SE427508B - Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process - Google Patents

Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process

Info

Publication number
SE427508B
SE427508B SE8104989A SE8104989A SE427508B SE 427508 B SE427508 B SE 427508B SE 8104989 A SE8104989 A SE 8104989A SE 8104989 A SE8104989 A SE 8104989A SE 427508 B SE427508 B SE 427508B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
value
amplitude
pid controller
input signal
setting
Prior art date
Application number
SE8104989A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8104989L (sv
Inventor
T Hegglund
K J Astrom
Original Assignee
Naf Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20344408&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=SE427508(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Naf Ab filed Critical Naf Ab
Priority to SE8104989A priority Critical patent/SE427508B/sv
Priority to JP57502518A priority patent/JPS58501342A/ja
Priority to PCT/SE1982/000268 priority patent/WO1983000753A1/en
Priority to US06/478,560 priority patent/US4549123A/en
Priority to DE8282902483T priority patent/DE3279134D1/de
Priority to EP82902483A priority patent/EP0099362B1/en
Priority to AT82902483T priority patent/ATE38103T1/de
Publication of SE8104989L publication Critical patent/SE8104989L/sv
Priority to DK154183A priority patent/DK159343C/da
Publication of SE427508B publication Critical patent/SE427508B/sv
Priority to NO831435A priority patent/NO160632C/no
Priority to FI833323A priority patent/FI71435C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05BCONTROL OR REGULATING SYSTEMS IN GENERAL; FUNCTIONAL ELEMENTS OF SUCH SYSTEMS; MONITORING OR TESTING ARRANGEMENTS FOR SUCH SYSTEMS OR ELEMENTS
    • G05B23/00Testing or monitoring of control systems or parts thereof
    • G05B23/02Electric testing or monitoring

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Feedback Control In General (AREA)

Description

810ë989-2 En process av större omfattning använder ett stort antal regulatorer., Det finns inom industrin många regulatorer som är dåligt inställda,de]s på grund av att det kan vara opraktiskt att manuellt inställa sådana regulatorer alltför ofta och dels på grund av att processens parametrar eller egenskaper ändras med tiden.
Det finns utrustning för automatisk inställning av PID-regulatorer, men denna utrustning är dyrbar och ej helt enkel att använda. Vidare finns s.k. adaptiva regulatorer men sådana regulatorer är oftast avsevärt mer komplicerade än en enkel PID-regulator och har ännu inte fått vidsträckt användning.
Det finns ett behov av ett förfarande för automatisk inställning av PID- regulatorer av enkel typ, vilket förfarande inte får vara för komplicerat eller medföra en alltför dyr regulator. Förfarandet bör vara så enkelt att det kan tillämpas på PID-regulatorer realiserade med en mikrodator genom endast en enkel ändring eller ett mindre tillägg av programmet för regu- latorn. Ändamålet med uppfinningen är att uppfylla detta behov och tillhandahålla ett enkelt förfarande för inställning eller trimning av en enkel regulator av PID#typ.
Detta ändamål uppnås medelst ett förfarande för inställning av en PID-regu- lator för en process med en överföringsfunktion i ett âterkopplat system, varvid systemet bringas i självsvängning och självsvängningens amplitud och frekvens bestämmes. Därpå inställes regulatorn i beroende av de bestämda amplitud- och frekvensvärdena. Enligt uppfinningen införes en kretsfunktion med olinjär karakteristik före processen för att åstadkomma självsvängningen.
Denna kretsfunktion avlägsnas när amplitud- och frekvensvärdena har bestämts.
Kretsfunktionen har en beskrivande funktion YN(A),, som är så beskaffad att för något värde på vínkelfrekvensen w gäller att G(iw)-YN(A)=-1, där G(s) är processen överföringsfunktionoch A är amplituden hos processens insignal.
Förfarandet är således ett tvåstegsförfarande. Först bestämmas på ett nytt och unikt sätt de processparametrar som behövs för'inställningen av regula- 8194989-2 torn, och sedan inställes regulatorn medelst Ziegler-Nichols metod eller någon annan för processen lämplig metod. Lämpligen är någon eller några av regulatorns funktioner urkopplade under inställningsförfarandet. förfarandet kan utföras helt manuellt eller helt eller delvis automatiskt, såsom medelst en mikrodator. Vidare kan förfarandet utföras intermittent vid förutbestämda tidpunkter för trimning av regulatorn till processens förhandenvarande parametrar, eller i samband med att processens arbets- punkt ändras. _ Den använda kretsfunktionen med olinjär karakteristik har företrädesvis s.k. ideal relä-karakteristik, dvs när insignalen är större än ett förut- bestämt värde blir utsignalen hög och när insignalen är under det förut- bestämda värdet blir utsignalen låg. Med hjälp av denna kretsfunktion kan regulatorns kritiska förstärkning bestämmas, dvs den förstärkning vid vil- ken processen.blir instabil. När denna processparameter är bestämd kan regulatorn inställas såsom enligt Ziegler- Nichols metod.
I en vidareutveckling av förfarandet enligt uppfinningen används en olinjär kretsfunktion med ideal relä-karakteristik och hysteres. Kretsfunktionen inkopplas och regulatorns integrerande och deriverande delar urkopplas, var- efter regulatorns proportionella del inställes tills en svängning med för- utbestämd amplitud och/eller frekvens erhålles. Den olinjära kretsfunk- tionens parametrar är så valda att ovanstående inställning ger processen en önskad fasmarginal, vilket också är en ofta använd inställningsparameter för PID-regulatorn. Därefter urkopplas den olinjära kretsfunktionen och in- kopplas regulatorns förut urkopplade delar med förutbestämda inställningar, vilka kan beräknas ur svängningens amplitud och /eller frekvens.
Kretsfunktionen med olinjär karakteristik förspännes till en förvald arbets- punkt för processen. Förspänningen kan också åstadkommas med hjälp av regu- latorns integralverkan.
Naturligtvis måste tillförsäkras att den uppkomna självsvängningen i alla delar hålles inom ramen för processen, exempelvis så att amplituden inte 'någonstans överskrider givna gränsvärden. Detta kan t.ex. göras genom att variera förstärkningen eller reläkarakteristiken. a1oa9s9é2 I det följande beskrives den till grund för uppfinningen liggande teorin samt tvâ föredragna utföringsformer av uppfinningen. Därvid åskådliggöres uppfinningen genom att en fysiskt realiserad krets inkopplas före processen, varför uttrycket "krets" i den följande beskrivningen utnyttjas utan att för den skull begränsa uppfinningen till detta utförande. Uppfinningen kan och utnyttjas med fördel också i de fall då regulatcrfunktionen är reali- serad medelst en mikrodator. I detta fall utnyttjas en i mikrodatorn in- programerad "krets" eller kretsfunktíon.
På ritningen visar figur 1 ett diagram över Nyqvist-kurvan för en enkel överföringsfunktion G(iw) för en process uppritad i det komplexa talplanet.
Figur 2 är ett blockschema över en utföringsform'av uppfinningen. Figur 3 illustrerar den första utföringsformen av uppfinningen och är ett diagram som visar överföringsfunktionen G(iw) och den s.k. beskrivande funktionen för en nlinjär krets, varvid den negativa inversen av den beskrivande funk- tionen för en krets med ideal reläkarakteristik uppritats i det komplexa talplanet. Figur 4 är ett diagram motsvarande figur 3 men med en krets med ideal reläkarakteristik och hysteres. Figur 5 är ett diagram som definierar fasmarginalsn för en process överföringsfunktion. Figur 6 är ett diagram som visar den andra utföringsformen av uppfinningen. Figur 7 visar schema- tiskt förspänning av den-olinjära kretsen till en förvald arbetspunkt.
En process brukar beskrivas med en överföringsfunktion G(s). Enligt uppfin- ningen skall alltså parametrarna för funktionen G(s) bestämmas. Üverföringsfunktionen G(s) representeras ofta grafiskt i det komplexa tal- planet i en s.k, Nyqvistkurva. I figur 1 visas frekvenskurvan G(iw) för en funktion G(s) för positiva värden på vinkelfrekvensen w. I figur 2 visas schematiskt i ett blockschema hur uppfinningen används, varvid en olinjär krets är inkopplingsbar i den återkopplade processen.
En olinjär krets kan karakteriseras av en s.k. beskrivande funktion, YN, vilken definieras som överföringsfunktionen för kretsen när insignalen är en sinussignal A sin wt. Den beskrivande funktionen är en funktion av in- signalens amplitud, dvs YN(A). 810/+989"2 När den olinjära kretsen inkopplas enligt figur 2 uppstår en självsvängning om nedanstående ekvation är uppfylld: G(íw) ' YN(A) : -1 . _ 1 “W - “ TNT/rr m Om funktionerna G(iw) och - Tåïíï- uppritasji det komplexa talplanet erhålles självsvängníngens amplitud och frekvens ur parametervärdena i skärnings- punkten, jfr. figur 3. Genom att mäta frekvens och amplitud hos självsväng- ningen kan man bestämma processens överföringsfunktion G(iw) i den aktuella skärningspunkten. Denna information kan i sin tur användas för inställning av regulatorn.
I det fallet att den olinjära kretsen har en s.k. ideal reläkarakteristik kommer den beskrivande funktionen att vara: _ ill vN _ An, . där A är amplituden hos insignalen till den olinjära kretsen och d är am- plituden hos utsignalen från den olinjära kretsen. Den negativa inversen av den beskrivande funktionen - -J blir uppritad i det komplexa tal- planet en rät linje sammanfallande med den negativa reella axeln, jfr figur 3.
En krets med ideal reläkarakterisitk fungerar så att när insignalen över- skrider ett förutbestämt värde blir utgången hög och när insignalen under- stiger det förutbestämda värdet blir utgången låg. Utgången pendlar så- ledes mellan exempelvis värdena +d och -d (amplitud d) och utgångssignalen är alltid en fyrkantvåg. Kretsen kan realiseras med en enkel komparator med hög inre förstärkning. Kretsen kan också enkelt realiseres i en mikrodator.
Ziegler-Níchols metod för inställning av en PID-regulator är en tumregel baserad på parametrar hos Nyqvistkurvan för G(iw) när denna passerar genom punkten (-1; Û) i det komplexa talplanet. Enligt Nyqvist-teoremet är en process stabil om Nyqvistkurvan ej omsluter punkten (-1; 0). Med den olinjära kretsen med ideal reläkarakteristik inkopplad och PID-regulatorn helt ur- kopplad erhålles en självsvängning. Eventuellt kan den proportionella delen 8104989-2 av regulatorn vara inkopplad för att begränsa amplituden hos svängningen.
AmplitudenA hossjälvsvängningen är ett mått på överföringsfunktionens G(iw) skärningspunkt med den negativa reella axeln (-Re). Med kännedom om denna punkt kan den kritiska förstärkningen K1 bestämmas enligt ekva- tionen K1=7;gs Periodtiden T1 för svängningen är densamma som erhålles då den kritiska förstärkningen medför att överföringsfunktionen passerar punkten (-1; Û). Med hjälp av förstärkningen K1 och periodtiden T1 kan den korrekta inställningen av regulatorn beräknas. Inställningen framgår av nedanstående tabell: Regulator Förstärkning K Integrationstid Deriveringstid P 0,5 K1 PI 0,ä K1 0,8 T1 PID 0,6 K1 0,5 Ti 0,12 T1 I det fallet att den olinjära kretsen har en ideal reläkarakteristik med hysteres blir den beskrivande funktionen: áD YN(A) = fr e 'iøe ß = arcsing- A>H (3) där A såsom tidigare är amplituden hos ínsígnalen till den olinjära kretsen, D är amplituden hos utsignalen från den olinjära kretsen, och H är ett mått på hysteresen, samt 0 är ett mått på tidsfördröjningen mellan insignalen och utsignalen.
En krets med ideal reläkarakteristik och hysteres fungerar så att när in- signalen överskrider ett första värde +H blir kretsens utgång hög +D, medan när insignalen underskrider ett andra värde -H blir kretsens utgång låg -D.
Utgångssignalen är alltid en fyrkantvåg. Värdet H är ett mått på hysteresen.
Det inses att amplituden för insignalen A måste överstiga hysteresen H för att kretsen skall fungera.
Den negativa inversen av den beskrivande funktionen blir: A ' ïïl . _ K -vå-Ã-ï-e-:Líj-.e1ø=--¿TÜ-(cos$+1s1nø)= »if-g AZ-Hz-iï-É (4) e1o49s9-2 Den imaginära delen av - VÉTÃY är oberoende av amplituden A och kurvan i den komplexa talplanet blir en rät linje parallell med negativa reella axeln, jfr. figur 4. Ett sätt att inställa en PID-regulator för en process är att inställa den s.k. fasmarginalenïfin till ett önskat värde. Fasmarginalen fram- går ur Figur 5.
Vid förfarandet enligt uppfinningen urkopplas den integrerande och den deri- verande delen av regulatorn. För att kompensera För inkopplingen av den integ- rerande delen erfordras att fasmarginalen ökas med ett värde Y>I som är beroende av integrationstiden.
Inställning av fasmarginal är en säker och ofta använd inställning för en PID-regulator.
Regulatorn skall således inställas (med endast den proportionella delen in- kopplad) så att Nyqvist-kurvan för processens överföringsfunktion passerar genom punkten p i Figur 6. Därvid väljes parametrarna för den olinjära kret- sen med ideai reläkarakteristik så att kurvan för dess beskrivande funktions negativa invers passerar genom punkten p, dvs: Q; = sin (fm +13) (s) Därefter inställes förstärkningen K i regulatorn tills amplituden hos själv- svängningen erhåller ett förutbestämt värde, dvs: I- än' 1%. =1 (s) Slutligen urkopplas den olinjära kretsen och inkopplas den integrerande delen med en integrationstid T: VT2, där T2 är perioden för frekvensen G(imQ=p och V är en konstant som vanligen väljes mellan 0,8 och 1,6. I denna utföringsform används inte den deriverande delen.
I stället för att som ovan fixera parametrarna D och H och justera Förstärk- ningen K kan man också tänka sig att fixera förstärkningen K och variera D eller H. 810h989-2 ”Således har ovan visats två utföringsformer som använder inkoppling av en krets med ideal reläkarakteristik för att fastställa parametrar för efterföljande inställning av PID-regulatorn. Förfarandena är enkla och kan införlivas som ett fåtal programsteg i en mikrodator. Förfarandena kan utföras manuellt eller helt eller delvis automatiskt. Förfarandena innebär ingrepp och störning av den normala styrningen av processen och utföres därför intermittent. Regulatorn kan förutom sina vanliga regler- knappar och -rattar förses med en brytare för inkoppling och genomföring av inställningen enligt uppfinningen. Ett programverk kan initiera in- ställning med förutbestämda tidsintervall, såsom en gång per dygn eller per vecka. Således framgår att uppfinningens ändamål har uppfyllts.
Praktiska problem vid förfarandena enligt uppfinningen är att mäta eller uppskatta amplitud och frekvens hos den erhållna självsvängningen. Dessa problem har lösts tidigare och några lösningsmetoder anges nedan. Det får påpekas att vilken som helst lämplig mätmetod kan användas och nedanstående metoder anges endast i exemplifierande syfte.
Amplituden kan naturligtvis mätas så att amplituden hos på varandra föl- jande svängningar under invsvängningsförloppet mätes och amplituden anges vara den som erhålles när skillnaden mellan två konsekutiva perioder är mindre än ett förutbestämt värde, såsom 3 %. Nackdelen med denna metod är att den är tämligen långsam och är känslig för störningar. En snabbare och säkrare metod där alla mätvärden på amplituden används är den s.k. rekursiva minska-kvadrat-metoden.
Svängningen som skall mätas-antages vara y(t). Summan s(t) = 2] [y(t) _ As sinwt _ AC c0swt]2 (7) minimeras med avseende å A och A (vilka är konstanter), varvid den önskade p S C 2+Ac2. värdet på A kommer därvid att amplituden A erhålles ur ekvationen A2=AS oscillera med frekvensen w och har endast korrekt värde när wt=nTf, n=1,2...
Vidare måste svängningens frekvens vara känd. Eftersom alla mätningar av sväng- ningen y(t) används blir metoden mindre känslig för störningar men erfordrar å andra sidan större utrymme i mikrodatorn. 81Û#989'2 Ett tredje sätt att beräkna amplituden är att använda ett Kalman-filter.
Utgången behandlas som ett andra ordningens system och nedanstående ekva- tion används: X1 (t + h) Z cos wh sin wh x1 (t) + k1 [Y (t) _ X1 (t) _ X2 (tg xz (t + h) -sin wh cox wh xz (t) kz (9) där h är samplingsperioden och k1 och kz är de konstanta förstärkningarna 1 fiitrec. Ampiituden A erhålles ur ekvationen A2 = 2(x12 + xzz).
Simuleringar har visat att denna metod är snabb. Den är också mindre kompli- cerad än den rekursiva minsta-kvadrat-metoden och erfordraf mindre utrymme i mikrodatorn. Det är dock svårt att uppskatta inverkan av störningar på denna metod.
Frekvensen kan bestämmas på flera sätt. Det kanske enklaste sättet är att mäta tidsrymden mellan konsekutiva nollpassager av avängningen. Mätningen kan göras mindre känslig för störningar genom att även studera passager genom nivåer skilda från nollnivån.
Det är också möjligt att bestämma frekvensen med rekursiv minsta-kvadrat- metod, varvid summan s (t) =f:[v (t) - 2 cos wh) - y (t _ h) + y (t _ zh)]2 <9) där y(t) anger svängningen och h är samplingsperioden, minimeras med av- seende på w. Härigenom kan en snabbare mätning av frekvensen utföras och metoden är ganska okänslig för störningar.
Frekvensen kan också bestämmas med hjälp av ett s.k. utvidgat Kalman-filter.
Detta medger att frekvens och amplitud bestämmas ur samma filter.
Tidigare nämndes att den beskrivande funktionen för den olinjära kretsen hade som villkor att insignalen var en sinussignal. Emellertid är utgångs- signalen från kretsen en fyrkantsignal. I de flesta fall utgöres emellertid överföringsfunktionen för en process av ett lågpassfilter, vilket innebär att processens utgângssignal, som återkopplas till kretsens ingång, är filtrerad och huvudsakligen endast innehåller den fundamentala frekvensen, dvs över- tonerna har bortfiltrerats. 81014989-2 10 Experiment har visat att de processer med förhållandevis enkel eller "snäll" överföringsfunktion som normalt regleras med en konventionell PID-regulator stämmer väl med ovan angivna teori. Eftersom ändamålet med uppfinningen är att åstadkomma ett enkelt förfarande för användning vid enkla PID-regulatorer är den gjorda approximationen av ringa betydelse.
I realiteten är den beskrivande funktionen för den olinjära kretsen gil- tig även för ingångssignaler som avsevärt avviker från sinusvågformen.
Emellertid måste ingångssignalen vara någorlunda symmetrisk. För att till- försäkra detta förspännes den olinjära kretsen till en lämplig arbetspunkt såsom visas i figur 7. En önskad utgångssignal yrefmotsvaras aven ingångs- signal u Ingångssignalen uref kan bestämmas som den ingångssignal, vid vilken utâångssignal från den olinjära kretsen med ideal reläkarakteristik är symmetrisk. Detta kan i sin tur bestämmas genom mätning av utgångsfyr- kantvågens positiva och negativa tidsperioder T+ och T_. Med hjälp av på varandra följande mätningar med olika ingångssignaler kan uref uppskattas genom interpolation.
Av det ovanstående inses att den olinjära kretsens parametrar kan väljas på olika sätt. Det kan vara önskvärt att fixera vissa parametrar medan , andra är valfria. Således kan hysteresen H och utgångsamplituden D hos den olinjära kretsen vara fixerade medan amplituden A, fasmarginalen 'f m och konstanten 0 är valfria, vilket gäller den andra utföringsformen. Naturligt- vis väljes i en aktuell tillämpning de variabler fria som är lämpliga i varje fall.
Härovan har föredragna utföringsformer av uppfinningen beskrivits i detalj.
Mellertid är uppfinningen inte begränsad till de angivna och beskrivna ut- föringsformerna utan begränsas endast av nedanstående patentkrav.

Claims (1)

1. 8104989-'2 11 Patenikrav förfarande för inställning av en PID-regulator för en process med en överföringsfunktion G(S) i ett återkopplat system, varvid systemet bringas i självsvängning och självsvängningens amplitud och frekvens bestämrnes, varpå regulatorn instälnles i beroende av de bestämda amplitud- och frekvensvärdena, k ä n n e t e c k n a d av att själv- svängningen åstadkommas genom att en kretsfunktion med olinjär karak- teristik införes före processen och sedan avlägsnas när amplitud- och frekvensvärdena bestämts, och att kretsfunktionen har en beskri- vande funktion YN(A) så beskaffad att G(iuJ ) . YN(A) = -1 för något värde av vinkelfrekvensen u; , där A är amplituden hos processens in- signal. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att en eller flera av PID-regulatorns funktioner, t.ex. den integrerande och/eller den deriverande funktionen är urkopplade under inställningsforloppet. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att kretsfunktionen har en s.k. ideal relä-karakteristik, dvs när insig- nalen är större än ett förutbestämt värde antager utsignalen ett högt värde och när insignalen är mindre än det förutbestämda värdet antager utsignalen ett lågt värde. Förfarande enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a t av att de uppmätta frekvens- och amplitudvärdena hos självsvängningen används för att inställa PID-regulatorn enligt känd teknik, exempelvis med Ziegler- Níchols metod. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att kretsfunktionen har en s.k. ideal reläkarakteristik med hysteres, dvs när insignalen är större än ett förutbestämt första värde antager ut- signalen ett högt värde och när insignalen sjunker under ett förutbestämt andra värde antager utsignalen ett lågt värde, varvid det första värdet är större än det andra värdet hos insignalen. 10. 81014989-2 forfarande enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att kretsfunk- tionen med ideal reläkarakteristik och hystcres inställes, dvs att skillnaden mellan utsignalens höga värde och låga värde, dvs utsigna- lens amplitud, samt skillnaden mellan insignalens första värde och andra värde, dvs hysteresen, bestämmas i beroende av önskade paramet- rar hos den reglerade processen, såsom önskad fasmarginal, och att därefter PID-regulatorns förstärkning ändras tills ett fbrutbestämt värde på amplituden och/eller frekvensen erhållits, vilka värden är beräknade ur den önskade fasmarginalen. Förfarande enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a t av att vid inställ- ningen av PID-regulatorn, både den integrerande och den deriverande de- len av PID-regulatorn är urkopplade och endast inställningen av den proportionella delen (K) ändras, samt att den önskade fasmargínalen är kompenserad för inloppling av åtminstone den integrerande delen av PID- regulatorn. Förïarande enligt något av föregående krav, k ä n n e t e e k n a d av att inställningen av PID-regulatorn ändras manuellt eller automatiskt, såsom medelst en mikrodator. Förfarandeeflfligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a t av att införingen av kretsfunktionen och inställningen av PID-regulatorn utföres intermittent antingen genom manuell påverkan eller automatiskt. Förfarande enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a t av att kretsfunktionen förspännes till en förvald arbetspunkt för pro- CBSSBH.
SE8104989A 1981-08-24 1981-08-24 Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process SE427508B (sv)

Priority Applications (10)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8104989A SE427508B (sv) 1981-08-24 1981-08-24 Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process
AT82902483T ATE38103T1 (de) 1981-08-24 1982-08-23 Verfahren und vorrichtung zum abstimmen eines pid-reglers.
DE8282902483T DE3279134D1 (en) 1981-08-24 1982-08-23 A method and an apparatus in tuning a pid-regulator
PCT/SE1982/000268 WO1983000753A1 (en) 1981-08-24 1982-08-23 A method and an apparatus in tuning a pid-regulator
US06/478,560 US4549123A (en) 1981-08-24 1982-08-23 Method and an apparatus in tuning a PID-regulator
JP57502518A JPS58501342A (ja) 1981-08-24 1982-08-23 Pid制御装置を調整するための方法及び装置
EP82902483A EP0099362B1 (en) 1981-08-24 1982-08-23 A method and an apparatus in tuning a pid-regulator
DK154183A DK159343C (da) 1981-08-24 1983-04-07 Fremgangsmaade ved indstilling af en pid-regulator samt anordning til brug til udoevelse af fremgangsmaaden
NO831435A NO160632C (no) 1981-08-24 1983-04-22 Fremgangsmaate og apparat for avstemning av en pid-regulator.
FI833323A FI71435C (fi) 1981-08-24 1983-09-19 Foerfarande och anordning foer avstaemning av en pid-reglerare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8104989A SE427508B (sv) 1981-08-24 1981-08-24 Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8104989L SE8104989L (sv) 1983-02-25
SE427508B true SE427508B (sv) 1983-04-11

Family

ID=20344408

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8104989A SE427508B (sv) 1981-08-24 1981-08-24 Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4549123A (sv)
EP (1) EP0099362B1 (sv)
JP (1) JPS58501342A (sv)
DE (1) DE3279134D1 (sv)
DK (1) DK159343C (sv)
FI (1) FI71435C (sv)
SE (1) SE427508B (sv)
WO (1) WO1983000753A1 (sv)

Families Citing this family (66)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4646226A (en) * 1983-01-28 1987-02-24 Measurex Corporation System and process for identifying and updating tuning constants
DE3330233A1 (de) * 1983-08-22 1985-03-21 Deutsche Forschungs- und Versuchsanstalt für Luft- und Raumfahrt e.V., 5000 Köln Verfahren und vorrichtung zur einstellung des pid-verhaltens von reglerkompensationsnetzwerken, insbesondere bei hydropulsmaschinen
JPH07104715B2 (ja) * 1984-01-18 1995-11-13 株式会社日立製作所 パラメ−タの同定方法
US4669040A (en) * 1984-09-19 1987-05-26 Eurotherm Corporation Self-tuning controller
SE447608B (sv) * 1985-04-03 1986-11-24 Hightech Network Ab Forfarande och anordning for instellning av en digital regulator
JPS61243505A (ja) * 1985-04-19 1986-10-29 Omron Tateisi Electronics Co 離散時間制御装置
US4630187A (en) * 1985-09-09 1986-12-16 Sperry Corporation Power converter with duty ratio quantization
JPS6266301A (ja) * 1985-09-18 1987-03-25 Yamatake Honeywell Co Ltd オ−トチユ−ニングコントロ−ラ
DE3719581A1 (de) * 1987-06-12 1988-12-29 Broadcast Television Syst Digitaler abtastregler
JPH0673081B2 (ja) * 1987-11-25 1994-09-14 株式会社日立製作所 自動制御装置
JPH01186182A (ja) * 1988-01-19 1989-07-25 Fanuc Ltd サーボモータの制御装置
WO1990007735A1 (en) * 1988-12-23 1990-07-12 Fanuc Ltd Methods of detecting oscillation in the servo system and automatically adjusting the speed loop gain
FR2651339B1 (fr) * 1989-08-30 1991-10-04 Alsthom Gec Dispositif d'asservissement d'un systeme a contre-reaction et application aux amplificateurs et servomecanismes.
US5025381A (en) * 1990-01-02 1991-06-18 General Electric Company Attitude control compensator for flexible spacecraft
US5159547A (en) * 1990-10-16 1992-10-27 Rockwell International Corporation Self-monitoring tuner for feedback controller
US5124626A (en) * 1990-12-20 1992-06-23 Mts Systems Corporation Sinusoidal signal amplitude and phase control for an adaptive feedback control system
US5283729A (en) * 1991-08-30 1994-02-01 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Tuning arrangement for turning the control parameters of a controller
US5229699A (en) * 1991-10-15 1993-07-20 Industrial Technology Research Institute Method and an apparatus for PID controller tuning
US5371670A (en) * 1993-02-01 1994-12-06 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Three-parameter tunable tilt-integral-derivative (TID) controller
US5453925A (en) * 1993-05-28 1995-09-26 Fisher Controls International, Inc. System and method for automatically tuning a process controller
US6330484B1 (en) 1993-08-11 2001-12-11 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Method and apparatus for fuzzy logic control with automatic tuning
US5504672A (en) * 1993-09-10 1996-04-02 Hardiman; Ted L. Industrial process controller and method of process control
US5587899A (en) * 1994-06-10 1996-12-24 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Method and apparatus for determining the ultimate gain and ultimate period of a controlled process
US5748467A (en) * 1995-02-21 1998-05-05 Fisher-Rosemont Systems, Inc. Method of adapting and applying control parameters in non-linear process controllers
US5742503A (en) * 1996-03-25 1998-04-21 National Science Council Use of saturation relay feedback in PID controller tuning
DE19612884C2 (de) * 1996-03-25 2003-03-20 Univ Konstanz Verfahren und Vorrichtung zur Einstellung eines PID-Reglers
US6493596B1 (en) * 1996-05-06 2002-12-10 Pavilion Technologies, Inc. Method and apparatus for controlling a non-linear mill
US6438430B1 (en) * 1996-05-06 2002-08-20 Pavilion Technologies, Inc. Kiln thermal and combustion control
US7418301B2 (en) * 1996-05-06 2008-08-26 Pavilion Technologies, Inc. Method and apparatus for approximating gains in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US7610108B2 (en) * 1996-05-06 2009-10-27 Rockwell Automation Technologies, Inc. Method and apparatus for attenuating error in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US8311673B2 (en) * 1996-05-06 2012-11-13 Rockwell Automation Technologies, Inc. Method and apparatus for minimizing error in dynamic and steady-state processes for prediction, control, and optimization
US7149590B2 (en) 1996-05-06 2006-12-12 Pavilion Technologies, Inc. Kiln control and upset recovery using a model predictive control in series with forward chaining
AUPO241996A0 (en) * 1996-09-19 1996-10-10 University Of Newcastle Research Associates Limited, The Method & apparatus for automated tuning of pid-controllers
DE19734208A1 (de) * 1997-08-07 1999-02-11 Heidenhain Gmbh Dr Johannes Verfahren und Schaltungsanordnung zur Ermittlung optimaler Reglerparamter für eine Drehzahlregelung
SG96542A1 (en) 1997-08-30 2003-06-16 Univ Singapore Apparatus for relay based multiple point process frequency response estimation and control tuning
US6128541A (en) * 1997-10-15 2000-10-03 Fisher Controls International, Inc. Optimal auto-tuner for use in a process control network
US6081751A (en) * 1997-12-19 2000-06-27 National Instruments Corporation System and method for closed loop autotuning of PID controllers
DE19854750A1 (de) * 1998-11-27 2000-05-31 Heidenhain Gmbh Dr Johannes Verfahren und Schaltungsanordnung zur Ermittlung einer optimalen Verstärkung des Integrators eines Drehzahlreglers
US6445962B1 (en) 1999-03-15 2002-09-03 Fisher Rosemount Systems, Inc. Auto-tuning in a distributed process control environment
WO2001023967A1 (de) * 1999-09-24 2001-04-05 Dr. Johannes Heidenhain Gmbh Verfahren zur ermittlung von zeitkonstanten eines referenzmodelles in einer kaskadierten regelungsanordnung
US6510353B1 (en) 1999-11-04 2003-01-21 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Determining tuning parameters for a process controller from a robustness map
US6823133B1 (en) * 1999-11-15 2004-11-23 Lexmark International, Inc. Apparatus and method for electronic control of DC motor using an all-digital phase-locked loop
JP2001175303A (ja) * 1999-12-16 2001-06-29 Toshiba Mach Co Ltd 速度フィードバック制御系の速度ループゲインを自動調整する方法
US7024253B2 (en) * 2000-08-21 2006-04-04 Honeywell International Inc. Auto-tuning controller using loop-shaping
US6980869B1 (en) * 2000-11-20 2005-12-27 National Instruments Corporation System and method for user controllable PID autotuning and associated graphical user interface
US6847851B1 (en) 2002-07-12 2005-01-25 John R. Koza Apparatus for improved general-purpose PID and non-PID controllers
AU2003213620A1 (en) * 2002-08-20 2004-03-11 Delaval Holding Ab Auto-tuning pid control for vacuum system
US7496041B2 (en) * 2003-02-28 2009-02-24 Fisher-Rosemount Systems, Inc. High speed auto-tuning loop
DE102004010083B4 (de) * 2003-03-22 2006-11-23 Hexagon Metrology Gmbh Tastkopf vom messenden Typ für ein Koordinatenmessgerät
TWI231481B (en) * 2004-03-11 2005-04-21 Quanta Comp Inc Electronic apparatus
DE102004052418B4 (de) * 2004-10-28 2012-05-10 Infineon Technologies Ag Gewichtungsschaltung und Verfahren zum Einregeln eines Regelkreises
US7496414B2 (en) 2006-09-13 2009-02-24 Rockwell Automation Technologies, Inc. Dynamic controller utilizing a hybrid model
DE112009005510A5 (de) * 2008-01-31 2013-06-20 Fisher-Rosemount Systems, Inc. Robuster adaptiver modellprädiktiver Regler mit Abstimmung zum Ausgleich einer Modellfehlanpassung
US8705597B2 (en) 2008-07-11 2014-04-22 Commissariat A L'energie Atomique Et Aux Energies Alternatives Estimation of the impulse response of a system on the basis of binary observations
EP2187276B1 (de) 2008-11-10 2011-11-09 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zum Ermitteln von Parameterwerten zum Regeln eines Zustandes eines Systems
CN105589448A (zh) 2009-02-02 2016-05-18 费希尔-罗斯蒙特系统公司 具有用以补偿模型失配的可调节积分分量的模型预测控制器
US8243696B2 (en) * 2009-02-02 2012-08-14 Texas Instruments Incorporated Joint processing downlink coordinated multi-point reference signal support
DE102009020744B4 (de) * 2009-05-11 2021-09-30 Lauda Dr. R. Wobser Gmbh & Co. Kg Verfahren zum Einstellen der Reglerparameter eines stetigen Reglers in einem Regelkreis eines Thermostaten
US8800697B2 (en) 2009-09-01 2014-08-12 Ryno Motors, Inc. Electric-powered self-balancing unicycle with steering linkage between handlebars and wheel forks
WO2013128214A1 (en) 2012-02-28 2013-09-06 Aristole University Of Thessaloniki-Research Committee A method for auto-tuning of pid controllers and apparatus therefor
CN104955720A (zh) 2012-08-22 2015-09-30 赖诺穆特思公司 电动自平衡单轮车
US9568897B2 (en) 2014-01-02 2017-02-14 General Electric Company Controller system for variable parameter and related program product
EP3073334A1 (en) 2015-03-23 2016-09-28 Siemens Aktiengesellschaft Method and arrangement for automatic tuning of a controller
TWI564683B (zh) * 2015-10-21 2017-01-01 財團法人工業技術研究院 未知pid控制器之參數調諧方法
US10386808B2 (en) 2017-02-24 2019-08-20 Danfoss Power Electronics A/S System parameter identificatino method based on rate-limited relay with hysteresis and sinusoidal injection
CN114397074B (zh) * 2022-01-20 2024-02-13 中山大学·深圳 一种正弦振动台控制方法、系统及装置

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL214582A (sv) * 1956-02-20
US2936611A (en) * 1959-01-16 1960-05-17 Mat Lee E Le Leak testing system
FR1474553A (fr) * 1966-04-04 1967-03-24 Dispositif de contrôle d'étanchéité des capacités en matière synthétique ou autres
JPS4889757A (sv) * 1972-02-24 1973-11-22
JPS5338933B2 (sv) * 1973-05-25 1978-10-18
US3938017A (en) * 1974-03-05 1976-02-10 Johnson Service Company Anti-reset windup proportional and integral controller
JPS5332031A (en) * 1976-09-06 1978-03-25 Shinano Kikaku Co Ltd Film winder for slide projector
FI59494C (fi) * 1979-05-31 1981-08-10 Antti Niemi Foerfarande och anordning foer processreglering
NL178539C (nl) * 1979-10-19 1986-04-01 Ihc Holland Nv Regelstelsel.
CH642467A5 (de) * 1980-03-19 1984-04-13 Sulzer Ag Regelverfahren und schaltung zum ausueben des verfahrens.
DE3100126C2 (de) * 1980-12-05 1985-04-04 Gebrüder Sulzer AG, Winterthur Regler mit einem Sollwert/Istwert-Vergleichsorgan
JPS57199004A (en) * 1981-06-01 1982-12-06 Toshiba Corp Sample value adaptive process controller

Also Published As

Publication number Publication date
JPS58501342A (ja) 1983-08-11
DK159343B (da) 1990-10-01
DK159343C (da) 1991-03-11
FI833323A (fi) 1983-09-19
EP0099362B1 (en) 1988-10-19
DE3279134D1 (en) 1988-11-24
EP0099362A1 (en) 1984-02-01
FI71435C (fi) 1986-12-19
FI71435B (fi) 1986-09-09
FI833323A0 (fi) 1983-09-19
US4549123A (en) 1985-10-22
WO1983000753A1 (en) 1983-03-03
SE8104989L (sv) 1983-02-25
DK154183D0 (da) 1983-04-07
DK154183A (da) 1983-04-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE427508B (sv) Forfarande for instellning av en pid-regulator for en process
KR900005546B1 (ko) 적응프로세스 제어장치
US4791548A (en) Discrete time control apparatus
Song et al. Auto-tuning of cascade control systems
EP0139243A2 (en) Process control apparatus
SE457389B (sv) Moensterigenkaennande, sjaelvavstaemmande styranordning
Laskawski et al. Sampling rate impact on the tuning of PID controller parameters
Malik et al. Some issues on the practical use of recursive least squares identification in self-tuning control
JPH0610761B2 (ja) 調節計
Tsakalis et al. Integrated identification and control for diffusion/CVD furnaces
JPH0434766B2 (sv)
CA1142590A (en) Self-adjusting regulator
Eek et al. Closed‐loop identification of a continuous crystallization process
Minter et al. A comparison of adaptive controllers: academic vs industrial
US4310877A (en) Monitoring device for regulating any sequence of automatic operations in an industrial plant
Luse et al. A frequency domain approach for systems with slow and fast modes
JPS63165903A (ja) 適応制御装置
JPH0454243B2 (sv)
Hoffmann et al. An on-off self-tuner development, real-time application and comparison to conventional on-off controllers
JPS6351759B2 (sv)
JPH05119805A (ja) 適応型制御方法
JPS6148163B2 (sv)
SU752221A1 (ru) Система автоматического регулировани
JPH0651804A (ja) 適応型制御方法及び装置
Adusumilli et al. A comparison of identification-based performance bounds for robust process control

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8104989-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8104989-2

Format of ref document f/p: F