammoniakkihöyryillä. Saatiin alku-5 peräisharmosävykiilan neutraalista kevyen sinertävän mustaan kopio. Sävyasteikon -arvot on verrattavissa kalvo-mallin C diatsokopioihin.
Ei-käsitellyn diatso-valokopioaineksen varastointi-ikä 55°C:ssa ja 65 %:n suhteellisessa kosteudessa on hyvä.
24 7 4825
Taulukko
Synteesi-
Nr . R2 R-5 Sp.eC menetelmä
1 H H H 148-149 ^ A
2 H H 6-CH3 193-194 A
3 H -CH3 6-CH3 165-167 A
4 -CH3 -CH3 H 172 A
5 "C 2 H 5 C 2 H 3 H 123-124 A
6 -ε4Η9(η) -C^ H9(n) H 160- 163 A
(HCl-suola)
7 -CH3 ~CH2\^Q) H 157- 158 A
8 -CH^· "CH2\^) H 177-180 A
9 'CH3 -/q\-0CH3 H 131-133 A
'—J (HCl-suola)
10 c4^-CH2-0-CH^;,CH2 H 273 A
H -CH3 -CH2CH2CN H 145-146 A
12 H -C-H 6-CH3 216-217 B
13 H -C-CH3 H 226-228 B
0
14 H -C-CH3 6-CH 3 225 - 227 B
0 3 25 74825
Synteesiin r . Rt R2 R3 Sp. *C anetelmä
15 H ^S^CH3 6_CH3 228 (Zers. ) B
16 H -C-NH. 6-CH, 300 B
0
17 H -C-0C2H, 6-CH, 168-169 B
Ö 2 5 3
18 H 6_CH3 243-245 B
19 H -C-CHj^Q^) 6-CH3 213-214 B
20 H -C-C,H7 6-CH, 210-212 B
0
21 H . -C-0-/cT) 6-CH, 300 B
0 \—i
22 H -(j-OC^Hg 6-CH3 300 B
23 -CH3 -C-CH, 6-CH, 138-140 B
0
24 H -CH2^0) 6-CH3 147-150 C
25 H -CH2^VCH3 6-CH3 160-161 C
26 H -CH2^O)-0CH3 6-CH3 159-161 C
27 H -CH,_^Vd 6-CH3 181-182 C | 26 74825 __ _ D n n CD "r Synteesi-
Rl R2__R3 fp C [menetlirfi 0CIl3
28 H /TT. 6-CH3 145-147 C
—och3 Cl
29 H _CH 6-CH3 196-198 C
2>^
Cl ,°-ch2 30 H -CHr(5)4 6-CH3 153-155 c
31 H -CH5\0)-N^ 2 5 6-CH3 131-133 C
C2H5
32 8 -CHy/θΝ 6-CH3 205-208 C
^11

Claims (10)

1. Kaksikomponentti-diatso-valokopioaines, joka käsittää alustan ja yhden tai useampia valonherkkiä kerrok- 5 siä, joista jokainen sisältää vähintään yhden valonherkän diatsonium-suolan, kytkentäkomponentin ja happamen stabilointiaineen, ja vähintään yksi kerros sisältää yhdisteen, joka absorboi valoa ultravioletilla spektrialueella, tunnettu siitä, että valoa absorboiva yhdiste on 10 läsnä seuraavan yleisen kaavan mukaisen bentsdiatsolin vä-risuolana jossa on vety, alkyyli tai aralkyyli, R2 on vety tai mahdollisesti substituoitu alkyyli-, aralkyyli-, aryyli-, 20 pyridyylialkyyli-, karbalkyyli-, karboksialkyyli-, karbok-siaryyli-, karbamoyyli- tai sulfamoyyliryhmä, tai R^ ja R2 ovat yhdessä heterosyklisen ryhmän jäseninä, ja R^ on vety tai alkyyli, joka muuttuu alkalisen väriaineen vaikutuksesta leuko-emäk-25 sekseen ja menettää osittain tai täydellisesti absorptio-kykynsä säteilylle pitkäaaltoisella ultravioletilla ja lyhytaaltoisella näkyvällä spektrialueella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diatso-valokopio-aines, tunnettu siitä, että valoa absorboiva yh- 30 diste on bentstiatsoli, jolla on vaatimuksessa 1 esitetty yleinen kaava, jossa R^ on vety, 1-4 hiiliatomia sisältävä alkyyli tai aralkyyli, jossa on hiiliatomeja 10:een asti, R2 on vety tai halogeenilla tai amino-, mono- tai dialkyyliamino-, syaani-, alkyyli-, alkoksi- tai alkylee-35 nidioksiryhmillä (joiden alkyyliryhmissä on 1 - 3 hiili-atomia) substituoitu alkyyliryhmä, jossa on 1 - 4 hiili-atomia, tai aralkyyliryhmä, jossa on hiiliatomeja 10 reen asti, tai aryyliryhmä, jonka alkyyliryhmässä on 1 - 4 hiiliatomia, 1-4 hiiliatomia sisältävä karbalkyyliryhmä, 28 74825 1-4 hiiliatomia sisältävä karboksialkyyliryhmä, karbok-siaryyliryhmä, jossa on hiiliatomeja 10:een asti, tai karbamoyyli- tai sulfamoyyliryhmä, tai ja ovat yhdessä sen typpiatomin kanssa, johon ne ovat sitoutuneet, 5 viisi- tai kuusi-jäsenisen heterosyklisen ryhmän jäseniä, ja R^ on vety tai 1-2 hiiliatomia sisältävä alkyyli.
2? 74825
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen diatso-valokopioaines, tunnettu siitä, että valoa absorboiva yhdiste on 6-metyyli-2(4'-aminofenyyli)-bents- 10 tiatsoli.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen diatso-valokopioaines, tunnettu siitä, että valoa absorboiva yhdiste on 6-metyyli-2(4'-bentsyyliamino-fenyyli)-bentstiatsoli.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen diat- so-valokopioaines, tunnettu siitä, että valoa absorboivan yhdisteen muuttamiseksi värisuolakseen käytetään viinihapon ja boorihapon seosta.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen diat- 20 so-valokopioaines, tunnettu siitä, että valoa absorboivan yhdisteen muuttamiseksi värisuolakseen käytetään 5-sulfosalisyylihapon ja fosforihapon seosta.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diatso-valokopio-aines, tunnettu siitä, että läsnä on ainoastaan 25 yksi valonherkkä kerros.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diatso-valokopio-aines, tunnettu siitä, että valoa absorboiva yhdiste on läsnä viimeksi läpivalotetussa valoherkässä kerroksessa .
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diatso-valokopio- aines, tunnettu siitä, että valonherkkänä diatso-niumsuolana käytetään seosta, jossa on diatsoniumsuolaa, jonka spektriabsorptio on välillä 395 - 420 nm, ja diatsoniumsuolaa, jonka spektriabsorptio on välillä 365 - 385 nm.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diatso-valokopio- aines, tunnettu siitä, että ainakin yhdessä va-lonherkistä kerroksista on läsnä diatsoniumsuola, jonka spektriabsorptio on välillä 395 - 420 nm. 29 7 4 8 2 5
FI840810A 1983-03-02 1984-02-29 Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial. FI74825C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3307364 1983-03-02
DE19833307364 DE3307364A1 (de) 1983-03-02 1983-03-02 Zweikomponenten-diazontypiematerial

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840810A0 FI840810A0 (fi) 1984-02-29
FI840810A FI840810A (fi) 1984-09-03
FI74825B true FI74825B (fi) 1987-11-30
FI74825C FI74825C (fi) 1988-03-10

Family

ID=6192300

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840810A FI74825C (fi) 1983-03-02 1984-02-29 Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4540648A (fi)
EP (1) EP0118086B1 (fi)
JP (1) JPS59165050A (fi)
AT (1) ATE46773T1 (fi)
BR (1) BR8400996A (fi)
CA (1) CA1211977A (fi)
DE (2) DE3307364A1 (fi)
DK (1) DK105484A (fi)
ES (1) ES8503862A1 (fi)
FI (1) FI74825C (fi)
NO (1) NO840758L (fi)
ZA (1) ZA841513B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10209544B4 (de) * 2001-03-05 2006-05-04 Metso Paper Automation Oy Verfahren und Vorrichtung zum Erwärmen einer Walze

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2563436Y2 (ja) * 1990-04-11 1998-02-25 東芝メカトロニクス株式会社 連続フォーム折り畳み装置
JPH03129476U (fi) * 1990-04-11 1991-12-26
US5679494A (en) * 1994-02-16 1997-10-21 Fuji Photo Film Co., Ltd. Heat-sensitive recording material comprising a diazonium salt, a coupler and a benzotriazole compound
US5496826A (en) * 1994-09-02 1996-03-05 Bristol-Myers Squibb Company Pharmaceutical methods of using heterocyclic derivatives of N-phenylamides
GB9503946D0 (en) * 1995-02-28 1995-04-19 Cancer Res Campaign Tech Benzazole compounds
TR200102790T2 (tr) * 1999-03-26 2002-06-21 Euro-Celtique S.A. Aril İkameli Pirazoller, İmidazoller, Oksazoller, Tiazoller ve Piroller Ve Bunların Kullanımı.
JP2000343827A (ja) * 1999-03-31 2000-12-12 Fuji Photo Film Co Ltd 感光感熱記録材料
US7270800B2 (en) 2000-08-24 2007-09-18 University Of Pittsburgh Thioflavin derivatives for use in antemortem diagnosis of Alzheimer's disease and in vivo imaging and prevention of amyloid deposition
JP5022554B2 (ja) * 2000-08-24 2012-09-12 ユニバーシティ オブ ピッツバーグ オブ ザ コモンウェルス システム オブ ハイヤー エデュケイション アルツハイマー病の生前診断ならびにアミロイド沈着物のインビボ画像化および予防に用いるためのチオフラビン誘導体
US20050175554A1 (en) * 2002-04-17 2005-08-11 Barbara Wagner Aminophenylbenzothiazole compounds
JP2004099482A (ja) * 2002-09-06 2004-04-02 Fuji Photo Film Co Ltd ジアゾニウム塩及びそれを用いた感熱記録材料
JP3836775B2 (ja) * 2002-10-23 2006-10-25 富士写真フイルム株式会社 記録材料
GB0229686D0 (en) * 2002-12-20 2003-01-29 Amersham Plc Solid-phase fluorination of benzothiazoles
US20050043523A1 (en) * 2003-08-22 2005-02-24 University Of Pittsburgh Benzothiazole derivative compounds, compositions and uses
US8236282B2 (en) 2003-08-22 2012-08-07 University of Pittsburgh—of the Commonwealth System of Higher Education Benzothiazole derivative compounds, compositions and uses
CA2627722A1 (en) 2005-10-31 2007-06-21 Merck & Co., Inc. Cetp inhibitors
EP2046279B1 (en) * 2006-07-27 2014-05-14 Basf Se Use of aminophenylbenzotriazole derivatives for protecting human and animal skin and hair from the harmful effects of uv radiation and cosmetic compositions thereof
CN103058952A (zh) * 2013-01-15 2013-04-24 安徽大学 一种具有强双光子效应的噻唑化合物及其合成方法

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL171784B (nl) * 1952-08-13 Sato Kk Etikettenrol.
BE579138A (fi) * 1958-07-10
US3365293A (en) * 1963-06-06 1968-01-23 Geigy Ag J R Photographic diazotype films comprising fluorescent ultraviolet absorbers
GB1094374A (en) * 1963-11-21 1967-12-13 Gen Aniline & Film Corp Diazotype materials
GB1053276A (fi) * 1964-04-01
NL131665C (fi) * 1964-05-18
DE1286897B (de) * 1965-10-27 1969-01-09 Kalle Ag Zweikomponentendiazotypiematerial
CH511460A (de) * 1968-12-09 1971-08-15 Kalle Ag Verfahren zum Herstellen einer Halbtöne druckenden Flachdruckform
GB1250252A (fi) * 1969-03-28 1971-10-20
US3679415A (en) * 1969-07-18 1972-07-25 Eastman Kodak Co Diazotype photographic elements having extended exposure latitude with specific u-v absorber
DE2333378A1 (de) * 1973-06-30 1975-01-23 Basf Ag Neue verbindungen der benzoxazol- und der benzthiazolreihe und farbbildner fuer kopierverfahren
JPS5152816A (en) * 1974-09-03 1976-05-10 Energy Conversion Devices Inc Gazokeiseifuirumu oyobi gazokeiseihoho
US4148646A (en) * 1977-06-13 1979-04-10 Trans World Technology Laboratories, Inc. Continuous tone diazotype process
US4224397A (en) * 1979-01-26 1980-09-23 Trans World Technology Laboratories Inc. (Twt Labs, Inc.) Continuous tone diazo material
JPS5666844A (en) * 1979-11-05 1981-06-05 Kaneo Yamamoto Manufacture of diazo photosensitive paper preventing ground discoloration of copy

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10209544B4 (de) * 2001-03-05 2006-05-04 Metso Paper Automation Oy Verfahren und Vorrichtung zum Erwärmen einer Walze

Also Published As

Publication number Publication date
EP0118086A2 (de) 1984-09-12
DK105484D0 (da) 1984-02-27
CA1211977A (en) 1986-09-30
FI840810A (fi) 1984-09-03
FI74825C (fi) 1988-03-10
BR8400996A (pt) 1984-10-09
JPS59165050A (ja) 1984-09-18
EP0118086B1 (de) 1989-09-27
DE3479925D1 (en) 1989-11-02
ATE46773T1 (de) 1989-10-15
US4540648A (en) 1985-09-10
DE3307364A1 (de) 1984-09-06
DK105484A (da) 1984-09-03
ES529801A0 (es) 1985-03-16
EP0118086A3 (en) 1987-05-27
ES8503862A1 (es) 1985-03-16
FI840810A0 (fi) 1984-02-29
ZA841513B (en) 1984-10-31
NO840758L (no) 1984-09-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74825B (fi) Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial.
US3679415A (en) Diazotype photographic elements having extended exposure latitude with specific u-v absorber
FI75151B (fi) 2-hydroxinaftalenderivat anvaendbara som kopplingskomponenter i diazotypimaterialer.
EP0004574B1 (de) 2-Hydroxy-3-naphthoesäureamide und deren Verwendung als Kupplungskomponenten in Diazotypiematerialien
JPS5946646A (ja) ハロゲン化銀写真感光材料
US2537106A (en) Poly-acetoacetyl derivatives of polyamines as azo components in diazotype photoprinting material
US2552355A (en) Diazotype layers having organic esters and nitriles containing an active methylene group as azo components
US2529464A (en) Diazotype composition containing n-hydroxyethyl-m-toluidine-p-diazos
US4225662A (en) Diazo copying material
US4207110A (en) Diazotype material
FI74155C (fi) Tvaokomponent-diazo-ljuskopiematerial.
JPS5942541A (ja) ハロゲン化銀カラ−写真感光材料
US2547843A (en) Diazotyes containing 6-hydroxy-1, 3-benzoxathiolone-2 and its derivatives
US4321373A (en) 2-Hydroxy-3-naphthoic acid amides
US2523889A (en) Diazotypes containing dialkoxy phenols
US2523882A (en) Intensification of the image of diazotype light-sensitive layers
DE2516270C3 (de) Photographisches Aufzeichnungsmaterial sowie photographisches Verfahren zur Herstellung von Bildern
US4497894A (en) Colored silver halide photographic photosensitive materials
US3769021A (en) Light-sensitive diazotype copying material
JPS6394235A (ja) 2成分型ジアゾ複写材料
GB2194943A (en) Light sensitive diazonium compounds
JPS58114028A (ja) ジアゾ型複写材料
JPS5911095B2 (ja) ハロゲン化銀写真乳剤
JPS59193449A (ja) ジアゾ型複写材料
DE2516270A1 (de) Silberhalogenidfreies photographisches aufzeichnungsmaterial sowie verfahren zur herstellung photographischer bilder

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT