NL8303234A - Kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting. - Google Patents

Kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL8303234A
NL8303234A NL8303234A NL8303234A NL8303234A NL 8303234 A NL8303234 A NL 8303234A NL 8303234 A NL8303234 A NL 8303234A NL 8303234 A NL8303234 A NL 8303234A NL 8303234 A NL8303234 A NL 8303234A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
color
information
signal
memory
image
Prior art date
Application number
NL8303234A
Other languages
English (en)
Other versions
NL192760B (nl
NL192760C (nl
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8303234A publication Critical patent/NL8303234A/nl
Publication of NL192760B publication Critical patent/NL192760B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL192760C publication Critical patent/NL192760C/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/46Colour picture communication systems
    • H04N1/56Processing of colour picture signals
    • H04N1/60Colour correction or control

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Electronic Switches (AREA)
  • Color, Gradation (AREA)
  • Facsimile Image Signal Circuits (AREA)
  • Color Image Communication Systems (AREA)
  • Impression-Transfer Materials And Handling Thereof (AREA)
  • Image Processing (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)

Description

Kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting.
C/CaH/ar/1574
De uitvinding heeft betrekking op een kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting, en meer in het bijzonder een dergelijke afdrukinrichting van het type met thermische 5 beeldoverbrenging.
Bij de verwerking van informatie, welke in de vorm van een stilstaand kleurenbeeld op het beeldscherm van een als monitor gebruikte kleurenvideo-ontvanger ter beschikking komt, bestaat vaak de behoefte aan de mogelijk-10 heid om een "harde kopie", dat wil zeggen een op een vel papier of andere drager gevormde kopie, van dergelijke informatie te maken.
Daarnaast is reeds een electronische camera voor opname van een stilstaand beeld voorgesteld, waarbij 15 geen optische registratie van een opgenomen voorwerpsbeeld op een film plaatsvindt, doch registratie van een beeldinfor-matiesignaal op een magnetische plaat. Bij het gebruik van een dergelijke electronische camera voor opname van een stilstaand beeld doet zich de hiervoor genoemde behoefte aan 20 de mogelijkheid tot vervaardiging van een "harde kopie" van het door het beeldinformatiesignaal vertegenwoordigde beeld in het bijzonder voelen.
Teneinde in deze mogelijkheid te voorzien, kan gebruik gemaakt worden van een met thermische beeldover-25 brenging werkende kleurenbeeldafdrukinrichting van het type volgens Fig. 1.
In Fig. 1 hebben de verwijzingscijfers 1 en 2 respectievelijk betrekking op een steunrol en een thermische drukkopeenheid. Om de steunrol 1 is een vel te bedruk-30 ken papier 3 gewikkeld; de steunrol 1 wordt intermitterend over steeds een voorafbepaalde rotatiehoek in rotatie om een as la aangedreven door een niet in de tekening weergegeven stappenmotor. De rotatie geschiedt bijvoorbeeld in de richting van de pijl a in Fig. l.Het vel papier 3 is bijvoorbeeld van -i .7 - ~ ! C ‘ -2- _ t — k f een speciale kwaliteit papier met op zijn registratie-opper-vlak een laag met zonodig een dikte van 1-2 micrometer van een hoogmoleculaire kunststof, zoals een polyester.
Het verwijzingsgetal 4 heeft betrekking 5 op een inktlint, dat bijvoorbeeld bestaat uit een laag condensatorpapier met een daarop door dispersie of sublimatie aangebracht kleurstof. Deze kleurstof kan door verhitting van de thermische drukkopeenheid 2 thermisch van het inktlint 4 naar het vel te bedrukken papier 3 worden overgebracht.
10 Daarbij is het inktlint 4 ter verkrijging van een kleuren-beeldafdruk voorzien van een drietal zich in cyclische volgorde herhalende kleurvelden 4Y,4M en 4C met de respectieve kleurstoffen geel, magenta en cyaan. De kleurvelden 4Y,4M en 4C hebben ieder de afmetingen van een beeldregistratievel, 15 overeenkomende met een videosignaalinterval ter grootte van één volledig videobeeld (of één videobeeldraster).
De thermische· drukkopeenheid 2 bestaat uit een betrekkelijk groot aantal, volgens een rechte lijn. of rij gerangschikte drukkopelementen. Bij de hier beschreven 20 uitvoeringsvorm komen de drukkopelementen van een dergelijke lijn of rij respectievelijk overeen met de beeldelementen van een zich in de verticale richting van het beeldscherm van de kathodestraalbuis van een video-ontvanger uitstrekkende lijn of kolom. Daarbij behoort ieder drukkopelement 2a bij 25 een aftastbeeldregel van het beeldscherm, zodat bij de hier beschreven uitvoeringsvorm de thermische drukkopeenheid 2 525 drukkopelementen 2a bevat.
In de hierop volgende omschrijving zal uiteengezet worden hoe een dergelijke met thermische beeld-30 overbrenging werkende kleurenbeeldafdrukinrichting functioneert .
Hiertoe wordt het oorspronkelijke beeld-informatiesignaal in punten, welke respectievelijk overeenkomen met de beeldelementen van een zich in de verticale 35 richting van het beeldscherm van de kathodestraalbuis uitstrekkende lijn, bemonsterd. Deze bemonstering geschiedt λ * f-V Ί - ' ,.1 w v ·. ·-- "f » Sé -3- in punten, welke steeds eenzelfde fase vertonen ten opzichte van het synchronisatiesignaal van iedere respectieve aftast-beeldregel van het oorspronkelijke beeldsignaal van één volledig videobeeld. Door het bemonstertijdstip steeds over 5 een zeker interval in de aftastbeeldregelrichting verder te verplaatsen, is het mogelijk om het volledige oorspronkelijke kleurensignaal voor één volledig videobeeld af te tasten.
Het zowel met het te bedrukken papier 3 als de thermische drukkopeenheid 2 in contact staande inkt-10 lint 4 wordt samen met het te bedrukken papier stapsgewijs verplaatst. De grootte van deze verplaatsing van het inktlint en van het papier komt overeen met de afstand tussen elkaar in de beeldregelrichting opeenvolgende bemonster-punten.
15 Wanneer zich een geel kleurveld 4Y van het inktlint 4 in de spleet tussen het te bedrukken papier 3 en de drukkopeenheid 2 bevindt, wordt voor ieder zich op een verticale lijn van het videobeeld bevindend bemonster-punt, een signaal Y gevormd, dat overeenkomt met de gele 20 component van het beeldinformatiesignaal voor het desbetreffende beeldpunt. Dit signaal Y wordt in een in impulsbreedte-gemoduleerd signaal omgezet en vervolgens toegevoerd aan de thermische drukkopeenheid 2. Daarbij zal een grote waarde van het signaal Y leiden tot een grote impulsbreedte en tot 25 overdracht van een betrekkelijk grote hoeveelheid gele kleurstof.
Nadat de thermische overdracht van de gele beeldcomponent voor de bemonsterpunten van één verticale lijn van het videobeeld voltooid is, wordt de steunrol één 30 stap verplaatst, zodat de overdracht voor de volgende verticale lijn van het videobeeld kan plaatsvinden. Door dit proces te herhalen kan de gele beeldinformatiecomponent van het volledig videobeeld of videobeeldraster overgedragen worden.
35 Eenzelfde handeling kan verricht worden met de respectieve kleurvelden voor magenta 4M en cyaan 4C.
—, , — » 'a -4- * »
Daarbij wordt eerst de magenta-component van het videobeeld bovenop de reeds aanwezige gele component aangebracht. Nadat tenslotte de cyane-component hieraan toegevoegd i.s, bevat het papier 3 een kleurenafdruk welke overeenkomt met het oorspron-5 kelijke kleurenbeeld.
Het verwijzingsgetal 4a in Fig. 1 geeft een merkteken aan, aan de hand waarvan de kleurvelden met behulp van een optische sensor 5a gedetecteerd kunnen worden.
Een tweede optische sensor 5b maakt het mogelijk om de merk-10 tekens 4b, waarmee het begin van ieder drietal kleurvelden aangegeven wordt te detecteren.
Behalve de drie genoemde kleurvelden van het inktlint 4 waarmee een kleurenbeeld afgedrukt kan worden, is het mogelijk om ook een zwart kleurveld toe te passen, 15 zulks ter verbetering van de kwaliteit van het gevormde kleurenbeeld.
Bij een dergelijke kleurenafdrukinrichting dient men er rekening mee te houden dat de gemiddelde grijswaarde van een kleurenbeeld op het papier niet lineair met de 20 grijswaarde van het oorspronkelijke videobeeld tussen een minimale en maximale kleurdichtheidswaarde verandert. Deze kleur-dichtheidsoverdrachtskarakteristiek wordt de γ- of gammakarak-teristiek van de voor overdracht gebruikte kleurstof genoemd. Derhalve dient de grijswaarde van de kleurdichtheid gecorri-25 geerd te worden door de gammakarakteristiek te compenseren.
In Fig. 2 toont een bekende, met thermische beeldoverbrenging werkende kleurenbeeldafdrukinrich-ting, waarbij voorzien is in een compensatie voor de gammakarakteristiek. In het nu volgende voorbeeld wordt het af-30 drukken van een monochromatisch beeld besproken.
In Fig. 2 geeft het verwijzingsgetal 11 een databus aan. Deze is aan een niet afgeheelde centrale verwerkingseenheid gekoppeld, welke de gedigitaliseerde beeldgegevens afgeeft en opslaat in een buffergeheugen 12 35 van het RAM-type. Verwijzingsgetallen 15Q — 15n duiden op ‘.» t ' # « -5- een serie van (n + 1) schakelingen van het zogenaamde flipflop type, welke corresponderen met de (n + 1) drukelementen van een thermische drukkopeenheid 17. Het aantal schakelingen (n + 1) van het flip-flop type correspondeert tevens met het 5 aantal bekrachtigingspoorten in een poorteenheid 16. Ieder van de schakelingen van het flip-flop type 15Q ~ 15 geeft een in impulsbreedte gemoduleerd signaal af dat overeenkomt met de grijswaarde van de verschillende bemonsterde beeldelementen. Deze signalen worden via de poorten van de poort-10 eenheid 16 toegevoerd aan de desbetreffende elementen van de thermische drukkopeenheid 17.
Eerst worden de flip-flops 15Q ” 15 teruggesteld door een van de centrale verwerkingseenheid afkomstig terugstelsignaal (Fig. 3A). Vervolgens worden de be-15 monsterde waarden voor een verticale rij beeldelementen via de databus 11 naar het geheugen 12 van het RAM-type geleid.
Deze waarden worden aan de hand van een reeks (Fig. 3B) van de centrale verwerkingseenheid afkomstige informatievergren-delsignalen DL in dit geheugen opgeslagen. Een eveneens van 20 de centrale verwerkingseenheid afkomstig signaal PS ("print start") (Fig. 3C) start het afdrukproces voor een langs een verticale lijn op het beeldscherm gelegen serie beeldelementen, zoals nu meer in details zal worden beschreven.
Wanneer het signaal PS verschijnt, begint 25 een als teller uitgevoerde gamma-impulsopwekschakeling 20 een reeks impulsvormige signalen af te geven. Vervolgens zorgt een gammacompensatiegeheugen 21 van het ROM-type aan de hand van vooraf vastgelegde gegevens ervoor, dat een impulsvormig signaal ontstaat, waarvan de impulsduur vooraf is ingesteld 30 voor gammakarakteristiekcompensatie. Vervolgens wordt in een parallel/serie-omzetter 22 een "drukvlag"-signaal (niveau "1") volgens Fig. 3D afgegeven, waaruit een gamma-impuls volgens Fig. 3E resulteert. Deze gamma-impuls wordt toegevoerd aan een teller 19. Het aantal van deze gamma-impulsen komt over-35 een met het aantal grijstinten tijdens het afdrukken van de beeldelementen van een rij door de thermische drukkopeenheid λ - . -1 » # 1 ► -6- 17. In het geval van zestien grijstinten is sprake van vijftien gamma-impulsen Y15_ Yzoals Fig. 3E laat zien. De respectieve telwaarden van de teller 19 komen overeen met de aan gammacompensatie onderworpen grijstinten en worden vanaf het 5 grijstintniveau "15" afgeteld (zie Fig. 3F), zoals nu wordt beschreven.
Op hetzelfde tijdstip, waarop het signaal PS verschijnt, wordt de door de parallel/serie-omzetter 22 afgegeven impuls γ^5 toegevoerd aan de teller 19, en 10 voorts aan een bij het geheugen 12 van het RAM-type behorende adresteller 18. Vervolgens worden in reactie op het door de adresteller 18 geleverde adressignaal de monsterwaarden voor één verticale beeldlijn, dat wil zeggen n + 1 monsterwaarden, uit het geheugen 12 van het RAM-type uitgelezen en toegevoerd 15 aan een schakeling 13 voor digitale grootte-vergelijking. Bovendien wordt door de teller 19 voor vergelijking met de van het geheugen 12 afkomstige monsterwaarden de bij het grijstintniveau "15" behorende telwaarde-informatie toegevoerd. Indien de van het geheugen 12 afkomstige monsterwaarden 20 een hoger niveau dan het niveau "15" vertonen, zal het uitgangssignaal van de vergelijkingsschakeling 13 voor de desbetreffende monsterwaarden het niveau "1" aannemen. Daarop wordt die flip-flop 15q—15n, waarvan het adres door de adresteller 18 wordt aangewezen, door de van het buffergeheugen 25 14 van het RAM-type afkomstige informatie ingesteld. Op soortgelijke wijze worden de n + 1 monsterwaarden voor de impulsen tot en met voor iedere gamma-impuls afgetast, waarbij de respectievelijk in aanmerking komende flip-flop 15 steeds in afhankelijkheid van het niveau van de monsterwaarde wordt in-30 gesteld.
De uitgangssignalen van de respectieve flip-flops 15q—15 worden aan de poorteenheid 16 toegevoerd voor bekrachtiging van het respectievelijk bijbehorende druk-kopelement van de drukkopeenheid 17 tijdens de periode, waar-35 in het uitgangssignaal van de poorteenheid 16 het niveau "1" vertoont.
r "7 " " -7- € *
Nadat een voor het bereiken van de maximale kleurdichtheid op het te bedrukken papier benodigd tijdsinterval t verstreken is, wordt het drukvlagsignaal in de parallel/serie-omzetter 22 teruggesteld (Fig. 3D), zodat het 5 voltooien van het afdrukken van een complete rij aan de centrale verwerkingseenheid kenbaar gemaakt wordt en de flipflops 15q—15n teruggesteld worden. Het gehele beeld wordt bemonsterd door dit proces seguentiëel voor iedere van de verticale rijen te herhalen, waarbij een afdruk op papier van het 10 volledige videobeeld ontstaat.
Daarbij zullen de flip-flops 15Q — 15n gedurende een met de desbetreffende grijstinten overeenkomend tijdsinterval (Fig. 3G) een signaal ter waarde "1" afgeven, waardoor het desbetreffende element van de drukkopeenheid 17 15 gedurende dit interval bekrachtigd wordt. Dit wil- zeggen, dat de thermische drukkopeenheid 17 bekrachtigd wordt door een aantal door de flip-flops 15Q-15n afgegeven, impulsbreedte-gemoduleerde signalen. Aangezien de afstand tussen de gamma-impulsen gecompenseerd is voor de gammakarakteristiek van 20 het afdrukpapier, ontstaan impulsbreedtegemoduleerde bekrach-tigingssignalen, waarmee een natuurgetrouwe grijstintverde-ling bereikt kan worden.
De gammakarakteristiek van de toegepaste kleurstof kan overigens afhankelijk zijn van de omgevings-25 temperatuur. In Fig. 4 wordt een voorbeeld van een gammakarakteristiek bij respectievelijk een hoge, een normale en een lage omgevingstemperatuur gegeven. Ten gevolge van dit verschijnsel is het mogelijk, dat bij een inrichting waarbij uitsluitend een gammacorrectie voor een normale temperatuur 30 toegepast wordt, onder bepaalde omstandigheden geen bevredigende beeldkwaliteit wordt verkregen.
In verband daarmede bevat het gamma-com-pensatiegeheugen 21 van het ROM-type bij de hier beschreven uitvoeringsvorm omzettabellen voor uitvoering van de gamma-35 compensatie bij niet alleen de normale temperatuur, doch ook bij hoger en lagere temperaturen. Bovendien is aan de parallel/ serie-omzetter 22 een multiplexeenheid toegevoegd voor keuze __, ... - » ♦ » -8- uit de verschillende omzettabellen.
In Pig. 2 heeft het verwijzingsgetal 23 betrekking op een temperatuurdetector, waarvan het detectie-uitgangssignaal via een versterker 24 wordt toegevoerd aan 5 een analoog/digitaal-omzetter 25 voor omzetting tot een digitaal signaal, dat vervolgens in een grendelschakeling 26 wordt opgeslagen. Door het uitgangssignaal van de grendelschakeling 26 wordt de multiplexeenheid van de parallel/serie-omzetter 22 bestuurd voor afgifte van een gamma-impuls, welke 10 op basis van de bij de desbetreffende temperatuur behorende omzettabel aan gammacorrectie is onderworpen. De desbetreffende temperatuurinformatie wordt in de grendelschakeling 26 opgeslagen door het reeds genoemde signaal PS, zodat voor de tot één verticale lijn van het beeldscherm behorende beeldelemen-15 ten steeds eenzelfde temperatuurinformatie ter beschikking staat.
Ofschoon uit het voorgaande blijkt, dat compensatie voor de gammakarakteristiek van een kleurstof mogelijk is, heeft de toepassing van een dergelijke gamma-20 compensatie bij een kleurenbeeldafdrukinrichting van het eerder beschreven type toch het nadelige gevolg, dat niet de gewenste kleur op het papier wordt verkregen.
Ter toelichting hiervan wordt verwezen naar de spectraalverdeling van de componenten geel, magenta 25 en cyaan in de door dispersie opgebrachte kleurstoffen. Zoals Pig. 5 laat zien, vertonen de kleurcomponenten bij gedeeltelijke superpositie geen volledig onafhankelijke verdeling.
Indien bijvoorbeeld de signaalniveau's voor de af te drukken kleuren geel en magenta een maximale waarde hebben en de gele 30 kleurcomponent met maximale dichtheid wordt afgedrukt, zal bij het afdrukken van de magenta beeldcomponent het daarin aanwezige geel aan de reeds afgedrukte kleurcomponent geel worden toegevoegd, respectievelijk deze verder accentueren. Teneinde dit verschijnsel tegen te gaan wordt de kleurcomponent geel 35 afgedrukt met een dichtheid, waarin de te verwachten hoeveelheid geel van de magenta kleurbeeldcomponent is verdisconteerd. Dit wil zeggen, dat behalve gammacorrectie, tevens kleur- • f » -9- correctie nodig is.
Men zou kunnen proberen om deze kleur-correctie aan de in Fig. 2 weergegeven beeldafdrukinrichting toe te voegen, door het geheugen 21 van het ROM-type zowel 5 de kleur- als de gammacorrectie uit te laten voeren. Dit is echter niet mogelijk omdat de kleurcorrectie voor iedere monsterwaarde apart dient uitgevoerd te worden, terwijl de inhoud van het voor gammacorrectie gebruikte geheugen 21 daarentegen per verticale lijn met beeldelementen dient te ver-10 anderen. Derhalve is het niet mogelijk om de kleurcorrectie met behulp van het voor gammacorrectie gebruikte geheugen 21 volgens Fig. 2 uit te voeren.
De onderhavige uitvinding beoogt het verschaffen van een voor toepassing bij een kleurenbeeldaf-15 drukinrichting bestemde kleurinformatiesignaalbewerkings-schakeling welke vrij is van de genoemde, aan de bekende schakelingen van dit type inherente nadelen.
Voorts beoogt de uitvinding in een dergelijke kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling te voorzien, 20 waarbij de kleurcompensatie van het kleurenbeeld op een eenvoudige, nauwkeurige en goedkope wijze gerealiseerd kan worden.
Uitgaande van een kleurinformatiesignaal-bewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeld-afdrukinrichting, bevattende een met een bron voor afgifte 25 van een kleurbeeldinformatiesignaal te koppelen ingangsschakeling, schrijft de uitvinding nu voor, dat een dergelijke be-werkingsschakeling voorts is voorzien van: een informatiegeheugen voor opslag van een omzet-tabel voor compensatie van een kleurinformatiesignaal in samen-30 hang met één of meer van de genoemde bron afkomstige hulp-kleurinformatiesignalen, tussen de ingangsschakeling en het informatiegeheugen opgenomen buffermiddelen voor levering van elementen van de kleur- respectievelijk hulpkleurinformatiesignalen als 35 adresinformatie aan het informatiegeheugen, en van met de databus van het informatiegeheugen gekoppelde informatie-omzetmiddelen voor omzetting van een aan * -10- compensatie onderworpen kleurinformatiesignaal in een dergelijk signaal van analoog gedaante, dat geschikt is voor bekrachtiging van een drukkop.
De uitvinding zal worden verduidelijkt in 5 de nu volgende beschrijving aan de hand van de bijbehorende tekening. Daarin tonen:
Fig. 1, in perspectief en schematisch, een voorbeeld van een kleurenbeeldafdrukinrichting,
Fig. 2 een principeblokschema van een TO kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling van bekend type met gammacorrectie van de grijstinten,
Fig. 3A t/m 3G enige golfvormen,
Fig. 4 een grafiek ter verduidelijking van de werking van de inrichting volgens Fig. 2.
15 Fig. 5 een grafiek ter verduidelijking van de werking van de uitvinding,
Fig. 6 een principeblokschema van een uitvoeringsvorm van een kleurinformatiesignaalbewerkingsschake-ling volgens de onderhavige uitvinding en 20 Fig. 7 een grafiek ter verduidelijking van de werking van de schakeling volgens Fig. 6.
Aan de hand van Fig. 6 zal nu een uitvoeringsvorm volgens de uitvinding van een kleurinformatie-signaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleuren-25 beeldafdrukeenheid beschreven worden. Daarbij worden de uit een door een niet in de tekening weergegeven signaalbron geleverd, op een stilstaand videobeeld betrekking hebbend videosignaal afgescheiden primaire kleurinformatiesignalen voor de kleuren magenta (M), cyaan (C) en geel (Y) ontvangen via res-30 pectieve ingangsaansluitingen 28M,28C en 28Y en via deze ingangsaansluitingen toegevoerd aan de respectieve bemonsteren houdschakelingen 31M,31C en 31Y, waar de tot één verticale beeldlijn behorende beeldelementen eerst worden bemonsterd met een aan de schakelingen 31 via een ingangsaansluiting 29 toe-35 gevoerde bemonsterimpuls, waarbij het bemonsterpunt na ieder, respectievelijk in het tempo van het, videobeeldraster of ♦ -11- volledig videobeeld van het videosignaal in de beeldregelaf-tastrichting wordt verschoven. De voor ieder beeldelement verkregen monsterwaarden voor de primaire kleursignalen M,C en Y worden via respectieve bufferversterkers 32M,32C en 32Y 5 toegevoerd aan een multiplexschakeling 33, waarin de drie kleursignalen op tijdscharende wijze worden gerangschikt door middel van een bijvoorbeeld door een centrale bewerkingseen-heid opgewekt signaal SW, zulks in overeenstemming met de af te drukken kleur, respectievelijk het kleurveld, van het inkt-10 lint. Dit kan bijvoorbeeld inhouden, dat het op het huidige kleurveld betrekking hebbende, primaire kleurinformatiesignaal als middelste signaal doorgegeven wordt, terwijl de beide andere kleurinformatiesignalen, welke op dat moment niet afgedrukt worden, daarvóór, respectievelijk daarna verschijnen. 15 Het drietal in de tijd gemultiplexeerde kleurinformatiesignalen wordt door middel van een analoog/digitaal-omzetter in een digitaal signaal omgezet. Dit digitale signaal wordt op zijn beurt toegevoerd aan een tweetal grendelschakelingen 36 en 37 en bovendien als deel van een adresinformatie aan een 20 voor compensatie doeleinden bestemd geheugen 38B van het ROM-type. Het voor afdrukking bestemde primaire digitale kleurinformatiesignaal, dat door de multiplexschakeling als middelste signaal doorgelaten werd, wordt door de grendel-schakeling 36 opgenomen en als een deel van adresinformatie 25 aan een tweede compensatiegeheugen 38A toegevoerd. Het eerst verschijnende kleurinformatiesignaal, dat bij een niet af te drukken kleur behoort, wordt in grendelschakeling 37 opgeslagen. Deze informatie wordt eveneens als deel van een adresinformatie aan het eerste compensatiegeheugen 38B toegevoerd.
30 Een kleurinformatiesignaal RB, dat de kleur van het huidige kleurveld van het inktlint aanwijst, wordt eveneens als deel van adresinformatie aan de beide compensatiegeheugens 38A en 38B toegevoerd.
Het tweede compensatiegeheugen 38A geeft 35 een digitaal signaal af,dat resulteert uit informatiewaarde-omzetting (niveau-omzetting) van het hoofdsignaal in afhanke- _ <*“» 9 •η.·' Λ β .· ·-> 1 b -12- lijkheid van de situatie van de beide niet af te drukken signalen ten opzichte van het niveau van het hoofdsignaal. Daarbij vindt tevens gammacorrectie van de af te drukken kleur(stof) plaats. Meer in het bijzonder, en zoals bijvoorbeeld Fig. 7 5 laat zien, bevat het geheugen 38A een aantal omzettabellen r^2,T4,·* *, wel^e enerzijds aan de kleuren van het inktlint en anderzijds aan de situatie van de niet af te drukken signalen zijn toegevoegd. Uit deze omzettabellen wordt een keuze gemaakt door het genoemde signaal R1B en door het uit-10 gangsignaal van het geheugen 38B van het ROM-type, waarna het van de grendelschakeling 36 afkomstige hoofdsignaal met behulp van de gekozen tabel aan omzetting wordt onderworpen. Zo heeft het geheugen 38B van het ROM-type een aantal omzettabellen, welke aan respectieve combinaties van de beide kleuren van 15 de niet af te drukken kleursignalen zijn toegevoegd. Uit deze laatstgenoemde omzettabellen wordt door het kleurinformatie-signaal R1B van het inktlint een keuze gemaakt, zodanig, dat het geheugen 38B uit de informatie omtrent de beide niet af te drukken kleuren een signaal afleidt, dat dient voor keuze 20 van een bepaalde omzettabel uit het geheugen 38A.
Het door het geheugen 38A afgegeven, gecorrigeerde primaire kleurinformatiesignaal wordt in een grendelschakeling 39 vastgehouden en vervolgens in een geheugen 40 van het RAM-type ingelezen. Op een dergelijke wijze worden 25 alle beeldelementen, welke op een zich in de verticale richting van het beeldscherm uitstrekkende lijn bevinden, ëën voor één in dit geheugen 40 opgeslagen.
Nadat alle beeldelementen van één verticale lijn van het videobeeld in het geheugen 40 ingelezen zijn, 30 geeft de centrale verwerkingseenheid het signaal PS af en worden op de in het voorgaande omschreven wijze de impuls-breedtegemoduleerde signalen voor bekrachtiging van de elementen van de drukkopeenheid gevormd.
De primaire kleurinformatiesignaalmonster-35 waarden worden daartoe aan de hand van de stand van een adresteller 43 uit het geheugen 40 van het RAM-type uitgelezen en • ~x ' 7 * > -13- vervolgens aan een digitale groottevergelijkingsschakeling 41 toegevoegd. Deze vergelijkingsschakeling vormt impulsbreedte-gemoduleerde signalen door de primaire kleurinformatiesignalen te vergelijken met de door een grijswaarde-aftelschakeling 5 42 afgegeven grijstintwaarde. Deze grijstintwaarde-aftelscha-keling kan bijvoorbeeld een reeks van 16 verschillende grijs-tintwaarden doorlopen. Zodra één van de desbetreffende grijs-tintwaarden met een aangeboden kleurinformatiesignaalmonster-waarde blijkt overeen te stemmen, geeft de vergelijkingsscha-10 keling 41 een signaal ter waarde "1" af, dat wordt toegevoerd aan een schuifregister 45, waarvan de capaciteit met het aantal elementen van de thermische drukkopeenheid 48 overeenstemt? daardoor wordt het uitgangssignaal van de vergelijkingsschakeling 41 uit de serievorm naar de parallelvorm omgezet 15 en vervolgens in een grendelschakeling 46 opgeslagen. Dit proces wordt voor alle door het geheugen 40 van het RAM-type geleverde kleurinformatiesignaalmonsterwaarden van de respectieve beeldelementen van een verticale beeldlijn uitgevoerd, met als gevolg, dat aan de verschillende uitgangsaansluitingen 20 van de grendelschakeling 46 de met de verschillende signaal-niveau’s overeenkomende, impulsbreedtegemoduleerde signalen verschijnen. Deze worden via een bekrachtigingsschakeling 47 aan de respectieve kopelementen van de thermische drukkopeenheid 48 toegevoerd. Daarbij voert een adresteller 43 een 25 telling van door een impulsgenerator 44 geleverde klokimpulsen uit voor vorming van adresinformatie, welke aan het geheugen 40 wordt toegevoerd.
Zoals uit deze beschrijving naar voren komt, worden voor alle beeldelementen zowel gammacorrectie als 30 kleurcorrectie verkregen, waaruit een gewenst kleurenbeeld resulteert.
Ofschoon bij de beschreven uitvoeringsvorm gebruik gemaakt wordt van twee compensatiegeheugens 38A en 38B, kan ook met toepassing van één enkel geheugen van 35 grotere capaciteit van het RQM-type worden volstaan, waaraan dan zowel het kleurinformatiesignaal R1B omtrent de af te w - * -14- drukken kleur van het inktlint als de drie kleurinformatie-signalen als adresinformatiebestanddelen worden toegevoerd; een dergelijk geheugen van betrekkelijk grote capaciteit bevat dan omzettabellen voor zowel gainmacorrectie als kleur-5 correctie. Door toevoer van temperatuurinformatie is ook temperatuurcompensatie mogelijk.
De in het geheugen op te nemen omzettabellen kunnen zodanig worden gevormd, dat rekening wordt gehouden met terugtransport van kleurstof naar het inktlint 10 en met eventuele spreiding in de overdrachtseigenschappen van de drukkopeenheid.
Voorts is het mogelijk om de centrale verwerkingseenheid behalve voor het regelen van de gegevensinvoer, te benutten voor het vormen van de in het geheugen 15 van het RAM-type op te nemen omzettabellen.
Hoewel de kleurinformatiesignaalbewer-kingsschakeling volgens de onderhavige uitvinding omschreven is in een uitvoeringsvorm ten behoeve van een kleurenbeeld-afdrukeenheid van het thermische type, kan de omschreven 20 schakeling volgens de uitvinding eveneens toegepast worden bij een kleurenbeeldafdrukinrichting van andere typen.
Ook is toepassing van de kleurinformatie-signaalbewerkingsschakeling volgens de uitvinding niet beperkt tot kleurenbeeldafdrukinrichtingen met diverse grijs-25 tinten, maar is tevens toepassing mogelijk bij kleurenbeeldafdrukinrichtingen welke een "binair" kleurenbeeld produceren.
Voorts kan, behalve de omschreven kleuren-beeldopbouw met behulp van drie kleurcomponenten nog een zwarte kleurcomponent toegevoegd worden.
30 Samenvattend kan worden gesteld, dat met behulp van de onderhavige uitvinding elk van de weer te geven kleurinformatiesignalen op een juiste wijze afgeheeld kan worden doordat de gebruikte kleurcompensatietabel voor het af te beelden primaire kleurinformatiesignaal aan de hand 35 van de beide andere, niet af te beelden kleurinformatiesignalen voor het desbetreffende beeldpunt gecorrigeerd wordt.
* κ -15-
De uitvinding beperkt zich niet tot de in het voorgaande beschreven en in de tekening weergegeven uitvoeringsvorm; verschillende wijzigingen kunnen in de beschreven details en in hun onderlinge samenhang worden aange-5 bracht, zonder dat daarbij het kader van de uitvinding wordt overschreden.

Claims (4)

1. Kleurinformatiesignaalbewerkingsschake-ling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting, bevattende een met een bron voor afgifte van een kleurbeeld-informatiesignaal te koppelen ingangsschakeling, geken- 5. e r k t door: een informatiegeheugen voor opslag van een omzet-tabel voor compensatie van een kleurinformatiesignaal in samenhang met één of meer van de genoemde bron afkomstige hulpkleurinformatiesignalen, 10 tussen de ingangsschakeling en het informatie geheugen opgenomen buffermiddelen voor levering van elementen van de kleur- respectievelijk hulpkleurinformatiesignalen als adresinformatie aan het informatiegeheugen, en door met de databus van het informatiegeheugen gekop- 15 pelde informatie-omzetmiddelen voor omzetting van een aan compensatie onderworpen kleurinformatiesignaal in een dergelijk signaal van analoog gedaante, dat geschikt is voor bekrachtiging van een drukkop.
2. Schakeling volgens conclusie 1, m e t 20 het kenmerk, dat de buffermiddelen een grendelschake- ling voor gelijktijdige toevoer van de kleur- en hulpkleurinformatiesignalen aan het informatiegeheugen omvatten.
3. Schakeling volgens conclusie 2, m e t het kenmerk, dat het informatiegeheugen tevens infor- 25 matie omtrent een af te drukken kleur als adresinformatie ontvangt .
4. Schakeling volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat de signaalomzetmiddelen het aan compensatie onderworpen kleurinformatiesignaal in een in 30 impulsbreedtegemoduleerde vorm brengen.
NL8303234A 1982-09-20 1983-09-20 Kleurenbeelddrukinrichting met een kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling. NL192760C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP16363782 1982-09-20
JP57163637A JPS5952968A (ja) 1982-09-20 1982-09-20 カラ−書画装置

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8303234A true NL8303234A (nl) 1984-04-16
NL192760B NL192760B (nl) 1997-09-01
NL192760C NL192760C (nl) 1998-01-06

Family

ID=15777716

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8303234A NL192760C (nl) 1982-09-20 1983-09-20 Kleurenbeelddrukinrichting met een kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4584601A (nl)
JP (1) JPS5952968A (nl)
AT (1) AT390150B (nl)
AU (1) AU568088B2 (nl)
CA (1) CA1217384A (nl)
DE (1) DE3333801A1 (nl)
FR (1) FR2533388B1 (nl)
GB (1) GB2129246B (nl)
NL (1) NL192760C (nl)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60216670A (ja) * 1984-04-12 1985-10-30 Fuji Photo Film Co Ltd 色修正方式
JPS60263568A (ja) * 1984-06-11 1985-12-27 Toshiba Corp 画像形成装置
JPS6182575A (ja) * 1984-09-29 1986-04-26 Toshiba Corp カラ−画像記録装置
JPS6125392A (ja) * 1984-07-16 1986-02-04 Canon Inc カラ−ビデオ信号処理装置
CA1241229A (en) * 1984-09-03 1988-08-30 Waltherus C.J. Bierhoff Colour printer
JPS61107392A (ja) * 1984-10-31 1986-05-26 株式会社東芝 画像処理システム
JPS61111071A (ja) * 1984-11-06 1986-05-29 Canon Inc カラ−像形成装置
DE3605696A1 (de) * 1985-02-21 1986-08-21 Fuji Photo Film Co., Ltd., Minami-Ashigara, Kanagawa Bildausleseverfahren und bildauslesevorrichtung
JPS61206674A (ja) * 1985-03-12 1986-09-12 Yokogawa Electric Corp 多色熱転写プリンタ
US5905511A (en) * 1985-04-15 1999-05-18 Canon Kabushiki Kaisha Ink jet recording apparatus for accurately recording regardless of ambient temperature
EP0208919B1 (en) * 1985-06-14 1994-08-17 Dai Nippon Insatsu Kabushiki Kaisha Multicolor sublimation type thermal recording method and device therefor
JPS62184887A (ja) * 1986-02-12 1987-08-13 Dainippon Printing Co Ltd 昇華転写プリンタ
US4912468A (en) * 1985-12-04 1990-03-27 Dynamics Research Corporation Non-linear error correction system
JPS62133864A (ja) * 1985-12-05 1987-06-17 Minolta Camera Co Ltd カラ−画像再現用原稿の作成装置及び方法
US4710785A (en) * 1986-12-12 1987-12-01 Eastman Kodak Company Process control for electrostatographic machine
JPS63151263A (ja) * 1986-12-16 1988-06-23 Victor Co Of Japan Ltd 感熱記録装置の色補正回路
DE69028038T2 (de) * 1989-05-17 1997-01-30 Minolta Camera Kk Aufnahme- und Reprokamera
DE3935347A1 (de) * 1989-10-24 1991-04-25 Ancker Joergensen As Vorrichtung zum bedrucken eines aufzeichnungstraegers
US5422738A (en) * 1990-10-22 1995-06-06 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Color image forming method and an apparatus employed therefor, and a correction factor determining method
US5149960B1 (en) * 1991-07-03 1994-08-30 Donnelly R R & Sons Method of converting scanner signals into colorimetric signals
US5473159A (en) * 1993-11-16 1995-12-05 Krieger; John J. Process of making a three-dimensional planar object with a main face bearing in image in color
US6262810B1 (en) * 1997-09-11 2001-07-17 Ricoh Corporation Digital imaging color calibration
US6213579B1 (en) 1998-11-24 2001-04-10 Lexmark International, Inc. Method of compensation for the effects of thermally-induced droplet size variations in ink drop printers
US6211970B1 (en) 1998-11-24 2001-04-03 Lexmark International, Inc. Binary printer with halftone printing temperature correction
US11386588B2 (en) * 2016-12-27 2022-07-12 Sony Corporation Product design system and design image correction apparatus
CN115071301B (zh) * 2022-06-13 2023-08-29 南阳柯丽尔科技有限公司 基于灰阶动态补偿的热敏打印方法、装置、设备和介质

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3893166A (en) * 1972-01-05 1975-07-01 Crosfield Electronics Ltd Colour correcting image reproducing methods and apparatus
GB1369702A (en) * 1972-01-05 1974-10-09 Crosfield Electronics Ltd Image reproducing methods and apparatus
JPS5224701A (en) * 1975-08-20 1977-02-24 Dainippon Screen Mfg Method of correcting color of image signal
US4165520A (en) * 1977-10-17 1979-08-21 Xerox Corporation Video hard copy controller
US4176379A (en) * 1977-10-17 1979-11-27 Xerox Corporation Video input circuits for video hard copy controller
DE2810225C2 (de) * 1978-03-09 1982-04-22 Dr.-Ing. Rudolf Hell Gmbh, 2300 Kiel Gewinnung und Verwertung von Farbkorrekturdaten für die Farbbildaufzeichnung
DE2848376C2 (de) * 1978-11-08 1983-12-15 Dr.-Ing. Rudolf Hell Gmbh, 2300 Kiel Einrichtung zur Nachkorrektur von Standardfarbkorrekturen bei der Farbbildaufzeichnung
CH637331A5 (de) * 1978-11-29 1983-07-29 Ibm Verfahren und vorrichtung zum digitalen steuern der bildung farbiger wiedergaben.
DE3024459A1 (de) * 1979-07-03 1981-01-08 Crosfield Electronics Ltd Pyramideninterpolation
JPS5652770A (en) * 1979-10-05 1981-05-12 Canon Inc Image forming apparatus
US4403874A (en) * 1980-03-25 1983-09-13 Ramtek Corporation Color printer and multi-ribbon cartridge therefor
JPS5713856A (en) * 1980-06-27 1982-01-23 Canon Inc Polychromatic ink jet recorder
JPS5718278A (en) * 1980-07-07 1982-01-30 Seikosha Co Ltd Thermal printer type color recording device
JPS5825965A (ja) * 1981-08-08 1983-02-16 Sony Corp プリンタにおける着色特性補正回路

Also Published As

Publication number Publication date
GB8325036D0 (en) 1983-10-19
JPH0444461B2 (nl) 1992-07-21
GB2129246B (en) 1986-03-19
AU1876283A (en) 1984-03-29
FR2533388B1 (fr) 1989-05-05
JPS5952968A (ja) 1984-03-27
ATA332483A (de) 1989-08-15
GB2129246A (en) 1984-05-10
US4584601A (en) 1986-04-22
NL192760B (nl) 1997-09-01
DE3333801A1 (de) 1984-03-22
NL192760C (nl) 1998-01-06
AT390150B (de) 1990-03-26
AU568088B2 (en) 1987-12-17
FR2533388A1 (fr) 1984-03-23
CA1217384A (en) 1987-02-03
DE3333801C2 (nl) 1993-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8303234A (nl) Kleurinformatiesignaalbewerkingsschakeling voor toepassing bij een kleurenbeeldafdrukinrichting.
US4540991A (en) Thermal printing system
US4777496A (en) Thermal printer with printing plate making mode
JP2013537861A (ja) テストパッチおよび濃度計を用いたインクジェット印刷の較正
US5142302A (en) Thermal transfer video printer having improved temperature correction function of coloring density
KR0132896B1 (ko) 고속 열전사 프린터
US5051755A (en) Thermal printing apparatus
JPH0632942B2 (ja) 記録濃度制御装置
JPH0767830B2 (ja) 熱転写記録装置
JPH0379377A (ja) プリンタの印字率補正回路
JPH04336259A (ja) 熱記録方法及び装置
JP3020732B2 (ja) サーマルプリント方法及びサーマルプリンタ
TW487640B (en) Method for increasing the gray level resolution of thermal print head
JP2695008B2 (ja) 感熱記録装置
JP2928628B2 (ja) 感熱記録装置
JPS6463171A (en) Thermal transfer printer
KR930023883A (ko) 열전사 감열기록 기기의 면적계조 제어장치와 방법
JP2000103053A (ja) 画像形成装置
JPH08300712A (ja) サーマルプリンタ
KR0141244B1 (ko) 열전사 프린터장치
JPS62149463A (ja) 階調制御方式
KR100743793B1 (ko) 다계조표현 감열기록장치
US5210615A (en) Frame line inserting circuit for printer
JPH08118704A (ja) 熱記録装置
KR0144898B1 (ko) 고속 열전사 프린터

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20030920