RO109268B1 - Compozitie fitomicrobicida sinergetica si metoda de control si prevenire a aparitiei fungilor la plante - Google Patents

Compozitie fitomicrobicida sinergetica si metoda de control si prevenire a aparitiei fungilor la plante Download PDF

Info

Publication number
RO109268B1
RO109268B1 RO94-00909A RO9400909A RO109268B1 RO 109268 B1 RO109268 B1 RO 109268B1 RO 9400909 A RO9400909 A RO 9400909A RO 109268 B1 RO109268 B1 RO 109268B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
plants
acid
ppm
action
control
Prior art date
Application number
RO94-00909A
Other languages
English (en)
Inventor
Ronald Zeun
Original Assignee
Ciba Geigy Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=4215953&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO109268(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Ciba Geigy Ag filed Critical Ciba Geigy Ag
Publication of RO109268B1 publication Critical patent/RO109268B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N47/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom not being member of a ring and having no bond to a carbon or hydrogen atom, e.g. derivatives of carbonic acid
    • A01N47/08Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom not being member of a ring and having no bond to a carbon or hydrogen atom, e.g. derivatives of carbonic acid the carbon atom having one or more single bonds to nitrogen atoms
    • A01N47/28Ureas or thioureas containing the groups >N—CO—N< or >N—CS—N<
    • A01N47/38Ureas or thioureas containing the groups >N—CO—N< or >N—CS—N< containing the group >N—CO—N< where at least one nitrogen atom is part of a heterocyclic ring; Thio analogues thereof

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Cosmetics (AREA)

Description

Invenția se referă la o compoziție pentru protecția plantelor față de acțiunea, microorganismelor fitopatogene, amestecuri bicomponente cu acțiune sinergetică mărită și la o metodă de utilizare a acestor amestecuri în 5 protecția plantelor, în special, ca fungicide la cereale.
Se cunosc compoziții fungicide având ca substanțe active derivați de imidazol cu formula: 10
CXNRi'R2 în care, X este oxigen sau sulf, Rt este alchil, alchenil, alchinil, cicloalchil, fenil, fenilalchil, 20 fenolalchenil, fenoxialchil sau feniltioalchil și R2 este fenil, eventual substituit, fenilalchil. fenoxialchil, feniltioalchil cu condiția când R, este metil sau fenil și R2 este eventual fenil (Brevet US 4154945). 25
De asemenea, se cunosc compoziții fungicide având ca substanță activă derivați de anilină cu formula:
R2 în care, R4 și R2 sunt independent unul de altul 35 atomi de hidrogen sau halogen. grupul alchil cu 1-3 atomi de carbon, halogenalchil cu 1-2 atomi de carbon, alcoxi cu 1-3 atomi de carbon sau halogenalcoxi cu 1-3 atomi de carbon, R3 este un atom de hidrogen, o grupă 40 alchil cu 1-4 atomi de carbon, eventual substituită cu halogen, hidroxi sau cian, ciclopropil, eventual substituit cu halogen sau metil, R4 este cicloalchil cu 3-6 atomi de carbon, eventual substituit cu metil sau halogen 45 (Brevet EU 0310550).
Invenția extinde gama compozițiilor fitomicrobicide sinergetice și este constituită din N-propil-N- [2-(2,4,6-triclorfenoxi)etil]imidazol-l-carboxamida sau o sare sau un complex metalic al acestuia cu formula (I):
(I) și 4-ciclopropiI-6-metil-N-fenil-2-aminopirimidina sau o sare sau un complex metalic al acesteia cu formula (II):
în raport I:II = 10:1 la 1:10, de preferință, 5:1 la 1:6 și mai ales 3:1 la 1:3.
Metoda de control și prevenire a apariției fungilor la plante constă în aceea.că se tratează elementele de înmulțire a plantelor, sămânța sau locul infestat sau accesibil de infestare, cu compoziția fitomicrobicidă sinergetică, în proporția de 500-2000 g/ha, de preferință, 100-1000 g/ha și mai ales 250-850 g/ha.
Invenția prezintă avantaje prin aceea că realizează o compoziție sinergetică care are proprietăți fungicide curative, preventive și sistemice foarte bune pentru protecția plantelor curative.
Acizii utilizați pentru prepararea sărurilor cu formula caracteristică (I) sau (II) includ tipic:
Termenul săruri include, de asemenea, complecșii metalici ai ambelor componente fundamentale (I) și (II). Acești complecși pot conține, fie un component, fie ambi componenți independent. Este, de asemenea, posibil să se prepare complecși metalici prin combinarea componenților (I) și (II) cu fiecare din ei pentru a forma complecși micști.
Complecșii metalici se compun dintr-o moleculă organică fundamentală și o sare metalică organică sau anorganică, de exemplu, extrasă din cloruri, nitrați, sulfați, acetați, trifluoracetați, propionați, tartrați, sulfonați, salicilați și benzoați ai elementelor din grupa a doua principală a tabelului periodic așa cum sunt calciu și magneziu și ai grupelor trei și 5 patru principale, cum sunt aluminiu, staniu, plumb, de asemenea, subgrupele de la unu la opt cum sunt: crom, mangan, fier, cobalt, nichel, cupru, zinc și alții. Sunt preferate elementele din subgrupele perioadei a patra. 10 Metalele pot exista în diferitele lor forme de valență. Complecșii metalici pot fi mononucleari sau polinucleari, adică pot conține una sau mai multe entități moleculare cu liganzi.
Acizii utilizați pentru prepararea 15 sărurilor cu formula caracteristică (I) sau (II) i nclud tipic: acizi halogenați cu acid fluorhidric, acid bromhidric, acid iodhidric, la fel acid sulfuric sau acid fosforic, acid azotic și acizi organici ca: acid acetic, acid 20 trifluoracetic, acid tricloracetic, acid propionic, acid tiocianic, acid glicolic, acid lactic, acid succinic, acid citric, acid benzoic, acid cinamic, acid oxalic, acid formic, acid benzensulfonic, acid p-toluensulfonic, acid metansulfonic, acid salicilic, acid /2-aminosalicilic, acid 2-fenoxibenzoic, acid 2-acetoxibenzoic sau acid 1,2-naftalindisulfonic.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției. în aceste exemple compozițiile agrochimice uzuale conțin 0,1 la 99% în greutate, de preferat 0,1 la 95% compuși cu formula (I) și (II), 99,9% la 1% în greutate, de preferat 99,9% la 5% adjuvant solid sau lichid și 0 la 25% în greutate, de preferat, 0,1 la 25% surfactant. în timp ce produsele comerciale vor fi preferate sub forma de concentrat, utilizatorii le vor folosi în forme diluate.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției. în aceste exemple termenul ingredient activ (IA) înseamnă un amestec de compus (I) și (II) într-o proporție specifică.
Exemplul 1. Pudre umectabile
- ingredient activ (I:II=2:3(a). 1:1 (b):
- lignin sulfonat de sodiu....................
- laurii sulfonat de sodiu.....................
- diizobutilnaftalin sulfonat de sodiu .
- octilfenoxi polietoxietanol (7-8 mol EO)
- silice fin dispersată..................................
- caolin........................................................
l:6(c)
Ingredientul activ este temeinic amestecat cu adjuvanți și amestecul este bine măcinat într-o moară potrivită pentru a
a b c
25% 50% 75%
. 5% 5% -
.. 3% - 5%
. - 6% 10%
. - 2% -
.. 5% 10% 10%
.. 62% 27% -
i pudră umectabilă care poate
fi obține o diluată cu apă pentru a da suspensii de orice concentrație dorită.
Exemplul 2. Concentrat emulsifiabil
- ingredient activ (1:11= 2:5).....................
- dodecilbenzensulfonat de sodiu..............
- octilfenoxi polietoxietanol (4-5 mol EO)
- ulei de ricin polietoxilat (35 mol EO) ....
- ciclohexanonă...........................................
- amestec de xileni......................................
Emulsiile de orice concentrație dorită pentru utilizarea în protecția plantelor 50
................10%
............... 3%
............... 3%
............... 4%
.................30%
..................50% pot fi preparate din astfel de concentrații prin diluare cu apă.
b c
6% 4%
94%
96%
Exemplul 3. Pulberi a
- ingredient activ (1:11=1:4(s), l:5(b),l:l(c)............... 5%
- talc................................................................................95%
- caolin............................................................................
- pudră minerală ...........................................................
Pulberile gata de folosință sunt 10 obținute prin amestecarea intimă a ingredientului activ cu purtătorii și măcinarea
Exemplul 4. Granule extrudate
- ingredient activ (I:II = 2:3)..................
- lignosulfonat de sodiu...........................
- carboximetil celuloza.............................
- caolin......................................................
Ingredientul activ se amestecă cu 20 adjuvanți, amestecul este măcinat și umezit amestecului într-o moară potrivită. Astfel de pulberi pot fi folosite, de asemenea, la îmbrăcarea uscată a semințelor.
.................10%
.................. 2%
.................. 1%
...................82% cu apă. Amestecul este extrudat și ulterior uscat în curent de aer.
Exemplul 5. Granulele acoperite
- ingredient activ (I : II = 3:5)............................. 8%
- polietilen glicol 200 .......................................... 3%
- caolin............................................................ 89%
Ingredientul activ fin măcinat se aplică 30 într-un amestec care dă granule acoperite uniform în caolin umezit cu polietilen glicol, nepulverulent.
Exemplul 6. Concentrat suspensie
- ingredient activ (1:11 = 3:7) ................................
- etilenglicol.....................................................
- nonilfenoxi polietoxietanol (15 mol EO)..................
- ligninsulfonat de sodiu.......................................
- carboximetil celuloză.........................................
- ulei siliconic sub formă de emulsie în apă 75%..........
Ingredientul activ fin mărunții este amestecat intim cu adjuvanți pentru a da o suspensie concentrată din care pot fi preparate suspensii de orice concentrație dorită prin diluare cu apă. Astfel de formulări diluate pot fi folosite pentru tratarea plantelor vii la fel de 45 bine ca și pentru elementele de înmulțire a plantelor și pentru protecția lor împotriva infestării cu microorganisme, prin stropire, udare sau impregnare.
Exemple biologice 50
Fungicidele au întotdeauna un efect fungicid sinergetic dacă acțiunea fungicidă a combinației cu ingredient activ este mai mare de cât suma acțiunilor fungicide individuale.
40% 10% 6% 10% 1% 1% 32%
Creșterea E așteptată, a plantei pentru o combinație dată, de exemplu, a două fungicide, este exprimată în așa numita formulă COLBY și poate fi calculată după cum urmează:
Dacă notăm ppm = miligrame de ingredient activ (=IA) pe litru de amestec stropit:X = acțiunea procentuală a fungicidului I utilizând p ppm de ingredient activ; Y = acțiunea procentuala a fungicidului II utilizând q ppm de ingredient activ; E = acțiunea estimată a fungicidelor I+II, utilizând (p+q) ppm ingredient activ (acțiune însumată); atunci după COLBY : E = X + Y - (XxY) / 100.
Dacă valoarea observată (O) este mai mare decât valoarea estimată, atunci acțiunea combinației este mai mare decât acțiunea însumată, adică este un sinergism.
în exemplele următoare infestarea plantelor netratate a fost luată 100%, 5 corespunzând la o acțiune O %.
Acțiunea împotriva Pseudocercosporella herpotricoides la grâu .
Plantele de grâu de 10 zile sunt stropite la vârf cu un amestec preparat dintr-o 10 formulare a fungicidului sau o combinație fungicidă. După 48 h planta tratată este infectată cu o suspensie condia a fungului (tip grâu sau secară). Plantele infectate sunt apoi incubate 2 zile la 90-100% umiditate relativă și 20°C și ținute pentru încă 8 săptămâni în climat de cameră la 12°C. Infestarea cu lung este evaluată 9 săptămâni după infecție.
Rezultatele următoare sunt obținute la o concentrație de 60 ppm a compusului I și de 200 ppm a compusului II:
Acțiunea fungului Acțiunea în % Factorul sinergie
IA I 60 ppm IA II 200 ppm E calculat WS (I + II) (60 + 200 Ppm) O găsit O/E
grâu 13 20 30,4 52 1,71
secară 2 10 11,8 45 3,81
Acțiunea împotriva Botrytis tinerea la 25 mere.
Daunele artificial aplicate sunt tratate prin stropirea unui amestec (30 μΐ component testat sau combinație) pe locurile afectate. Fructul tratat este apoi inoculat cu o suspensie 30 de spori a fungului și incubat o săptămână la umiditate ridicată și 20°C. Acțiunea fungicidă a compusului sau combinației testate este determinată după numărul locurilor atacate afectate de putregai.
Rezultatele următoare sunt obținute la o concentrație de 6 ppm a compusului I și de 2 ppm a compusului II:
Acțiunea în % Factorul sinergie
IA I 6 ppm IA II 2 ppm E calculat IA (I + II) (6 + 2) ppm O găsit O/E
40 40 64 85 1,33
Acțiunea împotriva Botrytis tinerea la 45 vița-de-vie
Puieții de viță-de-vie în stadiul de 4-5 frunze sunt stropiți la vârf cu un amestec preparat dintr-o formulare sub formă de pudră umectabilă a fungicidului și infectați 24 de h 50 mai târziu cu o suspensie de spori a fungului. Infestarea cu fungi este evaluată 6 zile după infecție, în timp ce se menține o umiditate relativă de 95-100% și o temperatură de 20°C.
Concentrația de fungicide I și II, 6 ppm la fiecare
Acțiunea în % Factorul sinergie
IA I 6 ppm IA II 6 ppm E calculat IA (I + II) (6 + 6) ppm O găsit O/E
18 18 33 76 2,3
Concentrația de fungicide I și II, 2 ppm la fiecare
Acțiunea în % Factorul sinergie
IA I 2 ppm IA II 2 ppm E calculat IA (I + II) (2 + 2) ppm O găsit O/E
18 18 18 35 1,9
Acțiunea împotriva Erysiphe graminis 25 la grâul de iarnă în jur de 20 de plante din varietatea grâu de iarnă Bernina sunt cultivate în oale cu diametru de 15 cm, în sere, la 20 °C și umiditate relativa 60%, 12 h în timpul zilei și 30 la 16°C și 80% umiditate relativă în timpul nopții. La începutul încolțirii (Ec 21) sunt inoculate cu un lung izolat de Erysiphe graminis f. sp. tritici, care are o sensibilitate diminuată la fungicide DMI. 35
După 3 zile de la inoculare, fungicidul singur sau amestecul de fungicide este aplicat ca suspensie apoasă printr-o stropire puternică sub condițiile de câmp la un raport al aplicării de 500 1 de apă/ha. Schimbarea la infestarea 40 suprafețelor frunzelor folosite pentru inoculare este determinată la 4 și 11 zile după aplicare (evaluarea infestării primare). Au fost făcute 3 repetări ale fiecărui experiment. O mărire sinergetică a activității fungicide se produce la 45 diferite proporții de amestecare a componenților I și II.
Acțiunea împotriva Pyrenophora teres la orez
Plantele de orez de 6 zile stropite în 50 vârf cu un amestec preparat dintr-o formulare a fungicidului sau amestecului de fungicide.
După două zile plantele sunt inoculate cu o suspensie de spori de Pyrenophora teres și incubate în sere, la 21 °C și 90-100% umiditate. Evaluarea infestării cu iungi se face o săptămână mai târziu. O mărire sinergetică a activității fungicide se produce la diferite proporții de amestecare a componenților I și II.
După cum rezultă de mai sus, noile amestecuri pot fi folosite pentru a inhiba sau distruge microorganismele care există pe plante sau părți ale plantelor (fructe, flori, frunze, tulpină, tubercul, rădăcini) în diferite recolte de plante folositoare, iar în acelaș timp părțile plantelor care cresc mai târziu sunt, de asemenea, protejate de atacul acestor microorganisme. Ele pot fi, de asemenea, utilizate ca agenți de îmbrăcare pentru protecția elementelor de înmulțire a plantelor, în special, semințe (fructe, tuberculi, boabe) și a plantelor tăiate împotriva fungilor fitopatogenici care există în sol. Noile amestecuri sunt în particular bine tolerate de plante și neprimejdioase ecologic. Acestea se aplică în particular, de asemeni, microorganismelor care au dezvoltarea sensibil diminuată la fungicidele din clasa imidazolului și triazolului.
Comnponentele amestecurilor au efect împotriva fungilor fitopatogenici aparținând următoarelor clase: Ascomicete (de exemplu:
Venturia, Pedosphaera, Erysiphe, Monilinia și
Uncinula). Basidomicete (de exemplu, clasa
Hemileia, Rhisocotonia, Puccinia); Fungi imperfecți (de exemplu, Botrytis, Helminthosporium,RhynchosporiumEusorium, Septoria, Cercospora, Alternaria, Pyricularia și în special, Pseudocercosporella herpotrichoides).
Recoltele supuse testului potrivite cu sfera de indicații revelate în acest loc, cuprind în cadrul scopului prezentei invenții următoarele specii de plante : cereale (grâu, orz, secară, ovăz, orez, porumb, sorg și speciile înrudite); sfecla (sfecla de zahăr și furajeră); rodii, crupe și fructe moi ( mere, pere, prune, piersici, migdale, cireși, căpșuni, zmeură, mure); plante leguminoase (fasole, linte, mazăre, soia); plante uleioare (rapiță, muștar, mac, măsline, floarea-soarelui, nuci de cocos, ulei de ricin, cacao, arahide); curcubitacee (castraveți, dovlecei, pepeni galbeni); plante fibroase (bumbac, in, cânepă, iută); citrice (portocale, lămâi, grapefruit, mandarine); legume (spanac, lăptuci, asparagus, varză, morcovi, ceapă, roșii, cartofi, ardei gras); lauracee (avocado, scorțișoară, canfor); sau plante ca porumb, tutun, nuci, cafea, trestie de zahăr, ceai, viță-de-vie , hamei, banane și arbore de cauciuc; la fel, ornamentalele (flori, arbuști, foioase, conifere). Această înșiruire nu constituie o limitare.
Noile corn, ponente ale amestecurilor sunt deosebit de eficace în cereale, de exemplu: la grâu împotriva Pseudocercorsporella herpotrichoides, Erysiphe graminis, Septoria nodorum și Pyrenophora triticirepntis; la orez împotriva Pseudocercosporella herpotrichoides, Erysiphe graminis, Pyrenophora teres, Rhynchosporis secalis, Typhula incarnata; la rapiță împotriva Alternaria brassicae. Cylindrosporium concentricum, Phoma lingam și Pseudocercosporella capselae.
Componentele amestecurilor acestei invenții pot fi utilizate cu avantaje deosebite pentru controlul și inhibarea fungilor care și-au dezvoltat o rezistență certă la fungicide acționând ca inhibitori C-14 demetilat.
Bolile frunzelor ca: Erysiphe graminis, Septoria tritici, Septoria nodorum,
Phyrenophora tritici-repentis, Phyrenophora teres și Rhyncosporium secalis la grâu, pot fi controlate și inhibate cu eficacitate deosebită.
Pseudocercosporella capsellae în grâu și orez poate fi la fel controlată și inhibată cu efecte deosebite.
Componenta activă a amestecurilor acestei invenții este, de asemenea, foarte eficace împotriva Botrytis cinerea la mere și vița-de-vie.
Amestecurile compușilor cu formula I și II sunt utilizate normal ca compoziții. Se pot aplica simultan, dar și succesiv în aceeași zi, în locul sau planta de tratat, fără sau împreună cu purtătorii opționali, surfactanți sau adjuvanți de promovare utilizați, de obicei, în acest scop. Purtătorii potriviți și adjuvanți pot fi solizi sau lichizi și corespund substanțelor similare implicate obișnuit în formularea tehnologiei, incluzând substanțe minerale regenerate sau naturale, solvenți, dispersanți, agenți de umectare, adezivi, întăritori, lianți sau fertilizatori.
O metodă preferată de aplicare a amestecurilor fungicide care conțin cel puțin un component I sau II este aplicarea pe partea aeriană a plantelor, în special, pe frunziș (aplicare pe frunze). Frecvența de aplicare și proporția de aplicare depind de condițiile de viață climaterice și biologice ale patogenului. Oricum, fungicidele pot penetra planta prin rădăcinile din sol (acțiune sistematică prin îmbibarea locului unde se găsește planta cu o formă lichidă, sau prin aplicarea compușilor în formă solidă la sol, de exemplu sub forma granulată (aplicare la sol). Compușii cu formula I și II pot fi aplicați semințelor (acoperire) prin impregnarea semințelor ori cu o formă lichidă a fungicidului ori acoperindule cu o combinație umedă sau solidă deja formată. Pe deasupra, în cazurile speciale noile metode de aplicare Ia plante sunt posibile, spre exemplu, în tratamentul selectiv la muguri sau infructescență.
Compușii combinației din această invenție se folosesc în forma nemodificată sau, preferabil, împreună cu adjuvanții convenționali utilizați în acest scop. Ei sunt convenabil formulați în manieră cunoscută la concentrații emulsificabile, pastă de acoperire, soluții pulverizabile ca atare sau diluabile, emulsii diluate, pudre umectabile, pudre solubile, pulberi, granule și, de asemenea, 5 încapsulate în substanțe polimerice. După tipul compoziției, metodele de aplicare ca stropirea, atomizarea, prăfuirea, aplicarea din loc în loc, acoperirea sau turnarea sunt alese în acord cu obiectivele propuse și circumstanțiale pre- 10 dominante. Proporția avantajoasă de aplicare a combinației este normală de la 50 g la 2 kg ingredient activ (IA) per hectar, preferabil de la 100 g la 1000 g IA/ha , și cel mai de preferat, de la 250 g la 850 g IA/ha. 15
Compozițiile sunt preparate în mod cunoscut, convenabil prin amestecarea omogenă și/sau măcinarea ingredientelor active cu materialul de umplutură cum ar fi solventul, purtătorul solid și în unele cazuri compuși 20 activi de suprafață (surfactanți).
Solvenții potriviți sunt: hidrocarburile aromate, de preferat fracțiunile conținând 8-12 atomi de carbon, amestecuri tipice de xileni sau naftaline substituite, ftalați ca: dibutil sau 25 dioctilftalat, hidrocarburi alifatice ca: ciclohexan sau parafine; de asemenea, alcooli și glicoli și eterii și esterii corespunzători, incluzând de obicei etanol, etilenglicol, metil sau etil, etilenglicol, eter; cetone ca ciclo- 30 hexanonă; solvenți puternic polari ca: N-metil2-pirolidona, dimetilsulfoxid sau dimetilformamida; la fel uleiurile vegetale sau uleiurile vegetale epoxidice ca: ulei de cocos epoxidic sau ulei de soia; sau apă. 35
Purtătorii solizi utilizați, de obicei, pentru pulberi și pudre dispersabile sunt, de obicei, ingrediente naturale ca: calcit, talc, caolin, montmorilonit, attapulgit. Pentru a îmbunătăți proprietățile fizice este, de 40 asemenea, posibil să se adauge acid salicilic fin dispersat sau polimeri adsorbanți fin dispersați. Purtătorii adsorbanți granulați indicați sunt de tip poros, de exemplu: piatra ponce, cărămida spartă, sepiolitul și bentonită; 45 purtătorii neabsorbanți indicați sunt materiale ca nisipul sau calcitul. In plus, pot fi utilizate un număr mare de materiale pregranulate de natură anorganică sau organică, de exemplu, preferabil dolomit sau reziduuri de plante pulverizate.
Dependent de natura compușilor cu formula I și II care se formează, compușii activi de suprafață potriviți sunt surfactanți neionici, cationici și/sau anionici care au bune proprietăți emulsifiante, de dispersie și de udare. Termenul surfactanți va cuprinde și amestecuri de surfactanți.
In practică este convenabil utilizarea componenților I și II ca baze libere Ia care ulterior se pot adăuga substanțe agrochimice, insecticide tipice, acaricide, nematocide, ierbicide, regulatori de creștere și îngrășăminte, dar de preferat noile microbicide.
In ultimii ani, așa numiții inhibitori de energosterol biosintetizat au intrat pe piață în număr crescând. Acestea sunt preparate a căror acțiune fungicidă constă în inhibarea biosintezei ergosterolului care are loc în membrana celulară a fungii. Fungicidele care conțin un imidazol sau un radical 1,2,4-triazol în moleculă, de obicei, acționează ca inhibitori C-14 demetilat ( = DMI). Totuși, utilizarea preparatelor bazate pe imidazol și 1,2,4-triazol în timp, deja în unele cazuri au condus la apariția unei sensibilități diminuate dovedite.
Activitatea fungicidă a amestecurilor imidazol (I) cu anilinopirimidina (II) nu este doar aditivă, dar este, de asemenea, pronunțată în termenii unei intensificări sinergetice chiar împotriva fungilor izolați care au căpătat o sensibilitate diminuată la fungicidele cu imidazol sau 1,2,4-triazol.
Invenția se referă nu numai la amestecurilor bicomponente, dar și la o metodă de control a fungilor, care cuprinde tratarea unui loc deja infestat cu fungi sau susceptibil de o astfel de infestare, în orice ordine sau simultan, cu, a) componenta activă a formulei (I) sau o sare , sau o sare metalică a acesteia și cu, b) componenta activă a formulei (II) sau o sare a acesteia, care poate fi, de asemenea, aleasă, încât ambele componente active sunt atașate unui radical acid sau, în cazul complexului metalic, la un cation metalic central.

Claims (2)

  1. Revendicări
    1. Compoziție fitomicrobicidă sinergetică, caracterizată prin aceea că este constituită din N-propil-N-[2-(2,4,6-triclorfenoxi)-etil]imidazol-l-carboxamida și 4ciclopropil-6-metil-N-fenil-2-aminopirimidine sau o sare sau un complex metalic al acestora 10 în raport I : II = 10 : 1 la 1 : 20, de preferință 6 : 1 și mai ales 3 : 1 la 1 : 3.
  2. 2. Metodă de control și prevenire a apariției fungilor la plante, caracterizată prin aceea că se tratează elementele de înmulțire a plantelor, sămânța sau locul infestat sau susceptibil de infestare, cu compoziția fitomicrobicidă sinergetică, în proporție de 502000 g/ha de preferință 100-1000 g/ha și cel mai ales 250-850 g/ha.
RO94-00909A 1993-06-04 1994-06-01 Compozitie fitomicrobicida sinergetica si metoda de control si prevenire a aparitiei fungilor la plante RO109268B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH167493A CH686061A5 (de) 1993-06-04 1993-06-04 Mikrobizide.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO109268B1 true RO109268B1 (ro) 1995-01-30

Family

ID=4215953

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO94-00909A RO109268B1 (ro) 1993-06-04 1994-06-01 Compozitie fitomicrobicida sinergetica si metoda de control si prevenire a aparitiei fungilor la plante

Country Status (23)

Country Link
US (1) US5430034A (ro)
EP (1) EP0627164B2 (ro)
JP (1) JPH06345607A (ro)
CN (2) CN1071093C (ro)
AT (1) ATE140364T1 (ro)
AU (1) AU676292B2 (ro)
BG (1) BG62027B1 (ro)
BR (1) BR9402169A (ro)
CA (1) CA2125019A1 (ro)
CH (1) CH686061A5 (ro)
CZ (1) CZ285959B6 (ro)
DE (1) DE59400429D1 (ro)
DK (1) DK0627164T4 (ro)
ES (1) ES2089899T5 (ro)
GR (1) GR3020572T3 (ro)
HU (1) HU214301B (ro)
IL (1) IL109865A (ro)
PL (1) PL175601B1 (ro)
RO (1) RO109268B1 (ro)
RU (1) RU2121792C1 (ro)
SG (1) SG47425A1 (ro)
SK (1) SK280213B6 (ro)
UA (1) UA41282C2 (ro)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9314128D0 (en) * 1993-07-08 1993-08-18 Schering Agrochemicals Ltd Fungicidal composition
ATE506852T1 (de) * 2005-09-29 2011-05-15 Syngenta Participations Ag Fungizidzusammensetzungen
GB0706044D0 (en) * 2007-03-28 2007-05-09 Syngenta Ltd C0-Crystals
DE202009006579U1 (de) 2009-05-06 2009-07-16 Kertes, Miroslav Vorrichtung zur Versorgung eines Lastkraftwagens aus einer Zusatzenergiequelle
CN102007912B (zh) * 2010-11-30 2013-08-14 陕西美邦农药有限公司 一种含有嘧菌环胺的杀菌组合物
CN103314983B (zh) * 2012-03-23 2016-06-08 陕西韦尔奇作物保护有限公司 一种含有嘧菌胺的杀菌组合物
JP2013032375A (ja) * 2012-10-05 2013-02-14 Japan Enviro Chemicals Ltd 防かび組成物
AT516549B1 (de) * 2014-11-20 2017-05-15 Wenatex Forschung - Entw - Produktion Gmbh Antimikrobielles Mittel zum biociden Ausrüsten von Polymeren
CN107853316A (zh) * 2017-12-12 2018-03-30 广东中迅农科股份有限公司 一种含有嘧菌环胺和咪鲜胺的杀菌组合物
KR102099419B1 (ko) * 2019-01-02 2020-04-09 경상대학교산학협력단 폴리에틸렌글리콜, 탈지유 및 유용 미생물을 유효성분으로 포함하는 식물병 방제를 위한 비-벡터링용 조성물
CN115152782A (zh) * 2022-06-23 2022-10-11 泰安市农业科学院(山东省农业科学院泰安市分院) 一种防治双孢菇病害的杀菌剂组合物及其应用

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1469772A (en) * 1973-06-21 1977-04-06 Boots Co Ltd Fungicidal imidazole derivatives
EP0072156B1 (en) * 1981-07-31 1984-11-28 Fbc Limited Fungicidal composition containing prochloraz
GB2112287B (en) * 1981-11-17 1985-09-25 Ici Plc Fungicidal compositions
ES2054867T3 (es) * 1987-09-28 1994-08-16 Ciba Geigy Ag Plaguicidas y pesticidas.
US5153200A (en) * 1987-09-28 1992-10-06 Ciba-Geigy Corporation Pesticides
GB2258615B (en) * 1991-08-13 1995-02-08 Schering Ag Fungicides
EP0548025B1 (de) * 1991-12-19 1996-04-17 Ciba-Geigy Ag Mikrobizide
DK0556157T3 (da) * 1992-02-13 1998-08-10 Novartis Ag Fungicide blandinger på basis af triazol-fungicider og et 4,6-dimethyl-N-phenyl-2-pyrimidinamin.
GB2267644B (en) * 1992-06-10 1996-02-07 Schering Ag Fungicidal mixtures
GB9314128D0 (en) * 1993-07-08 1993-08-18 Schering Agrochemicals Ltd Fungicidal composition

Also Published As

Publication number Publication date
PL303678A1 (en) 1994-12-12
ES2089899T3 (es) 1996-10-01
AU676292B2 (en) 1997-03-06
CN1071093C (zh) 2001-09-19
DK0627164T4 (da) 2001-11-12
SK67294A3 (en) 1994-12-07
SG47425A1 (en) 1998-04-17
ATE140364T1 (de) 1996-08-15
EP0627164B1 (de) 1996-07-17
DK0627164T3 (da) 1996-08-12
EP0627164B2 (de) 2001-08-22
RU2121792C1 (ru) 1998-11-20
BR9402169A (pt) 1995-05-02
GR3020572T3 (en) 1996-10-31
PL175601B1 (pl) 1999-01-29
CZ135894A3 (en) 1995-01-18
HU214301B (hu) 1998-03-02
BG62027B1 (bg) 1999-01-29
CA2125019A1 (en) 1994-12-05
HUT67794A (en) 1995-04-28
HU9401672D0 (en) 1994-09-28
ES2089899T5 (es) 2002-02-16
SK280213B6 (sk) 1999-10-08
UA41282C2 (uk) 2001-09-17
CN1107291A (zh) 1995-08-30
AU6452494A (en) 1994-12-08
EP0627164A1 (de) 1994-12-07
IL109865A0 (en) 1994-10-07
DE59400429D1 (de) 1996-08-22
BG98819A (bg) 1995-05-31
CN1329826A (zh) 2002-01-09
IL109865A (en) 1999-04-11
JPH06345607A (ja) 1994-12-20
CH686061A5 (de) 1995-12-29
US5430034A (en) 1995-07-04
CZ285959B6 (cs) 1999-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5436248A (en) Microbicides
US5567705A (en) Microbicides
CZ293675B6 (cs) Fytomikrobicidní prostředek a způsob potírání a prevence chorob rostlin
NZ204479A (en) Fungicidal compositions containing triazole derivatives
US5430035A (en) Microbicides
BRPI0616836A2 (pt) mistura fungicida e biorreguladora, processos para combater fungos nocivos fitopatogênicos, e para regular o crescimento das plantas, semente, uso de compostos, agente fungicida, e, agente biorregulador
RO109268B1 (ro) Compozitie fitomicrobicida sinergetica si metoda de control si prevenire a aparitiei fungilor la plante
RU2270564C2 (ru) Способ борьбы с фитопатогенными болезнями культурных растений, фунгицидная композиция
BG64028B1 (bg) Пестицидни състави
US6136816A (en) Method for protecting pome plants against venturia and podosphearea spp. infestation
KR20010080945A (ko) 티에노[2,3-d]피리미딘-4-온을 포함하는 살진균성 배합물
RU2208316C2 (ru) Способ борьбы с фитопатогенными болезнями культурных растений и фунгицидная композиция
CN106982842B (zh) 一种杀菌组合物
CN106982851B (zh) 一种杀菌组合物
CN107593710B (zh) 一种杀菌组合物
CN114097802B (zh) 一种含氟环唑和稻瘟灵的乳油剂型
US5519026A (en) Microbicides
AU2234100A (en) Pesticidal compositions
CN107593711B (zh) 一种杀菌组合物
CN106982850B (zh) 一种杀菌组合物
RU2127054C1 (ru) Фунгицид для растений, способ борьбы с грибами
CN111727968A (zh) 一种杀菌组合物
CN111771899A (zh) 一种杀菌组合物
KR20010032654A (ko) 티에노[2,3-d]피리미딘-4-온을 포함하는 살진균 배합물