FI71435C - Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare - Google Patents

Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare Download PDF

Info

Publication number
FI71435C
FI71435C FI833323A FI833323A FI71435C FI 71435 C FI71435 C FI 71435C FI 833323 A FI833323 A FI 833323A FI 833323 A FI833323 A FI 833323A FI 71435 C FI71435 C FI 71435C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
controller
function
amplitude
oscillation
circuit function
Prior art date
Application number
FI833323A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI833323A0 (fi
FI833323A (fi
FI71435B (fi
Inventor
Tore Haegglund
Karl Johan Aostroem
Original Assignee
Naf Controls Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20344408&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI71435(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Naf Controls Ab filed Critical Naf Controls Ab
Publication of FI833323A0 publication Critical patent/FI833323A0/fi
Publication of FI833323A publication Critical patent/FI833323A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71435B publication Critical patent/FI71435B/fi
Publication of FI71435C publication Critical patent/FI71435C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05BCONTROL OR REGULATING SYSTEMS IN GENERAL; FUNCTIONAL ELEMENTS OF SUCH SYSTEMS; MONITORING OR TESTING ARRANGEMENTS FOR SUCH SYSTEMS OR ELEMENTS
    • G05B23/00Testing or monitoring of control systems or parts thereof
    • G05B23/02Electric testing or monitoring

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Feedback Control In General (AREA)

Description

71435
Menetelmä ja laite PID-säädintä viritettäessä. - Förfarande och anordning för avstämning av en PID-reglerare.
Esillä oleva keksintö liittyy PID-tyyppisen säätimen virittämiseen prosessille ja tarkemmin sanoen määrittelee menetelmän ja laitteen prosessin saattamiseksi - askeleena säätimen viritysmenetelmässä - hallittuun itsevärähtelyyn säätimen virittämiselle olennaisten suureiden määräämiseksi. Keksintö sisältää kaikki PID-säätimen säätöfunktioiden variaatiot ja yhdistelmät (P, PI , PD, PID jne.).
PID-säädin on hyvin yleinen teollisten prosessien säädössä ja mahdollistaa suhteellisen, integroivan ja derivoivan säädön. Suuremman luokan prosessi käyttää useita tällaisia säätimiä. PID-säätimiä valmistetaan suurissa sarjoissa standardituotteina. On yhä yleisempää, että säätimet perustuvat mikrotietokoneisiin, ja monimutkaisempia säätöfunktioita voidaan silloin käyttää.
Vaikka säädin perustuu mikrotietokoneeseen, tavanomaisen PID-säätimen pääasiallinen rakenne säilytetään, koska teollisuuden ammattimiehillä on pitkällinen ja koeteltu tieto ja tuntemus PID-säätimien virittämisestä.
On olemassa hyvin vakiintuneita menetelmiä PID-säätimen manuaaliselle virittämiselle riippuen prosessin parametreistä, esim. Ziegler ja Nichols'in menetelmä. Tästä huolimatta monet teollisten prosessien säätimet ovat käytännössä huonosti viritettyjä. Tämä johtuu toisaalta siitä, että manuaalinen viritys, joka käsittää säätimen vahvistuksen manuaalisen muuttamisen, on vaivalloista ja toisaalta siitä, että prosessin parametrit/ominaisuudet muuttuvat ajan kuluessa.
On olemassa myös laitteisto PID-säätimien automaattiseen virittämiseen, mutta tällainen laitteisto on kallis eikä aivan yksinkertainen käyttää. Lisäksi on olemassa adaptiivisia 2 71435 säätimiä, mutta sellaiset säätimet ovat paljon monimutkaisempia kuin yksinkertainen PID-säädin, eikä niitä ole vielä laajassa mitassa käytetty.
Täten on olemassa tarve PID-säätimien yksinkertaiselle automaattiselle viritysmenetelmälle, josta menetelmästä on tuloksena hinnaltaan edullinen säädin. Menetelmän tulisi olla niin yksinkertainen, että sitä voidaan soveltaa mikrotietokoneella toteutetuissa PID-säätimissä vain tekemällä yksinkertainen muutos tai pieni lisäys säätimen ohjelmaan.
Keksinnön tarkoituksena on mahdollistaa yksinkertainen PID-säätimen viritysmenetelmä ja askeleena siitä tuoda esille menetelmä ja laite PID-säätimen sisältävän järjestelmän saattamiseksi hallittuun itsevärähtelyyn. Kun järjestelmä värähtelee, prosessin virittämiselle oleelliset suureet voidaan mitata.
Tämä tarkoitus saavutetaan menetelmällä, jossa prosessilla ja säätimellä on yhteinen siirtofunktio G(s) takaisinkytketyssä järjestelmässä ja järjestelmä saatetaan hallittuun itseväräh-telyyn sanotun värähtelyn amplitudin ja taajuuden mittaamiseksi, jonka jälkeen säädin viritetään riippuen sanotun värähtelyn amplitudin ja taajuuden mitatuista arvoista. Keksinnön mukaisesti säätimeen syötettävä signaali saatetaan piirifunktion (NL), jolla on epälineaarinen ominaiskäyrä ja jolla on kuvausfunktio N(A), vaikutuksen alaiseksi.
Relaatio (Giuj) ’ N(A) = -1 on voimassa ainakin yhdelle sanotun signaalin kulmataajuuden ja amplitudin A arvolle.
Keksinnön mukaisen menetelmän tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
Menetelmä mahdollistaa PID-säätimien virityksen yksinkertaisen automatisoinnin erityisesti mikrotietokoneeseen perustuvilla säätimillä.
Keksintöä kuvataan yksityiskohtaisemmin alla ja viitaten oheisiin piirustuksiin.
’ 71435
Kuvio 1 on erään toteutusmuodon lohkokaavio kuvaten PID-saä-timen säatöelimiä erillisinä yksikköinä.
Kuvio 2 on kaavio kompleksitasossa ja kuvaa prosessin siirto-funktiota Nyquistin käyränä, ja näyttää niin kutsutun kuvausfunktion negatiivisen käänteisarvon ideaalisen releen ominaiskäyrän omaavalle epälineaariselle piirifunktiolle.
Kuvio 3 on lohkokaavio esittäen keksintöä toteutettuna mikrotietokoneseen pohjautuvalla säätimellä.
Kuvio 4 on samanlainen kaavio kuin kuviossa 2, mutta siirto-funktion Nyquist-käyrän lisäksi se näyttää kuvaus-funktion piirifunktiolle, jolla on ideaalisen releen ominaiskäyrä ja hystereesiä.
Kuvio 5 on kaavio, joka määrittelee prosessin siirtofunktion vaihevaran.
Kuvio 6 on kaavio, joka näyttää epälineaarisen piirifunktion esijännityksen ennalta määrättyyn toimintapisteeseen nähden.
Seuraava keksinnön kuvaus sisältää kaikki PID-säätimen säätöfunktioiden variaatiot ja yhdistelmät. Esimerkiksi säätimen derivoiva säätöfunktio voidaan jättää pois ja käyttää vain P- ja I-säätöfunktioita.
Ensin kuvataan tekniikan tason mukaista järjestelmää keksinnön ymmärtämisen helpottamiseksi. Kuviossa 1 lohkokaavio näyttää tekniikan tason mukaisen järjestelmän, joka perustuu analogia-tekniikkaan, ja on varustettu keksinnön mukaisella laitteella järjestelmän saattamiseksi itsevärähtelyyn.
Siirtofunktiollaan H(s) kuvattua prosessia 1 säädetään PID-säätimen 2 avulla prosessimuuttujan suhteen. Muuttujan 71435 todellinen arvo ^ saadaan prosessin 1 lähtönä ja syötetään negatiivisen takaisinkytkentäsilmukan 3 kautta takaisin summauspisteeseen 4 ja yhdistetään siellä ohjearvoon yref erosignaalin £ tuottamiseksi, joka syötetään säätimeen 2.
Yleisesti seuraava yhteys pätee erosignaalin e ja säätimen säätösignaalin u välillä: U = k(e + tl J B (t) dt + TD * §? ’ missä k, Tj ja ovat vakioita.
Säätimen 2 nähdään sisältävän erilliset säätöfunktioyksiköt P, I ja D analogiasäätöä varten, mutta kuten alempana nähdään, se voidaan myös rakentaa mikrotietokoneen avulla. Lisäksi näytetään kytkimet b P-, I- ja D-säätöfunktioiden kytkemi-seksi/poiskytkemiseksi, kuten myös ohitusta varten. Kytkimiä 5 ojataan yksilöllisesti sopivan ohjausyksikön 6 avulla.
Säätimen 2 ja prosessin 1 yhteistä siirtofunktiota on merkitty G ( s) .
Säätimen virittämiseksi Ziegler'in ja Nichols'in tekniikan tason mukaisella menetelmällä järjestelmä saatetaan hallittuun it sevärähtelyyn, jolloin samalla kun säätimen integroiva ja derivoiva yksikkö (I ja D) ovat poiskytketyt, suhteellisen säätöfunktioyksikön P vahvistusta lisätään itsevärähtelyyn asti manuaalisesti liikuttamalla asetuselintä q . Pitäen
P
järjestelmää tässä tilassa itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus määrätään mittaamalla mittausyksikön 10 avulla järjestelmän lähtösignaali Sanotusta mittauksesta tuloksena saatuja arvoja käytetään parametrien k, Tj ja laskemiseksi, jotka asetetaan säätöfunktioyksiköiden P-, I- ja D-asetus+ elimien 9p, 9i ja 9d, vataavasti, avulla. PID-säätimen 2 parametrit lasketaan ja kiinnitetään alla olevassa taulukossa 71435 annettujen kaavojen mukaan: Säädin Vahvistus Integrointi- Derivointiin aika (Tj) aika (Tp) P 0,5 k ’ c
PI 0,4 k 0,8 T
c c
PID 0,6 k 0,5 T 0,12 T
c c c missä kc on kriitillinen vahvistus, ts. järjestelmän vahvistus itsevärähtelyssä ja T on itsevärähtelyn aikajakso. Kriitil-linen vahvistus saadaan mitatuista arvoista tunnetulla tavalla.
Ziegler'in ja Nichols'in menetelmä PID-säätimen virittämiseksi on peukalosääntö, joka perustuu Nyquist-käyrän parametreihin kompleksitasossa, kun tämä käyrä kulkee pisteen (1;0) kautta. Nyquistin teoreeman mukaan prosessi on stabiili, jos Nyquistin käyrä ei ympäröi pistettä (— 1;0). Kuvion 2 kaavio kuvaa Nyquistin käyrää G(iuj) kulmataajuuden ω positiivisille arvoille.
Sen varmistamiseksi, että itsevärähtely tapahtuu huolimatta pienistä epälineaarisuuksista, kuten kuollut väli ja/tai hystereesi, järjestelmän tulosignaali yref voidaan saattaa alttiiksi pienelle häiriölle.
Toistaiseksi kuvattu takaisinkytketty järjestelmä ja viritys-menetelmä ovat ennestään tunnettuja.
Yllä mainitun menetelmän itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden määräämiseksi sijasta keksinnön mukaisesti on sijoitettu prosessin I kanssa sarjaan ja ennen sitä epälineaarinen piiri 7, jolla on kuvausfunktio N(A), joka on määritelty alla. Täten epälineaarinen piirifunktio NL on sijoitettu säätimen 2 signaalitielle erosignaalin e käsittelemiseksi, ennenkuin tämä signaali syötetään prosessiin l. Tätä on 71435 kuvattu kuviossa 1 kytkimen 8 avulla, joka kytkee piirin 7.
Sanotulla epälineaarisella piirifunktiolla NL on releen ominaiskäyrä, mikä tarkoittaa, että piirin 7 lähdöllä on ensimmäinen alhainen arvo, kun piirin tulo £ on alle ennalta määrätyn arvon ja toinen korkea arvo, kun tulosignaali ylittää sanotun ennalta määrätyn arvon. Täten lähtösignaali värähtelee kahden arvon välillä, esim. amplitudit +d ja -d. Sellainen piiri voidaan realisoida yksinkertaisen komparaattorin, jolla on suuri sisäinen vahvistus, avulla.
Vaikka parhaimpana pidetään ideaalisen releen ominaiskäyrää, siis suorakulmaisia siirtymiä, ja joka helposti voidaan toteuttaa mikrotietokoneeseen pohjautuvalla PID-säätimellä, keksintö toimii myös huonommin määritellyllä releen ominais-käyrällä, jolla on kaltevuutta ja/tai ylilyöntejä.
Epälineaarinen piirifunktio voidaan esittää kuvausfunktiolla N(A), joka on määritelty piirifunktion siirtofunktiona, kun tulosignaali on sinisignaali Asin(u>t), missä A on amplitudi, ω kulmataajuus ja t^ aika.
Kuvion 1 järjestelmän, johon on sijoitettu epälineaarinen piirifunktio NL, saattamiseksi iteevärähtelyyn, seuraavan yhtälöin on pädettävä ainakin yhdelle parametrien A ja ω arvolle: G (ΐω) ·N(A) = -1 ta i G (ΐω) = Λ— N(A)
Kuvion 2 kaaviossa funktiot G (ΐω) ja - -— on piirretty N (A) kompleksitasoon. Itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus saadaan parametrien arvoista kuvattujen käyrien leikkauspisteessä £. Määräämällä itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus säätöjär- 7 71435 jestelmän (sisältäen PID-säät imen) siirtofunktion G(ito) arvo todellisessa leikkauspisteessä £ voidaan määrätä ja tätä informaatiota voidaan sitten käyttää säätimen viritykseen.
Epälineaarisella piirifunktiolla NL, jolla on ideaalisen releen ominaiskäyra, on kuvausfunktio N(A) = missä A
on piirifunktion tulosignaalin £ amplitudi ja d on lähtö-signaalin amplitudi. Kuvausfunktion negatiivisesta käänteisarvosta - tulee kompleksitasoon piirrettynä suora viiva, joka yhtyy negatiiviseen reaaliakseliin -Re.
Epälineaarisella piirillä, jolla on releen ominaiskäyrä, Zieglerin ja Nicholsin menetelmä soveltuu hyvin PID-säätimen viritykseen. Kun releen ominaiskäyrän omaava epälineaarinen piiri 7 on kytketty ja PID-säädin on kokonaan poiskytketty, ts. ohitettu, järjestelmä saatetaan itsevärähtelyyn. Mahdollisesti säätimen vertoyksikkö P voidaan kytkeä värähtelyn amplitudin rajoittamiseksi. Itsevärähtelyn amplitudi A, joka on mitta siirtofunktion G(iui) ja negatiivien reaaliakselin -Re leikkauspisteelle £, määritetään mittaamalla prosessin jälkeinen signaali y mittausyksiköllä 10. Tunnettaessa tämä piste, siis amplitudi A, ja epälineaarisen piirin releen ominaiskäyrä (arvo d) järjestelmän kriitillinen vahvistus λ d kc voidaan laskea yhtälön k£ = mukaisesti. Lisäksi itsevärähtelyn jaksoaika Tc määritetään mittaamalla.
Sen jälkeen lasketaan Zieglerin ja Nicholsin kaavojen mukaan vahvistus, integrointiaika ja derivointiaika, ja sitten säädin viritetään riippuen lasketuista parametreistä.
Tässä yhteydessä on mainittava, että ei ainoastaan P-yksikkö voi olla kytketty värähtelyn ja mittauksen aikana. Myös I- ja D-yksiköt voidaan kytkeä yksittäin tai yhdessä - myös P-ykskön kanssa. Erityisesti on näin, jos toinen piste Nyquistin käyrällä kuin leikkauspiste negatiivisen reaaliakselin kanssa on identifioitava. Viitataan "Ziegler Nichols Auto-Tuners", θ 71435
Karl Johan Aström, Department of Automatic, Lund Institute of Technology, May 1982.
Yllä oleva menetelmä voidaan suorittaa manuaalisesti tai automaattisesti riippuen siitä, miten säädin 2 ja epälineaarinen piirifunktio NL on toteutettu.
Keksinnöllä vältetään ongelma, jonka aiheuttavat pienet epälineaarisuudet järjestelmässä, mikä voi estää itseväräh-telyn, sillä asetettu epälineaarinen piirifunktio NL suurelta osalta peittää minkä tahansa pienen epälineaarisuuden.
Tämänpäivän PID-säätimet on tavallisesti rakennettu mikrotietokoneen pohjalle ja kuvio 3 lohkokaaviona näyttää kuvion I järjestelmän toteutettuna mikrotietokoneen sisältävällä säätimellä. Tulopuolellaan mikrotietokoneella on A/D-muunnin II jä lähtöpuolellaan D/A-muunnin 12. Lisäksi on mikroprosessori 13, ohjelmoitava lukumuisti 14 (PROM), joka toimii ohjelmavarastona 14 ja luku- ja kirjoitusmuisti 13 (RAM) datan pusku-roimiseksi. Puskurimuistilla 15 on tulo- ja lähtörekisterit, kuten myös kello lähtösignaalien generoimiseksi pulsseina D/A-muuntimelle 12. Mikrotietokoneen yksiköt 13-15 on yhdistetty toimimaan yhdessä tunnetulla tavalla. Säätöfunktiot P-, I- ja D-säätöä varten on varastoitu ohjelmamuistiin 14 yhdessä kaiken muun tietokoneen toimiakseen tarvitseman ohjelmiston kanssa.
Kuviossa 1 näytettyjä analogisesti toimivia säätöfunktioyk-siköitä voidaan kuvata piirifunktiolla k · e vertoyksikölle P, k/Tj.^edt integroivalle yksikölle I ja k· derivoivalle yksikölle D. Kuvion 3 mukaisessa toteutuksessa nämä piirifunktiot on varastoitu ohjelmamuistiin 14 algoritmeina kohdistamaan toimenpiteensä säätimen tulosignaaliin tai erosignaaliin tai vielä täsmällisemmin niiden mitattuihin arvoihin tuottaakseen säätimen lähtöpuolella säätösignaalin u, joka syötetään prosessiin. Kuten kuvion 1 toteutuksessa 71435 ohjearvo on yrefr ja prosessin todellinen arvo tai mitattu suure on Tämä tunnettu PID-säädin viritetään ei-näytetyn asetuselimen avulla, kun vain vertosäätö on mukana, jolloin vahvistus lisääntyy manuaalisesti, kunnes saavutetaan itsevärähtely. Itsevärähtelyn vahvistus ja värähtelyjakso mitataan ja niitä käytetään säätimen parametrien laskentaan ja asettamiseen Zieglerin ja Nicholsin kaavojen mukaisesti.
Järjestelmän saattamiseksi itsevärähtelyyn tarkoituksena mitata itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus, keksinnön mukaisesti on lisätty piirifunktio NL, jolla on epälineaarinen ominaiskäyrä säätimen signaalin käsittelemiseksi. Tämä piirifunktio NL toteutetaan mikrotietokoneessa lisäalgoritmina ja se noudattaa myös aiemmin mainittua vaatimusta itseväräh-telylle. Täten sen kuvausfunktiolle N(A) pätee G (ϊω) · N(A) = -1, missä G(s) ei sisällä NL:ää, joka on siksi esitetty suluissa kuviossa 3.
Kun PID-säädin on viritettävä, järjestelmä itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden mittaussuureiden määräämiseksi saatetaan itsevärähtelyyn, jossa epälineaarinen piirifunktio NL on sijoitettu säätimen signaalin, siis erosignaalin £ tai tarkemmin sanoen säätimen tulosignaalin £ mitattujen arvojen signaalitielle sanottujen arvojen tullessa rekisteröidyksi tietokoneella. Täten säätimen tulosginaalia £ käsitellään epälineaarisen piirifunktion NL avulla. Sitten määritetään itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus sopivalla tavalla mittaamalla lähtösignaali £.
Itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden mittaaminen ei muodosta mitään osaa keksinnöstä, vaan mitä tahansa sopivaa mittausmenetelmää voidaan käyttää. Amplitudin mittaamiseksi mainitaan kolme menetelmää: 10 71 435 1) Toisiaan seuraavien värähdysten amplitudi mitataan ja amp 1itudiarvo hyväksytään, kun seuraava amplitudiarvo eroaa vähemmän kuin ennalta määrätty arvo, esim. 3 % amplitudista ; 2) Rekursiivisen pienimmän neliösumman identifioimismenetelmää käytetään ; 3) Käytetään Kalman-suodatinta.
Taajuus voidaan myös määrittää useilla tavoilla, joista kolme mainitaan tässä: 1) Yksinkertaisin menetelmä on mitata aika värähtelyn perättäisten nollan ylitysten välillä; 2) Pienimmän neliösumman menetelmää voidaan käyttää; 3) Niin kutsuttua laajennettua Kalman-suodatinta voidaan käyttää, mikä mahdollistaa sekä amplitudin ja taajuuden määräämisen samasta suodattimesta.
Kuvion 3 lohkokaavio valaisee keksinnön toimintaa. Käytännössä kuitenkin erosignaali e_ generoidaan säätimessä itsessään ja niin takaisinkytkentäsignaali -y voidaan syöttää mikroprosessoriin 13 toisen A/D-muuntimen kautta. Kuitenkin yleensä käytetään multiplekseriä säätimen tulopuolella ennen A/D-muunninta 11. Nämä viimeksi mainitut toteutusmuodot myös auttavat lähtösignaalin y mittauksia itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden määrittämiseksi.
On kuvattu yksi sovellutus PID-säätimen virittämiseksi käyttämällä hyväksi releen ominaiskäyrän omaavaa epälineaarista piirifunktiota NL. Toisen sovellutuksen mukaan PID-säädin voidaan virittää antamaan prosessijärjestelmälle haluttu vaihevara. Kuviossa 5 on näytetty sirito funk11on G(s) vaihevara 11 71435 φΓη· Sovellutus on erityisen sovelias, jos epälineaarisella piirifunktiolla on releen ominaiskäyrä, mieluiten ideaalinen ominaiskäyrä hystereesillä. Piirifunktio, jolla on ideaalinen releen ominaiskäyrä ja hystereesiä, käsittelee tulosignaalia sillä tavalla, että tulosignaalin laskiessa alle ensimmäisen arvon -H se tuottaa matalan lähtösignaalin -d ja kun se nousee toisen arvon H yläpuolelle, se tuottaa korkean lähtÖ-signäalin +d. Lähtösignaali on aina neliöaaltosignaali.
Arvo H on mitta hystereesille. Ymmärretään, että tulosignaain amplitudin A on ylitettävä hystereesi H, jotta toiminta tapahtuisi oikein.
Kuvaus funktio N'(A) piirifunktiolle, jolla on ideaalinen releen ominaiskäyrä ja hystereesiä, on:
N'(A) = — . e'1 0; 0 = arcsin S; A > H
πΑ missä A on, kuten ennen, epälineaarisen piirin tulosignaalin amplitudi, d on epälineaarisen piirin lähtösignaalin amplitudi, H on mitta hystereesille ja 0 on mitta aikaviiveelle tulon ja lähdön välillä. Kuvausfunktion negatiivisen käänteisarvon voidaan näyttää olevan:
1 π \ Γ ? 7“ π . H
--- - _ \/ A - H* - i - n-(a) 4d y 4d
Koska imaginaarinen jäsen on riippumaton amplitudista A, - —-- :n käyrästä kompleksitasossa, tulee negatiivisen N' (A) reaaliakselin kanssa yhdensuuntainen suora; vrt. kuvio A.
Kuvioiden 1 ja 3 takaisinkytketyssä järjestelmässä itseväräh-tely tapahtuu, jos käyrät G(iw) ja -1/N'(A) risteävät, kuten on näytetty kuviossa 4. Koska itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus saadaan käyrien parametreistä leikkauspisteessä £, siirtofunktio G(iio) voidaan määrittää itsevärähtelyn 12 71435 taajuudella .
Täten, kun piirifunktio, jolla on releen ominaiskäyrä ja hystereesiä, tuodaan PID-säätimen signaalitielle, itsevärähtely saadaan tapahtumaan. Mittaamalla itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus kyseessä olevan säätöjärjestelmän haluttu vaihevara voidaan asettaa. Viitatan "A PID Tuner based on Phase Margin Specification" Tore Hägglund, Department of Automatic Control, Lund institute of Technology, Sept 1981.
Kaksi toteutusmuotoa, jotka vaativat ideaalisen releen ominaiskäyrän omaavan piirifunktion mukaan tuomista, on tuotu esiin parametrien määrittämiseksi ja sen jälkeiseksi PID-säätimen virittämiseksi. Keksinnön menetelmä on yksinkertainen ja voidaan toteuttaa muutamana ohjelma-askeleena mikrotietokoneessa. Menetelmä voidaan myös suorittaa manuaalisesti tai kokonaan automaattisesti. Menetelmä vaatii sekaantumista prosessin normaaliin säätöön ja suoritetaan siksi ajoittain. Ohjelma kello voi aloittaa PID-säätimen virityksen ennalta määrättyinä aikaväleinä, kuten kerran joka vuorokausi tai kerran viikossa.
Yllä mainitun vaatimuksen epälineaarisen piirifunktion NL kuvausfunktiolle mukaan kuvausfunktion tulosignaalin on oltava sinisignaali. Toisaalta sanotun kuvausfunktion lähtösignaali on neliöaaltosignaali. Kuitenkin useimmissa tapauksissa prosessin siirtofunktio on alipäästösuodatin, mistä seuraa, että prosessin lähtösignaali y_, joka syötetään takaisin säätimen sisääntuloon, on suodatettu ja sisältää olennaisesti vain perustaajuuden, ts. harmoniset aallot on suodatettu pois.
Kokeet ovat osoittaneet, että prosessit, joilla on suhteellisen yksinkertainen tai "hyvä" siirtofunktio, joita normaalisti säädetään tavanomaisen PID-säätimen avulla, noudattavat erittäin hyvin yllä mainittua kaavaa. Koska keksinnön tarkoitus on tuoda esille yksinkertainen viritysmenetelmä käytettäväksi 71435 yksinkertaisissa PID-säät imissä, tehdyllä approksimaatiolla on vähäinen merkitys.
Todellisuudessa epälineaarisen piirifunktion kuvausfunktio pätee myös sinimuodosta huomattavasti poikkeaville tulosig-naaleille. Kuitenkin tulosignaalin on oltava melko symmetrinen. Symmetrian turvaamiseksi epälineaarinen piirifunktio esijännitetään sopivan toimintapasteen suhteen, kuten on näytetty kuviossa 6. Haluttu Jähtösignaali y^es vastaa tulosignaalia Udes" Tulosignaali udes voidaan määritellä tulosignaa1ina, jolle lähtösignaali ideaalisen releen ominaiskäyrän omaavasta epälineaarisesta piirifunktiosta on symmetrinen. Tämä vuorostaan voidaan määrätä mittaamalla epälineaarisesta piirifunktiosta NL lähtevän neliöaaltoisen lähtösignaa1 in positiiviset ja negatiiviset aikajaksot T+ ja T . Eri tulosignaalien peräkkäisten mittausten avulla u^ voidaan arvioida interpo-loimalla. On ymmärrettävää, että epälineaarisen piirifunktion parametrit voidaan valita eri tavoin. Voi olla suotavaa kiinnittää tietyt parametrit toisten parametrien ollessa vapaasti valittavissa.
Keksintö ei ole rajoitettu kuvattuihin toteutusmuotoihin, vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (8)

71435
1. Menetelmä PID-tyyppisen säätimen (2) parametrien virittämiseksi takaisinkytketyssä järjestelmässä, jossa säädettävällä prosessilla (1) ja säätimellä (2) on yhteinen siirtofunktio G(s), jossa menetelmässä ensimmäisessä vaiheessa takaisinkytketty säätöjärjestelmä saatetaan itsevärähtelyyn, toisessa vaiheessa määritetään itsevärähtelyn amplitudi ja taajuus ja kolmannessa vaiheessa käytetään määritettyjä itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden arvoja säätimen parametrien laskemiseksi, tunnettu siitä, että mainitussa ensimmäisessä vaiheessa epälineaarinen piirifunktio (NL), jolla on sellainen kuvausf unkt io N(A), että G ( i<y) · N(A) = -1 ainakin yhdelle sanotun singaalin kulmataajuuden (&>) ja amplitudin (A) arvolle, kytketään sarjaan säädettävän prosessin (1) kanssa ja että piirifunktio poistetaan mainitun toisen vaiheen jälkeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että piirifunktiolla (NL) on releen ominaiskäyrä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että piirifunktiolla (NL) on releen ominaiskäyrä ja hysterees i.
4. Väline, joka on tarkoitettu viritettäessä P[D-säätimen (2) parametreja takaisinkytketyssä säätöjärjestelmässä, jossa säädettävällä prosessilla (1) ja säätimellä (2) on yhteinen siirtofunktio G(s), saattamaan itsevärähtelyn amplitudin ja taajuuden mittaamiseksi, tunnettu elimestä (7, 8; 13-15), joka on järjestetty toteuttamaan epälineaarinen piiri-funktio (NL), jolla on sellainen kuvausfunktio N(A), että G(iu>) · N (A) = -1 ainakin yhdelle sanotun signaalin kulma-taajuuden (cv) ja amplitudin (A) arvolle, ja vä 1 ia ikä i ses t i is 71435 kytkemään tämä piirifunktio (NL) sarjaan säädettävän prosessin (1) kanssa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen väline, tunnettu siitä, että piirifunktiolla (NL) on releen ominaiskäyrä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen väline, tunnettu siitä, että piirifunktiolla (NL) on releen ominaiskäyrä ja hystereesi.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 4-6 mukainen väline, tunnettu siitä, että mainittu elin käsittää sähköisen piirin (7) ja virtakytkimen (8) sähköisen piirin kytkemiseksi väliaikaisesti säätimeen (2).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 4-6 mukainen väline, missä säädin (2) sisältää mikrotietokoneen, jossa säätimen säätö-funktiot toteutetaan algoritmeilla, tunnettu siitä, että mainittu elin käsittää mainitun mikrotietokoneen (13-15), jolloin mainittu piirifunktio (NL) toteutetaan siinä olevalla algoritmilla. 71435
FI833323A 1981-08-24 1983-09-19 Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare FI71435C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8104989 1981-08-24
SE8104989A SE427508B (sv) 1981-08-24 1981-08-24 Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process
SE8200268 1982-08-23
PCT/SE1982/000268 WO1983000753A1 (en) 1981-08-24 1982-08-23 A method and an apparatus in tuning a pid-regulator

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI833323A0 FI833323A0 (fi) 1983-09-19
FI833323A FI833323A (fi) 1983-09-19
FI71435B FI71435B (fi) 1986-09-09
FI71435C true FI71435C (fi) 1986-12-19

Family

ID=20344408

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI833323A FI71435C (fi) 1981-08-24 1983-09-19 Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4549123A (fi)
EP (1) EP0099362B1 (fi)
JP (1) JPS58501342A (fi)
DE (1) DE3279134D1 (fi)
DK (1) DK159343C (fi)
FI (1) FI71435C (fi)
SE (1) SE427508B (fi)
WO (1) WO1983000753A1 (fi)

Families Citing this family (66)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4646226A (en) * 1983-01-28 1987-02-24 Measurex Corporation System and process for identifying and updating tuning constants
DE3330233A1 (de) * 1983-08-22 1985-03-21 Deutsche Forschungs- und Versuchsanstalt für Luft- und Raumfahrt e.V., 5000 Köln Verfahren und vorrichtung zur einstellung des pid-verhaltens von reglerkompensationsnetzwerken, insbesondere bei hydropulsmaschinen
JPH07104715B2 (ja) * 1984-01-18 1995-11-13 株式会社日立製作所 パラメ−タの同定方法
US4669040A (en) * 1984-09-19 1987-05-26 Eurotherm Corporation Self-tuning controller
SE447608B (sv) * 1985-04-03 1986-11-24 Hightech Network Ab Forfarande och anordning for instellning av en digital regulator
JPS61243505A (ja) * 1985-04-19 1986-10-29 Omron Tateisi Electronics Co 離散時間制御装置
US4630187A (en) * 1985-09-09 1986-12-16 Sperry Corporation Power converter with duty ratio quantization
JPS6266301A (ja) * 1985-09-18 1987-03-25 Yamatake Honeywell Co Ltd オ−トチユ−ニングコントロ−ラ
DE3719581A1 (de) * 1987-06-12 1988-12-29 Broadcast Television Syst Digitaler abtastregler
JPH0673081B2 (ja) * 1987-11-25 1994-09-14 株式会社日立製作所 自動制御装置
JPH01186182A (ja) * 1988-01-19 1989-07-25 Fanuc Ltd サーボモータの制御装置
EP0401383A4 (en) * 1988-12-23 1992-04-01 Fanuc Ltd Methods of detecting oscillation in the servo system and automatically adjusting the speed loop gain
FR2651339B1 (fr) * 1989-08-30 1991-10-04 Alsthom Gec Dispositif d'asservissement d'un systeme a contre-reaction et application aux amplificateurs et servomecanismes.
US5025381A (en) * 1990-01-02 1991-06-18 General Electric Company Attitude control compensator for flexible spacecraft
US5159547A (en) * 1990-10-16 1992-10-27 Rockwell International Corporation Self-monitoring tuner for feedback controller
US5124626A (en) * 1990-12-20 1992-06-23 Mts Systems Corporation Sinusoidal signal amplitude and phase control for an adaptive feedback control system
US5283729A (en) * 1991-08-30 1994-02-01 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Tuning arrangement for turning the control parameters of a controller
US5229699A (en) * 1991-10-15 1993-07-20 Industrial Technology Research Institute Method and an apparatus for PID controller tuning
US5371670A (en) * 1993-02-01 1994-12-06 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Three-parameter tunable tilt-integral-derivative (TID) controller
US5453925A (en) * 1993-05-28 1995-09-26 Fisher Controls International, Inc. System and method for automatically tuning a process controller
US6330484B1 (en) 1993-08-11 2001-12-11 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Method and apparatus for fuzzy logic control with automatic tuning
US5504672A (en) * 1993-09-10 1996-04-02 Hardiman; Ted L. Industrial process controller and method of process control
US5587899A (en) * 1994-06-10 1996-12-24 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Method and apparatus for determining the ultimate gain and ultimate period of a controlled process
US5748467A (en) * 1995-02-21 1998-05-05 Fisher-Rosemont Systems, Inc. Method of adapting and applying control parameters in non-linear process controllers
US5742503A (en) * 1996-03-25 1998-04-21 National Science Council Use of saturation relay feedback in PID controller tuning
DE19612884C2 (de) * 1996-03-25 2003-03-20 Univ Konstanz Verfahren und Vorrichtung zur Einstellung eines PID-Reglers
US8311673B2 (en) * 1996-05-06 2012-11-13 Rockwell Automation Technologies, Inc. Method and apparatus for minimizing error in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US7418301B2 (en) * 1996-05-06 2008-08-26 Pavilion Technologies, Inc. Method and apparatus for approximating gains in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US6493596B1 (en) * 1996-05-06 2002-12-10 Pavilion Technologies, Inc. Method and apparatus for controlling a non-linear mill
US6438430B1 (en) * 1996-05-06 2002-08-20 Pavilion Technologies, Inc. Kiln thermal and combustion control
US7610108B2 (en) * 1996-05-06 2009-10-27 Rockwell Automation Technologies, Inc. Method and apparatus for attenuating error in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US7149590B2 (en) 1996-05-06 2006-12-12 Pavilion Technologies, Inc. Kiln control and upset recovery using a model predictive control in series with forward chaining
AUPO241996A0 (en) * 1996-09-19 1996-10-10 University Of Newcastle Research Associates Limited, The Method & apparatus for automated tuning of pid-controllers
DE19734208A1 (de) * 1997-08-07 1999-02-11 Heidenhain Gmbh Dr Johannes Verfahren und Schaltungsanordnung zur Ermittlung optimaler Reglerparamter für eine Drehzahlregelung
SG96542A1 (en) 1997-08-30 2003-06-16 Univ Singapore Apparatus for relay based multiple point process frequency response estimation and control tuning
US6128541A (en) * 1997-10-15 2000-10-03 Fisher Controls International, Inc. Optimal auto-tuner for use in a process control network
US6081751A (en) * 1997-12-19 2000-06-27 National Instruments Corporation System and method for closed loop autotuning of PID controllers
DE19854750A1 (de) * 1998-11-27 2000-05-31 Heidenhain Gmbh Dr Johannes Verfahren und Schaltungsanordnung zur Ermittlung einer optimalen Verstärkung des Integrators eines Drehzahlreglers
US6445962B1 (en) * 1999-03-15 2002-09-03 Fisher Rosemount Systems, Inc. Auto-tuning in a distributed process control environment
US6912426B1 (en) 1999-09-24 2005-06-28 Dr. Johannes Heidenhain Gmbh Method for determining time constants of a reference model in a cascade controlling circuit
US6510353B1 (en) * 1999-11-04 2003-01-21 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Determining tuning parameters for a process controller from a robustness map
US6823133B1 (en) * 1999-11-15 2004-11-23 Lexmark International, Inc. Apparatus and method for electronic control of DC motor using an all-digital phase-locked loop
JP2001175303A (ja) * 1999-12-16 2001-06-29 Toshiba Mach Co Ltd 速度フィードバック制御系の速度ループゲインを自動調整する方法
US7024253B2 (en) * 2000-08-21 2006-04-04 Honeywell International Inc. Auto-tuning controller using loop-shaping
US6980869B1 (en) * 2000-11-20 2005-12-27 National Instruments Corporation System and method for user controllable PID autotuning and associated graphical user interface
US6847851B1 (en) 2002-07-12 2005-01-25 John R. Koza Apparatus for improved general-purpose PID and non-PID controllers
WO2004019144A2 (en) * 2002-08-20 2004-03-04 Delaval Holding Ab Auto-tuning pid control for vacuum system
US7496041B2 (en) * 2003-02-28 2009-02-24 Fisher-Rosemount Systems, Inc. High speed auto-tuning loop
DE102004010083B4 (de) * 2003-03-22 2006-11-23 Hexagon Metrology Gmbh Tastkopf vom messenden Typ für ein Koordinatenmessgerät
TWI231481B (en) * 2004-03-11 2005-04-21 Quanta Comp Inc Electronic apparatus
DE102004052418B4 (de) * 2004-10-28 2012-05-10 Infineon Technologies Ag Gewichtungsschaltung und Verfahren zum Einregeln eines Regelkreises
US7496414B2 (en) * 2006-09-13 2009-02-24 Rockwell Automation Technologies, Inc. Dynamic controller utilizing a hybrid model
US8185217B2 (en) * 2008-01-31 2012-05-22 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Robust adaptive model predictive controller with tuning to compensate for model mismatch
JP2011527748A (ja) 2008-07-11 2011-11-04 コミッサリア ア レネルジー アトミーク エ オ ゼネルジ ザルタナテイヴ 二値観測に基づくシステムのインパルス応答の推定
EP2187276B1 (de) 2008-11-10 2011-11-09 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zum Ermitteln von Parameterwerten zum Regeln eines Zustandes eines Systems
US8243696B2 (en) * 2009-02-02 2012-08-14 Texas Instruments Incorporated Joint processing downlink coordinated multi-point reference signal support
CN105589448A (zh) 2009-02-02 2016-05-18 费希尔-罗斯蒙特系统公司 具有用以补偿模型失配的可调节积分分量的模型预测控制器
DE102009020744B4 (de) * 2009-05-11 2021-09-30 Lauda Dr. R. Wobser Gmbh & Co. Kg Verfahren zum Einstellen der Reglerparameter eines stetigen Reglers in einem Regelkreis eines Thermostaten
US8800697B2 (en) 2009-09-01 2014-08-12 Ryno Motors, Inc. Electric-powered self-balancing unicycle with steering linkage between handlebars and wheel forks
WO2013128214A1 (en) 2012-02-28 2013-09-06 Aristole University Of Thessaloniki-Research Committee A method for auto-tuning of pid controllers and apparatus therefor
WO2014031904A2 (en) 2012-08-22 2014-02-27 Ryno Motors, Inc. Electric-powered self-balancing unicycle
US9568897B2 (en) 2014-01-02 2017-02-14 General Electric Company Controller system for variable parameter and related program product
EP3073334A1 (en) 2015-03-23 2016-09-28 Siemens Aktiengesellschaft Method and arrangement for automatic tuning of a controller
TWI564683B (zh) * 2015-10-21 2017-01-01 財團法人工業技術研究院 未知pid控制器之參數調諧方法
US10386808B2 (en) 2017-02-24 2019-08-20 Danfoss Power Electronics A/S System parameter identificatino method based on rate-limited relay with hysteresis and sinusoidal injection
CN114397074B (zh) * 2022-01-20 2024-02-13 中山大学·深圳 一种正弦振动台控制方法、系统及装置

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL214582A (fi) * 1956-02-20
US2936611A (en) * 1959-01-16 1960-05-17 Mat Lee E Le Leak testing system
FR1474553A (fr) * 1966-04-04 1967-03-24 Dispositif de contrôle d'étanchéité des capacités en matière synthétique ou autres
JPS4889757A (fi) * 1972-02-24 1973-11-22
JPS5338933B2 (fi) * 1973-05-25 1978-10-18
US3938017A (en) * 1974-03-05 1976-02-10 Johnson Service Company Anti-reset windup proportional and integral controller
JPS5332031A (en) * 1976-09-06 1978-03-25 Shinano Kikaku Co Ltd Film winder for slide projector
FI59494C (fi) * 1979-05-31 1981-08-10 Antti Niemi Foerfarande och anordning foer processreglering
NL178539C (nl) * 1979-10-19 1986-04-01 Ihc Holland Nv Regelstelsel.
CH642467A5 (de) * 1980-03-19 1984-04-13 Sulzer Ag Regelverfahren und schaltung zum ausueben des verfahrens.
DE3100126C2 (de) * 1980-12-05 1985-04-04 Gebrüder Sulzer AG, Winterthur Regler mit einem Sollwert/Istwert-Vergleichsorgan
JPS57199004A (en) * 1981-06-01 1982-12-06 Toshiba Corp Sample value adaptive process controller

Also Published As

Publication number Publication date
DK154183D0 (da) 1983-04-07
FI833323A0 (fi) 1983-09-19
WO1983000753A1 (en) 1983-03-03
SE8104989L (sv) 1983-02-25
US4549123A (en) 1985-10-22
FI833323A (fi) 1983-09-19
JPS58501342A (ja) 1983-08-11
DK159343C (da) 1991-03-11
DK154183A (da) 1983-04-07
EP0099362A1 (en) 1984-02-01
SE427508B (sv) 1983-04-11
FI71435B (fi) 1986-09-09
DK159343B (da) 1990-10-01
EP0099362B1 (en) 1988-10-19
DE3279134D1 (en) 1988-11-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI71435C (fi) Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare
US5587899A (en) Method and apparatus for determining the ultimate gain and ultimate period of a controlled process
US4563734A (en) Multivariable proportional-integral-derivative process control apparatus
EP0530170B1 (en) Tuning arrangement for process controllers
US4441151A (en) Apparatus for tuning PID controllers in process control systems
US5172312A (en) Control system and method for determining control parameters of plants
EP0296638A2 (en) Process control having improved combination of feedforward feedback control
JPH04329029A (ja) 温度補償システム及び走査型スーパヘテロダインesm受信機
US4845691A (en) Group delay time measurement apparatus with automatic aperture value setting function
JPS6398571A (ja) スペクトル分析器の周波数レスポンス補償用の回路網
US4312232A (en) Vibration analyzer with digital readout
JPS59153202A (ja) Pid調節計パラメ−タのオ−トチユ−ニング方式
RU2174252C1 (ru) Способ адаптивной антирезонансной коррекции нестабильных частотных характеристик колебательного объекта управления и самонастраивающаяся следящая система для его осуществления
JP2643506B2 (ja) 工業用プロセスの予測制御装置
KR100315909B1 (ko) 자기동조비례미분적분(pid)제어시스템및그제어방법
Juric et al. An extension of the Ziegler-Nichol's method for parametric identification of standard plants
Byeon et al. Fractional order integrator for the relay feedback identification of a process Nyquist point in the third quadrant
JPH0484304A (ja) コントローラの調整方法
JP2002189589A (ja) 分布乱数生成方法及び回路
Jurić et al. A method for closed-loop identification of Nyquist curve in three quadrants
JP2527832Y2 (ja) プログラマブル発振回路
JPS6344177A (ja) 伝達関数測定装置
RU2039957C1 (ru) Устройство для балансировки вращающихся элементов деталей машин
JPH02213903A (ja) 制御装置
KR100204177B1 (ko) 선형장치의 출력값 제어방법 및 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SATT CONTROL INSTRUMENTS AKTIEBOLAG