NO303481B1 - FremgangsmÕte for fremstilling av virkestoffholdige liposomsuspensjoner og anvendelse derav - Google Patents

FremgangsmÕte for fremstilling av virkestoffholdige liposomsuspensjoner og anvendelse derav Download PDF

Info

Publication number
NO303481B1
NO303481B1 NO915012A NO915012A NO303481B1 NO 303481 B1 NO303481 B1 NO 303481B1 NO 915012 A NO915012 A NO 915012A NO 915012 A NO915012 A NO 915012A NO 303481 B1 NO303481 B1 NO 303481B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
liposome
aqueous phase
lipid
suspensions
liposome suspensions
Prior art date
Application number
NO915012A
Other languages
English (en)
Other versions
NO915012L (no
NO915012D0 (no
Inventor
Georg Roessling
Andreas Sachse
Hans-Joachim Schroeter
Claudia Sprenger
Cornelia Wawretschek
Original Assignee
Schering Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6405285&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO303481(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Schering Ag filed Critical Schering Ag
Publication of NO915012L publication Critical patent/NO915012L/no
Publication of NO915012D0 publication Critical patent/NO915012D0/no
Publication of NO303481B1 publication Critical patent/NO303481B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • A61K9/127Liposomes
    • A61K9/1277Processes for preparing; Proliposomes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte for fremstilling av virkestoffholdige vandige liposomsuspensjoner som ikke inneholder base, fra en oppløsning av en liposomdannende substans eller substansblanding i en lavere alkohol med høyst 3 karbonatomer og en vandig fase, hvor virkestoffet eller virkestoffblandingen oppløses eller oppslemmes i lipidoppløs-ning og/eller den vandige fase, hvilken fremgangsmåte er sær-preget ved at den vandige fase innføres i den alkoholiske opp-løsning under blanding, den lavere alkohol fjernes ved vakuumdestillasjon og liposomsuspensjonen eventuelt frysetørres.
Det er kjent liposomer i kuleformede eller elipsoide lipidblærer som lukker seg, og som inneslutter en vandig fase. Alt etter antallet av de tilstedeværende lipiddobbeltsjikt skiller man mellom store og små unilamellære liposomer (LUV og SUV) av multilamellære liposomer (MLV).
De første liposomer ble fremstilt ved dispergering av lipidfilmer i vandige faser. De derved oppnådde MLV-dispersjoner kunne overføres til SUV ved bruk av egnede homogenise-ringsprosesser, som f.eks. ultralydbehandling eller høy-trykkshomogenisering. MLV og SUV oppviser imidlertid bare små inneslutningsvolumer (volumer innesluttet vandig fase (liter pr. mol lipid), slik at de ikke er egnet for effektiv inneslutting av hydrofile substanser.
LUV oppviser derimot et tydelig øket inneslut-ningsvolum og dermed en høyere inneslutningskapasitet (% av det innførte legemiddel).
De hittil vanligste fremgangsmåter for fremstilling av LUV kan sammenfattes under betegnelsen "oppløsningsmiddel-fordampning".
Den formodentlig mest kjente og med hensyn til den oppnådde inneslutting beste fremgangsmåte er REV-metoden (re-versert- f ase- fordampning ) ifølge Papahadjopoulos (US patent-skrift nr. 4.235.871). Ved denne blir lipidet, henholdsvis lipidblandingen, først oppløst i et med vann ikke blandbart eter eller kloroform). Etter tilsetning til den legemiddel-holdige vandige fase overføres blandingen til en vann-i-olje-emulsjon ved ultralydbehandling. Fra denne fjernes så oppløs-ningsmidlet i en rotasjonsinndamper, hvorved det først dannes en gel, som ved økning av vakuumet eller ved tilsetning av vann omdannes til en liposomsuspensjon.
I motsetning hertil blir, i henhold til den av Deamer og Bangham innførte "eterinjeksjonsmetode" [Biochim. Biophys. Acta, 443 (1976) 629-634], det likeledes i dietyleter oppløste lipid injisert inn i en varm vandig oppløsning (50-60°C) under et undertrykk. Liposomer som fås etter filtrering gjennom et 1,2 pm filter er heterogene og har en størrelse på mellom 150 og 250 nm.
Det ved disse metoder benyttede oppløsningsmiddel er ugunstig av toksikologiske og sikkerhetsmessige årsaker.
Dersom man imidlertid ved en av "eterinjeksjons-metodene" i henhold til de ovenfor omtalte fremgangsmåter an-vender etanol som oppløsningsmiddel, resulterer dette i sterkt fortynnede SUV-dispersjoner, som oppkonsentreres ved ultrafiltrering [Biochim. Biophys. Acta, 298 (1973) 1015-1019]. Den midlere størrelse av de derved oppnådde liposomer er klart mindre enn 50 nm, og MLV-andelen angis å være på 6%.
En utformning av denne fremgangsmåte er beskrevet i EP-A 0 253 619. Ved denne fremgangsmåte blir f.eks. en etanolisk lipid- eller legemiddeloppløsning som til sammen utgjør 10% av det totale preparat, injisert under trykk på 1.000-3.000.000 hPa i en vandig fase som omrøres ved hjelp av en homogenisator. Ved denne fremgangsmåte, som er meget kostbar, fås ingen unilamellære liposomer. For fremstilling av liposomsuspensjoner som inneholder hydrofile virkestoffer, er denne fremgangsmåte uegnet.
Nevnes skal også en fremgangsmåte for fremstilling av liposomer ved bruk av vannoppløselige oppløsningsmidler, som vedrører fremstilling av en "monofase" (WO 85/00751). Denne énfasede blanding fremstilles som regel fra 5 ml av det lipid-holdige oppløsningsmiddel (f.eks. etanol) og 0,2 ml av den vandige komponent. Oppløsningsmidlet fjernes så ved at det innledes en inert gass under samtidig ultralydbehandling av blandingen, hvorved det fås en film. Denne resuspenderes så i en vandig fase. Derved fås de såkalte MPV (monophasic vesicles = énfaseblærer) som oppviser flere lipiddobbelsjikt. Til for-skjell fra de klassiske MLV skal disse oppvise en forhøyet stabilitet i buffer og øket inneslutting.
Til slutt skal også nevnes den i EP-A 0 349 429 be-skrevne fremgangsmåte ved hvilken en etanolisk lipidoppløs-ning, som eventuelt inneholder virkestoffet, innføres under svak omrøring i en vandig fase. Som egne forsøk har vist, opp-nås det ved denne tidligere kjente fremgangsmåte en vesentlig lavere inneslutningskapasitet enn ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Dessuten har fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen den fordel at man også ved lipidkonsentrasjoner på over 10%, beregnet på den etanoliske fase, kan oppnå høy inneslutningskapasitet eller sågar en ytterligere økning av inneslut-ningskapasiteten.
Sammenlignet med denne tidligere kjente fremgangsmåte oppviser fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen den fordel at den er teknisk gjennomførbar på enkel måte også i større måle-stokk. Bruk av sterkt toksiske eller meget lett antennbare oppløsningsmidler unngås. Nevnes skal også den meget gode re-produserbarhet av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen med hensyn til den oppnådde inneslutting av virkestoff og liposom-størrelsen og likeledes den meget høye grad av virkestoff-inneslutting i liposomene på inntil mer enn 50% i liposomene og den ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen oppnådde uvanlig høye virkestoffkonsentrasjon i liposomsuspensjonene (inntil 800 mg/ml). Dessuten er det verdt å nevne at det ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er lykkedes å fremstille liposomsuspensjoner som inneholder bare et meget lavt restinnhold av oppløsningsmiddel og som oppviser en god lagringsbestandighet. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen lar seg også utføre uten problemer under aseptiske betingelser.
For utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan man benytte de samme liposomdannende substanser som ved de tidligere kjente fremgangsmåter.
Egnede liposomdannende substanser er de vanligvis amfifatiske lipider eller lipidblandinger, som f.eks. fosfolipider, sfingomyeliner eller eterfosfolipider. Disse lipi der kan bære rettkjedede eller forgrenede, mettede eller umettede, like eller ulike asylsidekjeder. Egnede fosfolipider er fosfatidylcholinene, fosfatidyletanolaminene, fosfatidyl-serinene, fosfatidylinositene, fosfatidylglycerolene eller fosfatidsyrene. Egnede eterfosfolipider er f.eks. plas-malogenene (Dr. Otto-Albert Neumiiller: Rompps Chemie-Lexikon; Franckische Verlagshandlung, Stuttgart (DE) 2665, 3159, 3920 og 4045).
For fremstilling av liposomene kan man også benytte blandinger av disse lipider og spesielt også blandinger av disse lipider med kolesterol, kolesterolhemisuccinat, a-tocoferol, a-tocoferolhemisuccinat og/eller ladningsbærere som f.eks. stearylamin, stearinsyre, dietylfosfat, oljesyre, pal-mitinsyre, gallesyre som f.eks. klorsyre, glykolsyre. Egnede blandinger kan inneholde inntil 60 mol% kolesterin og inntil 20 mol% ladningsbærere. Som oppløsningsmiddel for disse fosfolipider eller blandinger anvendes fortrinnsvis isopropanol og etanol, spesielt etanol.
Generelt bør fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen også være gjennomførbar med andre vannoppløselige, laverekokende oppløsningsmidler enn lavere alkoholer. Egnet er f.eks. tetra-hydrofuran. Gjennomføringen av fremgangsmåten blir imidlertid vesentlig mer kostbar enn ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
For utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen benyttes fortrinnsvis alkoholiske oppløsninger som inneholder fra 0,2 g til 30 g liposomdannende substans (substansblanding) pr. 100 ml oppløsningsmiddel. Om nødvendig tilberedes disse oppløsninger under oppvarmning av komponentene.
Som allerede nevnt utføres fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen på den måte at den vandige fase innføres i den alkoholiske oppløsning under blanding (f.eks. kraftig omrøring) og ved at den lavere alkohol fjernes f.eks. ved vakuumdestillasjon eller ved innledning av nitrogen.
Eventuelt blir den etter blandingen oppnådde disper-sjon blandet i noen tid (10-180 minutter) ved en temperatur fra 20 til 90°C, før oppløsningsmidlet fraskilles helt eller delvis.
Temperaturene som er velegnede ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er avhengige av oppløseligheten av de liposomdannende substanser og av deres faseovergangstemperatur (tc), den termiske stabilitet av virkestoffet eller virkestoff blandingen og damptrykket av alkoholen som skal fraskilles. De ligger fortrinnsvis i området mellom 20°C og 90°C (spesielt mellom 40°C og 70°C). Vanligvis vil det være til-strekkelig å arbeide ved et vakuum på fra 10 h Pa til 100 h Pa.
Den ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen anvendte vandige fase kan om ønsket inneholde bufferstoffer og/eller isotoniserende tilsetninger. Egnede tilsetninger er f.eks. uorganiske eller organiske salter eller bufferstoffer, som f.eks. natriumklorid, TRIS-buffer, fosfatbuffer, citratbuffer, glysinbuffer, citrat-fosfat-buffer, maleatbuffer, osv., mono-eller disakkarider, som f.eks. glukose, laktose, sakkarose eller trehalose, sukkeralkoholer som mannit, sorbit, xylit eller glyserin eller vannoppløselige polymerer som dekstran eller polyetylenglykol.
Da lipidene og også enkelte av virkestoffene kan være oksidasjonsømfintlige, kan den vandige fase tilsettes anti-oksidasjonsmidler, som f.eks. natriumaskorbat, tocoferol eller natriumhydrogensulfitt.
De vandige liposomsuspensjoner som fås ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, benyttes fortrinnsvis for innkapsling av vannoppløselige virkestoffer.
Slike vannoppløselige virkestoffer er f.eks. diagnos-tika, som f.eks. røntgenkontrastmidlene iotrolan, iopromid, ioheksol, iosimid, metrizamid, salter av amidoeddiksyre, iotroxinsyre, iopamidol, 5-hydroksyacetamido-2,4,6-trijod-isoftalsyre-(2,3-dihydroksy-N-metylpropyl)- ( 2-hydroksyetyl) - diamid (=ZK 119095) og 3-karbamoyl-5-[N-( 2-hydroksyetyl )-a-cetamido]-2,4,6-trijod-benzosyre-[(IRS, 2SR)-2, 3-dihydroksy-l-hydroksymetylpropyl]-amid (= ZK 139129) eller NMR-kontrastmidler, som f.eks. gadolinium-DTPA, gadolinium-DOTA og gadolin-iumkomplekset av 10-[l-hydroksymetyl-2,3-dihydroksypropyl]-1,4,7-tris-(karboksymetyl)-l,4,7,10-tetraazacyklodecans].
Egnede terapeutiske virkestoffer er bl.a. an-tibiotika, som f.eks. gentamycin eller kanamycin, cytostatika som f.eks. doxorubicin-hydroklorid eller cyklofosfamid og virustatika, som f.eks. vidarabin, eller virkestoffer som mit-oksantron-hydroklorid.
Disse vannoppløselige virkestoffer oppløses i den vandige fase, før fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen utføres.
Dessuten kan de vandige liposomsuspensjoner anvendes for innkapsling av virkestoffer som er tungt oppløselige i vann.
Slike virkestoffer er f.eks. plantebeskyttelsesmid-ler, som f.eks. tungtoppløselige insekticider eller her-bicider, og spesielt tungtoppløselige farmasøytiske virkestoffer.
I vann tungtoppløselige eller uoppløselige far-masøytiske virkestoffer som faller inn under de følgende virkestoff grupper, egner seg f.eks. for fremstilling av vandige suspensjoner ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen: Gestagenvirksomme steroidhormoner som f.eks. 13-etyl-17p-hydroksy-18,19-dinor-17a-pregn-4-en-20yl-3-on (= levonor-gestrel), 13-etyl-17(3-hydroksy-18,19-dinor-17a-pregna-4,15-dien-20yn-3-on (= gestoden) eller 13-etyl-17(3-hydroksy-ll-me-tylen-18,19-dinor-17a-pregn-4-en-20yn.
Estrogen-virksomme steroidhormoner som f.eks. 3-hyd-roksy-1,3,5-(10)-østratrien-17-on ( = østron) eller 1,9-nor-17a-pregna-l,3,5(10)-trien-20-yn-3,17p-diol (etynyløstradiol).
Androgenvirksomme steroidhormoner som f.eks. 17f3-hyd-roksy-4-androsten-3-on (= testosteron) og dennes ester eller 17(3-hydroksy-la-metyl-5a-androsten-3-on (= mesterolon).
Antiandrogenvirksomme steroidhormoner som f.eks. 17a-acetoksy-6-klor-ip,2p-dihydro-3 H-cyklopropa-[1,2]-pregna-1,4,6-trien-3,20-dion (cypoteronacetat).
Kortikoider som f.eks. lip,17a,21-trihydroksy-4-preg-nen-3,20-dion (= hydrokortison), lip,17a,21-trihydroksy-l,4-pregnadien-3,20-dion (= prednisolon), lip,17a-21-trihydroksy-6a-metyl-l,4-pregnatrien-3,20-dion (= metylprednisolon) og 6a-fluor-lip,21-dihydroksy-16a-metyl-l,4-pregnadien-3,20-dion (= difluorkortolon) og deres estere.
Ergoliner som f.eks. 3-(9,10-dihydro-6-metyl-8a-er-golinyl)-l,1-dietylharnstoff (=ergolin), 3-(2-brom-9,10-di-hydro-6-metyl-8a-ergolinyl)-1,1-dietylharnstoff (= brom-ergolin) eller 3-(6-metyl-8a-ergolinyl)-1,1-dietylharnstoff (=
tergurid).
Antihypertonika som f.eks. 7a-acetyltio-17a-hydroksy-3- okso-4-pregnen-21-karboksylsyre-Y~lakton (= spironolakton) eller 7a-acetyltio-15(3,16p-metylen-3-okso-17a-pregna-l, 4-dien-21,17-karbolakton (= mespirenon).
Antikoagulanter som f.eks. 5-[heksahydro-5-hydroksy-4- [3-hydroksy-4-metyl-l-okten-6-ynyl)-2(1H)-pentalenyliden) ]-pentansyre (=iloprost).
Psykofarmaka som f.eks. 4-(3-cyklopentyloksy-4-metok-sy-fenyl-2-pyrrolidon (= rolipram) og 7-klor-l,3-dihydro-l-metyl-5-fenyl-2H-l,4-benzodiazepin-2-on (= diazepam).
Karotinoider som f.eks. a-karotin og p-karotin.
Fettoppløselige vitaminer som f.eks. vitaminene av gruppen vitamin A, Vitamin D, vitamin E og vitamin K.
En annen gruppe er p-karbolinene beskrevet f.eks. i europeiske patentsøknader nr. 234.173 og 239.667. Som p-kar-boliner kan f.eks. 6-benzoyloksy-4-metoksy-metyl-p-karbolin-3-karboksylsyre-isopropylester (= becarnil) og 5-(4-klorfenok-sy )-4-metoksymetyl-p-karbolin-3-karboksylsyre-isopropylester (= C1-PH0CIP) nevnes.
Nevnes skal også tungtoppløselige eller uoppløselige kontrastmidler, som f.eks. røntgenkontrastmidlet iodipamid-etylester eller NMR-kontrastmidler som jern- eller manganpor-fyrinchelat og dessuten magnetitt.
Som egnede virkestoffer skal også salisylsyre, reti-nolsyre og azelainsyre nevnes. Dessuten kan antimycotin og likeledes amfotericin-B, iconacol eller mecanazol benyttes. Visse virkestoffer blir for utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen oppløst i den alkoholiske oppløsning eller opp-slemmet i denne og/eller i den vandige fase.
Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen blir det pr. gram liposomdannende substans (substansblanding) vanligvis
benyttet fra 0,05 til 10 g, fortrinnsvis fra 1 til 3 g, virkestoff. Ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan man på enkel måte fremstille sterile liposomsuspensjoner, idet man forut for utførelsen av fremgangsmåten filtrerer begge oppløs-ninger under sterile betingelser og utfører alle påfølgende
prosesstrinn under aseptiske betingelser.
Den i liposomsuspensjonene oppnåelige inneslutting er avhengig av arten av virkestoffet og av den liposomdannende substans (substansblanding) og av forholdet mellom disse. Om ønsket kan det ikke innkapslede virkestoff fjernes f.eks. ved ultrafiltrering, dialyse, mikrofiltrering eller sentrifuge-ring.
De oppnådde liposomsuspensjoner kan oppbevares i den form de fås. Alternativt kan liposomfunksjonene overføres i en stabil lagringsform ved frysetørking. Før frysetørkingen kan det, om nødvendig, tilsettes blant annet f.eks. tilsetninger som mannitol eller sorbitol og/eller elektrolytter og vis-kositetsmodifiserende midler som f.eks. natriumklorid.
Lyofilisatet kan resuspenderes ved hjelp av dob-beltdestillert vann eller vandige faser som kan inneholde de samme tilsetninger som de vandige faser benyttet for liposom-fremstillingen.
Mengden av resuspensjonsmedium kan være fra 0,5 til 20 ml, fortrinnsvis fra 1 til 6 ml, pr. gram lyofilisat. De oppnådde suspensjoner kan anvendes direkte eller etter filtrering gjennom et filter av egnet porestørrelse.
De ved hjelp av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen fremstilte liposomer kan f.eks. - når de inneholder kontrastmiddel for NMR- eller røntgendiagnostikk - anvendes ved for-skjellige diagnostiske metoder. Blant disse kan f.eks. nevnes tumordiagnostikk i organer i det retikuloendoteliale system (f.eks. leveren eller milten) eller andre intravasalt tilgjen-gelige vev og likeledes ved artrografi. Ekstravasal anvendelse av slike liposomsuspensjoner (f.eks. subkutan, intramuskulær eller intraperitoneal anvendelse) kan også anvendes for diagnostiske formål som indirekte og direkte lymfografi eller for terapeutiske formål (som f.eks. i.m. depotpreparater). Selv-følgelig er det også mulig å benytte preparatene oralt, idet preparatene eventuelt fylles i magesaftresistente kapsler.
Videre kan virkestoffholdige liposomsuspensjoner fremstilt i henhold til oppfinnelsen ved egnet lipidsammenset-ning anvendes som blodreservemidler eller som målrettede lege-middelbærere.
De etterfølgende utførelseseksempler belyser oppfinnelsen nærmere. I disse eksempler benyttes de følgende forkor-telser:
PC = fosfatidylcholin "S 100" fra firmaet Lipoid KG.
CH = kolesterol i pulverform (JP) fra Merck AG.
SS = stearinsyre i ren form fra Fluka AG.
DPPG = dipalmitoylfosfatidylglycerol DPPG fra Lipoid KB. HSPC = hydrogenert soyalecitin ("Phospholipon 90H") fra
Nattermann AG
DCP = diceylfosfat fra Sigma.
Eksempel 1
0,25 g lipidblanding (PC/CH/SS - 4:5:1 mol:mol:mol) oppløses ved 70°C i 100 ml etanol og sterilfUtreres. Deretter overføres oppløsningen til en 55°C temperert reaksjonskolbe, hvor den blandes under omrøring (300 omdreininger pr. minutt) med en sterilfiltrert virkestoffoppløsning (inneholdende 27,75 g iopromid i 200 ml vandig 20 mM tris-HCl-buffer; pH 7,5.
Deretter avdestilleres alkoholen ved 55°C i et vakuum på 5000 Pa, og den oppnådde liposomsuspensjon undersøkes med hensyn til dens egenskaper.
Deretter fylles liposomsuspensjonen direkte i porsjo-ner på 20 g i 50 ml's glass i fusjonsflasker hvoretter det foretas frysetørking. De oppnådde lyofilisater resuspenderes på en slik måte at det fås en virkestoffkonsentrasjon på ca. 200 mg/ml, og det foretas ny undersøkelse.
Eksempel 2
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 1, men det benyttes 18,5 g iopromid.
Eksempel 3
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes 13,9 g lipidblanding.
Eksempel 4
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes 18,5 g lipidblanding.
Eksempel 5
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men iotrolan anvendes istedenfor iopromid.
Eksempel 6
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men iopamidol anvendes istedenfor iopromid.
Eksempel 7
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men ioheksal anvendes istedenfor iopromid.
Eksempel 8
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det ikke-ioniske kontrastmiddel 5-hydroksyacetamid-2, 4, 6-trijod-isoftalsyre-(2,3-dihydroksy-N-metylpropyl)-(2-hydroksyetyl)-diamid benyttes istedenfor iopromid.
Eksempel 9
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/CH/SS - 4:4:2 mol:mol:mol.
Eksempel 10
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/CH/PG - 4:5:1 mol:mol:mol.
Eksempel 11
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/CH/SS - 6:3:1 mol:mol:mol.
Eksempel 12
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/CH/DCP - 4:5:1.
Eksempel 13
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/CH - 1:1.
Eksempel 14
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men det benyttes en lipidblanding PC/HSPC/CH/SS - 2:2:5:1.
Eksempel 15
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men satsstørrelsen tidobles.
Eksempel 16
Forsøket utføres som beskrevet i eksempel 2, men satsstørrelsen gjøres 150 ganger større.
Den etterfølgende tabell viser resultatene oppnådd i eksemplene 1-16.
Eksempel 17
Restetanolinnholdet i de ifølge eksempel 2 fremstilte liposomsuspensjoner før og etter frysetørking bestemmes for 8 charger ved gasskromatografering. I den opprinnelige liposom-suspens jon bestemmes etanolinnholdet til 0,59 ± 0,010 % (m/V).
Eksempel 18
Liposomsuspensjonene og lyofilisatene fremstilt i henhold til eksempel 2 lages ved 4,25 og 40°C. For bestemmelse av stabiliteten bestemmes utseendet, størrelsen, innesluttin-gen og pH-verdien - for lyofilisatet etter resuspendering - på det aktuelle tidspunkt.
Etter flere måneders lagring oppviste de resuspenderte lyofilisater ingen signifikante avvik med hensyn til de undersøkte egenskaper.
De således fremstilte liposomsuspensjoner oppviser ved farmakologiske tester de følgende egenskaper:
Test A
De i henhold til eksempel 2 fremstilte resuspenderte lyofilisater undersøkes med hensyn til akutt toksisitet etter én gangs administrering til mus og rotter.
LD50bestemmes til henholdsvis 2,8 g I/kg KGW for mus (totalt jod) og 3,0 g I/kg KGW for rotter.
Test B
For resuspenderte lyofilisater fremstilt i henhold til eksempel 2 bestemmes den subakutte toksisitet på rotter (n = 6).
Etter 6 administreringer på hver 1 g I/kg KGW (totalt jod) med 3 dagers mellomrom fastslås det at det ikke har inn-trådt noen endringer i de histo-patologiske eller kliniske parametere.
Test C
De resuspenderte lyofilisater fremstilt i henhold til eksempel 2 undersøkes med henblikk på deres organtilbinding etter intravenøs administrering i rotter.
1 time etter administrering av 100 mg I/kg KGW
(totalt jod) påvises 0,54 I/g fuktighet, svarende til 24% av den tilførte dose.
Test D
De resuspenderte lyofilisater fremstilt i henhold til eksempel 2 administreres intravenøst i en dose på 100 mg totalt jod/kg KGW i kaniner med levertumor. Den resulterende tetthetsdifferanse lever/tumor er etter 1 time på 35 Houns-field-enheter (HU).
Test E
De resuspenderte lyofilisater fremstilt i henhold til eksempel 2 undersøkes med henblikk på deres anvendelighet for indirekte CT-lymfografi på hunder. 3 timer etter interdigital administrering av 200 mg totalt jod (i 3 ml liposomsuspensjon) måles ved CT en økning av tettheten på maksimalt 200 HU i de poplietale og iliakale lymfeknuter.

Claims (5)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av virkestoffholdige vandige liposomsuspensjoner som ikke inneholder base, fra en oppløsning av en liposomdannende substans eller substansblanding i en lavere alkohol med høyst 3 karbonatomer og en vandig fase, hvor virkestoffet eller virkestoffblandingen opp-løses eller oppslemmes i lipidoppløsning og/eller den vandige fase, karakterisert vedat den vandige fase inn-føres i den alkoholiske oppløsning under blanding, den lavere alkohol fjernes ved vakuumdestillasjon og liposomsuspensjonen eventuelt frysetørres.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisert vedat virkestoffet er godt oppløselig i vann og befinner seg i den vandige fase.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 og 2,karakterisert vedat virkestoffet er et kontrastmiddel.
4. Anvendelse av liposomsuspensjoner fremstilt i henhold til krav 1-3 for fremstilling av media for tumordiagnostikk.
5. Anvendelse av liposomsuspensjoner fremstilt i henhold tii krav 1-3 for fremstilling av media for indirekte lymfografi.
NO915012A 1990-04-24 1991-12-18 FremgangsmÕte for fremstilling av virkestoffholdige liposomsuspensjoner og anvendelse derav NO303481B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4013580A DE4013580A1 (de) 1990-04-24 1990-04-24 Verfahren zur herstellung von wirkstoffhaltigen waessrigen liposomensuspensionen
PCT/DE1991/000294 WO1991016039A1 (de) 1990-04-24 1991-04-04 Verfahren zur herstellung von wirkstoffhaltigen wässrigen liposomensuspensionen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO915012L NO915012L (no) 1991-12-18
NO915012D0 NO915012D0 (no) 1991-12-18
NO303481B1 true NO303481B1 (no) 1998-07-20

Family

ID=6405285

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO915012A NO303481B1 (no) 1990-04-24 1991-12-18 FremgangsmÕte for fremstilling av virkestoffholdige liposomsuspensjoner og anvendelse derav

Country Status (15)

Country Link
EP (1) EP0478727B1 (no)
JP (1) JPH04506814A (no)
AT (1) ATE141503T1 (no)
AU (1) AU651969B2 (no)
CA (1) CA2041075A1 (no)
DE (2) DE4013580A1 (no)
DK (1) DK0478727T3 (no)
ES (1) ES2093701T3 (no)
FI (1) FI103178B (no)
HU (1) HU215960B (no)
IE (1) IE911350A1 (no)
NO (1) NO303481B1 (no)
PT (1) PT97468B (no)
WO (1) WO1991016039A1 (no)
ZA (1) ZA913091B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3299745B2 (ja) * 1991-06-18 2002-07-08 イマアーレクス・フアーマシユーチカル・コーポレーシヨン 新規なリポソーム薬配達システム
WO1995004523A1 (en) * 1993-08-06 1995-02-16 Opperbas Holding B.V. A method for preparation of vesicles loaded with biological structures, biopolymers and/or oligomers
DE69527194T2 (de) * 1994-03-28 2003-02-06 Daiichi Pharmaceutical Co., Ltd. Liposomen enthaltend ein röntgen- oder ultraschallkontrastmittel
US6120795A (en) * 1996-03-27 2000-09-19 Ortho Pharmaceutical Corp. Manufacture of liposomes and lipid-protein complexes by ethanolic injection and thin film evaporation
HUP0200421A3 (en) * 1999-02-08 2005-04-28 Alza Corp Mountain View Liposomes of controlled size and method for their preparation
DK1519714T3 (da) * 2002-06-28 2011-01-31 Protiva Biotherapeutics Inc Fremgangsmåde og apparat til fremstilling af liposomer
US9005654B2 (en) 2005-07-27 2015-04-14 Protiva Biotherapeutics, Inc. Systems and methods for manufacturing liposomes
CN114344291B (zh) * 2022-02-16 2023-09-29 中南大学湘雅医院 4-苯基-1h-吡咯-3-羧酸在制备治疗骨质疏松药物中的应用、脂质体

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3416978A1 (de) * 1983-05-12 1984-12-06 Stauffer Chemical Co., Westport, Conn. Durch liposom vermittelte transformation eukaryotischer zellen
JPS607932A (ja) * 1983-06-29 1985-01-16 Dai Ichi Seiyaku Co Ltd リポソーム懸濁液およびその製法
EP0158441B2 (en) * 1984-03-08 2001-04-04 Phares Pharmaceutical Research N.V. Liposome-forming composition
FR2634375B3 (fr) * 1988-06-30 1991-07-05 Centre Nat Rech Scient Procede de preparation de systemes colloidaux dispersibles de lipide amphiphiles sous forme de liposomes submicroniques
JP2554880B2 (ja) * 1987-05-07 1996-11-20 ポーラ化成工業株式会社 皮膚化粧料

Also Published As

Publication number Publication date
ATE141503T1 (de) 1996-09-15
EP0478727B1 (de) 1996-08-21
FI916120A0 (fi) 1991-12-23
HU9200235D0 (en) 1992-04-28
FI103178B1 (fi) 1999-05-14
ZA913091B (en) 1992-12-30
EP0478727A1 (de) 1992-04-08
DE4013580A1 (de) 1991-10-31
AU7593391A (en) 1991-11-07
NO915012L (no) 1991-12-18
CA2041075A1 (en) 1991-10-25
HUT62457A (en) 1993-05-28
DE59108097D1 (de) 1996-09-26
DK0478727T3 (no) 1997-01-20
FI103178B (fi) 1999-05-14
PT97468A (pt) 1992-01-31
HU215960B (hu) 1999-03-29
JPH04506814A (ja) 1992-11-26
NO915012D0 (no) 1991-12-18
ES2093701T3 (es) 1997-01-01
AU651969B2 (en) 1994-08-11
WO1991016039A1 (de) 1991-10-31
IE911350A1 (en) 1991-11-06
PT97468B (pt) 1999-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4844904A (en) Liposome composition
CA1315678C (en) Alpha-tocopherol based vesicles
EP0240346B1 (en) Method of producing liposome
WO1997004746A1 (en) Methods of making liposomes containing hydro-monobenzoporphyrin photosensitizers
US6475515B2 (en) Process for increasing the stability of liposome suspensions that contain hydrophilic active ingredients
US20060239925A1 (en) Method of manufacturing pharmaceutical preparation containing liposomes
JPWO2006016468A1 (ja) リポソーム含有製剤の製造方法
CA1314213C (en) Phospholipid delivery vehicle for aqueous-insoluble active ingredients
WO2001000173A1 (fr) Methode de regulation de la fuite de medicaments encapsules dans des liposomes
CA2705031A1 (en) Gel-stabilized liposome compositions, methods for their preparation and uses thereof
NO303481B1 (no) FremgangsmÕte for fremstilling av virkestoffholdige liposomsuspensjoner og anvendelse derav
JPH02502719A (ja) 薬理学的剤‐脂質溶液製剤
Qi et al. Comparative pharmacokinetics and antitumor efficacy of doxorubicin encapsulated in soybean-derived sterols and poly (ethylene glycol) liposomes in mice
WO2023123986A1 (zh) 优替德隆脂质体组合物及其制备方法和用途
JP2006069929A (ja) 真菌症治療製剤およびその製造方法
CN113613632A (zh) 麻醉剂的稳定制剂和相关剂型
JP4694776B2 (ja) 微小粒子組成物又はリポソーム製剤
CN115737565B (zh) 一种五味子乙素脂质体及其制备方法
JPH0446129A (ja) 新規なリポソーム形成助剤
WO2024056062A1 (zh) 一种甾体类激素磷脂组合物及其制备方法
JP2006069930A (ja) リポソームおよびその前駆体エマルション混合物
JP2006298843A (ja) リポソームおよびリポソーム含有製剤の製造方法
RU2778886C2 (ru) Липосомальные композиции, содержащие слабокислотные лекарственные средства, и их применение
JP2006298842A (ja) リポソーム含有製剤の製造方法およびリポソーム含有製剤
JP2006298844A (ja) リポソーム内に医薬化合物を内包するリポソーム含有製剤