SE459504B - Sintrad boridbaserad haardlegering - Google Patents

Sintrad boridbaserad haardlegering

Info

Publication number
SE459504B
SE459504B SE8205907A SE8205907A SE459504B SE 459504 B SE459504 B SE 459504B SE 8205907 A SE8205907 A SE 8205907A SE 8205907 A SE8205907 A SE 8205907A SE 459504 B SE459504 B SE 459504B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
powder
content
sintered
mixture
www
Prior art date
Application number
SE8205907A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8205907L (sv
SE8205907D0 (sv
Inventor
K Takagi
N Nogita
K Tamai
M Fukumori
S Ohira
T Ide
H Yamane
T Watanabe
Y Kondo
Original Assignee
Toyo Kohan Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toyo Kohan Co Ltd filed Critical Toyo Kohan Co Ltd
Publication of SE8205907D0 publication Critical patent/SE8205907D0/sv
Publication of SE8205907L publication Critical patent/SE8205907L/sv
Publication of SE459504B publication Critical patent/SE459504B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C29/00Alloys based on carbides, oxides, nitrides, borides, or silicides, e.g. cermets, or other metal compounds, e.g. oxynitrides, sulfides
    • C22C29/14Alloys based on carbides, oxides, nitrides, borides, or silicides, e.g. cermets, or other metal compounds, e.g. oxynitrides, sulfides based on borides

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)
  • Cutting Tools, Boring Holders, And Turrets (AREA)

Description

459 504 z bättras genom reglering av halterna av Al, Si och 0.
Det är ett huvudändamâl med föreliggande uppfinning att åstad- komma en sintrad hârdlegering som har mycket god mekanisk håll- fasthet och seghet samt stabilitet och bibehåller den mycket goda korrosionsbeständighet, oxidationsbeständighet och nöt- ningsbeständighet som utmärker de ovannämnda konventionella sintrade hårdlegeringarna.
Enligt föreliggande uppfinning âstadkommes i synnerhet en sintrad hårdlegering med mycket god mekanisk hållfasthet och seghet, som innefattar 40-95 víktprocent av en hård fas samman- satt av multipla borider innehållande minst 10 viktprocent Fe samt en bindemedelsfas för bindning av denna hårda fas, var- vid halten av B är 3-8 %, halten av Cr är upp till 35 viktpro- cent, Ni-halten är upp till 35 viktprocent, Al-halten är upp till 2,85 viktprocent, Si-halten är 0,03 - 4,75 viktprocent, C-halten är upp till 0,95 viktprocent, 0-halten är upp till 2,3 viktprocent, halten av Mo och/eller W är sådan att atom- förhållandet (Mo och/eller W)/B ligger inom omrâdet från 0,75 till 1,25 samt resten utgöres av Fe och oundvikliga förore- ningar.
Föreliggande uppfinning beskrives i det följande i detalj.
Alla i det följande angivna procentuppgifter avser vikten.
Den sintrade hårdlegeringen (ofta benämnd "sintrad legering" i det följande) enligt föreliggande uppfinning innehåller huvud- beståndsdelselementen i de ovan nämnda halterna och atomför- hâllandet (Mo och/eller W)/B hålles inom området från 0,75 till 1,25. På grund av dessa strukturegenskaper uppvisar den sintra- de legeringen enligt uppfinningen så hög tvärbrottgräns som 175-300 kp/mmz stabilt när Rockewell_A-skalhårdheten (HRA) ligger inom området från 80-93. Orsaken till att tvärbrott- gränsen är hög och dess avvikning minskad om atomförhållandet (Mo och/eller W)/B justeras till ca l har icke helt klarlagts.
Såsom resultatet av den detaljerade undersökningen visade det sig att den Fe-haltiga multipla borid som bildar den hårda fasen innefattar en borid av Mo2FeB2- eller WFeB-typ eller en bland- ning därav och mindre mängder av sådana borider som MB, M2B och MXNYB. Det bekräftades även att om W~halten är hög närvarar en dubbel borid av typen W2FeB2.
I den multipla boriden av typen Mo2FeB2, WFeB eller W2FeB2 visar det sig att Mo och W är partiellt utbytta mot varandra och Fe är partiellt substituerad med sådana element som Cr, Ni och Co. De i det föregående nämnda tre multipla boriderna, in- kluderande dessa i vilka Mo och W är delvis substituerade med varandra och Fe är delvis substituerad med Cr, Ni och Co, be- nämnes i det följande multipla borider av Mo2FeB2, WFeB och W2FeB2~typ.
För framställning av en hård fas sammansatt huvudsakligen av dessa multipla borider av typerna Mo2FeB2, WFeB eller W FeB 2 2 är det nödvändigt att minst 10 % Fe ingår i den hårda fasen.
I den sintrade legeringen enligt föreliggande uppfinning an- vändes Fe och den Fe-haltiga multipla boriden av följande skäl.
En sintrad kropp av en borid innehållande Fe har tillräckligt hög hårdhet och seghet och om en lämplig mängd Cr eller Ni till- sättes erhålles mycket god korrosionsbeständighet, värmebe- ständighet och oxidationsbeständighet jämförbara med dessa egenskaper hos rostfritt stål. Vidare kan ett pulver av en borid av Fe lätt framställas i industriell skala och Fe-källan är lättillgänglig samt Fe är billigt.
Hårdheten hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen beror på mängden av den multipla borid som bildar den hårda fasen, mängden av bindemedelsfasen och hârdheten hos bindemedelsfasen.
Rockwell A-skalhårdheten hos den sintrade legeringen enligt upp- finningen ligger inom omrâdet från 80-93. För erhållande av 1 en Rockwell A-skalhàrdhet av minst 80 är det nödvändigt att : mängden av den hårda fasen bör vara minst 40 %. Om mängden av den hårda fasen överstiger 95 % är Rockwell A-skalhârdheten 93 eller högre men tvärbrottgränsen är lägre än l75 kp/mmz. Mäng- den av den hårda fasen justeras därför till 40-95 %. 459 504 Halten av B, som är det hârdfasbildande elementet, bör vara- 3 % för att ge den minimala hårdfashalten 40 %, och halten av B 8 % är nödvändig för att ge den maximala hårdfashalten av 95 %. Halten av B justeras därför till 3-8 %.
*Mo och W är element som bildar hårdfasmultipelboriden till- '30O kp/mmz i den sintrade legeringen enligt föreli sammans med B, och om dessa element ingår i sådana mängder att atomförhâllandet (Mo och/eller W)/B ligger inom området från 0,75 till 1,25, uppnås så hög tvärbrottgräns som 175- ggande upp- finning samtidigt som Rockwell A-skalhårdheten ligger inom omrâdet från 80-93. Om atomförhållandet (Mo och/eller W)/B regleras till omrâdet från 0.90 till 1,20 kan en högre tvär- brottgräns uppnås. Halten av Mo och/eller W justeras därför så att atomförhâllandet (Mo och/eller W)/B ligger inom om- rådet från 0,75 till 1,25, företrädesvis från 0,90 till 1,20.
Cr förbättrar korrosionsbeständigheten, värmebeständigheten och oxidationsbeständigheten hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen och när Cr användes i kombination med Ni utövar Cr verkan att göra den sintrade legeringen enligt uppfinningen icke-magnetisk genom austenitisering av bindemedelsfasen.
När den sintrade legeringen enligt uppfinningen användes inom det område där hög mekanisk hållfasthet och nötningsbeständig- het erfordras men korrosionsbeständigheten icke erfordras, behöver icke Cr tillsättas särskilt. I många fall erfordras emellertid hög korrosionsbeständighet liksom de ovan angivna egenskaperna, och det är därför föredraget att halten av Cr är minst 0,5 %. Om Cr-halten överstiger 35 % förbättras korro- sionsbeständigheten, värmebeständigheten och oxidationsbe- ständigheten men den mekaniska hållfastheten sänkes och tvär- brottgränsen är lägre än 175 kp/mmz. Kromhalten justeras där- för till upp till 35 %, företrädesvis 0,5-35 %.
Ni är ett element som är verksamt för att förbättra korrosions- beständigheten och oxidationsbeständigheten, liksom Cr, och Ni erfordras för omvandling av strukturen hos bindemedelsfasen s 459 504 till ett austenitiskt icke-magnetisk material. Om Ni ingår i en halt av upp till 35 % kan dessa ändamål uppnås.
Co är ett element som kan ersätta i huvudsak Fe i borid av Mo2FeB2-, WFeB- eller W2 och om bindemedelsfasen är en ferritisk fas har Co såsom FeB2~typ som bildar den hårda fasen, verkan att höja rödhàrdheten hos bindemedelsfasen. Om Co- halten överstiger 35 % sänkes emellertid tvärbrottgränsen under 175 kp/mmz. Den övre gränsen för Co-halten sättes därför till 35 %.
Cu är ett element som tillsättes för att förbättra värmeled- ningsförmågan och korrosionsbeständigheten hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen. Om emellertid Cu-halten över- stiger 35 % sänkes hârdheten och tvärbrottgränsen. Cu-halten regleras därför till upp till 35 %.
Ti, Zr och Hf hör till grupp Iva av det periodiska systemet och V, Nb och Ta tillhör grupp Va av det periodiska systemet och ersätter Mo eller W i den multipla boriden av typ Mo2FeB2, WFeB eller W2FeB2, och en del av denna metall förbrukas för legering i bindemedelsfasen. Dessa metaller tillhörande grupp IVa och Va har såsom effekt att förbättra hårdheten hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen och förhindra förgrov- ning av kristallkorn vid vätskefassintringen. Även om dessa metaller generellt är dyrbara kan höga effekter uppnås genom införlivande av små mängder av dessa metaller. Om dessa metaller av grupp Iva eller Va ingår i en total mängd av upp till 15 % med hänsyn till kostnaderna för dessa metaller, kan både hård- heten och tvärbrottgränsen uppehállas vid tillfredsställande nivåer. Den totala halten av dessa element justeras därför till upp till 15 %.
C är ett element som är effektivt för att reducera oxiderna och öka hårdheten hos bindemedelsfasen och genom dessa effekter ökas den totala hârdheten hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen. Om emellertid halten av C överstiger 0,95 % för- bättras hârdheten icke ytterligare men tvärbrottgränsen sänkes. 459 504 6 .L C-halten regleras därför till upp till 0,95 %.
Al härrör från utgângspulvret och tenderar till att reagera med B och O och bilda aluminiumborid samt aluminiumoxid.
Aluminiumoxid har en ofördelaktig effekt genom att försämra sintringsegenskaperna hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen. Det är därför lämpligt att Al-halten är så låg som möjligt. Om emellertid Al-halten är lägre än l % kan den ofördelaktiga effekten av Al väsentligen försummas och i den sintrade legeringen enligt uppfinningen är vid Al-halt upp till 2,85 %, om införlivandet av O regleras i största möjliga grad, den ofördelaktiga effekten av Al avsevärt modere- rad. Al-halten regleras därför till upp till 2,85 %.
O reagerar med B, Cr, Al och Si och bildar oxider som för- sämrar sintringsförmågan eller sintringsegenskaperna och or- sakar sänkning av tvärbrottgränsen och ökar avvikningen av denna. Det är därför lämpligt att O-halten är så låg som möjligt. Om emellertid 0-halten är upp till 2,3 % kan inverkan av O väsentligen försummas. O-halten regleras därför upp till 2,3 %.
Si är ett element som härrör huvudsakligen från utgångs- pulvret. Si har den inverkan att det förbättrar sintringsför- mågan eller sintringsegenskaperna hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen och ökar tätheten samt sålunda förbättrar de mekaniska egenskaperna hos den sintrade legeringen enligt uppfinningen. Om emellertid Si-halten är lägre än 0,03 % är effekterna icke signifikanta, och om Si-halten överstiger 4,75 % blir den sintrade legeringen enligt uppfinningen spröd.
Si-halten regleras därför till 0,03 till 4,75 %.
Såsom anges i den ovannämnda japanska patentpublikationen användes ett pulver av Fe-B eller en legering av Fe-B-typ, som erhålles genom vatten- eller gasatomisering, såsom borkälla, eller i vissa fall användes ett pulver av ferrobor, ett pulver av en borid av Ni, Cr, W, Ti eller Mo eller ett pulver av en enkel substans av B såsom borkälla. En sådan borkälla blan- das med pulver av enskilda substanser av Mo, W, Ti, V, Fe, Cr, Ni, Co och Cu eller legeringar innehållande två eller flera av dessa metaller, och, om så erfordras, tillsättes kolpulver eller karbid. Det erhållna blandade pulvret underkastas våt- pulverisering i ett organiskt lösningsmedel i en vibrations- kulkvarn och underkastas därefter torkning, granulering och pressning. Därefter underkastas den gröna eller osintrade presskroppen vätskefassintring i en icke-oxiderande atmosfär.
Den sintrade legeringen enligt uppfinningen beredes sålunda på detta sätt. Genom användning av vätskefassintringsmetoden kan densiteten ökas till i huvudsak 100 % i den sintrade lege- ringen enligt uppfinningen. För att förhindra oxidation vid sintringssteget är det betydelsefullt att sintringen genom- föres i en icke-oxiderande atmosfär, såsom vakuum, eller reducerande gas eller en inert gas. Vanligen genomföres vätske- fassintringen vid llO0 till l4OOOC under 5-90 minuter. Om sintringstemperaturen är lägre än llOO°C bildas icke en till- räcklig mängd av vätskefasen och sintringen fortskrider icke i tillräcklig grad vilket medför bildning av en sintrad kropp som är full med hâlrum. Om sintringstemperaturen är högre än 140000 blir vätskefassintringen tillräckligt avancerad, men förgrovning av kristallkorn âstadkommes och tvärbrottgränsen sänkes. Om sintringstiden är kortare än 5 minuter höjes icke densiteten till en önskad tillfredsställande nivå, och även om sintringstiden är längre än 90 minuter kan man icke uppnå någon förbättring av hâllfastheten som motsvarar förlängningen av sintringstiden, och i vissa fall erhålles sänkning av hâllfastheten. En sintringstid som överstiger 90 minuter er- fordras därför icke.
Vätskefassintringsmetoden som är effektiv för att minska bildningen av hålrum till en låg nivå som möjligt i den sintrade legeringen enligt uppfinningen har beskrivits. Det måste emellertid observeras att samma effekt kan på liknande sätt uppnås enligt andra sintringsmetoder, exempelvis iso- statisk varmpressning, varmpressning och elektrisk sintring.
Föreliggande uppfinning beskrives i det följande utförligt 459 504 8 med hänvisning till följande exempel som icke är avsedda att begränsa uppfinningens omfång.
Sammansättningen av material som användes i följande exempel och jämförelseexempel är de som anges i tabell l, 2 och 3 i det följande.
Exempel l En blandning av 20,2 % ferroborpulver A, 69,2 % ferrovolfram- pulver, 2,1 % Cr-pulver, l,l % Ni-pulver, 7,1 % karbonyl-Fe- pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrations- - kulkvarn med stålmalbägare (vibrationskulkvarnar med stâlmal bägare användes i de följande exemplen) 28 timar, och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid l300°C.
Exempel 2 En blandning av 9,3 % ferroborpulver B, 22,2 % ferrovolfram- pulver, 27,4 % W-pulver, l,l % Cr-pulver, 2,0 % Ni-pulver, 25,0 % WB-pulver, 12,7 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C- pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar, och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 127503.
Exempel 3 En blandning av 31,1 % B-haltigt legeringspulver A, 35,5 % Mo-pulver, 2,1 % Ni-pulver, 31,0 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver våtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulera- des, pressades och sintrades i vakuum vid l225°C.
Exempel 4 En blandning av 44,6 % B-haltigt legeringspulver C, 51,2 % Mo-pulver, l,l % Ni~pulver, 2,8 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar, och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressa- des och sintrades i vakuum vid l225°C. 9 459 04 Exemgel 5 En blandning av 27,0 % ferroborpulver A, 39,1 % Mo-pulver, 3,1 % Cr-pulver, 1,1 % Ni-pulver, 29,1 % MoB-pulver, 0,3 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver våtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 1275°c.
Exemgel 6 En blandning av 28,1 % B-haltigt legeringspulver C, 38,0 % ferrovolframpulver, 16,7 % Mo-pulver, 0,5 % Cr-pulver, 0,5 % ' Ni-pulver, 16,0 % MoB-pulver och 0,2 % C-pulver våtpulverisera- des i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 127s°c.
Exemgel 7 ' _ En blandning av 32,3 % B-haltigt legeringspulver-C, 28,0 % Mo- pulver, 0,6 % Cr-pulver, 2,1 % Ni-pulver, 36,7 % karbonyl-Fe- pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrations- kulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid l250°C.
Exemgel 8 En blandning av 44,6 % B-haltigt legeringspulver C, 47,1 % Mo-pulver, 2,1 % Ni-pulver, 5,9 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid l275°C.
Exemgel 9 En blandning av 32,3 % B-haltigt legeringspulver C, 44,8 % Mo-pulver, 0,6 % Cr-pulver, 2,1 % Ni-pulver, 19,9 % karbonyl- -Fe-pulver och 0,3 % C-pulver våtpulveriserades i en vibra- tionskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torka- des, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid l275°C. 459 504 10 Exemgel 10 En blandning av 27,6 % ferroborpulver A, 50,6 % Mo-pulver, 2;3 % Cr-pulver, 2,0 % Ni-pulver, 15,0 % MoB-pulver, 2,2 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade bland- ningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum via 127s°c.
Exemgël ll En blandning av 32,0 % B-haltigt legeringspulver A, 39,0 % Mo-pulver, 6,5 % Cr-pulver, 2,0 % Ni~pulver, 20,2 % karbonyl¿ -Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibra- tionskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torka- des, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 127500.
Exemgel l2 En blandning av 43,4 % B-haltigt legeringspulver B, 34,3 % Mo- pulver, 21,0 % Cr-pulver, l,0 % Ni-pulver och 0,3 % C-pulver våtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 127500.
Exemgel 13 En blandning av 30,3 % ferroborpulver A, 41,9 % Mo-pulver, 2,1 % Cr-pulver, 25,4 % Ni-pulver och 0,3 %fC-pulver våtpulve- riserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveri- serade blandningen torkades, granulerades, pressades och sint- rades i vakuum vid l200oC.
Exemgel 14 En blandning av 40,7 % B~haltigt legeringspulver C, 9,5 9 ferrotitanpulver, 46,6 % Mo-pulver, l,l % Ni-pulver, 1,8 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 13oo°c. 11 > 459 504 Exemgel 15 En blandning av 42,0 % B-haltigt legeringspulver C, 7,3 % ferrovanadinpulver, 50,4 % Mo-pulver och 0,3 % C-pulver våtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressa- des och sintrades i vakuum vid l275°C.
Exemgel 16 En blandning av 25,0 % B-haltigt legeringspulver C, 28,5 % Mo-pulver, l,l Ni-pulver, 19,0 % Co-pulver, 25,3 % MOB- pulver, 0,8 % karbonyl-Fe-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveri- serades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulverisera- de blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades 1 vakuum via 12zs°c.
Exemgel 17 En blandning av 25,0 % B-haltigt legeringspulver C, 28,5 % Mo-pulver, 0,9 % Cr-pulver, 1,0 % Ni-pulver, 19,0 % Cu-pulver, 25,3 % MoB-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid 12oo°c.
Jämförelseexemgel l En blandning av 35,0 % ferroborpulver A, 30,0 % Mo-pulver, 3,0 % Cr-pulver, 3,0 % Ni-pulver, 28,7 E karbonyl~Fe-pulver och Q,3 % C~pulver vâtpulveriserades i en vibraticnskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade blandningen torkades, granu- lerades, pressades och sintrades i vakuum vid 120096.
Jämförelseexemgel 2 En blandning av 42,0 % B-haltigt legeringspulver B, 54,7 % Mo-pulver, 3,0 % Ni-pulver och 0,3 % C-pulver vâtpulverisera- des i en vibrationskulkvarn 28 rimmar och den pulveriserade blandningen torkades, granulerades, pressades och sintrades 1 vakuum vid 1215°c. 459 504 12 Jämförelseexempel 3 En blandning av 43,0 % B-haltigt legeringspulver D, 16,0 % B-haltigt legeringspulver E, 25,0 % Mo-pulver, 14,6 % Cr- pulver, 1,0 % Ni-pulver och 0,4 % C-pulver våtpulveriserades i en vibrationskulkvarn 28 timmar och den pulveriserade bland- ningen torkades, granulerades, pressades och sintrades i vakuum vid l225°C.
Kemiska analysvärden, (Mo och/eller W)/B-atomförhâllandena, mängderna-av de hårda faserna och Rockwell A-skalhârdheten samt tvärbrottgränsvärdena för de sintrade legeringarna som erhölls enligt exempel l-17 och jämförelseexempel l-3 visas i tabell 3.
Exempel 1-5 visar sambandet mellan B-halten och mängden av den hårda fasen, Rockwell A-skalhårdheten och tvärbrottgränsen.
Exemplen 6-10 visar sambanden mellan (Mo och/eller W)/B-atom- förhållandet och mängden av den hårda fasen, Rockwell A-skal- hårdheten och tvärbrottgränsen.
Exemplen ll-l7 visar mängden av den hårda fasen, Rockwell A- skalhårdheten och tvärbrottgränsen när Cr, Ni, Ti ingår såsom metall tillhörande grupp IVa, V såsom metall tillhörande grupp Va, Co resp. Cu ingick.
Exempel l3 är en utföringsform med en icke-magnetisk sintrad legering.
I jämförelseexempel l och 3 var (Mo och/eller W)/B-atomför- hållandet alltför lågt och låg utanför det område som speci- ficeras enligt uppfinningen.
I jämförelseexempel 2 var (Mo och/eller W)/B-atomförhållandet alltför högt och låg utanför det omrâde som specificeras enligt uppfinningen. 13 459 5Ü4 Av de resultat som visas i tabell 4 framgår att de sintrade legeringarna enligt uppfinningen har mycket goda egenskaper jämfört med sintrade legeringar enligt jämförelseexemplen vad beträffar tvärbrottgränsen. 14 459 5-04 mcHuwwHEoumcwvum> H Hamßwä Eocmm »HHmumEmum Hm>Hsmwm:fluwmwfl umfluamcnm >m .u:muoumuMfl>v mcflcuummcmëemm wcmfimp @@.o w~.o m@.o -.o Hm.o 1 m.NH o.@ N _ _ mcmficfi ..mN.o @m.o @m.H cw.ø. @~.o 1 o.HH w.@A Q W _ mcæfifln wm.ø om.o @@.c vo.o _ msmfiflß mo.o @m.o «H.q Nv.o ofi.o @.@ @.~fi ~.@ 2 U M mcmfiflß dm.0 flN.o mw.a wo.o @~.o 1 m.mñ m.mfl < mm 0 o fiw fi< :z 2 Lo Q _ ucmëuflm >oum 1 459 504 15 Ho.o mo.o 1 1 1 1 1 1 wcßfiøß 1 mo.o m.m Q: mo.o mo.o 1 1 1 1 1 1 1 wcøfian mo.o o.oH mo: @o.ø 1 vo.o mo.o @o.o 1 1 @.~> 1 1 ficmfißn 1 cmufluounwm @o.o 1 >H.H o~.H 1 1 H@.~@ 1 1 1 wcæfiqn 1 :flww:m>oHH@m -.o 1 no.o 1 ~o.o 1 1 1 v<.ß> m>.« wcmfimn smuwHo>ou»wm Hv.o m«.o mm.o wo.o HN.o oo.o 1 1 1 1 wcmfiøn N.w~ m Honouuwm @w.o om.o >m.o @o.o wH.o Ho.o 1 1 1 1 wcflfifiß @.mH 4 Honouuwm U o im wa 12131. .Vw >.! ._..,._ å 2 m MMMHMMW >Oum mcficmußw Hmfiflw mcfluwmwfl >m ^ucmo0umuxH>V mcflcuuwwcmfiämm N Hfiwnmñ 459 504 16 Tabell 3 Renhetsgrader (viktprocent) hos metallpulver och kolsvart Pulver Renhetsgrad Karbonyl-Fe 99,98 Mo 99,9 Cr 99,8 Ni 99,8 Co ' 99,9 W 99,9 Cu 99,9 C 99,9 17 wcmfimn «o.H -.o ~>.o @H.o 1 1 o.H w.o~ 1 1 1 w.w~ H.æ 1m1m W mcqfimn @o.o HH.o mv.o @H.c 1 1 @.~ w.H 1 1 1 o.~m >.m N W W wcwflmn @o.ø ~H.o @H.o ~o.o 1 1 m.~ m.~ 1 1 1 m.æ~ m.m H fiq wcmfimn @o.o @o.o N~.o Ho.o H.w~ 1 o.H o.N 1 1 1 æ.w< m.m ßñ wcmfifln @o.o >o.o m~.o ~ø.o 1 H.@H o.H m.o 1 1 1 o.Hw >.@ md mcaflmn <@.o <fi.o >«.o o~.o 1 1 1 @.H @.m 1 1 o.w< H.m mfl mcmfløn NH.o ~fi.o @m.o ~o.o 1 1 o.H m.~ 1 m.w 1 «.«< o.m wfi wcmfimp «o.o wH.o wN.o ~o.o 1 1 H.w~ o.~ 1 1 1 @.@m m.« mä wcmfißn >@.o ~H.o @w.o @~.o 1 1 o.~ m.vN 1 1 N.< @.«m o.< NH mcmflmß m@.o ofi.o m~.o Ho.o 1 1 @.H m.oH 1 1 1 H.>m ~.w Hfi a mcmfimn mo.o mo.o ßH.o ~o.o 1 1 @.H ~.N 1 1 1 o.H@ m.m OH W wcmflfln ~o.o oH.o @~.o ~o.o 1 1 o.~ ø.N 1 1 1 @.m< o.q_ Q m mcmfimn w0.o fiH.o m«.o No.o 1 1 o.N o.~ 1 1 1 m.w« m.m um I mcßfimn «o.o ßo.o @~.o Hø.o .1 1 o.N H.~ 1 1 1 @.@m @.«_ ß, wcmfimn mo.o mo.o æm.o H0.0 1 1 w.O ß.H 1 1 m æw w.mm o.m_ o mcwflwn mo.o mo.@ @H.o Nø.o 1 1 o.H o.m 1 1 1 H.w@ ß.@ @ wcafimß wo.o mH.o m~.o Ho.o 1 1 o.H o.~ 1 1 1 w.ww m.m W wcøfißn m@.o wH.o <~.o Ho.o 1 1 o.~ o.« 1 1 1 m.mm :.w m mcmflmn @o.o mo.o æo.o Ho.o 1 1 @.~ o.H 1 1 o.m@ 1 o.« W wcmñmß @Q.o mH.o mH.o fio.o 1 1 o.H o.~ 1 1 o.Hm 1 o.m H um o U fiw fl< :O oo fiz Lo > Ha 2 os m .Hz _ Avcmuoumuxfl>v Cwvumbwmflmcm mxmflëmz .cwflmëmxmmmflwnmmëmf :oo cwfinfiunu umwflcw cwwuw>mcwumuuounHm>u uåmw uwnwnmzflmxm 14 Hawšxuom :oo uwmmw mmums >m Hmwmcwë .:w@cmfiHwLunwEoum1m\^3 uwHHm\:uo oz. w Hamnmà ~cwmuw>mæfim:m mxmflëmm 18 459 5.04 Hwmåmxm wfium> umflfiflm mwwm>OHm Hw>oHm Ofl a «.Ec4 ww wow H.ww ww ww.m w X M _ www www w.ww ww ww.H_ w w. ww www w.ww ww ww.o w www www w.ww ww oo.H ww www www w.ww ww Ho.w ww www www >.ww ww wo.w ww www www w.ww ww oo.H vw www www w.ww ww oo.w ww www www w.ww ww ww.o .wfi www www w.ww Hw wo.wH w. m www www w.ow ww ww.w ofi m www www W o.ww ow ww.w_ w W www www w.ww ww ww.oM w www www o.ww ww ww.o w www www w.Hw ww oo.w w www www w.ww ww vo.w w www .www w.ow ww oo.w w www www w.«w ww oo.w w www wow w.ww ww ww.o w oww www o.ww ow oo.w H lwvum> m©uw> uflwwwz .KMS ^ |»xw>w |eo»w ^NEE\mxw mmm m\^>f.o: «w=www »wa wwwz ww\;Uo wøuounuw>H nfluwm Uwcwz oïv ^.wwwoww w wwwnma

Claims (4)

”IQ J:- U1 \() 01 C) .Its PATENTKRAV
1. Sintrad hârdlegering med mycket god mekanisk hållfasthet och seghet, k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar 40-95 viktprocent av en hård fas som utgöres av multipla bori- der innehållande minst 10 viktprocent Fe och en bindemedels- fas för bindning av denna hårda fas, vari B-halten är 3-8 %, Cr-halten är upp till 35 viktprocent, Ni-halten är upp till 35 viktprocent, Al-halten är upp till 2,85 viktprocent, Si- halten är 0,03 till 4,75 viktprocent, C-halten är upp till 0,95 viktprocent, O-halten är upp till 2,3 viktprocent, halten av Mo och/eller W är sådan att (Mo och/eller W)/B-atomförhâllan- det ligger inom omrâdet från 0,75 till l,25 samt resten utgöres av Fe och oundvikliga föroreningar.
2. Sintrad hårdlegering enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d därav, att halten av Mo och/eller W är sådan att (Mo och/eller W)/B-atomförhållandet ligger inom omrâdet från 0,90 till 1,20.
3. Sintrad hårdlegering enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att halten Cu eller Co är upp till 35 %.
4. Sintrad hårdlegering enligt något av patentkraven l-3, k ä n n e t e c k n a d därav, att den totala halten av minst ett av elementen Ti, V, Nb, Ta, Hf och Zr är upp till 15 %f . ...F-lan -...
SE8205907A 1981-10-19 1982-10-18 Sintrad boridbaserad haardlegering SE459504B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP16573881A JPS6057499B2 (ja) 1981-10-19 1981-10-19 硬質焼結合金

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8205907D0 SE8205907D0 (sv) 1982-10-18
SE8205907L SE8205907L (sv) 1983-04-20
SE459504B true SE459504B (sv) 1989-07-10

Family

ID=15818133

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8205907A SE459504B (sv) 1981-10-19 1982-10-18 Sintrad boridbaserad haardlegering

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS6057499B2 (sv)
DE (1) DE3238555A1 (sv)
FR (1) FR2514788B1 (sv)
GB (1) GB2109409B (sv)
SE (1) SE459504B (sv)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4880600A (en) * 1983-05-27 1989-11-14 Ford Motor Company Method of making and using a titanium diboride comprising body
GB2143847B (en) * 1983-07-26 1986-09-24 Us Energy Hard material
US4673550A (en) * 1984-10-23 1987-06-16 Serge Dallaire TiB2 -based materials and process of producing the same
JP2874159B2 (ja) * 1986-04-14 1999-03-24 日産自動車株式会社 内燃機関用ロツカアーム
JPS63162801A (ja) * 1986-12-26 1988-07-06 Toyo Kohan Co Ltd 樹脂加工機械用スクリユ−の製造法
DE3833121C2 (de) * 1987-09-30 1996-07-25 Kobe Steel Ltd Korrosions- und verschleißbeständige Sinterlegierung und deren Verwendung
DE3844941C2 (de) * 1987-09-30 1996-07-18 Kobe Steel Ltd Pulvergesinterte Hartlegierung
JPH0211738A (ja) * 1988-06-28 1990-01-16 Ngk Spark Plug Co Ltd セラミック−金属摺動構造
JP2668955B2 (ja) * 1988-07-08 1997-10-27 旭硝子株式会社 複硼化物基焼結体及びその製造方法
JPH0478377A (ja) * 1990-07-20 1992-03-12 Tokyo Electron Ltd トグル式ゲート
JP2660455B2 (ja) * 1991-02-08 1997-10-08 東洋鋼鈑株式会社 耐熱硬質焼結合金
FR2678286B1 (fr) * 1991-06-28 1994-06-17 Sandvik Hard Materials Sa Cermets a base de borures des metaux de transition, leur fabrication et leurs applications.
JPH05209247A (ja) * 1991-09-21 1993-08-20 Hitachi Metals Ltd サーメット合金及びその製造方法
US7731776B2 (en) 2005-12-02 2010-06-08 Exxonmobil Research And Engineering Company Bimodal and multimodal dense boride cermets with superior erosion performance
CA2705769A1 (en) 2007-11-20 2009-05-28 Exxonmobil Research And Engineering Company Bimodal and multimodal dense boride cermets with low melting point binder
JP5497540B2 (ja) * 2010-06-01 2014-05-21 住友重機械工業株式会社 M3b2型分散物を含む合金の製造方法
CN104004953B (zh) * 2014-06-08 2016-03-16 湖南人文科技学院 一种双硬质相复合强化的硼化物基金属陶瓷及其制备方法
CN106222512A (zh) * 2016-08-26 2016-12-14 郴州市泰益表面涂层技术有限公司 一种多元硼化物基超硬双金属螺杆及其制备方法
ES2775216T3 (es) * 2017-05-11 2020-07-24 Hyperion Materials & Tech Sweden Ab Un cuerpo de borocarburo de tungsteno de hierro para aplicaciones de blindaje nuclear
CN113755711B (zh) * 2021-08-18 2022-05-20 西安理工大学 一种W-Fe-B硬质合金的制备方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2179836A (en) * 1937-09-27 1939-11-14 Hughes Tool Co Hard facing alloy
FR2302347A1 (fr) * 1975-02-27 1976-09-24 Toyo Kohan Co Ltd Alliage dur fritte contenant du borure de fer et son procede de preparation
DE2508851A1 (de) * 1975-02-28 1976-09-09 Toyo Kohan Co Ltd Sinterhartmetallegierung aus eisenhaltigem borid und verfahren zu ihrer herstellung
US3999952A (en) * 1975-02-28 1976-12-28 Toyo Kohan Co., Ltd. Sintered hard alloy of multiple boride containing iron
DE2829702C3 (de) * 1978-07-06 1982-02-18 Metallgesellschaft Ag, 6000 Frankfurt Nickel-Basis-Legierung
US4235630A (en) * 1978-09-05 1980-11-25 Caterpillar Tractor Co. Wear-resistant molybdenum-iron boride alloy and method of making same
DE2846889C2 (de) * 1978-10-27 1985-07-18 Toyo Kohan Co., Ltd., Tokio/Tokyo Legierungspulver, Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung zur Herstellung von gesinterten Formteilen
US4365994A (en) * 1979-03-23 1982-12-28 Allied Corporation Complex boride particle containing alloys

Also Published As

Publication number Publication date
DE3238555C2 (sv) 1990-12-06
JPS6057499B2 (ja) 1985-12-16
FR2514788A1 (fr) 1983-04-22
DE3238555A1 (de) 1983-05-11
SE8205907L (sv) 1983-04-20
JPS5867842A (ja) 1983-04-22
FR2514788B1 (fr) 1987-06-26
GB2109409A (en) 1983-06-02
GB2109409B (en) 1985-02-13
SE8205907D0 (sv) 1982-10-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE459504B (sv) Sintrad boridbaserad haardlegering
US5312475A (en) Sintered material
KR20080065211A (ko) 스퍼터링 타겟 및 다수의 재료를 갖는 스퍼터링 타겟의제조방법
US4704169A (en) Rapidly quenched alloys containing second phase particles dispersed therein
EP1528113A1 (en) Method for producing dispersed oxide reinforced ferritic steel having coarse grain structure and being excellent in high temperature creep strength
JPH03158445A (ja) 耐摩耗性に優れたFe基焼結合金製バルブシート
KR20000029801A (ko) 경질소결합금
CA2143015C (en) Alloy steel powders, sintered bodies and method
JPS5822359A (ja) 燃料供給ポンプの構造部材用Fe基焼結合金
JPH10102105A (ja) 金属微粉末の製造方法
EP3814542B1 (en) Cemented carbide with alternative binder
EP0136169B1 (en) An alloy steel powder for high strength sintered parts
Gurwell Solid-state sintering of tungsten heavy alloys
JP6520337B2 (ja) Sm−Fe−N系希土類磁石
JP6971901B2 (ja) スパッタリングターゲット
JPH0436436A (ja) 高靭性タングステン焼結合金
JP2502322B2 (ja) 高靭性サ―メット
US5599377A (en) Mixed iron powder for powder metallurgy
SE458770B (sv) Nitrerat, pulvermetallurgiskt snabbstaal
JPS6036601A (ja) 高合金鋼粉末及びその製法
JPH07138601A (ja) 耐摩耗焼結材用高Cr合金鋼粉およびその混合物
JP2643329B2 (ja) 磁気特性および機械的強度に優れた希土類−コバルト系焼結磁石
JPH02277746A (ja) 耐摩耗低熱膨張焼結合金およびその製造方法
JPH0768600B2 (ja) 複硼化物焼結体
CA1078225A (en) Metallurgical composition embodying hard metal carbides, and method of making

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8205907-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8205907-2

Format of ref document f/p: F