TR201802605T4 - Tanker i̇nşasi yöntemi̇ - Google Patents

Tanker i̇nşasi yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201802605T4
TR201802605T4 TR2018/02605T TR201802605T TR201802605T4 TR 201802605 T4 TR201802605 T4 TR 201802605T4 TR 2018/02605 T TR2018/02605 T TR 2018/02605T TR 201802605 T TR201802605 T TR 201802605T TR 201802605 T4 TR201802605 T4 TR 201802605T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
hatch
tank module
module
tanker
tank
Prior art date
Application number
TR2018/02605T
Other languages
English (en)
Inventor
Enoizi Paolo
Original Assignee
Stolt Nielsen Tm B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stolt Nielsen Tm B V filed Critical Stolt Nielsen Tm B V
Publication of TR201802605T4 publication Critical patent/TR201802605T4/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/02Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods
    • B63B25/08Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods fluid
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B71/00Designing vessels; Predicting their performance
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/02Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods
    • B63B25/08Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods fluid
    • B63B2025/087Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods fluid comprising self-contained tanks installed in the ship structure as separate units

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, tanker inşasıyla, özellikle kimyasal madde tanker inşasıyla ilgilidir. Buluşa konu olan metot şu adımlardan oluşur: -Bir ambar ağzından erişilebilen en az bir ambara sahip bir gövde sağlanması -Bir dizi kargo tankını içeren en az bir müstakil tank modülü sağlanması - Müstakil tank modülünün, tank modülü ve gövdenin yapısal olarak bağımsız olacağı ve tank modülünün, tankerin belirli bir süre kullanımından sonra ambar ağzı yoluyla çıkarılabileceği şekilde ambara yerleştirilmesi.

Description

TARIFNAME TANKER INSASI YÖNTEMI BULUSUN ALANI Mevcut bulus yag ve kimyasallar gibi sivilarin tasinmasi için insa edilen tankerler, özellikle kimyasal madde tankerleri ile ilgilidir.
BULUSUN ARKA PLANI Bir tanker büyük miktarda sivinin tasinmasi için düzenlenmis bir kargo gemisidir. Içinde tasinacak sivinin saklandigi bir dizi kargo tanki içeren bir gövdesi vardir. Tasinacak sivi tasima için tankere, sonrasinda da teçhizat denilen bir boru sistemi araciligiyla kargo tanklarina tanker varis yerine ulastiginda tasinan sivi yukarida bahsedilen boru sistemi ile kargo tanklarindan ve sonrasinda tankerden bosaltilir.
Tankerlere ek olarak toplu olarak kuru yük tasimak üzere yapilandirilmis kargo gemileri de vardir.
Toplu kuru yük tasiyici denilen bu gemilerin kargo tanklari yerine bir dizi ambar içeren gövdeleri vardir. Ambar kuru yük tasimak üzere ayrilmis bir alandir. Ambarin girisi tepesinde geminin ana güvertesindeki ambar agzidir.
Tasinacak kuru yük bir ambara ambar agzindan doldurulur ve bosaltilir.
Ambarin doldurulup bosaltilmasi konteyner vinçleri ile yapilir. Genelde kuru yük tasiyicilari, tasima esnasinda ambar agzini kapatan ambar kapaklarina sahiptir.
Toplu sivi ve kuru yük tasinmasi, kargonun ve kargonun içinde saklandigi konteynirin ayni anda kaldirildigi veya gemi içine indirildigi konteynirli kargo tasimadan farklidir.
Konteynirla kargo tasimasi içine düzenlenmis gemilere konteyner tasiyici denir. Kuru yük tasiyicilari gibi konteyner tasiyicilar da gemi ana güvertesindeki ambar agzi yoluyla ulasilabilen bir dizi ambar içeren bir gövdeye sahiptir.
Konteyner gemilerinde kullanilan konteynirlarin sekli ve boyutu, kargo içeren bir konteynirin konteyner tasiyici geminin kolayca ambarinin içine indirilebilmesini veya disina çikarilabilmesini, yönetilmesini ve kara veya demir yolu ile kolayca kiyiya nakledilmesini saglayabilecek sekildedir.
Sonuç olarak konteyner gemisinin her ambarinda birden çok konteyner tasinabilir. Konteynirlarin kolaylikla yerlestirilmesi ve ambarda sabitlenebilmesi için konteyner tasiyicilarin ambarlari, kilavuz raylari denen yapilara sahiplerdir. 4.949.659 numarali Amerikan Patent Ofisi patentine göre bir kargo gemisi; gemide hem toplu halde kuru yük hem de konteyner tasinmasina olanak veren bir yer degistirme sistemine sahip birden çok ambar içeren bir gövdesi olan gemi seklinde tanimlanmistir.
Böyle bir gemi böylece hem kuru yük gemisi hem de konteyner tasiyici olarak görev yapabilir. birlestirilmis silindir konteynirlarda muhafazasi ve tasinmasini saglayan bir sistem ile ilgilidir. esit bir yükseklikte olan çok sayida modüler bölüme -örnegin su geçirmez hücreler gibi- ayrilmis bir iç alana sahip olarak tanimlanmistir. Bu bölümler; dikey sekilde siralanmis, basinçli kaplarin birbiriyle yükleme veya kaplarin altindan kolektöre bosaltma gibi islemlerini saglamak için bir boru sistemi ile baglandigi, gözlemlenebilir silindirik basinçli kaplardan olusan bir kombinasyonla doldurmanin mümkün olacagi sekilde tanimlanmislardir. Bahsi geçen hücreler, diger silindirik konteynirlara göre hareketsizlik saglayacak ve her modülün kolaylikla ambardan sökülebilmesine uygun bir yapi ile bagimsiz modüller de olusturabilecek sekilde tanimlanmislardir.
Mevcut bulus tanker insasi alaniyla, özellikle kimyasal madde tankerlerinin insasiyla ilgilidir. Kimyasal madde tankeri, kimyasallar veya petrol gibi diger cinsteki çesitli sivilarin ayni anda tasinmasi için tasarlanmis bir tankerdir. Kimyasal madde tankerleri; küçük miktarlarda farkli türdeki sivilarin ayni gemide, birbirinden ayri sekilde tasinmasini saglayan oldukça çok sayida küçük tanklara sahiptir.
Kimyasal madde tankerleri halihazirda tankerin bir parçasini olusturacak sekilde, entegre çelik tanklara (yumusak, kaplanmis veya paslanmaz çelik) sahip olarak üretilmektedir.
BULUSUN ÖZETI Mevcut bulus tanker insasi, özellikle kimyasal madde tankeri insasi ile ilgili bir metot önermektedir.
Bulusa göre bu metot su adimlara sahiptir: - Bir ambar agziyla ana güverteden ulasilabilen en az bir ambara sahip sekilde düzenlenmis bir ana güverteye sahip gövde saglama - Bir dizi kargo tankindan olusan müstakil bir tank modülü saglama - Müstakil tank modülünün ambar içine; gövdeden yapisal olarak bagimsiz olacak ve tankerin belirli bir süre kullanimindan sonra ambar agzindan çikarilabilecek sekilde yerlestirilmesi Bulustaki metoda göre, tank modülünün sekli ve boyutu; ambara yerlestirildiginde ambarin sekli ve boyutuna uyacak ve ambar agzini modülün kendisi ile kapatacak sekildedir. Baska bir deyisle, bulustaki metoda göre bir tank modülü ambarin sagladigi kargo alanini dolduracak sekilde yerlesti ri Im isti r.
Dahasi, bulustaki metoda göre ana güverte üzerinde tank modülünün kargo tanklarina, sivinin aktarimi ve bosaltilmasi için nakil borularindan olusan teçhizat bulunur. Bu teçhizat kargo tanklarini gemi gövdesinden çikarmadan yüklü miktarlardaki sivinin yüklenmesine ve bosaltilmasina imkan Sonuçta ortaya çikan tanker, tank modülü ve kargo tanklari yükleme/bosaltma esnasinda gemideki yerinde kalacak sekilde, yüklü miktarda sivinin yüklenmesi ve bosaltilmasina uygun hale getirilmistir.
Tanker insasi esnasinda ambardaki tank modülünü yerlestirirken veya tank modülünü ambardan sökerken tank modülünün tanklari bos olacaktir.
Konteyner tasimaciligindaki konteynerlerden farkli sekilde, mevcut bulusun tank modülleri, kargo ile yüklüyken, ambara yerlestirilebilmesi veya ambardan sökülebilmesi için veya demiryolu/karayolu tasimasina uyumlu olmasi için belirli bir sekil veya boyutta olmasina gerek yoktur.
Bu sebeple, konteyner tasimaciligindaki konteynirlardaki durumdan farkli olarak mevcut bulustaki tank modülleri ambarin sagladigi tüm kargo alanini doldurabilecek bir sekle ve boyuta sahip olabilir, hatta tank modülünün ambar agzinin üstüne ve ambarin disina tasacagi bir sekil ve boyuta bile sahip olabilir.
Tipik tank modülünün boyutu yaklasik olarak 24 m genislik x 28 m uzunluk x 13 m yükseklik seklindedir.
Ambar agzinin tank modülü ile kapatilmasi sayesinde, tank modülünü örtmek ve tank modülü ambara yerlestirildikten sonra ambar agzini kapatmak için ambar kapagina veya ana güverte kapagina ihtiyaç kalmamistir ve tank modülü ambar agzinin yukarisina kadar uzanabilir.
Dahasi, ambarda yükleme, bosaltma ve çesitli servisler için kullanilacak nakil borularina olan ihtiyaç da ortadan kalkmistir.
Müstakil tank modülü gövdeden bagimsiz oldugu için, tank modülünün iskeleti operasyon esnasinda; gövdenin ve ona entegre sekilde insa edilen tanklarin etkilendigi stres ve yorgunluktan etkilenmez.
Bunun sonucunda, mevcut bulusun metoduna uygun sekilde insa edilmis ve kurulmus bir tank modülü, tank modülü içindeki tanklar, gemideki stres ve yorgunluktan kaynaklanan çatlaklara karsi daha dayanikli oldugundan operasyon esnasinda geleneksel entegre bir tanktan daha güvenli olacaktir.
Ek olarak, gövdeye entegre insa edilmis tanklardan farkli sekilde, gövde; tank modülünün kargo tanklarinin bir veya daha fazla duvarini olusturmaz. Dolayisiyla, kargo tanklarinda tasinan sivi ve ortam arasinda ek bir bariyer olusturulmus olur.
Tank modülü iskeletinin, operasyon esnasinda olusan stres ve yorgunluktan, gövdeye entegre sekilde insa edilmis tanklardaki gibi etkilenmemesi ayni zamanda tank modülünün daha uzun ömürlü olmasi anlamina gelir. Çünkü tank modülü, tank modülünde veya gövdede yapisal degisiklige ihtiyaç duymadan gemiden sökülebilir, tank modülü çikarildiktan sonra, gövdenin veya tank modülünün yeniden yapilmasina gerek duyulmadan tekrar kullanilabilir.
Bu, geleneksel entegre tankli tankerlerde, geminin (hem gövde hem de entegre tankin) yapisal bütünlügünü bozmadan mümkün olamazdi. Bulustaki metot, belirli bir kullanim süresinin sonunda, tankerin görece kolay bir sekilde sökümüne ve söküm sonrasinda tarik modülünün baska bir gemide Yine, tanklarin ana yapinin entegre bir parçasi seklinde insa edildigi durumda mümkün olmayan, tank modülünün, ihtiyaç duyulmasi halinde, farkli bir iç dizayna sahip baska bir tank modülü ile degisimi bulustaki metoda uygun tanklarla mümkündür. Örnegin, degisen pazar kosullarina göre, daha fazla veya daha az bölünmüs tanka sahip bir tank modülü yerlestirilmesi istenebilir. Entegre tanklara sahip bir tankerde bölümlerin sayisini azaltmak veya arttirmak oldukça zordur fakat sadece tank modülünün degistirilmesi durumu görece kolaydir. Bu tankeri daha esnek yapar. Bulustaki metoda uygun bir tank modülü en az bir, tercihen birden çok bölünmüs kargo tankina sahiptir.
Dahasi, gemi gövdesinin kullanim ömrünün sonuna gelmesi fakat tank modülünün bu ömrün sonuna gelmemis olmasi durumunda, tank modülü tekrar kullanilabilir. Bu sadece örnegin tanker gövdesinin zarar görmesi durumuna degil, ayrica tankerin gövdesinde veya makine aksaminda genis çapli degisimler gerektirebilecek, yasal ve çevresel düzenlemelerde degisim gibi durumlara da uygun olur.
Bir tank modülü zarar görmüs veya yeni düzenlemelere uygun olmayan bir gövdeden sökülebilir ve degisen çevresel veya güvenlik düzenlemelerine uygun olan bir gövdeye, geleneksel entegre tanklara sahip bir tankere göre çok daha düsük yenileme maliyetleriyle takilabilir. Bu ayni zamanda ticari kaygilardan dogan bir degisiklik durumunda da dogru olacaktir, örnegin ticari olarak, yeni bir motor teknolojisinin gövde degisimini daha verimsiz tahrikli bir gövde kullanmaya devam etmeye göre daha avantajli kilmasi gibi.
Bulustaki metoda göre, tank modülü, ambarda desteklenerek tankere bagimsiz olarak takilir böylece ambar ve tank modülü arasinda nisbi miktarda harekete izin verilmis olur. Bulusa göre, tank modülünün ambarda desteklenmesi için, ambarla tank modülü arasina tarik modülü destek elemanlari yerlestirilir. Burada tank modülü destek elemanlari, ambarla tank modülü arasinda nisbi miktarda harekete izin verecek sekilde konumlandirilir. Tercihen, tank modülü; ambarin kenarlarina oranla tank modülüne bir miktar hareket etmeye imkan taniyan tank modülü destek elemanlari ile desteklenir ve bu elemanlar; tercihen tutucu vidalar kullanarak, destek yüzeyleri ile arasinda bir miktar bosluk kalmasina olanak tanir fakat asiri hareket etmesini de engeller.
Dahasi, tank modüllerini ambar agzina yerlestirmek, tank modülünün ambar agzinin yukarisina kadar uzanmasina imkân tanir, böylece ana güvertenin olacagi yerin daha da yukarisina uzandigindan, ayni ambar alaninda daha fazla yükleme alani saglar, tank modülü böylece ana güvertenin bir kismini olusturur. Bulustaki metoda göre ambar agzi tank modülü vasitasiyla kapatilmaktadir.
Ambar agzinin dis yüzü ile tarik modülü arasinda nisbi hareketi saglamak için Ambar agzi ile tank modülü arasina su girisini engelleyen ama ayni zamanda tank modülü ve ambar agzinin dis yüzü arasinda nisbi hareket imkâni taniyan su geçirmez bir sizinti engelleyici öge yerlestirilir.
Ayrica, bulustaki metot hem gemi gövdesi gem de tank modüllerinin standardize edilmesine olanak tanir. Bu standardizasyon, bir dizi tankerin insasinda, gövde ve tank modüllerinin ayni temel tasarimin tekrar tekrar kullanilmasina izin verir.
Ayni gövde ve tank modülü tasariminin tekrar tekrar kullanilmasi bir tankerin insa maliyetinin düsürülmesini mümkün kilar.
Dahasi, bulusta önerilen metoda göre, takilacak modüllerin yapisi sebebiyle, hali hazirda mevcut bir kuru yük gemisinin gövdesi; avantajli bir sekilde, görece ufak uyarlamalarla, tank modüllerine uygun hale getirilebilir.
Tank modüllerinin yapisal bagimsizligi sebebiyle, tank modüllerinin ambara yerlestirilmesi ne gövde yapisinin ne de tank modüllerinin yapisinin önemli ölçüde degistirilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Bunun sonucu olarak, kuru yük gemisi ve tank modülleri ayri ayri üretilebilir.
Dahasi, eger kuru yük gemisi yeni insa edilecekse standart bir tasarima sahip olabilir. Böyle bir gemi, bir dizi farkli tankerin takilmasi için tekrar tekrar insa edilebilir.
Böyle bir geminin tekrar tekrar insa edilmesi maliyetleri ciddi anlamda düsürecektir.
Kuru yük gemileri gibi, kuru yük tasima amaciyla insa edilmis gemilerden kimyasal madde tankerlerine göre sayica daha fazla üretilmektedir.
Bunun bir sonucu olarak, kuru yük gemileri daha düsük maliyetlerle üretilebilmektedir.
Bulustaki metodun bir avantaji da, tanker belirli bir süre kullanildiktan sonra tank modülünün ambar agzi yoluyla çikarilabilmesidir.
Tank modülünün çikarilmasindan sonra, ambar agzi yoluyla yerine yeni bir tank modülü takilabilir.
Alternatif veya ek olarak çikarilan tank modülü baska bir kargo gemisinin ambarina yerlestirilebilir.
Yani, ihtiyaç durumunda, çikarilan tank modülünün yerine yenisi takilabilir ve çikarilan modül tamir edilirken tanker, gecikme olmaksizin operasyonuna devam edebilir.
Kimyasal madde tankerleri piyasasinda mevcut bulusa uygun metot avantajlidir çünkü kimyasal madde tankerleri; spesifik bir amaca ve spesifik bir pazarin ihtiyaçlarina binaen, bu pazardaki talebe hitap etmek üzere, sabit sayida ve yapisal olarak entegre tanklara sahip sekilde üretilmektedir.
Bunun bir sonucu olarak, ayni dizayna sahip kimyasal madde tankerleri; genel olarak ufak seriler halinde, birkaç uzmanlasmis gemi üreticisi tarafindan üretilmektedir. Bulustaki metot, standart dizayna sahip kargo gemilerinin daha büyük seriler halinde, daha düsük uzmanlik seviyesine sahip gemi üreticileri tarafindan üretilmesini ve spesifik bir pazar ihtiyacina cevap verecek iç tasarima sahip tank modüllerinin takilmasin mümkün kilmaktadir.
Halihazirda yapisal olarak entegre tanklara sahip kimyasal madde tankerlerini, gövdeyi ciddi anlamda degistirmeden, degisen pazar ihtiyaçlarina cevap verecek sekilde uyumlu hale getirmek mümkün degildir. Bu tür agir modifikasyonlarin yüksek maliyetli olmasinin isiginda, bilinen kimyasal madde tankeri isletmecileri genellikle tankerlerini modifiye etmemektedir ve bu durum tankerlerin düsük verimle kullanilmasina yol açmaktadir. Bir tank modülünün farkli bir iç tasarima sahip baska bir tank modülü ile degistirilmesinin görece kolay olmasi, kimyasal madde tankerlerinin çalistigi pazarda bir degisimin olmasi durumunda, tankerin kullanim ömrü süresince daha verimli bir sekilde kullanilmasina olanak saglamaktadir.
Asitler gibi en zorlu yükler sadece paslanmaz çelikten yapilmis tanklara sahip kimyasal madde tanklari ile tasinabilmektedir. Paslanmaz çelik, gövdenin yapildigi çelige göre asinmaya daha dayanikli oldugu için, bir kimyasal madde tankerinin paslanmaz çelik tanklari gövdenin kullanim ömrünü tamamlamasindan sonra da tekrar kullanima uygundur. Yukarida anlatildigi üzere, bulusa konu metot tank modüllerinin tekrar kullanimini desteklemektedir. Bu, bulusa konu metodu avantajli hale getirmektedir.
Bulusa konu metodun tercih edilen somutlastirilmasinda, gövde birden çok ambara sahiptir ve her ambarda bir tank modülü konumlandirilmistir.
Her tank modülü farkli sayida kargo tankina sahip olabilir. Bir kargo gemisi gövdesinin tipik uzunlugu 180 m, genisligi yaklasik 32 m, derinligi ise yaklasik 15 m'dir. Tipik ambar ve tank modülü sayisi ise bestir.
Mevcut bulus sunlara sahip bir tanker, tercihen bir kimyasal madde tankeri saglar: - ambar agzindan ulasilabilen en az bir ambara sahip bir gövdeye sahip bir kargo gemisi - ve ambara takilan tank modülünün gövdeden bagimsiz oldugu, - tank modülünün, tanker belirli bir süre kullanildiktan sonra ambar agzindan çikarilabildigi, bir dizi kargo tankini içeren bir müstakil tank modülü Tercihen, Gövde birden çok ambara sahiptir ve her ambara bir tank modülü yerlestirilmistir. Tek bir tank modülü en az bir, tercihen birden fazla bölünmüs kargo tankina sahiptir.
Yukarida anlatildigi gibi, bulusa konu metoda uygun sekilde bu tanker, belirli bir kullanim süresinden sonra görece kolay sökümüne ve sökümden sonra gövdenin veya tank modülünün tekrar kullanimina olanak tanir.
Bulusa göre, tank modülü ambar agzini kapatir. Yukarida anlatildigi üzere, bulusa konu metoda göre ambar agzinin tank modülü vasitasiyla kapatilmasiyla bir ana güverte ihtiyacini ortadan kalkar, tank modülünün ambar agzindan yukariya uzanmasi mümkündür ve yükleme, bosaltma ve çesitli servisler için kullanilacak nakil borularina olan ihtiyaç ortadan kalkmistir.
Ambar agzinin dis yüzü ile oraya yerlestirilmis tank modülü arasinda nisbi harekete olanak tanimak için, tercihen tank modülü ile ambar agzi dis yüzü arasinda suya dayanikli bir malzeme kullanilir.
Faydali bir somutlastirmada suya dayanikli malzeme; tank modülü ile ambar agzi dis yüzü arasindaki boslugu kapatan, esnek bir sizinti engelleyici öge ihtiva eder.
Bulusa göre kargo gemisi en az bir ambarin agzi bulunan bir ana güverteye ve ana güverte üzerinde tank modülünün kargo tanklarina yükleme, bosaltma ve/veya baska hizmetler vermeye yarayan boru teçhizatina sahiptir. Boru teçhizati, tasinacak sivinin tank modülünün kargo tanklarina yüklenmesi ve tasima sonrasinda sivinin buradan bosaltilmasina yarayan nakil borularindan olusur.
Ana güverte üzerinde, sivi baglantisi saglayan nakil borulari gibi en az bir tank modülünün kargo tanklarina bosaltma ve/veya baska hizmetler vermeye yarayan bir boru teçhizati bulunmasi böyle bir teçhizatin ana güverte altinda bulunma gerekliligini ortadan kaldirir.
Ana güverteye en az bir tank modülünün kargo tanklarina bosaltma ve/veya baska hizmetler vermeye yarayan bir boru teçhizati eklenmesi, hali hazirda insa edilmis olan veya dönüstürülmüs kargo gemileri için ufak modifikasyonlarla mümkündür ve ana güvertede boru teçhizatinin bulunmasi belli bir kullanim süresi sonunda teçhizati degistirmeyi kolaylastirir.
Avantajli bir somutlastirmada boru teçhizati sunlari içerir: - Ana güverteye yerlestirilmis bir dizi sabit boru hatti - ve tank modülü ile sabit boru hatti arasinda sivi iletim baglantisi saglayan bir dizi de esnek nakil borusu Böyle bir boru sisteminde; Ana güvertedeki sabit boru hatti, ana güvertede güvenli bir iletim sistemi saglarken hortumlar veya esnek borular gibi esnek nakil hatlari da ana güvertedeki sabit boru hatti ve tank modülü arasinda nisbi bir seviyede harekete izin verir.
Sabit boru hatti ambar agzinin yaninda konumlandirilabilir. Bu, Tank modülünü ambara yerlestirmeden önce ana güvertedeki sabit boru hattini yerlestirmeye, Örnegin kargo gemisinin yenilenme sürecinde sabit boru hattini ana güvertedeki yerinde birakip tank modülünü ambardan çikarmayi mümkün kilar. Alternatif olarak, sabit boru hatti ambara yerlestirilmis bir tank modülünün üzerine de yerlestirilebilir. Bu alternatif, sabit boru hattini, tank modülünü yerlestirdikten sonra yerlestirmeyi ve tarik modülünü çikarmadan önce yine sabit boru hattini çikarmayi gerekir. Fakat ayrica sabit boru hatti için, ambar agzinin yaninda bulunandan daha fazla yer olmasi gibi bir avantaj da sunar.
Faydali bir somutlastirmada sabit boru hatti en azindan bir ambarin yaninda konumlandirilir ve ana güverteye, ambar agzina yakin yere bir ambar manifoldu konulur.
Bu manifold esnek nakil borularini kendine baglayan, her manifold baglantisinin bir sabit boru ile sivi baglantisinin oldugu bir dizi manifold baglantisina sahiptir.
Tank modülü ambara yerlestirilmeden önce böyle bir boru teçhizati ana güvertede konumlandirilabilir ve tank modülü ambara yerlestirildikten sonra ambar manifoldundan geminin yükleme/bosaltma manifolduna ve tank modülündeki tanklara kolayca baglanmayi saglar.
Hold manifolduna yakin bir yerde bir tank modülü bulunmasi; tank modülü ambara yerlestirildikten sonra, ambar yükleme/bosaltma manifoldunun bir manifold baglantisini, tank modülünün yükleme/bosaltma manifoldunun bir manifold baglantisina, görece kisa bir esnek nakil borusu ile baglayarak Bir tank modülünü sabit boru hattina baglamayi mümkün kilar. Tank modülü manifoldu tank modülüne yerlestirilmesi esnasinda takilabilir.
Böyle bir boru teçhizati, bir tank modülünün kargo tanklarinin ana güvertedeki merkezi bir konumdan doldurulup bosaltilmasina izin verir. Tercihen tank modülünün her kargo tanki, geminin yükleme/bosaltma manifolduna onun için ayrilmis bir sabit boru hatti üzerinden baglanir. Bu farkli sivilari tamamen ayri tutmaya imkân saglar. Alternatif olarak, sabit yükleme/bosaltma boru hatti sayisi bagimsiz kargo tanki sayisindan az olabilir. Bu durumda bir sabit boru hatti birden fazla tankin doldurulup bosatilmasi için kullanilir. Bu ayni zamanda an güvertede daha az sabit boru hatti konumlandirilmasi anlamina gelir. Bir tankin doldurulmasi veya bosaltilmasindan sonra sabit boru hatti doldurulan/bosaltilan tanktan ayrilir ve doldurulacak/bosaltilacak diger bir tanka baglanir.
Tanklarin doldurulmasi ve bosaltilmasi için kullanilacak sabit boru hatti birden fazla tank tarafindan kullanilacaksa, esnek nakil borularinin kolayca baglanmasi ve ayrilmasina izin verecegi için, yukarida açiklanan ve ambar manifoldu ile tercihen ambar manifolduna yakin bir konumda bir tank modül manifoldu bulunmasini içeren somutlastirma özellikle avantajlidir.
Bulusa göre tankerin daha da avantajli bir somutlastirmasinda en azindan sabit boru hatlarindan biri en az bir ambara uzak konumdaki bir servis noktasina baglanir.
Böyle bir teçhizat düzeni tank modülünün kargo tanklarinin merkezi bir servis noktasindan servisini mümkün kilar. Böyle bir merkezi servis noktasi örnegin sikistirilmis hava, azot, su ve isitma/sogutma sivilari, gibi servis sivilari saglar.
Bulusa göre tankerin ana güvertede bir boru teçhizati bulunan daha da avantajli bir somutlastirmasinda servis saglamak için boru teçhizati: - güvertede konumlandirilmis en az bir güverte kamarasi modülü - güverte kamarasi modülü ile tank modülü arasinda sivi baglantisi saglayan en az bir esnek nakil borusu içerir.
Bulusa göre tankerin daha da avantajli bir somutlastirmasinda tank modülü, tercihen uzunlamasina ve enlemesine kirislere sahip harici bir iskelet içeren müstakil bir yapiya sahiptir.
Harici iskelet tarik modülü içinde daha az destek unsuru bulunmasina imkân tanir. Harici iskelenin bir sonucu olarak, tank modülünün duvarlari ile tarik modülünün yerlestirildigi ambarin duvarlari arasinda bosluk kalir. Bu bosluk yalitim malzemesi uygulamasi için kullanilabilir.
Bulusa göre tank modülü ve gövde yapisal olarak birbirinden bagimsiz oldugundan, Tank modülünün yapisinin tasariminda daha fazla esneklik vardir.
Bulusa göre tankerin daha da avantajli bir somutlastirmasinda tank modülü, bir iç alani, bu iç alan tercihen iç duvarlar araciligiyla bir dizi tanka bölünmüstür, çevreleyen duvarlar içerir.
Avantajli bir somutlastirmada, tank modülünün duvarlari paslanmaz masif çelikten veya daha ucuz olan kaplanmis çelikten yapilabilir.
Mevcut bulus yukarida belirtildigi gibi bir tankerle, bir ambar agziyla ulasilabilen ve içinde müstakil bir tank modülü bulunduran en az bir ambara sahip bir gövdeye sahip, gemi gövdesi ve tank modülünün birbirinden bagimsiz oldugu ve tank modülünün kimyasal madde tanker bir süre kullanildiktan sonra ambar agzi yoluyla çikarilabildigi bir tankerle ilgilidir.
Yukarida açiklandigi gibi, bulusun metoduna göre kargo gemisi tercihen dönüstürülmüs bir kuru yük gemisidir.
Alternatif olarak, kargo gemisi tanker olarak kullanilmak üzere özel olarak üretilmistir.
Mevcut bulus bir tankerle, bir ambar agziyla ulasilabilen ve içinde müstakil bir tank modülü bulunduran en az bir ambara sahip bir gövdeye sahip, gemi gövdesi ve tank modülünün birbirinden bagimsiz oldugu ve tank modülünün kimyasal madde tanker bir süre kullanildiktan sonra ambar agzi yoluyla çikarilabildigi bir tankerle ilgilidir.
Sekillerin kisa açiklamalari: Mevcut bulus yazinin devaminda bulunan sekiller ile daha detayli açiklanmistir.
Sekillerde bulusa konu olan metot ve tankerin soyutlastirmalari gösterilmistir. Sekillerde: Sekil 1 Bulusa göre bir tankerin soyutlastirmasinin perspektif açisindan gösterimidir.
Sekil 2 Tanker sisteminin soyutlastirmasini ve sekil 1'deki perspektif görüntüsünü içerir.
Sekil 3 ila 7 Bulustaki metoda uygun bir tanker insasinin sonraki adimlarini gösterir.
- Sekil 8 ve 9 Bulusa göre bir tank modülü ile ambar agzinin ara yüzünün somutlastirmasini detayli sekilde gösterir.
- Sekil 10 Bulusa göre bir tankerin kesitini gösterir.
- Sekil 11 Sistematik olarak bulusa göre bir tankerin güverte boru teçhizatini gösterir.
- Sekil 12 Sistematik olarak bulusa göre bir tankerin güverte boru teçhizatini daha ileri bir halini gösterir.
TERCIH EDILEN SOMUTLASTIRMALARIN DETAYLI AÇIKLAMALARI Sekil 1 ve 2 bir tankeri, özellikle bir kimyasal madde tankerini (1) gösterir. Kimyasal madde tankeri, bir ambar agzi (9) ile ulasilabilen bir dizi ambar (7) içeren bir gövdeye (5) sahip bir kargo gemisidir (3).
Sekilde bes ambar görülmektedir. Kimyasal madde tankeri (1) bagimsiz tank modüllerine (11) sahiptir. Gösterilen somutlastirmada bes bagimsiz tank modülü, ambar (7) içine yerlestirilmistir.
Ambardaki (7) her tank modülü (11) ambar agzini (9) kapatmaktadir.
Sekil 2'de bagimsiz tank modülünün (11a) ambardan (7a) tank modülünün ambardan A yönünde kaldirilmasiyla çikarilmasi görülmektedir. Ambar agzinin (9a) çikarilmasina veya degistirilmesine veya tank modülünü parçalanmasina gerek duymadan çikarilabilmektedir. Bagimsiz tank modüllerinin her Bagimsiz tank modüllerinin (11) uzunlamasina dis kirisleri (13) ve enlemesine dis kirisleri (15) tank modülünün (11) dis duvarlarina (17) dizilmistir. Bu dis kirisler bagimsiz tank modüllerinin öz-destek yapisinin (11) parçasidir. Modül duvari (17) bir iç alani kapatarak bir dizi tankin olusmasini saglar. Bir tank modülü bir veya iç duvarlarla ayrilmis birden çok ayrik tankin birlesimiyle olusabilir.
Yerinden söküldükten sonra, bagimsiz tarik modülü (11a) baska bir kargo gemisinde kullanilabilir.
Yedek bir tank modülü (11f) kargo gemisinin (3) bos olan ambarina yerlestirilebilir. (7a) Yedek tank modülü (11f) farkli bir iç tasarima sahip olabilir, örnegin daha çok veya az sayida ayrilmis kargo tankina sahip olabilir.
Sekil 3 ila 6 var olan, standart tasarima sahip bir kuru yük gemisinin (19) kargo gemisine (3) dönüsümünü göstermektedir. Bu gemi sekil 1 ve 2'de gösterilen kimyasal madde tankerinin (1) adapte edilmis halidir.
Sekil 3'te kuru yük gemisinin (19) bir gövde (5) ve kiç tarafinda bulunan bir üst güverteye (21) sahip oldugu görülmektedir. Gövdede bes adet ambar (7) bulunmaktadir.
Her ambara (7) ambar agzi (23) ile ulasilabilmektedir. (gövdedeki bir açiklik, özellikle ana güvertedeki (25) bir açiklik ile ambara ulasilabilmektedir.) Sekil 3'teki ambar agizlari (23) ambar kapaklari (27) ile kapatilmistir.
Sekil 4'te kuru yük gemisinin (19) Ambar kapaklari (27) kaldirilarak dönüstürülmesini göstermektedir.
Sekil 4'te ayrica ambar mezernasi (29) ve ana güvertenin bir parçasi (25a) kaldirilmistir.
Ambar mezernasi her ambar agzinin etrafinda çikinti yapan bir çerçevedir. Ambar kapagi için destek yaratirken ayni zamanda ambar agzinin kenarlarini güçlendirir.
Sekil 5'te ambar kapaklarinin (27) ve ambar mezernalarinin (29) ve ana güverte (25) parçasinin (25a) kaldirilmasindan sonraki hali görülmektedir. Ana güvertedeki (25) agizlarin boyutu büyümüs ve ana güverte (25) artik ambarin (7) kenar duvarlarina (31) dogru uzanmiyor.
Sekil 6'da yeni bir ambar mezernasi (33) genisleyen agizlarin çevresine yerlestirildigi görülmektedir.
Yeni mezerna (33), ambarin (7) yan duvarlarina (31) sifir durumda, yeni olusan ambar agizlari (9) yoluyla tank modülleri (11) ambara (7) yerlestirilebilir (7).
Sekil 7`de Kargo gemisinin (3) degisimi görülebilir. Kargo gemisi (3) ve bir dizi bagimsiz tank modülü (11) ile her ambara (7) bir bagimsiz tank modülü (11) yerlestirilerek, kimyasal madde tankeri (1) (sekil 1'de görülebilen) olusturulabilir.
Sekil 7'de bagimsiz bir tank modülünün (11a) ambarlardan (7a) birine bagimsiz tarik modülünün (11a) bahsedilen ambara girisi saglayan ambar agzindan (19a) ambara (7a) B yönünde indirilerek yerlestirilmesi görülebilir.
Bagimsiz tank modülü (11a) ambara (7a) ambar agzi (19a) araciligiyla ambar agzini (19a) kaldirmaya veya degistirmeye gerek duymadan indirilebilir.
Bagimsiz tank modülü (11a) ambara (7a) yerlestirildikten sonra, ambar agzinin (19a) kaldirilmasina veya degistirilmesine ve tank modülünün (11a) parçalarina ayrilmasina gerek duymadan, ambar agzindan (19a) tekrar disari çikarilabilir.
Sekil 8 ve sekil 9'da bagimsiz tarik modülünün (11) içinde bulundugu ambarin agzini kapattigi görülüyor.
Esnek bir yalitim malzemesi (34) mezerna (29) ve tank modülünün profil kenari (35) arasina konularak ambar agzinin kapanmasi saglaniyor. Görüldügü üzere tank modülü (11) ambar agzinin üzerine kadar uzanmaktadir. Yalitim malzemesinin (34) esnek olmasi gerekir çünkü tank modülünün (11) tank modülü (11) ile gemi gövdesi arasinda nisbi miktarda hareketi mümkün kilacak sekilde desteklenmektedir.
Sekil 10'da kargo gemisinin (3) gövdesinin (5) bir kesiti sistematik sekilde görülebilir. Özellikle Sekil 'da tank modülünü desteklemek üzere ambara (7) tank modülü destek elemanlarinin (37,39,41) tank modülünü (11) ambarda desteklemek üzere, ambarin (7) yari duvarlari (31) ve alt duvari (43) arasina yerlestirildigi görülebilir. Ambarin (7) alt duvarina (43) iki çesit tank destek elemani yerlestirildigi görülebilir. Ilk destek elemani (37) tank modülünü (11) dikey eksende desteklemektedir. Bu destek elemanlari (37) ile tank modülünün (11) dis kirisleri (15) arasina destek yastiklari (45) yerlestirilmistir ve böylece gövde (5) ve tank modülü (11) arasinda nisbi hareket imkâni saglanmistir. Alt duvarin (43) üzerine yerlestirilen tank modülü destek elemanlari, (39) gövde (5) ve tank modülü (11) arasinda yatay düzlemde, gövdenin (5) boyuna ekseninde nisbi hareket imkâni saglamis fakat C yönünde, nisbi yatay hareketlerini engellemistir. Tank modülünün (11) enlemesine kirislerinin (15) üzerine yerlestirilmis uzunlamasina kirisleri (47) ikinci türden destek elemanlarinin iki destek yüzeyi (39a,39b) arasinda uzanmaktadir. Gövde (5) ve tank modülü (11) arasindaki ters nisbi hareket yatay eksende, C yönünde, tank modülü destek elemanlarinin (41) ambarin (7) yan duvarlari (31) ve tank modülünün (11) dis kirislerin (15) arasina yerlestirilmesiyle önlenmistir. Tank modülünün destek elemanlari (39) destek yüzeyleri (39a ve 3%) ile tank modülü boyuna kirisleri (47) ve tank modülünün destek elemanlari (41) destek yüzeyi (41a) ile dis kirisleri (15) arasinda ufak boyutta bosluk olusmasina izin verilerek gövde (5) ile tank modülü (11) arasinda ters C yönünde, yatay eksende nisbi hareket imkani saglanirken ayni zamanda asiri hareket de sinirlandirilmistir. Sekil 10'da gösterilmeyen, tank modülü destek elemanlarina (41) benzer baska destek elemanlari da ambarin (7) yan duvarlarina yerlestirilmistir.
Yine tank modülü (11) destek yüzeyleri ve tank modülü destek elemanlari arasinda ufak bosluklara izin verilerek gövde (5) ve tank modülü (11) arasinda gövdenin (5) boyuna ekseninde nisbi hareket imkâni taninmistir. Ayni sekilde asiri hareket de kisitlanmistir. Ambarin duvarlari (31, 43) ile tank modülünün (11) dis duvarlari (17) arasindaki bosluk, (49) gözlem yapma ve yalitim malzemesi Sekil 11'de kimyasal madde tankerinin (1) tank modülü (11) yükleme, bosaltma ve servis boru teçhizati sistematik olarak görülebilir. Teçhizat ana güvertenin (25) üzerinde konumlandirilmistir.
Yükleme/bosaltma boru teçhizati her ambar (7) için ana güvertede, (25) ilgili ambarin ambar agzi yaninda bir ambar yükleme/bosaltma manifoldu (51) içerir. Ambar yükleme/bosaltma manifoldu (51) bir dizi manifold baglantisi içerir.
Ana güvertede, (25) ambar yükleme/bosaltma manifoldlarindan (51) uzak bir noktada bir gemi yükleme/bosaltma (53) manifoldu yerlestirilmistir.
Gemi yükleme/bosaltma manifoldu, esnek nakil borularini gemi yükleme/bosaltma manifolduna baglayan ve gemi yükleme/bosaltma manifoldu (53) ile kiyida bulunan yükleme/bosaltma tesisi arasinda sivi baglantisi saglayan bir dizi manifold baglantisi içerir.
Bir dizi yükleme/bosaltma sabit boru hatti (55) ana güverteye, (25) ambarlarin yanina sabitlenmistir ve ambar yükleme/bosaltma manifoldunun (51) manifold baglantilari ile geminin yükleme/bosaltma manifoldunun (53) manifold baglantilari arasinda bir sivi baglantisi saglamaktadir.
Her tank modülü, (11) tank modülünün (11) yerlestirildigi ambarin yükleme/bosaltma manifolduna yakin konumlandirilmis (51) bir tank modülü yükleme/bosaltma manifoldu (57) içermektedir.
Tank modülü yükleme/bosaltma manfioldu (57) bir dizi manifold baglantisina sahiptir.
Bu baglantilar ile tank modülünün (11) tanklari arasinda esnek nakil borulari (59) vasitasiyla sivi baglantisi mevcuttur.
Ambar yükleme/bosaltma monifoldunun (51) manifold baglantilari ile tarik modülü yükleme/bosaltma manifoldu (57) arasinda esnek hortumlar gibi esnek nakil borulari (71) mevcuttur sivi baglantisi saglarlar. yükleme/bosaltma manifold (51) ile gemi yükleme/bosaltma manfoldu (53) arasinda Dört yükleme/bosaltma boru hatti (55a, 55b, 55c, 55d) mevcuttur. Ve tank modülünün her tanki geminin yükleme/bosaltma manifolduna özel olarak ayrilmis bir boru hatti ile baglidir. manifoldu (51) ve gemi yükleme/bosaltma manifoldu (53) arasinda sadece iki yükleme/bosaltma boru hatti (55e,55 f) yerlestirilmis Bu yüzden sadece ayni anda iki tank gemi yükleme/bosaltma manifolduna (53) baglanabilir.
Bir tank dolduruldugunda veya bosaltildiginda, doldurulmus veya bosaltilmis tankin baglantisini kesebilmek için Sekil 11'deki esnek nakil borularindan (71a, 71b) birinin tank modülü yükleme/bosaltma manifoldunun (57) manifold baglantilari ile baglantisi kesilir.
Sonrasinda baska bir tank ile gemi yükleme/bosaltma manifoldu (53) arasinda sivi baglantisi saglayabilmek için esnek nakil borusu, (71a,b) tank modülü yükleme/bosaltma manifoldunun (57) baska bir manifold baglantisina baglanir. Her iki tanka ayni anda yükleme/bosaltma yapabilmek için sadece bir ortak yükleme/bosaltma boru hatti kullanilabilir.
Bir kimyasal madde tankerinin (1) boru teçhizati her tank modülü (11) için ayrilmis yükleme/bosaltma boru hatlari saglayacak sekilde olabilir. Alternatif olarak, bir kimyasal madde tankerinin (1) boru teçhizati her tank modülü (11) için paylasilan yükleme/bosaltma boru hatlari olacak sekilde de olabilir.
Sekil 11'de gösterildigi sekilde, boru teçhizati, ambar servis manifolduna (73) hizmet edecek sekilde ana güvertede (25) her ambarin (7) agzi yakininda konumlandirilmistir. Ambar servis manifoldu, (73) bir dizi manifold baglantisina sahiptir.
Güvertede, ambarlarin yanina,sabit bir sekilde yerlestirilmis bir dizi servis boru hatti (75a, b) ambar servis manifoldunun (73) baglantilari ile gemi üzerindeki, sikistirilmis hava, azot, su gibi servis sivilari saglayan bir servis tesisi (77) arasinda bir sivi baglantisi saglar.
Her tank modülü (11), tank modülünün (11) yerlestirilmis oldugu ambarin ambar servis manifoldu (73) yakininda bulunan bir tarik modülü servis istasyonuna (79) sahiptir.
Tank modülü servis istasyonu (79) bir dizi manifold baglantisini içerir.
Servis tesisi (77) ile tank modülü (11) arasinda sivi baglantisi saglamak için, ambar servis manifoldunun (73) manifold baglantilari ile tank modülü servis istasyonunun (79) manifold baglantilari arasinda esnek nakil borulari (81) baglanmistir.
Sekil 11'de gösterildigi gibi, boru teçhizati, ana güvertede (25) konumlandirilmis yeri degistirilebilen bir güverte kamarasi modülüne (83) servis saglayabilmektedir. Güverte kamarasi modülü örnegin ikincil isitma sistemlerini, azot tüplerini, sogutma sistemlerini, tarik modülü nem alma cihazlarini ve diger çesitli ekipmanlari barindirabilir.
Sekil 11'de güverte kamarasi modülü (83) iki ambarin arasinda konumlandirilmistir. Esnek nakil borulari (85) güverte kamarasi modülünü (83) iki tank modülünün (113, Mb) tank modülü servis istasyonuna (79) baglar. güverteye (25) göre tank modülleri (11a, 11b) arasinda nisbi harekete imkan tanir.
Bir tank modülünü (11) ambardaki yerinden sökmek için esnek nakil borularinin (71,81) basitçe manifoldlarla olan baglantisi kesilir, sonrasinda tank modülü (11) ambardaki yerinden kaldirilabilir.
Sekil 12'de bir kimyasal madde tankeri (1) için alternatif teçhizat düzeni gösterilmektedir. Bu alternatif düzenlemede, sabit yükleme/bosaltma boru hatlari, (55) tank modüllerinin (11) Üzerinde konumlandirilmistir ve tank modüllerinin (11) bulundugu ambarlar arasindaki destekler üzerinde ana (55) ile gemi yükleme/bosaltma manifolduna baglanmistir. borusuyla (87) baglanmistir.
Açiklama ve sekiller icadin ancak baslica esaslarini ortaya koyabilmistir. Inceliklerine hâkim olanlarin bulusun esaslarina, ruhuna ve amacina uygun olmak kaydiyla, burada dile getirmedigimiz çesitli düzenlemeler gelistirmesinden memnun oluruz.
Ayrica, burada temel olarak dile getirilen tüm örnekler özetle sadece egitim amaciyla; okuyucunun bulusun temel ilkelerini anlamasina yardimci olmasi, teknik yetkinliklerin verilen örneklerle sinirli kalmadan daha da gelistirilmesi istegiyle paylasilmistir. Dahasi, buradaki tüm ifadeler, bulusla ilgili paylasilan ilkeler, özellikler, somutlastirmalar, verilen spesifik örnekler de dahil edilerek tüm muhtemel degerleri kapsamasi amaçlanmistir.

Claims (16)

ISTEMLER
1. Tanker (1) insasi, tercihen kimyasal madde tankeri insasi ile ilgili metot, su basamaklari içerir: - Bir ana güverteye (25) sahip, ana güvertedeki (25) bir ambar agziyla (9) ulasilabilen ve içinde bir dizi tanktan olusan müstakil bir tank modülü bulunduran en az bir ambara (7) sahip bir gövdenin (5) bulunmasi, - bir dizi kargo tanki içeren müstakil bir tank modülünün (11) saglanmasi, - müstakil tank modülünün (11) ambara (7) sunlari saglayacak sekilde yerlestirilmesi: burada - gemi gövdesi ve tank modülünün (11) yapisal olarak birbirinden bagimsiz oldugu ve tank modülünün kimyasal madde tankeri bir süre kullanildiktan sonra ambarin (7) ambar agzi (9) yoluyla çikarilabilir; - tank modülünün (11) sekli ve boyutu; ambara (7) yerlestirildiginde tank modülünün ambara (7) yerlestirilen kisminin ambarin (7) sekli ve boyutuna uyar; - ambar agzinin (9) tank modülü (11) vasitasiyla kapanir; metot ayrica su basamaklari içerir: sonra kargo tanklarindan bosaltmak için ana güverte (25) üzerinde esnek nakil borularindan olusan bir boru teçhizati (55) konumlandirilir, söyle ki; - ambara (7) yerlestirildiginde tank modülü (11) ambar agzinin (23) yukarisina dogru uzanir; - tank modülünün (11) ambarda (5) desteklenmesi için tarik modülü (11) ile ambar (5) arasina, (11) ile ambar (5) arasinda nisbi miktarda harekete izin verir; - tank modülü (11) ile ambar agzinin (9) siniri arasinda; tank modülü (11) ile ambar agzinin (9) siniri arasinda nisbi harekete olanak taniyan su geçirmez bir malzeme kullanilmistir.
2. Istem 1'e göre metottaki gövde (5), bahsedilen tank modülünün (11) bahse konu ambar agzi (9) yoluyla ambarina (7) yerlestirildigi bir ambar agzi (9) ile erisilebilir en az bir ambara (7) sahip halihazirda insa edilmis bir kuru yük gemisinin (19) gövdesidir.
3. istem 1'e göre metot, ambara (7) ait bir ambar agzi (9) ile erisilebilen en az bir ambara (7) sahip sekilde düzenlenmis bir gövdenin (5) bulunmasi sartiyla su adimlardan olusur: - bir ambar agzi (9) yoluyla erisilebilen en az bir ambara (7) sahip, sözü edilen ambara (7) ambar agzi (9) yoluyla yerlestirilebilecek müstakil tank modülü (11) eklenmesi için uyarlanmis, bir kuru yük tasinmasi için insa edilmis bir geminin (19) tankere (1) dönüstürülmesi, Tercihen bir ambar agzi (23) ile erisilebilen en az bir ambara (7) sahip bir gövdeye (5) sahip olan dönüstürülecek kargo gemisinin (19) dönüstürülmesi, dönüstürülecek kargo gemisinin (19) ambarin (7) ambar agzinin (23) genisletilmis haliyle ambar agzinin (9) sinirinin ambarin (7) yan duvarlariyla (31) sifir olacak sekilde genisletilmesi adimini içerir.
4. Istem 1-3'e göre metot, tankerin (1) belirli bir süre kullanimi sonrasinda, ambar agzi (9a) yoluyla tank modülünün (lla) çikarilmasini, tercihen tank modülünün (lla) çikarilmasi sonrasinda ambar agzi (9a) yoluyla yedek bir tank modülünün (11f) ambara yerlestirilmesini içerir.
5. Istem l-4'e göre metot, gövde içerisine birçok (5) ambar(7a,7b,7c,7d,7e) ve her ambara bir
6. Tanker (1), tercihen su sartlari saglayan bir kimyasal madde tankeri; - ana güvertesinde (25) bulunan bir ambar agzi (9) yoluyla erisilebilen ve içine birden çok kargo tankindan olusan müstakil bir tank modülü (11) yerlestirilmis olan en az bir ambara (7) sahip bir gövdeye (5) sahip bir kargo gemisidir (3), burada - su özelliklere sahip bir dizi kargo tanki içeren müstakil bir tank modülüne (11) sahiptir; - gemi gövdesi ve tank modülünün (11) yapisal olarak birbirinden bagimsizdir ve tank modülünün tanker bir süre kullanildiktan sonra ambarin (7) ambar agzi (9) yoluyla çikarilabilir, - tank modülünün (11) sekli ve boyutu; ambara (7) yerlestirildiginde tank modülünün ambara (7) yerlestirilen kisminin ambarin (7) sekli ve boyutuna uyar, - ambarin ambar agzi (9) tank modülü (11) vasitasiyla kapanir; tanker (1) ayrica su özelliklere sahiptir; - ana güverte (25) üzerinde konumlandirilmis, tasinacak sivinin tank modülünün (11) kargo bosaltilmasini saglayan esnek nakil borularindan (55) olusan boru teçhizatina sahiptir; - karakterize bir sekilde, tank modülü (11) ambar agzinin (23) üzerine dogru uzanir; - tank modülü destek elemanlari, (37,39,41) tank modülünü (11) ambarda (5) desteklemek için tank modülü destek elemanlarinin (37,39,41) uygulandigi ambar (5) ile tank modülü (11) arasinda nisbi harekete imkân vermek için ambar (5) ve tank modülü (11) arasina yerlestirilmistir, - tank modülü (11) ile ambar agzi (9) siniri arasina, Tank modülü (11) ile ambar agzi (9) siniri arasinda nisbi bir harekete imkân verecek sekilde su geçirmez bir malzeme kullanilmistir.
7. Istem 6'ya göre tankerin ambar agzinin (9) siniri neredeyse ambar (7) yan duvarlarla (31) sifir mesafededir.
8. Istem 6 veya 7'ye göre tanker olup, burada suya dayanikli malzeme, tank modülünün üst güvertesi ile ambar agzinin siniri arasindaki boslugu kapatan esnek bir yalitim malzemesi (34) içerir.
9. Istem 6 ila 8'e göre tanker olup burada boru teçhizati, - en azindan bir ambarin (7) yaninda veya bir ambara (7) yerlestirilmis bir tank modülünün (11) üzerinde, ana güverte (25) üzerine sabitlenmis bir dizi sabit boru hatti (55) içerir ve tank modülü ile sabit boru hatti (55) arasinda, tank modülü (11) ile sabit boru hatti (55) arasinda sivi baglantisi saglayan bir dizi esnek nakil borusuna (71) sahiptir; burada tercihen en azindan sabit boru hatlarindan (55) biri ana güverte üzerinde (25), en azindan bir ambardan (7) uzakta konumlandirilmis bir gemi yükleme/bosaltma manifolduyla (53) sivi baglantisina sahiptir.
10. Istem 9'a göre tanker olup, burada - bir ambar manifoldu (51), en az bir ambarin (7) ambar agzina (9) yakin bir konumda, ana güverte (25) üzerine yerlestirilmistir ve bu ambar manifoldu, (51) esnek nakil borularina (71) baglanan, her manifold baglantisinin sabit boru hattiyla (55) sivi baglantisina sahip oldugu bir dizi manifold baglantisina sahiptir; burada tercihen - ambara (7) yerlestirilmis tank modülü (11) ambar manifolduna (51) yakin sekilde konumlandirilmis ve esnek nakil borulariyla (71) ambar manifolduna baglanan bir dizi manifold baglantisina sahip bir tank modülü manifolduna (57) sahiptir.
11. Istem 9 ila 10'a göre tanker olup, burada - en azindan sabit boru hatlarindan (55) biri en az bir ambardan (7) uzakta konumlandirilmis bir servis tesisine (77) baglidir.
12. Istem 6 ila 11'e göre tanker olup, burada teçhizat servis için, - ana güvertede (25) bulunan ve tercihen hareketli olan, en azindan bir güverte kamarasi modülüne (83) ve - güverte kamarasi modülü (83) ile tank modülü (11) arasinda sivi baglantisi saglayacak en az bir esnek nakil borusuna (85) sahiptir.
13. Istem 6 ila 12' ye göre tanker olup, burada tank modülü, dis bir iskelet, tercihen (11) uzunlamasina ve enlemesine kirisler (13, 15) içeren müstakil bir yapiya sahiptir.
14. Istem 6 ila 13'e göre tanker olup, burada tank modülü (11) tercihen iç duvarlar sayesinde yine tercihen birden çok tanka bölünmüs bir iç boslugu çevreleyen duvarlar içerir, tercihen tank modülünün duvarlari (17) paslanmaz çelikten yapilmistir.
15. Istem 6 ila 14'e göre tanker olup, burada - gövde birden çok ambara (7a,7b,7c,7d,7e) sahiptir,
16. Kargo gemisi, asagidaki özellikleri saglayan, tercihen ana güvertede (25) bulunan ambar agzi (9) ile ulasilabilen en az bir ambar (7) ve bir ana güverte (25) içeren bir gövdeye (5) sahip, dönüstürülmüs bir kuru yük gemisidir; burada -istem 17'ye göre bir tanker; müstakil bir tank modülünün (11) ambar agzi (9) araciligiyla ambara (7) yerlestirilebilecegi sekilde uyarlanmis bir ambara sahiptir ve tank modülü (11) ve gövde (5) yapisal olarak bagimsizdir ve tank modülü, (11) belirli bir süre kullanimdan sonra ambarin (7) ambar agzi (9) araciligiyla çikarilabilir; - ana güverte (25) üzerine, tasinacak sivinin tank modülünün (11) kargo tanklarina (61,63,65,67) yüklenmesini ve nakliye sonrasi kargo tanklarindan bosaltilmasini saglayan esnek nakil borulari (55) içeren bir boru teçhizati yerlestirilmistir; ve burada - tank modülü destek elemanlari, (37,39,41) tank modülünü (11) ambarda (5) desteklemek üzere ambar ile tank modülü arasina yerlestirilmistir, tank modülü destek elemanlari, (37,39,41) ambar (5) ve tank modülü (11) arasinda nisbi miktarda harekete izin verecek sekilde uyarlanmistir; - ambar agzinin (9) sinirlari, tank modülü (11) ile ambar agzi sinirlari arasina, suya dayanikli malzeme alacak sekilde uyarlanmistir ve suya dayanikli malzeme, tank modülü (11) ile ambar agzi (9) sinirlari arasinda nisbi harekete izin verecek sekilde konumlandirilmistir. (1) gövdesindeki (5) bir ambara (7) ambar agzi (9) yoluyla yerlestirilecek sekilde uyarlanmis müstakil tank modülü, (11) asagidaki sartlari saglayacak sekilde yerlestirilebilir; Tarik modülü ve gövde yapisal olarak bagimsizdir ve tarik modülü (11) tankerin belirli bir kullanim süresi sonrasinda ambar agzi (9) araciligi ile ambardan (7) çikarilabilir, burada tank modülünün boyutu ve sekli, bir kere ambara yerlestirildiginde, ambarin sekil ve boyutuna tam uyacak sekildedir, tank modülü (11) ambar agzinin (23) üzerine kadar uzanir ve ambar agzi tank modülü vasitasiyla kapatilir; - tank modülü, (11) ambar ve tank modülü arasina yerlestirilerek tarik modülünü (11) ambarda (5) destekleyecek ve ambar (7) ile tank modülü (11) arasinda nisbi miktarda harekete izin verecek tank modül destek elemanlari (37,39,41) tarafindan desteklenecek sekilde uyarlanmistir; - tank modülü, (11) tank modülü (11) ile ambar agzi (9) siniri arasina, tank modülü (11) ile ambar agzi (9) siniri arasinda nisbi harekete izin verecek, suya dayanikli bir malzeme alacak sekilde uyarlanmistir.
TR2018/02605T 2013-06-28 2014-06-27 Tanker i̇nşasi yöntemi̇ TR201802605T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13174389 2013-06-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201802605T4 true TR201802605T4 (tr) 2018-03-21

Family

ID=48700410

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/02605T TR201802605T4 (tr) 2013-06-28 2014-06-27 Tanker i̇nşasi yöntemi̇

Country Status (21)

Country Link
EP (1) EP3013676B1 (tr)
JP (1) JP6522598B2 (tr)
KR (1) KR102166802B1 (tr)
CN (1) CN105339257B (tr)
BR (1) BR112015032676A2 (tr)
DK (1) DK3013676T3 (tr)
ES (1) ES2660460T3 (tr)
HR (1) HRP20180214T1 (tr)
LT (1) LT3013676T (tr)
ME (1) ME02961B (tr)
NO (1) NO3013676T3 (tr)
PH (1) PH12016500019A1 (tr)
PL (1) PL3013676T3 (tr)
PT (1) PT3013676T (tr)
RS (1) RS56959B1 (tr)
RU (1) RU2653952C2 (tr)
SG (1) SG11201510563SA (tr)
SI (1) SI3013676T1 (tr)
TR (1) TR201802605T4 (tr)
UA (1) UA116662C2 (tr)
WO (1) WO2014207222A1 (tr)

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5018206B1 (tr) * 1970-05-15 1975-06-27
ES421085A1 (es) * 1973-12-01 1976-04-01 Sener Tecnica Industrial Procedimiento para reducir las tensiones inducidas por las flexiones verticales de un buque sobre tanques independien- tes instalados a bordo del mismo.
JPS5241396A (en) * 1975-09-29 1977-03-30 Hitachi Zosen Corp Method of remodelling an oil tanker
US4286535A (en) * 1978-05-24 1981-09-01 Eugene Lunn Ship for lighter-than-water fluids
JPS5820829B2 (ja) * 1978-11-22 1983-04-25 日立造船株式会社 タンカ−からモジュ−ル運搬船への改造方法
JPS59184089A (ja) * 1983-04-01 1984-10-19 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 液体化学製品運搬船
JPS60157391U (ja) * 1984-03-26 1985-10-19 横浜ゴム株式会社 艙口蓋用パツキン
JPH0826181A (ja) * 1994-07-14 1996-01-30 Nkk Corp 自立型貨物タンク搭載二重船殻タンカー
NO960698D0 (no) * 1996-02-21 1996-02-21 Statoil As System til forankring av skip
CA2299755C (en) * 1999-04-19 2009-01-20 Trans Ocean Gas Inc. Natural gas composition transport system and method
NL1011836C1 (nl) * 1999-04-20 2000-10-23 Koole Beheer B V C Schip omvattende één of meerdere in een scheepsromp geplaatste transporttanks.
US6167827B1 (en) * 1999-05-26 2001-01-02 Guaranteed Advanced Tank Technologies International Ltd. Maritime chemical tanker having composite tanks for storing and/or transporting liquid organic and inorganic chemicals and the like
ES2333301T3 (es) * 2002-03-29 2010-02-19 Excelerate Energy Limited Partnership Buque metanero mejorado.
JP2005014698A (ja) * 2003-06-25 2005-01-20 Fujio Fujimoto 原油及び清水輸送用タンカー
NL1028679C2 (nl) * 2005-04-01 2006-10-09 Orca V O F Schip met van vervormingsopnemers voorziene vloeistoftransporttanks.
WO2011146763A2 (en) * 2010-05-20 2011-11-24 Excelerate Energy Limited Partnership Systems and methods for treatment of lng cargo tanks
KR101130658B1 (ko) * 2010-10-18 2012-04-02 대우조선해양 주식회사 액화천연가스 저장 용기 운반선
DE202010017559U1 (de) * 2010-11-30 2012-03-01 TECHNOLOG GmbH Handels- und Beteiligungsgesellschaft für Technologie Schiff mit Dual-Fuel-Maschinen
WO2013083160A1 (en) * 2011-12-05 2013-06-13 Blue Wave Co S.A. System for containing and transporting compressed natural gas in inspectable cylindrical containers, combined in modules

Also Published As

Publication number Publication date
EP3013676A1 (en) 2016-05-04
PH12016500019B1 (en) 2016-03-28
JP2016525476A (ja) 2016-08-25
CN105339257A (zh) 2016-02-17
RU2016102749A (ru) 2017-08-03
KR102166802B1 (ko) 2020-10-19
WO2014207222A1 (en) 2014-12-31
SG11201510563SA (en) 2016-01-28
LT3013676T (lt) 2018-02-26
SI3013676T1 (en) 2018-04-30
BR112015032676A2 (pt) 2018-04-24
DK3013676T3 (en) 2018-03-12
PH12016500019A1 (en) 2016-03-28
RS56959B1 (sr) 2018-05-31
HRP20180214T1 (hr) 2018-03-09
RU2653952C2 (ru) 2018-05-15
KR20160026998A (ko) 2016-03-09
CN105339257B (zh) 2018-05-04
ME02961B (me) 2018-07-20
PT3013676T (pt) 2018-03-09
JP6522598B2 (ja) 2019-05-29
NO3013676T3 (tr) 2018-05-05
PL3013676T3 (pl) 2018-06-29
ES2660460T3 (es) 2018-03-22
EP3013676B1 (en) 2017-12-06
UA116662C2 (uk) 2018-04-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20090134171A1 (en) Modular tank unit for ship, barge and rail transportation
AU2009275309B2 (en) Tank for storing fluid
FI74441B (fi) Flexibel behaollare foer transport av vaetskor.
US20130001224A1 (en) Storage tank
US20200406809A1 (en) Towable Fluid Storage Tank Trailer
WO2011027857A1 (ja) ポリマーペレットの水上輸送方法
US9821954B2 (en) Box for reinforcing a shipping container
CN115899544A (zh) 一种共享船用lng燃料罐式集装箱
US4359958A (en) Cargo transport system
KR101949402B1 (ko) 잠재적으로 위험한 액체 제품을 이송하기 위한 구역이 제공된 선박
TR201802605T4 (tr) Tanker i̇nşasi yöntemi̇
KR101455157B1 (ko) 폴리머 펠렛 운반선, 그 하역 방법, 및 하역용 육상측 설비
JP2011116160A (ja) バラ積み船、バラ積み用バージ及び貨物倉の設計方法
RU2528972C1 (ru) Транспортабельная система емкостей для текучих продуктов
US5950557A (en) Installation for offshore storage of hazardous waste
JP5363284B2 (ja) バラ積み船及びバラ積み用バージ
JPH0653514B2 (ja) タンカ−
US20240149986A1 (en) Method for Transshipment of Liquid Cargo on Typical Tankers and Flexible Insert "Removable Coating Tankerpack"
JP6673691B2 (ja) 浮体のタンク構造、船舶、浮体設備、浮体におけるタンクの設置方法、及び、浮体におけるタンクのメンテナンス方法
WO1984003684A1 (en) A structure for the transport of pourable goods and the like
RU2238U1 (ru) Хранилище для текучих веществ и цистерна для его возведения
CA2769193A1 (en) Storage tank
WO2015094121A1 (en) Flat deck barge and method of maximising load capacity