NO156934B - Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere. - Google Patents

Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere. Download PDF

Info

Publication number
NO156934B
NO156934B NO820998A NO820998A NO156934B NO 156934 B NO156934 B NO 156934B NO 820998 A NO820998 A NO 820998A NO 820998 A NO820998 A NO 820998A NO 156934 B NO156934 B NO 156934B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
container
guide rails
station
folding
machine
Prior art date
Application number
NO820998A
Other languages
English (en)
Other versions
NO156934C (no
NO820998L (no
Inventor
Stig Allan Loethman
Original Assignee
Tetra Pak Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tetra Pak Ab filed Critical Tetra Pak Ab
Publication of NO820998L publication Critical patent/NO820998L/no
Publication of NO156934B publication Critical patent/NO156934B/no
Publication of NO156934C publication Critical patent/NO156934C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B35/00Supplying, feeding, arranging or orientating articles to be packaged
    • B65B35/10Feeding, e.g. conveying, single articles
    • B65B35/26Feeding, e.g. conveying, single articles by rotary conveyors
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B61/00Auxiliary devices, not otherwise provided for, for operating on sheets, blanks, webs, binding material, containers or packages
    • B65B61/24Auxiliary devices, not otherwise provided for, for operating on sheets, blanks, webs, binding material, containers or packages for shaping or reshaping completed packages

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Auxiliary Devices For And Details Of Packaging Control (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)
  • Closing Of Containers (AREA)
  • Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Vending Machines For Individual Products (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Packging For Living Organisms, Food Or Medicinal Products That Are Sensitive To Environmental Conditiond (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere, omfattende et transportorgan i form av en intermittent roterbar trommel med bevegbare bakker som utgjør festeverktøy for forflytning av beholdere mellom forskjellige bearbeidingsstasjoner som er fordelt rundt tran— sportorganet, hvilke festeverktøy under rotasjon av trommelen beveges mellom åpne og stengte stillinger.
Fremstilling av enqangsbeholdere for flytende meierivarer o.l. tarutgangspunkt i en materialbane av et fleksibelt, men forholdsvis for stivt, laminert material som omfatter sjikt av papir, termoplast og eventuell aluminiumfolie. Materialbanen tilføres, i form av en rulle, en emballasjemaskin som suksessivt omformer materialbanen til en slange eller et rør ved å forsegle banens langsgående kanter med hverandre. Det væsketette røret fylles med sitt innhold, hvoretter det opp-deles i hovedsakelig puteformede beholdere ved sammenpressing og sammenføyning i soner som ligger med jevne mellomrom på tvers av røret. De således oppnådde beholderne formes i for-bindelse med den nevnte sammenpressing, og sammenføyes til hovedsakelig parallellepipediske enheter, som skilles fra hverandre ved snitt i de tverrgående forseglingssonene. Den parallellepipediske formen forstyrres imidlertid av såvel de nevnte forseglingssoner som omformes til utragende faner som fire trekantede, dobbeltveggede hjørnefliker, hvilke av geo-metriske grunner dannes av overskuddsmaterial ved omformingen fra puteform til hovedsakelig parallellepipedisk form.
Hver enkelt beholder føres deretter videre til en med hoved-emballasjemaskinen eventuelt sammenbygget maskin for bearbeiding (sluttforming eller sluttbretting) av beholderne, i hvilken maskin blant annet såvel forseglingsfaner som hjørne-fliker brettes inn mot og festes til den egentlige beholderen, slik at det oppnås en beholder med en mere korrekt parallellepipedisk form.
Denne bearbeiding eller sluttbretting av hver enkelt, av maskinen fremstilt beholder skjer suksessivt ved at hver beholder flyttes mellom og bearbeides i forskjellige bearbeidingsstasjoner, og tiden for hele bearbeidingen bestemmes blant annet av varmeforseglingstidene for termoplastmaterial-et, hvilket gjør det vanskelig å konstruere en bretteanordning som arbeider med tilstrekkelig høy hastighet for å be-tjene hurtig arbeidende emballasjemaskiner.
Flyttingen de mer eller mindre ferdigformede beholderne trinnvis gjennom bretteanordningen stiller også høye krav til nøyaktigheten dersom det skal kunne garanteres at hver beholder flyttes til nøyaktig riktig bearbeidinsstilling i hver stasjon.
Tidligere kjente bretteanbrdninger kan ikke bearbeide beholderne med tilstrekkelig nøyaktighet og sikkerhet ved de høye arbeidshastigheter som er nødvendige ved moderne emballasjemaskiner, og det er derfor et ålment ønskemål å komme frem til en hurtigere og mere nøyaktig arbeidende bretteanordning.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er å komme frem til en maskin av den type som er angitt innledningsvis, og som muliggjør at beholderne under transport mellom de forskjellige bearbeidingsstasjoner kan styres og beveges på en sikker og nøyaktig måte samtidig med at det skjer en suksessiv, nøy-aktig bretting av beholdernes hjørnefliker.
Dette formål oppnås i henhold til oppfinnelsen med en maskin av den innledningsvis angitte type, og som kjennetegnes ved at ledeskinner som er fast montert i forhold til transportorganet og i variabel avstand innbyrdes og i forhold til transportorganets omdreiningsakse, rager langs bevegelsesbanen til festeverktøyene, for under en del av rotasjonen til transportorganet å kunne presses mot en beholders hjørnefliker, slik
at disse forsegles mot beholderen i bearbeidingsstasjonene.
Foretrukne utførelsesformer av maskinen i henhold til oppfinnelsen kjennetegnes ved de trekk som fremgår av de uselv-stendige krav.
Ved hjelp av denne utforming av maskinen i henhold til oppfinnelsen oppnås ikke bare en meget høy arbeidshastighet, men det blir også mulig å øke den tilgjengelige bearbeidingstiden i hver stasjon, samtidig med at maskinen sikrer en sikker flytting av de delvis bearbeidede beholderne mellom nøyaktig bestemte stillinger i hver bearbeidingsstasjon. Maskinen i henhold til oppfinnelsen medfører en sikker styring av beholderne under transporten mellom bearbeidingsstasjonene, og bevirker dessuten at innbrettingen av hjørneflikene skjer på en vel definert og nøyaktig måte.
En foretrukket utførelsesform av maskinen i henhold til oppfinnelsen skal i det følgende beskrives nærmere, under henvisning til de vedføyde tegninger, på hvilke fig. 2-3 skjematisk viser en foretrukket utførelsesform av maskinen i henhold til oppfinnelsen, idet for oversiktens skyld bare de detaljer som er nødvendige for forståelse av maskinens konstruksjon og funksjon er vist i de forskjellige figurene. Fig. 1 viser skjematisk hvordan en maskin i henhold til oppfinnelsen kan være tilordnet en emballasjemaskin av konven-sjonell type, men figuren viser ikke de trekk som kjenneteg-ner oppfinnelsen. Figuren er tatt med for å vise et eksempel på anvendelse av maskinen sammen med en emballasjemaskin. Fig. 2 viser hoveddelen eller bretteanordningen i maskinen i henhold til oppfinnelsen. Fig. 3 tilsvarer hovedsakelig fig. 2, men viser bretteanord-ningens drivsystem. Fig. 4 viser et transportorgan montert på bretteanordningen, sett fra siden.
Fig. 5 viser maskinens brettestasjon, sett fra siden.
Fig. 6 viser i perspektiv brettestasjonen vist i fig. 5. Fig. 7-13 viser bearbeidingen og formingen av en beholder mens denne føres gjennom maskinen i henhold til oppfinnelsen, idet fig. 7 viser beholderen i en innføringsstasjon, fig. 8 viser beholderen under forflytting fra innføringsstasjonen, fig. 9 viser beholderen i en brettestasjon, fig. 10 viser beholderen i en bindemiddelstasjon, fig. 11 viser beholderen i ferdig formet tilstand etter sluttbrettestasjonen, og fig. 13 viser den ferdige beholderen i en utføringsstasjon, der den føres ut fra sluttbrettedelens transportorgan,
Maskinen i henhold til oppfinnelsen er innrettet til å be-handle og sluttbearbeide beholdere 2 som leveres fra embal-las j emaskinen 1, og drives derfor synkront med emballasjemaskinen 1 ved hjelp av en drivaksel 3, som forbinder maski--nen i henhold til oppfinnelsen med et kraftuttak 4 i embal-las jemaskinen.
Maskinen i henhold til oppfinnelsen omfatter en sluttbrette-del 5, der den suksessive bearbeidingen av beholderne skjer, og kan være tilsluttet en transportdel 6 for overføring av beholderne 2 fra emballasjemaskinen 1 til sluttbrettedelen 5, samt en kraftoverførings- og drivdel 7 for drift av sluttbrettedelen 5 og overføringsdelen 6 synkront med emballasjemaskinen 1. Kraftoverførings- og drivdelen 7 befinner seg underst i maskinen, og utgjør samtidig et fundament for de øvrige delene. Transportdelen 6 befinner seg mellom embal-las jemaskinen 1 og sluttbrettedelen 5, idet det under transportdelen 1 er plass for en over drivdelen 7 montert transportør 8, som forløper i rett vinkel med transportdelen 6 og er innrettet til å bringe særlig formede beholdere 2
fra sluttbrettedelen 5 for videre transport til en pakke-anordning som samler et antall beholdere 2 i en større
samlepakning for å lette den videre transporten til forbruk-eren.
Transportdelen 6 omfatter et stativ 9 som har to parallelle langstrakte sidevegger, mellom hvilke beholderne transporteres fra emballasjemaskinen 1 til sluttbrettedelen 5 ved hjelp av et endeløst hovedtransportbånd 10 som løper rundt ruller anordnet ved begge ender av overføringsdelen 6, og er fritt roterbart lagret mellom de parallelle sider av stativet 9. Rullen 11 er forbundet med en ikke vist drivmotor, og utgjør samtidig rulle for et ytterligere transportbånd 12, som er utformet som et mottaks-transportbånd for de beholderne som kommer ut av emballasjemaskinen 1. Såvel mottaks-transportbåndet 12 som hovedtransportbåndet 10 om-fatter flere parallelle remmer, som er anordnet med innbyrdes mellomrom, slik at de uten forstyrrende inngrep med hverandre kan løpe over den felles rullen 11.
Hovedtransportbåndet 10 rager hovedsakelig horisontalt eller noe oppover mot sluttbrettedelen 5, mens mottakstransportbåndet 12 heller i motsatt retning og nærmere bestemt rager oppover mot emballasjemaskinen 1,under en vinkel med horisontalplanet som kan være omtrent 30°C. Herved vil de delvis formede beholderne som kommer fra emballasjemaskinen 1 etter en kortere strekning i fritt fall lande og bremses opp mykt av det hellende tranportbåndet 12, hvoretter de overføres direkte til hovedtransportbåndet 10 for å bringes videre i retning mot sluttbrettedelen 5. Ved enden av hovedtransportbåndet 10 som vender mot sluttbrettedelen 5 finnes et over dette beliggende utførings-transportbånd 13, som løper i samme hovedretning som hovedtransportbåndet 10,
men befinner seg i en avstand over dette som hovedsakelig tilsvarer eller er noe større enn høyden av de beholderne som transporteres på hovedtransportbåndet 10. Mens Hovedtransportbåndet 10 og mottaks-transportbåndet 12 drives med jevn, konstant hastighet, drives utføringstransportbåndet
13 med en konstant hastighet som er dobbelt så stor som has-tigheten til hovedtransportbåndet 10. Ved hjelp av en fra transportbåndet 13 utragende medbringer 14 overtar utførings-transportbåndet 13 transporten av beholderne som transporteres på hovedtransportbåndet 10, og beveger disse med dobbel hastighet den siste strekningen fra hovedtransportbåndet 10 og over sluttbrettedelen 5. Herved vil de beholderne som overføres til sluttbrettedelen 5 "adskilles"
slik at mellomrommet mellom beholderne blir større enn mellomrommet mellom beholderne som transporteres på hovedtransportbåndet 10, hvilket er viktig for sluttbrettedelens funksjon, slik denne skal forklares nærmere i det følgende.
Kraftoverførings- eller drivdelen 7 som befinner seg under tranportdelen 6 rager fra den nedre ende av emballasjemaskinen 1 og inn under den egentlige sluttbrettedelen 5. Kraftoverføringsdelen 7 omfatter en til venstre i fig. 1 vist, åpen del, i hvilken drivakselen 3 løper og forbinder kraftuttaket på emballasjemaskinen 4 med en til høyre i fig. 1 vist, lukket fordelingsgirkasse 15, som samtidig utgjør fundament for sluttbrettedelen 5. Den åpne del av kraftoverføringsdelen 7 omfatter to parallelle sider og en bunn, oq har hovedsakelig tre funksjoner, nemlig for det første å hindre berøring med drivakselen 3, for det annet å holde sluttbrettedelen i korrekt avstand fra emballasjemaskinen 1, samt for det tredje å utgjøre et oppsamlingstrau for væske, f. eks. material som lekker ut av beholderne. Drivakselen 3 forbinder via passende koblinger og girkasser (ikke vist) emballasjemaskinens drivmotor med drivsystemet for sluttbrettedelen 5, slik at sluttbrettedelen automatisk kan drives synkront med emballasjemaskinen. Det er også mulig å drive sluttbrettedelen 5 ved hjelp av en separat, ikke vist drivmotor, hvilket f. eks. muliggjør forsatt drift av sluttbrettedelen 5 og transportdelen 6 etter at emballasjemaskinen 1 har stanset.
Den egentlige hoveddelen av maskinen i henhold til oppfinnelsen, d.v.s. sluttbrettedelen 5, har et fundament som nederst omfatter den tidligere nevnte fordelingsgirkassen 15. Ovenpå denne finnes en annen girkasse som om-fatter en indekseringsanordning 16, og ovenpå denne finnes ytterligere en girkasse som omfatter en vinkeltransmisjon 17. Drivakselen 3 som rager gjennom kraftoverføringsdelen 7 er via en kobling forbundet med en inngående aksel 18 i fordelingsgirkassen 15 (fig. 3). Den inngående akselen 18 løper horisontalt i fordelingsgirkassen, og driver en nedre vinkel-transmis jon 19 samt en bakre vinkeltransmisjon 20. Ved den bakre vinkeltransmisjon 20 overføres rotasjonen til den inngående akselen 18 til en horisontal, men i rett vinkel"med den inngående akselen beliggende, undre aksel 21, som ved hver ende, via kammer 22, omvandler bevegelsen til en frem-og tilbakegående svingebevegelse for to i fordelingsgirkassen svingbart monterte manøvreringsarmer 2 3, hvis funksjon skal beskrives nærmere i det følgende'.
Rotasjonen til den inngående akselen 18 overføres videre
via den tidligere nevnte, undre vinkeltransmisjonen 19,
til en vertikalt gjennom sluttbrettedelen 5 ragende for-delingsaksel 24. Fordelingsakselen 24 driver via en vinkel-transmis jon indekseringsanordningen 16, slik at rotasjonen til fordelingsakselen 24 omvandles til en gjentatt dreiebe-vegelse eller indeksering på 1/6 omdreining for en på begge sider av indekseringsanordningen utragende mellomaksel 25.
Via ytterligere et uttak fra indekseringsanordningen over-føres rotasjonen videre via den øvre vinkeltransmisjonen 17, til en horisontal liggende øvre aksel 26, som på begge ender oppviser kammer 27, hvis funksjonen skal beskrives nærmere i det følgende.
Den inngående akselen 18 bærer dessuten også' en kamskive
28, som via en kamfølger 29 driver et utenfor fordelingsgirkassen svingbart montert mateaggregat 30. Mateaggregatet 30 omfatter en på hver side av drivakselen ragende, hovedsakelig vertikal arm 31. Armene 31 holdes av to parallelle aksler 32, som begge er dreibart lagret i enden av fordelingsgirkassen 15. Den ene akselen 32 rager imidlertid med sin ene ende inn i fordelingsgirkassen, der den bærer kamfølg-
eren 29. Via denne aksel er mateaggregatet 30 drivbart i en frem- og tilbakegåendé, svingende bevegelse. De to svingbare armene 31 bærer i sin øvre del et innmatingsverk-tøy 33 og et utmatningsverktøy 34, som er parallellogram-opphengt i armene 31. Funksjonen for de to verktøyene 33
og 34 skal beskrives i det følgende.
Fordelingsgirkassen 15 er utformet som et oljetrau og er
delvis fyllt med olje, som ved hjelp av ikke viste pumper tilføres de forskjellige bevegelige delene i sluttbrette-
delen, slik som aksler, vinkeltransmisjoner o.s.v. For å unngå oljelekkasje og forurensning av de beholderne som behandles i sluttbrettedelen 5 er det ovenfor nevnte og i tilslutning til fig. 3 beskrevne drivsystem helt lukket.
Maskinen skal i det følgende beskrives nærmere under særlig henvisning til fig. 2, som fremviser selve sluttbrettedelen 5 i perspektiv. Av figuren fremgår hvordan det tidligere beskrevne, av fordelingsgirkassen 15, indekseringsanordnin-
gen 16 og den øvre vinkeltransmisjonen 17 bestående funda-mentet bærer to roterbare transportorganer 35. De to tran-sportorgane 35 omfatter hver en sentralt beliggende, roterbar trommel 36, som er stivt forbundet med den ende av mellomakselen 25 som rager ut fra indekseringsanordningens hus 16. De to transportorganene 35 er innbyrdes like, og bare det ene blir beskrevet i det følgende, og befinner seg aksialt på linje med hverandre, på hver side av indekseringsanordningen 16. Oppgaven til transportorganene 35 er å forflytte de via transportdelen 6 (fig. 1) tilførte
beholderne mellom forskjellige bearbeidingsstasjoner i sluttbrettedelen, og transportorganet oppviser et antall med jevn deling rundt trommelen 36 beliggende festeorganer 37, som hvert omfatter en fast og en bevegelig bakke 38, 39 (fig.4), som mellom mot hverandre vendende, hovedsakelig plane arbeidsflater danner et irom som er tilpasset størrelsen til beholderen 2.
Hver av de faste bakker 38 er hovedsakelig L-formet, og det lengste ben danner den nevnte arbeidsflate, som rager hovedsakelig radialt i forhold til trommelen 36, mens det kort-este ben rager i 90° med arbeidsflaten, slik at dette kort-este ben danner bunn 40 i festeverktøyet 37. I bunnen finnes en utsparing for innføring av en forseglingsfane på beholderne. Den faste bakken 38 er med sitt korte ben stivt forbundet med trommelen 36. Den bevegelige bakken 39 er svingbart lagret om aksel 41 som er parallell med trom-melens senteraksel. Nærmere bestemt utgjør den svingbart lagrede bakken 39 den ene armen til en hevstang 42, hvis annen arm bærer en kamfølger 43 som befinner seg i inngrep med en sentralt i trommelen 36 beliggende, fast montert, dobbelt kam 44.
Ved rotasjon av transportorganet 35 vil kammen 4 4 via kam-følgeren 43 og hevstangen 42 påvirke den bevegelige bakken, slik at den flyttes mellom en lukket stilling, der den plane arbeidsflaten på bakken 39 rager parallellt med arbeidsflaten på den faste bakken 38 (det lengste ben),
samt en åpen stilling, der den bevegelige bakken 39 er svinget hovedsakelig i 10° vinkel med den faste bakken 38, hvilket skal forklares nærmere ved den følgende beskrivelse av maskinen i funksjon.
Fordelt rundt transportorganet 35 finnes et antall bear-beidingsstas joner , som er anordnet med en innbyrdes deling som tilsvarer delingen mellom transportorganets festeverktøy 37. Som det tydeligst fremgår av fig. 1, finnes det ved slutten av transportdelen 6 en innmat-ingsstasjon 45, som etterfølges av en brettestasjon 46, som befinner seg hovedsakelig overfor senterakselen til transportorganet 35. Etter brettestasjonen 46 følger en bindemiddelstasjon 47, en sluttbrettestasjon 48, en ikke benyttet reservestasjon 49 og en utmatingsstasjon 50. De forskjellige stasjonene er angitt i den rekkefølge som de under drift av maskinen nås av en enkelt beholder som forflyttes ved hjelp av transportorganet 35. Transportorganet 35 beveges således under drift trinnvis med urviserne, slik det er vist i fig. 1, og hver bevegelse tilsvarer en dreining som stemmer overens med delings-vinkelen mellom de forskjellige stasjonene (60°).
Foruten av de forskjellige bearbeidingsstasjonene omgis hvert transportorgan 35 også av et antall ledeskinner 51,52 (fig. 4), som er fast montert i forhold til maskinens fundament og er innrettet til å styre og bearbeide beholderne som forflyttes av transportorganet. Hvert transportorgan 35 samvirker med to forskjellige typer ledeskinner, nemlig tildels ytre ledeskinner 51, som rager rundt transportorganet hovedsakelig i samme høyde som de ytre ender til festeverktøyene 37, samt indre ledeskinner 52, som rager rundt transportorganet hovedsakelig i samme høyde som bunnflatene 40 til festeverktøyene 37. Såvel de ytre som de indre ledeskinnene er doble, og befinner seg på hver side av transportorganet 35, hvilket tydeligst fremgår av fig. 2. Ledeskinnene 51, 52 er fast forbundet med utenfor transportorganet 35 beliggende sider av et stativ 53, som i sin tur er stivt forbundet med maskinens fundament. Stativet 53 illustreres for oversiktens skyld bare ved hjelp av strekpunktlinjer i fig. 2. Ledeskinnene 51, 52 er således faste, og følger derfor ikke med transportorganet 35 under bevegelsen av dette.
De to ytre ledeskinnene 5T begynner i samme høyde som innmatingsstasjonen, og rager hovedsakelig fra denne forbi brettestasjonen og videre rundt transportorganet, for å slutte ved utmatingsstasjonen. Avstanden mellom de to ledeskinnene 51 og senteraksen til transportorganet 35 varierer på en slik måte at ledeskinnene 51
i samme høyde som innmatingsstasjonen 45 befinner seg nærmere transportorganets senterakse enn hva de gjør under resten av strekningen rundt transportorganet. Nærmere bestemt økes avstanden mellom ledeskinnene 51
og transportorganets senterakse suksessivt langs strekningen mellom innmatingsstasjonen og brettestasjonen for deretter igjen å avta, slik at ledeskinnene nærmer seg transportorganets periferi og løper i hovedsakelig konstant avstand under ledeskinnenes resterende strekning til utmatingsstasjonen. Herved vil i den nevnte, første strekning av ledeskinnene avstanden mellom ledeskinnene 51 og bunnflatene 40 i festeverktøyene 37 øke suksessivt, sett i bevegelsesretningen til festeverktøyet 37, fra en avstand som er mindre enn høyden av feste-verktøyet 37 til en avstand som på samme høyde som brette-stas jonen 46 er større enn høyden til festeverktøyet 37. Ledeskinnene 51 nærmer seg deretter igjen festeverktøyets høyde, og løper deretter videre i denne høyde helt frem til utmatingsstasjonen. Også den innbyrdes avstand mellom de to ledeskinnene varierer. Under den nevnte, første del av ledeskinnenes utstrekning, d.v.s. mellom innmatingsstasjonen og brettestasjonen, er avstanden mellom ledeskinnene 51 noe større enn bredden til festeverk-tøyet 37, d.v.s. avstanden mellom sideflatene til bakkene 38, 39, målt parallellt med senteraksen til transportorganet 35. På strekningen fra innmatingsstasjonen til
brettestasjonen minskes denne avstand suksessivt, samtidig med at ledeskinnene 51 som tidligere nevnt fjerner seg fra senteraksen til transportorganet 35, og den innbyrdes avstanden mellom ledeskinnene 51 er i høyde med brettestasjonen 46 redusert slik at avstanden mellom de mot hverandre vendende flater på ledeskinnene 51 hovedsakelig stemmer overens med avstanden mellom sideflatene til bakkene 38, 39. I det fortsatte forløp av ledeskinnene. 51 rundt transportorganet 35 minskes avstanden suksessivt slik at den på samme høyde som bindemiddelstasjonen 47 er noe mindre enn avstanden mellom sideflatene til bakkene 38, 39. Denne avstand opprett-holdes hovedsakelig i det fortsatte forløp av ledeskinnene 51 frem til utmatingsstasjonen.
De to indre ledeskinnene 52 rager i likhet med de ytre ledeskinnene 51 rundt transportorganet 35 med sin begynn-elsesende, på høyde med innmatingsstasjonen 45, eller mellom denne og brettestasjonen, og sluttenden befinner seg foran utmatingsstasjonen 50. De to indre ledeskinnene 52 er imidlertid plassert vesentlig nærmere senteraksen til transportorganet 35, og befinner seg derfor hovedsakelig på høyde med bunnflatene 40 i festeverktøyet 37. Ledeskinnene 52 ligger i hele sin lengde i en viss avstand utenfor sideflatene til de to bakkene 38, 39 d.v.s. at avstanden mellom de mot hverandre vendende flater på ledeskinnene 52 er noe større enn bredden til bakkene 38, 39. Med bredden til bakkene 38, 39 menes her, som i de øvrige deler av beskrivelsen samt i patent-kravene, avstanden mellom hver bakkes fra hverandre vendende sideflater, hvilken avstand hovedsakelig tilsvarer bredden til en behandlet beholder. Med høyden til et festeverktøy menes videre avstanden fra bunnflaten i festeverktøyet som vender' mot en beholder og til den ytre enden av bakkene 38, 39. Høyden til festeverk-tøyet 37 tilsvarer med andre ord hovedsakelig høyden til en bearbeidet beholder.
Begynnelsesendene til de to ledeskinnene 52 befinner seg ved innmatingsstasjonen i en avstand fra senteraksen til transportorganet 35 som er noe mindre enn avstanden mellom festeverktøyets bunnflate 40 og den nevnte senterakse, d.v.s. at ledeskinnene 52 befinner seg noe "under" festeverktøyets bunnflate 40. Fra innmatingsstasjonen 45 økes deretter avstanden mellom ledeskinnene 52 og senteraksen til transportorganet 35 suksessivt, slik at ledeskinnene på høyde med brettestasjonen 46 befinner seg i litt større avstand fra nevnte senterakse enn bunnflaten 40 til festeverktøyet 37. Ledeskinnene 52 løper deretter i en viss avstand "over" bunnflaten 40 i den resterende strekning frem til sluttenden.
Såvel de ytre ledeskinnene 51 som de indre ledeskinnene 52 består fortrinnsvis av metallrør, gjennom hvilke et kjølende medium, f.eks. vann, kan sirkuleres under drift av maskinen.
Som tidligere nevnt, finnes det rundt transportorganet 35 et antall fast monterte bearbeidingsstasjoner, mellom hvilke beholderne under bearbeiding og forming er innrettet til å forflyttes intermittent med hjelp av transportorganets festeverktøy. Under rotasjonen av transportorganet 35 påvirkes festeverktøyenes bevegelige bakker 39 ved inngrepet mellom kamfølgerne 4 3 og kammen 44, mellom åpen og lukket stilling. I den åpne stilling befinner den bevegelige bakken seg i en noe utover svingt stilling i forhold til den faste bakke, hvilket mulig-gjør bevegelse av en beholder til eller fra festeverk-tøyet. I lukket stilling er de to bakkenes arbeidsflater hovedsakelig parallelle, og befinner seg i en slik avstand fra hverandre at de mellom seg uten vanske-ligheter fastholder en i festeverktøyet plassert beholder, også når festeverktøyet befinner seg opp ned, d.v.s.
den for øyeblikket undre delen av transportorganet 35. Kammen 44 har for å muliggjøre den nevnte manøvrering av de bevegelige bakkene 39 varierende radius langs sin omkrets. Nærmere bestemt har kammen i hovedsakelig halve omkretsen en forholdsvis liten radius, som deretter øker til et maksimum og deretter avtar suksessivt til den tidligere nevnte, lille radius. Det parti av kammen der radien avtar suksessivt fra det nevnte maksimum til området med mindre radius er slik plassert at festeverk-tøyene 37 vil befinne seg i en mellomstilling, d.v.s.; være delvis åpne når de befinner seg i brettestasjonen 46. Med uttrykket "delvis åpne" menes at festeverktøyet holder beholderen fast mellom bakkene, men allikevel til-later en viss bevegelse eller korrigering av beholderens stilling i festeverktøyet dersom beholderen utsettes for ytre krefter. Kammens forskjellige partier er forøvrig slik plassert at festeverktøyene ved transportorganets intermittente rotasjon er åpne mens de befinner seg ved inn- og utmatingsstasjonen, samt er lukket mens de befinner seg ved bindemiddel- og pressestasjonene. I den delvis åpne stilling, som festeverktøyene 37 befinner seg i ved brettestasjonen 46, omgis beholderen som befinner seg i festeverktøyet av begge bakkene 38, 39, men disse holder ikke beholderen urokkelig fast, idet beholderen med en viss motstand kan beveges under påvirkning av ytre krefter.
Innmatingsstasjonen 45 befinner seg på høyde med inn-matingsverktøyet 33, som bæres av mateaggregatet 30 og ved hjelp av dette kan beveges frem og tilbake mellom de to innmatingsstasjonene til transportorganene 35, for å muliggjøre forflyttning av beholdere som kommer fra transportdelen 6 langs en tverrgående renne (ikke vist på tegningen) mellom transportorganene 35. Ved innmatingsstasjonen finnes også ett på siden av stativet 53 montert anslag 54, som har form av en rett ut for innmatings-verktøyet 33 beliggende plate som tjener til å begrense beholdernes forflyttning og å bevirke at disse kommer i korrekt stilling i det åpne festeverktøyet. Slagléngden til innmatingsverktøyet 33 er slik at avstanden mellom innmatingsverktøyet og anslaget 54 i innmatingsverktøyets vendestilling stemmer overens med bredden til en beholder, hvilket sikrer korrekt plassering og fiksering av beholderen mellom festeverktøyets bakker. Brettestasjonen 46 omfatter en over festeverktøyet i brettestasjonen anordnet bunnbretteplate 55, samt en på hver side av festeverktøyet anordnet toppbretteplate 56 (fig. 9). Såvel bunnbretteplaten 55 som toppbretteplatene 56 holdes av en bærearm 57, som er fritt dreibart lagret på en tverrgående bæreaksel 58, som rager parallellt med senteraksen til transportorganet 35. Bunnbretteplaten 55 og toppbretteplatene 56 kan beveges synkront mellom en øvre stilling og en undre stilling ved hjelp av den på den øvre akselens 26 monterte kammen 27, som ligger mot og påvirker en i bunnbretteplaten 55 roterbart lagret rulle 59, hvilket ved hjelp av ikke viste fjær-organer kan trykkes mot kammen 27. Bunnbretteplaten 55 har en plan arbeidsflate som vender mot festeverk-tøyet, og i den øvre, uvirksomme stilling av bunnbretteplaten befinner denne arbeidsflaten seg i en viss avstand over festeverktøyets ytre (øvre) ende for under påvirkning av kammen 27 i sin virksomme stilling å befinne seg hovedsakelig på høyde med den ytre kant til festeverk-tøyet 37, d.v.s. på høyde med endeflatene til de to bakkene 38 og 39. Bunnbretteplaten 55 kan med andre ord beveges i transportorganets radiale retning fra sin hvilestilling utenfor de to ledeskinnene 51, og til sin aktive stilling mellom ledeskinnene og transportorganets sentrum. Bunnbretteplaten 55 er mellom 2 og 10 millimeter smalere enn den frie avstanden mellom ledeskinnene 51 på høyde med brettestasjonen. Dette mål tilpasses materialtykkelsen i den bearbeidede beholderen. Den frem- og tilbakegående bevegelse av bunnbretteplaten 55 som be-virkes av kammen 27 gir også de to toppbretteplatene 56 på sidene av festeverktøyet en tilsvarende bevegelse, ettersom disse ved hjelp av mellomarmer 60 er forbundet med bærearmen 57. De nedre endekanter av de toppbretteplatene 56, d.v.s. de endekanter som vender mot senteraksen til transportorganet 35, beveges således mellom en hvilestilling i avstand over bunnflaten 40 til feste-verktøyet 3 7 til en aktiv stilling hovedsakelig på
høyde med den nevnte bunnflate. Herved er toppbretteplatene 56 innrettet til å samvirke med de to indre-ledeskinnene 52, som virker som mothold, og som i brettestasjonen befinner seg på hver side av festeverktøyet og
i en viss avstand over bunnflaten 40. Mellom innmatingsstasjonen 45 og brettestasjonen 46 finnes en styre-plate 61 som er opphengt i bærearmen 57 og innrettet til å følge med i dennes svingende bevegelse når kammen 27 beveger bunnbretteplaten 55 mellom den øvre og den undre stilling. Styreplaten 61 befinner seg noe utenfor de ytre ender av festeverktøyene 37, og har en bredde som hovedsakelig stemmer overens med bredden til bunnbretteplaten 55.
Bindemiddel stasjonen 47 er i den viste utførelse av maskinen i henhold til oppfinnelsen utstyrt med et. varmluft-aggregat 62, som er fast montert utenfor bevegelsesbanen til transportorganet 35. Varmluftaggregatet 62 er av kjent type, og produserer varmluft som via rør og munn-stykker tilføres de beholderne som av transportorganet anbringes i bindemiddelstasjonen. Nærmere bestemt til-føres varmluften via to bunnmunnstykker 63, som befinner seg i en viss avstand utenfor den ytre begrensningsflate til festeverktøyet 37, slik at de rager inn under de delvis nedbrettede bunnflikene av en beholder som fastholdes i festeverktøyet, samt et på hver side av festeverktøyets indre ende beliggende toppmunnstykke 64, hvilke rager inn mellom beholderens sidevegg og beholderens delvis innbrettede toppfliker. Såvel bunnmunnstykkene 6 3 som toppmunnstykkene 64 befinner seg utenfor bevegelsesbanen til transportorganet 35, og hindrer således ikke transportorganets rotasjon.
Ved en annen utførelsesform av maskinen i henhold til oppfinnelsen kan varmluftaggregatet 62 og varmluftmunnstykkene 63, 64 være erstattet av et såkalt hot-meltaggregat, d.v.s. et aggregat for tilførsel av termoplastisk bindemiddel til beholderne. Plasseringen av hot-meltmunnstykkene stemmer i såfall hovedsakelig overens med plasseringen av munn-stykkene 63, 64, ettersom hot-melten i likhet med varmluften skal påføres mellom beholderens hjørnefliker og den vegg av beholderen som hjørneflikene deretter skal brettes ned mot. Hot-meltaggregater av denne type er velkjente, og skal ikke beskrives nærmere.
Sluttbrettestasjonen 48 omfatter et sluttbretteaggregat
65 (fig. 5, 6) som er utformet for sluttbretting eller sluttforming av beholderne slik at disse får den ønskede, parallellepipediske formen, med innbrettede og festede hjørnefliker. Sluttbretteaggregatet omfatter to side-trykkverktøy 66 og et bunntrykkverktøy 67, hvilke er innrettet til i sin aktive stilling sammen med feste-verktøyets to bakker 38, 39 og festeverktøyets bunn 40
å danne et hovedsakelig lukket, parallellepipedisk rom med indre mål som stemmer overens med de ønskede, endelige mål til beholderne. De to sidetrykkverktøyene 66 omfatter trykkplater 68 som har mot hverandre vendende arbeidsflater som er helt plane, bortsett fra spor 69 for de indre ledeskinnene 52. Hver av tykkplatene 68 bæres av en fremre hevstangarm 70, med hvilken trykkplatene er svingbart forbundet ved hjelp av et forbindelsesorgan 71. Forbindelsesorganet 71 omfatter gummibøssinger , og er fleksible, slik at trykkplaten 68 søker å innta en med hevstang 70 hovedsakelig parallell stilling. Hver trykk-plate 68 kan imidlertid svinge til plant anlegg mot beholderens sidevegg mot virkningen av fleksibiliteten til forbindelsesorganet 71.
Hver av de to fremre hevstangarmene 70 er via en i maskin-stativet lagret aksel 72 forbundet med en bakre hevstangarm 73, som befinner seg inne i fordelingsgirkassen 15.
De bakre hevstangarmene 73 er via et konvensjonelit system av ledd og en kneleddkonstruksjon 74 forbundet med en manøvreringstang 75, som i sin fremre ende bærer bunn-trykkverktøyet 67. Bunntrykkverktøyet 67, som i likhet med sidetrykkverktøyene 66 har en mot beholderen vendende, plan arbeidsflate, er således innrettet til synkront med sidetrykkverktøyene 66 å bringes til anlegg mot beholderen ved hjelp av den ene av de to manøvreringsarmene 23 i fordelingsgirkassen 15, idet manøvreringsarmene via man-øvreringskammene 2 2 drives av maskinens undre aksel 21. For å forhindre at sluttbretteaggregatet 65 eller transportorganet 35 skades dersom f.eks. bevegelsen hindres av fremmedelementer, finnes en sikkerhetskobling 76 inne-bygget 'i drivsystemet mellom manøvreringsarmen 23 og det egentlige sluttbretteaggregatet 65. Sikkerhetskoblingen 76 er av en kjent type som utløses automatisk ved en viss belastning, og trenger ikke å beskrives nærmere. Såvel sikkerhetskoblingen 76 som den øvrige drivmeka-nismen for sluttbretteaggregatet 65 er, slik det særlig fremgår av fig. 5, anordnet i et lagerhus 77 som er montert på fordelingsgirkassen 15. Utenfor lagerhuset finnes således bare de to sidetrykkverktøyene 66 og bunntrykk-verktøyet 67, som under drift av maskinen er innrettet til å beveges mellom en åpen stilling eller hvilestilling, der såvel sidetrykkverktøyene som bunntrykkverktøyet befinner seg i en slik avstand fra transportorganet 35
at et festeverktøy 37 fritt kan passere mellom dem, samt en aktiv stilling, der sidetrykkverktøyene og bunntrykk-verktøyet trykkes mot en beholder som befinner seg i sluttbrettestilling, fastholdt av et festeverktøy 37.
Den neste bearbeidingsstasjon for en beholder som beveges ved hjelp av transportorganet 35 er reservestasjonen 49, som kan utnyttes for ytterligere ønsket bearbeiding av beholderne, f.eks. påføring av forsterkende remser eller bånd, datostempling eller lignende.
Utmatningsstasjonen 50 befinner seg rett ut for utmatings-verktøyet 34, som er innrettet til å beveges synkront med innmatingsverktøyet 33 ved hjelp av det frem- og tilbakegående mateaggregatets armer 31. Utmatingsverktøyet 34 omfatter i likhet med innmatingsverktøyet 36 trykkplater 78, som er innrettet til å forflytte beholderne ut av festeverktøyet 37, idet den bevegelige bakke 39 i ut-matingsstas jonen ved hjelp av kammen 44 beveges til sin utsvingte stilling. Trykkplaten 78 beveger ved svingning av mateaggregatet 30 en beholder av gangen fra feste-verktøyet 37 til en langs (utenfor) festeverktøyet beliggende, ikke vist renne som er innrettet til å forflytte beholderen til den tidligere nevnte transportøren 8, på hvilken beholderne i stående stilling beveges bort fra maskinen i henhold til oppfinnelsen.
Når en maskin i henhold til oppfinnelsen anvendes sammen med en emballasjemaskin for å danne hovedsakelig parallellepipediske beholdere for flytende innhold, anbringes maskinen slik som vist i fig. 1, d.v.s. inntil en emballasjemaskin, tilkoblet denne via kraftoverførings- og drivdelen 7. Når den egentlige emballasjemaskinen startes,
vil også maskinen i henhold til oppfinnelsen starte, ettersom den drives ved hjelp av emballasjemaskinens driv-aggregat. Beholderne eller beholderemnene som kommer fra den egentlige emballasjemaskinen, og som er helt fyllt og lukket, forlater emballasjemaskinen etter å ha blitt adskilt fra den slange som de er fremstillt av, og faller ned på mottakstransportbåndet 12, som på grunn av sin vinkel med horisontalplanet avbremser beholderne mykt og overfører disse til hovedtransportbåndet 10, på
hvilket de med små innbyrdes mellomrom føres fremover i retning mot sluttbrettedelen 5. Når en enkelt beholder nærmer seg sluttenden av hovedtransportbåndet 10, over-
tas fremføringen av utmatingstransportbåndet 13, som drives med hovedsakelig dobbelt hastighet i forhold til hovedtransportbåndet 10. Medbringerne 14 på utmatingstransportbåndet 13 vil komme i inngrep med hver beholder og bringe denne fra sluttenden av hovedtransportbåndet 10 til den tverrgående innmatingsrenne, langs hvilken innmatingsverktøyet 33 utfører sin frem- og tilbake-
gående bevegelse. Utmatingstransportbåndet 13 er slik synkronisert med bevegelsen til innmatingsverktøyet 33
at dette alltid befinner seg i en av sine vendestillinger når en beholder tilføres rennen. Ved bevegelse av inn-matingsverktøyet 33 til sin motsatte enciestilling for-skyves beholderen via rennen til festeverktøyet 37 til et av de to transportorganene 35, i innmatingsstasjonen, der beholderen stanses i riktig stilling av anslaget 54.
Festeverktøyet 37 er slik dimensjonert at en beholder 2
som anbringes i festeverktøyet med sin bunnflate ligger mot festeverktøyets bunn 40, samtidig med at beholderens utragende øvre og nedre hjørnefliker 79 og 80 (beholderen er opp ned i fig. 7) ligger mot de to indre ledeskinnene 52 og en av de ytre ledeskinnene 51. Den bevegelige bakken 39 befinner seg i sin åpne stilling i en viss avstand fra beholderens sidevegg, og styreplaten 61 befinner seg i avstand fra beholderen utragende forseg-lingsbane 81. Umiddelbart før transportorganet 35 igjen beveger seg trinnvis vil den i fig. 7 synlige enden av styreplaten 61 senkes mot forseglingsfanen 81 ettersom bunnplaten 55 samtidig føres tilbake til sin hvilestilling i brettestasjonen.
Når styreplaten 61 beveges i retning mot forseglingsfanen 81, beveges transportorganet 35 (med urviserne i fig. 2) slik at beholderen 2 glir langs ledeskinnene 51, 52 fra innmatingsstasjonen i retning mot brettestasjonen 46. Fig. 8 viser beholderen og festeverktøyet i en mellomstilling mellom disse to) stasjoner, d.v.s. under beholderens bevegelse mot høyre i figuren. Styreplaten 61 har ved sitt anlegg mot forseglingsfanen brettet denne ned i retning mot beholderens bunnflate 82. Som tidligere nevnt, holdes ikke beholderen helt fast i feste-verktøyet før dette har passert brettestasjonen, og i den stilling som er vist i fig. 8 befinner den bevegelige bakken 39 seg fortsatt i avstand fra beholderens sidevegg, slik at beholderen fritt kan beveges i feste-verktøyet og styres av ledeskinnene 51,52. Ettersom radien til disse i området mellom innmatingsstasjonen og brettestasjonen øker suksessivt, vil beholderen på grunn av inngrepet mellom de utragende hjørneflikene og ledeskinnene heves slik at den befinner seg i avstand fra bunnen 40 til festeverktøyet 37. Samtidig brettes forseglingsfanen 81 bakover, sett i beholderens beveg-elsesretning, på grunn av kontakten med henholdsvis styreplaten „. og de indre ledeskinnene 52.
Når trinnbevegelsen til transportorganet 35 opphører, befinner beholderen seg i brettestasjonen 46. I denne stasjon har den bevelige bakken 39 delvis kommet til anlegg mot siden av beholderen 2, men beholderen er ikke helt fastholdt, men kan fortsatt beveges i festeverktøyet 37 ( fig. 9). På grunn av inngrepet mellom ledeskinnene og beholderens hjørnefliker befinner beholderen seg i en øvre eller midtre stilling, der dens bunnflate 82 befinner seg umiddelbart under den mot beholderens vendende arbeidsflate på den i hvilestilling liggende bunnbretteplaten 55. Den øvre akselen 26 bringes av indekseringsanordningen 17 til å rotere en omdreining, hvor-ved kammene. 27 beveger såvel bunnbretteplaten 55 som toppbretteplatene ;56 i retning mot senteraksen til transportorganet 35 og tilbake. Denne bevegelse beveger beholderen nedover inntil dennes bunnflate ligger mot bunnen 40
av festeverktøyet 37, og beholderen befinner seg igjen i den stilling som den ble plassert i festeverktøyet ved innmatingen. Ettersom ledeskinnene 51, 52 ved brettestasjonen befinner seg i større avstand fra senteraksen til transportorganet 35 enn hva de gjorde ved innmatingsstasjonen 45, vil beholderens hjørnefliker 79, 80 brettes oppover under denne bevegelse, d.v.s. i retning bort fra senteraksen til transportorganet. Toppflikene 79, som befinner seg ved bunnflaten 40 til festeverktøyet, brettes rundt de ytre ender av toppbretteplatene 56, slik at de inntar en vinkel på hovedsakelig 45° med sideflaten til beholderen. De to nedre hjørneflikene 80 brettes kraftig-ere, og rager etter fullført bevegelse hovedsakelig rett opp, d.v.s. i 90° vinkel med bunnflaten 82 til beholderen.
Brettingen av de to nedre hjørneflikene 80 må skje samtidig med sammenpressing av materialsjiktene i hjørne-flikene ettersom disse etterpå skal brettes ned mot og festes til beholderens bunnflate 82, over hvilken for-seglingsf anen 81 løper. Det store antall materialsjikt som må brettes og sammenpresses innen hjørneflikene på korrekt måte er festet til bunnflaten 82 gjør det nød-vendig ved denne brettingen av hjørneflikene å sammen-presse disse, og særlig de delene av forselingsfanen som forløper over disse, mellom sidene av bunnbretteplaten 55 og de to ytre ledeskinnene 51. Dette kan skje ved at det sørges for at den frie avstand på hver side av bunntrykk-platen er så liten som mulig med hensyn til materialets tykkelse, og fortrinnsvis stemmer overens med den teoretiske materialtykkelsen i hjørneflikene (vanligvis mellom 1 og 5 mm). Ettersom såvel bunnbretteplaten 55 som toppbretteplatene 56 er ført tilbake til sine ytre hvile-stillinger, beveges transportorganet 35 på nytt et trinn (1/6 omdreining med ur-viserne), hvilket fører beholderen fra brettestasjonen til bindemiddelstasjonen 47. Under denne bevegelse stenges festeverktøyet 37 ved at den bevegelige bakken 39 beveges til en stilling parallell med den faste bakken 38, slik at beholderen holdes helt fast i festeverktøyet. Ettersom avstanden mellom de ytre ledeskinnene 51 er noe redusert i området mellom brette-stas jonen og bindemiddelstasjonen, vil de to bunnflikene 80 brettes ytterligere noe mot hverandre, slik at de når beholderen kommer til bindemiddelstasjonen 47 har en vinkel på omtrent 45° med bunnflaten 82.
Når festeverktøyet 37 stanser i bindemiddelstasjonen, befinner beholderen 2 seg i en slik stilling at bunnmunnstykkene 63 til varmluftaggregatet befinner seg i rommet mellom de delvis nedbrettede bunnhjørneflikene 80 og beholderens bunnflate 82 (fig. 10). Samtidig befinner toppmunnstykkene 64 til varmluftaggregatet 62 seg på
hver side av beholderens øvre, mot festeverktøyets bunn 40 vendende ende, og nærmere bestemt mellom de delvis innbrettede topphjørneflikene 79 og beholderens frie sideflate. Ved hjelp av utstrømningshullene i munn-stykkene 63, 63, rettet både mot hjørneflikene og beholder-veggene, blåses varmluft mot beholdermaterialets overflate i de områder under hjørneflikene som skal utnyttes for å feste hjørneflikene mot den underliggende beholdervegg. Herved oppvarmes det termoplastiske sjiktet på beholderen
i så høy grad at dette mykner, og kan benyttes som binde-
middel ved festingen av hjørneflikene. Etter oppvarming til termoplastmaterialets mykningstemperatur beveges beholderen ved hjelp av transportorganet 35 inntil den befinner seg i sluttbrettestasjonen 48. Under denne bevegelse forandres den innbyrdes stilling av ledeskinnene 51, 52 ytterligere, slik at hjørneflikene, når beholderen kommer til sluttbrettestasjonen, har en vinkel med den underliggende flate som er mindre enn 45°. Herved for-hindres unødig avkjøling av de oppvarmede flatene under beholderens bevegelse til sluttbrettestasjonen.
Under bevegelsen av beholderen til sluttbrettestasjonen befinner bunntrykkverktøyet 67 og sidetrykkverktøyene 66 til sluttbretteaggregatet 65 seg i avstand fra feste-verktøyets bevegelsesbane, for ikke å komme i hindrende inngrep med beholderens utragende hjørnefliker 79, 80. Etter at beholderen av festeverktøyet 67 er anbrakt i korrekt stilling i sluttbrettestasjonen, bringes såvel sidetrykkverktøyene som bunntrykkverktøyet suksessivt til anlegg mot beholderens sidevegger og bunn. Trykkplatene 68 til sidetrykkverktøyehe 66 er så lenge de ikke påvirkes av ytre krefter slik orientert i forhold til hevarmene 70 at de først bringes til anlegg mot beholderens sidevegger med de ender som befinner seg mot beholderens bunn, hvoretter de ved fortsatt svingning av hevarmene til aktiv stilling suksessivt svinges rundt forbindelsesorganet 71, inntil de blir innbyrdes parallelle og ligger mot beholderens frie sidevegger. Ved hjelp av skrå-stillingen av trykkplatene 68 i hvilestillingen kan hev-armenes slaglengde minskes, ettersom trykkplatenes ender ved toppflikene i sin hvilestilling får en forholdsvis større avstand til beholderen, slik at hjørneflikene 79 uten problemer får plass. Den relative stilling av de to trykkplatene 68 og bunntrykkverktøyet 67 er vist i fig. 11, der stillingen av trykkplatene 68 i det øyeblikk de først berører beholderens sideflate er vist med strekpunktlinjer. Ved hjelp av denne fleksible oppheng-ning av trykkplatene 68 vil de automatisk innta korrekt stilling i forhold til beholderens sideflate, slik at risikoen for skader eller deformering av beholderen er vesentlig redusert. Når såvel sidetrykkverktøyene som bunntrykkverktøyet er brakt til korrekt stilling, danner de sammen med festeverktøyets bakker og bunn et hovedsakelig lukket, parallellepipedisk rom, med frie indre mål som tilsvarer de ønskede dimensjoner for de ferdige beholdere . Beholderen står i denne stilling inntil termoplastsjiktene har størknet og forseglingen er fullført.
Beholderen flyttes deretter ved dreining av transportorganet 35 1/6 omdreining til den ved denne utførelses-form ikke benyttede reservestasjonen 49, som f.eks. kan anvendes for påføring av forsterkende papplater på en eller flere av beholderens frie flater (fig. 12). Ytterligere dreining av transportorganet 3 5 bringer festeverk-tøyet 37 med den aktuelle beholderen til utmatingsstasjonen 50. Under dreiningen fra reservestasjonen 49 løper kam-følgeren 43 til den bevegelige bakken 39 suksessivt ut i det parti av kammen 44 der radien er størst, d.v.s. der festeverktøyet åpnes. Beholderen holdes imidlertid i sin stilling i festeverktøyet til tross for dette, først og fremst ved hjelp av de to ytre ledeskinnene 51, mot hvilke beholderens bunn glir under bevegelsen til utmatings-stas jonen .
I utmatingsstasjonen (fig. 13) beveges trykkplatene 78 til det frem- og tilbakegående utmatingsverktøyet 34 inn mellom festeverktøyets to bakker 38, 39 og skyver den frigjorte beholderen sideveis ut av festeverktøyet 37,
til den ikke viste, utenfor transportorganet 35 anordnede glideflate, langs hvilken beholderen glir ned på transportøren 8. De ferdig formede beholderne føres på denne måte vekselvis fra de to transportorganene 35 til sluttbrettedelen 5 , og overføres til transportøren for å
føres bort.
En alternativ utførelsesform av maskinen i henhold til oppfinnelsen kan, som tidligere nevnt, være utstyrt med et aggregat for påføring av bindemiddel, i stedet for det i figuren viste varmluftaggregatet 62. Denne ut-førelsesform kan anvendes også dersom maskinen i henhold til oppfinnelsen anvendes for sluttforming av beholdere som er fremstillt av et material som ikke er dekket med et ytre termoplastsjikt. Festingen av hjørneflikene mot beholderens sidevegger skjer i såfall ved hjelp av termoplastisk lim, som påføres under hjørneflikene før disse trykkes mot beholderens vegger.
Utformingen av maskinen i henhold til oppfinnelsen med
et roterende transportorgan som ved trinnvis bevegelse beveger beholderne mellom de forskjellige bearbeidingsstasjonene garanterer en sikker forflyttning av beholderne mellom nøyaktig bestemte stillinger i hver bearbeidings-stasjone, hvilket fullstendig elliminerer risiko for deformering av beholderne på grunn av feilaktig plassering av disse i forhold til bearbeidingsverktøyene. Ettersom dessuten maskinens samtlige samvirkende, bevegelige organer, d.v.s. transportorganet, de forskjellige be-arbeidingsstas jonene , mateaggregatet osv., drives av en felles kraftkilde og er mekanisk forbundet med hverandre via drivarrangementet, kan synkroniseringen mellom de forskjellige bevegelsene under normal drift ikke forstyrres. Herved kan også maskinen uten risiko for feil-bearbeiding arbeide med høy hastighet, hvilket sikrer en høy produksjonskapasitet, som ytterligere økes ved utnyttelsen av doble transportorganer som vekselvis bearbeider de innkommende beholderne.

Claims (5)

1. Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere (2), omfattende et transportorgan (35) i form av en intermittent roterbar trommel (36) med bevegbare bakker (38, 39) som ut-gjør festeverktøy (37) for forflytning av beholdere mellom forskjellige bearbeidingsstasjoner (45-50) som er fordelt rundt transportorganet (35), hvilke festeverktøy under rotasjon av trommelen (36) beveges mellom åpne og stengte stillinger , karakterisert ved at ledeskinner (51, 52), som er fast montert i forhold til transportorganet (35) og i variabel avstand innbyrdes og i forhold til transportorganets omdreiningsakse, rager langs bevegelsesbanen til festeverk-tøyene (37) , for under en del av rotasjonen til transportorganet å kunne presses mot en beholders hjørnefliker (79, 80), slik at disse forsegles mot beholderen i bearbeidings-stas jonene.
2. Maskin som angitt i krav 1, og som foruten innmatnings-og utmatningsstasjoner (45, 50) for beholderne (2) også om-fatter etter hverandre beliggende bearbeidingsstasjoner (46, 47, 48) hvorav en stasjon (46) tjener til forhåndsbretting av hjørneflikene (79, 80) mens de øvrige stasjoner tjener til påføring eller aktivering av bindemiddel samt til sluttbretting av hjørneflikene til anlegg mot beholderens vegger, karakterisert ved at to ytre ledeskinner (51) rager hovedsakelig fra innmatningsstasjonen (45) og forbi forhåndsbrettestasjonen (46), idet avstanden mellom ledeskinnene (51) og bunnflaten (40) til festeverktøyene (37 økes suksessivt, sett i festeverktøyenes bevegelsesret-ning, fra en avstand som er mindre enn festeverktøyets høyde til en avstand som på høyde med forhåndsbrettestasjonen (46) er større enn festeverktøyets høyde.
3. Maskin som angitt i krav 2, karakterisert ved at forhåndsbrettestasjonen (46) omfatter en bunnbretteplate (55) som er bevegelig i radial retning av transportorganet (35), fra en hvilestilling utenfor de ytre ledeskinnene (51) til en aktiv stilling mellom ledeskinnene (51) og sentrum av transportorganet (35) for bevegelse av beholderens hjørnefliker mot ledeskinnene .
4. Maskin som angitt i krav 3, karakterisert ved at den frie avstand mellom sidene av bunnbretteplaten (55) og ledeskinnene (51) hovedsakelig stemmer overens med den teoretiske materialtykkelse til hjørneflikene (79, 80).
5. Maskin som angitt i et av kravene 2-4, karakterisert ved at forhåndsbrettestasjonen (46) omfatter to indre ledeskinner (52) som er anordnet på hver side av festeverktøyet (37) og i en viss avstand over bunnflaten (40) til dette når festeverktøyet befinner seg ved forhåndsbrettestasjonen.
NO820998A 1981-03-27 1982-03-25 Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere. NO156934C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8101974A SE436272B (sv) 1981-03-27 1981-03-27 Maskin for bearbetning av forpackningsbehallare

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO820998L NO820998L (no) 1982-09-28
NO156934B true NO156934B (no) 1987-09-14
NO156934C NO156934C (no) 1987-12-23

Family

ID=20343453

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO820998A NO156934C (no) 1981-03-27 1982-03-25 Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere.

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0061663B1 (no)
JP (1) JPS57175538A (no)
AT (1) ATE20013T1 (no)
AU (1) AU545937B2 (no)
CA (1) CA1187056A (no)
DE (1) DE3271322D1 (no)
DK (1) DK154409C (no)
FI (1) FI71283C (no)
NO (1) NO156934C (no)
SE (1) SE436272B (no)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2544596B2 (ja) * 1984-09-29 1996-10-16 大日本印刷株式会社 箱状容器の製造装置
DE3627912A1 (de) * 1986-08-16 1988-02-18 Focke & Co Revolver fuer verpackungsmaschinen
JPH02258511A (ja) * 1989-03-31 1990-10-19 Shibuya Kogyo Co Ltd 容器製造装置
JP2609990B2 (ja) * 1993-09-13 1997-05-14 大日本印刷株式会社 箱状容器の製造方法
JPH1029249A (ja) * 1996-07-15 1998-02-03 Shikoku Kakoki Co Ltd 包装機械における耳着け装置
JPH1029611A (ja) * 1996-07-15 1998-02-03 Shikoku Kakoki Co Ltd 包装機械における駆動装置
ITTO20010191A1 (it) * 2001-03-05 2002-09-05 Tetra Laval Holdings & Finance Unita' di piegatura per una macchina confezionatrice di prodotti alimentari versabili.
SE527760C2 (sv) * 2004-10-13 2006-05-30 Tetra Laval Holdings & Finance Metod för formstabilisering av förpackningsbehållare
ATE385957T1 (de) * 2005-05-19 2008-03-15 Tetra Laval Holdings & Finance Falteinrichtung für machine zum verpacken von flüssigen produkten
ITTO20070243A1 (it) * 2007-04-05 2008-10-06 Tetra Laval Holdings & Finance Unita' piegatrice per la realizzazione di confezioni sigillate contenenti prodotti alimentari versabili
ES2392012T3 (es) 2009-08-11 2012-12-03 Tetra Laval Holdings & Finance Sa Unidad de plegado para máquinas de envasado de productos alimenticios que se pueden verter
BR112012007960A2 (pt) * 2009-10-09 2016-03-29 Tetra Laval Holdings & Finance roda giratória, aparelho, e, método para girar um recipiente
PL2468641T3 (pl) * 2010-12-21 2013-12-31 Tetra Laval Holdings & Finance Jednostka składająca do formowania szczelnie spajanych opakowań nadających się do nalewania produktów spożywczych
EP2955118B1 (en) * 2014-06-10 2017-07-26 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Feeding unit for feeding sealed packs of pourable food products
EP3009359B1 (en) * 2014-10-13 2017-07-05 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Feeding unit for feeding sealed packs of pourable food products
DE102016109980A1 (de) 2016-04-04 2017-10-05 Sig Technology Ag Vorrichtung und Verfahren zum Formen der Giebelflächen von Verpackungen mit schrägem Giebel
DE102019114635A1 (de) 2019-05-31 2020-12-03 Sig Technology Ag Vorrichtung und verfahren zum nachformen der giebelflächen von verpackungen mit schrägem giebel
EP3805111B1 (en) * 2019-10-07 2022-04-13 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Feeding unit for feeding sealed semi-finished packs containing a pourable product to a folding unit
DE102020121953A1 (de) 2020-08-21 2022-02-24 Sig Technology Ag Vorrichtung zum Formen der Giebelflächen von Verpackungen
CN112537509A (zh) * 2020-11-18 2021-03-23 北京志恒达科技有限公司 一种包装整形设备以及整形方法
CN112623344B (zh) * 2020-12-30 2024-04-26 安徽来福电子科技有限公司 一种散热器分类收集系统
CN112660487B (zh) * 2020-12-30 2024-04-26 安徽来福电子科技有限公司 一种大功率散热器整理收集系统
CN112623355B (zh) * 2021-01-20 2023-06-16 广州市南沙区特旋商贸有限公司 一种用于超市小型水果自动计数打包机
CN113772144B (zh) * 2021-10-18 2024-06-11 广州大创智能设备有限公司 一种用于饮料包装的压箱机构及压箱方法
IT202200005603A1 (it) * 2022-03-22 2023-09-22 Ipi Srl Procedimento per la formazione di contenitori riempiti di un prodotto e sigillati
WO2024083643A1 (en) * 2022-10-18 2024-04-25 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Folding apparatus and packaging machine having a folding apparatus
EP4357254A1 (en) * 2022-10-18 2024-04-24 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Folding apparatus and packaging machine having a folding apparatus
WO2024083645A1 (en) * 2022-10-18 2024-04-25 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Infeed conveyor for a folding apparatus, folding apparatus having an infeed conveyor and packaging machine having a folding apparatus
WO2024083646A1 (en) * 2022-10-18 2024-04-25 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Folding apparatus and packaging machine having a folding apparatus

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1247192B (de) * 1963-06-26 1967-08-10 Habra Werk Ott Kg Vorrichtung zur Endverformung gefuellter, quaderfoermiger Beutel od. dgl.
US3252384A (en) * 1963-10-11 1966-05-24 Bartelt Engineering Co Inc Transfer mechanism
AT278660B (de) * 1965-02-09 1970-02-10 Hechenleitner & Cie Maschine zum Herstellen und Füllen einer insbesondere zur Aufnahme von Flüssigkeiten geeigneten, quaderförmigen Packung
IT988119B (it) * 1973-02-13 1975-04-10 Dominici Antonio Dispositivo automatico di formatu ra trasporto e scarico di conteni tori di imballaggio
DE2544024A1 (de) * 1975-10-02 1977-04-07 Hesser Ag Maschf Maschine zum herstellen von mit fluessigkeit gefuellten beutelpackungen und zum umformen derselben in quaderform
JPS5944249B2 (ja) * 1978-09-04 1984-10-27 三菱重工業株式会社 小箱の成形装置
JPS5756966Y2 (no) * 1979-04-18 1982-12-07

Also Published As

Publication number Publication date
FI71283B (fi) 1986-09-09
AU545937B2 (en) 1985-08-08
ATE20013T1 (de) 1986-06-15
SE8101974L (sv) 1982-09-28
NO156934C (no) 1987-12-23
EP0061663A3 (en) 1983-01-26
JPH044210B2 (no) 1992-01-27
EP0061663A2 (en) 1982-10-06
DK133382A (da) 1982-09-28
NO820998L (no) 1982-09-28
FI821079A0 (fi) 1982-03-26
FI821079L (fi) 1982-09-28
AU8196582A (en) 1982-09-30
DK154409C (da) 1989-06-19
CA1187056A (en) 1985-05-14
SE436272B (sv) 1984-11-26
EP0061663B1 (en) 1986-05-28
DE3271322D1 (en) 1986-07-03
JPS57175538A (en) 1982-10-28
DK154409B (da) 1988-11-14
FI71283C (fi) 1986-12-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO156934B (no) Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere.
KR900004499B1 (ko) 포장용기의 제조용 기계 및 방법
US3120089A (en) Machine for forming plastic coated paperboard containers
US4510732A (en) Machine for the processing of packing containers
SU1037836A3 (ru) Устройство дл изготовлени и наполнени жидкостью пакетов
US6067780A (en) Automatic packaging machine for packaging products
US4918908A (en) Apparatus for feeding blanks to a folding turret of a packaging machine
US3967543A (en) Apparatus for shaping, while transferring, understrips of hinge lid cigarette packets
NO145653B (no) Innretning for fremstilling av fylte forpakningsbeholdere
DK157796B (da) Apparat til overfoering af papbeholdere fra en emballeringsmaskines revolverhoved.
US3831343A (en) Device for automatically finishing and grouping packaging containers
US2349204A (en) Paper box machine
US3507095A (en) Machine for making,filling and closing packaging containers
NO168025B (no) Anordning ved emballasjemaskin.
US4188024A (en) Device for folding sheet material into hinged lid packets
NO304146B1 (no) Apparat og fremgangsmÕte for forming av en forpakning til en stort sett rektangulµr beholder
NO141505B (no) Fremgangsmaate og maskin for forming av et beholderemne til et roerformet legeme
NO146487B (no) Maskin for fremstilling av begerformede beholdere
US1916515A (en) Package making machine
US1935613A (en) Biscuit-packaging and cartoning machine
US2360846A (en) Machine for making and filling packages
US2591135A (en) Packet making machine
US1416997A (en) Machine for filling and closing cans
US3392502A (en) Packaging machine and method
NO854777L (no) Anordning for elektronisk styring av arbeidsoperasjoner.

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired

Free format text: EXPIRED IN MARCH 2002