NL8800626A - Computersysteem met videosubsysteem. - Google Patents

Computersysteem met videosubsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL8800626A
NL8800626A NL8800626A NL8800626A NL8800626A NL 8800626 A NL8800626 A NL 8800626A NL 8800626 A NL8800626 A NL 8800626A NL 8800626 A NL8800626 A NL 8800626A NL 8800626 A NL8800626 A NL 8800626A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
line
video
signal
memory
display
Prior art date
Application number
NL8800626A
Other languages
English (en)
Other versions
NL186120B (nl
NL186120C (nl
Original Assignee
Ibm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ibm filed Critical Ibm
Publication of NL8800626A publication Critical patent/NL8800626A/nl
Publication of NL186120B publication Critical patent/NL186120B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL186120C publication Critical patent/NL186120C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/14Digital output to display device ; Cooperation and interconnection of the display device with other functional units
    • G06F3/153Digital output to display device ; Cooperation and interconnection of the display device with other functional units using cathode-ray tubes
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G5/00Control arrangements or circuits for visual indicators common to cathode-ray tube indicators and other visual indicators
    • G09G5/001Arbitration of resources in a display system, e.g. control of access to frame buffer by video controller and/or main processor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)
  • Digital Computer Display Output (AREA)
  • Bus Control (AREA)

Description

»
International Business Machines Corporation Armonk, New York, Verenigde Staten van Amerika.
Computersysteem met videosubsysteem.
De uitvinding heeft betrekking op computers, zoals personal computers, waarbij gebruik gemaakt wordt van videosubsystemen en meer in het bijzonder op een efficiëntere opstelling van deze aard, welke verbeterde prestaties levert met betrekking tot de besturing van arbitrage 5 en adressering van het geheugen van een subsysteem van deze aard.
De uitvinding wordt hier beschreven in verband met een personal computersysteem. In het verleden zijn er systemen van deze aard beschreven welke een microverwerkingseenheid omvatten welke verbonden is met diverse in-/uitgangs- en geheugenelementen. Een personal computer kan ook voorzien 10 zijn van invoer- en uitvoersleuven voor de invoer van aanpaskaarten door de gebruiker.
Het Amerikaanse octrooi 4.408.200 bijvoorbeeld beschrijft een personal computersysteem dat de apparatuur en de werkwijze omvat voor het schrijven van teksttekens voor een videoweergeefinrichting met raster-15 aftasting welke wordt bedreven in een bedrijfsstand waarin alle punten adresseerbaar zijn, ook grafiekstand geheten, en voor het vervolgens lezen van tekens. Een verwerkingseenheid schrijft een teken in de weergeef-inrichting door een uit het geheugen gehaald stippenpatroon van een tekst-teken te kiezen en in een buffer van een videoweergeefinrichting voor 20 grafieken te laden, en leest een eerder geschreven teken door een uit de buffer van de weergeefinrichting gehaald stippenpatroon te vergelijken met uit het hoofdgeheugen gehaalde stippenpatronen. Er is tevens voorzien in kleurenweergave. Het systeem illustreert een aanpaseenheid voor weergave of grafieken welke een videosubsysteem omvat, waarbij de aanpaseenheid in 25 een in-/uitvoersleuf wordt gebracht.
In het Amerikaanse octrooi 4.580.135 wordt een uitgebreid videosubsysteem beschreven dat voorzien is van een weergeefinrichting met raster-aftasting en dat een aantal geheugenkaarten omvat. De kaarten kunnen in elk van twee bedrijfswijzen worden geadresseerd voor het leveren van 30 adressen en voor het weergeven van video-informatie door het systeem. Het systeem stelt een vergrote organisatie voor een grafisch systeem voor, die soms wordt aangeduid als uitgebreide grafische aanpaseenheid. Het video- .8800626 BAD oPfiêai&E11 * 2 geheugen wordt in de tijd gedeeld door multiplexadressering van een centrale verwerkingseenheid (CVE) en een besturingsinrichting voor een kathodestraalbuis (KSB). Hoewel specifieke cyclusdetails niet worden uiteengezet, verschaft de kaart van de uitgebreide grafische aanpaseenheid 5 toegewezen cycli voor de adressering van het geheugen door zowel de besturingseenheid van de KSB en de CVE. De uitgebreide grafische aanpaseenheid heeft twee arbitragestanden, een snelle stand en een zeer snelle stand. In de zeer snelle stand heeft de CVE steeds een cyclus van elke vijf waarin deze het videogeheugen kan adresseren; in de stand voor lage 10 snelheid heeft de CVE drie uit vijf cycli voor de adressering van het videogeheugen.
Een ander element uit de bekende techniek heeft in het bijzonder betrekking op arbitrage in videosubsystemen. Het Amerikaanse octrooi 4.511.965 bijvoorbeeld heeft betrekking op een systeem voor het oplossen 15 van de coïncidentie van de CVE en de besturingsinrichting voor een KSB bij het adresseren van een videogeheugenopstelling of een willekeurig toegankelijk geheugen (RAM) voor video van een gegevensverwerkend systeem.
Tussen opeenvolgende adresseringsperioden van de besturingsinrichting van de KSB wordt een adresseringsperiode voor de CVE verschaft. Er is 20 arbitragelogica opgenomen voor het geven van voorrang aan de adressering door de besturingsinrichting van de KSB wanneer er coïncidentie is van de CVE en de KSB-besturingsinrichting. Er wordt geen melding gemaakt van de aanpassing van het arbitragestelsel aan de werkzaamheid van de KSB-besturingsinrichting.
25 Als een ander voorbeeld beschrijft het Amerikaanse octrooi A.117.469 een computerterminal voorzien van een KSB-weergeefinrichting, een micro-verwerkingseenheid en een willekeurig toegankelijk geheugen, dat tekencodes vastlegt voor op het KSB-scherm weer te geven informatie en dat dient als werkgeheugen voor de verwerkingseenheid. De verwerking voor de 30 weergave wisselt af met andere taken van de microverwerkingseenheid.
Als nog een voorbeeld beschrijft het Amerikaanse octrooi A.577.34A een systeem voor de verwerking van afgetaste beelden voorstellende videosignalen. De videosignalen worden via een multiplexinrichting toegevoerd aan een beeldverwerkingsinrichting en een weergeefinrichting. De video-35 signalen worden voorbewerkt en vastgelegd in de beeldverwerkingseenheid, dat een geheugen deelt. Een computerbesturingsinrichting heeft via een .8800626 BAD oftfêi&ï£n \ * 3 gemeenschappelijke hoofdleiding toegang tot het gedeelde geheugen en bestuurt de werking van de beeldverwerkingseenheid naar aanleiding van commandosignalen van randapparatuur.
Een eerste doelstelling van de onderhavige uitvinding is, een 5 efficiënter en sneller gebruik van een videogeheugen in een video- subsysteem door een videobesturingsinrichting en een centrale verwerkings-eenheid mogelijk te maken.
Volgens de uitvinding wordt er een computersysteem verschaft dat een videosubsysteem omvat voor de besturing van de weergave van gegevens op 10 een weergeefinrichting met een kathodestraalbuis, een centrale verwer-kingseenheid voor de besturing van de werking van het systeem die een videogeheugen kan adresseren voor de overbrenging van kathodestraalbuis-gegevens tussen het geheugen en de centrale verwerkingseenheid, en een videobesturingsinrichting welke het videogeheugen kan adresseren om daar-15 uit kathodestraalbuisgegevens op te halen voor weergave, gekenmerkt door video-arbitragemiddelen voor de arbitrage bij de toegang van deze centrale verwerkingseénheid en deze videobesturingsinrichting tot het videogeheugen, welke middelen de videobesturingsinrichting toegang tot het videogeheugen kunnen geven op basis van verzoek/bevestiging, waardoor de 20 centrale verwerkingseenheid in staat gesteld wordt toegang te verkrijgen tot het videogeheugen zowel gedurende weergeefcycli van de kathodestraalbuis waarin deze onwerkzaam is als gedurende cycli waarin niet wordt weergegeven .
Thans zal bij wijze van voorbeeld een uitvoeringsvorm van de uitvin-25 ding worden beschreven aan de hand van de volgende tekeningen.
Fig. IA is een blokschema van een algemeen gehouden systeem van het subsysteem van het videogeheugen en de arbitrage-inrichting welke hierin beschreven worden.
Fig. 1B toont het onderlinge verband van de diverse elementen van het 30 videosubsysteem van fig. IA met verwijzing naar de andere figuren.
Fig. 1C is een meer gedetailleerd blokschema van het subsysteem van het videogeheugen en de arbitrage-inrichting volgens fig. IA.
Fig. 2 toont het opwekken van de arbitrage- en geheugencyclus, terwijl fig. 3 de besturingslogica van de koppeling van de CVE en de 35 gegevensgrendel toont.
.8800626 BAD OfiSSlft&Ê11 4
Fig. 4 toont de logische constructie van de geheugencyclusgenerator van het videosubsysteem.
Fig. 5 toont de logische constructie van de arbiter voor hoge snelheid.
5 Fig. 6 toont de logische constructie van de klokgenerator.
Fig. 7A, 7B en 7C tonen respectievelijk de golfvormen voor de tempering van bedrijf met acht stippen en bedrijf met negen stippen bij een geheugencyclus van acht stippen en van bedrijf met negen stippen bij een geheugencyclus van zeven stippen.
10 Fig. 8A en 8B tonen respectievelijk de golfvormen welke verschijnen gedurende cycli van de arbiter voor hoge snelheid voor CVE lezen en CVE schrijven.
Fig. 9A en 9B zijn schema's van golfvormen van de cycli voor de arbiter voor lage snelheid voor respectievelijk CVE lezen en CVE 15 schrijven.
Fig. IA toont het subsysteem van het videogeheugen en omvat video-geheugen 13, dat de gegevens voor weergave op KSB-monitor 1 vastlegt. Videogeheugen 13 wordt geadresseerd door CVE 2 voor het schrijven en bij-werken van de gegevens en voor het bij gelegenheid lezen van de gegevens 20 en kan tevens worden geadresseerd door video- of KSB-besturingsinrichting 10 om te worden gebruikt bij de besturing van de feitelijke weergave op monitor 1. De adressering van videogeheugen 13 door CVE 2 en video-besturingsinrichting 10 wordt op cyclische multiplexbasis bestuurd door video-arbiter (geheugencyclus) 11.
25 Fig. 1B toont het onderlinge verband van de elementen welke het videosubsysteem omvatten, met verwijzing naar de andere figuren. Hierin opgenomen zijn de blokken 5a-5f, welke respectievelijk fig. 1C en 2-6 voorstellen.
Fig. 1C toont het subsysteem van het videogeheugen, dat geheugen-30 cyclusarbiter 11 omvat. Geheugencyclusarbiter 11 levert via de lijnen 110 besturingssignalen aan videogeheugen 13, adresselectiebesturing aan multi-plexinrichting (MUX) 12 door middel van het signaal CVE/KSB op lijn 109, gegevensgrendelbesturing door een KSB-grendelsignaal op lijn 111 en een CVE GRENDEL-signaal op lijn 112. Het signaal -CVE LEZEN op lijn 106 en het 35 signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 zijn afkomstig van CVE 2 en berichten video-(geheugencyclus)arbiter 11 dat de CBE een lees- of schrijfbewerking ,8800626 BADÓnmtftttm in videogeheugen 13 wil starten. Arbiter 11 gebruikt het signaal GEREED op lijn 108 om de CVE te berichten wanneer de gevraagde cyclus is voltooid.
5
Wanneer de CVE videogeheugen 13 leest, gaat het signaal CVE-adres op lijn 100 via MUX 12 naar adreshoofdleiding 102 voor het videogeheugen. Het 5 signaal CVE/KSB op lijn 109 selecteert welke adresinvoer, CVE-adres 100 of KSB-adres 101, op adreshoofdleiding 102 wordt geleverd. De videogeheugen-gegevens op hoofdleiding 103 worden in de CVE-grendels 15 vergrendeld door het signaal CVE GRENDEL op lijn 112 en naar de CVE gezonden via gegevens-hoofdleiding 105, grafische besturingsinrichting 14 en CVE-gegevenshoofd-10 leiding 104. Wanneer de CVE in videogeheugen 13 schrijft, wordt het adressignaal van de CVE.op lijn 100 via MUX 12 aan adreshoofdleiding 102 van het videogeheugen toegevoerd. Schrijfgegevens van de CVE worden naar videogeheugen 13 gestuurd via CVE-gegevenshoofdleiding 104, grafische besturingsinrichting 14 en gegevenshoofdleiding 103.
15 KSB-besturingsinrichting 10 genereert het adressignaal van het KSB-scherm op lijn 101, welk signaal via MUX 12 wordt gezonden ter adressering van videogeheugen 13. De regeneratiegegevens voor het KSB-scherm gaan via gegevenshoofdleiding 103 naar de KSB-grendels 16 en worden door het signaal KSB GRENDEL op lijn 111 vergrendeld. Schermgegevens in de 20 KSB-grendels worden naar toegevoegde besturingsinrichting 18 gezonden via gegevenshoofdleiding 114; of via hoofdleiding 115, schuifregisters 17 en hoofdleiding 116. Toegevoegde besturingsinrichting 18 deelt de KSB-gegevens in en zendt deze via hoofdleiding 117 naar de monitor van de weergeefinrichting.
25 Video-arbiter 11 beslist of KSB-besturingsinrichting 10 of CVE 2 op een bepaald tijdstip toegang krijgen tot videogeheugen 13. KSB-besturingsinrichting 10 dient videogeheugen 13 gedurende actieve video-intervallen voortdurend te adresseren, ten einde het videobeeld op de monitor van de weergeefinrichting in stand te houden. De gegevenssnelheid welke vereist 30 is om het videobeeld gedurende actieve video-intervallen in stand te houden, wordt bepaald door de werkwijze waarop het videosubsysteem is ingesteld.
Het videosubsysteem kan op veel verschillende manieren werken, met inbegrip van de alfanumerieke en grafische verwerking met oplossend 35 vermogen voor verscheidene tekens of van verscheidene aantallen beeld- 6 elementen. Het videosubsysteem kan bijvoorbeeld horizontaal 640 beeldelementen bij 200 lijnen verticaal en grafieken in 16 kleuren, en horizontaal 640 beeldelementen bij 200 lijnen verticaal en grafieken in 2 kleuren weergeven. Deze vormen twee van de vele bedrijfsmogelijkheden van het 5 videosubsysteem en hebben verschillende vereisten ten aanzien van de gegevenssnelheid voor het scherm.
Gegevenscyclusarbiter 11 tast de vereiste gegevenssnelheid voor het scherm af en stelt de geheugencyclusarbitrage dienovereenkomstig in. Geheugencyclusarbiter 11 stelt de arbitrage ook in gedurende perioden 10 waarin de conditioneersignalen voor horizontale en verticale weergave onwerkzaam zijn, zodat de CVE alle beschikbare cycli (behalve voor de geheugenregeneratiecycli) van videogeheugen 13 worden gegeven. Verandering van de arbitrage gedurende de perioden waarin niet wordt weergegeven zowel als gedurende de terugslagintervallen, in plaats van alleen gedurende de 15 terugslagintervallen, zoals in de bekende techniek, maakt een grotere bandbreedte voor videogeheugen 13 ten opzichte van de CVE mogelijk, aangezien de terugslagintervallen binnen de intervallen waarin niet wordt weergegeven vallen.
Fig. 2 en 3 vormen een meer gedetailleerd blokschema van geheugen-20 cyclusarbiter 11. Fig. 2 toont de logische schakeling voor de arbitrage en de geheugencyclusgeneratie, terwijl fig. 3 de logische schakelingen voor de koppeling van de CVE en de gegevensgrendelbesturing toont. In fig. 2 bestaat de VGA-arbiter uit twee hoofdgedeelten 3 en 4. Het eerste is de "arbiter voor de tijd waarin het scherm werkzaam is" (ATSW), dat de geheu-25 gencyclustoewijzingen uitvoert op basis van de vereisten van een werkzame weergeefinrichting. De blokken 22, 23 en 24 in fig. 2 vormen dit gedeelte. Blok 22 is de arbiter voor hoge snelheid, welke een arbiter is van het type dat een vaste snelheid toewijst, gebruikt bij videobedrijf dat zeer hoge schermgegevenssnelheden vereist. Blok 23 is de arbiter voor lage 30 snelheid, welke een eenvoudige SR-grendel is, welke een arbiter vormt van het type verzoek/bevestiging. Blok 24 is de multiplexinrichting die de keuze maakt van de arbiter welke wordt gebruikt voor het uitvoeren van de geheugencyclustoewijzingen. De MUX wordt bestuurd door een selectiesignaal dat wordt opgewekt door een logische schakeling die de wijze van video-35 bedrijf bewaakt, ten einde vast te stellen of arbitrage met hoge of lage snelheid juist is.
.8800626 BAD OfÖfelffcÊ11 7
Het uitgangssignaal van de ATSW wordt toegevoerd aan de "arbiter voor de tijd dat het scherm werkzaam/onwerkzaam is" (ATSWO). Dit deel bewaakt het horizontale en verticale weergeefinterval, blok 25. Als het scherm werkzaam is, of indien geheugenregeneratie plaatsheeft (blok 26), wordt 5 het uitgangssignaal van de ATSW door blok 27 doorgelaten naar de grendel voor de geheugencyclustoewijzing (blok 28). Anders is de volgende geheu-gencyclus bestemd voor de CVE. Veel van de onderlinge verbanden tussen de golfvormen en temperingen zijn weergegeven in fig. 7A, 7B en 7C. Tevens wordt verwezen naar de figuren 8A en 8B, welke de onderlinge verbanden 10 tussen de golfvormen en temperingen gedurende arbitercycli voor hoge snelheid (bedrijf met hoge snelheid) tonen voor respectievelijk CVE lezen en CVE schrijven. Andere belangrijke signaalgolfvormen voor bedrijf met lage snelheid zijn weergegeven in fig. 9A (CVE lezen) en fig. 9B (CVE schrijven).
15 Het signaal ARBITER UIT op lijn 219 in fig. 2 wordt opgewekt door een D-type flip-flop (DFF) 28, die werkzaam wordt gemaakt door het signaal KLOKPULS TOEWIJZEN op lijn 404. De gegevensingang van DFF 28 is het signaal VOLGENDE ARBITERTOESTAND op lijn 218. Dit signaal op lijn 218 weerspiegelt het signaal WERKZAAM SCHERM ARBITER UIT op lijn 210 als het 20 signaal CONDITIONEER HORIZONTALE WEERGAVE op lijn 113.3 en het signaal CONDITIONEER VERTICALE WEERGAVE op lijn 113.4 aanwezig zijn, of als het signaal GEHEUGENREGENERATIE op lijn 113.5 werkzaam is. EN-poort 25, OF-poort 26 en EN-poort 27 vervullen deze functie. Het signaal CONDITIONEER HORIZONTALE WEERGAVE op lijn 113.3 en het signaal 25 CONDITIONEER VERTICALE WEERGAVE op lijn 113.4 worden gewoonlijk geleverd in een aanpaseenheid, zoals de in het voorgaande genoemde uitgebreide grafische aanpaseenheid. Het signaal GEHEUGEN REGENEREREN op lijn 113.5 heeft dezelfde frequentie als CONDITIONEER HORIZONTALE WEERGAVE 11.3 en is een positieve-logicapuls met een lengte van drie of vijf tekentijden, dat 30 één tekentijd nadat CONDITIONEER HORIZONTALE WEERGAVE 113.3 van een logische één naar een logische nul gaat, verschijnt. Het signaal WERKZAAM SCHERM ARBITER UIT op lijn 210 wordt gebruikt wanneer het KSB-scherm zich in een werkzaam weergeefinterval bevindt. Het signaal WERKZAAM SCHERM ARBITER UIT op lijn 210 weerspiegelt uitgang 208 van arbiter voor hoge 35 snelheid 22, of uitgang 209 van arbiter voor lage snelheid 23, afhankelijk van de status van het multiplexinrichting 24 besturende signaal ARBITER VRIJGEVEN op lijn 212 van klokgenerator 20. Klokgenerator 20 tast de vereisten ten aanzien van de gegevenssnelheid van het gekozen videobedrijf .8800626 BADoffëlfóflf?11 af en bepaalt automatisch of arbiter voor hoge snelheid 22 of arbiter voor lage snelheid 23 de juiste keuze is voor de geheugencyclustoewijzing.
8
Arbiter voor lage snelheid 23 is een eenvoudige instel-/terugstel-grendel (SR) welke werkt als een arbiter van het verzoek/bevestigingstype.
5 Het verzoek- of S-ingangssignaal is het signaal -CYCLUSVERZOEK op lijn 211, opgewekt door klokgenerator 20. Het bevestigings- of R-ingangs-signaal is het signaal KSB GRENDEL op lijn 220. Het signaal KSB GRENDEL op lijn 220 wordt in fig. 1C gebruikt als een gegevensgrendelklokpuls welke de gegevens van videogeheugen 13 vergrendelt.
10 Arbiter voor hoge snelheid 22 is een arbiter van het toewijzingstype, waarvan de logische constructie is weergegeven in fig. 5. In fig. 5 bestaat arbiter voor hoge snelheid 22 uit binaire teller 55, DFF 57 en de NIET EN-poorten 56 en 58. Het signaal ARBITER KLOKPULS op lijn 206 wordt opgewekt door geheugencyclusgenerator 21 en wordt gebruikt voor het 15 leveren van klokpulsen aan binaire teller 55. NIET EN-poort 56 levert het uitgangssignaal van arbiter voor hoge snelheid 22 op op lijn 208. NIET EN-poort 56 brengt het signaal HOGE SNELHEID UIT 208 op een logische nul (CVE-cyclus) telkens wanneer de binaire telstand in teller 55 gelijk is aan vijf. NIET EN-poort 58 brengt het signaal -F0RCEER7 op lijn 207 op een 20 laag niveau wanneer de binaire telstand in teller 55 gelijk is aan zes.
Het signaal -F0RCEER7 op lijn 207 wordt gebruikt voor de hersynchronisatie van geheugencyclusgenerator 21 na elke achtste geheugencyclus in video-bedrijf waarbij negen ingangsklokperioden worden gebruikt voor elke tekenpositie op het scherm, zoals in de figuren 7B en 7C. In videobedrijf waar-25 bij acht ingangsklokperioden voor elk teken worden gebruikt, zoals in fig. 7A, wordt dit signaal verwaarloosd. DFF 57 wordt gebruikt om immuniteit voor ruis te verschaffen voor het signaal FASECORRECTIE op lijn 221 dat de binaire teller synchroniseert naar het begin van een horizontale aftastlijn.
30 In fig. 2 genereert geheugencyclusgenerator 21 de besturingssignalen voor videogeheugen 13 zowel als de klokpulsen voor arbiter voor hoge snelheid 22 en arbiteruitgangsflipflop 28. Fig. 4 toont de logische constructie van geheugencyclusgenerator 21. De DFF's 43, 44, 45 en 49 vormen een schuifregister, waarvan het uitgangssignaal via lijn 400 wordt terug-35 gekoppeld naar zijn ingang. Het signaal RAS op lijn 110.1, het signaal MUX op lijn 204 en het signaal CAS op lijn 110.2 zijn actieve hoge pulsen, die .8800625 BADO^fêltó11 9 elk in fase een ingangsklokperiode worden verschoven. Het signaal RAS op lijn 110.1 en het signaal CAS op lijn 110.2 worden geleverd via GEHEUGEN-BESTURINGS-hoofdleiding 110 van fig. 1. EN-OF-blok 48 wordt gebruikt om de schuifregister-terugkoppelcyclus op zeven (7) ingangsklokpulsen te 5 forceren door gedurende de eerste helft van de terugkoppelcyclus de uitgang van de derde flipflop-trap (DFF 45) te kiezen en gedurende de tweede helft van de terugkoppelcyclus de tweede flipflop-trap (DFF 44). EN-poort 46 en OF-poort 47 worden gebruikt om de terugkoppelcyclus op acht ingangsklokpulsen te forceren bij bedrijf waarin negen klokperioden voor 10 een enkele tekenpositie op het KSB-scherm worden gebruikt. Het signaal M9 op lijn 410 is een eenbits-uitgangssignaal van een programmeerbaar programmatuurregister> dat de video-apparatuur instrueert om het tekenvak negen klokpulsen lang te maken. Het signaal -FORCEER7 op lijn 207 wordt opgewekt door arbiter voor hoge snelheid 22 en forceert eens in elke acht 15 terugkoppelcycli een terugkoppelcyclus van zeven klokpulsen. Dit geschiedt om de opgewekte geheugencycli en arbiter voor hoge snelheid 22 opnieuw in lijn te brengen met het signaal S/-L op lijn 118 (fig. 1C) dat de video-uitgangsschuifregisters 17 bestuurt.
Het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 wordt gebruikt voor de 20 synchronisatie van de logica voor de geheugencyclusopwekking en arbiter voor hoge snelheid 22 met het begin van een horizontale aftastlijn op het KSB-scherm. EN-poort 54 laat het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 voorkomen dat het geheugencyclus-schuifregister een nieuwe cyclus start door de terugkoppellus op lijn 400 te onderbreken. Het geheugencyclus-schuif-25 register is onwerkzaam (alle DFF's zijn teruggesteld) terwijl het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 werkzaam is. Het signaal -SYNC2 op lijn 113.2 wordt opgewekt door de KSB-besturingsinrichting 10, fig. 1C en geeft de tekenpositie aan juist voor het begin van de horizontale aftastlijn. Het signaal ATRS/-L op lijn 120 is een signaal dat gebruikt wordt voor de 30 besturing van gegevens binnen toegevoegde besturingsinrichting 18 (fig. 1C). De tempering van het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 wordt nauwkeurig geregeld door NOCH-poort 50, JK flipflop 51 en OF-poort 53 en is een afgeleide van het signaal ATRS/-L op lijn 120 en signaal -SYNC2 op lijn 113.2. Nauwkeurige faseregeling van het signaal -FASECORRECTIE op 35 lijn 221 voorziet in immuniteit voor variaties in de vertraging van de signaalvoortplanting tussen de chips welke inherent zijn aan het fabricageproces van IC's.
.8800626 BAD ÖflfGiSAUl 10
De eerste stand van de besturingslogica waarbij het signaal -SYNC2 op lijn 113.2 hoog is, is, dat JK flipflop 51 teruggesteld is (het signaal op lijn 407 is laag) en het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 hoog is. Wanneer het signaal -SYNC2 op lijn 113.2 laag wordt, brengt OF-poort 53 5 het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 op een laag niveau wanneer het geheugencyclus-schuifregister de tweede helft van de werkcyclus ingaat (als aangegeven door het signaal RAS op lijn 110.1, dat dan laag is). Wanneer het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 werkzaam is, is het geheugencyclus-schuifregister vrij om de lopende geheugencyclus te 10 beëindigen, doch mag deze geen nieuwe beginnen. De keten blijft in deze toestand totdat het signaal ATRS/-L op lijn 120 laag wordt, hetgeen, tezamen met het feit dat het signaal -SYNC2 op lijn 113.2 laag is, aangeeft dat de horizontale aftastlijn van de KSB zal beginnen met de volgende klokcyclus. Op dit punt wordt uitgang 406 van NOCH-poort 50 hoog 15 en wordt uitgang 407 van JK flipflop 51 hoog bij de volgende KLOKPULS op lijn 201, waarbij het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 onwerkzaam wordt gemaakt. De keten blijft in deze toestand totdat het signaal -SYNC2 op lijn 113.2 hoog wordt, waardoor het signaal -FASECORRECTIE op lijn 221 onwerkzaam wordt gehouden en JK flipflop 51 wordt teruggesteld.
20 De inwendige werking van klokgenerator 20 is weergegeven in fig. 6.
Een hoofdkloksignaal op lijn 201 bekrachtigt flipflop (TFF) 61 en een van de ingangen van MUX-blok 60. TFF 61 deelt de frequentie van hoofdklok 201 door twee en levert het resultaat aan de andere ingang van MUX 60 via lijn 600. Het signaal STIPPENSTANDAARD op lijn 602 is een eenbits-25 uitgangssignaal van een programmeerbaar programmatuurregister, dat de klokgenerator instrueert ten aanzien van de te gebruiken klokfrequentie voor de videostippenstandaard.
Het uitgangssignaal van MUX-blok 60 wordt het STIPPENKLOKPULS-signaal op lijn 601. Dit signaal wordt gebruikt als kloksignaal voor een schuif-30 registerketen dat is samengesteld uit schuifregisterblok 63 en DFF 65. Dit schuifregister werkt op dezelfde wijze als het schuifregister in geheugen-cyclusgenerator 21 (fig. 4). EN-poort 62 verschaft de terugkoppeling voor de schuifregisterlus. Het schuifregister heeft op lijn 601 een STIPPEN-KLOKPULS-cycluslengte van acht of negen, afhankelijk van het signaal M9 op 35 lijn 410. Wanneer M9 op lijn 410 een logische één is (bedrijf met negen stippen), voegt DFF 65 via lijn 601 gedurende de tweede helft van de terugkoppelcyclus van het schuifregister een extra STIPPENKLOKPULS-periode .8800626 BAD OKWHAbn 11 in. Het signaal -TEKENKLOKPULS op lijn 119 wordt als ingangsklokpuls gebruikt voor KSB-besturing 10 van fig. 1C. De signalen op de lijnen 607, 608, 609 en 610 (bij bedrijf met negen stippen) zullen er alle uitzien als -TEKENKLOKPULS-signalen op lijn 119, doch zullen elk een STIPPENKLOKPULS-5 periode in fase verschoven zijn (lijn 601).
Het ATRS/-L-signaal op lijn 120 wordt gebruikt door toegevoegde besturingsinrichting 18 in fig. 1C en wordt opgewekt door NIET EN-blok 64. Het signaal -TEKENKLOKPULS op lijn 119 en de signalen 609 en 610 zijn de ingangssignalen van NIET EN-blok 64. De tempering van het ATRS/-L-signaal 10 op lijn 120 is weergegeven in fig. 7A, 7B en 7C. Het signaal -CYCLUSVERZOEK op lijn 211 dient om arbiter voor lage snelheid 23 mede te delen dat er een KSB-geheugencyclus moet worden uitgevoerd. Het signaal -CYCLUSVERZOEK op lijn 211 wordt opgewekt door NIET EN-blok 67. Het uitgangssignaal van OF-poort 68 (signaal op lijn 212) dient als conditio-15 nering voor het signaal -CYCLUSVERZOEK. Het signaal -CYCLUSVERZOEK op lijn 211 wordt opgewekt als het signaal ARBITER VRIJGEVEN op lijn 212 werkzaam is, d.w.z. als de gekozen frequentie van de STIPPENKLOKPULS (lijn 601) de hoofd-KLOKPULS 201 gedeeld door twee is, of als de schuif -registers 17 in fig. 1C geprogrammeerd zijn voor multipele verschuiving, 20 aangegeven doordat het signaal op lijn 615 een logische één is.
Multipele verschuiving betekent dat gegevens van videogeheugen 13 niet voor iedere cyclus van het signaal -TEKENKLOKPULS op lijn 119 door middel van klokpulsen in de KSB-grendels 16 (fig. 1C) gebracht behoeven te worden. Beschikbare bedrijfswijzen zijn de vergrendeling van gegevens van 25 videogeheugen 13 bij elke twee of vier cycli van -TEKENKLOKPULS 119.
De signalen op de lijnen 618 en 619 worden bij multipele verschuiving gebruikt als secundaire conditioneerpulsen, welke het mogelijk maken dat -CYCLUSVERZOEK (lijn 211) elke twee of vier cycli van het signaal -TEKENKLOKPULS op lijn 119 werkzaam wordt gemaakt. EN-OF-blok 66 wekt op 30 lijn 612 een signaal op dat het laatste uitgangssignaal van NIET
EN-blok 67 is. Het signaal op lijn 612 wordt eens in iedere -TEKENKLOK-PULS-cyclus (lijn 119) in een van twee STIPPENKLOKPULS-posities (lijn 601) opgewekt. Welke STIPPENKLOKPULS-positie gebruikt wordt, is ervan afhankelijk of de STIPPENKLOKPULS-frequentie gelijk is aan KLOKPULS op lijn 201 35 of KLOKPULS op lijn 201 gedeeld door twee. Het signaal STIPPENSTANDAARD op lijn 602 bepaalt welk EN-deel van EN-OF-blok 66 verantwoordelijk is voor .8800626 BAD oSfelffAt.11 de keuze van de STIPPENKLOKPULS-positie.
12
Bij bedrijf waarbij het signaal STIPPENKLOKPULS op lijn 601 dezelfde frequentie heeft als KLOKPULS op lijn 201, is het signaal op lijn 612 de logische EN van het signaal -TEKENKLOKPULS op lijn 119 en het signaal op 5 lijn 607. Bij bedrijf waarbij STIPPENKLOKPULS 601 de helft is van de frequentie van KLOKPULS 201, is het signaal op lijn 612 de logische EN van de signalen op de lijnen 608 en 609.
Het doel van het variëren van de positie van signaal 612, en derhalve -CYCLUSVERZOEK op lijn 211, bij de hoge en lage stippenstandaard, is de 10 zodanige plaatsing van de gearbitreerde KSB-geheugencycli, dat er tussen elke KSB-cyclus twee of meer geheugencycli voor de CVE beschikbaar zijn. Dit voorkomt dat de KSB-cycli zich opeenhopen en dat de CVE op elk willekeurig tijdstip langer moet wachten op een beschikbare geheugencyclus.
Het signaal S/-L op lijn 118 bestuurt de laad- en verschuivingsbewer-15 king van de videoschuifregisters 17 van fig. 1C. Het signaal S/-L op lijn 118 wordt opgewekt door NIET EN-blok 74 en gebruikt het signaal ATRS/-L op lijn 120 als een van zijn ingangssignalen. De andere twee ingangssignalen zijn signalen op de lijnen 618 en 619, welke dienen als conditioneerpulsen, welke het mogelijk maken dat de S/-L-signalen op 20 lijn 118 eens in elke een, twee of vier cycli van -TEKENKLOKPULS (op lijn 119) verschijnen als ATRS/-L-signalen op lijn 120. De signalen op de lijnen 618 en 619 worden opgewekt door de TFF's 72 en 73, welke een configuratie hebben als een tweebits-rimpelteller, welke klokpulsen ontvangt in de vorm van het signaal op lijn 608. Het signaal op lijn 608 25 wordt als klokpuls gekozen, ten einde tijd te verschaffen waarin de uitgangen van de flipflops zich kunnen stabiliseren voordat het signaal ATRS/-L op lijn 120 verandert. OF-poort 69, EN-poort 70 en EN-poort 71 worden gebruikt voor de besturing van de werking van de flipflops. Wanneer het signaal -SYNC1 op lijn 113.1 laag is, worden de flipflops in de 30 teruggestelde stand gehouden en ziet het signaal S/-L op lijn 118 er hetzelfde uit als het signaal ATRS/-L op lijn 120. Het signaal -SYNC1 op lijn 113.1 wordt opgewekt door KSB-besturingsinrichting 10 in fig. 1C en synchroniseert de tweebits-teller met de start van een horizontale aftast-lijn op de monitor van de weergeefinrichting. -SYNC1 113.1 is gelijk aan 35 het signaal HORIZONTALE WEERGAVE CONDITIONEREN op lijn 113.3. Wanneer het signaal -SYNC1 op lijn 113.1 hoog is, besturen signaal SL2 op lijn 604 en .8800026 BAD OftfêtWftÊ11 13 signaal SL4 op lijn 605 de flipflops 72 en 73. Signaal SL2 op lijn 604 en signaal SL4 op lijn 605 zijn eenbits-uitgangssignalen van een programmeerbaar programmatuurregister. Als signaal SL2 op lijn 604 een logische één is, kan flipflop 72 omschakelen met het signaal op lijn 608, hetgeen tot 5 gevolg heeft dat signaal S/-L op lijn 118 eens per twee signalen -TEKENKLOKPULS op lijn 119 verschijnt. Indien signaal SL4 op lijn 605 een logische één is, kunnen beide flipflops 72 en 73 omschakelen, waardoor signaal S/-L op lijn 118 eens per vier -TEKENKLOKPULS-cycli (lijn 119) verschijnt.
10 Fig. 3 toont de logica die van geheugencyclusarbiter 11 het bestu- ringsgedeelte van de grendelaansluiting vormt. Het signaal KSB-GRENDEL op lijn 111 wordt opgewekt door NIET EN-blok 32, dat de ingangen MUX op lijn 204 en een signaal op lijn 301 heeft dat het uitgangssignaal is van schuifregister 30. Het MUX-signaal op lijn 204 bestuurt vorm en tempering 15 van het signaal KSB-GRENDEL op lijn 111, terwijl het signaal op lijn 301 een conditioneringssignaal is dat wordt afgeleid van het signaal ARBITER UIT op lijn 219, dat drie KLOKPULS-perioden (lijn 201) wordt vertraagd. Op soortgelijke wijze wordt het signaal CVE-GRENDEL op lijn 112 opgewekt door NIET EN-blok 33. De ingangssignalen van NIET EN 33 zijn afkomstig van MUX 20 op lijn 204 en van lijn 301, zowel als van lijn 106 (-CVE LEZEN) en van lijn 304. Het signaal -CVE LEZEN op lijn 106 is een besturingssignaal van CVE 2 dat aangeeft dat CVE 2 videogeheugen 13 wil lezen. Het signaal op lijn 304 is het uitgangssignaal van DFF 36 en geeft aan dat de lopende cyclus van videogeheugen 13 op het moment door de CVE wordt gebruikt.
25 Signaal CVE/KSB op lijn 109, dat in fig. 1C gebruikt wordt voor de besturing van MUX-blok 12, wordt opgewekt door NIET EN-blok 43.
Als de lopende geheugencyclus wordt toegewezen aan de CVE (ARBITER UIT op lijn 219 hoog) en als de CVE op dit moment de cyclus gebruikt (signaal op lijn 303 hoog), is signaal CVE/KSB op lijn 109 laag, waarbij 30 dit de CVE-adresingang van MUX-blok 12 kiest. Signaal WE op lijn 110.3 is een besturingssignaal naar videogeheugen 13, dat een schrijfbewerking aangeeft. Signaal WE op lijn 110.3 wordt opgewekt door EN-poort 37, dat als ingangssignaal een signaal heeft op lijn 304, signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 en het signaal op lijn 301, welke alle conditioneersignalen 35 zijn, en een signaal op lijn 300, dat vorm en tempering van signaal WE op lijn 110.3 bestuurt. De signalen op de lijnen 301 en 304 zijn als hiervoor beschreven, terwijl signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 een besturings- .8800626 BADoPfi&lfto11 14 signaal van de CVE is, dat aangeeft dat de CVE in videogeheugen 13 wenst te schrijven. Het signaal op lijn 300 is de logische OF van het MUX-signaal op lijn 110.3 als gezien door videogeheugen 13, wordt werkzaam op het tijdstip van signaal RAS op lijn 110.1 en onwerkzaam een KLOKPULS-5 cyclus (lijn 201) voordat signaal CAS op lijn 110.2 onwerkzaam wordt. Deze tempering voor signaal WE op lijn 110.3 voldoet aan een specificatie van het dynamische willekeurig toegankelijke geheugen van videogeheugen 13 voor een vroegtijdige schrijfcyclus.
Signaal GEREED op lijn 108 wordt als volgt door NIET EN-blok 41 10 opgewekt. In de onwerkzame toestand, waarin signaal -CVE LEZEN op lijn 106 en signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 onwerkzaam (hoog) zijn, brengt NIET EN-blok 42 het signaal op lijn 306 op een laag niveau, waarbij de DFF's 39 en 40 worden teruggesteld en het signaal GEREED op lijn 108 werkzaam (hoog) wordt gehouden. Wanneer de CVE een cyclus van videogeheugen 13 15 vraagt door het activeren van signaal -CVE LEZEN op lijn 106 of signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107, wordt het signaal op lijn 306 hoog en signaal GEREED op lijn 108 onwerkzaam (laag). De CVE handhaaft de toestand op dat moment van signaal -CVE LEZEN op lijn 106 en signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 tot na het opnieuw hoog worden van signaal GEREED op lijn 108. De 20 toestand "logische één" van signaal 306 wordt vergrendeld in DFF 35 door het signaal op lijn 302, dat de EN is van signaal ARBITER UIT op lijn 219 en signaal ARBITERKLOKPULS op lijn 206. EN-poort 34 vervult deze functie. Het signaal op lijn 302 is een klokpuls welke verschijnt wanneer de volgende cyclus van videogeheugen 13 voor de CVE beschikbaar is. Het 25 uitgangssignaal van DFF 35 wordt als gegevens aangeboden aan DFF 36. De achterflank van signaal CAS op lijn 110.2 geeft het einde van de lopende cyclus van videogeheugen 13 aan en wordt gebruikt om deze gegevens in DFF 36 te klokken, die het signaal op lijn 304 vormt, dat, wanneer het hoog is, aangeeft dat de nieuwe lopende cyclus van videogeheugen 13 door 30 de CVE gebruikt wordt. NIET EN-blok 38 gebruikt de signalen op de lijnen 304 en 301 om signaal RAS op lijn 110.1 als klokpuls voor DFF 39 te laten functioneren. De achterflank van signaal RAS op lijn 110.1 van de CVE-cyclus van videogeheugen 13 grendelt een logische één in DFF 39. Het signaal op lijn 307 wordt laag, waarbij DFF 35 wordt teruggesteld én 35 signaal 308 hoog wordt. De achterflank van CAS 110.2 brengt als klokpuls de hoge toestand van signaal 308 in DFF 40, waardoor signaal 309 laag wordt, en signaal GEREED op lijn 108 hoog, hetgeen de CVE te kennen geeft dat de cyclus van videogeheugen 13 voltooid is. De achterflank van signaal .8800626 BAD OfflSMiMon 15 CAS op lijn 110.2 brengt tevens als klokpuls de lage toestand van het uitgangssignaal van DFF 35 in DFF 36, waardoor het signaal op lijn 304 op een laag niveau gebracht wordt. De keten blijft in deze toestand totdat signaal -CVE LEZEN op lijn 106 of signaal -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 beide 5 weer hoog zijn. Op dit punt brengt NIET EN-blok 42 het signaal op lijn 306 opnieuw op een laag niveau, waarbij de DFF's 39 en 40 worden teruggesteld en signaal GEREED op lijn 108 via NIET EN 41 hoog gehouden wordt. De keten blijft in deze toestand totdat de CVE opnieuw het signaal -CVE LEZEN op lijn 106 of -CVE SCHRIJVEN op lijn 107 activeert. Aldus bewaakt de video-10 arbiter de toestand van de weergave op het scherm en wanneer wordt vastgesteld dat de weergave op het scherm niet werkzaam zal zijn, wordt de CVE in staat gesteld de cyclus of cycli te gebruiken waarin de weergave op het scherm niet werkzaam is.
.8800626 BADcftfëfifol11

Claims (6)

1. Computersysteem omvattende een videosubsysteem voor de besturing van de weergave van gegevens op een weergeefinrichting met een kathodestraalbuis, een centrale verwerkingseenheid (2) voor de besturing van de werking van het systeem welke toegang kan verkrijgen tot een videogeheugen (13) 5 voor de overbrenging van kathodestraalbuisgegevens tussen geheugen en centrale verwerkingseenheid, en een videobesturingsinrichting (10), welke toegang kan verkrijgen tot het videogeheugen om daaruit kathodestraalbuisgegevens op te halen voor weergave, gekenmerkt door video-arbitrage-middelen (22 t/m 28) om te beslissen over de toegang van de centrale 10 verwerkingseenheid en de videobesturingsinrichting tot het videogeheugen en toegang van de videobesturingsinrichting tot het videogeheugen mogelijk te maken op basis van verzoek/bevestiging, waardoor de centrale verwerkingseenheid in staat gesteld wordt toegang te verkrijgen tot het videogeheugen zowel gedurende weergeefcycli van de kathodestraalbuis waarin 15 deze onwerkzaam is als gedurende cycli waarin niet wordt weergegeven.
2. Systeem volgens conclusie 1, gekenmerkt doordat de weergeefinrichting kan werken met een eerste snelheid en een tweede, lagere snelheid en de video-arbitragemiddelen bij de eerste snelheid toegang van de videobesturingsinrichting en de centrale verwerkingseenheid tot het videogeheugen 20 mogelijk maken op basis van een vastgestelde cyclustoekenning, waardoor de centrale verwerkingseenheid voor deze toegang geconditioneerd is gedurende toegewezen cycli van de centrale verwerkingseenheid en niet-weergeefintervallen van de kathodestraalbuis, doch niet gedurende toegewezen cycli van de videobesturingseenheid, en bij de tweede snelheid toegang van de video-25 besturingseenheid tot het videogeheugen mogelijk kan maken op basis van verzoek/bevestiging.
3. Systeem volgens conclusie 2, gekenmerkt doordat de centrale verwerkingseenheid besturingssignalen voor de video-arbitragemiddelen opwekt die schermgegevenssnelheden definiëren, ten einde de genoemde eerste of tweede 30 snelheid vast te stellen.
4. Systeem volgens conclusie 2 of 3, gekenmerkt doordat het video-arbitragemenu een arbiter voor hoge snelheid omvat, bestaande uit een teller voor het vaststellen van een vaste cyclustoewijzing voor de toegang van de videobesturingsinrichting en de centrale verwerkingseenheid tot het .Ǥ JA?e 2 * BAD ORIGINAL videogeheugen, een arbiter voor lage snelheid, bestaande uit een signaal-buffer voor het vaststellen van de conditionering van verzoek/bevestiging, en een multiplexinrichting voor het kiezen van de arbiter voor hoge of lage snelheid ter besturing van de toegang tot het geheugen.
5. Systeem volgens een der voorgaande conclusies, gekenmerkt doordat het video-arbitragemenu logische menu's omvat voor het bewaken van de conditioneersignalen voor horizontale en verticale weergave voor de kathodestraalbuis, ten einde werkzame of onwerkzame weergeeftijden vast te stellen, en voor het verschaffen van een geheugentoewijzingssignaal aan de 10 video-arbitragemenu's ten einde voor de centrale verwerkingseenheid in de eerstvolgende geheugencyclus toegang tot het videogeheugen mogelijk te maken wanneer de conditioneersignalen van de weergeefinrichting een onwerkzame weergeeftijd aangeven. .8 8 0 0 6 2
6 BAD
NLAANVRAGE8800626,A 1987-03-20 1988-03-15 Computersysteem met videosubsysteem. NL186120C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US2880187A 1987-03-20 1987-03-20
US2880187 1987-03-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8800626A true NL8800626A (nl) 1988-10-17
NL186120B NL186120B (nl) 1990-04-17
NL186120C NL186120C (nl) 1990-09-17

Family

ID=21845511

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8800626,A NL186120C (nl) 1987-03-20 1988-03-15 Computersysteem met videosubsysteem.

Country Status (20)

Country Link
EP (1) EP0283565B1 (nl)
JP (1) JPH0766319B2 (nl)
KR (1) KR950005230B1 (nl)
CN (1) CN1021152C (nl)
AR (1) AR241460A1 (nl)
AT (1) ATE84162T1 (nl)
BE (1) BE1001181A3 (nl)
BR (1) BR8801254A (nl)
CA (1) CA1297601C (nl)
DE (3) DE3783358T2 (nl)
ES (1) ES2036559T3 (nl)
FR (1) FR2612662B1 (nl)
GB (1) GB2202719B (nl)
HK (1) HK33592A (nl)
IT (1) IT1216769B (nl)
MY (1) MY102808A (nl)
NL (1) NL186120C (nl)
PH (1) PH27199A (nl)
SG (1) SG5092G (nl)
SU (1) SU1523058A3 (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8908612D0 (en) * 1989-04-17 1989-06-01 Quantel Ltd Video graphics system
GB2247139B (en) * 1990-08-09 1994-07-20 Research Machines Ltd Scheduling drawing operations of moving images

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4117469A (en) * 1976-12-20 1978-09-26 Levine Michael R Computer assisted display processor having memory sharing by the computer and the processor
GB2084836B (en) * 1980-10-06 1984-05-23 Standard Microsyst Smc Video processor and controller
JPS588348A (ja) * 1981-07-07 1983-01-18 Sony Corp 出力表示用メモリの制御回路
US4408200A (en) * 1981-08-12 1983-10-04 International Business Machines Corporation Apparatus and method for reading and writing text characters in a graphics display
JPS5960478A (ja) * 1982-09-30 1984-04-06 キヤノン株式会社 ビデオ用記憶装置書き換え方式
JPS59116846A (ja) * 1982-12-23 1984-07-05 Matsushita Electric Ind Co Ltd 中央演算装置の制御装置
US4577344A (en) * 1983-01-17 1986-03-18 Automatix Incorporated Vision system
US4511965A (en) * 1983-03-21 1985-04-16 Zenith Electronics Corporation Video ram accessing system
JPS6032089A (ja) * 1983-08-03 1985-02-19 松下電器産業株式会社 Crt表示端末装置
US4580135A (en) * 1983-08-12 1986-04-01 International Business Machines Corporation Raster scan display system
JPS60220386A (ja) * 1984-04-17 1985-11-05 三菱電機株式会社 フレ−ムメモリアクセス方式
EP0482678B1 (en) * 1984-07-23 1998-01-14 Texas Instruments Incorporated Video system
GB8608776D0 (en) * 1986-04-10 1986-05-14 Sinclair Res Ltd Video memory contention mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
NL186120B (nl) 1990-04-17
EP0283565A3 (en) 1989-06-21
JPS63231616A (ja) 1988-09-27
DE3783358T2 (de) 1993-07-01
KR950005230B1 (ko) 1995-05-22
GB2202719B (en) 1991-07-24
MY102808A (en) 1992-11-30
DE8803581U1 (nl) 1988-11-24
DE3783358D1 (de) 1993-02-11
NL186120C (nl) 1990-09-17
ATE84162T1 (de) 1993-01-15
EP0283565A2 (en) 1988-09-28
GB8725114D0 (en) 1987-12-02
JPH0766319B2 (ja) 1995-07-19
BR8801254A (pt) 1988-10-25
FR2612662A1 (fr) 1988-09-23
PH27199A (en) 1993-04-16
FR2612662B1 (fr) 1990-06-01
CN88100948A (zh) 1988-09-28
IT1216769B (it) 1990-03-08
EP0283565B1 (en) 1992-12-30
SG5092G (en) 1992-03-20
AR241460A1 (es) 1992-07-31
DE3808832A1 (de) 1988-09-29
DE3808832C2 (nl) 1992-03-12
GB2202719A (en) 1988-09-28
BE1001181A3 (fr) 1989-08-08
ES2036559T3 (es) 1993-06-01
CA1297601C (en) 1992-03-17
IT8819554A0 (it) 1988-02-26
SU1523058A3 (ru) 1989-11-15
CN1021152C (zh) 1993-06-09
KR880011645A (ko) 1988-10-29
HK33592A (en) 1992-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6466192B2 (en) Matrix display apparatus, matrix display control apparatus, and matrix display drive apparatus
US4904990A (en) Display control device
KR950010901B1 (ko) 프린트 엔진구동 인터페이스
US4117469A (en) Computer assisted display processor having memory sharing by the computer and the processor
US5001652A (en) Memory arbitration for video subsystems
US4868554A (en) Display apparatus
US4706076A (en) Apparatus for displaying images defined by a plurality of lines of data
US4864518A (en) Proportional spacing display apparatus
NL8800626A (nl) Computersysteem met videosubsysteem.
US4581611A (en) Character display system
US4281393A (en) Programmable computer terminal system
EP0184080B1 (en) Color display system
US5067097A (en) Image memory controller
US4109244A (en) Digital processor for generating alphanumeric display on a cathode ray tube
US4987553A (en) Straight line drawing control apparatus
US5493645A (en) Controller for accessing an image data memory based on a state of a hard copy printer
US5179635A (en) Image memory controller
JP2861159B2 (ja) ウィンドウ表示制御装置
JPH052877A (ja) 映像表示メモリアクセス方式
JPH11208037A (ja) 画像形成システムにおける制御装置及び制御方法
JPH08179919A (ja) カーソル表示位置の制御装置
JPH05333829A (ja) 情報処理装置
JPH04360195A (ja) 表示制御装置
JPH10289569A (ja) Fifoメモリ
JPH06161414A (ja) 表示制御システム

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19961001