FI62469C - Foerfarande foer framstaellning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator Download PDF

Info

Publication number
FI62469C
FI62469C FI770340A FI770340A FI62469C FI 62469 C FI62469 C FI 62469C FI 770340 A FI770340 A FI 770340A FI 770340 A FI770340 A FI 770340A FI 62469 C FI62469 C FI 62469C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
hydrogel
water
chromium
containing compound
chromium oxide
Prior art date
Application number
FI770340A
Other languages
English (en)
Other versions
FI770340A (fi
FI62469B (fi
Inventor
James Newton Short
Donald Reinhold Witt
Original Assignee
Phillips Petroleum Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Phillips Petroleum Co filed Critical Phillips Petroleum Co
Publication of FI770340A publication Critical patent/FI770340A/fi
Publication of FI62469B publication Critical patent/FI62469B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62469C publication Critical patent/FI62469C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • C08F10/02Ethene
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S526/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S526/905Polymerization in presence of transition metal containing catalyst in presence of hydrogen

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerization Catalysts (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Silicon Compounds (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

I.'-"----- r_, .... KUULUTUSJULKAISU .. 0 , . - J(9Fa ^ i11) UTLÄGGNINOSSKIIIFT A 6 2 4 6 9 •gj&R C Patentti nyonnetty 10 01 1933 • (45)Patent rr.aiJelat VS?»/ , 3 B 01 J 23/26, 21/06, v (S1) Kv.Mcr/incct.J c 08 F 4/24 SUOH I —FI N LAN D (21) Ptt*nttlh«k#*mi» —PuunttnuMinlnt 7703^0
w 31.01.7T
*' (23) Alkuptlvt—GUtlghutsdag 31.01.77 (41) Tullut |ulkMcal — MvK offamlli 19.09.77
PtUntti- j» rekisteri halittu· (44) NihtlvUulpanen ji k<iuljulk»l«un pvm. — 30.09.82
Patent· och registerstyrelsen Ant&kart utlagd och utl.tkrtften publkurad (32)(33)(31) Pjrjdutty aeuolkuut —Begird prtarttut 18.03*76 USA(US) 667935 (71) Phillips Petroleum Company* Fifth and Keeler, Bartlesville, Oklahoma 7**00it, USA(US) (72) James Newton Short, Bartlesville, Oklahoma, Donald Reinhold Witt, Bartlesville, Oklahoma, USA(US) (7^) Berggren Oy Ab (5^) Menetelmä kromioksidipitoisen olefiini-polymerointikatalyytin valmistamiseksi - Förfarande för framställning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää kromioksidipitoisen ole-fiini-polymerointikatalyytin valmistamiseksi muodostamalla hydro-geeli, poistamalla mahdolliset ei-halutut ionit tästä hydrogeelistä, poistamalla vesi tästä hydrogeelistä, uuttamalla orgaanisella hap-pipitoisella yhdisteellä, joka ainakin osittain sekoittuu veden kanssa, tai tislaamalla atseotrooppisesti vesi pois atseotrooppi-sen seoksen muodossa yhdessä tällaisen orgaanisen happipitoisen yhdisteen kanssa, poistamalla mahdollinen ylimääräinen orgaaninen happipitoinen yhdiste ja kalsinoimalla aktivoimisen suorittamiseksi kromioksidin tai kromioksidiksi kalsinoituvan kromiyhdisteen lisäämisen jälkeen, jolloin ainakin osa kromista on kuusiarvoinen aktivoinnin jälkeen.
Kromipitoisten polymeraattikatalyyttien valmistus, joita kannatetaan hydrogeeleistä valmistetuilla substraateilla, on hyvin tunnettu. Hydrogeelien valmistus ja veden poistaminen niistä näiden substraattien valmistamiseksi on kuvattu eri menetelmissä. Polyme-rointikatalyyttien kyllästäminen kannattavilla substraateilla on myös hyvin tunnettua. Tähän asti eivät kuitenkaan menetelmät kromi-pitoisen katalyytin valmistamiseksi, joka on kyllästetty kantajalla etyleenipolymeerien polymeroimista varten, ole olleet sellaisia, 2 62469 että olisi voitu aikaansaada sulamisarvo vähintään 6,6.
US-patenttijulkaisussa 3 890 249 on esitetty menetelmä sellaisen kserogeelin valmistamiseksi, jota käytetään katalyytin kantajana etyleenin polymeroinnissa, jolloin suuri huokoinen kantaja on valmistettu dehydraamalla hydrogeeliä käyttäen mitä hyvänsä sellaista liuotinta, johon vesi osittain liukenee dehydraus-käsit-telyaineena. Olemme todenneet, että liuotin, jota käytetään tällaisessa hydrogeelin kantajan käsittelyssä veden poistamiseksi siitä, voi vaikuttaa helposti sen polymeerin sulamisarvoon, joka on valmistettu polymerointireaktioiden avulla käyttäen katalyyttiä, jota kannatetaan hydrogeelistä valmistetuilla kantajilla.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten aikaansaada menetelmä kromioksidipitoisen olefiini-polymerointikatalyytin valmistamiseksi muodostamalla hydrogeeli, poistamalla mahdolliset ei-halutut ionit tästä hydrogeelistä, poistamalla vesi tästä hydrogeelistä, uuttamalla orgaanisella happipitoisella yhdisteellä, joka ainakin osittain sekoittuu veden kanssa, tai tislaamalla atseotrooppisesti vesi pois atseotrooppisen seoksen muodossa yhdessä tällaisen orgaanisen happipitoisen yhdisteen kanssa, poistamalla mahdollinen ylimääräinen orgaaninen happipitoinen yhdiste ja kalsinoimalla aktivoimisen suorittamiseksi kromioksidin tai kromioksidiksi kalsinoituvan kromiyhdisteen lisäämisen jälkeen, jolloin ainakin osa kromista on kuusiarvoinen aktivoinnin jälkeen, ja keksinnön mukaan orgaaninen happipitoinen yhdiste on 1-pentanoli, 3-metyyli-l-butanoli, 4-metyyli-2-pentanoli, 2,2-dimetyyli-l-propanoli ja/tai 1-heksanoli.
3 62469
Saadut polymeerit ovat tavallisesti kiinteitä suuren molekyylipainon omaavia hartseja, jotka voidaan valaa, suulakepuristaa jne. käyttökelpoisiksi tuotteiksi. Näissä polymeereissä etyleenipitoisuus on noin 80-100 mooli-%.
Keksinnön mukaiset hydrogeelit ovat tavallisesti sellaisia epäorgaanisia geelejä, jotka voidaan muuttaa tuotteiksi, joita voidaan käyttää menestyksellisesti katalyytteinä tai katalyytin kantajina erilaisissa hiilivedyn muuttamisprosesseissa. Esimerkkejä ovat sellaiset hydrogeelit, jotka on muodostettu saostettaessa aluminiumin, germaaniumin, raudan, molybdeeenin, piin, tinan, titaanin, volfrämin, vanadiinin ja sirkoniumin oksideja ja näiden yhdistelmiä. Kuitenkin ovat piipi-toiset hydrogeelit erittäin mielenkiintoisia keksinnön kannalta. Esimerkkejä näistä ovat piidioksidi, piidioksidi-alumiinioksidi, piidioksidi-kromioksidi, piidioksidi-magnesiumoksidi, piidioksidi-titaa-nioksidi, piidioksidi-sirkoniumoksidi ja piidioksidi-kromioksidi-titaanioksidi. Erilaisten ko-geelien, ter-geelien jne. piioksidipi-toisuus on yleensä kuivana laskettuna alueella noin 80-99,8 paino-% ja vielä edullisemmin noin 90-98 paino-%.
Vaikkakin myös muut menetelmät ovat tunnettuja eivätkä muodosta tämän keksinnön osaa, niin keksinnön mukaisia piidioksidipitoisia hydrogeelejä muodostetaan edullisesti johtamalla silikaatin, kuten natriumsilikaatin, kaliumsilikaatin tai litiumsilikaatin vesiliuos jonkin hapon, kuten karboksyylihapon tai mineraalihapon, happaman suolan, so. ammoniumsuifaatin ja hiilidioksidin, vesiliuokseen sellaisissa olosuhteissa, jotka ovat sopivia muodostamaan hydrogeelin. Valmistettaessa ko-geelejä ja ter-geelejä voidaan sopiva määrä jotain tarkoitukseen sopivaa vesiliukoista suolaa, jolla on katalyyttinen luonne, yhdistää joko silikaattiliuokseen tai happoliuokseen. Happo-liuos voi sisältää esimerkiksi kromitrioksidia tai krominitraattia. Vaihtoehtoisesti voidaan piioksidihydrogeeli seisottamisen ja pesemisen jälkeen liukoisten epäpuhtauksien poistamiseksi kyllästää halutun katalyyttisen aineen tai haluttujen aineiden vesiliuoksella ennen alkoholikäsittelyä. Eräs esimerkki tällaisesta yhdisteestä on kromi-ase taa t ti .
Saadun hydrogeelin annetaan edullisesti seistä tai vanheta vähintään 1 tunti korotetussa lämpötilassa, so. 60-95°C, jonka jälkeen liukoiset epäpuhtaudet, kuten natriumsulfaatti jne, pestään pois ioninvaihdon 4 62469 avulla käyttäen ammoniumnitraatin laimeata vesiliuosta, kuten tältä alalta on tunnettu. Yleensä reagoivan ionin tai reagoivien ionien määrä on pienempi kuin noin O,1 paino-% geelin kuivapainosta laskettuna tämän käsittelyn jälkeen. Lisäksi voidaan käsitelty hydrogeeli pestä edelleen laimealla vedellä tai deionisoidulla vedellä. Puhdistettu hydrogeeli on sitten valmis keksinnön mukaista alkoholikäsittelyä varten.
Keksinnön mukaisesti käytetyt alkoholit ovat tyydytettyjä alifaatti-sia alkoholeja, jotka sisältävät 5 ja 6 hiiliatomia molekyylissä, ja jotka on valittu ryhmästä, jonka muodostavat 1-pentanoli, 2-pentano-li, 3-metyyli-l-butanoli, 4-metyyli-2-pentanoli, 2,2-dimetyyli-l-propanoli ja 1-heksanoli. Käsittelymenetelmä veden poistamiseksi hydrogeelistä voidaan toteuttaa valitun alkoholin avulla käyttämällä aseotrooppista tislausta tai käyttäen jaksottaista tai jatkuvaa nestefaasissa tapahtuvaa uuttamista suunnilleen huoneenlämpötilassa, so. 25°C ja sopivassa paineessa tai edullisesti korotetussa lämpötilassa ja paineessa. Painealue voi olla noin 6,9-3447 kPa edullisesti noin 69-1724 kPa ja lämpötila-alue noin 16-177°C, edullisesti noin 66-138°C. Tällaisen menetelmän eräs kuvaus on esitetty US-patentti-julkaisussa n:o 3 890 249.
Alkoholikäsittelyn jälkeen otetaan käsitelty geeli talteen ja alkoholi poistetaan haihduttamalla paineen pudotuksen avulla jne. Kromi-yhdisteen lisäys voidaan toteuttaa haluttaessa suorittamalla kyllästäminen vedettömällä liuoksella, esimerkiksi t-butyylikromaatin hiilivety liuoksella . Lisätäänpä kromi valmistuksen tässä vaiheessa tai aikaisemmassa vaiheessa tulee sen määrän olla alueella noin 0,1-10 tai enemmän paino-%:teinä kromioksidina laskettuna katalyyttiseoksen kokonaispainosta vaikkakin niinkin suuria määriä kuin 50 paino-% on käytetty. Vesiliuoksia ei käytetä käsitellyn kuivan geelin jatkokäsittelyssä, koska vesi voi vahingoittaa huokoista rakennetta vaikuttaen täten käsitellystä geelistä muodostetun katalyytin toimintaan valmistettaessa korkean sulamisarvon omaavaa etyleenipolymeeriä osasten muodossa polymerointikäsittelyn avulla. Suuri sulamisarvo tässä yhteydessä merkitsee arvoa, joka ylittää noin 6,6 määrättynä ASTM-menetelmällä D1238-62T, määräystäpä E. Kuiva tuote kalsinoidaan sitten alkoholikäsittelyn ja vettä sisältämättömässä liuoksessa olevalla kromiyhdisteellä tapahtuvan kyllästämisen jälkeen pääasiallisesti kuivassa, molekulaarista happea sisältävässä kaasussa, kuten ilmassa, 5 62469 lämpötilassa välillä noin 177-1093°C riittävän pitkän ajan polymeroi-miskatalyytin aktivoimiseksi niin, että ainakin osa kromia on kuusi-arvoisessa tilassa, so. noin 1-50 tuntia. Talteenotettua tuotetta käytetään sitten polymerointikäsittelyssä.
Osasten muodossa suoritettu polymerointikäsittely, johon keksinnön mukainen kannatettu katalyytti on erikoisen sovelias, on kuvattu esimerkiksi US-patenttijulkaisuissa n:ot 3 098 917 ja 3 622 521, joihin tässä yhteydessä viitataan. Polymerointilämpötila on yleensä alueella noin 38-121°C käytettäessä paineita, jotka ovat alueella 689-4826 kPa tai tätä korkeampia, ja katalyytin väkevyydet ovat noin 0,001-10 paino-% reaktioastian sisällön painosta laskettuna. Reaktio toteutetaan nestemäisessä hiilivetylaimennusaineessa niin, että kun oleellisesti kaikki muodostunut polymeeri on liukenematonta laimennus-aineeseen on muodostunut polymeeri kiinteiden osasten muodossa. Lal-mennusaine on parafiini tai sykloparafiini, jonka molekyylissä on 3-12 hiiliatomia. Esimerkkejä tällaisista laimennusaineista ovat propaani, isobutaani, n-dekaani, sykloheksaani yms. Vetyä voi mahdollisesti olla läsnä reaktorissa vaikkakaan sen läsnäoloa ei vaadita sellaisten korkean sulamisarvon omaavien etyleenipolymeerien saamiseksi, joita valmistetaan keksinnön mukaisen katalyytin avulla.
Esimerkki
Natriumsilikaattiliuos johdettiin samalla sekoittaen sellaiseen rikki-happoliuokseen, joka sisälsi liuennutta titanyylisulfaattia hydrogeeli-kogeelin muodostamiseksi lämpötilassa noin 21°C ja pH-arvossa noin 6,8. Hydrogeelin kiinteäainepitoisuus oli 8 paino-%. Kuivana laskettuna sisälsi puhdistettu piidioksidi-titaanioksidi-kogeeli 2,5 paino-% titaania metallina laskettuna ja painoi 11,8 kg. Hydrogeelin annettiin seistä 4 tuntia lämpötilassa 77°C se pestiin toistuvasti sellaisella vesiliuoksella, joka sisälsi 1 paino-% ammoniumnitraattia natriumpitoisuuden alentamiseksi arvoon 0,1 paino-%, ja pestiin lopuksi deionisoidulla vedellä. Hydrogeeli kyllästettiin sitten kromiase-taatin vesiliuoksella, jota käytettiin riittävästi 1 paino-%:n kromi-pitoisuuden aikaansaamiseksi metallina laskettuna ja laskettuna kuivan seoksen kokonaispainosta. Puhdistettu hydrogeeli, joka sisälsi nyt kromiyhdistettä, sisälsi 13,2 paino-% kiinteitä aineita ja 86,8 paino-% vettä. Se jaettiin useisiin osiin, jolloin kutakin osaa käsiteltiin erikseen keksinnön mukaisesti määrätyllä orgaanisella yhdisteellä hydrogeeliin sitoutuneen molekulaarisen veden pääasialliseksi poistamiseksi.
6 62469 Käytettiin kahta menetelmää veden erottamiseksi hydrogeelistä. Toisessa menetelmässä sovitettiin 70 g näyte astiaan, joka oli varustettu tislauslaitteilla yhdessä orgaanisen yhdisteen kanssa, ja atseotrooppinen tislaus suoritettiin siihen saakka kunnes kondensoitunut neste oli kirkasta, mikä osoitti, että vettä ei enää erottunut.
Tähän tarvittava aika merkittiin muistiin. Erotettu orgaaninen neste palautettiin kolonnin keskiosaan erottamisensa jälkeen. Loppupisteessä annettiin astiaan jääneen liuottimen kiehua pois ja kuiva jauhemainen tuote otettiin talteen. Toisessa menetelmässä 200 g hydrogeeli-näyte ja uuttamisneste johdettiin ruostumatonta terästä olevaan uutta-misjärjestelmään käyttäen 3,2 cm:n pituista putkiosaa, joka oli varustettu lämpövaipalla ja hydrogeelikerroksen huokoisella kannattajalla. Laite oli varustettu putkiosan kuumennuslaitteilla, nesteiden kierrätys-laitteilla, kerroksesta poistuvan aineen jäähdytyslaitteilla ja veden erotuslaitteilla tästä poistuvasta nesteestä, jolloin käytettiin tavanomaisia faasin erotuslaitetta. Kussakin käsittelyssä annettiin valitun orgaanisen nesteen kiertää hydrogeelikerroksen lävitse lämpötilassa 104°C, paineessa 379 kPa ja nopeudella noin 1400 ml/tunti. Poistuvan aineen virta jäähdytettiin lämpötilaan 16°C ja johdettiin faasierottajan kautta. Vesifaasi heitettiin pois ja orgaaninen faasi kyllästettiin vedellä tässä lämpötilassa, kuumennettiin uudelleen ja kierrätettiin uudelleen hydrogeelikerrokseen. Käsittelyä jatkettiin siksi, kunnes 1-faasinen kirkas neste kiersi faasierottajan lävitse. Tähän tarvittava aika merkittiin muistiin. Tänä ajankohtana kierrätys lopetettiin ja jäljelle jäänyt neste poistettiin. Kuiva jauhemainen tuote otettiin talteen.
Klikin käsitelty näyte aktivoitiin kalsinoimalla lämpötilassa 871°C 5 tunnin ajan fluidisoidussa kerroksessa ja sen osaa käytettiin osasten muodossa tapahtuvassa etyleenin polymerointikäsittelyssä. Sekoi-tuslaitteella varustettua, ruostumatonta terästä olevaa reaktioastiaa, joka sisälsi 568 g isobutaania laimennusaineena, käytettiin tällöin. Kussakin tapauksessa reaktio suoritettiin lämpötilassa 110°C ja paineessa 3792 kPa ilman, että vetyä olisi ollut läsnä. Kunkin talteenotetun polymeerin sulamisarvo verrattuna valmistuskapasiteettiin 5000 g polymeeriä per gramma katalyyttiä, määrättiin menetelmällä ASTM D1238-62T olosuhteet E. Atseotrooppisen tislauksen tulokset on esitetty taulukossa IA ja jatkuvan uuttamisen tulokset taulukossa IB.
i 7 62469
Taulukko IA
Atseotrooppisesti kuivatun katalyytin avulla saadut sulamisarvot (a)
Koe Käytetty orgaaninen Huomiot Veden poistu- Polyetylee- n:o yhdiste misaika (min) nin sula- misarvo 1 etyyliasetaatti (tavanomainen) Vertailu 100 6,3 2 butyyliasetaatti " 31 4,3 3 äityy liasetaatti " 25 3,4 4 me tyyli-isobutyy like töni " 31 4,9 5 2-pentanoni " 40 5,9 6 3-pentanoni " 40 4,7 7 n-butanoli " 26 4,8 8 isobutanoli " 39 4,9 9 2-metyyli-l-butanoli " 31 6,4 10 3-metyyli-l-butanoli Keksinnön mukainen 30 7,2 11 2,2-dimetyyli-l-propanoli " 41 6,7 12 1-pentanoli " 30 7,2 13 2-pentanoli " 37 7,2 14 4-metyyli-2-pentanoli " 35-40 6,8 15 1-heksanoli " 20 6,9 16 2-etyyli-l-butanoli Vertailu 35 6,0 17 sykloheksanoli " 60 5,2 18 2-etyyli-l-heksanoli " 29 5,3 ^aVeden poistumisaika laskettiin siksi ajaksi, joka kului siitä hetkestä kun neste alkoi täyttää vastaanottoastiaa siihen hetkeen saakka kun vastaanottoastiaan tuleva neste muuttui kirkkaaksi.
8 62469
Taulukko IB
Jatkuvasti uutettua katalyyttiä käyttäen saadut sulamisarvot
Koe Käytetty orgaaninen Huomiot Veden poistu-^ Polyetylee- n:o yhdiste misaika (min) n in sula- misanrot 19 etyyliasetaatti (tavanomainen) Vertailu 105 6,4 20 isopropyylieetteri " 450 1,1 21 dietyyliketoni " 245 6,1 22 4-metyyli-2-pentanoni " 285 5,5 23 iscbutanoli " 30 5,8 24 3-metyyli- 1-butanoli Keksinnön mukainen 105 7,5 25 4-metyyli-2-pentanoli " 200 7,1 26 sykloheks anoli Vertailu 60 4,6 ^aVeden poistumisaika laskettiin siksi ajaksi, joka kului siitä hetkestä, kun nestettä alettiin pumpata näytteen sisältävän kuumennetun vyöhykkeen lävitse, siihen hetkeen asti, jona jäähdytetty poistuva aine muuttui kirkkaaksi.
Etyyliasetaatti on aikaisemmin osoittautunut erinomaiseksi aineeksi joko aseotrooppista käsittelyä varten tai jatkuvaa uuttamiskäsit-telyä varten poistettaessa vettä piioksidi-titaanioksidi-hydrogeeleis-tä, jotka perustuvat sellaisen polyetyleenin korkeaan sulamisarvoon, joka on valmistettu käsitellyistä hydrogeeleistä valmistetun katalyytin avulla. Täten sulamisindeksi noin 6,4 katsotaan raja-arvoksi.
Tarkasteltaessa taulukoissa esitettyjä tuloksia voidaan todeta, että keksinnön mukaiset alkoholit, joita on käytetty kokeissa 10-15 ja 24-25, ovat ylivoimaisia etyyliasetaatin avulla saatuihin tuloksiin kokeissa 1 ja 19. Viidestä kokeilusta 5-hiili-alkoholista oli 2-metyyli-l-butanoli (koe 9) samanarvoinen tehokkuudeltaan etyyliasetaatin kanssa. Muut neljä 5-hiili-alkoholia antoivat ylivoimaiset tulokset käytettäessä polymeeriä, joka oli valmistettu tällaisten katalyyttien avulla sulamisarvojen ollessa alueella 6,7-7,2. Kaksi 6-hiili-alkoholia, 1-heksanoli (koe 15) ja 4-metyyli-2-pentanoli (koe 14) antoivat myös ylivoimaisia tuloksia, mutta 2-etyyli-1-butanoli (koe 16) ja sykloheksanoli (koe 17) antoivat huonommat tulokset kuin etyyliasetaatti. Kokeessa 18 kokeiltiin myös eräs 8-hiili-alkoholi ja todettiin, että se antoi huonommat tulokset kuin etyyliasetaatti.
Tulokset osoittavat myös,että atseotrooppinen tislaus ja jatkuva 9 62469 uuttaminen antavat samankaltaiset tulokset laskettuna sellaisen polymeerin sulamisarvosta, joka on valmistettu saatujen katalyyttien avulla. Niinpä 3-metyyli-l-butanoli, jota käytettiin hydrogeelin avulla saadun katalyytin käsittelemiseksi, aikaansai polymeerin, jonka sulamisarvo oli 7,2 atseotrooppista tislausta käytettäessä (koe 10) , ja sellaisen polymeerin, jonka sulamisarvo oli 7,5, jatkuvaa uuttamista käytettäessä (koe 24). Atseotrooppiseen tislaukseen vaaditaan yleensä kuitenkin lyhyempi aika.
Joukko vertailukokeita käyttäen muita alkoholeja ja ketoneja, joissa oli 4-7 hiiliatomia molekyylissä, suoritettiin myös. Tulokset osoittivat, että kaikki nämä aineet olivat huonompia kuin etyyliasetaatti korkean sulamisarvon omaavan polyetyleenin valmistuksen kannalta katsottuna. Vaikkakin mikä hyvänsä liuotin, johon vesi osittain liukenee, voi olla käyttökelpoinen käsiteltäessä hydrogeeliä veden poistamiseksi, jolloin saadaan suuri huokoinen katalyytin kantaja, on ainoastaan edellä kuvatut liuottimet todettu käyttökelpoisiksi de-hydrauksessa sellaisten kannatettujen katalyyttien valmistamiseksi, joiden avulla saadaan korkean sulamisarvon omaava etyleenipolymeraat-ti.

Claims (7)

  1. 62469 10
  2. 1. Menetelmä kromioksidipitoisen olefiini-polymerointikata-lyytin valmistamiseksi muodostamalla hydrogeeli, poistamalla mahdolliset ei-halutut ionit tästä hydrogeelistä, poistamalla vesi tästä hydrogeelistä, uuttamalla orgaanisella happipitoisel-la yhdisteellä, joka ainakin osittain sekoittuu veden kanssa, tai tislaamalla atseotrooppisesti vesi pois atseotrooppisen seoksen muodossa yhdessä tällaisen orgaanisen happipitoisen yhdisteen kanssa, poistamalla mahdollinen ylimääräinen orgaaninen happipi-toinen yhdiste ja kalsinoimalla aktivoimisen suorittamiseksi kromioksidin tai kromioksidiksi kalsinoituvan kromiyhdisteen lisäämisen jälkeen, jolloin ainakin osa kromista on kuusiarvoinen aktivoinnin jälkeen, tunnettu siitä, että orgaaninen happi-pitoinen yhdiste on 1-pentanoli, 3-raetyyli-l-butanoli, 4-metyyli- 2-pentanoli, 2,2-dimetyyli-l-propanoli ja/tai 1-heksanoli.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrogeeli sisältää piidioksidia.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrogeelin piidioksidipitoisuus on 80-99,8 paino-% kuivana laskettuna.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrogeeli sisältää myös titaanioksidia.
  6. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukaisesti valmistetun katalyytin käyttö etyleenin polymeroinnissa lämpötila-alueella 38-121°C.
  7. 1. Förfarande för framställning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator, varvid man framställer en hydrogel, avlägsnar eventuella icke önskade joner frän hydrogelen, avlägsnar vatten frän hydrogelen genom extraktion med en organisk syrehaltig förening, som är ätminstone delvis blandbar med vatten, eller varvid man azeotropt avdestillerar vattnet i form av en azeotrop blandning med en sadan organisk syrehaltig förening, avlägsnar eventuellt över-skott av den organiska syrehaltiga föreningen och kalcinerar för ak-tivering efter tillsats av kromoxid eller en kromförening, som
FI770340A 1976-03-18 1977-01-31 Foerfarande foer framstaellning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator FI62469C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US66793576 1976-03-18
US05/667,935 US4081407A (en) 1976-03-18 1976-03-18 Catalyst support prepared by alcohol treatment of hydrogels

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770340A FI770340A (fi) 1977-09-19
FI62469B FI62469B (fi) 1982-09-30
FI62469C true FI62469C (fi) 1983-01-10

Family

ID=24680279

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770340A FI62469C (fi) 1976-03-18 1977-01-31 Foerfarande foer framstaellning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator

Country Status (14)

Country Link
US (2) US4081407A (fi)
JP (1) JPS52112684A (fi)
BE (1) BE852608A (fi)
BR (1) BR7701482A (fi)
CA (1) CA1080200A (fi)
DE (1) DE2711911C3 (fi)
DK (1) DK149078C (fi)
ES (1) ES456277A1 (fi)
FI (1) FI62469C (fi)
FR (1) FR2344573A1 (fi)
GB (1) GB1575419A (fi)
NO (1) NO148888C (fi)
PH (1) PH13240A (fi)
SE (1) SE7703022L (fi)

Families Citing this family (66)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4276399A (en) * 1978-11-17 1981-06-30 National Petro Chemicals Corp. Supported catalyst from chromium for olefin polymerization
US4384086A (en) * 1980-02-06 1983-05-17 Phillips Petroleum Company Large pore volume olefin polymerization catalysts
US4345055A (en) 1980-02-06 1982-08-17 Phillips Petroleum Company Polymerization with titanium impregnated silica-chromium catalysts
US4279780A (en) * 1980-04-18 1981-07-21 Chemplex Company Method of preparing catalyst supports
DE3175160D1 (en) * 1980-09-06 1986-09-25 Asahi Chemical Ind Process for continuously polymerizing a block copolymer and the block copolymer mixture obtained therefrom
US4405501A (en) * 1982-01-20 1983-09-20 Phillips Petroleum Company Aging of chromium-containing gel at high pH
US4392990A (en) * 1982-01-20 1983-07-12 Phillips Petroleum Company Heating silica gel in inert atmosphere before activation
US4436882A (en) 1982-01-20 1984-03-13 Phillips Petroleum Company Polymerization process utilizing a catalyst prepared by aging of a chromium-containing gel at high pH
US4436883A (en) 1982-01-20 1984-03-13 Phillips Petroleum Company Polymerization using a support formed by heating silica gel in inert atmosphere
US4489172A (en) * 1983-06-03 1984-12-18 Phillips Petroleum Company Activated chromium catalyst treated with tertiary alcohol
US4559394A (en) * 1983-06-03 1985-12-17 Phillips Petroleum Company Olefin polymerization using activated chromium catalyst treated with tertiary alcohol
US4877763A (en) * 1984-05-25 1989-10-31 Williams, Phillips & Umphlett Supported chromium oxide/boron catalyst
US4818800A (en) * 1985-07-29 1989-04-04 Phillips Petroleum Company Polymerization process utilizing a silica-supported chromium oxide catalyst and boron-containing adjuvant
JPS6319932U (fi) * 1986-07-25 1988-02-09
US4876410A (en) * 1987-10-23 1989-10-24 Phillips Petroleum Company Catalyst support, and catalyst for olefin dimerization
US4810688A (en) * 1987-10-23 1989-03-07 Phillips Petroleum Company Catalyst support and catalyst for olefin dimerization
US5115053A (en) * 1988-07-25 1992-05-19 Phillips Petroleum Company Twice-aged porous inorganic oxides, catalysts, and polymerization processes
DE3938723A1 (de) * 1989-11-23 1991-05-29 Basf Ag Katalysator zur herstellung von hochmolekularen homo- oder copolymerisaten des ethens sowie dessen herstellung
IT1251937B (it) * 1991-10-17 1995-05-27 Donegani Guido Ist Xerogels di silice ad alta porosita` e processo per la loro preparazione.
US5183792A (en) * 1991-11-26 1993-02-02 Allied-Signal Inc. Catalyst for making polyethylene
BE1005718A3 (fr) * 1992-03-10 1993-12-28 Solvay Procede pour la fabrication d'une poudre microspheroidale a faible dispersite, poudre microspheroidale a faible dispersite ainsi obtenue, catalyseurs pour la polymerisation d'alpha-olefines et procede de polymerisation d'alpha-olefines.
US5372983A (en) * 1993-05-24 1994-12-13 W. R. Grace & Co.-Conn. Preparation of catalysts and supports
US5541304A (en) * 1994-05-02 1996-07-30 Hercules Incorporated Crosslinked hydrogel compositions with improved mechanical performance
US5576262A (en) * 1994-06-02 1996-11-19 W. R. Grace & Co.-Conn. Glycol ether compounds for the production of polyolefin catalysts and supports
DE19735770C1 (de) 1997-08-18 1999-05-27 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von Diarylcarbonaten
US6586501B1 (en) 1999-01-20 2003-07-01 Cabot Corporation Aggregates having attached polymer groups and polymer foams
US6258864B1 (en) 1999-01-20 2001-07-10 Cabot Corporation Polymer foam containing chemically modified carbonaceous filler
AU4716301A (en) 1999-12-16 2001-06-25 Phillips Petroleum Company Organometal compound catalyst
CA2564486C (en) 2004-04-22 2011-03-22 Chevron Phillips Chemical Company Lp Catalyst systems for producing polymers having broad molecular weight distributions and methods of making the same
US7307133B2 (en) * 2004-04-22 2007-12-11 Chevron Phillips Chemical Company Lp Polymers having broad molecular weight distributions and methods of making the same
US6977235B2 (en) * 2004-04-22 2005-12-20 Chevron Phillips Chemical Company, Lp Catalyst systems comprising a calcined chromium catalyst and a non-transition metal cyclopentadienyl cocatalyst
US7163906B2 (en) * 2004-11-04 2007-01-16 Chevron Phillips Chemical Company, Llp Organochromium/metallocene combination catalysts for producing bimodal resins
US20060155082A1 (en) * 2005-01-10 2006-07-13 Mcdaniel Max P Process for producing polymers
US8440772B2 (en) 2011-04-28 2013-05-14 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for terminating olefin polymerizations
US9023967B2 (en) 2011-11-30 2015-05-05 Chevron Phillips Chemical Company Lp Long chain branched polymers and methods of making same
US8487053B2 (en) 2011-11-30 2013-07-16 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for removing polymer skins from reactor walls
US8501882B2 (en) 2011-12-19 2013-08-06 Chevron Phillips Chemical Company Lp Use of hydrogen and an organozinc compound for polymerization and polymer property control
US8703883B2 (en) 2012-02-20 2014-04-22 Chevron Phillips Chemical Company Lp Systems and methods for real-time catalyst particle size control in a polymerization reactor
US10273315B2 (en) 2012-06-20 2019-04-30 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for terminating olefin polymerizations
US8916494B2 (en) 2012-08-27 2014-12-23 Chevron Phillips Chemical Company Lp Vapor phase preparation of fluorided solid oxides
US8940842B2 (en) 2012-09-24 2015-01-27 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for controlling dual catalyst olefin polymerizations
US10577440B2 (en) 2013-03-13 2020-03-03 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US10654948B2 (en) 2013-03-13 2020-05-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US9708426B2 (en) 2015-06-01 2017-07-18 Chevron Phillips Chemical Company Lp Liquid-solid sampling system for a loop slurry reactor
US10213766B2 (en) 2015-09-18 2019-02-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
WO2017078974A1 (en) 2015-11-05 2017-05-11 Chevron Phillips Chemical Company Lp Radically coupled resins and methods of making and using same
US10005861B2 (en) 2016-06-09 2018-06-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods for increasing polymer production rates with halogenated hydrocarbon compounds
US9988468B2 (en) 2016-09-30 2018-06-05 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US20200369803A1 (en) 2016-12-29 2020-11-26 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of Preparing a Catalyst
US10654953B2 (en) 2016-12-29 2020-05-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US11267914B2 (en) 2016-12-29 2022-03-08 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10550252B2 (en) 2017-04-20 2020-02-04 Chevron Phillips Chemical Company Lp Bimodal PE resins with improved melt strength
US10287369B2 (en) 2017-04-24 2019-05-14 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10513570B2 (en) 2017-11-17 2019-12-24 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst
US10323109B2 (en) 2017-11-17 2019-06-18 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
CN109836517B (zh) * 2017-11-28 2021-07-02 中国石油天然气股份有限公司 烯烃催化用硅胶载体的制备方法
US10543480B2 (en) 2018-04-16 2020-01-28 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
US10722874B2 (en) 2018-04-16 2020-07-28 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst utilizing hydrated reagents
US11266976B2 (en) 2018-04-16 2022-03-08 Chevron Phillips Chemical Company Lp Methods of preparing a catalyst with low HRVOC emissions
US10774161B2 (en) 2019-01-31 2020-09-15 Chevron Phillips Chemical Company Lp Systems and methods for polyethylene recovery with low volatile content
US11674023B2 (en) 2020-10-15 2023-06-13 Chevron Phillips Chemical Company Lp Polymer composition and methods of making and using same
US12077616B2 (en) 2021-12-15 2024-09-03 Chevron Phillips Chemical Company Lp Production of polyethylene and ethylene oligomers from ethanol and the use of biomass and waste streams as feedstocks to produce the ethanol
CN118541402A (zh) 2022-01-14 2024-08-23 埃科维斯特催化剂技术有限责任公司 制备钛改性的Cr/二氧化硅催化剂的方法
AU2022436875A1 (en) * 2022-01-15 2024-08-29 Vivos, Inc., d/b/a Advanced Medical Isotope Corporation Radiotherapy gel and method of preparing the same
US11845814B2 (en) 2022-02-01 2023-12-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Ethylene polymerization processes and reactor systems for the production of multimodal polymers using combinations of a loop reactor and a fluidized bed reactor
US20230331875A1 (en) 2022-04-19 2023-10-19 Chevron Phillips Chemical Company Lp Loop slurry periodogram control to prevent reactor fouling and reactor shutdowns

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE570981A (fi) *
US2429319A (en) * 1943-03-26 1947-10-21 Standard Oil Dev Co Method of producing easily pulverized xerogel
US2951816A (en) * 1956-03-26 1960-09-06 Phillips Petroleum Co Polymerization catalyst and production thereof
US3562241A (en) * 1965-11-15 1971-02-09 Phillips Petroleum Co Process for the production of 1-olefin polymers having increased melt index
US3900457A (en) * 1970-10-08 1975-08-19 Phillips Petroleum Co Olefin polymerization catalyst
US3887494A (en) * 1970-11-12 1975-06-03 Phillips Petroleum Co Olefin polymerization catalyst
DE2104656C3 (de) * 1971-02-02 1980-06-12 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Homo- und Copolymerisation von Äthylen und Katalysator zur Durchführung dieses Verfahrens
US3867306A (en) * 1972-03-24 1975-02-18 Phillips Petroleum Co Olefin polymerization composition
US3890249A (en) * 1972-11-29 1975-06-17 Phillips Petroleum Co Silica preparation
US3951863A (en) * 1974-02-25 1976-04-20 Phillips Petroleum Company Silica xerogel production
DE2411668A1 (de) * 1974-03-12 1975-09-25 Basf Ag Verfahren zum herstellen von olefinpolymerisaten
DE2411734A1 (de) * 1974-03-12 1975-09-25 Basf Ag Verfahren zum herstellen eines katalysators fuer die polymerisation von olefinen
DE2455535A1 (de) * 1974-11-23 1976-05-26 Basf Ag Verfahren zum herstellen von olefinpolymerisaten
DE2509261C2 (de) * 1975-03-04 1984-03-01 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zum Herstellen von Olefinpolymerisaten durch Polymerisation von C&darr;2&darr;- bis C&darr;8&darr;-&alpha;-Monoolefinen
US4042769A (en) * 1975-03-12 1977-08-16 Gulf Research & Development Company Catalysts for the polymerization of ethylene
DE2604549A1 (de) * 1976-02-06 1977-08-11 Basf Ag Verfahren zum herstellen von olefinpolymerisaten

Also Published As

Publication number Publication date
BR7701482A (pt) 1977-11-08
NO148888C (no) 1984-01-11
PH13240A (en) 1980-02-14
SE7703022L (sv) 1977-09-19
BE852608A (fr) 1977-09-19
NO148888B (no) 1983-09-26
DE2711911C3 (de) 1979-09-20
FI770340A (fi) 1977-09-19
US4081407A (en) 1978-03-28
DK116977A (da) 1977-09-19
FR2344573A1 (fr) 1977-10-14
DE2711911A1 (de) 1977-09-22
GB1575419A (en) 1980-09-24
CA1080200A (en) 1980-06-24
DK149078B (da) 1986-01-13
NO770945L (no) 1977-09-20
DE2711911B2 (de) 1979-01-25
JPS52112684A (en) 1977-09-21
DK149078C (da) 1986-06-16
FI62469B (fi) 1982-09-30
ES456277A1 (es) 1979-01-01
US4152503A (en) 1979-05-01
FR2344573B1 (fi) 1981-02-13
JPS5618122B2 (fi) 1981-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62469C (fi) Foerfarande foer framstaellning av en kromoxidhaltig olefin-polymerisationskatalysator
RU2756053C2 (ru) Способы получения катализатора
US4392990A (en) Heating silica gel in inert atmosphere before activation
FI101885B (fi) Menetelmä kantajakatalyytin valmistamiseksi -olefiinien polymerointia varten
KR100285677B1 (ko) 에틸렌의 중합 방법
US4246139A (en) Silica production
JP2015514850A (ja) 内部ビニリデンを有するポリイソブチレン組成物及びポリイソブチレン重合体組成物の製造方法
FR2480756A1 (fr) Procede de production d&#39;un support de catalyseur a base d&#39;oxyde de zirconium et de silice
JPS587614B2 (ja) 低級アルコ−ル,特にイソプロパノ−ルの連続的製法
US4436883A (en) Polymerization using a support formed by heating silica gel in inert atmosphere
US6699947B1 (en) Method for producing Phillips catalysts for polymerizing olefins with better productivity rates in the particle-form process
EP0579153B1 (en) Process for producing tertiary alcohols
US2728755A (en) Ethylene polymerization process
US5310712A (en) Process for the preparation of a supported catalyst for the polymerization of α-olefins
US4048414A (en) Manufacture of olefin polymers
JP3580619B2 (ja) エチレン系重合体の製造方法
US4169925A (en) Manufacture of olefin polymers
RU2792692C1 (ru) Способ получения катализатора (варианты)
JPS5839806B2 (ja) 混合ブチレンより第3級ブタノ−ルの製造方法
JP3757969B2 (ja) 第3級アルコールの製造法
JP3508164B2 (ja) 第3級アルコールの製造法及びその触媒の製造法
JPS5839140B2 (ja) エチレングリコ−ルモノエチルエ−テルアセテ−トの製造法
Wolfson et al. SOLID ACID MATERIALS
CN109395754A (zh) 一种从氯丙烯环氧化油层中回收杂多酸催化剂的方法
JPH02182702A (ja) エチレン系重合体の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: PHILLIPS PETROLEUM COMPANY