FI65268C - Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer Download PDF

Info

Publication number
FI65268C
FI65268C FI791814A FI791814A FI65268C FI 65268 C FI65268 C FI 65268C FI 791814 A FI791814 A FI 791814A FI 791814 A FI791814 A FI 791814A FI 65268 C FI65268 C FI 65268C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
solution
photopolymerization
irradiation
process according
monomers
Prior art date
Application number
FI791814A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI65268B (fi
FI791814A (fi
Inventor
Jean Boutin
Jean Neel
Original Assignee
Rhone Poulenc Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Ind filed Critical Rhone Poulenc Ind
Publication of FI791814A publication Critical patent/FI791814A/fi
Publication of FI65268B publication Critical patent/FI65268B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65268C publication Critical patent/FI65268C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/46Polymerisation initiated by wave energy or particle radiation
    • C08F2/48Polymerisation initiated by wave energy or particle radiation by ultraviolet or visible light
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S522/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S522/903Removal of residual monomer

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)

Description

ΓβΙ /11* KUULUTUSJULKAISU < ς Ο /; ο Ma ^ * UTLÄGC N I NGSSKRI FT O u 2. Ό Ο 5¾¾ C (45) Γ;· -Γ!' · ·:·; “’7 10 04 1934 rfrT^ ' * Patent aeddelat (51) Kv.ik.3/int.a.3 c 08 F 2/50, C 02 F 1/56 // C 08 F 220/56, 220/06 SUOMI —FINLAND (21) Ptwnttihtlwmu* — P»t*nttn*öknlnj 79181^ (22) Htk«ml»pt)vl — An*eknlnj*<l*g 06. θ6.79 (23) AlkupUvi — Glltlghetfdaf 06. 06.79 (41) Tullut Julkiseksi — Bllvlt offuntllj 10.12.79
Patentteja rekisterihallitus ............. , . , . „ * . (44) Nlhtlvtkilptnon |t kuuLJulksIsun pvm. — 30.12.8l
Patent* ocn registerstyrelsen Ansöktn utlagd och utl.skrKten publkerad (32)(33)(31) Pyy*1*11/ «tuolkuus —Begird prlorltet 09-06.78 Ranska-Frankrike(FR) 7817857 (71) Rhone-Poulenc Industries, 22, avenue Montaigne, 75 Paris 8eme, Ranska-Frankrike(FR) (72) Jean Boutin, Mions, Jean Näel, Lyon, Ranska-Frankrike(FR) (7M Berggren Oy Ab (5*0 Menetelmä orgaanisten polymeerien valmistamiseksi ultravioletti-säteilyttämällä monomeerien vesiliuosta - Förfarande för fram-ställning av organiska polymerer gencrn ultraviolettbesträlning av en vattenlösning av monomerer
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää etenkin höytelöimis-aineina käyttökelpoisten orgaanisten polymeerien valmistamiseksi altistamalla ultraviolettisäteilylle yhden tai useamman olefiinisesti tyydyttämättömän monomeerin vesiliuos ohuen, säteilytyslähteen alle sijoitetulle liikkuvalle alustalle kerrostetun kerroksen muodossa, joka monomeeri on akryyli-amidi, metakryyliamidi, akryyli- tai metakryylihappo tai niiden suola tai esteri, kvaternisoitu aminoalkyylimetakry-laatti tai -akrylaatti, joiden kvaternisoidussa aminoalkyy-liosassa on 4-16 hiiliatomia.
Vanhastaan on tunnettua valmistaa höytelöimisaineita foto-polymerisoimalla akryylimonomeerejä, varsinkin akryyliamidia, metakryyliamidia, akryyli- tai metakryylihappoa, mahdollisesti suoloinaan, ja ammoniumsuoloja, jotka ova dialkyyli-aminoalkyy-li-(met)akrylaattien johdoksia.
Orgaanisilta höytelöimisaineilta vaaditaan tavallisesti, että niiden on oltava veteen liukoisia, että niiden molekyy-lipaino on suuri (ja niin ollen niiden luontainen viskositeet- 65268 ti korkea), että ne liukenevat nopeasti veteen ja että niistä ei jää liukenematonta jäännöstä kun niitä liuotetaan veteen.
Näiden orgaanisten höytelöimisaineiden valmistusmenetelmän tasolla pyritään siihen, että polymerisaatio tapahtuu käyttäen niin väkeviä liuoksia kuin mahdollista (laitteiston tuotantokyvyn suurentamiseksi), mutta fotopolymerisaation aikana vapautunut lämpö pyritään mahdollisimman hyvin poistamaan, polymerisaatiolämpötilan pysyttämiseksi niin alhaisena kuin mahdollista molekyylipainon pienenemisen ja veteenliuke-nemattomien jakeiden mahdollisen muodostumisen välttämiseksi? lisäksi pyritään siihen, että polymerisaatio olisi niin pitkälle viety kuin mahdollista, jotta jäännösmonomeerien määrä höytelöimisaineessa olisi mahdollisimman pieni.
Keksinnön mukainen menetelmä kuuluu siis tarkemmin sanottuna ryhmään, joka käsittää menetelmät orgaanisten höytelöimisaineiden valmistamiseksi fotopolymerisoimalla monomeereja, alunperin vesiliuoksessa, joka on saatettu ohuen kerroksen muotoon, joka on kerrostettu alustalle, joka mieluimmin on liikkuva.
Suoritettaessa monomeerin vesiliuoksen fotopolymerisaatiota tällä tavoin tämän liuoksen viskositeetin todetaan progressiivisesti nousevan; juokseva liuos tulee yhä viskoosimmaksi ja muuttuu sitten geeliksi, ja sitten kerrokseksi, jonka konsistens-si on kumimainen, ja/tai, tietyissä tapauksissa, kovaksi kerrokseksi .
Niin kuin jo on mainittu, pyritään erityisesti höytelöiviin, veteen liukoisiin polymeereihin, jotka eivät sisällä liukenemattomia rakeita. Valitettavasti jo toimintatavoillakin on taipumus suosia veteen liukenemattomien jakeiden syntymistä. Toimintatavoista, joilla on tämä taipumus, voidaan mainita seuraavat: - säteilytyksen keston ja/tai voimakkuuden suurentaminen jäännösmonomeerien pitoisuuden pienentämiseksi höytelöimisaineessa, - fotopolymerisaation nopeuttaminen mitä erilaisimmin tavoin, - säteilylle altistettavien vesiliuosten väkevyyden suurentaminen, - toimintaolosuhteet, jotka suosivat suurimolekyylisten polymeerien (so. joiden luontainen viskositeetti on korkea) saamista, 3 65268 - lämpöteholtaan suurten UV-säteilytyslamppujen (varsinkin suurpaine-elohopealamppujen) käyttö, - fotopolymerisaatioliuoksen pH:n alentaminen, erityisesti pH:n tahaton aleneminen.
Näyttää lisäksi siltä, että liukenemattomilla jakeilla, silloin kun niitä on, ei kaikilla ole samaa ulkonäköä tai samaa luonnetta. Eräillä niistä on höytälemäinen tai hyytelömäinen ulkonäkö. Toisilla on lehteilevä, usein kaareva ulkonäkö, josta käytetään nimeä "sipulinkuori".
Vihdoin jopa siinä tapauksessa, että menetelmä määritellään pystyväksi tuottamaan täydellisesti veteen liukoisia polymeerejä silloin kun kyseinen menetelmä suoritetaan teollisessa mittakaavassa, saattaa käydä niin, että toimintaolosuhteiden pienet (tahattomat) modifikaatiot silloin tällöin johtavat liukenemattomien tai vaikeammin veteen liukoisten jakeiden syntymiseen.
Eräänä keksinnön päämääränä on saada aikaan entistä parempi menetelmä höytelöivien polymeerien valmistamiseksi fotopoly-merisaatiolla ohuena kerroksena.
Toisena keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä höytelöivien polymeerien valmistamiseksi, jjotka sisältävät niin vähän liukenemattomia jakeita kuin mahdollista, varsinkin liukenemattomia jakeita, jotka ovat syntyneet valmistusolosuhtei-den tahattomien ja/tai odottamattomien modifikaatioiden johdosta.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä höytelöivien polymeerien valmistamiseksi, jolla on entistä suurempi joustavuus, so. jolla voidaan päästä höytelöimisaineisiin, joista veteeniiukenemattomat jakeet puuttuvat, laajalla toimintaolosuhteiden vaihtelualueella.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on välttää Hsipulinkuori"-tyyppisten liukenemattomien jakeiden muodostuminen.
Nyt on osoittautunut, että nämä päämäärät voidaan saavuttaa keksinnön mukaisella menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella oleva atmosfääri pysytetään kosteana säteilytyksen koko kestoaika, siihen luettuna se hetki, jolloin vesiliuos polymerisaation vaikutuksesta muuttuu kiinteään tilaan (kiinteällä tilalla tarkoitetaan tavalliseen tapaan tilaa, joka ei ole nestemäinen _ - Γ“ 4 65268 eikä edes viskoosi).
Kostealla atmosfäärillä tarkoitetaan atmosfääriä, joka sisältää sellaisen suhteellisen määrän vettä, että huoneenlämpötilaan (23°C) muutettuna tämä vesipitoisuus on yli 50 %, mieluimmin yli 80 % vesihöyryn kyl-lästyspitoisuudesta huoneen eli 23°C lämpötilassa. Tietenkin tämä vesipitoisuus on toisaalta pienempi tai yhtä suuri kuin vesihöyryn kyllästyspätoisuus siinä todellisessa lämpötilassa, joka vallitsee fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella.
Tämä atmosfääri voi olla luonteeltaan mikä tahansa. Yleensä on kyseessä joko ilma tai inertti kaasu silloin,kun pyritään välttämään hapen läsnäoloa. Inertteinä kaasuina (polymerisaatioon nähden) voidaan mainita pääasiassa typpi ja argon. Hapeton ilmakehä (joka sisältää esimerkiksi alle 5 tilavuus-% ja mieluimmin alle 0,5 tilavuus-% happea) on usein toivottava, mutta voidaan toimia myös hapen läsnäollessa, varsinkin jos käytetään sopivia apuaineita, tai säteilytyk-sen loppuvaiheessa, jolloin jäännösmonomeerin pitoisuus on pieni.
Kätevä keino saada aikaan edellä määritelty kostea atmosfääri on saattaa kaasuvirta kiertämään (huuhtelemaan) nestemäistä tai kiinteätä fotopolymerisaatioliuosta sen yläpuolelta, joka kaasuvirta on etukäteen kuplitettu nestemäisen vesipitoisen seoksen läpi, joka mieluimmin koostuu vedestä. Sen vesipitoisen nesteen lämpötila, jossa kuplittaminen tapahtuu, voi luonnollisesti vaihdella laajalla alueella, mutta yksinkertaisinta on valita sen huoneen tavallinen lämpötila, jossa keksinnön mukainen menetelmä suoritetaan, jolloin vältetään kokonaan erityinen lämmittäminen tai jäähdyttäminen. Tietenkin sen vesipitoisen nesteen lämpötilaa, jossa kuplittaminen tapahtuu, voidaan modifioida kulloinkin toivotun kosteusasteen funktiona.
Erään ensisijaisen sovellutusmuodon mukaan fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella olevan kostean ilmakehän huuhtelunopeus on suurempi kuin 0,1 m/sek ja edullisemmin suurempi kuin 1 m/sek.
Säteilytyssäteilyn aallonpituus on yleensä 150 ja 500 nm välillä (UV-säteilyä), mieluimmin 300 ja 450 nm välillä.
Keksinnön mukainen menetelmä suoritetaan edullisesti jatkuvatoimi-sesti, niin että monomeerien vesiliuos kerrostetaan liikkuvalle alustalle jatkuvasti.
5 65268
Aluksi käytetty monomeeriseos sisältää mieluimmin jotakin fotopolymerisaation alkuunpanoainetta ja mahdollisesti jotakin fotopolymerisaation apuainetta.
Käytetyt olefiinisesti tyydyttämättömät monomeerit ovat vähintään 50 paino-%:sesti, mieluimmin vähintään 80 paino-%:sesti akryylimonomeerejä.
Monomeereja voidaan käyttää erikseen tai seoksena, jolloin saadaan homopolymeerisia tai kopolymeerisia höytelöimis-aineita, ja näiden monomeerien laji ja suhteellinen määrä valitaan tietenkin niin, että saadaan veteenliukoisia polymeerejä.
Ensisijaisia monomeereja ovat akryyliamidi, akryylihappo ja sen alkalisuolat sekä kvaternisoidut (kloridi- tai sulfaattimuotoiset) dialkyyli-aminoalkyylimetakrylaatit.
Fotopolymerisaatiolle altistetun monomeeri-vesiliuoksen väkevyys on yleensä 30 ja 90 paino-%:n välillä.
Akryyliamidin ja akrylaattien tapauksessa väkevyys on yleensä 30 ja 70 paino-%:n ja mieluimmin 40 ja 60 %:n välillä.
Kvaternoitujen ammoniumsuolojen, varsinkin aminoalkyyli-metakrylaattien tapauksessa väkevyys on yleensä 40 ja 90 paino-%:n, miemuimmin 70 ja 88 %:n välillä.
Kvaternoitujen aminoalkyyli-metakrylaattisuoloihin liittyvän akryyliamidin tapauksessa monomeeri-vesiliuoksen väkevyys on yleensä 40 ja70 paino-%:n, mieluimmin 45 ja 65 %:n välillä.
___ - τ~ 6 65268
Fotopolyxnerisaation alkuunpanoaineet, joita myös nimitetään foto-initiaattoreiksi, ovat sinänsä tunnettua tyyppiä. Niistä voidaan mainita varsinkin diasetyyli, dibentsoyyli, bentsofenoni/ bentsoiini ja sen alkoyylieetterit, varsinkin sen metyyli-, etyyli-, propyyli-ja isopropyyli-eetterit. Fotoinitiaattorin pitoisuus fotopolymeri-saatiolle altistettavassa alkuperäisessä monomeeriliuoksessa on yleensä 0,005 ja 1 paino-%:n, mieluimmin 0,01 ja 0,5 %:n välillä rao-nomeerimäärästä. Voidaan myös käyttää antrakinonisia fotopolymerisäätiön apuaineita niin kuin ranskalaisessa patenttijulkaisussa FR 2 327 258 on selitetty.
Se liikkuva alusta, jolle fotopolymerisoitavan monomeerin vesiliuos kerrostetaan, koostuu yleensä päättömästä nauhasta tai tietyissä tapauksissa useista perättäisistä päättömistä nauhoista (jolloin toinen nauha alkaa vasta fotopolymerisoitavan liuoksen jähmettymisen jälkeen). Fotopolymerisoitavan vesiliuoskerroksen paksuus on yleensä 2 ja 20 mm:n,mieluimmin 3 ja 8 mm:n välillä. Liikkuva alusta on mieluimmin vettähylkivä alusta; alustaksi sopivana aineena voidaan mainita polyperfluoro-olefiinit (homo- tai kopolymeerit), ja vettä hylkivällä muovikalvolla kuten esimerkiksi polyesterikalvol-la päällystetyt tai päällystämättömät metallit.
Fotopolymerisaation kehittämän lämmön poistamiseksi on tavallista jäähdyttää liikkuvaa fotopolymerisaatioalustaa. Tämä jäähdytys käy kätevästi liikkuvan alustan alapinnalta, mieluimmin kylmällä vedellä kastelemalla. Polymerisaatioliuoksen lämpötila pysytetään noin 70°C:n, mieluimmin 60°C:n alapuolella. Voidaan kuitenkin jättää jäähdytys suorittamattakin varsinkin silloin kun suuri osa monomeereis-tä on jo polymeroisoitunut, esimerkiksi silloin kun jäännöspolymee-ripitoisuus on alle 10 %, mieluimmin alle 2 % (painon mukaan foto-polymerisoitavasta massasta).
Fotopolymerisoitavien monomeerien vesiliuosten pH on yleensä 4 ja 13 välillä. Tarkempi pH-arvo riippuu monista tekijöistä, varsinkin kulloinkin käytetyistä monomeereistä ja siitä molekyylipainosta, johon pyritään, sekä myös monomeereille ominaisista epäpuhtauksista. Yleensä pH:n suurentamisella on taipumus estää suurempien molekyyli-ketjujen ristisidontaa (joka ristisidonta synnyttää liukenemattomia jakeita), mutta liian korkea pH ei ole toivottavaa varsinkaan silloin kun monomeerit ovat herkkiä saippuoitumaan.
7 65268
Sen mukaan mitä edellä on sanottu, keksintö käsittää sen, että fotopolymerisaatiolle altistetaan olefiinisesti tyydyttämättömien monomeerien vesiliuos niissä olosuhteissa, jotka on määritelty.
On kuitenkin tietenkin selvää, että fotopolymerisoitava liuos on vesi-liuoksena, jonka luonne ja väkevyydet ovat edellä mainitut, ainoastaan alussa: sen sijaan, sikäli kun polymerisaatio edistyy, fotopolymeri- saatioseos tulee yhtä viskoosimmaksi kunnes se tulee jähmeäksi, ja sen yläpuolisen ilmakehän on koko ajan oltava niin kostea kuin edellä on määritelty.
Itse fotopolymerisaatio voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa vaiheessa; UV-säteilytystä voidaan jatkaa kunnes jäännösmonomeerien pitoisuus on saavuttanut toivotun arvon. Säteilytyksen lopulla voidaan, niin kuin jo on mainittu, säteilyttää esimerkiksi jäähdyttämättä liikkuvaa kannatusnauhaa ja hapen läsnäollessa.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat keksintöä ja osoittavat, miten sitä voidaan käyttää.
Esimerkki 1
Liuotusaltaassa valmistetaan seuraava liuos: - 68,7 kg demineralisoitua vettä - 45,6 kg akryyliamidia - 16,9 kg akryylihappoa, ja - 18,8 kg 50 %:sta natronlipeän vesiliuosta Tätä liuosta syötetään vaihekolonnin yläpäähän; samaan kolonniin johdetaan, kolonnin yläpäähän laimeata, 30 % natronliepäliuosta, jolla pH voidaan asettaa arvoon 13, keskelle kolonnia 88 ai?/h suuruinen virtaama liuosta, jossa on 34 g/1 bentsoiinin isopropyylieette-riä akryylihapossa, ja kolonnin alapäähän niin suuri typpivirtaama, että se riittää pysyttämään liuenneen hapen pitoisuuden kolonnin alapäästä lähtevässä nesteessä pienempänä tai yhtä suurena kuin 0,15 mg happea liuoksen litraa kohti.
Monomeerin vesiliuos, josta ilma on poistettu, virtaa jatkuvasti 31 1/h suuruisin virtaamin 48 cm levyiselle, ruostumatonta terästä olevalle nauhalle, jossa on kaksi samanlaista sivureunaa sivuttaisen virtauksen estämiseksi. Lisäksi nauha on lievästi kalteva kulkusuuntaansa päin liuoksen taaksepäin virtaamisen estämiseksi. Nauhan _ - r~.
8 β 5268 yläpuolinen kaasuatmosfääri on rajoitettu lasilaatoilla (korkeus
O
3 cm) ja se koostuu typpivirrasta (2 m /h), joka on kostutettu kup-littamalla huoneenlämpötilassa pesupullossa, joka sisältää 3 litraa vettä. Metallinauha kulkee nopeudella noin 24 cm/min. Tässä nopeudessa monomeeriliuoksen kerroksen paksuus on noin 4,5 mm. Nauhaa, jota alasivultaan jäähdytetään 15°C lämpöisellä vedellä, säteilyte-tään 3,6 m pituudelta 8:11a suurpaine-elohopeahöyrylampulla, joiden kunkin sähköteho on 2000 wattia (merkki Philips HTQ 7). Nämä kahdeksan lamppua on asetettu nauhan kulkusuuntaisiksi, 10 cm nauhan yläpuolella .
15 minuutin säteilytyksen jälkeen saadaan plastinen kalvo, joka irtoaa nauhasta yksinkertaisesti vetämällä.
Kalvo pienennetään sitten kappaleiksi hakkurissa, kuivatetaan 15 min noin 85°C:ssa ja jauhetaan sitten jauheeksi. Polymeerin ominaisuudet määritetään joko sen ollessa jauheena tai kappaleina.
Valmistetaan 5 g/1 sisältävä liuos demineralisoituun veteen hämmentämällä hitaasti magneettisella hämmentimellä huoneen lämpötilassa (noin 20°C).
Liukenemattomien jakeiden läsnäolo tutkitaan suodattamalla näin valmistettu liuos lasisintterisuodattimella, jonka huokosten läpimitta on 90 ja 150 ^un välillä. Ei mitään kerrostumaa todeta.
Tästä samasta liuoksesta ja toisesta liuoksesta, joka lisäksi sisältää 50 g/1 NaCl, mitataan Brookfield-viskositeetti 20°C:ssa ja 10 kierr/min kierrosluvulla, käyttäen astioita ja malleja n:o 1 tai 3 liuoksen viskositeetista riippuen.
Lopullisesta jauheesta saatiin seuraavat tulokset:
- Brookfield viskositeetti - veäiliuos 3000 cP
- suolavesiliuos 200 cP
- luontainen viskositeetti 14 dl/g Jäännösmonomeeria (akryyliamidia): 0,4 % (kuivasta polymeeristä).
65268 9
Esimerkki 2 15 min sätcilytyksen jälkeen esimerkissä 1 saatu plastinen kalvo irrotettiin polymerisaatioalustasta (liikkuvasta nauhasta) ja siirrettiin toiselle metalliselle liikkuvalle alustalle (paahto), joka kulkee 24 cm/min nopeudella. Tätä alustaa, jota ei jäähdytetä, jälkisäteilytettiin lasivarjostimen alla pienpaine-elohopealampui11a (merkki Philips TLAK 40 w/05), jotka oli sijoitettu poikittain alustan kulkusuuntaan nähden. Yhteensä 96 lamppua oli sijoitettu 14,5 m:n pituudelle. Koko jälkisäteilytyslaitteisto oli suljettu tilaan, jota huuhdeltiin kostealla ilmavirralla, joka oli kuplitettu veden läpi niin kuin typpi esimerkissä 1.
Sitten kalvo (samoin kuin esimerkissä 1) pienennettiin, kuivatettiin, jauhettiin ja analysoitiin. Saatiin jauhe, jonka ominaisuudet olivat samat kuin esimerkissä 1, paitsi että jäännösmonomeeripitoi-suus oli alle 0,05 %.
_ - τ 10 65268 KOERAPORTTI Koe 1
Esimerkissä 1 saatu polymeeri pannaan seuraavaan liukenemis-kokeeseen:
Kahden litran lasipurkissa valmistetaan litra 5 g/1 sisältävää liuosta veteen, josta on poistettu kivennäiset sekoittamalla sitä hitaasti 60 minuuttia magneettisella sekoittajalla ympäristön lämpötilassa (20°C). Tämän ajan kuluttua käännetään lasipurkki ympäri. Lasin seinämässä ei näy yhtään liukenematonta jaetta eikä nesteessä "sipulin kuoria".
Sitten ryhdytään suodattamaan liuosta 160 mm Hg:n suuruisessa, vesi-imupumpun avulla aikaansaadussa alipaineessa kartiosylin-terimäisellä pyrex-suppi1 oi 1 a , joka on varustettu suodattavalla levyllä, huokoisuus nro 1 ja merkkiä Prolabo, viite 0972461 , huokosten halkaisija on välillä 90 ja 150 jom (suppi 1 on kapasiteetti: 450 ml; suodattavan levyn halkaisija 90 mm; levyn yläpuolinen korkeus: 85 mm). Kronometristä nähdään nestelitran suodatusaika; se on 3 m 10 s. Levyllä ei ole mitään liukenemattomia jakeita.
Vertailun vuoksi on samaan 1iukenemiskokeeseen pantu samalla tavalla valmistettu polymeeri kuin esimerkissä 1 mutta sillä erotuksella, että vesi tulee pesupullosta, johon tulee typpi-vi rt a.
60 minuutin liotuksen kuluttua käännetään purkki ylösalaisin. Lasiseinällä ei nähdä mitään liukenemattomia jakeita. Sitävastoin nähdään nesteessä läpinäkyviä sisäänpäin käyristyneitä "sipulin kuoren" muotoisia jakeita.
Sitten edetään liuoksen suodatukseen kuten edellä on esitetty. Suodatusaika on 12 m 35 s. Suodatuslevyl1ä ei ole mitattavaa määrää liukenemattomia jakeita.
65268
Koe 2 1 1
Esimerkissä 2 saatu polymeeri pannaan samaan liukenemis-kok eeseen.
60 minuutin liuotusajan kuluttua käännetään purkki ympäri.
Lasisei nämä!1ä ei nähdä liukenemattomia jakeita eikä nesteessä 1 äp i n äkyvi ä sisäänpäin käy ri s tyne i tä jakeita. Edetään suodatukseen. Suodatusaika on 3 m 20 s.
Vertailun vuoksi pantiin samaan liukenemiskokeeseen esimerkin 2 tavalla saatu polymeeri, mutta sillä erotuksella, että ensimmäiselle alustalle säteilyttämisen ja toiselle alustalle säteilyttämisen aikana seinämää huuhdellaan typellä, jota ei ole sekoitettu veteen.
Kun jauhetta on liotettu 60 minuutin ajan käännetään purkki ympäri. Lasi seinämällä ei nähdä liukenemattomia jakeita. Sitä vastoin nähdään nesteessä läpinäkyviä sisäänpäin käyristyneitä jakeita, joita nimitetään "sipulin kuoriksi" ja huomattavammassa määrin kuin kokeen 1 vertailukokeessa.
Edetään suodatukseen kuten kokeessa 1. Noin 17 minuutin kuluttua on pakko kaapia lastalla suodatinlevyä jäännösseoksen kulun helpottamiseksi suodattimen huokosten läpi. Kokonais-suodatusaika on 19 m 28 s. Suodattavalla levyllä e1 ole mitattavaa määrää liukenemattomia jakeita.
Λ

Claims (8)

12 . , , 65268
1. Menetelmä orgaanisten polymeerien valmistamiseksi altistamalla ultraviolettisäteilylle yhden tai useamman olefiinisesti tyydyttämättömän monomeerin vesiliuos ohuen, säteilytyslähteen alle sijoitetulle liikkuvalle alustalle kerrostetun kerroksen muodossa, joka monomeeri on akryyliamidi, metakryyliamidi, akryyli-tai metakryylihappo tai niiden suola tai esteri, kvaternisoitu aminoalkyylimetakrylaatti tai -akrylaatti, joiden kvatemisoidussa aminoalkyyliosassa on 4-16 hiiliatomia, tunnettu siitä, että fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella oleva atmosfääri pysytetään kosteana säteilytyksen koko kestoaika, siihen luettuna se hetki, jolloin vesiliuos polymerisaation vaikutuksesta muuttuu kiinteään tilaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kostea atmosfääri sisältää vesihöyryä yli 50 %, mieluimmin yli 80 % vesihöyryn kyllästyspitoisuudesta ympäristön lämpötilassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kostea atmosfääri saadaan aikaan saattamalla fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella kiertämään kaasuvirta, joka sitä ennen on kuplitettu veden läpi.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesiliuoksen pH on alunperin 4 ja 13 välillä, että säteilytyksen aallonpituus on 150 - 500 nm, mieluimmin 300 -400 nm ja että monomeerit ovat yli 50 paino-%:sesti kaikista käytetyistä monomeereista laskettuna, mieluimmin yli 80 %:sesti, akryylimon ome e re j a.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohuen kerroksen paksuus on 2 - 20 mm, mieluimmin 3 - 8 mm.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fotopolymerisaation koko ajan tai osan siitä liikkuvaa alustaa jäähdytetään polymerisaatiosta johtuvan lämmön poistamiseksi ja että fotopolymerisaatioliuoksen yläpuolella olevan atmosfäärin happipitoisuus on alle 5 tilavuus-%, mieluimmin alle 0,5 %. I, 13 6 5 2 6 8
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisäksi suoritetaan toinen säteilytysvaihe ilman jäähdytystä mutta edelleen kostean ilman läsnäollessa, silloin kun jäännösmonomeeripitoisuus on pieni.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toinen säteilytysvaihe suoritetaan silloin kun jäännösmonomeeripitoisuus on alle 10 %, mieluimmin alle 2 %. 65268 14
FI791814A 1978-06-09 1979-06-06 Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer FI65268C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7817857A FR2428053A2 (fr) 1978-06-09 1978-06-09 Procede de photopolymerisation pour polymeres floculants
FR7817857 1978-06-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791814A FI791814A (fi) 1979-12-10
FI65268B FI65268B (fi) 1983-12-30
FI65268C true FI65268C (fi) 1984-04-10

Family

ID=9209528

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791814A FI65268C (fi) 1978-06-09 1979-06-06 Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4252625A (fi)
EP (1) EP0006777B1 (fi)
JP (1) JPS608681B2 (fi)
AT (1) AT369390B (fi)
AU (1) AU525520B2 (fi)
BR (1) BR7903567A (fi)
CA (1) CA1122920A (fi)
DE (1) DE2960983D1 (fi)
DK (1) DK154506C (fi)
ES (1) ES481385A1 (fi)
FI (1) FI65268C (fi)
FR (1) FR2428053A2 (fi)
HU (1) HU181491B (fi)
NO (1) NO153733C (fi)
RO (1) RO78267A (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2489336B1 (fr) * 1980-09-04 1985-09-13 Rhone Poulenc Spec Chim Procede de preparation de polymeres ou copolymeres hydrosolubles a poids moleculaire eleve et a faible teneur en monomere(s) residuel(s), a partir de monomeres olefiniquement insatures
JPS60152504A (ja) * 1984-01-19 1985-08-10 Dai Ichi Kogyo Seiyaku Co Ltd 粘着性重合体の製法
CA1268732A (en) * 1984-12-27 1990-05-08 Akira Yada Radiation-polymerizing water-soluble cast vinyl monomer layer and forming particles
JP2545951B2 (ja) * 1988-09-26 1996-10-23 東亞合成株式会社 光硬化性組成物
US5244934A (en) * 1991-06-07 1993-09-14 Takai Rubber Industries, Ltd. Irradiation or thermal treatment of water-impregnated cross-linked poly-acrylic acid metal salt resin particles
US6262141B1 (en) 1999-10-06 2001-07-17 Cytec Technology Corporation Process for the preparation of polymers having low residual monomer content

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB654026A (en) * 1948-10-22 1951-05-30 John Patrick Cavanagh Polymeric compositions intended for moulding or extrusion
US2937163A (en) * 1955-03-07 1960-05-17 Dow Chemical Co Water-soluble polymerization products and processes for producing the same
NL130574C (fi) * 1966-06-25
US3912607A (en) * 1969-10-22 1975-10-14 Rhone Progil Process for obtaining high molecular weight water-soluble acrylic polymers and copolymers using radiation
DE2009748A1 (de) * 1970-03-03 1971-09-16 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von wasser löslichen Polymerisaten
JPS5141160B2 (fi) * 1974-08-13 1976-11-08
DE2545290A1 (de) * 1975-10-09 1977-04-21 Roehm Gmbh Verfahren zum polymerisieren mittels uv-licht
DE2546279A1 (de) * 1975-10-16 1977-04-21 Bayer Ag Verfahren und vorrichtung zum loesen von feststoffen in loesungsmitteln
FR2348227A1 (fr) * 1976-04-14 1977-11-10 Rhone Poulenc Ind Perfectionnement aux procedes de preparation de polymeres acryliques hydrosolubles par photopolymerisation
JPS54155296A (en) * 1978-05-29 1979-12-07 Sanyo Chem Ind Ltd Preparation of water-soluble polymer

Also Published As

Publication number Publication date
AU4784379A (en) 1979-12-13
FR2428053A2 (fr) 1980-01-04
ES481385A1 (es) 1979-11-16
RO78267A (ro) 1982-04-12
EP0006777A1 (fr) 1980-01-09
DE2960983D1 (en) 1981-12-24
AT369390B (de) 1982-12-27
JPS559687A (en) 1980-01-23
JPS608681B2 (ja) 1985-03-05
FI65268B (fi) 1983-12-30
DK154506C (da) 1989-04-10
HU181491B (en) 1983-07-28
FI791814A (fi) 1979-12-10
FR2428053B2 (fi) 1984-07-20
EP0006777B1 (fr) 1981-10-14
NO153733B (no) 1986-02-03
NO791906L (no) 1979-12-11
US4252625A (en) 1981-02-24
AU525520B2 (en) 1982-11-11
NO153733C (no) 1986-05-14
ATA414079A (de) 1982-05-15
DK239479A (da) 1979-12-10
BR7903567A (pt) 1980-01-22
DK154506B (da) 1988-11-21
CA1122920A (fr) 1982-05-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63425B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga hoegmolekylaera akrylpolymerer laempliga i synnerhet foer behandling av vatten
FI90778C (fi) Menetelmä suurimolekyylisten akryylipolymeerien valmistamiseksi
KR920002807B1 (ko) 막 분리 공정에 사용하기 위한 개선된 uv 경화성 수지 코우팅 처리된 복합 막 및 막 분리 공정
FI85153B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga akrylpolymerer.
KR101580702B1 (ko) 복합 분리막
FI69478C (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga akrylpolymerer eller -kopolymerer med hoeg molekylvikt och en ringa haltav restmonomer eller -monomerer
FI65268C (fi) Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer
KR890008243A (ko) 고흡수성을 갖는 중합체조성물및 이의제조공정
CN106474568B (zh) 表面改性金属及金属表面的改性方法
JP7319349B2 (ja) 細胞培養基材
FI67714B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga akrylpolymerer eller -sampolymerer med hoeg molekylvikt och mycket laog restmonomerhalt
FI65269C (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel
Liqun et al. Acetone-initiated photografting of methacrylic acid on low-density polyethylene film in water solvent
Daw et al. A comparative study of cell attachment to self assembled monolayers and plasma polymers
JPS61221202A (ja) 水溶性ビニル単量体の連続光重合方法
JP6064542B2 (ja) 温度応答性を有する細胞培養基材の製造方法
JP2002003509A (ja) 含水状重合体の製造方法
JP3964348B2 (ja) アクリル系重合体の製造方法およびその製造方法から得られるアクリル系重合体
JP3882553B2 (ja) 水溶性重合体の製造方法
CN112210050B (zh) 一种紫外光固化嵌段共聚物及其制备方法和用途
JPS56135505A (en) Production of water-soluble vinyl polymer
JP4016947B2 (ja) 親水性重合体の製造方法
JP3711067B2 (ja) アクリル系重合体の連続製造方法
JP2002022940A (ja) 光学フィルムの製造方法
JP2005008705A (ja) 吸水性樹脂の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RHONE- POULENC INDUSTRIES