SE519348C2 - Vagn för att partiellt lyfta ett fordon - Google Patents

Vagn för att partiellt lyfta ett fordon

Info

Publication number
SE519348C2
SE519348C2 SE0003457A SE0003457A SE519348C2 SE 519348 C2 SE519348 C2 SE 519348C2 SE 0003457 A SE0003457 A SE 0003457A SE 0003457 A SE0003457 A SE 0003457A SE 519348 C2 SE519348 C2 SE 519348C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
vehicle
wheels
frame
trolley
carriage
Prior art date
Application number
SE0003457A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0003457D0 (sv
SE0003457L (sv
Inventor
Pierre Riche
Original Assignee
Prat & Cie Ets
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Prat & Cie Ets filed Critical Prat & Cie Ets
Publication of SE0003457D0 publication Critical patent/SE0003457D0/sv
Publication of SE0003457L publication Critical patent/SE0003457L/sv
Publication of SE519348C2 publication Critical patent/SE519348C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B3/00Hand carts having more than one axis carrying transport wheels; Steering devices therefor; Equipment therefor
    • B62B3/04Hand carts having more than one axis carrying transport wheels; Steering devices therefor; Equipment therefor involving means for grappling or securing in place objects to be carried; Loading or unloading equipment
    • B62B3/06Hand carts having more than one axis carrying transport wheels; Steering devices therefor; Equipment therefor involving means for grappling or securing in place objects to be carried; Loading or unloading equipment for simply clearing the load from the ground
    • B62B3/0606Hand carts having more than one axis carrying transport wheels; Steering devices therefor; Equipment therefor involving means for grappling or securing in place objects to be carried; Loading or unloading equipment for simply clearing the load from the ground manually operated
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60SSERVICING, CLEANING, REPAIRING, SUPPORTING, LIFTING, OR MANOEUVRING OF VEHICLES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60S13/00Vehicle-manoeuvring devices separate from the vehicle
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62BHAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
    • B62B2202/00Indexing codes relating to type or characteristics of transported articles
    • B62B2202/90Vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)
  • Intermediate Stations On Conveyors (AREA)
  • Steering-Linkage Mechanisms And Four-Wheel Steering (AREA)

Description

70 15 20 25 30 35 ett fordonshjul pà vardera sidan. Vidare är hjulets placering relativt besvärlig beroende på att hjulet glider snarare än rullar pà det sluttningsliknande stödet.
Syftet med föreliggande uppfinning är att övervinna dessa problem, och enligt uppfinningen föreslås att man utvecklar en fordonsvagn av ovannämnd typ för manövrerings- och garage- ringsändamäl, vilken medger att det är lätt att pä vagnen placera det fordon, som skall transporteras.
För att uppnä detta har vagnen en ram, som innefattar: - tvà sidoarmar, vilka var och en är försedd med ett stöd som bildar en främre viloplats för ett hjul pä det fordon, som skall dras av vagnen, varvid ett mellanrum mellan dessa si- doarmar är dimensionerat med hänsyn till avståndet mellan hjulen pà det fordon, som skall dras av vagnen, - en tvärbalk, vars bredd är mindre än avståndet mellan hju- och vilken har len pà det fordon, som skall dras av vagnen, ett svängelement i vardera änden, varvid dessa tvä sväng- element är rörliga mellan ett indraget läge, i vilket de är tillräckligt nära varandra för att passera i nællanrummet mellan hjulen pà fordonet, som skall dras av vagnen, och ett aktivt läge, vilket är parallellt med läget för sidoar- för att komma bakom hjulen pà det fordon, marnas stöd, som skall dras av 'vagnen, varvid ett manöverdon. är anslutet till svängelementen för att svänga dem mellan deras indrag- na läge och deras aktiva läge, och där enligt uppfinningen - tvärbalken är anordnad förflyttbar mot sidoarmarna för att lyfta fordonets hjul eller förflyttbar bort från sidoarmar- na för att sänka ned fordonets hjul på marken, och - ett ytterligare manöverdon är anordnat för förflyttningen av tvärbalken.
Isärflyttningen av sidokanterna och tvärbalken med svängele- menten regleras medelst det tillhörande manöverdonet.
K.\Patent\000l l2SE\Text fór tryclmingdoc, 2002-10-15 10 75 20 25 30 35 - I ø u n. 519 348 š_ 3 Sidoarmarna kan vara fixerade och svängelementen utföra translationsrörelse. Det omvända är likaledes möjligt: sido- armarna är rörliga och svängelementen är fixerade med avseen- de pà translationsrörelse.
Enligt ett fördelaktigt särdrag är tvärbalken rörlig telesko- piskt i förhållande till det parti av ramen, som uppbär sido- armarna, och den är ansluten till manöverdonet, vilket i sin tur är anslutet till en fast punkt pà ramen i syfte att re- förhållande till ramen genom att reglera hopflyttningen av svängorganen, vilka glera tvärbalkens teleskopiska rörelse i är placerade bakom fordonets två hjul på ramen.
Fordonets hjul, eller tvà hjul, grips helt enkelt om mellan varje främre viloplats och resp. svängelement, varigenom àstadkommes en lätt svängande rörelse hos hjulen kring den främre viloplatsen, som resulterar i att de lämnar marken.
Att de lämnar marken är tillräckligt för manövreringsproces- Pà ett särskilt fördelaktigt sen. sätt utgörs den främre viloplatsen av en rulle, varigenom man förenklar svängrörel- sen hos däcket, som blir något inbäddat på denna viloplats som resultat av svängelementets kraft, som har dragits utmed tvärbalken, vilken har förflyttats av sitt manöverdon.
Det är även fördelaktigt om svängelementen innefattar rullar, som företrädesvis är rörliga på sina axlar.
Detta är särskilt värdefullt om manöverdonen, både för sväng- elementen och för tvärbalken, är hydrauliska domkrafter, och om drivenheten är försedd med en hydraulenhet, men den kan även vara försedd med elektriska domkrafter eller mekaniska, backväxlade motorer.
För att stå emot trycket, som tvärbalken utövar pà baksidan av hjulen pà fordonet som skall lyftas, är de främre stödens armar anslutna till ramen medelst strävor i form av rör, som lutar och samtidigt bildar ett organ för att skydda den per- K'\Paient\000l l2SE\T:xl för tryckningxíoc, 2002-1045 70 15 20 25 30 35 519 348 .-1-~ u . n . nu »annu- vw -o annu ~ I vann n som ledsagar vagnen och styr vagnen med användning av Särskilt son, dess länksystem. skyddar dess rör" mot att vagnen skadar operatörens fötter.
Lämpligen är varje svängelement försett med sitt manöverdon, och de två manöverdonen regleras synkront. Dessa manöverdon reglerar helt enkelt svängelementens svängningsrörelse. De kan därför ha relativt smà dimensioner, eftersom de vid änden av banan, när svängelementen är i sitt aktiva läge, endast anbringar ett vridmoment för att hälla svängelementen i det lyftkraften anbringas medelst manöverdonet, läget, medan vilket verkar pà tvärbalken.
För att lyftrörelsen skall utföras pà enklast möjliga sätt och med minimal kraft, är det värdefullt om tvärbalken upp- bärs av tvà teleksopiska styrrör, som är anslutna till ramen.
Föreliggande uppfinning beskrivs mer detaljerat nedan med hjälp av ritningarna, i vilka: Fig. 1A, uppfinningen i det läge i vilket vagnen griper in under 1B och lC visar vardera en planvy av vagnen enligt fordonet, i det läge i vilket fordonets hjul grips om, resp. i det läge i vilket i vilket fordonets hjul lyfts; 2A och 2B är sidovyer av vagnen enligt uppfinningen som lB resp. 1C.
Fig. motsvarar fig.
Enligt fig. 1A, vilken framtill är försedd med en drivenhet 2 som inte visas 2A består fordonstransportvagnen av en ram l, i detalj, med ett drivhjul 21 som även är ett styrt hjul, och med ett länksystem 22 för styrning och reglering av drivenhe- Baktill är ramen 1 ansluten tvärbalk 4, fordonshjul R, ten och vagnens olika funktioner. medelst teleksopiska styrrör~ 3 till en vilken uppbärs av' hjul 41. Fig. 2A. visar ett som vagnen skall gripa tag i. I fig. 2A vilar hjulet R fortfaran- de pá marken S, medan hjulet R har lyfts i fig. 2B.
K'\Patent\000l 12SE\Tcxl för txyckningdoc, 2002-10- IS 70 75 20 25 30 35 n ; In av u en v nu » o n v c n 1 nu > n nu n flc o o :vc 519 348 .nano nn .u 5 Fig. 1A visar ramens 1 rörkonstruktion med dess tvà telesko- piska rör 3, som utgörs av ett fixerad, längsgående rör 31, vilket hör till ramens stomme, och av ett rör 32, som glider i det fixerade röret. Detta arrangemang upprepas symmetriskt pà bäda sidor om vagnens mittaxel X-X i likhet med vagnens övriga komponenter.
Ramen innefattar symmetriska sidoarmar 33 av vilka den ena uppbär ett främre stöd 34, vilket är avsett att ligga an mot ett hjul R pà fordonet. Sidoarmarna 33 kompletteras av strä- vor 35, som samtidigt utgör skyddsrör. Dessa strävor ansluter vardera armens 33 ände till ett främre parti av' ramen pà sådant sätt, att de lutar i förhållande till längdaxeln X-X.
Dessa skyddsrör 35 erbjuder även skydd för vagnens operatör, Framtill som kan gà bredvid vagnen när den är i. rörelse. innefattar vagnen tvà elastiska anslag 23. Dessa elastiska anslag gör det även möjligt att använda apparaten sekundärt som en skjutanordning för fordon genom att de ligger an mot fordonets stötfángare utan att skada den.
Baktill är tvärbalken 4 försedd med en rörram, som är anslu- ten till de tvä teleskopiska rören 32. Denna tvärbalk 4 upp- bärs av de tvà hjulen 41. Tvärbalkens bredd L är mindre än avståndet mellan hjulen pà fordonen, som skall transporteras.
Vid den bakre änden på bäda sidor är tvärbalken 4 försedd med ett svängelement 42, som kan förflyttas kring en svängtapp 43 och regleras av ett manöverdon 44, vars ena ände är ansluten väsentligen till mitten av tvärbalken 4, och vars andra ände verkar på en klack 421 pà svängelementet 42.
Fig. 1A visar svängelementen 42 i viloläge, dvs. de är inrik- tade parallellt med vagnens mittplan. I det läget överskrider inte svängelementen bredden av tvärbalken 4.
Tvärbalken 4 är försedd med ett manöverdon 45, som ligger an mot den främre delen av ramen, Detta manöverdon 45 är i stånd K \Pa!ent\000l IZSEYTeXI för tryckningdoc, 2002-! 0- l5 70 75 20 25 30 35 519 348 -. nu: nu. nu o o man: u n ~ n n n n» o ao auao .- o »on- o oc en att flytta tvärbalken 4 utmed den dubbelriktade pilen A mel- lan ett indraget läge, som visas med heldragna linjer i fig. 1A, och ett utskjutet läge, som visas med streckade linjer.
Manöverdonen 44, 45 är hydrauliska domkrafter, som matas separat från en hydraulenhet pä vagnen. Denna hydraulenhet visas ej.
Med början frän det i fig. 1A visade läget gäller, att för att flytta ett fordon börjar man med en backningsmanöver med vagnen nællan hjulen pà fordonet, För detta ändamàl flyttas tvärbalken 4 bakåt, soul skall transporteras. och tvärbalken engageras med vagnen under fordonet, tills de främre stöden 34 ligger an mot hjulen R pà fordonet. Svängelementen manöv- reras sedan för att bringa dem till aktivt läge medelst dom- krafterna 44 (pil B). Detta läge visas i fig. lB. Svängele- menten 42 placeras sedan bakom de tvà fordonshjulen. På sed- vanligt sätt visas vardera hjulet R med en rektangel. I prak- tiken motsvarar rektangeln helt enkelt hjulets horisontalsek- tion, som är väsentligen i nivà med viloläget 34 och svängen- heten 42. ameter förbi organen 34, I realiteten passerar hjulets horisontella ytterdi- 42 framtill och baktill.
I det läget är de främre stöden 34 vanligen i ett viloläge framtill pà hjulen R, eftersom vagnen således har bringats i läge. I detta referensläge för vagnen är emellertid svängele- menten inte nödvändigtvis i kontakt med hjulen R. Detta beror pä hjulens diameter. Genom att man drar in domkraften 45 (pil C) förs svängelementen 42 framåt medelst tvärbalken 4 för att bringa tvärbalken 4 till det i fig. lC visade läget. I det läget är svängelementen 42 tillräckligt nära de främre stöden 34 för att lyfta vardera hjulet R. Lyftningen utförs genom en sorts svängnings- eller vridningsrörelse av en last kring det främre vilolàget 34 och/eller kring det bakre viloläget, som utgörs av svängelementen 42.
Fordonet kan sedan flyttas.
K:\Patent\000l 12SE\TexI för tryckningdoc, 2002-1045 519 348 Efter den manövern lösgörs vagnen, genom att tvärbalken 4 först trycks ut med den hydrauliska domkraften 45 för att placera hjulen R pà marken. Sedan dras svängelementen 42 in, varigenom det är nbjligt att dra ut vagnen från dess läge under fordonet.
K:\Patent\00()l l2SE\Tex1 för txyckningdoc, 2002-l 0- IS

Claims (8)

70 75 20 25 30 35 519 348 n :nu Patentkrav
1. Vagn för att partiellt lyfta ett fordon medelst tvä hjul och dra iväg det för att utföra parkerings- eller förflytt- ningsmanövrer, vilken vagn innefattar en ram, vilken framtill är försedd med en drivenhet (2), hjul (21), och med ett manövrerings- och styrlänksystem (22), och vilken baktill är försedd med stödhjul (41), innefattar: som har ett driv- och styr- varvid ramen (33), som bildar en främre viloplats för ett hjul (R) - två sidoarmar vilka var och en är försedd med ett stöd (34) pá det fordon, varvid ett mellan- som skall dras av vagnen, rum mellan dessa sidoarmar till avståndet (L) (33) är dimensionerat med hänsyn mellan hjulen (R) pà det fordon, som skall dras av vagnen, (4), mellan hjulen pà det fordon, - en tvärbalk vars bredd är~ mindre än avståndet (L) som skall dras av vagnen, och (42) är rörliga mellan ett indraget vilken har ett svängelement (42) i vilket de är tillräckligt nära varandra för att i vardera änden, varvid dessa tvà svängelement läge, passera i mellanrummet mellan hjulen pá fordonet, som skall dras av vagnen, och ett aktivt läge, (34), som skall dras av vagnen, vilket är parallellt med läget för sidoarmarnas stöd för att komma bakom hjulen (R) pà det fordon, varvid (44) (42) för att svänga dem mellan deras indragna läge och deras ak- ett manöverdon är anslutet till svängelementen tiva läge, att - tvärbalken (4) är anordnad förflyttbar mot sidoarmarna (33) k ä n n e t e c k n a d av för att lyfta fordonets hjul eller förflyttbar bort fràn sidoarmarna (33) för att sänka ned fordonets hjul pà mar- ken, och - ett ytterligare manöverdon (45) är anordnat för förflytt- ningen av tvärbalken (4). k ä n n e t e c k n a d av att är rörlig teleskopiskt i förhållande till den
2. Vagn enligt kravet 1, tvärbalken (4) K'\Pa!cnt\000l 12SE\Tex! för Ryckningdoc, 2002-10-15 70 15 20 25 519 348 §z*^:r~a@ o .n n u» n n (33), och den är anslu- (45) , del av ramen, som uppbär sidoarmarna ten till det ytterligare manöverdonet vilket i sin tur är anslutet till en fast punkt pà ramen i syfte att reglera tvärbalkens (4) teleskopiska rörelse i förhållande till ra~ men .
3. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att tvärbalken (4) uppbärs av de tvà rullande hjulen (41).
4. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att de främre viloplatserna (34) är rullar.
5. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att svängenheterna (42) är försedda med rullar.
6. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att manöverdonen (44, 45) är hydrauliska domkrafter.
7. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att armarna (33) är anslutna till ramen (1) medelst skyddsrör (35), som ansluter änden av vardera armen (33) till en främre lutar i horisontal- (l), planet mot vagnens axel del av ramen varvid skyddsrören (35) (X~X). att medelst tvà tele-
8. Vagn enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av tvärbalken (4) är ansluten till ramen (1) skopiska styrrör (3, 31, 32). K'\Paten!\000! l2SE\Texl ß! üyclmingdoc, 2002-10- 15
SE0003457A 1999-09-30 2000-09-27 Vagn för att partiellt lyfta ett fordon SE519348C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9912209A FR2799172B1 (fr) 1999-09-30 1999-09-30 Chariot transporteur pour soulever partiellement un vehicule

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0003457D0 SE0003457D0 (sv) 2000-09-27
SE0003457L SE0003457L (sv) 2001-03-31
SE519348C2 true SE519348C2 (sv) 2003-02-18

Family

ID=9550429

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0003457A SE519348C2 (sv) 1999-09-30 2000-09-27 Vagn för att partiellt lyfta ett fordon

Country Status (7)

Country Link
DE (1) DE10048754B4 (sv)
DK (1) DK200001440A (sv)
ES (1) ES2187251B1 (sv)
FR (1) FR2799172B1 (sv)
GB (1) GB2354744B (sv)
IT (1) IT1320678B1 (sv)
SE (1) SE519348C2 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10253847A1 (de) * 2002-11-15 2004-06-03 WAP Wöhr Automatikparksysteme GmbH & Co.KG Aufnahmeeinrichtung für ein Fahrzeug
CN100537317C (zh) * 2004-11-20 2009-09-09 瓦普沃自动泊车系统两合公司 汽车提取装置
WO2006131608A1 (fr) 2005-06-08 2006-12-14 Schorb'auto (Entreprise Individuelle) Dispositif de deplacement de vehicules
DE102008031981A1 (de) * 2008-07-07 2010-01-14 Siemens Aktiengesellschaft Transportfahrzeug zum Anheben und Transportieren von ULDs und Cargopaletten
DE102009046729B4 (de) 2009-11-16 2014-03-13 WAP Wöhr Automatikparksysteme GmbH & Co KG Aufnahmevorrichtung für ein Fahrzeug
CN103661314B (zh) * 2014-01-07 2015-09-30 东北林业大学 汽车用移车装置
SE540344C2 (sv) 2016-11-10 2018-07-17 Fahlens Mekaniska Verkst Famek Aktiebolag A carriage for moving a wheeled object

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR687875A (fr) * 1930-01-09 1930-08-14 Chariot de manoeuvre pour voitures automobiles
US2380415A (en) * 1943-11-10 1945-07-31 Earl R Carruthers Dual wheel and tire lift
GB822401A (en) * 1956-07-25 1959-10-28 Maschf Augsburg Nuernberg Ag Device in transfer trolleys for motor vehicles in multi-storey garages
DE7335778U (de) * 1973-10-03 1974-05-16 Sedelmayer F Hubwagen für Fahrzeuge, insbesondere Kraftfahrzeuge
US4055670A (en) * 1976-09-30 1977-10-25 Rjr Foods, Inc. Package for storing and transporting tortillas or tacos
DE3607910A1 (de) * 1985-12-10 1987-06-11 Hurdis Building Trust Reg Verfahren und einrichtungen fuer den umschlag von stueckgut
DE3616807A1 (de) * 1986-05-17 1987-11-19 Joerg Schopf Schlepper zum bugsieren eines flugzeuges ohne schleppstange
US5346354A (en) * 1988-05-30 1994-09-13 Hellstroem Nils Erik Carriage for transferring objects
SE464511B (sv) * 1988-05-30 1991-05-06 Nils Erik Hellstroem Vagn foer foerflyttning av hjulfoersedda fordon
DE4409110C1 (de) * 1994-03-17 1995-07-13 Hurdis Building Trust Reg Ladewagen
DE19530010C1 (de) * 1995-08-16 1996-10-10 Komeg Seiwert Foerdertechnik U Schleppförderer
DE19533317A1 (de) * 1995-09-08 1997-04-03 Sedelmayer Ingrid Mehrzweck - Radrollersystem

Also Published As

Publication number Publication date
DE10048754A1 (de) 2001-04-26
ES2187251A1 (es) 2003-05-16
GB0023804D0 (en) 2000-11-08
GB2354744A (en) 2001-04-04
ITTO20000909A0 (it) 2000-09-29
SE0003457D0 (sv) 2000-09-27
ITTO20000909A1 (it) 2002-03-29
GB2354744B (en) 2001-11-21
ES2187251B1 (es) 2004-08-01
FR2799172B1 (fr) 2001-12-14
SE0003457L (sv) 2001-03-31
FR2799172A1 (fr) 2001-04-06
IT1320678B1 (it) 2003-12-10
DK200001440A (da) 2001-03-31
DE10048754B4 (de) 2007-07-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5518260A (en) Disabled vehicle mover
US4730685A (en) Apparatus for moving a multi-wheeled vehicle
AU623115B2 (en) Aircraft ground handling vehicle
US9108463B2 (en) Wheel dolly for small aircraft
SE448294B (sv) Transportanordning
SE519348C2 (sv) Vagn för att partiellt lyfta ett fordon
US20060056949A1 (en) Transport vehicle for aircraft
EP0907558B1 (en) Transport cradle for a skid-supported helicopter
US4637770A (en) Self-equalizing lifting trailer
US2867334A (en) Handling apparatus
EP0711698B1 (de) Verteiler-bzw. Zustellerwagen
EP1634808A1 (de) Fahrzeug zum Schleppen und Rangieren von Luftfahrzeugen
EP3293048B1 (de) Ladeplattform
EP0442874B1 (en) A carriage for transferring objects
DE2821542A1 (de) Geraet zum anheben und abtransportieren von kraftfahrzeugen
CN206417099U (zh) 一种电动可调距式汽车搬运车
SE443750B (sv) Bergningsaggregat
DE102014006342A1 (de) Transportwagen zum Transport von Ladegut im Zugbetrieb
US20180170234A1 (en) Roll-off frame having adjustable head and tail portions actuated by single actuation stroke
US20210394556A1 (en) Aircraft recovery dolly
CA1195662A (fr) Dispositif de transport en atelier d'objets cylindriques lourds
SE428786B (sv) Anordning vid parallellstyrda lyftarmar pa fordonschassin
DE3931646A1 (de) Flugzeug-schlepper ohne schleppstange
DE1680137C2 (de) Ladeeinrichtung für Straßentransportfahrzeuge
KR200161559Y1 (ko) 차량이송로봇

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed