NO800265L - Fremgangsmaate til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat - Google Patents

Fremgangsmaate til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat

Info

Publication number
NO800265L
NO800265L NO800265A NO800265A NO800265L NO 800265 L NO800265 L NO 800265L NO 800265 A NO800265 A NO 800265A NO 800265 A NO800265 A NO 800265A NO 800265 L NO800265 L NO 800265L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
acid
isomannide
isosorbide
ester
nitrate
Prior art date
Application number
NO800265A
Other languages
English (en)
Inventor
Klaus Sandrock
Guenter Cordes
Original Assignee
Sanol Arznei Schwarz Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sanol Arznei Schwarz Gmbh filed Critical Sanol Arznei Schwarz Gmbh
Publication of NO800265L publication Critical patent/NO800265L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D493/00Heterocyclic compounds containing oxygen atoms as the only ring hetero atoms in the condensed system
    • C07D493/02Heterocyclic compounds containing oxygen atoms as the only ring hetero atoms in the condensed system in which the condensed system contains two hetero rings
    • C07D493/04Ortho-condensed systems

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Oxygen Or Sulfur (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en ny fremgangsmåte til fremstilling av 1,4-3,6-dianhydrosorbid-5-nitrat med formel
og med den internasjonale korte betegnelsen isosorbid-5-mononitrat.
Isosorbid-2,5-dinitrat (ISD) er en forbindelse som i lengere
tid har blitt anvendt til behandling av koronare hjertesyk-dommer, f.eks. angina pectoris. Den er i handelen i et flertall farmasøytiske tilberedninger. Etter oral administrering gjennomgår forbindelsen en hurtig første-passerings-effekt i leveren, dvs. det dannes metabolitter som f.eks. isosorbid-2-mononitrat (2-ISM), isosorbid-5-mononitrat (5-ISM), isosorbid, sorbit samt tilsvarende konjugater (Sisenwine og Reulius,
J. Pharmacol, Exper. Therap. 176, 296 ff. (1970), Chasseaud
et al, Europ. J. Clin. Pharmacol. 8, 157 ff. (1975), Chassaeaud og Down, J. Pharm. Sei., vol. 63, 1147 ff. (1974)). Ved disse undersøkeler ble det påvist at isos.orbid-2-nitrat og isosorbid-5-nitrat har likeartede virkninger som isosorbid-2,5-dinitrat, således at en del av virkningen av det administrerte isosorbid-2,5-dinitrat frembringes ved de ved metabolismen dannede mononitrater. (R.L. Wendt, J. Pharmacol. Exper. Therap.
180, 732 (1971), Michel, Kerz-Kreislauf Nr. 8, 444 ff. (1976), Stauch et al, Verh. Dtsch. Ges. Kreislaufforschg. 41, 182 ff.
(1975) ) .
Undersøkelsene viste videre at det ikke er utelukket at administrering av mononitrat , spesielt av isosorbid-5-nitratet, har fordel i forhold til administrering av isosorbid-dinitrat når f.eks. første-passerings-effekten ved mononitratene er mindre, og følgelig fremkommer også de individuelle svingninger av metabdliseringsgraden mindre. Den direkte anvendelse av mononitrater har imidlertid hittil strandet på den omstendelige og meget dyre syntese av disse forbindelser.
Ifølge I.G. Csizmadia og D.L. Hayward, Photochem. Photobiol.
4, 657 (1965) fremstilles isosorbid-5-nitrat ved direkte nitrering av isosorbid. Herved fremkommer en blanding av nitrater, idet isosorbid-5-nitratet bare er tilstede som underordnet bestanddel. Fra denne blanding kan isosorbid-5-nitratet utvinnes ved søylekromatografi. De derved oppnådde utbytter er meget små og isoleringsmetoden er så tidskrevende og dyr at denne fremstillingsmåte ikke har noen praktisk betydning.
En ytterligere måte fører på kjent måte fra isosorbid i første rekke til isosorbid-2,5-dinitrat, som deretter forsåpes partielt, således at det igjen oppstår blandinger av isosorbid-2,5-dinitrat, isosorbid-2-nitrat, isosorbid-5-nitrat og isosorbid, som likeledes må adskilles og isoleres på samme måte ved hjelp av omstendelige skillefremgangsmåter (Anteunis et al. Org. Magnetic Resonance Vol.3, 363 ff. (1971), D.L. Hayward et al, Can. J. Chem. 45, 2191 ff. (1967)).
Endelig er det i DOS 27 51 934 og i det tilsvarende amerikanske patent 4 065 488 omtalt en fremgangsmåte hvor isosorbidet i første rekke forestres med en lavere alkansyreanhydrid eller lavere alkansyreklorid eller -bromid, spesielt eddiksyre-anhydrid, til en blanding av isosorbid, isosorbid-2-acylat, isosorbid-5-acylat og isosorbid-2,5-diacylat. I et annet trinn ekstraheres isosorbid fra blandingen for i den nest-følgende nitrering å hindre dannelsen av det som. eksplosjonsfårlig betegnede isosorbid-2,5-dinitrat. I tredje trinn nitreres deretter blandingen av isosorbid-2-acylat, isosorbid-5-acylat og isosorbid-2,5-diacylat med salpetersyre og den dannede blanding av isosorbid-3-acylat-5-nitrat, isosorbid-5-acylat -2-nitrat og isosorbid-2,5-diacylat hydrolyseres partielt, således at det oppstår en blanding av isosorbid- 2-nitrat, isosorbid-5-nitrat og isosorbid. Ved utkrystalliser-ing fra egnede oppløsningsmidler isoleres endelig isosorbid-5-nitratet. Også denne fremgangsmåte erkarakterisert vedet flertall trinn og belastes i tillegg ved at fra den i første trinn dannede blanding må det deri inneholdte isosorbid ekstraheres for å hindre dannelsen av det som eksplosjonsfårlig betegnede isosorbid-2,5-dinitrat i det følgende nitreringstrinn.
Felles for alle disse kjente fremgangsmåter er at det ikke er mulig med noen selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat,
men blandinger oppstår som deretter må oppdeles ved egnede skillefremgangsmåter, som f.eks. kromatografisk skillefremgangsmåter eller omkrystallisering. Disse skillefremgangsmåter, spesielt den kromatografiske skillefremgangsmåte, er imidlertid omstendelig. De betinger et relativt lite utbytte av det ønskede sluttprodukt, således at fremstillingen av isosorbid-5-nitrat er forholdsvis dyr etter denne fremgangsmåte.
Oppfinnelsen tilveiebringer nå en fremgangsmåte til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat. Den erkarakterisert vedat man omsetter isomannid i et organisk oppløsningsmiddel eller i et vandig-organisk reaksjonsmedium med den ekvivalente mengde av et syrehalogenid av en aromatisk sulfonsyre med den generelle formel I
hvori A betyr en benzen- eller en naftalenring (fortrinnsvis en benzenring), R betyr C^_^laverealkyl (fortrinnsvis metyl), C^_^-laverealkoksy (fortrinnsvis metoksy) eller halogen (fortrinnsvis klor eller brom) og n er et helt tall fra 0-3,(fortrinnsvis 0-1), eller et syrehalogenid (fortrinnsvis et klorid eller bromid, spesielt foretrukket et klorid) av en perfluor-C^_^ (fortrinnsvis C^_2-)laverealkansulfonsyre (spesielt foretrukket trifluormetylsulfonsyren), av en
C]__4~ (fortrinnsvis C^_2)laverealkansulfonsyre (spesielt foretrukket metansulfonsyren) eller en perfluor-C^_4~(fortrinnsvis<C>1-2-)laverealkankarboksylsyre (spesielt foretrukket trifluoreddiksyre), en karbaminsyre eller svovelsyrling i nærvær av en syreoppfanger, eller med den ekvivalente mengde av anhydridet av en aromatisk sulfonsyre med den generelle formel I, av en perfluorlaverealkansulfonsyre, av en laverealkansulfonsyre eller av en perfluorlaverealkankarboksylsyre, omsetter den dannede isomannid-2-ester i nærvær av et oppløsningsmiddel og eventuelt under oppvarming med et alkalimetall- eller ammoniumsalt av en benzosyre med den generelle formel II
hvoriR<1>betyr C-^-laverealkyl (fortrinnsvis metyl) , ci_4~laverealkoksy (fortrinnsvis metoksy) eller halogen (fortrinnsvis fluor, klor eller brom, spesielt klor eller brom) og m er et helt tall fra 0-3 (fortrinnsvis 0-1), eller en C1-4~
(fortrinnsvis C1_2-)laverealkankarboksylsyre (spesielt eddiksyre) eller maursyren, foréstrer 5-hydroksygruppen av den dannede isosorbid-2-ester på i og for seg kjent måte med salpetersyre og hydrolyserer og/eller omforestrer det dannede isosorbid-2-ester-5-nitrat i organisk eller vandig-organisk oppløsningsmiddel på i og for seg kjent måte med et alkalihydroksyd selektivt, således at esterresten avspaltes fra isosorbid-2-ester-5-nitrat under delvis eller fullstendig dannelse av en annen ester (f.eks. av isosorbid-2-benzoat-5-nitrat, en annen benzosyreester ved siden av isosorbid-5-nitrat).
Fortrinnsvis omsettes i første trinn isomannid med syrekloridet eller -bromidet eller -anhydridet av p-toluensulfonsyre, trifluormetansulfonsyre, metansulfonsyre eller trifluoreddiksyre.
I en foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omsettes isomannid i første trinn i et slikt organisk oppløsningsmiddel eller vandig-organisk reaksjonsmedium, og dette anvendes derved i slike mengder, at den dannede isomannid-2-ester faller ut i det vesentlige, dvs. for den største del. Herved oppnås en overraskende utbytteøkning. Ved anvendelse av den spesielt foretrukkede p-toluen-sulfonsyre består derved det ikke-blandbare organiske-vandige system i den organiske fase av en blanding av karbontetraklorid og metylenklorid i volumforhold 9:1.
Blant de i annet trinn anvendte ammoniumsalter. forståes
også kvaternære ammoniumsalter. Fortrinnsvis dreier det seg ved ammoniumsaltene om de av ammoniakk NH^samt av aminer n (1*2)3/ ^vor;i- R2 ketYr hydrogen eller C^_4-laverealkyl (fortrinnsvis C-^_2-laverealkyl) og minst en av R2er en slik laverealkylgruppe, og tetra-C^^-laverealkylammoniumsaltet (fortrinnsvis tetrabutylammoniumsalt).
Ved en annen foretrukket utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen omsettes den i første trinn dannede isomannid-2-ester med et alkalimetallsalt av benzosyre, fortrinnsvis kaliumsaltet av denne syre, eller med tetra-buty 1-ammoniumacetat eller -formiat.
Som oppløsningsmiddel for annet trinn av fremgangsmåten
kan det anvendes rent vandig, vandig-organisk eller rent organisk oppløsningsmiddel, spesielt aceton, dimetylformamid, acetonitril eller glykol- resp. diglykoleter (såkalt Glyme-oppløsningsmiddel) eller blandinger herav. Fortrinnsvis omsettes med natriumbenzoat i dimetylformamid.
Nitreringen av den frie hydroksygruppe i 5-stillingen av isosorbid-2-esteren foregår eksempelvis ved omsetning med konsentrert salpetersyre i eddiksyre/eddiksyreanhydrid.
Slike reaksjoner er kjent som sådanne, f.eks. fra Hayward
et al, Can. J. Chem. 45, 2191 (1967). Den hydrolytiske
avspalting av 2-estergruppen resp. omforestringsavspaltingen foregår eksempelvis i organisk eller vandig-alkoholisk miljø
i nærvær av natrium- eller kaliumhydroksyd, slik det i detalj er kjent i forbindelse med andre polyhydroksyforbindelser, f.eks. fra DOS 27 51 934 eller i alkohol i nærvær av natrium-eller kaliumalkoholat.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av noen eksempler.
Eksemp_el_l
a) Isomannid-2-p-tolu ensulfonsyreester.
730,7 g isomannid og 308,6 g kaliumhydroksydoppløses i 4,6 1
vann. Ved 5°C lar man det renne til en oppløsning av 1070,0 g toluensulfonylklorid-(4) i 3,6 1 karbontetraklorid og 0,4 1 diklormetan. Det omrøres sterkt i 6 timer ved 5°C, idet det faller ut isomannid-2-p-toluensulfonsyreester. Deretter frasuges og vaskes med en blanding av 0,4 1 karbontetraklorid og 0,1 1 diklormetan. Etter tørking i vannstrålevakuum får man 1073,0 g isomannid-2-p-toluensulfonsyreester av smeltepunkt 10 5,5°C.
Utbytte: 71,5% av det teoretiske, referert til isomannid.
Man kan også gå fram således at man oppløser isomannid i
3,35 1 vann, tilsetter den samme oppløsning av p-toluen-sulfonsyreklorid og deretter tildrypper ved 5°C under kraftig omrøring en oppløsning av kaliumhydroksyd i 1,25 1 vann,
og omrører blandingen enda i 3 timer ved 5°C og viderefor-arbeider deretter som angitt ovenfor.
Utbytte: 74,9% av det teoretiske, referert til isomannid. Smeltepunkt: 105,5°C.
b) Isosorbid-2-benzoat.
1073,0 g isomannid-2-p-toluensulfonsyreester og 574,7 g
kaliumbenzoat oppvarmes i 2,8 1 N,N-dimetylformamid 2-4
timer under omrøring ved tilbakeløpskoking. Reaksjonsblandingen avkjøles til 100-110°C og has på 10 1 isvann. Det
ekstraheres tre ganger med hver gang 2 1 diklormetan. De forenede diklormetanekstrakter vaskes to ganger med hver gang 1,5 1 mettet vandig natriumhydrogenkarbonatoppløsning og en gang med 1,5 1 1 N saltsyre. Deretter oppkokes diklormetan-oppløsningen med 88 g aktivkull. Etter inndamping av den fil-trerte diklormetanoppløsning får man ca. 850 g gulbrunt olje-brunt isosorbid-2-benzoat.
c) Isosorbid-2-benzoat-5-nitrat.
Til en blanding avkjølt til ca. -5°C av 432,9 g eddiksyre-anhydrid og 254,6 g 100%-ig eddiksyre, tildryppes 244,4 g 100%-ig salpetersyre, således at temperaturen kan holdes mellom
-5°C og 0°C, (nitreringsblanding).
850 g oljeaktig isosorbid-2-benzoat oppløses i 1400 ml diklormetan og avkjøles til ca. 15°C. Deretter tildryppes den innledningsvis omtalte nitreringsblanding, idet den indre temperatur ikke bør overstige 25°C. Det hensettes natten over ved værelsestemperatur og helles under omrøring på 2,5 1 isvann. Den organiske fasefraskilles og den vandige fase ekstraheres en gang med 100 ml diklormetan. De forenede diklormetanekstrakter vaskes en gang med 1 liter vann og to ganger med hver gang 1 liter mettet, vandig natriumhydrogen-karbonatoppløsning. Deretter inndampes til en oljeaktig rest av 955,8 g isosorbid-2-benzoat-5-nitrat.
d) Isosorbid-5-nitrat.
955,8 g av det oljeaktige isosorbid-2-benzoat-5-nitrat opp-løses i 4500 ml etanol under omrøring ved 50°C. Hertil has en oppløsning av 45,5 g kaliumhydroksyd i 500 ml etanol,
og blandingen omrøres 15-3 0 minutter ved en temperatur på
5 0°C. Etter avkjøling til værelsestemperatur innstilles med 25%-ig saltsyre til pH 6,5-7,5. Reaksjonsblandingen inndampes til tørrhet. Residuet oppløses i 1 liter mettet vandig natriumhydrogenkarbonatoppløsning under oppvarming og ekstraheres i rekkefølge en gang med 3 liter og 4 ganger med hver gang 1 liter diklormetan. De forenede diklor metanekstrakter inndampes til tørrhet. Det oljeaktige rest blandes under oppvarming og sterk omrøring for å fjerne benzo-syreetylesteren med 1,5 1 heksan eller karbontetraklorid og avkjøles under omrøring til værelsestemperatur. Det utfelte jrodukt frasuges, vaskes med heksan eller karbontetraklorid og tørkes. Det således dannede rå isosorbid-5-nitrat (ca. 53 2 g) oppløses i 1000 ml kokende kloroform og blandes kokevarmt langsomt med 1000 ml karbontetraklorid. Herav krystal-liserer ved værelsestemperatur 475,1 g isosorbid-5-nitrat i form av fargeløse nåler av smeltepunkt 91,0°C.
Utbytte: 69,5% av det teoretiske, referert til isomannid-2-p-toluensulfonsyreester, resp.
49,7% av det teoretiske, referert til isomannid.
Eksemp_el_2
Isomannid-2-p-toluensulfonsyreester.
146 g isomannid oppløses i 174 g pyridin og 900 ml metylenklorid. Etter avkjøling til 5°C tildryppes 208 g p-toluen-sulfonsyreklorid i 900 ml metylenklorid i løpet av 4 timer og reaksjonsblandingen hensettes natten over. Oppløsningen vaskes med hver gang 430 ml 25%-ig saltsyre og mettet natriumkarbonatoppløsning og tørkes over vannfritt natrium-sulfat. Etter inndamping av oppløsningen opptas oljeaktig rest i kokende metanol, hvorpå det etter avkjøling utfelles isomannid-2,5-di-p-toluensulfonsyreester. Dette produkt frafiltreres og filtratets volum fordobles ved vanntilsetning. Man får således 113 g isomannid-2-p-toluensulfonsyreester
av smeltepunkt 105,8°C, som omsettes som i eksempel lb til ld til isosorbid-5-nitrat.
Utbytte: 3 7,7% av det teoretiske, referert til isomannid.
Eksemp_el_3
Isosorbid-5-nitrat.
690,9 g av det oljeaktige isosorbid-2-benzoat-5-nitrat fra eksempel lc oppløses ved 50°C i 2,8 1 etanol under omrøring. Hertil settes en oppløsning av 187,2 g natriumhydroksyd i
1 liter vann, og blandingen omrøres 45 minutter ved en tempe- råtur på 50°C. Etter avkjøling til værelsestemperatur innstilles med ca. 250 ml 37%-ig saltsyre til ca. pH 6. Reaksjonsblandingen inndampes til 1 liter volum og surgjøres med 37% saltsyre til utfelling av benzosyren. Benzosyren frasuges, utrøres kraftig med 2 1 vann og frasuges igjen. De to vandige filtrater forenes og innstilles med 30%-ig natriumhydroksyd-oppløsning på pH 6 og inndampes til 800 ml volum. Deretter ekstraheres fire ganger med hver gang 1 liter diklormetan.
De forende diklormetanekstrakter vaskes en gang med 200 ml mettet natriumhydrogenkarbonatoppløsning. Natriumhydrogen-karbonatvaskefasen ekstraheres en gang med 500 ml diklormetan. De forenede diklormetanekstrakter inndampes til tørrhet. Residuet (313,3 g) oppløses i 600 ml kokende kloroform og blandes kokevarmt langsomt med 6 00 ml karbontetraklorid.
Herav krystalliseres ved værelsestemperatur 277,6 g isosorbid-5-nitrat i form av fargeløse nåler av smeltepunkt 90,9°C.
Eksemp_el_4
730,7 g isomannid oppløses i 4,0 1 vann og avkjøles til 0-3°C. Hertil lar man det renne en oppløsning av 1070,0 g p-toluensulfonylklorid i 2,8 1 toluen. Deretter tildryppes ved 0-5°C 30 8,6 g kaliumhydroksyd i 700 ml vann under sterk om-røring, idet det faller ut isomannid-2-p-toluensulfonsyre-ester. Det frasuges og vaskes med vann og toluen. Etter tørking i vannstrålevakuum ved 40°C fås 1068,0 g isomannid-2-p-toluensulfonsyreester med smeltepunkt 105,4°C.
Utbytte: 71,2% av det teoretiske referert til isomannid.
Ved samme reaksjonsføring og utveksling av toluen med andre oppløsningsmidler får man følgende utbytter: Karbontetraklorid: 68,7%
Diklormetan/karbontetraklorid 1/2: 56,5%

Claims (6)

1. Fremgangsmåte til selektiv fremstilling av isosorbibd-5-nitrat med formel
karakterisert ved at man omsetter isomannid i et organisk oppløsningsmiddel eller i et vandig-organisk reaksjonsmedium med den ekvivalente mengde av et syrehalogenid av en aromatisk sulfonsyre med den generelle formel I
hvori A betyr en benzen-, eller naftalenring, R betyr C]__4~ laverealkyl, C^ _4~ laverealkoksy eller halogen og n betyr et helt tall fra 0t3, eller et syrehalogenid av en perfluor-C1 _4 -laverealkansulfonsyre, en C^ _4~ laverealkansulfonsyre eller en perfluor-C^ _4 -laverealkankarboksylsyre, en karbaminsyre eller svovelsyrling i nærvær av en syreoppfanger, eller med den ekvivalente mengde av anhydridet.av en aromatisk sulfonsyre med den generelle formel I, av en perfluor-C^ _4 -laverealkansulfonsyre, av en C^ _4~ laverealkansulfonsyre eller av en perfluor-C^_4-lavereålkankarboksylsyre, omsetter den dannede isomannid-2-ester i nærvær av et opp-løsningsmiddel og eventuelt under oppvarming med et alkalimetall- eller ammoniumsalt av en benzosyre med den generelle formel II
hvori R' betyr C^ _4 -laverealkyl, C-^^ -laverealkoksy eller halogen og m betyr et tall fra 0-3, eller en C^ _4~ laverealkankarboksylsyre eller maursyre, forestrer 5-hydroksygruppen i den dannede isosorbid-2-ester på i og for seg kjent måte med salpetersyre og selektivt hydrolyserer og/eller omforestrer det dannede isosorbid-2-ester-5-nitrat i organisk eller vandig-organisk opplø sningsmiddel på i og for seg kjent måte med et alkalimetallhydroksyd.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at man omsetter isomannid med syrekloridet, -bromidet eller -anhydridet av p-toluensulfonsyre, trifluormetansulfonsyre, metansulfonsyre eller trifluoreddiksyre.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at isomannid i første trinn omsettes i et slikt organisk oppløsningsmiddel eller vandig organisk reaksjonsmedium i en slik mengde at den dannede isomannid-2-ester i det vesentlige faller ut.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at man gjennomfører omsetningen av isomannid i første trinn med syrekloridet eller anhydridet av p-toluensylfonsyre i et ikke-blandbart organisk-vandig system, hvis organiske fase er en blanding av karbontetraklorid og metylenklorid i forhold 9:1.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1-4, karakterisert ved at den i første trinn dannede isomannid-2-ester omsettes med et alkalimetall salt av benzosyre eller med tetrabutylammoniumacetat eller tetrabutylammoniumformiat.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at man omsetter isomannid-2-esteren med kaliumbenzoat i dimetylformamid.
NO800265A 1979-02-02 1980-02-01 Fremgangsmaate til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat NO800265L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2903927A DE2903927C2 (de) 1979-02-02 1979-02-02 Verfahren zur selektiven Herstellung von Isosorbid-5-nitrat

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO800265L true NO800265L (no) 1980-08-04

Family

ID=6061975

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO800265A NO800265L (no) 1979-02-02 1980-02-01 Fremgangsmaate til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat

Country Status (28)

Country Link
US (1) US4297286A (no)
JP (1) JPS5943959B2 (no)
AR (1) AR229959A1 (no)
AT (1) AT363958B (no)
AU (1) AU526422B2 (no)
BE (1) BE881487A (no)
CA (1) CA1132993A (no)
CH (1) CH649296A5 (no)
CS (1) CS214821B2 (no)
DD (1) DD148948A5 (no)
DE (1) DE2903927C2 (no)
DK (1) DK45280A (no)
ES (1) ES488225A1 (no)
FI (1) FI800314A (no)
FR (1) FR2447933A1 (no)
GB (1) GB2042527B (no)
GR (1) GR68419B (no)
IE (1) IE49380B1 (no)
IL (1) IL59144A (no)
IT (1) IT1151079B (no)
LU (1) LU82116A1 (no)
NL (1) NL8000669A (no)
NO (1) NO800265L (no)
NZ (1) NZ192638A (no)
PL (1) PL221750A1 (no)
PT (1) PT70770A (no)
SE (1) SE447479B (no)
YU (1) YU27380A (no)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3028289C2 (de) * 1980-07-25 1986-11-27 Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co, 7500 Karlsruhe 2-O- und 5-O-substituierte 1.4;3.6-Dianhydro-hexit-mononitrate, Verfahren zu ihrer Herstellung und diese Verbindungen enthaltende pharmazeutische Zubereitungen
DE3028340C2 (de) * 1980-07-25 1987-02-05 Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co, 7500 Karlsruhe Amino-desoxy-1.4;3.6-dianhydro-hexit-nitrate, Verfahren zu ihrer Herstellung und diese Verbindungen enthaltende pharmazeutische Zubereitungen
DE3028873C2 (de) * 1980-07-30 1983-10-27 Boehringer Mannheim Gmbh, 6800 Mannheim Verfahren zur Herstellung von 1,4 zu 3,6-Dianhydro-D-glucit-5-nitrat (Isosorbid-5-nitrat)
DE3102947A1 (de) * 1981-01-29 1982-09-02 Heinrich Mack Nachf., 7918 Illertissen Verfahren zur herstellung von isosorbid-5-nitrat
DE3117612A1 (de) * 1981-05-05 1982-11-25 Cassella Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung von isosorbid-5-nitrat
DE3123719C1 (de) * 1981-06-15 1983-01-13 Boehringer Ingelheim KG, 6507 Ingelheim Verfahren zur Herstellung von Isomannidmononitrat
JPS5818385A (ja) * 1981-07-27 1983-02-02 Toa Eiyou Kagaku Kogyo Kk イソソルビド−5−ニトレ−トの製造法
US4518817A (en) * 1983-02-22 1985-05-21 Kirby James R Buried conductor cable energy distribution system with conductor loop enclosure
DE4410997A1 (de) * 1994-03-30 1995-10-26 Isis Pharma Gmbh Pharmazeutische Zubereitungen und Arzneistoffe zur Prävention und Behandlung endothelialer Dysfunktionen
JP4188058B2 (ja) * 2002-11-05 2008-11-26 ダイセル化学工業株式会社 フォトレジスト用高分子化合物及びフォトレジスト用樹脂組成物
DE102008050597A1 (de) 2008-10-09 2010-04-15 Actavis Deutschland Gmbh & Co. Kg Pharmazeutische Zubereitungen zur Anwendung in einem Verfahren zur therapeutischen Behandlung von Hörsturz
US9580544B2 (en) * 2010-03-18 2017-02-28 New Jersey Institute Of Technology Polyesters from asymetrical monomers based upon bisanhydrohexitols

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3886186A (en) * 1971-04-29 1975-05-27 American Home Prod Mononitrate esters of 1,4:3,6-dianhydro-d-glucitol
US4156736A (en) * 1976-05-28 1979-05-29 Sanol Schwarz-Monheim Gmbh Supersaturated isosorbide dinitrate solution, process for its production and its use
US4065488A (en) * 1977-02-24 1977-12-27 American Home Products Corporation Process for preparing 1,4:3,6-dianhydro-D-glucitol 2-nitrate

Also Published As

Publication number Publication date
FR2447933A1 (fr) 1980-08-29
CS214821B2 (en) 1982-06-25
IE800208L (en) 1980-08-02
AU5484780A (en) 1980-08-07
IL59144A0 (en) 1980-05-30
NZ192638A (en) 1981-03-16
PL221750A1 (no) 1980-12-01
CH649296A5 (de) 1985-05-15
AU526422B2 (en) 1983-01-06
FR2447933B1 (no) 1983-11-10
AT363958B (de) 1981-09-10
LU82116A1 (de) 1980-04-23
FI800314A (fi) 1980-08-03
IT1151079B (it) 1986-12-17
IT8019504A0 (it) 1980-01-28
GB2042527B (en) 1982-12-15
DE2903927B1 (de) 1980-06-19
YU27380A (en) 1983-01-21
NL8000669A (nl) 1980-08-05
AR229959A1 (es) 1984-01-31
CA1132993A (en) 1982-10-05
DE2903927C2 (de) 1981-03-12
JPS5943959B2 (ja) 1984-10-25
DK45280A (da) 1980-08-03
SE447479B (sv) 1986-11-17
GR68419B (no) 1981-12-29
SE8000844L (sv) 1980-08-03
IL59144A (en) 1982-08-31
IE49380B1 (en) 1985-10-02
ES488225A1 (es) 1980-09-16
US4297286A (en) 1981-10-27
ATA46780A (de) 1981-02-15
JPS55127393A (en) 1980-10-02
BE881487A (fr) 1980-05-30
PT70770A (en) 1980-03-01
GB2042527A (en) 1980-09-24
DD148948A5 (de) 1981-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4152326A (en) Cyclic sulphonyloxyimides
NO800265L (no) Fremgangsmaate til selektiv fremstilling av isosorbid-5-nitrat
EP1219596A1 (en) Salicylamide derivatives
SU850002A3 (ru) Способ получени простых пиридиниламино-АлКилОВыХ эфиРОВ или иХ физиОлОгичЕСКипРиЕМлЕМыХ СОлЕй
JPS58157790A (ja) 7−デアザプリン誘導体およびその製造法
CN112266349B (zh) 一种制备2-氨基-4-甲基-1-丙基-1h-吡咯-3-甲腈的方法
DK149155B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af isosorbid-2-nitrat
KR840000119B1 (ko) 이소소르바이드-5-니트레이트를 선택적으로 제조하는 방법
SU982541A3 (ru) Способ получени производных 15-оксиимино-е-гомоэбурнана или их солей или их оптических изомеров и производных промежуточного 15-хлор-е-гомоэбурнана или их солей или их оптических изомеров
JP2001521498A (ja) O−(3−アミノ−2−ヒドロキシ−プロピル)−ヒドロキシミック酸ハロゲン化物の製造方法
US5350859A (en) Process for producing 3-hydroxymethyl-1-propargylimidazolidine-2,4-dione
SU1024007A3 (ru) Способ получени производных пиридо/1,2-а/пиримидина или их солей с щелочными металлами или их оптических изомеров
KR890001241B1 (ko) 4-아세틸 이소퀴놀리논 화합물의 제조방법
CN110240605B (zh) 青蒿素二聚物的制备方法
ES2334221T3 (es) Un metodo para producir 1-(2-(benzimidazol-2-iltio)etil) piperazina o su sal.
RU2034842C1 (ru) Производные хинолина и способ их получения
NO882085L (no) Cyklobutenmellomprodukt.
US5043467A (en) Chemical process
SU1250170A3 (ru) Способ получени дихлоргидрата пирбутерола
CN110343117A (zh) 青蒿素衍生物的制备方法
KR820001081B1 (ko) 모라노린 유도체의 제법
JPH0576473B2 (no)
US7268234B2 (en) Method for sulfonation of 1,2-benzisoxazole-3-acetic acid
KR100501993B1 (ko) 페닐프로피온산 유도체 또는 그의 염의 제조방법
FI75345B (fi) Nya tertiaera 6,11-dihydro-dibenso/b,e/ -tiepin-11-n-alkyl-norskopinetrar, deras anvaendning som mellanprodukter och foerfaranden foer deras framstaellning.