RO115957B1 - Procedeu pentru prepararea acidului 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia - Google Patents

Procedeu pentru prepararea acidului 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia Download PDF

Info

Publication number
RO115957B1
RO115957B1 RO97-00611A RO9700611A RO115957B1 RO 115957 B1 RO115957 B1 RO 115957B1 RO 9700611 A RO9700611 A RO 9700611A RO 115957 B1 RO115957 B1 RO 115957B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
formula
halide
compound
process according
thiazolidine
Prior art date
Application number
RO97-00611A
Other languages
English (en)
Inventor
Stefano Poli
Ambrogio Magni
Gianettore Bocchiola
Original Assignee
Poli Ind Chimica Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Poli Ind Chimica Spa filed Critical Poli Ind Chimica Spa
Publication of RO115957B1 publication Critical patent/RO115957B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K5/00Peptides containing up to four amino acids in a fully defined sequence; Derivatives thereof
    • C07K5/04Peptides containing up to four amino acids in a fully defined sequence; Derivatives thereof containing only normal peptide links
    • C07K5/06Dipeptides
    • C07K5/06139Dipeptides with the first amino acid being heterocyclic
    • C07K5/06173Dipeptides with the first amino acid being heterocyclic and Glp-amino acid; Derivatives thereof
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K38/00Medicinal preparations containing peptides
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/50Improvements relating to the production of bulk chemicals
    • Y02P20/55Design of synthesis routes, e.g. reducing the use of auxiliary or protecting groups

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Proteomics, Peptides & Aminoacids (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Thiazole And Isothizaole Compounds (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Pyrrole Compounds (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un procedeu pentru prepararea acidului 3-(L-piroglutamil)-L-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia, cu structura corespunzatoare formulei (I): prin condensarea unui compus cu formula (II): cu un compus cu formula (III): in solventi aprotici nepolari, urmata de hidroliza bazica a esterului etilic, obtinut in conditii de transfer de faza, in prezenta unui catalizator specific.

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru prepararea acidului 3-(L-piroglutamil)-Ltiazolidin-4-carboxilic și a derivaților acestuia, destinat utilizării în industria medicamentelor.
Se cunoaște că acidul L-piroglutamil-L-tiazolidin-4-carboxilic, prezentat în IT 1202426, are proprietăți imunostimulatoare, antitoxice, antiinflamatoare, antioxidante și antiîmbătrânire și se poate prepara dintr-un ester reactiv al acidului L-piroglutamic sau din clorură acidă a acestuia și acid L-tiazolidin-4-carboxilic.
Procedeul folosește, în special, esteri reactivi ai acidului L-piroglutamic cu pentaclorfenil, pentafluorfenol, 2,4,5-triclorfenol, N-hidroxisuccinimidă, N-hidroxiftalimidă, care se pun în reacție cu acid L-tiazolidin-4-carboxilic, în solvenți aprotici, în prezența unei baze terțiare sau a clorurii acidului L-piroglutamic, care se tratează cu acid L-tiazolidin-4carboxilic, în mediu alcalin.
De asemenea, în IT 1230706, se prezintă derivați ai acidului 3-(L-piroglutamil)-Ltiazolidin-4-carboxilic, având aceleași proprietăți farmacologice și care sunt preparați, prin procedee similare, din esteri sau amide reactive ale acidului L-piroglutamil-L-tiazolidin-4carboxilic și alcooli sau amine.
Aceste procedee prezintă unele dezavantaje, din punct de vedere practic, fiind dificile, având randamente scăzute, utilizând substanțe foarte toxice pentru om și mediu înconjurător, cum ar fi halogenofenoli. Clorură de L-piroglutamil utilizată este foarte greu de preparat și de manipulat, iar esterii reactivi ai acidului L-piroglutamic cu Nhidroxisuccinimida și N-hidroxiftalimida au o stabilitate redusă.
Din IT 1239029, se cunoaște un procedeu în care dezavantajele menționate au fost parțial rezolvate, prin aceea că procedeul este mai simplu, nu utilizează substanțe deosebit de toxice, intermediari greu de obținut și/sau instabili, decurgând cu randamente crescute. Un astfel de procedeu evidențiază stabilitatea surprinzătoare a tiazolidin-4-carboxilatului de etil, care determină randamente substanțial crescute față de cele obținute cu alți esteri simpli, cum ar fi cei de metil sau izopropil.
S-a constatat că procedeul poate fi îmbunătățit în continuare, pentru a se obține randamente practic cantitative, utilizând condensarea tiazolidin-4-carboxilatului de etil sau a unui derivat al acestuia, cu un derivat de acid piroglutamic, în solvenți aprotici nepolari și hidroliza esterului etilic, în condiții de transfer de fază.
Problema pe care o rezolvă invenția este de a realiza un procedeu prin care să se obțină acidul 3-(L-piroglutamil)-L-tiazolidin-4-carboxilic și derivații acestuia, în condiții tehnologice cât mai avantajoase, utilizând reactivi și intermediari stabili și neagresivi.
Procedeul conform invenției, de preparare a acidului 3-(L-piroglutamil)-L-tiazolidin-4carboxilic și a derivaților acestuia având formula (I):
în care Rt este H, Ct-C6 alchil, C3-C7 cicloalchil, C4-C10 cicloalchil alchil, arii și arii substituit, Cg-Cg alcoxicarbonil, Cg-C10 alchilcarbonil, arilcarbonil și aralchilcarbonil, C^-C13 aralcoxicarbonil, aralcoxicarbonil substituit, cuprinde condensarea unui compus cu formula (II)
RO 115957 Bl (II) în care Rq este definit ca anterior și X este OH, CI sau 0R2, în care R2 este o grupă activatoare, cu un compus cu formula (III):
în care R3 este H, C3-Cg trialchilsilil, în solvenți nepolari, urmată de hidroliză bazică a esterului etilic obținut în condiții de transfer de fază.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- utilizarea de substanțe și intermediari netoxici și ușor de obținut
- simplificarea procedeului
- randamente crescute, practic cantitative
Solvenții aprotici nepolari, utilizați, sunt aleși, de preferință, dintre n-pentan, n- 65 hexan, n-heptan, />octan, izooctan, nonan, decan, eter de petrol, ligroină, toluen, xilen, cumen, diclormetan, cloroform, dicloretan și amestecuri ale acestora. Atunci când se folosește un compus cu formula I, în care X este OH, reacția cu compusul II se efectuează în prezența unui agent de condensare, cum ar fi diciclohexilcarbodiimida sau diizopropilcarbodiimida. 70
Esterul etilic, obținut în prima etapă, este transformat în acidul corespunzător, cu randament cantitativ, în condiții blânde de hidroliză, în prezența catalizatorilor de transfer de fază, în mediu bazic.
Catalizatorii folosiți sunt aleși dintre halogenură sau sulfatul acid sau tetrafluorboratul de tetrabutilamoniu, halogenură de cetilpiridiniu, halogenură de 75 metiltributil, clorură de metiltrialchilamoniu, cunoscută sub denumirea comercială de Adogen 464, p-toluensulfonatul de trimetilcetilamoniu, halogenură de tetrabutilfosfoniu, halogenură de tetrafenilfosfoniu, halogenură de trifenilmetilfosfoniu și halogenură de butilpiridiniu.
Se prezintă, în continuare, patru exemple de realizare a invenției: 80
Exemplul 1. 16,78 g clorhidrat de L-tiazolidirh4-carboxilat de etil (0,034 moli) se suspendă în 160 ml toluen, după care se adaugă 7,06 g bicarbonat de sodiu (0,085 moli) și se încălzește la reflux, cu agitare, timp de 5 h, apa formată fiind îndepărtată sub formă de azeotrop. Amestecul se răcește la O...5°C, se adaugă 12 g acid L-piroglutamic (0,093 moli), după care se picură o soluție formată din 19,2 g diciclohexilcarbodiimidă 85 în 20 ml toluen. După o oră, la 0°C, se ridică temperatura la 2O...25°C, pentru încă 12 h, apoi se îndepărtează diciclohexilureea prin filtrare.
La soluția filtrată se adaugă 20 ml apă, 0,64 g sulfat acid de tetrabutilamoniu (0,0042 moli), se răcește la O...5°C, după care se adaugă o soluție formată din 3,36 g hidroxid de sodiu (0,034 moli) în 20 ml apă. După agitare, timp de 30 min, se separă 90 faza apoasă, se acidulează la pH=1, cu acid clorhidric, după 2 h, se filtrează, se spală
RO 115957 Bl cu apă și se usucă, obținându-se 19,5 g (96%) acid 3-tL-piroglutamil)-L-tiazolidin-4carboxilic cu p.t. 193-194°C.
Exemplu 2. Se procedează ca în exemplul 1, cu diferența că toluenul se înlocuiește cu diclormetan, pentru a obține 19,2 (95%) acid 3-fL-piroglutamil)-L-tiazolidin4-carboxilic cu p.t. 193-194°C.
Exemplu 3. Se procedează ca în exemplul 1, cu diferența că toluenul se înlocuiește cu n-hexan. Se obțin 19,1 g (94%) acid 3-tL-piroglutamil)-L-tiazolidin-4carboxilic cu p.t. 193-194°C.
Exemplu 4. 23 g acid L-N-t-butoxicarbonil piroglutamic și 16,1 g L-tiazolidin-4carboxilat de etil se dizolvă în 150 ml diclormetan, se răcește la O...5°C, se adaugă 21 g diciclohexilcarbodiimidă (O,1O5 moli) și se agită timp de 15 h, la această temperatură.
Diciclohexilureea se separă prin filtrare, apoi la filtrat se adaugă 50 ml apă și 0,75 g sulfat acid de tetrabutilamoniu (0,005 moli). Amestecul se răcește la O...5°C, apoi se adaugă o soluție formată din 6,6 g hidroxid de potasiu (0,1 moli), în 30 min, după care se separă cele două faze. Faza apoasă se acidulează la pH=1, cu acid clorhidric concentrat. Se filtrează precipitatul solid, se spală cu apă și se usucă. Se obțin 21,3 g acid 3-(L·piΓoglutamil)-L·tiazolidin-4-carboxilic, cu p.t. 193-194°C (randament 88%).
In tabelul de mai jos, sunt prezentate rezultatele obținute folosind diferiți esteri ai acidului L-tiazolidin-4-carboxilic, conform prezentei invenții, reacționat în aceleași condiții ca în exemplele de mai sus.
Tabel
Ester Exemplu Randament Exemplu Randament
Metil 1 53 2 33
n-Propil 1 48 2 41
i-Propil 1 61 2 54

Claims (6)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru prepararea acidului 3-(L-piroglutamil)-L-tiazolidin-4-carboxilic și derivaților acestuia, cu formula (I):
    în care Rq este H, Cq-C6 alchil, C3-C7 cicloalchil, C4-C10 cicloalchil alchil, arii și arii substituit, Cp-Cg alcoxicarbonil, Cg-CqQ alchilcarbonil, arilcarbonil și aralchilcarbonil, Cg-Cqg aralcoxicarbonil, aralcoxicarbonil substituit, caracterizat prin aceea că acesta cuprinde condensarea unui compus cu formula (II):
    (ii) o
    RO 115957 Bl în care Rq este definit anterior și X este OH, CI sau OR2, în care R2 este o grupă activatoare, cu un compus cu formula (III): s
    (III)
    140 în care R3 este H, C3-Cg trialchilsilil, în solvenți aprotici nepolari, urmată de hidroliza bazică a esterului etilic obținut, în condiții de transfer de fază.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că solvenții aprotici 145 nepolari sunt aleși dintre n-pentan, n-hexan, n-heptan, n-octan, Foctan, nonan, decan, eter de petrol, ligroină, toluen, xilen, cumen, diclormetan, cloroform, dicloretan și amestecuri ale acestora.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, atunci când X este OH, etapa de condensare se efectuează în prezența unui agent de condensare ales 150 dintre diciclohexilcarbodiimidă și diizopropilcarbodiimidă.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că catalizatorii de transfer de fază sunt aleși dintre halogenură sau sulfat acid sau tetrafluoroborat de tetrabutilamoniu, halogenură sau sulfat acid sau tetrafluoroborat de tetraetilamoniu, halogenură de cetilpiridiniu, halogenură de metiltributil, clorură de metiltrialchilamoniu, 155 p-toluensulfonat de trimetilcetilamoniu, halogenură de tetrabutilfosfoniu, halogenură de tetrafenilfosfoniu, halogenură de trifenilmetilfosfoniu, halogenură de butilpiridiniu.
  5. 5. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că compusul cu formula (II) este ales dintre acid L-piroglutamic și acid L-N-t-butoxicarbonil piroglutamic.
  6. 6. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că un compus cu 16O formula (II), în care Rq este hidrogen, iar X este OH, se supune condensării cu un compus cu formula (III) în care R3 este hidrogen.
RO97-00611A 1994-09-27 1995-09-21 Procedeu pentru prepararea acidului 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia RO115957B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ITMI941955A IT1270017B (it) 1994-09-27 1994-09-27 "sintesi quantitativa dell'acido 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4- carbossilico e suoi derivati"
PCT/EP1995/003720 WO1996010036A1 (en) 1994-09-27 1995-09-21 A process for the quantitative synthesis of 3-(l-pyroglutamyl)-l-thiazolidine-4-carboxylic acid and derivatives thereof

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115957B1 true RO115957B1 (ro) 2000-08-30

Family

ID=11369599

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO97-00611A RO115957B1 (ro) 1994-09-27 1995-09-21 Procedeu pentru prepararea acidului 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia

Country Status (10)

Country Link
CN (1) CN1143863C (ro)
BG (1) BG63895B1 (ro)
BR (1) BR9509087A (ro)
CO (1) CO4480030A1 (ro)
CZ (1) CZ91597A3 (ro)
IT (1) IT1270017B (ro)
PL (1) PL181824B1 (ro)
RO (1) RO115957B1 (ro)
SK (1) SK40097A3 (ro)
WO (1) WO1996010036A1 (ro)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108088936B (zh) * 2017-12-08 2020-05-22 常州寅盛药业有限公司 制备匹多莫德乙酯所得杂质及其质量检测方法
CN108715598A (zh) * 2018-06-13 2018-10-30 峨眉山宏昇药业股份有限公司 一种匹多莫德的制备方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1202426B (it) * 1987-01-26 1989-02-09 Poli Ind Chimica Spa Derivato di acido tiazolidin-4-carbossilico,sua preparazione e composizioni farmaceutiche che lo contengono
IT1239029B (it) * 1989-10-12 1993-09-20 Poli Ind Chimica Spa Processo per la preparazione dell'acido 3-(l-piroglutamil)-l- tiazolidin-4-carbossilico e suoi derivati.

Also Published As

Publication number Publication date
PL319380A1 (en) 1997-08-04
CZ91597A3 (en) 1997-09-17
ITMI941955A1 (it) 1996-03-27
IT1270017B (it) 1997-04-16
CN1143863C (zh) 2004-03-31
PL181824B1 (pl) 2001-09-28
ITMI941955A0 (it) 1994-09-27
WO1996010036A1 (en) 1996-04-04
SK40097A3 (en) 1997-09-10
CN1158620A (zh) 1997-09-03
CO4480030A1 (es) 1997-07-09
BG63895B1 (bg) 2003-05-30
BR9509087A (pt) 1998-07-21
BG101310A (en) 1997-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2510395C2 (ru) Способ получения доцетаксела
HRP20020334A2 (en) Process for the preparation of amorphous atorvastatin calcium
KR101645051B1 (ko) 활성 에스테르의 제조 방법
CA1103264A (en) Purification of pseudomonic acid
KR100195895B1 (ko) 3-(l-피로글루타밀)-l-티아졸리딘-4-카르복실산 및 그 유도체의 제조방법)
RO115957B1 (ro) Procedeu pentru prepararea acidului 3-(l-piroglutamil)-l-tiazolidin-4-carboxilic si a derivatilor acestuia
BG62735B1 (bg) Метод за получаване на 7-триалкилсилилбакатин iii
SU508176A3 (ru) Способ получени аминопроизводных бензофенона
SU645557A3 (ru) Способ получени производных бензамида или их солей
SU1609447A3 (ru) Способ получени замещенных мочевин
AP1071A (en) Method for preparing alkyloxy furanone derivatives, compounds obtained by said method and use of said compounds.
RU2182908C2 (ru) Стереоизомерные индольные соединения, способ их получения и их использование
RU98104124A (ru) Способ получения производного гексаазаизовюртцитана, содержащего ацильную группу
SI9820007B (sl) Postopek za pripravo farmakološko sprejemljive soli N-(1(S)-etoksikarbonil-3-fenilpropil)-L-alanil-aminokisline
SI9600169A (en) Process for preparation of compounds with ace inhibitory effect
US3887577A (en) Process for the preparation of 2-imino derivatives of substituted imidazoles
FI77843C (fi) Foerfarande foer aendring av konfigurationen av optiskt aktiv 1-(2-cyklopentylfenoxi)-3-tert-butylamino-2-propanol och vid foerfarandet som mellanprodukt anvaend 1-tert-butylamino-4- (2-cyklopentylfenoximetyl)oxazoliniumhalogenid.
RU2090563C1 (ru) Способ получения синергистинов и производные синергистина
JP2021504324A (ja) アシル化アンフェタミン誘導体を調製するためのプロセス
JP4307594B2 (ja) 1−〔n2−((s−エトキシカルボニル)−3−フェニルプロピル)−n6−トリフルオロアセチル〕−l−リシル−l−プロリンの単離方法およびその単離生成物
EP0230127A1 (en) Synthesis of nizatidine
JP3484161B2 (ja) スルホ−n−ヒドロキシスクシンイミドおよびその製造方法
GB2170806A (en) N-(b-mercapto-iso-butyryl)proline, derivatives and a process for their preparation
JPS61129159A (ja) 保護化アミノ酸アミド化合物の精製法
SU740749A1 (ru) Способ получени циклогексиламмониевой соли трифосфоинозитида